Tjänste- och relationsmarknadsföring

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänste- och relationsmarknadsföring"

Transkript

1 Tjänste- och relationsmarknadsföring Marknadsföring, 722g86 Mikael Ottosson, Ph. D.

2 Produkter -> Varor - > Tjänster -> Relationer -> Upplevelser Vad är vad i kunderbjudandet?

3 Produkters nivåer olika delar av produkten

4 Produkter olika nivåer Normann (2001) När kartan förändrade affärslandskapet

5 Marknadsföringsfältet - Från fokus på produkt till fokus på kunderbjudandet Lewitt (1960) konstaterar i den numera legendariska artikeln Marketing myopia (ung. närsynt marknadsföring) att företag genom att fokusera allt för mycket på dess nuvarande produkter missar omvärldsförändringar som påverkar kundernas efterfrågan. Istället för att söka innovation och förnyelse fastnar företag i invanda strategier och betraktar omvärldsförändringar defensivt eller reaktivt istället för proaktivt. Det är till exempel ingen slump att både film- och musikindustrin har drabbats särskilt hårt av illegal nedladdning på Internet. Länge präglades dessa branscher av ett defensivt förhållningssätt till konsumenternas ändrade efterfrågan och tjänster som Spotify begränsades istället för att betraktas som en ny distributionskanal.

6 Från produktfokus till fokus på erbjudandet Everybody Is in Service (Levitt 1972) Customers do not buy goods or services: they buy offerings which render services which create value (Gummesson 1995) Value is co created: the essence of service is to support a customer s processes, so that value for them is created in those processes (Grönroos 2004)

7 Olika synsätt Process Värdedistribution Perspektiv grundat på samverkan för att främja gemensamt värdeskapande Transaktionsmarknadsföring 4P Relationsmarknadsföring Värdeskapande Perspektiv grundat på utbyte av färdigtillverkat värde Resultat

8 Vad är då en tjänst? "En tjänst är något som man kan köpa och sälja men som man inte kan tappa på tårna -- Evert Gummesson

9 Service Det anglosaxiska ordet service har även på svenska kommit att bli ett väl använt ord för kunders upplevelse vid kontakten med organisationer och dess personal i köpsituationer. Engelskans service har många definitioner - en form av beteende och handling, en tjänst, servering, betjäning och vård. Det främsta och mest uppenbara uttrycket för service sker i interaktionen då kunden möter erbjudandet sanningens ögonblick. För vissa företag är tjänsten kärnprodukten (ett tjänsteföretag) för andra företag är den t.ex. en stödjande funktion i relation till en vara.

10 Skillnaden på varor och tjänster?

11 Produktcentrerad logik Tjänster är: värdeskapande bi-produkter till varor eller: En särskild typ av (sekunda) produkt som är heterogen, opåtaglig, inte kan lagerföras, abstrakt

12 Servicecentrerad logik Diskussionen inom tjänstemarknadsföring har länge handlat om att klassificera skillnader mellan varor och tjänster i kategorier enligt dem ovan. Senare forskning under benämningen servicecentrerad logik (service dominant logic), har argumenterat för kategoriseringens irrelevans och presenterat ett perspektiv där erbjudandet i sig spelar roll för kundvärdet. Perspektivet låter varor och tjänster konvergera och ser till icke greppbara bevis. Vargo och Lush (2004) argumenterar till exempel för att element av service ingår i precis alla köp- och säljsituationer och att tjänster därmed inte ska ses i dess singularitet likt en utförd tjänst. Tjänster är snarare en del av en dynamisk process där service och fördelar för kunden är centralt i en kundorienterad inställning. Utifrån en servicecentrerad logik är därmed tjänster och varor något större än dess enskilda komponenter den totala serviceupplevelsen för kunden.

13 Christian Grönroos Christian Grönroos, professor i marknadsföring på Hanken Svenska Handelshögskolan presenterar sina tankar kring marknadsföring och menar att det är dags att tänka om.

14 Varför är tjänster viktiga? Tjänstekonomin allt viktigare: tjänster står för 2/3 av produktionen i OECD-länderna Turism/resor (hotell, transporter, restauranger) Nöje (Nattklubbar, biografer, teater) Vård och omsorg (tandvård, akutsjukvård, äldreomsorg) Utbildning (Från förskola till forskarutbildning) Upplevelser (ballongflygning, vinprovning etc.)

15 Tjänsteekonomin Många tjänster inkluderas idag i tillverkningsstatistik om företaget även tillverkar varor Skillnaden mellan varor och tjänster är därmed idag diffus och detsamma gäller uppdelningen mellan tillverkande företag och tjänsteföretag

16 Vi lever idag i en tjänstekonomi Alla produkter är egentligen tjänster då de syftar till att uppfylla kunders behov. Allt fler varor är beroende av tjänster som en del av produktdifferentieringen, ex. bilar service, finansiering, recond Vi går alltmer åt funktionsförsäljning = syftar till att tillfredställa ett kundbehov istället för att leverera en produkt, ex. säljer Tekniska verken produkten fjärrvärme eller kunderbjudandet behagligt inomhusklimat?

17 Sanningens ögonblick Vad som sker i mötet mellan kunden och medarbetaren påverkar kundens helhetsintryck av företaget. Idag tar kunden de flesta beslut angående ett köp i butiken. Därför blir butikens interna kommunikation central för kunden i att hitta vad den söker. Hur kunden blir bemött i butiken eller hur ett öppet köp eller en returnering av en vara hanteras kan får stora konsekvenser för kundnöjdheten. Medarbetaren är därmed den yttersta frontlinjen som möter kunden SAS är kontakten mellan en enskild kund och en enskild SASanställd ute i fronten. (Carlzon, J., 2005, Riv Pyramiderna, s.l 64-65). Sant?

18 Hur ska en säljare uppträda i butiken? Ej vara för på, ej prata om sig själv, Prata inte i telefon vid expediering, De expediter som tuggar tuggummi gillar jag INTE, Personalen får inte vara för påträngande, Gärna säga hejdå också + positiv attityd samt Springa och byta storlekar vid provrum. (Höglund & Johansson, 2009)

19 Sanningens ögonblick Medarbetare styrs ofta strikt Detta har lett till en hög grad av standardisering i kundbemötandet, ex. personalens hälsningsfras, personalens kläder fara kan leda till att unika konkurrensfördelar förloras Det har blivit allt vanligare att personal som ska jobba i servicebranschen testas, tex. Reseledare som testas av erfarna reseledare som agerar besvärliga kunder under en veckas prövning i Alperna Vi registrerar omedelbart intryck om en person vi möter och är i kontakt med Det lilla extra Speciallösningar Recovery: när det blir fel Upplevd rättvisa - Har kunden alltid rätt?

20 Sanningens ögonblick... Medarbetares utseende Formalisering och decentralisering Rekrytering (Employer Branding) Företagets varumärke hur medarbetare styrs hur kunderna vill att de ska se ut och bete sig etc. Standardisering av sanningens ögonblick på bekostad av lokal anpassning?

21 För att lyckas... Deliver what you promise! Samstämmiga budskap i alla kanaler varumärke distribution etc. Word of mouth sprids snabbt Internet som kanal, social medier, rejtingsajter etc Hur rättvisa är dessa omdömen? Forskning visar att det är de mest nöjda respektive de mest missnöjda som generellt lämnar omdömen i kundnöjdhetsundersökningar av olika slag

22 Förväntade och upplevda erfarenheter av en tjänst

23 Standardisering eller lokal anpassning? Global efficiencies vs. local responsiveness En central aspekt i marknadsföring och i ekonomens effektivitetstänkande Trender och global utveckling Balansakt... jfr. franchising Extremfall: lokal anpassning som affärsidé......eller ingen lokal anpassning alls

24 Rum för upplevelser Det av företaget kontrollerade fysiska rum där kunden gör inköp/befinner sig vid konsumtion Många köpbeslut sker i butik (restaurang: blir det nån efterrätt?) Kundens upplevelse företagets viktigaste tillgång? Hur kopplad är kunden till upplevelsen? (Pine & Gilmore, 1998) Upplevelsedimensioner: Personlig relevans Nyhetsgrad Överraskning Lärande Aktivering

25 Kundens medverkan i tjänsten Tre nivåer på medverkan enligt Bitner et al (1997) Låg = kundens närvaro är det ända som krävs för genomförande av en standardiserad tjänst (hotellvistelse, tågresa) Medel = information och/eller underlag från kunden krävs för tjänstens genomförande (läkarbesök med diagnos) Hög = utan kundens aktiva medverkan i tjänsten kan den ej utföras (högskoleutbildning, livsstilscoachning)

26 Olika kundroller vid olika tjänsters utförande Kunden som medproducent samskapat värde, tjänstens kvantitet och kvalitet avhängigt av kundens medverkan ex. Facebook, gör det själv tvätt eller internetbank Kunden som bidragande till upplevd kvalitet, nöjdhet och värde, ex. open source, wikipedia Kunden som konkurrent köpa tjänst eller göra det själv? RUT/ROT-avdrag

27 Vad är då centrala aspekter i ett tjänstemarknadsföringsperspektiv? Kundorientering och relationsbyggande Kunden är medproducent samverkande värdeskapande Marknadsföring ska inte enbart vara en funktion i företaget utan ska genomsyra alla aktiviteter alla anställda är delaktiga marknadsförare Intern marknadsföring central personal, kultur, varumärke. IKEA-andan Stadium-andan etc.

28 Relationsmarknadsföring Grönroos (2008) menar att för att det skall finnas en relation mellan köpande och säljande företag räcker det inte med att kunden uppvisar ett återkommande köpbeteende, kunden måste även ha en mental och känslomässig koppling till relationen och relationspartnern. Både det säljande och köpande företaget måste känna att det finns någonting: en relation har utvecklats när kunden upplever att kunden och tjänsteleverantören eller tjänsteföretaget tänker på samma sätt (Grönroos, 2008, s. 48).

29 Vad är syftet med relationen? Syftet med relationen är enligt Selnes & Sallis, (2003) att koppla ihop en kunds köpaktiviteter med en leverantörs säljaktiviteter och tjänster. En relation kan expandera och inkludera andra aktiviteter förutom den direkta transaktionen som till exempel gemensam forskning och utveckling (FoU), gemensam marknadsföring och gemensam kvalitetskontroll. Motiv till att fokusera relationer: Lojala kunder är mer lönsamma höga kostnader för nya kunder Kundorienterade företag är mer lönsamma Istället för att fokusera på att hela tiden vinna nya kunder, etablera relationer med befintliga kunder

30 Kundlojalitet Kunder kommer tillbaka av olika skäl Vill eller måste kunden komma tillbaka? Vad eller vem är man lojal mot? En enskild säljare, produkten eller företaget? Lojalitet: mentalt och beteendemässigt Hur länge kund frekvens volym djup kundandel Är alla lojala kunder lönsamma kunder? (Reinartz och Kumar, 2002)

31

Tjänste- och relationsmarknadsföring

Tjänste- och relationsmarknadsföring Tjänste- och relationsmarknadsföring Marknadsföring, 722g93 Mikael Ottosson, Ph. D. Produkter -> Varor - > Tjänster -> Relationer -> Upplevelser Vad är vad i kunderbjudandet? Vad köper kunden egentligen?

Läs mer

722G34/722G50 Marknadsföring och Distribution. Daniel Kindström, daniel.kindstrom@liu.se

722G34/722G50 Marknadsföring och Distribution. Daniel Kindström, daniel.kindstrom@liu.se 722G34/722G50 Marknadsföring och Distribution Daniel Kindström, daniel.kindstrom@liu.se Agenda Lite kort om B2B vs B2C Vad är tjänstekanaler (vs varukanaler)? Vad behöver vi fundera runt? Kundens roll?

Läs mer

Tjänstemarknadsföring

Tjänstemarknadsföring Tjänstemarknadsföring Tjänstemarknadsföring Några begrepp och modeller i tjänstemarknadsföring. 2 Tjänstemarknadsföring 80-talet ett nytt forskningsområde - tjänstemarknadsföring växer fram. Belyser de

Läs mer

Här är vi nu! Marknadsföring ur ett serviceperspektiv. Marknadsföring och Management ur ett serviceperspektiv

Här är vi nu! Marknadsföring ur ett serviceperspektiv. Marknadsföring och Management ur ett serviceperspektiv Marknadsföring och Management ur ett serviceperspektiv Staffan Hård af Segerstad LiU School of Management Här är vi nu! Value-in-use 2 Marknadsföring ur ett serviceperspektiv Tjänsten som erbjudande Konsekvenser

Läs mer

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð IN BUSINESS MARKETS JAMES C. ANDERSSON, JAMES A. NARUS, & WOUTER VAN ROSSUMIN PERNILLA KLIPPBERG, REBECCA HELANDER, ELINA ANDERSSON, JASMINE EL-NAWAJHAH Inledning Företag påstår

Läs mer

Sofi Holmgren Marknadsföring II Marknadskommunikation för relationsbyggande 7,5 hp FE6022

Sofi Holmgren Marknadsföring II Marknadskommunikation för relationsbyggande 7,5 hp FE6022 Delprov 1 Inlämningsuppgift 1a 1) Relationship marketing (RM) Relationsmarknadsföring är ett sätt att se på marknadsföring och det har relationsbyggande i fokus till skillnad från det mer traditionella

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till idag Titta efter vilken strategi reklammakare jobbat efter i annonser och reklamfilmer. Ni som har marknadsföring i en

Läs mer

Service Management - att bli meningsfull för alla parter

Service Management - att bli meningsfull för alla parter Tillsynsforum Stockholm 14.5.2014 Service Management - att bli meningsfull för alla parter Professor i tjänste- och relationsmarknadsföring CERS Centre for Relationship and Service Management Svenska Handelshögskolan

Läs mer

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Marknadsföring har under de senaste 20 åren förändrats radikalt i grunden, så även inom HRTbranschen.

Läs mer

VARUMÄRKNING FÖRELÄSNING MED INSPIRATION FRÅN. M. J. HATCH & M. SCHULTZ Taking The Brand Initiative

VARUMÄRKNING FÖRELÄSNING MED INSPIRATION FRÅN. M. J. HATCH & M. SCHULTZ Taking The Brand Initiative VARUMÄRKNING FÖRELÄSNING MED INSPIRATION FRÅN M. J. HATCH & M. SCHULTZ Taking The Brand Initiative INNEHÅLL 1. INTRODUKTION : VAD ÄR ETT VARUMÄRKE? Vad GÖR ett varumärke? 2. Hatch- Schultz bok grundbegrepp

Läs mer

`çéóêáöüí=eåf=ommvi=oáåü~êç=d~í~êëâái=`êé~íáîé=`çããçåë=pkm

`çéóêáöüí=eåf=ommvi=oáåü~êç=d~í~êëâái=`êé~íáîé=`çããçåë=pkm om Richard gör en annons MARKNADSFÖRING 1.0 pappa (Milton, 14 och Nellie 11) ekonomie doktor (affärsautomatiseringar) konsult (strategisk konversationsteknologi) inspiratör (företag, offentliga verksamheter)

Läs mer

Framtidssäkra ditt säljteam i sju steg! En guide för dig som säljchef att säkra säljmetoder och arbetssätt

Framtidssäkra ditt säljteam i sju steg! En guide för dig som säljchef att säkra säljmetoder och arbetssätt Framtidssäkra ditt säljteam i sju steg! En guide för dig som säljchef att säkra säljmetoder och arbetssätt Som säljchef möter du idag flera ganska stora utmaningar. Tidigare säkra säljmetoder och arbetssätt

Läs mer

Strategier och marknadsföring i tjänsteföretag. Att se på affärsverksamhet ur ett serviceperspektiv. Serviceperspektiv Grönroos. Vad köper kunden?

Strategier och marknadsföring i tjänsteföretag. Att se på affärsverksamhet ur ett serviceperspektiv. Serviceperspektiv Grönroos. Vad köper kunden? Strategier och marknadsföring i tjänsteföretag eller Att se på affärsverksamhet ur ett serviceperspektiv Staffan Hård af Segerstad 1 Serviceperspektiv Grönroos Stardlösningar ger ej konkurrensfördelar

Läs mer

www.lojalitet.nu skapar långsiktig lönsamhet

www.lojalitet.nu skapar långsiktig lönsamhet www.lojalitet.nu skapar långsiktig lönsamhet Lojalitet levererar hållbara resultat och skapar långsiktigt lönsamhet för våra kunder ü Lojalitet skapar lönsamhet åt våra kunder genom kvalitetsarbete och

Läs mer

Bo Dahlbom. Professor och forskningschef. Sveriges framtid (2007) www.aktivering.se www.sust.se

Bo Dahlbom. Professor och forskningschef. Sveriges framtid (2007) www.aktivering.se www.sust.se Bo Dahlbom Professor och forskningschef Sveriges framtid (2007) Aktivera dina medarbetare (2011) www.aktivering.se www.sust.se 1 Förändring Samhället förändras De sista 5 åren med Internet Facebook, Twitter

Läs mer

Guide. Kundvärde Optimering

Guide. Kundvärde Optimering Guide Kundvärde Optimering Syftet med denna guide är att på ett enkelt sätt förklara samma system som de mest framgångsrika företagen använder i sin marknadsföring. Den bygger på gamla principer inom marknadsföring

Läs mer

Digital kundservice i Sverige Rapport 2016

Digital kundservice i Sverige Rapport 2016 Digital kundservice i Sverige Rapport 2016 Sammanfattning Vi har fått svar från 100 svenska företag och organisationer. Den genomsnittliga kundserviceorganisationen har idag 4 digitala kontaktvägar. E-post

Läs mer

Omtentamen i delkursen Marknadsföring Företagsekonomi A

Omtentamen i delkursen Marknadsföring Företagsekonomi A Omtentamen i delkursen Marknadsföring Företagsekonomi A Kurs: Marknadsföring, Företagsekonomi, A Datum: 2014.03.29 Tid: 14:15 18:15 Plats: L003 Ansvarig lärare: Mari-Ann Karlsson, Claes Gunnarsson Antal

Läs mer

Hej! Erik Fors-Andrée. Entreprenör som driver cruited.com. Mejl: efa@efa.nu. Blogg: www.vd-blogg.se. LinkedIn: linkedin.

Hej! Erik Fors-Andrée. Entreprenör som driver cruited.com. Mejl: efa@efa.nu. Blogg: www.vd-blogg.se. LinkedIn: linkedin. Hej! Entreprenör som driver cruited.com Mejl: efa@efa.nu Blogg: www.vd-blogg.se LinkedIn: linkedin.com/in/forsandree Sociala medier som plattform för chefskap och ledarskap Belysa, utmana tankarna och

Läs mer

Återkoppling från fredagens föreläsning Relationers betydelse för företag Kundens drivkrafter som drivkraft Värdenätverk, och industriella nätverk

Återkoppling från fredagens föreläsning Relationers betydelse för företag Kundens drivkrafter som drivkraft Värdenätverk, och industriella nätverk Återkoppling från fredagens föreläsning Relationers betydelse för företag Kundens drivkrafter som drivkraft Värdenätverk, och industriella nätverk Förändra kundens roll från aktiv till passiv. Kunden och

Läs mer

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B Detta whitepaper hjälper dig att identifiera vilka faktorer som påverkar kundlojalitet och hur du kan stärka lojaliteten

Läs mer

e-barometern [konsument] mars 2017 av Carin Blom, Detaljhandelsanalytiker PostNord Sverige

e-barometern [konsument] mars 2017 av Carin Blom, Detaljhandelsanalytiker PostNord Sverige Mars 2017 Mars-summering E-handelskonsumtionen ökade med 22 procent, jämfört med mars 2016. 66 procent av svenskarna e-handlade under månaden. Starkare modeförsäljning under mars jämfört med januari och

Läs mer

Att påverka efterfrågan. Kännetecken Industriell MF 2. Marknadsanalys producent. Kännetecken Industriell MF 1

Att påverka efterfrågan. Kännetecken Industriell MF 2. Marknadsanalys producent. Kännetecken Industriell MF 1 Att påverka efterfrågan Fem synsätt på företagets relation till marknaden: Produktionsorientering Produktorientering Försäljningsorientering Marknadsföringsorientering Samhällsorientering Massmarknadsföring

Läs mer

Marknadsföring som ger relationer för livet? Generella affärsprinciper. Ola.Feurst@bat.se. Timing Matchning av kompetens och avgörande värderingar

Marknadsföring som ger relationer för livet? Generella affärsprinciper. Ola.Feurst@bat.se. Timing Matchning av kompetens och avgörande värderingar Marknadsföring som ger relationer för livet? Ola.Feurst@bat.se Generella affärsprinciper Timing Matchning av kompetens och avgörande värderingar Styrkor Uthålligt framgångsrika skillnader Relationer Kanaler

Läs mer

AGENDA. Vad gör Caperio? Marknad och verksamhet Mål och strategier Finansiell utveckling Summering Frågor

AGENDA. Vad gör Caperio? Marknad och verksamhet Mål och strategier Finansiell utveckling Summering Frågor AGENDA Vad gör Caperio? Marknad och verksamhet Mål och strategier Finansiell utveckling Summering Frågor Caperio Sveriges mest expansiva IT- företag. Vi levererar lösningar inom IT- infrastruktur Ell kunder

Läs mer

e-barometern [konsument] april 2017

e-barometern [konsument] april 2017 April 2017 April-summering E-handelskonsumtionen ökade med 14 procent, jämfört med april 2016. 63 procent av svenskarna e-handlade under månaden. Större andel apoteksvaruköp e-handlades under april jämfört

Läs mer

Transcendental Marknadsföring. Fredrik Nordin Linköpings Universitet

Transcendental Marknadsföring. Fredrik Nordin Linköpings Universitet Transcendental Marknadsföring Fredrik Nordin Linköpings Universitet Vi ställde några enkla frågor..kring värdeskapande och marknadsföringsstrategier till personer i möbelbranschen Några svar passade inte

Läs mer

Lojalitet bland Königs VIP-kunder. Ilse Fabritius

Lojalitet bland Königs VIP-kunder. Ilse Fabritius Lojalitet bland Königs VIP-kunder Ilse Fabritius Examensarbete Up i turism 2010 MASTERARBETE Arcada Utbildningsprogram: Turism Identifikationsnummer: 2772 Författare: Ilse Fabritius Arbetets namn: Lojalitet

Läs mer

Studentsynpunkter? Vad menas med IT i organisationer. Moderna affärsstrategier. Beskriva organisationer ur olika perspektiv.

Studentsynpunkter? Vad menas med IT i organisationer. Moderna affärsstrategier. Beskriva organisationer ur olika perspektiv. Moderna affärsstrategier Beskriva organisationer ur olika perspektiv F2 Vad menas med IT i organisationer IT i organisation Vad är en organisation? Vad menas med perspektivet IT i organisationer? Studentsynpunkter?

Läs mer

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND SÄLJKULTUR ANALYS BAKGRUND OAVSETT BRANSCH och verksamhet råder stenhård konkurrens om kunder och affärer. På VD:s och försäljningschefens bord vilar ansvaret att ständigt leverera tillväxt och lönsamhet.

Läs mer

5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden. TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi

5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden. TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi 5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi Övningarnas innehåll 6. Analyser och framtid Harjoitusty ö 5. Försäljning, marknadsföring och kundens

Läs mer

Konkurrensmedlet erbjudandet Marknadsföring 722G86. Daniel Kindström, daniel.kindstrom@liu.se

Konkurrensmedlet erbjudandet Marknadsföring 722G86. Daniel Kindström, daniel.kindstrom@liu.se Konkurrensmedlet erbjudandet Marknadsföring 722G86 Daniel Kindström, daniel.kindstrom@liu.se Produkters nivåer - Olika delar av produkten Utökad produkt Påtaglig produkt Garan9er Tilläggs- tjänster Kärnprodukt

Läs mer

OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND

OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND 8 mars 2010 OBSERVATIONSGUIDE VAGABOND Version 1.0 8 mars 2010 Projektledare: Anders Ankarlid Vårt uppdrag: Att hjälpa företag med service. Invent Observer har funnits sedan

Läs mer

Strategi och styrning av distributionssystem

Strategi och styrning av distributionssystem Strategi och styrning av distributionssystem Marknadsföring och distribution, 722g34 21 jan 2014 Anders Parment, Ph. D. Konkurrensstrategi: synsätt Marknadsbaserad konkurrensstrategi Resursbaserad konkurrensstrategi

Läs mer

Kundservice & Feedback -Efterarbetet

Kundservice & Feedback -Efterarbetet Kundservice & Feedback -Efterarbetet Hur skapar man förändring mot kundorientering Källa: Catrin Brodin, Way group Kundtjänst Frontlinjen och nyckelfunktion för kundupplevelsen - Kultur och kundupplevelse,

Läs mer

KVALITET VID UPPHANDLING AV TJÄNSTER

KVALITET VID UPPHANDLING AV TJÄNSTER KVALITET VID UPPHANDLING AV TJÄNSTER Henrik Eriksson, PhD, Docent Quality Sciences och Centre for Healthcare Improvement (CHI) Chalmers tekniska högskola Agenda Kvalitet & tjänstekvalitet Kvalitetsutveckling

Läs mer

Sociala Medier för Employer branding och Rekrytering

Sociala Medier för Employer branding och Rekrytering Sociala Medier för Employer branding och Rekrytering STPs Testdag den 26 maj 2010 Operaterrassen, Stockholm Monica Westberg, Ericsson Anna Dyhre, Mindshift Agenda Introduktion Bakgrund till att göra internationell

Läs mer

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Helhetslösningar Varför låter det så bra men är så svårt? Christian Kowalkowski Tekn. dr, docent i industriell marknadsföring

Läs mer

MERFÖRSÄLJNING I DEN DIGITALA KANALEN

MERFÖRSÄLJNING I DEN DIGITALA KANALEN MERFÖRSÄLJNING I DEN DIGITALA KANALEN EN SUMMERING AV VÅR PROJEKTLEDARE, FREDRIKA WIKTORINS EXAMENSARBETE OM MERFÖRSÄLJNING I DEN DIGITALA KANALEN SOM GENOMFÖRDES VID HANDELSHÖGSKOLANS CENTER FOR RETAILING,

Läs mer

vad är marknadsföring?

vad är marknadsföring? om föreläsaren praktisk marknadsföring ring RPC Stockholm, den 16 december 2004 pappa (Milton, 10 och Nellie 7) ekonomie doktor (affärsautomatiseringar) forskare (Stocholms universitet: marknadsföring)

Läs mer

DET ÄR MÄNNISKOR SOM SKAPAR SÄKERHETEN

DET ÄR MÄNNISKOR SOM SKAPAR SÄKERHETEN DET ÄR MÄNNISKOR SOM SKAPAR SÄKERHETEN VÄLKOMMEN! ADI är den marknadsledande distributören av brand- och säkerhetsprodukter och har bedrivit verksamhet i över 30 år. Vi säljer allt från video- till brandsäkerhetslösningar

Läs mer

A" hantera övergångar erfarenheter från Svenska och Finska företag vid kanalexpansion. John Jeansson Linnéuniversitetet

A hantera övergångar erfarenheter från Svenska och Finska företag vid kanalexpansion. John Jeansson Linnéuniversitetet A" hantera övergångar erfarenheter från Svenska och Finska företag vid kanalexpansion John Jeansson Linnéuniversitetet Gemensamt forskningsprojekt Anna Sell, Ekon.Dr Åbo Akademi John Jeansson, Ekon.Dr

Läs mer

Benchmark Loyalty Stockholm 2017

Benchmark Loyalty Stockholm 2017 Benchmark Loyalty Stockholm 2017 Kundlojalitet i en datadriven värld En årlig sammanställning över utmaningar och lösningar kring kundklubbar och lojalitetsprogram It has never been easier to get advanced

Läs mer

Introduktion Sociala medier

Introduktion Sociala medier Introduktion Sociala medier Webinar CAPS 23 jan 2019 Kompetensområde: Digital Marknadsföring BAS MEDIUM AVANCERAD MASTERCLASS (fristående tillfällen) Digital marknadsföring Målgrupp: Marknadsförare och

Läs mer

Canon Business Services

Canon Business Services Canon Business Services Förändrar ditt företag Canon Business Services När konsumenternas beteenden ändras påverkar det hur företagen drivs och fungerar hur organisationer bygger och säljer sina produkter

Läs mer

Affärsmodeller och samarbete på framtidens Internet

Affärsmodeller och samarbete på framtidens Internet Världshandelsdagen 2008 "Bortom Web 2.0" Affärsmodeller och samarbete på framtidens Internet Olle Olsson Swedish Institute of Computer Science (SICS) World Wide Web Consortium (W3C) 28 augusti 2008 1 Internet

Läs mer

Jonas Ehrling Digital affärsutvecklare och konsultchef på HiQ.

Jonas Ehrling Digital affärsutvecklare och konsultchef på HiQ. Jonas Ehrling Digital affärsutvecklare och konsultchef på HiQ. Började arbeta med digitala kanaler 1998 på företaget MacMeckarna som var ett utbildningsföretag inom digital medieproduktion. Har arbetat

Läs mer

Q3-2010 Jetshop gör handel på nätet enkelt och lönsamt för butiker och konsumenter

Q3-2010 Jetshop gör handel på nätet enkelt och lönsamt för butiker och konsumenter e-survey Q3-2010 Jetshop gör handel på nätet enkelt och lönsamt för butiker och konsumenter FÖRORD OCH KOMMENTAR Socala medier har nu på bred front slagit igenom som en naturlig del i kommunikation och

Läs mer

Ulf Streiby. CRM konsult/affärsutveckla re Abalon AB

Ulf Streiby. CRM konsult/affärsutveckla re Abalon AB Ulf Streiby CRM konsult/affärsutveckla re Abalon AB Kundens hjärta förtjänar man! Vad händer med kundrelationen när mycket av kontakten och handeln blir digital Hur förtjänar man kundens hjärta och lojalitet

Läs mer

Hanna Kumpu & Jenna Påfs. Bankers marknadsföring och hur den påverkar kundrelationen

Hanna Kumpu & Jenna Påfs. Bankers marknadsföring och hur den påverkar kundrelationen Hanna Kumpu & Jenna Påfs Bankers marknadsföring och hur den påverkar kundrelationen Företagsekonomi och turism 2013 FÖRORD Detta lärdomsprov påbörjades i november 2012 och slutfördes under våren 2013.

Läs mer

Sveriges myndigheter i statens (medborgarnas?) tjänst

Sveriges myndigheter i statens (medborgarnas?) tjänst Sveriges myndigheter i statens (medborgarnas?) tjänst 1 Marknad Sverige år 1900 Bo Dahlbom Sverige år 2000 Bo Dahlbom Det moderna miraklet 200 000 150 000 Bnp per person i Sverige 100 000 50 000 5 000

Läs mer

Pris, Produkt, Plats och Påverkan

Pris, Produkt, Plats och Påverkan Pris, Produkt, Plats och Påverkan Marknadsmixen 4P Pris Produkt Påverkan Plats 2 Vad består en produkt av? Service Varumärkes namn Kvalitet Förpackning Leverans & betalningsvillkor Kärnprodukt Utseende

Läs mer

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Internet och sociala medier Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Min agenda Lite om.se Sociala medier vad är det vi pratar om? Vad är nyttan? Vilka är riskerna? Några

Läs mer

Supply chain integration- Forskningsläget. Susanne Hertz, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping

Supply chain integration- Forskningsläget. Susanne Hertz, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping Supply chain integration- Forskningsläget Susanne Hertz, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping Integration Varför Vad menas Sätt att förändra integration Makt Hinder Vad händer och vad

Läs mer

Spelar roll - En studie av Folksams kunders varumärkesuppfattning. Författare: Helena Lindblom & Stina Näslund Handledare: Sofia Isberg

Spelar roll - En studie av Folksams kunders varumärkesuppfattning. Författare: Helena Lindblom & Stina Näslund Handledare: Sofia Isberg Författare: Helena Lindblom & Stina Näslund Handledare: Sofia Isberg Student Handelshögskolan Vårterminen 2009 Kandidatuppsats, 15hp Spelar roll - En studie av Folksams kunders varumärkesuppfattning Förord

Läs mer

Affärsplan. Grupp 13. Simplex

Affärsplan. Grupp 13. Simplex Grupp 3 Affärsplan Simplex Simplex gör det möjligt för alla med ett hushåll att låna samt hyra ut prylar som inte används kontinuerligt i hemmet. Via en hemsida sparar kunden pengar och utrymme samtidigt

Läs mer

Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten. Kvalitativt jämställdhetsarbete

Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten. Kvalitativt jämställdhetsarbete Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten Kvalitativt jämställdhetsarbete Varför fick jag uppdraget att prata på denna konferens? Vad kan kommunala räddningstjänster lära av

Läs mer

RELATIONSSKAPANDE MARKNADSFÖRINGSÅTGÄRDER

RELATIONSSKAPANDE MARKNADSFÖRINGSÅTGÄRDER RELATIONSSKAPANDE MARKNADSFÖRINGSÅTGÄRDER En studie om detaljhandelns verksamhet kring kundlojalitetsbegreppet. MARKETING ACTIVITIES IN ORDER TO BUILD RELATIONSHIPS A study about the loyalty of retail

Läs mer

Promotion (Påverkan) Thomas Rosenfall IEI

Promotion (Påverkan) Thomas Rosenfall IEI Promotion (Påverkan) Thomas Rosenfall IEI 1 Agenda Masskommunikation Personlig försäljning Direktkommunikation Promotion mix Interaktiv kommunikation Att utforma en marknadskommunikationskampanj 2 Påverkan:

Läs mer

Nya tidens lojalitetsarbete

Nya tidens lojalitetsarbete 5 råd för att lyckas med din satsning 5 råd för att lyckas med din satsning Det är dags att ta ert lojalitetsarbete till nästa nivå. Men vad behöver man tänka på när man ska investera i en lojalitetsplattform?

Läs mer

Omtentamen i delkursen Marknadsföring Företagsekonomi A

Omtentamen i delkursen Marknadsföring Företagsekonomi A Omtentamen i delkursen Marknadsföring Företagsekonomi A Kurs: Marknadsföring, Företagsekonomi, A Datum: 2013.11.16 Tid: 08:15-12:15 Plats: L003 Ansvarig lärare: Mari-Ann Karlsson, Claes Gunnarsson 019-303008

Läs mer

Benchmark Loyalty Stockholm. En sammanställning över utmaningar och lösningar kring kundklubbar och lojalitetsprogram.

Benchmark Loyalty Stockholm. En sammanställning över utmaningar och lösningar kring kundklubbar och lojalitetsprogram. Benchmark Loyalty Stockholm En sammanställning över utmaningar och lösningar kring kundklubbar och lojalitetsprogram. Innehållsförteckning Mobil marknadsföring...4 Hur påverkas kommunikationen med konsumenterna,

Läs mer

Benchmark Loyalty Stockholm. En sammanställning över utmaningar och lösningar kring kundklubbar och lojalitetsprogram.

Benchmark Loyalty Stockholm. En sammanställning över utmaningar och lösningar kring kundklubbar och lojalitetsprogram. Benchmark Loyalty Stockholm En sammanställning över utmaningar och lösningar kring kundklubbar och lojalitetsprogram. Innehållsförteckning Mobil marknadsföring...4 Hur påverkas kommunikationen med konsumenterna,

Läs mer

Marketing Automation bortom Inbound Marketing

Marketing Automation bortom Inbound Marketing Marketing Automation bortom Inbound Marketing Malin Sjöman malin@hagvallsjoman.se linkedin.com/in/malinsjoman @MalinSjoman slideshare.net/malinsjoman hagvallsjoman.se/blog Malin Sjöman Grundare och partner

Läs mer

CRM i molnet. Nätverket för dig inom Marknad, Sälj & Kundservice Bli medlem kostnadsfritt på www.wednesdayrelations.org

CRM i molnet. Nätverket för dig inom Marknad, Sälj & Kundservice Bli medlem kostnadsfritt på www.wednesdayrelations.org CRM i molnet. Från relationer till upplevelser - mjuka värden och hårda fakta Stockholm 20 september Viktoria Ohlsson Marknadsansvarig Wednesday Relations Medlemmar (11 000) Leverantörer Konsulter Byråer

Läs mer

Kort varumärkesskola Myrdal Bratt Partners

Kort varumärkesskola Myrdal Bratt Partners Kort varumärkesskola asa@myrdalbrattpartners.se 0704-102107 Vad är värdet av ett varumärke? Blindtest 44 % 51 % Varumärkestest 65 % 23 % Varumärken Varumärken Associationer Smart Låga priser Brett sortiment

Läs mer

Petra Engström Stockholm Business region Maj 2007

Petra Engström Stockholm Business region Maj 2007 FÖR VEM DESIGNAR DU? Petra Engström Stockholm Business region Maj 2007 EN PRODUKTS URSPRUNG Vad ger en produkt existensberättigande? Är det tillgång och efterfrågan? Eller är det så att åtrå, längtan,

Läs mer

Erbjud era kunder gratis Wi-Fi, samtidigt som ni bygger en ny unik marknadsföringskanal

Erbjud era kunder gratis Wi-Fi, samtidigt som ni bygger en ny unik marknadsföringskanal Erbjud era kunder gratis Wi-Fi, samtidigt som ni bygger en ny unik marknadsföringskanal Med en social HotSpot från Idékonsulten får ni möjligheten att bygga en egen unik marknadsföringskanal till personer

Läs mer

SÅ HANTERAR DU ARGA KUNDER (13 TIPS)

SÅ HANTERAR DU ARGA KUNDER (13 TIPS) SÅ HANTERAR DU ARGA KUNDER (13 TIPS) Missnöjda kunder är en av de svåraste och mest jobbiga uppdragen att hantera. Men att kunna hantera sina missnöjda kunder på rätt sätt är otroligt viktigt och kan ofta

Läs mer

TEIO05 Grundläggande entreprenörskap och idékvalificering. Omvärlds- och marknadsanalys 10 februari 2014 Ingela Sölvell,

TEIO05 Grundläggande entreprenörskap och idékvalificering. Omvärlds- och marknadsanalys 10 februari 2014 Ingela Sölvell, TEIO05 Grundläggande entreprenörskap och idékvalificering Omvärlds- och marknadsanalys 10 februari 2014 Ingela Sölvell, ingela.solvell@liu.se Idé >ll affärsidé Omvärldens (ständiga) förändring öppnar för

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till denna gång Du som har boken Marknadsföring i en ny tid läs kapitel tre aktivitets och kampanjplanering Du som har boken

Läs mer

Vad är det som äger rum på marknaden?

Vad är det som äger rum på marknaden? ITSM Borås 2013 Högskolan i Borås 12.9.2013 Service management och service som kundperspektiv CERS Centre for Relationship Marketing and Service Management SVENSKA HANDELSHÖGSKOLAN Vad är det som äger

Läs mer

Vilka trender kommer att vara viktiga för din business under 2011

Vilka trender kommer att vara viktiga för din business under 2011 Vilka trender kommer att vara viktiga för din business under 2011 Av Alice Christensson/ BarfotaChefen BarfotaChefen Häng på innovationerna För dina konsumenter är det viktigt med innovationer. Apples

Läs mer

Affärsmodellernas förändring inom handeln

Affärsmodellernas förändring inom handeln Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet Affärsmodellernas förändring inom handeln PROFESSOR ULF JOHANSSON, EKONOMIHÖGSKOLAN VID LUNDS UNIVERSITET Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet

Läs mer

En vägledning i vårt dagliga arbete

En vägledning i vårt dagliga arbete Vår uppförandekod En vägledning i vårt dagliga arbete Specialfastigheter är ett helägt statligt bolag. Det medför ett särskilt ansvar. Såväl som arbetsgivare, medarbetare, affärspartner och samhällsaktör

Läs mer

Lite mer än bara träning - En studie om relationsmarknadsföring och kundlojalitet inom gymbranschen

Lite mer än bara träning - En studie om relationsmarknadsföring och kundlojalitet inom gymbranschen Kandidatuppsats Lite mer än bara träning - En studie om relationsmarknadsföring och kundlojalitet inom gymbranschen Författare: Kaisa Ekqvist Handledare: Martin Amsteus & Joachim Timlon Examinator: Richard

Läs mer

R E K R Y T E R I N G S BY R Å N

R E K R Y T E R I N G S BY R Å N R E K R Y T E R I N G S BY R Å N R E K RY T E R I N G S O M M A R K N A D S F Ö R I N G Rekrytering som marknadsföring Employer branding är branding Kandidater är konsumenter Rekrytering är marknadsföring

Läs mer

Definitioner Event syftar på det arrangemang/evenemang som samlar målgruppen i tid och rum och som inkluderar ett möte i vilket en upplevelse skapas o

Definitioner Event syftar på det arrangemang/evenemang som samlar målgruppen i tid och rum och som inkluderar ett möte i vilket en upplevelse skapas o Sponsring Definitioner Event syftar på det arrangemang/evenemang som samlar målgruppen i tid och rum och som inkluderar ett möte i vilket en upplevelse skapas och ett budskap kommuniceras (Behrer & Larsson,

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Om rapporten. Direkt effekt 2014 - PostNord

Om rapporten. Direkt effekt 2014 - PostNord Direkt effekt 0 - PostNord Om rapporten Rapporten DR-monitorn 0 bygger på resultaten från en undersökning av svenskarnas attityder till och vanor kring att ta emot reklam i olika kanaler, främst direktreklam

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer

PRESSINFO Energi 2012 Datum: 2012-12-17 Publicering: Kl. 05.00

PRESSINFO Energi 2012 Datum: 2012-12-17 Publicering: Kl. 05.00 PRESSINFO Energi 2012 Datum: 2012-12-17 Publicering: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE ENERGIBRANSCHEN SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se

Läs mer

Samhällsengagemang och miljötänkare ger nöjdare kunder i energibranschen

Samhällsengagemang och miljötänkare ger nöjdare kunder i energibranschen FÖR MER INFORMATION JOHAN PARMLER, VD SVENSKT KVALITETSINDEX johan.parmler@kvalitetsindex.se 073-151 75 98 PRESSMEDDELANDE 2017-11-27 Samhällsengagemang och miljötänkare ger nöjdare kunder i energibranschen

Läs mer

Modularitet en förutsättning för behovssammansatta expeditionära insatser 27 maj 2008 Den kundorienterade organisationen Utgångspunkter och centrala

Modularitet en förutsättning för behovssammansatta expeditionära insatser 27 maj 2008 Den kundorienterade organisationen Utgångspunkter och centrala Modularitet en förutsättning för behovssammansatta expeditionära insatser 27 maj 2008 Den kundorienterade organisationen Utgångspunkter och centrala element för verksamhetsutveckling Ek. Dr John Söderström

Läs mer

Segmentering. i industrin. Dagens agenda. Vad är segmentering? Hur kan man segmentera? Att segmentera i tre steg. Prolog: Om mig själv

Segmentering. i industrin. Dagens agenda. Vad är segmentering? Hur kan man segmentera? Att segmentera i tre steg. Prolog: Om mig själv Segmentering Hur det fungerar i teorin och i verkligheten i industrin Per Åsberg, 5 september 2011 Dagens agenda Vad är segmentering? Hur kan man segmentera? Att segmentera i tre steg Segmentering e e

Läs mer

Saknar du en UID riskerar du att försvinna i den globala reapriskonkurrensen. Ditt UID - värde skapas i din kommunikation!

Saknar du en UID riskerar du att försvinna i den globala reapriskonkurrensen. Ditt UID - värde skapas i din kommunikation! Saknar du en UID riskerar du att försvinna i den globala reapriskonkurrensen. Ditt UID - värde skapas i din kommunikation! www.uidfuturemap.se 1 I vilken slags värld vill vi leva och arbeta? Kvaliteter

Läs mer

Customer Journey Design. Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse

Customer Journey Design. Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse Customer Journey Design Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse Kunden är den viktigaste tillgången Det finns ett talesätt som säger att kunden är den viktigaste

Läs mer

FRAMTIDENS DESTINATION OCH UPPLEVELSER

FRAMTIDENS DESTINATION OCH UPPLEVELSER FRAMTIDENS DESTINATION OCH UPPLEVELSER Hur skapar vi nya erbjudanden inom aktiv turism? Vad är upplevelseutveckling? Samverkan enda sättet att lyckas! Ingen turist kommer för att göra en enda sak!! Gösta

Läs mer

Hur små företag utvecklar och kommersialiserar nya produkter. Lars Löfqvist

Hur små företag utvecklar och kommersialiserar nya produkter. Lars Löfqvist Hur små företag utvecklar och kommersialiserar nya produkter Lars Löfqvist Några definitioner Litet etablerat företag = färre än 50 anställda, etablerat på sin marknad Innovation = processen i företag

Läs mer

Ramverk för: Resultatmätning. Aktivitet: Uppdragsgivare: Marknad 1: Aktivitetsperiod: Copyright 2013. Pyramid Communication AB

Ramverk för: Resultatmätning. Aktivitet: Uppdragsgivare: Marknad 1: Aktivitetsperiod: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Ramverk för: Resultatmätning Aktivitet: Uppdragsgivare: Marknad 1: Aktivitetsperiod: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Att mäta resultat av marknadsinvesteringarna Att följa upp och mäta resultaten

Läs mer

Sida. SRM-strategi Motor Management

Sida. SRM-strategi Motor Management Sida SRM-strategi Motor Management SRM 2015-10-15 Sida 2 Leverantörsutveckling och Trygg-Hansas ambition Lyfta vår verksamhet genom att fixa basleveranserna Skapa en kundkultur genom att agera i enlighet

Läs mer

Kartläggning av Dressmann i sociala medier

Kartläggning av Dressmann i sociala medier Google Kartläggning av Dressmann i sociala medier När man skriver in ordet Dressman i sökrutan på google.com får man 12 800 träffar på svenska sidor. Träffarna handlar bl.a. om Dressmanns hemsida, lediga

Läs mer

intryck & avtryck för & av folk

intryck & avtryck för & av folk intryck & avtryck för & av folk Folkets Hus Göteborg Riktning för framtiden Huset Erbjudandet Varumärket Identiteten Platsen Människorna Miljön Kommunikationen VISION Visionen är vår övergripande ledstjärna

Läs mer

Syns du inte finns du inte

Syns du inte finns du inte Sociala medier för företagare Syns du inte finns du inte Oscar Höglund 2013 3 Innehåll: Förord 5 Sociala medier 7 Hur använder företag sociala medier?..9 Nätverkande medarbetare?.10 Varför LinkedIn 11

Läs mer

Lojalitet på Instagram - Vilka faktorer påverkar lojaliteten hos ett företags instagramföljare?

Lojalitet på Instagram - Vilka faktorer påverkar lojaliteten hos ett företags instagramföljare? Lojalitet på Instagram - Vilka faktorer påverkar lojaliteten hos ett företags instagramföljare? Kandidatuppsats 15 hp Kandidatprogram i Företagsekonomi Företagsekonomiska institutionen Uppsala universitet

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Hur når du fram med ditt varumärke i en digitaliserad värld?

Hur når du fram med ditt varumärke i en digitaliserad värld? Hur når du fram med ditt varumärke i en digitaliserad värld? Björn Alberts http:// http://twitter.com/bjornalberts http://linkedin.com/in/bjornalberts Det enkla svaret Genom att göra skillnad Genom att

Läs mer

2013-04-09. Vem är vi? Magnus Äng

2013-04-09. Vem är vi? Magnus Äng 1 2 Vem är vi? Magnus Äng 3 14 år 4 5 TopVisible 6 Kunder Digital byrå ü Grundandes 2012 ü 7 st i TopVisible-team ü +50 år samlad erfarenhet inom Digital Marketing ü Omsättning ca 5,1 Mkr ü Resultat ca

Läs mer

Framtidsscenario 2022

Framtidsscenario 2022 Framtidsscenario 2022 framtaget under Phorecast Session för Almega Saco Unionen inom ramen för Tjänstesektorns samarbetsavtal Daniel Byström, Lars Lundqvist och Eva Ribbenhall på uppdrag av Phorecast AB

Läs mer

Egentligen låter det ju ologiskt, en faktureringstjänst som pratar med marknadsföraren. Men vi ska förklara i den här guiden. Därefter ska vi visa

Egentligen låter det ju ologiskt, en faktureringstjänst som pratar med marknadsföraren. Men vi ska förklara i den här guiden. Därefter ska vi visa FÖR MARKNADSFÖRARE Egentligen låter det ju ologiskt, en faktureringstjänst som pratar med marknadsföraren. Men vi ska förklara i den här guiden. Därefter ska vi visa hur du som marknadsförare kan använda

Läs mer