Laboration Audiometri

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Laboration Audiometri"

Transkript

1 Audiometri 1(1) Uppsala universitet Inst. för Neurovetenskap, enheten för Fysiologi VT 07, GS, LP För Neural reglering och rörelse Laboration Audiometri Avsikten med laborationen är 1. Att klargöra hur enkel klinisk audiometri utförs och dokumenteras, samt något om tolkningen. 2. Att uppleva patientens situation under audiometri. 3. Att illustrera Rinnes och Webers stämgaffelstest 4. Att illustrera equal-loudnessdiagrammets egenskaper. Enheter för ljuds styrka Teori Den totala kraften hos en ljudkälla anges enklast som den effekt (energi per tidsenhet) som den avger i form av ljud, och mäts alltså i W. Men ljudstyrkan uppfattas ju som svagare ju längre bort från ljudkällan man befinner sig, eftersom effekten sprids ut över en större yta ju längre bort från ljudkällan det kommer. Ljudets intensitet när det når örat anges därför i W / m 2. Intensiteten betecknas i formler vanligen med I. Det kan tyckas ligga närmare till hands att ange styrkan hos ett ljud som amplituden på de tryckvariationer som utgör ljudet. Det kan man också göra, men det har den nackdelen att tryckamplituden förändras när ljudet passerar från ett medium till ett annat (t ex från luft till vätska). Det gör (bortsett från att en del ljud kan reflekteras) inte intensiteten, i enlighet med energiprincipen. I ett givet medium är intensiteten proportionell mot kvadraten på ljudamplituden. Skillnaden i ljudintensitet mellan ett nätt och jämt hörbart ljud och ett outhärdligt starkt är mycket stor, upp till ca gånger. Intensiteten är dessutom i regel mindre än 1 W / m 2. Eftersom många inte är så vana vid att hantera negativa 10-potenser använder man ofta intensitetens logaritmiska motsvarighet ljudnivå. Ljudnivå mäts i bel, eller vanligare i decibel (db). Den ljudnivå som motsvarar en intensitet I definieras av formeln db = 10 log (I / I 0 )

2 Audiometri 2(2) där I 0 är en referensintensitet. För db utan närmare specifikation är I 0 = W/m 2, oberoende av ljudets frekvens. Detta för att de flesta hörbara ljud är starkare än så, så att man slipper röra sig med negativa db-tal. Detta val av referensnivå är dock det enda som ljudnivå har med hörseln att göra; det är en fysikalisk storhet, inte en fysiologisk. db kan också definieras utifrån tryckamplituden P: db = 20 log (P / P 0 ). Förstår du varför det blir 20 i stället för 10? db kan uppföra sig på sätt som man inte intuitivt väntar sig. Se övningsuppgifterna! Vid audiometri brukar man närma sig örats egenskaper ett steg genom att ta hänsyn till hörseltröskeln, dvs intensiteten hos det svagaste ljud som går att uppfatta. Hörseltröskeln är som bekant olika för olika arter, för olika individer och för olika frekvenser på ljudet (ljud över 20 khz har ju t ex oändligt hög hörseltröskel för människor). Det finns officiella hörseltrösklar fastställda för normalpersonen vid olika frekvenser. De framgår av nedersta kurvan i Figur 1. Vid audiometri brukar man i formeln för db använda just hörseltröskeln som I 0, som alltså blir frekvensberoende. db uträknat på detta sätt betecknas db HL, där HL (något förvirrande om man jämför med hörnivå nedan) står för hearing level. I andra sammanhang förkommer ytterligare varianter på val av I 0, t ex db(a), db(b) och db(c) som förekommer i samband med bullermätning.

3 Audiometri 3(3) Ljudnivå (db) phon Frekvens (Hz) = tröskel Figur 1. Equal-loudness-kurvor enligt ISO 226 Man skulle kunna vänta sig att ljud med samma db HL men olika frekvens skulle låta lika starkt, men fullt så enkelt är det inte. Figur 1 visar equal loudness curves. Ljud på samma kurva uppfattas alltså som lika starka av normalpersonen (och under diverse andra förutsättningar). Om kurvorna vore parallella med hörseltröskelkurvan (den nedersta), skulle db HL direkt svara mot uppfattad styrka, men det är de som synes inte. Ett mera fysiologiskt mått på ljud är därför hörnivå, som mäts i phon. Det är grundat på hur ett ljud ligger i förhållande till kurvorna i figur 1. Alla ljud som ligger på den näst nedersta kurvan har 20 phon, de på den där ovanför 40 phon etc. Som synes passerar kurvorna vid 1000 Hz 20 db, 40 db etc. För ett ljud på 1000 Hz är alltså phon = db. Ett ännu mer fysiologiskt mått är hörstyrka, som mäts i son. Det är definierat som exponentiellt i förhållande till phon, så att 40 phon = 1 son, 50 phon = 2 son, 60 phon = 4 son, 70 phon = 8 son etc. I motsats till phon är son ungefär proportionellt mot hur starkt ljudet uppfattas. Ett ljud på 6 son låter alltså ungefär dubbelt så starkt som ett på 3 son.

4 Audiometri 4(4) Teoretiskt sett är alltså son och phon relevantare storheter ur funktionell synpunkt, men de är i vissa avseenden svårhanterliga, varför man vid audiometri vanligen använder db HL. Apparaturen har hörseltröskeln enligt fig 1 (och även andra hörseltröskelkurvor för andra förutsättningar) inprogrammerad. Sist i detta kompendium finns några övningsuppgifter som kanske kan bidra till förståelsen av dessa begrepp. Audiometri Under termen audiometri sammanfattas ett stort antal metoder för objektiv mätning av örats känslighet för ljudstimuli. Den vanligaste varianten (den enda som ingår i laborationens obligatoriska del) är luftledningsaudiogram med rena toner (sinustoner). Vid denna standardundersökning används alltså rena toner med en oktav emellan, med frekvenser 125, 250, 500 etc upp till 8000 Hz. Audiometern gör det möjligt att ge dessa ljud med olika intensiteter. Våra audiometrar kan ge ljud med bara 1 db skillnad, men normalt försöker man inte uppnå finare precision än 5 db. Det är bara hörseltröskeln man mäter. I vissa sammanhang är detta otillräckligt och man behöver veta också om andra av patientens equal-loudness-kurvor avviker från normen i fig 1, men sådana undersökningar är att betrakta som avancerade. Apparaturen har också kapacitet för ett antal mera avancerade varianter som det går bra att bekanta sig med i mån av tid, varav benledningsaudiogram är den mest förekommande. Vid luftledningsaudiogrammet ges ljudstimuli den normala vägen. Om det avslöjar en hörselnedsättning kan den bero på problem antingen i hörselgång + mellanöra eller i innerörat. För att skilja på dessa alternativ kan man behöva göra ett benledningsaudiogram, där ljudet leds via skallskelettet till innerörat så att skador där kan studeras för sig. Luftledningsaudiogrammets rena sinustoner är väldefinierade men artificiella stimuli. Talaudiogram är en mera avancerad variant med mer naturliga ljud.

5 Audiometri 5(5) Eftersom ett ljudstimulus i större eller mindre utsträckning når båda öronen (överhörning) och patienten inte alltid kan urskilja vilken sida som stimuleras, kan audiometriska undersökningar på ett öra störas genom stimulering av det andra örat. Vid luftaudiogram brukar det bara bli problem om testörat är minst 40 db sämre än andra örat. Vid benledningsaudiogram är däremot problemet ständigt närvarande. När överhörning är ett problem måste man "maskera" det andra örat genom att ge det ett störningsljud, så att det örat kommer upp på en flackare del av kurvan över objektiv kontra subjektiv intensitet (minns du Weber-Fechners lag?). Apparaten är utrustad med maskeringsmöjlighet som kan utnyttjas alltefter behov och nyfikenhet. Det kan dock bara bli som orientering, eftersom korrekt maskering är en svår konst. Stämgaffeltest Medelst en rejäl stämgaffel, helst med frekvens ca 500 Hz, kan man utföra två kliniska test som bygger på benledning genom att trycka stämgaffeln mot skallbenet. Med Rinnes test undersöker man, för ett öra i taget, om luftledningen är (som den normalt skall vara) bättre än luftledningen. Det har dock minskat i praktisk betydelse eftersom det kräver ganska tyst miljö. Vid Webers test placerar man stämgaffeln mitt på skallen så att båda inneröronen stimuleras lika. Om trots det ena innerörat reagerar mer på ljudet, kommer patienten att ange att ljudet hörs från den sidan. Utrustning Laborationen utförs med en klinisk audiometer av modell AD226. Till denna hör en manual, som ni skall sätta er in i och utnyttja. Nedanstående anvisningar ersätter den inte. Audiometerhytt För utförande av hörtröskelundersökning är det av väsentlig betydelse att patienten inte utsätts för störande ljud. Varje bakgrundsljud verkar

6 Audiometri 6(6) störande. För laborationen har valts dels ett relativt tyst rum inom BMC dels att fp placeras i en audiometerhytt, som är konstruerad som en ljudisolerande bur. Isoleringen är ingalunda fullständig, men dämpar väsentligt. Exempelvis må nämnas att i oktavbandet Hz är dämpningen 47 db; i oktavbandet Hz är dämpningen 58 db. Under försöket sitter fp i audiometerhytten och fl utanför. Fp kan ge tecken åt fl genom ett fönster. Det kan vara väsentligt för fp att veta att han/hon inte kan låsas in i hytten. Stängningsanordningen är sådan att fp alltid kan gå ut när han/hon vill. I audiometerhytten finns strömbrytare för belysning och för en ventilationsfläkt. Vid prövning av vissa frekvenser kan fläktljudet verka irriterande. Fp bör då tillfälligt stänga av fläkten. Utförande Nedanstående moment skall utföras av båda laboranterna. A. Illustration av equal-loudness-kurvorna. 1. Ge försökspersonen i så tät följd som möjligt, två stimuli med intensitet 50 db och frekvens 125 resp 1000 Hz. Vilket av dem upplevs som starkast? Upprepa eventuellt om försökspersonen har svårt att bestämma sig. B. Ordinärt luftledningsaudiogram (sid 6 i manualen) på ett friskt och ett (simulerat) sjukt öra. 1. Såvida inte försökspersonen händelsevis har en känd hörselnedsättning skall en hörselskada simuleras på ena örat. Enklast görs detta genom att sätta i en öronpropp, men hitta gärna på något fantasifullare. Kolla dock med handledaren först! 2. Sätt på försökspersonen headsetet och stäng noga burdörren. 3. Börja med det friska örat. 4. Ge ca sekundlånga ljudstimuli. Börja med 1000 Hz, 40 db. Sänk ljudstyrkan successivt tills fp inte längre svarar. Sänk i stora steg i början, och övergå till mindre steg när hörtröskeln närmar sig. Den lägsta ljudstyrkan (db) som fp hör markeras i diagrammet. Prova på samma sätt ut hörseltröskeln för frekvenserna 125, 250, 500, 2000, 4000, 6000 och 8000 Hz. (Se även sidan 6 i manualen) 5. För in resultaten i diagrammet.

7 Audiometri 7(7) 6. Upprepa proceduren med det "sjuka" örat. 7. För in resultaten i samma diagram och jämför de två öronens resultat. C. Metodtest. 1. Bestäm hörseltröskeln vid en hög och en låg frekvens men visa försökspersonen, t ex genom att lyfta ett finger, när stimulus ges. Jämför med de föregående resultaten. 2. Bestäm hörseltröskeln vid en hög och en låg frekvens med burdörren öppen. Jämför med de föregående resultaten. 3. Stäng buren igen. Bestäm hörseltröskeln vid en hög och en låg frekvens med kortare ljudstimuli, ca ¼ sekund. Jämför med de föregående resultaten. D. Stämgaffeltest. 1. Utför Webers test genom att slå an en stämgaffel och hålla den mitt på försökspersonens hjässa. Fråga från vilket håll ljudet tycks komma. 2. Utför Rinnes test genom att hålla en stämgaffel mot skallen bakom örat på försökspersonen. När tonen ej hörs längre placeras stämgaffeln vid hörselgångsmynningen. Ljudet skall då komma tillbaka om hörseln är normal. Rinnes test utfaller då alltså positivt. E. I den mån tiden medger Utför ytterligare någon av de undersökningar som beskrivs i manualen (benledningsaudiogram, ABLB, SISI t.ex.)

8 Audiometri 8(8) db Hz

9 Audiometri 9(9) Övningsuppgifter 1. Vilken intensitet har ett ljud på 67 db? 2. I ett rum finns tre likadana maskiner som var och en för sig åstadkommer en ljudnivå på 73 db i rummet. Vilken ljudnivå kan man förvänta sig om alla tre är i gång samtidigt? 3. Bullret i en lokal kan minskas från 70 till 60 db genom att en maskin avlägsnas. Hur stor är denna maskins bullernivå? Försök gärna gissa svaret först! 4. Hur många db HL har ett ljud med ljudnivån 60 db och frekvensen 125 Hz? 5. Vilken hörnivå (phon) har ett ljud med ljudnivån 60 db och frekvensen 250 Hz? 6. Och vilken hörstyrka (son) har samma ljud?

10 Audiometri 10(10) Svar W/m = I / db. Varje maskin ger ljudintensiteten /10-12 = W/m 2. Tillsammans alltså W/m 2. db = 10 log ( / ) = 78. En liten genväg: Ljudet blir 3 gånger starkare. Multiplikation på linjär skala motsvarar addition på logskalan. Ökning i db alltså 10 log 3 = 4.7 db = 78 db db. 70 db = > 10 7 /10-12 = 10-5 W/m 2 med apparaten på. 60 db = > 10 6 /10-12 = 10-6 W/m 2 utan apparaten. Skillnaden, W/m 2, beror alltså på apparaten och motsvarar 10 log ( / ) = 69.5 db db HL, eftersom hörseltröskeln enligt fig. 1 är ca 20 db vid denna frekvens. 5. ca 50 phon, eftersom denna punkt ligger ungefär mitt emellan 40-phon och 60-phon-kurvorna. 6. ca 2 son, motsvarar 50 phon enligt definitionen

Bilaga A, Akustiska begrepp

Bilaga A, Akustiska begrepp (5), Akustiska begrepp Beskrivning av ljud Ljud som vi hör med örat är tryckvariationer i luften. Ljudet beskrivs av dess styrka (ljudtrycksnivå), dess frekvenssammansättning och dess varaktighet. Ljudtrycksnivå

Läs mer

3. Metoder för mätning av hörförmåga

3. Metoder för mätning av hörförmåga 3. Metoder för mätning av hörförmåga Sammanfattning Förekomst och grad av hörselnedsättning kan mätas med flera olika metoder. I kliniskt arbete används oftast tonaudiogram. Andra metoder är taluppfattningstest

Läs mer

Hörselkontroll Bullerskydd med öronproppar

Hörselkontroll Bullerskydd med öronproppar Laborationer i miljöfysik Hörselkontroll Bullerskydd med öronproppar Målet med övningen är att ta upp ett audiogram för en person, samt att undersöka hur mycket ljudet dämpas i olika frekvensområden med

Läs mer

1 Figuren nedan visar en transversell våg som rör sig åt höger. I figuren är en del i vågens medium markerat med en blå ring prick.

1 Figuren nedan visar en transversell våg som rör sig åt höger. I figuren är en del i vågens medium markerat med en blå ring prick. 10 Vågrörelse Vågor 1 Figuren nedan visar en transversell våg som rör sig åt höger. I figuren är en del i vågens medium markerat med en blå ring prick. y (m) 0,15 0,1 0,05 0-0,05 0 0,5 1 1,5 2 x (m) -0,1-0,15

Läs mer

Ljud, Hörsel. vågrörelse. och. Namn: Klass: 7A

Ljud, Hörsel. vågrörelse. och. Namn: Klass: 7A Ljud, Hörsel och vågrörelse Namn: Klass: 7A Dessa förmågor ska du träna: använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället genomföra

Läs mer

Ögonlaboration 1(1) ÖGONLABORATION

Ögonlaboration 1(1) ÖGONLABORATION Ögonlaboration 1(1) Uppsala Universitet Institutionen för Neurovetenskap, Fysiologi VT 08 GS, LJ För Neural reglering och rörelse ÖGONLABORATION Avsikten med laborationen är att illustrera teoretisk bakgrund

Läs mer

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörsel- och dövverksamheten Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörseln, ett av våra sinnen Hörseln är ett av våra allra viktigaste sinnen för att kunna kommunicera med våra

Läs mer

F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF. Samhällsbuller i Sverige. Socialstyrelsens miljörapport 2009

F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF. Samhällsbuller i Sverige. Socialstyrelsens miljörapport 2009 F Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF Samhällsbuller i Sverige Idag uppskattas miljoner människor i Sverige vara utsatta för en bullernivå* från flyg, tåg och vägtrafik som överstiger de riktvärden som

Läs mer

Kod: Datum 2014-02-01. Kursansvarig Susanne Köbler. Tillåtna hjälpmedel. Miniräknare Linjal Språklexikon vid behov

Kod: Datum 2014-02-01. Kursansvarig Susanne Köbler. Tillåtna hjälpmedel. Miniräknare Linjal Språklexikon vid behov Institutionen för hälsovetenskap och medicin 2 Kod: Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7 hp Kurskod: HÖ115 Tentamenstyp Individuell salstentamen Tentamenstillfälle Uppsamling 1 Provkod

Läs mer

Standarder, termer & begrepp

Standarder, termer & begrepp Bilaga 2 Standarder, termer & begrepp Bilaga till slutrapport Fasadåtgärder som bullerskydd Projektnummer: 144711100 Upprättad av: Henrik Naglitsch Sweco 2015-02-18 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

AUDIOGRAMTOLKNING. Exempel 1

AUDIOGRAMTOLKNING. Exempel 1 AUDIOGRAMTOLKNING Exempel 1 Exempel på normalt audiogram. Normal hörsel ligger mellan 0 och 20-25 db HL (Hearing Level = "audiogramdecibel"). Man kan mäta absoluta trösklar, dvs. den svagaste ton man kan

Läs mer

Vår hörsel. Vid normal hörsel kan vi höra:

Vår hörsel. Vid normal hörsel kan vi höra: Vår hörsel Vår hörsel är fantastisk! Vid ett telefonsamtal kan vi med hjälp av det första eller två första orden oftast veta vem som ringer Vid normal hörsel kan vi höra: från viskning till öronbedövande

Läs mer

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där?

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där? Ljud Vad är ljud? Luften består av små atomer som sitter ihop och bildar molekyler. När vi hör ljud är det luftens molekyler som har satts i rörelse. Sådana rörelser kallar vi ljudvågor. De sprids och

Läs mer

Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Hur vi hör Varför vissa barn inte hör

Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Hur vi hör Varför vissa barn inte hör Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Hur vi hör Varför vissa barn inte hör Johan Adler, läkare Hörsel- och Balanskliniken, B58 Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Varför ljud och hörsel?

Varför ljud och hörsel? Ljud & Hörsel Varför ljud och hörsel? Varför ljud och hörsel? Varför ljud och hörsel? Interaktionsdesign ligger flera decennier bakom filmindustrin George Lucas (1977): Ljudet är halva upplevelsen Varför

Läs mer

Hur kan man mäta hörsel? Ann-Christin Johnson Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige

Hur kan man mäta hörsel? Ann-Christin Johnson Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige Hur kan man mäta hörsel? Ann-Christin Johnson Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige Ljudstyrka mäts i decibel (db) Några exempel Stor risk för hörselskada Risk för hörselskada Svårt att uppfatta tal

Läs mer

Bort med bullret! Hur minskar vi störande ljud i skolan?

Bort med bullret! Hur minskar vi störande ljud i skolan? Sidan 1 av 5 Bort med bullret! Det finns många sätt att minska ljudet från möbler, leksaker och annan utrustning. Vaxdukar på borden, lekunderlag på golvet och filtklädda leklådor är några av personalens

Läs mer

Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i byggnad

Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i byggnad UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Laborationer i byggnadsakustik Osama Hassan 2010-09-07 Byggnadsakustik: Luftljudisolering Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i

Läs mer

F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF

F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF Samhällsbuller i Sverige Idag uppskattas 2 miljoner människor i Sverige vara utsatta för en bullernivå* från flyg, tåg och vägtrafik som överstiger de riktvärden som

Läs mer

KÄNSELSINNET, 2-PUNKTSTRÖSKELN Material Nålar Linjal Penna

KÄNSELSINNET, 2-PUNKTSTRÖSKELN Material Nålar Linjal Penna Eva Mattsson den 31 augusti 2007 SINNESFYSIOLOGI KÄNSELSINNET, 2-PUNKTSTRÖSKELN Material Nålar Linjal Penna Tag en nål och sätt spetsen mot fingertoppen. Tag den andra nålen och sätt även den mot fingertoppen

Läs mer

Ljudmaskiner. Dra med en fuktig pappersbit längs tråden som sitter fast i plastburken. Till påsken kan du göra en påsktupp av en likadan burk.

Ljudmaskiner. Dra med en fuktig pappersbit längs tråden som sitter fast i plastburken. Till påsken kan du göra en påsktupp av en likadan burk. Ljud åk 3-4; station a) Ljudmaskiner 1. Kacklande burk. Beskrivning: Se länk på sidan 'Bygga'. Dra med en fuktig pappersbit längs tråden som sitter fast i plastburken. Till påsken kan du göra en påsktupp

Läs mer

Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla. Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08

Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla. Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08 Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08 ÅF - Division Infrastructure Skandinaviens ledande aktörer inom samhällsbyggnad AO Ljud och Vibrationer

Läs mer

Läran om ljudet Ljud är egentligen tryckförändringar i något material. För att ett ljud ska uppstå måste något svänga eller vibrera.

Läran om ljudet Ljud är egentligen tryckförändringar i något material. För att ett ljud ska uppstå måste något svänga eller vibrera. Akustik Läran om ljudet Ljud är egentligen tryckförändringar i något material. För att ett ljud ska uppstå måste något svänga eller vibrera. När en gitarrsträng vibrerar, rör den sig fram och tillbaka.

Läs mer

F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF

F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF Samhällsbuller i Sverige Idag uppskattas 2 miljoner människor i Sverige vara utsatta för en bullernivå* från flyg, tåg och vägtrafik som överstiger de riktvärden som

Läs mer

Varför är det viktigt att ha kunskap om ljud och människans hörselsinne?

Varför är det viktigt att ha kunskap om ljud och människans hörselsinne? Varför är det viktigt att ha kunskap om ljud och människans hörselsinne? Multi-modal interaktion Input via flera sinnen Mobil interaktion Personer med synnedsättning Det sammanhang i vilket tekniken används

Läs mer

Ljudfysik Patrik Eriksson 2001

Ljudfysik Patrik Eriksson 2001 Ljudfysik Patrik Eriksson 2001 Meny: Vad är ljud? Ljudvågen Reflektion Diffraktion Ljudnivå (db-begreppet) Örat Hörtröskeln Smärttröskeln Perception Svävning Masking Riktningsuppfattning Rymd/rumsklang

Läs mer

Akustikformler. Pascal db db = 20 log ( p/20 µpa) p = trycket i µpa. db Pascal µpa = 20 x 10 db/20. Multiplikationsfaktor (x) db db = 10 log x

Akustikformler. Pascal db db = 20 log ( p/20 µpa) p = trycket i µpa. db Pascal µpa = 20 x 10 db/20. Multiplikationsfaktor (x) db db = 10 log x Akustikformler Pascal db db = 20 log ( p/20 µpa) p = trycket i µpa db Pascal µpa = 20 x 10 db/20 Multiplikationsfaktor (x) db db = 10 log x db Multiplikationsfaktor (x) x = 10 db/10 Medelvärde av n db

Läs mer

Hur jag föreläser. Normal och nedsatt hörsel. Hur jag använder bildspel. Vad använder vi hörseln till? Kommunikation. Gemenskap.

Hur jag föreläser. Normal och nedsatt hörsel. Hur jag använder bildspel. Vad använder vi hörseln till? Kommunikation. Gemenskap. Hur jag föreläser Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken Dialog/diskussion ställ frågor,

Läs mer

Testa din hörsel. - det är inte svårt

Testa din hörsel. - det är inte svårt Testa din hörsel - det är inte svårt 2 Känner du tvekan inför ett hörseltest? Det är troligtvis det enklaste test du kan göra. Ett hörseltest går fort, är enkelt och är absolut inte obehagligt. I det flesta

Läs mer

Normal och nedsatt hörsel

Normal och nedsatt hörsel Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken 2011-08-25 Johan Adler (Hörselkliniken) Barns

Läs mer

Ljudalstring. Luft Luft Luft Luft Luft Luft Luft Luft. Förtätning

Ljudalstring. Luft Luft Luft Luft Luft Luft Luft Luft. Förtätning 1 Akustik grunder Vad är ljud? 2 Akustik grunder Ljudalstring Luft Luft Luft Luft Luft Luft Luft Luft Förtätning Förtunning Förtätning Förtunning 3 Akustik grunder Spridningsvägar 4 Akustik grunder Helheten

Läs mer

Normal och nedsatt hörsel

Normal och nedsatt hörsel Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken 2011-08-25 Johan Adler (Hörselkliniken) Barns

Läs mer

Örat. Johnson, Kap 3. Basic audition

Örat. Johnson, Kap 3. Basic audition Det här kapitlet handlar om det man brukar kalla det perifera hörselsystemet och lite om hur processningen på den nivån ser ut och vilka skalor som bäst kan beskriva detta. Så låt oss då först bara påminna

Läs mer

_ìääéêìíêéçåáåö=^ååéä î=twnq=

_ìääéêìíêéçåáåö=^ååéä î=twnq= Diarienummer 225/003.313-03 _ìääéêìíêéçåáåö^ååéä îtwnq OMMVJMUJNMIêÉîOMNMJMOJMU rqpqûiikfkd Landskrona stad Teknik- och stadsbyggnadskontoret 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47

Läs mer

Grundläggande akustik. Rikard Öqvist Tyréns AB

Grundläggande akustik. Rikard Öqvist Tyréns AB Grundläggande akustik Rikard Öqvist Tyréns AB Rikard Öqvist Umeåbo och Akustikkonsult sedan 2011 Industridoktorand sedan semestern 2014, disputation dec 2016 rikard.oqvist@tyrens.se 010-452 31 27 Vad är

Läs mer

ABR via benledning. Kan vi lita på benlednings ABR? För vem? Överhörning? Nödvändigt med maskering?

ABR via benledning. Kan vi lita på benlednings ABR? För vem? Överhörning? Nödvändigt med maskering? ABR via benledning Kan vi lita på benlednings ABR? För vem? Överhörning? Nödvändigt med maskering? hanna.gothberg@neuro.gu.se För vem? Barn eller vuxen som ej kan delta vid psykoakustisk benledningaudiometri

Läs mer

NYNÄSHAMNS GYMNASIUM El-programmet

NYNÄSHAMNS GYMNASIUM El-programmet NYNÄSHAMNS GYMNASIUM El-programmet 1996 FÖOD Denna skrift har tillkommit främst av två skäl: Det ena är att decibelbegreppet är mycket användbart om el- och teletekniken där det underlättar beräkngar och

Läs mer

Ljudsignalers budskap

Ljudsignalers budskap Message of everyday sound signals - Interaction between sound physics and sound perception Ljudsignalers budskap Osvalder, A-L., Osvalder L., Holmqvist, H., Thunberg, A. Division of Design, Chalmers University

Läs mer

GUIDE OM ÅLDERSFÖRÄMRAD HÖRSEL, FÖR ANHÖRIGA

GUIDE OM ÅLDERSFÖRÄMRAD HÖRSEL, FÖR ANHÖRIGA GUIDE OM ÅLDERSFÖRÄMRAD HÖRSEL, FÖR ANHÖRIGA Guiden innehåller information om försämrad hörsel, hörselundersökningen, om olika problem med hörseln och deras inverkan på att höra talet, samt om olika hjälpmedel.

Läs mer

Ljud. Låt det svänga. Arbetshäfte

Ljud. Låt det svänga. Arbetshäfte Ljud Låt det svänga Arbetshäfte Ljud När ljudvågorna träffar örat börjar trumhinnan svänga i takt vi hör ett ljud! Trumhinnan Ljud är en svängningsrörelse. När ett föremål börjar vibrera packas luftens

Läs mer

Formelsamling finns sist i tentamensformuläret. Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7,5hp Kurskod: HÖ1004 Tentamenstillfälle 1

Formelsamling finns sist i tentamensformuläret. Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7,5hp Kurskod: HÖ1004 Tentamenstillfälle 1 Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7,5hp Kurskod: HÖ1004 Tentamenstillfälle 1 Datum 2011-06-01 Tid 4 timmar Kursansvarig Åsa Skagerstrand Tillåtna hjälpmedel Övrig information Resultat:

Läs mer

Laboration 2: Buller och akustik

Laboration 2: Buller och akustik Fysiska institutionen, UDIF Laboration 2: Buller och akustik Illustration av en stående våg. Olika tillfällen visas med olika ljusa kurvor. Simulerad amplitud nära enkelspalt respektive trippelspalt. Högst

Läs mer

Buller och hörselskydd

Buller och hörselskydd Buller och hörselskydd Ibland hör man någon säga, visst bullrar det men man vänjer sig. Det är fel. Man vänjer sig inte. Man blir hörselskadad. Du ska inte behöva utsättas för buller som skadar dig. De

Läs mer

Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7 hp Kurskod: HÖ1015 Tentamenstillfälle 4

Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7 hp Kurskod: HÖ1015 Tentamenstillfälle 4 IHM Kod: Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7 hp Kurskod: HÖ115 Tentamenstillfälle 4 Datum 213-11-7 Tid 4 timmar Kursansvarig Susanne Köbler Tillåtna hjälpmedel Miniräknare Linjal

Läs mer

Planerad station, Misterhult.

Planerad station, Misterhult. RAPPORT 1 (11) Handläggare Inger Wangson Nyquist Tel +46 (0)10 505 84 40 Mobil +46 (0)70 184 74 40 Fax +46 10 505 30 09 inger.wangson.nyquist@afconsult.com Datum 2012-10-12 Svenska Kraftnät Anna-Karin

Läs mer

Bruksanvisning - S. Pediatric Audiometer PA5

Bruksanvisning - S. Pediatric Audiometer PA5 Bruksanvisning - S Pediatric Audiometer PA5 Datum: 1999-01-15 Sid 1/5 Avsedd användning PA5 är en handhållen pediatrisk undersökningsaudiometer som är konstruerad som en apparat för undersökning av förlust

Läs mer

Språkljudens akustik. Akustik, akustiska elementa och talanalys

Språkljudens akustik. Akustik, akustiska elementa och talanalys Akustik, akustiska elementa och talanalys Språkljudens akustik Mattias Heldner KTH Tal, musik och hörsel heldner@kth.se Talsignalen mer lättåtkomlig än andra delar av talkommunikationskedjan Det finns

Läs mer

Rekommendation. Den mänskliga hörseln. Den mänskliga hörseln. Det perifera hörselsystemet: anatomi och fysiologi

Rekommendation. Den mänskliga hörseln. Den mänskliga hörseln. Det perifera hörselsystemet: anatomi och fysiologi Rekommendation Den mänskliga hörseln Mattias Heldner heldner@kth.se Repetera Engstrand kapitel 10 om hörselsystemet. Betydligt mer lättillgänglig än Moore... Johnson också på en bra nivå Den mänskliga

Läs mer

M0038M Differentialkalkyl, Lekt 4, H15

M0038M Differentialkalkyl, Lekt 4, H15 M0038M Differentialkalkyl, Lekt 4, H15 Staffan Lundberg Luleå Tekniska Universitet Staffan Lundberg M0038M H15 1/ 28 Lekt 3 Om f (x) = 2 x 2 och g(x) = x + 2, bestäm nedanstående funktion och dess definitionsmängd.

Läs mer

SBU:s sammanfattning och slutsatser

SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU:s sammanfattning och slutsatser Inledning I Sverige beräknas 560 000 vuxna personer ha så stor hörselnedsättning att de kan ha nytta av hörapparat. Ungefär 270 000 vuxna har hörapparat, varav mer än

Läs mer

Centralt innehåll. O Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. O Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan.

Centralt innehåll. O Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. O Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan. LJUD Fysik åk 7 Centralt innehåll O Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. O Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan. Tre avsnitt O Ljudets egenskaper O Ljudvågor

Läs mer

Ljudnivåmätare med frekvensanalysator Art.nr: 61508

Ljudnivåmätare med frekvensanalysator Art.nr: 61508 Förrådsgatan 33A 542 35 Mariestad Tel: 0501 163 44 Fax: 0501 787 80 Ljudnivåmätare med frekvensanalysator Art.nr: 61508 Grundläggande inställningar och mätning På/Av Man startar ljudnivåmätaren genom att

Läs mer

Aalto-Universitetet Högskolan för ingenjörsvetenskaper. KON-C3004 Maskin- och byggnadsteknikens laboratoriearbeten DOPPLEREFFEKTEN.

Aalto-Universitetet Högskolan för ingenjörsvetenskaper. KON-C3004 Maskin- och byggnadsteknikens laboratoriearbeten DOPPLEREFFEKTEN. Aalto-Universitetet Högskolan för ingenjörsvetenskaper KON-C3004 Maskin- och byggnadsteknikens laboratoriearbeten DOPPLEREFFEKTEN Försöksplan Grupp 8 Malin Emet, 525048 Vivi Dahlberg, 528524 Petter Selänniemi,

Läs mer

F2 Beskrivning av ljud. Ljud = vågrörelse. Tryckvariation Akustisk Planering VTA070 Infrastruktursystem VVB090

F2 Beskrivning av ljud. Ljud = vågrörelse. Tryckvariation Akustisk Planering VTA070 Infrastruktursystem VVB090 F2 Beskrivning av ljud Akustisk Planering VTA070 Infrastruktursystem VVB090 Ljud = vågrörelse En rörelse som sprids genom ett medium, tex luft Partiklarna svänger kring sina respektive jämviktslägen Tryckvariation

Läs mer

PROPPGUIDEN. Hur väljer man rätt propp? En propp passar inte alla öron och situationer. Här följer våra tips

PROPPGUIDEN. Hur väljer man rätt propp? En propp passar inte alla öron och situationer. Här följer våra tips PROPPGUIDEN Hur väljer man rätt propp? En propp passar inte alla öron och situationer Här följer våra tips 1 INNEHÅLL: 2 Skydda dina öron... 3 Öronproppar för alla situationer... 3 Alla öron är olika...

Läs mer

MEDIESIGNALER INTRODUKTION

MEDIESIGNALER INTRODUKTION Rev. 150119 US MEDIESIGNALER INTRODUKTION 1 VILKA PROBLEM LÖSER VI MED SIGNAL- BEHANDLING? Akustik. Inspelning av sorl från fikarummet vid TFE. Varför pratar alla så högt? Varför hör man inte vad någon

Läs mer

Hö rselscreening av 4-a ringar inöm BHV

Hö rselscreening av 4-a ringar inöm BHV Hö rselscreening av 4-a ringar inöm BHV Linda Ivarsson, leg audionom, copyright. Får användas och kopieras fritt för klinisk verksamhet inom BHV Audiologisk avdelning, Skånes universitetssjukhus, Lund

Läs mer

VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL?

VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? Ljud och hörsel VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? Interaktionsdesign ligger flera decennier bakom filmindustrin George Lucas (1977): Ljudet är halva upplevelsen VARFÖR

Läs mer

Hur hör högstadielärare?

Hur hör högstadielärare? Hur hör högstadielärare? Författare: Anna-Marta Stjernberg, specialist i allmänmedicin. Handledare: Karin Lisspers, med.dr., specialist i allmänmedicin. Projektarbete vid Uppsala universitets företagsläkarutbildning

Läs mer

Tentamen Luft och buller 7,5 hp

Tentamen Luft och buller 7,5 hp Sid 1 (14) Luft och buller 7,5 hp Kom ihåg att skriva kod på alla papper Du lämnar in. Skriv på angiven plats eller om så behövs på baksidan av papperet. Om du skriver på lösa blad, börja på nytt blad

Läs mer

Hörselscreening av 4-åringar inom BHV

Hörselscreening av 4-åringar inom BHV Hörselscreening av 4-åringar inom BHV Linda Ivarsson, Leg audionom SUS, Audiologisk avd Malmö 2012 (reviderad 2014) 1 Vad är screening?... 4 1.1 Hörselscreening... 4 1.2 Nyföddhetsscreening med OAE Otoacustiska

Läs mer

Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7 hp Kurskod: HÖ1015 Tentamenstillfälle 1

Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7 hp Kurskod: HÖ1015 Tentamenstillfälle 1 Hälsoakademin Kod: Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7 hp Kurskod: HÖ115 Tentamenstillfälle 1 Datum 211 11 3 Tid 4 timmar Kursansvarig Susanne Köbler Tillåtna hjälpmedel Miniräknare

Läs mer

DEL-LINJÄRA DIAGRAM I

DEL-LINJÄRA DIAGRAM I Institutionen för Tillämpad fysik och elektronik Ulf Holmgren 95124 DEL-LINJÄRA DIAGRAM I Laboration E15 ELEKTRO Personalia: Namn: Kurs: Datum: Återlämnad (ej godkänd): Rättningsdatum Kommentarer Godkänd:

Läs mer

Upp gifter. c. Hjälp Bengt att förklara varför det uppstår en stående våg.

Upp gifter. c. Hjälp Bengt att förklara varför det uppstår en stående våg. 1. Bengt ska just demonstrera stående vågor för sin bror genom att skaka en slinkyfjäder. Han lägger fjädern på golvet och ber sin bror hålla i andra änden. Sen spänner han fjädern genom att backa lite

Läs mer

Formgjutna hörselskydd för alla

Formgjutna hörselskydd för alla Formgjutna hörselskydd för alla 2 ÅRS GARANTI PRODUKT, PASSFORM & FUNKTION Personliga hörselskydd för en skönare vardag och fritid Idag utsätts varannan person dagligen för buller på arbetet. Störande,

Läs mer

Bruksanvisning - S. Screening Audiometer AS208

Bruksanvisning - S. Screening Audiometer AS208 Bruksanvisning - S Screening Audiometer AS208 Datum: 1998-01-19 1/5 Avsedd användning AS208 undersökningsaudiometer är konstruerad att vara en apparat för undersökning av dövhet. Denna apparats utdata

Läs mer

20 % av de anmälda arbetssjukdomarna inom byggindustrin är orsakat av buller. Antalet har gått ned något sedan föregående år men fördelningsprocenten

20 % av de anmälda arbetssjukdomarna inom byggindustrin är orsakat av buller. Antalet har gått ned något sedan föregående år men fördelningsprocenten 20 % av de anmälda arbetssjukdomarna inom byggindustrin är orsakat av buller. Antalet har gått ned något sedan föregående år men fördelningsprocenten har ökat. Allt oönskat ljud kallas för buller. Det

Läs mer

Lokal pedagogisk plan

Lokal pedagogisk plan Syfte med arbetsområdet: Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att använda och utveckla kunskaper och redskap för att formulera egna och granska andras argument i sammanhang där kunskaper i fysik

Läs mer

Effekterna av bakgrundsbuller b och

Effekterna av bakgrundsbuller b och Laboratoriet för tillämpad psykologi Institutionen för tekning och byggd miljö Effekterna av bakgrundsbuller b och andra akustiska k förhållanden i skolan Anders Kjellberg 2 Nordiske Konference om kommunikation

Läs mer

8. Skaderisker och komplikationer

8. Skaderisker och komplikationer 8. Skaderisker och komplikationer Sammanfattning Skador och komplikationer har observerats i samband utprovning och användande av hörapparater. Skador av allvarlig natur är dock sällsynta. En allvarlig

Läs mer

Ljudinteraktion. Kirsten Rassmus-Gröhn, Avd. för Rehabiliteringsteknik, Inst. för Designvetenskaper

Ljudinteraktion. Kirsten Rassmus-Gröhn, Avd. för Rehabiliteringsteknik, Inst. för Designvetenskaper Ljudinteraktion Innehåll och mål Om ljudinteraktion Lite om virtuellt 3D-ljud Tips och trix Mål: att ni ska få verktyg att resonera om ljudinteraktion, samt få lite exempel Vad är ljud? Ljud är kombinationen

Läs mer

Avancerad ljudmätare CIM8922

Avancerad ljudmätare CIM8922 Avancerad ljudmätare CIM8922 (ver. 1.0. injektor solutions 2005) web: www.termometer.se 2005-09-16 Introduktion Ljudmätaren CIM8922 från injektor solutions, erbjuder dig ett kvalitetsinstrument till ett

Läs mer

Station 1: Audiometri, EKG. Blodtryck & Reaktionsmätning

Station 1: Audiometri, EKG. Blodtryck & Reaktionsmätning Station 1: Audiometri, EKG. Blodtryck & Reaktionsmätning 2012 AUDIOMETRI TEORI: Ljud är svängningsrörelser och frekvenser mellan 20 och 20 000 Herz (Hz) kan uppfattas av det mänskliga hörselorganet. Den

Läs mer

Ljud och interaktion. Kirsten Rassmus-Gröhn, Avd. för Rehabiliteringsteknik, Inst. för Designvetenskaper

Ljud och interaktion. Kirsten Rassmus-Gröhn, Avd. för Rehabiliteringsteknik, Inst. för Designvetenskaper Ljud och interaktion Innehåll och mål Om ljud och hörsel Om ljudinteraktion Lite om virtuellt 3D-ljud Tips och trix Mål: att ni ska få verktyg att resonera om ljudinteraktion, samt få lite exempel Ljudet

Läs mer

Mål med temat vad är ljud?

Mål med temat vad är ljud? Vad är ljud? När vi hör är det luftens molekyler som har satts i rörelse. När en mygga surrar och låter är det för att den med sina vingar puttar på luften. När en högtalare låter är det för att den knuffar

Läs mer

Rapport om deltagande i nationellt tillsynsprojekt Höga ljudnivåer från musik. Mätningar i Jönköping

Rapport om deltagande i nationellt tillsynsprojekt Höga ljudnivåer från musik. Mätningar i Jönköping Rapport om deltagande i nationellt tillsynsprojekt Höga er från musik Mätningar i Jönköping Miljökontoret kommun Per-Åke Sandberg och Erik Engwall November 2005 Projektet Socialstyrelsen har under våren,

Läs mer

Kod: Datum 2012-11-09. Kursansvarig Susanne Köbler. Tillåtna hjälpmedel. Miniräknare Linjal Språklexikon vid behov

Kod: Datum 2012-11-09. Kursansvarig Susanne Köbler. Tillåtna hjälpmedel. Miniräknare Linjal Språklexikon vid behov nstitutionen för hälsovetenska och medicin Kod: Ämnesområde Hörselvetenska A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7 h Kurskod: HÖ115 Tentamensty ndividuell salstentamen Tentamenstillfälle 1 Provkod 5, Ljudalstring,

Läs mer

Allmänt om flygbuller

Allmänt om flygbuller Allmänt om flygbuller Mikael Liljergren, Swedavia Innehåll Grundläggande akustik, storheter och begrepp Bullerberäkningsmetod Variation av ljudnivå Lämnande utflygningsväg vid 70 db(a) Teknikutveckling

Läs mer

Våglära och Optik Martin Andersson mading1977@gmail.com

Våglära och Optik Martin Andersson mading1977@gmail.com Våglära och Optik Martin Andersson mading1977@gmail.com A - Våglära (Kapitel 19-21) Innehåll: I - Beskrivning, Egenskaper hos vibrationer och vågor II - Mekaniska vågor ljud I - Beskrivning, egenskaper

Läs mer

ELEMENTÄR AUDIOLOGI. fig 2 ledningsfelet är lokaliserat till dessa organ. fig 1 nervfelet är lokaliserat till dessa organ

ELEMENTÄR AUDIOLOGI. fig 2 ledningsfelet är lokaliserat till dessa organ. fig 1 nervfelet är lokaliserat till dessa organ ELEMENTÄR AUDIOLOGI en artikelserie av C A Tegnér Jag var inte riktigt nöjd med den här artikeln och det råkade jag nämna för en god vän som är författarproffs. Det kan du väl alltid släta över i ett förord,

Läs mer

10. Förekomst av hörselnedsättning och indikationer för hörapparat

10. Förekomst av hörselnedsättning och indikationer för hörapparat 10. Förekomst av hörselnedsättning och indikationer för hörapparat Sammanfattning I den vuxna svenska befolkningen beräknas 120 000 personer ha svår eller mycket svår hörselnedsättning. Närmare en halv

Läs mer

EXEMPEL PÅ LJUDNIVÅER

EXEMPEL PÅ LJUDNIVÅER HÖRSELSKYDD EXEMPEL PÅ LJUDNIVÅER Några exempel på ljudnivåer i db(a) 180 Rymdraket lyfter 135 Flygplan lyfter / Formel 1 120 Flygplansmotor / Rockkonsert (peak ljud) 105 Tryckluftsborr / Diskotek 80 Trafikbuller

Läs mer

Talets akustik repetition

Talets akustik repetition Pétur Helgason VT 29 Talets akustik repetition 29-3-3 Vad är ljud för någonting? Vi människor lever och rör oss i ett skikt med gas som ligger ovanpå jordens yta. Gasen består av ca 8 % kväve och 2 % syre.

Läs mer

HÖRSEL. Förekomst av hörselnedsättning. Stöd och samverkan

HÖRSEL. Förekomst av hörselnedsättning. Stöd och samverkan HÖRSEL Förekomst av hörselnedsättning Permanent hörselnedsättning på mer än 40 db beräknas finnas hos cirka 1,6 promille av nyfödda barn. Det finns goda vetenskapliga underlag för att prevalensen av hörselnedsättning

Läs mer

Information till dig som bedriver verksamhet med HÖG MUSIK Vad är en hörselskada? Om örat utsätts för hög ljudnivå under lång tid, eller mycket hög ljudnivå under kort tid, kan hörseln försämras. Många

Läs mer

Bruksanvisning PA5. Innehållsförteckning. Grundläggande funktioner... 2. Kontrollpanel - beskrivning... 2. Stimuluspanel - beskrivning...

Bruksanvisning PA5. Innehållsförteckning. Grundläggande funktioner... 2. Kontrollpanel - beskrivning... 2. Stimuluspanel - beskrivning... Bruksanvisning PA5 Innehållsförteckning Grundläggande funktioner... 2 Kontrollpanel - beskrivning... 2 Stimuluspanel - beskrivning... 3 Batterier... 4 Teknisk specifikation... 5 Uppackning/inspektion...

Läs mer

Avdelningen för Teknisk Audiologi Department of Technical Audiology Stig Arlinger, prof.

Avdelningen för Teknisk Audiologi Department of Technical Audiology Stig Arlinger, prof. Avdelningen för Teknisk Audiologi Department of Technical Audiology Stig Arlinger, prof. Linköping 2003-03-28 Statistisk beskrivning av hörtrösklar som funktion av ålder för män resp. kvinnor som ej exponerats

Läs mer

Mätningar med Talsignal. Tomas Tengstrand

Mätningar med Talsignal. Tomas Tengstrand Mätningar med Talsignal s Hz db Tid Frekvens Nivå 2 Signalidentifikation Omvandling Analys Fonetisk tolkning Informationsbearbetning Språklig tolkning Kognition/Upplevt handikapp 3 Ljudtrycksnivå db SPL

Läs mer

Svängningar och frekvenser

Svängningar och frekvenser Svängningar och frekvenser Vågekvationen för böjvågor Vågekvationen för böjvågor i balkar såväl som plattor härleds med hjälp av elastiska linjens ekvation. Den skiljer sig från de ovanstående genom att

Läs mer

Formgjutna hörselskydd för alla

Formgjutna hörselskydd för alla Formgjutna hörselskydd för alla 2 ÅRS GARANTI PRODUKT, PASSFORM & FUNKTION Personliga hörselskydd för en skönare vardag och fritid Idag utsätts varannan person dagligen för buller på arbetet. Störande,

Läs mer

Buller i skolmatsalar. En undersökning av 20 skolor i Stockholms län

Buller i skolmatsalar. En undersökning av 20 skolor i Stockholms län Buller i skolmatsalar En undersökning av 20 skolor i Stockholms län Skolmatsalen bör vara en plats där eleverna får en chans att återhämta sig från skolarbetet med både näringsrik mat och social samvaro

Läs mer

Ljud Molekyler i rörelse

Ljud Molekyler i rörelse A här får du lära dig J hur ljud bildas och sprids varför vi ser blixten före vi hör mullret när åskan går vad som menas med ultraljud och infraljud skillnaden mellan starka och svaga samt höga och låga

Läs mer

Ljudlära. Ljud är Periodicitet. Introduktion. Ljudlära viktigt ur två aspekter:

Ljudlära. Ljud är Periodicitet. Introduktion. Ljudlära viktigt ur två aspekter: Introduktion Ljudlära Ljudlära viktigt ur två aspekter: 1. Ljudets fysikaliska egenskaper 2. Vad vi uppfattar med hörseln Syfte: att lära sig göra relevanta kopplingar mellan faktisk vetenskap och sinnlig

Läs mer

Ljudrum. Inspelningsstudio Projektstudio Masteringstudio Hörsal Konsertsal

Ljudrum. Inspelningsstudio Projektstudio Masteringstudio Hörsal Konsertsal Akustik Ljudrum Inspelningsstudio Projektstudio Masteringstudio Hörsal Konsertsal Studio Självkörarstudio Akustik Orsaken till att vi uppfattar ljud så annorlunda mot hur den låter i verkligheten är både

Läs mer

Akustikguiden. www.abstracta.se

Akustikguiden. www.abstracta.se Akustikguiden www.abstracta.se 1 Vad är akustik? Akustik är läran om hörbart ljud. Ordet akustik kommer från grekiskans att göra sig hörd. 2 1. Vad är akustik? Vad är ljud? Ljud är tryckvågor i luft. Örat

Läs mer

Grundläggande signalbehandling

Grundläggande signalbehandling Beskrivning av en enkel signal Sinussignal (Alla andra typer av signaler och ljud kan skapas genom att sätta samman sinussignaler med olika frekvens, Amplitud och fasvridning) Periodtid T y t U Amplitud

Läs mer

Vad är ljud? När man spelar på en gitarr så rör sig strängarna snabbt fram och tillbaka, de vibrerar.

Vad är ljud? När man spelar på en gitarr så rör sig strängarna snabbt fram och tillbaka, de vibrerar. LJUD Vad är ljud? När man spelar på en gitarr så rör sig strängarna snabbt fram och tillbaka, de vibrerar. När strängen rör sig uppåt, pressar den samman luften på ovansidan om strängen => luftmolekylerna

Läs mer

Hörselmätning i företagshälsovård och primärvård

Hörselmätning i företagshälsovård och primärvård rselmätning i företagshälsovård och primärvård SAME: Bengt Almqvist Stig Arlinger Lars Bergholtz Eva Bjuréus Lena Ekström Sten Harris Mari Holmberg Arne Leijon Ingrid Lennart Inger Wikström Särtryck ur

Läs mer

SÄTT DIG NER, 1. KOLLA PLANERINGEN 2. TITTA I DITT SKRIVHÄFTE.

SÄTT DIG NER, 1. KOLLA PLANERINGEN 2. TITTA I DITT SKRIVHÄFTE. SÄTT DIG NER, 1. KOLLA PLANERINGEN 2. TITTA I DITT SKRIVHÄFTE. Vad gjorde vi förra gången? Har du några frågor från föregående lektion? 3. titta i ditt läromedel (boken) Vad ska vi göra idag? Optik och

Läs mer

Prov i vågrörelselära vt06 Lösningsförslag

Prov i vågrörelselära vt06 Lösningsförslag Prov i vågrörelselära vt06 Lösningsförslag Hjälpmedel: Formelsamling, fysikbok, miniräknare, linjal, sunt förnuft. 7 uppgifter vilka inlämnas på separat papper snyggt och välstrukturerat! Låt oss spela

Läs mer