Kursbeskrivning Det professionella samtalet II (7,5 hp)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kursbeskrivning Det professionella samtalet II (7,5 hp)"

Transkript

1 Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Ingrid Hultén Tfn Kursbeskrivning Det professionella samtalet II (7,5 hp) Allmän information om kursen och dess innehåll Studiehandledning Kursens syfte Denna kurs är en fortsättning av Det professionella samtalet I, och tar upp teorier och metoder för tillämpning och analys av professionella samtal. Kursens innehåll tillämpning av samtal med återkoppling på färdigheter och förhållningssätt etik för professionella samtal lösningsbyggande modeller och metoder i samtal begrepp och metoder för att analysera samtal Under kursens gång ges studenterna möjlighet att påverka kursens innehåll.

2 Undervisning Undervisningen är processinriktad och bygger i stor utsträckning på kursdeltagarnas behov och erfarenheter. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, gruppuppgifter och tillämpning av samtal. För att uppnå kursens mål krävs inslag av färdighetsträning i små grupper där kursdeltagarna analyserar och erhåller återkoppling på sina insatser. Under kursens gång ges studenterna möjlighet att påverka kursens arbetssätt. Kursen utvärderas elektroniskt. Kursen går på distans. Distansformen innebär att undervisningen är koncentrerad och förlagd till två tillfällen. Vid sammankomsterna på Stockholms universitet kommer undervisningen att bestå av föreläsningar, seminarier och redovisningar. Mellan sammankomsterna ligger fältstudier, litteraturinläsning samt litteraturseminarium på Mondo. Kursdeltagarna delas in studiegrupper. Grupperna kommer att tilldelas ett eget forum på Mondo. Kontakt mellan kursansvariga och kursdeltagare sker i forumet Fråga kursansvarig Tid för planering och upplägg av gemensamma uppgifter ges vid kursstart. Begränsningar Antalet tillfällen för prov och praktik eller motsvarande utbildningsperioder för att bli godkänd är begränsat till: 5 Kunskapskontroll och examination Kursen examineras genom deltagande i samtalsträning, deltagande i muntligt litteraturseminarium, en skriftlig redovisning av valbar litteraturstudie och en skriftlig analys av ett autentiskt fall. Som betyg på kursen används en sjugradig målrelaterad betygsskala med graderna (i fallande ordning) A, B, C, D, E, Fx och F. Den som har godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. Formalia För skriftliga uppgifter gäller följande: använd teckensnittet Times new roman, 12 punkter och 1,5 radavstånd källhänvisningarna ska vara korrekta och litteraturförteckning ska finnas med texten ska vara rättstavad sidorna ska vara numrerade ditt namn ska stå i sidhuvudet även om du har en förstasida

3 Förväntade studieresultat Efter genomgången kurs förväntas studenten ha förmåga att tillämpa samtalsmodeller och färdigheter i professionella samtal analysera professionella samtal utifrån kommunikations- och samtalsteoretiska begrepp urskilja och definiera etiska frågeställningar av betydelse för professionella samtal Betygskriterier för Det Professionella Samtalet II A Studenten visar i samtalsanalysen ett genomgående kritiskt och problematiserande resonemang om det inspelade samtalet i relation till relevanta begrepp och teorier avseende professionella samtal. Studenten reflekterar kring samtalet ur sökandens perspektiv, drar självständiga och relevanta slutsatser om sitt agerande och visar förmåga att urskilja, förklara och kritiskt bearbeta sitt agerande i relation till sin roll som samtalsledare. Framställningen av analysen visar en fördjupad förståelse som kommer till uttryck genom att den är mycket tydlig, stringent och logisk. Den är dessutom genomgående väl förankrad i momentets litteratur, föreläsningar och seminarier. B Studenten kan i samtalsanalysen diskutera det inspelade samtalet i förhållande till relevanta begrepp och teorier avseende det professionella samtalet. Centrala avsnitt och innehåll i samtalet belyses och exemplifieras. Samtalsanalysen visar författarens förmåga till självreflektion genom att relevanta slutsatser dras om sin roll som samtalsledare. Samtalsanalysen framställs på ett tydligt och logiskt sätt och är genomgående vara väl förankrad i momentets litteratur, föreläsningar och seminarier. C Studenten kan i samtalsanalysen relatera det inspelade samtalet i till relevanta begrepp, teorier, metod och modell avseende det professionella samtalet. Förslag på alternativa metoder motiveras och diskuteras. Samtalsanalysen anknyter till kursens litteratur, föreläsningar och seminarier som visar på en god förståelse. Kraven på formalia uppfylls och framställningen har logisk struktur.

4 D E Fx F Studenten kan i samtalsanalysen relatera det inspelade samtalet till relevanta begrepp, teorier, metod och modell avseende det professionella samtalet. Samtalsanalysen anknyter till kursens litteratur, föreläsningar och seminarier. Kraven på formalia uppfylls och framställningen är logisk. Studenten kan i samtalsanalysen relatera det inspelade samtalet till huvudsakligen relevanta begrepp, teorier, metod och modell avseende det professionella samtalet Samtalsanalysen anknyter till kursens litteratur, föreläsningar och seminarier i tillfredställande omfattning. Kraven på formalia uppfylls i tillräcklig grad och framställningen är mestadels logisk. Uppgiften brister på något/några av följande punkter. Grundläggande förståelse för och kunskap om kursens innehåll Språklig framställning, struktur och/eller formalia Väsentligt innehåll enligt instruktion för uppgiften Förankring i kursens litteratur Underlag för bedömning saknas eller samtalsanalysen kan inte bedömas pga avsaknad av eller avsevärda brister avseende punkterna i Fx

5 KURSLITTERATUR OCH ÖVRIGA LÄROMEDEL Obligatorisk litteratur Andersen, Tom. (1996) Reflekterande processer - samtal och samtal om samtalen. Stockholm: Mareld. (ca 160 sidor) Berg, Insoo Kim och De Jong, Peter. (2003) Att bygga lösningar-en lösningsfokuserad samtalsmodell. Stockholm:Mareld (ca300 sidor) Collste, Göran (1996) Inledning till etiken Lund: Studentlitteratur (100 sidor) Holm, Ulla. (2001). Empat-att förstå andra människors känslor. Stockholm: Natur & Kultur.(Sid )(ca: 80 sidor) Lindh, Gunnel. (1997) Samtalet- i studie- och yrkesvägledningsprocessen. Stockholm: HLS Förlag. Kapitel 4, 5 och 6.(ca 170 sidor) Valbar litteratur ca 200 sidor. Litteraturen Den obligatoriska litteraturen behandlas bl a vid föreläsningar, seminarier, samtalstillämpningar och i den större examinationsuppgiften Samtalsanalys. Du ska också läsa ca 200 sidor valbar litteratur. Du kan läsa fack- eller skönlitteratur som anknyter till kursens syfte. Litteratur kan du hitta genom att söka på Internet, t ex eller eller gå in i en bokhandel och smaka på böckerna. Om du är osäker på vad du ska välja kan du kontakta oss.

6 Samtalsträningen Vid andra tillfället kommer ni att genomföra tillämpning av samtal. Dessa tillfällen är obligatoriska. Under tillämpningen av samtal kommer ni att växla mellan att vara samtalsledare, berättare och observatörer. Som utgångspunkt för dessa autentiska samtal vill vi att du som berättare tar med en frågeställning att bli vägledd kring, som handlar om dig själv i relation till din yrkesroll eller någon annan aktuell frågeställning du brottas med. Den lärare ni har i samtalsträning kommer att läsa och bedöma er samtalsanalys. Studieuppgifter Här följer information om studieuppgifterna som ingår i kursen. Ytterligare information om samtalsanalysen som är den större examinationsuppgiften - kommer du att få vid den första sammankomsten. Några uppgifter kommer att genomföras i basgrupp. Vi skapar grupperna som kommer att bestå av 5-6 personer. Presentation Presentera dig för dina kurskamrater under Forumet Presentation på Mondo. Berätta lite om vem du är och vad som gjort att du sökt dig till kursen. Syftet är förstås att lära känna varandra men också för att vi vill inspirera till kommunikation på Mondo. Studieuppgift 1 Litteraturstudier inför första sammankomsten Inför den första sammankomsten läses Holm och Berg/De Jong. Vid den första sammankomsten kommer vi att ha ett seminarium om lösningsbyggande metoder i samtal.

7 Studieuppgift 2 Samtal om empati. Uppgiften har dubbla syften: dels att stimulera till kommunikation på Mondo och dels att bidra till bearbetning av litteraturen. Du ska lägga ut en reflektion du gjort utifrån din läsning av Holm och egna erfarenheter i livet. Du ska även i din basgrupp reflektera kring andras reflektioner. Du arbetar med detta i Mondo i forumet Uppgift 2 före första sammamkomsten. Studieuppgift 3 Att bygga lösningar (efter första sammankomsten) Syftet är att prova lösningsbyggande metoder och förhållningssätt i ett autentiskt samtal. Skriv ned tankar, kommentarer, iakttagelser efter samtalet. Samtala om uppgiften med basgruppen. Skriv protokoll från gruppsamtalet. Det ska innehålla 1. en sammanfattning av vad gruppen resonerade kring 2. deltagare Lägg in det på Mondo under Uppgift 3 före den andra sammankomsten. Studieuppgift 4 Etik i samtal (efter första sammankomsten) Uppgiften är att i basgruppen samtala om etik i samtal utifrån Collste,föreläsningen samt egna erfarenheter. Vi tänker oss följande arbetsgång: Var och en formulerar en frågeställning/ett perspektiv att fördjupa sig i kring etik i samtal. Det kan handla om egna erfarenheter av etiska dilemman i samtal som du vill ha andras tankar om. Gruppen har ett seminarium kring frågeställningarna Sedan lämnar ni ett protokoll under forumet Uppgift 4 med följande deltagare frågeställningar tankar ni vill lyfta fram Protokollet lämnas före andra sammankomsten.

8 Studieuppgift 5 Valbar litteratur (andra sammankomsten) Den valbara litteraturen redovisas på ett litteraturseminarium vid den andra sammankomsten: Skriv cirka en A4-sida om den bok du valt. Presentera boken på några rader och vad den handlar om. Berätta därefter om de tankar, associationer och reflektioner den väckt hos dig. Ni ska inte skriva ett referat eller en recension av boken mera en personlig betraktelse. Till seminariet ska du också ha med dig en nedskriven frågeställning som boken väckt hos dig, och som du ska diskutera tillsammans med övriga kursdeltagare. Frågeställningen lägger du in under Uppgift 5 senast den 1 april. Studieuppgift 6 Reflektion över samtalstillämpningen (efter andra sammankomsten) Syftet med uppgiften är att fördjupa kunskapen om professionella samtal och dig själv som samtalsledare samt förberedelse inför samtalsanalysen. Uppgiften gör du för din egen skull och behöver inte nödvändigtvis reflekteras tillsamman med andra i din basgrupp. (Vill ni på eget initiativ ändå använda basgruppen för detta ändamål så är det självklart helt i sin ordning) Tanken är att det ska hjälpa dig att relatera till din samtalsledarroll i den samtalsanalys som du ska formulera som examinerande uppgift. Tillvägagångssätt Uppgiften är att reflektera över dina samtal. Börja med att själv reflektera över dina samtal enligt nedanstående. Problem- behovsidentifiering? Hade ni en gemensam frågeställning? Dina tankar om det? Ditt förhållningssätt? Hur reagerade berättaren på ditt förhållningssätt? Dina färdigheter/metoder? Vilka använde du och varför? Vilka vill du utveckla ytterligare? Hur arbetade du med perspektivvidgning i samtalet Tankar om ditt samtal i relation till begreppen intentioner och projekt Etiska aspekter Skriv ner dina tankar, reflektioner och ev slutsatser Lämna ett PM till dig själv i Inlämningsmappen.

9 Studieuppgift 7 Samtalsanalys (efter andra sammankomsten) Uppgiften består av att spela in två autentiska samtal med samma person och göra en analys utifrån riktlinjerna i detta PM. Syftet med uppgiften är att befästa och fördjupa kunskapen om det professionella samtalets teori och metod samt om er själva som samtalsledare. Analysen ska omfatta max 10 sidor som ska innehålla: 1. Kort beskrivning av den du samtalar med och syftet med samtalen 2. Ge en sammanfattande bild av innehållet i samtalen. Vilket/vilka behov eller problem har du och samtalspartnern definierat och hur har ni arbetat med det? 3. Skriv ut ca 5 minuter av ett av samtalen, se bifogade exempel, och analysera vilka samtalsfärdigheter du använder (bifogas analysen) 4. Reflektera/resonera kring samtalen utifrån nedanstående frågeställningar och anknyt till litteraturen och kursens seminarier: Intentioner/projekt (Lindh) Vad hade du respektive den du samtalade med för intentioner med samtalet? Hur visar sig dessa i handling (projekt) i samtalen? Hur hanterade du det? Möts dina och sökandens projekt? Vilka slutsatser drar du? Samtalsmodell Vilken samtalsmodell utgår du ifrån? Om du använder dig av Hägg/Kuoppas modell kan du identifiera vilka faser ni befinner er i. Om du använder dig av den lösningsfokuserade modellen, vilka steg har ni uppehållit er i?

10 Metoder och färdigheter i samtal Vilka använde du? Varför? Vilka resultat fick det? Andra metoder eller färdigheter som du i efterhand ser att du kunde ha använt varför? Etik Vad tänker du kring etik i samtalen? Etiska riktlinjer och konsekvenser för ditt agerande? Samtalet ur din samtalspartners perspektiv Hur reagerade sökanden på dina färdigheter och ditt förhållningssätt? Utvärderade du samtalet? Hur? Vad fick berättaren ut av samtalet? En sammanfattning av din analys Gör en sammanfattning av dina viktigaste reflektioner. Självvärdering Hur tänker jag kring egen utveckling under kursens gång? Hur tänker jag gå vidare med min utveckling som samtalsledare? Formulera ett gott råd till dig själv och beskriv tänkbara vägar att nå dit! Analysen skickas senast den 1 juni dels till den lärare som du har haft i samtalsträningen juni dels som en kopia till kursansvarig.

11 Exempel på utskrift med kommentarer (infoga en tabell i dokumentet så går det ganska lätt!) Berättaren Samtalsledaren Kommentarer till samtalsmetoder samt förslag till alternativa sätt Som jag förstod det hela tyckte du att du hade för mycket som stressade dig. Har du många uppgifter som du tycker borde ligga på någon annan? Sammanfattar och ber om förtydligande. Kanske borde jag ha ställt en mer öppen fråga som var mindre styrande? Ja, en del saker borde definitivt inte ligga på mig. Men det är svårt att säga vem som skulle ta dem istället. Jag har för mycket att göra, uppgifter som ingen annan kan ta över. Vill få fram vad som orsakat

12 Hur har det blivit så? problemet. Klargörande fråga eller vart leder det Vad hade hänt om jag hade omformulerat eller ställt en lösningsbyggande fråga? Det vet jag faktiskt inte. Möjligen har jag svårt att säga nej för jag tycker att det mesta är roligt Du tycker att det är besvärligt att säga nej? Här tolkar jag nog, borde ha omformulerat Ja, man kanske är för hygglig i många lägen Du menar att du tar på dig uppgifter för att vara snäll? Finns det något annat skäl också Nu omformulerar jag men jag kunde väntat med frågan. Skulle varit tyst efter omformuleringen.

13 Ja, man kanske är för hygglig i många lägen Ja, man kanske är för hygglig i många lägen säga nej? Du menar att du tar på dig uppgifter för att vara snäll? Finns det Du menar något annat att du skäl tar på också dig uppgifter för att vara snäll? Finns det något annat skäl också omformulerat Nu omformulerar jag men jag kunde väntat med frågan. Skulle varit Nu omformulerar tyst efter omformuleringen. jag men jag kunde väntat med frågan. Skulle varit tyst efter omformuleringen.

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012 Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Christer Langström Ingrid Hultén Tfn. 08 1207 63 79 christer.langstrom@edu.su.se 08-1207 63 66 ingrid.hulten@edu.su.se Studiehandledning

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp)

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Daniel Hailemariam Hanna Karlsson daniel.hailemariam@edu.su.se hanna.karlsson@edu.su.se Studiehandledning Det professionella

Läs mer

Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik

Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Hanna Karlsson Mimmi Malmer hanna.karlsson@edu.su.se mimmi.malmer@edu.su.se Studiehandledning Det professionella samtalet

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp)

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Ingela Bergmo Prvulovic Hanna Karlsson ingela.bergmo.prvulovic@edu.su.se hanna.karlsson@edu.su.se Studiehandledning Det professionella

Läs mer

Studiehandledning. Vt 14 vecka 13-22

Studiehandledning. Vt 14 vecka 13-22 2014-02-05 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning II, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling II, 7,5 ects Vt 14 vecka 13-22

Läs mer

Studiehandledning. Gruppvägledning 7,5 hp. Group Conselling 7,5 ECTS. Vårterminen Kursansvarig: Christer Langström.

Studiehandledning. Gruppvägledning 7,5 hp. Group Conselling 7,5 ECTS. Vårterminen Kursansvarig: Christer Langström. 1(11) Studiehandledning Gruppvägledning 7,5 hp Group Conselling 7,5 ECTS Vårterminen 2011 Kursansvarig: Christer Langström Kursens syfte Kursen syftar till att studenten fördjupar sina kunskaper om grupper,

Läs mer

Studiehandledning. Vt 15 vecka 13-22

Studiehandledning. Vt 15 vecka 13-22 1(11) 2014-02-12 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning II, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling II, 7,5 ects Vt 15 vecka

Läs mer

Studiehandledning. avancerad nivå. Vt 13 vecka 4-12

Studiehandledning. avancerad nivå. Vt 13 vecka 4-12 1(11) 2012-11-18 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling I, 7,5 ects Vt 13 vecka

Läs mer

Studiehandledning. avancerad nivå. Vt 15 vecka 4-13

Studiehandledning. avancerad nivå. Vt 15 vecka 4-13 1(12) 2014-11-21 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling I, 7,5 ects Vt 15 vecka

Läs mer

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå.

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. 1 (11) Datum 20151217 Institutionen för pedagogik och didaktik Vt 2016 Studiehandledning UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. Coaching Conversations: Career

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet II (7,5 hp) Vårterminen 2019

Studiehandledning Det professionella samtalet II (7,5 hp) Vårterminen 2019 Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Daniel Hailemariam Lisa M Tönus daniel.hailemariam@edu.su.se lisa.tonus@edu.su.se Studiehandledning Det professionella samtalet

Läs mer

Studiehandledning för kursen UC419F. Handledarutbildning för studie- och yrkesvägledare. 7,5 hp distans. Våren 2011

Studiehandledning för kursen UC419F. Handledarutbildning för studie- och yrkesvägledare. 7,5 hp distans. Våren 2011 STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för pedagogik och didaktik Studie- och yrkesvägledarprogrammet Marie Andersson Studiehandledning för kursen UC419F Handledarutbildning för studie- och yrkesvägledare

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp)

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) Kurs kod: UC108F Höstterminen 2017 Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Daniel Hailemariam daniel.hailemariam@edu.su.se Studiehandledning Det professionella samtalet

Läs mer

Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå.

Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå. Kurskod: PEA409 Vårterminen 2018 20171215 Vt 2018 Studiehandledning Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå. Pedagogical Practice of Career Counselling, 15 ECTS, advanced level.

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) Vårterminen 2018

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) Vårterminen 2018 Kurs kod: UC108F Vårterminen 2018 Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Daniel Hailemariam daniel.hailemariam@edu.su.se Studiehandledning Det professionella samtalet

Läs mer

Studiehandledning UC109F Det professionella samtalet II (7,5 hp) Höstterminen 2018

Studiehandledning UC109F Det professionella samtalet II (7,5 hp) Höstterminen 2018 2018-10-11 Kursansvariga: Daniel Hailemariam Lisa M Tönus Magdalena Österholm daniel.hailemariam@edu.su.se lisa.tonus@edu.su.se magdalena.osterholm@edu.su.se Studiehandledning UC109F Det professionella

Läs mer

Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp

Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för pedagogik och didaktik CAMPUS HT2017 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Kursansvariga: Fredrik Andréasson Åsa Sundelin fredrik.andreasson@edu.su.se asa.sundelin@edu.su.se

Läs mer

Studiehandledning. Study guide

Studiehandledning. Study guide Kurs kod: UC108F Höstterminen 2018 Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Daniel Hailemariam Aino Collmar Fröding daniel.hailemariam@edu.su.se aino.collmar-froding@edu.su.se

Läs mer

Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp

Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för pedagogik och didaktik Distans HT2017 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Kursansvariga: Fredrik Andréasson Åsa Sundelin fredrik.andreasson@edu.su.se asa.sundelin@edu.su.se

Läs mer

Karriärvägledningens teori och metod I 7,5 hp VT -17

Karriärvägledningens teori och metod I 7,5 hp VT -17 1(11) 2015-12-15 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Delkursansvariga: Hanna Karlsson hanna.karlsson@edu.su.se Fredrik Andreasson fredrik.andreasson@edu.su.se Karriärvägledningens teori och metod I 7,5

Läs mer

Studiehandledning. Study guide

Studiehandledning. Study guide Kurs kod: UC108F Vårterminen 2019 Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Daniel Hailemariam Aino Collmar Fröding daniel.hailemariam@edu.su.se aino.collmar-froding@edu.su.se

Läs mer

Studiehandledning. Kompetensutveckling i vägledning och karriärutveckling - teori och metod. 7,5 hp, distans

Studiehandledning. Kompetensutveckling i vägledning och karriärutveckling - teori och metod. 7,5 hp, distans Stockholms Universitet Pedagogiska institutionen Kursansvarig: Karin Hirasawa Studiehandledning Kompetensutveckling i vägledning och karriärutveckling - teori och metod 7,5 hp, distans V3-22 2011 1 Välkommen

Läs mer

Studiehandledning. Institutionen för pedagogik och didaktik

Studiehandledning. Institutionen för pedagogik och didaktik 1(12) Karriärvägledning teori och praktik I 7,5 hp VT -18 (UCG114) Delkursansvariga: Christer Langström (christer.langstrom@edu.su.se) Fredrik Andreasson (fredrik.andreasson@edu.su.se) Studiehandledning

Läs mer

Karriärvägledningens teori och metod I 7,5 hp VT -16

Karriärvägledningens teori och metod I 7,5 hp VT -16 1(11) 2015-12-22 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Delkursansvariga: Hanna Karlsson hanna.karlsson@edu.su.se Mimmi Malmer mimmi.malmer@edu.su.se Karriärvägledningens teori och metod I 7,5 hp VT -16 Studiehandledning

Läs mer

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Matematikens didaktik för senare skolår och gymnasiet, kompletteringskurs 15 hp Ht 2013 130811 1 / 6 Innehållsförteckning Lärare, kursansvarig och administrativ

Läs mer

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 1(5) 2015-11-13 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Beteendevetenskapliga grunder Studiehandledning Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 Kursansvarig: Petra Roll Bennet petra@edu.su.se Kursens

Läs mer

Studiehandledning. Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl

Studiehandledning. Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl 1(5) Studiehandledning Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl Kursens huvudsakliga innehåll Kursen behandlar utbildningsväsendets och utbildningspolitikens

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen 2016 Kurskod: HV428F Välkommen till kursen! Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

Studiehandledning. Arbetslivsrehabilitering och vägledning 7, 5 HP Rehabilitation and vocational councelling 7, 5 ECTS

Studiehandledning. Arbetslivsrehabilitering och vägledning 7, 5 HP Rehabilitation and vocational councelling 7, 5 ECTS Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Arbetslivsrehabilitering och vägledning 7, 5 HP Rehabilitation and vocational councelling 7, 5 ECTS Kursansvariga: Ingrid

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

1(5) Studiehandledning. Pedagogikens utopier. Vårterminen Institutionen för pedagogik och didaktik

1(5) Studiehandledning. Pedagogikens utopier. Vårterminen Institutionen för pedagogik och didaktik 1(5) Studiehandledning Pedagogikens utopier Vårterminen 2019 Institutionen för pedagogik och didaktik www.edu.su.se Välkommen till kursen Pedagogikens utopier, (7,5 hp). Den ingår som valbar kurs i masterprogrammet

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Lärarutbildningen vid Stockholms universitet CeHum Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik Britt-Marie Hansson 08 1207 6663 E:post: britt-marie.hansson@cehum.su.se Kursbeskrivning för kursen Att handleda

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2013-06-10 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Höstterminen 2013. Kurskod PEG 200, PEG 210, PEA 251 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING!

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I, HT11 Delkursansvarig lärare Reza Azarian Rum B972 Tel. 16 31 91 Reza.azarian@sociology.su.se

Läs mer

At t handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

At t handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen At t handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Gäller f.o.m vt-2017 Kurskod: HV428F Kursens övergripande syfte, innehåll och förväntade studieresultat Kursens

Läs mer

Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp UCG117 -HT2019

Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp UCG117 -HT2019 1 (14) Uppdaterad 14 augusti 2019 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Aino Collmar & Daniel Hailemariam CAMPUS Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp UCG117 -HT2019 2(14) Inledning

Läs mer

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet 1(5) Studiehandledning Styrning, utvärdering och utveckling VT 2014 Kursansvariga: Christian Lundahl Kursens huvudsakliga innehåll Kursens övergripande syfte är att studenten ska fördjupa sina kunskaper

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012 1 (6) STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012 Kursansvarig: Max Scheja, Docent och universitetslektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet

Läs mer

Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 4,5 poäng (AUO3)

Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 4,5 poäng (AUO3) Stockholms universitet Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik Kurskod: CH43AL Kursbeskrivning för kursen Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 4,5 poäng (AUO3) Vårterminen 2013 Version

Läs mer

Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp HT2019

Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp HT2019 1 (10) Uppdaterad 14 augusti 2019 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Daniel Hailemariam & Aino Collmar Distans UCG117 Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp HT2019 Inledning

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Stockholms universitet CeHum Kurskod:CH428F Kursbeskrivning för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Vårterminen 2012 Välkommen till kursen! Att handleda och utveckla

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III

Studiehandledning Pedagogisk forskning III Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III Vårterminen 2014 Inledning Vetenskapsteori kan definieras som ett ämne inom filosofin: läran om

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 1 (5) 7 2014-01-17 Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo används i kursen för information kring uppgifter

Läs mer

Studiehandledning. Pedagogikens idéhistoria. Höstterminen (6) Institutionen för pedagogik och didaktik

Studiehandledning. Pedagogikens idéhistoria. Höstterminen (6) Institutionen för pedagogik och didaktik 1(6) Studiehandledning Pedagogikens idéhistoria Höstterminen 2018 Bilden tagen av Picography, licens under Creative commons Institutionen för pedagogik och didaktik www.edu.su.se Välkommen till kursen

Läs mer

Studiehandledning Distans Introduktion till utbildningen och professionen UCG101, 4 hp Ht 2015

Studiehandledning Distans Introduktion till utbildningen och professionen UCG101, 4 hp Ht 2015 1 Studiehandledning Distans Introduktion till utbildningen och professionen UCG101, 4 hp Ht 2015 2 Välkommen till delkursen Introduktion till utbildningen och professionen Du har just inlett en resa och

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Lärarutbildningen vid Stockholms universitet CeHum Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik Britt-Marie Hansson 08 1207 6663 E:post: britt-marie.hansson@cehum.su.se Kursbeskrivning för kursen Att handleda

Läs mer

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 2 Vt 2014/ 25 % / UQ 161F

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 2 Vt 2014/ 25 % / UQ 161F Kursbeskrivning Utvecklingsstörning 2 Vt 2014/ 25 % / UQ 161F 2:6 Innehåll 1. Kursinformation... 3 2. Kursens innehåll och lärandemål... 3 2.1 Lärandemål... 3 3. Kursens uppläggning... 3 3.1 Arbetsformer...

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande

Att handleda och utveckla yrkeskunnande Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. KURSBESKRIVNING för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen Kurskod HV426F Uppdaterad 2019-02-28

Läs mer

VAL-utbildningen våren Studieguide

VAL-utbildningen våren Studieguide VAL-utbildningen våren 2014 Studieguide 2014-01-14 Skola och undervisning läroplan, skolämne, ämnesdidaktik, 15 hp Umeå universitet Pedagogiska institutionen samt institutionen för Tillämpad utbildningsvetenskap

Läs mer

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg 1 (5) Modevetenskap II Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista Kursansvarig: Louise Wallenberg Kursens innehåll och syften Kursen i vetenskapligt skrivande ger dig övning

Läs mer

Perspektiv på funktionsnedsättning och karriärval (7,5 hp)

Perspektiv på funktionsnedsättning och karriärval (7,5 hp) 2019-03-18 Studiehandledning Perspektiv på funktionsnedsättning och karriärval (7,5 hp) Kurskod: UCG110 Våren 2019 Kursansvariga: Elisabet Söderberg Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms

Läs mer

Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp

Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp Stockholms Universitet, Sociologiska institutionen Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp Utbildningsnivå Delkursen ges som en del av kursen Sociologi II. Poäng Delkursen

Läs mer

Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen, 4hp

Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen, 4hp Institutionen för pedagogik och didaktik Studie- och yrkesvägledarprogrammet HT 18, Termin 1, Campus Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen, 4hp Delkurs inom kursen Introduktion

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2013

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2013 1 (6) STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2013 Kursansvarig:, Professor i högskolepedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet (max.scheja@edu.su.se)

Läs mer

Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp

Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp Stockholms universitet, Sociologiska institutionen Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp Utbildningsnivå Delkursen ges som en del av kursen Sociologi II. Poäng Delkursen

Läs mer

Studiehandledning. Ledarskap och kommunikation för yrkeslärare, 3,5 hp Kurskod YP02LÄ. Stockholms universitet. Vårterminen 2013 Reviderad

Studiehandledning. Ledarskap och kommunikation för yrkeslärare, 3,5 hp Kurskod YP02LÄ. Stockholms universitet. Vårterminen 2013 Reviderad Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Ledarskap och kommunikation för yrkeslärare, 3,5 hp Kurskod YP02LÄ Vårterminen 2013 Reviderad 2013-01-22 1 Välkommen till

Läs mer

Institutionen för pedagogik och didaktik VT Policy, evaluation and development, 7.5 hp (7.5 ECTS)

Institutionen för pedagogik och didaktik VT Policy, evaluation and development, 7.5 hp (7.5 ECTS) 1(6) Institutionen för pedagogik och didaktik 2016-02-24 VT 2016 Studiehandledning Styrning, utvärdering och utveckling (UCA437), 7.5 hp Policy, evaluation and development, 7.5 hp (7.5 ECTS) Kursansvariga

Läs mer

Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv!

Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv! Reviderad 2008-09-11 Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv! Introduktionen äger rum på Södertörns högskola i Flemingsberg, Moas båge plan 2 MC238 kl 11.00 (Se schema) Hjärtligt välkommen

Läs mer

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn:

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn: Kursrapport Kursens namn: Inom program /fristående: Kursansvarig: Kurstid: (ex: V34 V44 Ht05) Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp Sjuksköterskeprogrammet SSK 10 Eva Fransson Anna Kängström V39

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad. Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p. Kurskod: OMGB86 Fristående kurs

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad. Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p. Kurskod: OMGB86 Fristående kurs Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p Kurskod: OMGB86 Fristående kurs Kurstid: Vecka 14 23, 2012 Introduktion Välkommen till kursen

Läs mer

Kurs 5:2 Barn* i grupp, 7,5 poäng

Kurs 5:2 Barn* i grupp, 7,5 poäng Kurs 5:2 Barn* i grupp, 7,5 poäng Delkursbeskrivning Välkomna till kursen Barn i grupp. I den övergripande kursplanen beskrivs momentet på följande sätt: Delkursen skall ge grundläggande kunskaper om barns

Läs mer

Studiehandledning. QAU220 Mentorskap i socialt arbete 7,5 högskolepoäng. Göteborgs universitet Institutionen för socialt arbete Höstterminen 2014

Studiehandledning. QAU220 Mentorskap i socialt arbete 7,5 högskolepoäng. Göteborgs universitet Institutionen för socialt arbete Höstterminen 2014 Göteborgs universitet Institutionen för socialt arbete Höstterminen 2014 Studiehandledning QAU220 Mentorskap i socialt arbete 7,5 högskolepoäng Kursansvarig: Lilja Cajvert STUDIEHANDLEDNINGEN till kursen

Läs mer

Sociologisk analys, Sociologi III, VT 2015 Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys, Sociologi III, VT 2015 Kvalitativ del (3 hp) Sociologisk analys, Sociologi III, VT 2015 Kvalitativ del (3 hp) Detta kursmoment syftar till att ge fördjupad förståelse av olika sätt att samla in och analysera kvalitativ empiri. Momentet är inriktat

Läs mer

Studiehandledning. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2014

Studiehandledning. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2014 Institutionen för didaktik och pedagogik Studiehandledning Montessoripedagogikens didaktiska teori 1 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F Vårterminen 2014 Besöksadress: Postadress: Fakturaadress: Frescativägen

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Höstterminen 2014 Inledning

Läs mer

Välkommen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet på campus och den första delkursen, Introduktion till utbildningen och professionen.

Välkommen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet på campus och den första delkursen, Introduktion till utbildningen och professionen. 1(8) 2016-06-17 Välkommen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet på campus och den första delkursen, Introduktion till utbildningen och professionen. Studiehandledning Här får du studiehandledningen

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(6) 2013 02-20 Kursbeskrivning för kursen Analys, bedömning och betygssättning av matematikkunskaper - ingår i Lärarlyftet 7,5 hp

Läs mer

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2012 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp) Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp) Detta kursmoment syftar till att ge en bredare förståelse av olika sätt att samla in och analysera kvalitativ empiri t ex livshistorier, fokusgrupper,

Läs mer

Välkommen till kursen Flerspråkig utveckling, litteracitet och lärande

Välkommen till kursen Flerspråkig utveckling, litteracitet och lärande Välkommen till kursen Flerspråkig utveckling, litteracitet och lärande 24.11-08 Kursen startar 17 november 2008 i sal F 331, Stockholms universitet (Se schema) Forskarskolekursen Flerspråkig utveckling,

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp Kursinformation med litteraturförteckning Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp Höstterminen 2012 Välkommen till Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du

Läs mer

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 20180914 Studiehandledning Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Katarina Lagercrantz All katarina.lagercrantz@edu.su.se

Läs mer

Studiehandledning Ledarskap och vårdutveckling 7,5hp Leadership and care development 7,5 credits

Studiehandledning Ledarskap och vårdutveckling 7,5hp Leadership and care development 7,5 credits Studiehandledning Ledarskap och vårdutveckling 7,5hp Leadership and care development 7,5 credits Examinator Margaretha Pejner margaretha.pejner@hh.se Kursmål Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom området ledarskap. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.förklara och illustrera

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Tyska I German I 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: TYS101 Gäller från: HT 2018 Fastställd: 2018-02-07 Institution Institutionen för slaviska och baltiska språk

Läs mer

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Kursens syfte och mål Kursen är en fortsättningskurs på XX1601 Organisatoriska förutsättningar

Läs mer

Sociologisk analys, Sociologi III, 7,5 hp GN. Del II: Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys, Sociologi III, 7,5 hp GN. Del II: Kvalitativ del (3 hp) 1(1) Sociologiska institutionen Sociologisk analys, Sociologi III, 7,5 hp GN (Sociological Analysis, Sociology III, 7,5 hp) Del II: Kvalitativ del (3 hp) Höstterminen 2010 BESKRIVNING AV KURSEN Detta delmoment

Läs mer

Kursbeskrivning ETIK, MENING OCH MÄNNISKOSYN, Ethics, Meaning and Perspectives on Humans. 15 högskolepoäng, Grundnivå, 15 ECTS, FC Kurskod: CH201F

Kursbeskrivning ETIK, MENING OCH MÄNNISKOSYN, Ethics, Meaning and Perspectives on Humans. 15 högskolepoäng, Grundnivå, 15 ECTS, FC Kurskod: CH201F Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik Etik, mening och människosyn, 15 hp, Grundnivå Kurskod: CH201F Kursbeskrivning, ht 2012 Kursansvarig: Maria Olson maria.olson@cehum.su.se Kursadministratör:

Läs mer

Studiehandledning. Delkursens huvudsakliga innehåll. Delkursens innehåll och upplägg. Innehåll. Förväntade studieresultat.

Studiehandledning. Delkursens huvudsakliga innehåll. Delkursens innehåll och upplägg. Innehåll. Förväntade studieresultat. 1(6) Studiehandledning Delkurs: Politik och samhälle (SYV8) Kurs: Samhälle, politik och utbildning (UCG103) Studie- och yrkesvägledarprogrammet Campus Vårterminen 2016 Kursansvarig: Karin Fransson och

Läs mer

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP)

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kurs 12 Personlighetspsykologi PSPR12, HT19 Kursansvarig: Stephan Hau, Lillian Döllinger Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kursens innehåll Personlighetspsykologikursen behandlar ett

Läs mer

NS4000 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 hp

NS4000 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 hp NS4000 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2014-11-05. Gäller fr.o.m. vt 2015. Delkurs 1: Webbproduktion och grafisk formgivning, 4 hp För godkänt resultat på kursen

Läs mer

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I och Sociologi II, VT-14 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail:

Läs mer

Kursbeskrivning. Retorik och muntlig framställning, 5 hp

Kursbeskrivning. Retorik och muntlig framställning, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Retorik och muntlig framställning, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin

Läs mer

Familjefokuserad omvårdnad 5 p (41-60 p) för sjuksköterskor

Familjefokuserad omvårdnad 5 p (41-60 p) för sjuksköterskor Institutionen för Hälsovetenskaper Studiehandledning Familjefokuserad omvårdnad 5 p (41-60 p) för sjuksköterskor Kursansvarig lärare Vt 2004 Eva Clausson Tel 044 20 40 34 epost eva.clausson@hv.hkr.se Reviderad

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2013-12-16 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Vårterminen 2014. Kurskod PEG 200, PEG 210, PEG 270, PEA 251 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING!

Läs mer

Socionomprogrammet med storstadsprofil Socialt arbete med storstadsprofil Betygsalternativ på hel kurs: G

Socionomprogrammet med storstadsprofil Socialt arbete med storstadsprofil Betygsalternativ på hel kurs: G Kursplan Det sociala arbetets praktik, 30 högskolepoäng (Social Work in Practice, 30 credits) Kurskod: 1043SA Ämnesgrupp: Socialt arbete Huvudområde: Socialt arbete Ansvarig institution: Samhällsvetenskaper

Läs mer

Förväntade studieresultat Efter genomgången delkurs förväntas studenten kunna:

Förväntade studieresultat Efter genomgången delkurs förväntas studenten kunna: 1 (9) 2015-11-30 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning Pedagogisk

Läs mer

Välkommen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet på distans och den första delkursen, Introduktion till utbildningen och professionen.

Välkommen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet på distans och den första delkursen, Introduktion till utbildningen och professionen. 1(9) 2016-06-17 Välkommen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet på distans och den första delkursen, Introduktion till utbildningen och professionen. Studiehandledning Här får du studiehandledningen

Läs mer

Studiehandledning. Delkursens huvudsakliga innehåll. Momentets innehåll och upplägg. Innehåll. Förväntade studieresultat.

Studiehandledning. Delkursens huvudsakliga innehåll. Momentets innehåll och upplägg. Innehåll. Förväntade studieresultat. 1(7) Studiehandledning Delkurs: Politik och samhälle (SYV8) Kurs: Sanhällsvetenskapliga grunder (UCG103) Studie- och yrkesvägledarprogrammet Distans Vårterminen 2016 Kursansvarig: Karin Fransson och Fredrik

Läs mer

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp Studiehandledning HT 2016 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 1 Kursens syfte och mål Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 2 Etik (7,5 hp)

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 2 Etik (7,5 hp) Linköpings Universitet Institutionen för kultur och kommunikation IKK Religionsvetenskaplig grundkurs 790G01 Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 2 Etik (7,5 hp) Studiehandledning HT 2013 790G01 Förord Studiehandledningens

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng Höstterminen 2012 Välkommen till Norska språk och kultur 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du information om kursens

Läs mer

Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 7,5 poäng (AUO3)

Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 7,5 poäng (AUO3) Stockholms universitet Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik Kurskod: CH42AL Kursbeskrivning för kursen Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 7,5 poäng (AUO3) Höstterminen 2012 Version

Läs mer