Praktisk IT- och mediekompetens i förskolan PROJEKTPLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Praktisk IT- och mediekompetens i förskolan PROJEKTPLAN"

Transkript

1 BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖRSKOLA OCH TEKNIK PROJEKTPLAN PIM DNR: i förskolan PROJEKTPLAN Projekt Praktisk IT- och Mediekompetens Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Förskola och Teknik 1 (14)

2 Innehållsförteckning 1. Inledning Regler för projektplanen Projektets bakgrund och projektprocessen Bakgrund Projektmål för Stockholms stadsdelsförvaltningar Projektmål för Bromma stadsdel Effektmål för Bromma stadsdel Projektbeskrivning och avgränsningar Beskrivning och omfattning på projektet Målgrupp för projektresultatet Överlämning och förvaltning av projektresultatet Avgränsningar Aktivitets- och tidsplan Tidsplan Projektgodkännande och projektavslut Förutsättningar för att projektet ska lyckas Projektbudget ARBETSBESKRIVNINGAR Bemanning Kvalitetssäkring Risker och beroenden Löpande uppföljning 14 2 (14)

3 1. INLEDNING 1.1 Regler för projektplanen Projektplanen anmäls till Bromma stadsdelsnämnd. Detta dokument ska inte förändras under projektets gång. Eventuella avvikelser från projektplanen beslutas av verksamhetsområde förskola och teknik. Om projektplanen av något skäl ändå måste revideras ska beslut tas i verksamhetsområde förskola och teknik. Projektplanen uppdateras och ändringen ska tydligt framgå i det reviderade dokumentet. 3 (14)

4 2. PROJEKTETS BAKGRUND OCH PROJEKTPROCESSEN 2.1 Bakgrund PIM för förskolor i Stockholms Stad IT -strategi för ett bättre lärande I en förskola och skola i världsklass är modern infrastruktur, hög tillgänglighet och hög digital kompetens självklarheter. Genom att IT-verktygen används för lärande, samarbete, kommunikation och administration förbättras och utvecklas verksamheten mot en högre måluppfyllelse. Strategin ställer krav på att personalen i stadens kommunala förskolor och skolor har en hög kompetens inom IT. Utbildningsverksamheten i Stockholms stad ska erbjuda en utvecklande och effektiv itmiljö som ligger i linje med IT-programmet för Stockholms stad, handlingsplanen för Grön it samt stadens estrategi. För att säkerställa att de pedagogiska verksamheterna har hög digital kompetens krävs kontinuerlig kompetensutveckling. All personal ska naturligt använda it, i första hand när det gäller det pedagogiska men även i det administrativa arbetet. Förskolan och skolan använder IT-stöd för att dokumentera barns och elevers utveckling och lärande. Alla vårdnadshavare och elever ska kunna kommunicera och skaffa sig information via stadens digitala plattformar, webbsidor och e-tjänster. Utbildningsförvaltningen har ett samordnade uppdrag när det gäller stadsdelsförvaltningarnas förskolor. Att tillsammans med stadsdelsförvaltningarna besluta om gemensamma strategiska utvecklingsområden. Ett sådan definierat utvecklingsområde är behovet av kompetensutveckling inom IT-området. Detta gäller såväl inom de administrativa som inom de pedagogiska områdena. Inom Stockholms stads kommunala förskolor finns också stora kvalitetsskillnader, såväl när det gäller pedagogers kompetens som förskolornas IT-utrustning. Generellt behöver IT-kompetensen öka både bland förskolechefer och pedagoger. Som ett strategiskt utvecklingsområde ska varje förskoleenhet under perioden ha påbörjat ett 1 IKT-utvecklingsarbete som inkluderar god tillgång till bra utrustning och utbildning av personal inom förskolan. Alla barn ska få sin förskoletid i en modern förskola som möter framtiden. Därför genomför nu stadsdelsförvaltningarna i samverkan en större kompetensutvecklingsinsats för personalen - PIM. 1 Information Kommunikation Teknik 4 (14)

5 PIM står för praktisk IT - och mediekompetens och är en kombination av handledningar på webben, studiecirkel och hjälp i vardagen. Varje stadsdel utarbetar en övergripande plan för projektets genomförande. Varje deltagande enhet tar fram en handlingsplan. PIM:s webbplats är en del av ett regeringsuppdrag som Skolverket har för att främja utveckling och användning av informationsteknik i förskola och skola. PIM ska ge pedagoger och förskoleledningar möjlighet till examination inom området. Genom att höja kompetensen i praktisk IT- och mediekompetens kommer de kommunala förskolorna kunna utveckla sitt arbetssätt, få tillgång till fler uttrycksmedel och kunna möta barn på ytterligare sätt. Alla pedagoger i Stockholms kommunala förskolor ska känna sig trygga i att använda IT som ett verktyg i sitt arbete. I PIM:s examinationsmiljö finns totalt fem nivåer där de tre första nivåerna motsvarar grundläggande kunskaper inom it och media. Stadsdelsförvaltningarnas ambition är att samtliga pedagoger under ska uppnå och examineras på nivå tre. Genom detta säkerställs en mätbar kunskapsnivå hos pedagogerna gällande IT i Stockholms stads kommunala förskolor. De kommunala förskolorna i Bromma startar ett utvecklingsarbete genom PIM - praktisk IT och mediekompetens under perioden Projektmål för Stockholms stadsdelsförvaltningar Från och med vt 2011 till och med vt 2014 ska: cirka 120 examinatorer ha utbildats av Skolverket, cirka 40 per år cirka 120 förskolenheter, pedagoger och förskoleledningar, ha deltagit i PIM, cirka 40 per år samtliga pedagoger, inom rimliga gränser utifrån tjänstgöring och tid kvar till pension, examinerats på nivå tre. Förskolechef avgör avvikelser som uppstår och anger i förskolans handlingsplan för PIMarbetet antalet pedagoger som ska examineras på nivå tre. 2.3 Projektmål för Bromma stadsdel Mål från och med vt 2012 till och med ht 2014: 11 förskolenheter har deltagit i PIM Examinatorer har utbildats av Skolverket, antal examinatorer enligt förskoleenheternas handlingsplaner Examinator utses av förskolechef Examinatorer stödjer och examinerar stadsdelens pedagoger i deras PIM-arbete 5 (14)

6 Examinatorer uppdaterar deltagarlistor och utgör Mediotekets kontaktperson. Förskoleledning och samtliga pedagoger, inom rimliga gränser utifrån tjänstgöring och tid kvar till pension, examinerats på nivå tre. Förskolechef avgör avvikelser som uppstår och anger i förskolans handlingsplan för PIM-arbetet antalet pedagoger som ska examineras på nivå tre. 2.4 Effektmål för Bromma stadsdel Efter projekttiden: har IT-kompetensen ökat, både bland förskolechefer och bland pedagoger har antalet pedagoger som använder IT som ett integrerat verktyg i undervisningen ökat har antalet förskolechefer och biträdande som använder IT som ett integrerat verktyg i arbetet ökat har antalet föräldrar som i förskoleundersökningen uppger att de är nöjda med hur deras förskola använder IT ökat Efter projektets slut kommer effektmålen att utvärderas genom enkätundersökningar, brukarundersökningar. 3. PROJEKTBESKRIVNING OCH AVGRÄNSNINGAR 3.1 Beskrivning och omfattning på projektet PIM för pedagoger PIM är utvecklad av Myndigheten för skolutveckling, och tillhör numera Skolverket. PIM står för praktisk IT- och mediekompetens och består av 10 handledningar i hur IT praktiskt och pedagogiskt kan användas i undervisningen. Handledningarna finns tillgängliga på webben och utgör PIM:s kursmiljö, till detta finns även en examinationsmiljö där deltagarna har möjlighet att examinera sig. I PIM:s examinationsmiljö finns totalt fem nivåer där de tre första nivåerna motsvarar grundläggande kunskaper inom IT och media. PIM:s handledningar innehåller både texter och instruktionsfilmer. De är anpassade till förskolans/skolans vardag och mycket tydliga och lätta att förstå, oavsett förkunskaper. 6 (14)

7 Nybörjare får grundläggande begrepp förklarade medan de mer vana användarna breddar sina kunskaper. Nivå 1 - Datorn som ett enkelt hjälpmedel för pedagogens egen del Nivå ett ger grundläggande kunskaper i hur man hanterar en dator, hur man kan söka på Internet och förhålla sig källkritiskt till materialet som finns där. Efter genomgången nivå ett kan deltagarna hantera e-post och känna till en del andra former för kommunikation via nätet. Nivå ett ger grundläggande kunskaper i dokumenthantering. Detta innebär att lärare och annan personal kan skriva lättlästa dokument. Nivå 2 - Datorn som resurs i pedagogens undervisning När nivå två är avklarad kan deltagarna skapa enkla multimediala produktioner. Nivå två ger grunderna i bildhantering och ljudinspelning och deltagarna skapar inspirerande bildspel. Nivå två ger kunskaper så att förskolläraren kan använda datorn som en naturlig resurs i sin undervisning vilket ger möjlighet till en mer varierat arbetssätt. Godkända PIM-tvåor kan läggas upp på en gemensam samlingsplats för lärresurser inom Stockholms stad. Nivå 3 - Använda datorn som verktyg tillsammans med barn Nivå tre ger en fördjupad kunskap i hur bilder, ljud och presentationsprogram kan användas. Deltagarna får kunskap om flera olika verktyg för att skapa eget material. Inför seminariet som avslutar nivå tre ska deltagarna fundera över hur de praktiska färdigheterna kan användas tillsammans med barnen. Deltagarnas kunskaper på nivå tre ger barnen möjlighet till fler medieverktyg i sitt berättande och skapande. Godkända PIM-treor kan läggas upp på en gemensam samlingsplats för lärresurser inom Stockholms stad. Självstudier examination PIM kan vara ett stöd i det dagliga arbetet och en resurs för studier enskilt eller i grupp. Examinationen i PIM görs individuellt. Däremot kan deltagarna ta hjälp av kollegor och ge varandra stöd. Stöd från Medioteket Medioteket kommer att vara delaktig i förskolornas PIM-satsning. Förberedande grundkurs inför PIM Fortbildning kommer att erbjudas pedagoger som har alltför svaga datakunskaper för att kunna starta med PIM. Nybörjarutbildningen sker via Medioteket. Varje stadsdelsförvaltning avgör behovet och har dialog direkt med Medioteket. 7 (14)

8 PIM för förskolechefer Förskolecheferna utbildas och examineras av Medioteket. En introduktionsträff, fyra träffar om IT och ledarskap, PIM:s examinations- och kursmiljö är grunden för denna utbildning. Tanken är att förskolechefer ska kunna kombinera praktiska IT-kunskaper från PIM med diskussioner tillsammans med kollegor om hur IT kan utveckla organisationen och ledarskapet. Innehåll Studieträff 1: Temainriktning Leda lärande Vilka strategier har förskolechefer för att skapa goda möten med sin personal, på individ och gruppnivå? Innebär e-post, intranät och mobiltelefoner stöd för dessa möten eller mer stress? Vem styr egentligen IT-användningen på en förskola? Kan IT underlätta vägen mot en mer lärande organisation? Studieträff 2: Temainriktning Veta vad som är rätt Vet vi som förskolechefer att all personal är kunnig och uppdaterade i offentlighetsprincipen, PUL och sekretesslagen som rör förskolans verksamhet? Är medievanor och IT-användning integrerade i det dagliga värdegrundsarbetet? Finns det policy eller regler för personals användning av datorer och Internet? Hur ser ni som förskolechefer till att ni är uppdaterade både om möjligheterna och om avigsidorna av det som kallas ungas medievanor? Studieträff 3: Temainriktning Marknadsföra förskolan Vad händer egentligen i förskolan? Hur ser verksamheten ut, vilka resultat produceras? Vilka mål har förskolan satt upp för det här läsåret och har förskolan nått dem? Vilka aktiviteter är på gång? Har det hänt något bra eller något mindre bra och hur förmedlar förskolan det till omvärlden? Studieträff 4: Temainriktning Leda framåt Det ställs allt fler krav från olika håll på förskolechefers kunskaper om resultat på olika nivåer. Desto större kunskap förskolechefen har om olika delar av sin verksamhet desto större säkerhet får chefen i att utöva det pedagogiska ledarskapet. Hur kan IT användas i detta arbete? 8 (14)

9 3.2 Målgrupp för projektresultatet Bromma stadsdelsförvaltning har beslutat att PIM ska erbjudas alla pedagoger och förskolechefer i Brommas kommunala förskolor. 3.3 Överlämning och förvaltning av projektresultatet Projektets resultat kommer vid projektets avslutning att överlämnas till beställaren. Beställaren beslutar sedan hur projektresultatet ska förvaltas och utvecklas. 3.4 Avgränsningar Projektet kommer endast att utbilda verksamma pedagoger i den kommunala förskolan. Den lokala förskolan kan själv välja att utöka satsningen till att omfatta övriga anställda genom att erbjuda PIM-utbildning i kursmiljön, det vill säga utan att öppna upp Skolverkets examinationsmiljö. 4. AKTIVITETS- OCH TIDSPLAN PIM-processen på förskolan Beräknad studietid för en medelgod datoranvändare för att nå nivå tre är ca 40 timmar, därtill kommer själva examinationsuppgifterna. Examinatorer utses och utbildas via Skolverket PIM-information till hela förskoleenheten och förskoleledningen utförs av PIMexaminatorerna. PIM-examinatorerna lägger upp examinationsgrupper i PIM:s examinationsmiljö utifrån deltagarlistor Förskoleledningen sätter samman deltagarlistor (dvs. avgör vilka som får genomföra PIM enbart pedagoger) Uppstartsträffar anordnas på förskolorna där PIM-examinatorerna hjälper till med registrering av deltagarna som därmed får tillgång till examinationsmiljön. Deltagarna påbörjar sitt PIM-arbete. Examinatorerna granskar inlämningsuppgifterna, ger respons på inlämnade uppgifter, stödjer och ger viss handledning. Examinatorerna har ansvar för att underhålla statistik som sedan ger ett underlag för kontinuerlig uppföljning till Mediotekets samordnare. Examinatorerna anordnar diplomseminarier när deltagarna uppnår nivå tre. 9 (14)

10 4.1 Tidsplan Projektet startar vt 2012 och avslutas senast ht Projektgodkännande och projektavslut Slutligt projektgodkännande anses föreligga när: Projektmålen är uppnådda Projektet avslutas när projektgodkännande skett 4.3 Förutsättningar för att projektet ska lyckas Förutsättningarna för att projektet ska lyckas, det vill säga nå de uppsatta målen på den tid och med den budget som anges i projektplanen, är att: 1. Bromma stadsdelsförvaltning och förskoleenheterna har en struktur som ger förskolorna och examinatorerna stöd för arbetet. 2. Avdelningschef verkar aktivt för projektets genomförande 3. Roller och mandat är tydliga 4. Finansieringen är beslutad 5. Deltagande förskoleenheterna har en ledning som: ger positivt och aktivt stöd ser möjligheterna som ökad kompetens inom området innebär ger examinator förutsättningar ger personalen förutsättningar ser PIM som en del i fortbildningsarbetet skriver en handlingsplan själv genomför PIM för förskolechefer 6. PIM-examinatorn har kontinuerlig kontakt och samarbete med Medioteket. 7. Att det finns teknisk utrustning och en infrastruktur som uppfyller stadens krav och datorer som innehåller PIM-programmen. 8. Att alla deltagare har den grundkompetens som krävs för att använda och förstå PIM:s webbmiljöer. Det vill säga; deltagarna ska kunna starta en dator, känna till miljön i Windows och kunna starta en webbläsare för att ta sig till PIM:s två webbplatser. 9. Att goda exempel lyfts fram och att erfarenheter därmed sprids i kommunen. 10 (14)

11 5. PROJEKTBUDGET Varje stadsdel beslutar om sitt projekts budget. Utbildningsförvaltningen står för t.ex. föreläsare. Objekt Kostnader i Tkr Antal Avdelningar Fiberuppkoppling / 1) Radiolänk 3) Abrahamsberg Alvik Lär&Kan x ,5 Blackeberg x 15,5 Skattkistan Mariehäll Nockeby x Ulvsunda Åkeslund Ålsten x Äppelviken x TOTALT Leasningskostnader datorer och skrivare finansieras av enheterna Trådlöst nätverk 2 Gemensam Satsning Kr. Enheterna satsning Kr. Antal HUS Antal AVD Abrahamsberg 15,500 24, Alvik 18,600 27,900 5,5 12 Lär&Kan 24,800 12,400 7,5 15,5 Blackeberg 15,500 21,700 6,5 15,5 Skattkistan 27,900 15, Mariehäll 12,400 21, Nockeby 24,800 27, Ulvsunda 15,500 15,500 5,5 14 Åkeslund 12,400 6, Ålsten 18,600 12, Äppelviken 21,700 21, TOTALT ) Finansiering på annat sätt, 5 adresser 2) En grundutrustning för trådlös kommunikation finansieras av Projektet STD Lan, för att få fullgod täckning finansieras resten av kostnaderna av enheterna själva. Några anläggningar behöver förbinda lokalerna med nätverkskablage inom adressen som då enheten också får finansiera själv. 3) Här finns bara uppgifter om de anläggningar som inte sedan tidigare haft fiber eller radiolänk, (efter 2010). 11 (14)

12 6. ARBETSBESKRIVNINGAR PIM-examinatorns uppgift är att arbeta med deltagarna på den egna förskoleenheten inspirera, handleda, organisera och examinera deltagarna arbeta med att examinera deltagare enligt anvisningar från Skolverket Innehåll: Registrerar deltagarna på stadsdelarnas förskolor i examinationsmiljön och underhåller deltagarlistorna. Administrerar examinationsmiljön i PIM för sin förskoleenhet. Examinerar och ger respons på deltagarnas inlämningsuppgifter. Gör kontinuerlig uppföljning och återkopplar till förskolechef och samordnare på Medioteket. Planerar och genomför diplomseminarium för de deltagare som har uppnått nivå tre. Medverkar i PIM-möten som anordnas av Mediotekets samordnare och Skolverket. Organiserar och leder handledningsträffar inom förskoleenheten. Förkunskaper: Vara väl förtrogen med datorn som pedagogiskt verktyg i förskolan. Ha förmåga att inspirera och entusiasmera. Ha egen praktisk erfarenhet av att arbeta med IT i förskolan. God pedagogisk kompetens för att möta, stödja och uppmuntra deltagarna i deras arbetsprocess med PIM. Kan förklara och tydliggöra hur PIM:s webbplatser ska användas. Vara godkänd av Skolverket på PIM-nivå tre. Detta sker i samband med utbildning till examinator. Projektgruppen består av projektmedlemmar vilka ansvarar för att driva projektet mot angivet mål och rapporterar till verksamhetsområdeschefen ta fram en övergripande projektplan för stadsdelen som beskriver hur projektet ska nå sina mål löpande följa upp projektets framåtskridande i enlighet med planen vid behov vidta korrigerande åtgärder skapa förståelse och acceptans för projektet internt och externt Förskoleenheterna Förskolenheterna skriver en handlingsplan med måldokument. Handlingsplanen innehåller målsättning, förutsättningar och tidsplan. 12 (14)

13 Medioteket Samordnarna för PIM på Medioteket arbetar med att organisera, administrera och följa upp arbetet med PIM i Stockholms förskolor. Samordnarna rapporterar enligt bestämda tidpunkter till projektledaren. Innehåll: Samordnaren är en sammanhållande länk mellan stadsdelsförvaltningarna, förskolechefer och PIM-examinatorer på de lokala förskolorna. Arbetar med nätverkande och uppföljning av PIM. Återkopplar status till stadsdelsförvaltningarna, referensgruppen och PIM-examinatorerna. Håller tillsammans med projektledaren kontakt med Skolverket. Startar upp PIM på förskolan tillsammans med PIM-examinatorerna om sådant önskemål finns. Ger PIM-examinatorerna viss kompetensutveckling. Examinerar förskolecheferna i PIM. Organiserar och genomför möten med PIM-examinatorer. Svarar på supportfrågor från examinatorerna. Tillhandahåller och förvaltar verktyg för uppföljning, utvärdering och statistik Beskriver Stockholms PIM-satsning och utvecklingen via Stockholms pedagogiska webbplats Anordnar förberedande grundkurs inför PIM för de som beställer Skolverket Ger kommunen tillgång till och administrerar kommunens examinationsmiljö i PIM Examinerar ca 120 examinatorer i Stockholms stad, 40 per år (för kvalitetssäkring) Genomför examinationsseminarier för examinatorerna Har kontakt med Mediotekets samordnare 13 (14)

14 7. BEMANNING Följande personer kommer att bemanna rollerna i Bromma stadsdels projektorganisation. Roll Namn Förvaltning/Avdelning Beställare, Bromma sdf Annica Lagerqvist Verksamhetsområdeschef Förskola och teknik Projektmedlemmar 11 Förskolechefer Bromma sdf Åsa Algott Elisabet Ödman Åke Törnqwist Bromma sdf Bromma sdf Bromma sdf 8. KVALITETSSÄKRING För att säkerställa att projektet uppfyller projektmålen är kvalitetssäkringsarbetet viktigt. Kvalitetssäkring sker i detta projekt genom att: Examinatorerna följer kontinuerligt upp projektets framskridande enligt plan Uppföljning av PIM-arbetet sker vid varje förskolechefsmöte Uppföljning kommer också att ske i verksamhetsberättelsen 9. RISKER OCH BEROENDEN De risker som bedömts som allvarligast och förslag till åtgärder beskrivs i nedanstående tabell. Risker Nödvändiga förutsättningar skapas inte för genomförandet. Nyckelpersoner försvinner, t ex Examinator slutar sin tjänst i Bromma Åtgärder Stadsdelens projektplan beskriver förutsättningarna för ett lyckat genomförande. Personer ersätts och en korrekt överlämning av information sker. 10. LÖPANDE UPPFÖLJNING En stående punkt på förskolechefsmötenas dagordning är att lämna en lägesrapport om PIM projektets förlopp. 14 (14)

PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet)

PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) BILAGA 5 Projektplanen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Grundskoleavdelningen Hantverkargatan 2F Box 22049

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR BÄTTRE UTVECKLING OCH LÄRANDE GENOM IT I ÖSTERMALMS FÖRSKOLOR 2012

HANDLINGSPLAN FÖR BÄTTRE UTVECKLING OCH LÄRANDE GENOM IT I ÖSTERMALMS FÖRSKOLOR 2012 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (8) 2011-11-07 HANDLINGSPLAN FÖR BÄTTRE UTVECKLING OCH LÄRANDE GENOM IT I ÖSTERMALMS FÖRSKOLOR 2012 Barn kommer tidigt i kontakt med IT och det är

Läs mer

PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) PIM för skolledare, seminarieträffar och skolbesök Mikael Fallmo

PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) PIM för skolledare, seminarieträffar och skolbesök Mikael Fallmo UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) BILAGA 3 PIM för skolledare, seminarieträffar och skolbesök Mikael Fallmo UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

Utveckla din IT- kompetens

Utveckla din IT- kompetens Utveckla din IT- kompetens PIM www.pim.skolutveckling.se PIM PIM Praktisk IT och Mediekompetens Arbetar du i förskola eller skola och vill utveckla ditt arbete med IT i verksamheten? PIM - www.pim.skolutveckling.se

Läs mer

ANGÅENDE REMISSEN OM IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE

ANGÅENDE REMISSEN OM IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE KOMMUNSTYRELSEN SKOLROTELN DNR: 031-2674/2010 DATUM: 2010-12-21 Till berörd remissinstans ANGÅENDE REMISSEN OM IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE Detta gäller remissvar på IT-strategi för bättre lärande Dnr:

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

Stärka ungas organisering

Stärka ungas organisering Sida 1 (7) [2016-04-21] Projektplan stockholm.se Sida 2 (7) Innehåll Innehåll 2 1 Projektets bakgrund och syfte 3 2 Mål 4 2.1 Effektmål 4 2.2 Projektmål 4 3 Projektbeskrivning och avgränsningar 4 3.1 Beskrivning

Läs mer

Storvretaskolans IT-plan 2013/14

Storvretaskolans IT-plan 2013/14 s IT-plan 2013/14 I det moderna samhället blir informationsteknik och datorer allt vanligare. Vi vill skapa förutsättningar för våra elever att lyckas i dagens samhälle och använder oss därför av IT i

Läs mer

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 504-266/09 PROJEKTPLAN Godkänd av styrgruppen 2010-01-11 Våld i nära relationer Projektplan Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer Projektperiod

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

IKT-Strategi BoU

IKT-Strategi BoU 2016/BUN 0154 IKT-Strategi BoU 2017-2020 2016-12-13 Tyresö kommun / 2016-12-13 2 (5) IKT strategi BoU 2017-2020 Forskningen inom området tyder på att en ökad IKT-användning i skolan ger en positiv effekt

Läs mer

PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet)

PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN SLUTRAPPORT PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) SLUTRAPPORT Projekt Författare Version

Läs mer

IT-strategi. Essviks skola 2015

IT-strategi. Essviks skola 2015 IT-strategi Essviks skola 2015 Vision och mål Vision På Essviks skola ska alla elever ha möjlighet att använda digitala verktyg för ett livslångt och lustfyllt lärande. Inför framtiden ska eleverna kunna

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Bromma stadsdelsområde i Stockholms kommun. Beslut. Stockholms kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Bromma stadsdelsområde i Stockholms kommun. Beslut. Stockholms kommun r Beslut Stockholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Bromma stadsdelsområde i Stockholms kommun Tillsyn i Stockholms kommun har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Läsåret 2016-17 PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Bakgrund Den svenska skolan och även Pysslingens skolor står inför stora utmaningar. Alla elever når inte skolans mål och skillnaderna är många

Läs mer

2014-05-30. IKT-strategi 2014-2018

2014-05-30. IKT-strategi 2014-2018 2014-05-30 IKT-strategi 2014-2018 Vision Alla elever och all personal har digital kompetens och tillhör landets mest kompetenta att använda IKT i sin vardag. IKT-strategi 2014-2018 I arbetet mot vår vision

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

IKT-strategi

IKT-strategi 2010-03-31 IKT-strategi 2010-2013 Vision Alla elever och all personal har digital kompetens och tillhör landets mest kompetenta att använda IT i sin vardag IKT-strategi 2010-2013 I arbetet mot vår vision

Läs mer

Lokal IKT-plan för Förskolorna Hans & Greta, Lönneberga och Rida - Ranka

Lokal IKT-plan för Förskolorna Hans & Greta, Lönneberga och Rida - Ranka Lokal IKT-plan för Förskolorna Hans & Greta, Lönneberga och Rida - Ranka Bakgrund I januari 2010 antog Lunds Kommun styrdokumetet IKT-strategi för Lunds skolor från förskola till vuxenutbildning. Skriften

Läs mer

Tillgång, användning och kompetens kring IKT i skolan

Tillgång, användning och kompetens kring IKT i skolan Tillgång, användning och kompetens kring IKT i skolan -kompletterande studie inför konferensen framtidens lärande är här och nu! Maj 2009 Utredare Torbjörn Skarin Torbjorn.skarin@metamatrix.se Tel: 073-944

Läs mer

Kungsbacka kommun. Strategi för skolutveckling med hjälp av digitala verktyg för Förskola & Grundskola 2013-2016

Kungsbacka kommun. Strategi för skolutveckling med hjälp av digitala verktyg för Förskola & Grundskola 2013-2016 Strategi för skolutveckling med hjälp av digitala verktyg för Förskola & Grundskola 2013-2016 Fastställd i nämnden för Förskola & Grundskola 24 januari 2013 1 Strategin handlar om skolutveckling för att

Läs mer

KULAN Mötesplats kultur och skola PROJEKTPLAN

KULAN Mötesplats kultur och skola PROJEKTPLAN KULTURFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR KULTUR- OCH INTEGRATIONSSTÖD PROJEKTPLAN PROJEKTPLAN Projekt Författare Sofia Balic, Mariela Du Rietz, Philip Olsson Version 1.3 Dnr 1.0/2269/2009 Förvaltning/avdelning

Läs mer

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen Handlingsplan för digitalisering PLAN fastställd av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt barn- och utbildningsnämnden Framtagen av utbildnings- och Datum x2018-09-18 Gäller 2017 2022 Ärendenr BUN

Läs mer

Bildningsförvaltningens IKT-strategi

Bildningsförvaltningens IKT-strategi Bildningsförvaltningens IKT-strategi 2017-2020 Strategisk agenda Uppdrag: Systemavdelningen stödjer, inspirerar och vägleder skolledare, lärare och övrig personal i deras användande av digitala verktyg

Läs mer

IKT-plan för lärande. Förskola, grundskola och grundsärskola. Härryda kommun 2011-2013

IKT-plan för lärande. Förskola, grundskola och grundsärskola. Härryda kommun 2011-2013 IKT-plan för lärande Förskola, grundskola och grundsärskola Härryda kommun 2011-2013 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Nulägesbeskrivning... 4 Digital teknik och infrastruktur... 5 Lärande... 6 Kommunikation

Läs mer

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld IT-strategi för bättre lärande Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och även Pysslingen Skolor står inför

Läs mer

IT-strategi Björklinge & Skuttunge skola

IT-strategi Björklinge & Skuttunge skola 2014-2015 IT-strategi Björklinge & Skuttunge skola Björklinge skola Skuttunge skola 2014 2015 IT-strategi för Björklinge skola & Skuttunge skola IT i skolan, brukar ofta kallas IKT (Information, Kommunikation

Läs mer

e-strategi i utbildningen

e-strategi i utbildningen 19 februari 2013 1 (6) e-strategi i utbildningen 2013-2016 Huddinge ska vara en av de tre bästa skol-it-kommunerna i länet. En verksamhet i takt med tiden Vision E-strategi i utbildningen i Huddinge ger

Läs mer

Rektorsutbildning. SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29

Rektorsutbildning. SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29 Rektorsutbildning SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29 Rektorsprogrammet 3 år Obligatoriskt för nytillträdda rektorer men även öppet för biträdande rektorer och förskolechefer Rektorsprogrammet omfattar

Läs mer

Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen

Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen Håll i håll om håll ut! Hur får man vind i seglen så att alla kan navigera? Torghandel 20140507 Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen Sektor utbildning Norra

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för IT Riktlinjer för IT 1 Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 20 juni 2011 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning

Läs mer

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor Digital strategi Järfälla För- och grundskolor I Järfällas för- och grundskolor arbetar vi för att... barn, elever och medarbetare ska ha tillgång till digitala verktyg som ger ett bra stöd för lärande

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

LIKA, it-tempen för skola och förskola. En presentation baserad på publicerade värderingar i augusti 2017

LIKA, it-tempen för skola och förskola. En presentation baserad på publicerade värderingar i augusti 2017 LIKA, it-tempen för skola och förskola En presentation baserad på publicerade värderingar i augusti 2017 Bakgrund om LIKA LIKA, it-tempen för skola och förskola, lika.skl.se, lanserades 2014 och är är

Läs mer

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola #allaskalyckas digital kompetens It-strategi för grundskola och grundsärskola Barn - och utbildningsförvaltningen 2017 Innehåll Inledning... 2 Hallstahammar kommuns vision 2025... 2 Nationell it-strategi...

Läs mer

Strategi för bättre lärande i matematik

Strategi för bättre lärande i matematik Strategi för bättre lärande i matematik Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE I MATEMATIK 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och Pysslingens

Läs mer

Handlingsplan övergången förskola-skola Enskede-Årsta- Vantör 2014

Handlingsplan övergången förskola-skola Enskede-Årsta- Vantör 2014 Handlingsplan övergången förskola-skola Enskede-Årsta- Vantör 2014 stockholm.se Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Information Sida 1 (3) 2014-08-04 Handlingsplan för barnens övergång mellan förskola

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS IT-UTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS IT-UTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS IT-UTVECKLINGSPLAN Syftet med den här IT-planen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att göra användandet av IT till en naturlig del av den dagliga undervisningen.

Läs mer

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien.

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. 2012-2015 Matte i πteå Matematiklyftet Nationell fortbildning av alla som undervisar i matematik SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten.

Läs mer

IT-planen ska garantera alla elever i Tyresö kommun en likvärdig digital kompetens.

IT-planen ska garantera alla elever i Tyresö kommun en likvärdig digital kompetens. Datum 2009-03-09 1 (6) Krusboda skola Lokal IT-plan HT2009-VT2010 2 (6) En likvärdig skola IT-planen ska garantera alla elever i Tyresö kommun en likvärdig digital kompetens. Elever i behov av särskilt

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

Projektdirektiv. Ledarakademi Skola. Upprättad av Marie Holm, programdirektör Barn och utbildning och Karolina Samuelsson, personaldirektör 1 (7)

Projektdirektiv. Ledarakademi Skola. Upprättad av Marie Holm, programdirektör Barn och utbildning och Karolina Samuelsson, personaldirektör 1 (7) Projektdirektiv Ledarakademi Skola Upprättad av Marie Holm, programdirektör Barn och utbildning och Karolina Samuelsson, personaldirektör 1 (7) Innehållsförteckning 1 Beställare... 3

Läs mer

LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (7) Barn- & utbildningsförvaltningen 2015-12-31 DELRAPPORT IT

LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (7) Barn- & utbildningsförvaltningen 2015-12-31 DELRAPPORT IT LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (7) 2015-12-31 DELRAPPORT IT LULEÅ KOMMUN 2 (7) Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 4 IT... 4 Sammanfattning... 7 LULEÅ KOMMUN 3 (7) Bakgrund Elever ska ha tillgång till

Läs mer

Ver. 2015-03-24. Barn- och utbildningsförvaltningen. Samverkansdokument för deltagande i NT-utvecklarutbildning 2013-2016

Ver. 2015-03-24. Barn- och utbildningsförvaltningen. Samverkansdokument för deltagande i NT-utvecklarutbildning 2013-2016 Ver. 2015-03-24 Barn- och utbildningsförvaltningen Samverkansdokument för deltagande i NT-utvecklarutbildning 2013-2016 Bakgrund Skolverket har av regeringen fått i uppdrag att ansvara för utvecklingsinsatser

Läs mer

E-strategi för grundskolenämnden 2013-2016

E-strategi för grundskolenämnden 2013-2016 BARN- OCH TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-03-15 GSN-2013/111.159 1 (3) HANDLÄGGARE Steinmo, Conny Grundskolenämnden Conny.Steinmo@huddinge.se E-strategi för grundskolenämnden 2013-2016 Förslag

Läs mer

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13 2015 Matte i πteå Piteå kommun 2015-02-13 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i matematik har försämrats under senare år. Försämringen märks i att andelen elever som uppnår det lägsta betyget ökar och

Läs mer

IKT strategi för grundskolan i Malmö stad

IKT strategi för grundskolan i Malmö stad IKT strategi för grundskolan i Malmö stad IKT-Handlingsplan för grundskolan Jag använder internet till att chatta med vänner kolla instagram, youtube och ibland kanske jag gör läxor på datorn, ipad,mobil

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrappol Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Ulvarna belägen i Karlstad kommun 1 (9) Beslut I detta

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: (delprojekt i Ett lärande Väsby) Projektledare: Anna Carlsson. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

IKT PLAN. Information kommunikation teknik. Barn och Familj

IKT PLAN. Information kommunikation teknik. Barn och Familj IKT PLAN Information kommunikation teknik Barn och Familj 2012 Inriktning IKT ska vara en naturlig del i förskolan och skolans pedagogiska utveckling. Modern IKT-utrustning ska vara verktyg för att nå

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMISKT BISTÅND OCH ARBETSMARKNADSÅT GÄRDER SLUTRAPPORT Barnperspektivet och ekonomiskt bistånd Projekt Författare Dnr: 007-425-2008 Annelie Sjöberg Förvaltning/avdelning

Läs mer

Arbete mot cannabis i Hägersten- Liljeholmen Projektplan Februari 2014

Arbete mot cannabis i Hägersten- Liljeholmen Projektplan Februari 2014 Arbete mot cannabis i Hägersten- Liljeholmen Projektplan Februari 2014 stockholm.se Arbete mot cannabis i Hägersten-Liljeholmen Projektplan 2 (8) Projekt: Arbete mot cannabis i Hägersten-Liljeholmen Författare:

Läs mer

Bilaga 2. Gallring av utbildningsförvaltningens

Bilaga 2. Gallring av utbildningsförvaltningens UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IT-FUNKTIONEN Bilaga 2 PROJEKTDIREKTIV av utbildningsförvaltningens verksamhetssystem av utbildningsförvaltningens verksamhetssystem PROJEKTDIREKTIV Stockholm 2010-03-14 Ort och

Läs mer

PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIMprojektet)

PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIMprojektet) PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIMprojektet) BILAGA 3:1 Handlingsplan Efter mallen från 2009 följer tre exempel på skolors ifyllda handlingsplaner UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Grundskoleavdelningen

Läs mer

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap PROJEKTBESKRIVNING 2009-2014 2012-06-05 Sida 1 av 11 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen

Läs mer

Storvretaskolans IT-plan 2017/18

Storvretaskolans IT-plan 2017/18 s IT-plan 2017/18 s vision Vi vill att våra elever ska bli kompetenta barn, med förutsättningar att kunna hantera all information som finns i dagens samhälle. Vi vill att de ska ha kunskap om de etiska

Läs mer

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd 2017-2019 för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Fastställd i kommunstyrelsen 2017-06-13 144 Innehållsförteckning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Utvecklingsplan för IT inom BUN

Utvecklingsplan för IT inom BUN Utvecklingsplan för IT inom BUN 2006 2009 Godkänd i BUN 060615, 104 Inledning Med visionen i fokus; Barnet/eleven i centrum för bildning och fostran, är det av största vikt att man följer med i samhällsutvecklingen.

Läs mer

IT-plan YTTRINGE FÖRSKOLA 2010-2011

IT-plan YTTRINGE FÖRSKOLA 2010-2011 IT-plan YTTRINGE FÖRSKOLA 2010-2011 2010-10-20 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Inventering av IT struktur... 3 4. Datorer...3 5. Personal PC... 4 6. Interaktiva skrivtavlor,

Läs mer

Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9 5/

Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9 5/ ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2007-01-26 Handläggare: Jacky Cohen Telefon: 08/ 508 10 016 Till Östermalms stadsdelsnämnd Rapport från inspektionen på förskolan Greven den 26/9

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Fritid för alla PROJEKTPLAN

Fritid för alla PROJEKTPLAN IDROTTSFÖRVALTNINGEN FÖRENINGS- OCH BESTÄLLAR AVDELNINGEN PROJEKTPLAN PROJEKTPLAN Malin Bernt 1:1 Dnr Fastställd av styrgrupp den Senast ändrad Sida 1 (12) Lilla ratten Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 2015-03-25 Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen bygger vidare

Läs mer

Strategi för IT i förskola och skola i Vingåkers kommun

Strategi för IT i förskola och skola i Vingåkers kommun Strategi för IT i förskola och skola i Vingåkers kommun Barns och elevers IT kompetens är viktig både för att stödja det egna lärandet, och som en förberedelse för framtida yrkesstudier och yrkesliv. Nationella

Läs mer

IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun

IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun Varför en IT-strategi Dagens samhälle blir allt mer digitaliserat, olika tjänster i samhället blir digitaliserade och det är viktigt för utbildningsverksamheterna

Läs mer

IKT- och mediepedagogisk plan

IKT- och mediepedagogisk plan IKT- och mediepedagogisk plan Barn och unga Ödeshögs kommun 2014-2016 Bakgrund Vi lever i en digital värld. En värld som förändras hela tiden och där allting finns inom räckhåll. Överallt. Hela tiden.

Läs mer

Förskoleområde Trångsund 2016

Förskoleområde Trångsund 2016 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2016 Förskoleområde Trångsund 2016 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten, analysera resultaten och med

Läs mer

Plan för digitalt lärande Förskolan Kungsgården, Umeå 2014-2015

Plan för digitalt lärande Förskolan Kungsgården, Umeå 2014-2015 Plan för digitalt lärande Förskolan Kungsgården, Umeå 2014-2015 Dokumenttyp Styrdokument Dokumentägare Agneta Forsvik Lundmark Dokumentnamn Verktyg för arbetet med digitalt lärande i Umeå kommuns förskoleverksamheter

Läs mer

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGDOM OCH VUXNA BILAGA VP 2012 SID 1 (5) 2011-11-14 Handläggare: Göran Sjödin Telefon: 08-508 21 070 Till Stadsdelsnämnden 2012-12-15 Svar på kommunbeslut efter tillsyn

Läs mer

Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT

Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT Beställningsuppgifter: Wolters Kluwers kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@wolterskluwer.se www.skolverket.se/publikationer

Läs mer

Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning

Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning Analys- och statistiksekretariatet Arne Lund PM 1 (6) 2012-09-11 Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning Vad visade Skolinspektionens granskning? Under läsåret 2011/2012 granskade Skolinspektionen

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: Resultatuppföljning på alla nivåer (delprojekt inom Ett lärande Väsby) Projektledare: Daniel Santesson, Strategisk Controller Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen

Läs mer

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska tillgodoses inom

Läs mer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer

Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270. Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer Offertförfrågan Universitet och högskolor 2012-03-05 1 (5) Dnr 2011:1270 Förfrågan att lämna offert på fortbildning av förskollärare och förskolechefer (Förskolelyftet II) Skolverket avser med denna förfrågan

Läs mer

Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering

Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering FRAMTAGET I SAMRÅD MED NATIONELLT FORUM FÖR SKOLANS DIGITALISERING, 2014 Innehåll Nuläge... 2 Vision 2020... 4 Elevernas lärande... 4 Professionens

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan STRATEGI Strategi för att öka kvaliteten i förskolan Inledning I Solna stads verksamhetsplan och budget för 2017 har barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen fått i uppdrag att ta fram en strategi

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun. Dnr 43-2014:8572 Tidaholms kommun tidaholms.kommun@tidaholm.se Beslut för förskola efter tillsyn i Tidaholms kommun 13eslut 2 (10) Tillsyn av förskolan i Tidaholms kommun har genomfört tillsyn av förskolan

Läs mer

PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) PIM-examinatorer och PIM-deltagare Carola Rehn-Lindberg

PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) PIM-examinatorer och PIM-deltagare Carola Rehn-Lindberg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN PIM i Stockholms kommunala grundskolor (PIM-projektet) BILAGA 2 PIM-examinatorer och PIM-deltagare Carola Rehn-Lindberg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Grundskoleavdelningen

Läs mer

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan Datum 2018/2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan 2018/2019 Tidsperiod: 2018/2019 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577. Dnr 43-2014:7577 Alingsås kommun ungdom@alingsas.se Beslut för förskola efter tillsyn i Alingsås kommun Box 2320, 40315 Göteborg 2(8) Til syn av skolformen förskola i Alingsås kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektkontoret 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektdirektiv 2017-05-15 Projektägare Styrgruppens

Läs mer

Syfte och målsättning med en kommunikationsplan

Syfte och målsättning med en kommunikationsplan Kommunikationsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Syfte och målsättning med en kommunikationsplan... 2 Målgrupper... 2 Kommunikationskanaler... 2 Mallar och listor... 2 Utgående information från Miljösamverkan...

Läs mer

Strategisk plan för kompetensutveckling och framtida lärande 2014 till 2017

Strategisk plan för kompetensutveckling och framtida lärande 2014 till 2017 Strategisk plan för kompetensutveckling och framtida lärande 2014 till 2017 Barn- och utbildningsförvaltningen Anders Bergius, projektledare BoU-nämnden 2014-10-23 66 Tjörn Möjligheternas ö En av Intels

Läs mer

Digitalisering i förskolan

Digitalisering i förskolan Digitalisering i förskolan 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Skriva tydliga siffror, så här: Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat fel täck hela

Läs mer

Lokal Arbetsplan. Blentarps förskoleenhet En hållbar värld börjar i förskolan

Lokal Arbetsplan. Blentarps förskoleenhet En hållbar värld börjar i förskolan Lokal Arbetsplan förskoleenhet 2016-01-19 En hållbar värld börjar i förskolan Sammanfattande analys förskoleenhet Till grund för den lokala arbetsplanen ligger Förskolans läroplan (LpFö 98:10), familjenämndens

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Örtagården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Kvalitetsredovisning förskola 2015

Kvalitetsredovisning förskola 2015 Södermalms stadsdelsförvaltning DNR 234-2015-1.2.1. Sida 1 (10) Förskoleavdelningen Strukturella förutsättningar och organisation Förskoleverksamheten består av 12 förskoleenheter med tillsammans 56 förskolor

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Digitalisering. Förstå uppdraget utifrån läroplanen

Digitalisering. Förstå uppdraget utifrån läroplanen Digitalisering Digitalisering är en del av samhället och utvecklingen går snabbt framåt.förskolan skall möta detta i sin undervisning. EU har listat åtta nyckelkompetenser för det livslånga lärandet, varav

Läs mer

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling För- och grundskolan i Umeå, 2016-2019 Mål enligt beslutad uppdragsplan av För- och grundskolenämnd - Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet.

Läs mer

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan PEDAGOGISK IT HANDLINGSPLAN 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan 2017 2018 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever är förmågan

Läs mer

Inspektion av förskolorna Slingan - Svartviksslingan 53 Tangen - Svartviksslingan 89 Galaxen - Johannnesfredsvägen 27 Bromma stadsdel

Inspektion av förskolorna Slingan - Svartviksslingan 53 Tangen - Svartviksslingan 89 Galaxen - Johannnesfredsvägen 27 Bromma stadsdel Utbildningsförvaltningen dnr 3.3.3 520/2014 Enheten för förskolesamordning 2014-01-30 Förskoleinspektörer Åsa Algott Inga-Lill Hjerpe Lindgren Inspektion av förskolorna Slingan - Svartviksslingan 53 Tangen

Läs mer

Framtidens lärande. En arena för skolutveckling: http://www.diu.se/framlar/ http://www.diu.se/ http://www.skolverket.se/ http://www.kks.

Framtidens lärande. En arena för skolutveckling: http://www.diu.se/framlar/ http://www.diu.se/ http://www.skolverket.se/ http://www.kks. Framtidens lärande En arena för skolutveckling: http://www.diu.se/framlar/ Konferens arrangerad av: DIU Skolverket SKL KK-stiftelsen m.fl http://www.diu.se/ http://www.skolverket.se/ http://www.skl.se/

Läs mer

Riktlinjer för övergångar. - mellan förskola och skola 2013

Riktlinjer för övergångar. - mellan förskola och skola 2013 Sida 1 (8) 2013-12-17 Riktlinjer för övergångar - mellan förskola och skola 2013 Riktlinjer för övergångar mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013 Bakgrund I Stockholm är det vanligt att

Läs mer

Datum 2009-03-09 1 (17) IT-plan 2009-2013. Tyresö kommuns förskolor och skolor

Datum 2009-03-09 1 (17) IT-plan 2009-2013. Tyresö kommuns förskolor och skolor Datum 2009-03-09 1 (17) IT-plan 2009-2013 Tyresö kommuns förskolor och skolor 2 (17) 3 (17) Vision Barn, elever och personal i Tyresös skolor är 2013 med i framtiden och i världens centrum med hjälp av

Läs mer

Cannabisförebyggande. insats. Projektplan januari stockholm.se

Cannabisförebyggande. insats. Projektplan januari stockholm.se Cannabisförebyggande insats Projektplan januari 2014 stockholm.se 2 (9) Projekt: {Projektnamn} Författare: Lotta Ströman Version: 1 Dnr: 18-14-1.2.6. Förvaltning/avdelning: Socialtjänst och fritid Fastställd

Läs mer

IT-strategi. Järfälla För- och grundskolor

IT-strategi. Järfälla För- och grundskolor IT-strategi Järfälla För- och grundskolor I Järfällas för- och grundskolor arbetar vi för att......barn, elever och medarbetare ska ha tillgång till modern, pålitlig och säker IT varje dag....alla barn

Läs mer

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer. Projektperiod

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer. Projektperiod SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING PROJEKTPLAN Våld i nära relationer Projektplan Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer Projektperiod 2011-12-01 2012-11-

Läs mer