Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Tärnans förskola 2015/2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Systematisk verksamhetsplanering. Verksamhetsplan för Tärnans förskola 2015/2016"

Transkript

1 Systematisk verksamhetsplanering Verksamhetsplan för Tärnans förskola 2015/2016

2 Tillämpning Verksamhetsplanen ger ett uttryck för hur enheten planerar sin verksamhet för läsåret. Rektor/ förskolechef omprövar verksamhetsplanen utifrån uppkomna resultat i t ex, egentillsyn, enkätresultat och likabehandlingsplan. Uppföljning, utvärdering och tillika analys av verksamhetsplanen ska finnas tillgängligt i UNIKUM senast 31 januari. Kvalitetsområden Kvalitetsbegreppet Skolverket definierar begreppet kvalitet inom förskola och skola utifrån hur väl en verksamhet svarar mot nationella mål, krav och riktlinjer och andra mål förenliga med de nationella, samt i vilken utsträckning verksamheten strävar efter att förbättras. Vid bedömningen av kvalitet väger Skolverket samman verksamhetens strukturella förutsättningar, arbetet i förskolan och resultatet dvs. måluppfyllelsen. Kvalitetsarbete i förskolan ska kännetecknas av systematik, där arbetet tar sin utgångspunkt i en beskrivning av nuläge, mål för verksamheten, uppföljning och utvärdering, analys och bedömning av resultat, utvecklingsåtgärder och nya mål. Systematik och dokumentation i skollagen - 4 kap. Enhetsnivå 4 Kvalitetsarbetet på enhetsnivå ska genomföras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Barn i förskolan, deras vårdnadshavare och elevernas vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta i arbetet. Rektorn och förskolechefen ansvarar för att kvalitetsarbete vid enheten genomförs enligt första och andra styckena. Inriktningen på det systematiska kvalitetsarbetet 5 Inriktningen på det systematiska kvalitetsarbetet enligt 3 och 4 ska vara att de mål som finns för utbildningen i denna lag och i andra föreskrifter (nationella mål) uppfylls. Dokumentation 6 Det systematiska kvalitetsarbetet enligt 3 och 4 ska dokumenteras. Åtgärder 7 Om det vid uppföljning, genom klagomål eller på annat sätt kommer fram att det finns brister i verksamheten, ska huvudmannen se till att nödvändiga åtgärder vidtas.

3 Grundläggande information om förskolan Antal barn, grupper, barn/grupp På Tärnans förskola går sammanlagt 47 barn ht-2015 uppdelade i tre åldershomogena grupper, 18 barn 4-5 år, 19 barn 3-4 år och 10 barn 1-2 år. Andelen barn med annat modersmål än svenska På förskolan vistas 11 barn med annat modersmål än svenska. De modersmål som barnen har på de olika avdelningarna är Arabiska, Thailändska, Volos, Engelska, Ryska, Finska, Albanska, Persiska Beskriv på vilket sätt barnen ska få stöd Förskolans pedagoger möter flerspråkiga barn med ett interkulturellt förhållningssätt genom att vara nyfiken på barnens olika språk och kulturer. Förskolan erbjuder vårdnadshavare språksamtal och arbetar språkutvecklande med barnen på förskolan. Interkulturellt förhållningssätt Språkig och kulturell mångfald är utgångspunkt i barnens vardag på förskolan. Vi ser olikheter som en tillgång Vi är nyfikna på olika språk och kulturer. Vi utgår från barnens kunskaper och erfarenheter. Vi ser till att föräldrars kunskaper och erfarenheter tas tillvara. Vi är medvetna om vår egen bakgrund och våra värderingar. Vi visar ömsesidig respekt och nyfikenhet. Vi låter olika åsikter och synsätt berika varandra. Språksamtal Förskolan erbjuder vårdnadshavare språksamtal där ett informationsutbyte sker mellan förskollärare - barnskötare och vårdnadshavarna angående barnens användning av modersmålet i hemmet, på förskolan och på fritiden (olika språkdomäner)och en beskrivning hur det språkutvecklande arbetssättet fungerar på förskolan. Språksamtalet är en del av introduktionssamtalet när barnet börjar på förskolan och språksamtalet ingår även i utvecklingssamtalet som förskolan erbjuder vårdnadshavare 1 g per år. språkutvecklande arbetssätt I mötet med barnet har vi på förskolan ett medvetet förhållningssätt för att stödja barnens identitetsskapande och språkutveckling. Vi tar stöd av föräldrar i arbetet med flerspråkighet kultur och identitetsskapande och tar hänsyn till barnens och föräldrarnas synpunkter. Vi utvecklar flerspråkiga lekar och lärmiljöer och återspeglar barnens kulturella bakgrund i förskolemiljön. Vi synliggör olika kulturer och modersmål i verksamheten genom till exempel föremål, bilder och böcker. Vi erbjuder barnen att ta del av kulturuttryck på sitt modersmål som till exempel sagor musik och drama och vi har kunskap om barnens språkliga och kulturella bakgrund. Texter, bilder och material speglar olika kulturer i lärmiljöerna.

4 Förskolans miljö, inne och ute Lärmiljön Grundläggande värden för lärmiljön är kreativitet, kommunikation, skapande, utforskande och lärande. Barnens lärmiljöer på förskolan utvecklas utifrån barnens intressen, läroplanens mål och pågående projektarbeten. Miljön är öppen och flexibel och stödjer barnens kommunikativa förmåga, samspel, lärande och experimentella förmåga. Materialet är tillgängligt och estetiskt placerat med ett könsneutralt fokus. Lärmiljöerna är utformade efter tanken om rum i rummen i form av olika ateljéer som stödjer barnens kunskapsskapande och olika uttrycksmöjligheter inom språk, kommunikation, matematik, skriftspråk, skapande, musik, rörelse, dans, teknik, bygg och konstruktion, vatten, naturvetenskap och multimedia. Vissa delar av bygg- och konstruktionslekarna kräver större golvutrymme och därmed erbjuds bygg- och konstruktionslekar i både större och mindre utrymmen. Material Lärmiljön utformas med varierande färdigt och ofärdigt material. Det finns en tydlighet i placering av möbler och material med text och bild. Lärmiljön skapar förutsättningar för att skapa nya flexibla och tillfälliga konstruktioner av materialet utifrån barnens i intressen. Materialet är sorterat, formbart och främjar barnens fantasi och skapande, placerat på ett inbjudande sätt som återställs vid tillfällig användning och sparas vid större installationsprojekt eller när barnen så önskar. Förskolan erbjuder ett tillgängligt, estetiskt och varierat material med fokus på ofärdigt material som underlättar både kortsiktiga och långsiktiga konstruktionsinstallationer. Barnen väljer olika aktiviteter utifrån en intressetavla men bild och text på rum och rör sig växelvis mellan de olika rummen på avdelningarna baserat på de val de gör under dagen. Förhållningsätt Förskolpersonalens förhållningsätt är präglat av lyhördhet och lyssnande är en viktig del av lärmiljön på förskolan. Lyssnandet och samtalen utgår från barnens tankar och intressen för att stödja barnens sociala och kommunikativa kompetens. Samspelet barn-pedagog, barn-barn och barn och miljön utgör grunden för barnens lärande och utveckling. Med ett aktivt förhållningssätt till lärmiljöerna utformas miljön som den tredje pedagogen d.v.s. en komplettering till barngruppen och arbetslagets pedagoger. Utemiljön Förskolans utemiljö innehåller en blandad miljö med lekredskap och sandlådor som uppmuntrar samarbete och utmanar barnens utforskande lek och lärande. Förskolepersonalens placering i utemiljön följer barnens lekar. Förskollärare och barnskötare har rollen som samspelande medforskande och lyssnade pedagoger för att stödja barnen i lek, kommunikation samspel och stöd vid konflikter. Utvecklingsområden innemiljö-förändringar som skall genomföras Innemiljö IKT Verksamheten kommer under fortsätta utvecklingen mot digitala lärmiljöer med fokus på att IKT ska vara ett naturligt verktyg som stödjer barn och pedagogers nyfikenhet att upptäcka, utforska och lära tillsammans.

5 Utemiljö Rörelse Utemiljön kommer att fortsätta att utvecklas med målet att göra den mer inspirerande och tilltalande för barnen, där rörelse är ett fokusområde. Personal Pedagogisk organisation Förskolan är organiserad i ett arbetslag som leds av en arbetslagsledare. Arbetslagsledaren utgör tillsammans med förskolechef och arbetslagsledarna på Tallbacken en ledningsgrupp, vars syfte är att följa upp prioriterade utvecklingsområden med fokus på utveckling av kvalitén i förskolans verksamhet mot målen i läroplanen. Personaltäthet 5.08 barn per årsarbetare. På förskolan arbetar 4 behöriga förskollärare och 5 barnskötare arbetar ht Fortbildning som ska genomföras och hur behovet framkommit Genom tidigare utvärderingar av den lokala verksamhetsplanen vt-2015 är IKT (Information, kommunikation och teknik) ett fortsatt långsiktigt utvecklingsområde för med fokus på att utveckla de digitala lärmiljöerna på förskolan och därmed finns ett fortsatt behov av fortbildning. Pedagogisk dokumentation är även ett fortsatt valt utvecklingsområde för utifrån tidigare genomförda utvärderingar och därmed kvartstår behovet av fortsatt fortbildning. Naturvetenskap och teknik är ett ytterligare identifierat utvecklingsområde utifrån utvärderingarna av förra årets verksamhetsplaner och behovet av fortbildning kvartstår. Kompetensutvecklingsplan Samtliga förskollärare och barnskötare i de kommunala förskolorna Knivsta deltog i en inspirationsföreläsning den 10 aug 2015, Digitala små barn. En föreläsning beställd genom Reggio Emiliainstitutet i Stockholm. Föreläsningen är en del av förskolans IKT- plan och kompetensutvecklingsplan för utifrån målet; Alla pedagoger på förskolan använder digital teknik tillsammans med barnen, för att utveckla barnens digitala lärmiljöer. En förskollärare och en barnskötare går en kurs i pedagogisk dokumentation under ht genom en kommunal fortbildningssatsning. Fortsatt NTA-utbildning (Natur och Teknik för alla) är en fortsatt långsiktig kommunal fortbildningssatsning mot målet att utveckla barnens lärmiljöer med koppling till läroplanens mål naturvetenskap och teknik. NTA-utbildningen är riktad mot laborativt material (NTA lådor) som används i barngrupperna i utforskande syfte med fokus på naturvetenskap och teknik. En förskollärare går NTA utbildningen.

6 Övrig fortbildning En föreläsning från Strama för all personal från de kommunala förskolorna med inriktning mot hälsa och hygien på förskolan genomförs den 29 september 2015 utifrån målet att sänka sjukfrånvaron för barn och personal på förskolan. Förskolechefens ledningsdeklaration Med utgångspunkt utifrån 2.7 Lpfö 98 rev Som förskolechef och pedagogisk ledare på förskolan Tärnan tar jag det övergripande ansvaret för att verksamheten bedrivs i enlighet med läroplanen och uppdraget i dess helhet, inom givna ramar. Jag ansvarar för förskolans kvalitet genom att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp, utvärdera och utveckla verksamheten genom en struktur och tidsplanering för arbetet i årshjulet. Jag genomför även verksamhetsbesök och pedagogisk handledning i det praktiknära vardagliga arbetet i barngrupperna. Genom pedagogisk handledning 2 ggr per termin i arbetslagen leder jag analyser av kvalitet; målen i läroplanen och valda utvecklingsområden för utifrån pedagogernas praktiknära frågeställningar kopplat till lärmiljö, pedagogisk dokumentation och projektarbeten. Jag leder det systematiska kvalitetsarbetet i samarbete med förskollärare, barnskötare och övrig personal samt erbjuder barnens vårdnadshavare möjlighet till deltagande i kvalitetsarbetet genom information genom UNIKUM, föräldramöte 1 g/termin och föräldraråd 2 g/termin. Jag ansvarar för att leda arbetat med att arbetsformer utvecklas så att barnens aktiva inflytande gynnas genom att följa upp arbetet på verksamhetsbesök 1 g per termin. Jag ansvarar för att leda arbetet med att utforma och utveckla förskolans lärmiljöer med målet att barnen skall få tillgång till en inbjudande och utmanande lärmiljö med varierat material för utveckling och lärande. Jag leder utformningen av verksamheten så att barn får det särskilda stöd och den hjälp och de utmaningar de behöver genom ett systematiskt barnhälsoarbete utifrån målet i barnhälsoplanen där mål, roller och rutiner är tydligt beskrivna. Jag upprättar, genomför, följer upp och utvärderar förskolans handlingsplan för att förebygga och motverka all former av diskriminering och kränkande behandling såsom mobbing och rasistiska beteenden bland barn och anställda, genom en lokal likabehandlingsplan med tydliga mål roller och rutiner för det vardagliga likabehandlingsarbetet. Jag samarbetar med kommunens rektorer inför övergångar genom att följa de framtagna lokala riktlinjerna och framtagna rutiner.

7 Jag ansvarar för att formerna för samarbetet mellan förskolan och hemmen utvecklas och att föräldrarna får information och erbjuds delaktighet angående förskolans aktiviteter och mål genom avdelningarnas veckobrev (Blogg genom Unikum) och på föräldramöten samt att rutiner för synpunkthantering från föräldrar fungerar väl. Jag ansvarar för att personalen får den kompetensutveckling som krävs för att de professionellt skall kunna utföra sina uppgifter genom en kompetenutvecklingsplan för och individuella utvecklingsplaner som tas fram i medarbetarsamtalen under ht-2015 och följs upp vt Förskolechef Catharina Sundin Enhetens prioriterade utvecklingsområden Beskriv förskolans övergripande mål för 2015 IKT i förskolan Multimedia och informationsteknik kan i förskolan användas såväl i skapande processer som i tillämpning (sid 7 Lpfö-98 rev 2011). Mål Arbetslagen på förskolan använder digital teknik tillsammans med barnen, för att utveckla barnens digitala lärmiljöer på förskolan (Lokal IKT-plan ). Barnens digitala lärmiljöer utvecklas på varje avdelning i både skapande processer som i tillämpning med en blandning av det analoga med det digitala, t.ex. genom att låna olika digitala miljöer och återskapa dessa med material som finns på förskolan. Pedagogisk dokumentation (systematiskt kvalitetsarbete) Mål All förskolepersonal använder pedagogisk dokumentation - reviderat analysverktyg som stöd i det vardagliga systematiska kvalitetsarbetet med syftet att utveckla verksamheten, projektarbeten och lärmiljöer mot målen i läroplanen. Minst 1 g i månaden använder varje arbetslag analysverktyget pedagogisk dokumentation med stöd av film, bilder eller text med stöd av t.ex. spaltdokumentation. Lärmiljöer Mål Lärmiljöerna skall vara inbjudande, involvera, välkomna, utmana och skapa ett agerande lärande i utforskande och digitala lärmiljöer. Utveckla digitala lärmiljöerna på förskolan. Mål Naturvetenskap Utgå från barnens intresse för naturvetenskapliga fenomen vid val av projektarbete.

8 Använda barnens frågeställningar om naturvetenskap som grund i projektarbeten. Hälsa Mat Mål Att varje barn ska utveckla en sund inställning till kost och rörelse. Förskolans pedagoger samarbetar med beställningsansvarig för maten på förskolan med fokus på barns medvetenhet om mat och miljö. Mål hållbar utveckling Skapa en lustfylld och inspirerande innemiljö och förskolegård med fokus på att varje barn utvecklar respekt för alla levande och omsorg i sin närmiljö. Utveckla barnens empati och ansvar för barnens gemensamma miljö och material. Material och hållbar utveckling Flerfunktionellt material i förskolans miljöer. Förråd med material kopplat till återbruk. Använda handlingsplanen för giftfri miljö vid inköp av material. När skall det följas upp Involvera samtliga pedagoger på arbetsplatsträff. Varje avdelning fokuserar på valt utvecklingsområde angående målen. Hälsa och Mat Mål Maten är i fokus med inriktning på kretslopp och att maten är sockerfri. Förskolans arbetslag samarbetar med beställningsansvarig och med fokus på barns medvetenhet om mat och miljö. När ska det följas upp Förskolechef följer upp de prioriterade målen i samarbete med beställningsansvarig och arbetslag på APT. Hur ska det utvärderas Utvärdering sker i jan och maj 2016 på planeringdagarna. Ansvarig Förskolechef Resultat utifrån genomförd analys redovisas i UNIKUM.

9 Nämndens mål Beskriv hur förskolan arbetar för att uppfylla nämndens mål för 2015 samt det resultat som uppnåtts. Mål 1. Personaltätheten ska öka Ett övergripande mål för utbildningsnämnden och utbildningskontoret. Mål 2. Sjukskrivningar hos personalen ska minska Målsättning Att förebygga stress i arbetsmiljön och minska sjukskrivningar i förhållande till tidigare verksamhetsår. Utveckla trygghet för förskollans personal genom att tydliggöra roller, uppgift, ansvar och organisation. Förebyggande arbetsmiljöinsatser med fokus på inflytande och delaktighet. Förskolans personal skall ha möjlighet till återhämtning och friskvård prioriteras. Möjlighet att delta i kommungemensamma hälso- och friskvårdssatsningar. Alla skall vara insatta i förskolans arbetsmiljöplan. Framåtsträvande utvecklingsdialog mellan förskolchef och medarbetare utifrån praktiknära frågeställningar på både grupp och individnivå angående både arbetsmiljö och verksamhetens innehåll Möjlighet att påverka förläggningen av planeringstid. Skapa möjlighet att påverka utförande av arbete. Veckovisa uppföljningar i ledningsgruppen utifrån lokala frågor. Fortsätta utveckla kollegialt lärande i arbetslagen kopplat till tydligt uppdrag, roller och ansvar för arbetslagsledarna. Öppen kommunikation, beröm, återkoppling och konstruktiv kritik på arbetsplatsen som stöd för samarbete och trivsel. Förskolechef stödjer förskolepersonal i att arbetet med att prioritera arbetsuppgifter. Diskutera frågor som rör gruppen med medarbetare arbetslagledare och förskolechef innan beslut.

10 När ska det följas upp På APT där arbetsmiljö är med på dagordningen vid varje träff samt genom en årlig psykosocial enkät. Hur ska det utvärderas Vid medarbetarsamtal, skyddsronder och genom medarbetarenkät. Ansvarig Förskolechef har ett övergripande arbetsmiljöansvar. Skyddsombudet har ett särskilt ansvar. 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Lpfö-98 rev 2010 Beskriv med utgångspunkt utifrån Lpfö 98 förskolans önskade utveckling och hur arbetet ska ske utifrån förskolans värdegrund och uppdrag. Grundläggande värden Lpfö - 98 (rev 2010) Förskolan vilar på demokratisk grund och alla människors lika värde där värden som förståelse, medmänsklighet, empati och omtanke om andra grundläggs. Alla som arbetar i förskolan skall hävda de grundläggande värden utifrån läroplanen och klart ta avstånd från det som strider mot dessa värden. Se varje barn med syftet att de skall trivas, känna sig sedda och respekterade. Lyssna in barnens tankar och uppmuntra barnen sätta ord på sina känslor. Stödja barns ansvarskänsla och empatiska förmåga. Ge barnen stöd i att hantera konflikter. Samtala om olikheter som en tillgång. Genomföra trygghetsvandringar med barnen två gånger om året. Förskolans uppdrag Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt och hållbart lärande. Den pedagogiska verksamheten skall anpassas till alla barn på förskolan. Alla barn möts av närvarande och lyssnande förskollärare, barnskötare och övrig förskolpersonal som förstår, samspelar och utmanar barns lärande i innehållsrika och lustfulla lärmiljöer, där olikheter ses en och som tillgång mot målet att skapa trygga barn som vilar på demokratiska värden. När ska det följas upp Genom systematiska uppföljningar i arbetslagen under verksamhetsåret utifrån framtagen dagordning. Pedagogisk dokumentation används som ett verktyg för uppföljning, utvärdering och utveckling. Hur ska det utvärderas Utvärdering sker i jan och maj 2016 på planeringdagarna. Ansvarig Förskolechef och arbetslag.

11 Resultat utifrån genomförd analys redovisas i UNIKUM. 2.1 Normer och värden Lpfö-98 rev 2010 Beskriv med utgångspunkt utifrån Lpfö-98 förskolans önskade utveckling och hur arbetet ska ske för att främja alla barns utveckling och lärande inom målområdet normer och värden. Grundläggande värden Förskolepersonalens pedagogiska förhållningssätt vilar på att varje barn utvecklar förståelse för alla människors lika värde och att förskolan står för ett demokratiskt ställningstagande. Målsättning Att varje barn utvecklar förmågan att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja hjälpa andra. Att den lokala planen mot diskriminering och kränkande behandling skall vara väl känd av alla som arbetar på förskolan samt vilka rutiner som är gällande vid eventuella incidenter. Öka medvetenheten och kunskap om genus och jämställdhet i arbetslagen och i arbetet med barnen på förskolan. förhållningssätt Förskolans personal agerar som goda förebilder utifrån allas lika värde. Förskolans personal ser varje barn, är lyhörda inför barnens känslor och tankar och möjliggör barnets trygghet och trivsel. Förskolans personal arbetar med värdegrunden i vardagen. Förskolans personal stödjer barnen i att utveckla empati för varandra, miljö och material. Förskolans personal stödjer barnen i konflikthantering genom att stanna upp lyssna in och stödja barnen i att komma fram till lösningar. Utifrån arbetslagens framtagna frågeställningar använda normkritisk granskning av kommunikationen med barn och mellan barn med fokus på genus och jämställdhet. Arbetsätt Förskollärare och barnskötare arbetar nära barnen och deltar aktivt i kommunikation och samspel i en medforskande roll genom att lyssna och samtala i lek, projekt, aktiviteter och vid konflikter. Vi erbjuder barnen samarbetsövningar och gruppstärkande övningar. Vi erbjuder aktiviteter som rollspel, böcker och drama används som stöd arbetet med värdegrunden för att kunna lyfta fram dilemman och händelser i gruppen, både goda exempel och konflikter för att i samspel hitta gemensamma lösningar. Vid konflikter fryser förskolans personal situationen och lyssnar in för att sedan uppmuntra barnen att komma fram till lösningar. Sociala berättelser används som stöd vid återkommande konflikter och svårigheter i kommunikation och samspel. Vi delar upp barnen i små grupper för att alla ska kunna komma till tals och bli sedda. Rum och uteplats lämnas inbjudande till nästa grupp barn och pedagoger med syftet att utveckla hänsyn till varandras lek och empati för materialet på förskolan.

12 När ska det följas upp Genom systematiska uppföljningar i arbetslagen under verksamhetsåret. Pedagogisk dokumentation används som ett verktyg för uppföljning, utvärdering och utveckling. Hur ska det utvärderas Utvärdering sker i jan och maj 2016 på planeringdagarna. Ansvariga Förskollärare har ett särskilt ansvar enligt Lpf-98 rev 2010 och arbetslaget har ett ansvar att delta och utföra uppföljningar och utvärderingar. Resultat utifrån genomförd analys redovisas i UNIKUM. 2.2 Utveckling och lärande Lpfö-98 rev 2010 Beskriv med utgångspunkt utifrån Lpfö - 98 förskolans önskade utveckling och hur arbetet ska ske för att främja alla barns utveckling och lärande inom målområdet utveckling och lärande. Målsättning Verksamheten skall genomföras så att den stimulerar och utmanar barnens utveckling och lärande samt främjar leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet. Miljön skall vara öppen, innehållsrik och inbjudande och utgå från barnens erfarenheter intressen och behov. Plocka bort färdigt lekmaterial och erbjuda barnen mer ofärdigt, sorterat och kreativt material. Välja projektarbeten utifrån barnens erfarenheter, tankar idéer och intressen. Sätta upp dokumentationen synlig för barnen i förskolans miljöer. Använda intressetavlorna för att underlätta barnens val av aktiviteter. Öka IT-användningen i förskolans verksamhet genom att den blir en naturlig del i den dagliga verksamheten. När ska det följas upp Genom systematiska uppföljningar i arbetslagen med stöd av framtagen dagordning. Hur ska det utvärderas Utvärdering sker i jan 2016 och maj 2017 på planeringdagarna. Ansvarig Förskolechef och arbetslag. Resultat utifrån genomförd analys redovisas i UNIKUM. 2.3 Barns inflytande Lpfö-98 rev 2010 Beskriv med utgångspunkt utifrån Lpfö 98 förskolans önskade utveckling och hur arbetet ska ske för att främja alla barns utveckling och lärande inom målområdet barns inflytande.

13 Målsättning Barnens inflytande över arbetssätt och verksamhetens innehåll skall öka i förskoleverksamheten. Samtal/samråd i större och mindre grupper där barnens tankar, intressen och önskemål utgör grunden för verksamhetens, arbetsätt, innehåll och utformning av aktiviteter och lärmiljöerna. Utvärdera verksamhetens olika aktiviter och lärmiljöer tillsammans med barnen regelbundet genom trygghetsvandringar. Uppmuntra barnen att använda intressetavlorna för val av aktiviterer och rum. När ska det följas upp Genom systematiska uppföljningar i arbetslagen med stöd av framtagen dagordning. Hur ska det utvärderas Utvärdering sker i jan 2016 och maj 2017 på planeringdagarna. Ansvarig Förskolechef arbetslagsledare och arbetslag. Resultat utifrån genomförd analys redovisas i UNIKUM. 2.4 Förskola och hem Lpfö-98 rev 2010 Beskriv med utgångspunkt utifrån Lpfö 98 förskolans önskade utveckling och hur arbetet ska ske inom målområdet förskola och hem. Målsättning Förskolans arbete med barnen skall ske i ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmen genom att öka delaktigheten och information. Att ha en öppen dialog med vårdnadshavare i vardagen. Att öka delaktigheten för vårdnadshavarna om pågående projektarbeten på avdelningarna genom information på blogg och lärlogg på UNIKUM. Att skicka ut veckovisa informationsbrev till vårdnadhavarna genom UNIKUM-bloggen med bilder och text med syftet att skapa delaktighet i barnens vardag och tydligöra målen. Föra ut daglig information om verksamheten i barnens hallar med bilder. Ta emot synpunkter från vårdnadhavarna enligt rutinerna från lokal plan för synpunkts och klagomålshantering. Öka antalet representanter för vårdnadshavarna i förskolerådet. När ska det följas upp I arbetslagen på avdelningsmöten, på APT och föräldraråd. Hur ska det utvärderas Utvärdering av målen i verksamhetsplanen sker i jan 2016 och maj 2015 på planeringsdagarna.

14 Genom kommunens årliga föräldraenkät. Ansvarig Förskolechef och arbetslag. Resultat utifrån genomförd analys redovisas i UNIKUM. 2.5 Samverkan med förskoleklass, skolan och fritidshemmet Beskriv med utgångspunkt utifrån Lpfö 98 förskolans önskade utveckling och hur arbetet ska ske inom målområdet samverkan med förskoleklass, skolan och fritidshemmet. Målsättning Att samarbetet med förskoleklass, skola och fritidshemmet är förtroendefullt och stödjer barnens allsidiga utveckling och lärande ur ett långsiktigt perspektiv. Fortsätta delta i möten med skolans lärare och besöka de aktuella skolorna samt ge särskild uppmärksamhet åt barn som behöver särskilt stöd. När ska det följas upp I okt 2015 i samarbete med förskoleklassens personal och mottagande rektor. Hur ska det utvärderas I den centrala ledningsgruppen aug Ansvarig Förskolechef ansvarar för att underlätta övergången för barn i behov av särskilt stöd i samarbete med vårdnadshavare och mottagande rektor. Förskollärare ansvarar för att samverkan med förskoleklass, skola och fritidshem för att stödja barnens övergång. Arbetslaget ansvara för att utbyta kunskaper och erfarenheter med personalen i förskoleklass, skola och fritidshem samt samverka med dem. Arbetslaget ansvarar för att tillsammans med personalen i förskoleklass, skola och fritidshem uppmärksamma varje barns behov av stöd och stimulans. Resultat utifrån genomförd analys redovisas i UNIKUM. 2.6 Uppföljning, utvärdering och utveckling Beskriv med utgångspunkt utifrån Lpfö 98 förskolans önskade utveckling och hur arbetet ska ske inom målområdet uppföljning, utvärdering och utveckling.

15 Målsättning Alla förskollärare och barnskötare använder årshjulet (övergripande planering för verksamhetsåret och det systematiska kvalitetsarbetet) och väljer en analysstrategi med frågeställningar kopplat till pedagogisk dokumentation för synliggöra och utveckla arbetet mot målen i läroplanen. Prioriterade valda utvecklings- och förbättringsområden följs upp i vardagen av förskollärare och barnskötare samt på avsatt tid vid veckovisa möten med stöd av analysfrågorna. Vid den veckovisa tiden för reflektion och avdelningsplanering används en framtagen dagordning som läggs ut på Office 365 för att underlätta delaktighet och kollegialt lärande. Utbildning i pedagogisk dokumentation för nyanställda. När skall det följas upp Prioriterade valda utvecklings- och förbättringsområden följs upp i vardagen, på avsatt tid vid veckovisa reflektionsmöten för varje avdelning med stöd av framtagen dagordning med fokus på målet. När skall det utvärderas Utvärdering av målen i verksamhetsplanen sker i jan 2016 och maj 2015 på planeringsdagarna. Ansvariga Förskolechef har det övergripande ansvaret. Arbetslaget har ett ansvar för att organisera det kollegiala lärandet. Förskollärarna har ett särskilt ansvar enligt Lpfö-98 rev 2010 och arbetslaget ett ansvar att delta och genomföra enligt 2.6 målet Uppföljning, utvärdering och utveckling. Resultat utifrån genomförd analys redovisas i UNIKUM. Jämställdhet mellan flickor och pojkar Beskriv med utgångspunkt utifrån Lpfö - 98 förskolans önskade utveckling och hur arbetet ska ske för en ökad jämställdhet mellan flickor och pojkar. Målsättning Arbetet med jämställdhet och genus skall vara en naturlig del av arbetet på förskolan och genomsyra lärmiljöerna och alla aktiviteter.

16 Att öka medvetenheten om hur vi utformar könsneutrala lärmiljöer. Skapa en könsneutral lärmiljö på förskolan utifrån ett normkritiskt förhållningssätt med fokus på både materialval och förskolepersonalens kommunikativa uttrycksätt i barngruppen. Lyssna på hur barnen kommunicerar och hjälpa dem att ifrågasätta könsnormer. Se olikheter som en tillgång. Lyssna på barnen och hjälpa dem att ifrågasätta könsnormer. Ge utrymme för olikheter. Normkritiska granskningar av kommunikationen med barnen och mellan barnen ur ett genusperspektiv. Utvärdera i miljön om det finns lärmiljöer som segregerar flickor och pojkar När ska det följas upp Genom systematiska observationer, dokumentationer av verksamheten för vidare uppföljningar i arbetslagen på avsatt tid för reflektion med en tydlig dagordning för målet. Hur ska det utvärderas Utvärdering sker i jan och maj 2016 på planeringdagarna. Ansvarig Förskolechef och arbetslagledare leder utvärderingsarbetet. Resultat utifrån genomförd analys redovisas i UNIKUM.

17 Förebyggande arbete kring barns hälsa Beskriv med utgångspunkt utifrån, Allmänna råd för förskolan, förskolans önskade utveckling och hur arbetet ska ske kring barns hälsa. Målsättning Alla barns skall få uppleva den tillfredställelsen det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång. Förskolechef och arbetslaget ska tillsammans bedöma hur verksamheten ska utforma så att barn i behov av särskilt stöd i sin utveckling ges det stöd som deras speciella behov kräver med fokus på målsättningen att alla barn skall få möjlighet att övervinna svårigheter. Barnhälsoplanen används som ett stöd i med det systematiska barnhälsoarbetet. När ska det följas upp Förskolechef och arbetslag följer kontinuerligt upp och utvärderar om stödinsatserna är ändamålsenliga. Hur ska det utvärderas I dec 2015 och maj Ansvarig Förskolechef anavarar för det övergripande systematiska barnhälsoarbetet och arbetslaget ansvarar för stödinsatser och genomförande. Resultat utifrån genomförd analys redovisas i UNIKUM IKT Beskriv förskolans arbete med IKT På förskolan arbetar vi medvetet för att IKT skall vara ett naturligt verktyg i vardagen som stödjer både barn och pedagoger i kunskapssökande och lärande. IKT i form av bilder, ljud, filmer och multimedia används som stöd för varje barns och pedagogs, utforskande, skapande, kommunikation och reflektion. Vi delar med oss av vår kompetens kring IKT och i mötet med varandra och viljan att ta del av och prova nya saker förstärks och utvecklas lärandet hos både barn och vuxna. Förskolans uppdrag Multimedia och informationsteknik kan i förskolan användas såväl i skapande processer som i tillämpning (sid 7 Lpfö-98 rev 2011) Målsättning Samtliga pedagoger i arbetslagen på förskolan känner sig bekväma med vår digitala teknik och använder den dagligen tillsammans med barnen som ett stöd i verksamheten och för att främja för varje barns utveckling.

18 IKT i form av bilder, ljud, filmer och multimedia används som stöd för varje barns och pedagogs, utforskande, skapande, kommunikation och reflektion. Delaktighet i dokumentationen för barnen prioriteras. Förskollärare och barnskötare delar med sig av sin kompetens kring IKT och i mötet med varandra och varje pedagog tar aktivt del av varandras kunskaper och provar nya tekniker. När skall det följas upp Systematiskt i ledningsgruppen och i arbetslagen. När skall det utvärderas Utvärdering av målen i verksamhetsplanen sker i jan och maj 2016 och 2015 på planeringsdagarna. Ansvarig Förskolechef Synpunkter och klagomål Synpunkts- och klagomålshantering Knivsta kommuns riktlinjer, antagen av kommunledningen december Beskriv hur förskolan arbetar med inkomna synpunker och klagomål. Målsättning Synpunkter på förskolans verksamhet fungerar som en viktig del av förskolans vardagliga utvecklings- och förbättringsarbetet. Vi möter varje vårdnadshavare professionellt genom ta inkomna synpunkter på allvar och lösa i dialog. Vi respekterar vårdnadshavarnas känslor och åsikter. Vi diskuterar i arbetslaget vi hur synpunkterna bemöts. Vi återkopplar till synpunktslämnaren hur synpunkten hanterats. Vi dokumenterar vid både synpunkter och klagomål. Förskolechef följer övergripande rutiner för synpunkts och klagomålshantering. När ska det följas upp På avdelningslagsplaneringar i ledningsgruppen på och APT. När ska det utvärderas Kvartalsvis samt i jan och maj 2016 på planeringsdagarna. Ansvarig Förskolechef följer upp och följer Knivsta kommuns övergripande rutiner för synpunkts och klagomålshantering. Resultat utifrån genomförd analys redovisas i UNIKUM.

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Kvalitetsområden Kvalitetsbegreppet Skolverket definierar begreppet kvalitet inom förskola och

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg i Linghem 2016/2017 Vi blir ett! Vi har hög pedagogisk kvalitet på samtliga förskolor och annan pedagogisk verksamhet i Linghem 1 Förord Under våren

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Ringens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Bilaga 2 Välfärdsnämndens protokoll 2014-11-14 157 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Storfors kommun Lena Duvander 1 Innehåll: 1. Inledning sid 2 2. Verksamheter

Läs mer

2015/2016. Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se

2015/2016. Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se 2015/2016 Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se Syfte Verksamhetsplanen är ett verktyg för pedagogerna på de kommunala förskolorna på T1 samt en information till föräldrar. Den innehåller

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola KUMLA KOMMUN Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola Förutsättningar Barn antal, inskrivna i dag 58 st. Avdelningar- en småbarnsavdelning med barn i åldrarna 1-3, två syskonavdelningar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 1 LPFÖ98 Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 Arbetsgruppen bestod av följande personer: Emelie Furubom, Philip Walsh, Irina Andreeva,

Läs mer

Förskoleområde 2. Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen. Utvecklingsplan läsåret 15/16

Förskoleområde 2. Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen. Utvecklingsplan läsåret 15/16 Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Utvecklingsplan läsåret 15/16 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

ARBETSPLAN 2014-2015 Förskolan Gomorronsol

ARBETSPLAN 2014-2015 Förskolan Gomorronsol ARBETSPLAN 2014-2015 Förskolan Gomorronsol o Förskolan Gomorronsol Skolområde Väst Karlstad kommun Arbetsplan för Förskolan Gomorronsol Skollagen föreskriver att det ska finnas en planering, uppföljning

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14 Laxå kommuns Förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2014-09-29, 93, dnr BUN 2014058 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 2 Innehåll 1. Beskrivning av verksamheten... 2 1.1 Aktuella styrdokument... 2 1.2 Enhetens mål... 3 1.3 Vision... 3 2. Normer och värden... 4 2.1 Enhetens

Läs mer

Verksamhetsplan för Bränninge Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Bränninge Förskola 2015-2016 Verksamhetsplan för Bränninge Förskola 2015-2016 Vision/ Verksamhetsidé Alla barn ska känna sig trygga och respekterade. Ingen diskriminering eller annan kränkande behandling får förekomma. Förskolan ska

Läs mer

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15 TUNETS FÖRSKOLA Verksamhetsplan 2014-15 LEDNINGSDEKLARATION Förskolan ska genomsyras av ett förhållningssätt som bidrar till att varje barn utvecklar sin förståelse för alla människors lika värde. Jag

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna 1 L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Nallebjörnens förskola Rapport Juni 2013 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Utvärderingens genomförande...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toltorps förskola 2015/2016 Upprättad 2014 av Förskolans Utvecklingsgrupp samt förskolechef för Toltorps förskola Reviderad: aug -15 av

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande;

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande; Kvalitetsanalys för förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys är ett

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola

Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Bullerbyns Förskola Likabehandlingsplan samt plan mot annan kränkande behandling 1. Inledning En av förskolans uppgifter är att aktivt forma en framtida

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete 2014/2015. Fritidshem Isabergskolan/Öreryds skola

Systematiskt Kvalitetsarbete 2014/2015. Fritidshem Isabergskolan/Öreryds skola Systematiskt Kvalitetsarbete 2014/2015 Fritidshem Isabergskolan/Öreryds skola 1Uppföljning av prioriterade mål 1.1Normer och värden Mål 1.1.1Grundläggande värden och ett medmänskligt förhållningssätt ska

Läs mer

Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem. Pedagogisk plattform grunden för ett livslångt lärande

Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem. Pedagogisk plattform grunden för ett livslångt lärande Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem Pedagogisk plattform grunden för ett livslångt lärande Arbetslaget är navet i förskolans utveckling! Vad är viktigast för kvalitet

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Verksamhetsplan2015/16

Verksamhetsplan för förskolan. Verksamhetsplan2015/16 Verksamhetsplan för förskolan Verksamhetsplan2015/16 11- Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé Förskolorna

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013-2014 Tyresö kommun Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Bondevägen 1 135 42 Tyresö 08-5782 74 11 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 13:09 1

Kvalitetsredovisning. Förskola. Uppgifter om enheten. User: krfag001, Printdate: 2015-10-27 13:09 1 År för rapport: 2015 Organisationsenhet: Kvarnens förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef Kommentar Kvarnens

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Fyrklövern avdelning Pionen

Arbetsplan för förskolan Fyrklövern avdelning Pionen Köpings kommun Arbetsplan för förskolan Fyrklövern avdelning Pionen Läsår 2015 2016 Malin Öberg 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun

Systematiskt kvalitetsarbete. Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och ungdomsnämnden, Laholms kommun Juni 2014 www.laholm.se Systematiskt kvalitetsarbete För huvudman, förskolor, skolor och fritidshem i Laholms kommun I detta dokument

Läs mer

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR

Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Plan mot diskriminering och Kränkande behandling EKEBYHOVS OCH GUSTAVALUNDS FÖRSKOLOR Det är i de vardagliga mötena som värderingar och attityder förmedlas Varje verksamhet skall ha skriftlig plan för

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Verksamhetens namn och inriktning: Ulvsättraförskola, Reggio Emilia inspirerad Namn på rektor/förskolechef: P-O Wigsén, Eva Ivarsson

Verksamhetens namn och inriktning: Ulvsättraförskola, Reggio Emilia inspirerad Namn på rektor/förskolechef: P-O Wigsén, Eva Ivarsson År för rapport: 2013 Organisationsenhet: Ulvsättra förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Ulvsättraförskola, Reggio Emilia inspirerad Namn på rektor/förskolechef:

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Kvalitetsredovisning 2008/2009 Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings- och kulturdepartementet 2005-08-15

Läs mer

Bedömningsunderlag förskola

Bedömningsunderlag förskola 1 (7) Version 2.1.2 Bedömningsunderlag förskola 1 Förskolornas arbete mot målen Utbildningen inom förskolan syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Vår kommunala förskoleverksamhet ger EKO Engagemang Kvalitet Omsorg

Vår kommunala förskoleverksamhet ger EKO Engagemang Kvalitet Omsorg Vår kommunala förskoleverksamhet ger EKO Engagemang Kvalitet Omsorg 2014-08-15 Förskola 2013/2014 Förskolans namn: Forshälla förskola Förskolechefens namn: Birgitta Johansson Verksamhetsberättelsen i Uddevalla

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret 2012/13. Tällbergs Förskola

Lokal arbetsplan Läsåret 2012/13. Tällbergs Förskola 20120928 Lokal arbetsplan Läsåret 2012/13 Tällbergs Förskola INNEHÅLLSFÖRTECKNING PRESENTATION AV VERKSAMHETEN...3 1.Organisation Enheter/Avdelningar...3 1.1.Barn i behov av särskilt stöd...4 1.2.Ekonomi...4

Läs mer

ARBETSPLAN 2014/2015

ARBETSPLAN 2014/2015 ARBETSPLAN 2014/2015 FÖR NORRA FÖRSKOLORNA ROBERTSHOLM SOLEN & MÅNEN PERSFALLET INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 1 NORMER OCH VÄRDEN 2 UTVECKLING OCH LÄRANDE 3 BARNS INFLYTANDE 4 FÖRSKOLA OCH HEM 5 SAMVERKAN

Läs mer

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem 150812 Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2015 2016 2 (9) Innehåll Inledning... 3 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst Förskolorna område Öst Lunden, Snövit, Skogsbacken, Katthult, Kotten, Junibacken 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat

Läs mer

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef KVALITETSUTVECKLING Normlösa förskola 2014/2015 Anna Ullén Alsander förskolechef Vision 2025 VÄRLDSVAN & HEMKÄR Invånarna är initiativrika Förskolan i Mjölby kommun förenar lärande och omsorg i en verksamhet

Läs mer

Individuella utvecklingsplaner IUP

Individuella utvecklingsplaner IUP Individuella utvecklingsplaner IUP 1 SYFTE OCH BAKGRUND Regeringen har beslutat att varje elev i grundskolan skall ha en individuell utvecklingsplan (IUP) från januari 2006. I Säffle är det beslutat att

Läs mer

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11 Köpings kommun Arbetsplan förmånen Läsår 2015 2016 Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Nybergs förskola Namn på rektor/förskolechef: Anna Kuylenstierna

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Nybergs förskola Namn på rektor/förskolechef: Anna Kuylenstierna År för rapport: 2013 Organisationsenhet: Nybergs förskola (K) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Nybergs förskola Namn på rektor/förskolechef: Anna Kuylenstierna User: ERLAR001,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Inledning Bestämmelser i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2013-2014 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 2. Tillvägagångssätt... 3 3. Året som gått... 4 4. Året

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Ullvigårdens förskoleenhet

Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015. Ullvigårdens förskoleenhet Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015 Ullvigårdens förskoleenhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Annica Norén, 150528 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Förskolechefen har

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Likabehandlingsplan. För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014

Likabehandlingsplan. För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014 Likabehandlingsplan För Hällsbo, Karusellen Och Ängsbo förskolor 2014 Sigtuna kommuns gemensamma vision för förskolan: Alla barn i Sigtuna kommuns förskolor ges bästa möjliga förutsättningar att utveckla

Läs mer

LOKAL VERKSAMHETSPLAN BLÅKLOCKVÄGENS FÖRSKOLA 2014/2015

LOKAL VERKSAMHETSPLAN BLÅKLOCKVÄGENS FÖRSKOLA 2014/2015 LOKAL VERKSAMHETSPLAN BLÅKLOCKVÄGENS FÖRSKOLA 2014/2015 1 LÄRPROCESSER Åtagande Till slutet av läsåret 2014/2015 är samtliga flickors och pojkars lärprocesser synliggjorda och kommunicerade med barn och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 18/6 2014 Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 förskolechef: Pernilla Nillson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetside 4. Tallängens års-hjul (under arbete) 5. Mål för Tallängens förskola

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola 2014-2015 Systematiskt kvalitetsarbete läsåret 2014-2015 Algutsrums förskola 5 avdelningar 1 Förskolans värdegrund och uppdrag Att skapa

Läs mer

Verksamhetsrapport 2016

Verksamhetsrapport 2016 Ekenhillsvägen Datum 1 (24) 2016-06-07 Verksamhetsrapport 2016 Ekenhillsvägens förskola Innehållsförteckning 2 (24) Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Enhetens egna nyckeltal... 5 Arbetet med lässatsningen

Läs mer

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan 2014.09.18 Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare

Läs mer

Förskolan I Ur och Skur De fyra årstiderna

Förskolan I Ur och Skur De fyra årstiderna Förskolan I Ur och Skur De fyra årstiderna Kvalitets- och årsredovisning 2013 Utvecklingsplan 2014 Enskild verksamhet 1 Innehållsförteckning 1. Beskrivning av verksamheten och hur den är organiseras.3

Läs mer

Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola

Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola Kanehalls förskola är en plats för lek, lärande och utforskande där barnens behov och intressen styr verksamheten. En förskola som är mer bortalik än

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN BJÖRNUNGENS FÖRSKOLA OKTOBER 2011

LIKABEHANDLINGSPLAN BJÖRNUNGENS FÖRSKOLA OKTOBER 2011 LIKABEHANDLINGSPLAN BJÖRNUNGENS FÖRSKOLA OKTOBER 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Lagar 1.3 Skollagen 1.4 Diskrimineringslagen 1.5 Läroplan för förskolan 98, reviderad 2010 1.6 Kolsva

Läs mer

Barnhälsoplan 2014-2015. Förskolan Citronen. Knivsta kommun

Barnhälsoplan 2014-2015. Förskolan Citronen. Knivsta kommun Barnhälsoplan 2014-2015 Förskolan Citronen Knivsta kommun Reviderad ht-2014 Barnhälsoarbetet utgår från Skollagen och Läroplanen för förskolan Lpfö-98 rev 2010 Skollagen (2010) 8 kap Särskilt stöd 9 Barn

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Stjärnsund period 3 (jan mars), läsåret 14-15.

Kvalitetsarbete för förskolan Stjärnsund period 3 (jan mars), läsåret 14-15. Kvalitetsarbete för förskolan Stjärnsund period 3 (jan mars), läsåret 14-15. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Rönnängs Förskola Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Rönnängs förskola Enhetens organisation Förskoleverksamhet

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Forsnäsgården Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola 1(8) Lokal arbetsplan Mellangårdens förskola 2011-2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 4 Mål 4 4 2.3 Barns inflytande 5 Mål 5 5 2.4 Förskola

Läs mer

Blästad förskolor. Arbetsplan för. Blästad förskolor

Blästad förskolor. Arbetsplan för. Blästad förskolor Arbetsplan för Blästad förskolor 2015-2016 Värdegrund och uppdrag Jämställdhet, trygghet och lek - grunden i all pedagogisk verksamhet Vi arbetar med jämställdhet och för att alla barn i vår förskola skall

Läs mer