Studiehandledning Distans Introduktion till utbildningen och professionen UCG101, 4 hp Ht 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studiehandledning Distans Introduktion till utbildningen och professionen UCG101, 4 hp Ht 2015"

Transkript

1 1 Studiehandledning Distans Introduktion till utbildningen och professionen UCG101, 4 hp Ht 2015

2 2 Välkommen till delkursen Introduktion till utbildningen och professionen Du har just inlett en resa och det som du nu håller i din hand är resehandboken för den första etappen, eller med andra ord, studiehandledningen för den första delkursen på studie- och yrkesvägledarutbildningen. Studiehandledningen innehåller en beskrivning av delkursens syfte och innehåll samt de studieuppgifter som ingår. Gör den till din vän, d v s lär känna den ordentligt, så får du här svar på många frågor om innehåll och uppläggning av delkursen. Delkursens syfte är att ge en grundläggande introduktion till området studieoch yrkesvägledning samt studierna på programmet. Som ny student kommer du att få möjlighet att sätta dig in i professionen och kunskapsområdet och relatera det till dina egna bilder och föreställningar om studie- och yrkesvägledning. Välkommen till en spännande resa! I kursplanen (UCG101) formuleras delkursens innehåll och mål på följande vis: Delkursens innehåll I delkursen ges en introduktion till högskolestudier och grundläggande begrepp inom området studie- och yrkesvägledning. Under delkursen behandlas studie- och yrkesvägledning som kunskapsområde och uppdrag. Studie- och yrkesvägledares arbete i olika verksamheter studeras. Förväntade studieresultat Efter genomgången delkurs förväntas studenten kunna: - redogöra för några centrala mål och begrepp inom studie- och yrkesvägledning, - ge exempel på olika verksamheter och arbetsuppgifter inom området, - reflektera kring samtal och kommunikation.

3 3 Examination Delkursen examineras genom aktivt deltagande i seminarier, muntlig presentation och skriftlig rapport från fältstudier. Betyg på delkursen På Stockholms universitet sätts betyg vanligtvis enligt en sjugradig skala.på introduktionen ges emellertid endast betygen E, Fx eller F. För att få betyget E krävs att du har genomfört och fått E på samtliga uppgifter. Betyget Fx ges om det krävs smärre kompletteringar vilka kan genomföras inom två veckor efter att kompletteringsuppgift har meddelats Betyget F ges vid omfattande brister eller då uppgiften behöver göras om Betyg ges ej då fullständigt betygsunderlag saknas Studenter som inte fått E kan komplettera eller göra om uppgiften/uppgifterna de är underkända på. Litteratur Delkursen innehåller ett antal obligatoriska titlar. Litteraturen ska ge dig inblick i olika aspekter av studie- och yrkesvägledning. Du kommer att arbeta med litteraturen på olika sätt. Den behandlas med stöd av gruppdiskussioner, inlämningsuppgifter och litteraturseminarier och förutsätter att du enskilt och i grupp reflekterar över det du läst. Mer information om hur du ska redovisa litteraturen får du i samband med presentationen av varje studieuppgift. Biblioteket På Stockholms universitet finns ett stort bibliotek där du bl.a. kan låna kurslitteratur och sitta och studera. Biblioteket ger även seminarier och utbildningar för studenter och personal. Vi uppmanar dig att gå igenom bibliotekets webbaserade kurs i informationssökning Kursen består av text, filmer och quiz. och tar ca 30 min Målet med kursen är att du ska kunna tolka litteraturreferenser och hitta material utifrån en litteraturlista känna till och kunna använda några olika sökingångar på bibliotekets webbplats kunna använda LIBRIS

4 4 få en grundläggande förståelse för vad som utmärker ett vetenskapligt förhållningssätt till informationssökning

5 5 Obligatoriska/examinerande studieuppgifter Par/individuell uppgift Uppgift 1 Fältstudie Kartläggning av studie- och yrkesvägledande verksamheter Syfte Den studerande ska: bekanta sig med centrala mål för och styrning av studie- och yrkesvägledande verksamheter bekanta sig med och använda centrala begrepp inom området studieoch yrkesvägledning ge exempel på olika verksamheter och arbetsuppgifter inom studie- och yrkesvägledningsområdet få en uppfattning om variationerna avseende studie- och yrkesvägledarens arbetsinnehåll Tillvägagångssätt Utifrån en fältstudie ska ni kartlägga och beskriva vad studie- och yrkesvägledning är och vilka arbetsuppgifter en studie- och yrkesvägledare kan ha. Fältstudien genomförs enskilt eller tillsamman med max två studiekamrater. Fältstudien ska göras på en arbetsplats där en studie- och yrkesvägledare är verksam. Titeln på den yrkesverksamme kan variera men vederbörande bör vara examinerad studie- och yrkesvägledare. Exempel på arbetsplatser är grund- och gymnasieskola, vuxenutbildning, folkhögskola, högskola, arbetsförmedling, bemanningsföretag, och andra företag som arbetar med vägledning/coachning inom livs- och karriärvägledning. En rekommendation är att tidigt ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare för att boka tid för fältstudien. En lista över studie- och yrkesvägledare i Stockholms län vilka har anmält sitt intresse för detta finns upplagd på mondo För att kunna fördela grupper inför den muntliga redovisningen behöver vi veta var fältstudien ska bedrivas och vilka som ska samarbeta. Lägg uppgifter om det i forumet Fältstudie på Mondo. Följande delar ska ingå i kartläggningen: kort beskrivning av arbetsplatsen/organisationen styrdokument och mål för den studie- och yrkesvägledande verksamheten studie- och yrkesvägledarens uppdrag och arbetsinnehåll vilka kompetenser behöver en studie- och yrkesvägledare? D v s vad behöver man kunna? vilka utmaningar och möjligheter framträder?

6 6 Redovisning Fältstudien redovisas både skriftligt och muntligt 1. Individuell skriftlig redovisning: Du får gärna diskutera dina erfarenheter med dem som du genomförde fältstudien tillsammans med, men rapporten ska skrivas individuellt. Utifrån fältstudien, delkursens litteratur och föreläsningar samt egna reflektioner ska du skriva en kort rapport som sammanfattar resultatet av fältstudien. Utgå från ovanstående punkter. Avsluta med minst en halv A4- sida med egna tankar och slutsatser från fältstudien och litteraturen. Rapporten ska omfatta ca 3 sidor (exklusive försättsblad och litteraturlista) och skrivas med typsnitt Times New Roman 12, 1,5 radavstånd. Se vidare bilaga 1 för anvisningar om skriftliga rapporter. Rapporten lämnas både in på mondo i mappen examination senast 21/9 kl Senast samma datum skickar du in din rapport (poststämpelns datum gäller) till Stockholms universitet Marie Andersson Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholm 2. Den muntliga redovisningen Redovisningen genomför du med den/dem som du gjorde fältstudien tillsammans med. Under ca 20 minuter den 28/9 ska du/ni delge era erfarenheter från fältet för cirka 15 kurskamrater och en lärare. Utgå från punkterna för kartläggningen. Ha era åhörare i fokus vid redovisningen och ha som mål att göra den så intresseväckande som möjligt. Använd gärna bilder, PowerPoint eller annat som visualiserar det ni vill säga. I litteraturlistan finns litteratur som kan ge tips inför det muntliga framträdandet De 20 minuterna ska även inkludera tid för frågor, diskussion och återkoppling. Bedömning På uppgiften ges betygen E, Fx eller F. För betyget E på uppgiften krävs att du har genomfört uppgiften enligt ovanstående och att du deltar aktivt i det muntliga seminariet. Se vidare under Kriterier för bedömning, bilaga 1.

7 7 Uppgift 2, Litteraturseminarium 1 Studie- och yrkesvägledning idag Individuell- och gruppuppgift Syfte Att bearbeta delar av momentets litteratur enskilt och i grupp. Litteratur: Berglund, Tomas & Schedin, Stefan [red]. (2009) Arbetslivet. Lund: Studentlitteratur. (Kapitel 1 och 14 ca 40 s.) Förordning (SKOLFS 2010:37) Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet. (Kapitel 1 och 2 ca 20 s.) Förordning (SKOLFS 2011:144). Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola (Kapitel 1 och 2 ca 20 s.) Förordning (SKOLFS 2012:101) Läroplan för vuxenutbildningen. (Kapitel 1 och 2 ca 15 s.) Lovén, Anders [red]. (2015) Karriär vägledning. En forskningsöversikt. Lund: Studentlitteratur (Kapitel 2 och 16, 55 s.) Lundahl, Lisbeth, [red]. (2010) Att bana vägen mot framtiden karriärval och vägledning i individuellt och politiskt perspektiv. Lund: Studentlitteratur (Kapitel 1 och 9 ca 25 s.) Lundgren, Ulf P., m.fl. [red].(2014) Lärande skola bildning. Stockholm: Natur & Kultur. (Ca 75 s.) Skolverket (2008). Kvalitet i studie- och yrkesvägledning hela skolans ansvar. (Ca 100 s.) Skolverket (2013). Arbete med studie- och yrkesvägledning. (Ca.50 s.) Tillvägagångssätt 1. Med utgångspunkt i litteraturen ska du formulera två frågeställningar som du tycker är meningsfulla och intressanta att fördjupa dig i. Skriv ner frågeställningarna och en kort motivering till dem, d v s varför frågan är intressant och vad i litteraturen du har tagit fasta på. Delge dina två frågeställningar skriftligt till dina basgruppskamrater under vecka 37 1 En form att diskutera och bearbeta litteraturen. Studenterna läser litteraturen och kan ha förberett sig inför seminariet utifrån i förväg formulerade frågeställningar. Studenterna kan även själv förbereda frågeställningar som sen tas upp under seminariet. Ett litteraturseminarium förutsätter att alla aktivt deltar och bidrar med tankar och reflektioner kring, samt koppling mellan, den litteratur som seminariet omfattar.

8 2. Nästa steg är att ni i basgruppen väljer ut fyra frågeställningar som ni för ett fördjupat samtal kring. Detta kan ni göra via Mondo, RIX- möte eller träffas fysiskt under vecka 38.. Avsätt cirka 40 min till varje frågeställning. Utse en gruppledare och en protokollförare. Gruppledarens uppgift är att se till att alla kommer till tals och att ni håller tiden. Protokollföraren ansvarar för att anteckna och sprida dokumentet till samtliga i gruppen. 3. Avslutningsvis ska ni dokumentera litteraturseminariet på max 2 sidor i typsnitt Times New Roman 12 med följande innehåll: 8 1. Vilka frågeställningar har diskuterats? 2. Slutsatser? 3. Vilka har deltagit i gruppen? 4. Hur fungerade litteraturseminariet? T ex - roller i gruppen - kom alla till tals - var ni eniga - tankar inför det fortsatta samarbetet - Kom ihåg att ange litteraturhänvisningar för varje frågeställning Redovisning av uppgiften Den som står överst i grupplistan lägger in dokumentet i sin inlämningsmapp senast den 21/9. Döp dokumentet till Litteraturseminarium, Grupp xx. Det är endast era lärare som kan läsa ert dokument.

9 9 Individuell uppgift Uppgift 3 Mina tankar om samtal och kommunikation Syfte Att leda professionella vägledningssamtal är ett av studie- och yrkesvägledarens centrala kompetensområden. Under utbildningen kommer du att studera olika teorier och metoder för vägledning kopplat till det mänskliga varat utifrån sociologiska, psykologiska, pedagogiska och samhällsvetenskapliga perspektiv. I denna uppgift ska du samla ihop dina första intryck och tankar om samtal och kommunikation. Hur ställer du dig till det du läst om professionella samtal i relation till dig själv och studieoch yrkesvägledarrollen? Litteratur: Lärarnas Riksförbund (2001). Studie- och yrkesvägledares yrkesetik. (Ca 2 s.) Olsson, Inga (2006). Dialogen inom och mellan oss. I huvudet på en insiktssamlare. Stockholm: Trinom ab (ca 127 s) Sveriges Vägledarförening. Etisk deklaration. (Ca 2 s.) Tillvägagångssätt Skriv en text på ca två A4 sidor utifrån Inga Olssons bok. Ditt resultat ska inte ses som ett färdigt dokument utan som en första reflektion under utbildningen kring samtal och vägledning. Anknyt även gärna till seminarier och diskussioner från momentet samt till de etiska deklarationerna. Utgå från följande frågor Vad är centralt i boken? Vad vill författaren säga? Vilka av frågorna i boken är angelägna för dig? Vad är viktigt för dig? Varför? Vad håller du inte med om eller ställer dig kritisk till? Vilken betydelse får boken och seminariet om kommunikation och samtal för dig? Redovisning Dokumentet lämnas dels i din personliga inlämningsmapp på mondo och dels i för uppgiften markerat fack i studentcafeterian, plan 4 på institutionen senast den 21/9 kl Bedömning På uppgiften ges betygen E, Fx eller F. För att få betyget E på uppgiften krävs att du har genomfört uppgiften enligt ovanstående

10 10 Se vidare under Kriterier för bedömning, bilaga 1. Bedömning av momentets uppgifter Bilaga 1 Skriftliga uppgifter Din text ska vara en självständigt skriven text, som du själv har författat. Citat, referat och anföringar ska vara korrekt återgivna. I texten ska det alltså framgå att du satt dig in i och tillgodogjort dig kurslitteraturen, men också att du förmår föra ett självständigt och underbyggt resonemang kring de frågor som behandlas. Det är givetvis tillåtet att citera andra källor än kurslitteraturen, men inte som ersättning för denna. Såväl direkta citat som indirekta referat måste alltid vara försedda med korrekta och fullständiga referensuppgifter. Att kopiera eller skriva av ett kortare eller längre avsnitt och ange sig själv som författare till texten är förbjudet. Det betraktas som plagiat. Ett exempel på plagiat är att ordagrant eller nästan ordagrant skriva av en text (detta innefattar även delar av en text och enstaka meningar) utan att ange varifrån detta kommer. Plagiat kan även anses vara fallet om du använder andras text så att du får den att framstå som din egen. Andras text kan exempelvis utgöras av kurslitteratur och/eller texter du funnit på nätet, eller något som en studiekamrat skrivit. Plagiat betraktas som ett grundläggande brott, inte enbart mot en etablerad forskningsetisk kod, utan även mot ett allmänt förhållningssätt vad gäller egna och andras texter. Plagiat är otillåtet fusk och blir alltid föremål för ett disciplinärende, som kan leda till avstängning. I samband med bedömningen använder vi ett plagiatprogram för att spåra eventuella plagiat. Kriterier för betyget E på skriftliga och muntliga uppgifter För skriftliga uppgifter gäller följande: - att uppgiftens rubrik överensstämmer med innehållet - att texten har en klar struktur med inledning, huvudtext och avslutning - att texten anknyter till litteratur och/eller andra källor - att texten har en klar åtskillnad mellan egna och andras tankar - att källhänvisningarna är korrekta när du refererar eller citerar - att texten innehåller en referenslista Dessutom ska - texten vara korrekturläst och väl genomarbetad - sidorna vara numrerade - ditt namn stå i sidhuvudet även om arbetet har en framsida - texten vara skriven på dator (teckensnitt Times New Roman, teckenstorlek 12 och radavstånd 1,5 radavstånd).

11 11 För den muntliga uppgiften gäller följande kriterier: - att presentationen är relevant i förhållande till uppgiften - att du anpassar din presentation till målgruppen - att presentationen har ett klart syfte och en klar struktur - att du hänvisar till dina källor/informanter - om det är en gruppredovisning ska alla delta aktivt Betyg på uppgifterna E ges på en uppgift om anvisningarna för respektive uppgift samt ovanstående kriterier är uppfyllda.. Fx på en uppgift innebär att uppgiften är bristfällig vad gäller innehåll och/eller formalia enligt studiehandledningens anvisningar. Uppgiften måste därför kompletteras. F innebär att uppgiften inte går att bedöma p.g.a. för stora brister, eller är ej inlämnad underlag för betyg saknas

Välkommen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet på campus och den första delkursen, Introduktion till utbildningen och professionen.

Välkommen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet på campus och den första delkursen, Introduktion till utbildningen och professionen. 1(8) 2016-06-17 Välkommen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet på campus och den första delkursen, Introduktion till utbildningen och professionen. Studiehandledning Här får du studiehandledningen

Läs mer

Välkommen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet på distans och den första delkursen, Introduktion till utbildningen och professionen.

Välkommen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet på distans och den första delkursen, Introduktion till utbildningen och professionen. 1(9) 2016-06-17 Välkommen till Studie- och yrkesvägledarprogrammet på distans och den första delkursen, Introduktion till utbildningen och professionen. Studiehandledning Här får du studiehandledningen

Läs mer

Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen 4hp

Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen 4hp Institutionen för pedagogik och didaktik Studie- och yrkesvägledarprogrammet Termin 1, Campus Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen 4hp Delkurs inom kursen Introduktion och

Läs mer

Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen 4hp

Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen 4hp 1(10) Institutionen för pedagogik och didaktik Studie- och yrkesvägledarprogrammet Termin 1, Distans Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen 4hp Delkurs inom kursen Introduktion

Läs mer

Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen, 4hp

Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen, 4hp Institutionen för pedagogik och didaktik Studie- och yrkesvägledarprogrammet HT 18, Termin 1, Campus Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen, 4hp Delkurs inom kursen Introduktion

Läs mer

Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen, 4hp

Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen, 4hp 2019-08-14 Institutionen för pedagogik och didaktik Studie- och yrkesvägledarprogrammet DISTANS HT 19, Termin 1 Studiehandledning Introduktion till utbildningen och professionen, 4hp Delkurs inom kursen

Läs mer

Studiehandledning. Delkursens huvudsakliga innehåll. Delkursens innehåll och upplägg. Innehåll. Förväntade studieresultat.

Studiehandledning. Delkursens huvudsakliga innehåll. Delkursens innehåll och upplägg. Innehåll. Förväntade studieresultat. 1(6) Studiehandledning Delkurs: Politik och samhälle (SYV8) Kurs: Samhälle, politik och utbildning (UCG103) Studie- och yrkesvägledarprogrammet Campus Vårterminen 2016 Kursansvarig: Karin Fransson och

Läs mer

Studiehandledning. Delkursens huvudsakliga innehåll. Momentets innehåll och upplägg. Innehåll. Förväntade studieresultat.

Studiehandledning. Delkursens huvudsakliga innehåll. Momentets innehåll och upplägg. Innehåll. Förväntade studieresultat. 1(7) Studiehandledning Delkurs: Politik och samhälle (SYV8) Kurs: Sanhällsvetenskapliga grunder (UCG103) Studie- och yrkesvägledarprogrammet Distans Vårterminen 2016 Kursansvarig: Karin Fransson och Fredrik

Läs mer

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 1(5) 2015-11-13 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Beteendevetenskapliga grunder Studiehandledning Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 Kursansvarig: Petra Roll Bennet petra@edu.su.se Kursens

Läs mer

Delkursens huvudsakliga innehåll och förväntade studieresultat

Delkursens huvudsakliga innehåll och förväntade studieresultat 1(6) 2016-03-10 Studiehandledning Delkurs: Arbetsliv och arbete i förändring (SY10) (7,5hp) Kurs: Arbetsmarknad och arbetsliv (UCG104, 15hp) Studie- och yrkesvägledarprogrammet Campus Vt. 2016 Delkursansvariga:

Läs mer

Institutionen för pedagogik och didaktik VT Policy, evaluation and development, 7.5 hp (7.5 ECTS)

Institutionen för pedagogik och didaktik VT Policy, evaluation and development, 7.5 hp (7.5 ECTS) 1(6) Institutionen för pedagogik och didaktik 2016-02-24 VT 2016 Studiehandledning Styrning, utvärdering och utveckling (UCA437), 7.5 hp Policy, evaluation and development, 7.5 hp (7.5 ECTS) Kursansvariga

Läs mer

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 20180914 Studiehandledning Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Katarina Lagercrantz All katarina.lagercrantz@edu.su.se

Läs mer

Studiehandledning. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2014

Studiehandledning. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2014 Institutionen för didaktik och pedagogik Studiehandledning Montessoripedagogikens didaktiska teori 1 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F Vårterminen 2014 Besöksadress: Postadress: Fakturaadress: Frescativägen

Läs mer

Studiehandledning. Vt 15 vecka 13-22

Studiehandledning. Vt 15 vecka 13-22 1(11) 2014-02-12 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning II, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling II, 7,5 ects Vt 15 vecka

Läs mer

Studiehandledning. Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl

Studiehandledning. Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl 1(5) Studiehandledning Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl Kursens huvudsakliga innehåll Kursen behandlar utbildningsväsendets och utbildningspolitikens

Läs mer

Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015

Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015 Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015 Kursansvarig: Ulf Olsson ulf.olsson@edu.su.se Kursadministratörer: Hälsopedagogik - Emmi Fagerlund emmi.fagerlund@edu.su.se

Läs mer

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet 1(5) Studiehandledning Styrning, utvärdering och utveckling VT 2014 Kursansvariga: Christian Lundahl Kursens huvudsakliga innehåll Kursens övergripande syfte är att studenten ska fördjupa sina kunskaper

Läs mer

Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp

Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för pedagogik och didaktik CAMPUS HT2017 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Kursansvariga: Fredrik Andréasson Åsa Sundelin fredrik.andreasson@edu.su.se asa.sundelin@edu.su.se

Läs mer

Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå.

Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå. Kurskod: PEA409 Vårterminen 2018 20171215 Vt 2018 Studiehandledning Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå. Pedagogical Practice of Career Counselling, 15 ECTS, advanced level.

Läs mer

Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp

Karriärvägledningens teori och metod II, 7,5 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för pedagogik och didaktik Distans HT2017 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Kursansvariga: Fredrik Andréasson Åsa Sundelin fredrik.andreasson@edu.su.se asa.sundelin@edu.su.se

Läs mer

1(5) Studiehandledning. Pedagogikens utopier. Vårterminen Institutionen för pedagogik och didaktik

1(5) Studiehandledning. Pedagogikens utopier. Vårterminen Institutionen för pedagogik och didaktik 1(5) Studiehandledning Pedagogikens utopier Vårterminen 2019 Institutionen för pedagogik och didaktik www.edu.su.se Välkommen till kursen Pedagogikens utopier, (7,5 hp). Den ingår som valbar kurs i masterprogrammet

Läs mer

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F Höstterminen 2016 Kursansvarig: ulf.olsson@edu.su.se Kursadministratör: emmi.fagerlund@edu.su.se

Läs mer

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Stockholms universitet ht 2013 Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Inom kursens ram erbjuds fem undervisningstillfällen. Vid det första

Läs mer

Studiehandledning. Vt 14 vecka 13-22

Studiehandledning. Vt 14 vecka 13-22 2014-02-05 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning II, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling II, 7,5 ects Vt 14 vecka 13-22

Läs mer

Studiehandledning. Pedagogikens idéhistoria. Höstterminen (6) Institutionen för pedagogik och didaktik

Studiehandledning. Pedagogikens idéhistoria. Höstterminen (6) Institutionen för pedagogik och didaktik 1(6) Studiehandledning Pedagogikens idéhistoria Höstterminen 2018 Bilden tagen av Picography, licens under Creative commons Institutionen för pedagogik och didaktik www.edu.su.se Välkommen till kursen

Läs mer

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS)

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS) 1(7) 2018-05-29 Studiehandledning Forskningsspecialisering (15 hp) Research Specialization (15 ECTS) Kurskod: PEA459 Höstterminen 2018 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik

Läs mer

Karriärvägledningens teori och metod I 7,5 hp VT -17

Karriärvägledningens teori och metod I 7,5 hp VT -17 1(11) 2015-12-15 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Delkursansvariga: Hanna Karlsson hanna.karlsson@edu.su.se Fredrik Andreasson fredrik.andreasson@edu.su.se Karriärvägledningens teori och metod I 7,5

Läs mer

Studiehandledning. VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik. Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält

Studiehandledning. VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik. Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält Delkurs 2: Vetenskaplig teori och metod III Hösttermin 2018 Kursansvarig: Marianne Teräs Institutionen för pedagogik

Läs mer

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå.

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. 1 (11) Datum 20151217 Institutionen för pedagogik och didaktik Vt 2016 Studiehandledning UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. Coaching Conversations: Career

Läs mer

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 2 Vt 2014/ 25 % / UQ 161F

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 2 Vt 2014/ 25 % / UQ 161F Kursbeskrivning Utvecklingsstörning 2 Vt 2014/ 25 % / UQ 161F 2:6 Innehåll 1. Kursinformation... 3 2. Kursens innehåll och lärandemål... 3 2.1 Lärandemål... 3 3. Kursens uppläggning... 3 3.1 Arbetsformer...

Läs mer

Studiehandledning. Institutionen för pedagogik och didaktik

Studiehandledning. Institutionen för pedagogik och didaktik 1(12) Karriärvägledning teori och praktik I 7,5 hp VT -18 (UCG114) Delkursansvariga: Christer Langström (christer.langstrom@edu.su.se) Fredrik Andreasson (fredrik.andreasson@edu.su.se) Studiehandledning

Läs mer

Kursens huvudsakliga innehåll och förväntade studieresultat

Kursens huvudsakliga innehåll och förväntade studieresultat 1(6) Studiehandledning 2018-02-12 Kurs: Arbetsliv och arbete i förändring (UCG115, 7,5 hp) Studie- och yrkesvägledarprogrammet Campus/distans Vt. 2018 Kursansvariga: Anki Bengtsson & Staffan Nilsson Kursens

Läs mer

Utbildning, karriärvägledning och arbete II (7,5 hp)

Utbildning, karriärvägledning och arbete II (7,5 hp) 2019-06-10 Studiehandledning Utbildning, karriärvägledning och arbete II (7,5 hp) Education, Work Life and Career Guidance Kurskod: UCG121 Campus och Distans Hösten 2019 Kursansvariga: Elisabet Söderberg

Läs mer

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2014

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2014 1 (4) Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2014 Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo används i kursen för information kring uppgifter och

Läs mer

Studiehandledning för kursen UC419F. Handledarutbildning för studie- och yrkesvägledare. 7,5 hp distans. Våren 2011

Studiehandledning för kursen UC419F. Handledarutbildning för studie- och yrkesvägledare. 7,5 hp distans. Våren 2011 STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för pedagogik och didaktik Studie- och yrkesvägledarprogrammet Marie Andersson Studiehandledning för kursen UC419F Handledarutbildning för studie- och yrkesvägledare

Läs mer

Förväntade studieresultat Efter genomgången delkurs förväntas studenten kunna:

Förväntade studieresultat Efter genomgången delkurs förväntas studenten kunna: 1 (9) 2015-11-30 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning Pedagogisk

Läs mer

Studiehandledning. avancerad nivå. Vt 15 vecka 4-13

Studiehandledning. avancerad nivå. Vt 15 vecka 4-13 1(12) 2014-11-21 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling I, 7,5 ects Vt 15 vecka

Läs mer

Studiehandledning. avancerad nivå. Vt 13 vecka 4-12

Studiehandledning. avancerad nivå. Vt 13 vecka 4-12 1(11) 2012-11-18 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling I, 7,5 ects Vt 13 vecka

Läs mer

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 1 Ht-2013/ 25 % / UQ 160F

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 1 Ht-2013/ 25 % / UQ 160F Kursbeskrivning Utvecklingsstörning 1 Ht-2013/ 25 % / UQ 160F 2:6 Innehåll 1. Kursinformation... 3 2. Kursens innehåll och lärandemål... 3 2.1 Lärandemål... 3 3. Kursens uppläggning... 3 3.1 Arbetsformer...

Läs mer

Karriärvägledningens teori och metod I 7,5 hp VT -16

Karriärvägledningens teori och metod I 7,5 hp VT -16 1(11) 2015-12-22 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Delkursansvariga: Hanna Karlsson hanna.karlsson@edu.su.se Mimmi Malmer mimmi.malmer@edu.su.se Karriärvägledningens teori och metod I 7,5 hp VT -16 Studiehandledning

Läs mer

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete 2017-12-15 Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete Vårtermin 2018 Kursansvarig: Marianne Teräs Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress:

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

Pedagogisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2015

Pedagogisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2015 1 (4) Uppdaterad 2015-11-02 Pedagogisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2015 Kursadministration och organisation I kursen används den digitala plattformen Mondo för information kring

Läs mer

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för vårterminen 2015

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för vårterminen 2015 1 (4) Uppdaterad 2015-03-12 Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för vårterminen 2015 Kursadministration och organisation I kursen används den digitala plattformen Mondo för information

Läs mer

Studiehandledning. Leda förändringsarbete (7,5 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Kurskod: PEA408

Studiehandledning. Leda förändringsarbete (7,5 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Kurskod: PEA408 2017-09-29 Studiehandledning Leda förändringsarbete (7,5 hp) Kurskod: PEA408 Höst 2017 Kursansvarig: Katarina Sipos Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress: Telefon:

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp)

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Daniel Hailemariam Hanna Karlsson daniel.hailemariam@edu.su.se hanna.karlsson@edu.su.se Studiehandledning Det professionella

Läs mer

Studiehandledning. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2015

Studiehandledning. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2015 Institutionen för didaktik och pedagogik Studiehandledning Montessoripedagogikens didaktiska teori 1 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F Vårterminen 2015 Besöksadress: Postadress: Fakturaadress: Frescativägen

Läs mer

Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik

Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Hanna Karlsson Mimmi Malmer hanna.karlsson@edu.su.se mimmi.malmer@edu.su.se Studiehandledning Det professionella samtalet

Läs mer

Vårterminen Kursbeskrivning. CL-programmet. Identitetsskapande och socialisation Vårterminen (6)

Vårterminen Kursbeskrivning. CL-programmet. Identitetsskapande och socialisation Vårterminen (6) CL-programmet 1(6) Identitetsskapande och socialisation Vårterminen 2009 Kursbeskrivning Vårterminen 2009 Stockholms universitet www.su.se/lararutbildningar Telefon: 08-16 20 00 (vxl) 106 91 Stockholm

Läs mer

Beskriva och reflektera över olika faktorer som kan påverka handledningsprocessen.

Beskriva och reflektera över olika faktorer som kan påverka handledningsprocessen. Studiehandledning YPG30F Handledning för yrkeslärare, 7,5 hp HT 2017 Välkommen till kursen Handledning för yrkeslärare. Detta är en kurs som i första hand riktar sig mot dig som är verksam som yrkeslärare

Läs mer

Studiehandledning Montessoripedagogikens teori om lärande 7,5 hp. Ht-2014

Studiehandledning Montessoripedagogikens teori om lärande 7,5 hp. Ht-2014 Institutionen för pedagogik och didaktik Kurskod: DIA46F Version 2014-07-10 Studiehandledning Montessoripedagogikens teori om lärande 7,5 hp Ht-2014 Välkommen till kursen Montessoripedagogikens teori om

Läs mer

Studiehandledning. Distans, HT2018. Sociologiska perspektiv på studie- och yrkesval, 11hp KURSKOD: UCG101

Studiehandledning. Distans, HT2018. Sociologiska perspektiv på studie- och yrkesval, 11hp KURSKOD: UCG101 Den 24 augusti 2018 Studiehandledning Distans, HT2018 Sociologiska perspektiv på studie- och yrkesval, 11hp KURSKOD: UCG101 Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress:

Läs mer

Studiehandledning Montessoripedagogikens teori om lärande 7,5 hp. Ht-2015

Studiehandledning Montessoripedagogikens teori om lärande 7,5 hp. Ht-2015 Institutionen för pedagogik och didaktik Kurskod: DIA46F Version 2015-06-03 Studiehandledning Montessoripedagogikens teori om lärande 7,5 hp Ht-2015 Välkommen till kursen Montessoripedagogikens teori om

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012 Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Christer Langström Ingrid Hultén Tfn. 08 1207 63 79 christer.langstrom@edu.su.se 08-1207 63 66 ingrid.hulten@edu.su.se Studiehandledning

Läs mer

Studiehandledning. UCG120 Vetenskaplig teori och metod II (7,5hp) VT2018. Lärare

Studiehandledning. UCG120 Vetenskaplig teori och metod II (7,5hp) VT2018. Lärare Datum den 22 december 2017 Studiehandledning UCG120 Vetenskaplig teori och metod II (7,5hp) VT2018 Kontaktuppgifter Kursansvarig Anneli Öljarstrand anneli.oljarstrand@edu.su.se Kursadministration grundnivapedagogik.edu@su.se

Läs mer

Studiehandledning. Pedagogik som samhällsvetenskaplig disciplin, 7,5 Högskolepoäng Education A discipline within the Social Sciences, 7,5 ECTS

Studiehandledning. Pedagogik som samhällsvetenskaplig disciplin, 7,5 Högskolepoäng Education A discipline within the Social Sciences, 7,5 ECTS 1(9) 2017-10-04 Studiehandledning Pedagogik som samhällsvetenskaplig disciplin, 7,5 Högskolepoäng Education A discipline within the Social Sciences, 7,5 ECTS Kurskod: PEA401 HT 2017 Kursansvarig: Moira

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2012 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2013 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp)

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Ingela Bergmo Prvulovic Hanna Karlsson ingela.bergmo.prvulovic@edu.su.se hanna.karlsson@edu.su.se Studiehandledning Det professionella

Läs mer

Perspektiv på funktionsnedsättning och karriärval (7,5 hp)

Perspektiv på funktionsnedsättning och karriärval (7,5 hp) 2019-03-18 Studiehandledning Perspektiv på funktionsnedsättning och karriärval (7,5 hp) Kurskod: UCG110 Våren 2019 Kursansvariga: Elisabet Söderberg Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms

Läs mer

Studiehandledning. Montessoripedagogikens didaktiska teori 2. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2013

Studiehandledning. Montessoripedagogikens didaktiska teori 2. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2013 Institutionen för didaktik och pedagogik Studiehandledning Montessoripedagogikens didaktiska teori 2 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F Vårterminen 2013 Besöksadress: Postadress: Fakturaadress: Frescativägen

Läs mer

Studiehandledning. Campus, HT2018. Sociologiska perspektiv på studie- och yrkesval, 11hp KURSKOD: UCG101

Studiehandledning. Campus, HT2018. Sociologiska perspektiv på studie- och yrkesval, 11hp KURSKOD: UCG101 Den 24 augusti 2018 Studiehandledning Campus, HT2018 Sociologiska perspektiv på studie- och yrkesval, 11hp KURSKOD: UCG101 Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress:

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING DISTANS, HT2019 SAMSPEL MELLAN INDIVID OCH SAMHÄLLE (7,5 HP) KURSKOD: UCG101. Institutionen för pedagogik och didaktik

STUDIEHANDLEDNING DISTANS, HT2019 SAMSPEL MELLAN INDIVID OCH SAMHÄLLE (7,5 HP) KURSKOD: UCG101. Institutionen för pedagogik och didaktik Den 27 augusti 2019 Stockholms universitet STUDIEHANDLEDNING DISTANS, HT2019 SAMSPEL MELLAN INDIVID OCH SAMHÄLLE (7,5 HP) KURSKOD: UCG101 Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: 08-16 20 00 (vxl)

Läs mer

Studiehandledning. Pedagogisk forskning I 7,5hp (PEG100) Kursansvarig: Carina Carlhed. Kursadministration och organisation

Studiehandledning. Pedagogisk forskning I 7,5hp (PEG100) Kursansvarig: Carina Carlhed. Kursadministration och organisation 1 (6) 2016-10-17 Institutionen för pedagogik och didaktik Höstterminen 2016 Studiehandledning Pedagogisk forskning I 7,5hp (PEG100) Kursansvarig: Carina Carlhed Kursadministration och organisation I kursen

Läs mer

Kursbeskrivning Det professionella samtalet II (7,5 hp)

Kursbeskrivning Det professionella samtalet II (7,5 hp) Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Ingrid Hultén Tfn. 08 12076366 ingrid.hulten@edu.su.se Kursbeskrivning Det professionella samtalet II (7,5 hp) Allmän information

Läs mer

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS)

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS) 2018-12-17 Studiehandledning Hälsopedagogik I (15 hp) Health Education I (15 ECTS) Kurskod: VPG03F och VPG01F Vårterminen 2019 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 1 (5) 7 2014-01-17 Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo används i kursen för information kring uppgifter

Läs mer

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS)

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS) 2018-11-29 Studiehandledning Hälsopedagogik I (15 hp) Health Education I (15 ECTS) Kurskod: VPG03F och VPG01F Vårterminen 2019 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms

Läs mer

jämföra vetenskapsteoretiska förhållningssätt och dess återspegling i empirisk forskning,

jämföra vetenskapsteoretiska förhållningssätt och dess återspegling i empirisk forskning, 1 (10) 2018-08-10 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Katarina Lagercrantz All katarina.lagercrantz@edu.su.se Kursadministratör: Ian Henshaw Ian.henshaw@edu.su.se Studiehandledning Vetenskaplig

Läs mer

Studiehandledning. Pedagogisk forskning I 7,5hp (PEG100) Kursansvarig: Anneli Öljarstrand. Kursadministration och organisation

Studiehandledning. Pedagogisk forskning I 7,5hp (PEG100) Kursansvarig: Anneli Öljarstrand. Kursadministration och organisation 1 (10) Datum 2016-03-30 Institutionen för pedagogik och didaktik Vårterminen 2016 Studiehandledning Pedagogisk forskning I 7,5hp (PEG100) Kursansvarig: Anneli Öljarstrand Kursadministration och organisation

Läs mer

Studiehandledning Montessoripedagogikens teori om lärande 7,5 hp. Ht-2013

Studiehandledning Montessoripedagogikens teori om lärande 7,5 hp. Ht-2013 Institutionen för pedagogik och didaktik Kurskod: DIA46F Version 2013-10-02 Studiehandledning Montessoripedagogikens teori om lärande 7,5 hp Ht-2013 Välkommen till kursen Montessoripedagogikens teori om

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2014 Ansvarig lärare Lina Eklund, Fil Dr Rum: B965 Telefonnummer:

Läs mer

Att leda och utveckla vuxnas lärande 7,5 hp

Att leda och utveckla vuxnas lärande 7,5 hp UC215F Ht 13 Studiehandledning för kursen Att leda och utveckla vuxnas lärande 7,5 hp Guidance and development of Adult learning 7, 5 ECTS Credits Vilka möjligheter har vuxna haft till utbildning och lärande

Läs mer

Barn och ungdomars utveckling och lärande7, 5 hp HT-15

Barn och ungdomars utveckling och lärande7, 5 hp HT-15 1(7) 2015-10-19 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Beteendevetenskapliga grunder Studiehandledning Barn och ungdomars utveckling och lärande7, 5 hp HT-15 Child and youth learning and development 7,5 ECTS

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Matematikens didaktik för senare skolår och gymnasiet, kompletteringskurs 15 hp Ht 2013 130811 1 / 6 Innehållsförteckning Lärare, kursansvarig och administrativ

Läs mer

Studiehandledning. Karriärutvecklingsteorier och vägledning, avancerad nivå. 15 hp, Ht 12, vecka 36-3

Studiehandledning. Karriärutvecklingsteorier och vägledning, avancerad nivå. 15 hp, Ht 12, vecka 36-3 1(12) 2012-08-01 Studiehandledning Karriärutvecklingsteorier och vägledning, avancerad nivå Kursansvariga: 15 hp, Career Development and Career Counselling 15 ECTS Ht 12, vecka 36-3 Kursen är distansförlagd.

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp

Kursinformation med litteraturförteckning. Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp Kursinformation med litteraturförteckning Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 hp Höstterminen 2012 Välkommen till Danska muntlig och skriftlig färdighet, 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING ATT VARA LÄRARE I SVERIGE (8 HP) DIG08U - VT Kursansvariga: Elisabeth Hultqvist och Shamal Kaveh

STUDIEHANDLEDNING ATT VARA LÄRARE I SVERIGE (8 HP) DIG08U - VT Kursansvariga: Elisabeth Hultqvist och Shamal Kaveh STUDIEHANDLEDNING ATT VARA LÄRARE I SVERIGE (8 HP) DIG08U - VT 2017 Kursansvariga: Elisabeth Hultqvist och Shamal Kaveh Välkommen till kursen Att vara lärare i Sverige, 8 hp. Kursen ingår Utländska Lärares

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I, HT11 Delkursansvarig lärare Reza Azarian Rum B972 Tel. 16 31 91 Reza.azarian@sociology.su.se

Läs mer

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg 1 (5) Modevetenskap II Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista Kursansvarig: Louise Wallenberg Kursens innehåll och syften Kursen i vetenskapligt skrivande ger dig övning

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

Juridik och etik för psykologer 7,5 hp

Juridik och etik för psykologer 7,5 hp Psykologiska institutionen Psykologprogrammet Stockholms universitet Termin 5 VT 19 Juridik och etik för psykologer 7,5 hp Kursanvisningar för vårterminen 2019 21 januari 20 februari Syfte Kursen skall

Läs mer

Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning: Kursens innehåll

Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning: Kursens innehåll Institutionen för pedagogik och didaktik VT 2017 2011-02-24 (rev.140414; 140930; 150301; 151013; 170310) Studiehandledning: Utbildning, pedagogik och samhälle igår, idag, imorgon, 7,5 hp, Kurskod: UC231U

Läs mer

Akribi frågor vetenskaplig noggrannhet. Metod i historisk forskning, och pedagogikens historia Rötter till pedagogiken som vetenskap

Akribi frågor vetenskaplig noggrannhet. Metod i historisk forskning, och pedagogikens historia Rötter till pedagogiken som vetenskap 1(4) 2015-06-12 Studiehandledning Kursens innehåll/upplägg Examination Förväntade studieresultat (som också finns i kursplanen) Betygskriterier Den moderna pedagogikens idéhistoria I, 7,5 hp; The Modern

Läs mer

Studiehandledning. Ledarskap och kommunikation för yrkeslärare, 3,5 hp Kurskod YP02LÄ. Stockholms universitet. Vårterminen 2013 Reviderad

Studiehandledning. Ledarskap och kommunikation för yrkeslärare, 3,5 hp Kurskod YP02LÄ. Stockholms universitet. Vårterminen 2013 Reviderad Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Ledarskap och kommunikation för yrkeslärare, 3,5 hp Kurskod YP02LÄ Vårterminen 2013 Reviderad 2013-01-22 1 Välkommen till

Läs mer

UCG01K (DOCH) STUDIEMANUAL HT2019

UCG01K (DOCH) STUDIEMANUAL HT2019 Utbildningens historia och plats i samhället, 5 hp UCG01K (DOCH) Bilden tagen av Picography, licens under Creative commons STUDIEMANUAL HT2019 Kursansvarig: Petter Sandgren UCG01K (DOCH) HT19 LITTERATUR

Läs mer

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs 3: Examensarbete

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs 3: Examensarbete Datum Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs 3: Examensarbete HT 2018 Kursansvarig: Marianne Teräs Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress: Telefon:

Läs mer

Studiehandledning. Arbetslivsrehabilitering och vägledning 7, 5 HP Rehabilitation and vocational councelling 7, 5 ECTS

Studiehandledning. Arbetslivsrehabilitering och vägledning 7, 5 HP Rehabilitation and vocational councelling 7, 5 ECTS Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Arbetslivsrehabilitering och vägledning 7, 5 HP Rehabilitation and vocational councelling 7, 5 ECTS Kursansvariga: Ingrid

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen 2016 Kurskod: HV428F Välkommen till kursen! Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Läs mer

Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng

Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng Vårterminen 20121 Välkommen till Dansk litteratur 7,5 högskolepoäng! I detta häfte får du information om kursens innehåll och

Läs mer

Anvisningar till ARBETSPSYKOLOGI (2ARBT) 7,5 hp

Anvisningar till ARBETSPSYKOLOGI (2ARBT) 7,5 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologi II Psykologiska institutionen VT 2018 Anvisningar till ARBETSPSYKOLOGI (2ARBT) 7,5 hp Version: 2018-01-12 Kursansvarig: Ulf Åkerström ARBETSPSYKOLOGI, 7,5 hp Psykologi

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2014 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Provkod: (bestäms centralt)

Läs mer

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15/30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS)

Studiehandledning. Hälsopedagogik I (15/30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Health Education I (15 ECTS) 2016-06-13 Studiehandledning Hälsopedagogik I (15/30 hp) Health Education I (15 ECTS) Kurskod: VPG03F och VPG01F Höstterminen 2016 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik

Läs mer

VAL-utbildningen våren Studieguide

VAL-utbildningen våren Studieguide VAL-utbildningen våren 2014 Studieguide 2014-01-14 Skola och undervisning läroplan, skolämne, ämnesdidaktik, 15 hp Umeå universitet Pedagogiska institutionen samt institutionen för Tillämpad utbildningsvetenskap

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2011 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Studiehandledning Pedagogiskt ledarskap, 7,5 hp

Studiehandledning Pedagogiskt ledarskap, 7,5 hp Sida 1 av (12) Studiehandledning Pedagogiskt ledarskap, 7,5 hp Vårterminen 2017 Kurskod PEG 220 och 210 Sida 2 av (12) Innehåll Kursens syfte... 3 Förväntat studieresultat... 3 Kursadministration och organisation...

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr o m: Vårterminen 2009 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Institutionen för didaktik och pedagogik. Studiehandledning. Montessoripedagogikens didaktiska teori 2. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F

Institutionen för didaktik och pedagogik. Studiehandledning. Montessoripedagogikens didaktiska teori 2. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F Institutionen för didaktik och pedagogik Studiehandledning Montessoripedagogikens didaktiska teori 2 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F Vårterminen 2014 Välkommen till kursen Montessoripedagogikens didaktiska

Läs mer