Samrådsunderlag SAMRÅDSUNDERLAG. Flytt/nybyggnation av 50 kv kraftledning väster om Ljungby. Ljungby Energinät AB Box LJUNGBY

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsunderlag SAMRÅDSUNDERLAG. Flytt/nybyggnation av 50 kv kraftledning väster om Ljungby. Ljungby Energinät AB Box LJUNGBY"

Transkript

1 SAMRÅDSUNDERLAG Samrådsunderlag Flytt/nybyggnation av 50 kv kraftledning väster om Ljungby Ljungby Energinät AB Box LJUNGBY Konsult ÅF Industry AB Box Göteborg Rapporten har upprättats av Terese Edlund och Mattias Montelin ÅF Industry AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE Göteborg Sweden Phone , Registered office in Stockholm, Corp. id , VAT SE Page 1 (28)

2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund Genomförande av samråd Befintliga ledningar Luftledning Rättigheter Projektbeskrivning Lokalisering, omfattning och utformning Ombyggnation väg E Sträckning Sydvästlänken Sträckningsalternativ Anpassning mot väg E Anpassning mot Sydvästlänken Sträckningsalternativ Sträckningsbeskrivningar Teknisk utformning luftledning Teknisk utformning markkabel För- och nackdelar med de olika teknikerna Nollalternativ Beskrivning av berörda intressen Riksintressen Naturmiljö Kulturmiljö Infrastruktur, markanvändning och planer Detaljplaner Framtida planering Landskapsbild Friluftsliv Hälsa och säkerhet Konsekvensbedömning Förslag till innehållsförteckning i MKB Bilagor Bilaga 1 Karta med sträckningsalternativen Bilaga 2 Tabell med berörda natur- och kulturmiljöintressen Page 2 (28)

3 1 Bakgrund Ljungby Energinät AB har tillstånd (nätkoncession för linje) för en befintlig 50 kv luftledning som förbinder mottagnings- och fördelningsstationer i Ljungby. I samband med att E4:an skall byggas om till motorväg kommer delar av kraftledningen i konflikt med det nya vägområdet på delar av sträckan. Parallellt med E4:an ligger även SVK:s HVDC-ledning Sydvästlänken förlagd. För nuvarande sträckning av ledningen, se Figur 1. Innan en ombyggnation kan påbörjas krävs det en förnyad nätkoncession för linje för den nya utformningen (enligt ellagen 1997:857). I en ansökan om nätkoncession för linje ska det enligt ellagen ingå en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) och ett samrådsförfarande enligt 6 kap 4 miljöbalken skall genomföras. Syftet med samrådet är att förbättra beslutsunderlaget och ge berörda möjlighet till insyn och påverkan. Ansökan om nätkoncession för linje prövas av Energimarknadsinspektionen (Ei) och nätkoncession erhålls i regel tillsvidare. Projektet berör Ljungby kommun i Kronobergs län. Page 3 (28)

4 Figur 1: Översiktskartan visar ledningssträckningen för den idag befintliga ledningen som berörs av flytten/ombyggnationen. Page 4 (28)

5 1.1 Genomförande av samråd Detta samrådsmaterial är framtaget inför samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken och distribueras till länsstyrelsen, Ljungby kommun, ett urval av myndigheter och organisationer samt ägare till de fastigheter som berörs av framtagna ledningssträckningarna. För att ge närboende, allmänhet och övriga intresserade möjlighet att inhämta information och lämna synpunkter på projektet kommer samrådsinformation även att annonseras i lokal dagspress. Samrådet avser åtta olika sträckningsalternativ för ombyggnation av ledningen. Alternativen är framtagna mellan den sydliga startpunkten och norra slutpunkten markerade i Figur 1. Framtagna sträckningar redovisas i bilaga 1. Om det under samrådet framkommer synpunkter som leder till mindre avvikelser från sträckningsalternativen, kan sådana komma att göras inför tillståndsansökan och eventuellt efter kompletterande samråd. Efter genomfört samråd kommer beslut att tas om huruvida markförläggning, luftledning eller en kombination av teknikerna är aktuellt. Samrådet syftar till att samla in information inför beslutet vilket innebär att Ljungby Energinät AB önskar få in synpunkter avseende sträckningsalternativen för projektet. Efter genomfört samråd kommer Ljungby Energinät AB även att ta beslut om vilka ledningssträckningar som är mest lämpliga att gå vidare med för att i nästa steg identifiera ett huvudalternativ. Beslut om huvudalternativ fattas utifrån en rad olika förutsättningar såsom tekniska, miljömässiga och ekonomiska, samt inkomna synpunkter. Page 5 (28)

6 2 Befintliga ledningar Anledningen till flytten av 50 kv kraftledningen är att väg E4 skall byggas om till motorväg och ledningen kommer i konflikt med det nya vägområdet på stora delar av sträckan. Parallellt med E4:an ligger även Svenska Kraftnäts HVDC-ledning, Sydvästlänken, förlagd vilken medför inskränkningar för en ombyggnation av ledningen. 2.1 Luftledning Den befintliga 50kV luftledningen som avses att byggas om, löper mellan den sydliga startpunkten och norra slutpunkten markerade i Figur 1 och som är lokaliserade strax öster om väg E4. Den befintliga luftledningen är uppförd på trästolpar och berör tätbebyggt område, industri och skogsmark. Den befintliga luftledningssträckningen är cirka sex kilometer lång. 2.2 Rättigheter Ljungby Energinät AB har ledningsrätt för den befintliga kraftledningen och avser även att söka ledningsrätt för den nya sträckningen. Page 6 (28)

7 3 Projektbeskrivning 3.1 Lokalisering, omfattning och utformning Projektet innebär att en ny sträckning mellan sydliga startpunkten och norra slutpunkten ska identifieras så att den nya kraftledningen undviker konflikt med väg E4, Sydvästlänken och övriga hinder. Ledningssträckningens längd är beroende på vilken sträckning som slutligen väljs, den idag befintliga ledningssträckningen som behöver byggas om är cirka sex kilometer lång Ombyggnation väg E4 Väg E4 kommer att byggas om till motorväg vilket föranleder ombyggnation av ledningen. Planeringen av ombyggnationen för väg E4 pågår och genomförs av Trafikverket. Byggstart för ombyggnationen av E4:an planeras till år I Figur 2 nedan syns översiktligt det nya vägområdet för väg E4 samt den befintliga 50 kv ledningen som behöver flyttas. Page 7 (28)

8 Figur 2: Kartan visar den idag befintliga 50kV ledningen samt vilka delar av ledningen som behöver byggas om. Det nya vägområdet för väg E4 som ledningen kommer i konflikt med är lilamarkerat. Page 8 (28)

9 3.1.2 Sträckning Sydvästlänken Sydvästlänken är förlagd längs med väg E4 och efter dialog med SvK (Svenska Kraftnät) har sträckning samt skyddsområde erhållits. Alla föreslagna sträckningsalternativ är planerade utanför Sydvästlänkens skyddsområde. Den idag befintliga 50 kv ledningen behöver byggas om i och med E4ans nya sträckning vilket medför att den nya ledningen måste anpassas så att den placeras utanför Sydvästlänkens skyddsområde. Figur 3 visar översiktligt den idag befintliga 50kV ledningen och Sydvästlänken. Beroende på vilket ombyggnadsalternativ som väljs kommer ledningen att behöva korsa Sydvästlänken. Figur 3: Kartan visar den idag befintliga 50kV ledningen samt vilka delar av ledningen som behöver byggas om. Sydvästlänken är markerad med rosa. Page 9 (28)

10 3.2 Sträckningsalternativ Utifrån områdets förutsättningar avseende befintlig infrastruktur, bebyggelse samt natur- och kulturmiljöintressen, samt placering av de befintliga stationerna, har flera alternativa ledningssträckningar identifierats inom vilka det bedöms möjligt att anlägga kraftledningen. Förslagen medger olika kombinationer av kabel och/eller luftledning. Alla alternativ är anpassade efter de krav och rekommendationer som identifierats för väg E4 samt Sydvästlänken. Ledningssträckningarna som identifierats som möjliga har benämningarna 1-8 (se bilaga 1 eller Figur 4 nedan). Figur 4: Kartan visar de sträckningsalternativ som identifierats för att ersätta den befintliga kraftledningen som måste flyttas. Page 10 (28)

11 3.3 Anpassning mot väg E4 Vägområdet har erhållits i detalj från Trafikverket. Inom vägområdet kommer det inom vissa delar finnas viltstängsel, detta är placerat cirka två meter in i vägområdet. Viltstängsel består normalt av elförzinkat rutnät med en höjd av cirka två meter. Eftersom det finns specifika rekommendationer om hur nära ett viltstängsel en ledning får byggas, på grund av risk för nedfallande fasledning som kan spänningssätta stängslet, har vägområdets gränser anpassats för detta. Viltstängslet skall etableras på minst två meters horisontellt avstånd från kraftledningens yttersta del. Figur 5 nedan visar de olika sträckningsalternativen tillsammans med nya vägsträckningen. Figur 5: Kartan visar väg E4 nya sträckning i förhållande till de framtagna sträckningsalternativen för 50 kv ledningen. Page 11 (28)

12 3.4 Anpassning mot Sydvästlänken För att tydligare illustrera den anpassning som krävs gentemot Sydvästlänken, se Figur 6 nedan. Figur 6: Kartan visar Sydvästlänkens sträckning i förhållande till de framtagna sträckningsalternativen för 50 kv ledningen. Det kommer även att krävas passage över Sydvästlänken för de flesta föreslagna sträckningsalternativen, vilket medför vissa skyddsåtgärder framtagna av SvK. Page 12 (28)

13 3.5 Sträckningsalternativ De åtta olika sträckningsalternativ som har identifierats som möjliga och en kort beskrivning av desamma följer nedan. Flera av sträckningsalternativen måste kombineras vid en ombyggnation. Karta över sträckningsalternativen finns i Bilaga 1 alternativt figur 4 ovan Sträckningsbeskrivningar Sträckningsalternativ 1 Markförlagd kabel Sträckningsalternativ 1 är ett alternativ för markförlagd kabel och utgår från startpunkten längst ned i söder och följer den idag befintliga ledningen fram till väg E4 där ledningen viker av norrut längs med östra sidan av vägen hela vägen upp till Annelund. Där fortsätter sträckningen längs med bostadsområdet och följer den lokala vägen över Dala upp till Österdal där den viker av in till slutpunkten. Sträckningsalternativ 2 Luftledning eller markförlagd kabel Sträckningsalternativ 2 utgår från startpunkten längst ned i söder och följer den idag befintliga sträckningen fram till väg E4 där det passerar över vägen och fortsätter norrut väster om vägen upp till industriområdet Anoden. Där kan alternativet antingen ansluta till sträckning 3 eller 4. Sträckningsalternativ 3 Luftledning eller markförlagd kabel Sträckningsalternativ 3 startar vid industriområdet Anoden. Sträckningen följer väg E4 upp till avfarten vid Eka där ledningen korsar väg E4 och ansluter till slutpunkten för ombyggnationen. Sträckningsalternativ 4 Luftledning eller markförlagd kabel Sträckningsalternativ 4 är ett kort alternativ inom industriområdet vid Anoden. Alternativet går mellan slutpunkten för sträckning 1 till en befintlig station vid Anoden. Sträckningsalternativ 5 Markförlagd kabel Sträckningsalternativ 5 startar i den befintliga stationen vid Anoden och sträcker sig längs med vägen (Näsvägen) cirka 350 meter fram till sträckningsalternativ 6 och 8. Sträckningsalternativ 6 Luftledning eller markförlagd kabel Sträckningsalternativ 6 tar vid i slutpunkten för sträckning 5 och 8. Den viker av och löper väster om Näsvägen upp till Eka där ledningen slutar. Sträckningsalternativ 7 Markförlagd kabel Sträckningsalternativ 7 tar vid där sträckning 5 och 8 slutar i industriområdet Södratorp och följer Näsvägen fram till Eka och passerar under avfarten från väg E4 fram till slutpunkten för ombyggnationen. Sträckningsalternativ 8 Luftledning eller markförlagd kabel Sträckningsalternativ 8 är ett anslutningsalternativ mellan sträckning 3 och sträckning 5, 6 och 7 vid industriområdet Södratorp. Page 13 (28)

14 Nedan summeras de olika sträckningsalternativen i en tabell för att åskådliggöra de olika kombinationerna samt dess preliminära längder. Tabell 1. I tabellen redovisas preliminära ledningslängder vid olika sträckningskombinationer. Längderna är endast uppskattade. Kombination av sträck från start i söder till slut i norr Längd (cirka) 1 5,6 km ,0 km ( )* 6,7 km ( )* 6,8 km ,5 km ,6 km *sträckning inom ()-parentes innebär att endast delar av sträckningen nyttjas för att ansluta till slutpunkten, inte hela sträckning 7 och 3 utan endast sista biten fram till slutpunkten behöver byggas vid val av kombinationen Teknisk utformning luftledning För en 50 kv luftledning så krävs en trädsäker ledningsgata. Detta sker genom att cirka 15 meter på vardera sidan om ledningen hålls fri från högre vegetation. Figur 7: Skissen visar hur en ledningsgata bör hållas fri från högre vegetation för att skydda ledningar och stolpar. Skissen är ej skalenlig. Byggnation av stolparna omfattar grundläggning, återfyllning och stampning med grävmaskiner. När stolparna är på plats installeras linorna med hjälp av lindragningsmaskiner. Ledningsstakning kommer att genomföras för den berörda sträckningen och stolpdimensionering samt markundersökning genomförs vid de tänkta stolpplatserna. Avståndet mellan stolparna kan variera utmed sträckningen och stolpplaceringarna anpassas till de lokala förhållandena. Vid ombyggnation till luftledning kommer olika stolptyper utredas. Kreosotimpregnerade träportalstolpar är under utfasning varmed olika möjligheter kommer att utredas. Gitterstolpar (fackverksstolpe), ostagade rörstålstolpar eller kompositstolpar är exempel på alternativa stolptyper om inte trästolpar kommer att användas. Page 14 (28)

15 3.5.3 Teknisk utformning markkabel Markförlagd kabel byggs som ett markkabelförband, vilket innebär att förbandet har tre separata enfaskablar som grupperas i triangelformation, se Figur 8. Schaktet som krävs för förläggning är drygt 1,2 meter djupt och med en ungefärlig bottenbredd av cirka 1 meter. Vid sidan om schaktet krävs ett arbetsområde på cirka 5 meter där arbetsfordon kommer att köra samt schaktmassor att läggas upp under förläggningsarbetet. Förläggning sker i huvudsak genom schaktning. Kabelförbandet förläggs på en bädd av sand och grus och täcks sedan med grus och schaktmassor. Eventuella överskottsmassor transporteras bort. Vid till exempel vägövergångar eller andra hinder används schaktfri förläggning, vilket innebär att kabeln förläggs med metoderna styrd borrning eller tryckning. Figur 8: Skissen visar hur ett kabelschakt kan se ut. Skissen är ej skalenlig. Kring kabelförbandet behövs en zon med byggrestriktion som skapar en korridor utan bebyggelse. Korridoren går att kombinera med gång- och cykelväg, mindre planteringar eller dylikt För- och nackdelar med de olika teknikerna Driftsäkerheten för en markkabel är generellt god, men ett eventuellt fel är svårt och tidskrävande att lokalisera och åtgärda jämfört med en luftledning. Markkablar är betydligt svårare att komma åt för inspektion, felsökning och reparation. Beträffande miljöpåverkan är den stora nackdelen med luftledningar att de framträder tydligt i det omgivande landskapet medan markkablars visuella påverkan är mycket liten. Generellt så har en markkabel en mindre påverkan på omgivningen under driftskedet men något större under byggskedet. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det betydligt mer kostsamt att anlägga en markkabel jämfört med en luftledning. Materialkostnaden är högre samt bygg- och anläggningskostnaderna. Page 15 (28)

16 Både markkabelalternativen och luftledningsalternativen kommer att utredas inför val av tekniskt utförande och framtagande av huvudalternativ för ledningen. 3.6 Nollalternativ Nollalternativet innebär att ledningen inte flyttas, vilket i sin tur medför att den planerade ombyggnationen av väg E4 påverkas och ej kan genomföras enligt Trafikverkets planering. Nollalternativet innebär samtidigt en oförändrad situation lokalt när det gäller säkerhet, landskapsbild och övriga intressen som beskrivs i detta underlag. Page 16 (28)

17 4 Beskrivning av berörda intressen Information om förekommande natur-, vatten- och kulturmiljöintressen mm. inom utredningsområdet har inhämtats från Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Riksantikvarieämbetets digitala kartdatabaser. Informationen har hanterats i ett geografiskt informationssystem (ArcGIS). Sträckningsalternativens lokalisering i förhållande till intresseområdena framgår av kartbilagorna. I tabellen i bilaga 2 redovisas en sammanställning av identifierade natur- och kulturmiljöintressen som berörs av respektive ledningssträckning. Ljungby kommun har bidragit med information om planerad utbyggnad av bebyggelse och infrastruktur. De intresseområden som berörs av ledningssträckningar anges nedan. De konsekvenser som projektet får på respektive intresseområde kommer att beskrivas i den miljökonsekvensbeskrivning som senare tas fram för att bifogas ansökan om nätkoncession för linje för ledningen. Figur 9 nedan visar identifierade intressen inom närområdet samt sträckningsalternativen. Page 17 (28)

18 Figur 9: Kartan visar identifierade intressen i närområdet kring sträckningsalternativen. Page 18 (28)

19 4.1 Riksintressen De riksintressen som identifierats i närområdet för sträckningarna är riksintresse för kulturmiljö och riksintresse kommunikation (väg), se Figur 10. Riksintresseområdet för kulturmiljö ligger på så pass stort avstånd (1,7 kilometer från närmaste sträckningsalternativ) att ingen direkt påverkan kommer att ske. Däremot är det möjligt att landskapsbilden från kulturmiljöområdet kan påverkas beroende på vilket sträckningsalternativ som väljs. Vidare analys av landskapsbilden kommer att göras i MKBn (miljökonsekvensbeskrivning) vilken kommer att upprättas inför koncessionsansökan, kort information finns även under kapitel 4.5 i denna samrådshandling. Riksintresse kommunikation som passerar rakt genom området med de framtagna sträckningsalternativen är för väg E4. Flera av alternativen passerar över riksintresset/vägen. Planeringen av ombyggnationen av ledningen påverkar riksintresseområdet och hänsyn tas under planeringen och även i senare skede under byggnationen av ledningen. Page 19 (28)

20 Figur 10: Kartan visar de riksintresseområden som ligger i närområdet av den planerade ombyggnationen. De identifierade riksintresseområdena är kulturmiljö samt kommunikation (väg). Page 20 (28)

21 4.2 Naturmiljö De naturvärden som identifierats i området redovisas i Figur 11 nedan. Ett av sträckningsalternativen kan komma att påverka naturvärden, ett våtmarksinventerat område kallat Ängarna 2 km NV Ljungby. Det är idag inte klargjort om denna del, sträckning 4, behöver byggas om eller kan lämnas kvar. Det är en del av den befintliga ledningssträckningen. Figur 11: Kartan visar skyddade naturområden som identifierats i närområdet. Page 21 (28)

22 4.3 Kulturmiljö De kulturvärden som identifierats i området redovisas i Figur 12 nedan. Tre av sträckningsalternativen kan komma att påverka kulturvärden, sträckningsalternativ 3, 7 och 8. Figur 12: Kartan visar alla de kulturmiljöområden som identifierats i närområdet. Page 22 (28)

23 Sträckningsalternativ 3 och 8 passerar genom ett kulturintresseområde kallat Ljungby 119:1. Området har den antikvariska bedömningen fornlämning, fossil åker. Byggnation inom detta område kommer att kräva tillstånd enligt Kulturmiljölagen. Att anlägga kabel borde vara ett större ingrepp än luftledning och om luftledning byggs i sträckning 3 är det troligt att stolpar måste placeras inom området eftersom det är cirka 400 meter långt. Placering utanför området kommer i konflikt med Sydvästlänken. För sträckningsalternativ 8 är det förmodligen möjligt att undvika stolpar inom området eftersom det endast berör ytterkanten av Ljungby 119:1. Båda sträckningarna kommer att påverka området och kräva tillstånd enligt Kulturmilölagen om kabel alternativ byggs istället för luftledning. Sträckningsalternativ 7 är planerad som markförlagd kabel och kommer eventuellt att berör kulturlämningarna Jätteträd vid Södratorp samt Ljungby 106:1 som är en kulturlämning benämnd som bytomt/gårdstorp. Bytomten benämnd Ljungby 106:1 är en fornlämning och det kommer att krävas tillstånd enligt Kulturmiljölagen för att anlägga kabel inom området. Det finns fyra jätteträd (ekar med en omkrets på cirka centimeter) i närheten av sträckningen. För att skona träden behöver sannolikt kabeln förläggas söder om vägen där även belysningsstolparna för är placerade. 4.4 Infrastruktur, markanvändning och planer Alternativen berör mark i både bostads- och industriområde samt skogsmark. Väg E4 passerar genom området. Flera mindre vägar kan även komma att påverkas av ombyggnationen speciellt vid passage över eller under beroende på om markförlagd kabel eller luftledning byggs Detaljplaner De befintliga ledningarna berör detaljplanerade industriområden längs med E4 och i kraftledningens sydligaste del, vilka alla är planlagda som industrimark industritrafikområden. Området längs med E4 berörs av detaljplanerna för Karlsro södra, Karlsro norra och Nordvästra industriområdet, se Figur 13 och 14. Den befintliga kraftledningens sydligaste del går genom detaljplanerna Del av Berghem 9:1 från 1974 och Kvarteret Pannen m.m. från De olika alternativa sträckningsförslagen berörs av gällande detaljplaner för park/natur, gata, bostäder och industri särskilt vid Ringvägens korsningar med Viaduktgatan och Bolmstadsvägen. Alla områden vid korsningen Ringvägen/Viaduktgatan är planlagda för industriändamål. Vid korsningen Ringvägen/Bolmstadsvägen finns ett område planlagt för bostäder. Page 23 (28)

24 Figur 13: Kartan visar detaljplanelagda områdena Karlsro Södra och Norra. Den röda linjen markerar befintliga luftledningen. Den lilla infällda kartan i högra nedre hörnet visar förhållandet till Ljungby tätort och väg E4 som passerar rakt genom området. Page 24 (28)

25 Figur 14: Kartan visar detaljplanelagt område Nordvästra industriområdet. Den röda linjen markerar befintliga luftledningen. Den lilla infällda kartan i vänstra högra hörnet visar förhållandet till Ljungby tätort och väg E4 som passerar rakt genom området Framtida planering I kommunens översiktsplan från 2004 är området väster om E4 utpekat för industri längs hela den aktuella sträckan, delområdet Näs i höjd med centrala Ljungby kan också bli aktuellt för bostäder. Området Österdal sydöst om korsningen E4/25 är i översiktsplanen utlagt för bostäder. Page 25 (28)

26 Ungefär parallellt med E4 på dess västra sida är en föreslagen sträckning för höghastighetsjärnväg inlagd. Om det blir aktuellt med järnväg förbi Ljungby placeras troligtvis en station i området Näs. Med en station i det området uppstår behov av en trafikplats där Bolmstadsvägen går över väg E4. En VA-överföringsledning är planerad att byggas ut mellan Ljungby och sjön Bolmen cirka 1 mil västerut. Denna ledning är tänkt att förläggas väster om E4, troligen parallellt med vägen. 4.5 Landskapsbild Största delen av området består av skogsmark i anslutning till väg E4, industriområde samt bostadsområden. Inom närområdet finns inga områden med landskapsbildskydd. Dock kan byggnation av luftledning komma att påverka närområdets landskapsbild då stolpar och ledningar kommer att vara synliga. Väljs markförlagd kabel så kommer mindre påverkan att ske. Landskapsbilden i området idag är påverkad av den befintliga ledningen en flytt av ledningen skulle inte öka på landskapsbildspåverkan utan bara ändra från var i landskapet ledningen blir synlig. 4.6 Friluftsliv Inga områden för friluftsliv är identifierade. Ledningsgatan kommer bitvis att passera inom områden med skog men det är längs med väg E4 och det är inte troligt att ledningsgatan kommer att nyttjas för friluftsliv. 4.7 Hälsa och säkerhet Kring kraftledningar alstras elektromagnetiska fält. Elektromagnetiska fält är ett samlingsnamn för elektriska och magnetiska fält. De elektromagnetiska fälten uppkommer vid generering, överföring och distribution samt slutanvändning av el och påverkas av fasledarnas inbördes avstånd, strömmen i ledarna och avståndet mellan ledarna. Man vet fortfarande ganska lite om hur magnetfält påverkar människor och djur. Forskningsarbetet avseende de magnetiska fältens påverkan pågår, men i dagsläget har det inte kunnat fastställas ifall det finns några skadliga hälsorisker. Några gränsvärden för magnetfält eller skyddsavstånd till kraftledningar finns ej framtagna av svenska myndigheter. I den miljökonsekvensbeskrivning som ingår i ansökningshandlingen kommer magnetfältsberäkningar att redovisas samt en utförligare beskrivning av elektromagnetiska fält. Markanvändning i ledningens omedelbara närhet och frågor som rör säkerheten kommer att regleras i de markupplåtelseavtal/ledningsrätter som upprättas med berörda fastighetsägare. De säkerhetsbestämmelser som måste iakttas vad avser uppförande och/eller anordnande av byggnader, upplag och annat i ledningarnas närhet samt de verksamheter som får/kan bedrivas i ledningens närhet kommer att anges i markupplåtelseavtalen/ledningsrätterna och finns reglerade i elektriska starkströmsföreskrifter. Page 26 (28)

27 5 Konsekvensbedömning En ombyggnation av ledningen är nödvändig för att undvika konflikt med ombyggnationen av väg E4 som är utpekad som ett riksintresse för kommunikation. Det finns mycket få kultur- och miljöintressen som påverkas av föreslagna alternativ. Påverkan blir olika beroende på vilken kombination av sträckningar som väljs samt om luftledning eller kabel alternativ väljs. Påverkan för markförlagd kabel är inte lika som den för luftledning. Påverkan på landskapsbilden förväntas ej bli nämnvärt större än idag oavsett val av sträckningskombination. Ej heller bedöms ombyggnationen få en ytterligare påverkan på friluftsliv. Beträffande boendemiljö, hälsa och säkerhet ligger fokus på elektromagnetiska fält vid planering av ledningen. En utförlig beskrivning samt magnetfältsberäkning kommer att ingå i MKBn. Det finns en del för- och nackdelar med kabel- och luftledningsvalet, som är beroende på var ledningen är lokaliserad, hur lång ledningen är, vilken spänningsnivå den har och vad ledningen används för. Under processen kommer val av teknik att göras men i detta skede utreds båda möjligheter. I anläggningsskedet kommer temporära störningar i form av trafikstörningar att uppkomma i området vid främst schaktning, arbetsmaskiner, transporter. Page 27 (28)

28 6 Förslag till innehållsförteckning i MKB Nedan presenteras förslag till huvudrubriker i innehållsförteckningen till den MKB (miljökonsekvensbeskrivning) som kommer att tas fram och bifogas ansökningshandlingen. 1. Icke teknisk sammanfattning 2. Inledning 3. Lagstiftning 4. Samråd 5. Alternativredovisning 6. Huvudalternativ 7. Utförande, drift och underhåll 8. Beskrivning av berörda intressen samt konsekvensbedömning 9. Samlad bedömning 10. Referenser Page 28 (28)

MKB - MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MKB - MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Sökande och projektutvecklare Ljungby Energinät AB Miljökonsekvensbeskrivning framtagen av ÅF Industry AB Org.nr: 55 60 82-3998 Org.nr: 55 62 24-8012 Box 262 Grafiska vägen 2, Box 1551 341 25 Ljungby S-401

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Oktober 2015 Bakgrund och syfte Befintliga 70 kv luftledningar

Läs mer

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun December 2014 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org. Nr: 556070-6060

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun November 2016 Bg:

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Samrådsunderlag Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Januari 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972

Läs mer

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, med anledning av planerad förnyelse av koncession för befintlig 70 kv markkabel samt för ombyggnation av befintlig 70 kv luftledning vid Ullna strand i Arninge inom

Läs mer

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Samrådsunderlag September 2016 Ellevio AB avser förlänga nätkoncession för linje för två befintliga 40 kv markkablar

Läs mer

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen September 2015 PROJEKTORGANISATION Ellevio AB Box 2087 650 02 Karlstad

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun November 2016

Läs mer

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län Bilaga Underlag för samråd Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2011-10-03 Titel Utgivare Konsulter Underlag

Läs mer

Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad

Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad Underlag för samråd Mars 2014

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 3 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning 7 Nulägesbeskrivning

Läs mer

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 4 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning

Läs mer

Inledning och bakgrund

Inledning och bakgrund Innehåll Inledning och bakgrund... 2 Syfte... 2 Koncessionsansökan... 2 Lokalisering... 3 Alternativ, utformning och utförande... 3 Sträckningsalternativ... 4 Utförandealternativ... 5 Områdesbeskrivning...

Läs mer

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 Datum: Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 2015-02-26 E-post: Johanna.fransila@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande markförläggning av en delsträcka av Vattenfalls 70

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIGA 70 KV KRAFTLEDNING L3-70 MELLAN KÄLLVATTSTJÄRNEN OCH SANDARNE TRANSFORMATORSTATION OCH INOM SANDARNE INDUSTRIOMRÅDE

Läs mer

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Underlag för kompletterande samråd Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun September

Läs mer

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018 Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan 2 571 34 Nässjö Telefon: 0380-51 70 00 Samrådsunderlag Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum Januari 2018

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Titel Utfört av Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun Johanna Fransila, Sweco

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Mars 2015 Bakgrund och syfte Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall)

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Planerad 10 kv kraftledning för vindkraftanslutning mellan Fjelie och Furulund inom Kävlinge, Lund och Lomma kommuner, Skåne län

Planerad 10 kv kraftledning för vindkraftanslutning mellan Fjelie och Furulund inom Kävlinge, Lund och Lomma kommuner, Skåne län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad 10 kv kraftledning för vindkraftanslutning mellan Fjelie och Furulund inom Kävlinge, Lund och Lomma kommuner,

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 10 kv-ledning mellan Fåglum och Bajaregården, Essunga kommun, Västra Götalands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen December

Läs mer

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med.

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med. Alternativutredning Jämtkraft Elnät AB har fått ett föreläggande från Energimarknadsinspektionen att inkomma med ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig ledning från Lugnvik till Östersund

Läs mer

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun Maj 2015 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun Maj 2017 Bg:

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

Planerad kabling av del av 50 kv luftledning mellan Hemsjö och Mörrums bruk i Karlshamns kommun

Planerad kabling av del av 50 kv luftledning mellan Hemsjö och Mörrums bruk i Karlshamns kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad kabling av del av 50 kv luftledning mellan Hemsjö och Mörrums bruk i Karlshamns kommun November 2016 Bg:

Läs mer

Ny 30 kv markkabelanslutning mellan stationen i Lilla Ekerås och Furuby vindkraftpark

Ny 30 kv markkabelanslutning mellan stationen i Lilla Ekerås och Furuby vindkraftpark E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Ny 30 kv markkabelanslutning mellan stationen i Lilla Ekerås och Furuby vindkraftpark Underlag för samråd April 2012 Bankgiro:

Läs mer

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Planerad 40 kv markkabel/luftledning mellan Nässjö och Sävsjö E med avgreningarna från Bäckafall till Hallhult och från Gödeberg

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIG 70 KV KRAFTLEDNING L4-70 MELLAN RINGNÄS OCH KINSTABY STÄLLVERK I SÖDERHAMNS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN JUNI 2016 Karta

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN OMBYGGNAD DELSTRÄCKA AV 40 KV LEDNING VID NYTT PLANOMRÅDE VÄG E20 KRISTINEHOLM - BÄLINGE OCH VERKSAMHETER I ALINGSÅS KOMMUN VATTENFALL ELDISTRIBUTION AB 2015-05-20 Denna

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings

Läs mer

Planerad 2x130 kv markkabel vid Flackarp i Staffanstorps kommun

Planerad 2x130 kv markkabel vid Flackarp i Staffanstorps kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad 2x130 kv markkabel vid Flackarp i Staffanstorps kommun Mars 2014 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org. Nr: 556070-6060

Läs mer

Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar län

Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar

Läs mer

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län Bilaga M2 Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund Fortum Distribution

Läs mer

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Val av stråk Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Maj 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972 Org. Nr:

Läs mer

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga Fastighetsägare och remissinstanser enligt sändlista 2019-03-25 Dnr 2016/891 INFORMATION Val av utredningskorridor för fortsatt utredning av den planerade elförbindelsen Överby-Beckomberga Om elförbindelsen

Läs mer

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun UMEÅ 2015-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 2 Samrådets genomförande 3 3

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Läs mer

Nya 30 kv markkablar för vindkraftsanslutning i Tvinnesheda, i Uppvidinge kommun, Kronobergs län

Nya 30 kv markkablar för vindkraftsanslutning i Tvinnesheda, i Uppvidinge kommun, Kronobergs län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Nya 30 kv markkablar för vindkraftsanslutning i Tvinnesheda, i Uppvidinge kommun, Kronobergs län November 2013 Bg:

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag för kompletterande avgränsningssamråd Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Läs mer

Planerad 50 kv ledning till Gemla transformatorstation i Växjö kommun

Planerad 50 kv ledning till Gemla transformatorstation i Växjö kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad 50 kv ledning till Gemla transformatorstation i Växjö kommun November 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

2 Den reviderade sträckningen

2 Den reviderade sträckningen Koncessioner och kommunikation Enligt sändlista @svk.se 2017-04-24 2016/616 KOMPLETTERANDE SAMRÅD Inbjudan till kompletterande samråd enligt 6 kap. miljöbalken för 400 kv markkablar mellan Snösätra och

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Bilaga 1. Inbjudan till samråd, samrådsunderlag. Inbjudan till samråd enligt Miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun Norrbottens

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 132 kv luftledning som utgör utledning ML86 S1 vid fördelningsstation BT34 Älberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Ansökan om förlängning

Läs mer

UNDERLAG FÖR SAMRÅD Planerad 132 kv kraftkabel mellan fördelningsstation Hållplatsen och Fjärrvärme Central Israel i Helsingborgs Stad

UNDERLAG FÖR SAMRÅD Planerad 132 kv kraftkabel mellan fördelningsstation Hållplatsen och Fjärrvärme Central Israel i Helsingborgs Stad UNDERLAG FÖR SAMRÅD Planerad 132 kv kraftkabel mellan fördelningsstation Hållplatsen och Fjärrvärme Central Israel i Helsingborgs Stad Foto: fördelningsstation RAPPORT 2015-11-03 Maria Liberg Kristiansson

Läs mer

Planerade 30 kv markkablar mellan planerad transformatorstation vid Mjöhult och planerad vindkraftpark Lyngsåsa i Alvesta kommun

Planerade 30 kv markkablar mellan planerad transformatorstation vid Mjöhult och planerad vindkraftpark Lyngsåsa i Alvesta kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerade 30 kv markkablar mellan planerad transformatorstation vid Mjöhult och planerad vindkraftpark Lyngsåsa i

Läs mer

Framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning Rätanklustret, 130/220 kv kraftledning

Framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning Rätanklustret, 130/220 kv kraftledning Framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning Rätanklustret, 130/220 kv kraftledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 3 Tillvägagångssätt 4 Projektbeskrivning 5 Omgivningseffekter 7 Kommande arbete

Läs mer

Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå kommun)

Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå kommun) E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå

Läs mer

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter.

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter. 1 (5) Hulda Pettersson, Sweco Energuide Tel. 08-714 32 33 2014-09-04 Enligt sändlista SAMRÅDSUNDERLAG GÄLLANDE PLANERAD NY KRAFTLEDNING FÖR ANSLUTING AV VINDKRAFTPARKEN HÖGKÖLEN TILL ELNÄTET Fortum Distribution

Läs mer

Planerad kabling av del av två befintliga 130 kv luftledningar i Norränga, i Lunds kommun, Skåne län

Planerad kabling av del av två befintliga 130 kv luftledningar i Norränga, i Lunds kommun, Skåne län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad kabling av del av två befintliga 130 kv luftledningar i Norränga, i Lunds kommun, Skåne län November 2013

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Samrådsunderlag. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2012-01-03

Samrådsunderlag. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2012-01-03 Samrådsunderlag Ny 130 kv kraftledning vid Ugglarp. Förstärkning av regionnätet till Ängelholm och Grevie inom Ängelholm och Klippans kommuner (Skåne län) E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2012-01-03

Läs mer

Fortsatt tillstånd för 130 kv markkabel mellan Fotevik och Ljunghusen i Vellinge kommun, Skåne län

Fortsatt tillstånd för 130 kv markkabel mellan Fotevik och Ljunghusen i Vellinge kommun, Skåne län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Fortsatt tillstånd för 130 kv markkabel mellan Fotevik och Ljunghusen i Vellinge kommun, Skåne län November 2015 Bg:

Läs mer

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Bilaga 1 Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Administrativa uppgifter Verksamhetsutövare Tekniska verken Nät AB Box 1500 581 15 Linköping Organisationsnummer: 556426-8588 Konsult ÅF Consulting

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4 Innehållsförteckning 1 Samråd 4 2 Inkomna synpunkter och bemötanden 5 2.1 Länsstyrelsen i Blekinge län 5 2.2 Ronneby kommun 5 2.3 Försvarsmakten 5 2.4 Skanova 5 2.5 Riksantikvarieämbetet 5 2.6 Sveriges

Läs mer

Samrådsunderlag. Januari Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan Nässjö Telefon:

Samrådsunderlag. Januari Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan Nässjö Telefon: Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan 2 571 34 Nässjö Telefon: 0380 51 70 00 Samrådsunderlag Ansökan om ny nätkoncession för ersättande av befintliga 45kV luftledningar med markkabel mellan avgreningspunkt

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun September

Läs mer

Planerad 40 kv kraftledning vid Rala i Hallsbergs kommun

Planerad 40 kv kraftledning vid Rala i Hallsbergs kommun E.ON Elnät Sverige A Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Planerad 40 kv kraftledning vid Rala i Hallsbergs kommun Underlag för samråd December 2011 ankgiro: 5967-4770 PlusGiro: 428794-2

Läs mer

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde.

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde. PM 2014-09-23 Samrådsredogörelse Inledning Detta är en redogörelse för hur samråden har genomförts, samt de åsikter och förslag som inkommit och hur AB PiteEnergi ställer sig till dessa. Samråden behandlar

Läs mer

Samrådsunderlag. Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län.

Samrådsunderlag. Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län. Samrådsunderlag Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län. November 2016 Sökande Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan 60 461 88 Trollhättan Kontaktperson

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 1(22) Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Anslutning av vindkraftsparkerna Fjällberg, Hornmyran och Vinliden med 52 kv luftledningar och ny station vid Västermyrriset, samt ny 170 kv luftledning

Läs mer

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11 2 TEKNINSK BESKRIVNING TILLHÖRANDE ANSÖKAN OM NÄTKONCESSION FÖR NY MARKFÖRLAGD 130 KV-KRAFTLEDNING INNEHÅLL 1 Allmänt 3 2 Utformning och utförande 5 2.1 Samförläggning med överföringsledningar (Sobacken

Läs mer

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Yttranden och

Läs mer

Planerad kabling av del av 50 kv luftledning vid Mörrums Bruk i Karlshamns kommun

Planerad kabling av del av 50 kv luftledning vid Mörrums Bruk i Karlshamns kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad kabling av del av 50 kv luftledning vid Mörrums Bruk i Karlshamns kommun Mars 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Ny 40 kv markkabel i Hamre, Sollefteå kommun

Ny 40 kv markkabel i Hamre, Sollefteå kommun Samrådsunderlag Ny 40 kv markkabel i Hamre, Sollefteå kommun April 2018 E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc 7072 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org. Nr: 556070-6060

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län Ansökan om förlängning av nätkoncession för delsträcka

Läs mer

Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten

Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten Maj 2015 Bakgrund Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall) planerar att utföra åtgärder kopplade

Läs mer

LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NY 40 kv- MARKKABEL MELLAN KÄLLBY-SKEBY, GÖTENE KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN 2018-09-14 SAMMANFATTNING Bakgrund och syfte Götene Elförening ekonomisk förening bygger, äger,

Läs mer

Generaldirektören Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna

Generaldirektören Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna Generaldirektören Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna 2010-02-05 2009/133 ANSÖKAN Ansökan om nätkoncession för ny 400 kv växelströmsförbindelse Hallsberg - Östansjö Barkeryd Ansökan Affärsverket

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun November 2016 Bg:

Läs mer

2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se

2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND 2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se Inbjudan till samråd Markförläggning av del av befintlig luftledning i området Näs Norrflärke -

Läs mer

Elanslutning av Markbygden Etapp 3B till Dubblabergen i Piteå kommun, Norrbottens län Avgränsningssamråd enligt 2 kap. 8 a ellagen och 6 kap.

Elanslutning av Markbygden Etapp 3B till Dubblabergen i Piteå kommun, Norrbottens län Avgränsningssamråd enligt 2 kap. 8 a ellagen och 6 kap. Elanslutning av Markbygden Etapp 3B till Dubblabergen i Piteå kommun, Norrbottens län Avgränsningssamråd enligt 2 kap. 8 a ellagen och 6 kap. 29 miljöbalken Samrådsmötet - Samrådets syfte - Lokalisering,

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 50 kv luftledning mellan Mårdaklev och Sånabo inom Svenljunga kommun, Västra Götalands län

Förlängning av tillstånd för befintlig 50 kv luftledning mellan Mårdaklev och Sånabo inom Svenljunga kommun, Västra Götalands län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 50 kv luftledning mellan Mårdaklev och Sånabo inom Svenljunga, Västra Götalands

Läs mer

Planerad 10 kv kraftledning för vindkraftanslutning mellan Fjelie och Furulund inom Kävlinge, Lund och Lomma kommuner, Skåne län

Planerad 10 kv kraftledning för vindkraftanslutning mellan Fjelie och Furulund inom Kävlinge, Lund och Lomma kommuner, Skåne län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad 10 kv kraftledning för vindkraftanslutning mellan Fjelie och Furulund inom Kävlinge, Lund och Lomma kommuner,

Läs mer

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Bilaga 1a Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje November 2016 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Förnyad nätkoncession för linje för befintlig 130 kv ledning mellan Söderfors och Söderfors södra i Tierps kommun, Uppsala län

Förnyad nätkoncession för linje för befintlig 130 kv ledning mellan Söderfors och Söderfors södra i Tierps kommun, Uppsala län Förnyad nätkoncession för linje för befintlig 130 kv ledning mellan Söderfors och Söderfors södra i Tierps kommun, Uppsala län SAMRÅDSUNDERLAG ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN DECEMBER 2016 Presentation av

Läs mer

E.ON Elnät Sverige AB (E.ON Elnät nedan) har lämnat rubricerad ansökan till Energimarknadsinspektionen (Ei) om ansökan om nätkoncession för linje.

E.ON Elnät Sverige AB (E.ON Elnät nedan) har lämnat rubricerad ansökan till Energimarknadsinspektionen (Ei) om ansökan om nätkoncession för linje. Energimarknadsinspektionen att. Box 155 631 03 Eskilstuna E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö www.eon.se Tel @eon.se Konc 6801 Malmö 2016-04-29 Dnr 2009-100435 Komplettering av ansökan om förlängning av

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN KAP 6 4. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg.

SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN KAP 6 4. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg. Från ställverket vid Skåningstorp planeras markkablarna att förläggas utanför Skövde kommuns planerade

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 130 kv kabel - Förstärkning av elnätet mellan Fotevik och Skanör inom Vellinge kommun (Skåne län)

Underlag för samråd. Ny 130 kv kabel - Förstärkning av elnätet mellan Fotevik och Skanör inom Vellinge kommun (Skåne län) Underlag för samråd Ny 130 kv kabel - Förstärkning av elnätet mellan Fotevik och Skanör inom Vellinge kommun (Skåne län) E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2011-04-15 Projektorganisation E.ON Elnät Sverige

Läs mer

Markkabelförläggning av del av 40 kv luftledning i Landsbro i Vetlanda kommun

Markkabelförläggning av del av 40 kv luftledning i Landsbro i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Miljökonsekvensbeskrivning Markkabelförläggning av del av 40 kv luftledning i Landsbro i Vetlanda kommun September 2017 Bg: 5967-4770

Läs mer

Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2

Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2 Samråd luftledning Dubblabergen - Trolltjärn, Markbygden etapp 2 2014-12-09 Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2 Följande är ett underlag för samråd,

Läs mer

Alternativbeskrivning ny sträckning

Alternativbeskrivning ny sträckning Alternativbeskrivning ny sträckning Allmänt Ny utredd sträckning för delprojekt Södra Solna utgår från transformatorstation Galoppvägen, se Figur 1 nedan. Samförläggning med ny ledning för delprojekt Järva

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Hästkullen och Jenåsen i Härnösands, Timrå samt Sundsvalls kommuner

Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Hästkullen och Jenåsen i Härnösands, Timrå samt Sundsvalls kommuner E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Komplettering Dnr 2014-102282 Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Hästkullen och Jenåsen i Härnösands, Timrå

Läs mer

Figur 1. Befintlig 145 kv luftledning vid Grågåsvägen i Marnäs, där en ny skola planeras att byggas till höger om ledningsgatan i bilden.

Figur 1. Befintlig 145 kv luftledning vid Grågåsvägen i Marnäs, där en ny skola planeras att byggas till höger om ledningsgatan i bilden. Datum 2016-07-06 Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande ombyggnation av befintlig 145 kv luftledning vid Marnäs till sjökabel och markkabel, Ludvika och Smedjebackens kommuner, Dalarnas län Bakgrund

Läs mer

På uppdrag av VB Elnät handlägger Sweco Energuide AB tillstånds- och samrådsfrågorna i ärendet.

På uppdrag av VB Elnät handlägger Sweco Energuide AB tillstånds- och samrådsfrågorna i ärendet. Datum 2015-11-02 Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande befintlig 145 kv markkabel samt markförläggning av 145 kv kraftledning för att ersätta VB Elnäts 145 kv luftledning i Knutsbo, Ludvika kommun,

Läs mer

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk Tillståndsprocessen För att bygga och nyttja starkströmsledningar i Sverige krävs tillstånd enligt ellagen (1997:857), s.k. nätkoncession för linje. Ett beslut om nätkoncession för linje innebär att den

Läs mer