Västra stambanan genom Västra Götaland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Västra stambanan genom Västra Götaland"

Transkript

1 ÅTGÄRDSVALSSTUDIE Västra stambanan genom Västra Götaland UNDERLAGSRAPPORT YTTERLIGARE KAPACITETSÅTGÄRDER LAXÅ-ALINGSÅS

2 2 Dokumenttitel: Underlagsrapport ytterligare kapacitetsåtgärder Laxå-Alingsås Uppdrag: Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Datum: Version: 1.0 Utgivare: Trafikverket Trafikverkets kontaktperson: Alexander Hellervik Konsult: Kreera samhällsbyggnad i samarbete med Ramböll Konsultens uppdragsnummer: Konsultens kontaktperson: Patrik Sterky, Göran Sewring Foto på framsidan: Ramböll Sverige AB

3 3 Innehåll 1 Bakgrund och syfte Bakgrund och syfte Analysförutsättningar och avgränsningar Trafikeringsförutsättningar Magasinering Fler förbigångsstationer Förbigångsstationer på Västra stambanan Flerspår på längre sträcka Skövde Falköping Falköping Herrljunga Kostnad Effekter Slutsatser/sammanfattning Bilagor kostnader Kostnad trespår... 20

4 1 Bakgrund och syfte 1.1 Bakgrund och syfte Syftet med åtgärdsvalsstudien är att föreslå åtgärder för att på medellång och lång sikt möta förväntad efterfrågan på resor och transporter på Västra stambanans västra del. Denna delrapport är en fördjupning av åtgärdsvalsstudien som genomförts under hösten 2014 för Västra Stambanan genom Västra Götaland. Denna delrapport studerar bl.a. möjliga åtgärder för att förbättra förutsättningarna för godstrafiken på Västra stambanan. Följande delar har studerats: Magasinering för godstrafiken under högtrafikperioder Fler förbigångsstationer Flerspår på längre sträckor 1.2 Analysförutsättningar och avgränsningar Följande analysförutsättningar och avgränsningar görs i studien: Analysförutsättningar är tidigare studier och utredningar på sträckan och Målbild Tåg Geografisk avgränsning är sträckan Laxå-Alingsås.

5 5 2 Trafikeringsförutsättningar I åtgärdsvalsstudien för Västra stambanan genom Västra götaland har godstrafiken analyserats som en del av den framtida trafiken. I studien har det gjorts ett stort antal trafikförslag och simuleringar av tågtrafiken, och framförallt för högtrafikperioden. Målbilden för den framtida godstrafiken är 80 godståg/dygn, 40 godståg/dygn och riktning. Detta är baserat på en framskrivning av Trafikverkets basprognos 2030, som även stämmer med Eus vitbok gällande ökning av godstrafik på järnväg. Trafikverket planerar för att 750 meter långa godståg kan framföras på Västra stambanan. Nedan är den fördelning av tåg riktning norr i mätpunkt Floda som förutsatts i projektet.

6 6 Nedan är den bedömda godstrafiken, riktning söderut i mätpunkt Floda som förutsatts i projektet. 3 Magasinering I utredningen har frågan angående magasinering av godståg utretts. Magasinering av godståg innebär att man på en eller flera platser längs banan bygger en möjlighet att ställa upp mer än ett godståg för förbigång samtidigt jämfört med en vanlig förbigångsstation där bara ett godståg ryms. En längre förbigång för flera tåg har litet syfte utöver magasinering eller förbigång av två tåg samtidigt, om spåret inte är långt nog för att utgöra ett partiellt tre- eller fyrspår. Magasinering kan antingen byggas vid någon av de befintliga driftsplatserna/bangårdarna, eller byggas i samband med en ny förbigångsstation. Ett sådant ställe kan t ex vara Marjarp i Falköping eller ute på slätten där det finns plats att planera längre förbigångsspår. Det största problemet i framtiden bedöms bli att få fram trafiken längs Västra stambanan på sträckan Skövde-Göteborg, men det finns även vissa kapacitetsproblem på den enkelspåriga Jönköpingsbanan. Trafik Magasinering har framförallt bedömts vara intressant utifrån högtrafikperioden, då kapacitetsbelastningen från persontrafiken är extra hög. Högtrafik är normalt och Tanken är att möjliggöra mer utrymme för persontrafiken genom att magasinera godstrafiken under denna period.

7 7 För att klara den totala godstrafiken över dygnet har det även i högtrafikperioden bedömts behöva gå ett godståg varje timme och riktning, men för att klara målbilden om 40 godståg/dygn i vardera riktning skulle det under fler timmar än idag behöva gå minst två godståg per timme och riktning. Syftet med magasinering gäller därför främst godstrafik utöver ordinarie ett godståg per timme. Eftersom den mest belastade delsträckan är Göteborg-Alingsås medför det att norrgående riktning i så fall magasineras i Skandiabangården, Pölsebobangården eller vid Sävenäs. Detta sker i takt med att Göteborgs hamn producerar trafiken. Några ytterligare behov för magasinering i norrgående riktning har inte identifierats. Södergående godståg mellan Hallsberg och Göteborg tar ca tre timmar att köra. Befintliga förbigångsspår behövs för att köra ett godståg i timmen södergående, då dessa tåg succesivt hackar sig fram mot Göteborg via förbigångar i förbigångsstationerna. Detta medför att befintliga förbigångsspår inte går att nyttja för magasinering med befintlig utformning. Ett stort problem som uppstår om tåg magasineras på lämplig plats längs Västra stambanan är att kapacitetsbehovet även efter högtrafikperioden är högt, då banan dessa timmar oberoende av magasinering normalt måste klara minst två godståg per timme för att det totala antalet godståg på sträckan skall kunna hanteras. För att ytterligare godstrafik ska kunna framföras måste därför banan antingen kompletteras med ytterligare infrastruktur, t ex fler förbigångsspår, för att klara en tätare godstrafik, alternativt att det är först nattetid som den magasinerade trafiken kan komma fram till Göteborg. Av tidtabellen kan man utläsa att det främst är efter kl 23 som Västra stambanan blir tom på persontrafik. På morgonen börjar trafiken vid sextiden, något senare i riktning in mot Göteborg. Detta medför att en längre karavan av magasinerade godståg bara går att framföra under fyra timmar per natt, givet dess gångtid på tre timmar, utan att störa persontrafiken. Detta skapar troligen orimligt lång väntetid som medför en mycket stor konkurrensnackdel för järnvägen. Ett alternativ är möjligen att ställa upp ett stort antal godståg på slätten, exempelvis i Marjarp, med kostnader för lok och lokförare. Det är dock tveksamt om detta är realistiskt utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Tänkbara åtgärder Längs banan finns olika tänkbara åtgärder. Några sådana är utvecklad kapacitet på Sävenäs/Skandia- och Kvillebäckens-rangerbangård för att kunna hantera en väl spridd produktionsmatning från gbg hamn. Även Hallsberg kan behöva ses över gällande uppställningskapacitet om Västra stambanan förblir en trång sektor, men detta skapar fortfarande inte förutsättning för en konkurrenskraftig godstrafik som blir hänvisad till natten.

8 8 Magasinering medför att tåg blir stående och som sen ändå inte kan komma vidare förrän sent på kvällen eller natt pga den relativt intensiva persontrafiken även utanför högtrafikperioderna. Detta är inte konkurrenskraftigt, och medför att godset sannolikt kommer att ta andra vägar än det järnvägsnätet kan erbjuda. Behovet av att öka kapaciteten under högtrafikperioden såväl som lågtrafikperioden medför samma behov av åtgärder. Det är att med hjälp av tätare och fler förbigångsspår skapa en jämnare och tätare struktur, som möjliggör mer godsttrafik både i hög- och lågtrafik. Frågeställningar gällande förbigångsspår: Skall de ligga samlat/spritt? Försöka komma nära Göteborg? Strategi gällande lokalisering av förbigångsspår? Skall man kunna hämta igen de godståg man ställt upp behövs mer än två godståg per timme från buffertplatsen in mot gbg, annars blir de stående till natten. Med fler förbigångsspår skapas en flexibilitet för att köra fler tåg med fler förbigångar, såväl som kortare uppställning i specifika trafiksituationer. För detta krävs frekventa godsförbigångar längs sträckan. Det är vanligt att en lämplig placering av förbigångsspår i uppspårsriktningen också är lämplig i nedspårsriktningen, eftersom man letar profilmässiga maxpunkter längs banan. Att bygga två förbigångsstationer, en på vardera sida, skapar också en lägre anläggningskostnad eftersom driftsplaterserna samlokaliseras med ett ställverk. Därför bedöms dubbelsidiga förbigångsstationer vara ett effektivt förhållningssätt vid utbyggnad av fler förbigångsspår. Dubbelsidiga förbigångsstationer skapar ökad kapacitet och bättre flexibilitet för systemet. Den största kostnaden för att bygga förbigångsspår bedöms vara spårens längd och antalet nya driftsplatser, därför bedöms dubbelsidiga jämnt fördelade förbigångsstationer vara en effektiv åtgärd även ur det perspektivet. En åtgärd för att öka möjligheterna till magasinering är att öka längden på de befintliga förbigångsspåren, så att det får plats mer än ett tåg på förbigångsspåret. I projektet har det övergripande analyserats fördelarna med förlängda förbigångsstationer för två eller fler parallella förbigångar/magasingering, men dessa blir svåra att nyttja med mindre än att nästan alla förbigångsstationer är så långa. Därför bedöms den totala nyttan öka mer i förhållande till kostnaden av att bygga fler vanliga förbigångsspår jämnt spridda längs banan.

9 9 4 Fler förbigångsstationer I åtgärdsvalstudien har några nya förbigångsstationer rekommenderats. Det kan vara lämpligt att föreslå ytterligare förbigångsstationer för godstrafken som, förutom att höja kapacieten på banan, även kan fungera som magasineringsspår under högtrafikperioden. Tabellen nedanl visar på en bruttoinventering av befintliga och tänkbara nya lokaliseringar av förbigångsstationer.

10 Förbigångsstationer på Västra stambanan Km Namn Status Nedspår (N) Uppspår (U) 228 Laxå östra 654 m 229 Laxå Befintligt förbigångsspår (667 m) förlängs. 239 Nya E20, UA 1 Viss stigning N 251 Gårdsjö 766 m 266 Slätte 663 m 271 Järneberg, UA 2 Viss stigning U Ny (Ny) 274 Töreboda Plf u-spår 777 m 277 Fägre, UA 3 Ny 285 Moholm, UA 4 (Ny) 685 m Ny 295 Väring Norr, UA Väring 652 m Ny 312 Skövde 773 m 322 Regumatorp (Ny) 709 m 32x Tunnelgatan (Ny) 328 Stenstorp, UA Bäckabo, UA 11 Viss lutning utför N 343 Falköping, UA Falköping V, UA Odensberg, UA 9 Plf n-spår (763 m. förlängning) (Ny) (Ny) Plf sp m 700 m. Ombyggnad Höjdpunkt (Ny) (Ny) Höjdpunkt (Ny) 357 Floby 760 m (Ny) 364 Källeryd, UA 3 (Ny) 374 Vreta Kurvig (Ny) (Ny) 377 Herrljunga 660 m 381 Remmenedal, UA 12 Höjdpunkt Ny Ny 390 Vårgårda Plf. U-spår 627 m 402 Algutsgården Ny enl. plan Ny enl. plan 412 Alingsås Kan slopas för godståg 670 m

11 11 Följande utgångspunkter kan användas: Bra att få en jämn fördelning av förbigångsspår på respektive nedspår och uppspår Bra att bygga spår på båda sidor, fyrspårsstation Följande nya förbigångsstationer har rekommenderats i åtgärdsvalstudien på sträckan Laxå-Alingsås: På kort och medellång sikt, inom ramen för gällande nationell plan : Förbigångsspår för godståg i Algutsgården, bägge riktningar o Motivering: Avlastar Alingsås från godstågsförbigångar. En förutsättning för utökad persontågstrafik. Förbigångsspår för godståg i östlig riktning o Falköping V ca km 347, eller Marjarp/Bäckabo ca km 341 Motivering: Bra lägen för att avlasta Falköpings bangård från godstågsförbigångar. Ligger på en lång sträcka utan konfliktfria förbigångsspår (Regumatorp - Remmenedal). o Remmenedal ca km 381 Motivering: Remmenedal kan byggas dubbelsidig och har ett bra läge för att avlasta Herrljunga från godstågsförbigångar. Ligger på en lång sträcka utan konfliktfria förbigångsspår (Vårgårda - Falköping V/ Marjarp). Förbigångsspår för godståg i västlig riktning o Laxå Finnerödja: Nya E20 ca km 239 Motivering: Bra lutningsförhållanden och trafikalt mycket lämplig placering på en lång sträcka avstånd utan förbigångsspår mellan Laxå Östra och Slätte. Laxå Östra används dessutom i stor utsträckning för tåg till Värmlandsbanan. o Falköping V ca km 347, eller Marjarp/Bäckabo ca km 341 Motivering: Falköpings bangård saknar långt spår i denna riktning. Ett helt nytt spår ger betydande mervärde istället för ombyggnad av Stenstorp. Att bygga Falköping V eller Marjarp/Bäckabo dubbelsidigt bedöms också vara mer kostnadseffektivt än ett alternativt läge. o Remmenedal, ca km 381 Motivering: Avlastar Herrljunga från godstågsförbigångar. Ligger på en lång sträcka utan konfliktfria förbigångsspår (Algutsgården Floby).

12 12 I nästa steg, utöver ramarna i nu gällande nationella plan: Förbigångsspår för godståg i östlig riktning: o Väring norra, ca km 295 Motivering: Läge med bra fysiska förutsättningar på lång sträcka Moholm Regumatorp som saknar förbigångsspår i denna riktning. Växelförbindelse kan samordnas med befintligt förbigångsspår i Väring. o Järneberg, ca km 271 Motivering: Läge med bra fysiska förutsättningar på lång sträcka Gårdsjö - Moholm som saknar konfliktfritt förbigångsspår i denna riktning. Avlastar Töreboda från godstågsförbigångar. o Källeryd ca km 364 eller Floby ca km 359 Motivering: Lägen med bra fysiska förutsättningar på lång sträcka Falköping V/Marjarp - Remmenedal som saknar konfliktfritt förbigångsspår i denna riktning. Avlastar Herrljunga från godstågsförbigångar. Förbigångsspår för godståg i västlig riktning o Moholm ca km 285, i andra hand Fägre ca km 277 Motivering: Läge med bra förutsättningar på lång sträcka Slätte - Väring som saknar förbigångsspår i denna riktning. (Fägre är sämre på grund av kortare avstånd till Järneberg) o Järneberg ca km 271, i andra hand Fägre ca km 277 Motivering: Läge med bra förutsättningar på lång sträcka Slätte - Väring som saknar förbigångsspår i denna riktning. (Järneberg är bättre än Fägre på grund av längre avstånd från Moholm, samt att Järneberg blir dubbelsidig)

13 13 Det finns ett antal förslag i åtgärdsvalsstudien på ytterligare punktinsatser, som i nuläget bedöms ha lägre prioritet, men som kan komma att behöva utvärderas igen i framtiden. En planeringsberedskap bör därför finnas för följande åtgärder: o o Ombyggnad av Stenstorp alternativt Regumatorp. Stenstorp är troligen enklare och billigare att genomföra och har något bättre trafikalt läge än Regumatorp som är nära Skövde. Regumatorp kan vara ett alternativ om Stenstorp av någon anledning inte längre är aktuellt. Förbigångsspår för persontåg i Vårgårda, vars relevans skulle öka om framtida planerade förbigångar av persontåg visar sig hamna i Herrljunga. Nuvarande bedömning är att dessa förbigångar kommer att ske i Falköping, vilket är för långt från Vårgårda för att åtgärden ska ha betydande effekt. Alternativ Bäckabo/Marjarp skiljer sig något från övriga alternativ genom att en förbigångsstation här kan kombineras med en ny infart till terminalens överlämningsbangård. På den södra sidan (nedspår) finns en överlämningsbangård som har anslutning till Falköpings bangård samt till tre godsterminaler. På den norra sidan (uppspår) finns en depå för regionaltåg. Detta möjliggör en förenklad infart och avgång mot öster, där spår på Falköpings ordinarie bangård inte behöver nyttjas för dessa rörelser. Floby bedöms inte vara möjlig att göra dubbelsidig av utrymmeskäl. Förbigångsspåret måste därför placeras längre västerut, vilket är möjligt men det blir då ingen regelrätt fyrspårsstation. Om förbigånggspår i Falköping byggs i Marjarp/Bäckabo är Floby trafikalt något bättre än Källeryd. Om istället Falköping V byggs så är tvärtom Källeryd trafikalt något bättre än Floby.

14 14 5 Flerspår på längre sträcka De delsträckor som har bedöms som rimliga med hänsyn till nytta och genomförbarhet (kostnad mm) är belägna på sträckan Skövde-Alingsås. Norr om Skövde är trafiken något glesare och väster om Alingsås finns redan förslag på flerspårslösningar i åtgärdsvalstudien. En lämplig längd på flerspårspartier är ca km. Följande tabeller visar på de förtjänster och brister som finns för respektive delsträcka och för respektive ned- och uppspår. 5.1 Skövde Falköping Längd ca 31 km Spår Hus Vattendrag Plankorsning Viadukt Samhälle Nerspår m Uppspår m Nedspår Det finns bebyggelse utanför Skövde som följer spåret ca 160 meter. Ytterligare 450 meter in till Skultorp finns tät bebyggelse. Utöver det ligger det tre hus längs spåret. Två av husen vid uppspåret är större gårdar. 730 meter igenom Stenstorp. På sträckan ligger 13 hus intill järnvägen varv av ett är en större gård. Det finns två vattendrag, första på 590 meter och det andra på 250 meter. Uppspår Det finns bebyggelse utanför Skövde som följer spåret ca 200 meter. Ytterligare ett på 400 meter innan Skultorp. Det ligger även en väg vid spåret ca 600 meter. Utöver det ligger det ett hus vid sträcka. Vattendraget går längs nedspåret för att sedan gå under järnvägen. 800 meter igenom Stenstorp sista 100 meter finns en väg bredvid järnvägen. På sträckan ligger 5 hus intill järnvägen. Innan Falköping ligger ett vattendrag på 1300 meter precis vid järnvägen. Alternativ trafikering En alternativ lösning för att trafikera en trespårssträcka är genom att trafikeringen på sträckan Skövde Falköping förändras. Om man istället för ett trespår ser sträckan som ett dubbelspår och ett enkelspår för persontrafiken samt hänvisar alla regionaltåg med uppehåll i Stenstorp till enkelspåret (bygger på att enkelspåret har en mötesstation i Stenstorp med två plattformsspår och gärna ytterligare något mötesspår). Det borde rimligen ge ett bättre flöde för persontågen på dubbelspåret som då går med ungefär samma medelhastighet. Godstågen använder trespåret som ett trespår och kör på det spår som ger lägst gångtid på sträckan, vilket kan variera beroende på hur trafikeringen ser ut vid olika tillfällen.

15 15 Detta upplägg är troligen inte aktuellt på andra sträckor än Falköping Skövde då det på övriga sträckor skulle skapa problem med korsande tågvägar i ändarna, men skulle kunna ge tidsvinster för både person- och godstrafiken på denna sträcka. Övrigt Precis efter Skövde går järnvägen över väg 49 via en järnvägsbro. Precis mittemellan går järnvägen över en mindre väg via en järnvägsbro. Efter Stenstorp finns det fyra vattendrag som korsar spåren varav två på bro. Det finns totalt 8 stycken vägar som korsas varav 4 vägbroar och 4 järnvägsbroar.

16 Falköping Herrljunga Längd ca 35 km Spår Hus Vattendrag Plankorsning Viadukt Samhälle Nerspår m Uppspår m Nedspår Samhället i Falköping slutar lite tidigare på uppspårsidan men det ligger dock en idrottsplats precis intill spåret. Det ligger 6 stycken hus intill spåret. Samhället i Floda följer uppspåret i ca 1600 meter. Utöver det finns 5 hus längsmed spåret. Genom Fåglavik följer samhället spåret 550 meter. Uppspår Samhället i Falköping forsätter längs med spåret i 570 meter och även en industribyggnad. Utöver det ligger det 6 stycken hus intill spåret. Samhället i Floby följer nedspår i ca 1000 meter. Det finns 2 hus intill spåret men järnvägen går även igenom orten Fåglavik ca 430 meter. Innan Herrljunga ligger där ett litet tätbebyggt område ca 350 meter längs med spåret. Övrigt Öster om Floda korsar järnvägen olika vägar vid 8 tillfällen, vid 6 tillfällen med en järnvägsbro, 3 över stora vägar. Väster om Floby finns tre järnvägsbroar på sträckan, två över väg varav en är mycket liten. Den tredje är en bro över en större flod. I samhället Fåglavik finns även en plankorsning. Herrljunga Alingsås Längd ca 35 km Spår Hus Vattendrag Plankorsning Viadukt Samhälle Nerspår m Uppspår m m Nedspår Det är betydligt mindre bebyggelse vid uppspåret väster om Herrljunga totalt 3 hus. Det finns dock ett vattendrag på ca 100 meter utmed spåret. Det ligger även en väg intill spåret ca 440 meter. Det finns ett tätbebyggt område längs uppspåret väster om Vårgårda på ca 300 meter, utöver det ligger det 6 hus intill spåret. Precis som nedspåret ligger det vägar intill spåret totalt 1100 meter.

17 17 Uppspår Det finns relativt mycket bebyggelse väster om Herrljunga utmed nerspåret förutom två tättbebyggda områden på sammanlagt 1100 meter finns det ytterligare 10 hus. Det ligger även ett vattendrag på ca 350 meter längs med spåret. Det finns tre tätbebyggda områden längs med nerspåret väster om Vårgårda på 200,300 och 400 meter och ytterligare ett 1 hus. På sträckan ligger det ett antal vägar bredvid spåret med en total längd på Det finns även lite vattendrag som går längsmed nerspåret totalt 1400 meter. Övrigt Det finns tre viadukter där vägen korsar järnvägen det finns dock 3 stycken plankorsningar på sträckan. Väster om Vårgårda finns det totalt 4 vattendrag som korsar järnvägen varav två är så stora att de korsas med bro. På sträckan finns det 6 stycken plankorsningar. 5.3 Kostnad Kostnaden för ett nytt spår bedöms kosta ca 65 kkr per meter med normala förhållanden. Kostnaden ökar beroende på hur omgivningen ser med exempelvis behovet av viadukter, vattendrag, geoteknik, vägar, plankorsningar och passage genom samhällen. Administration och oförutsett tillkommer och i normalfallet är det lämpligt att anta 30 %. Ett nytt spår kostar knappt kkr per meter på stäckorna Skövde- Falköping, Falköping-Herrljunga och på nedspår sträckan Herrjunga-Alingsås. Uppspår på sträckan Herrljunga-Alingsås är dyrare, något över kkr per meter. 5.4 Effekter För att få en bild över hur nyttorna ser ut för de olika delsträckorna, har de körts i Bansek. De tal som körningarna bygger ses här nedan tillsammans med utfallet av körningarna. Som synes har vi beräknat att kostnaden ligger på 96 kr metern för Skövde-Falköping och Falköping-Herrljunga medan Herrljunga-Alingsås bedöms vara något dyrare främst beroende på större vattendrag och fler plankorsningar som måste åtgärdas. Med Kapacitet JA avses kapacitetsutnyttjande år 2050 enligt Trafikverkets Nationella plan för kapacitet. År 2050 är Götalandsbanan byggd varför kapacitetsutnyttjandet är lägre än idag. Kapacitet med 3 spår avser den kapacitet som delsträckorna skulle få med 3 spår. Det bör poängteras att det inte finns någon enkel metod att räkna på 3 spårslösningar varför resultatet ska tolkas med försiktigthet och ses som en uppskattning. Tidtabellvinst min/tåg är den tidsvinst som varje tåg beräknas göra på grund av åtgärden.

18 18 Delsträcka Skövde- Falköping Falköping- Herrljunga Herrljunga- Alingsås Längd, km 31 km 34 km 35 km Kostnad kkr/m 96 kr 96 kr 103 kr Total kostnad 3 spår mkr mkr 3264 mkr 3605 mkr Kapacitet JA 73,1 % 76,4 % 71,4 % Kapacitet med 3 spår Tidtabellvinst min/tåg 55,2 % 57,3 % 53,6 % 2,2 min 2,6 min 2,5 min

19 19 6 Slutsatser/sammanfattning För att förbättra förhållandena för godstrafiken har magasinering av godstågen längs sträckan under högtrafikperioden, nya förbigångsstationer och sträckor med flerspår studerats. Magasinering av godståg längs vägen ger inte så stor effekt eftersom det blir problem att få igång den magasinerade godstrafiken igen före natten. Detta beror på att godstågen måste fasas in i den befintliga persontrafken som även under dagtid och icke högtrafikperiod är förhållandevis tät. Att ha godstrafik som blir stående en mycket lång tid medför att järnvägssystemets konkurrenskraft jämfört med övriga trafikslag blir mycket låg. Om man ska kunna få igenom de godståg som magasinerats, behövs mer än två godståg per timme från buffertplatsen in mot Göteborg i lågtrafik, annars är risken att dessa blir ståendes över natten stor. Den föreslagna lösningen för att kunna åstadkomma detta, är att bygga fler vanliga förbigångsstationer, med kortare avstånd mellan varandra än vad som är fallet idag. Detta för att minska avståndet mellan dem vilket ökar kapaciteten för godstrafiken i både hög- och lågtrafik. Med fler förbigångsspår skapas förutsättningar för att köra fler tåg, öka robustheten på Västra stambanan, samt även möjlighet till uppställning i specifika trafiksituationer. För detta krävs frekventa förbigångsstationer längs sträckan. En effektiv åtgärd kostnads- och funktionsmässigt är att sprida förbigångsspåren jämnt längs banan, samtidigt som de byggs dubbelsidiga för båda riktningar samtidigt. Nya förbigångsspår bedöms vara den effektivaste lösningen för att förbättra ytterligare för godstrafiken. För hela eller delar av sträckan Alingsås Göteborg är fler spår en viktig åtgärd för godstrafiken. Ett längre tre- eller fyrspår norr om Alingsås blir mindre effektivt, och ger dålig troligen inte tillräckligt goda nyttor för att motivera investeringen. Inriktningen bör därför vara att eftersträva förbigångsstationer på respektive ned- och uppspår cirka var 30:e kilometer. Ett nytt spår som skapar flerspår på en längre sträcka är en förhållandevis dyr lösning jämfört med nyttorna för att skapa bättre kapacitet (norr om Alingsås). Fördelen med tre- eller fyrspår är att man även kan göra förbigångar mellan persontåg utan att det långsamma tågen tappar tid. Lämpligast är att i sådant fall satsa på delträckan Skövde-Falköping eller Falköping-Herrljunga. Även sträckan Herrljunga-Alingsås kan vara möjlig, dock bör man undvika uppspårssidan på denna delsträcka. Planerade framtida trafikupplägg kan vara mycket avgörande för vart man bör placera ett sådant tre- eller fyrspår. Dock är flerspårslösningar inte lika kostnadseffektiva i relation till kapacitetsnyttan jämfört med förbigångsstationer, framförallt därför att investeringskostnaden för flerspårslösningar är en mycket större åtgärd som är klart dyrare än att anlägga förbigångsstationer. Den effektivaste åtgärden för att förbättra för godstrafiken är genom att bygga fler förbigångsstationer så att man får en jämnare fördelning av dessa utmed banan. Där det är möjligt bör det eftersträvas att bygga fyrspårsstationer, då det är mer kostnadseffektivt.

20 20 7 Bilagor kostnader 7.1 Kostnad trespår Följande kostnad har bedömts för respektive delsträcka och för ned- respekive uppspår: Delsträcka a pris Sk-F ned Mkr upp Mkr Spår normal Hus Tätort , Viadukt Bro vatten Vattendrag Plankorsningar Väg Geoteknik Summa 2231, Adm mm % Totalt MKr/km Delsträcka a pris F-Hr ned Mkr upp Mkr Spår normal Hus Tätort ,6 Viadukt Bro vatten Vattendrag Plankorsningar Väg Geoteknik Summa ,6 Adm mm % Totalt MKr/km Delsträcka a pris Hr-A ned Mkr upp Mkr Spår normal Hus Tätort ,6 Viadukt Bro vatten Vattendrag Plankorsningar Väg Geoteknik Summa ,6 Adm mm % Totalt MKr/km

21 Trafikverket, Göteborg. Besöksadress: Kruthusgatan 17. Telefon: , Texttelefon:

TREDJE SPÅR GENOM SKÖVDE

TREDJE SPÅR GENOM SKÖVDE TREDJE SPÅR GENOM SKÖVDE 2018-10-08 UPPDRAGSLEDARE: GÖRAN SEWRING KONTAKTPERSONER SKÖVDE KOMMUN: JAN BREMER, CHRISTIAN JOHANSSON OMSLAGSBILD: VY NORRUT. DE TVÅ VÄNSTRA SPÅREN ÄR STAMBANANS HUVUDSPÅR. MARIESJÖOMRÅDET

Läs mer

Västra stambanan genom Västra Götaland

Västra stambanan genom Västra Götaland ÅTGÄRDSVALSSTUDIE Västra stambanan genom Västra Götaland UNDERLAGSRAPPORT Falköping 2015-03-13 2 Dokumenttitel: Underlagsrapport Falköping Uppdrag: Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie. Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv

Åtgärdsvalsstudie. Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv Nodstadsseminarium i Västerås 14 november 2014 Skövde kommun/västra Stambanegruppen Jan Bremer Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv Jan Bremer

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland. Hur ska landskapet hanteras?

Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland. Hur ska landskapet hanteras? Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland Hur ska landskapet hanteras? 1 2013-11-28 Kapaciteten räcker inte till på Västra Stambanan Stora brister för både person- och godstrafik pekades

Läs mer

Västra stambanan genom Västra Götaland

Västra stambanan genom Västra Götaland ÅTGÄRDSVALSSTUDIE Västra stambanan genom Västra Götaland UNDERLAGSRAPPORT PUNKTINSATSER Remisshandling 2014-04-30 Dokumenttitel: Underlagsrapport Punktinsatser Uppdrag: Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

Södra stambanan Lund Hässleholm

Södra stambanan Lund Hässleholm till Rapport 2013:86 Patrik Sterky, Kreera Fredrik Thurfjell, Kreera Joel Hansson, Trivector 2013-10-28 Södra stambanan Lund Hässleholm Konsekvenser med nya operatörer Trivector Traffic Åldermansgatan

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Kortversion 2015-10-14 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan

Läs mer

RAPPORT Järnvägens kapacitet 2017

RAPPORT Järnvägens kapacitet 2017 RAPPORT Järnvägens kapacitet 2017 Yta för bild Trafikverket 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel: Järnvägens kapacitetsutnyttjande

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Remisshandling (kortversion) 2014-04-30 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt

Läs mer

2014-10-15. NY LOGISTIKKNUTPUNKT I TRONDHEIMSREGIONEN Kapacitetsanalys Trondheim-Stören. Rapport. 2014-11-25 Upprättad av: Göran Hörnell

2014-10-15. NY LOGISTIKKNUTPUNKT I TRONDHEIMSREGIONEN Kapacitetsanalys Trondheim-Stören. Rapport. 2014-11-25 Upprättad av: Göran Hörnell 2014-10-15 NY LOGISTIKKNUTPUNKT I TRONDHEIMSREGIONEN Kapacitetsanalys Trondheim-Stören Rapport 2014-11-25 Upprättad av: Göran Hörnell NY LOGISTIKKNUTPUNKT I TRONDHEIMSREGIONEN Kapacitetsanalys Trondheim-Stören

Läs mer

MARIESJÖTERMINALEN

MARIESJÖTERMINALEN MARIESJÖTERMINALEN 2018-10-08 UPPDRAGSLEDARE: GÖRAN SEWRING KONTAKTPERSONER SKÖVDE KOMMUN: JAN BREMER, CHRISTIAN JOHANSSON OMSLAGSBILD: MARIESJÖTERMINALEN. SAMTLIGA FOTON: GÖRAN SEWRING INNEHÅLL 1 INLEDNING...

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Södra stambanan, Västra stambanan och Västkustbanan Tågplan 2013 Ärendenummer:TRV 2012/ 23775 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet mellan tåg Södra stambanan, Västra stambanan

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad)

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - kövde, ökad kapacitet samt ävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Handläggare: Maria Zachariadis, ZG Telefon: 031-103405 e-post:: maria.zachariadis@banverket.se

Läs mer

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport 2014-02-26 Uppdraget Pågatåg Nordost är en samverkan mellan 12 kommuner och 3 regioner som arbetar för att utveckla regionen genom en förbättrad tågtrafik på 5 bandelar.

Läs mer

Figur 12. Principskiss, södra korridoren

Figur 12. Principskiss, södra korridoren Södra korridoren innebär: Att det nya spåret läggs ihop med det befintliga spåret, för övrigt samma som norra. Västra stambanan kan behöva flyttas i sidled för att skapa utrymme. Utöver detta anordnas

Läs mer

Blandad trafikering. Roger Nordefors Banverket Leveransdivision

Blandad trafikering. Roger Nordefors Banverket Leveransdivision Blandad trafikering Roger Nordefors Banverket Leveransdivision Disposition Svårigheter med blandad trafik Kapacitetssituationen 2008 Planeringsförutsättningar Fördefinierad trafikstruktur Kapacitetssituation

Läs mer

PM Skånebanan TRV 2016/ [Projektnummer NY] 1(5)

PM Skånebanan TRV 2016/ [Projektnummer NY] 1(5) [ NY] 1(5) PM Skånebanan Detta PM syftar till att lyfta fram vissa oklarheter samt öppna men även nya frågor som kvarstår eller har uppstått efter ÅVS Skånebanan som genomfördes under ledning av Region

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare)

Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare) PM Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Stråket Göteborg - Borås

Stråket Göteborg - Borås Kompletterande trafikutredning Stråket Göteborg - Borås Delrapport Alternativ 1 2016-04-27 Dokumenttitel: Kompletterande Trafikutredning stråket Göteborg Borås Delrapport Alternativ 1 Datum: 2016-04-27

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby)

Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby) PM Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...4 1.3

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum 2008-xx-xx x PM Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå)

Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå) PM Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Fyrstegsprincipen 1. Åtgärd som kan påverka transportefterfrågan och val av transportsätt.

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Södra stambanan, Västra stambanan, Västkustbanan, Ostkustbanan och Godsstråket genom Bergslagen Tågplan 2014 Ärendenummer:TRV 2013/10852 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet

Läs mer

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Bilaga PLG 47/12 2012-06-13, rev 2012-08-29 (FP, AN och DM) Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Kommunerna längs Godsstråket genom Skåne ser stora möjligheter och potential för

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet

Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Datum Bilaga 2008-11-21 Till Samlad effektbedömning för Sandhem-Nässjö PM Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Handläggare: sirje pädam, wsp A&S

Läs mer

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet Rasmus L Persson, 0322-600 658 rasmus.persson@vargarda.se YTTRANDE 1(5) Er referens N2017/05430/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm n.regestrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet

Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet PM Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Trafikverkets modell för beräkning av linjekapacitet

Trafikverkets modell för beräkning av linjekapacitet 1(5) Trafikverkets modell för beräkning av linjekapacitet Detta dokument beskriver Trafikverkets modell för beräkning av linjekapacitet. Modellen är framtagen för beräkning vid enkelspår respektive dubbelspår.

Läs mer

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY GÖTEBORG Vi gör Västsverige starkare Bygg ut Södra Bohusbanan stärk hela regionen Potentialen

Läs mer

Trångsektorsplan Skåne

Trångsektorsplan Skåne Trångsektorsplan Skåne Planeringsförutsättningar Tågplan T15 Ärendenummer: 2014/17598 20 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Edbring, Tore (Splkc) [DokumentID] 2014/17598

Läs mer

Trafikslagsövergripande plan Västlänken, dubbelspårstunnel under Göteborg med och utan planskild spårkorsning i Olskroken Trafikerings PM

Trafikslagsövergripande plan Västlänken, dubbelspårstunnel under Göteborg med och utan planskild spårkorsning i Olskroken Trafikerings PM Trafikslagsövergripande plan 2014-2025 Västlänken, dubbelspårstunnel under Göteborg med och utan planskild spårkorsning i Olskroken Trafikerings PM Yta för bild Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte...

Läs mer

Trångsektors plan Göteborg

Trångsektors plan Göteborg Trångsektors plan Göteborg T15 T15 [Ange dokument ets underrubr ik] RIKTLINJE 2 (10) Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Omfattning... 4 Definitioner... 4 Infrastruktur... 4 Trafikstruktur... 5 Allmänt...

Läs mer

RAPPORT Järnvägens kapacitet 2018

RAPPORT Järnvägens kapacitet 2018 RAPPORT Järnvägens kapacitet 2018 Yta för bild Trafikverket 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel: Järnvägens kapacitetsutnyttjande

Läs mer

Kapacitetshöjning Falun- Borlänge

Kapacitetshöjning Falun- Borlänge Kapacitetshöjning Falun- Borlänge Kapacitetsmässiga effekter av olika alternativ 2012-01-23 Kapacitetshöjning Falun - Borlänge Kapacitetsmässiga effekter av olika alternativ 2012-01-23 sid 2 Disposition

Läs mer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer 1 Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg nuläge och framtida affärer Andreas Hult, projektchef

Läs mer

h~é~åáíéíéå=é =s ëíê~= ëí~ãä~å~å= = = ^å~äóë=~î=â~é~åáíéíëäéüçîéí= =

h~é~åáíéíéå=é =s ëíê~= ëí~ãä~å~å= = = ^å~äóë=~î=â~é~åáíéíëäéüçîéí= = h~é~åáíéíéå=é =s ëíê~= ëí~ãä~å~å= = = ^å~äóë=~î=â~é~åáíéíëäéüçîéí= = = stambanegruppets arbetsutskott: Kurt Hårsmar, Herrljunga kommun Leif Walterum, Skövde kommun Tore Hult, Alingsås kommun stambanegruppens

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Planeringsförutsättningar Tågplan 2016 Ärendenummer: TRV 2014/97400 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet mellan tåg Skapat av: Per Konrad Dokumentdatum: 2015-04-13 Dokumenttyp:

Läs mer

Två projekt som hänger samman

Två projekt som hänger samman hänger samman s. 77-83: Två projekt som Två projekt som hänger samman Spåren från Västlänken ansluter i Olskroken så att framkomligheten i denna viktiga knutpunkt allvarligt skulle försämras om inte flera

Läs mer

Simulering T15 Årstabron Avstängd Mälarbanan Enkelspår

Simulering T15 Årstabron Avstängd Mälarbanan Enkelspår Simulering T15 Årstabron Avstängd Mälarbanan Enkelspår 2 214-11-11 Railsys mikrosimulering Railsys bakgrund Forskningssamarbete Trafikverket - KTH sedan 1999 Trafikverket upphandling trafiksimuleringssystem,

Läs mer

Västra stambanan genom Västra Götaland

Västra stambanan genom Västra Götaland ÅTGÄRDSVALSSTUDIE Västra stambanan genom Västra Götaland Slutrapport 2015-10-08 Dokumenttitel: Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Uppdrag: Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h

Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h PM Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Planeringsförutsättningar Tågplan T15 Ärendenummer:TRV 2013/92362 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet mellan tåg Skapat av: Per Konrad Dokumentdatum: 2014-03-12 Dokumenttyp:

Läs mer

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Tåg i tid Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Sedan våren 2011 har Region Värmland och Karlstads kommun tillsammans med Trafikverket drivit projektet Tåg i tid. Aktörerna har arbetat fram

Läs mer

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne 1 Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Banverkets planering Behov, Idé, efterfrågan När vi planerar nya järn vägar sker det i flera steg. Först analyseras brister och Idéskede Förstudie lösningar i ett idéskede. Idéer som inte bedöms genomför

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_012 Svartbäcken- Samnan, dubbelspår genom Gamla Uppsala

Effektredovisning för BVSt_012 Svartbäcken- Samnan, dubbelspår genom Gamla Uppsala 2008-11-05 x PM Effektredovisning för BVSt_012 Svartbäcken- Samnan, dubbelspår genom Gamla Uppsala Handläggare: Håkan Berell Telefon: 070-307 04 43 e-post:hakan.berell@wspgroup.se 2008-11-05 Innehåll 1

Läs mer

RAPPORT Kapacitetsanalys Kungsbacka Göteborg Tåg 3116 Fastställd kapacitetsanalys i enlighet med Järnvägslagen 2004:519 Tågplan 2019 Ärendenummer:

RAPPORT Kapacitetsanalys Kungsbacka Göteborg Tåg 3116 Fastställd kapacitetsanalys i enlighet med Järnvägslagen 2004:519 Tågplan 2019 Ärendenummer: RAPPORT Kapacitetsanalys Kungsbacka Göteborg Tåg 3116 Fastställd kapacitetsanalys i enlighet med Järnvägslagen 2004:519 Tågplan 2019 Ärendenummer: TRV 2019/97694 1 Dokumenttitel: Kapacitetsanalys Skapat

Läs mer

TC GÖTEBORG TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK D29. G Sk

TC GÖTEBORG TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK D29. G Sk TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK D29 GÖTEBORG C SKÖVDE C Lutningsförhållande: max 11 Göteborg C - Partille (Till och via Sävenäs rbg - se sid D33). Göteborgs driftplats. System H. ATC. (Fjtkl G). 457+366

Läs mer

Effektredovisning för BVGv_017 Ramnäs- Brattheden,mötesspår

Effektredovisning för BVGv_017 Ramnäs- Brattheden,mötesspår 2008-12-03 x PM Effektredovisning för BVGv_017 Ramnäs- Brattheden,mötesspår Handläggare: Håkan Berell Telefon: 070-307 04 43 e-post: hakan.berell@wspgroup.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3

Läs mer

Välkomna till Tidig Dialog T18

Välkomna till Tidig Dialog T18 1 2017-02-10 Välkomna till Tidig Dialog T18 Allmän information Nödutgångar Toaletter Frågor kan ställas direkt efter handuppräckning 2 2017-02-10 Tidig Dialog T18 2 februari i Solna Västra Stambanan och

Läs mer

DLO GÖTEBORG TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK D29. G Sk

DLO GÖTEBORG TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK D29. G Sk TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK D29 GÖTEBORG C SKÖVDE C Lutningsförhållande: max 11 Göteborg C - Partille (Till och via Sävenäs rbg - se sid D33). Göteborgs driftplats. System H. ATC. (Fjtkl G). 457+366

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Planeringsförutsättningar Tågplan 2018 Ärendenummer: TRV 2016/35883 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet mellan tåg Skapat av: Johan Mattisson Dokumentdatum: 2017-01-23

Läs mer

Datum Bilaga

Datum Bilaga PM Effektredovisning för BVSt_016 Uppsala-Borlänge, hastighetshöjande åtgärder och ökad kapacitet, etapp 1, BVSt_019 Uppsala-Borlänge, hastighetshöjande åtgärder och ökad kapacitet, etapp 2 Handläggare:

Läs mer

Uddevalla Trollhättan

Uddevalla Trollhättan Det finns önskemål att börja köra direkta pendeltåg Uddevalla-. Med nuvarande infrastruktur är detta tyvärr inte praktiskt genomförbart, om pendeltågen skall köras med fast tidtabell varje timme, med goda

Läs mer

Västra stambanan genom Västra Götaland

Västra stambanan genom Västra Götaland ÅTGÄRDSVALSSTUDIE Västra stambanan genom Västra Götaland UNDERLAGSRAPPORT GODSTRAFIK Remisshandling 2014-04-30 Dokumenttitel: Underlagsrapport Godstrafik Uppdrag: Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom

Läs mer

Rätt spår 2 FULL TRIM!

Rätt spår 2 FULL TRIM! Rätt spår 2 FULL TRIM! Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro Februari 2009 Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro 1

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 6 Infrastrukturåtgärder

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 6 Infrastrukturåtgärder Målbild Tåg - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 6 Infrastrukturåtgärder Målbild Tåg Underlagsrapport PM 6: Infrastrukturåtgärder Detta är en åtgärd som också Trafikverket har fört fram i Kapacitetsutredningen.Arbetet

Läs mer

Förstudie slutrapport 2011-05-09. Lerums Kommun, Västra Götaland

Förstudie slutrapport 2011-05-09. Lerums Kommun, Västra Götaland Förstudie slutrapport 2011-05-09 Västra Stambanan, Göteborg Skövde, Punktinsatser för effektivare tågtrafik Förbigångsspår Lerum/Stenkullen Lerums Kommun, Västra Götaland Ärendennummer: TRV 2011/34318

Läs mer

Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg. Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna. Lena Erixon Generaldirektör

Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg. Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna. Lena Erixon Generaldirektör TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna Lena Erixon Generaldirektör 2016-05-31 Agenda Bakgrund: Kapacitetsbrist

Läs mer

Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping

Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Anslutning till Ostkustbanan i Uppsala Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Anslutning till Ostkustbanan i Uppsala 2009-09-02 Komplettering terrängstudie

Läs mer

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt transportsystem är en förutsättning för hållbar tillväxt där regional tillgänglighet påverkar arbetsmarknad,

Läs mer

Kapacitetsplan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Helsingborg-Ängelholm

Kapacitetsplan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsplan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Helsingborg-Ängelholm Tågplan 2020 Ärendenummer: TRV 2019/820 2 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org)

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Åtgärdsvalsstudie för stråket Stockholm Oslo

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Åtgärdsvalsstudie för stråket Stockholm Oslo TMALL 0141 Presentation v 1.0 Åtgärdsvalsstudie för stråket Stockholm Oslo Avgränsningar Person och godstrafik Långväga och regionala transporter Väg och järnväg Detaljeringsnivå 2 Processen Förstå situationen

Läs mer

Södra stambanan Lund Hässleholm

Södra stambanan Lund Hässleholm Trivector Traffic Rapport 2013:86 / Version 1.0 Södra stambanan Lund Hässleholm Åtgärdsbehov 2014 2025 Dokumentinformation Titel: Södra stambanan Lund Hässleholm, Åtgärdsbehov 2014 2025 Serie nr: 2013:86

Läs mer

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan 2017-08-30 1 av 10 Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan Korta beskrivningar, nyttor, längder, kostnader och restider för Nya Ostkustbanans etapper utifrån Trafikverkets utredningsmaterial - samrådshandlingar

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_012 Sunderbyns Sjukhus, ny sidoplattform mm

Effektredovisning för BVLu_012 Sunderbyns Sjukhus, ny sidoplattform mm PM Effektredovisning för BVLu_012 Sunderbyns Sjukhus, ny sidoplattform mm Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_010 Strängnäs-Härad, dubbelspår

Effektredovisning för BVSt_010 Strängnäs-Härad, dubbelspår 2008-10-07 x PM Effektredovisning för BVSt_010 Strängnäs-Härad, dubbelspår Handläggare: Håkan Berell Telefon: 070-307 04 43 e-post:hakan.berell@wspgroup.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1

Läs mer

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732 PM Trafikomfördelning E22 Fjälkinge - Gualöv 2017-10-11 Ärendenummer: TRV 2017/1732 Trafikverket Postadress: Box 366, 201 23 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004

Läs mer

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 1(6) Datum Diarienummer 2012-11-28 RS120433 TILL TRAFIKVERKET REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2014-2025 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress:

Läs mer

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar BRVT 2006:03:09 2006-02-09 Järnvägsutredning inklusive miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Västlänken en tågtunnel under Göteborg Underlagsrapporter 03 Byggskedet 04 Gestaltning 05 Grundvatten 06 Kapacitet

Läs mer

Hur kan vi utveckla regionaltrafiken?

Hur kan vi utveckla regionaltrafiken? Hur kan vi utveckla regionaltrafiken? Dec Jan feb mars april maj juni juli aug sept okt nov dec jan feb Regionpolitik: KTN 22/3 KTN 25/4 KTN 26/6 BHU 3/9 KTN 18/10 KTN Nulägesfas Dagens situation: Boende

Läs mer

Befintlig korridor Inre Korridorernas namn och indelning

Befintlig korridor Inre Korridorernas namn och indelning 5. A LT E R AT I V Befintlig korridor Inre Korridorernas namn och indelning Delen Huvudsta Kallhäll Solnavägen Huvudstagatan Polishuset i Solna Jakobsberg Kista Barkarby Spånga Ulriksdal Huvudsta Solna

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad PM Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

Påverkan av Nationell Plan (NP) Södra stambanan. Möte stambanan.com

Påverkan av Nationell Plan (NP) Södra stambanan. Möte stambanan.com Påverkan av Nationell Plan (NP) 2018-2029 Södra stambanan Möte stambanan.com 2018-10-26 Agenda Investeringar järnväg NP 2018-2029 Sydsverige Brister (Trafikverket) Utveckling höghastighetsbanan Vad tänker

Läs mer

PÅGATÅG NO - IDÉSTUDIE

PÅGATÅG NO - IDÉSTUDIE PÅGATÅG NO - IDÉSTUDIE Trimningsförslag i väntan på höghastighetsbanan Hässleholm 2016-03-04 Mats Améen IDÉSTUDIE FÖR PÅGATÅG NORDOST Idéstudie avseende smärre förbättringsåtgärder och effektiviseringar

Läs mer

Välkommen till öppet hus och samråd för Dingersjö - Sundsvall, dubbelspår 26/9 samt 5/

Välkommen till öppet hus och samråd för Dingersjö - Sundsvall, dubbelspår 26/9 samt 5/ Välkommen till öppet hus och samråd för Dingersjö - Sundsvall, dubbelspår 26/9 samt 5/10 2017 Vi planerar att bygga dubbelspår mellan Dingersjö och Sundsvall. Syftet är att öka kapaciteten på Ostkustbanan.

Läs mer

Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår

Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår PM Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN 2011-20093-53 STADSBYGGNADSKONTORET SID 1 (5) 2008-11-2325 Handläggare: Eric Tedesjö Tfn 08-50827569 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN Förslag till beslut

Läs mer

TILLFÄLLIG TIDTABELL VID TRAFIKAVBROTT:

TILLFÄLLIG TIDTABELL VID TRAFIKAVBROTT: Tåg Buss Tåg Tåg Tåg Tåg Tåg Tåg Tåg Tåg Tågnummer 50183 50183 794 756 796 760 764 768 772 776 Kalenderdag To To To To To To To To To To Torsdag 160324 fr. Stockholm C 17:25 17:55 18:25 18:55 19:25 20:25

Läs mer

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län Projektnummer: 101598 PM Trafikanalys 2013-03-15 Titel: Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby,

Läs mer

Borås HH-bana genom staden

Borås HH-bana genom staden Borås HH-bana genom staden Trafikverket planerar en höghastighetsbana Göteborg-Borås med olika möjliga korridorer, se Youtube-film. Två av dessa korridorer leder till en station 5-10 km från Borås stadscentrum.

Läs mer

Medfinansiering och samverkansavtal Ombyggnad Simrishamns station

Medfinansiering och samverkansavtal Ombyggnad Simrishamns station 1 (5) Ärendenummer Trafikverket TRV 2019/ Medfinansiering och samverkansavtal Ombyggnad Simrishamns station Detta avtal avser byggande och genomförande av åtgärder och innefattar medfinansiering från annan

Läs mer

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt 1 PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt VARFÖR PERSONTÅG? Hyltebruk

Läs mer

Bilaga 4.4 Kapacitetsförutsättningar

Bilaga 4.4 Kapacitetsförutsättningar Bilaga 4.4 Kapacitetsförutsättningar Innehåll 1 Banarbeten...2 2 Förplanerade tåglägen för internationella korridorer...2 3 Trångsektorplaner...2 3.1 Trångsektorsplan Mälardalen...2 3.2 Trångsektorsplan

Läs mer

Status. Södra Stambanan efter Nationell plan

Status. Södra Stambanan efter Nationell plan Status Södra Stambanan efter Nationell plan 2018-2029 januari 2019 Nationell plan, Järnvägsobjekt >100 Mkr Södra stambanan med förbindelsebanor BORLÄNGE GÄVLE OSLO UPPSALA KARLSTAD ÖREBRO Kardonbanan ny

Läs mer

UTREDNING AV VÄG 46/184

UTREDNING AV VÄG 46/184 DRYPORT OCH LOGISTIKCENTRUM I FALKÖPING UTREDNING AV VÄG 46/184 Västra Götalands län 2010-05-19, reviderat 2010-09-28 Titel: Dryport och logistikcentrum i Falköping. Utredning av väg 46/184. Utgivningsdatum:

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

Trafik och bankapacitet

Trafik och bankapacitet Trafik och bankapacitet Slutseminarium 3 Gröna Tåget ett snabbtåg för nordiska förhållanden Jennifer Warg, Vectura på uppdrag av Oskar Fröidh, KTH 2012-01-25 Bakgrund och syfte Bakgrund Nya snabbtåg med

Läs mer

Dalabanan Region Mitt Region Öst

Dalabanan Region Mitt Region Öst Dalabanan 20170923 Region Mitt Region Öst Målbild på Dalabanan God turtäthet - 60-minuterstrafik med långväga persontåg UppsalaBorlänge (entimmestrafik) Förkortad restid - Uppsala-Borlänge 89 min Kapacitetsförbättringar

Läs mer

Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan

Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan Sektorn för samhällsbyggnad Henrik Yngve Trafikverket 405 33 Göteborg TRV 2015/23954 Datum 2016-12-06 2016KS620 530 Dnr Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan

Läs mer

Region Väst Erik Lööv, distriktschef

Region Väst Erik Lööv, distriktschef 1 Region Väst Erik Lööv, distriktschef 2 Göteborg 2030 3 Region Väst växer så det knakar 4 Region Väst växer så det knakar Region Väst Affärsmöjligheter Göteborg Halmstad Väg 161 Väg 49 Falköping Karlstad

Läs mer

Kapacitetsplan Malmö Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Malmö Central Lund Central. Tågplan 2020 Ärendenummer: TRV 2019/818

Kapacitetsplan Malmö Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Malmö Central Lund Central. Tågplan 2020 Ärendenummer: TRV 2019/818 Kapacitetsplan Malmö Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Malmö Central Lund Central Tågplan 2020 Ärendenummer: TRV 2019/818 2 (21) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID

Läs mer

Malmö-Stockholm. En effektiv etapputbyggnad

Malmö-Stockholm. En effektiv etapputbyggnad Malmö-Stockholm En effektiv etapputbyggnad Maj 2017 Utbyggnaden ska ske i den takt ekonomin tillåter * * Infrastruktur för framtiden Prop. 2016/17:21, kap. 6.3.3 Regeringen Utbyggnaden kommer att ske etappvis

Läs mer

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-02-24 KS 2015/0165 Kommunstyrelsen Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 2011-08-04 Kommunstyrelsen Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 Trafikverket har fått i uppdrag

Läs mer

Bilaga 4.4 Kapacitetsförutsättningar

Bilaga 4.4 Kapacitetsförutsättningar Bilaga 4.4 Kapacitetsförutsättningar Innehåll 1 Banarbeten... 2 2 Förplanerade tåglägen för internationella korridorer... 2 3 Trångsektorsplaner... 2 3.1 Trångsektorsplan Mälardalen... 2 3.2 Trångsektorsplan

Läs mer