ANVÄND DIN RÖST - VÄLJ FOLKHÖGSKOLA 2014 IDÉHANDBOK VALÅRET Tips på hur folkhögskolorna kan arbeta med valet ur ett marknadsföringsperspektiv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANVÄND DIN RÖST - VÄLJ FOLKHÖGSKOLA 2014 IDÉHANDBOK VALÅRET 2014. Tips på hur folkhögskolorna kan arbeta med valet ur ett marknadsföringsperspektiv"

Transkript

1 ANVÄND DIN RÖST - VÄLJ FOLKHÖGSKOLA 2014 IDÉHANDBOK VALÅRET 2014 Tips på hur folkhögskolorna kan arbeta med valet ur ett marknadsföringsperspektiv

2 VALÅRET är det supervalår, både val till EU-parlamentet och riksdagsval. Skolfrågorna ligger högt på agendan detta år och det finns många tillfällen att sprida information om folkhögskolan som skolform. Använd er av det faktum att det är valår och passa på att berätta om varför folkhögskolan är så viktig. VIKTIGA DAGAR 2014 Folkhögskolans dag 29 mars Folkhögskolans dag firas i år för femte gången. Det blir en härlig dag då landet sprudlar av folkhögskoleaktiviteter på skolor, gator och torg. Använd Folkhögskolans dag för att få ut ert budskap! Kombinera en valdebatt med folkhögskolans dag. Eller uppvakta politiker på fredagen och ha folkhögskolans dag på lördagen. Eller gå ut på stan och fråga folk vad de vet om folkhögskolan, gör en sammanställning av svaren och använd den i er kontakt med politiker Bara fantasin sätter gränser! Val till EU-parlamentet 25 maj Riksdagsvalet 14 september ANVÄND DIN RÖST - VÄLJ FOLKHÖGSKOLA BERÄTTELSER FRÅN 150 FOLKHÖGSKOLOR UNDER 150 DAGAR Med start på Folkhögskolans dag 29 mars påbörjar FIN tillsammans med RIO- och SKLfolkhögskolorna nu en kampanj för att lyfta folkhögskolorna. Under 150 dagar publicerar vi 150 berättelser som sprids till allmänhet och politiker. Genom berättelserna visar vi folkhögskolan, det unika i skolformen och vilken skillnad folkhögskolan gör, både på individ- och samhällsnivå. Berättelserna kan komma från deltagare, före detta deltagare eller personal på folkhögskolor. Startdatum för kampanjen blir Folkhögskolans dag 29 mars och pågår i 150 dagar fram till valet i september. Kampanjen har två spår: FIN ansvarar för berättelserna och en arbetsgrupp för RIO/OFI driver folkhögskolefrågor gentemot politiker. BUDSKAP Berätta för politiker och allmänhet varför folkhögskolan är viktig. Vad har folkhögskolan betytt för dig? HUR KAN DU/NI BIDRA? Skicka in minst en berättelse, eller så många ni vill från er folkhögskola. Ett förslag är att göra det som en uppgift på en lektion, kanske kan olika klasser utmana varandra?

3 Filma dig eller någon kurskamrat med mobilkamera, max 30 sekunder, där hen berättar om sin upplevelse av att gå på folkhögskola. Det är jättebra om berättelserna även har bild, namn och skolans namn. Dock inte nödvändigt om man inte vill visa upp det. VAR LÄMNAR MAN SINA BERÄTTELSER OCH FILMER? Skriv, filma eller ring in din berättelse. Välj det sätt som passar dig bäst! Gör ett inlägg på vår Facebooksida: Maila din berättelse eller film till Ring in din berättelse på Tryck 3 för att komma till berättelselådan. Sms:a din berättelse till Agneta Wallin, Folkhögskolornas informationstjänst, HUR LÅNGT? Gör det så kort eller långt du vill, men en riktlinje är cirka 400 tecken, dvs cirka 60 ord. Så lång är en facebookstatus. Vill du skriva längre, så redigerar vi så att det passar formatet. SPRID INFORMATIONEN Målet är att alla folkhögskolor ska bidra med minst en berättelse per skola men gärna fler om man så önskar. Vi önskar att ni för detta vidare till övrig personal på skolan och ombesörjer att minst en men gärna fler berättelser når oss så snart som möjligt. Berättelserna får gärna belysa folkhögskolans mångfald och därmed inkludera SMF, allmän kurs, särskild kurs, samverkanskurser, korta kurser, yrkesutbildningar, SFI, kurser för olika målgrupper mm. KONTAKT Kontakta oss gärna med frågor och förslag! Tony Lorenzi, Västerås folkhögskola (Arbetsgruppen för valkampanjen) , tony.lorenzi@vfhsk.se Lina Remnert, kommunikatör FIN (Valkampanjen) , lina.remnert@folkhogskola.nu Fredrik Olén, kommunikatör FIN (Folkhögskolans dag) , Fredrik.olen@folkhogskola.nu CHECKLISTA Vilka berättelser kan vi få in från vår folkhögskola? Hur får vi in dem? Grupparbete, enskilt arbete, projekt... Skrivande, film eller tal, vad passar bäst? Vem ansvarar för att berättelserna kommer in från skolan? Hur kan vi sprida berättelserna vidare och använda dem i vårt eget arbete?

4 NÅ POLITIKER Det finns många sätt att nå politiker. Här är några. Bjud in till paneldebatt på skolan. Bjud in politiker från alla partier och fråga dem hur de ser på folkhögskolan. Ett förslag från deltagarna på Informationskonferensen förra året var: Gör en politisk uppvaktning - dela ut blommor till era lokala politiker med ett budskap. Stå utanför kommunhuset och dela ut blommor till alla politiker. Tack för att ni bjuder in oss till debatter Tack för att ni stödjer folkhögskolan... Folkhögskolan kan... Skicka berättelser från er skola till era lokala politiker och visa hur viktig folkhögskolan är för just ert område. Låt de studerande jobba med valet genom att ringa eller kontakta de lokala politikerna och ställa frågor om folkhögskolan, som ett projektarbete. NÅGRA FÖRSLAG PÅ FRÅGOR ATT STÄLLA TILL POLITIKER Här är några frågor som ni kan ställa till era lokala politiker: Hur ser du på folkhögskolornas roll i samhället? Hur ställer du dig till folkhögskolornas frihet att själv forma sina kurser och utbildningar? Hur ställer du dig till att folkhögskolorna ger behörigheter till högre studier och ett studieomdöme och inte betyg? Dessa kan kompletteras med mer preciserade frågor såsom: Hur ser du/ni på folkhögskolan som en drivkraft i regional utveckling? Hur ställer du/ni er till omfattningen av folkbildningens statliga stöd? Hur ser du/ni på att ge folkhögskolorna andra uppdrag som skulle vara lämpliga för folkhögskolan t ex förrehabilitering för långtidssjukskrivna? Hur ställer du/ni er till att individer skall kunna gå på folkhögskola med ersättning från a-kassa, försäkringskassa? Hur ser du/ni på att ge folkhögskolorna andra uppdrag som skulle vara lämpliga för folkhögskolan t ex ett valalternativ för ungdomar yngre än 18 år? CHECKLISTA Vilka ingångar har vi till våra lokala politiker? Kontakter, nätverk... Vilka är de viktigaste lokala skolpolitiska frågorna just nu, där folkhögskolan är viktig att lyfta? Ska vi bjuda in politiker till skolan eller kontakta dem på annat sätt? Vad gör vi? När gör vi det? Hur?

5 NÅ UT I MEDIA/PRESSMEDDELANDEN Ni har mycket spännande att berätta på er skola. Fundera över vad ni har att använda i form av berättelser, statistik och politiska debatter. Förslag på ämnen att lyfta: Statistik från er skola. Berätta hur många som är nöjda med sin utbildning, hur många som har gått vidare till högre studier, hur många som blev kära på folkhögskola... Ofta finns väldigt mycket information redan på skolan, som går att återanvända. Ungdomsarbetslösheten. Folkhögskolorna och Arbetsförmedlingen i det här området har ett väldigt framgångsrikt samarbete som leder till... Gör en Sifoundersökning vad vet politikerna i kommunen/länet om folkhögskolan? Undersökning visar att 4 av 10 politiker inte känner till folkhögskolan. Berätta vad ni gör på Folkhögskolans dag. PRESSMEDDELANDE SOM SKICKADES FÖRRA ÅRET, KANSKE KAN NI ÅTERANVÄNDA IDÉN OCH GÖRA LIKNANDE FRÅN ER SKOLA? (FIN HAR LOKAL STATISTIK FRÅN DÅ OM NI ÖNSKAR) Tre av fyra får bättre självförtroende på folkhögskolorna i landet Mer än var fjärde folkhögskoledeltagare i landet, 28 procent, har blivit kär under studietiden. Och varannan deltagare, 52 procent, har blivit mer intresserad av samhällsfrågor. Dessutom har tre av fyra, 77 procent, fått bättre självförtroende under sin tid på folkhögskolan. Det framgår av en undersökning som presenteras inför Folkhögskolans dag den 20 april Av folkhögskoledeltagarna på landets folkhögskolor anger fyra av fem, 81 procent, att de ser nya möjligheter i sitt liv efter att de gått på folkhögskola. Två av tre folkhögskoledeltagare i landet, 67 procent, har fått en aha-upplevelse och lika många har skrattat så de gråtit under sin tid på folkhögskolan. Att studera som vuxen handlar om mer än formella meriter. Att få en ny vän, skratta och vända på sina fördomar är lika viktiga faktorer för att växa som människa som undervisningen i sig. Folkhögskolan är en unik och personlig skolform där deltagarna blir sedda och utmanade tillsammans med andra, säger Heli Nordberg Lindell, rektor på Fellingsbro folkhögskola. Av folkhögskoledeltagarna anser 88 procent att folkhögskolestudierna varit meningsfulla och tre av fyra att de fått bättre möjligheter att lyckas i arbetslivet eller studera vidare. 90 procent säger att de har fått en ny vän. Kunskap och personlig utveckling går hand i hand. Ett stärkt självförtroende leder både till nya kunskaper och till mod att ta nya steg i livet, säger Agneta Wallin, samordnare på Folkhögskolornas informationstjänst. Nu på lördag, den 20 april visar många av landets folkhögskolor upp sin verksamhet och ordnar olika aktiviteter för allmänheten. På finns information om vad folkhögskolorna runt om i landet har för aktiviteter. För mer information, kontakta Förnamnet efternamnet, telefon, e-post.

6 Fem fakta om folkhögskolan folkhögskolor. Det finns 150 folkhögskolor över hela landet med sammanlagt cirka 2500 kurser. En del har internat så att man kan bo på skolan personer deltar i folkhögskolornas långa kurser varje år. 2. En unik och personlig skolform. Folkhögskolan är en skolform där vuxna lär sig och utvecklas tillsammans. Här förenas teori och praktik. 3. Kurser på olika nivåer. På folkhögskolan kan man både få behörighet till vidare studier och gå en yrkesutbildning eller utveckla ett intresse. 4. Brett utbud. På folkhögskolan finns det kurser om allt från friskvård och båtbyggarkurser till global utveckling och appdesign. 5. Mångfald. På folkhögskolan möts olika människor, kulturer och intressen. Samtalet och det aktiva deltagandet är viktigt Statistik om folkhögskolan Hela landet Studierna på folkhögskolan har varit meningsfulla och bra för mig 88 % Studierna har gett mig bättre självförtroende 77 % Jag ser nu nya möjligheter i mitt liv 81 % Jag har ökat mina möjligheter att studera vidare 74 % Studierna ger mig bättre möjligheter i arbetslivet 75 % Enkäten ovan har besvarats av folkhögskoledeltagare i hela landet under Jag har minst en gång under min tid på folkhögskolan skrattat så jag har gråtit 67 % blivit kär eller förälskad 28 % fått en aha-upplevelse 67 % fått en ny vän 90 % utvecklat mitt engagemang för samhällsfrågor 52 % fått mina fördomar omkullkastade 41 % Folkhögskolan är för mig en plats där man utvecklas 87 % oväntade saker händer 69 % jag möter människor jag annars aldrig hade mött 88 % jag ställs inför nya utmaningar 82 % jag får vara med och påverka 69 % jag växer som människa 85 % Enkäten ovan har besvarats av 530 folkhögskoledeltagare i hela landet under våren 2013.

7 TRYCK UPP EGNA VALSEDLAR OCH DELA UT Gör en egen flyer på skolan och utforma den som en valsedel. Lägg in en massa punkter som karaktäriserar er skola. Dela ut på stan med uppmaningen: Vilket är ditt val 2014? Välj folkhögskola! VAL 2014 Folkhögskola Samtalet i fokus En väg till högre studier En social och personlig utbildningsform En andra chans Nya perspektiv Mångfald Individen i kollektivet Börja om - starta nytt - väx! Fri skola för fria människor Kunskap som är lätt att bära Utmana dig själv Möten som bygger människor Fred på jorden VAL 2014 Folkhögskola Nytta på individ- och samhällsnivå En väg till högre studier Specialkunskap Väx som människa Nya vänner Alla passar in En mångfald av människor, idéer & intressen En nytt steg i livet Vi lär oss tillsammans Få redskap att forma ditt liv Hela människan i fokus Kärlek och respekt Ett utbildningsalternativ för vuxna Källa: Folkhögskolornas informationstjänsts valkrets Källa: Folkhögskolornas informationstjänsts valkrets VAL 2014 Folkhögskola Deltagarstyrd undervisning En biljett till jobb och vidare studier En social och personlig utbildningsform Kunskap och minnen för livet Utveckla dina idéer och intressen Boende ingår Individen i kollektivet Börja om - starta nytt - väx! Fri skola för fria människor Kunskap som är lätt att bära Utmana dig själv Möten som bygger människor Fred på jorden VAL 2014 Folkhögskola Ett utbildningsalternativ för vuxna Plugga och bo tillsammans med andra Yrkesutbildningar Behörighet till högre studier Väx som människa Alla möts i samtalet Du bestämmer En mångfald av människor, idéer & intressen En nytt steg i livet Engagerade människor Få redskap att forma ditt liv Hela människan i fokus Kärlek och respekt Källa: Folkhögskolornas informationstjänsts valkrets Källa: Folkhögskolornas informationstjänsts valkrets

8 10 LOBBYINGTIPS INFÖR VALET (Lånat från Westanders PR-handbok Går att ladda ner eller beställa gratis på westander.se) En valrörelse avgör inte bara vem som får regeringsmakten. Partiernas vallöften påverkar politiken under hela den kommande mandatperioden. 1. SMID I TID De politiska partierna förbereder sig allt tidigare inför valen. Ju tidigare ni får in er fråga i processen, desto större möjligheter till politiskt genomslag. 2. GENOMFÖR VALENKÄTER Genomför en valenkät till alla riksdags-kandidater på valbar plats. Komplettera med en enkät till partierna och opinionsfrågor till allmänheten. Redovisa svaren i länsvisa pressmeddelanden och debattartiklar. Följ upp efter valet. 3. SATSA PÅ DE MINDRE PARTIERNA Det kan vara svårt att påverka de två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna. Försök få ett eller flera av de mindre partierna att prioritera just er fråga. Miljöpartiet kan få ett stort inflytande efter valet. 4. FÅ MED SAMARBETSPARTIERNA Förhandlingar mellan partierna kommer att pågå fram till valdagen, i arbetsgrupper och på partiledarnivå. Stötta det parti som driver er fråga och föreslå dem gemensamma överenskommelser och utspel. 5. ANVÄND OPINIONSMÄTNINGAR Genomför opinionsmätningar som kan bekräfta att er fråga har ett brett folkligt stöd eller åtminstone stöd i viktiga väljargrupper. Visa på så sätt att frågan kan hjälpa partiet till valframgångar. 6. VISA PÅ PR-POTENTIAL Visa hur er fråga kan ge publicitet åt partiet och kanske bli en valfråga. Erbjud nyhets-ingångar, exempelvis färsk statistik, debatt-artiklar och andra utspel. 7. FOKUSERA PÅ PARTIERNA Spill inte för mycket krut på riksdagens beslutsprocesser under mandatperiodens sista år. Under ett valår är det viktigt att fokusera på de politiska partiernas interna processer och förhandlingar. 8. SKAPA TRYCK UNDERIFRÅN Det är väsentligt mer effektivt om tio kommunpolitiker från det parti ni önskar påverka undertecknar en gemensam debattartikel, än om samma debattartikel undertecknas av tio direktörer i näringslivet. 9. BYGG OVÄNTADE ALLIANSER Bygg oväntade allianser som motiverar ert förslag från olika utgångspunkter. Det skapar stor trovärdighet när exempelvis tung industri och miljörörelse drar åt samma håll. 10. FINN ALTERNATIVA ARENOR Ett valår är åsiktsutrymmet extra trångt under politikerveckan i Almedalen. Betydligt enklare är det att göra sin röst hörd på partiernas kommundagar, kvinnoförbundens årsmöten eller ungdomsförbundens valupptakter. Åk gärna till Visby i juli, men prioritera kontaktskapandet.

9 20 PRESSMEDDELANDETIPS (Lånat från Westanders PR-handbok Går att ladda ner eller beställa gratis på westander.se) Pressmeddelandet sammanfattar er nyhet i ett kort och överskådligt format. Ett pressmeddelande är också en bra grund om ni ska erbjuda er nyhet till en utvald redaktion eller lansera den på något annat sätt. Baserat på en enkel mall kan de flesta lära sig att skriva bra pressmeddelanden. Här följer våra bästa tips. GÖR SÅ HÄR 1. ANVÄND LOGGAN Placera er logotyp i dokumentets sidhuvud och längst upp i mejlet. 2. DATERA TYDLIGT Pressmeddelanden är färskvaror. Datera därför väl synligt under er logotyp, förslagsvis enligt modellen Pressmeddelande den 16 november Undvik svårtydd datering med enbart siffror och onödig avsändarort. 3. RUBRICERA SLAGKRAFTIGT En bra rubrik är kort, slagkraftig och redovisar nyheten. Den bör rymmas på en rad. Tänk nyhetsmässigt och låt er inspireras av medias ofta fyndiga och intresseväckande formuleringar. 4. sammanfatta FÖRST Skriv en ingress i fet stil som på 2-4 rader sammanfattar hela nyheten. Rubrik och ingress ska kunna kopieras direkt av den tidning som vill göra en notis. 5. SKRIV NYHETSMÄSSIGT Skriv det viktigaste först, eftersom redaktionell text kortas nedifrån. Ett par kärnfulla uttalanden gör pressmeddelandet mer livfullt och användbart för media. Ange namn och titel efter första citatet och bara namn efter det andra. 6. LÄNKA TILL BILDER Ange webbadressen till ett bildarkiv med talespersoner och relevanta miljöer. Bra bilder för fri publicering ökar chansen att resultatet blir en illustrerad artikel i stället för en liten notis. 7. ANGE KONTAKTUPPGIFTER Infoga kontaktuppgifter till talespersonen och eventuellt andra personer som kan ge ytterligare information. Telefonnummer, mobilnummer och mejladress bör finnas med. 8. PRESENTERA VERKSAMHETEN Presentera er verksamhet på 4-6 rader i malldokumentets sidfot. Använd en mindre teckenstorlek för att inte stjäla upp-märksamhet från nyheten. Glöm inte att ange er webbadress. 9. ERBJUD EXKLUSIVITET Att först erbjuda er nyhet exklusivt till en utvald reporter eller nyhetsredaktion kan ofta vara klokt. Om det lyckas sänder ni pressmeddelandet till övriga media direkt efter publicering. 10. SKICKA MED MEJL Skicka pressmeddelandet via mejl, med rubriken i ämnesraden. Klistra in texten direkt i

10 mejlet. Använd uppdaterade egna sändlistor eller använd en distributionstjänst, till exempel Cisionwire eller Mynewsdesk. Överväg att inkludera opinionsbildare, bloggare och andra intressenter i era sändlistor. 11. PUBLICERA PÅ HEMSIDAN Lägg ut pressmeddelandet på er hemsida samtidigt som det sänds ut. Den som vill kan då verifiera informationen och se era tidigare pressmeddelanden. Länka också till det på Facebook och Twitter. 12. VAR TILLGÄNGLIGA Se till att kontaktpersonerna är tillgängliga när pressmeddelandet går ut. Den som ändå missar ett samtal bör prioritera att snabbt ringa tillbaka till journalisten. 13. FÖRBERED FRÅGOR OCH SVAR Tänk igenom vilka frågor journalisterna kan vilja ha svar på. Skriv ned kortfattade och tydliga svar, så att de är begripliga även för den som saknar specialkunskaper inom ert område. Läs mer om hur ni förbereder er under 20 tips för journalistsamtal. 14. KOM IHÅG REGIONALA OCH LOKALA MEDIER Många företag och organisationer kan anpassa sina pressmeddelanden till regionala och lokala medier med särskilt framtagen statistik. Med länets eller kommunens namn i rubriken och ingressen ökar chansen till publicering väsentligt. NÅGRA FALLGROPAR 15. FÖR LÅNG TEXT Skriv inte mer än en A4-sida. Ju längre text, desto större risk att redaktionen missar nyheten. 16. NYHETSKOMPOTT Fall inte för frestelsen att pressa in olika nyheter i ett och samma pressmeddelande. Det förminskar värdet av varje enskild ny het. Två nyheter redovisas i två olika press meddelanden. 17. REKLAMTEXT Använd inte förskönande adjektiv, superlativ och utropstecken. Företagsreklam ratas direkt av redaktionerna. En text som inte behöver skrivas om för att platsa i tidningen leder lättare till publicitet. 18.FIKONSPRÅK Undvik intern jargong och använd inte fackuttryck och förkortningar. Var aldrig ensam om att korrekturläsa texten och testa gärna läsbarheten på någon utomstående. 19. SENA UTSKICK Skicka inte pressmeddelandet på eftermiddagen då är de flesta reportrar upptagna. Om ni inte hinner skicka det på morgonen eller tidig förmiddag är det bättre att vänta till nästa dag, om det är möjligt. 20. KRÄNGANDE Ring inte mottagaren och fråga om pressmeddelandet har kommit fram. Ring hellre redaktionen i förväg och fråga om det finns ett intresse för nyheten.

11 20 DEBATTARTIKELTIPS (Lånat från Westanders PR-handbok Går att ladda ner eller beställa gratis på www. westander.se) För den som vill vara en aktiv samhällsaktör är debattartikeln en bra plattform för att etablera sig som den part eller expert som media kontaktar på eget initiativ nästa gång frågan aktualiseras. GÖR SÅ HÄR 1. FÖLJ DEBATTEN Håll er uppdaterade om vad som diskuteras genom att kontinuerligt följa debatt-sidor och debattprogram. Använd en webbtjänst för bevakning av era viktiga frågor. 2. TA INITIATIVET Se själva till att ert specialområde uppmärksammas genom att koppla ert budskap till ett ämne som är aktuellt men inte uttjatat. Valet begränsas naturligt av det huvudbudskap ni vill sända, men de möjliga infallsvinklarna är oftast fler än man anar. 3. UTNYTTJA DAGSAKTUALITET En bra debattartikel börjar ofta med orden I dag. Artikeln kan knyta an till en utredning som presenteras, en riksdagsdebatt eller en årsdag. Genom att klippa och klistra från en ny rapport eller ett aktuellt remissvar har ni grunden till en debattartikel. 4. PRESENTERA EN NYHET För avsändaren är den egna åsikten det viktigaste, men debattredaktören vill gärna ha nyheter som gör att tidningen nämns i andra media. Ett sätt kan vara att presentera en ny undersökning eller tidigare opublicerad statistik som belyser frågan. 5. BETONA ALLMÄNINTRESSET Argumentera utifrån ett allmänintresse, utan att dölja egenintresset. Redogör för hur frågan berör många, gärna med konkreta exempel. Undvik egenreklam; sådan minskar sannolikheten för publicering. 6. SÖK ALLIANSER Genom att underteckna debattartikeln tillsammans med andra kan allmänintresset framhävas. Lyckas ni dessutom hitta oväntade konstellationer är detta intressant i sig. Fördelarna ska dock vägas mot att er egen roll tunnas ut samt att ni kan tvingas till tidsödande kompromisser om innehållet. 7. BELYS MOTSÄTTNINGAR Tydliggör olika ståndpunkter och ställ gärna någon till svars i debattartikeln. Debattredaktörer brukar uppskatta skarpa replikskiften och den person som inleder debatten får i normalfallet också erbjudande om en slutreplik. 8. RUBRICERA TYDLIGT Ofta skriver redaktören en egen rubrik, men ett bra förslag skadar inte. Rubriken ska tydliggöra budskapet, vara kort och intresseväckande. Använd gärna fyndiga formuleringar, laddade ord eller en oväntad ståndpunkt.

12 9. FÖR RESONEMANGET FRAMÅT Bygg dispositionen på en tankegång per stycke. Huvudbudskapet bör löpa som en röd tråd genom hela texten. Komplettera med stödjande delbudskap. 10. BÄDDA FÖR FORTSÄTTNING Artikelns avslutning bör sammanfatta budskapet, uppmana till åtgärder eller ställa någon till svars. Det kan vara bra att avsluta med en konkret fråga till en namngiven person, till exempel en minister. 11. VÄLJ DEBATTREDAKTION Valet av debattforum bör göras med tanke på avsändare, budskap och målgrupp. Genom att följa debatten vet man var och hur olika frågor brukar diskuteras. 12. RING PÅ FÖRHAND Ring debattredaktören och berätta om er färdiga artikel. Understryk eventuellt nyhetsvärde. Be om snabb respons på överskickad artikel, i synnerhet om den har ett bäst-före-datum. 13. FÖLJ UPP MED PRESSMEDDELANDE Öka genomslaget genom att följa upp artikeln med ett pressmeddelande, som sänds ut så snart artikeln publicerats. 14. VINKLA REGIONALT/LOKALT Omforma om möjligt artikeln till flera olika med regional eller lokal anknytning. Med länets eller kommunens namn i rubriken ökar chansen till publicering. 15. VAR BEREDDA ATT SVARA Förbered ett frågor & svar-dokument att ha till hands om journalister ringer. Svara snabbt på repliker. De är en inbjudan till att förtydliga budskapet och föra debatten vidare. Vill ni replikera, kontakta redaktören så snart som möjligt. NÅGRA FALLGROPAR 16. FÖR LÅNG TEXT Om texten är för lång minskar dess läsvärde och chans till publicering. Det är en konst att fånga krångliga sammanhang i en kortfattad text. Överskrid inte det antal tecken debattredaktören anger. Skriv gärna artikeln i både en lång och en kort version. 17. BAKGRUNDEN I BÖRJAN En text som börjar med bakgrunden riskerar att tappa läsare på vägen. En bra inledning innehåller huvudbudskapet och sammanfattar artikeln i några meningar. Debatt-redaktören skriver ofta en egen ingress. 18, KRÅNGLIGT FACKSPRÅK En artikel med fackspråk och utfyllnadsord blir tungläst. Språket ska vara lätt att förstå, med korta meningar och tydliga resonemang. Bildspråk och praktiska exempel är användbara verktyg.

13 19. FÖR MÅNGA BUDSKAP Om artikeln tar upp många frågor för-svagas huvudbudskapet och läsbarheten försämras. Då ökar också risken för att artikeln refuseras. Budskapet ska vara enbart ett och tydligt formulerat. 20. FEL TONLÄGE Använd inte en nedlåtande ton när ni bemöter motståndares argument eller skriver repliker. Det minskar er trovärdighet. Ironi missuppfattas ofta och personangrepp tyder på att argumenten tryter. 10 TIPS PÅ NYHETSVINKLAR (Lånat från Westanders PR-handbok Går att ladda ner eller beställa gratis på www. westander.se) Media letar efter bra historier att berätta för läsare, lyssnare och tittare. Om er nyhet ger stoff till dramaturgin är det en fördel. 1. LITEN MOT STOR Journalister vill gärna hjälpa uppstickare och mindre aktörer som utmanar monopol, myndigheter och andra jättar. Hjälp media att berätta om David och Goliat. 2. DET DAGSAKTUELLA Det är lättare att få publicitet kring en fråga om man knyter an till en dagsaktuell händelse. Exempel: På kanelbullens dag berättade hälsoföretaget Previa om hur många anställda som gärna tar en bulle till kaffet, och gav tips om hur arbetsgivare kan hjälpa anställda till bra kostvanor. 3. AVSLÖJANDEN Media tycker om avslöjanden om sådant som mäktiga personer, myndigheter och företag försöker dölja. Ställ er på journalistens sida och hjälp dem att göra sitt jobb. 4. NÄRHETSPRINCIPEN Människor vill gärna läsa och höra nyheter som ligger dem geografiskt och ämnesmässigt nära. Exempel: Vindkraftföretaget O2 presenterar årligen en rankning av Sveriges kommuner i vindkraftligan. Siffrorna redovisas kommunvis i lokala pressmeddelanden till media i respektive kommun. 5. DET OVÄNTADE Journalister rapporterar gärna om det oväntade, som får mottagaren att haja till. Det kan vara statistik som slår hål på myter, oväntade uttalanden eller ombytta roller. 6. JÄMFÖRELSER Media älskar jämförelser och hela listan är ett populärt uttryck. Exempel: I Statoils miljöbilsrankning jämförs antalet miljöbilar som nyregistrerats i landets kommuner och län, baserat på statistik från Trafikanalys.

14 7. DET UPPRÖRANDE Journalister uppmärksammar gärna orättvisor och uppenbart orimliga förhållanden. Hjälp media att avslöja brister i samhället. 8. DET TRENDIGA Media intresserar sig för trender. Ge nya vinklar och exempel på den utveckling som för tillfället diskuteras i media. 9. DET SPEKTAKULÄRA Det spektakulära och dramatiska intresserar media, därav tårt- och stenkastarnas stora genomslag i media. Exempel: Coop illustrerade fördelarna med att köpa ägg från frigående höns genom att placera ut burar med människor i. 10. KÄNDISAR Igenkänningsfaktorn är viktig för media. Därför har en person som redan är känd lättare att få genomslag.

NÅ MEDIA OCH POLITIKER. Tips, idéer och checklistor för dig som arbetar med media och politikerkontakter

NÅ MEDIA OCH POLITIKER. Tips, idéer och checklistor för dig som arbetar med media och politikerkontakter NÅ MEDIA OCH POLITIKER Tips, idéer och checklistor för dig som arbetar med media och politikerkontakter ANVÄND DIN RÖST - VÄLJ FOLKHÖGSKOLA - BERÄTTA FÖR POLITIKER OCH ALLMÄNHET OM FOLKHÖGSKOLA Med start

Läs mer

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga?

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? 1. Vem, vad, när, hur, var och varför? Besvara de vanliga journalistiska frågorna

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till denna gång Läs kapitel 11 och kapitel 12 om strategier, marknadsplan och varumärken Skicka en skiss på ert projekt till

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS!

PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS! PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS! Nu är det dags att synliggöra Piratpartiet och bygga image inför valåret 2014. Det gör vi med att remixa kungens valspråk För Sverige

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer

Argumentation. Studiehandledning VT-2012

Argumentation. Studiehandledning VT-2012 Argumentation Studiehandledning VT-2012 Innehåll Instruktioner till inlämningsuppgiften... 2 Att argumentera... 3 Mall för att skriva en debattartikel... 7 Tips och trix... 9 Kamratrespons... 12 Bedömning

Läs mer

4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER

4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER 4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER FÖRENINGAR MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER SPONSORER REGERING, RIKSDAG & EU REGLER & FÖRORDNINGAR

Läs mer

Så här skrivs faktablad om MSB-finansierade forskningsprojekt

Så här skrivs faktablad om MSB-finansierade forskningsprojekt MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Avdelningen för utvärdering och lärande Enheten för inriktning av forskning Anvisningar Så här skrivs faktablad om MSB-finansierade forskningsprojekt

Läs mer

Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag

Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage. Genom enastående ledarskap och kreativitet

Läs mer

Utan blommor dog mammutarna ut

Utan blommor dog mammutarna ut Krönikan är en kortare typ av tidningstext där en krönikör för fram sina egna åsikter och tankar i ett dagsaktuellt ämne. De flesta stora tidningar och tidskrifter publicerar flera krönikor inom olika

Läs mer

Några tips om du man kan jobba med media och PR

Några tips om du man kan jobba med media och PR Några tips om du man kan jobba med media och PR 1. Höras och synas i media Idag är konkurrensen om medias utrymme stenhård. Den som vill synas och höras måste själv vara aktiv. Hur man lyckas beror mindre

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Att skriva säljande texter Malmö 2 december. www.ljk.se

Att skriva säljande texter Malmö 2 december. www.ljk.se Att skriva säljande texter Malmö 2 december www.ljk.se Sändare Mottagare Shannon & Weaver Indirekt koppling tex via försäljningsstatistik Direkt koppling tex via marknadsundersökningar Behov/Syfte Effekt

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 Snart är det dags för en spännande kampanjhelg mot knark på krogarna! Under lönehelgen i maj kommer 475 krogar i 50 kommuner runt om i landet att tydligt ta ställning mot droger

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND 2013 Utbildningarna riktar sig till tre olika delar av vår organisation; medlemmarna, s-föreningarna och de förtroendevalda. Studieprogrammet är basen som vi

Läs mer

westanders pr-handbok 2010

westanders pr-handbok 2010 Westander hjälper företag och organisationer att få publicitet och/eller påverka politiska beslut. Vi vill bidra till att fler blir aktiva samhällsaktörer. Westander, Björns Trädgårdsgränd 1, 116 21 Stockholm,,

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Vad ska vi ha varandra till?

Vad ska vi ha varandra till? Vad ska vi ha varandra till? Om jag har sett längre, är det för att jag stått på jättars axlar Isaac Newton Du vet vad barn och ungdomar behöver för att växa och utvecklas. Vad behöver du? Vi behöver inte

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Arbeta med media i klubben

Arbeta med media i klubben Arbeta med media i klubben Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång mediaarbete i klubben. v2.indd 1 2009-02-19 12:47:43 Arbeta med media i klubben Syns du inte, finns du inte. Det är ett talesätt

Läs mer

Tidskriften ett levande läromedel

Tidskriften ett levande läromedel Tidskriften ett levande läromedel Nyhetsförmedlaren. Kunskapskällan. Opinionsbildaren. Läromedlet. 2 Visste du att du som lärare, inom vissa ramar, får kopiera ur tidskrifter för dina elevers räkning?

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET. Modernt Fältskytte

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET. Modernt Fältskytte SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET Modernt Fältskytte Fotograf Jari Hjerpe Studieplan Studieplan Inledning Modernt Fältskytte Välkomna till en gemensam stund kring bordet! Styrelsepaketet syftar främst till att

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

där ämnet introduceras övergripande och ställningstagandet klargörs. Av introduktionen ska man förstå ämnet och huvudorsaken till att laget är för.

där ämnet introduceras övergripande och ställningstagandet klargörs. Av introduktionen ska man förstå ämnet och huvudorsaken till att laget är för. I en muntlig debatt möts företrädare för olika åsikter för att diskutera aktuella ämnen, till exempel inom politik, etik eller forskning. Debatten är en strukturerad diskussion där deltagarna har en viss

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Section Divider. Skapa nytt utskick

Section Divider. Skapa nytt utskick Section Divider Skapa nytt utskick Skapa nytt utskick Gå till Connect och välj Skapa utskick. Välj typ av information Först väljer vilket språk ditt utskick är skrivet på. Den bransch som är inställd för

Läs mer

Vad är en artikel? Vad är typiskt för en krönika? Hur skriver jag en novell? Vad är det för skillnad på ett referat och en recension?

Vad är en artikel? Vad är typiskt för en krönika? Hur skriver jag en novell? Vad är det för skillnad på ett referat och en recension? Vad är en artikel? Vad är typiskt för en krönika? Hur skriver jag en novell? Vad är det för skillnad på ett referat och en recension? Det är viktigt att känna till olika typer, genrer, av texter. Du behöver

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben Från tanke TILL HANDLING Detta blad innehåller en samling tips på hur ni kan komma igång och påverka på webben genom att blogga och andra sociala medier. Metodblad: Påverka på webben Påverka på webben

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag EN INTRODUKTION Materialet tillhör Idenfors & Idenfors AB och får användas av dig som kursdeltagare eller prenumerant av vårt nyhetsbrev, men inte kopieras, säljas eller användas

Läs mer

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn Lärarhandledning för Svenska som andraspråk Av-nummer: 21222tv1-5 av Carolina Ahnhem De fem första programmen i serien Mediedjungeln handlar om hur man gör TV, radio, nyhetsprogram, såpor och hur man skriver

Läs mer

Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan

Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan Det här är en bilaga till Civilförsvarsförbundets kommunikationsplan och anger aktiviteter som är planerade för 2016. Häftet innehåller tre delar: En

Läs mer

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplan för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplanen är framtagen av Jan Byström, SISU Idrottsutbildarna och Mattias Claesson, Riksidrottsförbundet

Läs mer

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2014 2015 Guldarrangör, max sex Silverarrangör, max sex Partner Uppsats Partner Minecraft Dela ut ett pris, max tre Supporter Annonsering 100 000

Läs mer

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet

Kopieringsunderlag Your place or mine? Frågor till avsnittet Your place or mine? Frågor till avsnittet Förståelsefrågor: nyhetsbyrån Reuters inte att ordet terrorist ska användas, utan självmordbombare, tänker du? den närmaste israeliska staden. Hur många raketer

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig?

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig? Workshop Ambassadörsträff 12 november, 2014 Vad är ambassadörskap? Det finns en gemensam syn att ambassadörskapet i första hand ska bygga på engagerade invånare och verksamma som tror på Eskilstuna. Det

Läs mer

Vårdförbundets mediehandbok Konsten att påverka

Vårdförbundets mediehandbok Konsten att påverka Vårdförbundets mediehandbok Konsten att påverka Varför ska vi ha kontakt med medier? Genom att medverka i medier kan Vårdförbundet sprida kunskap och påverka opinionen. Press, radio, tv och sociala medier

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Kay Pollak, filmregissör, känd för bland annat "Så som i himmelen",

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Elevdemokrati och inflytande

Elevdemokrati och inflytande Elevdemokrati och inflytande Student democracy and influence Projektarbete VT-13 Karin Bylund NVSP3 Handledare: Yvonne Toth Innehåll 1. Inledning... 3 1:1 Inledning... 3 1:2 Sammanfattning... 3 1:3 Syfte

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Idéskrift Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Inledning Att genomföra avtalsuppföljning gentemot leverantörer är en viktig del i affären. Syftet med uppföljningen är att

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 Informations och diskussionskväll 19 november Till alla som är gode män/anhöriga men även för personal som jobbar inom LSS. Informations och diskussionskväll med Försäkringskassan

Läs mer

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna Att bilda opinion och påverka lokalt Workshop Latinamerikagrupperna 1 Upplägg Förberedelser för påverkansarbete Aktiviteter för att synas och att påverka Syfte: Bidra till att lägga grund och höja kunskap

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Användarmanual HOIF.org

Användarmanual HOIF.org Användarmanual HOIF.org HOIF.org 2013-05-21 37 sidor Användarmanual för HOIF.org Introduktion Det här är en manual till alla användare på hemsidan HOIF.org Hur får jag ett användarkonto? För att kunna

Läs mer

Att tala så att de lyssnar om effektiv muntlig presentation

Att tala så att de lyssnar om effektiv muntlig presentation Att tala så att de lyssnar om effektiv muntlig presentation Inledning Muntlig presentation har blivit allt viktigare i utbildning och yrkesliv. Allt oftare hamnar vi i situationer där vi måste redovisa

Läs mer

Känslo- och behovskort. Lekar och övningar till känslo och behovskort. På egen hand. Sätt ord på dina behov. Förbered dig för en utmaning

Känslo- och behovskort. Lekar och övningar till känslo och behovskort. På egen hand. Sätt ord på dina behov. Förbered dig för en utmaning Känslo- och behovskort På www.friareliv.se kan du köpa två vackra kortlekar med ord för känslor och en med ord för behov. De kan användas för au underläua samtal, vid beslutsprocesser, medling och för

Läs mer

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se IDÉ ACTION! Exempel på planering Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se Om workshopen Idé->Action! handlar om att uppleva känslan i kroppen av att

Läs mer

Lite att tänka på inför sändningen på Radio Sigtuna 88,2

Lite att tänka på inför sändningen på Radio Sigtuna 88,2 Lite att tänka på inför sändningen på Radio Sigtuna 88,2 Arbete i grupp eller enskilt (bör inte vara fler än 4 i gruppen, 2-3 optimalt). Räkna med 20 min sändningstid per person (2 pers = 40 min). Enskilda

Läs mer

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd

Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen. Byt regering för jobb och välfärd Inriktning för LOs valarbete - Den fackliga valrörelsen Byt regering för jobb och välfärd LO-förbundens medlemmar är elektriker, svetsare, undersköterskor, servitriser, murare och kassörskor. Vi serverar

Läs mer

Kommunikationsplattform

Kommunikationsplattform 1(11) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Malin Bergkvist Kommunikationsplattform för Kristianstads kommun, KS 2011/1002 2013-02-11 044-13 21 00 malin.bergkvist@kristianstad.se Kommunikationsplattform

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Att driva förändring med kommunikation

Att driva förändring med kommunikation 1/17 Att driva förändring med kommunikation Detta är ett verktyg för dig som: Står inför uppgiften att driva ett förändringsarbete Redan ansvarar för och har påbörjat ett förändringsarbete Inser att kommunikation

Läs mer

Bilaga 1 Checklista för förberedelser

Bilaga 1 Checklista för förberedelser Bilaga 1 Checklista för förberedelser Har valberedningen fått ta del av verksamhetens: JA NEJ Värderingar Vad styrelsen vill uppnå under mandatperioden; affärsidé, visioner och mål Hur styrelsen förväntas

Läs mer

Blogga med wordpress. Lina Tannerfalk Wiberg

Blogga med wordpress. Lina Tannerfalk Wiberg Blogga med wordpress Lina Tannerfalk Wiberg Blogga med Wordpress Varför blogga i skolan? - öka antalet mottagare för elevernas arbete. - förmågan att kommunicera tränas och utvecklas. - otaliga användningsområden,

Läs mer

Guide för synliggörande av projekt

Guide för synliggörande av projekt Migrationsverket Funktionen för fonderna Rapport 2015-11-12 Guide för synliggörande av projekt Så här bör du som projektägare informera om medfinansieringen från Europeiska unionen och Asyl-, migrations

Läs mer

Ungdomars inställning till IT

Ungdomars inställning till IT Ungdomars inställning till IT - kunskap, kännedom, karriär Attitydundersökning kring utbildning och karriär inom IT-området. Underlag framtaget av KW Partners på uppdrag av IT&Telekomföretagen. Oktober

Läs mer

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved.

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved. Användarmanual Jobb i Stan CV-Handboken Registrering, jobbsökning mm. Innehållsförteckning: 2 Registrering 5-16 2.1 Skapa ett konto 5-6 2.2 Skapa ett CV 6 2.2.1 CV-profil (steg 1) 7-8 2.2.2 Arbetslivserfarenhet

Läs mer

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla.

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla. Idéer... Kolla marknaden... augusti. september. oktober. november. december Registrering Affärsplan UF-året elev januari. februari. mars. april. maj Regional Mässa SM i UF-företagande Årsredovisning Välkommen

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Förord... 2. Inledning... 3. Ungas politiska engagemang... 4. Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4. Vill unga engagera sig politiskt?...

Förord... 2. Inledning... 3. Ungas politiska engagemang... 4. Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4. Vill unga engagera sig politiskt?... Innehållsförteckning Förord... 2 Inledning... 3 Ungas politiska engagemang... 4 Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4 Vill unga engagera sig politiskt?... 4 Hur ser unga på de politiska ungdomsförbunden?...

Läs mer

Lathund publikundersökning för biografer

Lathund publikundersökning för biografer Lathund publikundersökning för biografer Från Filminstitutet kan du söka stöd för lokalt publikarbete. Syftet med stödet är att stärka biografers arbete med att öka publiken till sina filmvisningar. För

Läs mer

Att komma igång med FirstClass (FC)!

Att komma igång med FirstClass (FC)! Att komma igång med FirstClass (FC)! Vi har tillgång till FC genom vårt samarbete med folkhögskolor och därigenom med Folkbildningsnätet. FC kan användas på en dator på två sätt (dessutom kan du använda

Läs mer

"SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU!

SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU! "SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU! Projektet "Sätt spår i framtiden nu!" handlar om att genomföra en aktion för att minska vårt ekologiska fotavtryck. Här får du möjligheten att fördjupa dig i kopplingen mellan

Läs mer

Sammanställning av webbenkät december 2015

Sammanställning av webbenkät december 2015 Sammanställning av webbenkät december 2015 Bakgrund I december 2015 bjöds kommuninvånare in för att vara med att påverka utvecklingen av kommunens digitala tjänster. Inbjudningar gick ut via webbplats,

Läs mer