Fåker skola F-5 samt fritidshem. Ewa Edvinsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fåker skola F-5 samt fritidshem. Ewa Edvinsson"

Transkript

1 Fåker skola F-5 samt fritidshem Ewa Edvinsson

2 Skollag (2010:800) 4 kap. Kvalitet och inflytande Kapitlets innehåll 1 I detta kapitel finns bestämmelser om - systematiskt kvalitetsarbete (2-8 ), och - inflytande och samråd (9-17 ). Systematiskt kvalitetsarbete Nationell nivå 2 I 26 kap. finns bestämmelser om tillsyn, statlig kvalitetsgranskning och nationell uppföljning av skolväsendet och andra utbildningar. Huvudmannanivå 3 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Enhetsnivå 4 Sådan planering, uppföljning och utveckling av utbildningen som anges i 3 ska genomföras även på förskole- och skolenhetsnivå. Kvalitetsarbetet på enhetsnivå ska genomföras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Barn i förskolan, deras vårdnadshavare och elevernas vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta i arbetet. Rektorn och förskolechefen ansvarar för att kvalitetsarbete vid enheten genomförs enligt första och andra styckena. Inriktningen på det systematiska kvalitetsarbetet 5 Inriktningen på det systematiska kvalitetsarbetet enligt 3 och 4 ska vara att de mål som finns för utbildningen i denna lag och i andra föreskrifter (nationella mål) uppfylls. Dokumentation 6 Det systematiska kvalitetsarbetet enligt 3 och 4 ska dokumenteras. Åtgärder 7 Om det vid uppföljning, genom klagomål eller på annat sätt kommer fram att det finns brister i verksamheten, ska huvudmannen se till att nödvändiga åtgärder vidtas. Rutiner för klagomål 8 Huvudmannen ska ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. Information om rutinerna ska lämnas på lämpligt sätt.

3 1. Kort beskrivning av den egna verksamheten På skolan har det gått ca 60 elever under läsåret. Under läsåret arbetade 4st lärare, 1st förskollärare, en fritidspedagog och en elevassistent. Fåker skola ingår i en skolenhet tillsammans med Ångsta skola och Trollåsens förskola i Fåker. Enheten leds av en rektor tillika förskolechef. På skolan finns även ett fritidshem. Budgeten för skolenheten uppgår till ca 14 miljoner. 2. Rutiner och underlag för kvalitetsarbetet Läroplan, plan för lärande, ämnesplaner, elevhälsoplan och arbetsplaner ligger grund till för arbetet i verksamheten. Arbetslagen har själva sammanställt arbetet under året genom utvärderingar från elever och pedagoger. Analyser och utvärderingar genomförs kontinuerligt under året på gemensam planeringstid och studiedagar. Arbetet dokumenteras kontinuerligt. 3. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning som preciserats i verksamhetens arbetsplan. Skrivutveckling Vi har arbetat med skrivutvecklingskursen, vid fyra tillfällen. SIL-träffarna har tyvärr dragit ut på tiden. Implementering av de nya kursplanerna De lokala kursplanerna är gjorda områdesgemensamt. Vi delade upp arbetet med att skriva de lokala kursplanerna mellan skolorna och lärarna. Vi är inte klara. Mentorsutbildning Vi har träffats 3 ggr under höstterminen och det känns inte avslutat. 4. Utvecklingsområden 2011/2012 Skrivutveckling Implementering av de nya kursplanerna Mentorsutbildning I nästa läsårs utvecklingsområden återkommer skrivutveckling och kursplanerna som prioriterade områden.

4 Områden i skolans läroplan Grunden för det systematiska kvalitetsarbetet är ett kontinuerligt uppföljnings- och utvärderingsarbete. De nationella läroplanerna och dess mål styr ytterst kvalitetsarbetets upplägg och innehåll. Skolans mål och riktlinjer finns sammanfattade i skolans läroplan, dessa områden finns därför angivna under nedanstående rubriker. Kommunfullmäktige (KF) har utifrån de nationella läroplanerna prioriterat vissa områden i skolplanen som formulerats i nämndens budget varje år. Barn och utbildningsnämnden (BoUN) beslutar om kvalitetskrav varje år. Budgetmålen och kvalitetskraven är således prioriteringar utifrån de nationella målen som gjorts för Östersunds kommun. Dessa prioriteringar ska verksamheten förhålla sig till men de är ej heltäckande utifrån de nationella målen Normer och värden Verksamhetens mål. Att alla skall känna sig trygga på skolan och även till och från skolan. ñ Aktualisera trygghetsrådet, friendsarna och likabehandlingsarbetet varje läsår. ñ Genomföra trivselenkäten en gång per termin. ñ Utveckla Friendsarbetet på skolan. ñ Personalen ska vara mer närvarande i korridorer när barnen går in och ut från rast. ñ Fadderverksamhet i tvärgrupper 1 gång i månaden.

5 Resultat: Arbetet med friendsarna har fortlöpt bra. På vårterminen har övningarna i klasserna från friendsrepresentanterna ibland blivit bortglömda. Likabehandlingsplanen har återigen inte aktualiserats bland föräldrarna. Vi genomförde trivselenkäten på vårterminen. Vi har samverkat på nätverksträffar med andra F-5 friendsskolor i Östersunds kommun. Personalens närvaro i korridorerna har fungerat bättre när barnen ska gå ut på rast, än när de kommer in från rasten. Vi har arbetat i faddergrupper varje månad. Analys lärdomar: Friendsövningarna blir bortglömda när de inte finns en bestämd schemalagd tid som de är inplanerade på. Likabehandlingsplanen blir inte förankrade hos föräldrarna när de inte fått den. Det blev tyvärr ingen trivselenkät gjord på höstterminen. Nätverksträffarna har varit mycket betydelsefulla i vårt friends arbete, vi utbyter mycket erfarenheter och lärdomar av varandra. När rasten är slut kan det bli oroligt i korridoren när inte personalen är där. Faddergruppsarbetet har fungerat väldigt bra, barnen lär känna varandra bra över klassgränserna. Se till att pedagogerna finns med i omklädningsrummen före och efter ombyte vid idrott, schemalägg detta på pedagogerna. Trivselenkäten ska genomföras en gång per termin. Likabehandlingsplanen ska skickas hem, antingen via hemsidan eller i pappersform. Vi bestämmer att friendsövningarna alltid ska genomföras på klassrådstid i de olika klasserna, så blir de inte bortglömda. När rasten är slut måste pedagogerna bli bättre på att direkt finnas i korridorerna. Schemalägga värdegrundsarbete i alla klasserna.

6 5.2. Kunskaper Verksamhetens mål. Öka elevernas lust att skriva berättande och levande texter. Högläsning av sagor och skönlitterära texter. Samtala om hur texter är uppbyggda. Samtala om underliggande budskap i texter och kunna dra slutsatser av innehållet. Arbetar kontinuerligt med korta lustfyllda skrivövningar. Arbeta med ordspråk och talesätt. Personalen fortbildas i God skrivutveckling. Resultat: Vi har haft högläsning och läsgrupper bland eleverna. Vi har även haft samtal om texter. Korta, lustfyllda skrivövningar arbetar vi med i alla grupper. Ordspråk och talesätt har det inte jobbats med i alla grupperna ännu. Personalen har utbildats i skrivutveckling. Analys lärdomar: Ingen uppföljning har gjorts på dessa områden. Vi kommer att arbeta mer aktivt med ordspråk och talesätt. Vi fortsätter och prioriterar vårt arbete om läs- och skrivutveckling. Komma ihåg att vi måste utvärdera detta arbete, se arbetsplanen. Så fort vi befarar att ett barn inte uppnår målen inom ett ämne ska det anmälas till rektorn och göras en pedagogisk kartläggning. Vi ska göra en lokal ärendegång i elevhälsoärenden Elevernas ansvar och inflytande Verksamhetens mål. Att eleverna tar mer ansvar för sitt eget lärande Eleverna ska vara med och planera minst ett ämnesområde eller en terminsplanering i so och no. Eleverna ska utvärdera arbetsområden på klassrådet. Vi ska ha schemalagd IUP-tid på elevens val i årskurs 1-5. Då arbetar eleverna med sina IUP-mål. Fritidsbarnen får ett ökat ansvar och inflytande till egna aktiviteter med stigande ålder.

7 Resultat: Eleverna har inte varit med att planerat ett ämnesområde eller en terminsplanering i SO och NO. De äldsta eleverna (5:orna) har utvärderat sina arbetsområden på klassrådet. IUP finns utlagd på schemat och eleverna arbetar då med sina IUP mål. De äldre fritidsbarnen ges ett ökat ansvarstagande till egna aktiviteter, tex bakning, iordningsställande av mellanmål eller möjlighet att få ökad tid att få vara för sig själva en del. Analys lärdomar: Vi måste bli bättre på att planera och utvärdera tillsammans med eleverna, annars blir de inte delaktiga. Vi gör ett nytt försök att planera ett ämnesområde med eleverna. Övriga klasser kommer också att utvärdera sina arbetsområden tillsammans med eleverna, men förmodligen på SO/NO tid Skola och hem Verksamhetens mål. Utveckla föräldrarnas förståelse för och inflytande över utvecklingssamtalet. Information om utvecklingssamtalets innehåll och betydelse på första föräldramötet i alla klasser. Elever förbereder sig inför utvecklingssamtalet på skolan. Klassläraren skickar hem information om elevens sociala utveckling, studieförmåga och kunskapsutveckling. Föräldrarna får en blankett inför utvecklingssamtalet där man förbereder samtalet. Vi inbegriper även elevens situation på fritidshemmet i utvecklingssamtalet. Resultat: Vi har inte i några grupper informerat specifikt om utvecklingssamtalets betydelse på första föräldramötet. I femman förbereder sig eleverna på skolan inför utvecklingssamtalet. Detta görs inte i de övriga klasserna. 5:orna får innan utvecklingssamtalet hem information om elevens olika utvecklingsområden. I alla grupper skickar man hem en blankett till föräldrarna inför utvecklingssamtalet för att de ska kunna förbereda sig. Ibland berörs även elevens situation på fritidshemmet på utvecklingssamtalet.

8 Analys lärdomar: Eftersom vi inte informerat om utvecklingssamtalet på första föräldramötet så har föräldrarna inte delgivits betydelsen av detta. Det är bra att föräldrar och barn tillsammans får förbereda sig hemma inför utvecklingssamtalet med de blanketter vi skickar hem i alla klasser. För barn med speciella behov är det bra att även fritidspersonalen är med på utvecklingssamtalet. Vi ska informera om utvecklingssamtalets upplägg och betydelse vid det första föräldramötet. På informationslappen inför utvecklingssamtalet som går hem, ska vi lägga till en punkt där föräldrar och elever ges möjlighet att skriva om de har något att ta upp som rör fritidshemmet och då deltar även fritidspersonal på utvecklingssamtalet Övergång och samverkan Verksamhetens mål. Överlämningar och övergångar mellan olika klasser och skolformer ska fungera bra Planeringen av övergång/ inskolning mellan förskolan och förskoleklass ska påbörjas tidigt under hösten. Arbetet med att skapa grupper för de nya sexorna borde sättas igång i februari. Överlämnandeplanen ska revideras. Resultat: Ett möte hölls under hösten där man gjorde en inskolningsplan för samverkan mellan förskola och förskoleklass för Fåker och Tandsbyn. Tyvärr skrevs inget dokument som skulle kunna vara en mall för kommande inskolningar. Förskolebarnen har varit på inskolning till F-klassen 3-4 ggr under vårterminen. Arbetet med att skapa grupper för de nya sexorna gjordes tidigare i år. Överlämnadeplanen, från 5:an till 6 är inaktuell och bör revideras. Analys lärdomar: Det är bra att inskolningen till F-klassen sker tidigt så att elever och pedagoger blir trygga med varandra. Vi får inte glömma bort att inskola elever som inte går i F-klass och ska börja direkt i 1:an. Förskolan och fritidshemmet har länge haft önskemål om att träffas och planera inför varje lov, men detta har ännu inte blivit av.

9 Inskolningsplanen bör skrivas och följas. Att bjuda in hemmabarn som inte gått förskoleklass till inskolning inför 1:an. Överlämnandeplanen för femmorna måste uppdateras och göras aktuell. En byta-barn-dag ska inplaneras där eleverna får pröva på en dag i sina blivande klasser Skolan och omvärlden Verksamhetens mål. Barnen ska få ta del av kulturlivet, Näs församling och föreningslivet i och runt närsamhället. Skolan ska delta i internationellt utbyte och samarbete. Vi ska söka bidrag från Handslaget tillsammans med Persåsens alpina. Vi ska fortsätta att ha kontakt med olika föreningar och kulturyttringar. Gärna sådana som elever inte kommer i kontakt med, exempelvis sportfiske, dans, teater, motor, häst etc. Alla elever ska få se en teaterföreställning vid minst ett tillfälle under läsåret. Skolan ingår i ett internationellt projekt (Commenius) där flera länder deltar, Tyskland, Island, Irland, Cypern och Tjeckien. Resultat: Målet är nått Analys lärdomar: Alla kontakter med omvärlden är mycket positiva. I stället för att söka bidrag hos handslaget har vi blivit medlemmar i SkolIF, Bob och Rodelförbundet och därigenom fått en dag i Persåsen. Vi har haft kontakt med Näs församling, hembygdsföreningen, Fåker IK, Skapande skola, Estrad Norr, Stall Halvarsson, danspatrullen, Filmpool, skapande skola med flera. Alla elever har fått se en teaterföreställning. Flera aktiviteter i projektet Commenius har genomförts. Vi ska fortsätta att ha kontakt med olika föreningar och kulturyttringar. Gärna sådana som elever inte kommer i kontakt med, exempelvis sportfiske, dans, teater, motor, häst etc. Alla elever ska få se en teaterföreställning vid minst ett tillfälle under läsåret. Utveckla arbetet med Skol IF. Fortsatt internationellt utbyte via Commenius under

10 5.7A Måluppfyllelse förskoleklass Förskoleklassens mål. Barnen ska träna på att ta eget ansvar som t.ex. att själva sköta förskoleklassens dagliga rutiner (packning, kläder, matsituation) Vi jobbar med värdegrunden för att få till ett bra klimat där barnen kan trivas känna sig trygga och som ger bra förutsättningar för lärandet. Vi startar arbetet med läsinlärning. Första delen av vårterminen ägnas åt att lära känna varandra och nöta in dagliga rutiner samt arbeta ihop klassen så att alla har en plats och känner en trygghet med sina kamrater. Detta gör vi genom en mängd olika övningar, mestadels praktiska och skapande. Läsinlärningen närmar vi oss genom spel, samlingar, övningar med Trulles hjälp och bokstavsträning. Hemmet involveras runt sportlovet genom att vi hjälps åt med en liten läsläxa. Resultat: Målet är delvis nått. Analys lärdomar: Mycket arbete har lagts ner på värdegrundsarbete för att få till en grupp som känner sig trygg med varandra. Barnen känner sig trygga, trivs i skolan och känner en nyfikenhet och lust att lära. Vi har lyckats hålla ett trevligt och tillåtande klimat, men det finns fortfarande bitar att arbeta med. Eleverna känner stor trygghet i att de är säkra i de dagliga rutinerna, och alla klarar sin dag bra. Läsinlärningen har kommit långt. De allra flesta läser korta ljudenliga ord. det arbetssätt vi har i förskoleklassen fungerar bra. För att utveckla värdegrundsarbetet kommer musik och drama materialet att ses över. 5.7B Måluppfyllelse fritidshem Fritidshemmets mål. Att alla barn ska känna sig trygga och trivas på fritidshemmet. Arbetat med gruppen i värdegrundsfrågor för att skapa lugn och ro. Ständigt föra dagliga diskussioner angående värdegrundsarbetet för att göra barnen medvetna om hur viktigt bemötandet och respekten för varandra är.

11 Resultat: Målet är delvis nått Analys lärdomar Det är viktigt att alltid hålla värdegrundsdiskussionerna levande, på så sätt lär vi barnen att vara goda medmänniskor. Fritidsgruppen har blivit lugnare och barnen har blivit bättre på att lösa konflikter. Många av barnen som tidigare hade svårt att lösa konflikter, erkänna sina fel, be om förlåtelse har tack vare dagligt värdegrundsarbete uppvisat en avsevärd förbättring i dessa färdigheter. Värdegrundsarbete kommer vara en viktig del i det fortsatta arbetet på fritidshemmet. 5.7C Bedömning och betyg Skolans mål: Alla elever ska nå målen i alla ämnen Åtgärdsprogram ska upprättas vid behov. Åk 3, Matematik Träna på att skriftligt förklara hur man tänker. Vi ska diagnostisera för att upptäcka de brister som finns. Träna på att hitta på räknehändelser. Vi måste försöka hinna med alla moment under läsåret. Åk 5, Matematik Träna på att hitta på räknehändelser. Vi måste försöka hinna med alla moment under läsåret. Åk 3, Svenska Eleverna ska träna särskilt på att ge instruktioner, lyssna och ställa följdfrågor. Eleverna ska träna på hur man skriver en berättelse med mål, hinder lösning och att nå målet. Alla ska nå målet att skriva tydligt. Åk 5, Svenska Träna på att berätta levande om något för klassen. Lägga till en läsdiagnos som testar att läsa mellan raderna. Åk 5, Engelska Lyssna mycket på engelskt tal och text. Träna att samtala, att ställa frågor och svara. Komma ihåg att upprätta åtgärdsprogram även i engelska.

12 Resultat: Målet är delvis nått Analys lärdomar: Vi hinner inte med alla moment i alla ämnen. Vi har tränat på att skriftligt förklara hur man tänker. Vi har gjort diagnoserna i boken och ur boken Att förstå tal. Träna har tränat på att hitta på räknehändelser. Vi har försökt men inte hunnit med alla moment under läsåret. Åk 5, Matematik Vi har tränat på att tränat på att hitta på räknehändelser. Vi har försökt att hinna med alla moment under läsåret. Åk 3, Svenska Vi har inte tränat särskilt på att ge instruktioner, lyssna och ställa följdfrågor. Vi har tränat på hur man skriver en berättelse med mål, hinder lösning och att nå målet. Alla når inte målet att skriva tydligt. Åk 5, Svenska Vi har tränat på att berätta levande om något för klassen. Vi har inte gjort någon läsdiagnos som testar att läsa mellan raderna. Åk 5, Engelska Vi har lyssnat mycket på engelskt tal och text. Vi har tränat på att samtala, att ställa frågor och svara. Vi har satt in särskilda insatser för elever men inte upprättat åtgärdsprogram även i engelska. Vi ska leta rätt på ett diagnosmaterial för att läsa mellan raderna. Redovisning av: Nationella prov åk 3 (tabellunderlag - se bilaga) Vilka områden (utifrån de nationella proven) har eleverna klarat bra respektive mindre bra i de olika ämnena: Svenska Bra: Läsning och läsförståelse av olika texter återgivning av texter, tala och samtala Mindre bra: Formulera egna berättelser med början, handling och slut. Stavning och skrivregler, skriva med tydlig handstil, ge instruktioner till kamrater I viss mån att läsa mellan raderna.

13 Mattematik Bra: Huvudräkning, taluppfattning, lösa problem, lägesbegrepp, tal- och geometriskamönster, likhetstecknet, spela spel samarbete, enkla proportionella sammanhang enkla mätningar. Mindre bra: Att redovisa hur man löser uppgiften- skriva / rita formulera sin lösning. Formulera räknehändelser till ett matematiskt uttryck Analys och lärdomar: Analysen blir att med sju elever i gruppen blir resultatet väldigt utslagsgivande. Hög procent om en elev misslyckas. Mycket av testerna har gått bra men vi har en del att jobba med vad gäller att uttrycka sig i text och redovisning av lösningar av problem. Att stava, lägger vi mycket tid på redan nu även läsningen lägger vi mycket tid på. Fortsätta arbeta med skrivutvecklingen, skrivglädjen. Att formulera sig i text och samtidigt öva upp säkerheten inom stavning. Att visa och formulera sina lösningar av olika problem.. Träna på att formulera räknehändelser till matematiska uttryck. Bedömning av måluppfyllelse i alla ämnen, alla årskurser Vilka ämnen har eleverna klarat bra respektive mindre bra: Analys och lärdomar: Mall för att sammanställa resultatet saknades Rektor arbetar fram en mall för detta till vårterminen.

14 6. Hälsa och livsstil Verksamhetens mål. Alla elever har en god kosthållning, god sömn och är aktiva under skoldagen. Trygghetsrådet planerar och genomför rastaktiviteter. Vi kontaktar hemmet när en elev inte äter en fullgod lunch vid upprepade tillfällen, inte orkar med sitt skolarbete eller är inaktiv. Vi kontaktar skolsköterskan och ev upprättar IUP-mål/ Åtgärdsprogram när en elevs skoldag blir påverkad av bristande kosthållning, sömn eller aktivitet. Fruktskål i personalrummet för personalen och för elever som är akut hungriga. Resultat: Målet är uppnått Analys Lärdomar: Rastaktiviteterna har varit uppskattade och haft många deltagande elever. Det är viktigt att vi kontaktar hemmet om eleven inte mår bra, eftersom föräldrarna inte ser barnet under skoldagen. Skolan bör inte serva frukt till eleverna, det blir inte rättvist. Trygghetsrådet genomförde planerade rastaktiviteter. När vi märker att elever äter dåligt och /eller inte orkar med skoldagen har kontakt tagits med hemmet. Vi slutar med att dela ut frukt till barnen och tar istället kontakt med föräldrarna om att barnet behöver ha med sig något att äta. 7. Uppföljning av arbetet utifrån likabehandlingsplanen Vi har inte synliggjort likabehandlingsplanen för föräldrarna och hemmen, detta ska göras i början av höstterminen. Dessutom ska planen upprättas, följas upp och ses över under medverkan av eleverna enligt skollagen och diskrimineringslagen. 8. Redovisa situationen för barn och elever i behov av särskilt stöd Rutiner som används är: Diagnostisering av alla barn. Efter utredning upprättas åtgärdsprogram för de elever som är i behov av detta. Dessa elever erbjuds särskilda stödinsatser t.ex. anpassade läromedel, anpassning av undervisningen och pedagogiskt innehåll, elevassistent, möjlighet till undervisning i mindre grupp, hemspråksundervisning, handledning från resurscentrum, insatser från elevhälsan.

15 9. Rektors ansvar Rektorn ger personalen förutsättningar att utvärdera och analysera de mål som är satta. Dessa utvärderingar och analyser genomförs på planeringsdagar, personalmöten och avdelningsträffar där rektor deltar utefter behov. Genom verksamhetsbesök får rektorn en god insikt om verksamheten. 10. Rektors samlade bedömning samt rektors analys av prioriterade utvecklingsområden (presenteras i prioritetsordning) inför kommande arbetsår som lyfts till en förvaltningsgemensam bearbetning. Fortsatt arbete med de nya kursplanerna Fortsätta utveckla IT i undervisningen, både utrustning men även pedagogisk användning. Östersund den 31 / Ewa Edvinsson/Patrik Gärd Rektors underskrift

16

17

18

19

Sörgårdsskolans förskoleklass

Sörgårdsskolans förskoleklass REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Sörgårdsskolans förskoleklass Nina Jönses 2010/2011 Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings- och kulturdepartementet

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Kvalitetsredovisning 2008/2009 Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings- och kulturdepartementet 2005-08-15

Läs mer

Smörkransens förskola Leif Engkvist Förskolechef 2013-06-25

Smörkransens förskola Leif Engkvist Förskolechef 2013-06-25 Smörkransens förskola Leif Engkvist Förskolechef 2013-06-25 Innehållsförteckning Skollag (2010:800) 4 kap. Kvalitet och inflytande Kapitlets innehåll 1 I detta kapitel finns bestämmelser om - systematiskt

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Vision På vår skola ska det inte förekomma någon form av kränkande behandling. Ingen elev ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Kvalitetsplan. Mellanvångens förskola läsåret 2015/2016. Kvalitetsplan. Mellanvångens förskola 2015-08-11

Kvalitetsplan. Mellanvångens förskola läsåret 2015/2016. Kvalitetsplan. Mellanvångens förskola 2015-08-11 Kvalitetsplan Mellanvångens förskola läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångens förskola 2015-08-11 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 4 Kvalitetsuppföljning...

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Hjorteds förskola; Kattbjörnen

Hjorteds förskola; Kattbjörnen Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Hjorteds förskola; Kattbjörnen Förskola 1 5 år Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet och barngruppens

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Digerbergets skola (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att lärarna samverkar med varandra i arbetet

Läs mer

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund Gefle Montessoriskola F-9 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning, s.3 2. Stolta över, s.4 3.

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Kvalitetsområden Kvalitetsbegreppet Skolverket definierar begreppet kvalitet inom förskola och

Läs mer

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015 Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015 Likabehandlingsplan 2014 2015 Regnbågsskolan Inledning Vi har valt att ha en gemensam plan mot diskriminering och mot kränkande behandling

Läs mer

Kvalitetsredovisning Skola/fritids

Kvalitetsredovisning Skola/fritids Kvalitetsredovisning Skola/fritids 2013-2014 Verksamheten som helhet Vår vision är att skapa en skola som vilar på demokratins grund och där verksamheten grundar sig på ett livslångt lärande. Kunskaper,

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Odelsbergsskolan Inlämnad av: Brittmari Marberger Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och Grundskola Kvalitetsredovisning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Lugnviksskolans Förskoleklass Margareta Lundstedt, rektor

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Lugnviksskolans Förskoleklass Margareta Lundstedt, rektor Kvalitetsredovisning 2008/2009 Lugnviksskolans Förskoleklass Margareta Lundstedt, rektor Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings- och kulturdepartementet

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009

2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009 2008-08-25 LOKAL ARBETSPLAN RÖDA BERGA 2008/2009 FÖRUTSÄTTNINGAR:20080818 PERSONAL: Lärare klass : 11,29 Lärare Musik 0,42 Lärare Slöjd 1,80 Lärare Idrott 1,07 Lärare Hemkunskap 0,24 Speciallärare 2,85

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

Granås fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Granås fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Granås fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Granåsskolans/fritidshemmens helhetsidé Granåsskolan, med fritidshem och förskoleklasser, ska vara en plats där man träffar

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Arbetsplan 2015/2016 Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper, Bedömning och betyg

Läs mer

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6.

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. 1 Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. Lå 2014/15 En skola, förskoleklass och fritidshem för alla, där alla känner sig

Läs mer

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 1 Innehållsförteckning GRUNDFAKTA 3 VÅRT KVALITETSARBETE 3 VISION 5 NORMER OCH VÄRDEN 5 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE 6 KUNSKAPER 7 SKOLA OCH HEM 8 EXEMPEL PÅ

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Individuella utvecklingsplaner IUP

Individuella utvecklingsplaner IUP Individuella utvecklingsplaner IUP 1 SYFTE OCH BAKGRUND Regeringen har beslutat att varje elev i grundskolan skall ha en individuell utvecklingsplan (IUP) från januari 2006. I Säffle är det beslutat att

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Fyrklövern avdelning Pionen

Arbetsplan för förskolan Fyrklövern avdelning Pionen Köpings kommun Arbetsplan för förskolan Fyrklövern avdelning Pionen Läsår 2015 2016 Malin Öberg 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010-2011. Kyrkskolan Möklinta

Kvalitetsredovisning 2010-2011. Kyrkskolan Möklinta Kvalitetsredovisning 2-2 Kvalitetsredovisning 2-2 3 (38) Kvalitetsredovisning 2-2 INNEHÅLL BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN... 7 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VERKSAMHETENS MÅLUPPFYLLELSE... 8 Elevtalsutveckling...

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen 2014-02-28 Ikasus AB susarme.siden@frosunda.se Rektorn vid Ikasus friskola birgitta.krantz@frosunda.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Ikasus friskola i Vallentuna

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Juni 2014 www.laholm.se Systematiskt kvalitetsarbete För huvudman, förskolor, skolor och fritidshem i Laholms kommun I detta dokument

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkestaskolan 2015-2016 1 Innehåll Diskrimineringslagen och skollagen... 3 Definitioner av nyckelbegrepp... 3 Handlingsplikt och krav på aktiva åtgärder...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hökåsenskolan. Ann Hammarström, rektor Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hökåsenskolan Ann Hammarström, rektor Innehåll Grunduppgifter... 4 Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar... 4 Verksamhet... 4 Vår vision... 4

Läs mer

Utbildningsinspektion i Matteusskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 och obligatorisk särskola årskurs 6 10

Utbildningsinspektion i Matteusskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 och obligatorisk särskola årskurs 6 10 1 Utbildningsinspektion i Stockholms kommun Matteusskolan Dnr 53-2006:962 Utbildningsinspektion i Matteusskolan, förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 och obligatorisk särskola årskurs 6 10 Innehåll Inledning...1

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet

Dokumentation av kvalitetsarbetet 1 (10) Dokumentation av kvalitetsarbetet för förskoleklass, fritidshem och grundskola vid Veta skola läsåret 2012/13 Syfte och målgrupp Huvudsyftet med denna dokumentation av pågående kvalitetsarbete är

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Arbetsplan för Sollidens förskola. Läsåret -11/12

Arbetsplan för Sollidens förskola. Läsåret -11/12 Arbetsplan för Sollidens förskola Läsåret -11/12 FÖRUTSÄTTNINGAR Framtid Vid starten av läsåret 2011/12 öppnas en ny förkola. Sollidens-, Solbergs- och Strandgatans förskolor slås samman i nya lokaler.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010

Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010 Datum 2010-10-18 Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010 2010-10-07 Anders Thomas rektor Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Plusgiro Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS Torskolan

Läs mer

Verksamhetsplan 2008/2009 för Ervalla skola inkl fritidshem

Verksamhetsplan 2008/2009 för Ervalla skola inkl fritidshem Verksamhetsplan 2008/2009 för Ervalla skola inkl fritidshem S Innehållsförteckning 1. Inledning sid 3 2. Förutsättningar sid 4 3. Läroplansmål Normer och värden sid 5 4. Läroplansmål Kunskaper sid 7 5.

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd Skollagen 3 kap. 3 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Skola Ort Ansvarig rektor Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1. Vår grundverksamhet Auraskolan i Skelleftehamn är en F-2 skola med

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14 Laxå kommuns Förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2014-09-29, 93, dnr BUN 2014058 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

Utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning 2009. Järna Grundskola. Ansvarig chef: Anders Ydebrink

Utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning 2009. Järna Grundskola. Ansvarig chef: Anders Ydebrink Utbildningskontoret Kvalitetsredovisning 2009 Järna Grundskola Ansvarig chef: Anders Ydebrink Inledning 2009 har varit ett tufft år ekonomiskt. Det har inneburit hårda ekonomiska åtstramningar. Hade vi

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan 7-9 period 1 läsåret 2014/15.

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan 7-9 period 1 läsåret 2014/15. Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan 7-9 period 1 läsåret 2014/15. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem 150812 Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Rånäs förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Kungsgårdens skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsgårdens skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 7 Kungsgårdens skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, Förskoleklass och skola a för planen

Läs mer

Onsjöskolans likabehandlingsplan

Onsjöskolans likabehandlingsplan 151007 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling, arbetet mot diskriminering (Diskrimineringslagen) och arbetet mot kränkande behandling

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15

Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15 Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN Saxdalens förskola Ansvarig förskolechef under året Carola Michaelsdotter, skriven av Ulrika N Eriksson Innehåll

Läs mer

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Barn och skola 2014-12-02 1 (5) Lars Andreasson Utvecklingsstrateg Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Sammanfattning av

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun

Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun Global Bridge i Sverige AB Rålambsvägen 22 112 59 Stockholm 1 (9) Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun Beslut

Läs mer

Arbetsgång för elevhälsoarbetet på Tynneredsskolan

Arbetsgång för elevhälsoarbetet på Tynneredsskolan TYNNEREDSSKOLAN 2013-05-30 Reviderad 2014-02-26 Arbetsgång för elevhälsoarbetet på Tynneredsskolan På Tynneredskolan arbetar vi för att alla elever ska må bra och nå målen. Goda relationer till varandra,

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

Hällekis Skola, Fritidshemmet Kullens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hällekis Skola, Fritidshemmet Kullens plan mot diskriminering och kränkande behandling Hällekis Skola, Fritidshemmet Kullens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, Förskoleklass och Fritidshem Ansvariga för planen

Läs mer

Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun

Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun Dnr: KS 2014/590 Revideras varje år Innehåll Kvalitetsrapport på huvudmannanivå för förskola, grundskola i Gullspångs kommun...

Läs mer

Presentation av Björkängens förskola

Presentation av Björkängens förskola Presentation av Björkängens förskola Vår förskola startade 1 oktober 1990 och tillhör Närlunda rektorsområde. Vi är en förskola i utveckling som har inspirerats av Reggio Emilias filosofi och tankar om

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015

Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015 Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015 Skola Fjällsjöskolan fskk åk 6 Ort Backe Ansvarig rektor Susanne Sjödin Kontaktinformation Dan Forsberg, 0624-512029 1. Vår skola I Fjällsjöskolan fskk- åk 6 går 50 barn.

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015 Kvalitetsredovisning Fröviskolan 7-9 2014/2015 1 Innehållsförteckning 1. Grundfakta 3 2. Resultat 2.1 Normer och värden 3 2.2 Måluppfyllelse i arbetet med kursplanens mål 5 2.3 Elevinflytande och demokrati

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Årskurs 4-6 Läsår 2015/2016 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn av förskolan och pedagogisk omsorg i Emmaboda kommun. Beslut. 2011-12-20 Dnr 43-2011:1248.

Beslut för förskola. efter tillsyn av förskolan och pedagogisk omsorg i Emmaboda kommun. Beslut. 2011-12-20 Dnr 43-2011:1248. Beslut Emmaboda kommun Förskolechefer i förskolan och pedagogisk omsorg Beslut för förskola efter tillsyn av förskolan och pedagogisk omsorg i Emmaboda kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping,

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009

Kvalitetsredovisning 2009 Kvalitetsredovisning 2009 FÖRSKOLEKLASSEN Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Rektor 2010-05-12 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Lokal arbetsplan läsåret 2015/16 Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Skäggebergsvägen 13 0565-160

Läs mer

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 1 LPFÖ98 Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 Arbetsgruppen bestod av följande personer: Emelie Furubom, Philip Walsh, Irina Andreeva,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Östansjö Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och förordningen (2006:1083)

Läs mer

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Inledning. Den här planen omfattar alla verksamheter, skola såväl som förskoleklass och fritidshem, på Tjelvarskolan. Eftersom våra verksamheter samarbetar tätt kring

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Skola Tundalsskolan Ort Robertsfors Ansvarig rektor Jan

Läs mer

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem

Läs mer

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Rektor. Nämnd: Bildningsnämnden Senast reviderat: 2015-12-14 2 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av skolan, t.ex. text från Om skolan på er hemsida.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Diskriminering och kränkande behandling...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Kullens Skola

Likabehandlingsplan för Kullens Skola Likabehandlingsplan för Kullens Skola Innehållsförteckning Inledning 3 Skolans målsättning 3 Lagstiftning och styrdokument 3 Kullens skolas värdegrund 5 Främjande och förebyggande insatser 6 Kartläggning

Läs mer

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2016 Innehåll Vision... 1 Regelverk... 1 Definitioner av begrepp... 1 Främjande arbete... 2 Kartläggning... 3 Förebyggande arbete... 4 Åtgärder

Läs mer

Kvalitetsrapport. Gräsö skola. läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport. Gräsö skola. läsåret 2014/2015 Kvalitetsrapport Resultat Gräsö skola Östhammars kommun läsåret 2014/2015 20150611 KVALITETSRAPPORT GRUNDSKOLA FRITISHEMMET Denna kvalitetsrapport innehåller inga tabeller eller diagram över resultaten.

Läs mer

Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem

Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem Barn- och utbildningssektorn Internkontroll Samrealskolan åk F-6 inklusive fritidshem Onsdag 14 november 2012 Ansvarig för internkontrollen Jan Gayen 1 Innehåll Bakgrund... 2 Fakta om Samrealskolan åk

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2014/15. År 2009. Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2014/15. År 2009. Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Förskola/Lofsdalens Förskolan Norrskenet skola 2014/15 År 2009 Bildning, Fritid och Kultur Barn, utbildning och fritid 2013 06 12 Verksamhet

Läs mer

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2013-2014

Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2013-2014 Persöskolans Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2013-2014 Innehåll Vision... 1 Regelverk... 1 Definitioner av begrepp... 1 Främjande arbete... 2 Kartläggning... 3 Förebyggande arbete...

Läs mer

Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever

Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever Organisation i Vännäs kommun 2014 Beslutat på ledarlag 2014-03-19 Innehåll FÖRUTSÄTTNINGAR, SYFTE OCH MÅL... 3 Syfte... 3 Mål... 3 ORGANISATION...

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9

Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Utbildningsinspektion i Gotlands kommun Klinteskolan Dnr 53-2007:3378 Utbildningsinspektion i Klinteskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 9 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Siljansnäs 2014/2015

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Siljansnäs 2014/2015 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Siljansnäs 2014/2015 Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten.

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan 2015. Järnforsens skola

Vår lokala likabehandlingsplan 2015. Järnforsens skola p Reviderad 2015-08-09 Vår lokala likabehandlingsplan 2015 Järnforsens skola På Järnforsen skola arbetar vi tillsammans för att alla ska kunna gå till förskoleklass, skola och fritidshem med glädje och

Läs mer

Förskola. Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04

Förskola. Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kyrkåsens förskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer