STRATEGISK PÅVERKAN. Bilaga 3. Grunden. Tre delar leder till målet. Sidan 1 av 6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STRATEGISK PÅVERKAN. Bilaga 3. Grunden. Tre delar leder till målet. Sidan 1 av 6"

Transkript

1 Sidan 1 av 6 Bilaga 3 STRATEGISK PÅVERKAN Grunden Tillsynsutveckling i Väst har med hjälp av bland annat projektets referensgrupp identifierat ett antal viktiga faktorer för strategiskt påverkansarbete. Vidare har övriga projektdeltagare arbetat med frågan vid ett Open Space-seminarium i september Dessutom har chefsgruppen tagit upp frågan vid en chefsträff i oktober För projektet finns sedan tidigare en kommunikationsplan som kan utgöra underlag för en övergripande kommunikationsstrategi för strategisk påverkan och spridning av projektresultat. t med nedan beskrivet arbete är sålunda att fördjupa och förbättra möjligheterna till att sprida projektresultaten och aktivt påverka viktiga aktörer, för att Tillsynsutveckling i Väst ska få långsiktiga effekter. Tre delar leder till målet Påverkansarbetet kan delas upp i tre delar: 1. Kunskap om de egna organisationerna och våra kunder a) Identifiera framgångsfaktorer för en bra miljömyndighet. Vad är det som gör att vissa arbetsplatser lyckas bättre än andra? Och vad finns det för generella behov som är lika för alla arbetsplatser vad gäller behov av påverkan på till exempel statliga verk? Vem behöver vi samverka med eller påverka till förändring? Analysen svarar på frågan Vad behöver vi? b) Samsyn kring uppdrag och roller. Vem är vi till för? Vem är kunden? Vad omfattar uppdraget? Gemensam programförklaring mellan projektets deltagande organisationer. Kommuniceras med samtliga berörda arbetsplatser. Delges internt och externt då det är färdigt och antaget och kan dessutom utgöra bas för arbetsplatsernas värdegrundsarbete. Analysen svarar på frågan Vilka är vi och vad är vårt uppdrag? c) Analys av brukarenkäter. skaffar vi oss tillförlitlig feedback från våra kunder? vet vi att vi ställer rätt frågor? Vilka är kundernas förväntningar? Vem ska ställa frågorna och vem ska utvärdera utifrån vilket perspektiv (utifrån att det finns många olika brukarenkäter från flera olika aktörer och att det ibland är oklart vem som är kund)? Analysen svarar på frågan Vilka är våra kunders förväntningar?

2 Sidan 2 av 6 Sammantaget sker i steg 1) en analys av oss själva och kunden för att förstå både vårt och deras uppdrag respektive behov. 2. Definition av aktörer Inventera och definiera vilka aktörer vi behöver samverka med, påverka och sprida projektresultat till. Arbetet tillsammans med referensgruppen och målgruppen har så här långt identifierat behov av att samverka med och påverka bland annat aktörer som utbildar blivande medarbetare respektive blivande verksamhetsutövare, liksom statliga verk som påverkar vårt arbete och samarbetsorganisationer som SKL och Svenskt näringsliv. 3. Strategi för påverkan Med utgångspunkt från vad som kommer fram i 1) och 2) vill vi utforma en kommunikationsstrategi för hur vi påverkar strategiskt och sprider relevanta projektresultat. I planeringen för spridning och strategisk påverkan ligger redan nu: Deltagande vid Miljöbalksdagarna i Stockholm mars 2013 Hearing företag-myndigheter under våren 2013 Seminarium med Goda exempel under våren 2013 Slutseminarium där bland annat statliga verk avses bjudas in för diskussion, paneldebatt etc kring projektresultaten m.m. Strategin ska bidra till att nå projektets övergripande mål. Konsulthjälp För ett gott resultat krävs konsulthjälp och att ett antal arbetsplatser i samverkan arbetar med frågorna. Dessutom krävs en samverkan mellan de olika arbetsgrupperna eftersom de delvis överlappar varandra och att synergieffekter kan uppnås. Sammanhållande funktion kommer projektteamet för TUV att ha.

3 Sidan 3 av 6 Detaljbeskrivningar 1 a) Framgångsfaktorer för en bra miljömyndighet t är att identifiera framgångsfaktorer för en attraktiv arbetsplats som når uppsatta mål, i enlighet med det övergripande projektmålet: Miljömyndigheterna når målen och möter samhälleliga behov med medarbetare som är kompetenta och trygga i sin yrkesroll och som arbetar rättssäkert och effektivt i samverkan med andra relevanta myndigheter och aktörer. Analysen svarar på frågan Vad behöver vi?. En arbetsgrupp med representanter från olika arbetsplatser bildas. Gruppen ska inventera och samla goda exempel inom bland annat områdena: information och kommunikation värdegrund ledarskap organisation/struktur medarbetarskap samverkan såväl internt som externt kompetens arbetssätt Inom projektet finns redan en hel del av detta material, bland annat på hemsidan under Månadens Goda Exempel och under rubriken Verktyg, men också exempel från andra verksamheter utanför projektets målgrupp och från forskning är självklart intressanta. Dessutom har de projektdeltagare som gått utbildning i Kommunikation och Bemötande som hemuppgift systematiskt samlat in goda exempel från de egna verksamheterna som kan sammanställas och analyseras. Lämpligen läggs de goda exemplen lätt tillgängliga på projektets webbplats, under rubriken Verktyg, för att finnas tillgängliga för alla arbetsplatser och för extern spridning av projektresultaten. Som en start på arbetet avses en konsult anlitas för att som en uppstart under en halvdag stödja arbetsgruppen. Därefter sker ett aktivt arbete av arbetsgruppen med att samla in exempel. Avslutningsvis hålls en dags workshop, med stöttning av konsult, där framgångsfaktorerna identifieras och sammanställs. Preliminärt Region Halland, Göteborg, Halmstad, Länsstyrelsen i Västra Götaland (miljöskyddsenheten). Vi bedömer att kostnaderna uppgår till totalt kr för konsult, samt ytterligare kr för lokal och förtäring vid workshopen.

4 Sidan 4 av 6 1 b) Samsyn roller och uppdrag t är att ta fram en gemensam programförklaring för att kommunicera vårt uppdrag till våra kunder och uppdragsgivare. Detta blir en del i ett underlag för en kommunikationsstrategi som syftar till strategisk påverkan. Analysen svarar på frågan Vilka är vi och vad är vårt uppdrag? En arbetsgrupp med representanter från olika arbetsplatser bildas. Upphandling av konsult som stöd i processen. Totalt 1 ½ dag som fördelas preliminärt på: dag 1 inledande workshop med arbetsgrupp och konsult, dag 2 uppsamlande möte med stöd av konsult (halvdag). Programförklaring och uppdragsbeskrivning formuleras. Preliminärt Borås, med flera. Styrgruppen. Vi bedömer att kostnaderna uppgår till totalt kr för konsult, samt ytterligare kr för lokal och förtäring vid workshops. 1 c) Analys av brukarenkäter i syfte att kartlägga kunders behov t är att utvärdera Hallandskommunernas brukarenkät i förhållande till andra undersökningar, till exempel SKL:s Insikt och Svenskt Näringslivs företagsklimat-ranking, för att utifrån detta kunna värdera kundernas uppfattning om verksamheterna respektive kundernas behov och förväntningar. Detta blir en del i ett underlag för en kommunikationsstrategi som syftar till strategisk påverkan. En arbetsgrupp och en upphandlad konsult som gör analysarbetet i samarbete med gruppen. Hallandskommunerna har sedan 2007 med tvåårsintervall utvärderat verksamheten genom Brukarenkäter. Ett sådant underlag som inhämtats under lång tid och på ett återkommande, systematiskt sätt är ovanligt bland projektets arbetsplatser. Hallandskommunernas brukarenkäter är därför ett bra material för att analysera och utvärdera bland annat följande: skaffar vi oss tillförlitlig feedback från våra kunder? Vad vet vi om hur kunderna uppfattar oss? Vad värdesätter kunderna mest? vet vi att vi ställer rätt frågor? Och vad vet vi om de svar som inte kommer in? Vem ska ställa frågorna och vem ska utvärdera utifrån vilket perspektiv ( i perspektivet att det finns många olika brukarenkäter från flera olika aktörer och att det ibland är oklart vem som är kund)?

5 Sidan 5 av 6 kan brukarenkäten anpassas till andra enkäter så att den håller i längden? Vilka åtgärder kan förbättra svarsfrekvensen? Kommunerna i Halland och Region Halland Vi bedömer att kostnaderna uppgår till ca kr. Detaljer 2) Definition av aktörer t är att inventera vilka aktörer det är som vi behöver påverka. Några är redan identifierade som grupp men ytterligare inventeringsarbete behöver göras för att definiera aktörer på detaljnivå. Dessutom behöver analysen fånga upp aktörer som kan lösa de behov som framkommer i behovsanalyserna i delprojekten Brukarenkäter och Framgångsrik organisation. Arbetsgrupp med representanter från olika arbetsplatser samt TUVs projektteam. Arbetsgrupp med representanter från olika arbetsplatser samt TUVs projektteam inventerar aktörer från Ytterligare detaljerad analys av aktörer krävs. högskolor, universitet och andra lärosäten som utbildar blivande tillsynspersonal (förbereda blivande handläggare) högskolor, universitet, gymnasier, yrkesutbildningar och andra lärosäten som utbildar dem som arbetar i sådana yrken som står under tillsyn enligt miljöbalken eller livsmedelslagstiftningen (förbereda blivande verksamhetsutövare) statliga verk med ansvar för bland annat tillsynsvägledning inom Miljöbalkens och livsmedelslagstiftningens områden (få ökad förståelse från statliga verk för vad vi gör och behöver) SKL, Sveriges kommuner och landsting näringslivsorganisationer Vi sammanställer aktörer som finns inom projektets upptagningsområde, till exempel relevanta yrkesskolor för blivande verksamhetsutövare respektive högskolor som utbildar blivande tillsynspersonal. Inga kostnader beräknas uppkomma utöver arbetstid för arbetsgrupp och TUV-team.

6 Sidan 6 av 6 3) Strategi för påverkan Att ta fram en kommunikationsstrategi för hur den strategiska påverkan och spridningen av projektresultaten ska ske. Strategin ska antas av styrgruppen och omsättas i aktiviteter under andra halvåret Resultat från 1-2 är väsentliga för att avgöra vilken påverkan riktad till vem och hur. Strategin och aktiviteterna utifrån den ska bidra till att nå projektets övergripande mål: Miljömyndigheterna når målen och möter samhälleliga behov med medarbetare som är kompetenta och trygga i sin yrkesroll och som arbetar rättssäkert och effektivt i samverkan med andra relevanta myndigheter och aktörer. Preliminärt Stenungsund, Lerum, Länsstyrelsen Halland. Styrgruppen. Arbetsgrupp samt TUV:s projektteam med stöd av kommunikationskonsult. Arbetet innefattar att sammanställa framgångsfaktorer, uppdrag och roller, behov och aktörer. Dessa ska vägas samman för att formulera en sammanhängande strategi för att påverka aktörer som påverkar framgångsfaktorer, och aktörer att kommunicera uppdrag och roller till. Vi bedömer att kostnaderna uppgår till totalt kr för en konsult för startmöte, inläsning, produktion av strategin och deltagande i workshop. En workshop om strategin höjer kompetensen om kommunikation och förankrar strategin. Avstämning mot projektmålen Följande projektmål bedöms uppfyllas genom planen för spridning och strategisk påverkan: Minst 75 % av medverkande deltagare i projektets målgrupp anser att projektets insatser har höjt deras kompetens Minst 75 % av medverkande deltagare i projektets målgrupp anser att de fått nya verktyg för kommunikation med företag och andra parter i sitt arbete Minst 75 % av medverkande deltagare i projektets målgrupp anser att projektets insatser har ökat arbetsglädjen hos dem själva Minst 75 % av målgruppens arbetsplatser har vid behov utvecklat nya arbetsformer till exempel nya rutiner, arbetsmetodik och samverkan inom och mellan arbetsplatser Minst 75 % av medverkande deltagare i projektets målgrupp bedömer att man utvecklat och/eller fördjupat sin samverkan med andra i målgruppen och/eller andra relevanta aktörer

Tillsynsutveckling i Väst Så tog vi hand om idéerna från Open Space och chefsträffen

Tillsynsutveckling i Väst Så tog vi hand om idéerna från Open Space och chefsträffen Tillsynsutveckling i Väst Så tog vi hand om idéerna från Open Space och chefsträffen Teckenförklaring röd gul grön Faller utanför socialfonden ESF:s ramar. Mer ordinarie verksamhet än en kompetenshöjande

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Ansö kan öm fö rla ngning av pröjektet Tillsynsutveckling i Va st, dnr 2011-3050030 Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansöker om förlängning av projektet Tillsynsutveckling i Väst. Nuvarande projekttid

Läs mer

DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER

DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER Sidan 1 av 13 Bilaga 2 DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER FÖLJANDE GÄLLER ALLA DELPROJEKT Deltagande arbetsplatser kommer efter genomgången utbildning att kunna tjäna som Goda Exempel för andra arbetsplatser

Läs mer

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Aktivitetsplanen

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg. Uppdaterad september 2018. Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan

Läs mer

Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 2 Datum:

Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 2 Datum: Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 2 Datum: 121214 Inriktning i detta PM: Intervjuer med nyckelpersoner 1 Innehåll 1. Projektets förutsättningar... 3 2. Målgrupp... 4 3. Intervjuer

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst. Ämnen, förslag och prioriteringar från Open Space om yrkesrollen

Tillsynsutveckling i Väst. Ämnen, förslag och prioriteringar från Open Space om yrkesrollen Tillsynsutveckling i Väst Ämnen, förslag och prioriteringar från Open Space om yrkesrollen Innehåll Om detta dokument... 3 Tema Yrkesrollen vem finns vi till för?... 3 Hög andel deltog... 3 Så ska vi använda

Läs mer

Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 3 Datum:

Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 3 Datum: Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 3 Datum: 30820 Inriktning i detta PM: Effektundersökning Innehåll Sammanfattning... 3. Projektets förutsättningar... 4 2. Målgrupp... 5 3. Effektundersökning...

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Uppdaterad på gemensamt styrgruppsmöte den 8 september 2016. (Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj 2014, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg.) Avsiktsförklaring

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Välj utbildningar! Projektet erbjuder: Utbildningar som ska stärka individ och arbetsplats. Utbildningarnas innehåll och upplägg har arbetats fram i samråd med representanter från era arbetsplatser, en

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Metodbeskrivning av Tillsynsutveckling i Väst ett projekt för effektivare organisation, ökat lärande och bättre hälsa Sida 1 av 10 1. Bakgrund Länsstyrelsen i Västra Götalands län har av Svenska ESF-rådet

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst. kunskap, glädje, samverkan

Tillsynsutveckling i Väst. kunskap, glädje, samverkan Tillsynsutveckling i Väst kunskap, glädje, samverkan Detta var projektet 999 personer på 50 arbetsplatser Vi arbetar på Västsveriges miljömyndigheter Fokus på de mjuka frågorna Länsstyrelsen i Västra Götaland

Läs mer

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Aktivitetsplanen

Läs mer

Högskolor, studenter mm

Högskolor, studenter mm Högskolor, studenter mm Bakgrund Inom ramen för projektet Tillsynsutveckling i Väst (TuV) var tyngpunkten utbildning i kommunikation och bemötande. I samband med att projektet avslutades togs en aktivitetsplan

Läs mer

Kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Innehåll Kommunikation ger resultat

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Slutrapport inlämnad till Europeiska Socialfonden den 28 februari 2014 Redovisningen följer av ESF-rådets mall för slutrapportering. På projektets webbplats finns en sammanfattning av projektet. Projektägare

Läs mer

Inventering av förorenade områden

Inventering av förorenade områden Slutrapporten har granskats och godkänts av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Slutrapporten är därmed fastställd. Inventering av förorenade områden Slutrapport

Läs mer

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn Mobil närvård Västra Götaland 2017-06-29 Projektplan Mobil närvård Projektnamn 2 Innehåll Syfte med dokumentet... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Syfte... 3 Projektmål... 3 Framgångsfaktorer... 3 Risker...

Läs mer

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektets organisation Styrgrupp Fastställd vid årsmötet 2015-XX-XX Arbetsgrupp Referensgrupp Dnr Uppdrag och mål Deltagare 2 Organisation Inledning

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Projektidéer från Open Space om hur man skapar de bästa förutsättningarna för att utföra arbetet Chefsträff Borås 18 oktober 2012 Innehåll Om detta dokument... 3 Tema Förutsättningar för medarbetare...3

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Fokus Yrkesutbildning VO

Läs mer

Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler

Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler Syfte

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Nationell studentrekrytering

Nationell studentrekrytering UFV 2018/246 Nationell studentrekrytering Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.1.1 Öka andelen förstahandssökande 3 2.1.2 Öka den spontana kännedomen 4 2.1.3 Region 1 4

Läs mer

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Vision 2020 Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Länsstyrelsens vision Tillsammans för en hållbar framtid Tillsammans för en hållbar framtid är vår vision och den ger oss samlad kraft att

Läs mer

Dela läslust projektplan

Dela läslust projektplan Dela läslust projektplan Projektets syfte Projektet syftar till att biblioteken i Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala och Värmlands län ska utveckla sin läsfrämjande och litteraturförmedlande verksamhet så att

Läs mer

Verksamhetsutvecklingsprojekt

Verksamhetsutvecklingsprojekt Verksamhetsutvecklingsprojekt Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Projektplan för Organisering av gruppverksamheten Delprojekt i projektet Utveckling av Vuxenhabiliteringen Projektledare Malin Arby

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling

Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling Region Jönköpings län Kommunal utveckling Ola Götesson 072-5724293 ola.gotesson@rjl.se Primärkommunalt samverkansorgan Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling Bakgrund

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Miljösamverkan Värmland. Verksamhetsberättelse

Miljösamverkan Värmland. Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Värmland Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Värmland 2011 Miljösamverkan Värmland 2 (5) Inledning Miljösamverkan Värmland startade 2008 och bedrivs i samverkan mellan Region Värmland,

Läs mer

Projektplan för Stärkt grön tillsyn

Projektplan för Stärkt grön tillsyn uppdaterad 2016-08-25 Projektplan för Stärkt grön tillsyn Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Insikt för en bättre samverkan med näringslivet. Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande

Insikt för en bättre samverkan med näringslivet. Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande Insikt för en bättre samverkan med näringslivet Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande Sex myndighetshetsområden mäts - Brandtillsyn - Bygglov - Markupplåtelse - Miljö- och Hälsoskydd

Läs mer

Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar

Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för projekt om Tillsyn på dagvattenanläggningar

Läs mer

Projektplan: Administrativa roller

Projektplan: Administrativa roller 1 (6) Projektplan: Administrativa roller Projektledare: Linda Lundberg Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 2010-06-14 1. Bakgrund och motiv Vid institutionerna finns idag ett antal olika befattningar vilka

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Skype, kl. 13.15-15.30 ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning, enheten miljö- och klimatsamverkan Christina

Läs mer

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges:

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-09-24 4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunkoncernens nämnder och bolag. Dnr 18KS58 Beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017 Länsstyrelsen Västra Götaland, Göteborg, kl. 09.00-12.00. ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Karin Lundborg, Länsstyrelsens

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan Fastställt av styrgruppen den 7 september 2012 Britt Carlsson c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 4655 651 84 Karlstad e-post: britt.carlsson@karlstad.se www.miljosamverkanvarmland.se Inledning

Läs mer

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Övergripande mål 2016-2019 DELAKTIGHET - medborgare och medarbetare är delaktiga i kommunens utveckling KOMPETENSFÖRSÖRJNING arbetsgivare kan

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Utbildningen Förenkla - helt enkelt För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Tillväxtverket erbjuder alla kommuner i Sverige en utbildning,

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922

KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922 Upphandlingsavdelningen Sid 1(9) KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922 Område 1 Område 2 Område 3 Strategisk kommunikations- och kriskommunikationsplanering Strategisk intern- och förändringskommunikation

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2012

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2012 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2012 1 Uppdrag, mål och arbetssätt Samtliga länets miljö- och hälsoskyddsförvaltningar och Region Halland samverkade 2012 genom Tillsynssamverkan Halland,

Läs mer

Resultat Medarbetarenkäten 2014. Kommunkontoret HR-avdelningen 1502101 Rev 1

Resultat Medarbetarenkäten 2014. Kommunkontoret HR-avdelningen 1502101 Rev 1 Resultat Medarbetarenkäten 2014 Kommunkontoret HR-avdelningen 1502101 Rev 1 Medarbetarenkäten 2014 Medarbetarenkäten utgår ifrån Lunds kommuns medarbetarpolicy. Enkäten består av frågor om verksamheten,

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Linn Wallér Odette Escobar

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Linn Wallér Odette Escobar Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Utkast/Utgåva (1)5 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Säker informationshantering ur ett verksamhetsperspektiv 110301 Utfärdat

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: Resultatuppföljning på alla nivåer (delprojekt inom Ett lärande Väsby) Projektledare: Daniel Santesson, Strategisk Controller Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen

Läs mer

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Projekt Medborgardialog 2012 Inledning Det finns ett generellt behov av att öka medborgardialogen i Sverige och så även

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter

Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter Sammanställd av projektledare Lasse Lind i samråd med projektgruppen och fastställd 12 augusti 2015 efter granskning av projektets faddrar 1.

Läs mer

Projektplan för Tillsynsutbildning i ny tappning. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?)

Projektplan för Tillsynsutbildning i ny tappning. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?) Projektplan för Tillsynsutbildning i ny tappning Uppdrag -01-10 Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram olika handläggarstöd.

Läs mer

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte...3 2. Tillämpning...4 3. Definition...4 3.1 Avgränsningar...4 4. Mål...5 5. Viljeriktning...5 5.1 Fokus

Läs mer

Styr- och handledningsdokument

Styr- och handledningsdokument Mahr 61-2014/600 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2015-02-16 Förvaltningschef 2015-02-16-2015-06-30

Läs mer

Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?)

Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?) Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken Uppdrag 2019-01-10 Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Projektplan för projekt Olyckor och Bränder

Projektplan för projekt Olyckor och Bränder Datum 2012-08-21 Projektplan för projekt Olyckor och Bränder Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan år 2012: Vi ordnar ett seminarium om hur miljökontoren kan och bör agera vid utsläpp till följd av

Läs mer

MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN

MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN ansvar engagemang respekt VÅRT GEMENSAMMA UPPDRAG: KRONOBERGARNAS BÄSTA Alla vi som är medarbetare

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR CHEF.

TILL DIG SOM ÄR CHEF. TILL DIG SOM ÄR CHEF. Vi ska skapa en. e s l e v e l p p u v i t i s po Till dig som arbetar eller söker arbete som chef i Söderköpings kommun. LEDARSKAPET- EN NYCKEL TILL FRAMGÅNG Du som är eller vill

Läs mer

Miljösamverkan Sverige

Miljösamverkan Sverige Miljösamverkan Sverige Nationell samverkan för bättre tillsyn Roligt Effektivt Utvecklande Ingela Höök och Carina Lif, projektledare Miljöbalken Lagtext Förordningar Föreskrifter EU-direktiv drygt 10 st

Läs mer

Medarbetarskap & Ledarskap. NU-sjukvården

Medarbetarskap & Ledarskap. NU-sjukvården Medarbetarskap & Ledarskap Vilket är sjukvårdens uppdrag? Att ge vård enligt vetenskap och beprövad erfarenhet på lika villkor till alla i samhället med en ändlig resurs Med begränsade resurser Hur kan

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013. Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Verksamhetsberättelse 2013. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 1 Viktiga händelser under 2013 Arbetet under år 2013 har förflutit lugnt. Miljö- och hälsoskyddskontoret ser inte att någon enskild händelse under

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Chefsmötet 2013 Välkomna till Göteborg 17-18 oktober Nu är det dags att utvecklas tillsammans igen Det är tid för årets chefsmöte i Göteborg. På programmet står bland annat Tema Värdegrund, vad som händer

Läs mer

Projektplan för Artskydd och vägledning

Projektplan för Artskydd och vägledning Projektplan för Artskydd och vägledning Uppdrag Bakgrund Syfte Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Gemensamma förvaltningen DATUM: 28 oktober 2016 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2017-2019 Gemensamma

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Täby kommuns kommunikationsplattform

Täby kommuns kommunikationsplattform 1(8) KOMMUNSTYRELSEN Karin Öhlander Täby kommuns kommunikationsplattform Kommunikation är en grundförutsättning för att alla chefer och medarbetare ska kunna förstå kommunens mål och också kunna omsätta

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun

Näringslivsplan för Trosa kommun Näringslivsplan för Trosa kommun 2019-2022 Näringslivsenheten är till för företagen och för att fånga upp näringslivets behov. Näringslivsenheten är en förmedlande länk till kommunens organisation och

Läs mer

Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen

Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen Håll i håll om håll ut! Hur får man vind i seglen så att alla kan navigera? Torghandel 20140507 Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen Sektor utbildning Norra

Läs mer

Projektplan för inventering av Förorenade områden - Handläggarstöd

Projektplan för inventering av Förorenade områden - Handläggarstöd Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen har ändrats efter inkomna synpunkter och har godkänts. Projektplanen är därmed

Läs mer

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

MiljösamverkanVärmland

MiljösamverkanVärmland MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2012 Fastställt av styrgruppen den 13 oktober 2011 1(7) Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018 kl. 13.15-16.00, Länsstyrelsen Västra Götaland ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning, enheten miljö-

Läs mer

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011 MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2011 Fastställt av styrgruppen den 9december 2010 1 Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att medverka

Läs mer

Styrgruppens möte den 8 februari 2017

Styrgruppens möte den 8 februari 2017 Protokoll Styrgruppens möte den 8 februari 2017 Möte via Skype den 8 februari, kl. 10.00-11.30 Syftet med mötet är i huvudsak att fastställa styrdokumentet 2017-2020, kommunikationsplanen samt verksamhetsberättelsen

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Utlysning ESF Nationellt Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och

Läs mer

Vi ser varje medarbetares lika värde, där alla vill, kan och får ta ansvar.

Vi ser varje medarbetares lika värde, där alla vill, kan och får ta ansvar. 1 (6) Personalpolicy Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-09-15 145) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-09-15 Dokumentansvarig: HR-chef Senast reviderad: 2015-09-15

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Projektplan för projekt buller

Projektplan för projekt buller 2011-09-12 Projektplan för projekt buller Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan 2012: Projektet är ett service- och kompetensprojekt, och fortsätter från 2011. Kurser och seminarier blir en viktig

Läs mer

POLISENS LEDARKRITERIER

POLISENS LEDARKRITERIER MÅL OCH RESULTAT Det innebär att styra och driva mot angivna mål och att se vad som gagnar på såväl kort som lång sikt. Ha god uthållighet och förmåga att ha målen i sikte även när händelseutvecklingen

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter Processledarutbildning Dag 4

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter Processledarutbildning Dag 4 Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter Processledarutbildning Dag 4 Idag Att utveckla vår verksamhet och våra kompetenser (Metodstöd) Avstämning - Genomförda och planerade utvecklingsinsatser

Läs mer

BUNS STYRKORT

BUNS STYRKORT Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-10-08 BUNS STYRKORT 2009 2010 FÖRSLAG Vid sammanställningen på Lövsta var det följande områden som fick flest markeringar. Vi har försökt

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer