Kunskaps- utmaningen Om svenska teknologers bristande förkunskaper inför högskolestudier, 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kunskaps- utmaningen Om svenska teknologers bristande förkunskaper inför högskolestudier, 2012"

Transkript

1 Kunskapsutmaningen Om svenska teknologers bristande förkunskaper inför högskolestudier, 2012

2 PM - Kunskapsutmaning publicerad

3 1. Inledning Sverige står inför stora utmaningar. Några av dessa handlar om framtida kompetensförsörjning och hur landet ska kunna konkurrera med kunskap i globaliseringens tecken. Vi möter en strukturomvandling med en åldrande befolkning som kommer att innebära ett ökat behov av välutbildade ingenjörer. Samtidigt ser vi att svenska elevers kunskaper inom till exempel matematik och naturvetenskap minskar och landets ingenjörsstudenter upplever att deras förkunskaper när de påbörjar en högskoleutbildning är dåliga. För att titta närmre på kunskapsutmaningen genomfördes höstterminen 2011 en undersökning bland Sveriges Ingenjörers studentmedlemmar som bland annat fick frågan om de upplevde att gymnasieskolan gav dem tillräckliga förkunskaper inför sin högskoleutbildning. Sveriges Ingenjörer anser att förkunskaper är en nyckelfråga och en förutsättning för kvaliteten i ingenjörsutbildningarna. I denna promemoria behandlas resultaten från enkäten. En stor del av Sveriges Ingenjörers studentmedlemmar svarar att de inte finner att gymnasieskolan gav dem tillräckliga förkunskaper. Det är alltid svårt att dra långtgående slutsatser, både med tanke på representativiteten men även utifrån frågans art där svaret är en självuppfattning. Resultaten är dock inte förvånande med tanke på den debatt som pågått inom området de senaste åren. Många tidigare studier bekräftar den bild som enkätundersökningen ger. Tendensen är därför värd att uppmärksamma. Utöver förbundets studentmedlemmars uppfattning, kommer en kort genomgång av de svenska elevernas kunskaper i matematik, naturvetenskap och teknik presenteras. Att kunskaperna generellt är bristfälliga inom matematik, naturvetenskap och teknik på grundskolenivå vet vi bland annat från PISA-rapporten 2009 som presenterades Att även de som går vidare till ingenjörsutbildningar har svårigheter att tillgodogöra sig sin utbildning kan ge negativa följder. Exempel på detta är bristande genomströmning och nyexaminerade som är sämre rustade för arbetsmarknaden. På lång sikt kan det innebära ett Sverige som inte längre kan konkurrera som kunskapsnation. Att landets kommande ingenjörsarbetskraft anser sig vara så pass dåligt rustade när de börjar högskolan kan följaktligen få allvarliga konsekvenser. PM Kunskapsutmaningen (13)

4 Hur rår vi då på denna kunskapsutmaning? Sveriges Ingenjörer ser tre nödvändiga åtgärder. Dessa är främst riktade mot skolväsendet, men det finns samtidigt en stor vinst i att skola, näringsliv och politik arbetar tillsammans. Utveckla matematikundervisningen så att eleverna på djupet förstår hur matematiken fungerar och kan applicera den på exempel från verkligheten. Utöka antalet lärare med teknisk kompetens - det bör finnas en genväg att bli lärare för den som redan har ämneskompetens. Förbättra högskoleutbildningen - för att fler ska söka sig till ingenjörsutbildningar krävs att utbildningsstrukturen och behörighetskraven blir mer överskådliga samt att informationen på gymnasiet förbättras. Trappan ska städas uppifrån. Insatser bör göras tidigt redan på förskolenivå. På varje nivå måste dock varje aktör ta ansvar. PM Kunskapsutmaningen (13)

5 2. Otillräckliga förkunskaper Under höstterminen 2011 skickades en webbenkät till Sveriges Ingenjörers studentmedlemmar som gav hela 3747 svar. Undersökningen handlade bland annat om studenternas förkunskaper. Att studenter har dåliga förkunskaper när de kommer till högskolan har bekräftats i många tidigare studier inom ämnet. Detta, tillsammans med elevers kunskapsnivå inom grundskola och gymnasium, behandlas närmare i detta PM. På frågan upplevde du att gymnasieskolan gav dig tillräckliga förkunskaper inför din högskole-/universitetsutbildning svarade en fjärdedel att de inte upplevde dem som tillräckliga. Vilka ämnen är det som studenterna upplever att de brister inom och vilka är de? Hur ser det ut inom gruppen högskoleingenjörer respektive civilingenjörer och finns det skillnader gällande högskola, kön och akademisk bakgrund? 2.1 Inom vilka ämnen är förkunskaperna svaga? Matematik är det område där studenterna upplevde mest otillräckliga förkunskaper. Från tabell 1 kan vi se att totalt 77 % av de som upplevt sig ha bristande förkunskaper uppgav att det var just i matematik de var svaga. När studenterna själva fick ange ämnen (totalt 101 öppna svar) visade sig fysik sticka ut. Programmering och kemi var också ämnen som många nämnde inom kategorin annat. Det är dock inte bara inom kärnämnena som studenterna upplever bristande förkunskaper. Studieteknik är också ett område där många inte känner sig tillräckligt förberedda för högskolestudier. Även rapport- och uppsatsskrivande samt presentationsteknik visade sig vara svaga områden. Alla dessa handlar om förmågan att ta till sig och förmedla kunskap och är en viktig del av den högre utbildningen. Tabell 1. Inom vilka områden upplevde du att du saknade tillräckliga förkunskaper? 100% 90% 80% 70% 60% 78% 76% 77% 68% 68% 68% Kvinna Man Total 50% 40% 42% 44% 43% 30% 20% 10% 0% 24% 18% 16% 32% 29% 31% 15% 10% 12% PM Kunskapsutmaningen (13)

6 2.2 Civilingenjörsstudenter och högskoleingenjörsstudenter Det är tydligt att högskoleingenjörsstudenterna upplevde sina förkunskaper som sämre än civilingenjörsstudenterna. Totalt 27 % av högskoleingenjörsstudenterna ansåg sina kunskaper vara otillräckliga medan motsvarande siffra för civilingenjörsstudenterna var 23 %. Inom båda grupperna var andelen kvinnor lägre. Troliga förklaringar till detta är bland annat att söktrycket till högskoleingenjörsutbildningarna är lägre och rekryteringsbasen är bredare både gällande socioekonomisk bakgrund, studenternas ålder och studievana. Kvinnorna upplevde i större utsträckning än männen att deras kunskaper var tillräckliga (74 % av kvinnorna svarade ja på frågan jämfört med 69 % av männen). Engelska var det enda området där fler kvinnor än män upplevde sig ha bristfälliga kunskaper (se tabell 1). Tabell 2. Upplevde du att gymnasieskolan gav dig tillräckliga förkunskaper inför din högskole-/universitetsutbildning? 100% 90% 80% 70% 60% 50% 76% 72% 64% 63% Ja Nej Vet ej/ej relevant 40% 30% 20% 10% 0% 23% 29% 24% 21% 12% 9% 4% 4% Civilingenjör Kvinna Civilingenjör Man Högskoleingenjör Kvinna Högskoleingenjör Man PM Kunskapsutmaningen (13)

7 2.3 Akademisk bakgrund Studenter från studievana hem upplever att de är bättre förberedda när de börjar högskolan. Vi kan således konstatera att en fjärdedel av de som kommer från studieovana hem känner att de är dåligt rustade med kunskap när de börjar högskolan. Totalt 73% av de som uppgav att de har minst en förälder med akademisk utbildning ansåg sig ha tillräckliga förkunskaper. För gruppen utan föräldrar med akademisk utbildning var det 67 % (se tabell 3). Tabell 3. Upplevde du att gymnasieskolan gav dig tillräckliga förkunskaper inför din högskole-/universitetsutbildning? (Angett i procent utifrån föräldrarnas utbildningsbakgrund) 100% 73% 67% 70% 90% 80% 70% 60% Ja Nej Vet ej/ej relevant 50% 40% 30% 20% 22% 26% 27% 10% 0% 5% 7% 4% Ja Nej Vet ej Har någon eller båda dina föräldrar akademisk examen? PM Kunskapsutmaningen (13)

8 2.4 Högskola Det är inte bara kön, akademisk bakgrund och typ av utbildning som påverkar hur förkunskaperna uppfattas. Även vilken högskola studierna bedrivs på har betydelse. Det finns uppenbara variationer i svaren mellan olika högskolor. På Mälardalens högskola svarade hela 36 % att de inte upplevde sina kunskaper som tillräckliga medan det på Uppsala Universitet bara var 17 %. Möjliga förklaringar till variationen mellan högskolorna är till exempel söktryck, de sökandes betyg och socioekonomisk bakgrund. Av begränsningsskäl kommer detta inte problematiseras vidare här. Det är dock ett område som är mycket intressant för fortsatta studier då uppfattningarna kring förkunskaper visat sig variera markant. Tabell 4. Upplevde du att gymnasieskolan gav dig tillräckliga förkunskaper inför din högskole-/universitetsutbildning? (Angett i procent utifrån lärosäte) 100% 90% 80% Ja 70% 60% 50% 71% 57% 58% 67% 68% 74% 67% 71% 70% 76% 77% 74% 80% Nej Vet ej/ej relevant 40% 36% 33% 30% 20% 24% 27% 25% 24% 23% 23% 22% 21% 21% 21% 17% 10% 0% 5% 8% 9% 6% 6% 2% 10% 6% 9% 3% 2% 5% 3% PM Kunskapsutmaningen (13)

9 3. Bristande kunskaper i grundskola och gymnasium Sveriges Ingenjörers enkätundersökning visar således att många studenter känner sig dåligt rustade när de börjar högskolan. För att på ett konstruktivt sätt hitta lösningar på dessa problem behöver frågan ställas vad detta beror på. Det finns många tidigare studier som mäter svenska elevers resultat och som pekar på möjliga orsaker. En av de undersökningar som ofta hänvisas till är den senaste PISA-rapporten. PISA är en OECD-studie som mäter kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Nästan en halv miljon 15-åringar från sammanlagt 65 länder deltog i PISA Resultaten från PISA 2009 är nedslående. Under 2000-talet har svenska 15-åringars kunskaper i matematik och läsförståelse försämrats och den internationella undersökningen visar också på att prestationerna inom naturvetenskap ligger under det internationella genomsnittet. Det är en generell trend även internationellt men i relation till övriga länder har svenska elever tappat mer. Resultaten är problematiska för Sverige som har ambitionen att vara en ledande kunskapsnation. Inom ämnet naturvetenskap ligger svenska elever dessutom under genomsnittet. Inom läsförståelse har både de svagaste eleverna ökat med 5 % och andelen starka läsare har minskat med 2 %. Inom naturvetenskap har skillnaderna mellan de svaga och de starka ökat (PISA, 2009). Pojkar har generellt en större försämring i jämförelser från PISA-rapporten än vad flickor har och en större andel pojkar når inte upp till den grundläggande nivån i läsförståelse. Inom ämnet matematik har både pojkar och flickor försämrat sina resultat men pojkarnas resultat har försämrats mer (PISA, 2009). Detta mönster syns även i Sveriges Ingenjörers enkätundersökning där de manliga studenterna upplevde sina förkunskaper som otillräckliga i större utsträckning än de kvinnliga studenterna. PM Kunskapsutmaningen (13)

10 3.1 Varför blir förkunskaperna sämre? Teknikdelegationen tar upp problemet med bristande kunskaper i framförallt matematik men även i naturvetenskap och fysik i sin rapport (Teknikdelegationen, 2010). Enligt Teknikdelegationen beror de bristande kunskaperna i matematik till stor del på brister i undervisningen. Från TIMSS-resultaten visar det sig att det är avsaknaden av kontextualisering av matematiska problem som är huvudorsaken till att eleverna har svårt att ta till sig matematikkunskaperna. Undervisningen består mer av räkning på egen hand medan reflektion och diskussion är en bristvara (Matematikdelegationen, 2004). De förklaringar som ges i PISA-rapporten handlar om strukturella förändringar i det svenska skolsystemet, förändringar av arbetsformer i skolan samt förändringar av elevers läslust och läsvanor Lärarnas kompetens En annan viktig faktor till de bristande förkunskaperna är lärarnas kompetens. Det har bäring på både antalet behöriga lärare, lärarutbildningen och lärarnas fortbildning. Dessutom har antalet sökande till lärarutbildningen sjunkit markant de senaste åren. Lärarnas Riksförbund menar i sin rapport Läraryrkets attraktionskraft på fallrepet att läraryrkets minskade status till stor del beror på det låga löneläget i kombination med att det inte finns naturliga karriärvägar inom yrket. Detta har gjort att söktrycket till lärarutbildningen inom grund- och gymnasieskola minskat betydligt genom åren hade många lärarutbildningar högre söktryck än läkarutbildningen. Om vi tittar på gymnasielärare ligger idag söktrycket på 1.0 förstahandssökande per plats medan det 1982 för ämneslärare låg på mellan 3.1 och 9.0 beroende på ämne (Lärarnas Riksförbund, 2012). Det är sannolikt att detta påverkar lärarnas kompetensnivå. Utan att gå in i detalj på lärarnas löner kan dock ändå konstateras att lärarnas löner halkat efter genom åren. Jämfört med andra grupper inom kommunal sektor har lärarlönerna mellan 1995 och 2010 ökat med 54 % för gymnasielärare och 58 % för grundskolelärare. Motsvarande siffror för ekonomer respektive sjuksköterskor är 76 % och 87 % (Lärarnas Riksförbund, 2012). PM Kunskapsutmaningen (13)

11 3.1.2 Utbildningsreformer Sedan början av 1990-talet har kunskapsnivåerna bland elever försämrats, enligt Skolverkets rapport från Trots stora skolreformer som hade sin utgångspunkt i att förbättra skolan har reformerna istället gjort det sämre i många avseenden. Decentraliseringen, eller kommunaliseringen, har bidragit till en mer olikvärdig skola där resursåtgången ser olika ut från kommun till kommun gällande kostnader per elev, lärartäthet och antal behöriga lärare. Det fria skolvalets konsekvenser är större segregation och tydligare koppling mellan socioekonomisk bakgrund och resultat i skolan. Utöver det fria skolvalet är även friskolesystemet och det målrelaterade betygssystemet bidragande faktorer till kunskapstappet menar Skolverket i sin rapport (Skolverket, 2009). 3.2 Högskolans krav och pedagogik Många rapporter och studier har således konstaterat att kunskaperna inom bland annat matematik, fysik och naturvetenskap försämrats inom grund- och gymnasieskolan. Sveriges Ingenjörers enkät visade också att många studenter kände att de hade bristfälliga förkunskaper när de började högskolan. Hur påverkar detta högskolan och kvaliteten på utbildningen? Högskoleverket genomförde under slutet av 2000-talet en djupstudie bland lärare och studenter inom högskolan som visade att båda grupperna upplevde bristande förkunskaper. Två tredjedelar av lärarna inom teknik och naturvetenskap upplevde att studenternas förkunskaper minskat jämfört med 10 år tillbaka i tiden (Högskoleverket, 2009). Studenter på ingenjörsutbildningar med låga gymnasiebetyg i matematik och fysik har svårare att klara av högskolestudier. Det visar sig dock att trots minskade förkunskaper har genomströmningen varit relativt konstant genom åren. Det kan ha två orsaker: att högskolan blivit bättre och har en pedagogik som stöttar svaga studenter att ta sig igenom sin utbildning att kraven har sänkts Förklaringen finns troligen att finna i båda dessa påståenden. I högskoleverkets rapport konstateras att studenterna upplever att kraven anpassas efter de med sämst förutsättningar. Samtidigt har högskolan förändrat sin pedagogik för att passa den nya tidens studenter. Det handlar om att högskolan arbetar mer med metoder som till exempel handledda seminarier, grupparbeten och tydligare instruktioner. Att anpassa undervisningen för mycket efter låga förkunskaper medför dock en risk då det kan göra högskolestudierna för lika gymnasiet och urholka den akademiska nivån. Grunden i högre studier är att arbeta självständigt och att utveckla ett ifrågasättande tankesätt. PM Kunskapsutmaningen (13)

12 I vilken ordning man läser olika kurser kan också påverka upplevelsen av förkunskaperna. Många ingenjörsstudenter upplever till exempel att det är lättare att tillgodose sig matematiken på högskolan om räknande kommer efter moment där ämnet har kunnat kontextualiseras. Precis som PISA-rapporten tar upp när det gäller 15-åringarna behöver även högskolestudenter känna att de kan applicera den abstrakta matten på konkreta exempel från verkligheten. I och med högskolans utbyggnad under och 2000-talen har studentpopulationen förändrats och rekryteringen har breddats. Studentgruppen är mer heterogen idag än tidigare vilket kan ses vara mycket positivt. Tyvärr har detta bidragit till ett minskat söktryck där studenter med betydligt lägre prestationer på gymnasiet kommer in på högskolan. Även de studenter som har goda betyg kan ha dåliga förkunskaper då betyg inte alltid är ett bra mått på kunskap. Gymnasiereformen från 1994 bidrog till ökad valfrihet för studenterna där de ibland taktikväljer ämnen för att få bättre betyg snarare än relevant kunskap för den högskoleutbildning de har intentionen att påbörja. Reformen bidrog också till väldigt ambitiösa kursplaner med mål som dock var mycket otydliga. Den otydligheten gjorde att den enskilde lärarens tolkning blev väldigt olika och således också betygsättningen (Högskoleverket, 2009). Högskoleverkets rapport visar också att stora brister finns gällande studenternas förmåga att uttrycka sig i skrift. Det fanns även i Sveriges Ingenjörers enkätundersökning tendenser till detta då många såg att de till exempel var dåligt förberedda för rapport- och uppsatsskrivande på högskolan. Det tycks vara en negativ spiral där grundskolan ger för dåliga kunskaper inför gymnasieskolan och gymnasieskolan ger för dåliga kunskaper inför högskolestudier. Både i gymnasiet och inom högskolan krävs en stor del repetition av tidigare studier för att eleverna ska kunna tillgodose sig undervisningen på rätt nivå. Hur kommer vi ur denna negativa spiral? PM Kunskapsutmaningen (13)

13 4. Sveriges Ingenjörers botemedel Ska högskolan anpassa sig efter rådande omständigheter där studenterna har bristande förkunskaper, eller bör studenternas förutsättningar ändras? Sveriges Ingenjörer föreslår tre åtgärdsområden som angriper problemet i båda ändarna. Utveckla matematikundervisningen Undervisningen i matematik har i årtionden byggt på självstudier. Eleverna har i allt för hög grad lämnats ensamma och fått ägna sig åt innötning i stället för att på djupet förstå hur matematiken fungerar. Om undervisningen ska kunna väcka lust måste undervisningen utvecklas. Utöka antalet lärare med teknisk kompetens Målet måste vara att studenter med större varierad utbildningsbakgrund ska söka sig till läraryrket, till exempel studenter från de tekniska områdena. Det är bra att lärarutbildningen nu reformeras och behörighetskraven skärps, men det bör också finnas en genväg att bli lärare för den som redan har ämneskompetens. Förbättra högskoleutbildningen För att fler ska välja ingenjörsutbildningar krävs att utbildningsstrukturen och behörighetskraven blir mer överskådliga samt att informationen i gymnasiet förbättras. För att fler ska klara av sina studier och ta examen krävs också att förkunskaperna i matematik och teknik från gymnasiet förbättras. Åtgärderna är en fortsättning på det som förbundet kallade förslag för en teknisk renässans som togs fram i rapporten Ta tillvara på teknikintresset! (Sveriges Ingenjörer, 2011) i samband med en serie möten med regionala makthavare under Sveriges Ingenjörers 150-årsjubileum. För att säkerställa en högre utbildning av god kvalitet och att Sverige även i fortsättningen kan konkurrera med kunskap behöver trappan så att säga städas uppifrån. Insatser bör göras tidigt redan på förskolenivå men på varje nivå måste varje aktör ta ansvar och se vad just den kan göra. PM Kunskapsutmaningen (13)

14 5. Om enkätundersökningen Under höstterminen 2011 skickades en webbenkät till Sveriges Ingenjörers studentmedlemmar studenter deltog i undersökningen som gick ut till totalt studentmedlemmar. 579 av dessa visade sig inte längre vara studenter utan arbetssökande eller yrkesverksamma. Svarsfrekvens för studenterna var 24 %. 22 frågor ställdes som handlade om studenternas studiesituation. Undersökningen genomfördes för att ge förbundet en bättre förståelse för studentens studiemiljö och att kunna påverka eventuella brister till det bättre. PM Kunskapsutmaningen (13)

15 Referenser: Högskoleverket (2009) Förkunskaper och krav i högre utbildning. Högskoleverkets rapportserie2009:16 R. Lärarnas Riksförbund (2012) Läraryrkets attraktionskraft på fallrepet Vad händer när lönen förpassas till att bara vara en kostnadspost? Matematikdelegationen (2004) Att lyfta matematiken intresse lärande, kompetens, SOU 2004:97 Skolverket (2009) Vad påverkar resultaten i svensk grundskola? Kunskapsöversikt om betydelsen av olika faktorer, Stockholm. Skolverket (2010) Rustad att möta framtiden? PISA 2009 om 15-åringars läsförståelse och kunskaper i matematik och naturvetenskap, Skolverket: Rapport 352. Sveriges Ingenjörer (2011) Ta tillvara på teknikintresset. Teknikdelegationen (2010) Vändpunkt Sverige ett ökat intresse för matematik, naturvetenskap, teknik och IKT, SOU 2010:28 PM Kunskapsutmaningen (13)

16 Sveriges Ingenjörer Box 1419, Stockholm, Besöksadress Malmskillnadsgatan 48 Tel , Fax ,

Matematikundervisning för framtiden

Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden De svenska elevernas matematikkunskaper har försämrats över tid, både i grund- och gymnasieskolan. TIMSS-undersökningen år 2003 visade

Läs mer

Utbildningspolitiskt program

Utbildningspolitiskt program Utbildningspolitiskt program Innehållsförteckning Skolan 4 Högre utbildning 5 Forskning och forskarutbildning 6 Kompetensutveckling 7 Utbildningspolitiska programmet / 2008-05-09 Skolan Allt börjar i skolan.

Läs mer

En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson

En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson Hemsida A Rektorer behöver stärka sitt ledarskap Elever lär sig utan att förstå Skolan sätter betyg på olika grunder Skolan utvärderar

Läs mer

Projektbeskrivning. Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen.

Projektbeskrivning. Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen. Projektbeskrivning Gymnasieskolans mål och Högskolans förkunskapskrav. En jämförande studie om matematikundervisningen. Bakgrund KTH och LHS har ett regeringsuppdrag att tillsammans utveckla nya inriktningar

Läs mer

Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007

Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007 Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2008-06-03 2008/6 Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007 Höstterminen 2007

Läs mer

EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Du får ingen andra chans. kommunerna klarar inte skolans kompensatoriska uppdrag

EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Du får ingen andra chans. kommunerna klarar inte skolans kompensatoriska uppdrag EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Du får ingen andra chans kommunerna klarar inte skolans kompensatoriska uppdrag Du får ingen andra chans kommunerna klarar inte skolans kompensatoriska uppdrag Innehåll

Läs mer

Reformer och resultat Har regeringens g utbildningsreformer någon betydelse?

Reformer och resultat Har regeringens g utbildningsreformer någon betydelse? Reformer och resultat Har regeringens g utbildningsreformer någon betydelse? Peter Fredriksson and Jonas Vlachos Resultatförsämringar sedan början/mitten av 90-talet Tabell 1.1 Resultat från IEA-undersökningarna

Läs mer

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 KATARINA KJELLSTRÖM Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 I förra numret av Nämnaren beskrev vi elevernas kunskaper i och attityder till matematik enligt nationella utvärderingen 2003.

Läs mer

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under Promemoria 2016-09-12 U2016/03765/KOM Utbildningsdepartementet Nyheter för fler lärare: Fler vägar till och tillbaka till läraryrket Nyckeln till att förbättra kunskapsresultaten i den svenska skolan är

Läs mer

Högskoleutbildning för nya jobb

Högskoleutbildning för nya jobb 2014-08-11 PM Högskoleutbildning för nya jobb Kravet på utbildning ökar på arbetsmarknaden. Men samtidigt som efterfrågan på högskoleutbildade ökar, minskar utbildningsplatserna på högskolan. I dag misslyckas

Läs mer

Kommittédirektiv. Höjd kunskapsnivå och ökad likvärdighet i svensk skola. Dir. 2015:35. Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015

Kommittédirektiv. Höjd kunskapsnivå och ökad likvärdighet i svensk skola. Dir. 2015:35. Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015 Kommittédirektiv Höjd kunskapsnivå och ökad likvärdighet i svensk skola Dir. 2015:35 Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015 Sammanfattning En kommitté en skolkommission ska lämna förslag som

Läs mer

Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer

Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer en statistisk genomgång Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer en statistisk genomgång, februari 2011 Lön och karriär för utlandsfödda ingenjörer - en statistisk

Läs mer

Sammanfattning av förbundets synpunkter på delegationens förslag

Sammanfattning av förbundets synpunkter på delegationens förslag 2010-10-11 REMISSVAR MF/AJH Rnr 38.10 Dnr 206/10 Saco Box 2206 103 15 Stockholm Lärarnas Riksförbunds synpunkter på förslagen i SOU 2010:28 Teknikdelegationens betänkande; Vändpunkt Sverige ett ökat intresse

Läs mer

Aktuella frågor för skolan Anna Ekström

Aktuella frågor för skolan Anna Ekström Stockholm den 19 oktober Aktuella frågor för skolan Anna Ekström Utbildningsdepartementet 1 Kunskaperna vänder åt rätt håll Sveriges resultat i PISA Sveriges matematikresultat i TIMSS 520 550 Åk 8 510

Läs mer

Läsläget. Alla Läser! Erica Jonvallen 121018

Läsläget. Alla Läser! Erica Jonvallen 121018 Läsläget Alla Läser! Erica Jonvallen 121018 Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) På Skolverket Uppdrag att stimulera huvudmän och skolor att arbeta med barns och elevers språk-,

Läs mer

Uppdrag till Statens skolverk att stärka undervisningen i matematik, naturvetenskap och teknik

Uppdrag till Statens skolverk att stärka undervisningen i matematik, naturvetenskap och teknik Regeringsbeslut I:4 2011-03-31 U2011/2229/G Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag till Statens skolverk att stärka undervisningen i matematik, naturvetenskap och teknik Regeringens

Läs mer

Tekniskt basår med fokus på tjejer

Tekniskt basår med fokus på tjejer Tekniskt basår med fokus på tjejer Den här korta rapporten är en delrapport om basårsutbildningar med fokus på kvinnor. I en fortsatt studie under våren 2017 kommer detta material att kompletteras med

Läs mer

2014-03-30. Mer matematik i högstadiet

2014-03-30. Mer matematik i högstadiet 2014-03-30 Mer matematik i högstadiet Mer matematik i högstadiet Vi vill se mer kunskap i skolan, så att alla elever har möjlighet att nå kunskapsmålen. Alla ska få den grund som behövs för att kunna förverkliga

Läs mer

Fakta och information om högskolan

Fakta och information om högskolan 2014-04-01 Fakta och information om högskolan Presentationsmaterial Varför läsa på högskola? En utvecklande tid med nya vänner Du lär dig lära och tänka kritiskt Lättare att få jobb Roligare jobb? Högre

Läs mer

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat Stockholm 2013-04-30 6 av 10 elever går i skolor med försämrade resultat 2 (8) 6 av 10 svenska elever går i skolor som försämrat sina resultat sedan 2006 59 procent av Sveriges elever går i grundskolor

Läs mer

I uppdraget ingår även följande åtgärder.

I uppdraget ingår även följande åtgärder. Regeringsbeslut 1:2 2009-02-19 U2009/914/G U2008/6186/G Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 STOCKHOLM Uppdrag till Statens skolverk att genomföra utvecklingsinsatser inom matematik, naturvetenskap

Läs mer

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan 2013-09-13 Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Enskolasomrustarmedkunskapochundervisningavgodkvalitetär grundläggandeförattskapalikvärdigalivschanserochstärkasammanhållningeni

Läs mer

Tomas Tobé Riksdagsledamot Gävleborgs län. Margareta B Kjellin. Lars Beckman. Riksdagsledamot Gävleborgs län

Tomas Tobé Riksdagsledamot Gävleborgs län. Margareta B Kjellin. Lars Beckman. Riksdagsledamot Gävleborgs län Svensk skola står inför stora utmaningar. Under mer än 20 år har svenska elevers kunskapsresultat fallit. Samtidigt har läraryrkets status försämrats. Alliansen har påbörjat arbetet för att vända den här

Läs mer

Internationella och nationella mätningar Förmåga kunskap kvalité. - TIMSS, sa du inte PISA?

Internationella och nationella mätningar Förmåga kunskap kvalité. - TIMSS, sa du inte PISA? Internationella och nationella mätningar Förmåga kunskap kvalité - TIMSS, sa du inte? Christel Bäckström, Kvalitetsnätverket 20161201 Alla tycker till om skolan Vem använder sig av tex och varför? Vems

Läs mer

LÅT STATEN TA ANSVAR SÅ BYGGER VI EN NATIONELL KUNSKAPSSKOLA

LÅT STATEN TA ANSVAR SÅ BYGGER VI EN NATIONELL KUNSKAPSSKOLA LÅT STATEN TA ANSVAR SÅ BYGGER VI EN NATIONELL KUNSKAPSSKOLA I PRAKTIKEN VÅR MODELL FÖR EN BÄTTRE SKOLA Lärarnas Riksförbund anser att skolan är en nationell angelägenhet. De senaste decenniernas utveckling

Läs mer

2014-09-16 KARTLÄGGNING AV MATEMATIKLÄRARES UTBILDNINGSBAKGRUND

2014-09-16 KARTLÄGGNING AV MATEMATIKLÄRARES UTBILDNINGSBAKGRUND 2014-09-16 KARTLÄGGNING AV MATEMATIKLÄRARES UTBILDNINGSBAKGRUND GENOMFÖRD VÅREN 2014 INOM RAMEN FÖR SKL MATEMATIK PISA 2015 2 (15) Innehållsförteckning Försättsblad sid 1 Innehållsförteckning sid 2 Sammanfattning

Läs mer

socialdemokraterna.se/dalarna

socialdemokraterna.se/dalarna ETT KOMPETENSLYFT FÖR DALARNA DALARNA SKA KONKURRERA MED KUNSKAP OCH INNOVATIONER RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER.. ETT BÄTTRE DALARNA.. FÖR ALLA.. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Kompetensbrister i dagens

Läs mer

I vilken skolform/vilket program går barnet på adressetiketten? 2 Hur viktiga är följande aspekter för dig och ditt barn vid val av skola?

I vilken skolform/vilket program går barnet på adressetiketten? 2 Hur viktiga är följande aspekter för dig och ditt barn vid val av skola? Frågorna 1 7 ska besvaras utifrån ett specifikt barn och avse barnets nuvarande förhållanden. På enkätens framsida framgår vilket barn svaren ska gälla. 1 I vilken skolform/vilket program går barnet på

Läs mer

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014)

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014) Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Fredrik Lindström Statistiker 1-4755 fredrik.lindstrom@uhr.se PM Datum 213-1-17 Diarienummer 1.1.1-393-213 Postadress Box 4593 14 3 Stockholm

Läs mer

2011-09-14. Vidare föreslås insatser för att fortbilda förskolelärare och förskolechefer inom två viktiga områden, barn i behov av

2011-09-14. Vidare föreslås insatser för att fortbilda förskolelärare och förskolechefer inom två viktiga områden, barn i behov av 2011-09-14 3,8 miljarder till lärarreformer Den globala skuldkrisen påverkar också Sverige. Tillväxten dämpas och arbetsmarknaden försämras. En stor osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen ställer

Läs mer

Investeringar i skolan för mer kunskap

Investeringar i skolan för mer kunskap Investeringar i skolan för mer kunskap Stefan Löfven Gustav Fridolin Aida Hadzialic 2 Sjunkande kunskapsresultat Resultat i PISA Poäng 520 Andel avgångselever i grundskolans årskurs 9 med behörighet till

Läs mer

Rekrytering till högre utbildning under 50 år Christina Cliffordson

Rekrytering till högre utbildning under 50 år Christina Cliffordson Rekrytering till högre utbildning under 50 år Christina Cliffordson Högskolans expansion de senaste 50 åren Den högre utbildningens omfattning har ökat: från ca 40 000 studenter, fördelade på fyra universitet

Läs mer

2. Svenska barn har... från 7 till 16 års ålder. 3. I skolan läser man flera..., som t.ex. svenska, samhällskunskap,... och trä- och textil-...

2. Svenska barn har... från 7 till 16 års ålder. 3. I skolan läser man flera..., som t.ex. svenska, samhällskunskap,... och trä- och textil-... Lektion 13 SCIC 13/12/2013 TEMA: KULTUR, UTBILDNING OCH UNGDOMSFRÅGOR A. Den svenska skolan: ordförråd och bakgrund 1. Först går man i... i nio år och sedan i... i tre år. 2. Svenska barn har... från 7

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

Teknik gör det osynliga synligt

Teknik gör det osynliga synligt Kvalitetsgranskning sammanfattning 2014:04 Teknik gör det osynliga synligt Om kvaliteten i grundskolans teknikundervisning Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i teknikundervisningen

Läs mer

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen?

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se Nummer: 2007/3 Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? En

Läs mer

Gymnasieskolans högskoleförberedelse

Gymnasieskolans högskoleförberedelse Gymnasieskolans högskoleförberedelse EN INTERVJUSTUDIE PÅ TRE LÄROSÄTEN Rapport: 477 Publikationen finns att ladda ner som kostnadsfri pdf från Skolverkets webbplats: www.skolverket.se/publikationer ISSN:

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ingångsämnen hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4 ÅR, 240 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED ANNAT ÄMNE 60 HP Observera att godkänt färdighetsprov i krävs.

Läs mer

När gick det fel för svensk skola?

När gick det fel för svensk skola? När gick det fel för svensk skola? 1 Huvuddragen i utvecklingen Dramatisk och internationellt unik resultatförsämring! Större försämring i matematik än i naturvetenskap och läsning Större försämring i

Läs mer

Läget för lärarlegitimationer 2014

Läget för lärarlegitimationer 2014 Läget för lärarlegitimationer 2014 SKL genomförde våren 2014 en enkätundersökning ställd till skolans huvudmän. Den syftar till att följa upp genomförandet av lärarlegitimationsreformen och bland annat

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Naturvetenskapsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Naturvetenskapsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i sin helhet

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Statistik Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Undersökning bland nyexaminerade jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Läs mer

Allt färre lärare med ped. utbildning

Allt färre lärare med ped. utbildning Fokus på arbetsmarknad och utbildning Allt färre lärare med ped. utbildning Allt färre lärare med pedagogisk utbildning Anders Karlsson 12 Grund- och gymnasieskolan visar likartade tendenser när det gäller

Läs mer

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan 117 4 Sammanfattning Tillgång till IT i hemmet och skolan Lärare och elever har god tillgång till IT i hemmet. Tillgången till IT-verktyg i hemmet hos lärare, skolledare och elever är hög. Nästan samtliga

Läs mer

Den västmanländska betygsrouletten

Den västmanländska betygsrouletten Den västmanländska betygsrouletten En rapport om likvärdigheten i betygssättningen i Västmanland Mikael Damsgaard (M) OPPOSITIONSRÅD VÄSTERÅS STAD mikael.damsgaard@moderat.se www.moderat.se/vasteras Inledning

Läs mer

i- svenska- lar- av- varandra.cid hur

i- svenska- lar- av- varandra.cid hur Lärarutbildare i svenska lär av varandra Under en eftermiddag träffades ett 30- tal lärarutbildare i svenska från lärosäten runtom i Sverige för att utbyta erfarenheter av hur kurserna i Grundlärarprogrammet

Läs mer

Statens skolverk 106 20 Stockholm

Statens skolverk 106 20 Stockholm Utbildningsdepartementet Regeringsbeslut I:44 2012-03-29 Statens skolverk 106 20 Stockholm U2011/4343/S U2011/7370/GV (delvis) U2012/2103/GV Uppdrag att svara för utbildning Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. En stor livsuppgift med låg livslön. en undersökning av lärarlönerna i. Östersund

EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. En stor livsuppgift med låg livslön. en undersökning av lärarlönerna i. Östersund EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND En stor livsuppgift med låg livslön en undersökning av lärarlönerna i Östersund En stor livsuppgift med låg livslön en undersökning av lärarlönerna i Östersund Förord

Läs mer

PISA 2012. 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap

PISA 2012. 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap Vad är PISA? OECD:s Programme for International Student Assessment 15-åringar Matematik, läsförståelse och naturvetenskap 65

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015 Enheten för utbildningsstatistik 15-09-30 1 () Slutbetyg i grundskolan, våren 15 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 15. Syftet är att ge en beskrivning

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer

Perspektiv på lärarlöner, del 3

Perspektiv på lärarlöner, del 3 Perspektiv på lärarlöner, del 3 en oroande framtidsspaning Rapport från Lärarförbundet 2010-03-05 Nu brådskar det! Kan det verkligen vara så att kvinnodominerade yrken idag, en bit in på 2000-talet, fortfarande

Läs mer

Lärarutbildning i matematik - möjligheter och begränsningar

Lärarutbildning i matematik - möjligheter och begränsningar Lärarutbildning i matematik - möjligheter och begränsningar Lisen Häggblom Åbo Akademi, Vasa Lärarutbildningen är en stor utbildning - komplex - har politiskt intresse - många vill vara experter på utbildning

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Utbildning och kunskap, 2016-02-09 Malin Ronnby, 054-540 10 40 malin.ronnby@karlstad.se Utbildning och kunskap Uppföljning av mål och indikatorer i strategisk plan Skolans

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Hur intressant är NV-programmet? Svenska niondeklassare inför sitt gymnasieval

Hur intressant är NV-programmet? Svenska niondeklassare inför sitt gymnasieval Hur intressant är NV-programmet? Svenska niondeklassare inför sitt gymnasieval Inledning Inför gymnasievalet våren 2010 genomför Teknikdelegationen en kampanj riktad till niondeklassare, med huvudbudskapet

Läs mer

ATTITYDER TILL SKOLAN 2003 SKOLBARNSFÖRÄLDRAR

ATTITYDER TILL SKOLAN 2003 SKOLBARNSFÖRÄLDRAR ATTITYDER TILL SKOLAN 2003 SKOLBARNSFÖRÄLDRAR Fråga 1 Nedanstående fråga omfattar ett antal påståenden som förekommit i debatten om den svenska skolan. I vilken instämmer Du i vart och ett av dem? Påståenden

Läs mer

utvärderingsavdelningen 2015-03-17 Dnr 2014:01149 1 (40)

utvärderingsavdelningen 2015-03-17 Dnr 2014:01149 1 (40) PM utvärderingsavdelningen Dnr 2014:01149 1 (40) Beskrivande statistik om elever i försöksverksamhet med riksrekyterande gymnasial spetsutbildning. Förstaårselever i årskullarna 2011/2012, 2012/2013 och

Läs mer

Omvärldsanalys, framtidens skola och skollagen

Omvärldsanalys, framtidens skola och skollagen Omvärldsanalys, framtidens skola och skollagen Bertil Östberg 2011-06-20 Grundskolan och gymnasieskolan läget Utgångsläget Sverige medel eller under medel i PISA, PIRLS och TIMMS Men kunskaperna sjunker

Läs mer

Individuella löner kollektivt bakslag

Individuella löner kollektivt bakslag Rapport från lärarnas riksförbund Individuella löner kollektivt bakslag Individuella löner kollektivt bakslag En rapport om lönesättningen av lärare Innehåll Sammanfattning och slutsatser 4 Lönesättningen

Läs mer

Rapport 2006:20 R. Redovisning av basårutbildningen våren 2006

Rapport 2006:20 R. Redovisning av basårutbildningen våren 2006 Rapport 2006:20 R Redovisning av basårutbildningen våren 2006 Högskoleverket Luntmakargatan 13 Bo 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fa 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se www.hsv.se Redovisning av basårutbildningen

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer 2 Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs.

Läs mer

8.1 Problembild. 8.2 Strategi. Remiss av betänkandet Vändpunkt Sverige. SOU 2010:28. Remissvar från Kungl. Tekniska högskolan.

8.1 Problembild. 8.2 Strategi. Remiss av betänkandet Vändpunkt Sverige. SOU 2010:28. Remissvar från Kungl. Tekniska högskolan. 2010-10-07 Dnr V2010-0438 Doss 21 Remiss av betänkandet Vändpunkt Sverige. SOU 2010:28. Remissvar från Kungl. Tekniska högskolan. Teknikdelegationen ger en problembild och förslag på fortsatt arbete för

Läs mer

Resultat från enkäten till ämnesansvariga i matematik på gymnasieskolor

Resultat från enkäten till ämnesansvariga i matematik på gymnasieskolor Resultat från enkäten till ämnesansvariga i matematik på gymnasieskolor Antal svar Antal enkäter som skickades ut till Ma/No-lärare 500 Antal svar 390 Antal ämnesansvariga av ovanstående 49 (12,5% av 390)

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. En stor livsuppgift med låg livslön. en undersökning av lärarlönerna i. Kristianstad

EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. En stor livsuppgift med låg livslön. en undersökning av lärarlönerna i. Kristianstad EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND En stor livsuppgift med låg livslön en undersökning av lärarlönerna i Kristianstad En stor livsuppgift med låg livslön en undersökning av lärarlönerna i Kristianstad

Läs mer

2015/16. Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN

2015/16. Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN 2015/16 Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN Läslyftet Bakgrund Läslyftet är en av regeringen beslutad insats (2013) Målet för insatserna är att ge lärare vetenskapligt väl underbyggda

Läs mer

Perspektiv på lärarlöner, del 11. Jobba i fristående skola = högre lön?

Perspektiv på lärarlöner, del 11. Jobba i fristående skola = högre lön? Perspektiv på lärarlöner, del 11 Jobba i fristående skola = högre lön? Dags att satsa på lärarna i fristående skolor Lärarförbundet har under lång tid visat att lärarnas löner halkar efter. Vi har också

Läs mer

Resultat från Skolenkäten hösten 2018

Resultat från Skolenkäten hösten 2018 Resultat från Skolenkäten hösten 2018 2 (7) Bakgrund om Skolenkäten Under hösten 2018 genomförde vi Skolenkäten för 17:e gången sedan introduktionen 2010. Enkäten som omfattar olika aspekter av skolans

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 215-1-14 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård 54-54 8 15 marie.landegard@karlstad.se Utbildning och kunskap Tematisk månadsrapport

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

För tidiga val sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg

För tidiga val sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg För tidiga val sätter stopp för vidare studier - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg Bakgrund och metod Studentum är Sveriges mest använda söktjänst för eftergymnasiala studier med ca 400

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 2 OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt

Läs mer

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter: Kvantitativ enkätstudie via e-post, genom samarbete med 12 regioner, Lärarnas Riksförbund samt kompletterande

Läs mer

Kvalitetsanalys. Lärandesektion

Kvalitetsanalys. Lärandesektion Kvalitetsanalys Lärandesektion Lärandesektionens resultat Normer och värden Barnens/elevernas/de studerandes trivsel i förskola, fritidshem och skola ska öka samt målgruppen för verksamheten inom kultur

Läs mer

Rapport 2006:19 R. Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005

Rapport 2006:19 R. Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005 Rapport 2006:19 R Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005 Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fax 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

FRAMTIDEN BÖRJAR I SKOLAN. Håkan Bergman

FRAMTIDEN BÖRJAR I SKOLAN. Håkan Bergman FRAMTIDEN BÖRJAR I SKOLAN Håkan Bergman Tre fokus för högre kunskapsresultat Tidiga insatser Skickliga lärare Jämlik skola Stödinsatser i skolan sätts in för sent Andel elever med åtgärdsprogram i årskurs

Läs mer

Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning (U2018/02165/UH)

Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning (U2018/02165/UH) 1 (6) Vårt datum 2018-07-06 Ert datum 2018-05-15 Vårt Dnr: 38.18 Ert Dnr: 38.18 SACO Box 2206 103 15 Stockholm Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning (U2018/02165/UH) Sammanfattning I

Läs mer

Hur påverkar kön och etnicitet intresset för teknik hos grundskoleelever? Jan Grenholm och Edvard Nordlander

Hur påverkar kön och etnicitet intresset för teknik hos grundskoleelever? Jan Grenholm och Edvard Nordlander Hur påverkar kön och etnicitet intresset för teknik hos grundskoleelever? Jan Grenholm och Edvard Nordlander En studie av teknikämnets roll och status i grundskolan. En förstu Som skall ge svar på bl.a.

Läs mer

För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg

För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg Bakgrund och metod Syftet med denna undersökning är för Gymnasium.se att ta reda på hur insatta

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 PM 2016:192 RIV (Dnr 110-1269/2016) En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:13. Undervisningen i matematik i gymnasieskolan

Sammanfattning Rapport 2010:13. Undervisningen i matematik i gymnasieskolan Sammanfattning Rapport 2010:13 Undervisningen i matematik i gymnasieskolan 1 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i undervisningen i matematik på 55 gymnasieskolor spridda över landet.

Läs mer

Vår tids arbetarparti Avsnitten Utbildning med hög kvalitet. Preliminär justerad version efter stämmans beslut

Vår tids arbetarparti Avsnitten Utbildning med hög kvalitet. Preliminär justerad version efter stämmans beslut Vår tids arbetarparti Avsnitten Utbildning med hög kvalitet Preliminär justerad version efter stämmans beslut oktober 2007 Utbildning med hög kvalitet Alla människors lärande Kunskap ger människor förutsättningar

Läs mer

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2014-03-12 Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2 (5) Sammanfattning Efterfrågan på utbildad arbetskraft växer och en gymnasieutbildning har blivit en förutsättning för att klara sig på arbetsmarknaden. Därför

Läs mer

Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner

Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner före 2018. Vårt mål är att halvera andelen obehöriga till

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Enkäten inleds med några frågor om demografiska data. Totalt omfattar enkäten 85 frågor. 30-40 år. 41-50 år. 51-60 år. > 60 år. 6-10 år.

Enkäten inleds med några frågor om demografiska data. Totalt omfattar enkäten 85 frågor. 30-40 år. 41-50 år. 51-60 år. > 60 år. 6-10 år. 1 av 15 2010-11-03 12:46 Syftet med den här enkäten är att lära mer om hur lärare tänker och känner när det gäller matematikundervisningen, särskilt i relation till kursplanen och till de nationella proven.

Läs mer

Matematikstrategi 2012-2015

Matematikstrategi 2012-2015 Matematikstrategi 2012-2015 Matematikstrategi 2012-2015 Avsiktsförklaring Luleå kommun som huvudman prioriterar kompetensutvecklingsinsatser i matematik inom samtliga verksamhetsområden för att därigenom

Läs mer

30-40 år år år. > 60 år år år. > 15 år

30-40 år år år. > 60 år år år. > 15 år 1 av 14 2010-11-02 16:21 Namn: Skola: Epostadress: 1. Kön Kvinna Man 2. Ålder < 30 år 30-40 år 41-50 år 51-60 år > 60 år 3. Har varit verksam som lärare i: < 5 år 6-10 år 11-15 år > 15 år 4. Har du en

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Prioritera rätt!

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Prioritera rätt! RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Prioritera rätt! Så tycker grundskollärarna i en rad aktuella skolpolitiska frågor våren 2015 Prioritera rätt! Så tycker grundskollärarna i en rad aktuella skolpolitiska

Läs mer

Skolan i Sverige och internationellt. Helén Ängmo, överdirektör Skolverket

Skolan i Sverige och internationellt. Helén Ängmo, överdirektör Skolverket Skolan i Sverige och internationellt Helén Ängmo, överdirektör Skolverket PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap PISA - Resultatutvecklingen i Sverige 2000-2012 520

Läs mer

2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna

2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna 2010-05-18 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna

Läs mer

En konkurrenskraftig svensk skola i globaliseringens tid

En konkurrenskraftig svensk skola i globaliseringens tid Utbildningsdepartementet Globaliseringsrådet 2008-12-18 En konkurrenskraftig svensk skola i globaliseringens tid Att utbildning har betydelse för Sveriges möjligheter att delta i det globala sammanhanget

Läs mer

Foto: Chris Ryan. Vad är en lärare egentligen?

Foto: Chris Ryan. Vad är en lärare egentligen? Foto: Chris Ryan Vad är en lärare egentligen? Foto: Istockphoto Det här är inte en lärare Som lärare är du ständigt exponerad för omvärlden. Du betraktas och bedöms av eleverna och deras anhöriga, av rektorerna,

Läs mer

Könsskillnader i skolresultat NATIONELL STATISTIK I URVAL. Könsskillnader i skolresultat 1

Könsskillnader i skolresultat NATIONELL STATISTIK I URVAL. Könsskillnader i skolresultat 1 Könsskillnader i skolresultat NATIONELL STATISTIK I URVAL Könsskillnader i skolresultat 1 Innehåll Inledning... 4 Könsskillnader i skolresultat i grundskolan... 5 Nationella prov... 6 Betyg per ämne vårterminen

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

Studentenkäten 2015. Synen på examensarbete, examen och eget företagande

Studentenkäten 2015. Synen på examensarbete, examen och eget företagande Studentenkäten 2015 Synen på examensarbete, examen och eget företagande SAMMANFATTNING Sveriges Ingenjörer gjorde under vintern 2014/15 en kvantitativ studie över hur förbundets studerandemedlemmar ser

Läs mer