HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben"

Transkript

1 Från tanke TILL HANDLING Detta blad innehåller en samling tips på hur ni kan komma igång och påverka på webben genom att blogga och andra sociala medier. Metodblad: Påverka på webben

2 Påverka på webben Det finns mängder av olika metoder och möjligheter att skapa kontakter och hålla kontakter över Internet. Detta gör att det är förhållandevis enkelt att rent tekniskt nå fram med information. Det är däremot en större konst att verkligen få fram sitt budskap till rätt personer och i rätt format. Detta metodblad ger förslag på hur ni skulle kunna använda sociala medier till att få ut ert budskap. Syftet är främst att ger er en sorts startknuff. Metodbladet kan omöjligt vara någon fullständig beskrivning av alla de former som finns då dessa är oerhört många och dessutom förändras oavbrutet. Däremot kan ni kanske få inspiration och känna att steget ut på webben inte är så stort som det kan verka. Blogga En blogg är i praktiken en vanlig hemsida med ett speciellt upplägg. På bloggen görs inlägg eller dagboksanteckningar som hela tiden visas i omvänd kronologisk ordning; det senaste inlägget ligger först. Namnet är egentligen en förenkling av ordet webblogg en dagbok på nätet. En blogg kan startas och drivas av vem som helst. Det kan vara allt från en enskild person som skriver om sig själv till en kommersiell blogg där ett företag håller i informationen. På bloggen skriver innehavaren hela tiden om saker som händer, nyheter av olika slag, tankar och åsikter. Innehållet styrs av vem som driver bloggen och vilket tema man har bestämt sig för att bloggen ska ha. Att starta en blogg är enkelt och det finns många gratistjänster som gör att det går att komma igång på bara några minuter. Det finns dock en del saker att tänka på. Här bredvid presenterar vi starten i sju enkla steg. 7 steg för att komma igång Här är några tydliga tips att tänka på när ni ska komma igång och bliogga. 1. Bestäm syfte och mål I tidigare delar av denna cirkel har ni tagit fram ett ämne som ni vill arbeta med och ni har också tagit fram en del mål och argument. När ni bloggar är det viktigt att ni specialiserar er så att bloggen handlar om något speciellt. Det visar sig ofta en blogg får lättare att slå igenom om den är ämnesfokuserad och lockar en speciell målgrupp. 2. Välj ett verktyg Utefter hur allvarligt ni tar ert planerade bloggande ju viktigare är verktyget. Har ni mest ambitionen att göra en blogg för en speciell kampanj och inte tänker er någon stoslagen kommersiell inriktning räcker det oftast med någon billig eller till och med gratis tjänst. Exempel på bloggverktyg är Wordpress ( org), Movable Type ( och Sobernet ( Hur ni gör rent praktiskt hittar ni på respektive hemsida eller så finns det mängder av andra tips på nätet.

3 3. Blogga hela tiden Det är viktigt att hela tiden hålla bloggen färsk. Särskilt i början är det viktigt att blogga ofta. Den första tiden, kanske upp till ett par månader, krävs kanske ett eller flera inlägg per dag. Ni bör aldrig komma ner under cirka tre inlägg per vecka. Då tappar besökarna lätt intresset. Även om ni inte kan sitta och blogga hela dagarna kan det vara bra att ge intrycket av att ni nästan gör det. Försök sprida ut inläggen över dagen. Oftast kan ni redan när ni gör inläggen välja när de ska publiceras. Ni kan till exempel skriva fyra fem inlägg en kväll och sedan sprida ut dem jämnt över ett par dagar. För att förstärka känslan av att vara på gång kan ni blogga om riktigt aktuella saker från era mobiler och era bärbara datorer. Detta gör att ni verkligen verkar vara i händelsernas centrum. 4. Sätt er blogg på kartan Den stora prylen i världen av sociala medier är interaktion och utbyte av kontakter och inlägg. Se till att er blogg är kopplade till många andra och att ert nätverk växer. Här är några sätt Bloggrulle En samling länkar, eller bloggrulle, är en viktig detalj. Från er blogg länkar ni till en massa andra bloggar. Ni kan i första hand välja bloggar inom samma ämnesområden men det kan vara bra att ha andra allmänt kända bloggar. Dessa länkar är bra för att fler ska göra kopplingen och hitta er. Länka till andra bloggar i era poster. Berätta att ni gjort nya inlägg Gör det synligt via Twitter, Facebook och annat att ni har gjort nya inlägg. Pinga Pinga olika pingsajter som exempelvis och sökmotorer som Hos många kan ni lägga in så att det pingas automatiskt varje gång ni gör ett inlägg. Pingningen ger ingående länkar som i sin tur ger bättre sökresultat på exempelvis Google. Var aktiva på andra bloggar Se till att vara aktiva på andra bloggar; särskilt de som är etablerade. Genom att kommentera på andra bloggar smyger ni där in länkar till er egen blogg. Skriv också om andra bloggar och bloggare på er blogg. Dela med er av länkar Be om länkar från länkar som liknar ert område och skicka även länka till andra bloggare när ni själva har gjort ett bra inlägg som kan väcka intresse. 5. Blogga intressant Det spelar ingen roll hur mycket ni lockar folk till er blogg om de inte uppskattar sidan när de väl är där. Se till att ha intressant och färsk information som er målgrupp gillar. 6. Håll koll på statistiken I de flesta av bloggverktygen kan ni få fram hur information om hur många träffar era olika inlägg får. Med hjälp av detta kan ni enkelt lista ut vilka inlägg som är populära och som ni kanske ska följa upp lite extra. 7. Spana Surfa gärna runt och titta på andra bloggar. Ni kan lära er mycket genom att bara se hur andra gör. Bestäm vad temat på er blogg skulle kunna vara. Vilket namn skulle passa? Vilken adress skulle bloggen kunna ha? Kolla upp olika verktyg! Vilket skulle passa er? Besök tio bloggar och diskutera för- och nackdelar med de olika. Vilka är bra och varför? Vilka idéer skulle ni kunna använda?

4 Text på webben En viktig del i bloggandet och annat skrivande på nätet är själva texten. Fel ord, för långa stycken eller tråkig text kan lätt få surfare att klicka sig bort från er sida. Här följer några tips som kan hålla kvar era läsare lite längre. 1. Skriv kortfattat Skriv kortare än vad ni tror. En del säger att det inte finns någon text som är så bra att den inte kan halveras. Vill ni verkligen få med mycket text kan ni ha en första översiktligt text och sedan använda länkar för att komma till en fördjupning. 2. Skriv en bra rubrik På webben är rubriken viktigare än vanligt. Den är inte bara en viktig del för att inleda och locka läsaren att läsa. Den har dessutom en funktion när surfare ska hitta er sida. Se till att rubriken innehåller de ord som dina förmodade läsare kan tänkas söka efter. 3. Skriv det viktigaste först Skriv en bra beskrivande rubrik och skriv den viktigaste delen av texten först. Det är inte alls säkert att surfaren stannar och läser hela texten. Gör gärna en kort ingress som inte bara inleder utan kanske till viss del sammanfattar hela texten. 4. Underlätta skumning På webben är det många som skannar en text eller skummar igenom den. Du kan hjälpa dem på några sätt. Dela upp texten i korta stycken. Lägg in mellanrubriker som underlättar navigeringen. Använd bilder, citat och punktlistor för att lätta upp texten. 5. Använd tydliga länkar Se till att länktexterna förklarar sig själva. Skriv hellre Mer om påverkan på webben än Läs mer om påverkan på webben. Sociala medier Begreppet Sociala medier används för att beteckna vissa former av social verksamhet på nätet. Den definieras ibland som aktiviteter som kombinerar teknologi, social interaktion och användargenererat innehåll. Detta innebär att det delvis handlar om att de tekniska förutsättningarna finns i form av mjukvara och annat. Det som är finessen med det hela är att det är människorna själva som både sköter det sociala samspelet och även skapar innehållet. Skapa en inledningstext och ett antal inlägg till en blogg. Tänk på de saker som beskrivits ovan: Försök skriva kortfattat. Välj ut bra och lockande rubriker. Skriv säljande. Använd mellanrubriker och annat för att underlätta snabbläsning för att däreigenom få besökarna att stanna. Länka gärna till andra sidor eller bloggar för att undvika att er blogg känns som en ö eller en återvändsgränd.

5 Bild på webben Bilder är ett bra sätt att ge liv till en blogg eller en hemsida. En bild kan också förtydliga eller förklara saker på ett sätt som text inte alltid kan. Det finns dock en del saker att tänka på. Kolla upp upphovsrätten Hittar ni bilder på nätet är det normalt så att någon annan har upphovsrätten till bilden. Detta gör att det är olagligt för er att använda bilden utan vidare. Är det en bild ni verkligen vill ha kan ni fråga om lov. Det finns också ett flertal sajter som erbjuder gratis bilder som är avsedda för webben. Dessa sajter begränsar oftast användningen till saker som inte är kommersiella men det är oftast inte ett problem i ert påverkansarbete. handla.nu Spännande rubrik Försök skriva intressanta rubriker och fångande ingresser för att hålla kvar läsarna. Underlätta skumning Dela upp texten i korta stycken och använd mellanrubriker för att läsaren lätt ska hitta. Bra bilder Lätta upp texten med bilder i rätt storlek och använd bildtexter och ALT-texter. Droger dödar Överkorsat haschblad Tydliga länkar Förklara vart länkarna leder genom att till exempel skriva var läsaren kan hitta ännu mer information om droger eller fler inlägg. Fråga om lov Även om ni tar en bilder med egen kamera eller mobil finns det vissa saker att tänka på. Tar ni bilder på enskilda personer och i vissa andra speciella fall kan det vara bra att fråga personerna om lov. Alla är inte intresserade av att synas med bild på webben; särskilt om bilderna är utpekande eller känsliga. Se till att bilderna har rätt storlek Se till att bilderna är lagom stora för att passa där de ska vara. För stora bilder kan tränga undan text och annat så att sidan blir svårläst. Tänk också på bildens filstorlek. Har ni för stora bilder blir sidan långsam för läsaren och klickar sig kanske vidare istället för att vänta. Även om ni skalar ner bilden storlek som den ser ut på sidan kan den fortfarande ha samma filstorlek. Använd istället program för att minska ner bilderna på riktigt. Det finns gratis sådana program på nätet om ni inte har tillgång till något annat bildredigeringsprogram. ALT-text Oftast kan ni lägga in en alternativ text (ALTtext). Denna visas om användaren av någon anledning har stängt av bildvisning i sin webbläsare. Det kan naturligtvis också vara en hjälp för personer med synnedsättningar. Förklara vad bilden föreställer och tänk på att förtydliga om bilden samtidigt är en länk. Vilken typ av bilder skulle passa på er sida? Välj några som skulle kunna snygga till, förklara och förtydliga era budskap. Välj själva om ni vill ta foton själva eller om ni vill söka upp gratissidor på nätet där ni hittar passande bilder. Skriv passande alternativa texter. Ta reda på hur ni kan ändra filstorleken på bilderna för att snabba upp laddningen av er sida. Ni hittar troligen information och en del gratisprogram för detta på nätet.

6 Andra sociala medier Tips på fler sociala medier som ni kan använda er av för att mingla, dela med er och påverka på webben. Mikroblogga med Twitter eller andra En mikroblogg är samma sak som en vanlig blogg. Skillnaden är bara att bloggposterna är kortare vilket gör att flödet blir lite snabbare. Twitter är den största mikrobloggtjänsten. Mingla på communities som Facebook Sociala nätverk är digitala platser där människor kommunicerar med varandra. Där kan medlemmar skapa profiler, knyta kontakter, utforska gemensamma intressen och liknande. Kommunikation mellan medlemmar sker genom statusuppdateringar eller via meddelanden. Facebook är idag det största webbcommunity. Dela med er av kunskap på Wikipedia Wikipedia är ett interaktivt uppslagsverk på webben som alla kan vara med och påverka genom att redigera texten. Ni kan dela med er av er kunskap genom att lägga till eller komplettera fakta om olika saker. Detta kan exempelvis vara att lägga få in fakta om saker som är relevanta för ert arbete eller information om er organisation om inte det finns sedan tidigare. Viral marknadsföring Viral marknadsföring är en metod som grundar sig på ett budskap, en tjänst eller en produkt som är så unik och intresseväckande att de individer som exponeras för den har en stor benägenhet att, utan vidare påverkan, sprida den vidare till sin bekantskapskrets. Tricket är helt enkelt att försöka få det man vill sälja att låta så coolt, häftigt, roligt eller viktigt så att personer rent spontant för marknadsföringen vidare. Diskutera på forum Internetforum är en digital anslagstavla där folk med gemensamma intressen kan byta åsikter med varandra. Här kan ni diskutera om ert ämne om ni hittar ett forum med likatänkande. Lägg upp videoklipp med Youtube Youtube är en hemsida där vem som helst kan ladda upp videoklipp. Gör en kort film som visar ert budskap och marknadsför den genom att exempelvis ge den en lockande beskrivning. Videoklipp kan också göra er egen blogg ännu mer levande. Det finns en mängd olika sätt att lägga upp videoklipp beroende på bloggplattform och annat. Det enklaste och kanske mest allmängiltiga sättet är att göra det via just Youtube. Genom att skriva in en viss kod på er sida kan ni visa klipp från Youtube på er blogg. Det finns instruktioner för hur ni gör på Youtube Handlar det om videoklipp, som ni inte har skapat själva, är det bra att kolla upp vem som har rättigheterna och fråga om lov. Leta upp mer information om sociala medier som skulle kunna passa i ert arbete. Både instruktioner och olika tips hittar ni genom att besöka de beskrivna hemsidorna eller genom att söka er fram. Nästa del Nästa häfte ni ska använda är bladet för utvärdering och utveckling där ni får välja mellan olika sätt att gå vidare efter denna träff. Kalmar Karlskrona Växjö

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun STAFFANSTORP Framtidens kommun 1 Innehållsförteckning Det nya informationssamhället sid 3 Staffanstorps kommun framtidens kommun sid 4 Det sociala medier i korta drag sid 5 Vad är wordpress sid 6 Att skriva

Läs mer

Lathund för webbredaktörer. Så skriver du på webben

Lathund för webbredaktörer. Så skriver du på webben Lathund för webbredaktörer Så skriver du på webben 1 Disposition En bra struktur kännetecknas av att det är enkelt för besökaren att förstå var den hittar det den letar efter. Oavsett om det handlar om

Läs mer

Lathund sociala medier

Lathund sociala medier Lathund sociala medier Att komma igång och ha en aktiv närvaro i sociala medier behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Men det gör sig inte själv och det behöver underhållas och man behöver ha en

Läs mer

Marrketinghouse Döbelnsgatan 29 SE- 113 58 Stockholm Tel: 0709-16 93 00 Epost: info@marketinghousese Följ oss I sociala medier VATnr: SE6516407-2125

Marrketinghouse Döbelnsgatan 29 SE- 113 58 Stockholm Tel: 0709-16 93 00 Epost: info@marketinghousese Följ oss I sociala medier VATnr: SE6516407-2125 Marrketinghouse Döbelnsgatan 29 SE- 113 58 Stockholm Tel: 0709-16 93 00 Epost: info@marketinghousese Följ oss I sociala medier VATnr: SE6516407-2125 Webbplats: www.marketinghouse Företaget är godkänt för

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till denna gång Läs kapitel 11 och kapitel 12 om strategier, marknadsplan och varumärken Skicka en skiss på ert projekt till

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Syns du inte finns du inte

Syns du inte finns du inte Sociala medier för företagare Syns du inte finns du inte Oscar Höglund 2013 3 Innehåll: Förord 5 Sociala medier 7 Hur använder företag sociala medier?..9 Nätverkande medarbetare?.10 Varför LinkedIn 11

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Lathund publikundersökning för biografer

Lathund publikundersökning för biografer Lathund publikundersökning för biografer Från Filminstitutet kan du söka stöd för lokalt publikarbete. Syftet med stödet är att stärka biografers arbete med att öka publiken till sina filmvisningar. För

Läs mer

Sellport.se. Sellport.se PORTALEN FÖR SÄLJVERKTYG OCH SÄLJUTBILDNING. Sellport.se

Sellport.se. Sellport.se PORTALEN FÖR SÄLJVERKTYG OCH SÄLJUTBILDNING. Sellport.se Sellport.se Sellport.se PORTALEN FÖR SÄLJVERKTYG OCH SÄLJUTBILDNING. Sellport.se skapar en samlingsplats på nätet som underlättar för försäljningschefer och säljare att hitta bland de bästa säljverktygen

Läs mer

En liten introduktion till SLI Community

En liten introduktion till SLI Community En liten introduktion till SLI Community Välkommen till SLI Community! Ta dig gärna lite tid och läsa igenom den här introduktionen (många sidor, men det tar inte många minuter) så tror vi att du enklare

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare.

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Ansökan bloggare Sidan 1 av 9 Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Vad är en blogg? En blogg är en samling blogginlägg som berättar/kåserar under ett gemensamt

Läs mer

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete Språkäventyret Mål Sammanfatta hur jag gjorde spelet Språkäventyret på Fronter. Verktyg Fronters provverktyg Inledande arbete Fundera över dessa saker innan du börjar: 1. Vilken del av det centrala innehållet

Läs mer

ORDNA DINA BILDER. Var finns bilderna Var bör de finnas

ORDNA DINA BILDER. Var finns bilderna Var bör de finnas ORDNA DINA BILDER Var finns bilderna Var bör de finnas VAR ÄR MINA BILDER? Några råd till dej som inte kan hitta dina dokument och bilder eller som tycker att de finns på flera ställen och ändå vet du

Läs mer

Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29

Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29 Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29 Bilder ur ett företagsperspektiv har sedan marknadsföringens begynnelse varit viktiga för att inspirera, väcka ett

Läs mer

8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden.

8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden. 8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden. Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Actionkoder 3. Statistik 4. Värden

Läs mer

En liten introduktion till Community på GR-SLI

En liten introduktion till Community på GR-SLI 151112 En liten introduktion till Community på GR-SLI www.grkom.se/gr-sli 2 3 Innehåll Välkommen till Community!...4 Om Community...4 Hur du går med...4 Bekanta dig med Community...5 Händelser...5 Grupper

Läs mer

Steg 1: Logga in. Klicka på Logga in-knappen

Steg 1: Logga in. Klicka på Logga in-knappen Steg 1: Logga in Klicka på Logga in-knappen Steg 1: Logga in Skriv in ditt användarnamn och lösenord Tips: Använd "Glömt ditt lösenord" om du inte kommer ihåg ditt lösenord Steg 2: Snygga till din profil

Läs mer

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga?

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? 1. Vem, vad, när, hur, var och varför? Besvara de vanliga journalistiska frågorna

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Kommunikationsmöjligheter i Mondo

Kommunikationsmöjligheter i Mondo Kommunikationsmöjligheter i Mondo Denna guide går kortfattat igenom grunderna för de olika kommunikationsverktygen i Mondo och förutsätter en viss förkunskap av hur Mondo fungerar. De verktyg i Mondo som

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se IDÉ ACTION! Exempel på planering Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se Om workshopen Idé->Action! handlar om att uppleva känslan i kroppen av att

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem.

nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem. nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem. Om för mycket av din tid går till att vara på internet hinner du inte

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se Manual för Kalmar kommuns Nya intranät piren.kalmar.se Innehåll Inloggning och aktivering av ditt konto... 3 Inställning vid första inloggning... 3 Arbetsytan på Piren... 4 Hjälp... 4 Dina profilinställningar...

Läs mer

Blogga med wordpress. Lina Tannerfalk Wiberg

Blogga med wordpress. Lina Tannerfalk Wiberg Blogga med wordpress Lina Tannerfalk Wiberg Blogga med Wordpress Varför blogga i skolan? - öka antalet mottagare för elevernas arbete. - förmågan att kommunicera tränas och utvecklas. - otaliga användningsområden,

Läs mer

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG Om mässan: Plats: Affärshuset Tegnér, Växjö När: 22 april 2016 Hålltider: Kl. 08.00 Tävlingen Årets Säljare börjar. Kl. 10.00 11.45 Monterbygge. Kl.

Läs mer

Wikipedia i utbildning

Wikipedia i utbildning Datum 2013-04-10 Wikipedia i utbildning Hej! Idag ska vi göra tre saker; 1. Dela upp oss i fem grupper. Dessa fem grupper har tre uppgifter vardera. Uppgifterna ska redovisas för de andra deltagarna där

Läs mer

Intranätet - Så här gör du!

Intranätet - Så här gör du! Intranätet - Så här gör du! Inkorg & Utkorg Faktabibliotek med mallar, handlingsplaner, annonsmallar, logotyp med mera. Personalnyheter Blogg Kalender med kurser med mera. Även möjlighet för användare

Läs mer

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker

Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1. Laboration nr 5: Mer om FrameMaker Sid 1 Laborationer i kursmomentet Datoranvändning E1 http://www.etek.chalmers.se/~hallgren/eda/ : Mer om FrameMaker 1996, 1997 Magnus Bondesson 1998 och 99-09-22 Thomas Hallgren 1 Introduktion I Laboration

Läs mer

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf Fss-manualen anordna föreningsstyrelsesamling i unf innehåll Det du håller i din hand är ett viktigt verktyg för att utveckla UNF:s föreningar och deras arbete

Läs mer

Section Divider. Skapa nytt utskick

Section Divider. Skapa nytt utskick Section Divider Skapa nytt utskick Skapa nytt utskick Gå till Connect och välj Skapa utskick. Välj typ av information Först väljer vilket språk ditt utskick är skrivet på. Den bransch som är inställd för

Läs mer

Var? Drygt 100 planer" Göteborg, Mölndal och Kungsbacka"

Var? Drygt 100 planer Göteborg, Mölndal och Kungsbacka Planer Var? Drygt 100 planer" Göteborg, Mölndal och Kungsbacka" För deltagare och besökare Skall det vara tydligt:" Hur de hittar till planen (skyltning med plannummer)" Hur och var de parkerar" Var de

Läs mer

dw...från vision till verklighet

dw...från vision till verklighet Vi vill möta kunskapsbehov hos redan anställda på företag som i dag jobbar med Digital kommunikation, därför kör Nässjöakademin tillsammans med Din Webbstrateg under hösten 2015 igång uppdragsutbildningar

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Webbstrategi. Strategi. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande 2010-12-06. Giltighetstid. Tillsvidare.

Webbstrategi. Strategi. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande 2010-12-06. Giltighetstid. Tillsvidare. Webbstrategi Strategi Fastställt av Kommunikationsdirektör Datum för fastställande 2010-12-06 Giltighetstid Tillsvidare Ansvarig funktion Kommunikationsdirektör Målgrupp Alla förvaltningar i Sundsvalls

Läs mer

Kontakta oss. Carl-Anton Johansson. Daniel Gunnarsson. Webbstrateg. Webbutvecklare. 0492-196 76 070-563 12 04 carl.anton.johansson@webbpartner.

Kontakta oss. Carl-Anton Johansson. Daniel Gunnarsson. Webbstrateg. Webbutvecklare. 0492-196 76 070-563 12 04 carl.anton.johansson@webbpartner. Kontakta oss Den personliga relationen i affärer anser vi vara av största vikt. Vår ambition är att alla medarbetare finns tillgängliga för våra kunder på ett snabbt och smidigt sätt. Du avgör själv om

Läs mer

Dina surfvanor kartläggs och lämnas ut

Dina surfvanor kartläggs och lämnas ut Dina surfvanor kartläggs och lämnas ut måndag 28 mars 2016 Utländska bolag kartlägger besökare på svenska sjukhus och myndigheters webbplatser. När du läser om till exempel sexuell läggning rapporteras

Läs mer

PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS!

PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS! PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS! Nu är det dags att synliggöra Piratpartiet och bygga image inför valåret 2014. Det gör vi med att remixa kungens valspråk För Sverige

Läs mer

Digital strategi 2016-2018

Digital strategi 2016-2018 1 Digital strategi 2016-2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2016-02-17 Diarienummer: 2015/55 Handläggare/författare: Sara Skyttner, webbstrateg 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

Kommuniceramer än ord

Kommuniceramer än ord Kommuniceramer än ord 1 2 Kommuniceramer än ord Pratglad eller traggig Skillnaden kan vara hårfin när samma meddelande upprepas. När man väljer att kommunicera så är det oftast hur man pratar med varandra

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

INFORMATION. Lärplattform för bättre skolresultat och kommunikation på

INFORMATION. Lärplattform för bättre skolresultat och kommunikation på INFORMATION Lärplattform för bättre skolresultat och kommunikation på Inledning/Bakgrund Inledningsvis 5 huvudargument för att ni ska välja InfoMentor som leverantör. Vår Lärplattform är den på marknaden

Läs mer

1) Bilden laddar du sedan upp på minus.com, vanlig enkel drag and drop eller klicka för att välja fil (se bild)

1) Bilden laddar du sedan upp på minus.com, vanlig enkel drag and drop eller klicka för att välja fil (se bild) Tävling! Var med och skapa: Stay Fit övningsbank Jag tänkte att vi tillsammans skulle skapa en övningsbank, en plats där jag och ni läsare kan hämta inspiration på bra träningsövningar. Tävlingsinstruktion

Läs mer

4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER

4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER 4. VI OCH OMVÄRLDEN KONKURRENTER KOMMUNER ATTITYDER & TRENDER FÖRENINGAR MEDLEMMEN ERBJUDER FÖRENINGEN EFTERFRÅGAR MEDLEMMEN EFTERFRÅGAR FÖRENINGEN ERBJUDER SPONSORER REGERING, RIKSDAG & EU REGLER & FÖRORDNINGAR

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Användarmanual för ledare - ERC 2.0

Användarmanual för ledare - ERC 2.0 Användarmanual för ledare - ERC 2.0 TeliaSonera Sverige 1 2009-07-03 Användarmanual för ledare - ERC 2.0, T 17350-09 Innehållsförteckning Startsidan sid 3 Aktivitetsöversikt, huvudprojekt sid 4 Kontakter

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

Introduktion till Community i Mediekatalogen SLI 160125

Introduktion till Community i Mediekatalogen SLI 160125 Introduktion till Community i Mediekatalogen SLI 160125 Välkommen till Community! Om Community Community är ett verktyg i Mediekatalogen som kan liknas vid ett Facebook för skolan. Det som skrivs och skapas

Läs mer

Sammanställning av webbenkät december 2015

Sammanställning av webbenkät december 2015 Sammanställning av webbenkät december 2015 Bakgrund I december 2015 bjöds kommuninvånare in för att vara med att påverka utvecklingen av kommunens digitala tjänster. Inbjudningar gick ut via webbplats,

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

För support videos, webinstruktioner och mer information besök oss på www.thinksmartbox.com

För support videos, webinstruktioner och mer information besök oss på www.thinksmartbox.com Komma igång Grid 3 Svensk översättning av Leena Öberg på Picomed (www.picomed.se) För support videos, webinstruktioner och mer information besök oss på www.thinksmartbox.com Välkommen till Grid 3 ger dig

Läs mer

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF)

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Uppdaterad 2016 06 01 Innehåll Guiden innehåller kortfattade tips och riktlinjer för SCUF-kommunikation som du har användning av i text eller muntlig kommunikation

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag EN INTRODUKTION Materialet tillhör Idenfors & Idenfors AB och får användas av dig som kursdeltagare eller prenumerant av vårt nyhetsbrev, men inte kopieras, säljas eller användas

Läs mer

Uppdrag undersökning

Uppdrag undersökning Uppdrag undersökning Beskrivning av projektet Uppdrag undersökning är ett arbete där eleven utifrån eget intresse får välja ett ämne och göra en frågeställning. Sedan ska man ta reda på hur det ligger

Läs mer

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla.

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla. Idéer... Kolla marknaden... augusti. september. oktober. november. december Registrering Affärsplan UF-året elev januari. februari. mars. april. maj Regional Mässa SM i UF-företagande Årsredovisning Välkommen

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Språket på SLU:s webbar

Språket på SLU:s webbar Språket på SLU:s webbar Eva-Marie Ek Språkkoordinator SLU:s språkpolicy Klarspråk Parallellspråkighet Hög språklig kvalitet 1 Klarspråk = mottagaranpassning innehåll ta bara med relevant information struktur

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyheter och nyhetslista

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyheter och nyhetslista Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Nyheter och nyhetslista 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Nyheter 4 Nyhetslista 4 Dela nyhetslistor med andra organisationer eller arbetsrum 6 Skapa en nyhetslista till

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Att komma igång med FirstClass (FC)!

Att komma igång med FirstClass (FC)! Att komma igång med FirstClass (FC)! Vi har tillgång till FC genom vårt samarbete med folkhögskolor och därigenom med Folkbildningsnätet. FC kan användas på en dator på två sätt (dessutom kan du använda

Läs mer

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE Studiehandledning gör en annan värld möjlig Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare. Den innehåller praktiska tips när det gäller hur man

Läs mer

KROGAR MOT KNARK 2014

KROGAR MOT KNARK 2014 1 KROGAR MOT KNARK 2014 Den 23 maj 2014 lanseras årets kampanj för Krogar Mot Knark. Vi på Bacill vill skapa en viral kampanj som bygger på festlig gemenskap och sprider glädje. En positiv gemenskap mot

Läs mer

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 Ibland dyker det upp ord som är så fantastiskt användbara och bra att man inte kan begripa hur man någonsin klarat sig utan

Läs mer

Maximera er försäljning

Maximera er försäljning Material Sida 1 av 7 Försäljning Försäljning av olika typer av produkter eller tjänster är ett utmärkt sätt för elevkårer att få in mer pengar. Ni kan sälja allt från biljetter till en fest till profilmaterial

Läs mer

Projektskafferiet. Här finner du en mängd aktiviteter som regionkontoret kan hjälpa din förening med att arrangera.

Projektskafferiet. Här finner du en mängd aktiviteter som regionkontoret kan hjälpa din förening med att arrangera. Projektskafferiet Här finner du en mängd aktiviteter som regionkontoret kan hjälpa din förening med att arrangera. Vi vill förenkla för din förening. Vårt koncept Projektskafferiet är ett erbjudande till

Läs mer

Visa vad du brinner för

Visa vad du brinner för Visa vad du brinner för En introduktion till kreativ marknadsföring för arbetslivsmuseer i Västra Götaland Hej! Jag heter Malin Hultman. Min bakgrund ligger i kommunikation och design. Jag har drivit mindre

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

LAJKA-GUIDE. 8 smarta tips som gör dig till. Dropbox-kung. 7 Dela filer som länkar 7 Höj säkerheten 7 Förhandsgranska dokument och fem andra tips

LAJKA-GUIDE. 8 smarta tips som gör dig till. Dropbox-kung. 7 Dela filer som länkar 7 Höj säkerheten 7 Förhandsgranska dokument och fem andra tips 8 smarta tips som gör dig till Dropbox-kung 7 Dela filer som länkar 7 Höj säkerheten 7 Förhandsgranska dokument och fem andra tips. Maximal nytta av molntjänsten Dropbox Det finns gott om nätdiskar, men

Läs mer

2007-05-04 Anne Harju 1

2007-05-04 Anne Harju 1 Barn i familjer med knapp ekonomi 2007-05-04 Anne Harju 1 Introduktion Utgångspunkt är barns vardagsliv med knapp ekonomi - utifrån barns och deras föräldrars erfarenheter och upplevelser 2007-05-04 Anne

Läs mer

De största just nu är Facebook och Twitter. Även Google har lanserat ett, Google Plus.

De största just nu är Facebook och Twitter. Även Google har lanserat ett, Google Plus. Sociala medier De största just nu är Facebook och Twitter. Även Google har lanserat ett, Google Plus. Dessutom finns Linkedin, där man kan återknyta kontakten med gamla vänner och kollegor och StayFriends,

Läs mer

Att vara kyrka på nätet. Strategi för Svenska kyrkans närvaro i sociala medier

Att vara kyrka på nätet. Strategi för Svenska kyrkans närvaro i sociala medier Att vara kyrka på nätet Strategi för Svenska kyrkans närvaro i sociala medier Skara stift 2012 1 BAKGRUND 3 2 ÖVERGRIPANDE SYFTE VISION 4 3 GRUNDFÖRUTSÄTTNINGAR 4 4 MÅL OCH KONKRETA TILLVÄGAGÅNGSSÄTT 5

Läs mer

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Mantha Kasagianni Kvällens upplägg o Kort information om sektionen för förebyggande arbete o Insatser på skolor I Botkyrka o Barns svar med diskussioner

Läs mer

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista Lathund GUL Lärare Allmänt I plattformen kallas din kurs för aktivitet Första gången du loggar in GUL så kommer du att få välja vilket språk du vill att plattformen skall ha. Därefter kommer du in i plattformen.

Läs mer

Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag

Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag Att ordna en interaktiv diskussion för Raoul Wallenbergs dag Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage. Genom enastående ledarskap och kreativitet

Läs mer

Sammanfattning av enkäten en till en projektet

Sammanfattning av enkäten en till en projektet Sammanfattning av enkäten en till en projektet Tack för att ni tog er tid att svara på enkäten. Vi på 4-6 har sammanställt resultatet, och även gjort små förklaringar och svar till frågor, eller kommentarer

Läs mer

Konsten att bli synlig i sociala medier

Konsten att bli synlig i sociala medier LinkedIn för arbetssökande Konsten att bli synlig i sociala medier Oscar Höglund 2013 3 4 Innehåll: Förord.6 Varför sociala medier och nätverk?.8 Din LinkedIn profil.14 Bygg ditt varumärke.27 Hur använder

Läs mer

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig?

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig? Workshop Ambassadörsträff 12 november, 2014 Vad är ambassadörskap? Det finns en gemensam syn att ambassadörskapet i första hand ska bygga på engagerade invånare och verksamma som tror på Eskilstuna. Det

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Tyresö kommun / 2015-09-09 2 (6) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för användning av sociala medier...3 2 Tonalitet, bemötande och tilltal...4 3 Hantering

Läs mer

Digitala Helhetslösningar

Digitala Helhetslösningar Digitala Helhetslösningar Digitala helhetslösningar hjälper företag att på ett enkelt och smidigt sätt göra sig synliga på flera digitala medier med enkla metoder. I dagens digitala värld har företag sällan

Läs mer

NEONOVA. Handledning Brukarundersökning med Pict-O-Stat Pilotprojekt SKL

NEONOVA. Handledning Brukarundersökning med Pict-O-Stat Pilotprojekt SKL NEONOVA Handledning Brukarundersökning med Pict-O-Stat Pilotprojekt SKL FÖRBEREDELSER För att få tillgång till Pict-O-Stat, kontakta någon av följande personer: Ingalill Fahlström ingalill@neonova.se 070

Läs mer

Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider.

Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider. Aniara Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider. Vi änglar finns här runt omkring er. Var och en av er har en specialare, en liten extra ängel,

Läs mer

10 smarta appar som ger Chrome mer muskler

10 smarta appar som ger Chrome mer muskler 10 smarta appar som ger Chrome mer muskler 7 Rensa bort all webbreklam 7 Sök utan Googles snokande 7 Surfa säkrare. Maxa Google Chrome med smarta appar Google Chrome är inte bara en blixtsnabb webbläsare.

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

SAFE WORK. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09

SAFE WORK. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09 SAFE WORK Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09 Innehåll 1. Aktivera ett användarkonto, jag har en egen e-postadress...3 2. Aktivera ett användarkonto,

Läs mer

Tidningen NSD och papperstidningens framtid

Tidningen NSD och papperstidningens framtid Stephanie Marklund, Maja Kuoppala och Graça Barata 13 januari 2016 Tidningen NSD och papperstidningens framtid Tidningen NSD håller till i Mediahuset tillsammans med bland annat Kuriren och 24 Norrbotten.

Läs mer

Mobilanvändarundersökning

Mobilanvändarundersökning Mobilanvändarundersökning 2015 9 av 10 svenskar har en smart mobiltelefon men bara var tredje tycker mobilsajter är enkla att använda Från 2013 till 2015 har smarta mobiltelefoner fått sitt definitiva

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2015 10 13 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer