Studiebesök i Torslunda 23 24/ Garda skolas föräldraförening

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studiebesök i Torslunda 23 24/ Garda skolas föräldraförening"

Transkript

1 Studiebesök i Torslunda 23 24/ Garda skolas föräldraförening

2 Garda skolas föräldraförening vill skapa en miljöanpassad skola med god undervisning inom natur, miljö och resursfrågor. Vi vill skapa Garda Ekoskola! För att lyckas har vi anordnat öppna möten på bygden för att samla in synpunkter och idéer samt förankra våra egna tankar. Därefter har vi gjort en projektbeskrivning och ansökan om ekonomiskt stöd till en förstudie för att kunna utveckla en Ekoskola. Denna ansökan har beviljats medel från Leader Gotland. Studieresan till Torslunda är en av många aktiviteter i vår förstudie. Deltagare på resan till Torslunda försökstation på Öland var: Ulf Mauritzon, ordförande Garda skolas föräldraförening Bengt Björkqvist, medlem Garda skolas föräldraförening Karin Åström, medlem Garda skolas föräldraförening, projektledare Garda Ekoskola Marcus Johnson, medlem Garda skolas föräldraförening Gunilla Sundberg, lärare Garda skola Kristina Ansin, lärare Garda skola Christin Olsson, barnskötare Garda skola Maria Enderborg, fritidspedagog Garda skola Jerker Enekvist, rektor Garda skola r Text: Karin Åström, Miljöinformation AB och Ulf Mauritzon Form: Karin Åström, Miljöinformation AB Foton, samtliga: Leanderfotograf, Marcus Johnson Garda skolas föräldraförening 2010 Med stöd av Leader Gotland.

3 Maria läste och läste, Karin och Gunilla pratade och pratade. Men till sist kom vi fram till Stora Frögården på Öland. På eftermiddagen tisdagen den 23 mars var det äntligen dags för avfärd till Öland för studiebesök om utepedagogik och spännande miljöanpassningar. Ett gäng glada föräldrar, lärare och rektor hade samlats och intog vilstol på färjan. Under överresan hann vi diskutera upplägget för resan och våra egna visioner och idéer. Förväntningarna var stora och humöret på topp med viss reservation för hunger och trötthet i början. Med bil tog vi oss sedan från Oskarshamn till Kalmar och vidare över till Öland. Längs vägen blev bilen med projektledaren frånåkt, men med hjälp av färdbeskrivningen höger, höger, höger lyckades två bilar ta sig fram till vandrar hemmet Stora Frögården. Detta gällde dock inte bilen med den som lämnat färdbeskrivningen... Efter någon halvtimmes felkörningar, var alla framme och vi konstaterade att någon nog borde ha ringt någon som kunde öppna åt oss...

4 Jerker Eneqvist, Bengt Björkvist och Gunilla Sundberg morgondiskuterar. Inom inte allt för länge fick vi våra rum och hann smida lite planer inför morgondagen innan vi gick och lade oss. Följande morgon var det dags att ge sig ut och skåda fågel för de som är sådana, medan andra tog långfrukost eller promenad. Avfärd mot Torslunda fältstation och den här gången gick det utmärkt för alla att hitta fram!

5 Javisst! Så här vill vi ha det i Garda Ekoskola! Torktåliga kryddväxter i landet och slingrande gång mot Kretsloppshuset. Torslunda fältstation drivs av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Här arbetar den fantastiskt duktige och inspirerande Torsten Kellander med utomhuspedagogik. Han tar emot studiebesök, anordnar kurser och utvecklar pedagogik och metodik i samarbete med besökarna, men också med universitet och högskolor. Torsten har en bakgrund som odlare, men arbetar med utomhuspedagogik sedan många år. Torsten Kellander, SLU Torslunda. Inspirerande!

6 Jerker, Karin, Gunilla och Uffe fikar med Bengt och Kristina. Torsten inledde med en genomgång av dagens program och berättade om verksamheten på försökstationen samtidigt som vi fick fika med lyxig, öländsk havtornsmarmelad. SLU bidrar till kunskapsuppbyggnad kring livsmedel och produkter baserade på havtorn är en specialitet som utvecklats på just Öland.

7 Torsten berättade om hur anläggningen i Torslunda byggdes ut gradvis och rekommenderar att börja med ganska små odlingar, det blir lätt övermäktigt att sköta dem annars. Växtföljden är viktig för att minska behovet av att rensa ogräs och för bättre skördar. På Torslunda ingår gröngödning, dvs att odla växter som sedan plöjs ner istället för att skördas, i växtföljden. Bäst är att odla ärtväxter som kan fixera kväve ur luften, då kvävegödslar man marken när växterna plöjs ner. Efter genomgången gav vi oss utomhus för att få anläggningen och den pedagogiska verksamheten presenterad. Med en enorm entusiasm och stora kunskaper presenterade Torsten anläggningen och verksamheten. Han betonade att det som fanns på Torslunda kunde göras i många olika skalor och att det var viktigt att inte ta på sig för mycket löpande arbete, t ex med odlingar. Bättre att ha mindre i gott skick än mycket som förfaller. e

8 Torsten hade massor att berätta och lyssnarna var djupt koncentrerade. Vad passar bäst i Garda?

9 I odlingarna finns också odlingsland för enbart skönhetsupplevelser, som pionlandet med de många olika sorterna utmarkerade med stadiga skyltar.

10 Solroslabyrinten testades och vi försökte föreställa oss hur tät och spännande den var på sommaren, speciellt om man är yngre och kortare... Komposten beundrades av Yvonne, Gunilla, Karin och Uffe medan Torsten visade mer om hur det egentligen ska se ut, när det är rätt säsong med myllrande liv i högen.

11 Kompostering är viktigt ur pedagogisk synpunkt och ingår naturligtvis i odlingssystemet. En brun stenkrypare (av icke-biologer kallad tusenfoting) var igång trots kyligt väder. Torsten och Karin grävde medan Christin och Uffe väntade på fångsten.

12 Mycket prat...

13 ... och lite smyg i hemliga, och för en del barn, läskiga buskar. Det ska vara lite äventyrligt på skolgården!

14 Sandlådan blir roligare om det finns stenar att hoppa mellan och ett staket runt om att klänga på. Inga olyckor än, men mycket uppskattat av barnen som kommer på besök. Jerker, Bengt, Yvonne, Karin, Kristina, Christin, Maria och Gunilla lyssnar på Torsten. Kretsloppshuset är en enkel konstruktion med stora glasade partier. Där finns hönshus med hönsgård i ena änden och ett samlings-/undervisningsrum i andra.

15 Vackra miljöer är viktigt för sinnet, det höll vi alla med om.

16 Samlingsrum med bord som bildar en cirkel samt en kamin som barnen får lära sig elda i. Enkla konstruktioner ger pedagogiska möjligheter här förstår barnen hur man kan bygga hus och egna möbler.

17 Tåligt i naturmaterial. Vinranka i taket som ger god skörd. Vackert.

18 Stadiga och enkla konstruktioner i naturmaterial studerades av rektor Jerker och byggkunniga föräldrar. Och Kristina var nöjd.

19 Den nedsänkta samlingsplatsen var mysig och vi fick tänka oss den omgiven av gröna buskar och pergolan täckt av klängväxter. Och Bengt var också nöjd!

20 Matematikundervisning utomhus med matteskåp med klossar, tärningar, rep och mycket annat ger spännande inlärning. Matteplankor kan varieras och många olika sorter användes i Torslunda.

21 På med numrerade västar och sen började lektionen. Tallinje, addition och mycket annat med oss som huvudpersoner.

22 Tiokompisar och tärningsspel... Matematik när den är som bäst!

23 Jerker funderade och diskuterade. Sen snurrade vi penna om vilken riktning vi ska ta... Gunilla tyckte resan var toppen, precis som vi andra.

24 Studieresan avslutades på Torslunda skola alldeles i närheten. Skolan använder försöksanläggningen i sin undervisning, men har även egna odlingar på skolgården. Engagerade lärare har drivit miljöarbetet länge, skolan har sedan flera år Grön flagg. Efter en fantastiskt inspirerande och intensiv dag var det dags att tacka alla för fina presentationer och stort engagemang (och gott fika!). Vi hoppas kunna komma tillbaka på kurser i utomhuspedagogik framöver och tackar återigen Torsten för den spännande och inspirerande dag han ordnade för oss. TACK TORSTEN!!

Lär genom lek och lust utomhuspedagogik på skolträdgårdskonferens

Lär genom lek och lust utomhuspedagogik på skolträdgårdskonferens SKOLTRÄDGÅRDSVERKSAMHET OCH UTOMHUSPEDAGOGIK 2002 AV TORSTEN KELLANDER,TORSLUNDA FÖRSÖKSSTATION, SLU Lär genom lek och lust utomhuspedagogik på skolträdgårdskonferens Betydande forskningsresurser lägges

Läs mer

Praktisk miljöpedagogik i Torslundas nya Kretsloppshus

Praktisk miljöpedagogik i Torslundas nya Kretsloppshus Skolbarn på Öland går ut för att lära in: Praktisk miljöpedagogik i Torslundas nya Kretsloppshus Text: Torsten Kellander, Torslunda försöksstation, SLU, Färjestaden På Torslunda försöksstation på Öland

Läs mer

Palettskolan ordnar en flaggstång så Gröna Flagg-flaggan kan svaja stolt i sommar

Palettskolan ordnar en flaggstång så Gröna Flagg-flaggan kan svaja stolt i sommar Palettskolan ordnar en flaggstång så Gröna Flagg-flaggan kan svaja stolt i sommar Inledning Som ett led in ett av skolans Gröna Flagg-utvecklingsmål - att försköna och förbättra skolgården och utemiljön

Läs mer

Vår första lärare i filosofi är våra fötter, våra händer och våra ögon

Vår första lärare i filosofi är våra fötter, våra händer och våra ögon SKOLTRÄDGÅRDSVERKSAMHET MED UTOMHUSPEDAGOGIK 2003 AV TORSTEN KELLANDER,TORSLUNDA FÖRSÖKSSTATION,SLU Vår första lärare i filosofi är våra fötter, våra händer och våra ögon Tankarna att ytnyttja alla våra

Läs mer

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Från grått och instängt till grönskande och luftig rumsindelning! Tack vare projektet Gröna skolgårdar har vi påbörjat förvandlingen av vår

Läs mer

Rapport om vårt uteklassrum - första etappen.

Rapport om vårt uteklassrum - första etappen. Projektnummer: LER-2013-06000 Rapport om vårt uteklassrum - första etappen. Bild 1. Skolgårdseftermiddag vid stationen Uteklassrummet. Bakgrund För flera år sedan ordnade vi en miljövecka för f-3. En dag

Läs mer

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack?

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? Lärande och samhälle. Schack som pedagogiskt verktyg På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? - Kan man få elever i år 9 att vilja spela på fritiden med kompisar eller via tekniska

Läs mer

Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund

Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund Sida 1 av 5 Byskolans projekt i Gröna skolgårdars anda 2003 Bakgrund Våren 2003 hade vi två studiedagar med inriktning på Hälsofrämjande. Vi delade oss i grupper efter intresse och önskemål. En av dessa

Läs mer

Gastronomisk pedagogik

Gastronomisk pedagogik Gastronomisk pedagogik Följ läroplanens mål om lärande för hållbar utveckling (LpFö, Lgr 11) Uppnå kommunens mål om ekologisk mat, utan att överskrida livsmedelsbudgeten Öka skolans kvalitet och attraktivitet

Läs mer

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt En plats med biologisk mångfald Förskolan Målarstugan ligger i västra Lund och är för tillfället omlokaliserad till paviljonger. Du hittar vår förskola

Läs mer

Ring eller maila vid sjukfrånvaro, schemaändringar mm. Den mailen ser all personal.

Ring eller maila vid sjukfrånvaro, schemaändringar mm. Den mailen ser all personal. Kom ihåg vecka 40 Rasmus och Olle får ta med något att visa och berätta om. Idrott ute, kom ihåg att ta springvänliga skor. Vi jobbar vidare med hösten. F-klassen Bra vecka igen. Barnen är så duktiga på

Läs mer

PD104A - Introduktion för Produktuteckling och design

PD104A - Introduktion för Produktuteckling och design PD104A - Introduktion för Produktuteckling och design Antal svar: 13 (41) 1. Flervalsfråga Andel Allmänt Hur tycker du kursen har varit? 1. Dålig 0% 2. Ganska bra 23,1% 3. Bra 69,2% 4. Mycket bra 7,7%

Läs mer

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport Kleindagarna 2012 - Snabbrapport 1. Vad är din samlade intryck av dagarna? 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 2. Kommentera gärna ditt svar ovan: Antal svarande: 10 - Mycket lärorikt, trevligt, väldigt

Läs mer

- Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda!

- Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda! - Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda! PLANETEN GODISHUSET Uppfinn din egen planet, beskriv vad den heter och hur den ser ut, vilka djur och

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Det är en känsla av vår i luften när vi når Hyltebruk klockan tio denna torsdag. Naturen är närvarande vart man än vänder sig. Skolan är uppdelad på

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016 Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS-2016-15000 Österskolan 2016 I februari 2016 började vi på skolan planera för ett Gröna Skolgårdsprojekt. En solficka som anlades 2006

Läs mer

Plats: STOCKHOLM Mycket bra: 8 10 Genomsnittligt/ok 4 7 Ej tillfredsställande 1 3 Ringa in en siffra Medel av 10 poäng

Plats: STOCKHOLM Mycket bra: 8 10 Genomsnittligt/ok 4 7 Ej tillfredsställande 1 3 Ringa in en siffra Medel av 10 poäng Kursen genomfördes under feb-mars 2019 med kursdeltagare från: Combitech, DeLaval Int., Etteplan Plats: STOCKHOLM 1. Din övergripande åsikt om kursen är: 9,2 2. Intressant och inspirerande 9,2 3. Praktiskt

Läs mer

Grön flagg Rapport Svanängens förskola

Grön flagg Rapport Svanängens förskola Svanängens förskola 080808 179 75 Skå Grön flagg Rapport Svanängens förskola Av: Anette Bergström Sara Jonsson Maria Laveson Birthe Nyman Innehållsförteckning Syfte... 3 Grön flagg... 3 Organisation...

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

Arbetsplan. Södersunda Fritidshem

Arbetsplan. Södersunda Fritidshem Arbetsplan Södersunda Fritidshem 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Målsättning 1.1. Pedagogik....3 1.2. Omvårdnad.3 1.3. Värdegrund...3 1.4. Miljötänkande.4 2. Samarbete med hemmet 2.1. Information till

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 I morgon är lugnet över för imorgon är alla barn tillbaks från lovet och vi har dessutom fått nio nya familjemedlemmar. I veckan som kommer

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Stenprojekt. Rosenvägens förskola avd. Kotten, Ilknur, Ingrid, Madde och Wille. HT13-VT14

Stenprojekt. Rosenvägens förskola avd. Kotten, Ilknur, Ingrid, Madde och Wille. HT13-VT14 Stenprojekt Rosenvägens förskola avd. Kotten, Ilknur, Ingrid, Madde och Wille. HT13-VT14 Då ett flertal av oss pedagoger tidigare deltagit i en matematikkurs som kommunen anordnat, bidrog detta till att

Läs mer

Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda

Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda Kesbergs förskola Äventyrsförskolan i Vårgårda Verksamhetsplan för arbetet med äventyrspedagogik. "Med äventyrspedagogiken som grund vill vi genom lek och lärande skapa förutsättningar för att barnen skall

Läs mer

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet

Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN. Trollhättans PRAO-modell. Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Handledning för dig som tar emot elever TOPP TROLLHÄTTAN Trollhättans PRAO-modell Ge elever i årskurs 8 och 9 inblick i arbetslivet Din roll som framtidsguide? För många elever är TOPP den första riktiga

Läs mer

Linköpings naturskola

Linköpings naturskola Linköpings naturskola Program för höstterminen 2012 Linköpings naturskola Naturskolan hjälper er med upplevelserik undervisning i skolans ämnen utomhus. Vi håller lektioner i de omväxlande natur- och trädgårdsmiljöerna

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Projekt Bygdens Marknad

Projekt Bygdens Marknad Projekt Bygdens Marknad Ett litet bildspel om vad vi åstadkommit hittills. Första träffen 4 mars - Bygdens Vecka 20-25 augusti 2012. Monika Hulthe Projektet har 12 delmål 1. Att få ihop en grupp producenter

Läs mer

Träff för nya medlemmar. Praktisk handledning

Träff för nya medlemmar. Praktisk handledning Träff för nya medlemmar Praktisk handledning Vänsterpartiet 2014 Introduktion Den här handledningen riktar sig till de som ska organisera eller tala på de träffar för nya medlemmar Vänsterpartiet anordnar

Läs mer

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa!

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Kära dagbok! Nu är jag tillbaka i Leiden igen. Flygresan var lika rolig som vanligt. Jag kände igen mig direkt när vi kom fram så jag visade Annika, Caroline,

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Plåstrets Förskola Lund Maj 2017 - November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 02 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för fin läsning av er Grön Flagg-resa och härliga bilder som speglar ert arbete

Läs mer

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola (Projektnr: BMF-2017-25200) Planering och ansökan Stiftelsen BMSL- förskola har en stor och varierande utegård där barnen vistas varje dag. Gården har utvecklats och

Läs mer

1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö.

1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö. Barn- och skolförvaltning Lunds stad Järnåkraskolan 4-9 1(9) Mikael Walles, bitr. rektor 046-359 72 04 mikael.walles@lund.se 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö. De fem pedagogiska

Läs mer

Under fem veckor. Om du undrar varför jag är så snabb så är det för att jag spelar fotboll, sen sprang hon, i hyperfart, 4 varv runt hallen.

Under fem veckor. Om du undrar varför jag är så snabb så är det för att jag spelar fotboll, sen sprang hon, i hyperfart, 4 varv runt hallen. Reseberättelse: Specialkaravanen hösten 2013! Allting är riggat och klart inför den allra första lektionen på vår resa. Vi handbollsinstruktörer står med ansiktena ut emot planen och förbereder oss med

Läs mer

ODLING SKAPAR GEMENSKAP OCH TRYGGHET I BAGIS Av: Stockholmshem

ODLING SKAPAR GEMENSKAP OCH TRYGGHET I BAGIS Av: Stockholmshem ODLING SKAPAR GEMENSKAP OCH TRYGGHET I BAGIS 2016-06-27 Av: Stockholmshem Det är något med blommor, plantor och jord som är magiskt. Det för samman människor på ett sätt som få andra saker kan. I stadsdelsutvecklingsprojektet

Läs mer

Canyoning är bland de mest spännande och storslagna aktiviteter man kan prova på

Canyoning är bland de mest spännande och storslagna aktiviteter man kan prova på Äventyr runt Nerja CANYONING Canyoning är bland de mest spännande och storslagna aktiviteter man kan prova på Canyoning använder de flesta bergsbestigningstekniker för att istället klättra nedför branta

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

Ett år med satsningar på matematik

Ett år med satsningar på matematik Ett år med satsningar på matematik Matematiksatsningar i förskolan och grundskolan läsåret 05/06 Under detta läsår prövas en rad olika insatser för att utveckla matematikundervisningen och därmed förbättra

Läs mer

Kundutvärdering (Kristina Rheborg)

Kundutvärdering (Kristina Rheborg) Kundutvärdering (Kristina Rheborg) Avresedatum: 2019-09-06 mottagen vid ankomsten? Hur var boendet jämfört med dina förväntningar? Hur var maten som ingick i resans pris? kvalitén på ridningen? kvalitén

Läs mer

Praktik i Frankrike

Praktik i Frankrike Praktik i Frankrike 13.7-7.8.2019 Första veckan Reste till Frankrike ett par dagar före min praktik började. Flög till Paris och tog sedan tåget till Nantes där min värdmamma hämtade mig. Min värdfamilj

Läs mer

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola

Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Rapport från Stiftelsen BMSL-förskola Planering och ansökan Stiftelsen BMSL- förskola har en stor och varierande utegård där barnen vistas varje dag. Gården har utvecklats och förändrats genom åren. Som

Läs mer

sara danielsson röster från backa Röster från Backa

sara danielsson röster från backa Röster från Backa Röster från Backa Mellanplatsprojektet bidrog till och följde uppstarten och utvecklingen av odlingsprojektet Gåsagången Gror! i ett bostadsområde i Backa. Odlingen låg på Familjebostäders mark och var

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

När pedagogiken blir verklig är alla vinnare

När pedagogiken blir verklig är alla vinnare När pedagogiken blir verklig är alla vinnare Ett spännande sätt att både ta ansvar och stimulera teknikintresse och nyfikenhet. En skola mitt i verkligheten Johan Drott, forskningschef på Gambro Gränslösa

Läs mer

Ditt omdöme på konferansen som helhet

Ditt omdöme på konferansen som helhet Utvärdering åhörare Ditt omdöme på konferansen som helhet (1= mycket dåligt, 5 = mycket bra) 2 15 5 inget svar 1 2 3 4 5 16 14 12 8 6 4 2 Vad tyckte du om föreläsarnas insatser: Peter Munck af Rosenschiöld

Läs mer

Grön flagg för Vallaskolan

Grön flagg för Vallaskolan Vallaskolan Grön flagg för Vallaskolan Tema: Konsumtion Rapporten godkänd: 2010-06-14 14:59:51 Mål 1: Vi ska få insikt om hur olika sätt att leva påverkar jordens vattenresurser. Aktiviteter som har genomförts

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS

Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS Rapport Gröna skolgårdar: Vattentunnor, spiltor, hästar, meterplankor mm. Projektnr: ÖSS-2017-8250 Efter vårt förra Gröna Skolgårdsprojekt, då vi i synnerhet byggde odlingslådor, renoverade solficka mm,

Läs mer

Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård

Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård Trädgårdsprojekt på Humlebo Skola: KOM UT- VA MED!/ En inbjudande skolgård Bakgrund: Humlebo Skola är en liten Träningsskola. Här går 15 elever från årskurs 0-10, som använder sig av rullstolar eller rullatorer

Läs mer

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket På förskolan Tåget i Stångby har vi en naturlig gård som är uppbyggd utifrån de fyra elementen jord, eld, luft och

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Sätra Familjedaghem Kvalitetsdokument 2015/2016

Sätra Familjedaghem Kvalitetsdokument 2015/2016 Sätra Familjedaghem Kvalitetsdokument 2015/2016 Beskrivning av verksamheten Sätra Familjedaghem drivs som enskild firma av en person, Joline Bergqvist. Barngruppen består av fem till sex barn. Verksamheten

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016 PRO Kävlinge på rundtur på Gotland 22-26 augusti 2016 Resan startade tidigt i ottan klockan 05:30 från Furulund och 06:00 från Kävlinge! Reseledaren Per Arne, chauffören Joakim och alla vi andra var på

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grön Flagg representanterna tillsammans med Barnrådet spelar en viktig roll i att driva Grön Flagg-arbetet framåt. Grön Flagg representanter (pedagogerna)

Läs mer

e p r t er Lä a n st ud e r a i l å ng sam t a k Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2014-2015

e p r t er Lä a n st ud e r a i l å ng sam t a k Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2014-2015 dig mer, repe r t er Lä a di na ku n sk ap e ro p! p ch u r g st ud liten e r a i l å ng n e i t sam t a k Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2014-2015 Sista ansökningsdag 9S i dmaj

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Nästa projekt som barnen önskade var en trädkoja precis som på gamla Tofsvipan

Nästa projekt som barnen önskade var en trädkoja precis som på gamla Tofsvipan Redovisning Gröna skolgårdar I augusti 2015 flyttade Tofsvipan till nya lokaler och efter ett år på plats kände vi att gårdarna var i behov av ett lyft för att skapa lekmöjligheter, naturupplevelser och

Läs mer

Tema Kretslopp. Mål 1: Nedbryttningsprocessen

Tema Kretslopp. Mål 1: Nedbryttningsprocessen Tema Kretslopp Vi har diskuterat tillsammans med barnen om de olika målen, kompostering, källsortering och nedbrytningsprocessen. Barnen tycker att det är spännande. - Varför vill maskarna ha våran mat?

Läs mer

Skåningarna är på hugget och en diskussion följde efteråt. Det kändes bra. Efter det kunde jag slappna av och bara njuta av arrangemanget som i

Skåningarna är på hugget och en diskussion följde efteråt. Det kändes bra. Efter det kunde jag slappna av och bara njuta av arrangemanget som i Det har varit NYP-träff i Skåneland i helgen 14-16 sept 2011 Nätverk för yngre yrkesverksamma med Parkinson träffades på Sundsgården i Helsingborg med ett program fullt av bra information och roliga inslag.

Läs mer

Ansökan till Gröna Skolgårdar Malmö 2012/2013 Serviceförvaltningen, Utvecklingsavdelningen

Ansökan till Gröna Skolgårdar Malmö 2012/2013 Serviceförvaltningen, Utvecklingsavdelningen Ansökan till Gröna Skolgårdar Malmö 2012/2013 Serviceförvaltningen, Utvecklingsavdelningen Foto Phil McCann Har er förskole/skolgård brist på gröna och inspirerande miljöer? Är ni nyfikna på utomhuspedagogik

Läs mer

Mycket goda studieresultat

Mycket goda studieresultat Geflle Montessoriiskollas viisiion Vi har skapat en vision för att bli en riktigt bra skola, en av Sveriges bästa när det gäller trygghet och elevernas kunskaper. För att klara detta behöver vi en vision

Läs mer

Småskalig och bostadsnära

Småskalig och bostadsnära Småskalig och bostadsnära odling i Lindome Rapport från odlingsinitiativet i Lindome Samhällsarbete Lindome Stadsledningsförvaltningen miljösamordning December 2013 Odlingsinitiativet i Lindome Under 2013

Läs mer

Positiva vinterupplevelser för barn och ungdomar från andra länder

Positiva vinterupplevelser för barn och ungdomar från andra länder Rapportering till SKANDIA- idéer för livet gällande projekt Positiva vinterupplevelser för barn och ungdomar från andra länder Projektets namn: Positiva Vinterupplevelser för barn och ungdomar från andra

Läs mer

Affischen. sid 3-6visar ungdomarnas verk

Affischen. sid 3-6visar ungdomarnas verk Utvärderingssvar finns nederst, först finns bilder av piloten med ungdomar ifrån Naturvetenskapligt program ifrån St Eriks gymnasium i Sthlm i arbete med två konstnärer hösten/vintern 2010-2011, av INGRID

Läs mer

Handledning: Future City på Teknikdagarna

Handledning: Future City på Teknikdagarna Handledning: Future City på Teknikdagarna Under den här lektionen på två timmar får eleverna prova på att planera och bygga en framtidsstad utifrån sina egna tankar och idéer. Eleverna sitter cirka 10

Läs mer

RESULTAT AV DIALOGER Parlamentarisk grupp, Sundbyberg Elever

RESULTAT AV DIALOGER Parlamentarisk grupp, Sundbyberg Elever RESULTAT AV DIALOGER Parlamentarisk grupp, Sundbyberg Elever 2014-04-11 1 ARBETSMILJÖ (FYSISK OCH SOCIAL) Fräscha och fina toaletter. Fräschare och vackrare toaletter Renare toaletter Renovera toaletterna

Läs mer

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57%

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57% 44 svar Sammanfattning Se hela svar Hur stor andel av undervisningen har du deltagit i? Ingen undervisning All undervisning 1 - Ingen undervisning 0 0% 2 0 0% 4 0 0% 5 1 2% 6 0 0% 7 3 7% 8 1 2% 9 20 45%

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola Verksamhetsplan för förskolan Strömstierna förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Verksamhetsplan för Brännebro skola 2013/2014

Verksamhetsplan för Brännebro skola 2013/2014 Det är roligt att få lagom utmaningar. Då vill man göra sitt bästa. Det är roligt att lära sig nya saker. Vi lär av varandra. Det är roligt att känna att man lyckas. Det gör man när man får utvecklas i

Läs mer

Projektrapport LAU 160 delkurs 2 Kompostering

Projektrapport LAU 160 delkurs 2 Kompostering Projektrapport LAU 160 delkurs 2 Kompostering Seminariegrupp B2, grupp 2 Ulrika Börjesson Sara Carlsson Ida Edvardsson Linnéa Eriksson Heidi Hansen Sammanfattning Syftet med våran presentation är att väcka

Läs mer

/////// // ///////// / // /

/////// // ///////// / // / Utvärdering matematikämnet hösten 2010 Dessa grupper är inskrivna: Åk 7 Petra & Malins grupp Åk 8 Malins grupp Åk 9 Petras grupp Åk 7 Jörgens grupp Åk 8 Jonas & Petras grupp Åk 9 Jonas grupp Åk 7 Evas

Läs mer

Gröna Skolgårdar Malmö 2013/2014

Gröna Skolgårdar Malmö 2013/2014 Ansökan till Gröna Skolgårdar Malmö 2013/2014 Serviceförvaltningen, Utvecklingsavdelningen Har er förskole/skolgård brist på gröna och inspirerande miljöer? Behöver ni en mera inspirerande utomhusmiljö

Läs mer

Gården har vidareutvecklats

Gården har vidareutvecklats Rapport skolgårdsprojekt Häckeberga förskola HT12 Pallkragar Trädstammar Regntunnor Klättervägg Tipis Gården har vidareutvecklats Vår gård hade många möjligheter att utvecklas till en inspirerande pedagogisk

Läs mer

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Projekt sinneslabyrinten Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Vad ville vi? Vi önskade göra ett större projekt i trädgården som kunde berika vår utemiljö. Målet var att göra något tillsammans

Läs mer

8:ANS SPEL PROGRAMBLAD OCH REFERAT HÄLSNING FRÅN SKOLBIBLIOTEKET FÖRÄLDRAFÖRENINGEN KALENDARIET

8:ANS SPEL PROGRAMBLAD OCH REFERAT HÄLSNING FRÅN SKOLBIBLIOTEKET FÖRÄLDRAFÖRENINGEN KALENDARIET 23 mars 2019 - Nr 3 8:ANS SPEL PROGRAMBLAD OCH REFERAT HÄLSNING FRÅN SKOLBIBLIOTEKET FÖRÄLDRAFÖRENINGEN KALENDARIET Redaktion: Cecilia Ferrari, Maria Wolff Gripfelt & Marcel Solcà Web: www.eks.se - E-post:

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

Svar på motion (MP) "Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer"

Svar på motion (MP) Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Liselott Göth-Hallgren 2015-10-27 BUN 2015/0924 0480-45 30 06 Barn- och ungdomsnämnden Svar på motion (MP) "Fler ute/naturförskolor till Kalmars barnfamiljer"

Läs mer

EN BRA START I LIVET FRILUFTS FRÄMJANDET I FÖRSKOLAN. Stockstudsare på äventyr

EN BRA START I LIVET FRILUFTS FRÄMJANDET I FÖRSKOLAN. Stockstudsare på äventyr EN BRA START I LIVET FRILUFTS FRÄMJANDET I FÖRSKOLAN Stockstudsare på äventyr HEMLIGHETEN ÄR ATT STIMULERA ALLA SINNEN VÅRT MÅL ÄR ATT SKAPA VÄRLDENS BÄSTA HINKHÄLLARE, PÖLPLASKARE OCH BARKBRAKARE Det

Läs mer

ASKIV 07-08 ATT SÄKERHETSSTÄLLA KVALITÉN I VARDAGEN UTOMHUSLEK

ASKIV 07-08 ATT SÄKERHETSSTÄLLA KVALITÉN I VARDAGEN UTOMHUSLEK ASKIV 07-08 ATT SÄKERHETSSTÄLLA KVALITÉN I VARDAGEN ATT SKAPA NYA MÖJLIGHETER FÖR UTOMHUSLEK Genom vattenleken utvecklar barnen förståelse för enkla naturvetenskapliga fenomen lpfö 98 SKÅRTORPS FÖRSKOLA

Läs mer

Trädgårdsland på Palettskolan

Trädgårdsland på Palettskolan Sida 1 av 5 Trädgårdsland på Palettskolan På avdelningen Leonardo har man under året arbetat med att utveckla sitt trädgårdsprojekt. Här kan du läsa redovisningen. Text: Ann Olsson I många år har jag arbetat

Läs mer

Intensivundervisning i matematik. Görel Sterner, NCM

Intensivundervisning i matematik. Görel Sterner, NCM Intensivundervisning i matematik Görel Sterner, NCM gorel.sterner@ncm.gu.se Tal och räkning, geometri Lärare, förskola, f-klass-åk 6 Undervisande lärare i matematik, åk 4 9 Rektorer Matematikutvecklare

Läs mer

Utvärdering av ACT Att hantera stress och främja hälsa Våren 2014

Utvärdering av ACT Att hantera stress och främja hälsa Våren 2014 Utvärdering av ACT Att hantera stress och främja hälsa Våren 2014 Här kommer en sammanfattning av utvärderingar från de som gick gruppledarutbildningen under våren 2014. Deltagarnas svar redovisas i grönt.

Läs mer

Kundutvärdering (Eva Sundberg)

Kundutvärdering (Eva Sundberg) Kundutvärdering (Eva Sundberg) Avresedatum: 2016 06 26 Destination: Portugal, Constancia Uteritter och lektioner, vecka Hur blev du mottagen vid ankomsten? Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?

Läs mer

Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013

Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013 Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013 Här kommer en sammanfattning av utvärderingar från de som gick gruppledarutbildningen under våren 2013. Deltagarnas

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om Arkitektur för barn Med utgångspunkt i staden, huset och rummet diskuterar vi arkitektur... Hur hänger form, funktion och material ihop? Hur påverkas vi av ljus, rymd och färger? Vi går på vandring, tittar

Läs mer

Studieguide Hej skolan!

Studieguide Hej skolan! Linn Jonsson Linus Torgeby Clara Vennman Studieguide Hej skolan! Innehåll Till ledaren 3 Studiecirkelns upplägg 3 Träff 1: Lära känna varandra och din skoltid 4 Träff 2: Föräldrarollen: Läxor, språk och

Läs mer

Surströmmingsfest på Skånegatan 6D 14 oktober 2016

Surströmmingsfest på Skånegatan 6D 14 oktober 2016 Surströmmingsfest på Skånegatan 6D 14 oktober 2016 Ett glatt och förväntansfullt gäng på 16 personer samlades i SPF lokalen för att avnjuta den norrländska delikatessen. Margareta och Marja hade inhandlat

Läs mer

Publicerat med tillstånd Flickan jag älskar heter Milena Text Per Nilsson Bild Pija Lindenbaum Alfabeta 1998

Publicerat med tillstånd Flickan jag älskar heter Milena Text Per Nilsson Bild Pija Lindenbaum Alfabeta 1998 . Milena går i min klass. Hennes ögon är två svarta solar. Men hennes ögon ser mej inte. Jag finns inte för henne. Och det är det jag vill, mest av allt i världen: Jag vill finnas för Milena. 11 Det var

Läs mer

VÄX MED VEG TECH. Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet

VÄX MED VEG TECH. Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet VÄX MED VEG TECH Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet ETT FRÖ BÖRJADE GRO Under 30 års tid har vi på Veg Tech odlat, utvecklat och levererat olika system för att skapa gröna miljöer. När bolaget

Läs mer

GRÖNA SKOLGÅRDAR 2013

GRÖNA SKOLGÅRDAR 2013 GRÖNA SKOLGÅRDAR 2013 Pedagogiskt uterum med tak i S:t Lars park Utepedagogik i förskolan och grundskolan integrering av natur och rum i S:t Lars Park. Antalet förskolor och grundskolor ökar successivt

Läs mer

HEM OCH SKOLA-DAGEN. Hem och Skoladagen. #hemochskoladagen #kodinjakoulunpäivä

HEM OCH SKOLA-DAGEN. Hem och Skoladagen. #hemochskoladagen #kodinjakoulunpäivä Hem och Skoladagen #hemochskoladagen #kodinjakoulunpäivä 2 Hem och Skoladagen Vi bjöd in mor- och farföräldrarna till skolan mellan klockan 8 och 11 för att bekanta sig med barnbarnens skolgång. Vi bjöd

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer