LOTS och verksamhetsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LOTS och verksamhetsplan"

Transkript

1 Vård- och omsorgsnämndens handling nr 4/2014 LOTS och verksamhetsplan Vård- och omsorgsförvaltningen 2014 Dnr VON/2014:5-012 Godkänd av vård- och omsorgsnämnden , 11

2 VERKSAMHETSPLAN VOF (13), förvaltningschef Förord LOTS (logiskt tillvägagångssätt) är en strukturerad process med helhetssyn och innehåller ett gemensamt språk och verktyg för visions och värderingsstyrd utveckling av verksamhet och projekt. LOTS är uppbyggd med delprocesser och steg, öppna processfrågor och analyserande processfrågor samt mallar och reflektionsverktyg. Vård- och omsorgsförvaltningen har anslutit sig till LOTS och flera ledningsgrupper har genomgått LOTS-utbildning. I upprättande av verksamhetsplan har LOTS använts i tillämpliga delar. 1 Ärende, vision och värderingar 1.1 Ärende Vi ska reflektera över våra mål och uppdrag under 2014 så att vi har en god planering och uppföljning, för att kunna leva upp till de krav som finns på förvaltningen och för att vi skall kunna nå de visionsintentioner som finns. 1.2 Verksamhetsidé Vision Katrineholm - Läge för liv & lust I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling för liv, lärande och företagsamhet. Lust är passion, vilja, ambition. Det är också det lustfyllda det vi lever för och det vi lever av mat, kärlek, arbete, gemenskap, upplevelser. Läget är rätt rätt geografiskt och rätt för handling och förändring. Vård- och omsorgsnämndens bidrag till visionen Människor med särskilda behov och deras anhöriga är trygga och har förutsättningar att leva som aktiva och självständiga medborgare. 1.3 Värderingar Vi ska bemöta andra och varandra utifrån kommunens värdegrund kring RÖTT (Respekt, öppenhet, tydlighet och tillit) samt vård- och omsorgsförvaltningens värdegrundsdokument. 2 Nuvarande situation Styrande och påverkande faktorer i Verksamhetsplan 2014: lagstiftning bl.a. Socialtjänstlagen (SoL), lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), lagen om valfrihetssystem i hemtjänsten (LOV), förändringar omvärlden som ändrade behov hos medborgare och volymförändringar, uppdrag från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och nämnden, nämndens inriktningsplan, budgetberedning, rapporter, bokslut, resultatmål och kvalitetsregister, förhållningssätt, uppföljningar, planeringssystemet Run Your Company (RYC), ny organisation, nya medarbetare, ny förvaltningsledning.

3 VERKSAMHETSPLAN VOF (13), förvaltningschef 3 Syfte Verksamhetsplanen anger krav och förutsättningar för verksamhet och medarbetare att nå visionsintentioner och uppsatta mål. Erbjuda människor med särskilda behov samt deras anhöriga omvårdnad, stöd och omsorg så att de har förutsättningar att leva som aktiva och självständiga medborgare. 4 Framgångsfaktorer Inom ramen för syftet arbetar vi med följande identifierade framgångsfaktorer Tydlighet Begriplighet Hanterbarhet Meningsfullhet Samsyn 5 Mål och aktiviteter Under kolumnen ansvarig på förvaltningsnivå i RYC anges förvaltningschef på samtliga uppdrag. Uppdragen fördelas därefter på avdelningsnivå. Genom utveckling av näringslivet, stärkt handel och besöksnäring samt goda möjligheter till vidareutbildning för vuxna skapas tillväxt och fler jobb. En attraktiv kommun, fortsatt bostadsbyggande, god miljö, levande stad, kransorter och landsbygd är också viktiga förutsättningar för ortsutveckling. Medborgarna ska ha goda möjligheter att delta i kommunens utveckling Minskad klimatpåverkan - utsläpp av klimatpåverkande gaser per invånare ska minska Från kommunplanen: Särskilda boenden för äldre på mindre orter ska bibehållas och utvecklas. Produktionsmål: Arbetsgruppen framtidens äldreboende skall ha med produktionsmålet i underlaget Från kommunplanen: Delning av Tallhedens korttidsboende. Produktionsmål: Fortsatt planering för utbyggnad och delning av verksamheten

4 VERKSAMHETSPLAN VOF (13), förvaltningschef Ett rikt kultur- och fritidsliv, där särskilt barn och ungdomar prioriteras. Stark samverkan med föreningslivet. Genom att erbjuda en god och trygg miljö ska förskolan och skolan lägga grunden för ett livslångt lärande och göra det möjligt för alla barn och ungdomar att nå kunskapsmålen. Samverkan med bildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden för att förverkliga målen i Kulturplanen för barn och unga. kommunplanen: Måltider som serveras inom kommunens olika verksamheter ska vara goda, näringsriktiga och av hög kvalitet samt serveras i en tilltalande miljö med flexibilitet i tid och innehåll. Mäts via brukarenkät andelen nöjda brukare. Från kommunplanen: Ambitionen är att måltiderna ska vara klimatsmarta och producerade med högt ställda krav på etik och miljö. Furuliden - ombyggnad för korttidsboende Fler bostäder anpassade för äldre. Lövåsgården, äldreoch trygghetsboende i kv. Hjorten kommunplanen: Samarbete ska vara ett nyckelord för kommunens kulturverksamhet (med föreningar, studieförbund, mellan kommunala förvaltningar, näringslivet, medborgare och regioner). Alla enheter inom vård- och omsorgsförvaltningen ska erbjuda kulturaktiviteter. Nöjda användare av aktivitetsparken

5 VERKSAMHETSPLAN VOF (13), förvaltningschef De sociala trygghetssystemen ska utgå från individens behov och ge möjlighet till självbestämmande för ökad trygghet och livskvalitet. Andel brukare inom hemtjänst som är trygga i sin bostad Andel brukare som är ganska/mycket nöjda med sin hemtjänst ska öka Andel brukare inom särskilt boende som är trygga i sin bostad Andel brukare som är ganska/mycket nöjda med sitt särskilda boende ska öka Andel brukare inom omsorgen till personer med funktionsnedsättning som är trygga i sitt boende Andel brukare inom omsorg till personer med funktionsnedsättning som varit delaktiga i personlig planering avseende sin arbetssituation Personalkontinuiteten inom hemtjänsten ska öka Väntetiden till särskilt boende inom äldreomsorgen ska minska Andel brukare inom omsorgen till personer med funktionsnedsättning som är ganska/mycket nöjda kommunplanen: Som brukare ska man få styra mer av vårdens och omsorgens innehåll själv. kommunplanen: Inom hemtjänsten ska brukaren själv kunna välja utförare av vårdoch service. kommunplanen: Anhörigstödet ska utvecklas ytterligare kommunplanen: Brukarinflytandet och brukarmedverkan stärks i äldre- och handikappomsorg.

6 VERKSAMHETSPLAN VOF (13), förvaltningschef kommunplanen: God och näringsriktig kost till barn och äldre. kommunplanen: Fortsätta satsningarna med kompetensutveckling av personalen 2011 och framåt. kommunplanen: Den dag man behöver flytta till ett äldreboende ska det finnas plats. kommunplan: Skapa ett lokalt Vård- och omsorgscollege samt samverka och bedriva utveckling kring detta. Vård och omsorgscollege finns. Certifiering under 2013 kommunplanen: Vård- och omsorgsnämnden avser att alla vårdtagare inom särskilt boende och hemsjukvård skall erbjudas läkemedelsgenomgång var sjätte månad under förutsättning att primärvården ställer sig positiv till ett samarbete. Samverkan med Landstinget kommunplanen: Barn och vuxna med funktionsnedsättning ska få ett kvalificerat och individanpassat stöd. kommunplanen: Satsningen på kompetensutveckling inom handikappomsorgen ska fullföljas. Anhörigstödet inom äldreoch handikappomsorgen är av god kvalitet. Andelen som är nöjda med anhörigstödet ska öka. Andelen anställda inom vårdoch omsorg med spetskompetens ska öka.

7 VERKSAMHETSPLAN VOF (13), förvaltningschef Andelen enheter inom äldreomsorgen som arbetar med hälsofrämjande förhållningssätt. Andelen anställda inom vårdoch omsorg med gymnasieutbildning eller högskoleutbildning ska öka. Genom ökad tillgänglighet och ett kontinuerligt arbete för att främja jämställdhet, jämlikhet och integration ska kommunen verka för allas lika möjligheter och en god folkhälsa. Andelen barn och unga som mår bra ska öka Risken för undernäring ska minska för äldreomsorgens brukare i särskilt boende. 90 % av de som bor i särskilt boende oavsett driftsform ska ha erhållit en bedömning i Senior alert Andel brukare i äldreomsorgen vars nattfasta är kortare än 13 timmar ska öka (med hänsyn till den enskildes önskemål) Under mandat perioden ska ett trygghets- och äldreboende i kvarteret Hjorten projekteras Skapa fler trygghetsboenden om sådana efterfrågas, där man har sin egen lägenhet men tillgång till personal i huset Skapa möjlighet för frivilligorganisationer att söka medel ut ett särskilt anslag för aktivering av brukarna inom äldreomsorgen Barnvänlig kommun Handikappomsorgen byggs ut utifrån behov Fortsatt utveckla och behålla kompetens enligt ICF- metoden inom vård- och omsorgsförvaltningen kommunplan: Stärkt och utvecklat folkhälsoarbete i syfte att uppnå en jämlik hälsa i äldre- och handikappomsorgen.

8 VERKSAMHETSPLAN VOF (13), förvaltningschef Projekt hälsofrämjande förhållningssätt inom äldreomsorg respektive handikappomsorg. kommunplan: Att inom alla ansvarsområden ta fram könsuppdelad statistik och göra jämställdhetsanalyser. Nytt verksamhetssystem införs under året med möjlighet att dra ut könsuppdelad statistik för insatser till brukare. Jämställdhetsanalys enligt jämställdhetsplan kommunplanen: Integration hanteras utifrån nämndens inriktningsplan kommunplanen: Alla nämnder har ansvar för att ett folkhälsoperspektiv införlivas inom respektive verksamhet. kommunplanen: Alla kommunala verksamheter ska bidra till arbetet med jämställdhet. kommunplanen: Alla nämnder har ansvar för att tillgänglighetsperspektivet införlivas inom respektive politikområde. Lokaler, utemiljöer, verksamheter och information ska bli tillgängligare. Förutom att ta ansvar för den egna verksamhetens tillgänglighet vill vi också påverka övriga samhällsaktörer. kommunplanen: Årlig utbildning i Saperemetoden Rätten till din smak för nyanställd personal inom handikappomsorgen samt repetitionskurs 2013 och 2014 för att bibehålla nivån 100 procent.

9 VERKSAMHETSPLAN VOF (13), förvaltningschef Katrineholms kommun ska vara ett föredöme som attraktiv arbetsgivare. Genom att vara öppen, effektiv och leverera rätt service till medborgare och företag ska kommunen leva upp till kraven på god ekonomisk hushållning. NMI avseende fysisk arbetsmiljö/ personalutrymmen skall öka från 45 % till 50 % på två år Andelen medborgare som får svar på en enkel e-postfråga inom två arbetsdagar ska öka Katrineholms kommunkoncern har nöjda medarbetare. Samtliga nämnder och bolag Målnivå: NMI 70 Källa: Medarbetarenkät. Resultat senaste mätning (2010): NMI 65 Andelen medborgare som får ett direkt svar på en enkel fråga när hon/han tar kontakt med kommunen via telefon ska öka Andelen medborgare som uppfattar att de får ett gott bemötande när de via telefon ställer en enkel fråga till kommunen ska öka Kommunen har god information på Katrineholm.se Katrineholms kommun har engagerade medarbetare Personalens sammansättning ska i ökad grad spegla det omgivande samhället avseende kön och etnisk mångfald Vård- och omsorgsförvaltningen har nöjda medarbetare kommunplanen: Fortsätta avsätta medel till nämndsintern buffert. Höja NMI* för förvaltningen med fortsatta satsningar på den fysiska arbetsmiljön. Mäts i medarbetarenkät. Ska öka från 45 % till 50 % på två år kommunplanen: Verka för att förvaltningens medarbetare känner till vad kommunens arbetsgivarmärke står för.

10 VERKSAMHETSPLAN VOF (13), förvaltningschef Redovisning av intern kontroll KS Framtidens boende för äldre. KS , 139 Tjänstemannauppdrag VOF Kvalitetsutveckling utifrån ett salutogent/hälsofrämjande förhållningssätt Kvalitetsregister och uppföljningar, skapa en sammanhängande bild om vad och hur vi ska presentera resultat. Uppdraget är en del av internkontrollplanen. Katrineholms kommuns verksamheter är, och upplevs, tillgängliga. Uppdrag: Skall konkretiseras Att inom alla ansvarsområden ta fram könsuppdelad statistik och göra jämställdhetsanalyser. Uppdrag: Infogas i jämställdhetsplanen, finns annat t ex ansökan särskilt boende Framtagande av riktlinjer för förvaltningens arbete med ny teknik som är brukarnära Framtagande och implementering av nya demensriktlinjer Genomlysning av barns behov av skolgång och boende då barnet har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Under 2014 kommer ytterligare en aktivitetspark iordningsställas vid äldreboendet strandgården för att ge fler ökad möjlighet till fysisk aktivitet och goda levnadsvanor Under 2014 planeras projekt om höjda tjänstgöringsgrader på Lövåsgården

11 VERKSAMHETSPLAN VOF (13), förvaltningschef 6 Organisation Ansvarsområden Ansvarig Förvaltningschef Chef utföraravdelningen Chef myndighets- och specialistavdelningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Ansvarsområde Förvaltningen som helhet Omsorg till äldre och funktionshindrade i förvaltningens egen regi Myndighetsutövning, hälso- och sjukvård, lednings- och verksamhetsstöd och controllerfunktion Tillsyn hälso- och sjukvård

12 VERKSAMHETSPLAN VOF (13), förvaltningschef 7 Ekonomiska konsekvenser Budget 2014 fastslås av fullmäktige, kommunstyrelse och nämnd. Förvaltningen fördelar driftsbudget. I budgetprocessen förs behov och satsningar fram. Återrapportering sker bland annat via månadsrapporter, delårsredovisning och årsbokslut.

13 VERKSAMHETSPLAN VOF (13), förvaltningschef 8 Uppföljning Här anges vad som ska följas upp samt hur och när det görs? Aktiviteter Mätmetod Periodicitet Ansvarig Månadsuppföljning RYC Jan-dec OC, avdchef, FC för sin del, FC rapport till VON Delårsbokslut RYC 8 månader/augusti Förvaltningsledning Årsbokslut RYC 12 månader Förvaltningsledning Verksamhetsberättelse RYC 12 månader Förvaltningschef Internkontroll RYC 12 månader Förvaltningsledning Inriktningsplan RYC 12 månader Förvaltningsledning Förkortningar FC Förvaltningschef LGR Ledningsgrupp LOTS Logiskt tillvägagångssätt OC Områdeschef RUS Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystem RYC Run Your Company SCB Statistiska centralbyrån STF Service och teknikförvaltningen STN Service- och tekniknämnden VON Vård- och omsorgsnämnden

Verksamhetsplan för vård- och omsorgsförvaltningen

Verksamhetsplan för vård- och omsorgsförvaltningen VERKSAMHETSPLAN VOF 2012 1 (15) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN 2011-11-14 2011:89-012 Lena Andreasson, förvaltnings Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2011-12-08, 140 Verksamhetsplan för vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Övergripande plan med budget 2013-2015

Övergripande plan med budget 2013-2015 s handling 8/2012 Övergripande plan med budget 2013-2015 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012 1 Ansvarsområde med verksamhetsfakta 1.1 Ansvarsområde Miljö- och hälsoskyddsnämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Vård- och omsorgsnämndens handling nr 3/2015 Verksamhetsplan 2015 Vård- och omsorgsnämnden 2015-01-12 Förvaltningschef Per Enarsson Dnr VON/2015:5-012 Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2015-01-22, 18

Läs mer

Äldrenämndens. inriktningsmål

Äldrenämndens. inriktningsmål Äldrenämndens inriktningsmål Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Sid 3 Verksamhetsidé Sid 4-5 Vision Sid 6 Uppdrag Sid 7 Ekonomi Sid 8 Verksamhet Sid 9-11 Personal/Organisation Sid 12 Inledning

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vård- och omsorgsnämndens Uppdragsplan 2015 Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan för vård- och omsorgsnämnden 2015 Inledning Vård- och omsorgsnämnden vill med uppdragsplanen för 2015

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan Dnr 2013/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan Dnr 2013/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vård- och omsorgsnämndens Uppdragsplan 2014 Dnr 2013/0439 003 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan för vård- och omsorgsnämnden 2014 Inledning Vård- och omsorgsnämnden vill med uppdragsplanen för 2014

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december norrkoping.

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december norrkoping. Uppdragsplan 2018 Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december 2017 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 I årets uppdragsplan uttrycker vård-

Läs mer

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET VON 2016/0924 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 7 december 2016 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Innehåll

Läs mer

Kompetensutveckling under 2010 samt planering av 2011 års kompetensutveckling

Kompetensutveckling under 2010 samt planering av 2011 års kompetensutveckling VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Ingela Lövgren, utvecklingsledare Vård- och omsorgsnämndens handling nr 3/2011 KOMPETENSUTVECKLING 2010/2011 1 (6) VON/2009:60, 2010:114-027 Godkänd av vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Kvalitet och värdegrund i vården.

Kvalitet och värdegrund i vården. 1 Kvalitet och värdegrund i vården. Inledning Vi är måna om att personerna som får vård och omsorg av oss har det så bra som möjligt. Du som arbetar inom omsorgen är viktig i det arbetet. I den här broschyren

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Nämnden ansvarar för omsorgen till äldre och till personer med funktionsnedsättning samt den kommunala hälso- och sjukvården inom kommunen.

Nämnden ansvarar för omsorgen till äldre och till personer med funktionsnedsättning samt den kommunala hälso- och sjukvården inom kommunen. Oppositionens förslag till beslut omsorgsnämndens sammanträde 2008-04-15 VERKSAMHETSPLAN 2008 Omsorgsnämndens ansvarsområde Nämnden ansvarar för omsorgen till äldre och till personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen

Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Ekonomi - Målstyrning Kommunstyrelsen 2015-04-13 Maria Fredriksson, ekonomichef, centrala ekonomiavdelningen Beståndsdelar Styrmodell Styrande dokument Budgetprocess Mål och uppdrag i budget 2016-2018

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller

Läs mer

Förslag till Vård- och omsorgsnämndens verksamhet och åtaganden inför övergripande plan med budget

Förslag till Vård- och omsorgsnämndens verksamhet och åtaganden inför övergripande plan med budget VERKSAMHET OCH ÅTAGANDEN VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Förvaltningschef Lena Andreasson Ekonom Maria Carlsson Ert datum Er beteckning 1 (16) Bilaga 1 Förslag till Vård- och omsorgsnämndens verksamhet och åtaganden

Läs mer

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp:

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Vision och mål Antagen av: Ärendebeteckning: Dnr: Kommunfullmäktige 2019-06-24 67 2019-220 Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Ersätter dokument: Revideras: Uppföljning: Årligen Innehållsförteckning

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet och åtaganden med plan och budget

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet och åtaganden med plan och budget Vård- och omsorgsnämndens handling nr 26/2011 VERKSAMHET OCH ÅTAGANDEN MED VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Förvaltningschef Lena Andreasson Ekonom Maria Carlsson Ert datum Er beteckning 1 (23) Vård- och omsorgsnämndens

Läs mer

Vi vill följa upp kvalitet och mål inom socialtjänst på kvinnor och män

Vi vill följa upp kvalitet och mål inom socialtjänst på kvinnor och män Vi vill följa upp kvalitet och mål inom socialtjänst på kvinnor och män Ludvika kommun i Dalarna 98:a 26.000 invånare Industri, mkt export Världsledande elkraftscentrum Annat näringsliv Varför följa upp

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Förslag från äldreomsorgsnämnden 2005-07-06 122 Dnr KS2006/50 1.1 Vision Framtidens äldreomsorg skall utvecklas mot att det ska finnas små marknära enheter i varje

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Sammanställning av Gällivare kommuns målsättning för arbetet med. GOD TILLGÄNGLIGHET för personer med funktionsnedsättning 2013-2015

Sammanställning av Gällivare kommuns målsättning för arbetet med. GOD TILLGÄNGLIGHET för personer med funktionsnedsättning 2013-2015 Sammanställning av Gällivare kommuns målsättning för arbetet med GOD TILLGÄNGLIGHET för personer med funktionsnedsättning 2013-2015 1 BAKGRUND Kommunfullmäktige har fattat beslut 2009 att Balanserad Styrning

Läs mer

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten Omsorgsnämnden Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten 1 2009-04-28 Innehållsförteckning 1 Omsorgsnämndens kvalitetsarbete 1.1 Metod. 4 1.2 Enkäter 4 2 Verksamhetsinformation 2.1 Presentation

Läs mer

Äldreplan för Härjedalens kommun. år

Äldreplan för Härjedalens kommun. år Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-11-24 Dnr 709-189-10 Sn 2 (7) Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Syfte och användning Enligt 3 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Nämndsplan Socialnämnden. - Preliminär nämndsplan

Nämndsplan Socialnämnden. - Preliminär nämndsplan Nämndsplan Socialnämnden - Preliminär nämndsplan Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3 1.3 Nämndens ansvarsområde... 3

Läs mer

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 SOCIALNÄMND Kommunfullmäktige 18 juni 2013 2014 2015 2016 Kommunbidrag, tkr 453 592 444 300 444 371 varav: serviceutökning, tkr 2 000 priskompensation, tkr 1 910 engångsanslag,

Läs mer

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17 230 1 1 Visioner och övergripande mål för Världens bästa Vimmerby Den politiska ambitionen i Vimmerby

Läs mer

Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014

Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014 program för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014 program för vård- och omsorgsnämnden 2011-2014 Vår vision Köpings kommuns insatser inom vård och omsorg ska vara bland de bästa i Sverige. Det ska kännas

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014 Nämndsbudget 2012-2014 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL... 6 VISION... 6 VERKSAMHETSIDÉ...

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-15, 15, Dnr 2017/0764 KS Innehållsförteckning Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun... 2 Varför ska vi arbeta med vårt arbetsgivarmärke?...

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

SAMMANFATTNING AV ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2024

SAMMANFATTNING AV ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2024 SAMMANFATTNING AV ÄLDREOMSORGSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2024 1 Inledning I din hand håller du en sammanfattning av Sigtuna kommuns äldreomsorgsplan. Äldreomsorgsplanen ska vara ett verktyg för att styra och

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

Äldre- och Handikappomsorgen

Äldre- och Handikappomsorgen Äldre- och Handikappomsorgen i Haparanda Välkommen till Haparanda-Tornio Vi är den snabbast växande regionen i norra Sverige och Finland. Här finns 34 000 invånare och 1 900 företag. Tvillingstaden Tornio

Läs mer

Plan för etnisk mångfald 2007 2009

Plan för etnisk mångfald 2007 2009 BILAGA 20 Plan för etnisk mångfald 2007 2009 Vårdtagarperspektiv Personalperspektiv Äldrenämnden 2007-10-31 2 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Vidtagna åtgärder enligt tidigare handlingsplaner 4 Nuläget

Läs mer

Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012

Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012 Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012 Elizabeth Lindholm Hahne - 1 - Innehållsförteckning: 1. Syfte och bakgrund... 3 2. Modell för IKG... 4 2.1 Styrinstrument... 5 2.1.1 Socialtjänstlagen...

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Anvisningsdokument för föreningsstöd

Anvisningsdokument för föreningsstöd Styrdokument Anvisningsdokument för föreningsstöd Senast reviderad av kommunfullmäktige 2018-03-19, 33 Giltighetstid 2019-12-31 2 (5) Beslutshistorik Gäller från 2014-11-17 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern Vårt olika, gemensamma uppdrag Den här policyn beskriver samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare. Detta samspel måste fungera för att vi ska nå våra mål och

Läs mer

Information vård och omsorg

Information vård och omsorg Information vård och omsorg Uppdrag ge äldre och andra i behov av stöd, vård och omsorg, en god omvårdnad och hälso- och sjukvård. förebyggande verksamhet och stöd till anhöriga. varje människa ska få

Läs mer

Äldrepolitiskt program

Äldrepolitiskt program Äldrepolitiskt program Reviderat i Kommunfullmäktige 2017-03-23 2(8) Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 4 Attityder och värderingar... 5 Äldre är en tillgång... 6 Hälsa och livskvalitet... 6 Mat och måltid...

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Bildningsförvaltningens verksamhetsplan 2012-2014

Bildningsförvaltningens verksamhetsplan 2012-2014 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Bildningsförvaltningens verksamhetsplan 2012-2014 för- grund- och gmnasieskolan Skolans verksamhet utgår från gällande lagstiftning och avtal inom skolområdet. Mål för skolan finns

Läs mer

Omsorgsförvaltningens övergripande verksamhetsplan 2014-2017. Furuliden

Omsorgsförvaltningens övergripande verksamhetsplan 2014-2017. Furuliden Omsorgsförvaltningens övergripande verksamhetsplan 2014-2017 Furuliden Omsorgsnämndens verksamhetspolicy Livskvalitet Hela livet Vision Livskvalitet Hela livet Värdegrund Människan bär med sig en önskan

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Inriktningsplan för vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde

Inriktningsplan för vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vår handläggare Lars Erik Backlund INRIKTNINGSPLAN VON 2011-2014 1 (6) Datum Dnr 2010-12-13 Dnr VON/2010:13-011 Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2011-01-20, 18 Inriktningsplan

Läs mer

Sammanställning av vård och omsorgsnämndens mål 1 och indikatorer för äldreomsorg, särskilt boende

Sammanställning av vård och omsorgsnämndens mål 1 och indikatorer för äldreomsorg, särskilt boende 1 (5) VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN Sammanställning av vård och omsorgsnämndens mål 1 och indikatorer för äldreomsorg, särskilt boende Samhällsutveckling Vision: Sala kommun - en attraktiv kommun med livskraft

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Äldre 2020. Lättläst version

Äldre 2020. Lättläst version Policy Äldre 2020 Antagen av kommunfullmäktige den 27 april 2010 26 Lättläst version Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Lättläst version av Äldre 2020, Tierps kommun Inledning

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Västerås stad

Jämställdhetspolicy för Västerås stad för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 5 december 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande ÄLDRE MEDBORGARE Antalet äldre i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett gott liv

Läs mer

Nämndsplan 2019 Innehållande budget 2019

Nämndsplan 2019 Innehållande budget 2019 Nämndsplan 2019 Innehållande budget 2019 Dokumentnamn Nämndsplan 2019 Dokumenttyp Plan Fastställd/upprättad KS 2018/826 Beslutsinstans Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Ekonomichef Version

Läs mer

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun 2018-2025 Inledning Den enskildes behov ska vara utgångspunkten för den service, vård och omsorg som Habo kommun erbjuder. En ålderdom med värdighet I Habo

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun

Medarbetarskap i Umeå kommun Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget www.umea.se/kommun 2 Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra

Läs mer

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen Haninge kommun Anna-Carin Wallin Anna Sjösten Yderhag Postadress Besöksadress

Läs mer

Medarbetar- och ledarpolicy

Medarbetar- och ledarpolicy www.hassleholm.se S Medarbetar- och ledarpolicy Policy Innehåll Medarbetar- och ledarpolicy 3 Tillsammans skapar vi Hässleholms kommun 3 Hässleholms kommun som arbetsgivare 3 Medarbetarskap 3 Ledarskap

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

Redovisas i månadsuppföljning 2015 1 Alla Brukare KKiK US 2015 1 FLG Brukare KKIK Webbanvändarvänlighet Åsa FLG Arbetet är påbörjat

Redovisas i månadsuppföljning 2015 1 Alla Brukare KKiK US 2015 1 FLG Brukare KKIK Webbanvändarvänlighet Åsa FLG Arbetet är påbörjat Vad Ansvarig Redovisning till Uppföljning/anteckning År Månad Ansvar Perspektiv 2015 1 Alla Brukare Planera brukarträffar/-råd /EC FLG 2015 1 Alla Brukare Planera anhörigträffar /EC FLG 2015 1 FLG Brukare

Läs mer

Nämndens underlag för övergripande plan med budget 2015-2017

Nämndens underlag för övergripande plan med budget 2015-2017 s handling nr 19/014 Nämndens underlag för övergripande plan med budget 015-017 Vård- och omsorgsnämnden 014-08-14 Dnr /014:48-04 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 014-08-8, 8 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Utifrån kommunens vision Kil på rätt spår har kommunfullmäktige

Utifrån kommunens vision Kil på rätt spår har kommunfullmäktige socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Socialutskottet

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Socialutskottet HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Plats och tid IFO:s sammanträdeslokal, torsdagen den 6 april 2017 kl 08.00-12.10 Beslutande Marcus Schön (M), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande Marita

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Lokala värdighetsgarantier Värdigt liv och välbefinnande Nationella värdegrunden Enligt ett

Läs mer

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880)

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) Bilaga 4 Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) 2011-03-15 ARBETSLIV OCH STÖD VÅRD OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON

Läs mer

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 13/2017 STRATEGI 1 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Jessica Svärd, kommunikatör Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2017-12-07,

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

Uppföljning av Kommunplan Våren 2018

Uppföljning av Kommunplan Våren 2018 Uppföljning av Kommunplan 2015-2018 Våren 2018 Kommunplan 2015-2018 Sju målområden: Tillväxt, jobb och egen försörjning Attraktiva boende- och livsmiljöer Utbildning Omsorg och trygghet Kultur, idrott

Läs mer

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras.

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras. socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad samt

Läs mer

Medarbetarenkät på vård- och omsorgsförvaltningen 2010 (Nöjd Medarbetar Index NMI) resultatredovisning och förslag till åtgärder

Medarbetarenkät på vård- och omsorgsförvaltningen 2010 (Nöjd Medarbetar Index NMI) resultatredovisning och förslag till åtgärder VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsnämndens handling nr 15/2010 RESULTATREDOVISNING 1(20) 2010-08-30 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Lena Andréasson

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2016-11-23. Reviderad 2017-11-22. Dokumentnamn Fastställd av Gäller

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 Uppföljningsplan 2017 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 8 dec 2016 Inledning

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Verksamhetsplan folkhälsonämnden 2015

Verksamhetsplan folkhälsonämnden 2015 Tjänsteskrivelse Handläggare: Ulrika Lundgren FHN 2014.0110 Folkhälsonämnden Verksamhetsplan folkhälsonämnden Sammanfattning Inom ramen för Mål och Budget och de mätningar som sker utifrån fullmäktiges

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting

Samverkan mellan kommun och landsting Äldre medborgare Antalet äldre invånare i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett

Läs mer

Mål för mandatperioden 2011 2014. Vård och Omsorg. Eslövs kommun

Mål för mandatperioden 2011 2014. Vård och Omsorg. Eslövs kommun Mål för mandatperioden 2011 2014 Vård och Omsorg Eslövs kommun Verksamhetsidé Vård och Omsorg ska arbeta för att skapa goda levnadsförhållanden för de kommuninvånare som har behov av vård och omsorg, och

Läs mer

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2016-11-23 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Handlinsplan

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra till ett gott liv i Umeå

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2019-04-23 ON 2019/0044 53515 Omsorgsnämnden Öppna jämförelser 2018 Förslag till beslut Omsorgsnämnden antecknar informationen till

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer