Linköpings digitala agenda, uppföljning av handlingsplan för 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Linköpings digitala agenda, uppföljning av handlingsplan för 2015"

Transkript

1 Handlingsplan 1 (7) Kommunledningskontoret Fredrik Eriksson, IT-strateg Linköpings digitala agenda, uppföljning av handlingsplan för 2015 Uppföljningen beskriver kortfattad IT- och kommunikationsrelaterade insatser som kommunens verksamheter har genomfört under 2015 inom ramen för den digitala agendan. Innehåll: Öka den digitala delaktigheten och kompetensen... 2 Minska det ekologiska fotavtrycket... 2 Främja forskning, innovation och entreprenörskap... 3 Fortsätta integrera IT i det pedagogiska lärandet... 4 Höjd kvalitet inom vård och omsorg... 5 Bidra till en öppnare och mer tillgänglig kommun... 6

2 Handlingsplan 2 (7) Öka den digitala delaktigheten och kompetensen 1. Vidareutbildning av kommunens personal Tidigare påbörjade utbildningsinsatser för att höja personalens digitala kompetens och delaktighet, kommer fortsätta under Insatsen kommer genomföras som en del av den ordinarie verksamheten inom framför allt skola och omsorg. Inom skolans verksamheter genomförs kontinuerligt utbildningar på lokal-, områdes- och central nivå. Samordning sker genom enheten för metodstöd. Den pedagogiska tillämpningen av surfplattor har särskilt prioriterats under året. Inom vård och omsorgsverksamheten har utbildningar i social dokumentation genomförts för omvårdnadspersonalen. Dessutom har utbildningsinsatser genomförts inom nationellt fackspråk (ICF). 2. Digitalt stöd på kommunens bibliotek och medborgarkontor Kommunen kommer precis som tidigare fortsätta erbjuda Linköpingsborna kostnadsfria itutbildningar och stöd, på bibliotek och medborgarkontor. Kommunen genomför en rad olika insatser för att öka den digitala delaktigheten och kompetensen hos invånarna, bl.a. tillsammans med flera bildningsförbund och intresseföreningar. Innehållet i handledningarna och gruppaktiviteterna är främst grundläggande datoranvändning (dator, surfplatta och smartphone), användning av internet och e-post, nedladdning av e-böcker och informationssökning. På Linköpings stadsbibliotek har en chef tillsatts samt två bibliotekarier som är särskilt ansvariga för arbetet. Minska det ekologiska fotavtrycket 3. Energikartläggning av kommunens it-miljö Inom ramen för Eurocities-projektet NiCE ( har Linköpings kommun utvecklat en metod för att kartlägga IT-miljöers energiförbrukning och omvandla förbrukningen till kostnader och koldioxidutsläpp. Första mätningen (enligt framtagen metod) genomfördes Mätningen påvisade att it-miljöns energiförbrukning inte ökat jämfört med 2008, då en liknande mätning genomfördes, trots att antalet datorer ökat med närmare 40 % under samma period. Insatsen avser att genomföra en ny mätning. En energikartläggning har genomförts under hösten och resultatet kommer att redovisas i berörda tjänstemanna och politiska forum under vintern/våren 2015/2016.

3 Handlingsplan 3 (7) Främja forskning, innovation och entreprenörskap 4. Öppna Data Genom samverkan med andra kommuner, myndigheter, universitet och företag arbetar kommunen aktivt för att öka tillgången till offentlig information i form av Öppna Data. Som en del av denna insats genomför kommunen ett Vinnova-projekt tillsammans med SKL, Linköpings universitet och Ida Infront AB. Projektet ska utveckla en nationell tjänst för öppna data som ska underlätta för kommuner att skapa/tillhandahålla öppna data. Kommunen planerar även att medverka i Eastswedenhack under hösten. Under året har lediga jobb publicerats som öppna data och det pågår arbete med att publicera fler informationsmängder, bland annat vägarbeten. Den nationella tjänsten för öppna data, är i drift och har visats på Offentliga Rummet i juni. Norrköping och Söderköping genomför testverksamhet för att testa konceptet. Samtal pågår även med SKL om att överta ansvaret för förvaltning och utveckling av NODS.se. Eastswedenhack genomfördes som planerat i början av september. 5. Utveckling av tillståndsguide för näringslivet I samverkan med Nulink och restaurangägare genomförs pilotverksamhet för att utveckla en digital tillståndsguide för ansökan om olika typer av tillstånd hos kommunen. Insatsen omfattar även att förbättra informationen på 6. Genomförande av visualiseringsseminarium Ett visualiseringsseminarium kommer genomföras under hösten Syftet med seminariet är att sprida information om och öka förståelsen för hur visualiseringsteknik kan användas för att skapa bra digitala tjänster för allmänheten, företagen eller kommunens egna verksamheter. Till en början var avsikten att utveckla en egen tillståndsguide, men under processens gång beslutade kommunen att gå med i ett nationellt utvecklingsprojekt för att utveckla motsvarande tjänster i en nationell lösning Verksamt.se. Under hösten påbörjades arbetet under våren 2016 fortsätter projektet bland annat med användartester hos kommunala handläggare och företagare. Informationen på linkoping.se kommer också att ses över under våren 2016 med anledning av att webbplatsen ska göras om. Insatsen är delvis genomförd. Seminariet har inte genomförts fullt ut på grund av tekniska problem, men var en del av Samhällsbyggnadsdagen Det återstår att lösa en del tekniska utmaningarna innan det är relevant att genomföra seminariet.

4 Handlingsplan 4 (7) Fortsätta integrera IT i det pedagogiska lärandet 7. Fortsatt införande av surfplattor Insatsen avser att öka användningen av surfplattor i kommunens skolverksamheter. Såväl förskola som grundskola omfattas. Pilotverksamhet genomförs även inom gymnasieskolan. Under året har cirka surfplattor införts som används av eleverna i grundskolan. Vissa delas medan andra är personliga. Totalt används cirka surfplattor inom kommunens skolverksamhet. 8. Utökad kapacitet i förskolans kommunikationsnät Kapaciteten i kommunikationsnäten till kommunens förskolor kommer att ökas för att tillgodose det ökade behovet. Kapaciteten kommer att variera från 10 till 100 Mbit/s. 9. Digitalisering av elevakter Under 2014 genomfördes pilotverksamhet för digitalisering av elevakter i W3D3. Insatsen avser att breddinföra lösningen. 10. Molntjänster för pedagogiskt bruk Det finns behov av att öka användningen av molnbaserade Office-program inom skolan. Både elever och lärare avses. Dessa funktioner tillhandahålls idag genom lokalt installerade program och SPINDELN. Det finns legala hinder för detta som behöver utredas och lösas innan ett breddinförande kan ske. Första steget är att genomföra pilotverksamhet. 11. Närvaromätning inom förskolan Under 2014 inleddes ett projekt som syftade till att genom digitalisering förbättra hantering kring närvaroregistrering. Informationen används som underlag för planering. Insatsen genomförs inom samtliga förskolor. Utbyggnaden beräknas vara slutförd första kvartalet Införandet beräknas vara slutfört vid halvårsskiftet På grund av EU-domstolens ogiltigförklarande av Safe Harbour-överenskommelsen har ett införande av molntjänster tillfälligt stoppats. Insatsen är försenad En rad tekniska och funktionella brister, i det it-stöd som var tänkt att användas, har inneburit att införandet inte kunnat genomföras som planerat. Dessa bedöms nu vara lösta och införandet kommer att slutföras under 2016.

5 Handlingsplan 5 (7) Höjd kvalitet inom vård och omsorg 12. Införande insatsregistrering Insatsen följer plan. Ett insatsregistreringssystem ska införas för insatser inom äldreomsorg och funktionshinder. Upphandling genomförs under våren Därefter planeras successivt införande under 2015 och Införande NPÖ Producent Kommunens vård- och omsorgssystem Treserva saknar idag stöd för att överföra journalinformation till den nationella patientöversikten (NPÖ). En ny version av NPÖ håller på att utvecklas. Leverantören av Treserva har som ambition att utveckla funktioner för att överföra journalinformation till nya NPÖ. Denna utveckling sker i samverkan med Linköping, Norrköping och Örebro kommun. Målsättningen är att ett införande kan ske våren Införande av ICF ICF är en klassifikation för gemensamma termer och begrepp. Insatsen avser att införa ICF i Treserva för hälso- och sjukvården (HSL). Planen är att ICF ska vara infört i november Avveckling av Sofia IFO och Omfale Insatsen avser att gallra, arkivera och stänga av de gamla vård- och omsorgssystemen Sofia IFO och Omfale. 16. Införande av utförarwebb för vårddokumentation Utförarwebben är en modul till Treserva som ska användas av omvårdnadspersonal för vårddokumentation i det dagliga arbetet. Insatsen berör cirka 4000 användare och ska vara slutförd Införande av digitala trygghetslarm Insatsen avser att successivt ersätta analoga trygghetslarm (3500) med digitala. 18. Införande av e-tjänst för serveringstillstånd Med hjälp av e-tjänsten ska näringsidkare och Linköpingsborna (tillfälligt) kunna ansöka om serveringstillstånd. 19. Utveckling av digitala välfärdstjänster Tillsammans med stadsnätsbolaget Utsikt Bredband samt med leverantörer av digitala välfärdstjänster, genomförs utvecklingsprojekt med koppling till ordinärt boende. Insatsen är en del av projekt MAIVOR som avser att införa ett mobilt arbetssätt inom vård- och omsorgsverksamheten. MAIVOR omfattar även mobil dokumentation och nyckelfri hemtjänst. Det har inte varit möjligt att införa lösningen eftersom produkten inte varit tillgänglig. Ett införande förväntas ske innan årsskiftet 2016/2017. ICF infördes som planerat den 9 november Andra insatser har prioriterats, en avveckling planeras att genomföras under våren Modulen infördes som planerat den 31 mars På grund av att kommunens upphandling av datakommunikation överklagades försenades insatsen. Insatsen förväntas vara slutförd i september Utvecklingen har tagit längre kalendertid än planerat, e-tjänsten förväntas vara tillgänglig från februari Pilotverksamhet har genomförts på ett antal servicehus och under 2016 planeras breddinförande.

6 Handlingsplan 6 (7) 20. Utredning om digital nyckelhanteringen i hemtjänsten En utredning genomförs med syfte att tydliggöra behovet/nyttan av digital nyckelhanteringen inom hemtjänsten. Insatsen samordnas med införandet av ett nytt tids- och insatsregistreringssystem. Efter genomförd utredning tas beslut om införande. Ett breddinförande planeras under (MAIVOR). Se insats 12 för mer information. Bidra till en öppnare och mer tillgänglig kommun 21. E-tjänstutveckling Genom kommunens nya e-tjänstplattform tillhandahålls en stor mängd e-tjänster. Översyn, bedömning och implementering av tillgängliga e-tjänster kommer löpande att genomföras. Vid behov kommer även nya e-tjänster att utvecklas, avsikten är att stor del av utvecklingen ska genomföras i egen regi (e-tjänstbyggaren). Utöver detta är ambitionen att integrera plattformen i större omfattning än tidigare, med kommunens övriga it-system. Insatsen är genomförd Kommunen har upphandlat Svensk e- identitet som leverantör för inloggning med e-legitimation. Under hösten har även funktioner för signering med Svensk e-identitet, införts. Dessutom har en funktion för att söka fastigheter direkt från fastighetsregistret införts. 22. IT-stöd för hantering av enkla ärenden Det finns behov av att införa ett ärendehanteringssystem för medborgarkontakt och stöd för kundtjänstprocesser. Systemet ska också kunna användas för interna supportorganisationer. Arbetet sker i nära samverkan med uppdraget som rör kommungemensam kundtjänstfunktion. Under 2014 genomfördes en förstudie för detta syfte. Strax innan jul påbörjades en upphandling som kommer att slutföras i början av 2015, därefter sker successivt införande av it-stödet i kommunens förvaltningar. 23. Öppet Wifi-nät i Linköpings city Genom sitt engagemang i Linköping City AB medverkar kommunen i ett projekt som utreder möjligheterna att etablera ett öppet Wifi-nät i Linköpings stadskärna. Målgruppen för nätet är personer som av olika anledningar besöker stadens centrum. Arbetshypotesen är att Wifi-nätet ska vara på plats tills Linköpings stadsfest. 24. Responsiv anpassning av Det ökade användandet av ny teknik ställer nya krav på tillgängligheten av våra sajter. Insatsen avser att uppgradera till s.k. responsiv design vilket medför att webbsidor anpassas dynamiskt till datorer och mobila enheter. I samband med detta kommer en översyn av webbplatsens innehåll och struktur genomföras. Ett ärendehanteringssystem har upphandlats och ett införande pågår som beräknas vara slutfört till årsskiftet. Införandet av ett öppet wifi-nät har påbörjats. Avsikten är att wifi-nätet i första skedet ska vara etablerat på Stora Torget tills Musikhjälpen och därefter successivt byggas ut under vintern och våren Insatsen följer plan. En förstudie för en ny extern webb genomfördes januari-februari 2015 och projekt linkoping.se Next generation påbörjades i juni En responsiv betasajt lanserades 27 oktober. Betasajten har en funktion för att besökaren ska kunna lämna synpunkter. I projektet används också en blogg för

7 Handlingsplan 7 (7) att informera om arbetet. Utveckling av den nya sajten pågår och den beräknas vara färdigställd juni Införande av mallhanteringsverktyg För att underlätta för handläggarna och öka kvalitén avseende grafisk profil och innehåll, är avsikten att införa ett nytt mallhanteringssystem. Ett system har upphandlats som kommer att införas efter att Microsoft Office uppgraderats och en ny Citrix-miljö införts. 26. Anslutning till Mina Meddelanden Tjänsten Mina meddelanden är till för privatpersoner och företag som kan få meddelanden från myndigheter och from 2014 kommuner digitalt istället för på papper. Tjänsten Mina meddelanden är gratis för användarna och förvaltas av Skatteverket. Utvecklingsarbetet genomförs tillsammans med Bolagsverket och Tillväxtverket. En teknisk förstudie kommer att genomföras som kan ligga till grund för successivt införande av tjänsten mot kommunens it-stöd. 27. Utbyggnad av trådlösa nätverk i offentliga miljöer Under 2014 förstärktes de trådlösa näten i stadsbiblioteket med ytterligare kapacitet. Dessutom utökades tilldelningen av kapacitet per användare från 1 Mbits till 4 Mbits. Under 2015 är avsikten att införa trådlösa nät på kommunens närbibliotek samt att införa eduroam (internationellt studentnätverk) på stadsbiblioteket. Eventuellt införs även eduroam på närbiblioteken. Insatsen har försenats pga. att andra delar av kommunen it-miljö behövde uppgraderas först. Pilotverksamhet har genomförts på kommunledningskontorets administrativa avdelning och ett bredinförande planeras under första kvartalet Kommunen har medverkat i den statliga förstudien, samt genomfört en egen teknisk förstudie för att utreda hur anslutning till tjänsten teknisk ska genomföras. Resultatet av genomförda förstudier påvisar att behovet/nyttan med att ansluta kommunens it-system till Mina Meddelanden f.n. är lågt. Detta beror bl.a. på att tjänsten är enkelriktad och inte kan hantera tillräcklig hög sekretessnivå. Anslutning förväntas ske när tjänsten utvecklats mer och behovet ökat. Trådlösa nät har införts på närbiblioteken i Lambohov, Ekholmen, Skäggetorp, Malmslätt, Johannelund och Ljungsbro (dvs sex av nio närbibliotek). Eduroam kunde inte införas pga. regulatoriska hinder; biblioteket är formellt inte en del av kommunen utbildningsverksamhet. Detta kan lösas genom att införa Linköping Wifi i stadsbiblioteket istället för det nuvarande trådlösa nätet.

Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2015

Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2015 Handlingsplan 1 (6) Kommunledningskontoret Fredrik Eriksson, ITstrateg Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2015 Handlingsplanen beskriver IT och kommunikationsrelaterade insatser som kommunens verksamheter

Läs mer

Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2014

Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2014 Handlingsplan 1 (7) Kommunledningskontoret, Kommunikationsutvecklare Fredrik Eriksson, ITstrateg Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2014 Handlingsplanen beskriver IT och kommunikationsrelaterade

Läs mer

Linköpings digitala agenda, uppföljning av handlingsplan för 2014

Linköpings digitala agenda, uppföljning av handlingsplan för 2014 Handlingsplan 1 (8) Kommunledningskontoret Fredrik Eriksson, IT-strateg Linköpings digitala agenda, uppföljning av handlingsplan för 2014 Uppföljningen beskriver kortfattad IT- och kommunikationsrelaterade

Läs mer

Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2013

Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2013 Handlingsplan 1 (7) 20130416 Kommunledningskontoret, Kommunikationsutvecklare, ITstrateg Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2013 Handlingsplanen beskriver IT och kommunikationsrelaterade insatser

Läs mer

Linköpings digitala agenda, uppföljning av handlingsplan för 2013

Linköpings digitala agenda, uppföljning av handlingsplan för 2013 Handlingsplan 1 (8) Kommunledningskontoret Katarina Bergshem, Kommunikationsutvecklare Fredrik Eriksson, IT-strateg Linköpings digitala agenda, uppföljning av handlingsplan för 2013 Uppföljningen beskriver

Läs mer

Linköpings digitala agenda, uppföljning av handlingsplan för 2012

Linköpings digitala agenda, uppföljning av handlingsplan för 2012 Handlingsplan 1 (10) Kommunledningskontoret Fredrik Eriksson, IT-strateg Lisa Mjörning, Kommunikationsutvecklare Linköpings digitala agenda, uppföljning av handlingsplan för 2012 Uppföljningen beskriver

Läs mer

E-hälsoutvecklingen i kommunerna

E-hälsoutvecklingen i kommunerna E-hälsoutvecklingen i kommunerna E-hälsa i kommunerna - utveckling av e-hälsa i kommunerna 2015 Dick Lindberg 2015-10-08 E-tjänster för brukare och patienter Digitalisering av trygghetslarmen Nationella

Läs mer

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016 E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016 Utvecklingen av e-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016 Dick Lindberg 2017-01-25 Uppdraget Utdrag ur Regleringsbrevet 2016 Socialstyrelsen ska under 2016

Läs mer

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Bilaga 1 Resultatet från eblomlådan för de 15 kommuner i Värmland som deltar i "Digitalisering genom samverkan " Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Äldre & personer i behov

Läs mer

Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2012

Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2012 Handlingsplan 1 (8) 20120405 Kommunledningskontoret Lisa Mjörning, Kommunikationsutvecklare Fredrik Eriksson, ITstrateg Linköpings digitala agenda, handlingsplan 2012 Handlingsplanen beskriver IT och kommunikationsrelaterade

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för IT Riktlinjer för IT 1 Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 20 juni 2011 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning

Läs mer

Din ehälsa. Annica Blomsten Kommunal ehälsa

Din ehälsa. Annica Blomsten Kommunal ehälsa Din ehälsa Syfte med ehälsa Rätt information till rätt person i rätt tid Tillgänglighet Din journal på nätet Kunna följa sitt ärende Invånare Medarbetaren Beslutsfattare Ansöka om vård Tidsbokning Individuellt

Läs mer

En digital agenda för Linköping. IT-utveckling på verksamhetens villkor. KommITS höstkonferens den 5-7 november 2013

En digital agenda för Linköping. IT-utveckling på verksamhetens villkor. KommITS höstkonferens den 5-7 november 2013 En digital agenda för Linköping IT-utveckling på verksamhetens villkor KommITS höstkonferens den 5-7 november 2013 Idag är det alldeles för stort fokus på de direkta ITkostnaderna, medan nyttan hamnar

Läs mer

Strategi för esamhället - digital agenda för kommunerna

Strategi för esamhället - digital agenda för kommunerna Strategi för esamhället - digital agenda för kommunerna Jörgen Sandström- IT-strateg Tänk om fler privatpersoner och företag fick möjlighet att försörja sig och utvecklas i hela landet. Vi står i den största

Läs mer

E-hälsoplan Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter

E-hälsoplan Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter E-hälsoplan 2018-19 Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter Diarienummer: ÄN 2016-685 Datum: 2017-12-13 Handläggare: Mats Rundkvist, John Fristedt Organisation: Linköpings kommun Planerade

Läs mer

IKT plan för utbildningsnämnden 2015

IKT plan för utbildningsnämnden 2015 IKT plan för utbildningsnämnden 2015 Information- och kommunikationsteknik (IKT) ses allt mer som ett strategiskt utvecklingsområde. Enligt Värmdö kommuns IKT-policy som antogs 2013-06-12 av kommunfullmäktige

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm.

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Frågor och svar Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Varför behövs en ny skolplattform? Skolans verksamhetssystem behöver förnyas. Dagens system är

Läs mer

Verksamhetsplan med aktiviteter drifts- och servicenämnd 2014

Verksamhetsplan med aktiviteter drifts- och servicenämnd 2014 sid 1 (6) DRIFTS- OCH SERVICENÄMNDEN IT-enheten Tjänsteyttrande verksamhetsplan med aktiviteter för drifts- och servicenämnden Charlotta Bodin, 054 540 10 07 charlotta.bodin@karlstad.se 2014-01-07 Verksamhetsplan

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad ehälsofrågorna ska förankras i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet;

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg 2009-06-11 SIDAN 1 Nationell IT-strategi för vård och omsorg Tillämpning för Stockholms stad BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR 2009-06-11 SIDAN 2 Bakgrund Hösten 2006 beslutades att en beställarfunktion skulle

Läs mer

En gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden

En gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden Dnr DSN-2015-9 Dpl sid 1 (6) TJÄNSTEYTTRANDE KOMMUNLEDNINGSKONTORET IT-enheten 2015-06-29 Per-Erik Karlsson, 054-540 12 20 Per-erik.karlsson@karlstad.se Drifts- och Servicenämnd En gemensam e-tjänsteplattform

Läs mer

Verksamhetsråd november 2015. Enheten för IT och ehälsa

Verksamhetsråd november 2015. Enheten för IT och ehälsa Verksamhetsråd november 2015 Enheten för IT och ehälsa Agenda Projekt Maivor Projekt digitala trygghetslarm Treservainformation Återkoppling ICF Projekt Maivor Mobila arbetssätt i vård och omsorg Digital

Läs mer

Länsövergripande projekt Östergötland. Motala 2013-05-22. Pär Holgersson. Nationellt fackspråk Pär Holgersson

Länsövergripande projekt Östergötland. Motala 2013-05-22. Pär Holgersson. Nationellt fackspråk Pär Holgersson Motala 2013-05-22 Pär Holgersson Bakgrund Nationell ehälsa högt på agendan i Östergötland HSL Nätverk med länets medicinskt ansvariga initierade under 2010 samarbete kring gemensam struktur för dokumentation

Läs mer

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna År 2030 kommer det att saknas närmare 100 000 omvårdnadsutbildad arbetskraft, enligt statistik.

Läs mer

Regional handlingsplan kommunal ehälsa

Regional handlingsplan kommunal ehälsa Regional handlingsplan kommunal ehälsa 2015 2018 ehälsa handlar om hur framtidens socialtjänst, vård och omsorg som helhet ska fungera och förbättras med hjälp av digitala verktyg och tjänster. Varför

Läs mer

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa Vem är jag? 60 år, gift, 4 barn Bor i Gopshus utanför Mora där jag på fritiden driver ett vandrarhem

Läs mer

Inför 2015. Verksamhetsutveckling med stöd av IT

Inför 2015. Verksamhetsutveckling med stöd av IT Spridningskonferens Inför 2015 Verksamhetsutveckling med stöd av IT Kategorier - mål Gemensamma funktioner och tjänster E-hälsa E-skola/utbildning Möjlighet till stöd vid projektarbete Dialog om digitaliseringens

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa i Östergötland 2016-2017

Handlingsplan för ehälsa i Östergötland 2016-2017 Handlingsplan för ehälsa i Östergötland 2016-2017 Uppföljning av genomförda insatser 2014-2015 Planerade insatser 2016-2017 Antagen av Nätverket för ehälsa 2015-10-20 Antagen av ledningsgrupp för vård

Läs mer

ehälsodagen Anne Gustavsson Rubrik förstasida NN Plats och datum

ehälsodagen Anne Gustavsson Rubrik förstasida NN Plats och datum ehälsodagen 2016-11-11 Anne Gustavsson Rubrik förstasida NN Plats och datum Vision ehälsa 2025 År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte

Läs mer

Strategiska utvecklingsuppdrag Budget 2018 med plan för

Strategiska utvecklingsuppdrag Budget 2018 med plan för 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Jenny Bolander 2017-04-26 Bilaga 3 Strategiska utvecklingsuppdrag Budget 2018 med plan för 2019-2021 Uppdrag nr Uppdrag text Strategiska utvecklingsuppdrag Kommungemensamma

Läs mer

Välfärdsteknologi. Information vid Umeå pensionärsråd 29 maj 2015

Välfärdsteknologi. Information vid Umeå pensionärsråd 29 maj 2015 Välfärdsteknologi Information vid Umeå pensionärsråd 29 maj 2015 Vad menas med välfärdsteknologi? Kärt barn har många namn, välfärdsteknologi utgör sammanväxten mellan traditionella hjälpmedel och ny teknik.

Läs mer

Nulägesanalys för <kommun> kring grundläggande förutsättningar verksamhet, brukare och personal.

Nulägesanalys för <kommun> kring grundläggande förutsättningar verksamhet, brukare och personal. Datum: 20XX-XX-XX Ärendetyp: Rapport Nulägesanalys för kring grundläggande förutsättningar verksamhet, brukare och personal. GRUNDLÄGGANDE TEKNIK Kommunikation Ansvarar kommunen för andra boende

Läs mer

Informationsteknologi

Informationsteknologi Projektblad nr Förv.: 1 Upprättad den: 2013-02-13 Informationsteknologi ON 001 Omsorgsförvaltningens informationsteknologi består idag bl.a. av 140 administrativa arbetsplatser, 190 arbetsstationer för

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa i Östergötland

Handlingsplan för ehälsa i Östergötland 1 (11) Handlingsplan för ehälsa i Östergötland Uppföljning av genomförda insatser 2012, samt redovisning av planerade insatser 2013 Datum: 2013-02-01 Handlingsplanen för 2012 har följts upp och reviderats

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Regional IT-samverkan i Östergötland

Regional IT-samverkan i Östergötland Regional IT-samverkan i Östergötland Seminarium 6:1 Föreläsare Fredrik Eriksson, ordförande IT-e Regional IT-samverkan i Östergötland Fredrik Eriksson, ordförande IT-e Vad är IT-e? Ett samarbetsnätverk

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Reviderad och godkänd av administrativ chef 2018-05-28 Marita Aronsson, verksamhetsutvecklare 2018-05-28 1 (6) Handlingsplan

Läs mer

Regional Digital Agenda för Värmland

Regional Digital Agenda för Värmland Regional Digital Agenda för Värmland Internationellt samarbete 2013 Digitala Agendan för Europa ett av sju huvudinitiativ i EU 2020 Syfte - att maximera informations- och kommunikationsteknikens sociala

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

Projekt MAIVOR - hemtjänst

Projekt MAIVOR - hemtjänst Projekt MAIVOR - hemtjänst Bakgrund Förstärkt projektorganisation STYRGRUPP PROJEKTGRUPP REFERENSGRUPP REFERENS- VERKSAMHETER Kvalitetsgranskare - PwC Säkerställa genomförandet av de åtaganden som åligger

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 ( )

Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 ( ) Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad Att förankra frågorna i strukturen för styrning, ledning och samverkan som finns i länet. Se bifogad

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa i Östergötland 2014 och 2015

Handlingsplan för ehälsa i Östergötland 2014 och 2015 1 (14) Handlingsplan för ehälsa i Östergötland 2014 och 2015 Uppföljning av genomförda insatser 2013, samt redovisning av planerade insatser 2014 och 2015 Datum: 2014-01-31 Handlingsplanen för 2013 har

Läs mer

Instruktion för samordnad individuell planering och Meddix öppenvård

Instruktion för samordnad individuell planering och Meddix öppenvård Sid 1(5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Verksamhetsutvecklare Karlstad 2014-09-17 Reviderad 141105 Instruktion för samordnad individuell planering och Meddix öppenvård Bakgrund Ändringar i Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Digital agenda för Sverige

Digital agenda för Sverige Digital agenda för Sverige en gemensam kraftsamling för digitaliseringens möjligheter Svenskt inflytande Lars Lundqvist Utmaningar: Att omvandla Europa till det kunskapssamhälle som behövs i en globaliserad

Läs mer

IT-vision 2008 2011 för Örnsköldsviks kommun

IT-vision 2008 2011 för Örnsköldsviks kommun IT-vision 2008 2011 för Örnsköldsviks kommun Dokumenttyp Dokumentägare Kommunledningskontoret Dokumentnamn Program, IT-vision, handlingsplan och -utvecklingsplan Dokumentansvarig IT-chef Beslutad/Antaget

Läs mer

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018 Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting 1 Bakgrund Regionalt program för ehälsa 2010 Baserade sig på: Den nationella

Läs mer

Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället

Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället Kommuner och landsting står för 70 80 % av medborgarkontakterna 8 av 10 företagare har kontakt med kommunen Den nya generationens medborgare

Läs mer

Ny version eblomlådan

Ny version eblomlådan Ny version eblomlådan Malmö 25 maj 2016 Mats Bohman, Ordförande i eblomlådans styrgrupp Nacka Kommun Per-Erik Nyström Projektledare eblomlådan SKL Digitaliseringen anses vara den enskilt starkaste förändringsfaktorn

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Förslag till aktivitetsplan samverkan e-hälsa

Förslag till aktivitetsplan samverkan e-hälsa 1 (5) 2018-05-20 Förslag till aktivitetsplan 2018-2019 samverkan e-hälsa Bakgrund Chefsgrupp samverkan social välfärd och vård, har godkänt den första versionen av aktivitetsplanen för samverkan inom e-hälsa.

Läs mer

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten ÄGARE IT Norrbotten AB ägs av Norrbottens 14 kommuner Arvidsjaur, Arjeplog, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix,

Läs mer

IT-plan YTTRINGE FÖRSKOLA 2010-2011

IT-plan YTTRINGE FÖRSKOLA 2010-2011 IT-plan YTTRINGE FÖRSKOLA 2010-2011 2010-10-20 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Inventering av IT struktur... 3 4. Datorer...3 5. Personal PC... 4 6. Interaktiva skrivtavlor,

Läs mer

POLICY. Policy för digitalisering

POLICY. Policy för digitalisering POLICY Policy för digitalisering Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-05-29, 66 Diarienummer KS 2017/00083 Giltighetstid Fr.o.m. 2017-06-15 och tillsvidare Dokumentet

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR, med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet HANDLINGSPLAN Sida 1 (6) Datum Kommunstyrelse förvaltningen Vår handläggare Näringslivsutvecklare Raymond Jennersjö Adressat Kommunstyrelsen Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020

Läs mer

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 2(7) Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 2 Intention...3 3 Ledning och ansvar...4 4 Nuläge...5 5 Strategier och

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

Digital Agenda för Linköping

Digital Agenda för Linköping Digital Agenda för Linköping 2012-2015 Fastställt av Kommunstyrelsen den 17 april 2012 KS 2012.257, 159 Förord Den digitala agendan för Linköping har arbetats fram av sakkunniga från kommunens förvaltningar,

Läs mer

Handlingsplan Regional digital agenda. Regional digital agenda en handlingsplan för Västmanlands län

Handlingsplan Regional digital agenda. Regional digital agenda en handlingsplan för Västmanlands län Regional digital agenda en handlingsplan för Västmanlands län Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande förutsättningar och krav... 3 Uppföljning... 3 Aktiviteter... 3 Livshändelseperspektiv... 4

Läs mer

VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster

VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster Syfte och mål med CeSams verksamhet CeSams verksamhet ska bidra till att uppnå målsättningarna i SKL:s strategi för esamhället:

Läs mer

Erfarenheter av eduroam införande. Michael Lööw

Erfarenheter av eduroam införande. Michael Lööw Erfarenheter av eduroam införande Michael Lööw Bakgrund Linköpings universitet (LiU) kontaktade Linköpings Kommun 2012 - Intresse/möjlighet till eduroam på stadsbibliotek mm o För studenter Utredning om

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 35 KS/2016:51 Handlingsplan för e-hälsa 2016-2017 Kommunerna och Region Östergötland bedriver sedan några år tillbaka

Läs mer

Digitala Västerbotten

Digitala Västerbotten www.regionvasterbotten.se Digitala Västerbotten Umeå, 21 mars 2018 Magnus Rudehäll Digital strateg magnus.rudehall@regionvasterbotten.se 070 608 48 88 Västerbotten 1/8 av Sveriges yta 55 432 km 2 e 268

Läs mer

Fiber till Tomelilla

Fiber till Tomelilla Fiber till Tomelilla Kick-off!! Varför behöver vi en digital strategi? Vad behöver finnas med? Vad ska vi ha den till? Hur vill du kunna använda den? På vilket sätt ska den hjälpa till i digitaliseringsarbetet?

Läs mer

E-hälsoplan Omsorgsnämnden

E-hälsoplan Omsorgsnämnden E-hälsoplan 2018-19 Omsorgsnämnden Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: ON 2016-524 Datum: 2017-12-13 Handläggare: Mats Rundkvist, John Fristedt Organisation: Linköpings kommun 2 (9) Innehåll Innehåll

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Dnr: SN 2015-89 1(5) Handlingsplan för ehälsa i Söderköpings kommun 2016-2019 Bakgrund Kommunerna i Östergötland och Region

Läs mer

Slutrapport Mobil dokumentation med säker inloggning Götene och Lidköping

Slutrapport Mobil dokumentation med säker inloggning Götene och Lidköping 0.00 Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobil dokumentation med säker inloggning Götene och Lidköping Utfärdat av: Utf

Läs mer

Förenklad förstudie och samarbetsförslag

Förenklad förstudie och samarbetsförslag Tjänsteskrivelse -02-21 KFN 2013.0096 Handläggare: Annelie Henriksson Förenklad förstudie och samarbetsförslag Sammanfattning Arbetet med införande av e-arkiv i Karlskoga kommun har påbörjats under hösten

Läs mer

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Socialchefsnätverket den 6 oktober Freddy Ehrenholm och Johan Kjernald e-samhälle I ndust r i M oder na Globaliser ing I nfor mat ions Post moder na från industri-

Läs mer

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling

Läs mer

Arbetsunderlag till handlingsplan

Arbetsunderlag till handlingsplan Arbetsunderlag till handlingsplan Digital delaktighet och kompetens Stärka och utveckla samverkansformer för a4 öka den digitala delak+gheten i länet. Planera och genomföra målgruppsanpassade åtgärder

Läs mer

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2017

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2017 E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2017 Resultaten Användningen av e-tjänster inom socialtjänsten är fortfarande låg. Andelen digitala trygghetslarm ökar men kommunerna nådde inte målet om att alla

Läs mer

Möte med kommunernas kontaktpersoner för ehälsa

Möte med kommunernas kontaktpersoner för ehälsa Minnesanteckningar 1/5 Möte med kommunernas kontaktpersoner för ehälsa Tid Torsdag 24 mars 2016 kl. 9.00-11.30 Plats Region Östergötland, CMIT, Klostergatan 19C, Linköping Konferensrum Fasanen Närvarande

Läs mer

IKT Plan för Vård och omsorgsnämnden

IKT Plan för Vård och omsorgsnämnden IKT Plan för Vård och omsorgsnämnden 2017-2021 Strategin avser införande av informations- och kommunikationsteknik (IKT) för sektor Omsorg och välfärd i Värmdö kommun. IKT-strategin gäller från och med

Läs mer

Täby kommun. Verksamhetssystemet Pulsen Combined. Förstudie. Offentlig sektor KPMG AB 14 september 2016 Antal sidor: 5

Täby kommun. Verksamhetssystemet Pulsen Combined. Förstudie. Offentlig sektor KPMG AB 14 september 2016 Antal sidor: 5 Verksamhetssystemet Pulsen Combined Förstudie Offentlig sektor KPMG AB 14 september 2016 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Ansvarig nämnd/styrelse 1 4. Metod 1 5. Projektorganisation

Läs mer

MÅLDOKUMENT Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

MÅLDOKUMENT Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland MÅLDOKUMENT Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Den länsgemensamma samverkan för verksamhetsutveckling med stöd av IT har verkat för effektivisering genom gemensamma

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Digitala Västerbotten

Digitala Västerbotten www.regionvasterbotten.se Digitala Västerbotten Stockholm, 22 feb 2018 Magnus Rudehäll Digital strateg magnus.rudehall@regionvasterbotten.se 070 608 48 88 Digitalisering - Ett paradigmskifte, en evolution

Läs mer

Läromedlen på Stockholms skolor

Läromedlen på Stockholms skolor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-07-21 Handläggare Ann-Katrin Averstedt Telefon: 08-508 33 629 Till Utbildningsnämnden 2014-08-21 Läromedlen på Stockholms

Läs mer

Digitala system 2015 från förskola komvux, behovsspecifikation version 0.1

Digitala system 2015 från förskola komvux, behovsspecifikation version 0.1 Digitala system 2015 från förskola komvux, behovsspecifikation version 0.1 Februari 2014 Vad handlar det om? digitala behov! Inte några specifika lärplattformar eller speciella verktyg. Vi pratar behov

Läs mer

Att beskriva och bedöma behov med ICF inom äldreomsorgen

Att beskriva och bedöma behov med ICF inom äldreomsorgen Att beskriva och bedöma behov med ICF inom äldreomsorgen Sedan 2008 har Socialstyrelsen haft regeringens uppdrag att utveckla en modell för att beskriva behov och insatser inom äldreomsorgen (SoL). Resultatet

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Handlingsplan för genomförande av stadens IKT-program inom Arbetsmarknad & Vuxenutbildning. Gäller för åren

Handlingsplan för genomförande av stadens IKT-program inom Arbetsmarknad & Vuxenutbildning. Gäller för åren Handlingsplan för genomförande av stadens IKT-program inom Arbetsmarknad & Vuxenutbildning Gäller för åren 2015-2017 1 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Uppdraget en handlingsplan för att genomföra stadens IKT-program

Läs mer

Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via mobila tjänster

Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via mobila tjänster SOLLENTUNA KOMMUN Tjänste utlåta nde 2012-09-20 Maria Sterner Sidan 1 av 2 Dnr 2012/31 KS.039-2 Kommunstyrelsen Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via

Läs mer

Rapport skolutveckling och digitalisering

Rapport skolutveckling och digitalisering Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Elisabeth Jonsson Höök Ärendenr BUN 2016/360 GVN 2016/86 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 30 maj 2016 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden/ Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Välkommen! IT-chefsnätverk Verksamhetsutveckling med stöd av IT. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Välkommen! IT-chefsnätverk Verksamhetsutveckling med stöd av IT.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Välkommen! IT-chefsnätverk 2014-02-19 Verksamhetsutveckling med stöd av IT E-Hälsadag SKL Projekt 2013 Information från dagen! Fortsättning 2014 SKL Strukturella förutsättningar Etablera Styrelse Regionala

Läs mer

Per-Erik Nyström Sveriges Kommuner och Landsting

Per-Erik Nyström Sveriges Kommuner och Landsting Per-Erik Nyström Sveriges Kommuner och Landsting Per-erik.nystrom@skl.se SKL:s verktyg för självvärdering inom digitalisering Självvärderingsverktyg eblomlådan Hur används eblomlådan? Självvärdering och

Läs mer

Digitalisering av Skolverket

Digitalisering av Skolverket Digitalisering av Skolverket Mattias Larsson Avdelningschef Verksamhetsutveckling Digitaliseringen är av stor betydelse och ställer oss inför utmaningar på flera områden Klassrummet Skolsektorn Myndigheten

Läs mer

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor Digital strategi Järfälla För- och grundskolor I Järfällas för- och grundskolor arbetar vi för att... barn, elever och medarbetare ska ha tillgång till digitala verktyg som ger ett bra stöd för lärande

Läs mer

En lägesrapport. användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län

En lägesrapport. användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län En lägesrapport användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län Förord Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting har i uppdrag av regeringen att arbeta med

Läs mer

ehälsa Sidan 0 av 20

ehälsa Sidan 0 av 20 ehälsa? Sidan 0 av 20 Syfte med ehälsa Rätt information till rätt person i rätt tid! Tillgänglighet Hälsokonto/journal på nätet Kunna följa sitt ärende Invånaren Medarbetaren Verksamhetsansvariga Säkerhet

Läs mer

IKT-Strategi BoU

IKT-Strategi BoU 2016/BUN 0154 IKT-Strategi BoU 2017-2020 2016-12-13 Tyresö kommun / 2016-12-13 2 (5) IKT strategi BoU 2017-2020 Forskningen inom området tyder på att en ökad IKT-användning i skolan ger en positiv effekt

Läs mer

Kommunikationsutveckling i Linköpings kommun. e-kampanjen

Kommunikationsutveckling i Linköpings kommun. e-kampanjen Kommunikationsutveckling i Linköpings kommun e-kampanjen Fredrik Eriksson, IT-strateg, fredrik.c.eriksson@linkoping.se, 013-26 33 53 Catarina Thuning, Kommunikationsdirektör, catarina.thuning@linkoping.se,

Läs mer