Så bra är ditt gymnasieval

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så bra är ditt gymnasieval"

Transkript

1 Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna med utbildade lärare 12: programmen eleverna fullföljer

2 2 3 Vilka program har högst kvalitet? Fakta om kvalitetsmärkningen på Gymnasiekvalitet.se Så här läser du tabellerna Varje uppgift om ett program är märkt med en färg för att visa om resultatet är bättre, lika med eller sämre än snittet. Den fjärdedel som har högst resultat märks med grön färg. Programmen som tillhör de 50 procenten i mitten märks med gul färg. Den fjärdedel som har lägst resultat märks med röd färg. På Gymnasiekvalitet.se får du veta hur bra alla program och skolor är. Där finns fakta om vad skolorna gör för att alla elever ska nå målen, liksom elevernas avgångsbetyg, provresultat och hur stor andel som blivit högskolebehöriga bland senaste årets avgångsklasser. Du kan också se hur välutbildade lärarna är och hur mycket tid eleverna får med sina lärare. För att visa vilka chanser till bra jobb de yrkesförberedande programmen ger, innehåller Gymnasiekvalitet.se också uppgifter om hur mycket arbetspraktik som ingår och hur stor del av förra årets avgångselever som fått jobb. Här presenteras också fakta om arbetsmarknaden för yrken de olika programmen kan leda till. För att göra det lätt att jämföra program vid en eller flera skolor, kan du ta fram tabeller med alla fakta. En uppgift om ett program som är högre än snittet är grönmärkt. De som är genomsnittliga är gulmarkerade. De som når lägre än snittet är rödmärkta. Låt oss säga att du söker uppgifter om det samhällsvetenskapliga programmet på en viss skola. I tabellen är vissa fakta om programmet grönmärkta, andra är gulmärkta, ytterligare några rödmärkta. Grönt betyder att skolan ligger högre än genomsnittet just på denna punkt, gult betyder att skolan ligger på genomsnittet, rött att skolan ligger under genomsnittet. Uppgifterna om alla program och skolor har Gymnasiekvalitet.se samlat in genom en enkät till alla gymnasierektorer och med hjälp av Statistiska centralbyrån. På Gymnasiekvalitet.se får du det faktaunderlag du behöver för att välja rätt utbildning. Detta ingår i bedömningen Skolans insatser för elever som halkar efter Andel elever som får jobb efter utbildningen Avgångsbetygen bland förra årets elever Hur mycket tid som avsätts för praktik Resultat i nationella prov Andel av eleverna som blir högskolebehöriga Andel som slutför utbildningen Andel med utökat eller reducerat program Utbildningsnivån bland lärarna Skolans kostnad för utbildningen Elevernas tid med lärare Elevernas tid för karaktärsämnen, alltså de ämnen som är speciella för programmet Gymnasiekvalitet.se är den enda sajt där det enkelt går att jämföra olika gymnasieskolor och program. Välj en gymnasieinriktning och se vilka skolor som har den högsta kvaliteten. Du avgör själv om du ska söka på skolor från hela Sverige eller bara de i närheten av där du bor.

3 4 5 Programmen som ger jobb Tre frågor till Caroline Edén, elev på industritekniska programmet på Göteborgs Tekniska Gymnasium, GTG. Valet av utbildning påverkar chanserna att få jobb Det finns mycket att välja på och alla utbildningar ger inte samma chans till ett jobb. Gymnasiekvalitet.se har granskat alla program och alla gymnasieskolors ansträngningar. Finns det ordentligt med tid för praktik? Ordnar skolan med fadderföretag, mentorprogram och arbetsmarknadsdagar? Gymnasiekvalitet.se har även bett alla rektorer med yrkesförberedande program om besked hur det har gått med förra årets avgångselever har de fått jobb? På sajten hittar du var de elever, som vill ha ett jobb direkt efter gymnasiet, får en flygande start. Du kan också se prognoser för 70 olika yrken som programmen kan leda till var är riskerna störst för arbetslöshet, var skriker arbetsgivarna efter personal? Gymnasiekvalitet.se presenterar också en uppföljning av hur det gick för eleverna på de olika programmen tre år efter studenten vilka har fått jobb, vilka läser vidare, vilka har varit arbetslösa? Grattis, enligt Gymnasiekvalitet.se är ditt program bra på att ge eleverna jobb efter skolan. Vad tror du gör ditt program bra på det? - Den tekniska branschen är stor och innehåller väldigt många jobb. Den utbildning jag läser introducerar oss i teknikens värld och får en att vilja lära sig mer. Och vi har mycket praktik. Visste du att ditt program var bra på att ge jobb redan innan du valde? - Det var mycket prat om ifall man är garanterad jobb efteråt. Men så är det inte, även om Volvo är delägare i skolan. Men utbildningen är specialutformad för industriteknik och vi får mycket av den kompetens Volvo vill ha, och det är ju självklart en fördel senare när man söker jobb. Känns det som du valde rätt? - Jag skulle välja GTG 100 gånger om. Här är det en bra skolmiljö och lärare som bryr sig. Skulle man sedan få för sig att GTG bara handlar om att bygga bilar, har man väldigt fel. På GTG lär vi oss att teknik inte bara är meck och bilar, utan att det innebär många spännande möjligheter. Fakta om programmen och jobben på Gymnasiekvalitet.se Gymnasiekvalitet.se har samlat fakta om chansen att få ett jobb när gymnasieutbildningen är avslutad. Du kan bland annat se hur det har gått för eleverna som gick ut förra året. Hur många har fått jobb? Samarbetar programmet med näringslivet och möjliga arbetsgivare? Hur mycket tid avsätts för praktik på arbetsplatser? Hur gick det efter tre år för dem som läste på samma program? Hur är arbetsmarknaden för yrken som programmet leder till?

4 6 7 Skolorna som gör mest för elever som riskerar att halka efter Vilket stöd erbjuder din skola? Arbetet för att alla elever ska nå målen skiljer sig åt från skola till skola. Gymnasiekvalitet.se har frågat alla gymnasierektorer vad de gör för att ingen ska halka efter. Sätter de in specialpedagoger? Erbjuds hjälp med läxläsning, undervisning under som- marlovet eller extralektioner? Utformar skolan åtgärdsprogram och ordnar med specialklass när det behövs? Svaren på dessa frågor finns på Gymnasiekvalitet.se och gör det lättare att hitta den skola och det program som passar bäst. Tre frågor till John Sjöberg, rektor på Bernadottegymnasiet i Stockholms kommun. Din skola hör till dem som gör mest för att stötta de elever som har svårt att nå målen. Ni jobbar hårt för att inte någon ska halka efter. Berätta hur ni gör. Vi ser eleverna som nästan vuxna med förväntningar på att de kan och vill ta ansvar. Vi erbjuder regelbundna utmaningar som stärker elevernas självkänsla och bygger upp vuxna identiteter. Vi ger också plats för dem som inte vill ta eller behöver hjälp med att ta ansvar. Vi är tydliga med våra förväntningar. Hur tar ni reda på vilka elever som behöver extra stöd? Genom personalmöten varje vecka, mentormöten varje vecka, utvecklingssamtal varje termin och elevvårdskonferenser. Dessutom är vår erfarenhet att väldigt många elever visar oss förtroende genom att berätta vad de ser och hör. De tar ansvar för att engagera sig i sin närmste omgivning. Hur följer ni elever som behöver extra stöd genom gymnasieutbildningen? Genom dialog om studieplanen och resultaten. Vi uppmuntrar och visar uppskattning för elever som ber om stöd och hjälp. Fakta om skolornas insatser för att alla ska nå målen Gymnasiekvalitet.se har frågat alla rektorer vilka metoder de använder för att ge extra stöd till elever som behöver särskild hjälp för att nå målen. På sajten ges besked: Erbjuder skolan undervisning under sommarlovet och extralektioner? Kan skolan ordna med elevhälsovård och specialklass om det behövs? Kan man få lärarledd läxläsning och undervisning av specialpedagog? Hur mycket tid får eleverna tillsammans med lärare?

5 8 9 Programmen med högst betyg Provresultat och betyg säger inte allt men en hel del Resultaten på de nationella proven och betygen eleverna får på ett program hänger samman med flera faktorer. På ett program kan eleverna ha bättre förkunskaper, på ett annat större studievana. Men säkert skiljer sig också lärarnas förmåga och utbildningens upplägg på ett sätt som påverkar resultaten. På Gymnasiekvalitet.se kan du se vilket snittbetyg eleverna på alla program och skolor fick förra året. Du kan också se vilka resultat de fick på de nationella proven och hur stor andel av eleverna som läser utökat eller reducerat program. Tre frågor till Anders Johnsson, rektor på ProCivitas Privata Gymnasium i Helsingborg. Eleverna på ert samhällsvetenskapliga program har bland de högsta betygen i Skåne, 18,4 i snitt enligt Gymnasiekvalitet.se. Vad gör ni för att prestera så bra? Vi finns till för eleven. Våra elever ska ha det bästa vi kan ge dem och då blir resultatet så här bra. Vi har också rekryterat de bästa tänkbara lärare som har passion, glöd och glädje i sitt arbete. Hur jobbar ni för att motivera era elever? Lärarnas entusiasm i kombination med en trevlig studiemiljö. Vi försöker variera undervisningen och har många praktiska inslag. Vad har du för tips till alla niondeklassare och deras föräldrar som ska välja gymnasieprogram till hösten? Fråga, besök och undersök! Till exempel har vi många elever som vill följa med en klass en dag. Vi försöker låta niondeklassarna få syna det vi säger om vår skola. Fakta om betyg och provresultat på Gymnasiekvalitet.se Gymnasiekvalitet.se har samlat besked om genomsnittsbetygen på alla program. Du kan också se resultaten på nationella prov och om eleverna väljer att läsa mer eller mindre än de normala kurserna. Betygspoäng för de elever som gick ut från programmet föregående läsår Resultat på de nationella proven i engelska, matematik och svenska de senaste tre läsåren på alla program på 600 skolor Andel elever som läst med utökat eller reducerat program

6 10 11 Skolorna med utbildade lärare Hur mycket satsar ditt program på rätt lärare? Hur lärarna är varierar mellan olika program och skolor. På vissa håll är nästan alla pedagogiskt utbildade, på andra färre än hälften. Skolornas kostnader för en utbildning är också olika. På Gymnasiekvalitet.se får du veta hur välutbildade lärarna är, vad programmets utbildning kostar för skolan och hur stor andel av lärarna på yrkesförberedande program som har relevant arbetslivserfarenhet. Det ger dig mer underlag när du ska välja program och skola Tre frågor till Malin Åström, elev på barn- och fritidsprogrammet på Balderskolan i Skellefteå. Din skola har en ovanligt hög andel högskoleutbildade lärare, bland de högsta i landet, 98 procent enligt Gymnasiekvalitet.se. Vad betyder lärarnas utbildning? Kompetenta lärare med rätt utbildning känns som en garanti för att min egen utbildning ska hålla en viss kvalitet. Det känns tryggt på något vis. Visste du att din skola har välutbildade lärare när du sökte dig dit? Nej, jag visste inte särskilt mycket om vilken utbildning lärarna har, men jag tog för givet att de har rätt grundutbildning. Hur beskriver du en bra lärare? En bra lärare är engagerad, kan inspirera och förklara, är strukturerad och lägger upp arbetet på ett varierat sätt. En bra pedagog lyssnar också in oss och ett extra plus är det om allt kryddas med humor. Fakta om lärarna på Gymnasiekvalitet.se Gymnasiekvalitet.se har bett alla rektorer att redovisa kompetensen bland deras lärare på varje program. Också hur mycket pengar skolan lägger på programmet redovisas. Hur stor andel av lärarna har pedagogisk högskoleexamen? Hur stor andel av lärarna har annan typ av högskoleexamen? Hur stor andel av lärarna har relevant arbetslivserfarenhet för yrkesförberedande program? Vad är skolans kostnad för utbildningen per elev för lärare, undervisningsmaterial och lokaler?

7 12 13 Programmen där eleverna fullföljer utbildningen Två frågor till Sofia Zettermark, elev på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala. Vägen till examen Ett av kvalitetsmåtten som presenteras på Gymnasiekvalitet.se är hur stor del av eleverna på varje program som fullföljer utbildningen och klarar hela vägen fram till examen. Siffror om andelen som fått slutbetyg efter fyra respektive fem år, redovisas för alla program och skolor. Gymnasiekvalitet.se anger också hur stor andel på varje program som blivit högskolebehöriga. Det är elever som fått slutbetyg och har lägst betyget godkänt på kurser som omfattar minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt program. År 2010 införs en ny definition av högskolebehörighet som ställer högre krav. Bland annat måste man ha minst betyget godkänt i svenska, engelska och matematik. På Gymnasiekvalitet.se redovisas också andelen högskolebehöriga enligt den nya definitionen. Du har valt ett program där många fullföljer utbildningen, hela 96,6 procent enligt Gymnasiekvalitet.se. Hur kommer det sig att många slutför just ditt program? Alla elever på min linje är inställda på att studera från början. Det gör att det blir ett bra klimat för att ta till sig kunskap och samtidigt ha roligt. Sedan har Katedralskolan duktiga lärare, traditionell pedagogik, bra material och relativt höga krav. Hur kan elever motivera varandra till att ta sin utbildning på allvar? Ett bra sätt att lära sig samtidigt som man har kul är att plugga tillsammans och ta hjälp av varandra. Att tala om sina framtidsdrömmar och mål och att uppmuntra varandra när det går dåligt och modet sviker är bra för motivationen. Dessutom är det viktigt att inse att utmaningar är bra, men att alldeles för höga krav bara skapar oro och stress. Utbildning och framtid är viktig, men man får inte glömma att ha roligt under gymnasietiden också. Fakta om elever som fullföljer på Gymnasiekvalitet.se Gymnasiekvalitet.se redovisar genomströmningen på alla program som funnits i mer än fyra år. Också andelen som har chans att läsa vidare på högskola anges. Hur stor andel av de elever som påbörjade programmet för fyra och fem år sedan som fått slutbetyg Hur stor andel av föregående läsårs elever som blev behöriga till högskolan Hur stor andel som blev behöriga att läsa vidare enligt de tuffare krav som införs 2010

8 14 15 Vad passar din tonåring bäst? Jag har varit lågstadielärare och även undervisat på komvux. Det har lärt mig att det finns skillnad i kvalitet på olika utbildningar. Som förälder är jag glad över valfriheten i skolan. Det finns mycket att välja på. Nu gäller det att dra nytta av den friheten så att våra barn får utbildning som passar, som ger kunskaper för livet. Och som ger bästa möjliga förutsättningar på framtidens krävande arbetsmarknad. Därför har Svenskt Näringsliv skapat Gymnasiekvalitet.se för att samla fakta som beskriver skillnaderna i kvalitet mellan olika gymnasieprogram och skolor. Vi ger denna service för att vi är övertygade om att genomtänkta studieval och strävan efter hög utbildningskvalitet är bra för Sverige. Det stärker vår internationella konkurrenskraft. Jag vet inte vilket program och vilken skola som passar bäst för din tonåring men jag är säker på att ett bra faktaunderlag gör nytta när ni under de kommande veckorna tillsammans ska fatta ett viktigt beslut. Titta in på Gymnasiekvalitet.se så får du veta mer. Vänliga hälsningar Signhild Arnegård Hansen Ordförande Svenskt Näringsliv

9 Testa dig själv Vad vet du om ditt program? Grön = Vet precis, Gul = tror jag vet, Röd = Ingen aning Skolans insatser för elever som halkar efter Tiden som avsätts för praktik Andel som får jobb efter avslutad utbildning Betygen som förra årets avgångselever fick Resultaten i nationella prov Andel som blir högskolebehöriga Andel som slutför utbildningen Utbildningsnivån bland lärarna Skolans kostnad för utbildningen Elevernas tid med lärare Bara Grön: Grattis, du har goda förutsättningar att göra ett genomtänkt gymnasieval. Mest Gul: Vill du vara säker på att välja rätt gå in på Gymnasiekvalitet.se. Bara Röd: Gå in på Gymnasiekvalitet.se och ta reda på svaren det behöver du för att inte bli besviken när valet väl är gjort.

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

För tidiga val sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg

För tidiga val sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg För tidiga val sätter stopp för vidare studier - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg Bakgrund och metod Studentum är Sveriges mest använda söktjänst för eftergymnasiala studier med ca 400

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

GRUNDSKOLA FÖR ÅRSKURS 4 9. Kunskap och personlig utveckling

GRUNDSKOLA FÖR ÅRSKURS 4 9. Kunskap och personlig utveckling GRUNDSKOLA FÖR ÅRSKURS 4 9 Kunskap och personlig utveckling Vad är viktigt att lära sig när framtiden ständigt förändras? Världen förändras i snabb takt. Teknikutvecklingen, klimatutmaningen och globaliseringen

Läs mer

För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg

För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg Bakgrund och metod Syftet med denna undersökning är för Gymnasium.se att ta reda på hur insatta

Läs mer

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 KATARINA KJELLSTRÖM Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 I förra numret av Nämnaren beskrev vi elevernas kunskaper i och attityder till matematik enligt nationella utvärderingen 2003.

Läs mer

Varje elev till nästa nivå

Varje elev till nästa nivå Varje elev till nästa nivå JENSEN grundskola i Örebro årskurs 6 9 Vi på JENSEN grundskola sätter eleven främst. Det innebär att vi gör mer än förväntat för varje elevs utveckling och studieresultat. Förutom

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

Varje elev till nästa nivå

Varje elev till nästa nivå Varje elev till nästa nivå JENSEN grundskola i centrala Västerås Vi på JENSEN grundskola sätter eleven främst. Det innebär att vi gör mer än förväntat för varje elevs utveckling och studieresultat. Förutom

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Barn och utbildning Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Ferlinskolan Gun Palmqvist rektor Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse... 2 1.1 Kunskaper....2 1.1.1 Måluppfyllelse...2

Läs mer

Ungdomar, gymnasieskolan och jobb - Varberg 1 feb. Medlemsföretaget Lindbäcks Bygg i Piteå

Ungdomar, gymnasieskolan och jobb - Varberg 1 feb. Medlemsföretaget Lindbäcks Bygg i Piteå Ungdomar, gymnasieskolan och jobb - Varberg 1 feb Medlemsföretaget Lindbäcks Bygg i Piteå Högskoleförberedande program (HP) Antal elever på HF (andel av elever på nat. prog.): Könsfördelning på HF: 187.056

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

Mötesplats för skolledare på sfi

Mötesplats för skolledare på sfi Mötesplats för skolledare på sfi Bakgrund: efterfrågan i GRINT-intervjuer Nätverkande Gemensamma frågor Pedagogiska frågor i fokus Hur leda lärarlag i utveckling Hur slår vi vakt om kvaliteten på sfi inför

Läs mer

för dig som vet vad du vill

för dig som vet vad du vill för dig som vet vad du vill Välkommen till Malmö Lärlingscenter! Här lägger du grunden till en yrkeskarriär som väntar runt hörnet. Åtta av tio lärlingar får jobb efter avslutad gymnasieutbildning. Och

Läs mer

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden.

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden. Fem frågor till riksdagspartierna inför valet 2014 1. Anser ni att de studiemotiverande folkhögskolekurserna ska få fortsätta efter 2014 och därmed också satsningen på extra folkhögskoleplatser på allmän

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Jämför kvaliteten på alla program och gymnasieskolor

Jämför kvaliteten på alla program och gymnasieskolor 2010 Jämför kvaliteten på alla program och gymnasieskolor www.gymnasiekvalitet.se www.gymnasiekvalitet.se 1 Vilket program har högst kvalitet? Gymnasieutbildningen är en värdefull investering, som lägger

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

Bilder från fotofinnaren.se

Bilder från fotofinnaren.se Bilder från fotofinnaren.se Läroplanen inför gymnasievalet: Eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De ska också få underlag för att välja fortsatt utbildning. Detta förutsätter att den

Läs mer

Välkommen till Nya Bagarmossens skola!

Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Barn ska få all den kunskap de behöver och samtidigt känna sig trygga Hej, Att välja skola för sina barn är ett viktigt beslut. Du måste som förälder känna dig trygg

Läs mer

Motion, utbildningsutskottet

Motion, utbildningsutskottet Motion, utbildningsutskottet Enligt PISA undersökningen 2012 har Sveriges 15-åriga elever bristfälliga kunskaper i de tre kärnämnena matematik, naturkunskap och läsförståelse. Detta är ett väldigt stort

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Resultat för: Stockholms län / Stockholm / Viktor Rydberg gymnasium Odenplan

Resultat för: Stockholms län / Stockholm / Viktor Rydberg gymnasium Odenplan Enkät i gymnasiet Undersökning genomförd våren 2016 i åk 2 Resultat för: Stockholms län / Stockholm / Viktor Rydberg gymnasium Odenplan Rapporten innehåller resultaten för din klass/skola. Resultaten är

Läs mer

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten)

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten) Miniprojekt, pedagogisk grundkurs IV, ht 2000. Andreas Gyllenhammar & Johan Persson, Institutionen för geovetenskaper Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft

Läs mer

Elevdemokrati och inflytande

Elevdemokrati och inflytande Elevdemokrati och inflytande Student democracy and influence Projektarbete VT-13 Karin Bylund NVSP3 Handledare: Yvonne Toth Innehåll 1. Inledning... 3 1:1 Inledning... 3 1:2 Sammanfattning... 3 1:3 Syfte

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Vision På vår skola ska det inte förekomma någon form av kränkande behandling. Ingen elev ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning och ändring i högskolelagen Remiss från Utbildningsdepartementet

Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning och ändring i högskolelagen Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2007:62 RIV (Dnr 322-786/2007) Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning och ändring i högskolelagen Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Plan för Studie- och yrkesvägledning 2010/2011 Gumaeliusskolan

Plan för Studie- och yrkesvägledning 2010/2011 Gumaeliusskolan Plan för Studie- och yrkesvägledning 2010/2011 Gumaeliusskolan 2 Innehållsförteckning 1. Övergripande arbete 2. Aktiviteter för årskurs 7 3. Aktiviteter för årskurs 8 4. Aktiviteter för årskurs 9 5. Aktiviteter

Läs mer

Kvalitetsrapport 2012/2013 och lokal arbetsplan 2013/2014 för

Kvalitetsrapport 2012/2013 och lokal arbetsplan 2013/2014 för Kvalitetsrapport 2012/2013 och lokal arbetsplan 2013/2014 för Förord 1. Om IT- Gymnasiet IT-Gymnasiet startade 1998 som en av Sveriges första fristående gymnasieskolor. Skolan startades genom ett samarbete

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

Att välja till gymnasiet Vad som var sant igår kanske inte är det imorgon

Att välja till gymnasiet Vad som var sant igår kanske inte är det imorgon Att välja till gymnasiet Vad som var sant igår kanske inte är det imorgon Robert Studie- och yrkesvägledare Presentation Planering HT 2015- VT 2016 Gymnasiet Meritpoäng Att hjälpa till i elevens-val Syv-

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

SANNARPSGYMNASIET. Guide till ditt gymnasieval. Hallå! Vet du inte vad du ska välja? Här får du tips!

SANNARPSGYMNASIET. Guide till ditt gymnasieval. Hallå! Vet du inte vad du ska välja? Här får du tips! SANNARPSGYMNASIET Guide till ditt gymnasieval Hallå! Vet du inte vad du ska välja? Här får du tips! BF VO Alexandra, Jennifer, Evelina, Colin BF15 - Vi valde BF för att vi tycker om barn, säger Alexandra,

Läs mer

VILL DU UTVECKLA UNDERVISNINGEN I SKOLAN?

VILL DU UTVECKLA UNDERVISNINGEN I SKOLAN? VILL DU UTVECKLA UNDERVISNINGEN I SKOLAN? Matena en lärarfortbildning med fokus på matematik, teknik och naturvetenskap LÄRARE FÖRETAG KOMMUN Vi har börjat jobba mer med uppfinningar i skolan och diskuterar

Läs mer

Enkät i samband med studiestarten Lärarprogrammet Campus Valla h 2009.

Enkät i samband med studiestarten Lärarprogrammet Campus Valla h 2009. Enkät i samband med studiestarten Lärarprogrammet Campus Valla h 2009. Enkäten delades ut och samlades in av studiefaddrarna tors vecka 1 alt tis v 2. 266 studenter (av ca 330) svarade på enkäten. Syftet

Läs mer

VAD HÄNDER EFTER SFI?

VAD HÄNDER EFTER SFI? VAD HÄNDER EFTER SFI? STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Hos mig kan du få studie- och yrkesvägledning information om utbildningar, behörighetsregler och ansökningstider komma på drop-in med korta frågor boka

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Du som håller den här broschyren i din hand är kanske intresserad av att bli tandläkare. Vill du veta mer innan du gör ditt val? Läs igenom

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011)

Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011) Diskussion kring klassrum/verksamhetsbesök (2011) Vad är era egna erfarenheter kring att genomföra klassrumsbesök? Syfte, möjligheter och utmaningar med klassrumsbesök? Hur förbereder man sig som rektor

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

För varje klassredovisning finns jämförelse fråga för fråga med skolan, kommunen och Stockholms län som helhet inom respektive årskurs.

För varje klassredovisning finns jämförelse fråga för fråga med skolan, kommunen och Stockholms län som helhet inom respektive årskurs. Enkät i gymnasiet Undersökning genomförd våren 2014 i åk 2 Stockholms län Young Business Creatives- YBC Rapporten innehåller resultaten för din klass/skola. Resultaten är uppdelade efter de olika frågeområdena;

Läs mer

RF:s Elevenkät 2004. Bakgrundsinformation

RF:s Elevenkät 2004. Bakgrundsinformation RF:s Elevenkät 2004 Bakgrundsinformation Årskurs Hur bor du på RIG-orten? Välj ditt RIG Ort Flicka Pojke Årskurs 2 På elevhem Friidrott Umeå X Årskurs 3 I föräldrahemmet Friidrott Umeå X Årskurs 2 På elevhem

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Sälens skola i Malung-Sälen hösten 2012. Antal svar: 34

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Sälens skola i Malung-Sälen hösten 2012. Antal svar: 34 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Sälens skola i Malung-Sälen hösten 2012 Antal svar: 34 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande termin

Läs mer

Kvalitetsanalys. Lärandesektion

Kvalitetsanalys. Lärandesektion Kvalitetsanalys Lärandesektion Lärandesektionens resultat Normer och värden Barnens/elevernas/de studerandes trivsel i förskola, fritidshem och skola ska öka samt målgruppen för verksamheten inom kultur

Läs mer

SI-deltagarnas syn på SI-möten - Resultat på utvärderingsenkät

SI-deltagarnas syn på SI-möten - Resultat på utvärderingsenkät [Skriv text] Utvärdering av SI (09/10) SI-deltagarnas syn på SI-möten - Resultat på utvärderingsenkät För att få en uppfattning om hur deltagarna sett på SI-mötena gjordes en enkätutvärdering i slutet

Läs mer

Resultat för: Stockholms län / Sundbyberg / Fristående / Grillska gymnasiet Sundbyberg / Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Resultat för: Stockholms län / Sundbyberg / Fristående / Grillska gymnasiet Sundbyberg / Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) Enkät i gymnasiet Undersökning genomförd våren 2016 i åk 2 Programrapport Resultat för: Stockholms län / Sundbyberg / Fristående / Grillska gymnasiet Sundbyberg / Restaurang- och Rapporten innehåller resultaten

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB 5 10 15 20 25 30 35 40 SSU är Östergötlands starkaste röst för progressiva idéer och för en politik som vågar sätta människan före marknadens intressen. Vår idé om det

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Prognos för feriejobb i kommuner och landsting sommaren 2014

Prognos för feriejobb i kommuner och landsting sommaren 2014 2014-03-27 1 (9) Lärande och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Prognos för feriejobb i kommuner och landsting sommaren 2014 Varje sommar anordnar kommuner och landsting feriejobb för ungdomar, syftet är dels

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 1(6) Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola 2(6) Innehållsförteckning Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola...

Läs mer

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98)

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) 1 D nr BG 2005-0082 YTTRANDE 2005-03-19 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) Riksförbundet

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Utbildning och kunskap, 2016-02-09 Malin Ronnby, 054-540 10 40 malin.ronnby@karlstad.se Utbildning och kunskap Uppföljning av mål och indikatorer i strategisk plan Skolans

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Beslut Dnr 44-2015:9668 Drottning Blankas Gymnasieskola AB Org.nr. 556566-8794 Ann-Marie.Viiala@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i Drottning Blankas Gymn. Helsingborg

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2006:1090 Utkom från trycket den 12 september 2006 utfärdad den 31 augusti 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Hur är det att vara lärare i svenska som andraspråk med utländsk bakgrund?

Hur är det att vara lärare i svenska som andraspråk med utländsk bakgrund? I LiSetten nummer 4/2013 publicerades ett brev från en lärarstudent som undrar hur det är att arbeta som lärare i svenska som andraspråk om man har utländsk bakgrund. Vi lät några personer svara på brevet.

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016

KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 KOMVUX ÖSTERÅKER 2016 kurser i klassrum & på distans Välkommen till Vill du förändra din framtid? Vi erbjuder utbildningar på olika nivåer. Du kanske behöver slutföra studier på grundläggande och/eller

Läs mer

Blackebergs gymnasium

Blackebergs gymnasium Nästa: Kina Praktik i Kina För att ge eleverna på Stockholm stads gymnasieskolor en så bra utbildning som möjligt har en satsning genomförts de senaste två åren: Gymnasieskolorna har kraftigt utökat sitt

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Ulvsundaskolan i Stockholm hösten 2012. Antal svar: 10

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Ulvsundaskolan i Stockholm hösten 2012. Antal svar: 10 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Ulvsundaskolan i Stockholm hösten 2012 Antal svar: 10 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande termin Under

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin Mitt liv som mobbad Wiveca Wendin 1 Mitt liv som mobbad Copyright 2012, Wiveca Wendin Ansvarig utgivare: Wiveca Wendin Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1642-3 2 Innehåll 1. Några ord av författaren

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Lärarstatistik som fakta och debattunderlag

Lärarstatistik som fakta och debattunderlag SKOLVERKET PM Uppföljning/Utvärdering Gunnar Enequist Lärarstatistik som fakta och debattunderlag I höst ska Skolverket och SCB göra en prognos för behov av och tillgång på lärare i gymnasieskolan och

Läs mer

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan 1 av 11 Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 Saad Hashim Me hashim@it.kth.se George Hannouch Me hannouch@it.kth.se 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan av 11 Svar till frågorna: 1 1.

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Utbildning: Ett lyft för livet Uppmuntra läsglädje för lyckat lärande

Utbildning: Ett lyft för livet Uppmuntra läsglädje för lyckat lärande Utbildning: Ett lyft för livet Uppmuntra läsglädje för lyckat lärande Satya Brink, Ph.D. EDUCA, Helsinki, 29-30 January, 2016 Varför är läsning ett lyft för livet? Läsning öppnar dörren till lärande, tillväxt

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 215-1-14 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård 54-54 8 15 marie.landegard@karlstad.se Utbildning och kunskap Tematisk månadsrapport

Läs mer

Hjälp@välja.nu. Ett material skapat för Dig som ska välja gymnasieprogram. Skapat av. Therese Gustafsson Studie- och yrkesvägledare

Hjälp@välja.nu. Ett material skapat för Dig som ska välja gymnasieprogram. Skapat av. Therese Gustafsson Studie- och yrkesvägledare Hjälp@välja.nu Ett material skapat för Dig som ska välja gymnasieprogram 1 Innehållsförteckning Hur ska man tänka? Sid 3-4 Fakta Sid 5 Behörighetskrav Sid 6 obehörig? Betyg Sid 7 Urval och fördelning av

Läs mer

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in 5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in Jagar folk - bryr sig bara om att få en ny värvning - ifall

Läs mer

Mediagymnasiet Nacka Strand. Skolan erbjuder. Inför låsåret 2012/2013 erbjuder vi: Estetiska programmet, estetik och media.

Mediagymnasiet Nacka Strand. Skolan erbjuder. Inför låsåret 2012/2013 erbjuder vi: Estetiska programmet, estetik och media. Skolan erbjuder Inför låsåret 2012/2013 erbjuder vi: Estetiska programmet, estetik och media. Estetiska programmet, estetik och media med speciell inriktning på Foto. Estetiska programmet, Teater Estetiska

Läs mer

Brukarenkät IFO 2011. Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2011. Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2011 Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT Sammanställningen av enkätresultatet visar att förvaltningen totalt sett ligger högt på nöjdhetsskalan i alla frågeområdena. Speciellt glädjande

Läs mer

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan RAPPORT 1 2011-05-30 Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan Inledning och bakgrund Utbildningsnämnden tog beslut 2008-12-02 att införa skriftlig

Läs mer

S:t Botvids Gymnasium. Skolan erbjuder

S:t Botvids Gymnasium. Skolan erbjuder Skolan erbjuder Ekonomiprogrammet - Ekonomi Estetiska programmet - Spetsutbildning, Nycirkus (riksrekryterande), Hantverksprogrammet - Frisör IMPRO - Frisör Hotell- o Turismprogrammet - Turism o Resor

Läs mer

Ledarskap Utbildning & bildning Matematik

Ledarskap Utbildning & bildning Matematik Ledarskap Utbildning & bildning Matematik Sju rektorer samtalar under fem dagar Dialogseminarieserien Olika former för kunskap Veta att (teoretisk, vetenskaplig kunskap, veta att-satser) Veta hur (färdighet,

Läs mer

Läroplan för den gymnasieförberedande påbyggnadsutbildningen i Kyrkslätt

Läroplan för den gymnasieförberedande påbyggnadsutbildningen i Kyrkslätt 1 Läroplan för den gymnasieförberedande påbyggnadsutbildningen i Kyrkslätt Kyrkslätts gymnasium i samarbete med Winellska skolan Denna läroplan baserar sig på den gällande läroplanen i Kyrkslätts kommun

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE KVALITETSRAPPORT - REKTOR Enhet: KAPLANSKOLAN, EE, EC, VF och EN. Rektor: Kristin Lundholm. Frågor att besvara KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat 1 Beskriv i vilken grad

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer