Västra stambanan genom Västra Götaland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Västra stambanan genom Västra Götaland"

Transkript

1 ÅTGÄRDSVALSSTUDIE Västra stambanan genom Västra Götaland UNDERLAGSRAPPORT GODSTRAFIK Remisshandling

2 Dokumenttitel: Underlagsrapport Godstrafik Uppdrag: Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Datum: Dokument-ID: TRV 2012/55297 Version: 1.0 Utgivare: Trafikverket Trafikverkets kontaktperson: Alexander Hellervik Konsult: Ramböll Sverige AB Konsultens uppdragsnummer: Konsultens kontaktperson: Göran Sewring och John McDaniel Foto på framsidan: Ramböll Sverige AB

3 Innehåll 1 Inledning Bakgrund Analysförutsättningar och avgränsningar Förutsättningar och metod Godstrafiken på Västra stambanan Trafikens utveckling och mål Dagens struktur Prognoser och planer Göteborgs hamn Väster om Vänern Potential för överflyttning från väg till järnväg Samgods Start- och målpunkter enligt Samgods EU:s vitbok Godstågskanaler Basprognos och övriga bedömningar Slutsats... 21

4 1 Inledning 1.1 Bakgrund Syftet med åtgärdsvalsstudien är att föreslå åtgärder för att på medellång och lång sikt möta förväntad efterfrågan på resor och transporter på Västra stambanans västra del. Denna delrapport studerar förutsättningarna för godstrafiken på Västra stambanan. Fokus ligger på följande punkter: Kartläggning av nuvarande och framtida godstransporter inom stråket omfattande transporter till och från regionen, samt genom regionen, uppdelat på olika transportslag. Underlag hämtas från Samgodsmodellen. Bedömning av potentialen för överflyttning från lastbil till tåg. 1.2 Analysförutsättningar och avgränsningar De analysförutsättningar som ligger till grund för analysens input kommer i huvudsak från Samgodsmodellen (Trafikverkets godsprognosverktyg) och genom kontakt med transportföreträdare för bland annat Göteborgs hamn. Följande analysförutsättningar och avgränsningar görs i studien: Geografisk avgränsning är stråket Hallsberg Göteborg. Den regionala avgränsningen för efterfrågeanalysen är Västra Götalandsregionen. Den regionala avgränsningen för terminaler är längs Västra stambanan i aktuellt stråk. Alternativa stråk som influerar är Väster om Vänern och Kinnekullebanan. Tidigare studier och utredningar på sträckan ligger till grund för analysen. 1.3 Förutsättningar och metod Arbetet med denna delrapport har bedrivits i processform. Bland annat har ett möte med Göteborgs hamn ägt rum. Vidare har delresultat från kapacitetsanalysen analyserats, främst med hänsyn till att tillgodose utbudet på godstågskanaler för de olika utbyggnadsscenariorna. 2 Godstrafiken på Västra stambanan 2.1 Trafikens utveckling och mål Västra stambanan är ett av de viktigaste godsstråken i det svenska transportsystemet. Även i framtiden kommer stråket att spela en stor roll, inte minst med tanke på Göteborgs hamns expansion för intermodala lösningar. Gör man en historisk tillbakablick och sedan ser på dagens trafik, kan en tydlig trend skönjas. Följande diagram visar hur godstågstrafikens struktur sett ut under olika årtal.

5 Godstrafikens utveckling på Västra stambanan, mätpunkt Alingsås

6 Godstrafiken på järnväg har under de senaste 25 åren inte ökat nämnvärt i jämförelse med vägtrafiken. År 1989 trafikerades Västra stambanan vid Alingsås av 41 godståg under ett normalt vardagsdygn. År 2014 är motsvarade siffra 50, en ökning med 22 % eller en 0,9 % årlig ökning, se tabellen nedan. Vagnslasttrafiken har i stort sett varit oförändrad medan kombitrafiken minskat avsevärt och systemtågen ökat kraftigt. Ökningen på järnväg beror helt på de så kallade järnvägspendlarna till och från Göteborgs hamn och att en del kombitåg har övergått till att bli järnvägspendlar. Vagnslasttrafiken är alltjämt den största godstågskategorin och står för drygt hälften av transporterna på Västra stambanan. Resterande tåg är i huvudsak järnvägspendlar och ett antal systemtåg inom skogs- och stålbranschen. En annan intressant utveckling är att godstrafiken är mer jämt fördelad över dygnet. För 25 år sedan gick cirka två tredjedelar av tågen på natten (mellan kl 22 och 06) medan det med dagens fastställda tågplan går mindre än hälften av tåg nattetid. Vidare hade kombitrafiken en stark tillväxt för år sedan och år 2001 stod den för en sjättedel av all godstrafik på järnväg. För ett par år sedan lades den största kombitågsoperatören, Cargonet, ned sin trafik vilket är en del av förklaringen till dagens låga andelen kombitrafik.

7 Ett kombitåg på väg västerut över Västgötaslätten. Mellan år 1989 och 2014 har antalet tåg på sträckan ökat från 41 tåg till 50. Denna ökning kan dock vara missvisande eftersom antalet tåg nattetid har minskat med fyra medan antalet tåg dagtid ökat med 13. Detta innebär en mycket hårdare belastning på infrastrukturen dagtid eftersom också antalet persontåg ökat kraftigt under den perioden. Positivt är att den låga belastningen nattetid fortfarande lämnar visst utrymme för förebyggande underhåll av banan. Antalet godståg 1989 och 2014, uppdelat på dagtid respektive nattetid. Det finns inget officiellt mål gällande bankapaciteten för godstrafiken eller stråk för långväga gods. Dock finns det i samband med åtgärdsvalstudien och tidigare kapacitetsbedömningar en kvantifierad målsättning att det ska finnas minst två godstågskanaler i timmen i varje riktning.

8 2.2 Dagens struktur Vagnslasttrafiken är fortfarande en viktig del av järnvägsgodstrafiken på Västra stambanan och i Göteborg är det Sävenäs rangerbangård som hanterar all vagnslast i Västsverige. Stora delar av denna trafik dras dit med lokala godståg från bland annat Stenungsund, Uddevalla, Munkedal, Bohus, Trollhättan, Skövde, Falköping, Varberg och Falkenberg. I Göteborg är det främst Hisingen som alstrar vagnslasttrafik. Cirka hälften av de drygt 20 tågen på Västra stambanan om vardagarna går till och från Hallsberg. Övriga tåg går i relationerna med Jönköping, Nässjö, Stockholm, Borlänge, Gävle och Umeå. Det går ett lokalt godståg till Falköping och Skövde och en järnvägspendel går som lokaltåg i relationen Falköping Göteborg. Järnvägspendlarna till och från Göteborgs hamn som berör Västra stambanan går i relationerna Jönköping, Nässjö, Hallsberg, Örebro, Västerås, Eskilstuna, Västerås, Stockholm, Södertälje, Gävle, Ånge och Norra Norrland. Det finns även några systemtåg som har beröring med Göteborgs hamn: Stora boxen, Borlänge Avesta Göteborg, Oljetåg Göteborg Jönköping och stålpendel Avesta- Göteborg Sheffield (England). Andra systemtåg är Pappersexpressen Holmsund (Umeå) Skövde, Virke Falköping (Stora Enso) Värmland och Virke Falköping (Södra skogsägarna) Väröbruk (Varberg). Stora Ensos virkesterminal i Falköping. Kombitrafiken har kommit igång igen från kombiterminalen Gullbergsvass i centrala Göteborg. Kombitågen har relationer med Hallsberg och Stockholm. Vidare kör DHL och Schenker med egna tågupplägg från sina terminaler på Gullbergsvass.

9 3 Prognoser och planer 3.1 Göteborgs hamn Göteborgs hamn har tagit fram en generalplan som har tidshorisonten år Hamnen har för avsikt att utveckla förädlingsmöjligheterna för godset. Bland annat kommer man att satsa på följande: Effektivisering av befintliga ytor. Fokus på exportgods för enhetsberedning innan lastning vid kaj. Centralharpan (containerhanteringen) byggs ut från 5 till 6 spår och samtidigt förlängs spåren till 750 m. Tillkommande logistikområden. Fokus på importvolymer för lagerhållning, förädling och distribution (personalintensivt), bland annat en logistikpark norr om Skandiabangården. Tillkommande terminaler/kajer. Expansionsbehov bortom tio år i samverkan med muddring och masshantering. Bland annat planeras ett nytt industrispår ut till Risholmen och en ny terminal för Ro-Ro-trafiken med mera. Göteborgs hamns egna prognoser pekar på en utveckling av tågtrafiken på hamnbanan, i synnerhet då den byggs ut för ökad kapacitet. Följande tabell visar på denna utveckling och dessutom en bedömning av hur tågen fördelas på bland annat Västra stambanan.

10 Göteborgs hamns generalplan 2035 (källa Göteborgs hamn). 3.2 Väster om Vänern Bergslagsbanan rustas nu upp för att erbjuda ett alternativt stråk i relationen Bergslagen Västsverige/Oslo. Då sträckan Ställdalen Kil får ett nytt trafikledningssystem och fler mötesstationer kommer ett tiotal godståg att kunna ledas om från Västra stambanan denna väg. Främst är det tåg Borlänge Göteborg som berör Västra stambanan och det är cirka sex tåg som blir aktuella. Detta finns med i Trafikverkets basprognos. Bergslagsbanan mellan Loka och Nykroppa.

11 4 Potential för överflyttning från väg till järnväg 4.1 Samgods För att skapa en allmän bild över godstrafikens utveckling har Trafikverkets godsprognosverktyg Samgods använts. I analysen rörande potentialen för överflyttning av gods från väg till järnväg redovisas det i ett separat kapitel. I prognosverktyget Samgods har analyser gjorts på stråket mellan Närke och Göteborg. Samtliga godstransporter som berör sträckan Laxå-Göteborg på Västra stambanan och E20 har kartlagts i form av start- och målpunkter samt typer av gods. Vidare har delområden studerats i Västra Götaland. Väg- och järnvägsflöden från Samgods prognos för år Jvg = = 8830 ktons/år och väg = = 8048 ktons/år.

12 Godsflöde med järnväg som passerar endast på sträckan Göteborg Laxå. År Källa: Samgods. Enligt Samgods, Trafikverkets officiella godsprognosmodell, passerar cirka 18 miljoner ton gods någon del av Västra stambanan mellan Göteborg och Laxå varje år (2006). Av dessa har 50 % av godset öster om punkten Laxå destinationer i Stockholmsregionen. Av godsflöden som transporteras väster om punkten Göteborg transporteras ca 50 % ut via Göteborgs hamn. Bergslagen har också betydligt med godsvolymer, men inte i samma storlek som Stockholmsområdet. I mätpunkten väster om Alingsås är godsflödet på järnväg enligt basprognosen 6,5 miljoner ton år På samma sätt har liknande analyser genomförts för lastbilstransporter. Enligt samma Samgodsmodell transporteras också 18 miljoner ton gods per år med lastbil. Relationerna är i stort sett desamma som i godsmönstret för järnväg, alltså med starteller målpunkt i Stockholm eller Bergslagen, eller via Göteborgs hamn. Den största skillnaden mot järnväg är att det för lastbil finns betydligt fler transporter med kortare avstånd än de för godstransport på järnväg.

13 Godsflöde med väg som passerar endast på sträckan Göteborg Laxå. År Källa: Samgods. Bilden nedan visar godsflöden per år (2006) enligt Samgodsmodellen. Endast godsflöden över 1 miljon ton per år visas med färgade bandbredd. De röda stråken visar lastbilsflödet, de gröna järnvägsflödet och de ljusblå visar sjöfartsflödet. Som man kan se är tjockleken på väg- och järnvägstransporter längs korridorerna ungefär desamma. Godsflöde av samtliga trafikslag som enbart passerar sträckan Göteborg Laxå. År Källa: Samgods.

14 Lastbilsflöden från Trafikverkets trafikräkningar mellan åren 2010 och Storleken av lastbilsbilden är proportionerlig mot det totala lastbilsflödet. Källa: Trafikverkets klickbara kartor. Lastbilsflöden från Trafikverkets trafikräkningar mellan åren 2002 och Storleken av lastbilsbilden är proportionerlig mot det totala lastbilsflödet. Källa: Trafikverkets klickbara kartor.

15 Genom att jämföra bilderna från perioden år med perioden år kan man se att två stråk har ökat kraftigt. Det ena mellan Skövde och Jönköping och det andra mellan Skövde och Göteborg, med andra ord längs Västra stambanan. 4.2 Start- och målpunkter enligt Samgods Godsflöden med start- eller målpunkt i Stor-Göteborg år Storleken på cirkeln ökar proportionerligt med ökande totalvolymer. Fördelningen inom varje cirkel representerar andelen gods som är torrbulk (Torr), flytande bulk (Flyt) eller övrigt gods (GC eller General Cargo). Källa: Samgods. Bilden visar att en väldigt hög andel av godset till eller från Göteborg har en relation utanför Sverige, mestadels inom norra Europa. Södra Sverige är också viktigt för godstransporterna till och från Göteborgsregionen. Liknande bilder har beräknats även för andra områdena inom Västra Götalands län. Observera att bilderna har olika skalor varför en jämförelse mellan bilderna måste göras med försiktighet. Bohuslän domineras av utrikestransporter, ännu mer än i Stor-Göteborg. Norra Älvsborgs län har en jämn fördelning mellan inrikes- och utrikestransporter medan Södra Älvsborgs län har nästan bara inrikestransporter, liksom Skaraborgs län. När det gäller varugrupper har Stor-Göteborg och Bohuslän stora godsmängder av flytande bulk, men också övrigt gods, medan Älvsborgs län och Skaraborgs län domineras av torrbulktransporter som är bra anpassade för järnvägstransporter.

16 Godsflöden med start- eller målpunkt i Bohuslän år Källa: Samgods. Godsflöden med start- eller målpunkt i norra Älvsborgs län år Källa: Samgods.

17 Godsflöden med start- eller målpunkt i södra Älvsborgs län år Källa: Samgods. Godsflöden med start- eller målpunkt i södra Skaraborgs län år Källa: Samgods.

18 Godsflöden med start- eller målpunkt i Västra Götalands län år Källa: Samgods. 4.3 EU:s vitbok Om vi blickar framåt, till år 2030 enligt Samgodsprognosen, ser vi en 25 % ökning av antalet tåg per dygn till cirka 60 tåg. Motsvarande ökning för lastbilstransporter under samma period är 56 %, vilket skulle innebära en marknadsandelsminskning för järnvägstransporter i korridoren vilket motverkar att nå klimat- och andra miljömål. Om vi i stället tittar på EU-kommissionens mål att 30 % av långväga godstransporter flyttas till järnväg innebär det totalt 8o tåg per dygn år Efterfrågan antas finnas för fler än 60 tåg per dygn år 2030 men kapacitetsbrist för godståg under dagtid bromsar potentialen.

19 4.4 Godstågskanaler Resultatet från kapacitetsanalysen har analyserats främst med hänsyn till att tillgodose utbudet på godstågskanaler för de olika utbyggnadsscenariorna. Bland annat så har olika antal gods per timme testats och konsekvensbedömts med hänsyn till annan tågtrafik och olika typer av åtgärder. Huvudansatsen har varit att ha minst två godskanaler i timmen i varje riktning. Möjligheten till fler godskanaler samt att ta bort godskanalerna under högtrafik har också analyserats. Antalet extra godskanaler är markerade där befintliga godståg eller tjänstetåg inte redan har använt aktuell timme.

20 4.5 Basprognos och övriga bedömningar En viktig parameter för framtida godstrafik på Västra stambanan är hur transportbranschen bedömer möjligheterna till en ökning. Göteborgs hamn har i ett annat avsnitt i denna underlagsrapport redovisat sina prognoser och det bildar en viktig bas i bedömningen. Övrig godstrafik som är intressant är vagnslasttrafiken, den traditionella kombitrafiken (väg-järnväg) och övriga systemtåg, främst inom skogs- och stålindustrin. Basprognosen visar på en ökning av godstrafiken till år 2030 som innebär cirka 60 tåg i stället för dagens 48 tåg. I prognosen förutsätts en överflyttning av en del tåg från Bergslagen till stråket väster om Vänern. Sävenäs bangård är under utredning och dess användning och omfattning för tågbildning av vagnslasttrafiken är oklar. En ansats är att dagens volymer består. Kombitrafiken i Göteborg har sedan länge utretts, främst är det fråga om att finna en ny lokalisering för den befintliga anläggningen Gullbergsvass i centrala Göteborg. Det bör främst vara kombitrafiken som kan ta godsvolymer från vägen, men det förutsätter att det ges goda förutsättningar för detta. Bland annat måste ledtiderna port till port (start- /målpunkt) minskas. Underlaget måste dessutom vara stort nog för att kunna köra mer än en tågavgång per dag. Överföringspotentialen bedöms vara 6 10 kombitåg per dag. Övriga systemflöden är tämligen stabila. Den senaste större förändringen skedde för ett tiotal år sedan då Stora Enso lade om sin logistik för att köra med en större container (box) som ökade volymen med cirka 25 %. Under senare år är det endast Falköping som har fått nya terminaler och nya systemupplägg för virkestransporter. Kinnekullebanan nämns ibland som ett alternativt stråk för några godståg på Västra stambanan. För att detta stråk ska bli aktuellt krävs en upprustning av banan med ny banöverbyggnad, elektrifiering, nytt trafikledningssystem och fler mötesstationer. Västra stambanan kan bli föremål för att ta emot överflyttade godståg på Kust-tillkustbanan som då belastar sträckan Herrljunga Göteborg. Avgörande är om sträckan Borås Göteborg får en sådan järnvägsanläggning att godstågen inte kan ta denna väg. Sammantaget görs följande bedömning för godstrafiken på Västra stambanan med tidshorisonten år Den blå delstapeln är tåg som idag går på Västra stambanan men som i basprognosen antas gå väster om Vänern. Antal godståg ett normalt vardagsdygn år 2014 på Västra stambanan vid Alingsås.

21 I basprognosen bedöms ökningen främst vara avgörande av järnvägspendlarna och övriga systemtåg. I bedömningen för år 2025 antas Västra stambanan ha cirka 80 godståg ett vardagsdygn, det vill säga en ökning med 30 godståg i enlighet med EU:s vitbok. I detta scenario förutsätts att även vagnslasttrafiken och kombitrafiken ökar om väggods ska flyttas över till järnvägen i stråket Västra stambanan/e20. Vi antar att potentialen för flytt av väggods från riksväg 40 (Jönköping Göteborg) till Västra stambanan bedöms vara liten. Beträffande dygnsfördelningen antas nattrafiken öka något mer än dagtrafiken. Om häften av godstågen i scenariot med stor tillväxt, 40 tåg, går på dagtid kl behövs 10 timmar användas för aktuella godskanaler (två per timme och i varje riktning). Detta innebär att antagandet med två godskanaler per timme och riktning under dagtid bör räcka. Idag passerar nio godståg sträckan Alingsås Göteborg under högtrafikperioderna kl och kl Tre av dessa tåg startar i Göteborgs hamn och ett på Sävenäs rangerbangård. Fyra godståg kommer från orter bortom Hallsberg och ett tåg startar i Falköping. Om dessa tåg ska omdisponeras till andra klockslag måste uppställningsspår finnas tillgängliga som magasin. Behovet är cirka fyra spår i Göteborg, fyra spår i Hallsberg eller motsvarande och ett spår i Falköping. Dessa tåg kommer dessutom att belasta övriga dygnets timmar med mer trafik på banan. 5 Slutsats Västra stambanan är ett av de viktigaste godsstråken i det svenska transportsystemet. Även i framtiden kommer stråket att spela en stor roll, inte minst med tanke på Göteborgs hamns expansion för intermodala lösningar. 50 % av godset öster om punkten Laxå har destinationer i Stockholmsregionen. Av godsflöden som transporteras väster om punkten Göteborg transporteras cirka 50 % ut via Göteborgs hamn. I mätpunkten väster om Alingsås är godsflödet på järnväg enligt basprognosen 6,5 miljoner ton år I basprognosen bedöms ökningen främst hamna på järnvägspendlarna och övriga systemtåg. I bedömningen för år 2025 antas Västra stambanan hantera cirka 80 godståg på ett vardagsdygn, alltså en ökning med 30 godståg i enlighet med EU:s vitbok. Även vagnslast- och kombitrafiken måste öka om väggods ska kunna flyttas över till järnväg i stråket Västra stambanan/e20. Antagandet med två godskanaler per timme och riktning under dagtid bör räcka. Ytterligheten är att framföra 80 godståg per dygn fördelat på 18 timmar (under icke högtrafikperiod). Jämnt fördelat över dygnet och med hänsyn till banunderhåll blir det cirka tre godståg per timme och riktning.

Åtgärdsvalsstudie. Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv

Åtgärdsvalsstudie. Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv Nodstadsseminarium i Västerås 14 november 2014 Skövde kommun/västra Stambanegruppen Jan Bremer Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv Jan Bremer

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad)

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - kövde, ökad kapacitet samt ävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Handläggare: Maria Zachariadis, ZG Telefon: 031-103405 e-post:: maria.zachariadis@banverket.se

Läs mer

TREDJE SPÅR GENOM SKÖVDE

TREDJE SPÅR GENOM SKÖVDE TREDJE SPÅR GENOM SKÖVDE 2018-10-08 UPPDRAGSLEDARE: GÖRAN SEWRING KONTAKTPERSONER SKÖVDE KOMMUN: JAN BREMER, CHRISTIAN JOHANSSON OMSLAGSBILD: VY NORRUT. DE TVÅ VÄNSTRA SPÅREN ÄR STAMBANANS HUVUDSPÅR. MARIESJÖOMRÅDET

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Kortversion 2015-10-14 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland. Hur ska landskapet hanteras?

Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland. Hur ska landskapet hanteras? Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland Hur ska landskapet hanteras? 1 2013-11-28 Kapaciteten räcker inte till på Västra Stambanan Stora brister för både person- och godstrafik pekades

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_019 Gävle-Storvik, mötesstation BVGv_016 Storvik-Frövi, mötesstation och samtidig infart Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96

Läs mer

Anläggningar för tågbildning Kriterier för utpekande av anläggningar E1

Anläggningar för tågbildning Kriterier för utpekande av anläggningar E1 Anläggningar för tågbildning Kriterier för utpekande av anläggningar Anläggningen är eller blir lokaliserad till betydande konsumtions- och produktionsområden Anläggningen är eller blir lokaliserad till

Läs mer

RAPPORT Järnvägens kapacitet 2018

RAPPORT Järnvägens kapacitet 2018 RAPPORT Järnvägens kapacitet 2018 Yta för bild Trafikverket 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel: Järnvägens kapacitetsutnyttjande

Läs mer

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne 1 Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt

Läs mer

Utveckling av energieffektiva intermodala transportsystem för snabbrörligt gods

Utveckling av energieffektiva intermodala transportsystem för snabbrörligt gods Utveckling av energieffektiva intermodala transportsystem för snabbrörligt gods Energimyndighetens programkonferens för Energieffektivisering inom transportsektorn 15 november 2017 Peter Bark Bakgrund

Läs mer

Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt. Göran Svärd

Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt. Göran Svärd Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt Göran Svärd Transportkapacitet Ökad kapacitet leder 2ll punktligare, säkrare och snabbare transporter 2ll lägre kostnad Minskad kapacitet

Läs mer

Bild: Kasper Dudzik. Nyckelstråket. för högre fart på Sverige

Bild: Kasper Dudzik. Nyckelstråket. för högre fart på Sverige Bild: Kasper Dudzik Nyckelstråket för högre fart på Sverige Satsa på det som ger mest och snabbast resultat! Nyckelstråket*, med Västra Stambanan, Mälarbanan och Svealandsbanan, är Sveriges viktigaste

Läs mer

RAPPORT Järnvägens kapacitet 2017

RAPPORT Järnvägens kapacitet 2017 RAPPORT Järnvägens kapacitet 2017 Yta för bild Trafikverket 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel: Järnvägens kapacitetsutnyttjande

Läs mer

Idéstudie. Godståg genom Bergslagen

Idéstudie. Godståg genom Bergslagen Idéstudie Godståg genom Bergslagen Juli 2009 Datum Diarienummer Idéstudie: Godståg genom Bergslagen Sammanfattning Järnvägstrafiken har ökat mer än vi tidigare förutsett och det finns redan i dag kapacitetsbrister

Läs mer

Bifogat finns Region Örebro läns yttrande över förslag till godsstrategi för Stockholmsregionen.

Bifogat finns Region Örebro läns yttrande över förslag till godsstrategi för Stockholmsregionen. TRN 2017-0055-105 Från: karin.wallin@regionorebrolan.se Till: TRF Funk Registrator Ärende: TRN 2017-0055 Datum: den 2 mars 2018 08:50:03 Bilagor: 11 SB Svar på remiss om förslag till godsstrategi för Stockholmsregionen.pdf

Läs mer

PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland. Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar

PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland. Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar 2016-08-30 Jan Efraimsson PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar I den nuvarande nationella infrastrukturplanen

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Södra stambanan, Västra stambanan, Västkustbanan, Ostkustbanan och Godsstråket genom Bergslagen Tågplan 2014 Ärendenummer:TRV 2013/10852 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet

Läs mer

Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan

Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan D ATU M 2012-10-19 Regionutvecklingsnämnden Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan Skaraborgs Kommunalförbund har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade utredning. Förbundet vill framföra

Läs mer

8 Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) för Kinnekullebanan - Förslag till svar på remiss Dnr RS

8 Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) för Kinnekullebanan - Förslag till svar på remiss Dnr RS 11 (17) Anteckningar från beredningen för hållbar utveckling (BHU), 2015-03-03 8 Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) för Kinnekullebanan - Förslag till svar på remiss Dnr RS 3041-2014 Beredningens ställningstagande

Läs mer

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt transportsystem är en förutsättning för hållbar tillväxt där regional tillgänglighet påverkar arbetsmarknad,

Läs mer

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet Rasmus L Persson, 0322-600 658 rasmus.persson@vargarda.se YTTRANDE 1(5) Er referens N2017/05430/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm n.regestrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Södra stambanan, Västra stambanan och Västkustbanan Tågplan 2013 Ärendenummer:TRV 2012/ 23775 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet mellan tåg Södra stambanan, Västra stambanan

Läs mer

DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013

DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013 Mer än en miljon lastbilar passerar varje år Skåne på väg till och från andra destinationer - det blir tretton fordon i bredd genom hela Sverige. enom Skåne

Läs mer

Sjöfartsforum. Godstrafik och fartyg.

Sjöfartsforum. Godstrafik och fartyg. Sverige har lång kust, stor hamnkapacitet och utmärkta inre vattenvägar (IWW) med stor kapacitet att ta ytterligare volymer. 1. Utvecklingen av nuvarande närsjöfart. 2. Utvecklingen av (ny) inlandssjöfart.(iww)

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon:

Läs mer

RAPPORT: ANALYS AV ÖKAD LASTBILSTRAFIK PGA KOMBITERMINAL I FALKÖPING

RAPPORT: ANALYS AV ÖKAD LASTBILSTRAFIK PGA KOMBITERMINAL I FALKÖPING RAPPORT: ANALYS AV ÖKAD LASTBILSTRAFIK PGA KOMBITERMINAL I FALKÖPING WSP Analys & Strategi 2 (15) Bakgrund...3 Förutsättningar...3 Godsmängder...3 Omräkning till lastbilar...6 Antal TEU som används för

Läs mer

Så kan effektivare järnvägstransporter bidra till tillväxt och miljö

Så kan effektivare järnvägstransporter bidra till tillväxt och miljö Så kan effektivare järnvägstransporter bidra till tillväxt och miljö Logistikforum i Jönköping 2008 Bo-Lennart Nelldal Adj. professor Järnvägsgruppen KTH 2008-08-20 1 KTH Järnvägsgruppen - Systemsyn Intäkt

Läs mer

PM EFFEKTER AV HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG I TRAFIKVERKETS KLIMATSCENARIO 3

PM EFFEKTER AV HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG I TRAFIKVERKETS KLIMATSCENARIO 3 UPPDRAGSNAMN PM EFFEKTER AV HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG I TRAFIKVERKETS KLIMATSCENARIO 3 Bakgrund Trafikverket har givit WSP i uppdrag att analysera klimatpåverkan från den planerade höghastighetsjärnvägen mellan

Läs mer

2014-10-15. NY LOGISTIKKNUTPUNKT I TRONDHEIMSREGIONEN Kapacitetsanalys Trondheim-Stören. Rapport. 2014-11-25 Upprättad av: Göran Hörnell

2014-10-15. NY LOGISTIKKNUTPUNKT I TRONDHEIMSREGIONEN Kapacitetsanalys Trondheim-Stören. Rapport. 2014-11-25 Upprättad av: Göran Hörnell 2014-10-15 NY LOGISTIKKNUTPUNKT I TRONDHEIMSREGIONEN Kapacitetsanalys Trondheim-Stören Rapport 2014-11-25 Upprättad av: Göran Hörnell NY LOGISTIKKNUTPUNKT I TRONDHEIMSREGIONEN Kapacitetsanalys Trondheim-Stören

Läs mer

Validering av Samgods i Skåne version 1804 v1

Validering av Samgods i Skåne version 1804 v1 Trafikverket Validering av Samgods i Skåne version 1804 v1 Helsingborg 2017-08-31 Validering av Samgods i Skåne version 1804 v1 Datum 2017-08-31 Uppdragsnummer 1320027889 Utgåva/Status Utkast 1 John Mcdaniel

Läs mer

Trafikverkets förslag till Nationell plan

Trafikverkets förslag till Nationell plan Trafikverkets förslag till Nationell plan 2018-2029 TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Länsdelsmöten Värmland hösten 2017 622,5 miljarder Utveckling 333,5 mdr kr Vidmakthållande väg 164 mdr kr Vidmakthållande

Läs mer

Kombiterminaler Kombiterminaler Fyrbodal Sammanfattning Kjell Norberg

Kombiterminaler Kombiterminaler Fyrbodal Sammanfattning Kjell Norberg Kombiterminaler Kombiterminaler Fyrbodal Sammanfattning Kjell Norberg Figur 1: Bilden kommer från presentationsbroschyren för Marco Polo programmet. Marco Polo är Europeiska Unionens program för projekt

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

Kapacitetsbristen i järnvägssystemet Fulla spår hotar näringslivet. Per Corshammar, Ramböll

Kapacitetsbristen i järnvägssystemet Fulla spår hotar näringslivet. Per Corshammar, Ramböll Kapacitetsbristen i järnvägssystemet Fulla spår hotar näringslivet Per Corshammar, Ramböll Transportkapacitet Ökad kapacitet leder till punktligare, säkrare och snabbare transporter till lägre kostnad

Läs mer

Gunnar Sibbmark och Göran Johansson, VD respektive ordförande i Europakorridoren.

Gunnar Sibbmark och Göran Johansson, VD respektive ordförande i Europakorridoren. Diskussionen om Europakorridoren stannar ofta vid höga hastigheter och korta restider. Då glömmer vi något viktigt: Den utbyggda korridoren frigör också kapacitet för en kraftigt utökad spårbunden godstrafik.

Läs mer

Modell för översiktlig samhällsekonomisk kalkyl järnväg

Modell för översiktlig samhällsekonomisk kalkyl järnväg [ NY] 2018-03-13 1(6) Kopia till: Modell för översiktlig samhällsekonomisk kalkyl järnväg 1. Inledning Modellen för översiktlig samhällsekonomisk kalkyl järnväg får användas för att beräkna samhällsekonomiska

Läs mer

Godståg genom. Bergslagen. Idéstudie. framtidens godstågsvolymer från norra Sverige till destinationer i Bergslagen

Godståg genom. Bergslagen. Idéstudie. framtidens godstågsvolymer från norra Sverige till destinationer i Bergslagen Idéstudie Godståg genom Bergslagen av Banverket 2007-2009 ÄNDAMÅL: Ta fram en framtidsstrategi för att i framtiden på ett effektivt sätt med förbättrad framkomlighet möta framtidens godstågsvolymer från

Läs mer

Västra stambanan genom Västra Götaland

Västra stambanan genom Västra Götaland ÅTGÄRDSVALSSTUDIE Västra stambanan genom Västra Götaland UNDERLAGSRAPPORT YTTERLIGARE KAPACITETSÅTGÄRDER LAXÅ-ALINGSÅS 2015-09-24 2 Dokumenttitel: Underlagsrapport ytterligare kapacitetsåtgärder Laxå-Alingsås

Läs mer

Rätt spår 2 FULL TRIM!

Rätt spår 2 FULL TRIM! Rätt spår 2 FULL TRIM! Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro Februari 2009 Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro 1

Läs mer

Infram ger godset en röst 27 mars 2019

Infram ger godset en röst 27 mars 2019 Godstransporter i Sverige Krister Sandberg Infram ger godset en röst 27 mars 2019 Godsmängd per trafikslag 2016 Tusentals ton 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Inrikes Utrikes Totalt Sjöfart

Läs mer

Systemanalys Gävle-Göteborg

Systemanalys Gävle-Göteborg Vision Bergslagsbanan och Systemanalys Gävle-Göteborg Genomgång med Partnerskap Bergslagsbanans lednings-/tjänstemannagrupp 26 oktober 2010 2010-10-24 Trafikverket arbetar utifrån transportpolitiska mål

Läs mer

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY GÖTEBORG Vi gör Västsverige starkare Bygg ut Södra Bohusbanan stärk hela regionen Potentialen

Läs mer

Resurssnåla terminallösningar i Bergslagsområdet

Resurssnåla terminallösningar i Bergslagsområdet Resurssnåla terminallösningar i Bergslagsområdet Ett sätt att lätta på transport-trycket? 2010-12-16 Övergripande bild av industristruktur i Sverige (källa SCB) Bergslagen vackert och centralt i Sverige

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning 2012 del 1, bilaga 6.1 Tåglägesavgift, Samrådsutgåva

Järnvägsnätsbeskrivning 2012 del 1, bilaga 6.1 Tåglägesavgift, Samrådsutgåva Bilaga 6.1 Tåglägesavgift och passageavgift 1 Tåglägesavgift En särskild avgift tåglägesavgift debiteras enligt avsnitt 6.3.1.1, för tågläge för persontrafik, godstrafik och tjänstetåg. Avgiften baseras

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet 2012-12-14 Er ref: Kenneth Natanaelsson kenneth.natanaelsson@trafikverket.se Karolina Boholm karolina.boholm@skogsindustrierna.org 08-762 72 30 070-202 98 69 Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans

Läs mer

Godsstrategi Västra Götaland

Godsstrategi Västra Götaland Godsstrategi Västra Götaland 2014-03-17 Idag vill vi.. Informera om att arbetet pågår Få er input till fortsatt arbete Bjuda in er i det fortsatta arbetet Vad jag skall prata om Vårt uppdrag Varför gemensam

Läs mer

Översyn av järnvägsgodsterminaler i Västra Götaland, inklusive sårbarhetsanalys

Översyn av järnvägsgodsterminaler i Västra Götaland, inklusive sårbarhetsanalys Ramböll Översyn av järnvägsgodsterminaler i Västra Götaland, inklusive sårbarhetsanalys 2007-05-30 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Marknadsinventering 5 3. Infrastrukturinventering 7 4. Analys 10

Läs mer

Höghastighetsbanor Stockholm-Göteborg respektive Stockholm-Malmö

Höghastighetsbanor Stockholm-Göteborg respektive Stockholm-Malmö RAPPORT 2017:133 Höghastighetsbanor Stockholm-Göteborg respektive Stockholm-Malmö Översiktlig sammanställning av effekter Trafikverket 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921

Läs mer

Malmtransporter från Bergslagen

Malmtransporter från Bergslagen UNDERLAGSRAPPORT Malmtransporter från Bergslagen Yta för bild Dokumenttitel: Malmtransporter från Bergslagen Skapat av: Lotten Herrman Dokumentdatum: 2013-06-13 Dokumenttyp: Rapport Publikationsnummer:

Läs mer

Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter

Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2993 av Peter Helander och Daniel Bäckström (båda C) Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer

Läs mer

Gods- och industristråket!

Gods- och industristråket! E18 E2 E4 E2 Rv4 E22 Gods- och industristråket! Historisk trafikutveckling, totalt 15 E2 vid Alingsås E2 norr Mariestad 15 1 1 5 5 1992 1996 2 24 1993 1997 21 25 Rv 4 öster Ulricehamn 15 E4 norr om Gränna

Läs mer

Validering Samgods Småland och Blekinge

Validering Samgods Småland och Blekinge [Motpartens ärendeid NY] 1(5) Validering Småland och Blekinge Region Syd har genomfört en begränsad validering av den första versionen av 1804 för basår 2014 och prognosår 2040. I arbetet har vi tagit

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg

ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Arbetsrapport Godstransporter på järnväg Malmö 2015-09-25 Godstransporter på järnväg Arbetsrapport Datum Uppdragsnummer 1320006999 Utgåva/Status 1 2015-09-25Fel! Hittar inte referenskälla. Erik Hedman

Läs mer

PM - VÄSTGODS Kunskapssammanställning om godstransporter i väst 2013-01-14. Analys & Strategi

PM - VÄSTGODS Kunskapssammanställning om godstransporter i väst 2013-01-14. Analys & Strategi PM - VÄSTGODS Kunskapssammanställning om godstransporter i väst 2013-01-14 Analys & Strategi Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling.

Läs mer

Stockholm Årsta Kombiterminal

Stockholm Årsta Kombiterminal Stockholm Årsta Kombiterminal Jernhusen Stockholm Årsta Kombiterminal Sveriges modernaste logistikcenter Strategiskt läge. Centralt i Stockholm Jernhusen Stockholm Årsta Kombiterminal Gods vill helst åka

Läs mer

Fastighetsförteckning Jernhusen - Sammanfattning 2013-12-31

Fastighetsförteckning Jernhusen - Sammanfattning 2013-12-31 Fastighetsförteckning Jernhusen - Sammanfattning Jernhusens fastighetsbestånd Jernhusens fastighetsbestånd är utbrett över hela Sverige med fokus på storstadsregioner, tillväxtorter och viktiga järnvägsknutpunkter.

Läs mer

Kristin Quistgaard

Kristin Quistgaard Kristin Quistgaard 010-722 8636 Vision En mötesfri väg år 2020 Transportpolitiskt mål Säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Remisshandling (kortversion) 2014-04-30 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2012 (januari mars)

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2012 (januari mars) Undersökning av däcktyp i Sverige Vintern 2012 (januari mars) 1 UTKAST 2011-07-07 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat...

Läs mer

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-02-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-03-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-04-07

Läs mer

Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon

Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon Riksdagen 11 februari 2009 Per Sandström VD Nyköping- Östgötalänken AB www.ostlanken.se Vilka är bolaget? Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping,

Läs mer

Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika

Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika Om kollektivtrafiken i stråket Resandet med kollektivtrafik har minskat i stråket de senaste åren. Orsakerna till minskningen är bl.a. personalneddragningar i

Läs mer

Kapacitet på fyrspår och parallella dubbelspår

Kapacitet på fyrspår och parallella dubbelspår Kapacitet på fyrspår och parallella dubbelspår Bo-Lennart Nelldal Adj. professor Järnvägsgruppen KTH 2008-10-29 1 40 35 Långväga gods per transportmedel Lastbil Miljarder tonkilometer 30 25 20 15 10 5

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2015 (januari mars)

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2015 (januari mars) Undersökning av däcktyp i Sverige Vintern 2015 (januari mars) 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5

Läs mer

Två projekt som hänger samman

Två projekt som hänger samman hänger samman s. 77-83: Två projekt som Två projekt som hänger samman Spåren från Västlänken ansluter i Olskroken så att framkomligheten i denna viktiga knutpunkt allvarligt skulle försämras om inte flera

Läs mer

Nuläge, brister och behov

Nuläge, brister och behov Nuläge, brister och behov Åtgärdsvalsstudie ABB-industriområde och Väsmanstrand 2014-10-15 Nuläge 2046 Antal fordon per veckodygn inom området se karta in i området, ut från området, totalt. Mätningarna

Läs mer

Kiruna. Gällivare. Piteå Storuman. Skellefteå Lycksele. Tåsjö Vännäs Umeå. Örnsköldsvik. Östersund Sollefteå. Härnösand

Kiruna. Gällivare. Piteå Storuman. Skellefteå Lycksele. Tåsjö Vännäs Umeå. Örnsköldsvik. Östersund Sollefteå. Härnösand Appendix II kartor Karta 1. Teracom Kiruna Gällivare Pajala Överkalix Kalix Arvidsjaur Älvsbyn Luleå Piteå Storuman Skellefteå Lycksele Tåsjö Vännäs Umeå Åre 34 Mbit/s Östersund Sollefteå Örnsköldsvik

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Kvartal 1, 2011

Undersökning av däcktyp i Sverige. Kvartal 1, 2011 Undersökning av däcktyp i Sverige Kvartal 1, 2011 1 UTKAST 2011-07-07 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige...

Läs mer

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Tåg i tid Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Sedan våren 2011 har Region Värmland och Karlstads kommun tillsammans med Trafikverket drivit projektet Tåg i tid. Aktörerna har arbetat fram

Läs mer

Järnvägens roll i transportförsörjningen 2. Nytt godsstråk Väster om Vänern. 50 % järnvägsandel i Göteborgs hamn. Göteborg-Malmö

Järnvägens roll i transportförsörjningen 2. Nytt godsstråk Väster om Vänern. 50 % järnvägsandel i Göteborgs hamn. Göteborg-Malmö Järnvägens roll i transportförsörjningen 2 Godstrafik Möjliga strategier på längre sikt Förutsättningar för 25 % mer malmtransporter Transportkostnader minskar med 30 % i tungt godsstråk Utrymme för fler

Läs mer

Stråket Göteborg - Borås

Stråket Göteborg - Borås Kompletterande trafikutredning Stråket Göteborg - Borås Delrapport Alternativ 1 2016-04-27 Dokumenttitel: Kompletterande Trafikutredning stråket Göteborg Borås Delrapport Alternativ 1 Datum: 2016-04-27

Läs mer

Yttrande om ny Götaälvbro, järnvägsplan och tillstånd till vattenverksamhet

Yttrande om ny Götaälvbro, järnvägsplan och tillstånd till vattenverksamhet Enheten för strategi och analys Marcus Smedman marcus.smedman@regionvarmland.se Förslag till yttrande REGIONSTYRELSEN Remissvar, Göteborgs stad, Trafikkontoret Dnr 1171/10; RV 2012-522 Datum 2012-11-22

Läs mer

Region Väst Erik Lööv, distriktschef

Region Väst Erik Lööv, distriktschef 1 Region Väst Erik Lööv, distriktschef 2 Göteborg 2030 3 Region Väst växer så det knakar 4 Region Väst växer så det knakar Region Väst Affärsmöjligheter Göteborg Halmstad Väg 161 Väg 49 Falköping Karlstad

Läs mer

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Fyrstegsprincipen 1. Åtgärd som kan påverka transportefterfrågan och val av transportsätt.

Läs mer

Modell för enkel samhällsekonomisk järnvägsanalys - ENJA

Modell för enkel samhällsekonomisk järnvägsanalys - ENJA [ NY] 2018-11-14 1(6) Kopia till: Modell för enkel samhällsekonomisk järnvägsanalys - ENJA Inledning Modellen för enkel samhällsekonomisk järnvägsanalys, ENJA, är avsedd att användas för att erhålla snabba

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning för Falköpings kommuns järnvägsnät i Brogärdet/Marjarp 2014-05-13 och tills vidare

Järnvägsnätsbeskrivning för Falköpings kommuns järnvägsnät i Brogärdet/Marjarp 2014-05-13 och tills vidare Sidan 1 av 7 2014 Järnvägsnätsbeskrivning för s järnvägsnät i Brogärdet/Marjarp 2014-05-13 och tills vidare Bild: Kombiterminalen vid Marjarp Innehållsförteckning 1 Allmän information 2 Villkor för trafikering

Läs mer

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Godsflöden i Norra Sverige

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Godsflöden i Norra Sverige TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Godsflöden i Norra Sverige Samgods är ett nationellt modellsystem för trafikslagsövergripande analyser och prognoser för godstransporter Användningsområden för

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2013 (januari mars)

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2013 (januari mars) Undersökning av däcktyp i Sverige Vintern 2013 (januari mars) 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5

Läs mer

DEN BOTNISKA KORRIDOREN

DEN BOTNISKA KORRIDOREN Remissvar, diarienummer: N2015/4305/TIF Till: Näringsdepartementet Från: Samarbetet Bakom samarbetet står Länsstyrelsen Norrbotten, Region Västerbotten, Länsstyrelsen Västernorrland, Region Jämtland Härjedalen,

Läs mer

RAPPORT Framtida bullerkrav på godståg

RAPPORT Framtida bullerkrav på godståg RAPPORT Framtida bullerkrav på godståg Beräkningar av bullereffekter och samhällsnyttor 1 Trafikverket Postadress: 781 98 Borlänge Besöksadress Röda vägen 1 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Planeringsförutsättningar Tågplan 2016 Ärendenummer: TRV 2014/97400 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet mellan tåg Skapat av: Per Konrad Dokumentdatum: 2015-04-13 Dokumenttyp:

Läs mer

Järnvägsnätbeskrivning. för. Norrköpings kommuns. Hamn- och industrispår. Sidan 1 av 13

Järnvägsnätbeskrivning. för. Norrköpings kommuns. Hamn- och industrispår. Sidan 1 av 13 Sidan 1 av 13 Gällande fr. o m: 2006-12-10 Ändrad: 2013-05-29 Handläggare: lexander Johansson Utgivare: Leif Lindberg Järnvägsnätbeskrivning för Norrköpings kommuns Hamn- och industrispår Sidan 2 av 13

Läs mer

Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland

Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland Uppdaterad: 5 juni 2013 Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland Vägstandarden på E20 Vilka sträckor på E20 är fortfarande ännu inte utbyggda? Totalt handlar det om fem etapper eller ungefär 80 kilometer

Läs mer

Stadens godsflöden, en vit fläck eller ett svart får. Förutsättningar för en godsflödesstudie på lokal och regional nivå

Stadens godsflöden, en vit fläck eller ett svart får. Förutsättningar för en godsflödesstudie på lokal och regional nivå Stadens godsflöden, en vit fläck eller ett svart får. Förutsättningar för en godsflödesstudie på lokal och regional nivå Mona Pettersson WSP Analys & Strategi WSP Analys & Strategi WSP Analys & Strategi

Läs mer

Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg på det allmänna vägnätet

Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg på det allmänna vägnätet YTTRANDE Vårt dnr: 2014-10-17 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Ulrika Appelberg Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet

Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Datum Bilaga 2008-11-21 Till Samlad effektbedömning för Sandhem-Nässjö PM Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Handläggare: sirje pädam, wsp A&S

Läs mer

Stockarydsterminalen ett föredöme för intermodala transporter

Stockarydsterminalen ett föredöme för intermodala transporter Stockarydsterminalen ett föredöme för intermodala transporter 2014-01-31 Per-Henrik Evebring 2009-06-23 Stora Enso Skog AB premiärtåg 30/6-2008 Stockarydsterminalen AB premiärtåg 1/9-2008 Skogs- & bränslesortiment

Läs mer

Future Rail Sweden. 21 januari 2010

Future Rail Sweden. 21 januari 2010 Future Rail Sweden 21 januari 2010 Future Rail Sweden Fokus nu Höghastighetsbanor långsiktigt Järnvägsnätet 2 Globaliseringsrådet Sveriges tidigare relativa försprång i infrastruktur existerar inte längre

Läs mer

Järnvägsnätbeskrivning

Järnvägsnätbeskrivning Gällande fr. o m: 2006-2-0 Ändrad: 2009-02- Handläggare: Alexander Johansson Utgivare: Mathias Kronberg Sidan av 3 Järnvägsnätbeskrivning för Norrköpings kommuns Hamn- och industrispår Sidan 2 av 3 Innehållsförteckning

Läs mer

60 Stockholm-Göteborg

60 Stockholm-Göteborg 60 Stockholm-Göteborg Alla tåg Stockholm-Katrineholm-Hallsberg tab 61, Hallsberg-Laxå tab 64, Skövde-Göteborg tab 62, Alingsås-Göteborg tab 131, Övriga tåg Flen-Katrineholm tab 56/61 29 jun-13 dec 2014

Läs mer

Bilaga 2. Principiella spårskisser 2040

Bilaga 2. Principiella spårskisser 2040 PM Bilaga 2. Principiella spårskisser 2040 Göteborg och Västsverige omloppsnära uppställningsspår 2017-07-05 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 2 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 405 33 Göteborg E-post:

Läs mer

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier 1 Emissionsberäkning BVH För att kunna göra en bedömning av det samhällsekonomiska värdet av åtgärder i farleden genom så behöver förändringarna i möjligaste mån kvantifieras. En av de parametrar som kommer

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Januari/februari 2010

Undersökning av däcktyp i Sverige. Januari/februari 2010 Undersökning av däcktyp i Sverige Januari/februari 2010 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5 Regionala

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå)

Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå) PM Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

E 20-projektet. Kommuner längs E 20 i samverkan

E 20-projektet. Kommuner längs E 20 i samverkan E 20-projektet Kommuner längs E 20 i samverkan Historisk trafikutveckling, E20 vid Alingsås 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 1992 1996 2000 2004 E20 norr Mariestad 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500

Läs mer

Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin

Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin 2010-09-29 Utvärderingsparameter Långsiktiga mål Metod Löpande dokumentation av aktiviteter/ utredningar /information i projektet Målen följs upp

Läs mer

Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg. Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna. Lena Erixon Generaldirektör

Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg. Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna. Lena Erixon Generaldirektör TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna Lena Erixon Generaldirektör 2016-05-31 Agenda Bakgrund: Kapacitetsbrist

Läs mer