Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Gredelby förskola 2015/2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Gredelby förskola 2015/2016"

Transkript

1 Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan för Gredelby förskola 2015/2016

2 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef omprövar verksamhetsplanen utifrån uppkomna resultat i t ex, egentillsyn, enkätresultat och likabehandlingsplan. Uppföljning, utvärdering och tillika analys av prioriterade områden utifrån verksamhetsplanen ska finnas tillgängligt i UNIKUM senast 31 januari. Kvalitetsområden Kvalitetsbegreppet Skolverket definierar begreppet kvalitet inom förskola och skola utifrån hur väl en verksamhet svarar mot nationella mål, krav och riktlinjer och andra mål förenliga med de nationella, samt i vilken utsträckning verksamheten strävar efter att förbättras. Vid bedömningen av kvalitet väger Skolverket samman verksamhetens strukturella förutsättningar, arbetet i förskolan och resultatet dvs. måluppfyllelsen. Kvalitetsarbete i förskolan ska kännetecknas av systematik, där arbetet tar sin utgångspunkt i en beskrivning av nuläge, mål för verksamheten, uppföljning och utvärdering, analys och bedömning av resultat, utvecklingsåtgärder och nya mål. Systematik och dokumentation i skollagen - 4 kap. Enhetsnivå 4 Kvalitetsarbetet på enhetsnivå ska genomföras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Barn i förskolan, deras vårdnadshavare och elevernas vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta i arbetet. Rektorn och förskolechefen ansvarar för att kvalitetsarbete vid enheten genomförs enligt första och andra styckena. Inriktningen på det systematiska kvalitetsarbetet 5 Inriktningen på det systematiska kvalitetsarbetet enligt 3 och 4 ska vara att de mål som finns för utbildningen i denna lag och i andra föreskrifter (nationella mål) uppfylls. Dokumentation 6 Det systematiska kvalitetsarbetet enligt 3 och 4 ska dokumenteras. Åtgärder 7 Om det vid uppföljning, genom klagomål eller på annat sätt kommer fram att det finns brister i verksamheten, ska huvudmannen se till att nödvändiga åtgärder vidtas.

3 Grundläggande information om förskolan Gredelby förskola ligger i centrala Knivsta och är en av de äldsta förskolorna i Knivsta. Totalt antal barn 82barn fördelade på fyra åldersindelade avdelningar Smaragden 1-2 år Diamanten 2-3 år Rubinen 3-4 år Safiren 4-5 år Förskolan har egen kock och tillagningskök. Andelen barn med annat modersmål än svenska Förskolan har 11 barn med annat modersmål. Gredelby förskola kommer att arbeta med flerspråkighet och interkulturalitet som ett naturlig del av verksamheten. Under föregående verksamhetsår läste alla förskollärare och barnskötare Skolverkets publikation Flera språk i förskolan och diskuterade i grupper. Gredelby förskola ser det som en tillgång att baren har fler språk och det visar sig i förhållningssättet. Handlingsplan Kollegialt lärande i arbetslagen om flerspråkighet och interkulturalitet Sånger, rim och ramsor, räkna på olika språk Lära sig olika ord Material sagor bland annat från Skolverkets hemsida. Samtal, högläsning, rim och ramsor är exempel som gynnar alla barns språkutveckling. Sätta ord på det som händer här och nu för att utöka begrepps förståelse och språkinlärning. Förskolans miljö, inne och ute Förskolan har fyra avdelningar och ett tillagningskök. Gården går runt förskolan och är avdelad i mindre gårdar. I närheten av förskolan finns skog och parker som också utgör en viktig del av förskolans lärmiljö. Enligt underhållsplan av Knivsta fastighet ska fönster och ytterdörrar bytas under 2016 och efter det ska ytskikten renoveras. Barnens lärmiljöer förändras ständigt efter verksamhetens behov och utifrån projekt där barnens delaktighet är viktiga. Det finns möjlighet till olika former av lek, konstruktion och skapande. IT är en del av miljöerna bland annat finns det interaktiva tavlor activeboards på förskolan.

4 Personal Anställda (i barngrupp)16 st Förskollärare 8 st. 7,15 heltider Barnskötare 8 st 7,35 heltider Barn 82 Barn per anställd 5,12 förskolan, förskolan har högre personaltäthet på grund av BBSS behov, förskolan har tillsatt 3 barnskötartjänster för barn i behov av särskilt stöd. Förskolan har en egen kock och en lokalvårdare anställda på förskolan. Fortbildning Augusti 2015 Digitala småbarn, Reggio Emilia institutet Handledning 7,5 hp Uppsala universitet en förskollärare IKT 7,5 hp Uppsala universitet en förskollärare Föreläsning Reggio Emilia institutet VT 2016 Fortbildning och kollegialt lärande planeras och följs upp med arbetslagsledarna och på APT. Förskolechefens ledningsdeklaration Med utgångspunkt utifrån 2.7 Lpfö 98 rev Ledningsdeklaration Mitt uppdrag som förskolechef utgår från 2.7 Lpfö 98 rev Jag vill vara med och skapa: Kreativa förskolor med hög delaktighet, lärande och glädje. Förskolor där alla barn och vuxna blir sedda och bemötta med respekt och engagemang. Trygga förskolor där alla känner sig välkomna! Barnen Jag vill att barnens perspektiv alltid ska komma främst. Varje barn ska ges de stöd de behöver få för att vara sig själva, bli sedda, respekterade och få möjlighet att utvecklas utifrån sina förmågor. Alla barn ska få möjlighet till delaktighet och ha inflytande. Utveckling Jag vill att vi alla lär av varandra och att vi gemensamt skapar och utvecklar framtidens förskolor. Jag vill att vi delar med oss och är öppna mot varandra. Kompetenser Jag vill vara en ledare som ser allas olika kompetenser som en tillgång och tar tillvara dessa. Jag vill att alla ska få möjlighet att komma med idéer och våga prova.

5 Ledarskapet Jag vill vara tydlig, systematisk, målinriktad och lyhörd. Alla ska känna till förskolans mål och styrdokument och arbetar utifrån dessa. Jag ska vara en närvarande ledare som kontinuerligt har en dialog med medarbetarna. Förskolan Jag vill att både barn och vuxna ska känna stolthet, glädje och gemenskap på förskolorna. Alla ska känna sig välkomna och betydelsefulla. Annica Nilsson 2015 Enhetens prioriterade utvecklingsområden Prioriterade utvecklingsområden på Gredelby förskola IKT Genus och jämställdhet Socialt samspel, likabehandling och kommunikation Utvecklingsområden kommer att följas upp extra under året. Förskolan har gjort en plan på arbetslagsmöten där områdena är i fokus och ett kollegialt utbyte är prioriterat. På APT kommer förskolan att arbeta med Diskrimineringsombudsmannens material för förskolan om likabehandling. Förutom de prioriterade områdena kommer arbetslagen arbeta utifrån två temaområden och i mindre projekt. Rubinen/Safiren kommer att arbeta med temat Luft. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att utforska dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap. (Lpfö 98/ 10 ) Diamanten/Smaragden kommer att arbeta med temat Lika Olika. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla människor har ett lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion och annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning ( Lpfö 98/10 ) December 2015 och maj 2016 samt kontinuerlig uppföljning i pedagogisk dokumentation, APT och arbetslagsmöten förskolechef. Utvärderingarna sker systematiskt under verksamhetsåret.

6 2010 och arbetslaget har ett ansvar att delta och genomföra uppdraget. Resultat utifrån genomförd analys redovisas i UNIKUM Nämndens mål Beskriv hur förskolan arbetar för att uppfylla nämndens mål för 2015 samt det resultat som uppnåtts. Mål 1. Personaltätheten ska öka. (Övergripande mål för Utbildningsnämnd och Utbildningskontor) Mål 2. Sjukskrivningar hos personalen ska minska. Målsättning: Sjukskrivningarna ska minska i förhållande till tidigare verksamhets år. : Januari 2016 och maj 2016 Handlingsplan: Arbetsmiljö och friskvård är med i förskolans årshjul och följs regelbundet upp på varje APT. Personalen ska ha möjlighet till återhämtning och friskvård ska prioriteras. Det ska ges möjlighet att delta i kommungemensamma hälso- och friskvårdsaktiviteter. Psykosocial skyddsrond ska genomföras en gång per termin tillsammans med skyddsombud. Alla på förskolan ska vara insatta i förskolans arbetsmiljöplan. I medarbetarsamtal och enkäter. Arbetsmiljö är med på dagordningen på samtliga arbetsplatsträffar. Förskolechefen har ett arbetsmiljöansvar. Skyddsombud på förskolan har ett särskilt ansvar. 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Gredelby förskola arbetar Reggio Emilia inspirerat, det är en pedagogisk filosofi och barnsyn med ett aktivt demokratiskt ställningstagande. Vi vill se barn som kompetenta och viktiga samhällsmedborgare, väl värda att lyssna på.

7 Lyssnande, dokumentation och reflektion är några av denna pedagogiska filosofis kännetecken, liksom att se på olikhet som ett viktigt värde. I Reggio Emilia försöker de se varje barn och människa som unik och ändå ständigt involverad i ett lärande där såväl barn som vuxna skapar sig själva i relation till andra i ett livslångt lärande. I tema och projektarbeten för förskolan det möjligt för barnen att utveckla kunskap och kompetenser på ett tryggt och lekfullt sätt. Tryggheten, respekten skapar förutsättning för utveckling för alla. Målsättning: Att värdegrundsarbetet visar sig i all verksamhet på förskolan. Planen mot kränkande behandling och diskriminering, likabehandlingsplan ska vara väl implementerad och känd av alla som arbetar på förskolan. I likabehandlingsarbetet ingår arbete med barnsyn. förskolechef. Utvärderingarna sker systematiskt under verksamhetsåret och arbetslaget har ett ansvar att delta och genomföra uppdraget. 2.1 Normer och värden Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla har lika värde. Gredelby förskola har ett förhållningssätt gentemot varandra och barnen där respekt tydligt visas. Under verksamhetsåret kommer förskolan kommer att fördjupa sig i frågeställningar kring genus och jämställdhet. Målsättning: Kunskaper om genus och jämställdhet har ökat på förskolan Miljön på förskolan är välkomnande och tillåtande Handlingsplan: Diamanten och Smaragden har ett temaarbete Lika olika. Under vårterminen 2016 kommer ett kollegialt lärande om genus och jämställdhet vara tema på två arbetslagsmöten för varje arbetslag. Lärmiljöerna dokumenteras, utvärderas och utvecklas kontinuerligt under året för att den vara välkomnande och tillåtande. Förskolan ska införskaffa litteratur om genus och jämställdhet.

8 förskolechef. Utvärderingarna sker systematiskt under verksamhetsåret. Pedagogisk 2010 och arbetslaget har ett ansvar att delta och genomföra uppdraget 2.2 Utveckling och lärande Gredelby förskolas verksamhet och förhållningssätt ska präglas av en sammanhållning av omsorg, fostran och lärande. I förskolans temaarbete Luft samt i all annan verksamhet under dagen vill vi att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och lust samt förmåga att leka och lära (Lpfö 98 rev. 2010). Genom att på ett medvetet sätt låta leken genomsyra vår verksamhet ges barnen möjlighet till ett lustfyllt lärande. Målsättning: Alla barn kan göra aktiva val och visar tilltro till sin förmåga att klara lärandesituationer NTA lådorna (Natur och teknik för alla) används till experiment och utforskande. Lärmiljön ute på gården utformas så den inbjuder till utforskande och utmanande lek och lärande för barnen. Handlingsplan: Kontinuerlig fortbildning i NTA En gårdsgrupp med representanter från avdelningarna planerar utemiljön Avdelningarna Rubinen och Safiren har ett gemensamt temarbete Luft där barnens egna frågeställningar får stort utrymme. förskolechef. Utvärderingarna sker systematiskt under verksamhetsåret. Pedagogisk

9 2010 och arbetslaget har ett ansvar att delta och genomföra uppdraget 2.3 Barns inflytande Förskolan ska sträva efter att alla barn får möjlighet att utveckla sina tankar och åsikter och därigenom får möjlighet att påverka sin situation. (Lpfö 98 rev ) Vi delar in barnen i mindre grupper när det är möjligt för att öka deras möjlighet till inflytande över sin dag på förskolan. Målsättning: Att barnen uttrycker önskemål och gör aktiva val efter sin egen förmåga Att förskolan skapar en tillåtande miljö som tillåter barnens aktiva val. Handlingsplan Förskolan kommer att dokumentera verksamheten och utifrån dessa utveckla verksamheten där barnens delaktighet och inflytande prioriteras. En utegrupp finns på förskolan för att se över lärmiljöerna på förskolans utegård. Förskolan är Reggio Emilia inspirerad vilket innebär att barnens delaktighet och inflytande över verksamheten är central på förskolan. Fortbildning genom Reggio Emilia institutet priorieras vid planeringa av kompetensutveckling. förskolechef. Utvärderingarna sker systematiskt under verksamhetsåret. Pedagogisk 2010 och arbetslaget har ett ansvar att delta och genomföra uppdraget 2.4 Förskola och hem Arbetslaget ska visa respekt för föräldrarna och känna ansvar för att det utvecklas en tillitsfull relation mellan förskolans personal och barnens familjer Lpfö 98 rev 2010

10 På Gredelby förskola ska alla känna sig välkomna och det ska finnas en trygghet i relation mellan förskola och hem. Målsättning Föräldramötet med ett adekvat innehåll UNIKUM används kontinuerligt som en del av samarbete förskola hem Inskolningsamtal erbjuds för alla nya på förskolan Förskoleråd där det finns möjlighet att diskutera förskolans utveckling Handlingsplan Ett föräldramöte är planerat på höstterminen där förskolechefen berättar om sin ledningsdeklaration och likabehandlingsarbetet. Avdelningarna har sedan egna möten om verksamheten. Under hösterminen 2016 prioriteras kollegialt lärande i IT och verktyget unikum för att underlätta dokumentation och kommunikation med föräldrar. förskolechef. Utvärderingarna sker systematiskt under verksamhetsåret. Pedagogisk 2010 och arbetslaget har ett ansvar att delta och genomföra uppdraget 2.5 Samverkan med förskoleklass, skolan och fritidshemmet Förskolan ska sträva efter att nå ett förtroendefullt samarbete med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet för att stödja barnens allsidiga utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv Lpfö 98 rev Handlingsplan Förskolan deltar på gemensamma träffar med förskoleklassens lärare och planerar överlämningen. Förskolechefen har ett ansvar att initiera samarbete med förskoleklass för att alla barn ska få en trygg överlämning.

11 förskolechef. Utvärderingarna sker systematiskt under verksamhetsåret. Pedagogisk 10 och arbetslaget har ett ansvar att delta och genomföra uppdraget. Förskolechefen har ett särskilt ansvar att initiera kontakt med förskoleklass om det finns särskilda behov. 2.6 Uppföljning, utvärdering och utveckling Beskriv med utgångspunkt utifrån Lpfö 98 förskolans önskade utveckling och hur arbetet ska ske inom målområdet uppföljning, utvärdering och utveckling. Målsättning Kontinuerlig utvärdering med utgångspunkt i Lpfö 98 rev och förskolans verksamhetsplan på arbetslagsmöten, avdelningsmöten och arbetsplatsträffar. Förskolan arbetar med pedagogisk dokumentation för att synliggöra och utveckla verksamheten. Unikum används lika på avdelningarna. Handlingsplan Möten har dagordning där det finns utrymme för reflektion, uppföljning och utvärdering Unikum och Office 365 är verktyg där utvärderingar kan dokumenteras och delas mellan pedagoger. Utbildning i pedagogisk dokumentation för nyanställda. förskolechef. Utvärderingarna sker systematiskt under verksamhetsåret. Pedagogisk 2010 och arbetslaget har ett ansvar att delta och genomföra uppdraget Jämställdhet mellan flickor och pojkar Arbete med genus och jämställdhet är prioriterade områden på Gredelby förskola under verksamhetsåret

12 Målsättning På Gredelby förskola arbetar vi med vår miljö så att den inte begränsar barnen genom att vara könad. Vi erbjuder barnen samma aktivitet oavsett kön. Handlingsplan Arbetet med genus och jämställdhet ska vara en del av arbetet på förskolan Observationer och dokumentationer av verksamheten ska analysera ur ett jämställdhetsperspektiv till exempel talutrymme. Kollegialt lärande på arbetslagsmöten och arbetsplatsträffar Aktuell litteratur ska införskaffas. förskolechef. Utvärderingarna sker systematiskt under verksamhetsåret. Pedagogisk 2010 och arbetslaget har ett ansvar att delta och genomföra uppdraget Förebyggande arbete kring barns hälsa Barns behov av särskilt stöd kan inte förstås som en egenskap hos barnet utan är alltid situationsbundet. Behovet av särskilt stöd är relaterat till vad som händer i mötet mellan barnet och de människor och den miljö som finns samt de aktiviter som sker i förskolan Allmänna råd för förskolan Skolverket 2013 En god miljö i förskolan är inte bara utvecklande, utmanande och inbjuder till lek och lärande utan är också säker och hälsosam. Det är viktigt att se till att lokalernas storlek och utformning, miljöfaktorer som luft, ljud och ljus samt val av material är säkra och hälsosamma för barnen. Allmänna råd för förskolan Skolverket 2013 Målsättning Förskolan bedriver ett barnhälsoarbete där alla barn på förskolan får sina behov tillgodosedda. Att alla barn får utveckla sin motorik och förståelse för vikten av att värna om sin hälsa. En stor del av barnens dagar på förskolan vistas de utomhus, det är därför viktigt

13 att utemiljön stimulerar och utmanar barnen. Att utveckla förskolans gård är ett utvecklingsområde. Förskolan ska vid nyinköp ta hänsyn till barns hälsa och sträva efter en giftfri förskola. Handlingsplan Förskolan ska revidera den lokal barnhälsoplanen vilken finns med i årshjulet. Samarbete för handledning och konsultation med specialpedagog Utveckla förskolans gård för att den ska vara utmanande och stimulerande samt säker för alla barn på förskolan. förskolechef. Utvärderingarna sker systematiskt under verksamhetsåret. Pedagogisk 2010 och arbetslaget har ett ansvar att delta och genomföra uppdraget IKT Beskriv förskolans arbete med IKT. Målsättning: Att IKT ska vara ett naturligt verkstyg som stödjer barn och pedagoger i ett gemensamt lärande. Handlingsplan: Förskollärna och barnskötarna använder sig av digital teknik på våra arbetslagsmöten/avdelningsmöten för att tydliggöra barnens lärprocesser. Förskolan ska utöka och investerar i fler Ipads. Teknisk och praktisk utbildning behövs för att bättre kunna arbeta med vår utrustning. Förskolan gör en inventering av pedagogernas olika behov av utbildning, därefter utformas en utbildningsplan. Vi skapar möten då barnen med teknikens hjälp lär tillsammans.

14 förskolechef. Utvärderingarna sker systematiskt under verksamhetsåret. Pedagogisk 2010 och arbetslaget har ett ansvar att delta och genomföra uppdraget Förskolan har IT ansvariga som har ett särskilt ansvar för IKT på förskolan. Synpunkter och klagomål Synpunkts- och klagomålshantering Knivsta kommuns riktlinjer, antagen av kommunledningen december På Gredelby förskola följs alla synpunkter och kalgomål upp och återkoppling sker till berörda. Synpunkter och klagomål dokumenteras, diarieförs och rapporteras till utbildningsnämnden. Målsättning: Synpunkter och klagomål följs upp och återkoppling ges. Dialog i samtal och skrift ska alltid präglas av ett respektfullt och ödmjukt förhållningssätt. Handlingsplan: All personal får introduktion i synpunkts och klagomålshantering, Bemötande diskuteras kontinuerligt på arbetsplatsträffar. Förskolan använder sig av Knivsta kommuns synpunkts och klagomålshantering, : Januari 2016 och maj 2016 : På arbetsplatsträffar följs synpunkt och klagomålshantering upp. : Förskolechefen har det övergripande ansvaret att planen synpunkts och klagomålshanteringen följs. Arbetslagen har ett ansvar att rapportera inkomna synpunkter och klagomål samt ha ett respektfullt bemötande.

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Diamantens förskola 2015/2016

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Diamantens förskola 2015/2016 Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan för Diamantens förskola 2015/2016 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan Gredelby förskola 2016/2017

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan Gredelby förskola 2016/2017 Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan Gredelby förskola 2016/2017 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef omprövar

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan Diamantens förskola 2016/2017

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan Diamantens förskola 2016/2017 Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan Diamantens förskola 2016/2017 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef omprövar

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan Diamantens förskola 2017/2018

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan Diamantens förskola 2017/2018 Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan Diamantens förskola 2017/2018 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef omprövar

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Gredelby förskola 2018/2019

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Gredelby förskola 2018/2019 Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan för Gredelby förskola 2018/2019 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Trollskogens förskola 2015/2016

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Trollskogens förskola 2015/2016 Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan för Trollskogens förskola 2015/2016 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Förskolan Lilla Brännkärr 2015/2016

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Förskolan Lilla Brännkärr 2015/2016 Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan för Förskolan Lilla Brännkärr 2015/2016 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2015-2016 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2016-2017 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Citronens förskola 2016/2017

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Citronens förskola 2016/2017 Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan för Citronens förskola 2016/2017 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef

Läs mer

Verksamhetsplan för Västra Ängby förskola 2018/2019

Verksamhetsplan för Västra Ängby förskola 2018/2019 Tillämpning Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan för Västra Ängby förskola 2018/2019 Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Citronens förskola

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Citronens förskola Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder Verksamhetsplan Citronens förskola 2014-2015 Kvalitetsområden Kvalitetsbegreppet Skolverket definierar begreppet kvalitet inom förskola och skola

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola Kvalitetsredovisning 2010-2011 Gredelby Förskola a a Postadress: Knivsta kommun, Gredelby förskola 741 75 Knivsta Besöksadress: Häradsvägen 13, 741 75 Knivsta Tel: 018-34 79 40 Grundfakta Gredelby förskola

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Presentation av Norrby Förskolor Norrby förskolor består av Hästskon och Pettersberg. Hästskon har 11 avdelningar fördelade i två hus. Pettersberg är en storavdelning

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014

Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014 Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014 Prioriterade områden 2013/2014 Med utgångspunkt utifrån måluppfyllelse och angivet uppdrag prioriteras följande åtgärder Ökat fokus på barns skriftspråk,

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet.

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet. Malmö stad Projekt kvalitetsarbete - barn och ungdom Analysstöd förskola Måluppfyllelse Materialet är tänkt att användas som utgångspunkt vid de tillfällen då rektor/förskolechef tillsammans med personalen

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

LOKAL VERKSAMHETSPLAN FÖR BERGSHAMRA FÖRSKOLEENHET

LOKAL VERKSAMHETSPLAN FÖR BERGSHAMRA FÖRSKOLEENHET LOKAL VERKSAMHETSPLAN FÖR BERGSHAMRA FÖRSKOLEENHET FRÖET, RÅGEN, TAURUS OCH TELLUS FÖRSKOLOR SOLNA STAD 2013 Organisation Under första halvåret 2012 hade vi 250 platser med barn i åldern 1-5 år. Tellus

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018...

Läs mer

Verksamhetsplan för Citronens förskola 2018/2019

Verksamhetsplan för Citronens förskola 2018/2019 Tillämpning Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan för Citronens förskola 2018/2019 Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Alla ska få möjlighet att utveckla sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka Utforska Utmana

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016 Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016 Innehållsförteckning Kommunens värdegrund... 3 Verksamhetsidé... 3 Vision... 4 Förskolans

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 1(17) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan Tallbackens förskola

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan Tallbackens förskola Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan Tallbackens förskola 2016-2017 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/förskolechef omprövar

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2015 2016 2 (7) Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 4 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 4 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Lagga förskola verksamhetsplan

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Lagga förskola verksamhetsplan Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder Lagga förskola verksamhetsplan Kvalitetsområden Kvalitetsbegreppet Skolverket definierar begreppet kvalitet inom förskola och skola utifrån hur

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN LILLÅNS FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

LIKABEHANDLINGSPLAN LILLÅNS FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling LILLÅNS FÖRSKOLA Läsåret 2016/2017 ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE Vår vision Alla barn och vuxna i Orsas förskolor ska känna sig välkomna,

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Tärnans förskola 2015/2016

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Tärnans förskola 2015/2016 Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan för Tärnans förskola 2015/2016 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef omprövar

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Kvalitetsområden Kvalitetsbegreppet Skolverket definierar begreppet kvalitet inom förskola och

Läs mer

DIGITALISERING FLERSPRÅKIGHET. SKA Systematiskt kvalitetsarbete GODA MILJÖER/ LÄRMILJÖER. Treälvens förskola. Arbetsplan

DIGITALISERING FLERSPRÅKIGHET. SKA Systematiskt kvalitetsarbete GODA MILJÖER/ LÄRMILJÖER. Treälvens förskola. Arbetsplan DIGITALISERING FLERSPRÅKIGHET SKA Systematiskt kvalitetsarbete GODA MILJÖER/ LÄRMILJÖER Treälvens förskola Arbetsplan 2016/2017 Årshjul-16/17 "Pedagogiska året" Samla kunskap... Den barnsyn vi strävar

Läs mer

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 Djuptjärns förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Skutans förskola 2017/2018

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Skutans förskola 2017/2018 Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan för Skutans förskola 2017/2018 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef omprövar

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling 2018 Palettens förskola

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling 2018 Palettens förskola Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling 2018 Palettens förskola Reviderad 2018-01 1 Innehåll LEDNINGSDEKLARATION... 3 STYRDOKUMENT... 3 UPPRÄTTANDE AV PLAN... 3 DEFINITIONER... 4 FRÄMJANDE

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2015/2016 Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 2 Läroplansmål - normer och värden... 3 Läroplansmål - utveckling och lärande... 4 Läroplansmål

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Birger Jarlsgatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare. Hela arbetslaget

Läs mer

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision En kreativ förskola för lustfyllt lärande i en tillåtande och trygg miljö Planen gäller från 2017-12-01 Planen gäller

Läs mer

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvarig för planen: Erja Svensson, förskolechef Vår

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högtofta Förskola Juni 2015 Juni 2016 Ansvarig förskolechef: Åsa Gerthsson-Nilsson 1 Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Skollagen (2010:800)... 3 Lpfö

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2017-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Nykroppa förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Nykroppa förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Nykroppa förskola Ugglebo och Kottebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling Solbackens förskola

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling Solbackens förskola Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling 2016-2017 Solbackens förskola Reviderad 2017-02 INNEHÅLL Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av plan Definitioner Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan Tärnans förskola

Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan Tärnans förskola Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan Tärnans förskola 2016-2017 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef omprövar

Läs mer

Verksamhetsplan. Eklanda 2 förskolor. Arbetsåret 2013/14. Innehåller lokala arbets- och handlingsplaner Arbetsplan för det pedagogiska arbetet

Verksamhetsplan. Eklanda 2 förskolor. Arbetsåret 2013/14. Innehåller lokala arbets- och handlingsplaner Arbetsplan för det pedagogiska arbetet Skolförvaltningen Verksamhetsplan Arbetsåret 2013/14 Eklanda 2 förskolor Innehåller lokala arbets- och handlingsplaner Arbetsplan för det pedagogiska arbetet "Mölndal är den hållbara staden där alla får

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Förskolan Smedby. Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling. Pia Ihse

Förskolan Smedby. Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling. Pia Ihse Handläggare Datum Pia Ihse 2018-10-02 0480-45 20 40 Förskolan Smedby Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Smedby Barn och ungdomsförvaltningen Adress Odlingsvägen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Björkdungen, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Björkdungen, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Björkdungen, Läsåret 2017/2018 Orrelyckans Förskola Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling för Björkdungens förskola. Den

Läs mer

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund Senast uppdaterad: april 2016 Kristina Westlund kristina.westlund@malmo.se 0708-133376 Innehåll ANALYSSTÖD FÖRSKOLA... 3 2.1 Normer och värden... 4 2.2 Utveckling och lärande... 4 2.3 Barns inflytande...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolhagens förskola

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nolhagens förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nolhagens förskola Läsår 2017-2018 Innehåll Innehåll... 1 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 5 Kartläggning...

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Arbetsplan Pilen handlingsplan Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Innehållsförteckning 1. Förskolans verksamhet och förutsättningar...3 2. Kvalitetsarbetet...3 3. Utvecklingsåtaganden...4

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi reviderar den för att stämma

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna:

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Ängens förskolor orebro.se

Läs mer