Effekterna av bakgrundsbuller b och

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Effekterna av bakgrundsbuller b och"

Transkript

1 Laboratoriet för tillämpad psykologi Institutionen för tekning och byggd miljö Effekterna av bakgrundsbuller b och andra akustiska k förhållanden i skolan Anders Kjellberg 2 Nordiske Konference om kommunikation teknik og pædagogik 2. Nordiske Konference om kommunikation, teknik og pædagogik Fredericia, mars 2009

2 Betydelsen av akustiska förhållanden för skolarbetet 1. Akustiska förhållanden kan göra att man inte hör vad som sägs 2. Även om man kan höra vad som sägs kan de akustiska förhållandena göra det mer ansträngande och försämra förståelse och inlärning. 3. Även prestationen i visuella uppgifter som läsförståelse kan försämras av buller. 4. Långvarig bullerexponering (t.ex. från trafikbullret i bostadsområdet) kan försämra prestationsförmågan också när man får göra uppgiften under tysta förhållanden.

3 Betydelsen av akustiska förhållanden för skolarbetet 1. Akustiska förhållanden kan göra att man inte hör vad som sägs A. Bakgrundsbullret ger en dålig signal/brusnivå B Kl f kl id ä fö B. Klassrummets efterklangstid är för lång

4 Signal/brus-nivå Signal/brus-nivån: förhållandet mellan ljudnivån på det man vill höra (signalen) och övriga ljud (bruset). Anges som skillnaden i ljudnivå (decibel) mellan signalen och bruset. Ju mindre denna skillnad är, desto svårare blir det att uppfatta vad som sägs. Rekommenderad signal/brusnivå i klassrum: Rekommenderad signal/brusnivå i klassrum: db.

5 Talets ljudnivå Medelnivå för tal på en meters avstånd: Normal L eqa. Höjd röst L eqa Hög röst: L eqa Skrik: L eqa

6 Talets ljudnivå vid lyssnarens öra bestäms av det direkta och det reflekterade ljudet Direkt ljud: Den delen av talet som går närmaste vägen från talaren till lyssnaren Reflekterat ljud: Den del av ljudet som når lyssnaren efter att ha reflekterats t från olika ytor i rummet. Når örat lite senare än det direkta ljudet.

7 Ljudnivå och avstånd till talaren Utan något reflekterat ljud (utomhus) minskar ljudnivån med 6 db för varje fördubbling av avståndet Inomhus kommer på längre avstånd större del av ljudet som når örat att vara reflekterat och avståndet får minskande betydelse.

8 Vanlig rekommenderad bakgrundsnivå i klassrum utan verksamhet: 35 db(a)

9 Signal-brusnivå I ett klassrum där bakgrundsnivån är 48 db kan man vänta sig att talnivån på två meters avstånd ligger på ungefär 63 db. Signal/brusnivån är alltså 15 db. OK Men på 7 meters avstånd har talnivån förmodligen sjunkit till 57 db och signalbrusnivån alltså till 9 db. För dålig.

10 Talbananen" visar talljudens frekvens och styrka 125 vid vanlig 250 konversationsnivå k 1,5k 2k på 3k 14k meters 5k 8k håll. Hz db OBS! Stigande nivå neråt

11 Akustiska förhållanden kan göra att man inte hör vad som sägs. B: Efterklangstiden tid i rummet Efterklangstid: tiden (s) som det tar för ljudnivån att sjunka 60 db efter det att ljudkällan har stängts av. Beror på: Rummets volym; ;ju större desto längre efterklangstid. Hur mycket ytorna i rummet absorberar och reflekterar av ljudet. Ju hårdare ytor desto längre efterklangstid.

12 Typiska efterklangstider Kyrkor Konserthus, föreläsningssalar Radio- TV- & filmstudio Kontor, bostäder

13 En lång efterklang kan störa taluppfattningen Reflekterat flk ljud ljdsom kommer mer än ms efter det direkta ljudet lägger sig över det efterföljande ljudet och stör taluppfattningen. Det reflekterade ljudet maskerar det direkta ljudet. Den största och mest kritiska maskerings-effekten är att vokaler gör det svårt att höra efterföljande följ konsonanter, som är svagare och har högre frekvens. På samma signal/brus-nivå ger därför en kortare efterklangstid en klarare signal och bättre taluppfattning.

14 Det reflekterade ljudet kan också underlätta taluppfattningen Reflekterat ljud som kommer tidigare än 35 ms kan göra det lättare att uppfatta vad som sägs genom att det förstärker det direkta ljudet. Om efterklangstiden närmade sig 0 skulle man behöva tala orealistiskt högt för att höras långt bort i lokalen. Efterklangstiden bör alltså inte alltid minimeras för att få bästa taluppfattning. Stora rum kräver längre efterklangstid och ju högre brusnivån är desto kortare bör efterklangstiden vara.

15 Optimal efterklangstid tid i klassrum: ,4-0,5 s. Målvärde enligt Boverket & Arbetarskydds- styrelsen, 1996 för längsta efterklangstid i undervisningsrum för klass : 06s 0.6 s (beräknat som medelvärdet av efterklangs-tiden i oktavbanden inom området Hz). Ljudklass A i Svensk Standard SS : i undervisningslokaler bör efterklangstiden vara högst 0,5 sekunder i varje oktavband från 125 Hz till 4000 Hz.

16 Skapar efterklangstiden någonsin problem i våra skolor? Mätningar och inspelningar i två skolor i södra Sverige En skola hade dålig akustik (ca 1 sek efterklangstid; 1,6-1,8 i låga frekvenser) Den andra skolan hade bra akustik ( ca 0,3 sek Den andra skolan hade bra akustik ( ca 0,3 sek efterklangstid)

17 Betydelsen av akustiska förhållanden för skolarbetet Akustiska förhållanden kan göra att man inte hör vad som sägs 2. Även om man kan höra vad som sägs kan de akustiska förhållandena göra det mer ansträngande och försämra förståelse och inlärning.

18 De akustiska rekommendationerna grundas framför allt på hur signal/brus-nivån och efterklangstiden påverkar möjligheten att höra vad som sägs. Men Det räcker inte att höra det, man ska ju helst också förstå och minnas det. Jo, jag hörde nog nästan allt han sa.. men vad var det han sa?

19 Vad krävs av oss då vi lyssnar till tal? Den som lyssnar till tal måste kunna besvara två frågor: Vad säger talaren?: Identifiera orden som sägs. Vad betyder det?: Integrera det man just hör med det som tidigare sagts och med permanent lagrad information (kunskaper i området som man talar om) Och efteråt ska han kunna besvara en tredje fråga: Vad var det han sa?: Den nya informationen ska lagras så att man kan ta fram den vid ett senare tillfälle.

20 Arbetsminnets roll Alla tre frågor kräver insatser från vårt arbetsminne. Arbetsminnet har en begränsad kapacitet. Ju mer av den kapaciteten som krävs för att identifiera orden som sägs, desto mindre finns då tillgängligt g g för integrering, g, tolkning och lagring av informationen.

21 Att lyssna till tal och andra ljud i bullrig miljö Buller och en lång efterklangstid gör det svårare att identifiera orden och en större del av arbetsminnets kapacitet måste då användas för detta. Mindre resurser finns då tillgängliga för integrering, tolkning och lagring av informationen. Även om man med ansträngning lyckats identifiera orden kan därför förståelse och inlärning försämras av bullret. Buller gör det mer ansträngande och tröttande att lyssna till tal.

22 Efterklang och taluppfattning 1 Efterklangstiden (ET) och signal/brus-nivån avgör möjligheten att uppfatta tal i ett rum Kortare ET ger en klarare signal och bättre taluppfattning givet konstant signal/brus-nivå.

23 Vad krävs av oss då vi lyssnar till tal? Den som lyssnar till tal måste kunna besvara två frågor: Vad säger talaren?: Identifiera orden som sägs. Vad betyder det?: Integrera det man just hör med det som tidigare sagts och med permanent lagrad information (kunskaper i området som man talar om) Och efteråt ska han kunna besvara en tredje fråga: Vad var det han sa?: Den nya informationen ska lagras så att man kan ta fram den vid ett senare tillfälle.

24 Buller och arbetsprestation: Att lyssna till tal Vad måste man göra för att ta till sig tal som man lyssnar på? Uppfatta de enskilda orden Integrera det som just sägs med det tidigare sagda Tolka innebörden idet som sägs Lagra informationen Allt detta görs i arbetsminnet som har en begränsad kapacitet

25 Att lyssna till tal och andra ljud i bullrig miljö Buller gör det svårare att identifiera orden och en större dl del av arbetsminnets bt t kapacitet ittmåste åt då användas äd för detta. Mindre resurser finns då tillgängliga li för integrering, i tolkning och lagring av informationen. Även om man med ansträngning lyckats identifiera orden kan därför förståelse och inlärning försämras av bullret. Buller gör det är mer tröttande att lyssna till tal.

26 Första försöksserien Frågeställningar Hur påverkar ett bakgrundsbuller och efterklangstiden minnet av upplästa ordlistor och texter? Kan effekter påvisas även då taluppfattningen är opåverkad? Betingelser: i basförsöken två extrem Betingelser: i basförsöken två extrembetingelser vad gäller signal/brus-nivå och efterklangstid (simulerad).

27 Experiment 1: Att höra men inte minnas i dålig signal/brus-nivå Medelantal rätt av de En grupp fick höra en ordlista med signal/brusnivå i nedskrivna orden på 4 eller 27 db. S/N S/N De upprepade orden för att 4 db 27 db kontrollera att de hört dem. 85 8,5 11,0 De skrev ned alla ord de kunde erinra sig p<.001 Slutsats: Man minns färre ord då man har hört dem f med ett dåligt signal/brus-förhållande

28 Experiment 2: Att höra men inte minnas under dåliga efterklangs-förhållanden Medelantal rätt erinrade ord Kort Lång Efterklangstid Efterklangstid (0,5 s.) (1.2 s.) 12,97 (6,93) 10,78 (5,72) p=.025 Slutsats: Man minns färre ord då man har hört dem i ett rum med en för lång efterklangstid tid

29 Minnesproblemen drabbar orden i början av listan: d kräver mest bearbetning för att bli ihågkomna Kontroll, tyst efterklang=0 Dålig Signal/brus Lång efterklang

30 Minne av löpande text % rät tt Dålig Bra 10 0 Signal/Brus Efterklangstid

31 Arbetsminneskapacitetens betydelse Personer med dålig arbetsminneskapacitet kan förväntas ha mindre kognitiva resurser över när de lyckats identifiera orden och har också i flera fall visat sig vara känsligare för bullerstörning.

32 Förhållande som kan väntas påverka effekten av dålig akustik En alltför lång efterklangstid eller dåliga signal/brus-förhållanden kan väntas ha särskilt stor betydelse för förståelse och minne Då talsignalen redan av andra skäl är försämrad: T.ex. dåbarn eller någon med annat modersmål åltalar, för hörselskadade och för gamla (som dessutom har försämrat arbetsminne). Då redundansen i informationen är liten (då det finns dåliga möjligheter att fylla i orden man missat), t.ex. Då det är på ett främmande språk. Då man har dålig kunskap om det aktuella ämnet.

33 Slutsatser Det räcker inte att de akustiska förhållandena är tillräckligt bra för att det ska vara möjligt att höra vad som sägs. Det ska gå att uppfatta vad som sägs utan ansträngning, annars kan förståelsen och minnet av vad som sagts försämras. Denna negativa effekt blir förmodligen större ju längre man ska lyssna i takt med att man blir allt tröttare.

34 Betydelsen av akustiska förhållanden för skolarbetet Akustiska förhållanden kan göra att man inte hör vad som sägs 2. Även om man kan höra vad som sägs kan de akustiska förhållandena göra det mer ansträngande och försämra förståelse och inlärning. 3. Även prestationen i visuella uppgifter som läsförståelse l kan försämras av buller.

35 Bullereffekter i andra typer av arbetsuppgifter Även Ä uppgifter som inte kräver att man tar in information med hörseln kan påverkas av buller på flera sätt: Buller kan distrahera. Att inte låta sig bli distraherad kräver en ansträngning som tär på resurserna i arbetsminnet. Effekterna blir störst om bullret varierar mycket och oförutsägbart eller om det signalerar något som kan vara viktigt (tal, telefonsignaler etc).

36 Bullret kan även få sin effekt på läs- och skrivuppgifter genom att störa specifika kognitiva processer Viktigaste exempel: ovidkommande tal. Svårt att utestänga det ovidkommande talet. Tal bearbetas mer eller mindre automatiskt. Den bearbetningen b utnyttjar samma kognitiva i processer som läsuppgiften Det ovidkommande talet stör därmed den kognitiva bearbetningen av den verbala uppgiften.

37 Laboratorieexperiment om buller och minnessystem (Hygge et al.) Elever och deras lärare, i åldersgrupper mellan 13 och 65 år. Många olika test för olika typer av minne Genomförde uppgifterna i olika ljudbetingelser: vägtrafikbuller, pratbuller och tystnad

38 Sammanfattande resultat: Skillnaden mellan bullereffekten i olika typer av uppgifter (Hygge et al.) 8.0 Ordförståelse 7.0 Ansiktsminne Minne av textt 5.0 Tyst Vägtrafikbuller Bullergrupp Ovidkommande tal

39 Betydelsen av akustiska förhållanden för skolarbetet Akustiska förhållanden kan göra att man inte hör vad som sägs 2. Även om man kan höra vad som sägs kan de akustiska förhållandena göra det mer ansträngande och försämra förståelse och inlärning. 3. Även prestationen i visuella uppgifter som läsförståelse l kan försämras av buller. 4. Långvarig bullerexponering (t.ex. från trafikbullret i bostadsområdet) kan försämra prestationsförmågan också när man får göra uppgiften under tysta förhållanden.

40 Barn i bullriga områden: Münchenstudien Långtidsminne - antal poäng 8 Old airport Gamla flygplatsen Mean score Inget flygbuller Flygbuller Flygplatsen stängs Mätning nr. Nya flygplatsen Mean score Flygplatsen öppnas Mätning nr.

41 Sammanfattning Ljudmiljön kan påverka skolarbetet på flera sätt: 1. Den kan göra att eleverna inte hör vad läraren säger. 2. Den kan göra det så mycket svårare att höra läraren att man inte har resurser över för att tolka och lagra informationen. 3. En bullrig arbetsmiljö kan även försämra prestationen i uppgifter som inte kräver att man hör tal (t.ex. läs- och skrivuppgifter). Största effekter har ovidkommande tal. 4. Den som bor i en bullrig miljö utvecklar inte sina kognitiva färdigheter lika bra som den som bor i en lugnare miljö.

42 Hur påverkar buller lärarnas beteende och samspelet lärare elever? Fler avbrott i undervisningen Mindre effektivt utnyttjad tid Mindre dialog lärare elever. Mer ansträngande undervisning, tröttare lärare.

3. Metoder för mätning av hörförmåga

3. Metoder för mätning av hörförmåga 3. Metoder för mätning av hörförmåga Sammanfattning Förekomst och grad av hörselnedsättning kan mätas med flera olika metoder. I kliniskt arbete används oftast tonaudiogram. Andra metoder är taluppfattningstest

Läs mer

Störande buller i arbetslivet Kunskapssammanställning Arbetsmiljöverket Rapport 2013:3

Störande buller i arbetslivet Kunskapssammanställning Arbetsmiljöverket Rapport 2013:3 Staffan Hygge Anders Kjellberg Ulf Landström Störande buller i arbetslivet Kunskapssammanställning Arbetsmiljöverket Rapport 2013:3 Staffan Hygge, Anders Kjellberg och Ulf Landström Miljöpsykologi Avdelningen

Läs mer

Frans Davidsson Konceptutvecklare Kontorslokaler

Frans Davidsson Konceptutvecklare Kontorslokaler Frans Davidsson Konceptutvecklare Kontorslokaler frans.davidsson@ecophon.se 042-179892 Ljuddesign i öppna kontor öka välbefinnande och produktivitet i en arbetsmiljö anpassa verksamheter så att ljud som

Läs mer

Tack för att du deltar i ForskarFredags akustikförsök 2010.

Tack för att du deltar i ForskarFredags akustikförsök 2010. Tack för att du deltar i ForskarFredags akustikförsök 2010. Den fjärde fredagen i september har utlysts som Researchers Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds varje år sedan 2005 hundratals

Läs mer

Frans Davidsson Konceptutvecklare Kontorslokaler

Frans Davidsson Konceptutvecklare Kontorslokaler Frans Davidsson Konceptutvecklare Kontorslokaler frans.davidsson@ecophon.se 042-179892 Rumsakustik Samspelet mellan människan, rummet och aktiviteten Utomhus Vi bygger ett rum Inomhus Rumsakustiska önskemål

Läs mer

Hörteknik i skolan, nödvändigt men inte tillräckligt?

Hörteknik i skolan, nödvändigt men inte tillräckligt? Hörteknik i skolan, nödvändigt men inte tillräckligt? Seminarium 8 Pedagogen i vardagen samspel och lärande Stockholm 25-26 mars 2010 Arne Gustafsson / Håkan Bergkvist, SPSM 3 Pedagogiska förutsättningar

Läs mer

Bilaga A, Akustiska begrepp

Bilaga A, Akustiska begrepp (5), Akustiska begrepp Beskrivning av ljud Ljud som vi hör med örat är tryckvariationer i luften. Ljudet beskrivs av dess styrka (ljudtrycksnivå), dess frekvenssammansättning och dess varaktighet. Ljudtrycksnivå

Läs mer

Gyptone Undertak 4.1 Akustik och ljud

Gyptone Undertak 4.1 Akustik och ljud Gyptone Undertak 4.1 Akustik och ljud Reflecting everyday life Akustik och ljud Akustik är och har alltid varit en integrerad del av inomhusmiljön i byggnader. Grundläggande om ljud Akustik är en nödvändig

Läs mer

Bullersituationen i Göteborg

Bullersituationen i Göteborg Bullersituationen i Göteborg Bullerövervakning Framför allt övervakar vi trafikbuller eftersom det är den typen av buller som människor i städer störs mest av Vägtrafik är mest störande av de olika trafikslagen

Läs mer

Miljöhälsorapport 2017 Buller

Miljöhälsorapport 2017 Buller Miljöhälsorapport 2017 Buller Charlotta Eriksson, Centrum för arbets- och miljömedicin, SLL Mats E Nilsson, Psykologiska Institutionen, Stockholms Universitet Jenny Selander, Arbetsmedicin, Karolinska

Läs mer

Centralt innehåll. O Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. O Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan.

Centralt innehåll. O Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. O Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan. LJUD Fysik åk 7 Centralt innehåll O Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. O Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan. Tre avsnitt O Ljudets egenskaper O Ljudvågor

Läs mer

Roger TM. Tydligare ljud till alla. SoundField i skolan

Roger TM. Tydligare ljud till alla. SoundField i skolan Roger TM Tydligare ljud till alla SoundField i skolan Tydligare ljud ger bättre inlärning I klassrum är det ofta mycket ljud. Livliga diskussioner och samspel mellan lärare och elever är viktigt för en

Läs mer

AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS TYP

AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS TYP ENLIGT RUMMETS TYP Rummets användning är avgörande för den akustiska miljö som ska skapas. I rum för tal, såsom klassrum och hörsalar, är det viktigt att säkerställa en god nivå på ljudspridningen medan

Läs mer

Grundläggande akustik. Rikard Öqvist Tyréns AB

Grundläggande akustik. Rikard Öqvist Tyréns AB Grundläggande akustik Rikard Öqvist Tyréns AB Rikard Öqvist Umeåbo och Akustikkonsult sedan 2011 Industridoktorand sedan semestern 2014, disputation dec 2016 rikard.oqvist@tyrens.se 010-452 31 27 Vad är

Läs mer

Ljud. Låt det svänga. Arbetshäfte

Ljud. Låt det svänga. Arbetshäfte Ljud Låt det svänga Arbetshäfte Ljud När ljudvågorna träffar örat börjar trumhinnan svänga i takt vi hör ett ljud! Trumhinnan Ljud är en svängningsrörelse. När ett föremål börjar vibrera packas luftens

Läs mer

Källa: Kunskapsträdet - Fysik

Källa: Kunskapsträdet - Fysik Källa: Kunskapsträdet - Fysik Det är nästan omöjligt att hitta en plats där det inte finns några ljud. Vi störs inte av alla ljud. Utomhus kan man säga att fågelsång och vindens susande hör till tysta

Läs mer

TR 10130489.01 2009-12-21

TR 10130489.01 2009-12-21 TR 10130489.01 2009-12-21 Mätning av ljudabsorption i efterklangsrum Woolbubbles och Squarebubbles, Wobedo Design WSP Akustik Uppdragsnr: 10130502 2 (7) Uppdrag WSP har haft i uppdrag att kontrollmäta

Läs mer

SLUTRAPPORT. Resultaten av försöket bör ses som en indikation på intressanta samband, värda att följa upp i större studier.

SLUTRAPPORT. Resultaten av försöket bör ses som en indikation på intressanta samband, värda att följa upp i större studier. Sammanfattning Den fjärde fredagen i september har utlysts som Researchers Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds varje år sedan 5 hundratals evenemang som ska visa hur spännande och kul

Läs mer

Hur kan man mäta hörsel? Ann-Christin Johnson Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige

Hur kan man mäta hörsel? Ann-Christin Johnson Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige Hur kan man mäta hörsel? Ann-Christin Johnson Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige Ljudstyrka mäts i decibel (db) Några exempel Stor risk för hörselskada Risk för hörselskada Svårt att uppfatta tal

Läs mer

Kerstin Persson Waye. Rapport nr 8: 2011 Enheten för Arbets- och miljömedicin Avdelningen för Samhällsmedicin och folkhälsa

Kerstin Persson Waye. Rapport nr 8: 2011 Enheten för Arbets- och miljömedicin Avdelningen för Samhällsmedicin och folkhälsa Kerstin Persson Waye Rapport nr 8: 211 Enheten för Arbets- och miljömedicin Avdelningen för Samhällsmedicin och folkhälsa Kerstin Persson Waye Lotta Tomasson Projektledare för ForskarFredag i Sverige EU-kommissionen

Läs mer

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där?

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där? Ljud Vad är ljud? Luften består av små atomer som sitter ihop och bildar molekyler. När vi hör ljud är det luftens molekyler som har satts i rörelse. Sådana rörelser kallar vi ljudvågor. De sprids och

Läs mer

Room Acoustic Comfort. - fyra steg till god ljudkomfort

Room Acoustic Comfort. - fyra steg till god ljudkomfort Room Acoustic Comfort - fyra steg till god ljudkomfort 1 Room Acoustic Comfort TM ljuddesign för välbefinnande Room Acoustic Comfort TM är din guide med tips och råd om hur du skapar god ljudkomfort. Genom

Läs mer

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörsel- och dövverksamheten Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörseln, ett av våra sinnen Hörseln är ett av våra allra viktigaste sinnen för att kunna kommunicera med våra

Läs mer

Namn: Eron Teklehaimanot Klass: 9b Datum: 21 maj 2010 Mentor: Mikael (svenskan) Hållbar utveckling med inriktning naturvetenskap Oljud i klassrummen

Namn: Eron Teklehaimanot Klass: 9b Datum: 21 maj 2010 Mentor: Mikael (svenskan) Hållbar utveckling med inriktning naturvetenskap Oljud i klassrummen Namn: Eron Teklehaimanot Klass: 9b Datum: 21 maj 2010 Mentor: Mikael (svenskan) Hållbar utveckling med inriktning naturvetenskap Oljud i klassrummen 1 Innehållsförteckning Inledning.....sidan 3 Bakgrund......sidan

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Handlingsplan mot störande buller. Tyresö förskolor och skolor

Barn- och utbildningsförvaltningen. Handlingsplan mot störande buller. Tyresö förskolor och skolor Barn- och utbildningsförvaltningen Handlingsplan mot störande buller i Tyresö förskolor och skolor 2006 Barn- och utbildningsförvaltningen 2006-01-13 Handlingsplan störande buller i Tyresö förskolor och

Läs mer

Buller i arbetslivet

Buller i arbetslivet Buller i arbetslivet Kunskapsläget Buller i arbetslivet - kunskapsläget 2013-05-06 1 Buller i arbetsmiljön inget nytt problem Buller i arbetslivet - kunskapsläget 2013-05-06 2 1 Buller i många verksamheter

Läs mer

Buller i skolmatsalar. En undersökning av 20 skolor i Stockholms län

Buller i skolmatsalar. En undersökning av 20 skolor i Stockholms län Buller i skolmatsalar En undersökning av 20 skolor i Stockholms län Skolmatsalen bör vara en plats där eleverna får en chans att återhämta sig från skolarbetet med både näringsrik mat och social samvaro

Läs mer

Återvinn din hörsel. Använd dina hörapparater framgångsrikt

Återvinn din hörsel. Använd dina hörapparater framgångsrikt Återvinn din hörsel Använd dina hörapparater framgångsrikt Välkommen tillbaka till ljudens värld Nu när du har tagit steget till att återvinna din hörsel kommer det att vara nödvändigt att göra vissa omställningar.

Läs mer

Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i byggnad

Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i byggnad UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Laborationer i byggnadsakustik Osama Hassan 2010-09-07 Byggnadsakustik: Luftljudisolering Mäta ljudnivåer och beräkna vägt reduktionstal för skiljevägg i

Läs mer

Konsekvenser av nya regelverk om industri- och trafikbuller Bullernätverket 5 november 2014. Lisa Johansson

Konsekvenser av nya regelverk om industri- och trafikbuller Bullernätverket 5 november 2014. Lisa Johansson Konsekvenser av nya regelverk om industri- och trafikbuller Bullernätverket 5 november 2014 Lisa Johansson Problem med dagens riktvärden och praxis Buller lyfts ofta fram som ett hinder för bostadsbyggande

Läs mer

Det kostar pengar att skapa en bra ljudmiljö i skolan. Vad är en bra ljudmiljö värd för elever, lärare och samhället? 2014-12-01

Det kostar pengar att skapa en bra ljudmiljö i skolan. Vad är en bra ljudmiljö värd för elever, lärare och samhället? 2014-12-01 Det kostar pengar att skapa en bra ljudmiljö i skolan. Vad är en bra ljudmiljö värd för elever, lärare och samhället? 2014-12-01 1 Innehåll sid 2 Kostnad och värde. Skolverkets läroplan Lgr 11. sid 3-9

Läs mer

Elevers upplevelse av buller i skolan

Elevers upplevelse av buller i skolan 2013-12-19 Elevers upplevelse av buller i skolan Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg

Läs mer

Bilaga. Akustik TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar

Bilaga. Akustik TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar Bilaga Akustik TEKNISKA ANVISNINGAR Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Akustik, Tekniska anvisningar Maj 29 Detta dokument ingår som bilaga till Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar.

Läs mer

Information till dig som bedriver verksamhet med HÖG MUSIK Vad är en hörselskada? Om örat utsätts för hög ljudnivå under lång tid, eller mycket hög ljudnivå under kort tid, kan hörseln försämras. Många

Läs mer

Standarder, termer & begrepp

Standarder, termer & begrepp Bilaga 2 Standarder, termer & begrepp Bilaga till slutrapport Fasadåtgärder som bullerskydd Projektnummer: 144711100 Upprättad av: Henrik Naglitsch Sweco 2015-02-18 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Mål med temat vad är ljud?

Mål med temat vad är ljud? Vad är ljud? När vi hör är det luftens molekyler som har satts i rörelse. När en mygga surrar och låter är det för att den med sina vingar puttar på luften. När en högtalare låter är det för att den knuffar

Läs mer

Bort med bullret! Hur minskar vi störande ljud i skolan?

Bort med bullret! Hur minskar vi störande ljud i skolan? Sidan 1 av 5 Bort med bullret! Det finns många sätt att minska ljudet från möbler, leksaker och annan utrustning. Vaxdukar på borden, lekunderlag på golvet och filtklädda leklådor är några av personalens

Läs mer

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik. Anna Berglöw Tel +46 (0)10 505 60 62 anna.berglow@afconsult.com

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik. Anna Berglöw Tel +46 (0)10 505 60 62 anna.berglow@afconsult.com ÅF Ljud och Vibrationer Akustik 1 Anna Berglöw Tel +46 (0)10 505 60 62 anna.berglow@afconsult.com Akustik Buller Vibrationer Göteborg Köpenhamn Malmö Stockholm Umeå Örnsköldsvik Ca 75 personer 2 Våra arbetsfält

Läs mer

AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS FORM

AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS FORM AKUSTISK DESIGN ENLIGT RUMMETS FORM Rummets form bestämmer ljudvågornas rörelser i rummet. Placeringen av akustikmaterialet bör bestämmas av ljudets rörelser på den specifika platsen för att garantera

Läs mer

Skapa god ljudmiljö i öppna kontor

Skapa god ljudmiljö i öppna kontor Klas Hagberg Inredningsakustik Skapa god ljudmiljö i öppna kontor 2011-02-08 - Inredningsakustik Inledning repetition Kontroll av skärmar Ny standard? Hur kan ÅF hjälpa till? Öppna flexibla lokaler Enkla

Läs mer

Grundläggande Akustik

Grundläggande Akustik Läran om ljud och ljudutbredning Ljud i fritt fält Ljudet utbreder sig som tryckväxlingar kring atmosfärstrycket Våglängden= c/f I luft, ljudhastigheten c= 344 m/s eller 1130 ft/s 1ft= 0.3048 m Intensiteten

Läs mer

Faktorer som påverkar barns förmåga att uppfatta tal i skolan. Peter Nordqvist Forskningsinstitutet Hörselbron, KTH

Faktorer som påverkar barns förmåga att uppfatta tal i skolan. Peter Nordqvist Forskningsinstitutet Hörselbron, KTH Faktorer som påverkar barns förmåga att uppfatta tal i skolan Peter Nordqvist Forskningsinstitutet Hörselbron, KTH Besvärliga ljudmiljöer Detailed customer satisfaction ratings (in percent) (n=1511). Kochkin,

Läs mer

Ljud, Hörsel. vågrörelse. och. Namn: Klass: 7A

Ljud, Hörsel. vågrörelse. och. Namn: Klass: 7A Ljud, Hörsel och vågrörelse Namn: Klass: 7A Dessa förmågor ska du träna: använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället genomföra

Läs mer

Ny ljudklassningsstandard SS 25267

Ny ljudklassningsstandard SS 25267 Ny ljudklassningsstandard SS 25267 SIS Workshop om ljudklassning 2015-04-08 Bo Gärdhagen, Gärdhagen Akustik AB Gärdhagen Akustik AB Specialister inom byggakustik och omgivningsbuller Vi bryr oss! Bo Gärdhagen

Läs mer

_ìääéêìíêéçåáåö=^ååéä î=twnq=

_ìääéêìíêéçåáåö=^ååéä î=twnq= Diarienummer 225/003.313-03 _ìääéêìíêéçåáåö^ååéä îtwnq OMMVJMUJNMIêÉîOMNMJMOJMU rqpqûiikfkd Landskrona stad Teknik- och stadsbyggnadskontoret 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47

Läs mer

F10 Rumsakustik, efterklangstid

F10 Rumsakustik, efterklangstid F10 Rumsakustik, efterklangstid Direkt- och efterklangsfält Minskande absorption 1 Rumsakustik 3 modeller över ljudet Statistisk rumsakustik Diffust ljudfält, exponentiellt avtagande ljudtryck Vågteoretisk

Läs mer

Varför är det viktigt att ha kunskap om ljud och människans hörselsinne?

Varför är det viktigt att ha kunskap om ljud och människans hörselsinne? Varför är det viktigt att ha kunskap om ljud och människans hörselsinne? Multi-modal interaktion Input via flera sinnen Mobil interaktion Personer med synnedsättning Det sammanhang i vilket tekniken används

Läs mer

Laboration 3, TNGD10 Rörliga medier

Laboration 3, TNGD10 Rörliga medier Laboration 3, TNGD10 Rörliga medier Praktisk övning/workshop 1 laboration á 2h, grupper om 4-8 studenter Idéen med denna laboration/workshop är att ni ska få testa teorin från föreläsningarna, jobba praktiskt

Läs mer

Strict Line Ljudtestade skärmväggar för fler arbetsplatser utan buller

Strict Line Ljudtestade skärmväggar för fler arbetsplatser utan buller Strict Line Ljudtestade skärmväggar för fler arbetsplatser utan buller Bättre arbetsmiljö i öppna landskap Våra ISO-testade skärmar och väggar i glas, trä och textil är framtagna för att skapa en ny ljudkultur

Läs mer

Störande buller i arbetslivet. Kunskaps sammanställning

Störande buller i arbetslivet. Kunskaps sammanställning Störande buller i arbetslivet Kunskaps sammanställning Kunskapssammanställning Störande buller i arbetslivet Staffan Hygge, professor Anders Kjellberg, professor Ulf Landström, professor Laboratoriet

Läs mer

Nyköping resecentrum

Nyköping resecentrum Nyköping resecentrum 3314731320 INDIKATIVA TRAFIKBULLERMÄTNINGAR I BOSTÄDER VID NYKÖPINGS RESECENTRUM SWECO ENVIRONMENT AB OLOF ÖHLUND OLIVIER FÉGEANT Uppdragsledare Granskare Sammanfattning Nyköpings

Läs mer

1(8) ra04s Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax

1(8) ra04s Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax RAPPORT Kommunledningsförvaltningen, Falköpings Kommun Bullerutredning för Uppdragsnummer planerar för ett nytt bostadsområde i området. Sweco har genomfört en bullerutredning inkl. principiella förslag

Läs mer

Akustikformler. Pascal db db = 20 log ( p/20 µpa) p = trycket i µpa. db Pascal µpa = 20 x 10 db/20. Multiplikationsfaktor (x) db db = 10 log x

Akustikformler. Pascal db db = 20 log ( p/20 µpa) p = trycket i µpa. db Pascal µpa = 20 x 10 db/20. Multiplikationsfaktor (x) db db = 10 log x Akustikformler Pascal db db = 20 log ( p/20 µpa) p = trycket i µpa db Pascal µpa = 20 x 10 db/20 Multiplikationsfaktor (x) db db = 10 log x db Multiplikationsfaktor (x) x = 10 db/10 Medelvärde av n db

Läs mer

Introduktion till Akustik

Introduktion till Akustik Introduktion till Akustik Denna skrift är avsedd för dig som har begränsad erfarenhet av akustik och ljudmätning och behandlar parametrar inom byggakustik och delvis utomhusbuller. Skriften förklarar på

Läs mer

F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF

F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF Samhällsbuller i Sverige Idag uppskattas 2 miljoner människor i Sverige vara utsatta för en bullernivå* från flyg, tåg och vägtrafik som överstiger de riktvärden som

Läs mer

Fö 6 20080207 Inspelningsrummet. [Everest kapitel 20 och 22-24]

Fö 6 20080207 Inspelningsrummet. [Everest kapitel 20 och 22-24] ETE319 VT08 Fö 6 20080207 Inspelningsrummet [Everest kapitel 20 och 22-24] Det krävs en rad olika övervägande för att bygga ett lyckat inspelningsrum. Hur rummet skall konstrueras och se ut beror till

Läs mer

Lokomobilvägen, Nacka kommun Bullerutredning

Lokomobilvägen, Nacka kommun Bullerutredning Rapport nummer: 2012-066 r01 Datum: 2012-06-20 Lokomobilvägen, Nacka kommun Bullerutredning L:\2012\2012-066 SS Lokomobilvägen, Nacka kommun, Nacka kommun\rapporter\2012-066 r01.docx Beställare: Nacka

Läs mer

Vad säger miljöbalken om buller i och kring bostäder?

Vad säger miljöbalken om buller i och kring bostäder? Vad säger miljöbalken om buller i och kring bostäder? 1 Buller Utbrett miljö- och folkhälsoproblem Miljöstörning som påverkar flest antal människor i Sverige Samhällsbuller består av ljud från exempelvis

Läs mer

20 % av de anmälda arbetssjukdomarna inom byggindustrin är orsakat av buller. Antalet har gått ned något sedan föregående år men fördelningsprocenten

20 % av de anmälda arbetssjukdomarna inom byggindustrin är orsakat av buller. Antalet har gått ned något sedan föregående år men fördelningsprocenten 20 % av de anmälda arbetssjukdomarna inom byggindustrin är orsakat av buller. Antalet har gått ned något sedan föregående år men fördelningsprocenten har ökat. Allt oönskat ljud kallas för buller. Det

Läs mer

VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL?

VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? Ljud och hörsel VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? VARFÖR LJUD OCH HÖRSEL? Interaktionsdesign ligger flera decennier bakom filmindustrin George Lucas (1977): Ljudet är halva upplevelsen VARFÖR

Läs mer

FAKTAAVSNITT: ARBETSMINNE TEORETISK MODELL

FAKTAAVSNITT: ARBETSMINNE TEORETISK MODELL FAKTAAVSNITT: ARBETSMINNE TEORETISK MODELL Begreppet arbetsminne började användas på 1960-talet. Tidigare skrevs det istället om korttidsminne som handlar om vår förmåga att under en kort tid hålla information

Läs mer

Flygvägsystemet är avgörande för bullerexponering och störning

Flygvägsystemet är avgörande för bullerexponering och störning Flygvägsystemet är avgörande för bullerexponering och störning Flygvägsystemet avgör vilket geografiskt område som exponeras för buller och i vilken utsträckning. Möjligheterna till bullerdämpande åtgärder

Läs mer

7 Bullerskydd. 7:1 Allmänt. 7:11 har upphävts genom (BFS 2013:14). 7:12 Definitioner

7 Bullerskydd. 7:1 Allmänt. 7:11 har upphävts genom (BFS 2013:14). 7:12 Definitioner Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. För uppgift om ikraftträdande och övergångsbestämmelser och samtliga fotnoter; se respektive

Läs mer

Allmänt om flygbuller

Allmänt om flygbuller Allmänt om flygbuller Mikael Liljergren, Swedavia Innehåll Grundläggande akustik, storheter och begrepp Bullerberäkningsmetod Variation av ljudnivå Lämnande utflygningsväg vid 70 db(a) Teknikutveckling

Läs mer

Bulleråtgärder i trapphus

Bulleråtgärder i trapphus Bulleråtgärder i trapphus Steg 1 - Mätning före åtgärd Som första åtgärd gör vi en ljudmätning i de beröra trapphusen. Se sidan 2 Steg 2 - Beräkningsprogram Vi för sedan in mätvärden i vårt egenutvecklade

Läs mer

KOGNITIVA NEDSÄTTNINGAR

KOGNITIVA NEDSÄTTNINGAR KOGNITIVA NEDSÄTTNINGAR I SAMBAND MED OLIKA DIAGNOSER Ann-Berit Werner, Leg. Psykolog ann-berit.werner@brackediakoni.se Disposition av dagen Kognitiva nedsättningar Definition Orsaker Kartläggning Psykiska

Läs mer

VÄG 34 / 1050 / 1123 STORA SJÖGESTAD MKB TILL ARBETSPLAN ILLUSTRATIONSPLAN

VÄG 34 / 1050 / 1123 STORA SJÖGESTAD MKB TILL ARBETSPLAN ILLUSTRATIONSPLAN Motala I Gräns för arbetsplan Pendelparkering Hållplatser för lokala bussar Möjlig bullerskärm G H F Ny bro över väg 34 D Gång- och cykelväg 1123 Fornåsa 1050 B K L C E Hållplats för expressbussar Befintlig

Läs mer

F7 Trafikbuller. Trafikbuller. Infrastrukturpropositionen 1996/97:53. Riktvärden och riktlinjer. Om buller som miljöförorening, siffror

F7 Trafikbuller. Trafikbuller. Infrastrukturpropositionen 1996/97:53. Riktvärden och riktlinjer. Om buller som miljöförorening, siffror F7 Trafikbuller Trafikbuller Riktvärden och riktlinjer Om buller som miljöförorening, siffror Mer om möjliga åtgärder Beräkningar av bullernivåer Avsteg från rekomendationerna Infrastrukturpropositionen

Läs mer

F7 Trafikbuller. Trafikbuller. Riktvärden (infrastrukturprop. 1996/97:53) Infrastrukturpropositionen 1996/97:53

F7 Trafikbuller. Trafikbuller. Riktvärden (infrastrukturprop. 1996/97:53) Infrastrukturpropositionen 1996/97:53 Trafikbuller Riktvärden och riktlinjer Om buller som miljöförorening, siffror Mer om möjliga åtgärder F7 Trafikbuller Beräkningar av bullernivåer Avsteg från rekomendationerna Infrastrukturpropositionen

Läs mer

F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF

F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF F2 Samhällsbuller, Psykoakustik, SDOF Samhällsbuller i Sverige Idag uppskattas 2 miljoner människor i Sverige vara utsatta för en bullernivå* från flyg, tåg och vägtrafik som överstiger de riktvärden som

Läs mer

Mölndals sjukhus. Nybyggnad hus R och en framtida administrationsbyggnad Bullerutredning till detaljplan

Mölndals sjukhus. Nybyggnad hus R och en framtida administrationsbyggnad Bullerutredning till detaljplan Handläggare Hässel Johan Tel +46105058427 Mobil +46701847427 Fax +46 31 7747474 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT 1 (11) Datum Västfastigheter Sandra Torvfelt Uppdragsnr 564576 Rapport nr 564576-r-A rev

Läs mer

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik

ÅF Ljud och Vibrationer Akustik ÅF Ljud och Vibrationer Akustik Tillsynsträff 2012-10-10. Buller i och kring flerbostadshus Anna Berglöw Maikel Rofail Tel +46 (0)10 505 60 62 Tel +46 (0)10 505 60 28 anna.berglow@afconsult.com maikel.rofail@afconsult.com

Läs mer

SEMINARIERAPPORT MILJÖMEDICIN & EPIDEMILOGI

SEMINARIERAPPORT MILJÖMEDICIN & EPIDEMILOGI SEMINARIERAPPORT MILJÖMEDICIN&EPIDEMILOGI BULLER Av:Basgrupp1 Läkarlinjentermin4,HT2008 MikaelEdström,KristinaRosén,EbbaJonsäter,My Aronsson,JohanWiman INLEDNING Våruppgiftvarattsammanställaenrapportomvadbullerärochpåvilketsättvi

Läs mer

Vår upplevelse av ett rum hänger samman med rummets akustik. Du kan lita på Silent Gliss långa erfarenhet.

Vår upplevelse av ett rum hänger samman med rummets akustik. Du kan lita på Silent Gliss långa erfarenhet. Akustik i fokus Om akustik Vår upplevelse av ett rum hänger samman med rummets akustik. Rum med dålig akustik förmedlar en oangenäm känsla och verkar kyliga. När det finns många personer närvarande uppstår

Läs mer

Formgjutna hörselskydd för alla

Formgjutna hörselskydd för alla Formgjutna hörselskydd för alla 2 ÅRS GARANTI PRODUKT, PASSFORM & FUNKTION Personliga hörselskydd för en skönare vardag och fritid Idag utsätts varannan person dagligen för buller på arbetet. Störande,

Läs mer

Tillsyn av ljudmiljö i skola och förskola BARBRO NILSSON Arbetsmiljöinspektör

Tillsyn av ljudmiljö i skola och förskola BARBRO NILSSON Arbetsmiljöinspektör Tillsyn av ljudmiljö i skola och förskola BARBRO NILSSON Arbetsmiljöinspektör 1 2008-11-27 Exempel på faktorer som kan påverka aktivitetsbullret Trafikbuller Ventilationsbuller Buller från apparater Buller

Läs mer

Varför ljud och hörsel?

Varför ljud och hörsel? Ljud & Hörsel Varför ljud och hörsel? Varför ljud och hörsel? Varför ljud och hörsel? Interaktionsdesign ligger flera decennier bakom filmindustrin George Lucas (1977): Ljudet är halva upplevelsen Varför

Läs mer

F8 Rumsakustik, ljudabsorption. Hur stoppar vi ljudet? Rumsakustik 3 förklaringsmodeller. Isolering. Absorption. Statistisk rumsakustik

F8 Rumsakustik, ljudabsorption. Hur stoppar vi ljudet? Rumsakustik 3 förklaringsmodeller. Isolering. Absorption. Statistisk rumsakustik F8 Rumsakustik, ljudabsorption Hur stoppar vi ljudet? Isolering Blockera ljudvägen ingen energiförlust Absorption Omvandla ljud till värme energiförlust Rumsakustik 3 förklaringsmodeller Statistisk rumsakustik

Läs mer

Ask a question. Change a life...

Ask a question. Change a life... Ask a question. Change a life... Vad påverkar vårt beteende gentemot kunden? Kunskap våra kunskaper, pedagogiska och tekniska, speglar hur vi bemöter våra kunder. Färdighet självsäkerhet, uttrycker det

Läs mer

RAPPORT BULLERUTREDNING, SPEKERÖD 3 SLUTRAPPORT GÖTEBORG (9)

RAPPORT BULLERUTREDNING, SPEKERÖD 3 SLUTRAPPORT GÖTEBORG (9) 2383011 BULLERUTREDNING, SPEKERÖD 3 SLUT GÖTEBORG 2012-04-10 1 (9) S w e co Box 2203 SE-403 14 Göteborg, Sverige Telefon +46 (0)31 627500 Fax +46 (0)31 627722 www.sweco.se S we c o In fra s tru c tur e

Läs mer

Roger TM. Dynamic SoundField Anslut, slå på och börja undervisa

Roger TM. Dynamic SoundField Anslut, slå på och börja undervisa Roger TM Dynamic SoundField Anslut, slå på och börja undervisa Ljudutjämningssystem gör skillnad Att höra bra i klassrumsmiljö är viktigt för att eleverna ska blomstra och få bästa tänkbara möjlighet till

Läs mer

Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla. Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08

Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla. Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08 Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08 ÅF - Division Infrastructure Skandinaviens ledande aktörer inom samhällsbyggnad AO Ljud och Vibrationer

Läs mer

Trafikbullerutredning

Trafikbullerutredning C:\Users\Claes\Documents\Ramböll\Ribby ängar\rapporter\ribby ängar 1-478, Trafikbullerutredning.docx AKUSTIK HANDLÄGGARE DATUM REVIDERAD RAPPORTNUMMER Claes Pagoldh 2012-07-13 61291253042:1 Beställare:

Läs mer

Planerad station, Misterhult.

Planerad station, Misterhult. RAPPORT 1 (11) Handläggare Inger Wangson Nyquist Tel +46 (0)10 505 84 40 Mobil +46 (0)70 184 74 40 Fax +46 10 505 30 09 inger.wangson.nyquist@afconsult.com Datum 2012-10-12 Svenska Kraftnät Anna-Karin

Läs mer

Trafikbullerutredning Sörby 3:6

Trafikbullerutredning Sörby 3:6 Uppdrag Sörby 3:6, Gävleborg Beställare TST Gruppen Att Håkan Sandin Handläggare Jan Pons Granskare Monica Waaranperä Rapportnr 1320010513 R1 rev2 2014-11-04 Datum 2014-10-22 Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

MÄTNING AV INDUSTRIBULLER FRÅN RENINGSVERKET, MARIESTAD

MÄTNING AV INDUSTRIBULLER FRÅN RENINGSVERKET, MARIESTAD Rapport 07-32 2007-04-26 4 sidor, 2 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksg 4, 531 30 Lidköping, tel. 070-2317225 anders.bertilsson@akustikverkstan.se MÄTNING AV INDUSTRIBULLER FRÅN RENINGSVERKET, MARIESTAD

Läs mer

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM Bilaga D har översatts från engelska till svenska. För det fall att versionerna avviker från varandra

Läs mer

Mätning av lågfrekvent buller i Gråbo

Mätning av lågfrekvent buller i Gråbo Mikael Ögren Akustiker Göteborg den 2 maj 2012 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets- och miljömedicin Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum (VMC) ADRESS Box 414, 405 30 Göteborg BESÖK Medicinaregatan

Läs mer

F8 Rumsakustik, ljudabsorption. Hur stoppar vi ljudet? Rumsakustik 3 förklaringsmodeller. Statistisk rumsakustik.

F8 Rumsakustik, ljudabsorption. Hur stoppar vi ljudet? Rumsakustik 3 förklaringsmodeller. Statistisk rumsakustik. Hur stoppar vi ljudet? Isolering Blockera ljudvägen ingen energiförlust Absorption F8 Rumsakustik, ljudabsorption Omvandla ljud till värme energiförlust Rumsakustik 3 förklaringsmodeller Statistisk rumsakustik

Läs mer

Impulsljud från skutknackning

Impulsljud från skutknackning Impulsljud från skutknackning Uppdragsnummer: 150495 Beställare: Sveriges Bergmaterialindustri Att: Björn Strokirk Dokument: R150495-1 Datum: 2015-08-26 Antal sidor: 5 Uppdragsledare: Rickard Hellqvist

Läs mer

Ljudrum. Inspelningsstudio Projektstudio Masteringstudio Hörsal Konsertsal

Ljudrum. Inspelningsstudio Projektstudio Masteringstudio Hörsal Konsertsal Akustik Ljudrum Inspelningsstudio Projektstudio Masteringstudio Hörsal Konsertsal Studio Självkörarstudio Akustik Orsaken till att vi uppfattar ljud så annorlunda mot hur den låter i verkligheten är både

Läs mer

Minnet. Långtidsminnet Arbetsminnet Korttidsminnet KTM Duvan Hur tränar man arbetsminnet? - studieteknik (X-Mind) och appar

Minnet. Långtidsminnet Arbetsminnet Korttidsminnet KTM Duvan Hur tränar man arbetsminnet? - studieteknik (X-Mind) och appar Minnet Långtidsminnet Arbetsminnet Korttidsminnet KTM Duvan Hur tränar man arbetsminnet? - studieteknik (X-Mind) och appar Källor Björn Adler Arbetsminneskurs www.kognitivtcentrum Torkel Klingberg Den

Läs mer

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kompletterande ljudutredning. Antal sidor: 10

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kompletterande ljudutredning. Antal sidor: 10 RAPPORT R2012264-2 Beställare: Primula Byggnads AB, Sveavägen, Stockholm Vår referens: Torleif Falk tele: 0730-70 05 49 Antal sidor: 10 Datum: 2012-10-23 Uppdragsnummer: 2012264 Uppdragsledare: Lars Högberg,,

Läs mer

Ljudklassning av utrymmen i byggnader

Ljudklassning av utrymmen i byggnader SS 02 52 68 Ljudklassning av utrymmen i byggnader Foto: Ingemansson Syftet med den nya standarden SS 02 52 68 är att komplettera BBR och möjliggöra kvalitetsdeklaration av olika lokaltyper med avseende

Läs mer

Bullerutredning kv Fritiden

Bullerutredning kv Fritiden Ystad Kommun Malmö 2014-06-17 Datum 2014-06-17 Uppdragsnummer 1320003845 Utgåva/Status 2 Erik Hedman Erik Hedman Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 1

Läs mer

KV LAXEN, LULEÅ TRAFIKBULLER

KV LAXEN, LULEÅ TRAFIKBULLER RAPPORT KV LAXEN, LULEÅ TRAFIKBULLER SLUTRAPPORT 2014-06-12 Uppdrag: 253483, Laxen, Luleå Titel på rapport: Kv Laxen - Trafikbuller Status: Datum: 2014-06-12 Medverkande Beställare: Kontaktperson: HSB

Läs mer

Noiseless Acoustics Oy FO-nummer FI T Reno Port och Riser Port, tillämpning i Sverige.

Noiseless Acoustics Oy FO-nummer FI T Reno Port och Riser Port, tillämpning i Sverige. noiseless acoustics Noiseless Acoustics Oy FO-nummer FI26650896 T. +358 10 583 3240 info@nlacoustics.com Reno Port och Riser Port, tillämpning i Sverige Uttalande Nro 09-01 Beställare Uponor Suomi Oy Kontaktperson

Läs mer

Rapport om deltagande i nationellt tillsynsprojekt Höga ljudnivåer från musik. Mätningar i Jönköping

Rapport om deltagande i nationellt tillsynsprojekt Höga ljudnivåer från musik. Mätningar i Jönköping Rapport om deltagande i nationellt tillsynsprojekt Höga er från musik Mätningar i Jönköping Miljökontoret kommun Per-Åke Sandberg och Erik Engwall November 2005 Projektet Socialstyrelsen har under våren,

Läs mer

Bra ljudmiljö i öppna kontor

Bra ljudmiljö i öppna kontor Jonas Christensson Konceptutvecklare - Inredningsakustik Bra ljudmiljö i öppna kontor Hur vill vi ha det på kontoret? Hur vill vi inte ha det? Kräver olika behov Kommunikation - Pratar med människor -

Läs mer

Buller och hörselskydd

Buller och hörselskydd Buller och hörselskydd Ibland hör man någon säga, visst bullrar det men man vänjer sig. Det är fel. Man vänjer sig inte. Man blir hörselskadad. Du ska inte behöva utsättas för buller som skadar dig. De

Läs mer