Mobilanvändarundersökning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mobilanvändarundersökning"

Transkript

1 Mobilanvändarundersökning 2015

2 9 av 10 svenskar har en smart mobiltelefon men bara var tredje tycker mobilsajter är enkla att använda Från 2013 till 2015 har smarta mobiltelefoner fått sitt definitiva genombrott i Sverige. Närmare nio av tio svenskar numera lika många kvinnor som män har en smart mobil, jämfört med drygt 75 procent två år tidigare. Nätsurf och mejl är de vanligaste användningsområdena (förutom samtal och SMS ) och fler handlar numera via mobilen. Men mobilsajterna kan fortfarande upplevas som svåra att använda och många lämnar därför dessa sajter. Det framgår av den konsumentundersökning som Cint gjorde i juni 2015, på uppdrag av programvaruföretaget Episerver. Syftet med undersökningen var att ta reda på hur och när svenskarna använder smartphones för mobilt internet, vilken typ av mobiltjänster som används mest och vad användarna tycker om tillgängligheten i mobilsajter och mobilappar. Undersökningen genomfördes som en webbenkät i vecka Enkäten besvarades av personer* mellan 15 och 80 år jämnt fördelade såväl mellan könen som geografiskt och över åldersgrupper. * 13 % av de svarande har ingen smart mobil. Dessa har därför räknats bort från resultatet.

3 Bara var tionde besökare fortsätter att använda en svåranvänd mobilsajt. Sammanfattning Användningen av smarta mobiltelefoner har ökat kraftigt i Sverige från 2013 till Nästan nio av tio svenskar (87 %) har nu en smart mobil. Och det är numera lika vanligt bland kvinnor som bland män att ha smart mobil, två år tidigare hade bara tre av fyra kvinnor (75 %) en smart mobil. Även bland äldre har de smarta mobilerna börjat slå igenom. 72 % i åldrarna år har en smart mobiltelefon, jämfört med 56 % två år tidigare. Vid sidan av samtal och SMS är surfning på internet den vanligaste användningen av en smart mobil (70 %). Näst vanligast är att läsa och skicka mejl (62 %) och använda olika appar (62 %). Nästan var tredje (32 %) spelar mobilspel. E-handel via mobilen börjar bli vanligare: 16 % handlar på mobilsajter, medan 12 % köper via appar. Generellt använder kvinnor sina smarta mobiler mer för olika ändamål, undantaget är jobbrelaterade uppgifter där männen är mer aktiva. Huvudsyftet vid mobilsurfning eller användning av appar är att kolla mejl (67 %) och att söka information (66 %). Sociala medier är också ett stort användningsområde (54 %), liksom att läsa nyheter (46 %), lyssna på musik (38 %) och utföra bankärenden (38 %). Det ojämförligt vanligaste stället för mobilsurf är hemmet (74 %), följt av kollektivtrafiken (37 %) och jobbet (30 %). Mer än hälften av alla med smart mobil (53 %) har ökat mobilsurfandet det senaste året och drygt var sjätte (17 %) tror att de kommer att lägga ner ännu mer tid under de kommande 12 månaderna. Nästan hälften (45 %) föredrar att surfa via sin smarta mobil istället för dator, eftersom det går snabbare att komma ut på nätet med mobilen. Möjligheten att hitta information när man reser är också viktig (47 %). Två av fem (38 %) anger tristess som skäl till att använda sin smartphone. Cirka var fjärde klickar vidare på länkar i sociala medieflöden eller i mejl. Bara var tredje (32 %) tycker att mobilsajter är lätta att använda. Även om situationen har blivit betydligt bättre på två år, uppger fortfarande var tredje (33 %) att det är svårt att klicka på länkar, då de är för små på skärmen, medan nästan lika många (30 %) irriterar sig på att behöva skrolla i sid- och höjdled. Och om en mobilsajt är svår att använda lämnar två av fem (39 %) sajten för att aldrig komma tillbaka. Bara var tionde (11 %) fortsätter att använda en svåranvänd mobilsajt.

4 16% av användarna handlar på mobilsajter. Något färre 12% köper via appar. Kvinnorna ikapp männen internetsurf, appar och mejl vanligaste användningen Numera har lika många kvinnor som män (87 %) en smart mobil, vilket är en skillnad mot 2013 då bara 75 % kvinnor mot 80 % män ägde en smart mobil. Även åldersmässigt ökar användningen. Bland åringar har 72 % en smart mobil, mot bara 56 % två år tidigare. I den yngsta åldersgruppen år har 98 % en smart mobil, jämfört med 95 % år Internetsurfning via en webbläsare är den absolut vanligaste användningen av smarta mobiltelefoner, oräknat samtal och SMS. 69 % av de svarande som har en smart mobil utnyttjar den för att komma ut på nätet. Något fler kvinnor (70 %) än män (67 %). Nästan lika många 62 % använder olika typer av appar. Det är fortfarande ganska vanligt att ladda ner nya appar; det gör 46 % av användarna, vilket dock är en viss nedgång jämfört med 2013 (54 %). 62 % läser och skickar e-post från sin smarta mobil. Men bara 20 % uppger att de utför jobbrelaterade uppgifter. Här dominerar männen (24 %) över kvinnorna (16 %). Nästan var tredje (32 %) spelar mobilspel, och då är förhållandet det omvända: 36 % kvinnor och 28 % män. 16 % av användarna handlar på mobilsajter. Något färre 12 % köper via appar. E-post, informationssökning, och sociala medier huvudsyftet för de flesta Det viktigaste användningsområdet för dem som går in på en mobilsajt eller använder en app är att kolla mejlen (67 %) och att söka information av olika slag (66 %). Mobilen är också viktig för att läsa och uppdatera sociala medier (54 %), liksom att läsa nyheter (46 %) och lyssna på musik (38 %). Närmare två av fem (38 %) uträttar bankärenden med mobilen, medan 26 % spelar spel. 18 % tittar på playkanaler eller YouTube, och 10 % lyssnar på poddsändningar. Bokningar av t ex resor, hotell eller restaurang uppger 9 % av användarna som ett av huvudsyftena. Användningen ser generellt ganska lika ut mellan könen. Fler kvinnor än män tycker att e-post, sociala medier, musik och mobilspel är viktiga användningsområden, medan männen lägger större tyngd än kvinnorna på nyheter och videokanaler. Unga användare mellan 15 och 22 år lägger inte helt oväntat stor vikt vid sociala medier, musik och video, jämfört med de äldre åldersgrupperna. I åldrarna 23 år och uppåt spelar nyheterna en större roll, liksom t ex att utföra bankärenden.

5 Sedan 2013 har antalet kvinnor med smartphones ökat med 12 procent. Antalet män i samma grupp har bara ökat med 7 procent. Mobilanvändarundersökning 2015

6 En av fem använder sin smarta mobil på restaurangen, caféet och i affären. Hemmet är den vanligaste platsen för mobilsurf Den allra vanligaste platsen för att använda en smart mobil är hemmet. 74 % mobilsurfar ofta hemma. Därefter kommer kollektivtrafiken med 37 % (kvinnor oftare än män) och på arbetsplatsen, 30 % (män betydligt oftare än kvinnor). Men även om det är vanligt att man ser mobiler i offentliga miljöer, uppger bara 20 % att de ofta använder sin smarta mobil på restauranger, caféer och i affärer. Lagstiftningen om mobilanvändning i trafiken verkar ha fått effekt. 13 % uppger att de ofta använder sin smarta mobil i bilen, jämfört med 19 % två år tidigare. Åldersmässigt är det ingen större skillnad mellan grupperna, utom åringarna som i betydligt mindre utsträckning använder sina smarta mobiler på andra platser än i hemmet. Fortsatt ökad användning av mobilsajter och appar men det mattas av Mer än hälften av de tillfrågade användarna 53 % uppger att de har ökat sin användning av internet via mobilen det senaste året. Det är färre än 2013, då 70 % uppgav att de använt sin smarta mobil mer än tidigare. Och på frågan om de under de kommande 12 månaderna kommer att lägga mer av sin tid på mobilen är det bara 17 % som tror det, jämfört med 29 % två år tidigare. Var fjärde 26 % har använt appar mer, mot 41 % i den föregående undersökningen. När det gäller e-handel svarar 15 % av användarna att de har gjort fler köp via mobilen det senaste året än tidigare, vilket är något mer än Kvinnorna har ökat internetanvändningen via mobilen mer än männen (58 % mot 49 %). Men fler män än kvinnor tror att de kommer att lägga mer tid på internet via mobilen framöver (21 % mot 13 %).

7 Var fjärde har använt sin mobil när de fått någon form av erbjudande via mejl. Tips och tristess driver användning av smart mobil Att hitta information när man reser är en av de vanligaste orsakerna till att de tillfrågade har använt sin smarta mobil det senaste halvåret, 47 % av användarna anger detta. Nästan lika många 45 % uppger att de valt mobilen framför datorn eftersom det då går snabbare att komma åt internet. Tips och meddelanden från sociala medier eller nyhetsflöden har fått 49 % att använda sin smarta mobil, medan 38 % uppger tristess som ett skäl till att ta upp sin smartphone. Omkring en fjärdedel klickar vidare på länkar som de fått. 26 % har följt länkar de fått via mejl, medan 24 % klickat vidare på länkar från sociala medier. 25 % har använt sin mobil när de fått någon form av erbjudande via mejl. Bara var femte användare (21 %) uppger att de använt sin smarta mobil för att jobba. Fler kvinnor än män klickar vidare på länkar och tips via sociala medier, och kvinnorna tar oftare upp mobilen om de är uttråkade. Männen använder mobilen för att jobba mer än vad kvinnorna gör. Mobilsajterna har blivit något mer lättanvända Två av fem användare (38 %) anser att många mobilsajter (webbsidor som är mobilanpassade) är svåra att navigera. Det är en liten förbättring jämfört med 2013, då 46 % klagade på navigationen i mobilsajterna. Appar upplevs fortfarande som lätta att använda bara 6 % tycker att appar är svåranvända. Men om en app är svåranvänd, raderas den av över hälften (52 %). Tålamodet med illa fungerande mobilsajter är också kort. Om en sajt är svår att använda på mobilen, väljer 39 % att aldrig besöka den igen. På motsvarande sätt riskerar e-handeln via mobiler att tappa kunder. Om ett varumärkes sajt eller app är svår att använda, så uppger 40 % att det är mindre sannolikt att de handlar där. Det skiljer inte längre stort mellan könen eller åldrarna när det gäller inställningen till mobilsajter och appar, eller tålamodet med dåliga funktioner. Lite överraskande är det dock att äldre användare (56-80 år) inte i lika stor utsträckning som andra upplever mobilsajter som svårnavigerade. De yngre användarna (15-22 år) är betydligt mer villiga att klicka vidare på meddelanden och länkar via sociala medier och/eller vänner än vad de äldre användarna är.

8 Svårighet att träffa länkar och skrollning fortsätter att frustrera En allt bättre mobilanpassning av sajterna återspeglas också i svaren kring användarvänligheten, jämfört med 2013 års undersökning. Men fortfarande finns det flera irritationsmoment. Det som användarna tycker är svårast med mobilsajter är att trycka på rätt länkar. 34 % av smartphoneanvändarna irriterar sig på för små länkar. Det är dock en kraftig förbättring jämfört med 2013, då 61 % uppgav att de hade svårt att träffa rätt. 30 % tycker det är svårt att behöva skrolla både horisontellt och vertikalt för att kunna se allt innehåll. Även det är en förbättring mot 2013, då 57 % upplevde det som ett problem. Snabbare mobila bredband gör att färre (20 %) tycker att det tar lång tid att ladda webbsidor i mobilen, jämfört med 43 % i 2013 års undersökning. Det har därför också generellt blivit lättare än tidigare att se bilder och titta på videor. Färre användare 15 % tycker inte om när mobilsajter kräver att de registrerar användarinformation, också det en förändring jämfört med 2013 då nästan dubbelt så många 29 % upplevde det som ett hinder. Mobilsajterna har också blivit mer kompletta. Bara 11 % anser att det saknas information på de mobila versionerna av sajter. Endast ett fåtal 2 % tycker att det är problem att dela innehåll i en mobilsajt via sociala medier. Nästan alla har problem med dåliga mobilsajter många kommer inte tillbaka Mer än nio av tio användare med smart mobil (92 %) uppger att de har upplevt problem med att surfa på mobilsajter. Hälften av användarna (50 %) lämnar en mobilsajt om det är svårt att använda den. Nästan lika många (46 %) väntar tills de kan komma åt sajten från en dator istället. Bara var tionde (11 %) fortsätter att använda mobilsajten från sin smartphone, trots svårigheterna. Något fler 14 % uppger att de istället går till en konkurrerande sajt. Någon återkoppling lär företagen inte få, endast 3 % uppger att de kontaktar företagets kundtjänst. Samtidigt är risken minimal för dåligt rykte. Bara var hundrade (1 %) svarar att de skulle prata negativt på sociala medier om ett varumärke med dålig mobilsajt. Män är betydligt mer benägna än kvinnor att gå till en konkurrent om de upplever svårigheter med att använda en mobilsajt. I övrigt skiljer sig inte reaktionerna mellan könen i någon större utsträckning. Det är vanligare bland de yngre att gå till en konkurrent om de upplever svårigheter att surfa på en mobilsajt. De yngre har samtidigt större tålamod med dåliga sajter och fortsätter i större utsträckning på sin smarta mobil. De äldre användarna lämnar i större utsträckning en dålig sajt, för att sedan inte försöka någon annanstans med mobilen. Kvinnor och äldre är betydligt mer frustrerade av svårtryckta länkar och skrollning, och blir också mer irriterade av långa nedladdningstider och svårigheten att hitta information. Män och yngre å andra sidan är mindre fördragsamma när det gäller information som saknas på mobilsajterna.

9 Kundsuccé levererad Med EPiServer Digital Experience Cloud får ni den perfekta plattformen för att skapa en engagerande, effektiv och skalbar lösning för digital marknadsföring. Men hur säkerställer ni att er affärsstruktur är hållbar, och hur validerar ni att lösningen uppfyller alla standarder för prestanda, säkerhet och andra krav? På EPiServer är vi medvetna om att framgång hos kunderna inte bara avgörs av plattformen, utan även av hur man implementerar och använder den. Därför har vi ett team av EPiServer-experter och ett brett nätverk av hängivna partners som kan förena er digitala strategi med plattformen som ska förverkliga den. Tillsammans med våra partners backar vi upp er hela vägen, genom projektet och framåt. Er framgång är vårt uppdrag. Vi är EPiServer Marknadsföring är ett område i snabb förändring, men en sanning består: Värde skapas av goda relationer. EPiServer har skapat en plattform The Digital Experience Cloud som hjälper er att skapa engagerande och betydande upplevelser för era kunder, vilket ökar er försäljning. Vår kombinerade innehålls- och e-handelsplattform stöder er från leadgenerering och konvertering till återköp, över alla kanaler Vi har gjort det enkelt att lägga era affärer i molnet, så att ni kan fokusera på att kommunicera med era kunder, oavsett hur och var de är online. Det är det vi kallar Digital Experience Delivered. På EPiServer är vi övertygade om att den digitala transformationen är en resa. Vi har guidat kunder i mer än 20 år i hur man skapar och erbjuder enastående digitala upplevelser. Vårt nätverk av 880 partners i 30 länder hjälper idag kunder med webbplatser. Bland våra kunder fi nns American Express, Canal Digital, Electrolux, Vattenfall, Intersport, Mazda, Pizza Hut, Sony, Toshiba och Walmart. För mer information, besök

Connecting ecommerce and Digital Marketing. Användarundersökning. ...och. mobila. sajter. mobilsurfande...

Connecting ecommerce and Digital Marketing. Användarundersökning. ...och. mobila. sajter. mobilsurfande... Användarundersökning Om mobilsurfande......och mobila sajter Mobilsurfandet ökar men användarna flyr krångliga mobilsajter Smartphonens genomslag har gjort att många svenskar numera hellre använder mobilen

Läs mer

Rapport: 2012 Mobilens år även inom den offentliga sektorn?

Rapport: 2012 Mobilens år även inom den offentliga sektorn? 1 (7) Rapport: 2012 Mobilens år även inom den offentliga sektorn? OM UNDERSÖKNINGEN Undersöknings- och analysföretaget Web Service Award genomför årligen sedan 2006 en trendundersökning under januari månad.

Läs mer

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Under 2015 erbjöd Barnens Internet föräldraföreläsningar till samtliga lågstadieskolor samt till de daghem på Åland där föreläsningar inte genomfördes under 2014.

Läs mer

Ungdomsgruppen 18 april 2016 2015-06-04 1

Ungdomsgruppen 18 april 2016 2015-06-04 1 Ungdomsgruppen 18 april 2016 2015-06-04 1 SURFA SÄKRARE PÅ NÄTET - ett värdegrundsarbete Elna Svensson lärare Villanskolan Jenny Lindh IKT - pedagog Södra Utmarkens skola 2 Medie- och informationskunnighet

Läs mer

It-politik Fakta i korthet

It-politik Fakta i korthet På denna sida av datorn syns inte min dövblindhet. Tala i telefon är nästintill omöjligt, men tack vare hjälpprogram på min dator kan jag kommunicera obehindrat med min omvärld på annat sätt. Citat ur

Läs mer

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP Ung i Lindesberg Resultat från LUPP lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2008 Politiken efterlyser ungdomsperspektiv kartläggning bland kommunens ungdomar blir underlag för framtida beslut I september

Läs mer

Sammanställning av 2014 års föräldramöten i skolor och på daghem

Sammanställning av 2014 års föräldramöten i skolor och på daghem Sammanställning av 2014 års föräldramöten i skolor och på daghem Under 2014 har Barnens Internet deltagit i föräldramöten på 13 av lågstadieskolorna samt 17 av daghemmen. Här finns en sammanfattning av

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Textning av avsnitt 4, Skolverkets poddradio 2016

Textning av avsnitt 4, Skolverkets poddradio 2016 1 (5) Textning av avsnitt 4, Skolverkets poddradio 2016 Temat för avsnittet är arbetet mot rasism i skolan. Samtalet utgår från ett scenario som handlar om hat på nätet. Medverkande är Johnny Lindqvist

Läs mer

nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem.

nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem. nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem. Om för mycket av din tid går till att vara på internet hinner du inte

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

LAJKA-GUIDE. Säkrare Facebook. med10 supersmarta tips. 7 Säkrare inloggning utan krångel 7 Stoppa snokande appar 7 Ta kontroll över din tidslinje

LAJKA-GUIDE. Säkrare Facebook. med10 supersmarta tips. 7 Säkrare inloggning utan krångel 7 Stoppa snokande appar 7 Ta kontroll över din tidslinje Säkrare Facebook med10 supersmarta tips 7 Säkrare inloggning utan krångel 7 Stoppa snokande appar 7 Ta kontroll över din tidslinje Så här gör du för att säkra Facebook Många är nervösa för säkerheten Facebook,

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer

8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden.

8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden. 8 sätt att öka engagemanget hos dina kunder med QR! Hur du kan använda QR-koder för att skapa nytta för er och värde för kunden. Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Actionkoder 3. Statistik 4. Värden

Läs mer

10 smarta appar som ger Chrome mer muskler

10 smarta appar som ger Chrome mer muskler 10 smarta appar som ger Chrome mer muskler 7 Rensa bort all webbreklam 7 Sök utan Googles snokande 7 Surfa säkrare. Maxa Google Chrome med smarta appar Google Chrome är inte bara en blixtsnabb webbläsare.

Läs mer

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Mantha Kasagianni Kvällens upplägg o Kort information om sektionen för förebyggande arbete o Insatser på skolor I Botkyrka o Barns svar med diskussioner

Läs mer

Kvinnor är våra favoriter

Kvinnor är våra favoriter Kvinnor är våra favoriter För oss på Bonnier Tidskrifter är skönhet ett av de viktigaste segmenten både innehållsmässigt i våra varumärken och gentemot våra annonsörer, läsare och besökare. Med våra varumärken

Läs mer

UNGA I FOKUS U N G A I F O K U S

UNGA I FOKUS U N G A I F O K U S UNGA I FOKUS Ungdomar är länets framtid. Det är viktigt att länet erbjuder en attraktiv livsmiljö för att fler unga ska välja att bo och verka i Västernorrland. 91 Sammanfattning De allra flesta ungdomar

Läs mer

4 proffstips för icloud

4 proffstips för icloud 4 proffstips för icloud 7 Använd icloud som Dropbox 7 Automatisk nedladdning av appar och musik 7 Radera onödiga ios-dokument icloud Smartare icloud Apples molntjänst icloud känns ibland lite för enkel

Läs mer

ZA4881. Flash Eurobarometer 241 (Information society as seen by EU citizens) Country Specific Questionnaire Sweden

ZA4881. Flash Eurobarometer 241 (Information society as seen by EU citizens) Country Specific Questionnaire Sweden ZA4881 Flash Eurobarometer 241 (Information society as seen by EU citizens) Country Specific Questionnaire Sweden FLASH 241 INFORMATION SOCIETY Q1. Jag kommer att läsa upp en lista med fritidsaktiviteter.

Läs mer

LAJKA-GUIDE Bättre än Airdrop Skicka filer mellan OS X och ios

LAJKA-GUIDE Bättre än Airdrop Skicka filer mellan OS X och ios Bättre än Airdrop Skicka filer mellan OS X och ios 7 Gratisapp ger funktionen Apple har struntat i 7 Enklaste sättet att föra över filer mellan dator och telefon 7 Snabb överföring via wifi istället för

Läs mer

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN Office 365 Lathund 1 Innehåll Inledning 2 Vad är Office 365? 2 Innehållet i denna lathund 2 Mer information 2 Office 365-portalen 3 Logga in i Office 365-portalen

Läs mer

Lära känna skrivbordet

Lära känna skrivbordet Är det första gången du använder Windows 7? Den här versionen har mycket gemensamt med tidigare versioner av Windows, men du kan behöva hjälp med att få upp farten. Den här guiden innehåller praktisk information

Läs mer

Pris Bröllopsfotografering 2016

Pris Bröllopsfotografering 2016 Pris Bröllopsfotografering 2016 I alla paket ingår detta: *Rådgivning & planering. Finns möjlighet träffas vi. *Ett X antal högupplösta redigerade bilder på fil som ni själva kan använda till det ni vill,

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29

Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29 Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29 Bilder ur ett företagsperspektiv har sedan marknadsföringens begynnelse varit viktiga för att inspirera, väcka ett

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Elevernas trygghetsplan

Elevernas trygghetsplan Elevernas trygghetsplan Parkskolan 2015-2016 Vår guldregel Som du vill att andra ska vara mot dig, så ska du vara mot andra Planen är förnyad av rektor, personal, elever och föräldrar 2015-08-24. Innehåll

Läs mer

Sammanställning av webbenkät december 2015

Sammanställning av webbenkät december 2015 Sammanställning av webbenkät december 2015 Bakgrund I december 2015 bjöds kommuninvånare in för att vara med att påverka utvecklingen av kommunens digitala tjänster. Inbjudningar gick ut via webbplats,

Läs mer

För support videos, webinstruktioner och mer information besök oss på www.thinksmartbox.com

För support videos, webinstruktioner och mer information besök oss på www.thinksmartbox.com Komma igång Grid 3 Svensk översättning av Leena Öberg på Picomed (www.picomed.se) För support videos, webinstruktioner och mer information besök oss på www.thinksmartbox.com Välkommen till Grid 3 ger dig

Läs mer

MOBILSAJTER. Framtagen av:

MOBILSAJTER. Framtagen av: MOBILSAJTER Framtagen av: VAD ÄR EN BRA MOBILSAJT? När det handlar om mobiler och internet är det svårt att inte tala lite extra om den yngre generationen. Nio av tio unga har idag en smartphone och deras

Läs mer

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2014 Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät 2014 visar att förvaltningen totalt sett har en mycket god brukarnöjdhet (kundnöjdhet) i alla de områden som berörs i enkäten.

Läs mer

Hat och kränkningar. på internet. En vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn. TILLSAMMANS MOT NÄTHAT www.nohate.se. www.statensmedierad.

Hat och kränkningar. på internet. En vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn. TILLSAMMANS MOT NÄTHAT www.nohate.se. www.statensmedierad. Hat och kränkningar på internet En vägledning till föräldrar och andra vuxna nära barn TILLSAMMANS MOT NÄTHAT www.nohate.se www.statensmedierad.se Till dig som är förälder innehåll HEJ! Är du orolig när

Läs mer

Sammanställningar av djupintervjuer

Sammanställningar av djupintervjuer Sammanställningar av djupintervjuer Bakgrund Under en vecka i slutet av januari 2016 genomfördes djupintervjuer runt kommunens digitala service. 12 personer intervjuades. Innan intervjuerna gjordes en

Läs mer

Microsoft Windows 10 Grunder

Microsoft Windows 10 Grunder WINDOWS 10 Grunder INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 INTRODUKTION TILL WINDOWS Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows 10...8 Välja kommandon...10

Läs mer

UTBILDNINGSGUIDE FÖR FRAMGÅNGSRIK INLÄRNING

UTBILDNINGSGUIDE FÖR FRAMGÅNGSRIK INLÄRNING Silver Sidekicks Projekt UTBILDNINGSGUIDE FÖR FRAMGÅNGSRIK INLÄRNING Handbok för studerande 0. INNEHÅLL 0. Innehåll... 1 1. Introduktion... 2 2. Utbildnings utformning... 3 2.1. Övergripande målsättning...

Läs mer

Liv & Hälsa ung 2011

Liv & Hälsa ung 2011 2011 Liv & Hälsa ung 2011 - en första länssammanställning med resultat och utveckling över tid Liv & Hälsa ung genomförs av Landstinget Sörmland i samarbete med Södermanlands kommuner. Inledning Liv &

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyheter och nyhetslista

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyheter och nyhetslista Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Nyheter och nyhetslista 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Nyheter 4 Nyhetslista 4 Dela nyhetslistor med andra organisationer eller arbetsrum 6 Skapa en nyhetslista till

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

Lösenordet till dator, mejl och självservice

Lösenordet till dator, mejl och självservice Lösenordet till dator, mejl och självservice För att snabbt få hjälp om du glömmer lösenordet till datorn bör du redan nu registrera ett personligt mobilnummer. Se instruktioner för hur du registrerar

Läs mer

FULL KOLL. på mätdatan överallt

FULL KOLL. på mätdatan överallt FULL KOLL. på mätdatan överallt Mäter Övervakar Larmar Dokumenterar Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator Celsicom - systemet Trådlösa radiogivare för t.ex.

Läs mer

TNS SIFO 2016-04-07 P-1533413 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016

TNS SIFO 2016-04-07 P-1533413 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016 1 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016 3 VÄLKOMMEN TILL COM HEM-KOLLEN Över 40 procent av de svenska hushållen är idag anslutna till vårt nät, vilket gör att Com Hem i allra högsta grad bidrar till digitaliseringen

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. tisdag 15 maj 12

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. tisdag 15 maj 12 MOBILTELEFONI Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled Introduktion Det var först år 1956 som företaget TeliaSonera och Ericsson som skapade mobiler i bilen som man kunde prata i telefon i på det

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider.

Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider. Aniara Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider. Vi änglar finns här runt omkring er. Var och en av er har en specialare, en liten extra ängel,

Läs mer

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016 Föreningarnas nya sidmall Version 4, 12.4.2016 Innehållsförteckning Föreningarnas nya sidmall... 1 Introduktion... 3 Sammanfattning... 3 Sidmallar och sidornas uppbyggnad... 4 Gamla sidmallen... 4 Nya

Läs mer

Lathund publikundersökning för biografer

Lathund publikundersökning för biografer Lathund publikundersökning för biografer Från Filminstitutet kan du söka stöd för lokalt publikarbete. Syftet med stödet är att stärka biografers arbete med att öka publiken till sina filmvisningar. För

Läs mer

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben

HANDLING TILL. Från tanke. Metodblad: Påverka på webben Från tanke TILL HANDLING Detta blad innehåller en samling tips på hur ni kan komma igång och påverka på webben genom att blogga och andra sociala medier. Metodblad: Påverka på webben Påverka på webben

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

Den äldre, digitala resenären

Den äldre, digitala resenären Den äldre, digitala resenären Resebranschen är en av de mest växande branscherna i världen. Digitaliseringen har dock gjort att branschen förändrats mycket under de senaste åren. Många resenärer agerar

Läs mer

Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel.

Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel. Eftersom jag är gravt hörselskadad och inte har stor möjlighet att använda telefon på ett betryggande sätt är it ett fantastiskt hjälpmedel. Man 29 år På grund av min sjukdom har min sociala värld minskat

Läs mer

E-handelstrender i Norden 2015. Så handlar vi på nätet

E-handelstrender i Norden 2015. Så handlar vi på nätet E-handelstrender i Norden 2015 Så handlar vi på nätet 1 3 Anna Borg Enkelhet är enkelt - eller? 4 Rapporten i korthet 5 Fakta Sverige, Danmark, Finland & Norge 6-8 Stark näthandel i Norden 9-12 Mobila

Läs mer

Om vikten av ljus under vintern. Elmätaren nr 10, december 2015

Om vikten av ljus under vintern. Elmätaren nr 10, december 2015 Om vikten av ljus under vintern Elmätaren nr 10, december 2015 Om undersökningen Detta är den tionde i raden av Ladda Sveriges återkommande index, kallat Elmätaren. 1 Den kvantitativa undersökningen har

Läs mer

Gmail, kalendern och Google dokument. Här lär du dig att skicka

Gmail, kalendern och Google dokument. Här lär du dig att skicka e-post Gmail, kalendern och Google dokument. Här lär du dig att skicka och ta emot e-post. Du skickar och tar emot bilagor och hanterar adressboken. Gå till din webbmail och logga in... 2 Skriv e-post...

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Hitta kunder som frilansare

Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare 4 Att livnära sig som frilansare, genom att ta långa- eller kortsiktiga uppdrag, är en allt vanligare arbetsform. På Billogram träffar vi många frilansare,

Läs mer

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Egna anteckningar Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Kontakt Sjukhus Telefonnummer Kommun Telefonnummer Tid för mötet Primärvården Telefonnummer

Läs mer

Sammanfattning av enkäten en till en projektet

Sammanfattning av enkäten en till en projektet Sammanfattning av enkäten en till en projektet Tack för att ni tog er tid att svara på enkäten. Vi på 4-6 har sammanställt resultatet, och även gjort små förklaringar och svar till frågor, eller kommentarer

Läs mer

Arvika Kommunnät. - din lokala fiberleverantör. Inspiration och vägledning för att välja bredbandstjänster

Arvika Kommunnät. - din lokala fiberleverantör. Inspiration och vägledning för att välja bredbandstjänster Arvika Kommunnät - din lokala fiberleverantör Inspiration och vägledning för att välja bredbandstjänster När du är redo för framtidens TV och underhållningstjänster, trygghetstjänster och lagring av dina

Läs mer

Kommentarer utbildning föreningar. Närvarokort. Grundföreskrifter. För sent inkommen ansökan

Kommentarer utbildning föreningar. Närvarokort. Grundföreskrifter. För sent inkommen ansökan Kommentarer utbildning föreningar Bild 5 Närvarokort - Närvarokorten (manuella eller digitala i IdrottOnline) är föreningens värdehandling och grunden för LOK-stödsansökan. - Föreningen måste vara noga

Läs mer

MÄKLARHUSET BO-OPINION

MÄKLARHUSET BO-OPINION MÄKLARHUSET BO-OPINION 1 Mäklarhuset Bo-Opinion tar tempen på: Rörligheten på småhusmarknaden Ett problem på svensk bostadsmarknad är att många villaägare bor kvar i huset långt efter barnen flyttat ut,

Läs mer

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment

Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna. som intervjuar. Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Viktigt att tänka på i en intervju och de vanligaste fallgroparna för dig som intervjuar Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 Viktigt att tänka på i en

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Lisa 36 år - Min jobbresa Uppsägningen Tidsaspekten Jobbsökarstrategier Bollplank och stöd från andra

Lisa 36 år - Min jobbresa Uppsägningen Tidsaspekten Jobbsökarstrategier Bollplank och stöd från andra Lisa 36 år - Min jobbresa Uppsägningen Att bli uppsagd är alltid jobbigt. Jag intalade mig länge att jag inte brydde mig, att jag ändå ville sluta. Trots det var det tufft när det väl blev uttalat. Känslan

Läs mer

Mobilsurfande i Sverige

Mobilsurfande i Sverige Mobilsurfande i Sverige 1 Mobilsurfandet i Sverige ökar snabbt. Det är yngre, välutbildade storstadsbor som surfar mest idag, men det är rimligt att anta att också andra grupper inom en snar framtid kommer

Läs mer

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska Kom igång med din SMART Board Det praktiska Nu när ni fått er nya SMART Board på plats och ni vill börja använda den finns det ett par steg som man bör göra först för att få allt att fungera. I denna guide

Läs mer

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE E-handeln 2014 Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna undersökning är gjord av Silentium 11/12 17/12 2014. 1038 personer i varierande

Läs mer

7 TIPS: STARTA DITT WEBBFÖRETAG

7 TIPS: STARTA DITT WEBBFÖRETAG 7 TIPS: STARTA DITT WEBBFÖRETAG I den här guiden så får du ta del av 7 steg som kommer hjälpa dig komma igång med ditt webbföretag. Den innehåller en plan för hur du kan tänka kring din verksamhet, för

Läs mer

Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice

Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice 2008-12-16 Sammanfattning I den första Tierpspanelen fick medborgarna svara på frågor kring Medborgarservice som funnits sedan januari 2007. Totalt har 54 personer

Läs mer

Guide till Lidingö stads app (Netpublicator) för digitala nämndhandlingar

Guide till Lidingö stads app (Netpublicator) för digitala nämndhandlingar 1 (7) 2014-04-01 Guide till Lidingö stads app (Netpublicator) för digitala nämndhandlingar Det här är en guide till de olika funktionerna i Netpublicator. I appen Netpublicator finns en mer ingående lathund

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

Lathund sociala medier

Lathund sociala medier Lathund sociala medier Att komma igång och ha en aktiv närvaro i sociala medier behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Men det gör sig inte själv och det behöver underhållas och man behöver ha en

Läs mer

Itis projekt Ht 2000 Särskolan Kulltorp Särskolan Norretull BUF

Itis projekt Ht 2000 Särskolan Kulltorp Särskolan Norretull BUF Itis projekt Ht 2000 Särskolan Kulltorp Särskolan Norretull BUF Särskolan Kulltorp Nina Lind Ewa Niklasson Yvonne Sukel-Wendel Daniel Östlund Särskolan Norretull Chatarina Björklund Barbro Hansson Eva

Läs mer

Digitala Helhetslösningar

Digitala Helhetslösningar Digitala Helhetslösningar Digitala helhetslösningar hjälper företag att på ett enkelt och smidigt sätt göra sig synliga på flera digitala medier med enkla metoder. I dagens digitala värld har företag sällan

Läs mer

Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet

Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet Bilaga 6 Enkätundersökning med personal, före arbete med digitalt stöd i hemmet Personalen som deltog i projektet och därmed skulle omfattas av de nya arbetsrutinerna för testpersonerna, var det som arbetar

Läs mer

LUPP-undersökning hösten 2008

LUPP-undersökning hösten 2008 LUPP-undersökning hösten 2008 Falkenbergs kommun - 1 - Falkenbergs LUPP-undersökning ht 2008 1. Inledning 1.1 Vad är LUPP? Ungdomsstyrelsen har erbjudit landets kommuner att använda sig av ungdomsenkäten

Läs mer

WINDOWS 8.1. Grunder

WINDOWS 8.1. Grunder WINDOWS 8.1 Grunder EXCEL 2013 Grunder INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 INTRODUKTION TILL WINDOWS Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag...

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag... Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag #3: E-postfällan... 9 Avslutning... 11 2 Inledning Jag vill inte påstå att dålig tidshantering är en folksjukdom.

Läs mer

Barnens mobila vanor 2012

Barnens mobila vanor 2012 Barnens mobila vanor 2012 TNS/SIFOs rapport på uppdrag av Telenor Sverige November 2012 Innehåll 1 Bakgrund undersökningen 03 2 Sammanfattande slutsatser 05 3 Mobiltelefoners, surfplattors och smartphones

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text]

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text] 20111206 SCHOLA COMAI WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1 ELEV [Skriv text] Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4 1.5 Start... 4 1.5.1 Grundinställning

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk?

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? En undersökning om attityder till sjukskrivning bland 2.000 anställda och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor Arne Modig Kristina Boberg T22785

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans 1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans Nyköpings Folkhögskola Projektledare Jan Altsjö e-postadress info@nykoping.fhsk.se Tel 0155-29 20 80 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Ett sätt för skolan att

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

pelle snickars, kb torsdag den 21 oktober 2010

pelle snickars, kb torsdag den 21 oktober 2010 en översikt pelle snickars, kb torsdag den 21 oktober 2010 http://pellesnickars.se/index.php?s=books ? > man förstår youtube illa om man tror att sajten bara handlar om underhållning torsdag den 21 oktober

Läs mer

Modern företagstelefoni Förenkla och förbättra er kommunikation

Modern företagstelefoni Förenkla och förbättra er kommunikation Modern företagstelefoni Förenkla och förbättra er kommunikation Kraven om ett mobilt arbetssätt, har satt en ny standard för vår kommunikation. icentrex har gett oss de verktyg våra medarbetare behöver

Läs mer

Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013

Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013 Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013 0 Manpower Work Life Rapport SVENSKA DRÖMJOBBET 2013 Vilket är det svenska drömjobbet 2013? Manpower Work Life

Läs mer

Upplev e-post på ett smartare sätt

Upplev e-post på ett smartare sätt Upplev e-post på ett smartare sätt 7 Ersätt mejlprogrammet i iphone 7 Svep dig fram bland breven 7 Smarta påminnelser gör att du aldrig glömmer. Smartare e-posthantering I Mailbox kan du ställa in hur

Läs mer

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Tabellbilaga: Umeåregionen, Grundskolan åk 7-9 Karina Nygren UFFE - Utvecklings- och fältforskningsenhet vid Umeå Socialtjänst Umeå 2005-02-01 2 Tabellbilaga:

Läs mer

Välkommen som testpilot av plattformen PictureMyLife!

Välkommen som testpilot av plattformen PictureMyLife! Kommunicera enkelt med bilder TESTPILOT Välkommen som testpilot av plattformen PictureMyLife! digitala verktyg för barn och unga med behov av särskilt stöd. Kul att du vill vara med och testa den första

Läs mer