Verksamhetsplan för 2010 Avdelningen för LSS-verksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för 2010 Avdelningen för LSS-verksamhet"

Transkript

1 Verksamhetsplan för 2010 Avdelningen för LSS-verksamhet Avdelningen för LSS-verksamhet

2 2 (6) Mål för verksamheten Verksamhetsplan för 2010 Verksamhetsmålen utgår ytterst från fullmäktiges mål för Ystads kommuns verksamhet och från socialnämndens mål för Social Omsorg och specifikt för LSS-verksamheten: Personer med funktionsnedsättning erbjuds varaktiga och samordnade insatser och en miljö så att de kan leva ett liv som alla andra i gemenskap med andra. Bostad med särskild service erbjuder en god miljö, utformad efter den enskildes önskemål och behov. Insatsen personlig assistent är så utformad att den ger den funktionsnedsatte största möjliga självständighet. Den dagliga verksamheten skall erbjuda den funktionsnedsatte som inte arbetar eller studerar en meningsfull sysselsättning och arbetsträning. De olika målnivåerna finns sammanfattade och utvecklade i Måldokumentet för LSSavdelningen, juli Värdegrund och systematiskt kvalitets- och förbättringsarbete Mera om värdegrunden och det systematiska kvalitets- och förbättringsarbetet finns i Måldokumentet för LSS-avdelningen, juli 2009 och i Kvalitetsdokument för Avdelningen för LSS-verksamhet Värdegrunden är sammanfattad i värdeorden: Tydlighet Öppenhet Respekt Lojalitet Ansvar Det systematiska kvalitets- och förbättringsarbetet sammanfattas med orden: Älska avvikelser! Rätt Från Mig! Under 2010 arbetar vi med Värdegrunden, och Kvalitets- och Ledningssystemet, dels genom att dessa återkommande behandlas på verksamhetens olika arbetsplatsträffar - APT, dels i tvärgrupper, där mötena är inlagda i utbildningsplanen. Värdegrunden kommer också att vara avstämningspunkter i utvecklingssamtalen med den enskilde medarbetaren, något som redan påbörjats En arbetsgrupp håller på att ta fram en Policy för Etik och Bemötande, även den med utgångspunkt från värdegrunden. Policyn är klar under första halvåret 2010.

3 3 (6) Det systematiska kvalitets- och förbättringsarbetet utgår från arbetsplatsträffarna APT. I varje arbetslag finns en förbättringshandledare, som inom sitt område ansvarar för att förbättringsområden definieras, behandlas och dokumenteras. Resultatet av det lokala förbättringsarbetet redovisas och behandlas i Arbetsgrupp LSS/Nätverksgruppen, som är navet i förbättringsarbetet. Detta gör det möjligt att vi lär och får tips av varandra inom verksamheten. Vi ser olika typer av Avvikelser inte som kritik och misslyckande, utan som möjligheter att förbättra verksamheten och som en förutsättning att bli en lärande organisation. Förbättringshandledarnas roll får fortlöpande stöd av ledningen. En introduktionsutbildning sker under januari En nätverksgrupp för personliga assistenter bildas med syftet att förbättra assistenternas delaktighet i kvalitets- och förbättringsarbetet. Två träffar är inplanerade Rutiner och Säkerhet Checklista och Introduktionspärm för nyanställda En arbetsgrupp har tillsatts med uppgift att under våren 2010 ta fram en gemensam checklista för nyanställda och ett gemensamt introduktionsmatierial. Det gemensamma materialet kan sedan kompletteras med det som är specifikt för den enskilda arbetsplatsen. Systematiskt Arbetsmiljöarbete SAM och Systematiskt Brandskyddsarbete SBA Under januari-februari görs en kommungemensam uppföljning av SAM på de enskilda arbetsställena och APT. I mars överlämnas lokalt material till avdelningsnivå för att i april överlämnas till förvaltningsledningen. SBA-uppföljning sker i samband med SAM-uppföljningen och sedan kontinuerligt under året. På varje arbetsställe finns en av enhetschefen utsedd Brandskyddskontrollant. Brandutbildnings genomförs tillsammans med räddningstjänsten för de medarbetare som inte har genomgått sådan utbildning de senaste tre åren. Information och Marknadsföring Avdelningens information på kommunens hemsida ska följas upp, uppdateras och förbättras i enlighet med de layout principer som IT-samordnaren och webbansvarig tar fram. Redaktörsfunktionen för avdelningens informationsmaterial delegeras till medarbetare i basverksamheten inom daglig verksamhet.

4 4 (6) Handläggning och Dokumentation Allmänna principer finns i avdelningens dokument Riktlinjer och Rutiner för Handläggning och Dokumentation Avdelningens handläggning och dokumentation övergår till att ske i Procapita + under första kvartalet Verksamheter som ännu inte dokumenterat med IT-stöd börjar göra detta under första kvartalet Detta gäller boendestödet och korttidsverksamheten. För assistansärenden ansvarar ytterst enhetschef för att händelser av vikt dokumenteras. Den digitala formen av Genomförandeplan i Procapita + genomförs. Ansvariga för upprättande är enhetschef, eller den som enhetschef beslutar tilldela rollen som samordnare i Procapita. Verksamhetsutveckling Boende för funktionshindrade enligt LSS Psykiatriboendet Pantzargatan 33 i kv. Tankbåten öppnas i februari 2010, varefter inflyttning sker successivt. Ett verksamhetsprogram och underlag för projektering av nytt trapphusboende i budget 2011 tas fram första kvartalet Förändrad lagstiftning, lag om stöd och service. Med hänsyn till propositionens innehåll analyseras konsekvenserna för handläggning och handläggningsrutiner. Ett program tas fram för hur den nya insatsen Personlig service med boendestöd ska utformas organisatoriskt. En översyn sker av verkställigheten av insatserna Ledsagarservice och Avlösarservice med målet att dessa insatser i största utsträckning ska tillgodoses av en ny organisation för Personlig service och Boendestöd. Konsekvenserna av statens övertagande av assistanskostnaderna analyseras och arbetas in i kommande års budget tillsammans med ekonomienheten. Ett program för hur den dagliga verksamheten ska utformas för psykiskt funktionshindrade i personkrets 3 tas fram i nära samverkan med den socialpsykiatriska enheten. (Se även Daglig verksamhet.. )

5 5 (6) Insatser för psykiskt funktionshindrade En nära samverkan utvecklas med socialpsykiatriska enheten för ett organisatoriskt samgående Samverkan utvecklas med Regionens psykiatriska sluten- och öppenvård, bland annat för verksamheten i psykiatriboendet. Daglig verksamhet för funktionshindrade som inte arbetar eller studerar Ett program tas fram för hur befintlig verksamhet ska ändras och utvecklas för att bättre anpassas till brukarnas behov. Detta arbete har redan påbörjats. Nya former för daglig verksamhet anpassade till gruppen personer med högfungerande autism eller Aspergers syndrom tas fram tillsammans med grannkommunerna och med stöd av FINSAM. Detta arbeta har redan påbörjats. Ett program för hur den dagliga verksamheten ska utformas för psykiskt funktionshindrade i personkrets 3 tas fram i nära samverkan med den socialpsykiatriska enheten. I detta uppdrag ligger även uppdraget att så långt möjligt samordna rekrytering och uppföljning av externa praktikplatser. Insatser för stöd till föräldrar med funktionshindrade barn och ungdomar Sommarläger anordnas för barn/ungdomar i samverkan med grannkommunerna för: Barn/unga i personkrats 1 med utvecklingsstörning Barn/unga i personkrets 1 med Aspergers syndrom ( Aspergerläger ) Deltagande i lägerverksamheten förutsätter beslut om korttidstillsyn I samverkan med KoU tas fram förslag på hur vi gemensamt kan: Skapa en bättre kvalitet för de barn som har både korttidstillsyn och korttidsvistelse genom att minska transporter och minimera antalet vuxenkontakter. Skapa nya former för att tillgodose behovet av tillsyn och avlastning för barn med högfungerande autism eller Aspergers syndrom genom lägerverksamhet på lov och på helger. Mötesplatser för äldre brukare med utvecklingsstörning Allt flera brukare närmar sig den ålder då deltagande i daglig verksamhet som en förvärvsarbetsliknande aktivitet närmar sig sitt slut. Den arbetsgrupp som arbetar med att föreslå och utveckla former för att möta behoven av meningsfulla aktiviteter på äldre dar presenterar detta under första halvåret Ledning och Styrning Om utförandet av personlig assistans i de ärenden där kommunen är anordnare läggs ut på entreprenad ska det finnas tydliga rutiner för uppföljning och kvalitetskontroll.

6 6 (6) Samordnare utses inom de verksamheter där detta behövs, i syfte att avlasta enhetscheferna rutinarbetsuppgifter, stärka ledarfunktionen och skapa möjligheter för baspersonal till ökad delaktighet och ansvarstagande. Samordnarna får särskild utbildning av ledningsgruppen. Integreringen av socialpsykiatrin i avdelningens verksamhet och förberedelserna inför den nya LSS-lagstiftningen innebär att arbetsuppgifterna inom avdelningens ledningsgrupp fördelas om. Omfördelningen innebär dels ändrade verksamhetsområden, dels utveckling av spetskompetenser. Ansvar för att tillhandahålla spetskompetens innebär att man arbetar konsultativt tillsammans med en chefskollega i frågor som kräver spetskompetens. En sådan förändring ska ha skett till Kompetensutveckling - Inriktning Assistenter Yrkesspecifik fortbildning enligt individuell utvecklingsplan Baspersonal Hjärt- och Lungräddning Brandskydd Grundläggande arbetsmetoder TEACCH Etik och Bemötande Neuropsykiatriska och/eller andra specifika typer av funktionshinder Åldrande och utvecklingsstörning Återhämtning från psykisk sjukdom Chefer Personaladministration och arbetsrätt Mellanchefsutbildning ledarrollen Neuropsykiatriska och/eller andra specifika typer av funktionshinder Återhämtning från psykisk sjukdom Handläggare Neuropsykiatriska och/eller andra specifika typer av funktionshinder Ny lagstiftning och förändringar i rättspraxis inom lagstiftningsområdena Återhämtning från psykisk sjukdom Bengt Nilsson Avdelningschef

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Ledningsorganisation Styrsystem och styrprinciper Brukarinflytande Avvikelser och Klagomål Dokumentation Mål och Värderingar Systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE. Utbildning socialnämnden 2015-01-22

OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE. Utbildning socialnämnden 2015-01-22 OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE Utbildning socialnämnden 2015-01-22 Administrativa enheten Administration Bemanningspool Biståndshandläggare LSS, SoL o färdtjänst, 5,0 tjänst OoF Avd chef Utvecklingsenhet

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Åstorps Kommun

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

LSS/Socialpsykiatri. Jill Ekberg Johansson, Karin Hjelte, Sabina Levin, Jonny Isacsson, Elisabeth Karlsson, Lina Ekdahl-Holmström

LSS/Socialpsykiatri. Jill Ekberg Johansson, Karin Hjelte, Sabina Levin, Jonny Isacsson, Elisabeth Karlsson, Lina Ekdahl-Holmström LSS/Socialpsykiatri Jill Ekberg Johansson, Karin Hjelte, Sabina Levin, Jonny Isacsson, Elisabeth Karlsson, Lina Ekdahl-Holmström Vård och omsorg, LSS/Socialpsykiatri Sida 2 Områdeschef Lina Ekdahl Holmström

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

STÖD OCH SERVICE ENLIGT LSS 2013-2022

STÖD OCH SERVICE ENLIGT LSS 2013-2022 STÖD OCH SERVICE ENLIGT LSS 2013-2022 En sammanfattande redogörelse för Plan för stöd och service enligt LSS 2013-2022 Fastställd av socialnämnden 2013-02-20 U D D E V A L L A K O M M U N Socialnämnden

Läs mer

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1. Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, 2. Betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada

Läs mer

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS Historiska tillbakablickar 1944 kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS LSS 5 Verksamhetens mål och allmänna inriktning Främja

Läs mer

Kompetens hos personal som arbetar med stöd, service och omsorg till personer med funktionsnedsättning enligt SoL och LSS

Kompetens hos personal som arbetar med stöd, service och omsorg till personer med funktionsnedsättning enligt SoL och LSS Kompetens hos personal som arbetar med stöd, service och omsorg till personer med funktionsnedsättning enligt SoL och LSS Carpes nationella konferens 14 mars 2012 Vägledning för arbetsgivare Ulla Essén

Läs mer

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS handläggare Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag med tio insatser som ska garantera att

Läs mer

LSS Information för personer med funktionsnedsättning

LSS Information för personer med funktionsnedsättning LSS Information för personer med funktionsnedsättning Information från Socialkontoret i Danderyd om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS LSS Lagen om stöd och service

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

att jobba på socialförvaltningen

att jobba på socialförvaltningen att jobba på socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen ansvarar för insatser till barn, ungdomar, familjer samt personer med funktionsnedsättning eller någon form av beroende. Socialförvaltningen

Läs mer

Måldokument Avdelningen för LSS-verksamhet

Måldokument Avdelningen för LSS-verksamhet Måldokument Avdelningen för LSS-verksamhet Övergripande kommunala mål Socialnämndens vision och verksamhetsidé LSS-avdelningens uppdrag och övergripande mål LSS-avdelningens tjänstegarantier Våra grundläggande

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Du som har stora och omfattade behov av stöd och service kan tillhöra lagens

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL Juridik för handläggare inom barn- och ungdomsvården Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Hälso- och sjukvårdslagen, HSL 2010-04-22 BasUt SoL Hjälpbehövande medborgare Soc tjänsten

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS. Hjo kommun

Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS. Hjo kommun Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS Hjo kommun Till personer som vill veta mer om insatsen personlig assistans I den här broschyren informerar kommunen om insatsen personlig

Läs mer

KOMMUNALA FUNKTIONSRÄTTSRÅDET Sammanträdesdatum: , kl 16:30-17:30. Moa Blom. Per Mattsson. Stefan Bauer

KOMMUNALA FUNKTIONSRÄTTSRÅDET Sammanträdesdatum: , kl 16:30-17:30. Moa Blom. Per Mattsson. Stefan Bauer 2(7) Plats och tid Torup, Svedala kommunhus 2017-11-23, kl 16:30-17:30 Paragrafer 1-4 ande Se sid 2 Övriga deltagande Se sid 2 Underskrift sekreterare Moa Blom Underskrift ordförande Per Mattsson Utses

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om tio olika insatser

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

Personlig assistans. leva som alla andra. Förvaltningen för Funktionsstöd Kungsbacka kommun

Personlig assistans. leva som alla andra. Förvaltningen för Funktionsstöd Kungsbacka kommun Personlig assistans leva som alla andra Förvaltningen för Funktionsstöd Kungsbacka kommun Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Vissa kriterier måste vara uppfyllda för att man ska

Läs mer

Nöjdhetsundersökning Daglig verksamhet

Nöjdhetsundersökning Daglig verksamhet Nöjdhetsundersökning Daglig verksamhet 2016-12-07 KS.2017.0066 U N D E R R U B R I K Nöjdhetsundersökning Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Vem har rätt till LSS För att ha rätt till LSS-insatser måste din funktionsnedsättning omfattas av någon av följande punkter, vilket

Läs mer

Verksamhetsplan Bäckebro korttidshem

Verksamhetsplan Bäckebro korttidshem Verksamhetsplan Bäckebro korttidshem 2015 1 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning --------------------------------------- 3 Kvalitetsarbete ---------------------------------------------------- 3

Läs mer

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun Anna Setterström Omsorgskonsulent Karlstads kommun 2012-09-25 Omsorgskonsulent Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer och instruktioner enligt SoL

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Handläggning inom Omvårdnad Gävle

Handläggning inom Omvårdnad Gävle Handläggning inom Omvårdnad Gävle En förenklad information om lagstiftning och handläggning inom Omvårdnad Gävle. Emelie Hager och Malin Blomqvist OMVÅRDNADSNÄMNDEN Ansvarar för att ge omvårdnad, stöd

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun.

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. LSS Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och har stora funktionsnedsättningar kan vända dig till biståndskansliet

Läs mer

Avtalsuppföljning av Funkisgruppen år 2015

Avtalsuppföljning av Funkisgruppen år 2015 SID 1 (5) Avtalsuppföljning av Funkisgruppen år 2015 Bakgrund Staben för kvalitetsutveckling genomför en uppföljning varje år. Årets avtalsuppföljning har haft fokus på att se hur väl verksamheten följer

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms sdf Administrativa avdelningen Tjänsteanteckningar Dnr: 291-2017-1.6. Sida 1 (10) 2017-08-109 Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning, Stockholm

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

Personlig assistans Kvalitet i bemötande

Personlig assistans Kvalitet i bemötande Revisionsrapport Personlig assistans Kvalitet i bemötande och rätt insatser Christel Eriksson Cert. Kommunal revisor Mars 2014 Sammanfattning har fått de förtroendevalda revisorerna i Halmstads kommuns

Läs mer

Personlig assistans. Nordiskt seminarium. 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm. Ulla Clevnert

Personlig assistans. Nordiskt seminarium. 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm. Ulla Clevnert Personlig assistans Nordiskt seminarium 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm Ulla Clevnert Personlig assistans enligt 9 2 LSS Biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd till skäliga kostnader

Läs mer

Biståndshandläggning November 2016 Äldreomsorgens nationella värdegrund 5 kap. 4 socialtjänstlagen (2001:453,SoL) Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt

Läs mer

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten Omsorgsnämnden Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten 1 2009-04-28 Innehållsförteckning 1 Omsorgsnämndens kvalitetsarbete 1.1 Metod. 4 1.2 Enkäter 4 2 Verksamhetsinformation 2.1 Presentation

Läs mer

Personkrets 1: Personer med utvecklingsstörning (IQ under 70), autism eller autismliknande tillstånd. Tex. Aspergers syndrom.

Personkrets 1: Personer med utvecklingsstörning (IQ under 70), autism eller autismliknande tillstånd. Tex. Aspergers syndrom. För vem? För att omfattas av lagen måste man tillhöra en viss personkrets, alla funktionshindrade omfattas alltså inte av LSS. Med hjälp av medicinskt underlag gör LSS-handläggaren bedömning av om man

Läs mer

Riktlinje för handläggning av dokument i ledningssystemet

Riktlinje för handläggning av dokument i ledningssystemet Ansvarig för rutin Avdelningschef Kvalitet och administration Upprättad (och datum) Utvecklingsledare och MAS Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2015-01-14 Reviderad (datum

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Barn- och utbildningsförvaltningen

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Barn- och utbildningsförvaltningen LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Barn- och utbildningsförvaltningen Vilka omfattas av lagen? - LSS är en lag om hjälp till personer som har något eller några av dessa funktionshinder:

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

Motiv till medverkan. Tema. Vilket mandat ger politikerna tjänstemännen att tillämpa lagstiftning och rättsfall?

Motiv till medverkan. Tema. Vilket mandat ger politikerna tjänstemännen att tillämpa lagstiftning och rättsfall? LSS-råd 2013-09-26 Motiv till medverkan Tema Vilket mandat ger politikerna tjänstemännen att tillämpa lagstiftning och rättsfall? Handläggning LSS Omorganisation 2010: Ett av motiven var att skapa EN ingång

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatri (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) Mars, april 2015

Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatri (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) Mars, april 2015 Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatri (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) Mars, april 2015 Bakgrund Verksamhetsuppföljning för Socialpsykiatrins verksamheter har genomförts

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till en del personer med funktionsnedsättningar. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning LSS i Lomma kommun Stöd enligt LSS - till dig som lever med en funktionsnedsättning Stöd för dig med funktionsnedsättning Du som bor i Lomma kommun och har en funktionsnedsättning kan ansöka om stöd och

Läs mer

Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun

Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp för att så långt som det är möjligt kunna leva som andra. När dina behov av tillsyn, trygghet och omsorg

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Socialtjänstlagens uppbyggnad

Socialtjänstlagens uppbyggnad Socialtjänstlagens uppbyggnad Lagen innehåller 16 kapitel med tillhörande paragrafer 1. Socialtjänstens mål 2. Kommunens ansvar 3. Socialnämndens uppgifter 4. Rätten till bistånd 5. Särskilda bestämmelser

Läs mer

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Vad är LSS? LSS betyder Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Syftet med LSS är att ge människor med funktionshinder möjlighet att leva som andra. Insatser

Läs mer

Nationell konferens om kompetens 2014 Nya publikationer och uppdrag

Nationell konferens om kompetens 2014 Nya publikationer och uppdrag Nationell konferens om kompetens 2014 Nya publikationer och uppdrag Ulla Essén Annika Jalap Hermanson 2014-05-21 Några nya publikationer från Socialstyrelsen Allmänna råd och meddelandeblad Allmänna råd

Läs mer

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen LSS. - lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade. En lag om rätten att leva som andra

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen LSS. - lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade. En lag om rätten att leva som andra OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen LSS - lagen om stöd & service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Vad är LSS? LSS-lagen är en rättighetslag om stöd och service till vissa

Läs mer

LSS. Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun

LSS. Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun S O C I A L F Ö RVA LT N I N G E N I H U D D I N G E LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade - Kan sökas av funktionsnedsatta i alla åldrar Rev nov 2014 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Den första januari 1994

Läs mer

Verksamhetsplan Bäckebro korttidshem

Verksamhetsplan Bäckebro korttidshem Verksamhetsplan Bäckebro korttidshem 2017 1 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning --------------------------------------- 3 Kvalitetsarbete ---------------------------------------------------- 3

Läs mer

Lättläst om LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lättläst om LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Lättläst om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem kan ansöka? I lagboken står det vilka personer som kan få stöd och hjälp enligt LSS. 1. Personer med utvecklingsstörning, autism

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

information om LSS VERKSAMHETEN

information om LSS VERKSAMHETEN information om LSS VERKSAMHETEN LSS Lagen om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning LSS ger vissa personer med funktionsnedsättning särskilda rättigheter genom tio olika insatser.

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Vad säger lagarna och hur kan de användas?

Vad säger lagarna och hur kan de användas? Vad säger lagarna och hur kan de användas? Socialförsäkringssystemet Hälso- och sjukvårdslagen Socialtjänstlagen ------------- + LSS Samhälle med mångfald som grund Full delaktighet i samhällslivet Jämlikhet

Läs mer

OMSORG FÖR HÖGSTA LIVSKVALITET. OAVSETT

OMSORG FÖR HÖGSTA LIVSKVALITET. OAVSETT OMSORG FÖR HÖGSTA LIVSKVALITET. OAVSETT DET HÄR ÄR FRÖSUNDA Omsorg om varje individ: Vi arbetar för att ge omsorg för ett bättre liv högsta möjliga livskvalitet. Vi får förtroende för att vi tar ansvar.

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten

För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten LSS enheten i Leksands kommun kännetecknas av att: Brukaren ges valfrihet i sin vardag Personalen arbetar på ett professionellt

Läs mer

Disponering av medel från resultatutjämningsfond (RUF)

Disponering av medel från resultatutjämningsfond (RUF) Ekonomichef Christina Bäckström 0490-25 40 78 Christina.backstrom@vastervik.se 2017-12-04 Kommunstyrelsen Disponering av medel från resultatutjämningsfond (RUF) Bakgrund Från och med 2012 införde Västerviks

Läs mer

Tillsynsenheten. Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist

Tillsynsenheten. Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist Tillsynsenheten Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist Omsorgskonsulent Tillhör Tillsynsenheten Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatrin (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) 2013-10-09 2013-10-11

Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatrin (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) 2013-10-09 2013-10-11 Verksamhetsuppföljning Socialpsykiatrin (Boendestöd, Kompassens särskilda boendestöd, Sysselsättningen) 2013-10-09 2013-10-11 Malin Rehnstam Kvalitetscontroller Sofia Spetz Avdelningschef Handläggarenheten

Läs mer

Uppföljning Korttidsverksamhet enligt LSS

Uppföljning Korttidsverksamhet enligt LSS TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-09-29 Sida 1 (2) Diarienr NF 2016/00059 Sociala nämndernas förvaltning Helena Vesterlund Epost: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till Västerås stad Vård och Omsorg Nämnden

Läs mer

Daglig verksamhet LSS 9.10

Daglig verksamhet LSS 9.10 Daglig verksamhet LSS 9.10 LSS en rättighetslag Inledande bestämmelser 1 Denna lag innehåller bestämmelser om insatser för särskilt stöd och särskild service åt personer 1. med utvecklingsstörning, autism

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019

Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019 Uppdrag psykisk hälsa handlingsplan 2019 Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019 Inom ramen för Uppdrag psykisk hälsa 2019 har Malmö stad upprättat

Läs mer

Information om LSS-insatser

Information om LSS-insatser Sölvesborgs kommun Omsorgsverksamheten Information om LSS-insatser INFORMATION OM LSS-INSATSER I SÖLVESBORGS KOMMUN Det är LSS-handläggaren som bedömer personkrets-tillhörighet samt vilka insatser som

Läs mer

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011 Eskilstuna kommun Granskning av anhörigstöd Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

Här kan du läsa om LSS

Här kan du läsa om LSS Här kan du läsa om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Det handlar om människor som behöver allt det som alla andra behöver, fast på sitt eget särskilda sätt Vad är LSS? LSS är en

Läs mer

TILLSYNSRAPPORT ÖVER ENSKILD VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS

TILLSYNSRAPPORT ÖVER ENSKILD VERKSAMHET ENLIGT LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS s SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BESTÄLLARAVD. FÖR FU NKTIONSHINDRADE OCH ÄLDRE Avdelningscontroller: Christina Amundberg Telefon: 08 508 13044 Till Länsstyrelsen Stockholms län TILLSYNSRAPPORT SID 1

Läs mer

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009

Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009 Uppföljning av socialförvaltningens kvalitetsgarantier 2009 Uppföljning av kvalitetsgarantier inom socialförvaltningen 2009 Bakgrund Socialnämnden införde kvalitetsgarantier inom äldreomsorgen, individ-

Läs mer

Omsorg om funktionshinder, utförare/katarinahuset

Omsorg om funktionshinder, utförare/katarinahuset K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Omsorg om funktionshinder, utförare/katarinahuset Kvalitetsgaranti 2008 V E R K S A M HE T S B ES K R I V N I NG Katarinahusets utförarenhet ger stöd och service

Läs mer

Riktlinje för social dokumentation för kommunala utförare inom vård- och omsorg

Riktlinje för social dokumentation för kommunala utförare inom vård- och omsorg Riktlinje för social dokumentation för kommunala utförare inom vård- och omsorg Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2016-02-02 7 Riktlinjerna gäller som längst fram till 2020-02-02 (max 4 år) Dokumentägare:

Läs mer

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS

I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M I HÖGANÄS I N F O R M A T I O N F R Å N H Ö G A N Ä S K O M M U N O M LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka

Läs mer

Information om stöd och service

Information om stöd och service Information om stöd och service Information om stöd och service enligt LSS Socialförvaltningen informerar Vad är LSS? LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Socialnämnden ska

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad

Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad Orrekullens gruppbostads Verksamhetsplan 2012 Orrekullen är ett särskilt boende enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Gruppbostaden

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Verksamhetsplan 2018-03-16 Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/1130-4 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2 (7) Ansvarsområde Verksamheter som verksamhetsplanen omfattar: Myndighetsutövning Lagen om stöd

Läs mer

Arbetsplats/Projektdeltagare: LSS-verksamheten i Bollebygds kommun Stefan Modén

Arbetsplats/Projektdeltagare: LSS-verksamheten i Bollebygds kommun Stefan Modén Arbetsplats/Projektdeltagare: LSS-verksamheten i Bollebygds kommun Stefan Modén Val av frågeställning/medborgarprocess LSS-insatser utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Kartläggning av beslut enligt LSS

Läs mer