Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen samverkansråd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen samverkansråd"

Transkript

1 Tid och plats Funkibators lokaler på Infanterigatan 10, kl. 13:30 16:00 Beslutande Ledamöter Växjö kommun Funkibator HSV Övriga närvarande Ersättare Funkibator HSV Gunnar Nordmark (L), ordförande Rose-Marie Holmqvist (S), 1:e vice ordförande Magnus Wåhlin (MP), 2:e vice ordförande Stefan Johansson Torvald Erlandsson Kerstin Jacobsson Lars-Håkan Johansson Cecilia Jönsson Annette Andersson Peter Holmquist Övriga Frida, teckenspråkstolk Justering Justerare Plats och tid Rose-Marie Holmqvist (S) Kommunledningsförvaltningen Justerade paragrafer Underskrifter Sekreterare Helen Karlsson Jacobsson Ordförande Gunnar Nordmark (L) Justerare Rose-Marie Holmqvist (S)

2 Förteckning över kommunstyrelsen s ärenden den 23 september Dnr Justering av protokoll Dnr Allmänhetens frågestund Dnr Kultur- och fritidsnämndens förslag till beslut och svar på kommunstyrelsens s fråga om tillgänglighet i Kulturhuset Palladium Dnr Protokoll från et för nämnden för arbete och välfärd, omsorgsnämnden och överförmyndarnämnden östra Kronoberg Dnr Rapport om Växjö kommuns tillgänglighetslinje Dnr Frågor från HSV till sammanträdet den 23 september Dnr Statusrapport om Växjö kommuns hållbarhetsprogram Dnr Övriga frågor (20)

3 16 Dnr Justering av protokoll s beslut s utser Rose-Marie Holmqvist (S) till att justera dagens protokoll. 3 (20)

4 17 Dnr Allmänhetens frågestund s beslut Ingen allmänhet närvarande. 4 (20)

5 18 Dnr Kultur- och fritidsnämndens förslag till beslut och svar på kommunstyrelsens s fråga om tillgänglighet i Kulturhuset Palladium s beslut s noterar kultur- och fritidsnämndens förslag till beslut och lägger informationen till handlingarna. s tillägger att Växjö kommun inte bör förlägga några offentliga evenemang i Palladium eftersom det då är många som utesluts. Bakgrund För kännedom lämnas kultur- och fritidsnämndens förslag till beslut och svar på kommunstyrelsens s fråga om tillgänglighet i Kulturhuset Palladium. 5 (20)

6 19 Dnr Protokoll från et för nämnden för arbete och välfärd, omsorgsnämnden och överförmyndarnämnden östra Kronoberg s beslut s noterar inkomna protokoll och lägger dem till handlingarna. Bakgrund Protokollen från nämnden för arbete och välfärds, omsorgsnämndens och överförmyndarnämnden Östra Kronobergs den 10 april 2019 och den 2 september 2019 lämnas till kommunstyrelsens för kännedom. 6 (20)

7 20 Dnr Rapport om Växjö kommuns tillgänglighetslinje s beslut s noterar informationen som också läggs som bilaga till dagens protokoll. Bakgrund Utredningssekreterare Helen Karlsson Jacobsson informerar om det uppdrag som finns om att göra en översyn av handläggningsrutinerna kring de anmälningar som görs till Tillgänglighetslinjen. Bakgrund och syfte varför gör vi en översyn Anmälda ärenden till Tillgänglighetslinjen är att betrakta som dels rena avvikelser men även förbättringsförslag. För att förtroendet för hela tillgänglighetsarbetet i Växjö kommunkoncern ska öka och för att det framtida samverkansarbetet med funktionshinderrörelsen ska bli bättre och mer effektivt, har KSHU beslutat att en rejäl översyn bör göras av hur dessa ärenden hanteras för att därigenom kunna se vad nämnderna behöver för att förbättra och förtydliga handläggningen. Anmälare har, via funktionshinderrörelsen och kommunstyrelsens men också själva, vid flera tillfällen uttryckt ett missnöje över återkopplingen på anmälda ärenden, man anser helt enkelt att den är bristfällig och behöver förbättras. Målet är att konkret visa på vad det skulle innebära för förvaltningarna, i eventuell merkostnad och personella resurser, att återkoppla till anmälaren även efter genomförd åtgärd av bristande tillgänglighet. Översynen görs i 2 steg: 1) Hur många ärenden/år, typ, förv./bolag, typ av återkoppling. 2) Ekonomi: tid och kostnadsuppskattning. Återrapportering KSHU 19 augusti Sedan linjen startade i juli 2016 sista december 2018 har det kommit in cirka 90 ärenden. Det innebär ungefär 30 ärenden per år Antalet ärenden har minskat under 2019, endast 4 stycken har kommit in under våren Genomsnittlig svarstid 2 dagar (ofta samordning mellan olika personer och/eller förvaltningar). 7 (20)

8 20 forts. Effektiv tid ½ dag Svar lämnas alltid på anmälningsärendet, men motsvarar kanske inte anmälarens förväntningar. Svar lämnas inte efter ev. avslutad åtgärd. Kommunledningsförvaltningen besvarar cirka 11 ärenden/år Tekniska förvaltningen besvarar cirka 11 ärenden/år Stadsbyggnadskontoret besvarar cirka 4 ärenden/år Enstaka ärenden berör andra förvaltningar, t.ex. kultur- och fritidsförvaltningen, Vöfab som fastighetsägare eller Kontaktcenter som kan besvara ärenden direkt. Finns visst mörkertal också. Man ska komma ihåg att de ärenden som kategoriseras till att tillhöra Tillgänglighetslinjen är ett urval av alla de synpunkter och förslag som kommer in till Kontaktcenter. Tekniska förvaltningen hanterar till exempel nästan: 6000 samtal/år så de som kategoriseras som Tillgänglighetslinjen är ett fåtal ärenden. Linjen är ju inget nytt, eller har något eget nummer, utan kommer precis som alla andra inkommande synpunkter och förslag in till Kontaktcenter. Utifrån den information som anmälaren lämnar kategoriseras ärendet till Tillgänglighetslinjen men det är ju egentligen en ren statistikprodukt. Det kan mycket väl komma in fler ärenden som egentligen också har påverkan på tillgängligheten, men som inte kategoriseras som att tillhöra Tillgänglighetslinjen. En anledning till det kan vara att det kanske inte kommer fram i början av samtalet/i e-posten att det handlar om påverkan på livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning. Statistik och kategoriseringar Generellt sett kan anmälda ärenden delas in i fyra (4) olika kategorier: Kategori 1. Rådgivning eller allmänna frågor som besvarats direkt Genomsnittligt antal ärenden per år är 10 stycken. Alla nämnder och bolag. Totalt 2 dagars arbetstid. Effektiv handläggningstid är 2 timmar. 1-3 tjänstepersoner är involverade. 8 (20)

9 20 forts. Kategori 2. Direkta fel och brister som går för direkt och snabb åtgärd i verksamheten. Brister som kan orsaka personskador prioriteras. Genomsnittligt antal ärenden per år är 5 stycken. Främst tekniska nämnden berörs av dessa ärenden. Återkoppling sker till anmälaren om att bristen kommer att åtgärdas omgående. Ingen återkoppling till anmälaren efter att bristen åtgärdats. Kan förbättras ännu mer med återkoppling efter att bristen åtgärdats. Handläggningstid 2-3 dagar beroende på arbetsbelastning. Minst 2 verksamheter och runt 4 tjänstepersoner berörs. Kategori 3. Anmälan av brist: Enkelt Avhjälpta Hinder på allmän plats och i publika lokaler Genomsnittligt antal ärenden per år är 2 stycken. Ärendena handläggs av byggnadsnämnden. Anmälaren får svar om att ett tillsynsärende öppnas hos nämnden. Tillsynsärendena följer en särskild handläggningsrutin. För närvarande har dessa ärenden en uppskattad handläggningstid på 6 månader. Anmälningsärendet har en handläggningstid på totalt 3 dagar. Tiden innefattar överflyttning till annat ärendehanteringssystem för fortsatt handläggning inför nämndbeslut. Effektiv arbetstid är 5 timmar (för själva anmälningsärendet). 2 tjänstepersoner på förvaltningen är involverade. Anmälaren får alltid veta när ett tillsynsärende avslutas av byggnadsnämnden. Förbättring kan ske genom att när ett tillsynsärende öppnas så skickas ett standardbrev med information till anmälaren. I brevet står det mer om hur handläggningen av ett tillsynsärende går till rent praktiskt, och det står om uppskattad handläggningstid. 9 (20)

10 20 forts. Kategori 4. Olika förbättringsförslag och/eller synpunkter som tas med i kommande ombyggnation, översyn eller utredning som är beslutad om att göras framöver De förslag och/eller synpunkter som hanteras så här bedöms inte vara så brådskande eller akuta att de behöver åtgärdas direkt, utan att de kan vänta. Ärendena kallas passa-på-åtgärder. Genomsnittligt antal ärenden per år är 3 stycken. Främst tekniska nämnden som berörs. Idag besvaras anmälan med att synpunkterna tas med i kommande översyn av området. Dessa ärenden kräver viss utredning för att bedöma om den anmälda bristen ska åtgärdas överhuvudtaget, är den relevant och har den kommunal bäring etcetera. Konsekvensbedömningar kring olika aspekter (ekonomi, tid, översyn av andra projekt i området osv.) måste göras. Minst 2 verksamheter och cirka 5 tjänstepersoner involveras. Totalt 3 dagars handläggningstid (inkluderar samordning med andra tjänstepersoner). Effektiv arbetstid är 1 dag. Det är svårt för Växjö kommun att lova att återkoppling ska ske till anmälaren efter att allt det här har bedömt. Ibland kan det ju handla om fler års projekteringstid osv. Däremot kan den första återkopplingen bli tydligare om att det här är just ett sådant ärende som tar längre tid att bedöma och att det inte heller kommer att lämnas något mer svar när eventuell åtgärd är genomförd. Resultat av analysen av statistiken och kategoriseringen Kategori 2 och 3 kan återkopplas ännu tydligare, bättre och efter avslutad åtgärd. När det gäller ärendena inom kategori 4 är det svårt att lova att återkoppling ska ske till anmälaren efter att allt är bedömt och utrett. Ibland kan det faktiskt handla om fler års projekteringstid osv. Däremot kan den första återkopplingen bli tydligare om att det är just ett sådant ärende som tar längre tid att bedöma och att det inte heller kommer att lämnas något mer svar när eventuell åtgärd är genomförd. KSHU gav sedan ett kompletterande uppdrag som ska genomföras innan man fortsätter med att titta närmare på tidsåtgång och kostnadsuppskattningar. KSHU vill att det görs 10 (20)

11 en så kallad processkartläggning först, något som innebär att man noggrant går igenom och tittar på varje steg i handläggningsdelen. Detta för att hitta de punkter som kan förbättras och kanske bli mer effektiva utan att man behöver gå in med mer pengar eller personal. 11 (20)

12 21 Dnr Frågor från HSV till sammanträdet den 23 september 2019 s beslut 1. s noterar inkomna frågor och svar, men gör ett par tillägg till några frågor: 2. s uttrycker ett önskemål till Växjö bibliotek om att tjänsten för att reservera pocketböcker (att en lista skrivs ut på papper) ska vara möjlig för den som efterfrågar det. Även tjänsten 'Legimus' bör marknadsföras bättre. 3. s noterar att tekniska nämnden kommer att lämna ett svar på medborgarförslaget om att ta bort trottoarpratare i centrum. Reservation Frågor och svar 1. Utlåning på Stadsbiblioteket. Det går inte att söka på Pocket och få upp någon lista på böcker, ännu mindre på nyinkomna pocketböcker, som det går på "vanliga" böcker. Pocketböcker är placerade på särskilda hyllor och pocketböcker är inte möjliga att reservera utan skall alltid vara utlåningsbara! För en del av våra medlemsgrupper innebär det att man har prioriterat ett behov före ett annat! Som man inte ens har tänkt på! Många har besvär från händer, fingrar, armar som gör det lättare att hålla en pocketbok. För HSV är det här en viktig tillgänglighetsfråga! HSV föreslår därför att utlåningsbestämmelserna ses över vad gäller just pocketböcker. Växjö kommuns svar: Det har varit behov av att särskilja pocketböcker ur ett tillgänglighetsperspektiv, eftersom det är dålig läsbarhet och många låntagare inte vill ha pocket på grund av att det är för liten textstorlek. Vi har valt att tillmötesgå dessa önskemål från låntagare. Detta är också skälet till att de inte är möjliga att reservera, då de inte går att särskilja format i reservationsköer. 12 (20)

13 21 forts. Tekniska begränsningar på vår hemsida gör att det inte går att söka fram pocketböcker där, däremot kan alltid personalen hjälpa till med detta. Att vissa pocketböcker finns på vanlig hylla beror på att de inte längre finns att köpa in som inbunden upplaga. Vid fler frågor, kontakta bibliotekschefen Lina Holmér, tel eller e-post Tillägg från en ledamot (HSV) som lämnats via mejl den 23 september: Bibliotekets personal kan lämna ut en lista på över alla pocketböcker de har. På listan kan man markera vilka böcker man vill ha och lämna till bibliotekets personal som då plockar fram dem. På länken kan man läsa mer om tjänsten Legimus: Diskussion vid sammanträdet: Ledamot från HSV berättar om tjänsten Legimus, en tjänst som via en app erbjuder talböcker. Den som vill ha mer information om Legimus kan kontakta personalen på biblioteket. Ledamot tillägger att HRF kommer att göra ett studiebesök på biblioteket för att få mer information om deras olika tjänster, något som rekommenderas för fler föreningar. Det finns mycket hjälp att få om man bara frågar. 2. För några veckor sedan rapporterade media att Växjö kommun har för avsikt att bevilja ett lån eller bidrag till en idrottsanläggning/ett idrottsprojekt. HSV anser att det är bra men föreslår att det i samband med beviljandet ställs krav på tillgänglighet även för funktionsnedsatta. Då menar vi inte bara vanliga tillgänglighetsfrågor utan tex någon som ansvarar för att redskapen finns där de ska vara så att synskadade/blinda hittar och inte ramlar över slängda saker. HSV menar också en lägre ljudnivå som egentligen är bra för alla men speciellt hörselskadade m.m. Det är mycket bra för alla behöver röra på sig men att det är viktigt att även vi med funktionshinder vill kunna vara med. Det är svårt att ställa krav till privata om tillgänglighet men kommunen kan ju ställa krav om man är med och finansierar. Det är viktigt med egenträning/ lagträning för oss också men omöjligt att vara på en del arenor. 13 (20)

14 21 forts. Svar: Sekreterare undersöker vad kultur- och fritidsnämnden brukar ställa för eventuella krav vid anslags- eller bidragsbeviljande. s s beslut: Frågan tas upp igen vid nästa så vi får se vad som kan bli bättre. Utifrån det kan vi kanske komma överens om det ska göras några förbättringar eller förändringar i kravställandet. 3. HSV önskar en rapport om Hovs Kulle. Vad har hänt sen senaste et? Svar: Samrådstiden för detaljplanen Växjö 8:30 (Hovs kulle) avslutades den 26 juni. Just nu arbetar stadsbyggnadskontoret med att sammanställa alla synpunkter. Det kom in många synpunkter i ärendet som kräver bland annat en del kompletterande utredningar. Planförslaget behöver därför justeras och kompletteras med till exempel undersökningar eller analyser. När de sista ändringarna är klara presenterar stadsbyggnadskontoret de synpunkter som har kommit in och det nya planförslaget för byggnadsnämnden som beslutar om kommunen ska fortsätta planläggningen av området. Beslutet är att antingen: Fortsätta planarbetet och då är nästa steg att ställa ut planförslaget på granskning, eller Avsluta arbetet med planen om vi inte längre tycker att området är lämpligt för den typen av användning som förslaget gäller. Stadsbyggnadskontoret har som ambition att få granskningsbeslut under hösten vilket innebär att förslaget ställs ut på granskning. I så fall kan organisationer lämna in synpunkter på det nya förslaget. På webben kan man läsa mer om de olika faserna i hur en detaljplan blir till. 14 (20)

15 21 forts. 4. HSV önskar en uppföljning av tillgänglighetsgranskningen på Vida Arena, Fortnox, Myresjöhus Arena, Telekonsult Arena. Svar: En granskning av arenorna Vida Arena, Fortnox Arena och Telekonsult Arena gjordes 2013 som dokumenterades. Påpekade brister följdes upp under 2014 varefter ärendet avslutades. Växjö kommuns åtagande vid tillgänglighetsgranskningar är att genomföra själva granskningen tillsammans med tillgänglighetskonsult, och sedan följa upp dokumentationen ytterligare en gång. Därefter avslutas ärendet. Efter det får föreningar och organisationer gärna göra egna granskningar och uppföljningar. Annars är rutinen att eventuella kvarvarande brister anmäls och hanteras via Tillgänglighetslinjen. 5. Angående Konserthuset så måste trappmarkeringarna förnyas. De är väldigt slitna och svårt att se dem, speciellt vid dämpad belysning. Svar: HSV ska vända sig direkt till fastighetsägaren Nordika Fastigheter AB eller till verksamhetsbedrivaren Elite Konserthuset för att påtala bristen. Ärendet går också att anmäla till Tillgänglighetslinjen (men det kommer att bli samma svar). För att driva ärendet vidare parallellt planerar kommunstyrelsens hållbarhetsutskott att ge ett uppdrag till kommunchefen om att närmare undersöka om Växjö kommun kan ställa krav på tillgängligheten för de verksamhetslokaler där kommunen ger driftstöd. 6. På många platser och vägar läggs tillfälliga hastighetsremsor ut för att dämpa hastigheterna. HSV anser att det skulle vara bra om remsorna på något sätt kunde sättas fast i marken. Svar: Dessa tillfälliga gupp läggs bara ut vid tillfälliga vägarbeten. För att full effekt ska uppnås av guppen ska de ligga diagonalt över körbanan förbi arbetsplatsen/vägarbetet. Guppen fästs inte i marken för skulle de lossna från fästena så är det en synlig spik som sticker upp i körbanan som kan medföra punktering och andra olägenheter. Utan de som gör vägarbetet har även tillsyn på guppen så att de ligger rätt på vägen. 15 (20)

16 21 forts. Tillägg på sammanträdet Ledamot säger att det finns andra dämpande remsor som skulle kunna fungera bättre och som täcker hela bredden. 7. Angående de så kallade trottoarpratarna i City föreslår HSV att de helt och hållet försvinner. Detta på grund av olika anledningar. Står de långt ut från affären måste man gå runt och hamnar då på cykelstråket. Står de intill väggen förstörs orienteringen för synskadade/blinda som ofta använder husväggarna som ledstråk. Svar: Det finns ett dokument som heter Riktlinjer för upplåtelse av offentlig plats i Växjö kommun. Detta är antaget av tekniska nämnden och i det dokumentet finns ett avsnitt om trottoarpratare. (s 10). Detta är antaget 2017, gäller fortfarande och vi vet inte när det ska revideras. HSV är välkommen att lämna in medborgarförslag om man vill att frågan ska tas upp politiskt. Här är länken till dokumentet som finns på Växjö kommuns webbsida: Om man har fler frågor om trottoarpratare eller tillfälliga hastighetsremsor kan man kontakta PO Löfberg, tel eller e-post per.olof.lofberg@vaxjo.se Tillägg vid sammanträdet: Det har kommit in ett medborgarförslag om att ta bort trottoarpratare, ett förslag som kommer att tas upp för beslut i tekniska nämnden. Inför svaret kommer det att ske ett samråd med Citysamverkan så att handlarna får uttrycka sig. 8. På Storgatan i Växjö vid monumentet Gamla Bäcken är det en relativt stor grop som utgör en fallrisk. Förslag: Rikta upp gatan. Svar: Ärendet är skickat till tekniska förvaltningens driftenhet. De återkommer med svar. 16 (20)

17 21 forts. 9. På Linnégatans östra sida precis vid garageuppfarten från kvarteret Lågan är trottoaren/cykelvägen väldigt dålig för gående med balansproblematik och cyklister + att det ligger ett lock där som kan vara en brandpost eller dylikt. Detta medför stor risk för synskadade/blinda och andra trafikanter. Svar: Ärendet är skickat till tekniska förvaltningens driftenhet. De återkommer med svar. 10. HSV önskar att Annika Sandberg besöker et och informerar om bland annat elevassistenter. Bra om alla får samma information samtidigt. Svar: Annika Sandberg, som är verksamhetschef för elevhälsan, är inbjuden till sammanträdet den 25 november. 11. Rapport från Tillgänglighetslinjen. Hur fungerar det? Vilka frågor är aktuella nu? Finns säkert en hel del att informera om. Svar: Det är ett separat ärende på dagordningen. 12. Är det möjligt att få göra en tillgänglighetsgranskning över yttre miljön på ICON-området? HSV föreslår en total översyn över hela området vad gäller tillgängligheten. Svar: Växjö kommun och funktionshinderrörelsen är just nu inne i en process där vi tillsammans ska förändra formerna för samverkan. Det är då bättre at man gör en ny bedömning av en tillgänglighetsgranskning av den yttre miljön på ICON-området när den nya formen är på plats. Till exempel kan ärendet tas upp för diskussion igen i en intressentdialog till våren. 17 (20)

18 22 Dnr Statusrapport om Växjö kommuns hållbarhetsprogram s beslut s noterar informationen och lägger den till handlingarna. Bakgrund Växjö kommuns hållbarhetsprogram finns nu som färdigt förslag och tas upp för beslut i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott den 24 september, i kommunstyrelsen den 1 oktober och i kommunfullmäktige den 15 oktober Hållbarhetsprogrammet är nu offentligt och ligger som underlag i kallelserna till de olika sammanträdena. Programmet presenteras och gås igenom närmare vid sammanträdet den 25 november i kommunstyrelsens. Diskussion vid sammanträdet En ledamot lyfter synpunkten om att det går många bilar i centrum med endast en person i bilen. Det blir mycket avgaser och höga ljud. Parkeringsavgifter verkar inte betalas. Samverkansrådet diskuterar infrastrukturen i Växjö centrum. En ledamot lyfter frågan om cykelbiblioteket som finns där man inte hyr ut varken barncyklar eller elcyklar som är tillgängliga för alla m.m. En skrivelse om detta har också skickats in till kommunen. Svar: Cykelbiblioteket i Växjö kommun är ett EU-projektet som har brister ja, bland annat gentemot personer med funktionsnedsättning, små barn etc. Det här har påpekats tidigare till projektledningen, som också har tagit till sig kritiken. EU-projekt ska alltid beakta jämlikhet, jämställdhet och tillgänglighet. Projektet avslutas till våren. Frågan lyfts till Funkibator om man kan hitta en annan modell för ett komplett cyklotek? Ledamot tillägger att Funkibator erbjuder uthyrning olika fritidshjälpmedel etc. 18 (20)

19 23 Dnr Övriga frågor s beslut 1. s noterar de övriga frågorna och skickar några frågor vidare. Bakgrund Trafiksituationen runt Södra Järnvägsgatan/Infanterigatan/Kaptensgatan. Den är inte bra för varken gående, personer med funktionsnedsättning och som är rullstolsburna, eller äldre personer. Kommentar: Under rusningstid är det frekvent biltrafik från södra infarten in till centrum. Förhoppningen är att det ska bli bättre när gatan från Bäckaslöv öppnas upp. Har man fler frågor eller vill diskutera trafiksituationen kan man kontakta trafikplaneringschef PO Löfberg på telefon eller mejl per-olof.lofberg@vaxjo.se. Trafiksituationen på Storgatan Att cykla på Storgatan om lördagar är svårt, (och t.ex. även under MATmässan och då även på Stortorget) det är kaos. Det är mycket folk som blandas med både gångtrafikanter, cyklister och personer med barnvagnar. Det är jobbigt. Kan man ordna det med tillsyn, och kanske framförallt vid större evenemang. Vad säger Citysamverkan t.ex. och förs det diskussioner? Svaret är att ja, det förs diskussioner hela tiden, men det är också så man beslutat att Storgatan ska vara och se ut. Invånare och besökare har också ett eget ansvar. Vad har hänt med Projektet Vita käppen, några plattor som lades i kvarteret mellan Västergatan Storgatan bort till Stortorget? Svar: Vi får höra med tekniska förvaltningen för mer information om detta. Civilförsvaret informerar allmänheten om att man ska klara sig själv i 72 timmar. men vad händer när de 72 timmarna har gått, särskilt för personer inom vår målgrupp? Har kommunen information om var de här människorna befinner sig? 19 (20)

20 21 forts. Svar: De personer som har beslut om att få olika kommunala insatser, dem har vi koll på. Det finns ingen handikapparkeringsplats för lastzonen vid Tegnérkyrkogårdens ingång utanför Pressbyrån? Vem har ansvar för den zonen? Ledamot har hämtat upp en tågresenär därifrån. Det är väldigt enkelt att beskriva för en som aldrig varit i Växjö att vi träffas vid Pressbyrån/stationshuset. Svar: Anledningen till att det inte finns någon parkeringsplats för handikappade framför Pressbyrån är för att det är förbud mot infart dit, in till busstorget. Där ska inte privatpersoner köra bil. Vid hämtning och lämning av tågresenärer hänvisas allmänheten till Södra Bantorget, dvs. uppe vid World Trade Center där det också finns korttidsparkeringsplatser. Varför samordnar Växjö kommun inte vägarbeten i större utsträckning? Exempelvis bygger man nu en snabbcykelväg längs med Söderleden, när man för inte så länge sedan gjorde om vägen av annat skäl. Svaret är att just snabbcykelvägar, och ibland även andra projekt, finansieras med statliga pengar. Det är helt enkelt så att det handlar om olika budgetar med olika datum när det finns pengar att söka eller inte. En allmän reflektion kan vara att det kan finnas anledningar att se över så att man samordnar vägarbeten så gott man kan. 20 (20)

21 Tillgänglighetslinjen - Upprag om översyn för bättre återkoppling KS 23 september 2019

22 1. Uppdrag om översyn av ärendena till Tillgänglighetslinjen för bättre återkoppling Bakgrund och syfte varför gör vi en översyn Mål vad ska den visa Hur görs den: 2 steg 1: Hur många ärenden/år, typ, förv./bolag, typ av återkoppling 2: Ekonomi: tid och kostnadsuppskattning Återrapportering 19 augusti: statistik. Kompletterande uppdrag innan steg 2

23 Återrapportering KSHU 19 augusti Cirka 30 ärenden per år Genomsnittlig svarstid 2 dagar Effektiv tid ½ dag Svar lämnas alltid Ca 11 st/år Tekniska förv. Ca 11 st/år förväntningar Kommunledningsförv. Stadsbyggnadskontoret Ca 4 st/år Enstaka ärenden berör andra nämnder, t.ex. kultur- och fritidsförv., Vöfab som fastighetsägare och Kontaktcenter

24 Återrapportering KSHU 19 augusti, Första steget: statistik Kategorier för inkomna ärenden till : 1. Information och/eller rådgivning. 2. Direkta fel och brister som går för direkt och snabb åtgärd i verksamheten. 3. Anmälan av brist gentemot Enkelt Avhjälpt Hinder på allmän plats och i publika lokaler. 4. Framtida förbättringsförslag och/eller synpunkter, eller så kallade passa-på-åtgärder.

25 Resultat Kategori 2 och 3 kan återkopplas ännu tydligare, bättre och efter avslutad åtgärd. Kategori 4 - tydligare återkoppling Processkartläggning : titta noggrant på varje steg

26 KS Bilaga 1 - redovisning av steg 1, inkomna ärenden och handläggningstid Ärenden som anmäls till Tillgängligetslinjen registreras av kommunvägledare i Flexite. Efter registrering flödas ärendet vidare till handläggare på förvaltning. Det som skiljer dessa ärenden från andra inrapporterade ärenden är att ärendet kategoriserats som ett ärende till Tillgänglighetslinjen. Kategori 1. Rådgivning eller allmänna frågor som besvarats 2. Direkta fel och brister som går för direkt och snabb åtgärd i verksamheten. Brister som kan orsaka personskador prioriteras. Genomsnittligt antal ärenden/år Beskrivning 10 st Alla nämnder och bolag 5 st * Främst tekniska nämnden. * Återkoppling sker till anmälaren om att bristen kommer att åtgärdas omgående. * Ingen återkoppling görs till anmälaren efter att bristen åtgärdats. * Kan förbättras ännu mer med återkoppling efter att bristen åtgärdats. Handläggningstid totalt respektive effektiv tid * Totalt 2 dagars handläggningstid * Effektiv handläggningstid är 2 timmar * 1-3 tjänstepersoner är involverade * Handläggningstid är ca 2-3 dagar beroende på arbetsbelastning. * Minst 2 verksamheter och runt 4 tjänstepersoner berörs.

27 3. Anmälan av brist: Enkelt Avhjälpta Hinder på allmän plats och i publika lokaler 4. Olika förbättringsförslag och/eller synpunkter som tas med i kommande ombyggnation, översyn eller utredning som är beslutad om att göras framöver. De förslag och/eller synpunkter som hanteras så här bedöms inte vara så brådskande eller akuta att de behöver åtgärdas direkt, utan att de kan vänta. 2 st 3 st * Ärendena handläggs av byggnadsnämnden. * Anmälaren får svar om att ett tillsynsärende öppnas hos nämnden. * Tillsynsärendena följer en särskild handläggningsrutin. För närvarande har dessa ärenden en uppskattad handläggningstid på 6 månader. * Främst tekniska nämnden. * Idag besvaras anmälan med att synpunkterna tas med i kommande översyn av området. * Ärendena kräver viss utredning för att bedöma om den anmälda bristen ska åtgärdas över huvud taget, är den relevant, har den kommunal bäring etc. * Konsekvensbedömningar kring olika aspekter (ekonomi, tid, vilka andra projekt ska göras i området osv.) måste göras. * Anmälningsärendet har en handläggningstid på totalt 3 dagar. Tiden innefattar överflyttning till annat ärendehanteringssystem för fortsatt handläggning inför nämndsbeslut. * Effektiv tid är 5 timmar (anmälningsärendet). * 2 tjänstepersoner på förvaltningen är involverade. * Anmälaren av ett tillsynsärende får alltid veta när ett ärende avslutas av byggnadsnämnden. * Förbättring kan ske genom att anmälaren får ett standardbrev med information om fortsatt handläggning av tillsynsärendet. Anmälningsärendet handläggs på: * Total tid: 3 dagar * Effektiv tid: ca 1 dag * Minst 2 verksamheter och 5 personer * Kan förbättras ske genom att handläggare i återkopplingen tyddliggör att synpunkten tagits emot och att man tar hänsyn vid detta vid t.ex. ombyggnation av området. Handläggare bör också tydliggöra att någon ytterligare återkoppling inte kommer inte att lämnas i ärendet. Röd text visar på vad som kan förbättras i handläggningsrutinen. Bör diskuteras och tydliggöras i en processkartläggning.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26. Lukas Nilsson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26. Lukas Nilsson Tid och plats Kronobergsrummet, kl. 13:30 16:26 Beslutande Ledamöter, Växjö kommun Eva Johansson (C), Ordförande Carin Högstedt (V), 1:e vice ordförande Funkibator HSV Övriga närvarande Ersättare, Växjö

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Torvald Erlandsson Peter Holmquist Kerstin Jacobsson Lars-Håkan Johansson Gudrun Rydh

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Torvald Erlandsson Peter Holmquist Kerstin Jacobsson Lars-Håkan Johansson Gudrun Rydh Tid och plats C-salen, kl. 13:30 16:00 Beslutande Ledamöter Växjö kommun HSV Funkibator Övriga närvarande Tjänsteperson Övriga Justering Justerare Plats och tid Gunnar Nordmark (L), ordförande Rose-Marie

Läs mer

Ingmar Svensson. Stefan Johansson, Julia Ahlrot, hållbarhetschef Emelie Savlid, inventerare Tillgänglighetsdatabasen, 1 6

Ingmar Svensson. Stefan Johansson, Julia Ahlrot, hållbarhetschef Emelie Savlid, inventerare Tillgänglighetsdatabasen, 1 6 Tid och plats Kl. 13:30 15:03 Beslutande Ledamöter Växjö kommun Ledamot Funkibator Ideell Förening Övriga närvarande: Ersättare Funkibator ideell förening Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärds arbetsutskott Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Den 11 april, kl. 08:30-10:30 på 11 gården Storgatan 83. Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Stefan Johansson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Stefan Johansson Tid och plats H-salen, kl. 13:30 15:00 Beslutande Ledamöter Växjö kommun Funkibator HSV Gunnar Nordmark (L), Ordförande Rose-Marie Holmqvist (S), 1:e vice ordförande Magnus Wåhlin (MP), 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats C-salen, kl. 08.30 11.40 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP) Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Sture Andersson

Läs mer

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådets arbetsutskott Datum Sid 2008-03-13 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådets arbetsutskott Datum Sid 2008-03-13 1 (13) 2008-03-13 1 (13) Plats och tid Finjagatan 44, sammanträdesrum Gäddan. Kl 13.30 15.30 ande Anna Gustavsson, ordf, ON Arne Johansson, v ordf SRF Ingvar Malmström, HLR Gun Arhag, Reumatikerför Yvonne Gustavsson,

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Catharina Carlsson (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

Dnr 2015/ Landstingsfullmäktiges i Kalmar län protokollsutdrag , 6, Regionala utvecklingsansvaret i Kalmar län.

Dnr 2015/ Landstingsfullmäktiges i Kalmar län protokollsutdrag , 6, Regionala utvecklingsansvaret i Kalmar län. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 42 (42) 2016-04-25 18. Anmälningar Dnr 2015/309-010 Landstingsfullmäktiges i Kalmar län protokollsutdrag 2016-02-24, 6, Regionala utvecklingsansvaret i Kalmar län.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Stefan Johansson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Stefan Johansson Tid och plats B-salen, kl. 13:30 15:40 Beslutande Ledamöter Växjö kommun Funkibator HSV Övriga närvarande Ersättare HSV Tjänstepersoner Övriga Justering Justerare Plats och tid Eva Johansson (C), Ordförande

Läs mer

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S)

Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg (M) Martin Edberg (S) Tid och plats VKABs sammanträdesrum, kl. 13.30 16.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S),

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations- och personalutskott 2015-02-10 Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän 15.10-16.30, C-salen Per Schöldberg (C), ordförande Tony Lundstedt (S) Lars Edqvist (MP) Catharina Winberg (M) Malin Lauber (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Bygg- och miljönämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Bygg- och miljönämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Moberg,, kl. 13.00 15.00 Beslutande Bo Eddie Rossbol, (S), ordförande Ingrid Adolfsson (S) ersättare för Petra Haraldsson, (S) Zeljka Krajinovic, (S) Eva-Lena

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

Återrapportering av Åsikt Kävlinge

Återrapportering av Åsikt Kävlinge Tjänsteskrivelse 1(1) 2018-02-27 Dnr: MN 2018/10 Återrapportering av Åsikt Kävlinge Förslag till beslut s beslut s godkänner återrapporteringen och överlämnar den till kommunstyrelsen. Ärendebeskrivning

Läs mer

Göran Palmkvist (M) Jerry Karlsson (SD) 57-58

Göran Palmkvist (M) Jerry Karlsson (SD) 57-58 1 (19) Plats och tid Mikaelstugan Norra Storgatan 3, måndagen den 19 augusti 2019 kl 14:00-16:00 Beslutande Liselott Ljung (S), Ordförande Kai Christiansen (S), 1:e vice ordförande Nils-Erik Sandberg (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstepersoner Carl-Olof Bengtsson (S), ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg (M) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L)

Läs mer

C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30

C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18. Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30 Plats C-salen Växjö Kommun, Västra Esplanaden 18 Datum och tid Onsdagen den 27 augusti 2014 Klockan 16:00 17:30 Närvarande Benny Johansson, ordförande Rose-Marie Holmqvist, vice ordförande Gudrun Rydh,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd 2015-01-26. Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd 2015-01-26. Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V) Tid och plats C-salen kl. 13:30 15:40 Beslutande Ledamöter Eva Johansson (C) Carin Högstedt (V) Ledamöter HSV Kennerth Björn, föreningen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning, Växjö (FUB)

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret kl. 12.30-13.00 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson, skolchef

Läs mer

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun Hemuppgift 5 Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess Karlstads kommun Motivering för den valda processen Hela flödet för ärendehanteringsproccessen på kommunledningskontoret har kartlagts. Ärendehanteringsprocessen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2010-08-23 Sida 1 (10) Plats och tid Askersunds bibliotek kl. 17.00-19.00 Beslutande Övriga deltagande Lennart Andersson (s) ordförande Rolf Arvidsson (s) Gun-Britt Borelius

Läs mer

Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50

Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50 med funktionsnedsättning Sammanträde Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga med funktionsnedsättning Sammanträdesrum Bäve plan 0, kl.13:00-13:50 Evy Gahnström (V) Mauritz Eliasson, PRO

Läs mer

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Trafikkontoret Administration Handläggare Hélène Rundqvist 08-508 260 72 Bilaga Dnr T2017-02700 2017-10-03 Sida 1 (7) Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Bakgrund Den 10 maj 2010 beslöt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30-11:05 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande Anders Malmgren (M) Maria Truedsson

Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande Anders Malmgren (M) Maria Truedsson 2019-10-09 1 (14) Plats och tid Beslutande Höörs kommun, Kommunhuset, Konferensrum Backasalen Onsdagen den 9 oktober 2019 kl. 14:00 16:00 Johan Ohlin (SD), Ordförande Hans-Göran Larsson (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen samverkansråd Tid och plats H-salen, kl. 13:30 16:00 Beslutande Ledamöter Växjö kommun Ledamöter HSV Ledamot Funkibator Ideell Förening Övriga närvarande Ersättare Växjö kommun Ersättare HSV Ersättare Funkibator Ideell

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 15.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 2015-04-21 1 (19) Plats och tid ande Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Linda Andersson (S) Adele Olander

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Kalmar kommun 2010-09-28 Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Bakgrund och revisionsfråga... 3

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00 10:00 Beslutande Ledamöter Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Emelie Öberg (S) 28 31 Ulla Svensson (M) Nils-Erik Carlström (L) Tobias Adersjö

Läs mer

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP)

Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg (S) Catharina Winberg (M) Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Ulf Hedin (M) Martin Edberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2: vice ordförande. Lina Löfberg

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2: vice ordförande. Lina Löfberg 1 (7) Plats och tid: Kommunkontoret kl. 14.00-15.55 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2: vice ordförande Övriga deltagande Agneta Henriksson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-02-11

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-02-11 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och. Älvsbyns kommuner

Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och. Älvsbyns kommuner Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och Älvsbyns kommuner Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för gemensam Överförmyndarnämnd för Piteå och Älvsbyns

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (16)

Sammanträdesprotokoll 1 (16) Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Kongsvinger, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Hans Forssell (S) Kjell Nilsson (HSO) Bertil Nilsson (HSO) Agneta

Läs mer

25 Anmälan om bisyssla 2018/ Ung drive 2018/ Övrig information 2018/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

25 Anmälan om bisyssla 2018/ Ung drive 2018/ Övrig information 2018/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 19 Godkännande av ärendelista 2018/1002 4 20 Personalärende 2018/1093 5 21 Statusrapport personalutskottet 2017/1334 6 22 Statistik inom personalområdet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2007-05-31 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2007-05-31 1 (11) 2007-05-31 1 (11) Plats och tid Senioren Kl 13.30 15.45 Beslutande Ersättare Anna Gustavsson, ON ordf Arne Johansson, SRF v ordf Gun Arhag, Reumatikerföreningen Birgitta Nilsson, NHR Helen Larsson, FUB

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.15 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Övriga

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE Kommunstyrelsen 2016-12-14 Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband

Läs mer

Anneli Karlsson. Lena Kandergård

Anneli Karlsson. Lena Kandergård Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Skive, Stadshuset, kl. 10.00 12.00 Beslutande ledamöter Aina Wåhlund (S) Lena Kandergård (S) Maria Rönnehäll (S) Bertil Nilsson (HSO) Agneta Wiss Carlsson (HSO)

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott

Tekniska nämndens arbetsutskott Tekniska nämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer TN 2017/0756 Tekniska nämndens arbetsutskott Plats och tid Porfyren 2 plan 7, Brotorget 1, Lund, klockan 16.30-18.40 Ledamöter Tjänstgörande

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Svarvaren, tisdagen den 6 mars 2018 kl 15:00-17:10 ande Per Gren (S), Ordförande Per-Olof Qvick (M), 1:e vice ordförande Thomas Carlsson (S) Liselott Nydén (S) Orvar Andersson (KD) Kenneth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2012-04-19. C-salen, kommunhuset. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Therese Lindroth (S) Holger Petersson (KD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2012-04-19. C-salen, kommunhuset. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Therese Lindroth (S) Holger Petersson (KD) Plats C-salen, kommunhuset Tid Kl. 13:30 13:55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordf. Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C)

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2014-10-14 15 Plats och tid Hagby Ängar, 2014-10-14 kl. 15.00-16.35 Beslutande Kent Nilsson (S), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Gunbritt Lindén

Läs mer

Luis Miguel Caneo Jenny Delén. Förvaltningskontoret Karolina Hansen ANSLAG/BEVIS

Luis Miguel Caneo Jenny Delén. Förvaltningskontoret Karolina Hansen ANSLAG/BEVIS 1 (16) Plats och tid: Kommunkontoret 16.15-18.10 Beslutande Thomas Lindqvist (PF), ordförande Anders Westerlund (S), vice ordförande Luis Miguel Caneo (S), ledamot Emelie Dockenfelt (C), ledamot Jenny

Läs mer

Lars Engqvist, tillförordnad kommunchef Emma Majlöv Modig, kommunsekreterare. Justeringens plats och tid Kommunhuset, Åseda

Lars Engqvist, tillförordnad kommunchef Emma Majlöv Modig, kommunsekreterare. Justeringens plats och tid Kommunhuset, Åseda 1(8) Plats och tid Våraskruv, Åseda, tisdagen den 30 april 2019 kl 08:35-09:02 Beslutande Niklas Jonsson (S), Ordförande Anders Käll (M), 1:e vice ordförande Patrik Davidsson (C) Anders Ljungkvist (SD)

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 PROTOKOLL Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 Plats och tid: Kommunstyrelsesalen Stadshuset 100303 kl. 13.00 15.00 Närvarande: Ledamöter: Gun Engström Fibromyalgifören. Marianne Johansson DHR Eva

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats D-salen, kl. 08:30-12:24 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Valon Rama (S) Lars Edqvist (MP) Bahtije Breznica (S) Kennerth Sjögren

Läs mer

Plats och tid: Förvaltningschefens rum Stadshuset Ängelholm, Kl. 09:

Plats och tid: Förvaltningschefens rum Stadshuset Ängelholm, Kl. 09: 1 Plats och tid: Förvaltningschefens rum Stadshuset Ängelholm, 2013-09-19 Kl. 09:00 10.30 Beslutande: Övriga närvarande: Sven-Ingvar Borgquist (M), ordförande Ann Hörnebrant-Sturesson (C) Lars Nyander

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Växjö Kommunföretag AB (VKAB) Tid och plats A-salen, kl. 10:00 11:20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Plats och tid Catharina Winberg, ordförande Jon Malmqvist Maria Garmer Eva Johansson

Läs mer

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-11 91 Dnr 2006.196 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd Utskottet Lärande och stöd 2009-04-01 52 Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, klockan 13.00-17.30 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (S) Lars-Ove Jansson (S) Lisbeth Öjstrand (FP) Margaretha von

Läs mer

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Kåge Wallner. Hans Bengtson

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Kåge Wallner. Hans Bengtson Protokoll 1 (14) Plats och tid: Camp Igge, Iggesund klockan 08.30-15.30 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Kåge Wallner (MP) ordf Birgitta Medin (M) Kerstin Karlsson (M) Agneta Palmqvist (M) Marcus

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Beredningen för barn och unga Torsdagen den 6 april kl Akademiska sjukhuset Överviktsenheten ingång 95/96 BV

FÖREDRAGNINGSLISTA. Beredningen för barn och unga Torsdagen den 6 april kl Akademiska sjukhuset Överviktsenheten ingång 95/96 BV 2017-03-27 FÖREDRAGNINGSLISTA Beredningen för barn och unga Torsdagen den 6 april kl. 9.00-13.00 Akademiska sjukhuset Överviktsenheten ingång 95/96 BV 1 Information från överviktsenheten 2 Öppnade av mötet

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:6

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:6 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:6 Kf 91/2018 Dnr KS 2018/160 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Antagen av kommunfullmäktige den 17 september 2018, Kf 91. Gäller från den 1

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna Lena Carlsson Sammanträdesdatum 23 juni 2016 Plats och tid KF salen, Stadshuset, 09:00 14:00 Ledamöter Ordförande Anna Lena

Läs mer

Tid: Torsdag 24 augusti 2006 kl Plats: Fleminggatan 4, Gamla Biblioteket.

Tid: Torsdag 24 augusti 2006 kl Plats: Fleminggatan 4, Gamla Biblioteket. s HANDIKAPPRÅDET VID FASTIGHETS- OCH SALUHALLSNÄMNDEN, MARKNÄMNDEN, TRAFIK- NÄMNDEN OCH STOCKHOLMS STADS PARKERINGS AB. Protokoll nr 9, 2006. Tid: Torsdag 24 augusti 2006 kl. 14.00 17.00. Plats: Fleminggatan

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Håkan Andersson Torbjörn Dybeck, 72-73 Birgitta Harsbo Inger Karlsson. Ingrid Grahn Socialförvaltningen 2011-09-28.

ANSLAG/BEVIS. Håkan Andersson Torbjörn Dybeck, 72-73 Birgitta Harsbo Inger Karlsson. Ingrid Grahn Socialförvaltningen 2011-09-28. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (13) 2011-09-21 Plats och tid Kommunhuset, Hallsberg, kl 13.30-15.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Inga-Lill Thim (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Conny Larsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll Innehåll 46 Godkännande av ärendelista... 60 47 Anmälan av delegationsbeslut... 61 48 Remiss Regional kulturplan Jönköpings län 2018-2020... 62 49 Begäran om omprövning av anläggningsbidrag Ryfors golfklubb...

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Bonaren, måndagen den 11 december 2017 kl 16:00-19:15 ande Per Gren (S), Ordförande Thomas Carlsson (S) Ewa Jägevall (L) Kenneth Grad (C) Peter Eclund (KD) Hampus Borg (M) Ej tjänstgörande

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 90 Dnr 2006.197 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 15.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (14) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-11.10 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09:00 10.10 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Benny Johansson (M), ordförande Bengt-Göran Sandell (S), vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C)

Läs mer

Reidun Westman, kulturchef Emma Gabrielsson, vik. kultursekreterare Gunnar Gustafsson, bildarkivet Ulla Lindalen, bildarkivet

Reidun Westman, kulturchef Emma Gabrielsson, vik. kultursekreterare Gunnar Gustafsson, bildarkivet Ulla Lindalen, bildarkivet Plats och tid Sessionssalen, Kl. 15.00-16.45 Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Beslutande Ledamöter Monica Marker (M), ordf Bjarne Olsson (S), vice ordf Peter Westerdahl (M) Cecilia Koch Danielsson (FP)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11)

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Plats och tid Hjortviken konferens måndagen den 3 september 2007, kl. 17.20-18.40 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande Stefan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.10 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström (L)

Läs mer

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF)

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från (KRF) Tid: Kl 13:00-16.00 Plats: Ursands camping, konferensrum Justerare Ing-Marie Lagher Kågerstig. Paragrafer 27-33 Underskrifter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-08-18. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2015-08-18. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15. Tid och plats Sammanträdesrum VKAB, kl. 13.30-15.05 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), Ordförande Tony Lundstedt (S), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP), 2:e vice ordförande Catharina Winberg

Läs mer

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker

Beslutande Bo Frank (M), ordförande. Åsa Karlsson Björkmarker Plats A-salen Tid Kl. 10.00 11.00 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Per Schöldberg (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1 Kf 116/1995 Dnr Ks 2012/132 Dnr 1995.348-102 REGLEMENTE FÖR VALBEREDNINGSNÄMNDEN I TOMELILLA KOMMUN Utöver vad som sägs i kommunallagen för nämnder

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för omsorg

Kommunstyrelsens utskott för omsorg 1(14) Kommunstyrelsens utskott för omsorg Plats och tid: Koppången, Lillågatan 2 A, 2019-08-21 kl. 13:00 15:50 Beslutande: Håkan Yngström (C), ordförande Hans-Göran Olsson (S), vice ordförande Madeleine

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum:

PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum: 1(6) Plats och tid Konferensrum 105, Ale Kulturrum, kl. 09:30-09:40 Beslutande Närvarande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Paula Örn (S), ordförande Dennis Ljunggren

Läs mer

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-10-19 215 Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Kommunkansliet kl 15.00

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Kommunkansliet kl 15.00 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-20.50 Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Varberg och Falkenbergs kommuner

Varberg och Falkenbergs kommuner Varberg och Falkenbergs kommuner Plats och tid Sammanträdesrum Albertina, Norrgatan 16 Varberg, kl. 13:30-15:00 ande Ulla Svensson, ordförande, Varberg (S) Madelene Thomsen, Varberg (M) Ingegerd Rönnbäck,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker Tid och plats Utvandrarnas hus, Växjö, kl. 15.30-15.40 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Oliver Rosengren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL OMSORGSNÄMNDEN Datum Sid (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL OMSORGSNÄMNDEN Datum Sid (10) 2007-11-13 1 (10) Plats och tid Högalid, Storstugan, kl 13.00 14.00 Beslutande Ledamöter John Bruun (fp) ordf Cecilia Tornerefelt (m) 1:e vice ordf Rolf Delcomyn (s) 2:e vice ordf Göran Blomberg (m) Kerstin

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnden

Byggnads- och trafiknämnden Plats och tid Bonaren, torsdagen den 6 oktober 2016 kl 17:00 19:00 ande Gunnel Johansson (S), Ordförande Kenth Wengholm (M), 1:e vice ordförande Jan Holm (S) Jan Gustafsson (C) Jan Lundqvist (KD) Erlinda

Läs mer

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) 2011-04-26 Plats och tid Kullängen, Hallsberg, kl 08.30-09.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Gunnel Hedström (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Inga-Lill Thim

Läs mer

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-05-02 97 Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag Dnr 2016-000415 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande:

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 3 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 18 mars 2013 kl. 15.00 16.15 Justerat den 20 / 3 2013 Ewa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 310 Styrelsen för Videum AB Organisationsnummer:

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 310 Styrelsen för Videum AB Organisationsnummer: Tid och plats Videum Science Park, lokal Curie, kl. 08-59-10:50 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Övriga Anmärkningar Justering Justerare Plats och tid Lena Wibroe, Ordförande

Läs mer

118 Beslut att granska Fördjupning av översiktsplan för Knislinge, Östra Göinge kommun

118 Beslut att granska Fördjupning av översiktsplan för Knislinge, Östra Göinge kommun Sida 1 av 5 Ärendeförteckning 118 Beslut att granska Fördjupning av översiktsplan för Knislinge, Östra Göinge kommun 119 Jämkning av boendekostnad inom LSS Östra Göinge kommun Storgatan 4, 280 60 Broby

Läs mer

Thomas Liedström, kulturchef Emma Gabrielsson, kultursekreterare. Cecilia Koch Danielsson (FP)

Thomas Liedström, kulturchef Emma Gabrielsson, kultursekreterare. Cecilia Koch Danielsson (FP) Plats och tid Sessionssalen, Kl. 15.00-17.30 Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Beslutande Ledamöter Magnus Wallengren (V), ordf Cecilia Koch Danielsson (FP), vice ordf Helen Einarsson (S) Ingrid-Märta Grönlie

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-04-07 Innehåll 55 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 67 56 Redovisning av delegationsbeslut... 68 57 Anmälan av utskottsprotokoll...

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Fastighetsnämnd 2018-12-12 1(11) Plats och tid Svarta Örnshuset, Erik Dahlbergsgatan 2, den 12 december 2018 kl 13:15-14:00 ande Ledamöter Carl-Johan Berthilsson (M), ordförande Ola Johnsson (M) Kent Gustafsson

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2.

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. KALLELSE 2016-12-14 kallas till sammanträde för att behandla ärenden enligt bilagda förteckning, ärende 1 2. Tid och plats tisdagen den 20 december 2016 kl. 15.30 (i samband med pausen av kommunfullmäktige)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur och fritidsnämnden Administrativ enhet

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur och fritidsnämnden Administrativ enhet 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 15.00 17.30 Beslutande Övriga närvarande Kristina Kristiansson, Ordförande (S) Bernt Christoffersson, V. ordförande (C) Mårten Karlsson (S) Payman Garmiani (S)

Läs mer

Kl. 18:00 tisdagen den 19 februari 2019, Biblioteket, Bålsta

Kl. 18:00 tisdagen den 19 februari 2019, Biblioteket, Bålsta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Kl. 18:00 tisdagen den 19 februari 2019, Biblioteket, Bålsta Per Widén (C), Ordförande Pyry Niemi (S), 1:e vice ordförande Jan Sundling (M) Shiva

Läs mer

Inger Rossbol. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen

Inger Rossbol. Utses att justera. Justeringens plats och tid Kommunstyrelseförvaltningen Sammanträdesdatum 12 Plats och tid Eken, förvaltningshuset, Nybro, klockan 15.00-16.30 Beslutande Kenneth Petersson, ordförande (C) Inger Rossbol, vice ordförande (S) Brith-Louise Fagerstrand (S) Ann-Sofie

Läs mer