Vård- och omsorgsnämndens handling nr 8/2012. Årsredovisning. Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden , 34

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vård- och omsorgsnämndens handling nr 8/2012. Årsredovisning. Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2012-02-24, 34"

Transkript

1 Årsredovisning Vård- och omsorgsnämnden 2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden , 34

2 ÅRSREDOVISING VON (37) Innehållsförteckning 1 Förvaltningsberättelse Ekonomisk översikt och finansiell analys Personal Framtiden Samhällsutveckling Pedagogisk verksamhet för vuxna och särskilt inriktade insatser Vård och omsorg: äldre och personer med funktionsnedsättning Jämställdhet, Folkhälsa och Tillgänglighet Kommunövergripande interna funktioner Uppdrag Uppdrag från Övergripande plan med budget Uppdrag som kommunfullmäktige och kommunstyrelsens beslutat om och som gäller under planperioden Tillkommande politiska uppdrag från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och nämnderna Tillkommande tjänstemannauppdrag Bilaga Bilagor 1. Tillkommande tjänstemannauppdrag 2: Statistikbilaga till von årsredovisning 2011

3 ÅRSREDOVISING VON (37) 1 Förvaltningsberättelse 1.1 Ekonomisk översikt och finansiell analys Ekonomiskt utfall Nettokostnad tkr Avvikelse 2010 Utfall 2011 Budget 2011 Avvikelse Äldreomsorg Handikappomsorg Övrigt gemensamt Totalt Investeringar Kommentarer till periodens utfall 2011 Vård- och omsorgsförvaltningens resultat 2011 är tkr. Förvaltningens resultat beror på att det är budgeterat en buffert på tkr. Äldreomsorgen visar ett resultat på tkr. Främst är det hemtjänstens verksamheter som uppvisar underskott. Hemtjänstens verksamhet har inte haft förutsättningar att ställa om utifrån de nya förutsättningarna i LOV tillräckligt snabbt. En genomgång och ekonomisk analys har utförts av extern konsult och en skriftlig rapport är framtagen. Ekonom och områdeschef (som arbetar med LOV och egenregin) arbetar med analys och arbete kring rapportresultat. Genomgångar med ekonom, områdeschef (som arbetar med LOV och egenregin) tillsammans med samtliga områdeschefer i hemtjänsten pågår. Åtgärdsplan är framtagen och uppföljning av vidtagna åtgärder sker kontinuerligt. Tekniska hjälpmedel, bostadsanpassning och intäkter visar ett minusresultat. Inom äldreomsorgen finns ett plusresultat inom särskilt boende, det finns vakanta tjänster samt endast 17 dagar i betalningsansvar (+ 268 tkr). Förvaltningens hemtjänst har gått in i LOV, lag om valfrihetssystem. Totalt hade 522 personer hemtjänst vid månadsskiftet december/januari, varav 47 personer har en extern utförare helt, 37 brukare delar utförare mellan kommun och extern. Handikappomsorgen visar ett resultat på tkr. Resultatet beror på ett tillfälligt statsbidrag från Migrationsverket, ej utnyttjat betalningsansvar (0 dagar) samt budgeterade datakostnader som ej använts under första halvåret. Den planerade hemtagningen av brukare från behandlingshem har blivit 6 månader förskjuten varvid resurser ännu inte behövt användas inom socialpsykiatrins boendestöd som beräknats. Kostnaden kommer år Ökade kostnader finns inom socialpsykiatrin, resurscenter och personlig assistans.

4 ÅRSREDOVISING VON (37) Äldreomsorgen har investerat i sängar, madrasser, möbler och utrustning till särskilt boende. Handikappomsorgen har utrustat nya boenden, köpt lyftar, specialmöbler samt specialleksaker. Genomgång och påbörjad förbättring av personalutrymmen, baserat på en kartläggning efter NMI-enkät, förslag har lämnats och prioriteringar har gjorts. Den stora investeringsposten med nytt verksamhetssystem är påbörjad och implementeringen beräknas att starta under våren 2012 (1 100 tkr). Investeringarna som rör nya boendet vid Lövåsen, larm och utrustning (3 000 tkr och tkr)förväntas att ligga i det närmaste orört i år. Larm inom särskilt boende är påbörjad och kommer att slutföras Förvaltningens investeringspost som rör lokalerna Tallheden (200 tkr) kommer att ligga orörda eftersom Tallhedens ombyggnation flyttas framåt i tiden. Aktivitetsparken vid Furuliden (600 tkr) är påbörjad och kommer att slutföras våren Personal Förvaltningens verksamhet Vård- och omsorgsnämnden har ansvar för att fullgöra kommunens uppgifter enligt socialtjänstlagen (2001:453) beträffande omsorgen om äldre och funktionshindrade samt insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387) och hälso- och sjukvårdsuppgifter enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Personalförändringar inom förvaltningen under året Antalet anställda har sedan 2010 ökat med 20 personer och totalt anställda i vårdoch omsorgsförvaltningen var vid årets slut personer (OBS! preliminära siffror). Under året har 121 personer avslutat sina anställningar. Inom vård- och omsorgsförvaltningen har det under 2011 förutom förvaltningschefen funnits 1 avdelningschef för handikappomsorg med 13 underställda chefer och 1 avdelningschef för äldreomsorgen med 23 underställda chefer. Chef för Lednings- och verksamhetsstöd har haft 21 underställda medarbetare. Chef för äldreomsorgens myndighetsfunktion har 17 underställda medarbetare och motsvarande funktion inom handikappomsorgen har 3 medarbetare. För förvaltningens områdeschefer varierar antalet underställda. Inom handikappomsorgen har områdescheferna mellan underställda medarbetare och inom äldreomsorgen har områdescheferna underställda medarbetare. Händelser som påverkat verksamheten Lagen om valfrihet (LOV) infördes inom hemtjänsten i början av året. Det har medfört att det varit stort fokus på att anpassa verksamheten utifrån de nya förutsättningarna i LOV och verka för att egenregin ska vara konkurrenskraftig.

5 ÅRSREDOVISING VON (37) Personal- och chefsförsörjning under året Personalbehov Under året har både äldre- och handikappomsorgen till viss del haft svårigheter att rekrytera vikarier. Under sommarperioden har det funnits svårigheter att ersätta personal vid korttidsfrånvaro. Anledningen till detta är att de flesta timvikarierna, under sommaren, är anställda på längre semestervikariat. Pensionsavgångar Under 2011 har det skett 16 pensionsavgångar inom vård- och omsorgsförvaltningen. Chefsförsörjning redovisas under nästa rubrik Chef- och ledarskap Chefsförsörjning och kravprofiler Inom förvaltningen finns en tydlig rekryteringsprocess och kravprofiler för chefstjänster. Under 2011 har 3 personer från vård- och omsorgsförvaltningen antagits till kommunens traineeprogram " Framtida chefer och ledare". Introduktion av nya chefer Vid anställning av nya chefer upprättas introduktionsplaner. I dessa planer ingår bl.a. utbildning i lönesättande samtal, arbetsrätt, RYC, Kompetensportalen och andra dataprogram. I planen ingår även att de nyanställda cheferna skall delta i "Introduktionsutbildning för nya chefer" samt tilldelas en mentor. Samtliga nyanställda chefer har deltagit i Introduktionsutbildningen inom ett år efter att de fått ett chefsförordnande. Chefers kompetensutveckling I varje medarbetarsamtal med chefer diskuteras behovet av kompetensutveckling. Individuella planer upprättas och följs upp vid kommande medarbetarsamtal. Under hösten 2011 har Kompetensportalen används vid samtliga chefers medarbetarsamtal. Kompetenshöjande aktiviteter har genomförts både för hela chefsgruppen och utifrån de individuella behoven. Insatserna har varit både utifrån det grundläggande programmet som behovsstyrda insatser. Flertalet chefer har deltagit i handledning både i grupp och individuellt. Två gånger per år kallar förvaltningsledningen samtliga chefer till dialogmöte där möjlighet ges att diskutera aktuella frågor/teman utifrån ett ledarperspektiv. Avgångssamtal Inför anställningens upphörande genomförs alltid avgångssamtal Kompetenshöjande åtgärder Kompetenshöjande åtgärder Under året har medarbetarna deltagit i ett antal kompetenshöjande åtgärder utifrån äldre- och handikappomsorgens respektive kompetensutvecklingsplaner.

6 ÅRSREDOVISING VON (37) Det har även genomförts utbildningsinsatser utifrån specifika behov som uppstått under året. Följande mer omfattande kompetensutvecklingsinsatser har skett under året: Hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande arbetssätt Närvårdsskolan, palliativ vård Närvårdsskolan, demensutb. Närvårdsskolan, Hälsofrämjande/värdegrund Dokumentationsutbildning för personliga assistenter Ergonomi, grundutbildning Ergonomi för ombud Juridik i äldreomsorgen Smärta och utvecklingsstörning Lex Sarah/Maria Utbildningar inom projektet ICF Hot- och våld Att professionellt möta och bemöta människor i hemtjänsten Autismutbildning Utbildningar inom Sapereprojektet Dokumentationsutbildning för personliga assistenter Individuella utvecklingsplaner I medarbetarsamtalet diskuteras behovet av kompetensutveckling och en individull plan upprättas och som sedan följs upp nästkommande år. Kompetensportalen Arbetet med kompetensportalen har pågått under året. I stort sett alla chefer och arbetsplatsernas ombud har fått utbildning. Ett tiotal förvaltningsspecifika roller är framtagna. Under hösten har ca 600 medarbetare skattat sig i kompetensportalen och sedan använt resultatet som underlag i medarbetarsamtalet. Arbetet med implementeringen fortsätter under Utvecklande av nya arbetssätt och metoder under året Lagen om valfrihet (LOV) infördes inom hemtjänsten i början av året. Det har medfört att det varit stort fokus på att anpassa verksamheten utifrån de nya förutsättningarna i LOV och verka för att egenregin ska vara konkurrenskraftig. Inom handikappomsorgen har ett breddinförande av projektet Sapere pågått under året där personalen utbildats i metoden. Projektet ICF har pågått inom handikappomsorgen och utbildning har genomförts för att ge kunskap om modellen inför breddinförandet Förvaltningsledningen och ett flertal personalgrupper inom vård- och omsorgsförvaltningen har använt LOTS som metod vid verksamhetsplanering.

7 ÅRSREDOVISING VON (37) Arbetet med att implementera en lärande organisation har pågått under året. Ett studiematerial har funnits till stöd för personalgrupperna när de fört diskussioner kring lärande organisation. Samtliga chefer och lednings- och verksamhetsstöd har infört och arbetar i verktyget Run Your Company (RYC) för att planera och följa upp sin verksamhet. Alla verksamheter och Vård- och omsorgsnämnden har fått rapporter varje månad från systemet Arbetsmiljö och hälsa Arbetsmiljöarbete Arbetsmiljöarbetet som samordnats av förvaltningens ergonom har under året bestått av fyra huvudinriktningar Utbildningar, Råd och stöd, Kartläggningar och Riktlinjer/rutiner. Under året har grundutbildning för personal i ergonomi genomförts på vårterminen samt hösttermin. Uppföljningsutbildningar i ergonomi ute i verksamheten sker kontinuerligt av ryggombud. Vidare har utbildning för ryggombud, samt människors reaktioner på hot och våld i vår arbetsmiljö genomförts. Mindfulnesskurser riktat till hela kommunen. Riskbedömningar och stödåtgärder i riskfyllda arbetssituationer både i ergonomi och hot och våld som leder till utbildningsinsatser i arbetsgrupper som genomförts. Medverkan i OC-träffar för att påminna och informera om aktuella uppgifter ang. arbetsmiljö. Individuella genomgångar av dataarbetsplatser har vid behov genomförts och ev. åtgärder vidtagits. Råd och stöd har skett i samband med Arbetsmiljöverkets besök. Uppföljning/utvärdering av försöksverksamhet av ändrat arbetssätt för dag- och nattpersonal på Yngaregården. Prioritering och förslag av förbättringsmöjligheter ang. personalutrymmen. Riskbedömning och förslag på förändring för att skapa ett säker besöksrum på Upplandsgatan. Riktlinje för stick och skärskador är framtagen. Under året ett flertal chefsområden haft planeringsdagar och i samband med dessa har oftast skett sociala och/eller friskvårdande aktiviteter. En handbok för vård- och omsorgsförvaltningens systematiska arbetsmiljöarbete är framtagen där bl.a. rehabiliteringsprocessen beskrivs.

8 ÅRSREDOVISING VON (37) 1.3 Framtiden Gemensamt Framtid Vision 2025 kommer tillsammans med nämndens inriktningsplan att vara viktiga dokument för utvecklingen av vård- och omsorgsförvaltningen de närmaste åren. Case 2020 är en scenariobeskrivning över hur verksamheterna utvecklats hur behoven ser ut år 2020 som skall presenteras till nämnd och kommunstyrelse under våren IT- verksamhetssystemet som kommer att bytas ut kommer i stor omfattning att påverka hela förvaltningen. Arbetet med ny ledningsorganisation inom vård- och omsorgsförvaltningens innebär att lednings- och verksamhetsstöd kommer att behöva finnas som stöd i den processen. Det innebär också att lednings- och verksamhetsstöd behöver arbeta med frågan hur gruppen på bästa sätt kan möta den nya organisationen för att även i fortsättningen ge det stöd som krävs Handikappomsorgen HO övergripande Upphandling och utbyte av brandlarm i gruppbostäder över en 3 års period med början Anhörigstödet kommer att formeras till innehåll och bli en gemensam organisation under året. Projektet pågår till tom 30 augusti. Teknik i vården kommer att öka i intresse för handikappomsorgens grupper. Eventuellt kommer fler tekniska lösningar än Ippi att introduceras under året i samarbete med FoU Sörmland. Handikappomsorgen följer den nationella utvecklingen med en svagt ökande volym och kostnadsförändring. Inga stora förändringar förväntas ske under 2012, dock bygger antagandet på att landstinget förmår lösa sitt uppdrag inom främst psykiatriområdet. Personlig assistans Antalet brukare kommer troligtvis att vara oförändrat De brukare som har stora omvårdnadsbehov kommer fortsättningsvis att anlita kommunen som utförare. Det betyder att personlig assistans behöver personal med undersköterskekompetens. Utifrån marknadsföring av privata utförare kommer brukare och anhöriga att ställa större krav på inflytande och delaktighet på alla områden. För att sänka sjukfrånvaron kommer arbete med personalbefrämjande åtgärder att vara viktigt. Exempelvis genom utbildningar samt möjligheten för assistenter att träffas och ta del av varandras erfarenheter.

9 ÅRSREDOVISING VON (37) Under 2012 kommer arbetet med värdegrunds- och bemötandefrågor att vara en viktig del på APT, så även att arbeta utifrån ett hälsofrämjande perspektiv. Den årscykel som vi under 2011 tagit fram ska följas under 2012 med de aktiviteter som den innefattar Det kommer att krävas extra tid för dokumentationshandledning på våra APT eftersom det finns många som inte har datorvana. Utbildning i alternativ kommunikation kommer några av de arbetsgrupper som har behov av, att få gå. En önskan är att alla som behöver, får möjlighet. Personliga assistenter som inte har gått utbildning i brand, ergonomi och Lex Sarah/Maria, ICF bör erbjudas detta. Områdeschefer inom personlig assistans kommer att fortsätta arbetet med att se våra verksamheter ur ett helhetsperspektiv. När det gäller ledsagarservice ser det ut som om antal ärenden successivt sjunker. I och med detta behövs en översyn av verksamheten. Övertalighet av ledsagare kan befaras Barn och ungdom Behov av framtida intensifierat arbete mellan förvaltningar och andra huvudmän i syfte att stärka hälsan hos barn och unga med funktionsnedsättning. Denna grupp visar i alla undersökningar sämre hälsa än andra barn. Det räcker inte med de mer generella insatser som görs för barn och ungdomar av kommunen utan det behövs också riktade insatser till denna utsatta grupp. Arbeta med planering för delning av Tallheden (ett nytt korttidshem). Arbeta med: Införande av ICF. Införande av heltid en rättighet deltid en möjlighet. Anhörigprojektet. Förbättra barnperspektivet. Fritid och kultur råd. Verksamheter ex "korttidstillsyn" och korttidshem för barn och ungdomar som t.ex. har diagnos Asbergers syndrom, ADHD men inte har diagnos utvecklings störning. Hälsofrämjande arbetssätt. Resurscenter 2011 innebar en liten minskning i antalet brukare från året innan. Emellertid tillkom brukare med mycket stora omsorgsbehov och de kommer framåt behöva stort personalstöd. Inom verksamheten för personer med psykisk funktionsnedsättning kommer troligen uppdraget även att omfatta praktik och i förlängningen arbetstillfällen på öppna arbetsmarknaden. Personal ska utbildas i Supported Employment. Arbetskonsulenternas uppdrag kommer med all sannolikhet att utökas både gällande individer inom daglig verksamhet och personer som kommer direkt från skolan.

10 ÅRSREDOVISING VON (37) Verksamheten kommer att fortsätta ställas om från intäktsbaserad legoverksamhet till serviceverksamhet och utveckling av brukares individuella intressen och behov. Psykiatri Planerad hemtagning av brukare med mycket stora omvårdnadsbehov från behandlingshem kv.1, Personalstat beräknas till 3.0 tjänst. Planeringen att personal i boendestöd har arbetstid fram till klockan alla dagar. Ett utökat boendestöd ökar tryggheten för brukare som känner oro och ångest. Planerade hemtagningar av brukare från behandlingshem med andra diagnoser ställer nya krav på kompetenser. Bokvägen har behövt ha personalförstärkning under hela 2011 och det är troligt att behoven kvarstår Fortsatt oro för att landstingets besparingar kan ge ett ökat tryck på boendeplatser och korttidsplatser, som kan användas i samband med utskrivning från sjukhuset. Fler brukare i socialpsykiatrins boenden upplevs ha ett större omvårdnadsbehov jmf med tidigare, vilket ställer andra krav på kompetens hos personalen och på sikt en annan bemanning med eventuell vaken natt på omvårdnadsboendet. Fler brukare med LRV, i öppenvård förväntas tillkomma, vilket ökar behovet av personalresurser. Krav på ökad flexibilitet på och mellan boendena. Byte av boende aktualiseras utifrån mående och det blir alltmer påtagligt med behov av "snabba" byten för att skapa trygghet för brukaren i sin boendemiljö. Detta måste ställas i relation till kvarboendeprincipen. Allas rätt att vara delaktiga i samhället och kunna nyttja olika samhällsfunktioner är ifrågasatt av allmänheten då brukare rör sig i samhället och uppträder på ett udda sätt. Strategi för att hantera kommande situationer behöver utvecklas inom psykiatriverksamheten. Gruppbostäder Under våren 2012 kommer projektet i begåvningsstödjande hjälpmedel avslutas och övergå i en permanent organisation. Fortsätta att aktivt arbeta med handlingsplanen, för att utvärdera om vi nått målen när ny brukarenkät är gjord. Planerade utbildningar under året i bl.a. Alternativ kommunikation, ICF, hälsofrämjande förhållningssätt. KTT-arbetet fortsätter under IPPI-projektet ska utvärderas under maj Värdegrundsarbetet fortsätter aktivt på arbetsplatsträffar under 2012.

11 ÅRSREDOVISING VON (37) Hel- och deltidsprojektet startat i flera boenden under våren Boende verksamheterna kan komma att behöva justera sin organisation utifrån beslutet om medarbetares "rätt till heltid och möjlighet till deltid". Det finns även ett övergripande behov av att se över resursfördelningen och vårdtyngd inom boendena. Myndighet Kravet på en kvalitetssäkrad och rättssäker myndighetsutövning kommer att öka ytterligare. Privata utförare har ofta egna jurister i överklagningsprocesserna. Det kommer att förutsätta goda juridiska kunskaper och en kontinuerlig omvärldsbevakning om nya domar inom den kommunala myndighetsbedömningen. Samverkan för att lösa gränsdragningsfrågor som uppstår mellan Vård- och omsorgsförvaltningen, Socialförvaltningen, landstingets psykiatri kräver fortsatt utveckling inom befintliga samarbetsforum. Samverkansforum med Arbetsförmedlingen saknas på myndighetsnivå idag och försvårar möjligheterna att få ut brukare till den ordinarie arbetsmarknaden Äldreomsorgen Övergripande Nationell påverkan Förändringar i lagstiftning. Nationella riktlinjer för personalbemanning på demensboenden. Behov av insatser för de mest sjuka äldre. Registrering i kvalitetsregister. Case 2020 Framtida behov av boendeplatser inom SÄBO, demensplatser, kategoriboende, avlastningsplatser och trygghetsboende. Demensvård Fortsatt utveckling av demensvården. Implementering av reviderade riktlinjer för personer med demenssjukdom. Teknik Fortsatt utveckling av tekniklösningar inom äldreomsorgen, till exempel inom kommunikation. Dokumentation Införande av nytt verksamhetssystem Dokumentation fortsatt förbättringsområde. Andra system för personalplanering och planering av brukarinsatser kan på sikt bli aktuella. Hälsofrämjande förhållningssätt Arbetssättet fortsätter att vidareutvecklas inom äldreomsorgen.

12 ÅRSREDOVISING VON (37) ICF Metoden kommer att införas inom äldreomsorgen under Ledning Pågående översyn av ledningsorganisation inom VOF. Personal Hel-/deltidsprojekt. Sjukfrånvaro. Rekrytering och framtida personalförsörjning. Kommunen som attraktiv arbetsgivare. Myndighetsfunktion Biståndshandläggning, Boendesamordning Biståndsprövning och uppföljning av insatser till boende inom särskilda boendeformer. När Katrineholmsmodellen är igång är det troligt att personer som har kontinuerliga, återkommande behov av korttidsplats inte behöver ha ett nytt biståndsbeslut för varje gång utan kan själv boka plats när ett behov föreligger. Anhörigstöd Utveckla anhörigstödet till anhöriga som har sina närstående som bor inom särskilda boenden. Trygghetsboende För framtiden kommer det att behövas fler trygghetsboenden med social insatser. Färdtjänst Om kommunen tillsammans med kollektivtrafiken inför anropsstyrd trafik, kommer det i framtiden inte behövas så många färdtjänsttillstånd. Särskilda boenden (SÄBO) Biståndsbeslut med uppföljning inom SÄBO. Nya nationella riktlinjer för bemanning på demensavdelningar till exempel för nattbemanning. Etapp 1 av ombyggnationen på Lövåsen blir klar till sommaren Områdeschef kommer att planera flytt, till viss del med hjälp av områdeschef för korttidsboendet. I samband med att etapp 1 blir klar så kommer en ny demensavdelning att öppnas på Lövåsen vilket innebär återställning av tidigare neddragna platser. Områden som behöver utvecklas framöver utifrån frågor i Öppna jämförelser som ligger till grund för jämförelse med andra boenden i Sverige: 1. Bättre struktur på att anordna/erbjuda grupp eller individuella aktiviteter 2 ggr/dag alla veckans dagar. 2. Brukare ska kunna välja på 2 olika maträtter. 3. Förbättrad hänsyn till brukarnas åsikter/önskemål.

13 ÅRSREDOVISING VON (37) Fortsatt arbete med att utveckla kultur och aktiviteter för att ge en meningsfull dag. Fortsatt arbete med vårdhund och andra djur i vården. Hemtjänst Fortsatt utveckling och anpassning av hemtjänsten utifrån marknadsmässig verksamhet. Fortsatt arbete med åtgärdsplan utifrån PWC:s Rådgivningsrapport; "Ledarskap i konkurrensutsatt verksamhet": se över organisation och antalet hemtjänstområden, se över särskilda boenden/servicehus med fasta hemtjänstgrupper, tydliggöra styrning via kontrakt med hemtjänstchefer, förbättra/utveckla och säkerställa stödsystemen, se över ersättningen samt utveckla uppföljning och kontroll av kvalitet och utbetalning av ersättningar. Fortsatt arbete med att skapa kontinuitet för hemtjänstens brukare. Lövåsens korttidsboende De närmaste åren kommer korttidsboendet att involveras i det fortsätta arbetet med att se hur Katrineholms Trygghetsmodell bör se ut och därefter implementera denna i sin verksamhet. Inom det hälsofrämjande arbetet ämnar den öppna dagverksamheten se över hur man bättre kan matcha utbud av aktiviteter med brukares önskemål. De kommer att genomföra en enkätundersökning i enlighet med den modell som Strandgården har använt. Etapp 1 av ombyggnationen blir klar till sommaren, varför områdeschef kommer att vara delaktig och behjälplig i planeringen inför och under flytten av Lövåsens vårdboende till nya lokaler. Frågan om kategoriboende bör aktualiseras igen då vi under hela året har haft flera komplexa boende. Sjuksköterskeorganisation De för 2011 påbörjade utvecklingsområdena; Katrineholms Trygghetsmodell, Senior Alert, trycksårsprojektet, ICF och individuell vårdplan (IVP) fortsätter under Rehab Under 2012 ska rehabenheten flytta till Lövåsen då ombyggnationen etapp 1 blir färdig i sommar. Planering för detta sker under våren. Hur hjälpmedelshanteringen ska fungera i framtiden är i nuläget oklart. Detta måste lösas under våren 2012, var den ska finnas lokalmässigt och vem som ska sköta om det. Arbetet med Katrineholms Trygghetsmodell fortsätter och nästa steg med implementering ska börja organiseras. En ny genomgång med stöd av LOTS planeras för detta. Mål och prioriteringar för rehab är en viktig fortsatt fråga under 2012.

14 ÅRSREDOVISING VON (37) 1.4 Samhällsutveckling Resultatmål Resultatmål/uppdrag Hållbar utveckling Väsentliga händelser Vård- och omsorgsförvaltningen ingår i arbetsgrupp avseende den nya kollektivtrafiklagen och konsekvenser av denna. Deltar i EU-projekt via medfinansiering av delprojekt inom Nova Med Tech Lag om valfrihetssystem LOV har införts inom hemtjänsten vilket resulterat i 8 nya arbetsgivare. Förvaltningen använder miljöbilar till 95 % Åtaganden Åtaganden (År) Utfall Målvärde Senaste kommentaren Åtagande Lissabonstrategin: Öka antal arbetsgivare med LOV (Lagen om valfrihetssystem). 8st 2st Antalet arbetsgivare utifrån LOV har ökat med Pedagogisk verksamhet för vuxna och särskilt inriktade insatser Väsentliga händelser Vård- och omsorgsförvaltningen har inga åtaganden att arbeta mot inom verksamhetsområdet. Fortsätter dock arbetet med utvecklandet av ett Vård- och omsorgscollege på regional och lokal nivå i samverkan med andra förvaltningar och kommuner.

15 ÅRSREDOVISING VON (37) 1.6 Vård och omsorg: äldre och personer med funktionsnedsättning Resultatmål Resultatmål/uppdrag Verksamheten bidrar till att öka kommunens attraktionskraft Gott liv för medborgarna för hälsa och trygghet i vardagen/kvalitet och brukarsäkerhet är grunden i äldre- och handikappomsorgen Dialogtillfällen för medborgarna i samband med inriktningsplaneringen av äldre- och handikappomsorgen Brukarinflytandet och brukarmedverkan stärks i äldre- och handikappoms. Handikappomsorgen byggs ut utifrån behov Stärkt och utvecklat folkhälsoarbete i syfte att uppnå en jämlik hälsa i äldre- och handikappomsorgen Väsentliga händelser Gemensamt Arbete kring Larm Uppföljning av installation av larm på vårdboende och serviceboenden (Almgården, Vallgården, Malmgården, Norrgläntan, Igelkotten (1-3), Pantern, Yngaregården) och överenskommelse med entreprenören om avslut. Genomgång av underlag för upphandling av larm till Lövåsens ombyggnad, Igelkotten (4), Furuliden och Strandgården. Utöver detta har samråd med verksamhetsföreträdare kontakter med upphandlingskontoret och KFAB samt teknisk konslut genomförts. Arbetet kommer att fortsätta pågå i början av Under året har också personal från lednings- och verksamhetsstöd varit samrådspartner till ansvarig områdeschef och äldreomsorgschef vid införande av ny teknik (GSM) Ett arbete med utbyte av nödsändare som används av brukare inom äldreomsorgen har genomförts/pågår i samråd med medicinskt ansvarig sjuksköterska, utbyte mot GPS larm. Översyn av riktlinjer och rutiner har genomförts av lednings- och verksamhetsstöd och MAS. Systematiskt brandskyddsarbete - SBA Under året har arbete kring SBA skett i samråd med Räddningstjänsten. Nya (och ändrade) instruktioner för brandlarm och information om brandlarm för boendeenheter inom äldre- handikappomsorg har tagits fram. Uppföljning av tillbudsrapporter från äldre- och handikappomsorg har skett. Ett arbete för att byta ut automatiska brandlarm inom handikappomsorgen har påbörjats. Vidare har ett förslag på alternativa lösningar av uppdraget som anläggningsskötare tagits fram (möjlighet och kostnader).

16 ÅRSREDOVISING VON (37) Grundutbildning i brandskydd samt utbildning för brandombud har genomförts. Inför sommaren har även brandutbildning för semestervikarierna genomförts. IT Översyn av förvaltningens systemförvaltargrupp har påbörjats med syfte att ytterligare tydliggöra roller och förbättra arbetet. Arbetet sker i samråd med befintlig systemförvaltargrupp. Ett arbete med att ta fram en ny servicenivåöverenskommelse mellan förvaltningen och kommunens IT-kontor har skett. Avtalet beräknas undertecknas i början av Kompetensutveckling Fortsatt arbete med införande av Kompetensportalen. Under året har ca 600 medarbetare skattat sig i Komptensportalen och ett flertal chefer har inom förvaltningen har använt kompetensportalen som underlag i medarbetarsamtalet. Närvårdsskolan har under våren bedrivit utbildning i palliativ vård och demensvård. Under hösten 2011 har en ny utbildning i salutogent förhållningssätt/värdegrundsarbete genomförts med bl. a en personal från stöd och utvecklingsgruppen som kursansvarig. Under hösten bedrevs även utbildning i demensvård. Beslut om att förlänga Närvårdsskolan ytterligare till 2014 har tagits av styrgruppen. 43 personer har deltagit från Katrineholms kommun i utbildningarna av totalt 115 deltagare. Praktik- och handledarorganisationen I samverkan med klinisk adjunkt har praktikorganisationen för sjuksköterskorna utvecklats. Ett intentionsdokument och en handlingsplan har upprättats där det finns en tydlig bild av vilka kvalitetskrav högskolan ställer på handledningen inom vård- och omsorgsförvaltningen. Inom huvudhandledarorganisationen för undersköterskor finns det ett rekryteringsbehov som till viss del har varit svårt att uppfylla. Under året har det inkommit fler förfrågningar om praktikplatser än vi kan erbjuda vilket har inneburit prioriteringar där i första hand elever från Ellwynska skolan och högskolan erbjudits plats. Arbetsmiljöarbetet Arbetsmiljöarbetet som samordnats av förvaltningens ergonom har under året bestått av fyra huvudinriktningar Utbildningar, Råd och stöd, Kartläggningar och Riktlinjer/rutiner. Under året har grundutbildning för personal i ergonomi genomförts. Uppföljningsutbildningar i ergonomi ute i verksamheten sker kontinuerligt av ryggombud. Vidare har utbildning för ryggombud, samt människors reaktioner på hot och våld i vår arbetsmiljö genomförts. Mindfulnesskurser riktat till hela kommunen. Riskbedömningar och stödåtgärder i riskfyllda arbetssituationer både i ergonomi och hot och våld som leder till utbildningsinsatser i arbetsgrupper som genomförts.

17 ÅRSREDOVISING VON (37) Medverkan i områdeschefsträffar för att påminna och informera om aktuella uppgifter angående arbetsmiljö. Råd och stöd har skett i samband med Arbetsmiljöverkets besök. Uppföljning/utvärdering av försöksverksamhet av ändrat arbetssätt för dagoch nattpersonal på Yngaregården. Prioritering och förslag av förbättringsmöjligheter angående personalutrymmen. Riskbedömning och förslag på förändring för att skapa en säker besöksrum på Upplandsgatan. Riktlinje för stick och skärskador är framtagen. Handlingsplaner med åtgärder och efterkontroll används inom hela förvaltningen av respektive chef. Informationsarbete Informationsgruppen har under året arbetat med att se över förvaltningens webbsidor. Det har även gjorts en uppföljning av antalet visningar på webben. Den visar att vi har närmare 500 fler besökare (totalt ) på våra sidor under året i jämförelse med Det är både externa och interna besökare som ökat. Webben har uppdaterats utifrån resultatet av den undersökning av webbplatser som SKL genomför årligen. Ekonomi Avgiftshantering - Gruppen har börjat kartlägga avgiftshanteringen och dess flöde för att kunna skriva rutiner, se var fel, brister och styrkor finns. Insamling och strukturering av "data" och rutiner håller på. Dessa uppgifter finns till hjälp av den internkontrollplan som ska gälla Arbetet med att kontrollera har påbörjats. Rutiner kring hanteringen av ekonomi och dess spelregler och rutiner har uppdaterats och skrivits ner. Rutiner har tagits fram för att underhålla detta arbete. Utbildning och information har skett kontinuerligt i verksamheten om ekonomins spelregler. Kring LOVen har ett stort arbete påbörjats. Ekonom och tf biträdande äldreomsorgschef har tillsammans med områdeschefer i hemtjänsten påbörjat ett utvecklingsarbete gällande ekonomin. En kartläggning på olika flöden i verksamheten kopplat till ekonomi. Detta arbete kommer att fortgå kontinuerligt. I samarbete med ekonomikontoret har vi arbetat med spelregler för konkurrensutsatt verksamhet t.ex. hantering av överskott och underskott. Internkontroll arbetas aktivt med hela tiden. Kontroll enligt plan och sedan aktiva åtgärder och information. Ekonomigruppen har under året arbetat mycket med att utveckla sitt arbetssätt och en uppdragsbeskrivning för ekonom inom vård- och omsorgsförvaltningen har tagits fram.

18 ÅRSREDOVISING VON (37) Receptionen Receptionen har under året arbetat med tillgänglighet och bemötande. Arbetat har utgått från den handlingsplan som togs fram 2010 och under 2011 har planen verkställts. Detta har inneburit följande: Öppettiderna har ändrats och anpassats mer efter verksamhetens behov och kommunledningens riktlinjer. Bemanningen har omfördelats och en person har receptionsarbetet som huvuduppdrag. Rutiner vid besök har upprättas och verkställts. Arbetsuppgifterna för receptionen har tydliggjorts. Handikappomsorg Övergripande HO Under året har miljö och hälsoskyddsnämnden oannonserat besökt flera verksamheter inom HO som har livsmedelshantering/matlagning. Tjänster i form av egenkontrollprogram behöver inköpas från Kostservice för nästa år. Planering för brukarrevision i två boenden inom socialpsykiatrin har pågått inom ramen för "Näckrosprojektet". Projekten Sapere steg 3 samt ICF fortskrider enligt plan och har varit uppskattat av involverade brukare. Nämnden har fattat beslut om och verksamheten arbetar med planer för utbyggnad av Tallhedens korttidshem. Nämnden fattade beslut om förstärkt brukarinflytande och brukarråd finns nu igång i alla verksamheter. Personlig assistans Mycket utbildningssatsningar, bl.a. kring Sapere, dokumentation, lex Sarah, Lex Maria, timepool m.fl. Genomförd brukarenkät visar trots goda värden att brukare och anhöriga upplever för litet inflytande på schemaläggning av assistenter och en dialog har påbörjats med berörda om detta. Brukarnas behov och önskemål av fritidssysselsättning har också inventerats under året. Installering av säkerhetsskåp för förvaring av datorer hos brukarna har gjorts. Ingår i utvecklingsarbetet av dokumentation inom personlig assistans. P.g.a. sekretessfrågor rörande anhöriganställda så har datorerna inte kunnat lämnas ut enligt planering. Datorerna planeras nu att levereras till personalgrupperna under januari. Under året omplaceringar av flera personal till följd av att brukare tillkommit, avlidit eller bytt utförare, vilket fört med sig stor rörlighet bland assistenter och flera fall behov av att rekrytera personer med undersköterskekompetens. Interna samarbetet med Resurscenter har utvecklats bl.a. via nyttjande av sakoteket och avslappningsrum.

19 ÅRSREDOVISING VON (37) När det gäller ledsagarservice har det under hösten pågått en diskussion och ett arbete med att försöka förändra organisationen för att anpassa verksamhetens behov. Socialpsykiatri Pågående arbete med planering för hemtagning av brukare till Katrineholm, vilka vistats flera år på behandlingshem. Arbetsmiljöfrågor och tillbud lyfts frekventerat kopplat till brukarnas svårigheter att möta andra människor samt arbete kring hur tillbud kan förbyggas. Flera brukare i eget boende anser att de ej vill ha boendestöd. Olika strategier har att stödja brukarna prövas. För att minska ångesten hos brukarna kvällstid har personal förstärkts fram till kl Den fysiska miljön på Skogsbrynet har sett över. Det saknas fysiska möjligheter inom befintlig byggnad att förändra detta. Planerna på nybyggnation ligger flera år framåt i tiden. KFAB har renoverat köket på Skogsbrynet. För att stärka bemanningen nattetid på omvårdnadsboendet, som har sovande natt köptes tjänst från äldreomsorgen tjänst för att klara omvårdnadsbehovet nattetid under en period med somatiskt svårt sjuk brukare. För brukare i boende har studiematerialet för brukarinflytande ESL (ett självständigt liv) använts. Brukarråd har hållits i socialpsykiatrins och neorupsykiatrins verksamheter under året. Brukarrådet har varit H.O. dietist har kopplats in på brukare med boendestöd. Personal från KFAB har gjort besiktning av lägenheterna på Bievägen 14. Samtliga lägenheterna ska få standardhöjning i köken. Mycket personalutbildningar pågår. Arbete med Sapere, lärande organisation och handledning, palliativ vård (omvårdnadsboendet). Två ny kvalificerade boendestödjare har rekryterats. Gruppbostäder Projekt påbörjats att tillsammans med FoU-Sörmland pröva hjälpmedlet IppI på två gruppbostadsområden. Nytt chefsområde "Psykiatri och LSS-boende" bildades 1/10. Området bildas för att möta ökat antal brukare samt höja kvalitén i befintliga områden. Ny områdeschef har börjat. Gruppbostaden Köpmangatan tillhör det nya området. Nya gruppboendet Rönngatan startade i februari med fem platser, en plats tillkom under året. Områdescheferna på boendet har påbörjat arbetet med tjänstebeskrivningar på gruppbostad resp. servicebostad genom att definiera skillnaderna på dessa boenden. Mycket pågående utbildnings-/fortbildningsaktiviteter till personalen i samtliga gruppbostäders områden. Bl.a. i begåvningsstöd, sapere, ICF, smärta vid utveck-

20 ÅRSREDOVISING VON (37) lingsstörning, KTT. brand och time care. Utökad handledning har skett till flera grupper. Fritidsombud har utsetts i boendena för att bättre kunna stödja brukarna i sina fritidsaktiviteter. Brukarråd har genomförts i verksamheterna. Ett par boenden har också börjat arbeta "livshistorier" där brukarnas bakgrund och erfarenheter dokumenteras i syfte att bättre förstå brukaren. Område Nordväst har nu gått in i Hel- och deltidsprojektet med beräknad start i januari Barn och Ungdom Mycket planeringsarbete under året bl.a. lärande organisation, kvalitetsarbetet, den "röda" tråden, FN konventionerna, Lagar, Värdegrund, Hälsofrämjande förhållningssätt, Vision 2025, Arbetsmodellen, Social dokumentation, Genomförande plan, Delaktiviteter RYK, Planera- genomföra-utvärdera. Sapere och begåvningsstöd. Mycket utbildning och handledning, bl.a. begåvningsstöd, autism, hot och våld, sapere, ICF, ADHD och brand. Fritidsenheten varit med att anordna uppmärksamhetsveckan i Katrineholm för fysisk aktivitet och matvanor för personer med funktionsnedsättning. Fritidsenheten har tillsammans med resurscenter genomfört ett teaterprojekt. Detta genomförde under våren I samverkan med KAIK (Katrineholms allmänna idrottsklubb) har ett handbollslag startat. I Fritidsenhetens genomlysning finns beslut om att införa fritidsombud på gruppbostäderna. I och med detta har information till områdeschefer gruppbostäder hållits. Tallheden har haft flera incidenter till följd av brukares mående och ont platser och arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion på Tallheden. Inspektionen ledde inte till några anmärkningar. Arbetet med delning av Tallheden har påbörjats igen. Alla enheter har arbetat med att införa kulturplanen i verksamheten. Kvalitetsgruppen på området har haft regelbundna möten, där kvalitetsutveckling för hela området utvecklats. På APT samtalat kring rutinen barn check lista, har tagit upp frågan med 1:e LSS handläggare. Habiliteringspedagog deltagit i kommunövergripande grupp för att implementera kulturplanen för ungdomar i Katrineholms kommun samt i gruppen som arbetar med framtidsboxarna för ungdomar. Alla dokument för att införa egenvård i området vart klara under augusti. Informations träffar för vårdnadshavare och gode män genomfördes. Under september skickas alla dokument till vårdnadshavare och godemän. Införande start

21 ÅRSREDOVISING VON (37) Resurscenter Teatergruppen "Drömfångarna" hade tre teaterföreställningar 4-5 maj. Föreställningarna var slutsålda. Teatergruppen har träffats två eftermiddagar i veckan i 14 veckor under våren och är ett samarbete mellan HO Fritidsverksamheten, Resurscenter och Studieförbundet Vuxenskolan. Planering för teaterverksamheten för 2012 igångsatt, start i slutet av januari. Förlaget till förändrad modell för beräkning av habiliteringsersättning var på politikerberedning Efter beslut i nämnd kom förändringen att träda i kraft i november Studenter från MDH intervjuade 10 medarbetare på Resurscenter under v 18 till sin C-uppsats som handlar om brukarnas delaktighet på daglig verksamhet. Mycket arbete med ICF och Sapere En brukare får sin dagliga verksamhet på Sjöboda gård sedan i början på juni och året ut. Resurscenter förstahandshyr lokalen för second hand-verksamheten av KIAB från hösten. En person har blivit anställd med lönebidrag via Socialförvaltningen. Planering påbörjad för att starta café och tvättstuga på Lövåsen äldreboende. Preliminär start augusti Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på bilvårdsteamet i december. Mindre anmärkningar och återbesök är inbokat Projektansökan skriven och skickad till socialstyrelsen angående "Meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning". I ansökan söktes medel för en projektledare och en arbetskonsulent. Ansökan avslogs av Socialstyrelsen. I samverkan har beslutats att Resurscenters personal från löneöversynen ändrar titel till arbetshandledare. Myndighet Under året har myndighet genomgått LOTS utbildning för att formera sin nya arbetsgrupp och målsättningar. Ny chef/1:e LSS handläggare har tillsatts under året. Granskningsnycklar för aktgranskning har utvecklats och används. Äldreomsorg Samverkan inom Närvården Arbetsgrupp Västra Äldre har bildats under våren 2011 i samverkan mellan kommunerna i KFV-regionen och landstinget. Äldreomsorgschefen i Katrineholm har varit ordförande under det första året. Hälsofrämjande förhållningssätt Äldreomsorgen fortsätter att utveckla det hälsofrämjande förhållningssättet och det finns med som en punkt på arbetsplatsträffar. Samordnaren för stimulans-

22 ÅRSREDOVISING VON (37) medel utgör stöd för verksamheterna i det hälsofrämjande arbetet och med utgångspunkt från handlingsplanen för Sociala insatser. En gymnasieutbildning i hälsofrämjande förhållningssätt har genomförts under hösten 2011 med deltagare från hemtjänsten. Strandgården arbetar med det sociala innehållet i ett projekt inom stimulansmedlens ram, chefer och en personalgrupp har deltagit under konferens/studiebesök vid ett salutogent äldreboende i Göteborg. Projektet sker i samverkan med FoU i Sörmland. Flera SÄBO har under året haft regelbundna besök av vårdhund och studiecirklar med hund har genomförts. Yngaregården i Björkvik har haft höns under sommarhalvåret vilket har varit mycket uppskattat av de äldre. Korttidsboendet har genomfört planeringsdagar med inriktning utifrån ett hälsofrämjande perspektiv. Projekt Vård- och omsorgsnämnden beslutade i augusti 2010 att avsätta en miljon kronor till ett projekt för kvalitetsutveckling gällande mat. Projektet var uppdelat i två delar; "Laga ekologisk mat till våra äldre" och dietistresurs för "Kartläggning av undernäring inom hemsjukvården". Projekten har genomförts i samarbete med kostservice på Service- och teknikförvaltningen. Produktionsköken som har deltagit är köken på Igelkotten och Yngaregården. Projekten är slutförda under december 2011 och rapportering sker till VON i februari Förvaltningen har efter ansökan beviljats projektmedel från Nova Med Tech. Ett samarbetsprojekt mellan Katrineholms kommun, Nova Med Tech och KATEC; "Katrineholmsmodellen - från problem i vardagen till nytt värde i verksamheten" har påbörjats. Projektet är en fortsättning på tidigare projekt om innovationer i vården. Teknikprojektet i samarbete med Nova Med Tech har avslutats under året. Giraffen har varit utlånad till en brukare inom hemtjänsten. Försöket har avbrutits då brukaren av hälsoskäl inte orkade genomföra hela försöksperioden. Kommunikationshjälpmedlet IPPI har provats på Igelkottens dagverksamhet i samarbete med FoU i Sörmland. Äldreomsorgen har deltagit i projektet "Framtidens välfärdstjänster" i samarbete med FoU i Sörmland. Projektet avslutas och avrapporteras vis slutseminarium i januari Områdeschef Furuliden har fått förstärkning med en områdeschef på 50 % genom omfördelning inom befintlig budgetram. Biträdande områdeschef på Igelkotten har sagt upp sig för att gå vidare i karriären och slutade under hösten En av sjuksköterskecheferna har avslutat sin anställning den 31 december Den andra sjuksköterskechefen har sagt upp sig och går i pension 1 februari Rekryteringen påverkas av den pågående översynen av ledningsorganisationen inom VOF.

23 ÅRSREDOVISING VON (37) Områdescheferna har deltagit i chefsrådslag och Vision Två områdeschefer har genomfört utbildningen "Ledning i konkurrensutsatt vårdverksamhet" vid Linköpings Universitet. Översyn av sjuksköterskeorganisationen En översyn av sjuksköterskeorganisationen och dess ledningsstruktur har genomförts under året och en handlingsplan är upprättad. Det fortsatta utvecklingsarbetet pågår med konsultstöd på 40 % under sex månader. Arbetet sker i samverkan mellan förvaltningsledning, konsult, chefer, sjuksköterskor och facklig organisation. Kvalitetsregister Registrering sker i nationella kvalitetsregister; Senior Alert och Palliativa registret. Myndighet Statistik som är inlämnad under året: Öppna jämförelser avseende förhållanden 1/10, 1/11, 31/ Inrapportering av uppgifter om insatser i äldre- och handikappomsorgen enligt Sol, individuppgifter den 1 november 2010 Insatser till äldre personer 65+ som ges utan individuellt biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen inskickat till Socialstyrelsen Inrapportering av uppgifter om insatser i äldre- och handikappomsorg enligt Sol, individuppgifter den 1 april Inrapportering av uppgifter om insatser i kommunal hälso- och sjukvård individuppgifter första halvåret Vård och omsorg om äldre personer och personer med funktionsnedsättning, Sol, mängduppgifter 2011 är inskickade till Socialstyrelsen 3 november Nyckeltal, din kommuns tillgänglighet, (Kolada) inlämnat under november Inrapportering av uppgifter om insatser i äldre- och handikappomsorgen enligt Sol individuppgifter den 1 oktober Öppna jämförelser avseende förhållanden 30/3-30/9. Kvalitetsbarometern är genomförd inom hemtjänsten och sammanställning av brukarundersökningen pågår. Antal vårdplaneringar har uppgått till cirka 38 stycken per månad. Under året har antalet ansökningar till SÄBO varit 179 stycken varav 156 fått bifall och 23 fått avslag på sin ansökan. Totalt antal hemtjänstärenden den 31 december 2011 uppgår till 522 ärenden. Kommunens hemtjänst har 438 ärenden i egen regi och 37 ärenden där kommunens hemtjänst är huvudutförare. Externa företag har 47 ärenden som huvudutförare och 37 ärenden som delutförare.

24 ÅRSREDOVISING VON (37) Bostadsanpassning Det har varit 355 bostadsanpassningsärenden under året. Antal ärenden har blivit mer omfattande och kostnadskrävande, framförallt gäller det yngre nyskadade och barnärenden. Under våren anordnades en utbildningsdag för intygsskrivare, handläggare och politiker. Representanter från grannkommunerna deltog. Anhörigstöd Anhöriggrupper har varit en av anhörigstödets huvudsakliga aktiviteter under året. Sociala aktiviteter har anordnats på anhörigcentralen. Anhöriga har erbjudits utbildning i ergonomi och mindfulness. Anhörigstödet erbjuder sedan februari 2011 taktil massage till anhöriga en dag per vecka. Aktiviteten är uppskattad och efterfrågan ökar. Uppsökande verksamhet Uppsökande verksamhet erbjuds alla 80-åringar i form av hembesök, färre personer har tackat ja till besök av biståndshandläggare, distriktssköterska och anhörigstödjare än tidigare år. Fixar-Malte Nytt avtal är skrivet med räddningstjänsten. Särskilda boenden (SÄBO) SÄBO har haft tomplatser under 2011 vilket har genererat tomplatsavdrag. Återbetalning har skett vid ökade personalkostnader, till exempel i samband med hög vårdtyngd. Flera SÄBO har haft problem med vattenskador under året. Lövåsen har haft flera avbrott på data och telenätet under pågående ombyggnation. Arbetsmiljöverket har påbörjat tillsynsbesök vid kommunens särskilda boenden. Områdescheferna på SÄBO redovisar att verksamheten har haft många sociala aktiviteter under året. Äldrekulturveckan var ett uppskattat inslag med mycket aktiviteter. Områdeschefen på Pantern rapporterar att utvecklingen av kontaktpersonalskapet fortskridit och omfattar nu även inköp. Man arbetar aktivt för att höja kontinuiteten hos brukarna. På servicehuset har kontaktpersonalen hand om alla serviceinsatser samt dusch hos sin brukare och planerar tiden för insatsen tillsammans med brukaren i 4 veckors intervaller. På demensboendena tar kontaktpersonalen hand om sin brukare vid varje arbetspass, samt sköter service och dusch hos sin brukare. Panterns arbetssätt kring kontaktmannaskapet kommer att utvecklas inom fler verksamheter i äldreomsorgen. Igelkotten hus 4 är med i hel/deltidsprojektet som är i planeringsstadiet. Uppdraget att se över reception/larmpatrull är påbörjat. Larmpersonalen utbildas för installering av externa larm. Kommunikationshjälpmedlet IPPI har provats på Igelkottens dagverksamhet.

25 ÅRSREDOVISING VON (37) Hemtjänst Lagen om valfrihet; LOV infördes 1 januari Områdescheferna för hemtjänsten har deltagit i möten/utbildningar tillsammans med externa utförare. Under året har hemtjänsten arbetat med att ställa om verksamheten utifrån de nya förutsättningarna i LOV. Den administrativa tiden minskas och tiden för arbetsplatsträffar har dragits ned. Rutinen för teamträffar har reviderats vilket innebär minskad mötestid där berörd kontaktpersonal deltar mot tidigare hela personalgruppen. En områdeschef har utbildat externa utförare och egenregin i TES. Det har varit mycket problem med TES under året och verksamheten har haft svårt att få till optimal planering på ett bra sätt. Under hösten har återrapporteringen i TES fungerat bättre, vilket är positivt. Verksamheten har under året gått med underskott. Åtgärdsplan för ekonomin är framtagen för respektive område och ekonomisk uppföljning har skett regelbundet. En översyn av hemtjänsten har gjorts med hjälp av extern konsult. Rapporten med förslag till åtgärder ligger till grund för fortsatt uppdrag. Äldreomsorgschefen ansvarar för att ta fram konkreta förslag till förändringar med konsekvensbeskrivningar. Arbetet leds av biträdande äldreomsorgschef tillsammans med hemtjänstcheferna. Lövåsens korttidsboende I april hölls invigning av "nya" Lövåsen i Vingåker. Beläggningen på korttidsboendet har periodvis varit låg men har stabiliserat sig i slutet av året. Negativa synpunkter har inkommit om matens kvalité i Vingåker. Ett utvecklingsarbete har pågått under 2011 i samarbete med Service- och teknikförvaltningen och Vingåkers kommun. En ny kock är anställd och under senhösten har det blivit en klar förbättring av matens kvalité. Översyn av korttidsverksamhetens inriktning har genomförts under Projektet har skett i samverkan med FoU Sörmland. Fortsatt utvecklingsarbete samordnas med uppdraget kring Katrineholms Trygghetsmodell. Sjuksköterskor I projektet Katrineholms Trygghetsmodell har planeringsdagar genomförts med samtlig personal och sjuksköterskor på Lövåsens korttidsboende. Syftet var att diskutera och implementera tankesättet i arbetet med strukturöversynen på Lövåsen. Dagarna gav grund för fortsatt arbete och praktiskt genomförande. Arbetet har bedrivits i samverkan med FoU Sörmland. Sjuksköterskorna inom handikappomsorgen har varit delaktiga i arbetet med ICF. En ny modell för handledning av termin sex studenter har presenterats av kliniska adjunkten och huvudhandledarna. Modellen verkställs under våren Dietisterna har medverkat på arbetsplatsträffar och bland annat redovisat resultatet för mätningen av nattfastan. Inom handikappomsorgen har även överviktproblematik diskuterats. En sjuksköterska har erhållit magisterexamen inom psykiatrisk omvårdnad.

Kompetensutveckling under 2010 samt planering av 2011 års kompetensutveckling

Kompetensutveckling under 2010 samt planering av 2011 års kompetensutveckling VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Ingela Lövgren, utvecklingsledare Vård- och omsorgsnämndens handling nr 3/2011 KOMPETENSUTVECKLING 2010/2011 1 (6) VON/2009:60, 2010:114-027 Godkänd av vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Verksamhetsberättelse för vård- och omsorgsförvaltningen

Verksamhetsberättelse för vård- och omsorgsförvaltningen VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lena Andréasson, vård- och omsorgschef Vård- och omsorgsnämndens handling nr 6/2008 VERKSAMHETSBERÄTTELSE VOF 2007 1 (5) Verksamhetsberättelse för vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Verksamhetsplan 2018-03-16 Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/1130-4 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2 (7) Ansvarsområde Verksamheter som verksamhetsplanen omfattar: Myndighetsutövning Lagen om stöd

Läs mer

Ange datum. 1 (6) DELÅRSRAPPORT 2014 NÄMND: Socialnämnd FÖRVALTNING: Socialförvaltning Ordförande: Bo Brantmark Förvaltningschef: Lena Landström VERKSAMHET Vård och omsorg har ansvar för kommunens vårdboenden,

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER

Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER Under året har ett förberedelsearbete pågått för att starta upp ett nytt boende för att ta emot ensamkommande barn och unga i Ånge tätort,

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten Omsorgsnämnden Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten 1 2009-04-28 Innehållsförteckning 1 Omsorgsnämndens kvalitetsarbete 1.1 Metod. 4 1.2 Enkäter 4 2 Verksamhetsinformation 2.1 Presentation

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Äldreplan för Härjedalens kommun. år

Äldreplan för Härjedalens kommun. år Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-11-24 Dnr 709-189-10 Sn 2 (7) Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Syfte och användning Enligt 3 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen...

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen... Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Daglig

Läs mer

Medarbetarenkät på vård- och omsorgsförvaltningen 2010 (Nöjd Medarbetar Index NMI) resultatredovisning och förslag till åtgärder

Medarbetarenkät på vård- och omsorgsförvaltningen 2010 (Nöjd Medarbetar Index NMI) resultatredovisning och förslag till åtgärder VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsnämndens handling nr 15/2010 RESULTATREDOVISNING 1(20) 2010-08-30 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Lena Andréasson

Läs mer

Svar på inspektionsmeddelande

Svar på inspektionsmeddelande VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 4/2007 SVAR INSPEKTIONSMEDDELANDE 1 (6) Vår handläggare Ert datum Er beteckning Jan Nilsson, utredare 2006-11-23 AILI 2006/31728 Arbetsmiljöverket

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-26 Sida 1 (2) Diarienr NF 2018/00048-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Helena Vesterlund Epost: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till Aros Stödgrupp AB Nämnden för

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Delårsrapport. Viadidakt

Delårsrapport. Viadidakt Delårsrapport Viadidakt 2011 Innehållsförteckning 1 Förvaltningsberättelse... 3 1.1 Finansiella mål och ekonomisk analys... 3 1.2 Framtiden... 3 2 Verksamhetsområden... 5 2.1 Samhällsutveckling... 5 2.2

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Budgetuppföljningsprognos BUP , V ård - och omsorgsnämnden

Budgetuppföljningsprognos BUP , V ård - och omsorgsnämnden Tjänsteskrive 2017-10 - 24 Handläggare Anki Ekeblad Controllerenheten Diarienummer 2016VON/0130 Vård - och omsorgsnämnden Budgetuppföljnings BUP 3 2017, V ård - och omsorgsnämnden Förslag till beslut Vård

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Ordförande: Tony Hansson Förvaltningschef: Ann Letorp Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Omflyttning av medel rapport till kommunstyrelsen I nuläget inget

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Omvårdnad Gävle. Bokslutsdagen. 27 mars 2015

Omvårdnad Gävle. Bokslutsdagen. 27 mars 2015 Omvårdnad Gävle Bokslutsdagen 27 mars 2015 Omvårdnad Gävle Omvårdnad Gävle ansvarar för stöd och omsorg till äldre och personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning i Gävle kommun. Verksamheten

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Kvalitets och värdegrundsdeklaration

Kvalitets och värdegrundsdeklaration s och värdegrundsdeklaration på Fogdaröd: I vårt dagliga arbete på Fogdaröd strävar vi alltid efter att brukare, boende och elever med sina företrädare och anhöriga ska uppleva att vi med överlägsen yrkeskompetens

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Februari - september 2016 Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Effekter... 3 Inskrivning och vårdplanering... 3 Tillfälliga vistelser och betalningsansvar...

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

Åtgärds- och tidplan för Norrgläntan med anledning av genomlysning

Åtgärds- och tidplan för Norrgläntan med anledning av genomlysning ÅTGÄRDS-/TIDPLAN 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Äldreomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Anna-Lena Ramstedt, vik. områdeschef Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2007-05-10 Vård- och

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet enligt LSS Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/144 Version [1.0] Innehållsförteckning...1

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

Utvecklingsplan för äldreomsorgen i Södermöre kommundel 2012-2014

Utvecklingsplan för äldreomsorgen i Södermöre kommundel 2012-2014 Handläggare 0480-452900 Datum 2012-08-16 INFORMATIONSÄRENDE Utvecklingsplan för äldreomsorgen i Södermöre kommundel 2012-2014 1. Bakgrund Utvecklingsplanen för äldreomsorgen i Södermöre kommundelsnämnd

Läs mer

Äldrenämndens. inriktningsmål

Äldrenämndens. inriktningsmål Äldrenämndens inriktningsmål Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Sid 3 Verksamhetsidé Sid 4-5 Vision Sid 6 Uppdrag Sid 7 Ekonomi Sid 8 Verksamhet Sid 9-11 Personal/Organisation Sid 12 Inledning

Läs mer

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde Verksamhetsplan2009-2011 för Bryggarens hemtjänstområde Reviderad 20110104 Till grund för enhetens verksamhet är Förvaltningen för omsorg och hälsas verksamhetsplan 2009-2011 Vision Vi är till för att

Läs mer

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsområde Myndighet Diarienummer: VON 2014/1037-2 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör den 2015-03-15 Vård- och omsorgskontoret 2 (11)

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (6) 2015-12-09 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Michael Boström 08 508 18 156 Till

Läs mer

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Britt-Louise Thorberg, utvecklingsledare 0171-525 56 britt-louise.thorberg@habo.se Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

Åtgärds- handlingsplan år 2013 Rev: 2013-09-04

Åtgärds- handlingsplan år 2013 Rev: 2013-09-04 Övergripande socialförvaltningen: Ärende Åtgärd/Handlingsplan Effekt Klart tidpunkt Uppföljning Kvalitetsledningssystem Utsett en samordnare i förvaltningen Säkerställa kvaliteten, tydliggöra ansvaret

Läs mer

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg www.pwc.se Revisionsrapport Inger Kullberg Cert. kommunal revisor Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Önneröd Sands gruppbostad

Verksamhetsplan 2012 Önneröd Sands gruppbostad Verksamhetsplan 2012 Önneröd Sands gruppbostad Verksamhetsplan för Önneröd Sands gruppbostad 2012 Önneröd Sand är ett boende enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Gruppbostaden

Läs mer

Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna för införande av valfrihetssystem inom äldreomsorgen

Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna för införande av valfrihetssystem inom äldreomsorgen VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Jan Nilsson, utredare Vård- och omsorgsnämndens handling nr 23/2009 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vård- och omsorgsnämnden Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna

Läs mer

Internkontrollrapport Vård- och omsorgsnämnden 2017

Internkontrollrapport Vård- och omsorgsnämnden 2017 Vård- och omsorgsnämndens handling nr 5/2018 Internkontrollrapport Vård- och omsorgsnämnden 2017 2018-02-14 Dnr VON/2016:76-049 Handläggare: Marie Myrbeck Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2018-03-01,

Läs mer

Verksamhetsplan för 2010 Avdelningen för LSS-verksamhet

Verksamhetsplan för 2010 Avdelningen för LSS-verksamhet Verksamhetsplan för 2010 Avdelningen för LSS-verksamhet Avdelningen för LSS-verksamhet 2009-12-15 2 (6) Mål för verksamheten Verksamhetsplan för 2010 Verksamhetsmålen utgår ytterst från fullmäktiges mål

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-12 Dnr: 2014/123-NF-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-12 Dnr: 2014/123-NF-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-12 Dnr: 2014/123-NF-702 Cecilia Tollbom Lindh - ay340 E-post: cecilia.tollbom.lindh@vasteras.se Kopia till Inger Andresson, proaros Helene

Läs mer

Slutrapport från översyn av äldre utlandsföddas behov av äldreomsorg samt utveckling av stödinsatser

Slutrapport från översyn av äldre utlandsföddas behov av äldreomsorg samt utveckling av stödinsatser VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Hannele Hassinen, projektledare SLUTRAPPORT 1 (8) Slutrapport från översyn av äldre utlandsföddas behov av äldreomsorg samt utveckling av stödinsatser Slutrapport Stimulansmedelprojekt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Gruppbostäder 2

Verksamhetsberättelse 2012 Gruppbostäder 2 KUNGSHOLMENS STADSDELSNÄMND GRUPPBOSTÄDER 2 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.1-521-2012 SID 1 (9) 2013-02-13 Handläggare: Mathias Englund Telefon:08-508 08 549 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Verksamhetsberättelse

Läs mer

LOTS och verksamhetsplan

LOTS och verksamhetsplan Vård- och omsorgsnämndens handling nr 4/2014 LOTS och verksamhetsplan Vård- och omsorgsförvaltningen 2014 Dnr VON/2014:5-012 Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2014-01-30, 11 VERKSAMHETSPLAN VOF 2014

Läs mer

Trygghet. Vår vision. Äldre och personer med funktionsnedsättning ska känna sig trygga i sitt boende och

Trygghet. Vår vision. Äldre och personer med funktionsnedsättning ska känna sig trygga i sitt boende och Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2015 2019 Vår vision Köpings kommuns insatser inom Vård & Omsorg ska vara bland de bästa i Sverige. Alla människor har lika värde och ska känna att de har samma

Läs mer

Verksamhetsplan för vård- och omsorgsförvaltningen

Verksamhetsplan för vård- och omsorgsförvaltningen VERKSAMHETSPLAN VOF 2012 1 (15) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN 2011-11-14 2011:89-012 Lena Andreasson, förvaltnings Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2011-12-08, 140 Verksamhetsplan för vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Rolf Samuelsson (MP) 2011-02-04 ordförande Till socialnämnden Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt

Läs mer

2010-02-23 SIDAN 1. Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen

2010-02-23 SIDAN 1. Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen SIDAN 1 Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen Kundval- /valfrihetssystem Hemtjänst 1 januari 2002 Ledsagning och avlösning 1 januari 2002 Vård- och omsorgsboende 1

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2018-04-10 ON 2018/0034 53515 Omsorgsnämnden Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner Kvalitetsberättelse

Läs mer

Redovisning av statsbidrag 2016

Redovisning av statsbidrag 2016 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.4-274-2016 Sida 1 (7) 2017-01-27 Handläggare Karin Wallqvist Telefon: 08-508 25 181 Till Socialnämnden 2017-02-28

Läs mer

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:19-012 Planering och administration 2018-09-03 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 Förslag till

Läs mer

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 SOCIALNÄMND Kommunfullmäktige 18 juni 2013 2014 2015 2016 Kommunbidrag, tkr 453 592 444 300 444 371 varav: serviceutökning, tkr 2 000 priskompensation, tkr 1 910 engångsanslag,

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt myndighetsutövning

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt myndighetsutövning 1(5) Ramona Persson 0155-26 40 27 Socialnämnden i Vingåkers kommun 643 80 VINGÅKER Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse enligt 9 6 lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsområde för personer med funktionsnedsättning Diarienummer:

Verksamhetsplan. Verksamhetsområde för personer med funktionsnedsättning Diarienummer: Verksamhetsplan 2018-04-06 Verksamhetsområde för personer med funktionsnedsättning Diarienummer: Verksamhetsplan är framtagen av ledningsgruppen för VPF VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2 (8) Ansvarsområde Bostad

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden -04-14 Frida Wennermark Controller Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk sammanställning HELÅR Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) % Verksamhetens intäkter Avgifter

Läs mer

Organisationsenhet: 44 Socialförvaltningen Vald fas: Internkontrollplan och uppföljning Internkontrollplan - uppföljning

Organisationsenhet: 44 Socialförvaltningen Vald fas: Internkontrollplan och uppföljning Internkontrollplan - uppföljning Organisationsenhet: 44 Socialförvaltningen Vald fas: Internkontrollplan och uppföljning 2018 Internkontrollplan - uppföljning Ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet Ledning och styrning Risk Riskvärd

Läs mer

Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012

Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012 Stöd till personer med funktionsnedsättning 2013 resultat för s kommun, inrapporterat 2012 Om öppna jämförelser kring det stöd som na erbjuder personer med funktionsnedsättning har gjorts sedan 2010. Undersökningen

Läs mer

Policy: Bostad och stöd i bostaden

Policy: Bostad och stöd i bostaden Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Policy: Bostad och stöd i bostaden Allmänna principer: Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska den enskilde

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08.30 11.15 Ledamöter Thomas Lidberg (S) ordförande Mira Wedenberg (M) vice ordförande Sören Söderström (C) Carl Donnér (M) Maria

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Bilaga 9, SN Karlsborgs kommun. iiiaiiii Soclai!O" 'OIInlngen. Delårsrapport Socialnämnden

Bilaga 9, SN Karlsborgs kommun. iiiaiiii Soclai!O 'OIInlngen. Delårsrapport Socialnämnden Karlsborgs kommun iiiaiiii Soclai!O" 'OIInlngen Delårsrapport 2017 Socialnämnden Innehållsförteckning Bilaga 9, SN 2017-09-06 98 VERKSAMHETSBERÄTTELSE... ~~~~?~ -:-: :. : ~- :;.; -: ::;: : ::.~ : -:; _:..

Läs mer

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009 Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009 Uppföljning av kvalitetsgarantier inom socialförvaltningen 2009 Bakgrund Socialnämnden införde kvalitetsgarantier inom äldreomsorgen, individ-

Läs mer

Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder

Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder Revisionsrapport* Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder Eskilstuna kommun April 2008 Kerstin Svensson, Certifierad kommunal revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Brukaren ska uppleva att hon eller han får de behov

Läs mer

Personlig assistans Kvalitet i bemötande

Personlig assistans Kvalitet i bemötande Revisionsrapport Personlig assistans Kvalitet i bemötande och rätt insatser Christel Eriksson Cert. Kommunal revisor Mars 2014 Sammanfattning har fått de förtroendevalda revisorerna i Halmstads kommuns

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2018

Uppföljningsrapport per april 2018 Uppföljningsrapport april 2018 1 (7) 2018-05-03 Bildning- och omsorgsförvaltningen Uppföljningsrapport per april 2018 Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr 2018 Budget

Läs mer

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN SOCIALNÄMNDEN UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

FRAMTIDSPLAN. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Social verksamhet 2014-05-15. Framtidsplan. Social verksamhet 2014-2020 1/5

FRAMTIDSPLAN. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Social verksamhet 2014-05-15. Framtidsplan. Social verksamhet 2014-2020 1/5 2014-2020 1/5 för 2014-2020 ens ambition är att ge en tydlig inriktning för verksamhets utveckling på kortare och längre sikt fram till år 2020. Utmaningen handlar i grunden om hur vi ska kunna vidareutveckla

Läs mer

Område Rehabilitering

Område Rehabilitering Redovisning av avslutade projekt och aktiviteter finansierade av statliga stimulansbidrag för utveckling av vården och omsorgen om äldre personer. Område Rehabilitering KomSam projektet Äldreenheten, Nacka

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

Äldrenämnden Bilaga 3

Äldrenämnden Bilaga 3 Äldrenämnden Bilaga 3 Nämndens samtliga mål med indikatorer Nämndens viktigaste mål för verksamheten Äldrenämndens insatser ska bidra till att äldre personer känner sig trygga i sin vardag och får stöd

Läs mer

Svar på motion angående äldreomsorgen i Piteå kommun

Svar på motion angående äldreomsorgen i Piteå kommun PITEÅ KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Socialnämnden 2013-08-14 10 Sn 110 Svar på motion angående äldreomsorgen i Piteå kommun Beslut Socialnämnden anser motionen som färdigbehandlad. Ärendebeskrivning

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och sysselsättning 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo.

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-02-04 Vår referens Anne Wolf Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse anne.wolf@malmo.se Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013 SOFV-2014-208

Läs mer

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare Avdelningen egen regi Sida 1 (5) 2018-10-29 Handläggare: Michael Boström 08 508 18 156 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-12-18 Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Läs mer

Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Eva Alama, vård- och omsorgschef Malin Hedberg Soini, ekonom

Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Eva Alama, vård- och omsorgschef Malin Hedberg Soini, ekonom Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, stadshuset kl 13:00 14:30 Beslutande Övriga Sten-Inge Olsson (S) Ulla Lundh (S) Margot Karlsson (S) Stellan Andersson (C) Jan Klarström (SD)

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014

Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014 program för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014 program för vård- och omsorgsnämnden 2011-2014 Vår vision Köpings kommuns insatser inom vård och omsorg ska vara bland de bästa i Sverige. Det ska kännas

Läs mer