Hej och välkomna, jag heter Henric Samuelsson, jag är 34 år även om jag ser ut som en 23-årig Brad Pitt. Jag har jobbat med arbetsledning och

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hej och välkomna, jag heter Henric Samuelsson, jag är 34 år även om jag ser ut som en 23-årig Brad Pitt. Jag har jobbat med arbetsledning och"

Transkript

1 Hej och välkomna, jag heter Henric Samuelsson, jag är 34 år även om jag ser ut som en 23-årig Brad Pitt. Jag har jobbat med arbetsledning och planering i 15 år i olika former och för olika företag. Sedan 2,5 år arbetar jag för Pilgrimer och är vårt ansikte på västkusten då jag bor och verkar i Göteborg. På Pilgrimer har jag bland annat agerat som Site Planning Manager för Alstom Power, utvecklat planeringsfunktionen för projektavdelningen även det för Alstom och just nu sitter jag som Senior Specialist Planning & Risk för GVAC i Göteborg - som är gamla Götaverken Arendal och designar Oljeriggar.

2 Innan vi drar igång skulle jag vilja att vi tar ett varv i rummet och att ni presenterar er själva lite företag, bakgrund, arbetsuppgift och gärna något om vad du skulle vilja få ut av idag.

3 Så ja, då så, Välkomna till Resursplanering i Primavera utan resurser. Jag kommer att under den här timman att visa och presentera arbetssätt från både GVA och från Alstom och ni får skrika till om det blir förvirrande. Nu tar jag GVA som exempel, även om det går att tillämpa på de flesta företag och projekt oavsett bransch. GVA är ett amerikansk ägt bolag som agerar inom en tuff bransch och där kunder, företagsledning och ägare alla har en mycket hög kravbild vad gäller lönsamhet och effektivitet i verksamheten. Dessa höga krav gör att vi inom varje projekt måste kunna se effekter i tid och kostnad tidigt för att kunna agera rätt. Det arbetssätt jag idag kortfattat kommer att berätta om ger oss möjligheten att göra just det genom att få tillgång till verktyg som Earned Value, Cost Performance Index, Estimate at Completion med flera.

4 Resultatet av den typ av planering jag kommer att visa gör att man kan räkna på dessa begrepp. Begrepp som är en stor hjälp i bedömningen av projektets progress. Hur många av er är bekanta med de begrepp som visas nu?

5 Ok, jag går kort igenom begreppen så att vi alla förstår vad de innebär och hur de fungerar.

6

7

8 Och det är dessa indikativa värden som GVA s ägare kräver från oss.

9 Ok, då är vi tillbaka på spåret och kan köra igång på riktigt. Resursplanering, hur många har kommit i kontakt med det och/eller vet vilka risker som det innebär? Fördelarna kan synas vara enorma men kraven på organisationen och att ha rätt verktyg är likaså de enorma. Likaså är riskerna om man inte klarar av det utan kör i diket. - kommentarer? frågor/reflektioner kring detta? Vad säger du X som har jobbat med detta?

10 Därför vill jag introducera och så ett tankefrö om en förhoppningsvis gyllene medelväg. Som planerare är vi vana vid att det finns en WBS, nedbruten och anpassad efter företagets eller projektets organisation eller som i exemplet teknikorienterat. Just här visar jag en mycket förenklad WBS från en oljerigg där vi har tre teknikområden med vardera ett antal system eller rum som de ska designa och under var och ett av dessa med ett arbetspaket som definierar de leveranser och det faktiska arbetet som ska göras. Det finns också en tidsram för projektet och det finns även om vi kanske inte så ofta drar nytta av den en budget. - kommentarer? frågor/reflektioner kring detta? Vad säger du X som har jobbat med detta?

11 I de flesta projekt finns det dock en nedbruten budget, någon har tänkt igenom hur lång tid de behöver på sig för att göra sitt jobb - i mantimmar och därifrån räknat ut kostnaden för projektet. Den nedbrutna budgeten är den vi vill använda. I vissa fall ligger nedbrytningen på en högre nivå och i vissa fall kan man gå ner på en djupare nivå. - kommentarer? frågor/reflektioner kring detta? Vad säger du X som har jobbat med detta?

12 Det vi nu gör är att lägga till en aktivitet på den nivå vi vill mäta progress. Det kan vara per avdelning, teknikområde eller per roll. I Primavera finns en aktivitetstyp som heter WBS summary som är utmärkt att använda till just detta. WBS summary-aktiviteter summerar alla aktiviteter i den wbs de ligger samt de wbs er som är underliggande. Vi kan alltså lägga till dessa bevakningsaktiviteter på den nivå vi känner att vi klarar av att bryta ned till eller till den nivå vi klarar av att följa upp på. Här är det viktigt att anpassa den nivå vi väljer att följa upp på och förstå vad det krävs av organisation och ledarskap för att klara de uppföljningarna. - kommentarer? frågor/reflektioner kring detta? Vad säger du X som har jobbat med detta?

13 Denna typ av aktiviteter kallas av vissa CTR som står för Cost Time Resource. På Alstom har vi dock valt att kalla det mer passande för TRUE-planning där TRUE står för Time Role Unit Evaluation, eftersom det handlar om kalendertid; roller, mantimmar och utvärdering av det arbete som utförs. Vissa inställningar är dock väsentliga för att kunna använda dem så som vi önskar. Activity Type = WBS-summary, Duration Type = Fixed units och % complete Type = Physical. Det gör att aktiviteten styrs av övriga aktiviteter i wbs en och att vi kan lägga budget på den utan att duration förändras samt att vi kan följa upp hur stor % av det fysiska arbetet som är utfört utan att det stör remaining kalender tid. Budget, actuals och remaining timmar kan man enkelt justera på status fliken i activity details fönstret. På dessa aktiviteter kan vi lägga in timbudget och följa upp vår effektivitet och vårt earned value. För att kunna följa upp och de facto mäta vår progress behöver vi dock bygga upp ett arbetssätt runt planeringen som möjliggör sådan uppföljning. - kommentarer? frågor/reflektioner kring detta? Vad säger du X som har jobbat med detta?

14 För att kunna följa upp på vilka uppgifter vi spenderat tid så är det också viktigt att vi har ett system för att kunna hantera detta. Därför har vi lagt upp att WBSerna i tidsplan, i deras ekonomisystem SAP och deras Organisations schema matchar varandra fullt ut. I samtliga system använder vi sedan samma kodning. I exmplet ovan ser vi hur en TRUEaktivitet för projektplanerare på Alstom är kodad med Projekt-id först, därefter avdelning och sist SAP-kontot där planeraren rapporterar sin tid i projektet. Detta är satt som standard, oavsett projekt så är alltså kontot detsamma bortsett från projekt-id et. Detta gör att vi direkt från SAP kan plocka in antal timmar som vi gjort åt vid varje uppföljning. Anledningen att vi dessutom valde att matcha wbs en med deras organisation var att vi då kunde lägga till vilken roll som kommer arbeta med varje TRUEaktivitet. Vi skapade därefter en rapport som används som resursbeställning mot linjen. Rapporten visar roll, arbetsbelastning, behovet i kalendertid och var arbetet ska utföras på kontoret eller på site. Varje TRUE-aktivitet och WBS kodas på samma sätt utefter vilken roll som utför uppgiften. Vi tog det dessutom ytterligare ett steg och skapade grunden för att kunna koda dokument på samma sätt och därigenom kunna följa upp exempelvis leveransmilstenar under ett projekts designfas. -Inte helt lätt att hänga med här! Tror du inte intresset är större av att se rapporten? Ska deltagarna slå ett slag för detta, så behöver de kunna tydligt se resultatet. - kommentarer? frågor/reflektioner kring detta? Vad säger du X som har jobbat med detta?

15 Som ett resultat av att arbeta med denna form av planering erhåller vi samtliga dessa värden som vi pratade om tidigare. Värden som hjälper oss att se var vi har problem och tillsammans med den traditionella aktivitetsplaneringen blir detta, med små medel och liten ansträngning, ett kraftfullt verktyg för att styra projektet. Den bild vi ser här är över en CTR-aktivitet på GVA med samtliga av de värden vi tidigare pratat om. - kommentarer? frågor/reflektioner kring detta? Vad säger du X som har jobbat med detta? -Kanske du ska skriva en kort förklaring under varje värde, för tydlighetens skull? Alt lägga in rapporten här istället som visar värdena, dvs såhär kraftfull information kan vi lämna till våra beställare tack vare denna enklare variant av resursplanering..

16 Här ser vi en sammanfattande tabell som är en del av vad jag producerar som hjälpmedel till projektet på GVA. Vi kan se de värden vi tidigare diskuterat per område exempelvis Earned Value, Cost Performance Index och Estimate At Completion.

17 Här ser vi ett exempel på hur det är möjligt att presentera den data som TRUE-planning ger oss. I den här grafen kan vi se timmar per vecka enligt baseline, remaining och actuals. Vi kan också se en kurva för ackumulerad timåtgång både för baseline och för actual timmar - och dess förändring per vecka. Vidare får vi också ut Estimate at completion baserat på den effektivitet som projektet för tillfället har. Dessa kurvor och grafer går enkelt att skapa per wbs på den nivå som önskas genom att använda funktionen tracking i Primavera.

18 Här ser vi ytterligare ett hjälpmedel som vi utvecklade på Alstom resursbeställningen, exporterad från Primavera till excel med formatering och allt redan klart. Vi kan se projektnummer, aktiviteternas benämning, start och sluttid, antal personer per skift, planerade timmar per vecka och totalt, vilken kalender resurserna ska arbeta efter, linjeorganisation som är ansvarig, roll, var arbetet ska utföras och vi har även förberett för att kunna utnyttja koder för kompetenskrav, önskemål på individ och vilken status beställningen har dvs om den är godkänd eller fortfarande behöver tillsättas.

19 Ja, det var vad jag hade för idag. Tiden springer iväg fort när man pratar om så här roliga grejor. Jag hoppas ni under denna timme har fått en bild av hur man kan planera resurser utan resurser, och vad man kan få ut av det/nyttan med det! Vi kommer ju att umgås en tid till, så haffa mig om ni har några frågor! Jag hjälper såklart gärna till så mycket jag kan! Frågor, kommentarer? Tack för mig..

Earned Value Analysis

Earned Value Analysis Earned Value Analysis KAMP Företagsutveckling Sid 2 Earned Value Analysis - inledning Earned Value Analysis är en metod för att följa upp pågående projekt. Till skillnad från vanlig projektuppföljning

Läs mer

Vad är planering? 14 Torsdag Fredag 349. Att tänka igenom och beskriva ett framtida skeende. OBS! Ring Gullfiber Svensson kompledig

Vad är planering? 14 Torsdag Fredag 349. Att tänka igenom och beskriva ett framtida skeende. OBS! Ring Gullfiber Svensson kompledig Projektplanering Vad är projektplanering? Syfte med planering Även projektstyrning! Grundläggande planeringsteori Nätplanering Tidsanalys Resursplanering Vad är planering? Att tänka igenom och beskriva

Läs mer

Projektstyrning, Uppföljning

Projektstyrning, Uppföljning Projektstyrning, Uppföljning och Resultat Dagens program: Olika Projektprocesser Projektplanering Projektstyrning, uppföljning, resultat Resultatvärdesmetoden = Earned Value Kvalitetsuppföljning Att införa

Läs mer

Tillgång till alla globala delar i systemet styrs av denna profil, som i sin tur kopplas till respektive användare.

Tillgång till alla globala delar i systemet styrs av denna profil, som i sin tur kopplas till respektive användare. HANTERA BEHÖRIGHETER Användare i Primavera P6 kräver två olika profiler för att kontrollera vad de kan göra i systemet; en Global Security Profile och en projektsäkerhetsprofil. GLOBAL SECURITY PROFILE

Läs mer

Metodik i produktutveckling. Gästföreläsning 2 (2) Anders Jakobsson, Epsilon

Metodik i produktutveckling. Gästföreläsning 2 (2) Anders Jakobsson, Epsilon Metodik i produktutveckling Gästföreläsning 2 (2) 2012-01-25 Anders Jakobsson, Epsilon Recap 23/1 Avgränsningar Typer av produkt- utvecklingsprojekt (4) Triple constraint Branschers förutsättningar Från

Läs mer

Genomförandeprocessen

Genomförandeprocessen Genomförandeprocessen Produktionsledningens arbetsuppgifter Genomförande och uppföljning av planer Tidplaner Produktionskalkyler Kvalitet, miljö och arbetsmiljö Samordning Teknisk ledning Arbetsmiljö Beställarkontakter

Läs mer

Tonnquist Projektledning 2012-02-26

Tonnquist Projektledning 2012-02-26 Tonnquist Projektledning Projektekonomi (Kapitel 6 sid. 171-181) Projekt på rätt kurs Uppföljning av ekonomin (Kapitel 9 sid. 241-256) Nils Lundgren 2012-02-26 6 Projektekonomi Kalkylera kostnader och

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

PROJEKTEKONOMI (KAPITEL 9, SID ) PROJEKT PÅ RÄTT KURS UPPFÖLJNING AV EKONOMIN (KAPITEL 13, SID ) Nils Lundgren

PROJEKTEKONOMI (KAPITEL 9, SID ) PROJEKT PÅ RÄTT KURS UPPFÖLJNING AV EKONOMIN (KAPITEL 13, SID ) Nils Lundgren Nils Lundgren 2016-11-23 PROJEKTEKONOMI (KAPITEL 9, SID. 178-193 1 ) PROJEKT PÅ RÄTT KURS UPPFÖLJNING AV EKONOMIN (KAPITEL 13, SID. 285-303 1 ) 1) Tonnquist Bo, Projektledning, 6e upplagan Sanoma utbildning

Läs mer

L U N D S U N I V E R S I T E T. VBEF01 Projektledning. Kristian Widén, PhD

L U N D S U N I V E R S I T E T. VBEF01 Projektledning. Kristian Widén, PhD VBEF01 Projektledning Kristian Widén, PhD 1 Kunskapsmål Introduktion till kostnadsstyrning Introduktion till kostnadsplanering Earned Value 2 Project Cost Management 3 Kategori/aktivitetsbudgetering vs.

Läs mer

En biobiljett är den perfekta presenten för att visa din uppskattning till dina anställda eller kunder!

En biobiljett är den perfekta presenten för att visa din uppskattning till dina anställda eller kunder! En biobiljett är den perfekta presenten för att visa din uppskattning till dina anställda eller kunder! Vi har nu tagit fram en lösning som gör det enklare och smidigare än tidigare att på egen hand köpa

Läs mer

Nä rväroräpportering i Idrottonline sä go r du

Nä rväroräpportering i Idrottonline sä go r du Nä rväroräpportering i Idrottonline sä go r du Aktiviteter läggs förslagsvis upp i förväg i lagets kalender. Då kan ni också lära era spelare/föräldrar att själva hålla sig uppdaterade om matcher, träningar

Läs mer

Projektplanering. Vad är planering?! Vad är projektplanering?! Sidan 1!

Projektplanering. Vad är planering?! Vad är projektplanering?! Sidan 1! Projektplanering Vad är projektplanering? Syfte med planering Även projektstyrning! Grundläggande planeringsteori Nätplanering Tidsanalys Resursplanering Vad är planering?! Att tänka igenom och beskriva

Läs mer

Easy Planning Lathund TECOMP AB Christoffer

Easy Planning Lathund TECOMP AB Christoffer Easy Planning Lathund 2017-04-12 TECOMP AB Christoffer Lathund för Easy Planning Innehåll 1. Schema... 2 2. Ny aktivitet... 3 3. Skapa projekt... 5 4. Nytt projekt från Mall... 6 5. Projekt med delprojekt...

Läs mer

Nyheter i IA-systemet

Nyheter i IA-systemet Nyheter i IA-systemet från 2015-09-27 Sida 2 av 11 INNEHÅLL 1. ALLMÄNT OM VERSIONEN... 3 2. NYTT GRÄNSSNITT... 4 2.1. Logga ut-knappen... 4 2.2. Hjälp och information om systemet... 4 2.3. Vallistor...

Läs mer

WBS - arbetsstruktur

WBS - arbetsstruktur 1 1.1 1.2 1.3 1.1.1 1.1.2 1.3.1 1.3.2 Sida 1 Om I en WBS - Work Breakdown Structure definieras och struktureras ett projekts totala omfattning och arbetsinnehåll. Översta nivån i strukturen kan vara leveransobjekten,

Läs mer

Mamut Enterprise Produkt- och Kundservice

Mamut Enterprise Produkt- och Kundservice Mamut Enterprise Produkt- och Kundservice Detta är en introduktion till hur du använder tilläggsprodukten Mamut Enterprise Produktoch Kundservice. Först får du en genomgång av vad Mamut Enterprise Produkt-

Läs mer

Vad är planering? 14 Torsdag 348. 15 Fredag 349. Att tänka igenom och beskriva ett framtida skeende. OBS! Ring Gullfiber 042-12345 Svensson kompledig

Vad är planering? 14 Torsdag 348. 15 Fredag 349. Att tänka igenom och beskriva ett framtida skeende. OBS! Ring Gullfiber 042-12345 Svensson kompledig Projektplanering Vad är projektplanering? Syfte med planering Även projektstyrning! Grundläggande planeringsteori Nätplanering Tidsanalys Resursplanering Vad är planering? Att tänka igenom och beskriva

Läs mer

Copernicus Nyheter Version v Sid 1

Copernicus Nyheter Version v Sid 1 Copernicus Nyheter Version v201303-1 Sid 1 Innehållsförteckning NYHETER WEBB FUNKTIONEN FÖR REGISTERVÅRD... 3 REDOVISNING... 3 REGISTERVÅRD... 3 Bläddra mellan registerposter... 3 Nytillkomna register

Läs mer

Mamut Enterprise Call Center

Mamut Enterprise Call Center Mamut Enterprise Call Center Detta är en introduktion till hur du använder tilläggsprodukten Mamut Enterprise Call Center. Först får du en genomgång av fördelarna med att använda Mamut Enterprise Call

Läs mer

Webbtidsrapportering. 1. Gå till sidan www.mytranspa.com. 2. Klicka på Rapportera tid

Webbtidsrapportering. 1. Gå till sidan www.mytranspa.com. 2. Klicka på Rapportera tid Webbtidsrapportering 1. Gå till sidan www.mytranspa.com 2. Klicka på Rapportera tid Logga in 1. Skriv ert kundnummer 2. Ange signatur. 3. Ange lösenord. Var noga med små och stora bokstäver. 4. Klicka

Läs mer

Resursmanifest. Georg Silber

Resursmanifest. Georg Silber 2013 11 12 Copyright, Georg Silber, Projektforum 2013 1 Georg Silber Georg Silber är VD för Ln4 Solutions AB och har mycket stor erfarenhet av resursplanering, uppföljning och verktyg för projektstyrning.

Läs mer

Välkommen att delta i Planning & Logistic ABs kurser

Välkommen att delta i Planning & Logistic ABs kurser Välkommen att delta i Planning & Logistic ABs kurser Våra erfarna projektledare & projek tplanerare / projektstyrare leder dig genom an passade kurser avseende metodik och stö djande programvaror. Primavera

Läs mer

Projektmetodik. Johan Nilsson. Institutionen för Biomedicinsk Teknik LTH, Lunds Universitet

Projektmetodik. Johan Nilsson. Institutionen för Biomedicinsk Teknik LTH, Lunds Universitet Projektmetodik Johan Nilsson Institutionen för Biomedicinsk Teknik LTH, Lunds Universitet Agenda Teamet Projektstrukturen Projektorganisationen Projekt? Vad är egentligen ett projekt? Varför jobba i projektform?

Läs mer

Projektplanering. Vad är ett projekt? Ett projekt är en temporär satsning i syfte att skapa en unik produkt, tjänst eller resultat.

Projektplanering. Vad är ett projekt? Ett projekt är en temporär satsning i syfte att skapa en unik produkt, tjänst eller resultat. Projektplanering Vad är ett projekt? En definition är: Ett projekt är en temporär satsning i syfte att skapa en unik produkt, tjänst eller resultat. Kännetecken Temporär Unik Successivt utarbetande Sidan

Läs mer

Vad är ett projekt? Ett projekt är en temporär satsning i syfte att skapa en unik produkt, tjänst eller resultat. Temporär Unik Successivt utarbetande

Vad är ett projekt? Ett projekt är en temporär satsning i syfte att skapa en unik produkt, tjänst eller resultat. Temporär Unik Successivt utarbetande Projektplanering Vad är ett projekt? En definition är: Ett projekt är en temporär satsning i syfte att skapa en unik produkt, tjänst eller resultat. Kännetecken Temporär Unik Successivt utarbetande Exempel

Läs mer

Bilaga 4d Resursförstärkning Dnr: /

Bilaga 4d Resursförstärkning Dnr: / Bilaga 4d Resursförstärkning stockholm.se Stadsledningskontoret Avdelningen för digital utveckling Ragnar Östbergs Plan 1 105 35 Stockholm Växel 08-508 29 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 1.1

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Projektarbete med IT-verktyg - modulanpassat

Projektarbete med IT-verktyg - modulanpassat Projektarbete är att arbeta på ett strukturerat sätt. Genom att kombinera projektmetodik, kunskap om och hur ett projekt fungerar, och ett planeringsverktyg, IT-stöd, kan Du få ett strukturerat och effektivt

Läs mer

Kontoret på fickan. Förbättra likviditeten. Öka lönsamheten. Skippa papperslapparna! En bättre vardag

Kontoret på fickan. Förbättra likviditeten. Öka lönsamheten. Skippa papperslapparna! En bättre vardag Kontoret på fickan Coredination hjälper dig planera och hålla ordning på din mobila verksamhet. Du och dina medarbetare har alltid uppdaterad information om varandra och arbetet ni utför. Oavsett var ni

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning... 3. Introduktion... 4. Övrigt... 5. Presentationens innehåll... 6

Innehållsförteckning. Inledning... 3. Introduktion... 4. Övrigt... 5. Presentationens innehåll... 6 Anteckningsunderlag 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Introduktion... 4 Övrigt... 5 Presentationens innehåll... 6 Förutsättningar för en intressant presentation... 8 Presentationens tre delar... 9

Läs mer

Import / export av personer i Vaka 2.

Import / export av personer i Vaka 2. Import / export av personer i Vaka 2. Med hjälp av Microsoft Excel kan du skapa en fil för att importera personer. Detta kan vara en stor fördel om du redan har en Excel lista över personer som skall tilldelas

Läs mer

Projectbase en generell projektmodell

Projectbase en generell projektmodell Projectbase en generell projektmodell ProjectBase 2.0 anpassad för Projectplace Projectbase är en generell projektmodell som effektiviserar planering och styrning av projekt oavsett typ och storlek. Denna

Läs mer

Projektplanering. Vad är planering?

Projektplanering. Vad är planering? Projektplanering Vad är projektplanering? Syfte med planering Även projektstyrning! Grundläggande planeringsteori Nätplanering Tidsanalys Resursplanering Vad är planering? Att tänka igenom och beskriva

Läs mer

Ett program för tidrapportering och. Aveny. Tidredovisning

Ett program för tidrapportering och. Aveny. Tidredovisning Ett program för tidrapportering och u p p f ö l j n i n g av P r o j e k t Aveny Tidredovisning Aveny Tidredovisning Med Aveny Tidredovisning erbjuder vi ett toppmodernt hjälpmedel som förenar tidrapportering

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

Marcus Andersson MICROSOFT PROJECT

Marcus Andersson MICROSOFT PROJECT Marcus Andersson MICROSOFT PROJECT 007 Del 1 SKAPA PROJEKTPLAN. Skapa och arbeta med ett projekt... 1 3. Aktiviteter, Milstolpar och Faser... 1 . SKAPA OCH ARBETA MED ETT PROJEKT I det här avsnittet ska

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Vad är planering? 14 Torsdag Fredag 349. Att tänka igenom och beskriva ett framtida skeende. OBS! Ring Gullfiber Svensson kompledig

Vad är planering? 14 Torsdag Fredag 349. Att tänka igenom och beskriva ett framtida skeende. OBS! Ring Gullfiber Svensson kompledig Projektplanering Vad är projektplanering? Syfte med planering Även projektstyrning! Grundläggande planeringsteori Nätplanering Tidsanalys Resursplanering Vad är planering? Att tänka igenom och beskriva

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

Proceedoinfo 14-1 Mars 2014

Proceedoinfo 14-1 Mars 2014 1(12) Ekonomiavdelningen Inköpsenheten e-handel 2014-03-25 Till Proceedo-användare Proceedoinfo 14-1 Mars 2014 Innehåll: Avvikelser mellan order och faktura Verifikationstext ska anges vid kontering i

Läs mer

Sidan 1! Vad är projektplanering? Syfte med planering Även projektstyrning! Grundläggande planeringsteori Nätplanering Tidsanalys Resursplanering

Sidan 1! Vad är projektplanering? Syfte med planering Även projektstyrning! Grundläggande planeringsteori Nätplanering Tidsanalys Resursplanering Vad är projektplanering? Syfte med planering Även projektstyrning! Grundläggande planeringsteori Nätplanering Tidsanalys Resursplanering Att tänka igenom och beskriva ett framtida skeende Kommunikation

Läs mer

Så gör du IT-avdelningen till affärsutvecklare

Så gör du IT-avdelningen till affärsutvecklare Så gör du IT-avdelningen till affärsutvecklare Morgondagens IT-chef går i kundernas skor och lägger planerna tillsammans med verksamheten. Här är den ultimata guiden för att bli en IT-avdelning som utvecklar

Läs mer

på VÄg mot seger Publicerat med tillstånd Vilmers första tävling Text Sussanne Bengtsson Bild Johan Unenge Rabén & Sjögren 2011

på VÄg mot seger Publicerat med tillstånd Vilmers första tävling Text Sussanne Bengtsson Bild Johan Unenge Rabén & Sjögren 2011 11 på VÄg mot seger Åkarna står med ylande motorer på startlinjen. När grinden äntligen fälls ner stormar ett tjugo-tal knattar ut på den ny - vattnade cross-banan. Vilmer får en perfekt start. Han far

Läs mer

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning 6.31. Programmet nu Vistakompatibelt. Ny html hjälpfil anpassad för Vista

Release Notes. Vad är nytt i Easy Planning 6.31. Programmet nu Vistakompatibelt. Ny html hjälpfil anpassad för Vista Vad är nytt i Easy Planning 6.31 Nya funktioner som tillkommit: 1. Programmet nu Vistakompatibelt. 2. Ny html hjälpfil anpassad för Vista. 3. Skapa egna rapporter i Access. 4. Databasen uppgraderas till

Läs mer

X-Route Användarmanual Innehåll

X-Route Användarmanual Innehåll X-Route Användarmanual Innehåll Innehåll och Produktspecifikation... 2 X-Route Elektronisk Körjournal Produktspecifikation... 2 Kom igång med X-Route Elektronisk Körjournal... 3 För in Mjukvarunyckel...

Läs mer

Arbetsprocess Avhjälpande underhåll

Arbetsprocess Avhjälpande underhåll Prio Larm Prio Larm Prio Larm Fel noteras eller inrapporteras Oklart om fel eller prioritet VTL = Vägtrafikledaren Klassning av fel Prio Prio Prio Sid Sid Sid Sid Avhjälpande underhåll ver. (fd VST LED

Läs mer

12 principer of agile practice (rörlig)

12 principer of agile practice (rörlig) X-treme programming 12 principer of agile practice (rörlig) Ge nöjd kund genom tidig och kontinuerliga leveranser Den viktigaste punkten som betyder att min vill ha kontinuerlig feedback Välkomna sena

Läs mer

INNEHÅLL. Time Care Pool för vikarier

INNEHÅLL. Time Care Pool för vikarier INNEHÅLL Logga in hemifrån... 2 Logga in på en arbetsplatsdator... 4 Startsidan... 5 Programdelar... 5 Personlig kalender... 6 Inställningar... 6 Anmäl tillgänglighet... 7 Ta bort tillgänglighet... 7 Anmäl

Läs mer

Vikariehandledning Time Care Pool Timanställd vikarie

Vikariehandledning Time Care Pool Timanställd vikarie Vikariehandledning rev 20180917 Vikariehandledning Time Care Pool Timanställd vikarie Allmänt om vikariebokning De moment som du som vikarie skall göra i Time Care Pool gör du via www.vadstena.se/bemanningsenheten.

Läs mer

Time Care Pool. Beställare - Webbklient. Uppdaterat: 2014-11-26 Version: 14.2

Time Care Pool. Beställare - Webbklient. Uppdaterat: 2014-11-26 Version: 14.2 Time Care Pool Beställare - Webbklient Uppdaterat: 2014-11-26 Version: 14.2 Sammafattning Beställare är den som i en organisation har befogenhet att beställa vikarier till verksamheten. Vem denne person

Läs mer

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon

Projektteknik Tentamen TT141B. Skrivmaterial och eventuella språklexikon Projektteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Projektteknik Tentamen TT141B 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-10-25 Tid: 14:00 17:00 Hjälpmedel: Skrivmaterial och eventuella

Läs mer

Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager

Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager Leverantörens guide för hantering av Web Supply Manager Utgåva: 1 Web Supply Manager Web Supply Manager (WSM) är webb-baserat och ett komplement till EDI. Med hjälp av WSM kan man skicka leveransplaner,

Läs mer

Personec Genomgång ekonomer

Personec Genomgång ekonomer Personec Genomgång ekonomer Datum: 2018-04-16 Status: Version: Klassificering: Internt Soltak AB Godkänd av: SOLTAK AB, Trollhättevägen 20, 442 34 KUNGÄLV Innehåll 1. PERSONEC...2 2. ORGANISATIONSTRÄDET

Läs mer

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin EVO DEV EvodevExcel.GarpReportAddin Evodev AB web www.evodev.se epost info@evodev.se Telefon 033-4300300 Fax 033-126697 Innehåll Installera programmet 1 Installation 1 Registerinställningar 1 Start av

Läs mer

MANUAL FÖR ADMINISTRATÖR

MANUAL FÖR ADMINISTRATÖR MANUAL FÖR ADMINISTRATÖR Inloggning i appen Alla som vill använda webbappen måste börja med att logga in. Öppna webbläsaren i mobilen/datorn och skriv in m.xxx.timeplan.se. xxx byts ut mot företagets inloggningsnamn.

Läs mer

DENACODE NUDDIS DIGITALT NÄRVAROSYSTEM. Denacode AB!

DENACODE NUDDIS DIGITALT NÄRVAROSYSTEM. Denacode AB! DENACODE NUDDIS DENACODE NUDDIS Digital närvaroregistrering från denacode AB Denacode AB www.nuddis.nu DIGITALT NÄRVAROSYSTEM Systemet är centralstyrd från en huvud-server och ändringar uppdateras på varje

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Skapa listor i Statuslistan

Skapa listor i Statuslistan Skapa listor i Statuslistan Innehåll Listor... 2 Skapa ny lista (exempel)... 4 Filter... 10 Klientuppgifter... 10 Moment på klienter... 11 Moment- och kontrollpunktstatus... 11 Momentansvar... 12 Kontrollpunktsansvar...

Läs mer

MUR MaskinUppföljning Realtid

MUR MaskinUppföljning Realtid Produktionseffektivisering med MUR-Systemet ger produktions och organisationsförbättringar. Företagsutveckling Ta extern hjälp för att snabbt få igång ert förbättringsarbete. Hur går din maskin egentligen?

Läs mer

Rapporter på Valvets hemsida

Rapporter på Valvets hemsida Logga in på Internet och gå till www.valvetab.se. Klicka på Logga in. Här kan du välja både att logga in för att hantera föreningens fakturor och att komma åt föreningens rapporter. 1 Du kommer då till

Läs mer

Styr mot målet! Flik 7 Tidsstyrning. Beträffande AT-kurvan se flik 8 punkt 5 hur denna beräknas innan Du går vidare.

Styr mot målet! Flik 7 Tidsstyrning. Beträffande AT-kurvan se flik 8 punkt 5 hur denna beräknas innan Du går vidare. 6.5 Styr mot målet! Flik 7 Mål: Att hantera de störningar som uppstår. Indata: Tidsmål, tid- och resursplaner, lägesrapporter. Utdata: Uppdaterade planer, korrigerande åtgärder, kunskap. 1. Avstämningar

Läs mer

Detta är en större uppdatering som innehåller många förbättringar och nya funktioner. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering.

Detta är en större uppdatering som innehåller många förbättringar och nya funktioner. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering. Vad är nytt i Easy Planning 7.14 Detta är en större uppdatering som innehåller många förbättringar och nya funktioner. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering. Nyheter 1. Välja kund på

Läs mer

Praktikrapport. Ingenjörsinriktad yrkesträning. Olof Rydman. Allbygg i Höganäs AB. Annika Mårtensson

Praktikrapport. Ingenjörsinriktad yrkesträning. Olof Rydman. Allbygg i Höganäs AB. Annika Mårtensson Praktikrapport Kurs: Ingenjörsinriktad yrkesträning Namn: Olof Rydman Företag: Allbygg i Höganäs AB Handledare: Annika Mårtensson Presentation av företaget Allbygg i Höganäs AB är ett byggföretag som huvudsakligen

Läs mer

Förnyad konkurrensutsättning. Manual för användare

Förnyad konkurrensutsättning. Manual för användare Förnyad konkurrensutsättning Manual för användare Ansvarig utgivare: Göteborgs Stads Upphandlings AB Titel: Förnyad konkurrensutsättning - Manual för användare Version: 1.0.1.2013 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Copernicus Nyheter Version v201201/1. Sid 1

Copernicus Nyheter Version v201201/1. Sid 1 Solutions for Enterprise P roject Management Stureplan 4A 114 35 Stockholm, Sweden Phone: +46 8 506 409 00 Fax: +46 8 506 409 01 VAT no: SE5560953225 www.exicom.se info@exicom.se Copernicus Nyheter Version

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

7 MISSTAG DU BÖR UNDVIKA VID DINA MEDARBETARSAMTAL

7 MISSTAG DU BÖR UNDVIKA VID DINA MEDARBETARSAMTAL 7 MISSTAG DU BÖR UNDVIKA VID DINA MEDARBETARSAMTAL YESbox Talent www.yesboxtalent.se info@yesboxtalent.se 1. Att inte vara ordentligt förberedd Medarbetarsamtal har du haft 100 gånger, tänker du. Dina

Läs mer

Skapa insikter till rätt beslut

Skapa insikter till rätt beslut Skapa insikter till rätt beslut Enklaste vägen till beslut med dynamiska rapporter Verksamhetskolls dashboards är tydliga och det är lätt att direkt ta till sig det väsentliga. Alla dimensioner i ditt

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Frågor & svar Smartbank

Frågor & svar Smartbank Frågor & svar Smartbank Smartbank få stenkoll på din vardagsekonomi Med Sveriges första Smartbank får du automatiskt koll på alla dina transaktioner varje månad. Och hjälp att förbättra din ekonomi så

Läs mer

Bilaga 1. Kodningsschema Kategori 1 Ergonomiska faktorer Intervju 1

Bilaga 1. Kodningsschema Kategori 1 Ergonomiska faktorer Intervju 1 Bilaga 1. Kodningsschema Kategori 1 Ergonomiska faktorer Intervju 1 Intervju 2 Intervju 3 Intervju 4 Intervju 5 Intervju 6 Intervju 7 HuvudtemaA Huvudtema B Huvudtema C Huvudtema D Motsägelser Likheter/

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 1. Strukturer i moveon 4

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 1. Strukturer i moveon 4 STOCKHOLMS UNIVERSITET Handbok 1 Strukturer i moveon 4 GÖTEBORGS UNIVERSITET ( 2013-11-04) Strukturen i MoveOn 4 förklaras. Definitioner och begrepp gås igenom för MoveOn 4. En översättning av äldre begrepp

Läs mer

En biobiljett är den perfekta presenten för att visa din uppskattning till dina anställda eller kunder!

En biobiljett är den perfekta presenten för att visa din uppskattning till dina anställda eller kunder! En biobiljett är den perfekta presenten för att visa din uppskattning till dina anställda eller kunder! Vi har nu tagit fram en lösning som gör det enklare och smidigare än tidigare att på egen hand köpa

Läs mer

Import av utlandsresultat

Import av utlandsresultat Import av utlandsresultat Att importera utlandsresultat till Eventor kräver en del arbete av löparen men kan automatiseras till stor del. Här beskrivs dels hur utlandsresultat hanteras och hur man kan

Läs mer

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering till facilitering till facilitering Denna guide är tänkt som en förklaring och ett enkelt verktyg till att leda ett bra samtal om interkulturella frågor i Kompetensverkstaden. Syftet är att du lättare

Läs mer

Planering av projekt. Stig Byström

Planering av projekt. Stig Byström Planering av projekt Stig Byström Varför planera? - Behövs en tidplan? - Planera tar ju bara en massa tid? - Resursplan? Vi har ju både tid och utrustning? - Ett underlag för kommunikation och förankring

Läs mer

Frågor och svar budgetering i UUplus Innehåll

Frågor och svar budgetering i UUplus Innehåll Frågor och svar budgetering i UUplus Innehåll Frågor och svar budgetering i UUplus... 1 Om jag ändrar utseende på UUplus på min dator, påverkar jag någon annan då?... 2 Hur väljer jag värden i drop-downlisterna

Läs mer

Configuration Management

Configuration Management Configuration Management En möjliggörare för värdeskapande smart industri CM Forum SIS TK 280, TK 611 och CM vad är kopplingen? Er digitala information bör vara beskaffad så här! Era identifierare bör

Läs mer

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3 Lathund Bokning Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Bokning... 1 1.1.1 Användningsområde... 1 1.1.2 Inställningar för Bokning... 2 Fliken Resurs, Kategori och Plats... 2 Fliken Formulär...

Läs mer

FCAB KVALITETSSYSTEM. Projektledning och kvalitetssäkring

FCAB KVALITETSSYSTEM. Projektledning och kvalitetssäkring Projektledning och kvalitetssäkring KVALITETSSYSTEM Kvalitetssäkring ingår som en naturlig del i FC. AB:s arbetsmodell. FC. AB:s arbetsmodell är väl dokumenterad och används för alla delar av utvecklingskedjan.

Läs mer

MANUAL. B2B orderportal

MANUAL. B2B orderportal MANUAL B2B orderportal Detta är en användarmanual för BeX B2B orderportal. Denna manual kommer att steg för steg ta dig igenom det mest väsentliga för att du som BeX kund ska kunna sätta igång både internt

Läs mer

Detta är en stor uppdatering som innehåller både många förbättringar och åtgärdar fel. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering.

Detta är en stor uppdatering som innehåller både många förbättringar och åtgärdar fel. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering. Vad är nytt i Easy Planning 7.38 Detta är en stor uppdatering som innehåller både många förbättringar och åtgärdar fel. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering. Nyheter 1. 10 gånger snabbare

Läs mer

Killen i baren. 2.R: Okej, så du är inte här riktigt för att du själv vill det. (Komplex reflektion; Empati+)

Killen i baren. 2.R: Okej, så du är inte här riktigt för att du själv vill det. (Komplex reflektion; Empati+) Killen i baren Målbeteende: Att minska alkoholkonsumtion 1.R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen) (Okodat) K: Tack. Ja, e hmm... jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt att vara

Läs mer

Tilläggsmoduler & Utbildningar

Tilläggsmoduler & Utbildningar Tilläggsmoduler & Utbildningar Till PasIva finns ett antal tilläggsmoduler som kan köpas till för att få ut ännu mer av PasIva. Kalmarföretaget Otimo Data AB lanserade PasIva i maj 1999. Sedan dess har

Läs mer

Snabbguide - Att komma iga ng med Tolkportalen

Snabbguide - Att komma iga ng med Tolkportalen Snabbguide - Att komma iga ng med Tolkportalen Syfte med snabbguiden Tolkportalen introduceras under hösten 2015 för landstingets vårdgivare med störst tolkbehov och under 2017 kommer Tolkportalen att

Läs mer

Kom igång med MATCHADS Manual för byråer

Kom igång med MATCHADS Manual för byråer Kom igång med MATCHADS Manual för byråer Kom igång med MatchAds Logga in - Du får ett login och lösenord av din MatchAds kontakt. Du loggar in i systemet via följande länk: https://matchads.cxad.cxense.com/signin?3

Läs mer

Projektörens snabbguide till tekniska beskrivningar. 1/11 Projektörens snabbguide till tekniska beskrivningar

Projektörens snabbguide till tekniska beskrivningar. 1/11 Projektörens snabbguide till tekniska beskrivningar Projektörens snabbguide till tekniska beskrivningar 1/11 Projektörens snabbguide till tekniska beskrivningar Inledning I vilken ände ska man börja? Vad är viktigt att tänka på? Och varför pratar alla om

Läs mer

Business Intelligence

Business Intelligence Business Intelligence Styr verksamheten utifrån aktuella siffror som visar hur ditt företag mår idag Vi kan nu se svart på vitt hur det ligger till inom varje område vilket gör att vi kan identifiera risker

Läs mer

Ny kvartalsuppdatering, vi rekommenderar alla att göra denna uppdatering.

Ny kvartalsuppdatering, vi rekommenderar alla att göra denna uppdatering. KVARTAL 4 Vad är nytt i Easy Planning Ny kvartalsuppdatering, vi rekommenderar alla att göra denna uppdatering. Uppdateringen gäller även för er som använder Access då versionen stöder både Access och

Läs mer

Underhållssystem. Lättanvänt Kraftfullt Flexibelt

Underhållssystem. Lättanvänt Kraftfullt Flexibelt Underhållssystem Så hjälper Rejus Maintenance er till ett bättre underhåll Från avhjälpande till förebyggande underhåll på kortast tid Att säkerställa maximal tillgänglighet och driftsäkerhet på era maskiner

Läs mer

Hej och välkommen till en kort presentation av SchemaKoll. I den här presentationen kommer du att bli guidad genom proceduren att logga in med en

Hej och välkommen till en kort presentation av SchemaKoll. I den här presentationen kommer du att bli guidad genom proceduren att logga in med en Hej och välkommen till en kort presentation av SchemaKoll. I den här presentationen kommer du att bli guidad genom proceduren att logga in med en kod, lägga in ett schema och beräkna om det följer reglerna

Läs mer

En kort inledande sammanfattning av projektplanen. Bör vara på en egen sida och placeras först i projektplanen.

En kort inledande sammanfattning av projektplanen. Bör vara på en egen sida och placeras först i projektplanen. Projektplan Projektnamn Projektägare / Sponsor Projektledare 0. Sammanfattning En kort inledande sammanfattning av projektplanen. Bör vara på en egen sida och placeras först i projektplanen. 1. Bakgrund,

Läs mer

Kom igång med OnCourse

Kom igång med OnCourse Kom igång med OnCourse Detta dokument beskriver hur du kommer igång med OnCourse. Det beskriver de olika modulerna och vad man kan gör i dom och hur de fungerar tillsammans. OnCourse består av följande

Läs mer

Soltak ab. Manual för ekonomer. Självservice HR/Lön. SOLTAK AB, Trollhättevägen 20, KUNGÄLV

Soltak ab. Manual för ekonomer. Självservice HR/Lön. SOLTAK AB, Trollhättevägen 20, KUNGÄLV Soltak ab Manual för ekonomer Självservice HR/Lön SOLTAK AB, Trollhättevägen 20, 442 34 KUNGÄLV Innehåll 1. SJÄLVSERVICE HR/LÖN...2 2. ORGANISATIONSTRÄDET I KLIENTEN...3 3. KONTERINGSREGISTER...6 4. ORGANISATIONSTRÄDET

Läs mer

Körschema för OSA-utbildningen

Körschema för OSA-utbildningen Körschema för OSA-utbildningen Här finns stöd för dig som ska planera och genomföra Suntarbetslivs OSA-utbildning. Du hittar en översikt över hela utbildningen samt ett körschema för alla delar med förslag

Läs mer

SCRUM. En agil projektmetod baserad på empiri - vad fungerar och vad fungerar inte?

SCRUM. En agil projektmetod baserad på empiri - vad fungerar och vad fungerar inte? SCRUM En agil projektmetod baserad på empiri - vad fungerar och vad fungerar inte? Grundprinciper Projektgruppen organiserar och planerar sitt eget arbete Fokus på verksamhetsnytta Alla krav prioriteras

Läs mer

Vakansplanering. MedvindArbetstid. Manual. Medvind Informationsteknik AB. Version

Vakansplanering. MedvindArbetstid. Manual. Medvind Informationsteknik AB. Version Vakansplanering MedvindArbetstid Manual Version 2015.08 Medvind Informationsteknik AB Innehåll Innehåll Vad är en vakans i systemet?... 3 Hur ser man vakansen?... 3 Bild Vakanser... 3 Bild Resursbehov...

Läs mer