Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet."

Transkript

1 PK Slutrapport Projektnamn: Validerad kompetensutveckling, CNC-Teknik 2007 Diarienr: Projektperiod: Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering är att underlätta spridning av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten ombeds ni beskriva vilka resultat ni uppnådde samt redogöra för hur ni följde er tid- och aktivitetsplan. Slutrapporten förväntas omfatta mellan 10 och 15 A4-sidor. Vänligen bifoga också gärna andra produkter och/eller rapporter etc som ni arbetat fram under er projekttid. Till slutrapporten ska också lägesrapport för den avslutande delen av ert projekt bifogas. Under varje rubrik finns en inledande text om avsnittets innehåll. Det är viktigt att slutrapporten bygger på en diskuterande redogörelse. Från och med den 3:e rubriken och framåt bör om möjligt följande två frågor besvaras: 1. Redogör för eventuella orsaker till avvikelser. 2. Vad hade eventuellt kunnat göras bättre? Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet. 1. Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Projektet har utgått från en förstudie där Skärteknikcentrum validerat deltagande företags medarbetare enligt CNC Teknik 2007 och vilken resulterat i att endast en liten del av medarbetarna visade sig ha den kunskap som behövdes för att motsvara branschen krav på kompetens. Ett krav som dels gör medarbetarna kompetenta och anställningsbara och dels företagen konkurrenskraftiga inom sektorn skärande bearbetning. Svenska ESF-rådet Huvudkontoret Box 47141, Stockholm Besöksadress: Liljeholmsvägen 30 B, 3 tr Telefon: Fax:

2 Projektet har fokuserat på att kompetensutveckla och certifiera de deltagande företagens medarbetare på tre nivåer bas (grön), mellan (blå) och hög (svart) nivå i samverkan med skolor, utbildare och branschorganisationer såsom Arbetsförmedling, Teknikföretagen och IF Metall. Metoden som använts är CNC Teknik 2007 där kraven ställts från företagen själva (branschen) på vad man ska kunna för att vara en anställningsbar medarbetare. Elva företag inom den skärande bearbetningsbranschen har deltagit med 150 medarbetare och inte mindre än 80 % har kompetensutvecklats och certifierats samtidigt som tillgänglighets- och jämställdhetsutbildningar har genomförts. Medarbetarna har blivit mer kompetenta och anställningsbara med den effekten att även företagen blivit mer konkurrenskraftiga. Trots finanskris och uppsägningar under projekttiden har företagen behållit sin höga produktivitet med färre anställda med en högre kompetens. Individerna har uppnått en större anställningsbarhet. Projektet har haft en bra påverkans- och spridningseffekt och fått gehör hos olika intressenter regionalt, nationellt och internationellt. Projektresultaten har även resulterat i att organisationerna fått ökad insikt om vikten av strategisk kompetensförsörjning inte bara avseende anställda utan även inom den egna verksamheten och att man ständigt måste arbeta med den strategiska kompetensförsörjningen. Kravspecifikationerna har synliggjort kompetenserna på ett helt nytt sätt och gett både organisation och individ ökad motivation att kompetensutveckla. Påverkans och spridningseffekterna har lett till uppmärksamhet även internationellt och projektet har utsetts till best practice inom olika EU nätverk och Nordiska rådet för Vuxnas Lärande. Som en naturlig följd har projektet genererat ytterligare nya projekt för att sprida sättet att arbeta med validering, vidareutbildning och certifiering både nationellt och internationellt. Fler branscher har påbörjat arbetet med att implementera metoden som nu sprids även utanför den skärande bearbetningsindustrin. 2. Projektets resultat - Redogör kortfattat för det problem och de behov som projektet avsåg att fokusera kring. - Redogör för projektets ambitioner att göra skillnad, det vill säga hur lösa problemet på ett bättre sätt. Ta utgångspunkt i den eller de programkriterier (lärande miljöer, samverkan, innovativ verksamhet, strategisk påverkan) som projektet valt, men också där så är aktuellt hur aktiviteterna av transnationell och regionalfondskaraktär bidragit. - Vilka resultat och förslag till goda lösningar har projektet lett fram till? 2 (14)

3 - Vilken påverkan och genomslag har projektet åstadkommit på individnivå, organisationsnivå och system- och strukturnivå? Deltagande företag är verksamma inom sektorn skärande bearbetning och arbetar till största delen som underleverantörer till andra delar av svensk och internationell industri och då främst fordonsindustrin. Det enda konkurrensmedlet företagen har gentemot omvärlden är att ha högsta möjliga tekniknivå på maskiner och övrig utrustning och inte minst spetskompetens på sina medarbetare. Utbildning och kompetenshöjning är därför av yttersta vikt för att öka företagens konkurrenskraft samtidigt som man ökar anställningsbarheten hos medarbetarna. Inom branschen har man arbetat fram ett validerings- och certifieringssystem för CNC operatörer och tekniker, CNC teknik Detta system har kartlagt behoven på individnivå och vilka kunskaper som behöver fyllas på för att nå upp till kraven för CNC tekniker. I förprojekteringen har Skärteknikcentrum validerat deltagande företags medarbetare enligt CNC Teknik 2007 och detta har i sin tur resulterat i en kompetensinventering för både enskild individ och deltagande företag. Behovet att kompetensutveckla visade sig vara stort. Exempelvis var det endast 31 % av de validerade CNC operatörerna som motsvarade branschens baskrav på denna yrkesgrupp. Projektet har därför fokuserat kring det faktum att anställda operatörer etc. inom skärande bearbetningsbranschen inte haft specifik eller rätt kompetens dels för att själva vara så anställningsbara som möjligt och dels för att säkerställa företagens konkurrensmöjligheter inom den svenska och internationella industrin. För att kunna genomföra och lyfta medarbetarnas kompetenser har vi anlitat och arbetat tillsammans med samverkanspartner såsom företagen själva, skolor, utbildare och branschorganisationer såsom Arbetsförmedling (AF), Teknikföretagen (TF) och IF Metall. AF är t ex en aktör som validerar arbetssökande, IF Metall säkerställer en högre rörlighet och skolorna anpassar sina utbildningar efter branschens behov. Till följd av samarbetet med AF har även individer utanför själva projektet fått en ökad rörlighet då AF börjat använda metoden att validera och vidareutbilda arbetssökande enligt det gröna certifikatet. Istället för att göra en generell kompetensutveckling har vi valt en lösning som låter branschen (företagen) vara beställare och bestämma vilka kompetenser som operatörerna ska ha och därmed gett dem en specifik utbildning med certifiering som är förankrad i branschen på nationell nivå. Valideringen har gjorts under förprojekten-ringen och utbildning och certifiering under projektet Validerad kompetensutveckling. 3 (14)

4 Under projektperioden har produktiviteten hos deltagande företag höjts. Produktionen ligger idag på samma nivå som före lågkonjunkturen med endast 80 % av den tidigare personalstyrkan. En bidragande orsak är att personalen har fått en ökad kompetens genom certifieringen. På individnivå har 80 % av deltagarna genomgått kompetensutveckling på olika nivåer. Det gröna certifikatet (grundkompetensen) har genomförts av samtliga 80 % eller 108 personer och av dessa har ytterligare 20 % eller 16 personer certifierat sig på blå och svart nivå (8 personer på vardera nivån.) Då förstudien visade att endast 31 % av de validerade medarbetarna motsvarade branschens baskrav har vi nu lyckats höja det procenttalet väsentligt. Ytterligare personer har gått jämställdhets- och tillgänglighetsutbildningarna. (Medarbetarna inom projektledningsfunktionerna). Av de 22 personer som inte fullföljde sin kompetensutveckling var det endast två som själva avstod från att fortsätta sin kompetensutveckling. Övriga orsaker var att företaget drog tillbaka utbildningen från de anställda och att några slutade sina tjänster på deltagande företag. Projektet har även resulterat i att organisationerna fått ökad insikt om vikten av strategisk kompetensförsörjning inte bara avseende de anställda individerna utan även inom den egna verksamheten och att man ständigt måste arbeta med den strategiska kompetensförsörjningen för att ligga väl till i konkurrensen. Kravspecifikationen synliggör kompetenserna på ett helt nytt sätt och ger både organisation och individ ökad motivation att kompetensutveckla. Individen står bättre rustad och har fått en ökad anställningsbarhet. De interna projektledarna har fått insikt i hur man arbetar i projekt då de varit projektledningens förlängda arm in i företagen och gemensamt kunnat följa utvecklingen. 3. Syfte och mål med projektet - Redogör för projektets syfte/projektmål, delmål och avsedda resultat. - Vad har projektet uppnått i förhållande till mål och planerat upplägg? Redogör dels med kvantitativa mått, dels kvalitativt i form av till exempel erhållna kunskaper och förändringar i attityder, riktlinjer, beteende etc. - Vilket lärande åstadkom ni i projektet såväl internt som externt? - Redogör för orsaker till avvikelser i förhållande till planerad verksamhet i projektansökan och hur detta har påverkat projektbudgeten. 4 (14)

5 Projektets syfte var Att ge rätt utbildning till rätt individ med optimerad utbildningsinsats för att ge respektive individ spetskompetens och i förlängningen konkurrenskraftiga företag i en utsatt bransch. Att bidra till ökad rörlighet och större möjlighet för den enskilde individen att klara nya eller mer kvalificerade arbetsuppgifter Att öka intresset bland kvinnor för att utbilda sig och arbeta inom branschen och därmed bredda rekryteringsbasen och få en jämnare könsfördelning på företagen För att nå projektets syfte sattes följande mål upp Kompetensutveckla och certifiera samtliga deltagare i företagen enligt förstudiens validering Samtliga deltagande företag ska ha ett väl utvecklat arbetssätt att integrera jämställdhetsarbetet för att öka rekryteringen av kvinnor till företagen Samtliga deltagande företag ska ha lärt sig mer om funktionshindrade och dess anställningsbarhet och möjlighet att rekrytera och i förekommande fall kunna anpassa arbetsplatsen till den enskilde medarbetarens speciella behov Öka gymnasieskolornas förmåga att få kvinnliga sökanden till de industritekniska programmen Sprida kunskap om projektresultat i branschrelaterade media Antalet medarbetare som utbildats och certifierats enligt tidigare gjord validering blev färre än vad som angavs i projektansökan till följd av den ekonomiska situationen och det faktum att företagen tvingades säga upp personal. Av de 205 deltagare som gick in i projektet kvarstod 150 medarbetare. För att i möjligaste mån erbjuda så många som möjligt utbildning och kompetensutveckling gjorde vi ändringar i planeringen och i genomförande av utbildningar för att ge företagen större flexibilitet i sin resursplanering. Vi flyttade bl.a. och senarelade vissa aktiviteter och tog med nyanställda som inte omfattades av förprojekteringens validering. Dessa validerades under projektets gång och lyftes in i de olika utbildningsmomenten. Budgeten reviderades avseende aktivitet 1) externa tjänster utbildning och certifiering med Lernia Tech som aktör. Ursprunglig budget har reducerats med cirka kronor. Vi gav 80 % av deltagande CNC operatörer kompetensutveckling inom de olika nivåerna, anpassade utbildningen för hydromatoperatörer och gav deltagarna kunskaper om jämställdhet och tillgänglighet. 5 (14)

6 Genom utbildningen i jämställdhet och tillgänglighet har deltagande företag blivit medvetna om vad som krävs för ett aktivt jämställdhetsarbete i projektet. Företagen har uppmuntrats att så långt som möjligt se till att kvinnorna deltagit i projektet för att ta del av utbildningen. Då antalet kvinnor inom branschen är lågt har av förklarliga skäl antalet deltagande kvinnor inte varit på någon högre nivå. Man har däremot blivit medveten om att företagen behöver presentera sig och arbeta på ett könsneutralt sätt för att även attrahera kvinnor att söka sig till skärande bearbetningsindustrin. Projektet har lärt oss att vara flexibla och kunna lyssna till de olika signaler som kommer från deltagare och företag. Verkligheten förändras och i det här projektet blev förändringen mycket kännbar. Projektet har också visat att arbete med jämställdhet och tillgänglighet tar mycket mer tid och är svårare att hantera då det handlar om attityder och möjligheterna att förändra sådana tar mycket lång tid. De planerade nätverken mellan dels skolor och företag och dels mellan olika skolor för erfarenhetsutbyte främst hur man ska attrahera kvinnliga sökande till industriutbildningen har inte kunnat genomföras, då intresset från skolorna inte har varit stort nog. Vi arbetade kontinuerligt under projekttiden för att starta nätverken och fick signaler från skolorna om deltagande längre fram under projekttiden. Trots upprepade försök att få igång nätverk har vi inte lyckats engagera skolorna att delta. Endast ett par visade intresse och antalet var för litet för att sätta igång nätverksarbetet. Vi erbjöd gymnasieskolorna att få ta del av och benchmarka med SKFs Tekniska Gymnasium i Göteborg som utbildar kvinnliga CNC operatörer i större utsträckning än andra skolor, men lyckades trots detta inte intressera skolorna tillräckligt. Sannolikt är det så att skolorna i projektet när allt kommer omkring inte har resurser eller vilja att vara med och påverka vem eller vilka som söker till de olika utbildningarna utan nöjer sig med att utbilda dem som sökt. 4. Arbetssätt Vad var ert huvudsakliga arbetssätt? Beskriv kortfattat vilka metoder, utbildningar och andra aktiviteter som användes. Vad i metoderna och aktiviteterna var det som gjorde skillnad, d.v.s. som ledde fram till det önskade resultatet? Beskriv eventuellt nya metoder eller material som tagits fram i projektet. 6 (14)

7 Projektet har använt sig av en redan framtagen och beprövad metod enligt den standard som satts av verkstadsbranschen inom sektorn spånskärande bearbetning: Validering, utbildning o certifiering CNC Teknik Valideringen gjordes i förprojekteringen och utbildning och certifiering under själva huvudprojektet. Genom att validera de enskilda individerna tydliggjordes vilka kunskaper den enskilda personen har inom sitt yrkesområde och vilka kunskaper som eventuellt fattades. Därigenom har man lätt kunnat anpassa utbildningarna till individerna och fylla de kunskapsgap som fanns. Individen fick med andra ord just rätt utbildning för det arbete han/hon utför i respektive företag. Individen har också kunnat gå på den nivå som passat grund, mellan eller hög nivå allt utifrån grundkompetenserna hos individen. Branschens kunskapskrav satta av företagen innebar att individen får just den kunskap som företagen/branschen efterfrågar avseende CNC tekniker och operatörer och därmed möjlighet att direkt omsätta sina nyförvärvade kunskaper i företagen. Normalt förfarande vid utbildning/kompetensutveckling är att man anmäler sig till en viss kurs man tror motsvarar vad man behöver lära sig och kunna. Genom att använda detta lärande d v s först validera och sedan utbilda inom de områden man behöver förkovra sig i, samtidigt som det är beställt av företagen/branschen med uppsatta kunskapsmål som motsvarar yrkets specifika krav, får man exakt den kompetensutveckling man behöver för det speciella yrket och företaget. Utbildningarna inom jämställdhet och tillgänglighet att gjorts i workshops med företagens projektledare där deltagarna även fått möjlighet att nätverka med varandra och lära av varandra. Projektledningen har i övrigt avsatt tid till besök och kommunikation med dels företagens projektledare och dels med medarbetarna som deltagit i kompetensutvecklingen för att säkerställa att det även har fungerat på ett bra sätt ute på företagen. 5. Deltagande aktörer i projektet Redogör för vilka aktörer (organisationer, företag, myndigheter) som ingick i projektet, samt vad de konkret bidrog med, både vad gäller engagemang, ekonomiska resurser och påverkansarbete. 7 (14)

8 Redovisa dessutom arbete i projektgrupp, styrgrupp och/eller referensgrupp samt gruppernas sammansättning. Hur har grupperna fungerat? Skärteknikcentrum Sverige AB har varit projektägare och svarat för projektledning och koordinering av projektet. Deltagande företag elva stycken inom branschen skärande bearbetning har visat stort engagemang genom att planera sina verksamheter för att kunna frigöra tid för att kompetensutveckla sina medarbetare. Vidare har man deltagit i flertalet workshops avseende jämställdhet och tillgänglighet för att kunna engagera sina företag i dessa frågor samtidigt som man arbetat med frågorna avseende själva projektet. På motsvarande sätt har utbildningsanordnare och certifieringsorgan anpassat sig till projektets tider och möjligheter och följt de krav som projektet ställt på jämställdhet och tillgänglighet. Projektgruppens arbete har letts av Skärteknikcentrum som också utsett en styrgrupp bestående av två representanter från deltagande företag, projektledare och projektmedarbetare från Skärteknikcentrum och extern deltagare Näringslivets EU-byrå. Styrgruppen har vid sina möten följt upp samtliga aktiviteter och utvärderat om projektet löpt enligt plan eller inte och i förekommande fall vidtagit nödvändiga åtgärder. Företagen har utsett interna projektledare som varit projektledarens förlängda arm in i företagen. Projektledaren har gjort kontinuerliga besök ute hos företagen och följt upp aktiviteter och utbildningar och därmed säkerställt att kompetensutvecklingen varit framgångsrik och att man har kunnat utnyttja oh använda sina nyförvärvade kunskaper i företagen. Arbetet i grupperna har fungerat väl. Aktörerna har inte bidragit med ekonomiska resurser men väl med engagemang, flexibilitet och påverkansarbete. 6. Jämställdhetsintegrering Redogör för hur ni arbetat med jämställdhetsintegrering i ert projekt. Relatera till projektplan och utmaningar under arbetets gång. Vårt mål var att arbeta med jämställdhetsfrågorna på två spår och två olika metoder dels i lärande nätverksform och dels genom seminarier och workshops. Workshops har genomförts med samtliga i projektet deltagande företags ledningsgrupper för att medvetandegöra vad som krävs för att åstadkomma ett aktivt jämställdhetsarbete i projektet. Efter workshops har utvärderingar gjorts för att säkerställa att man dels kunnat ta del av jämställdhetsfrågorna och dels sett nyttan av jämställdhetsarbetet och kunnat 8 (14)

9 använda jämställdhetsarbetet aktivt i projektet och i företagen. Vi har använt oss av en extern aktör som lett respektive workshop Näringslivets EU byrå. Företagen har fått en uppdaterad kunskap om gällande lagstiftning på området och hur man kan förhålla sig till mäns och kvinnors roller på arbetsplatsen, olika etnicitet, religion, sexuell läggning och ålder. Samtliga deltagare har haft en positiv syn till frågorna. Både företagsledning och anställda vill ha en jämnare könsfördelning och därmed fler kvinnor anställda i icke traditionella befattningar. Problemet kvarstår dock att antalet kvinnor är begränsat och att man måste börja i ett tidigare skede för att överhuvudtaget attrahera kvinnor till traditionellt manliga yrken. Genom att företagen gör sin rekrytering och presentation av företagen mer könsneutrala har man tagit ett steg på vägen. Utvärderingar har gjorts för att säkerställa att man tagit del av jämställdhetsfrågorna och jämställdhetsarbetet och använt jämställdhetsarbetet så aktivt som möjligt i projektet och i företagen Jämställdhetsintegreringen via lärande nätverk mellan skolor och företag genomfördes däremot inte och är en avvikelse i projektet som redovisas under avvikelser. 7. Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Redogör för hur projektet arbetat för att förverkliga visionerna vad gäller tillgänglighet i projekt. Relatera till projektplan och utmaningar under arbetets gång. Tillgänglighetsarbetet har skett kontinuerligt under projektets gång. Vid samtliga utbildningstillfällen har projektet efterhört och i förekommande fall kunnat se till att eventuella hjälpmedel funnits tillgängliga så att samtliga haft möjlighet att ta del av utbildningen. De lokaler som använts har alla varit anpassade för personer med funktionsnedsättning både avseende framkomst och sanitet. Krav på tillgänglighet har också ställts vid upphandlingar av material och utbildningar inom projektet. 9 (14)

10 Det webbaserade instrumentet som används vid validering har en anpassning för dyslektiker. Tillgänglighetsarbetet är till stor del en fråga om kunskap och attitydpåverkan och att tydliggöra för företagen nödvändigheten av att medarbetarna ska ha möjlighet att kunna ta till sig information trots eventuella funktionsnedsättningar. Utbildningarna i tillgänglighet har gett företagen en uppdaterad kunskap om gällande lagstiftning på området och hur man kan ta tillvara kompetensen hos människor med funktionsnedsättningar och öka kunskapen om funktionsnedsättningar, social, information och kommunikativ tillgänglighet. Genom att företagen blivit medvetna om tillgängligheten hos funktionshindrade hoppas vi att projektet även medverkat till att företagen sen medarbetare och icke medarbetare med funktionshinder som fullt anställningsbara. Efter workshops i tillgänglighet har utvärderingar gjorts för att säkerställa att man tagit del av tillgänglighetsfrågorna och kunnat använda dem praktiskt i projektet och i företagen. 8. Regionala prioriteringar Redogör för de eventuella regionala prioriteringar som ni arbetat med. Projektet har inte haft några regionala prioriteringar. 9. Spridning och påverkansarbete Redogör för hur ni arbetat med spridning och påverkansarbete. - Vilka personer/organisationer har ni riktat er till? - Hur kan projektets idéer och erfarenheter omsättas i annan verksamhet? - Vilka ytterligare insatser för påverkansarbetet skulle behövas för att nå dit ni vill? Vem/vilka bör göra det? Spridnings och påverkansarbetet har bedrivits på många olika nivåer regionalt, nationellt och internationellt under projektets gång: Regional Spridning och påverkan har dels skett vid samtliga projektmöten och via deltagande 10 (14)

11 företag. Skärteknikcentrums hemsida har exponerat projektet och pressreleaser skickats ut till media. Nationellt Projektet har genom representation deltagit och kunnat påverka och sprida projektresultaten till bl.a. YH myndigheten och Skolverket. Kontakterna med AF har inte bara lett till att man validerat arbetslösa enligt projektmetoden utan man har tagit till sig valideringskonceptet och kommer att använda resultaten i kommande projekt avseende kompetensutveckling och validering i ett större perspektiv. IF Metall och Teknikföretagen sprider metoden vidare genom att gå in i nya projekt där projektresultaten används i en djupare kontext. Projektet har deltagit på Tekniska Mässan i Stockholm om kompetensdriven industri med exempel från projektet. Deltagande i Verkstadsindustrins klusterkonferens i juni Internationellt Projektet och projektresultaten har vidare presenterats i samband med olika EU arrangemang och där fått stor genomslagskraft som best practice inom verkstadssektorn. Detta för sättet att effektivt identifiera, beskriva, mäta och utveckla rätt kompetens. Detta projekt har bidragit till att påvisa de positiva effekterna som uppnås och som är resultatet av validering och certifiering enligt metodiken CNC Teknik Restructuring Forum Sector s New Skills for New Jobs December, 2009 se länk under related documents workshop 1-3 CNC Teknik utsågs till best practice Deltagande i expertnätverk mellan olika länder Transferable skills cross economic sectors role and importance for employment at European level i augusti 2010 Workshop ingående i samma nätverk i Bryssel i november 2010 Deltagande tillsammans med AF, YH myndigheten, Arbetsmarknads- och utbildningsdepartementet i ett seminarium i Stockholm i maj 2011 för att arbeta med överföring av kompetens och därmed presentation av projektresultaten. Närvarande var också EU kommissionären för DG Employment Deltagandei seminariet Bridging the Skills Gap i Budapest, anordnat av New Skills Network ett tematiskt nätverk på EU basis i juni Projektet nominerades av internationella programkontoret att delta och var även här best practice 11 (14)

12 Deltagande med projektresultaten i expertnätverk i Prag Förutom att CNC Teknik utsetts till best practice inom olika EU nätverk har man utsetts till best practice av NVL. (Nordiska rådet för Vuxnas Lärande). Projektet och dess resultat har alltså fått en bra spridning och kunnat påverka olika intressenter och instanser. Detta kommer att generera olika projekt och vidareutveckling i framtiden. Vi kommer att fortsätta att arbeta aktivt med att gå in i olika projekt för att sprida metoden att arbeta med validering och kompetensutveckling. Två ansökningar om förstudiemedel för ytterligare projekt har skickats till Regionförbundet. Projektresultatet och CNC Teknik 2010 (f d 2007) kommer att kunna användas av andra branscher än skärande bearbetning. Exempel på branscher där man redan börjat implementera metoden är Fastighetsbranschen och Trä- och Möbelindustrin. Detta gör man med stöd från Skärteknikcentrum. Diskussioner pågår med andra branscher. 10. Extern utvärdering Redogör för hur den externa utvärderaren (om det är aktuellt) konkret bidragit i projektarbetet. Vilket stöd har det varit för projektledningen och hela projektet? Då projektet varit ett enkelt och entydigt projekt med få aktiviteter valde vi att ha egenutvärdering. 11. Egenutvärdering Redogör för hur ni själva arbetat med att utvärdera ert arbete. Vilket stöd har det varit för projektledningen och hela projektet? Vi har dels utvärderat det egna arbetet i projektet och dels de olika utbildningsmomenten. Vi har haft extern hjälp av Näringslivets EU byrå. Det egna arbetet har följts upp av styrgruppsmöten där de olika aktiviteterna bedömts och diskuterats. Projektledaren har varit ute och besökt företag och medarbetare på företagen för att säkerställa att projektarbetet löpt rätt och att man kunnat föra ut projektresultaten. Vi har använt företagens projektledare för 12 (14)

13 att tyda signaler från företagen och därmed anpassat oss och projektet till de olika situationer som uppstått under projektets gång speciellt med avseende på den finanskris som genomlevdes. Vi har under projektet haft dialog med deltagarna för att kontinuerligt utvärdera det egna arbetet. Efter genomförda utbildningar har deltagarna fyllt i enkäter där man värderat de olika utbildningsmodulerna, som legat till grund för ytterligare bedömning vid styrgruppsmötena. Varje utbildningsmodul har också innehållit ett prov som en del i certifieringsförfarandet som samtidigt har varit en kvalitetssäkring av utbildningsinsatserna ett instrument att bedöma utbildningens kvalitet. Samtliga utbildningar har betygssatts av deltagarna själva och generellt har utbildningarna motsvarat de krav som ställts. Ett helhetsbetyg med medelvärde över fyra på en femgradig skala har varit regel. Vi har utvärderat måluppfyllelse, utbildningskvalitet och kvantitet, samverkansfördelar och marknadsföringsaktiviteter. Våra mål har till största delen uppfyllts avseende kompetensutveckling i och med att vi kompetensutvecklat och certifierat nära 80 % av deltagarna, företagen har fått god insyn och förhoppningsvis förändrad attityd avseende jämställdhet och tillgänglighet, kvaliteten på utbildningarna har hållit hög nivå och vi har kunnat sprida projektresultaten både regionalt, nationellt och internationellt och redan nu fått god feedback och ser att vi kan arbeta vidare i andra projekt. Tyvärr har vi misslyckats avseende att skapa de nätverk vi ville för att förmå gymnasieskolorna att attrahera kvinnor att söka till industriutbildningarna. 12. Kommentarer och tips Vilka tips skulle Du vilja delge framtida projekt? Vad gick bra och varför? Vad gick mindre bra och varför? 13 (14)

14 13. Kontaktpersoner Vilka personer kan den som är intresserad av ytterligare information kontakta? Björn af Bjur, mobil Thomas Petersson, mobil Underskrift projektansvarig (projektledare) Datum Namnteckning Björn af Bjur E-posta dessutom dokumentet till projektets ansvariga handläggare på Svenska ESF-rådet. Kom ihåg att även fylla i projektets sista lägesrapport för att stöd ska kunna betalas ut. 14 (14)

Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat.

Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Datum: PK 2010-6 2011-03-25 Kontaktperson: Titti Norling Slutrapport Projektnamn: Kompetensutveckling Rättviksföretag genomförande Diarienr: 2009-3060004 Projektperiod : 2009-02-02 2010-12-31 Syftet med

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (6) Projektnamn Öka andelen långtidsfriska Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Fiskeby Board AB har under tiden 2011-03-01

Läs mer

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet.

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet. PK 2010-6 Slutrapport Projektnamn: Ung i Fokus Diarienr: 2008-3050011 Projektperiod (ÅÅMMDD-ÅÅ-MM-DD): 2008-05-01 2011-04-30 Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering är att underlätta spridning

Läs mer

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet.

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet. PK 2010-6 Slutrapport Projektnamn: FFA Förebyggande Friskvårds Arbete Diarienr: 2009-306217 Projektperiod (2010-01-11 2011-06-30) Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering är att underlätta spridning

Läs mer

Mall Datum: PK 2010-6

Mall Datum: PK 2010-6 Mall Datum: PK 2010-6 2010-12-21 Kontaktperson: Sven Jansson Slutrapport Projektnamn: Navigator och CoMcenter Diarienr: Projektperiod: 2008-05-01 till 2011-04-30 Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering

Läs mer

Mall för slutrapport förprojektering

Mall för slutrapport förprojektering 1(9) Mall för slutrapport förprojektering Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridningen av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten för

Läs mer

Mall för slutrapport av projekt

Mall för slutrapport av projekt 1(10) Promemoria Diarienummer 2010-03-02 2009-3080028 Agneta Nordin 0941-14000 Mall för slutrapport av projekt Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridning av resultat och

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (8) Projektnamn Ventus Art Lunge Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. "VAL är ett utvecklingsprojekt för kulturarbetare och

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): februari 2014 1. Verksamheten

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (8) Projektnamn Vigor Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Storumans kommun är en liten kommun med cirka 6 400 invånare.

Läs mer

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november 2011-11-22 2011 Sammanfattning av Workshop om validering 15 november Susanna Carling Palmér Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd 2011-11-21 1 Sammanfattning av konferens om validering den 15 november

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): augusti 2012 1. Verksamheten

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (11) Projektnamn RAPS Region Skånes Arbetsmarknadspolitiska Satsning Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Ge en sammanfattande

Läs mer

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning 1(6) Sammanfattning Förstudien i projektet SpråkSam har, som tidigare rapporterats förlängts genom att Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum har finansierat vissa aktiviteter som projektets parter sett

Läs mer

Öka andelen långtidsfriska 2010-3020049

Öka andelen långtidsfriska 2010-3020049 Öka andelen långtidsfriska 2010-3020049 Slutrapport genomförande Sammanfattning Fiskeby Board AB har under tiden 2011-03-01 2012-08-31 genomfört ett genomförandeprojekt Öka andelen långtidsfriska. Det

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (7) Projektnamn Karriär i Halland Slutrapport genomförande FRIRPT v.1 [1348052608867] d.frirpt v.1 Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Karriär i

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): Oktober 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2011 1. Verksamheten

Läs mer

Mall för slutrapport förprojektering

Mall för slutrapport förprojektering 1(7) Mall för slutrapport förprojektering Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridningen av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten för

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (10) Projektnamn Wajrum - Kompetensutveckling genomförande Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Under de senaste åren har

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juni 2013 1. Verksamheten

Läs mer

PROJEKTUTVECKLING. 12 maj 2009. Ängelholm

PROJEKTUTVECKLING. 12 maj 2009. Ängelholm PROJEKTUTVECKLING 12 maj 2009 Ängelholm Syfte Utveckla arbetssätt för att stärka kvinnor och män som står långt från arbetsmarknaden att komma i arbete eller närmare arbetsmarknaden Se och ta tillvara

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

Enklare vägar till jobb och kompetensförsörjning i näringslivet. Utveckling av branschvalideringsmodell för yrkesrollen personlig assistent

Enklare vägar till jobb och kompetensförsörjning i näringslivet. Utveckling av branschvalideringsmodell för yrkesrollen personlig assistent Enklare vägar till jobb och kompetensförsörjning i näringslivet Utveckling av branschvalideringsmodell för yrkesrollen personlig assistent Projekttid: 2018.10.01 2020.11.30 Projektägare: Region Gävleborg,

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): november 2013 1. Verksamheten

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2013 1. Verksamheten

Läs mer

Slutrapport. 1. Sammanfattning

Slutrapport. 1. Sammanfattning Datum: 2011-08-15 Slutrapport Projektnamn : Spira Stockholm Diarienr : 2009-3010097 Projektperiod : 091026 110630 1. Sammanfattning Spira Stockholms mål är att fler unga kvinnor och män med utomnordisk

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-02-13 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juli 2013 1. Verksamheten

Läs mer

VALIDERING. Ett sätt att synliggöra kompetens

VALIDERING. Ett sätt att synliggöra kompetens VALIDERING Ett sätt att synliggöra kompetens VALIDERING BEVISAR KOMPETENS Validering är en process för strukturerad bedömning, värdering och dokumentation. Resultatet av valideringen bevisar yrkespersoners

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: april 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden En medarbetare från Hallstahammars

Läs mer

Mål och programområden

Mål och programområden Mål och programområden Övergripande mål för Socialfonden: Ökad tillväxt genom god kompetensförsörjning samt ett ökat arbetskraftsutbud. Två programområden: Programområde 1: Kompetensförsörjning Programområde

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2013 1. Verksamheten

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (8) Projektnamn Jobb IN Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Jobb IN har arbetat för att mobilisera utrikesfödda långtidsarbetslösa

Läs mer

PK Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet.

PK Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet. PK 2010-6 Slutrapport Projektnamn: Projekt Palladium Diarienr: 2008-3020373 Projektperiod (ÅÅMMDD-ÅÅ-MM-DD): 090201-111231 Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering är att underlätta spridning av

Läs mer

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel EU-PROJEKTGUIDEN Guide för att söka EU-stöd East Sweden EU-kontoret - Bryssel Innehållsförteckning Inledning... 1 EU-stöd... 2 Grundprinciper för de transnationella sektorsprogrammen... 3 Hur planerar

Läs mer

Slutrapport. 1. Sammanfattning. Projektperiod: 090201-111231. Projektnamn: Projekt Palladium Diarienr: 2008-3020373

Slutrapport. 1. Sammanfattning. Projektperiod: 090201-111231. Projektnamn: Projekt Palladium Diarienr: 2008-3020373 PK 2010-6 Slutrapport Projektnamn: Projekt Palladium Diarienr: 2008-3020373 Projektperiod: 090201-111231 1. Sammanfattning Ungdomsprojektet Palladium är ett samverkansprojekt mellan Katrineholms och Vingåkers

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2011 1. Verksamheten

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period: oktober

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period: oktober Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period: oktober 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Tre medarbetare från Ovako har gått

Läs mer

En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar. 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)?

En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar. 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)? En dag om Validering 2 juni 2014 Enkätsvar 1. Vad är i fokus för validering inom er verksamhet (flera alternativ kan anges)? - Yrkeskompetenser 30 - Kompetenser motsvarande 29 yrkesämnen - Reell kompetens

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juni 2012 1. Verksamheten

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): april 2013 och maj 2013

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): april 2013 och maj 2013 1(6) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): april 2013 och maj 2013 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Ansö kan öm fö rla ngning av pröjektet Tillsynsutveckling i Va st, dnr 2011-3050030 Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansöker om förlängning av projektet Tillsynsutveckling i Väst. Nuvarande projekttid

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: April

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: April Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: April 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Hela personalen på Westerqvarns

Läs mer

Trainee Steget in i yrkeslivet. Utvärderingsrapport

Trainee Steget in i yrkeslivet. Utvärderingsrapport sida 1 av 10 Trainee Steget in i yrkeslivet Utvärderingsrapport Joel Hedlund, European Minds Innehållsförteckning sida 2 av 10 Sammanfattning av projektet 3 Metod/sammanställning av utvärderarens metod

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (9) Projektnamn Hälsosam Tillväxt Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Projektets idé var att stärka och utveckla Eurofins

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2011 1. Verksamheten

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): april 2011 1. Verksamheten

Läs mer

Projektansökan 2011-10-20

Projektansökan 2011-10-20 Projektansökan 2011-10-20 Projektidé Vad skall ni göra för vem och varför? Beskriv i en till två meningar. Etablera IFS Rådgivning inom Almi Företagspartner Halland för företagarrådgivning till utlandsfödda

Läs mer

Lärande utvärdering i praktiken

Lärande utvärdering i praktiken Lärande utvärdering i praktiken De flesta anser att de känner till begreppet lärande utvärdering Känner aktörerna till begreppet lärande utvärdering? Vad är lärande utvärdering enligt de intervjuade? Tillvarata

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): februari 2012 1. Verksamheten

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2008-09-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Mall för slutrapport förprojektering

Mall för slutrapport förprojektering 1(7) Mall för slutrapport förprojektering Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridningen av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten för

Läs mer

Mall för slutrapport av projekt

Mall för slutrapport av projekt 1(11) Promemoria Diarienummer 2008-08-28 2008-01796 Sven Jansson Mall för slutrapport av projekt Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridning av resultat och metoder från

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2013

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2013 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2013 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2014 1(6) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2014 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP5 Diarienummer: Period: december

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP5 Diarienummer: Period: december Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP5 Diarienummer: 2010-3020010 Period: december 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden En kvinnlig soloföretagare från Ailas

Läs mer

Mall för slutrapport förprojektering

Mall för slutrapport förprojektering 1(11) Mall för slutrapport förprojektering Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridningen av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten för

Läs mer

Information Vägledning Utbildning. Om att införa tillgänglighet i projekt inom Europeiska socialfonden

Information Vägledning Utbildning. Om att införa tillgänglighet i projekt inom Europeiska socialfonden Information Vägledning Utbildning Om att införa tillgänglighet i projekt inom Europeiska socialfonden Innehåll Inledning...3 Arbetssätt och krav på kunskaper hos projektstödjare...3 Information...4 Vägledning...4

Läs mer

Lärande skapar utveckling!

Lärande skapar utveckling! Lärande skapar utveckling! strategisk kompetensförsörjning Genom kunskap om företagets vision och affärsidé känner vi ökat engagemang vilket också är en grund för att vilja lära nytt. Ett jämställt samhälle

Läs mer

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Bidragsmottagare Håll Sverige Rent Box 4155, 102 64 Stockholm Tel: 08-505 263 00 Diarienr: LS 1210-1347 Projektredovisning

Läs mer

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun Projekt: L4U Lean Life Long Learning Ungdom ESF Diarie.Nr: 2009-3020122 VOK AB Förhandsutvärdering & Utvärderingsupplägg ESF-Socialfonden, programområde 2 Ökat arbetskraftutbud Projekt L4U Lean Life Long

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): augusti 2013

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): augusti 2013 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): augusti 2013 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Kompetensutveckling i relation till samhällsorientering och etablering av

Läs mer

STRATEGISK PÅVERKAN. Bilaga 3. Grunden. Tre delar leder till målet. Sidan 1 av 6

STRATEGISK PÅVERKAN. Bilaga 3. Grunden. Tre delar leder till målet. Sidan 1 av 6 Sidan 1 av 6 Bilaga 3 STRATEGISK PÅVERKAN Grunden Tillsynsutveckling i Väst har med hjälp av bland annat projektets referensgrupp identifierat ett antal viktiga faktorer för strategiskt påverkansarbete.

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (6) 2009-12-02 Bilaga till VP 2010 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508

Läs mer

KOMPETENSKOLLEN Tillsammans skapar vi en stark och konkurrenskraftig svensk industri!

KOMPETENSKOLLEN Tillsammans skapar vi en stark och konkurrenskraftig svensk industri! KOMPETENSKOLLEN Tillsammans skapar vi en stark och konkurrenskraftig svensk industri! Svensk industri behöver kvalificerad arbetskraft för att konkurrera! För att säkerställa att vi har rätt kompetens

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-3088845 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): april 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 Inledning Integrationsfonden lägger

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Uppföljning och utvärdering av Validerad kompetens utveckling, CNC-teknik 2007

Uppföljning och utvärdering av Validerad kompetens utveckling, CNC-teknik 2007 Uppföljning och utvärdering av Validerad kompetens utveckling, CNC-teknik 2007 För de deltagande företagen är det enda konkurrensmedlet att ha högsta möjliga tekniknivå på maskiner och övrig utrustning

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

Extern utvärdering av projektet HP4

Extern utvärdering av projektet HP4 Extern utvärdering av projektet HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Delrapport II 2009-04-01 2010-06-30 Bakgrund och uppdrag VKon genomför den externa utvärderingen av projekt HP4 på uppdrag av Hallstahammar

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2012 1. Verksamheten

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2013-04-16 1(5) Projektplan Porten Bakgrund Bland de unga finns idag en stor grupp som är arbetslösa. Bland dem finns en eftersatt grupp ungdomar som har en

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): september 2011 1. Verksamheten

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2010-04-12 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Entreprenörskap.

Läs mer

Hållbar kompetensförsörjning i Sölvesborg SLUTRAPPORT

Hållbar kompetensförsörjning i Sölvesborg SLUTRAPPORT Förstudien Hållbar kompetensförsörjning i Sölvesborg SLUTRAPPORT Lena Hedvall, projektledare Innehållsförteckning Förord.. 1 Sammanfattning... 2 Syfte.. 2 Framsteg. 2 Samverkanspartners. 2 Förhållningssätt...

Läs mer

Projektplan 2011. -En brandstation för alla. En Brandstation för alla. Linda Granqvist. Antagen av XXX den ÅRMÅNDAG Version Datum

Projektplan 2011. -En brandstation för alla. En Brandstation för alla. Linda Granqvist. Antagen av XXX den ÅRMÅNDAG Version Datum Projektplan 2011 - En Brandstation för alla Linda Granqvist Antagen av XXX den ÅRMÅNDAG Version Datum Bakgrund Räddningstjänsten i Sverige står inför många utmaningar. Ett säkrare och tryggare samhälle,

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: juni 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden En medarbetare från LAPAB

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juni 2010 1. Verksamheten

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Syfte: att dela erfarenheter kring och skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

Redovisning av JiM-arbetet

Redovisning av JiM-arbetet 2017-10-30 Redovisning av JiM-arbetet Ett handledningsmaterial till JiM-myndigheter inför redovisning och rapportering Redovisning av JiM-arbetet JiM1 och JiM2 ska enligt uppdrag i regleringsbreven för

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Innehåll PO 1: Kompetensförsörjning PO 2: Ökat arbetskraftsutbud Ansökningsomgången inom PO1 Processtöd

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen?

Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen? Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen? Högbodagarna 25 oktober 2018 Marianne Andrén Kompetensstrateg, Region Gävleborg Avd. Arbetsmarknad och kompetens Definition

Läs mer

Utvärdering av ESF-projektet Kompetenstid

Utvärdering av ESF-projektet Kompetenstid Utvärdering av projekt Kompetenstid Föreliggande rapport är en utvärdering av Kompetensutvecklingsprojektet Kompetenstid. Projektet har pågått från och med februari 2010 till och med juni 2011. Det genomfördes

Läs mer

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun Kompetens Delaktighet Engagemang Bemötande Trygghet 1 Innehåll Bakgrund 3 Syfte 4 Mål och

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-00877 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): februari Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt vid

Läs mer

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet.

Om Du har frågor angående slutrapporteringen, hör av Dig till Din handläggare på Svenska ESFrådet. PK 2010-6 Slutrapport Projektnamn: Kompetenslyftet för läkarsekreterare Diarienr: 2009-3060220 Projektperiod: 100301-11-07-31 Syftet med en enhetlig mall för slutrapportering är att underlätta spridning

Läs mer