Förstudie Ny förskola på Backa Kyrkogata. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Backa kyrkogata ny förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förstudie Ny förskola på Backa Kyrkogata. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Backa kyrkogata ny förskola"

Transkript

1 Ny förskola på Backa Kyrkogata SDN Norra Hisingen Bild 1: Översikt av Backaskolan, föreslagen placering av förskolan i den södra delen av fastigheten. Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 1(12)

2 Innehållsförteckning 1 Inledning och bakgrund Tider Syftet med förstudien Medverkande Behovs och verksamhetsbeskrivning Utrymmesbehov Huvudfunktioner Trafik Tillgängliga handlingsalternativ Fastigheten Geografisk placering Tomt Planer Samhällsservice Omgivning Bebyggelse Utvändiga ytor Teknik Hyresgästspecifika uppgifter Risk och konsekvensanalys Tidplan Ekonomi Rekommendation/beslut Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 2(12)

3 1 Inledning och bakgrund Lokalförvaltningen har bedömt att de befintliga förskolorna vid Backa Kyrkogata 3, 7 och 9 är i så pass dåligt skick att de behöver ersättas med nya lokaler. Totalt handlar det om en kapacitet motsvarande 8 avdelningar som behöver ersättas. n utreder möjligheten att placera en ny förskola i den södra delen av Backa Kyrkogata, inom ramen för den A-tomt där även Backaskolan är placerad. Förskolan med 8 avdelningar kommer byggas i två våningsplan och med tillagningskök. Utgångspunkten är stadens ramprogram och lokalprogram. I förstudien ingår även att sträva efter samordnad yta för angöring/parkering tillsammans med Backaskolan samt avlasta trafiksituationen runt Backaskolan och kommande förskola. Under 2016 gjorde Fastighetskontoret en planansökan om att bygga en ny förskola vid Bällskärsplan, direkt öster om Backaskolan. Byggnadsnämnden valde vid sitt sammanträde att återremittera ärendet till Stadsbyggnadskontoret i syfte att försöka hitta en placering närmare kollektivtrafik. Konceptförskolan Denna förstudie har utgått ifrån konceptförskolan Grönskan när det gäller utformning och funktion på byggnad. Bild 2: Grönskan exteriör Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 3(12)

4 Hoppet Fossilfri förskola har valts ut som pilotprojekt för Hoppet, en fossilfri förskola. Hoppet är ett undersökande byggprojekt som prövar sig fram med olika processer och material för att hitta optimala lösningar. Grunduppdraget från kommunfullmäktige är att Lokalförvaltningen ska bygga en fossilfri förskola. Syftet är att belysa frågan och driva på och stimulera branschen att ta fram nya fossilfria produkter och processer, men också välja de som redan finns. Detta konkretiseras inte minst i Klimatstrategiskt program för Göteborg, det styrdokument som visar vägen mot att Göteborg ska ha en hållbar och rättvis utsläppsnivå av växthusgaser år För att genomföra det klimatstrategiska programmet fick Lokalförvaltningen 2017 ett uppdrag av kommunfullmäktige att skapa en fossilfri förskola. Med fossilfritt menas att inga fossila ämnen ska ha använts som råvara i materialet och produkten. Inte heller vid utvinning, under transporter eller i arbetsmaskiner. Slutligen ska energi från fossila källor inte ha använts i tillverkningsindustrin eller på byggarbetsplatsen. Alla material och produkter innefattas. Allt från byggnadens grund via installationer till färg och lim Fossilfri förskola har en egen budget för de innovativa lösningarna och är därför inte medräknat i kalkylen för. 1.1 Tider Projektering: ca 6 mån Upphandling entreprenör: ca 3 månader Entreprenad: ca 1,5 år 1.2 Syftet med förstudien Syftet är att ta fram ett beslutsunderlag för eventuellt investeringsbeslut samt underlag för fortsatt arbete. 1.3 Medverkande Följande har medverkat under förstudien: Lokalsekretariatet Johan Nyström Planeringsledare SDF Norra Hisingen Mari Leion Lisa Olausson Utvecklingsledare fastighet Verksamhetsutvecklare utbildning Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 4(12)

5 Lokalförvaltningen Ellen Bjurhem Claes-Henric Hirschfeldt Martina Nilsson Ann-Sofie Johansson Maria Wellin Trafikkontoret/ÅF Sasson Marcuson Julia Alsterholm Sara Johansson Bitr. Projektledare Projektledare Projektledare Sakkunnig Storkök Sakkunnig Mark Trafikkontoret, Trafikplanerare ÅF Infrastructure ÅF Infrastructure 2 Behovs och verksamhetsbeskrivning Utifrån uppdraget i läroplanen för förskolan (Lpfö 98), Göteborgs Stads mål och Ramprogrammet för förskole- och skolbyggnader, ska förskolan utvecklas för att nå de uppställda kraven som samhället ställer. En förskola för relationer, generationer, kulturer och lustfyllt lärande ger oanade möjligheter: - Forskande arbetssätt och en helhetssyn på lärande och utveckling med barnen i fokus skapar relationer, mod och kunskap. - Nyfikenhet och kreativitet utmanar och stimulerar alla sinnen. - En genomtänkt och föränderlig miljö skapar möjligheter till att mötas, utvecklas och främjar en modern kunskapssyn. En genomtänkt och föränderlig miljö skapar möjligheter till att mötas, utvecklas och främjar en modern kunskapssyn. Förskolans barnantal bygger på ett genomsnitt i huset på 18 barn per avdelning. Det innebär att det kan vara 18 barn på avdelningen men också att det i olika perioder kan vara till exempel 12 barn på en avdelning och 21 barn på en annan. För att kunna möta detta är det viktigt att kunna ha stor flexibilitet i lokalerna. Behovet av flexibilitet kan mötas genom att lägga neutrala rum, som ateljéer eller gemensamma torg, mellan avdelningar som kan vara möjliga att nå från två håll men som också kan stängas från ett håll. Det behöver också tas hänsyn till i utformning av kapprum. Lokalerna ska också främja samverkan mellan arbetslag för att säkra tillgången till all kompetens på förskolan men även ur ett säkerhetsperspektiv. Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 5(12)

6 3 Utrymmesbehov En tvåplans förskola med 8 avdelningar (144 barn) ger följande utrymmesbehov enligt Göteborg Stads ram- och lokalprogram: LOA: 1474 kvm (10,2 kvm per barn) Utvändig lekyta: 5040 kvm (35 kvm/barn) 4 Huvudfunktioner Se Bilaga 1: Lokalprogram. 4.1 Trafik Första alternativet som togs upp under förstudien var att öppna upp Backa Kyrkogata, det krävs då ändring i detaljplan. Det mindre tidskrävande alternativ nedan valdes istället att utredas av trafikkontoret. För att sträva efter samordnad yta för angöring/parkering tillsammans med Backaskolan är förslaget att placera förskolans kök mot skolans nya kök. När det gäller transport och sophämtning är förslaget att transporterna vänder vid Backa kyrkogatas slut för att sedan stanna till på högersidan av gatan. Riksbyggen äger en del av vändplatsen och har gett okej för transporter till skola och förskola att använda platsen att vända på, enligt mail med förvaltare för marknadsområde Riksbyggen dat: 10 april Trafiklösning för en säkrare gata innefattar en ny förhöjd gång- och cykelpassage, borttagning av nuvarande chikaner samt nya vägbulor. Den uppskattade kostanden för trafiklösning på gatan är kronor. n har inte kunnat utreda vem som ska finansiera vägarbetet, därav ligger kostanden som en egen flik i kalkylen. För att avlasta trafiksituationen på Backa kyrkogata är förslaget att skolans elever lämnas och hämtar vid en kiss and drive vid nuvarande lastzon för Backaskolan. Enligt uppdrag till Byggnadsnämnden i Göteborgs stads budget för 2018 ska nya förskolebyggnader planeras med bilfria entréer vilket ställer krav på en genomtänkt lösning av biltrafiken vid förskolan. Då det är långt till kollektivtrafik har parkeringsplatser ändå tagits hänsyn till på den befintliga parkeringsytan som kan förlängas. Förskola Besökande 8 Verksamhet 5 Totalt: 13 plaster + PRH Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 6(12)

7 Grundskola Besökande 8 Verksamhet 5 Totalt: 13 platser + PRH 5 Tillgängliga handlingsalternativ Inga andra alternativ har utretts. 6 Fastigheten Fastigheten ägs av Göteborgs Stad och är idag bebyggd med Backaskolan. 6.1 Geografisk placering Område: Backa Stadsdelsnämnd: SDF Norra Hisingen Stadsdel: Norra Hisingen Fastighetsbeteckning: Göteborg Backa 40:1 Gatuadress: Backa Kyrkogata Tomt Större delen av fastigheten utgörs idag av grönyta samt Backaskolans byggnader, se Bild 3. Tomtareal är kvm. Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 7(12)

8 Bild 3 Primärkarta (Infovisaren, februari 2018) 6.3 Planer Gällande byggnadsplan som är från år 1965 medger byggnation för allmänt ändamål med en byggnadshöjd på 9 meter. Hela området ingår i Göteborgs bevarandeprogram. Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 8(12)

9 Bild 4 Gällande detaljplan. 7 Samhällsservice Närmaste hållplatser är Björkrisvägen (565 m). Björkrisvägen trafikeras av busslinjer 18, 19 och 45. Tillgängligheten vid busshållplatsen till Backa kyrkogata är god då det finns gångväg. Gång- och cykelbanor finns det rikligt om i området. Gång- och cykelbana går genom planområdet från hållplatsen. På Backa kyrkogata saknas dock en övergång på gångvägen till fastigheten. 8 Omgivning Fastigheten är belägen i stadsdelen Backa, ca 6 km från Göteborgs centrum. Utemiljön präglas av fin natur som omgärdar den tänka förskolegården. Intill fastigheten finns en fotbollsplan med grus. Fastigheten är sedan omgiven av bostäder i alla väderriktningar. 8.1 Bebyggelse Befintlig bebyggelse på tomten består av skolbyggnader tillhörande Backaskolan. Byggnaderna med bevarandekrav är gula trähus från Under Q kommer Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 3.0 9(12)

10 tillbyggnation av skolan ske. Där tillkommer även ett ÅV-hus på tomten som är planerat att delas med kommande förskola samt en förlängning av parkeringsytan som är placerad mellan tillbyggnationen och ÅV-huset. Bild 5: Backaskolan med tillbyggnation för skola illustrerat i rött. 8.2 Utvändiga ytor n har beaktat både förskola och skolans utemiljö eftersom de båda verksamheter delar på fastigheten. Bedömningen är att utemiljön uppfylls för både skolan och förskolan när det gäller antal kvm per barn. Beräkningen är något överdimensionerad då det inte kommer gå 30 barn/klass på Backaskolan. FSK 35kvm/barn 144 barn Tot kvm F-3 25kvm/barn 240 barn Tot kvm kcm/barn 180 barn Tot kvm Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: (12)

11 9 Teknik Enligt TKA. 10 Hyresgästspecifika uppgifter Frågor som måste beaktas inför programarbetet (tid- och aktivitetsplan): inflyttning verksamhetsstart samordning med Backaskolan 11 Risk och konsekvensanalys Byggnadshöjd Byggnadshöjden får enligt detaljplan inte överstiga 9 meter. Lokalförvaltningens konceptförskola Grönskan har på vissa ställen en högre byggnadshöjd än nio meter vilket kräver om-projektering. Fallfärdiga förskolor Backa Kyrkogata 3 (4 avd.) Backa Kyrkogata 7 (2 avd.) och Backa Kyrkogatan 9 (2 avd.). Alla tre fastigheterna är byggda under talet, är klassade som planeringsfastigheter och därmed i så pass dåligt skick att Lokalförvaltningen har bedömt att de behöver ersättas. Om tidplanen förskjuts för nya förskolan på Backa kyrkogata krävs det kostsamt underhåll på de befintliga förskolorna som ska riva när verksamheten flyttat därifrån. Anpassning till Backaskolan och dess bevarande krav Backa skolan och dess fastighet ingår i Göteborgs bevarandeprogram vilket kan begränsa utformningen av förskolan där hänsyn bör tas till områdets estetik. Fossilfriförskola Material för fossilfri förskola är under utredning och kommer pågå under hela projektet. Detta kan skapa svårighet med att matcha tidplanen. Marknadsläget Priserna i byggsektorn har den senaste tiden stigit på grund av marknadsläget. 12 Tidplan För kortast tänkbara tid efter erforderliga beslut, se stycke Ekonomi För investeringskostnad och preliminär hyra, se yttrande. 14 Rekommendation/beslut Se yttrande. Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: (12)

12 Bilagor Bilaga 1: Lokalprogram dat Bilaga 2: Behovsanalys dat Bilaga 3: Behovsanalys måltid dat Bilaga 4: Backa kyrkogata ppt dat Bilaga 5: Skiss förskola + skola dat Bilaga 6: Primärkarta dat Bilaga 7: Trafikförslag dwg dat Bilaga 8: Trafikförslag dat Bilaga 9: Illustration trafikskiss dat Bilaga 10: Investeringskalkyl dat Bilaga 11: Planskisser dat Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: (12)

Förstudie. Lillhagsparkens Förskola. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Lillhagsparkens Förskola

Förstudie. Lillhagsparkens Förskola. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Lillhagsparkens Förskola Förstudie SDN Norra Hisingen 1(9) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Bakgrund... 4 1.3 Tid... 4 1.4 Syftet med förstudien... 4 1.5 Medverkande... 5 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Förstudie. SDN Angered. Östra Björredsvägen BmSS. Förstudie. Östra Björredsvägen BmSS. LS Projektnr: Datum: (6)

Förstudie. SDN Angered. Östra Björredsvägen BmSS. Förstudie. Östra Björredsvägen BmSS. LS Projektnr: Datum: (6) Förstudie SDN Angered 1(6) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Verksamhetsbeskrivning... 3 3. Behov... 3 4. Utrymmesbehov... 3 5. Tillgängliga handlingsalternativ... 5 6. Fastigheten... 5 7. Samhällsservice...

Läs mer

Förstudie. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Klarebergsskolan lokalanpassning

Förstudie. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Klarebergsskolan lokalanpassning Förstudie SDN Norra Hisingen 1(7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Syftet med förstudien... 3 1.4 Medverkande... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Behov...

Läs mer

Förstudie Nya Slottsbergskolan, nybyggnad. SDN Askim-Frölunda-Högsbo. Förstudie. Slottsbergsskolan nybyggnad. PA-LS Projektnr: Datum:

Förstudie Nya Slottsbergskolan, nybyggnad. SDN Askim-Frölunda-Högsbo. Förstudie. Slottsbergsskolan nybyggnad. PA-LS Projektnr: Datum: Förstudie Nya Slottsbergskolan, nybyggnad SDN Askim-Frölunda-Högsbo 1(7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Syftet med förstudien... 3 1.4 Medverkade i förstudien...

Läs mer

Förstudie Skogome ny skola. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Skogome ny skola. LS Projektnr: Datum:

Förstudie Skogome ny skola. SDN Norra Hisingen. Förstudie. Skogome ny skola. LS Projektnr: Datum: Förstudie SDN Norra Hisingen 1(12) Innehållsförteckning 1. Inledning... 4 1.1 Innehåll... 4 1.2 Bakgrund... 4 1.3 Tid... 4 1.4 Syfte med förstudien... 5 1.5 Medverkande... 5 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Förstudie Lillkullegatan 21 Kontor för hemtjänsten

Förstudie Lillkullegatan 21 Kontor för hemtjänsten Förstudie Lillkullegatan 21 Kontor för hemtjänsten SDN Örgryte-Härlanda 2014-12-10 1(6) 1 INLEDNING... 3 2 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 3 BEHOV... 4 4 UTRYMMESBEHOV... 4 5 TILLGÄNGLIGA HANDLINGSALTERNATIV...

Läs mer

Förstudie - Sisjövägen ny förskola SDN Askim, Frölunda, Högsbo

Förstudie - Sisjövägen ny förskola SDN Askim, Frölunda, Högsbo - SDN Askim, Frölunda, Högsbo Orienteringsbild Titel: Sammanställning, Dokument-id: MALL-1240, Version: 2.0 1(9) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Innehåll projektets innehåll

Läs mer

Förstudie Uggledalsvägen BmSS. SDN Askim-Frölunda-Högsbo. Förstudie. Uggledalsvägen BmSS

Förstudie Uggledalsvägen BmSS. SDN Askim-Frölunda-Högsbo. Förstudie. Uggledalsvägen BmSS Förstudie SDN Askim-Frölunda-Högsbo 1(9) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Medverkande... 3 2. Verksamhetsbeskrivning... 3 3. Behov... 4 4. Utrymmesbehov... 4 4.1 Invändiga ytor... 4 4.2 Utvändiga

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-21 Diarienummer N131-0683/17 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Ärendet

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65 2015-09-14 Diarienummer: 0645/15 Fredrik Söderberg Telefon: 031-368 15 91 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning angående skola och bostäder m.m. vid Önneredsvägen inom stadsdelarna Fiskebäck

Läs mer

Begäran om investeringsmedel för byggnation av ny skola vid Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan (LS 0537/17)

Begäran om investeringsmedel för byggnation av ny skola vid Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan (LS 0537/17) Grundskoleförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-21 Diarienummer N609-0376/18 Handläggare Annika Rynner, Rickard Nilsson Telefon: E-post: annika.rynner@grundskola.goteborg.se Begäran om investeringsmedel

Läs mer

Samråd om förslag till detaljplan för Vinjegatan invid fastigheten Norrmannen 11 m.fl. i Blackeberg

Samråd om förslag till detaljplan för Vinjegatan invid fastigheten Norrmannen 11 m.fl. i Blackeberg Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Dnr 282-18-1.5.3. Sida 1 (5) 2018-07-19 SDN 2018-08-30 Handläggare Mikael Bohlin Telefon: 08-508 06 205 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN DIARIENUMMER KS 2014.383 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2015-05-08 Förstudie Kårsta skolans lokaleffektivisering Författare Mikael Albertsson SBF Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning...

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 5948/13

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 5948/13 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 272 Diarienummer 5948 Exploateringsavdelningen Emma Holm Telefon 8 8 Epost: emmaholm@fastighetgoteborgse Yttrande över förslag till detaljplan för förskola vid Kullegatan,

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 3257/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 3257/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 3257/16 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga.

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 7074/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs 2015-05-12 Diarienummer: 0600/14 FK Diarienummer: 6044/14 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47, tisdag och torsdag E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder

Läs mer

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-13 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2014-01-30

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 2014-02-12 Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403

Läs mer

Förstudie. SDN Norra Hisingen. Innehållsförteckning. Förstudie. Lokalförändringar inom skolor i Tuve-Säve

Förstudie. SDN Norra Hisingen. Innehållsförteckning. Förstudie. Lokalförändringar inom skolor i Tuve-Säve Förstudie SDN Norra Hisingen Innehållsförteckning 1(19) sammanfattning 3 sid 1. Inledning... 5 2. Verksamhetsbeskrivning... 6 3. Behov... 6 4. Utrymmesbehov... 6 5. Huvudfunktioner... 6 6. Tillgängliga

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-03-24 Diarienummer: N132-0636/15 Sektor Utbildning/Sektor Kultur och Fritid Tommy Eliasson, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: tommy.eliasson@ostra.goteborg.se Om-

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn: 08-508 27 519 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Läs mer

Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. PLANBESKRIVNING 1 (5) Strategiska avdelningen 2004-12-21 S-Dp 2004-04194-54 Anna Signal Tfn 08-508 27 565 Plankonsult Sofia Westerlund, Nyréns Arkitektkontor Tfn 08-698 43 75 Förslag Detaljplan för område

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-20 Handläggare Per-Eric S. Siljestam 08-508 275 37 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen

Läs mer

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Sida 1 (7) 2013-11-11 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2013-11-28 Ny förskola på

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA DNR 84-11-2.6 SDN 2011-05-19 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Emma Castberg Tfn +46 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer

Ny förskola på Sturehillsvägen i Årstadal

Ny förskola på Sturehillsvägen i Årstadal Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-12-01 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Planbesked Dnr: 2016:314. Tahe 1:102. Tahe, Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2016:314. Tahe 1:102. Tahe, Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2017-02-07 Dnr: 2016:314 Tahe 1:102 Tahe, Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas eller förändras

Läs mer

FÖRSTUDIE Lillhagsparkens förskola GÖTEBORG

FÖRSTUDIE Lillhagsparkens förskola GÖTEBORG FÖRSTUDIE Lillhagsparkens förskola GÖTEBORG 2016-04-15 gunga klänga förråd Naturleken: hinderbana kojor grillplats lekbuskage sagohörnan torget hkp scenen pulkaslänten utkiken på gräskullen cykelslingan

Läs mer

Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef. Sara Lundén Avdelningschef. Kajsa Ek Enhetschef

Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef. Sara Lundén Avdelningschef. Kajsa Ek Enhetschef Sida 1 (8) DNR: E2018-01606 Handläggare Koki Hjelmström 08-508 263 18 Till Exploateringsnämnden 2018-05-24 Rivning av byggnader samt markanvisning för restaurang och konferenslokaler till Parks and Resorts

Läs mer

Förskolan som mötesplats

Förskolan som mötesplats Förskolan som mötesplats Vision för byggnation Mål- och styrdokument Utifrån uppdraget i läroplanen för förskolan (Lpfö 98), Göteborgs Stads mål och Ramprogrammet för förskole- och skolbyggnader, ska förskolan

Läs mer

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-17 Dnr: 2013/2540-BaUN- 285 Barn- och ungdomsnämnden Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Förslag

Läs mer

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING FASTIGHETEN HUSENSJÖ 8:11 M FL FILBORNA, HELSINGBORGS STAD BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING 1(5) Dnr 2353/2008 SÖKANDE Öresundskraft AB, Sem-System Fastighets AB och Pauliskolan. SYFTE Detaljplanen är föranledd

Läs mer

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll Administration Lokal och parkenheten Dnr 120-18-1.1. Sida 1 (7) 2018-09-11 Handläggare Ann-Chatrine Olsson Telefon: 08-50806431 Till Bromma stadsdelsnämnd Genomförandebeslut Förvaltningens förslag till

Läs mer

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (45) 2017-06-19 Kf Ks 208 7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/217-290 Barn- och utbildningsförvaltningen redovisar i skrivelse 24

Läs mer

Byleskolan - Ny skolbyggnad

Byleskolan - Ny skolbyggnad 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunfastigheter Maria Östholm Byleskolan - Ny skolbyggnad Sammanfattning Täby kyrkby och området Byle har en kraftig befolkningstillväxt bland annat till följd av omfattande

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola

Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola Mobilitets- och parkeringsutredning för Rosendalsgatans förskola 2018-07-03 2018-07-03 Mobilitets- och parkeringsutredning framtagen av SBK i arbetet med detaljplan för 1174/15 Rosendalsgatans förskola

Läs mer

Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning

Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning 1(5) Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning Ärendet Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 juni 2011 73 (KS 2009/0115) tilldelade kommunfullmäktige fastighetsnämnden

Läs mer

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby Enskede-Årsta-Vantör Avdelningen för utveckling lokaler och stadsmiljö Sida 1 (5) 2018-06-07 Handläggare Kerstin Hellmark Telefon: 08-508 20 026 Till Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsnämnd 2018-06-14 Rivning

Läs mer

Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget Gröna Lunds Tivoli

Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget Gröna Lunds Tivoli Sida 1 (8) 2017-11-10 DNR: E2017-04001 Handläggare Koki Hjelmström 08-508 263 18 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget

Läs mer

Förslag till nya tomter för förskolor och skolor i Katrineholms stad. Handläggare: Sara Eresund och Lisa Ganestam Upprättad:

Förslag till nya tomter för förskolor och skolor i Katrineholms stad. Handläggare: Sara Eresund och Lisa Ganestam Upprättad: Förslag till nya tomter för förskolor och skolor i Katrineholms stad Handläggare: Sara Eresund och Lisa Ganestam Upprättad: 2015-03-11 1 INLEDNING Skolan och förskolan är en av de viktigaste platser som

Läs mer

Nära storstad, natur, skärgård, jobb

Nära storstad, natur, skärgård, jobb Tyresö kommun Nära storstad, natur, skärgård, jobb Tyresöbor 54 900 År 2016 47 170 invånare 684 invånare per km² Prognos 2025 Åldersfördelning 0-17 år: 25 % 18-64 år: 59 % 65- år: 16 % Förskola: 24 kommunala

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

' K O M M U N KONTORET FOR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD

' K O M M U N KONTORET FOR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Uppsala ' K O M M U N KONTORET FOR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström 2012-03-30 BUN-2012-0120.60 Barn- och ungdomsnämnden Detaljplan för Vänge 2:29, Uppsala kommun

Läs mer

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3173/14 Handläggare Fredrik Olsson Telefon: 031 368 09 52 E-post: fredrik.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för förskola och

Läs mer

Markanvisning för drivmedelsstation till St1 Sverige AB inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal

Markanvisning för drivmedelsstation till St1 Sverige AB inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal Dnr Sida 1 (6) 2017-08-28 Handläggare Veronica Karlsson 08-508 266 93 Till Exploateringsnämnden 2017-10-12 Markanvisning för drivmedelsstation till St1 Sverige AB inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Guldhedsgatan

Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Guldhedsgatan Fastighetskontoret Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Guldhedsgatan Bakgrund Området Området är beläget intill Guldhedsgatan i stadsdelen Guldheden ca 2,3 km från Göteborgs centrum, 1,8

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB)

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) Dnr Sida 1 (6) 2019-03-20 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-19 Handläggare Carla Hedberg Telefon 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön 2016 10-27 Diarienummer: 0459/16 FK Diarienummer: 5095/15 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47 E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget

Läs mer

Fastighetskontoret. Markanvisning för byggemenskap vid Södra Viktoriagatan. Bakgrund

Fastighetskontoret. Markanvisning för byggemenskap vid Södra Viktoriagatan. Bakgrund Fastighetskontoret Markanvisning för byggemenskap vid Södra Viktoriagatan Bakgrund Området Södra Viktoriagatan ligger i Vasastaden, i en mycket central del av Göteborg. Det är en blandad stadsdel med nära

Läs mer

Framtidens Opaltorg. En ny mötesplats för alla

Framtidens Opaltorg. En ny mötesplats för alla Framtidens Opaltorg En ny mötesplats för alla Opaltorget behöver utvecklas Stadsdelstorg, viktig knutpunkt men det upplevs anonymt, oattraktivt och otryggt. God kollektivtrafik men hållplatsen är otrygg,

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-09-29 Handläggare Tara Nezhadi Telefon 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Louise Heimler. HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Louise Heimler. HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. 1(8) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Louise Heimler Tfn 08-508 273 68 2010-02-01 Dp 2009-14922-54 Laga kraft 2011-12-01 Detaljplan för del av Innanhavet 2 m.m. i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen i Stockholm

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-10 Diarienummer N230-0435/16 Ange avdelningsnamn Bo Falkevi Telefon 031-365 05 65 E-post: förnamn.efternamn@lf.goteborg.se Begäran om godkännande om att använda reinvesteringsmedel

Läs mer

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen

Markanvisning till Wallenstam AB avseende område vid Carlandersplatsen Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2010-06-14 Diarienummer 0417/08 Exploateringsavdelningen Christian Schiötz Telefon 031-368 10 60 E-post: christian.schiotz@fastighet.goteborg.se Markanvisning till

Läs mer

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 2015-04-23 1(7) INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 Till tjänsteutlåtande avseende Projekt: Nya Hallsta förskola Om- och tillbyggnad av fastighet på Magistervägen i Hallstavik till en förskola med 6 avdelningar.

Läs mer

Västertorpsskolan Informationsmöte

Västertorpsskolan Informationsmöte Västertorpsskolan Informationsmöte 2017-04-03 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Västertorp (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer

Läs mer

2. Fastighetskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Veidekke Bostad AB.

2. Fastighetskontoret får i uppdrag att teckna markanvisningsavtal med Veidekke Bostad AB. Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2017-06-16 Diarienummer 0667/05 Exploateringsavdelningen Emma Holm Telefon 031-368 10 81 E-post: emma.holm@fastighet.goteborg.se Förlängning och precisering av tidigare

Läs mer

2015-01-21. Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand

2015-01-21. Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2015-01-21 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2014/154 Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand Förslag till beslut 1 Barn- och ungdomsnämnden överlämnar barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

Programarbete för Kista Äng samt markanvisning för studentbostäder inom del av

Programarbete för Kista Äng samt markanvisning för studentbostäder inom del av Lars Svensson Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 287 36 lars.ls.svensson@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Programarbete för Kista Äng samt markanvisning för studentbostäder

Läs mer

Parkeringsutredning Mjölktorget

Parkeringsutredning Mjölktorget Handläggare Jonas Khan Tel +46 (0)10 505 32 27 Mobil +46 (0)70 217 14 42 Fax +46 10 505 30 09 Jonas.Khan@afconsult.com PM Datum 2014-05-08 Uppdragsnr 586311 Parkeringsutredning Mjölktorget ÅF AB Kvarnbergsgatan

Läs mer

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt nr 9630 Delplan 1, Älta C, etapp A och B Endast lokalgatan vid förskola Oxelvägen

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt nr 9630 Delplan 1, Älta C, etapp A och B Endast lokalgatan vid förskola Oxelvägen 2017-11-30 1 (6) PM Martin Håkansson KFKS 2015/689-251 NTN 2017/528 Projekt 9630 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott / Natur och trafiknämnden Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt nr 9630

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem. Dnr Sida 1 (7) 2016-05-10 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2016-06-09 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem. Förslag

Läs mer

Ny förskola i kvarteret Spinnakern, Gröndal

Ny förskola i kvarteret Spinnakern, Gröndal stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Dnr 374-2015-2.6 Sida 1 (5) 2015-09-08 Handläggare Gunnar Ohlsén Telefon: 08-508 22 024 Till stadsdelsnämnd 2015-09-24 Ny förskola i kvarteret Spinnakern,

Läs mer

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Samhällsbyggnad Kommunens verksamhetslokaler Jill Linde Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 7504/16 Strategiska avdelningen Lars Johansson telefon 031-368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA OCH TEKNIK DNR 84-11-2.6. SDN 2011-12-15 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll Administration Lokal och parkenheten Dnr 120-18-1.1. Sida 1 (5) 2018-02-27 Handläggare Ann-Chatrine Olsson Telefon: 08-50806431 Till Bromma stadsdelsnämnd Inriktningsbeslut Förvaltningens förslag till

Läs mer

Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden

Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden Lokaliseringsprövning av ny högstadieskola inom kvarteren Hjorten och Smeden FÖP Hamnen 20180301 Bakgrund Då avdelningen för planering och utveckling fick uppdraget att ta fram en detaljplan för en ny

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Bakgrund. TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M Till Marknämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Bakgrund. TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M Till Marknämnden Kontaktperson Sara Wiberg Innerstad Telefon: 08-508 270 54 sara.wiberg@mk.stockholm.se Till Marknämnden 2005-12-15 Markanvisning för förskola invid kv Stammen inom fastigheten Södermalm 10:7 och del av

Läs mer

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2018-10-23 Ärende 4.3 DNR: 2018-00572 2018-09-27 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Inriktningsbeslut

Läs mer

Resarö mitt och Överbyvägen Församråd om utveckling av bebyggelsen runt Resarö mitt och gång- och cykelväg längs Överbyvägen (dp 382)

Resarö mitt och Överbyvägen Församråd om utveckling av bebyggelsen runt Resarö mitt och gång- och cykelväg längs Överbyvägen (dp 382) VAXHOLMS STAD Resarö mitt och Överbyvägen Församråd om utveckling av bebyggelsen runt Resarö mitt och gång- och cykelväg längs Överbyvägen (dp 382) Överbyvägen är ett välanvänt gång- och cykelstråk för

Läs mer

Marktilldelning i Ekkällan för Innerstaden 1:14

Marktilldelning i Ekkällan för Innerstaden 1:14 Tjänsteskrivelse 1 (5) Plankontoret Anna Lilliehjort 2018-10-17 Dnr SBN 2015-229 Samhällsbyggnadsnämnden Marktilldelning i Ekkällan för Innerstaden 1:14 Förslag till beslut 1. Plankontoret ges rätt att

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna Bruse 1 i stadsdelen Smedslätten vid Nyängsvägen 49A och B.

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna Bruse 1 i stadsdelen Smedslätten vid Nyängsvägen 49A och B. STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-09-23 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna

Läs mer

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 2782/16 Strategiska avdelningen Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan

Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan vid Södra Vårvindsgatan Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan Arbetshandling Medverkande: Beställare: Kontaktperson: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl

Läs mer

PM Parkering Ernst Torulfsgatan

PM Parkering Ernst Torulfsgatan PM 1 (10) Handläggare Henrik Rönnqvist Tel +46 (0)10 505 47 13 Mobil +46 (0)70 373 83 18 Fax +46 10 505 30 09 henrik.ronnqvist@afconsult.com Datum 2012-11-09 Trafikkontoret Göteborg Björn Lindgren Click

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Tara Nezhadi 2014-09-19 Tfn 08-508 27 251 1(7) Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden, Dp 2013-10251 Orienteringskarta

Läs mer

Planbesked, Hässelmara 1:255, bostäder

Planbesked, Hässelmara 1:255, bostäder Tjänsteskrivelse 2018-02 - 15 Handläggare Sten Hammar Plan - och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Planbesked, Hässelmara 1:255, bostäder Förslag till beslut Sökanden ges i besked att

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Samråd Sida 1 av 8 Diarienummer: BN-2014/00904 Datum: 2015-10-02 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta

Läs mer

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.98 Datum: 2018-03-01 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Genomförande av ombyggnad av

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg 2018-03-26 Diarienummer: 0594/17 Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 81578 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan

Läs mer

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen 0.9 2018-02-08 PM Externgranskning IL 0.7 2018-02-02 PM Interngranskning IL SK Version Datum Beskrivning Upprättat Granskat Godkänt Detta dokument är framtaget

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Nybyggnad av en enkel idrottshall vid Grimstaskolan Förslag till genomförandebeslut

Nybyggnad av en enkel idrottshall vid Grimstaskolan Förslag till genomförandebeslut Sida 1 (8) 2015-03-24 Handläggare fastighetskontoret Karin Westling Projektavdelningen Telefon: 08-505 26 922 karin.westling@stockholm.se Handläggare idrottsförvaltningen Sophie Dahlberg Utvecklingsavdelningen

Läs mer

Markanvisning för tillskottsmark, bostäder och lokaler vid före detta Holtermanska sjukhuset inom stadsdelen Landala

Markanvisning för tillskottsmark, bostäder och lokaler vid före detta Holtermanska sjukhuset inom stadsdelen Landala Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-02-06 Diarienummer 6437/14 Exploateringsavdelningen Henrik Andersson Telefon 031-368 12 37 E-post: henrik.andersson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för

Läs mer

Del av Västerås 4:86. Detaljplan för: Vallby, Västerås

Del av Västerås 4:86. Detaljplan för: Vallby, Västerås DP 1781 Detaljplan för: Del av Västerås 4:86 Vallby, Västerås GRANSKNINGSTID: 3 oktober 25 oktober 2013 Granskningshandling, 2013-09-26, dnr: 2011/104-BN Stadsbyggnadskontoret, Västerås stad PLANPROCESSEN

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem Dnr Sida 1 (7) 2017-10-12 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2017-11-09 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem Förslag till

Läs mer