Kompetensutveckling under 2010 samt planering av 2011 års kompetensutveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompetensutveckling under 2010 samt planering av 2011 års kompetensutveckling"

Transkript

1 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Ingela Lövgren, utvecklingsledare Vård- och omsorgsnämndens handling nr 3/2011 KOMPETENSUTVECKLING 2010/ (6) VON/2009:60, 2010: Godkänd av vård- och omsorgsnämnden , 17 Vård- och omsorgsnämnden Kompetensutveckling under 2010 samt planering av 2011 års kompetensutveckling Ärendebeskrivning Utifrån den kompetensutvecklingsplan som upprättades inför 2010 har det inom Vård- och omsorgsförvaltningen genomförts ett antal utbildningsinsatser. Detta har skett utifrån det anslag som förvaltningen disponerar för kompetensutveckling samt det tilläggsanslag som tillkom under året. Ekonomisk uppföljning gällande kompetensutveckling 2010 sker i samband med bokslut. Inför 2011 har förvaltningen upprättat ett förslag på fördelning av medlen för kompetensutveckling. Utifrån det pågår ett arbete med att sammanställa detaljerade kompetensutvecklingsplaner för de olika yrkeskategorierna inom förvaltningen. Kompetensutveckling under 2010 Mål Under planperioden skall kompetensutvecklingsplaner, med tydlig koppling till verksamhetsbehovet, upprättas för samtliga yrkeskategorier. Anordna verksamhetsnära utbildningar på gymnasial/högskolenivå som möjliggör studier för all personal i samverkan med utbildningsanordnare, landstinget och övriga kommuner inom regionen. Utveckla ledarskapet genom utbildning i salutogent synsätt/förhållningssätt Slutföra genomförandet av Kvalitet till er tjänst, KTT. Under planperioden skall all tillsvidareanställd personal ha genomgått utbildningen. Måluppfyllelse Kompetensutvecklingsplaner Kompetensutvecklingsplaner för 2010 gällande utbildningar inom äldre respektive handikappomsorgen har upprättats. I och med införandet av Kompetensportalen 1 kommer även en utveckling av varje medarbetares individuella utvecklingsplan att ske. Detta arbete har till viss del påbörjats under hösten och fortsätter under Verksamhetsnära utbildningar Närvårdsskolan - är en gemensam satsning på kompetenshöjning av personal inom Flens-, Katrineholms- och Vingåkers kommuner samt landstinget Sörmland. Utbildningen syftar till att skapa ett gemensamt synsätt, öka förståelsen för varandras 1 Kompetensportalen är ett IT verktyg som stödjer arbetet med strategisk kompetensutveckling.

2 KOMPETENSUTVECKLING 2010/ (6) kulturer, uppdrag och ansvar samt att genom gemensamt förhållningssätt tydligare sätta brukaren/patienten i fokus. Målet med Närvårdsskolan är att genom de gemensamma verksamhetsnära utbildningarna höja personalens kompetens och skapa en ökad förståelse för varandras värderingar, kulturer och uppdrag. Utbildningen skall leda till ökad samsyn och kvalitet för brukaren i bemötande och vård. Under året har fyra utbildningar genomförts inom Närvårdsskolans. Varje utbildning har bestått av fem hela utbildningsdagar. Två av utbildningarna har haft inriktning mot rehabilitering av multisjuka, de övriga två har inriktats mot palliativ vård respektive demens. Hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande arbetssätt - är en gymnasiekurs som vänder sig till personal inom hemtjänsten. Kursen, som pågår under en termin, är framtagen i samverkan mellan vård- och omsorgsförvaltningen och Ellwynska skolan. Syftet med kursen är att åstadkomma en hög medvetenhet och ökade kunskaper hos personalen när det gäller hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande insatser. Kursens upplägg har ett verksamhetsnära perspektiv där en stor del av studieuppgifterna utgår från den egna arbetsplatsen. Dessutom har ett flertal interna föreläsare såsom biståndshandläggare, dietist, fixar-malte m.fl. deltagit i kursen. Den första gymnasiekursen genomfördes under hösten 2007 därefter har ytterligare fyra kurser genomförts varav en under hösten Ledarskap och salutogent synsätt/förhållningssätt I januari 2009 startade projektet Salutogent förhållningssätt där inriktningen, till stor del, varit att utveckla det salutogena ledarskapet. Detta har bl.a. skett genom olika utbildningsinsatser som bestått av storföreläsningar med externa föreläsare, föredrag i verksamheten, forskningsgrupper samt fokusgrupper. Kvalitet till er tjänst Kvalitet till er tjänst (KTT) är ett verktyg som skapar en plattform av gemensamma värderingar och ett gemensamt språk och som stödjer en uthållig kvalitetsutveckling. Inom vård- och omsorgsförvaltningen genomfördes under åren ett stort antal utbildningar i verktyget Kvalitet - till er tjänst (KTT). En tid har gått sedan dessa utbildningsinsatser genomfördes och behov av att utbilda nya handledare och nyanställda chefer har uppstått. Dessutom har det funnits ett behov av att ge redan utbildade handledare och chefer en repetitionsutbildning. Utifrån detta har två utbildningar genomförts, dels i form av en repetitionsutbildning dels en grundutbildning för nya handledare. Handledarna har till uppgift att utbilda övriga medarbetare på respektive arbetsplats. Utbildare har vid båda tillfällena varit en av förvaltningens utbildade tränare.

3 Antal deltagare KOMPETENSUTVECKLING 2010/ (6) Utbildning Antal deltagare Män Kvinnor Hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande arbetssätt Närvårdsskolan, palliativ vård Närvårdsskolan, rehab/multisjuka KTT repetitionsutb KTT handledarutb Salutogent förhållningssätt Kompetensutvecklingsplan 2010 Förutom de utbildningar som beskrivs ovan har ett flertal utbildningar genomförts utifrån de upprättade kompetensutvecklingsplanerna inom äldre- och handikappomsorgen. Dessutom fick Vård- och omsorgsförvaltningen under året ett tilläggsanslag i budgeten. Detta ledde till att ytterligare utbildningar kunde genomföras samt att vikarieersättning kunde betalas ut till 100% för de utbildningar som redan låg i kompetensutvecklingsplanerna. Utifrån kompetensutvecklingsplanerna samt de planer som upprättades i samband med tilläggsanslaget har följande utbildningar genomförts; Utbildning 1 Antal Målgrupp deltagare Ergonomi 224 Personal inom handikappomsorgen Vårdvetenskap 4 Undersköterskor inom äldreomsorgen 7,5 hp Dokumentation 84 Personliga assistenter Jobbpuzzel Bemanningsekonomi Utbildning 2 Antal Målgrupp 23 Personal och chefer inom äldre- och handikappomsorgen samt personal inom Stöd och ledningsfunktionen. Föreläsning- Vårdarnas 230 Personal inom handikappomsorgen makt-brukarens vanmakt Ergonomiombud 31 Ombud inom äldreomsorgen Lex Sarah/Maria 27 Personal inom äldre- och handikappomsorgen Förvärvade hjärnskador 66 Personliga assistenter 1 Utbildningar där både utbildnings- och vikariekostnaderna täcks av tilläggsanslaget 2 Utbildningar där kostnaderna täcks av ordinarie utbildningsmedel. Tilläggsanslagets medel täcker vikariekostnader för vissa av dessa utbildningar.

4 KOMPETENSUTVECKLING 2010/ (6) Föreläsning ICF 26 Deltagare inom ICF projektet samt övriga chefer inom handikappomsorgen Hot- och våld 62 Personal inom äldreomsorgen Utveckling av Grupp och Ledare (UGL) 6 Områdeschefer inom äldre- och handikappomsorgen Kompetensportalen 68 Chefer samt ombud inom äldre- och Utbildning för hörselombud Övriga utbildningsinsatser under 2010 handikappomsorgen 11 Hörselombud inom äldreomsorgen Inom äldreomsorgen har ett flertal utbildningar genomförts med stöd av stimulansbidrag. Även handikappomsorgen har använt stimulansbidrag till de utbildningar som skett inom Sapereprojektet. Inom Näckrosprojektet, som riktar sig till socialpsykiatrin, har utbildningar genomförts utifrån en upprättat plan. I och med införandet av LOV så planeras utbildningar för hemtjänstpersonal med fokus på bemötande. Dessa utbildningar kommer delvis att genomföras under december 2010 och fortsätter efter årsskiftet. Brandutbildning erbjuds kontinuerligt till nyanställda och semestervikarier. Inom de olika verksamhetsområdena har ytterligare utbildningar anordnats utifrån mer yrkesspecifika behov. Handledning individuellt samt i grupp har skett både inom äldre- och handikappomsorgen. Implementeringen av Lärande organisation har påbörjats under hösten. Detta har bl.a. skett genom att chefer och arbetsgrupper diskuterat och reflekterat utifrån ett studiematerial. Detta arbeta kommer att fortsätta under Chefer inom vård- och omsorgsförvaltningen har, förutom det som nämns ovan, även deltagit i bl.a. ledarskapsveckans utbildningar, intradagar samt äldreomsorgsdagarna. Förvaltningsledningen har deltagit i socialchefsdagarna som Föreningen Sveriges Socialchefer (FSS) anordnar. Flertalet av förvaltningens personalgrupper har genomfört planeringsdagar. Kompetensutveckling 2011 Mål Nämndens mål följer grunduppdraget enligt reglementet. Planering inför 2011 Utifrån mål och uppdrag sker planeringen av kompetensutvecklingsinsatser, både på lång- och kort sikt, inom i äldre- och handikappomsorgens respektive utbildningsgrupper. Utifrån detta arbete sammanställs detaljerade kompetensutvecklingsplaner för 2011.

5 KOMPETENSUTVECKLING 2010/ (6) Exempel på utbildningsinsatser som planeras inom äldre- och handikappomsorgen; Hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande förhållningssätt (gymnasiekurs) Närvårdsskolan Lex Sarah/Maria Hot- och våld Ergonomi Autism Alternativ kommunikation Utbildningar inom ICF projektet Ekonomi Juridik Utbildningar i samband med införandet av LOV Brandutbildning Utveckling av Grupp och Ledare (UGL) samt andra ledarutbildningar Psykisk ohälsa hos äldre Utbildningar i samband med införandet att Nationell Patientöversikt (NPÖ) Utbildning i Run Your Company (RYC) Utbildningsplan för att öka kompetensen kring verksamhetssystem och säkerheten kring IT-arbetet är under upprättande och dessa utbildningar kommer att genomföras under Utöver detta kommer ytterligare yrkesspecifika kompetensutvecklingsinsatser att planeras och genomföras. Strategisk kompetensutveckling Under 2011 beräknas implementeringen av Kompetensportalen att vara klar. Det innebär ett mer strategiskt, analyserande och långsiktigt arbete kring dessa frågor. Det i sin tur kräver att verksamhetsplanering och kompetensförsörjning sker i samverkan. Att utveckla medarbetarnas kompetens blir då ett av flera bidrag till att uppnå uppsatta mål samtidigt hamnar kompetensutvecklingsinsatserna i ett sammanhang och får en tydligare koppling till mål och uppdrag. Med stöd av Kompetensportalen kan vi utifrån ställda kompetenskrav åskådliggöra de behov av kompetensutveckling som finns. Detta kommer sedan att ligga till grund för planeringen av olika aktiviteter som faller inom ramen för kompetensutveckling. Förutom de egna medel som förvaltningen disponerar för kompetensutveckling får vård- och omsorgsförvaltningen även ta del av de medel som Katrineholms kommun centralt avsatt för strategisk kompetensutveckling. Under 2011 kommer, enligt beslut i personalutskottet, områdena ledarskap, arbetsmiljö, jämlikhet, administrativ utveckling och fritidsstudier att vara prioriterade områden för strategisk kompetensutveckling på kommunövergripande nivå. Bilaga Fördelning av resurser för vård- och omsorgsförvaltningens kompetensutveckling 2011.

6 Bilaga Fördelning av resurser för vård- och omsorgsförvaltningens kompetensutveckling 2011 Detaljerad kompetensutvecklingsplan för 2011 upprättas under hösten Verksamhet/målgrupp Fördelning Summa Förvaltningsgemensam Värdegrund, lärande organisation Ledning- och verksamhetsstöd Konferenser, fortbildning Förvaltningsledning Konferenser, fortbildning Äldreomsorg Usk/vbtr Lagstiftning, yrkesspecifika utbildningar 771 (inkl. vik) Myndighet/omr.chefer Lagstiftning, yrkesspecifika utbildningar Myndighet 25 Omr.chefer 100 SSk/Dsk Yrkesspecifika utbildningar 125 Rehabenheten Konsultrollen, yrkesspecifika utbildningar 75 Alla yrkeskategorier Handledning 175 Handledning förslag i budget 2011 (100) 1271 Handikappomsorg Handledning, Yrkesspecifika utbildningar, ICF klassificationssystem Handledning förslag i budget 2011 (100) ICF förslag i budget 2011 (200) 1338 Totalsumma 2738

1(4) Fortbildningsgruppen Vård- och omsorgsförvaltningen Hedemora kommun Fortbildningsplan för Vård- och omsorgsförvaltningen 2010 Utbildningsbudgeten 2010 för vård- och omsorgsförvaltningen är på 2484

Läs mer

Verksamhetsplan för vård- och omsorgsförvaltningen

Verksamhetsplan för vård- och omsorgsförvaltningen VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lena Andréasson, vård- och omsorgschef Vård- och omsorgsnämndens handling nr 4/2010 VERKSAMHETSPLAN VOF 2010 1 (10) Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2010-01-28, 14 Verksamhetsplan

Läs mer

Redovisning av statsbidrag 2016

Redovisning av statsbidrag 2016 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.4-274-2016 Sida 1 (7) 2017-01-27 Handläggare Karin Wallqvist Telefon: 08-508 25 181 Till Socialnämnden 2017-02-28

Läs mer

Projektdirektiv för införandet av ICF i äldreomsorgen

Projektdirektiv för införandet av ICF i äldreomsorgen VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 20/2012 PROJEKTDIREKTIV 1 (8) Vår handläggare Ert datum Er beteckning Matilda Nilhage Godkända av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25

Läs mer

Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen. Handläggare Eva Lena Eirefelt Telefon: Kompetensutveckling

Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen. Handläggare Eva Lena Eirefelt Telefon: Kompetensutveckling Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-10-15 Handläggare Eva Lena Eirefelt Telefon: 08-508 29 315 Till Kommunstyrelsen Kompetensutveckling Stadsledningskontorets

Läs mer

Att utveckla en hälsofrämjande

Att utveckla en hälsofrämjande Foto: Medicinsk bild Karolinska Universitetssjukhuset Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats Ett verktyg för att främja hälsa på arbetsplatsen 1 Den hälsofrämjande arbetsplatsen Definition Hälsofrämjande

Läs mer

Att utveckla en hälsofrämjande

Att utveckla en hälsofrämjande Foto: Medicinsk bild Karolinska Universitetssjukhuset Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats Ett verktyg för att främja hälsa på arbetsplatsen HFS 2015. Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats ett

Läs mer

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015. Vision: Göteborg - världens bästa stad att åldras i Rätt kompetens för äldres behov

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015. Vision: Göteborg - världens bästa stad att åldras i Rätt kompetens för äldres behov KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015 Vision: Göteborg - världens bästa stad att åldras i Rätt kompetens för äldres behov KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2015 Nuläge/bakgrund Behov av vård-och omsorg för äldre kommer öka

Läs mer

Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson

Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson I början av 2018 gjordes utskick av en webbaserad enkät till 1494 personer som deltagit vid en del av de aktiviteter som anordnades

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Karriärvägar i vård och omsorg. Kompetensförsörjning- rätt kompetens på rätt plats vid rätt tid

Karriärvägar i vård och omsorg. Kompetensförsörjning- rätt kompetens på rätt plats vid rätt tid Karriärvägar i vård och omsorg Kompetensförsörjning- rätt kompetens på rätt plats vid rätt tid Strategisk kompetensförsörjning Vi utgår från De personer som vi stödjer ska kunna leva sitt liv som de vill

Läs mer

Medarbetarenkät på vård- och omsorgsförvaltningen 2010 (Nöjd Medarbetar Index NMI) resultatredovisning och förslag till åtgärder

Medarbetarenkät på vård- och omsorgsförvaltningen 2010 (Nöjd Medarbetar Index NMI) resultatredovisning och förslag till åtgärder VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsnämndens handling nr 15/2010 RESULTATREDOVISNING 1(20) 2010-08-30 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Lena Andréasson

Läs mer

Sammanfattning. 2. Mål och utvärdering för verksamheten. Verksamhetsplan 2019 Resurscentrum Jessica Höckerdal 1 (7)

Sammanfattning. 2. Mål och utvärdering för verksamheten. Verksamhetsplan 2019 Resurscentrum Jessica Höckerdal 1 (7) Jessica Höckerdal 1 (7) Sammanfattning Satsning riktad mot skolan. Planerade aktiviteter är utbildning och handledning på Klaragymnasiet skola inom tydliggörande pedagogik, en ny utbildning för nyanställda

Läs mer

2. Vad har Carpe, enligt din uppfattning, betytt för arbetsgruppen(erna)?

2. Vad har Carpe, enligt din uppfattning, betytt för arbetsgruppen(erna)? Vi har alla tagit del av olika utbildningar mm och uppdaterat oss.man märker av en mer säkare och tryggare arbetsgrupp. se ovan. bredare kunskap Inte så mycket egentligen. Alla har relevant utbildning.

Läs mer

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Regionstyrelsen Regionledningskontoret Kristina Pesula 1 (5) Arbets- och personalutskottet Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Ärendebeskrivning I budget 2019 för Region Stockholm,

Läs mer

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting 2008-09-01 Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting Inbjudan till kommuner och landsting att ansöka om bidrag för att förstärka kompetensen bland personal som i sitt arbete kommer i kontakt

Läs mer

Ansökan om stimulansmedel för ökad bemanning ÄO Ansökan avser HEMTJÄNST år: 2016

Ansökan om stimulansmedel för ökad bemanning ÄO Ansökan avser HEMTJÄNST år: 2016 1 (10) Ansökan om stimulansmedel för ökad bemanning ÄO Ansökan avser HEMTJÄNST år: 2016 Planerar ni att ansöka om stimulansmedel nästa år: Ja Företag/Sdf Enhet Ansvarig chef Tel.nr Mejladress Regiform

Läs mer

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING

och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Äldre- och handikappomsorg VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Ariane Andersson Telefon: 08-508 20 065 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-05-25 SDN 2005-06-16 Dnr 204-199/2005 UTBILDNINGSPLAN FÖR ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Följebrev till meddelandebladet om Nya bestämmelser i socialtjänstlagen den 1 januari 2011.

Följebrev till meddelandebladet om Nya bestämmelser i socialtjänstlagen den 1 januari 2011. 1(6) Följebrev till meddelandebladet om Nya bestämmelser i socialtjänstlagen den 1 januari 2011. Under våren 2010 fick Socialstyrelsen flera regeringsuppdrag med ursprung i propositionen Värdigt liv i

Läs mer

Kompetensförsörjningen är en av Göteborgs Stads största utmaningar. För att behålla och attrahera medarbetare

Kompetensförsörjningen är en av Göteborgs Stads största utmaningar. För att behålla och attrahera medarbetare Kompetensförsörjningen är en av Göteborgs Stads största utmaningar. För att behålla och attrahera medarbetare behöver vi förbättra arbetsmiljön och minska sjukskrivningar. På så sätt blir vi en attraktiv

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Sida 1 (4) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Ankomstdatum: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Beslut: om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Budgetenhet Äldreomsorg 2012 ENHET/ BUDGETENHET Äldreomsorg TIDSPERIOD 2012 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET GRUNDFAKTA OM ENHETEN Äldreomsorg/hälso- och sjukvård omfattar gemensam verksamhet,

Läs mer

En lärande organisation. - att investera i vård- och omsorgsverksamhet

En lärande organisation. - att investera i vård- och omsorgsverksamhet 2007-09-24 Praktik Utveckling Forskning Framtid En lärande organisation - att investera i vård- och omsorgsverksamhet Inga-Lill Felizia verksamhetschef För PUFF Praktik Utveckling Forskning - Framtid PUFF

Läs mer

Östra Göinge kommun. Ditt förstahandsval som socialsekreterare och biståndshandläggare!

Östra Göinge kommun. Ditt förstahandsval som socialsekreterare och biståndshandläggare! Östra Göinge kommun Ditt förstahandsval som socialsekreterare och biståndshandläggare! Välkommen till oss! Östra Göinge kommun är en kommun på frammarsch med goda ekonomiska resultat och satsningar för

Läs mer

Åtgärds- och tidplan för Norrgläntan med anledning av genomlysning

Åtgärds- och tidplan för Norrgläntan med anledning av genomlysning ÅTGÄRDS-/TIDPLAN 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Äldreomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Anna-Lena Ramstedt, vik. områdeschef Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2007-05-10 Vård- och

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Motion angående utbildningsanställningar inom omsorgsförvaltningen

Motion angående utbildningsanställningar inom omsorgsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva Holm 2015-05-06 ON 2014/0076 53812 Omsorgsnämnden Motion angående utbildningsanställningar inom omsorgsförvaltningen Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Nationellt likvärdig YH-utbildning

Nationellt likvärdig YH-utbildning Nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen En beskrivning av arbetet och processen via Vård- och omsorgscollege. Verksamhetsplan för VO-College I föreningen Vård- och omsorgscollege verksamhetsplan

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad

Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad Orrekullens gruppbostads Verksamhetsplan 2012 Orrekullen är ett särskilt boende enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Gruppbostaden

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

Arbetsteknik och rehabiliterande arbetssätt. Slutrapport

Arbetsteknik och rehabiliterande arbetssätt. Slutrapport Sida: 1 (8) Arbetsteknik och rehabiliterande arbetssätt Slutrapport Viviann Pettersson Lisbeth Johansson Katja Andersson Åsa Hägglund- Larsson Sida: 2 (8) Innehåll 1 Bakgrund...3 1.1 Syfte och mål... 2

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Stimulansmedel inom demensområdet

Stimulansmedel inom demensområdet VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Stefan Ivarsson Projektledare Rapport Stimulansmedel 1 (6) Stimulansmedel inom demensområdet Katrineholms kommun 2 (6) Sammanfattning Demens är en av de vanligaste folksjukdomarna

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Syfte/process Margaretha Häggström

Syfte/process Margaretha Häggström Margaretha Häggström Processledare, Senior Göteborg Medarbetaren Göteborgaren Ekonomin Verksamheten Syfte/process Kompetensmodellen syftar till att utifrån verksamhetens uppställda mål leda, utveckla och

Läs mer

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2015 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (5) 2016-08-25 Fylls i av stadsledningskontoret: Ankomstdatum: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Beslut: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan

Läs mer

Ansökan om medel för utveckling av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt

Ansökan om medel för utveckling av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsättning Ansökan Sida 1 (5) 2016-01-21 av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt Beställarenheten

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Tertialuppföljning vård- och omsorgsnämnden

Tertialuppföljning vård- och omsorgsnämnden VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 24/2009 TERTIALUPPFÖLJNING 1 (8) Datum Vår beteckning 2009-05-19 VON/2009:48-041 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Lena Carlberg,

Läs mer

Se mig! Äldreplan för Ale kommun

Se mig! Äldreplan för Ale kommun Se mig! Äldreplan för Ale kommun 2019 2026 Samhället står inför omfattande förändringar i den äldre befolkningen. Detta ställer stora krav på kommunernas förmåga att anpassa sina verksamheter efter förändrade

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsområde Myndighet Diarienummer: VON 2014/1037-2 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör den 2015-03-15 Vård- och omsorgskontoret 2 (11)

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN. Vo Vård och Omsorg Gunilla Larsen Tel: Vård- och omsorgsnämnden

ESLÖVS KOMMUN. Vo Vård och Omsorg Gunilla Larsen Tel: Vård- och omsorgsnämnden ESLÖVS KOMMUN Vård och Omsorg Gunilla Larsen Tel: 0413-622 61 Vo0.2012.0135 2012-04-10 Vård- och omsorgsnämnden Ändrade utbildningskrav inom LSS-verksamhet Ärendebeskrivning Förändrade behov hos brukarna

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017

Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-08-26 Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 Förslag till beslut 1 De områden som Kompetensförvaltningen

Läs mer

Uppföljning Bromma Personlig assistans

Uppföljning Bromma Personlig assistans Bromma stadsdelsförvaltning Rapport Sida 1 (6) 2014-09-18 Uppföljningen gäller insatsen personlig, enheten arbetar även med avlösar- och ledsagarservice. Adress: Tunnlandsvägen 91 B 168 36 Bromma Enhetschef:

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Bakom kulisserna & GLAD SOMMAR!

Bakom kulisserna & GLAD SOMMAR! På gång i Bakom kulisserna & GLAD SOMMAR! Det byggs bakom kulisserna och det längtas! På vad då och efter vad? Under våren och sommaren byggs det flitigt på en ny webbplats, roligt... och svettigt! Vad

Läs mer

Om CARPE och YRKESKRAVEN. Projekt

Om CARPE och YRKESKRAVEN. Projekt Om CARPE och YRKESKRAVEN Projekt Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla kompetensbehovet. För att

Läs mer

Grundutbildning Nya socialsekreterare Två gånger per år. 2 dagar/utbildning.

Grundutbildning Nya socialsekreterare Två gånger per år. 2 dagar/utbildning. Regional utvecklingsplan år 2019 för den sociala barn- och ungdomsvården inom Uppsala län (utifrån den nationella handlingsplanen Stärkt skydd för barn och unga) Inledning På grund av det aktuella läget

Läs mer

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Verksamhetsplan 2018-03-16 Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/1130-4 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2 (7) Ansvarsområde Verksamheter som verksamhetsplanen omfattar: Myndighetsutövning Lagen om stöd

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE mellan. Föreningen Sveriges Skogsindustrier. och. Sveriges Civilingenjörsförbund

ÖVERENSKOMMELSE mellan. Föreningen Sveriges Skogsindustrier. och. Sveriges Civilingenjörsförbund ÖVERENSKOMMELSE mellan och Gällande avtal prolongeras för tiden 1 april 2004-31 mars 2007 med nedan angivna ändringar och tillägg. Anmärkning Part äger senast 30 november 2005 säga upp detta avtal vad

Läs mer

EVIDENSBASERAD PRAKTIK

EVIDENSBASERAD PRAKTIK Sammanställning från Forum Carpe EVIDENSBASERAD PRAKTIK inom området stöd till personer med funktionsnedsättning Slutredovisning 2017 Stockholms län Bakgrund Sveriges kommuner och landsting (SKL) har sedan

Läs mer

Kompetensfo rso rjningsplan

Kompetensfo rso rjningsplan Sida: 1 av 7 Kompetensfo rso rjningsplan Arbetsförmedlingens utmaningar inom kompetensförsörjning under 2016. Sida: 2 av 7 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Långsiktig kompetensförsörjning... 3 Utmaningar

Läs mer

Se mig! Äldreplan för Ale kommun

Se mig! Äldreplan för Ale kommun Se mig! Äldreplan för Ale kommun 2019 2026 Kvalitet och effektivitet Jag vill att personalen ska tycka om att komma hem till mig. Strategier Utveckla salutogent förhållningssätt i äldreomsorgen.* All verksamhet

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

Information och handledning för utvecklingssamtal och lönesamtal

Information och handledning för utvecklingssamtal och lönesamtal 2013-09-25 Personalavdelningen Information och handledning för utvecklingssamtal och lönesamtal 1 (7) Utvecklingssamtal Utvecklingssamtal ska vara ett återkommande samtal som sker i dialog mellan medarbetare

Läs mer

Slutrapport från översyn av äldre utlandsföddas behov av äldreomsorg samt utveckling av stödinsatser

Slutrapport från översyn av äldre utlandsföddas behov av äldreomsorg samt utveckling av stödinsatser VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Hannele Hassinen, projektledare SLUTRAPPORT 1 (8) Slutrapport från översyn av äldre utlandsföddas behov av äldreomsorg samt utveckling av stödinsatser Slutrapport Stimulansmedelprojekt

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Pat Werner (S), Anneli Hedberg (S), Ewa Gallhammar (FP) Karin Frisk (S), Tony Karlsson (S)

Pat Werner (S), Anneli Hedberg (S), Ewa Gallhammar (FP) Karin Frisk (S), Tony Karlsson (S) ~~ ~ TI 1\atrineholms kommun ~ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL PERSONALUTSKOTTET 2014-12-03 1 Plats och tid Atelj en, Nämndhuset klockan 13.15 13.45 Beslutande Pat Werner (S), Anneli Hedberg (S), Ewa Gallhammar

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Personalutvecklingssektionen (PUS) vid Personalavdelningen. Presentation, december 2012

Personalutvecklingssektionen (PUS) vid Personalavdelningen. Presentation, december 2012 Personalutvecklingssektionen (PUS) vid Personalavdelningen Presentation, december 2012 Sektionschef: Medarbetare: Maria Gruvstad maria.gruvstad@lnu.se 073-906 93 99 Eva Edlund eva.edlund@lnu.se 073-025

Läs mer

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Falu kommun ESF-projekt 2017-2020 Karin Rosenberg 023-87915 23 november 2017 29 Bakgrund till projektet Kompetensförsörjning i välfärden Kvalitetsbrister

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014 Nämndsbudget 2012-2014 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL... 6 VISION... 6 VERKSAMHETSIDÉ...

Läs mer

Stjärnmärkt utbildningsmodell

Stjärnmärkt utbildningsmodell Stjärnmärkt utbildningsmodell 1 Sikta mot stjärnorna Tillsammans för en personcentrerad vård och omsorg Laila Becker Utvecklingsansvarig Stjärnmärkt Svenskt Demenscentrum AnnKristin Bergström Enhetschef,

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Utvecklingsplan Hallen

Utvecklingsplan Hallen 2013-01-14 Utvecklingsplan Hallen Rubrik Förbättringsområde Mål med åtgärder Åtgärd och egenkontroll Tidplan Ansvarig Ledning/organisation Verksamheten behöver tydligare struktur gällande information gällande

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care

Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2018-04-10 ON 2018/0035 53515 Omsorgsnämnden Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner kvalitetsberättelse

Läs mer

Kunskapssatsning för baspersonal i äldre- och funktionshindersomsorgen 2016

Kunskapssatsning för baspersonal i äldre- och funktionshindersomsorgen 2016 Kunskapssatsning för baspersonal i äldre- och funktionshindersomsorgen 2016 Uppdraget Den 17 december 2015 beslutade regeringen att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utforma en kunskapssatsning för baspersonal

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

Verksamhetsbesök på Arbetscentrum

Verksamhetsbesök på Arbetscentrum 2015-03-04 1 (5) Verksamhetsbesöket är genomfört av: Emelie Berglund och Susanna Dennerlöv Verksamhetsbesök på Arbetscentrum Intervjuade: enhetschef Sepideh Erfani före detta enhetschef Elisabeth Axelsson

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

HÄLSOKONVENT - Med arbetsmiljön som framgångskoncept Att tänka och arbeta hälsopromotivt vad betyder det?

HÄLSOKONVENT - Med arbetsmiljön som framgångskoncept Att tänka och arbeta hälsopromotivt vad betyder det? HÄLSOKONVENT - Med arbetsmiljön som framgångskoncept Att tänka och arbeta hälsopromotivt vad betyder det? Jan Winroth, Universitetslektor i pedagogik / hälsopromotion Hälsopromotion - Hälsofrämjande Det

Läs mer

Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet

Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet Perspektiv Arbetsområde Projekt, aktivitet m.m. Sjukhus eller vårdorganisation Medarbetarperspektivet Evenemang Friskvård /levnadsvanor

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Vård och omsorg. Kompetensutvecklingsplan för personal inom Vård och Omsorg 2011-2012

Vård och omsorg. Kompetensutvecklingsplan för personal inom Vård och Omsorg 2011-2012 Vård och omsorg Kompetensutvecklingsplan för personal inom Vård och Omsorg 2011-2012 Bakgrund Vård och Omsorg har under 2010 omorganiserats till att bli en sammanhållen verksamhet med delarna Äldreomsorg,

Läs mer

Redovisas i månadsuppföljning 2015 1 Alla Brukare KKiK US 2015 1 FLG Brukare KKIK Webbanvändarvänlighet Åsa FLG Arbetet är påbörjat

Redovisas i månadsuppföljning 2015 1 Alla Brukare KKiK US 2015 1 FLG Brukare KKIK Webbanvändarvänlighet Åsa FLG Arbetet är påbörjat Vad Ansvarig Redovisning till Uppföljning/anteckning År Månad Ansvar Perspektiv 2015 1 Alla Brukare Planera brukarträffar/-råd /EC FLG 2015 1 Alla Brukare Planera anhörigträffar /EC FLG 2015 1 FLG Brukare

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 13/2017 STRATEGI 1 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Jessica Svärd, kommunikatör Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2017-12-07,

Läs mer

Exempel på godkända insatser

Exempel på godkända insatser 2018-04-17 Vårt dnr: 1 (8) Sabina Bajraktarevic, Sandra Bergendorff, Viktoria Hansson (SKL) Erik Lardnäs (Pacta) Exempel på godkända insatser -finansiering via TLO-KL medel- Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

MÅL OCH HANDLINGSPLAN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN

MÅL OCH HANDLINGSPLAN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN MÅL OCH HANDLINGSPLAN 2018-2020 OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN CENTRALA BEGREPP Självbestämmande Delaktighet och inflytande Kontinuitet Helhetssyn Tillgänglighet 2 OMRÅDE STÖD OCH SERVICE

Läs mer

Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan

Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan I skollagen står det om lika tillgång till utbildning, likvärdig

Läs mer

Sammanfattning av rapporten Språkombudet som resurs på arbetsplatser

Sammanfattning av rapporten Språkombudet som resurs på arbetsplatser 2019 Sammanfattning av rapporten Språkombudet som resurs på arbetsplatser En uppföljning av språkombudsfunktionen på äldreboenden och hemtjänsten i fyra kommuner. AINA BIGESTANS Sammanfattning av rapporten:

Läs mer

Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa

Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa Med hjälp av dialogkorten kan en god dialog stimuleras och viktiga frågor lyftas fram. Dialogkorten syftar till att hitta de resurser som bidrar till att skapa hållbart

Läs mer

Handlingsplan för projektet Salutogent förhållningssätt inom äldreomsorgen i Katrineholm

Handlingsplan för projektet Salutogent förhållningssätt inom äldreomsorgen i Katrineholm VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Rapport REVIDERAD 2009-09-09 2010-01-07 1 (29) Handlingsplan för projektet inom äldreomsorgen i Katrineholm 2010 2 (29) Sammanfattning Ny forskning har visat att det är av

Läs mer

Kompetensutvecklingsplan. för medarbetare inom äldreomsorgen

Kompetensutvecklingsplan. för medarbetare inom äldreomsorgen Kompetensutvecklingsplan för medarbetare inom äldreomsorgen Kompetensutvecklingsplan för: Namn Arbetsplats och enhet Enhetschef Datum KRAVMÄRKT YRKESROLL, Layout och produktion Birgitta Klingsäter, birgitta@klingsater.se,

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Sida 1 (6) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Eslövs kommun investerar i medarbetarna

Eslövs kommun investerar i medarbetarna Eslövs kommun investerar i medarbetarna Mitt i Skåne Tillverkningsindustri och offentliga tjänster dominerar Mitt i Skåne nära från alla skånska orter till Eslöv Nära de större städerna Malmö, Lund, Helsingborg

Läs mer

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten?

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? L Ö S N I N G S F O K U S E R A T O C H H Ä L S O F R Ä M J A N D E GONGGÅNG för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? Vad är GongGång

Läs mer

Informationsteknologi

Informationsteknologi Projektblad nr Förv.: 1 Upprättad den: 2013-02-13 Informationsteknologi ON 001 Omsorgsförvaltningens informationsteknologi består idag bl.a. av 140 administrativa arbetsplatser, 190 arbetsstationer för

Läs mer

Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017

Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-10-03 Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 Förslag till beslut 1 Kompetensnämnden prioriterar önskade

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller

Läs mer

Bättre arbetsmiljö BAM

Bättre arbetsmiljö BAM EN GRUNDUTBILDNING FRAMTAGEN AV PREVENT Sid 1 av 7 Det är Prevent som tagit fram konceptet för grundutbildningen Bättre Arbetsmiljö BAM. Prevent är en ideell förening inom arbetsmiljöområdet med Svenskt

Läs mer