Träff för nya medlemmar. Praktisk handledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Träff för nya medlemmar. Praktisk handledning"

Transkript

1 Träff för nya medlemmar Praktisk handledning Vänsterpartiet 2014

2 Introduktion Den här handledningen riktar sig till de som ska organisera eller tala på de träffar för nya medlemmar Vänsterpartiet anordnar under hösten Varför vill vi ha fler medlemmar? Vi är på många sätt det parti i Sverige som gör saker som finns med i rörelser av alla slag, som driver politiskt arbete också långt utanför fullmäktige och debattsidor. Vänsterpartiet behöver fler medlemmar för att kunna synas mer i offentligheten få bredare kontaktytor i samhället hitta bra representanter till olika uppdrag utveckla politik och strategier Alla är välkomna Alla ny medlemmar är välkomna i partiet, oavsett vem man är. Så här skriver vi i stadgarna: 2. Var och en som vill verka för Vänsterpartiets politik kan bli medlem. Det är viktigt att den känslan finns med på träff för nya medlemmar. Många som sympatiserar med oss är lite osäkra på just det: skulle jag passa in i Vänsterpartiet? Det är också en helt avgörande faktor för folks beslut att vara aktiva eller inte, kanske viktigare än hur mycket de håller med om i partiprogrammet. Du kan vara 16 år eller 85 år, gilla raggarbilar, tweedkostymer eller Backstreet Boys återföreningsturné. Du kan tycka att Victoria ska rädda monarkin eller att vinster i välfärden inte är en så dålig idé egentligen. Så länge du tycker att Vänsterpartiet i huvudsak är på rätt spår och delar de övergripande värderingarna är du varmt välkommen i Vänsterpartiet.

3 Budskapet till en ny medlem Vi är glada att du vill vara med i Vänsterpartiet. Det här är ett bra parti att vara i för den som vill förändra samhället. Vi vill gärna att du ska hitta en bra roll i partiföreningen, som passar just dig. Ta inte nya medlemmar för självklara: de har fattat beslutet att bli medlemmar, inte mer. Hittills har de sett Vänsterpartiet utifrån och gillat vad de sett. Tänk att de är på tröskeln till ett medlemskap, även om de betalat in medlemsavgiften. Uppgiften är fortfarande att visa att Vänsterpartiet är ett sammanhang som ger mycket att aktivera sig i. Därför är en träff för nya medlemmar något lite annorlunda än en studiecirkel om Vänsterpartiet. Medlemskapet kan betyda olika saker Det går utmärkt att vara med i Vänsterpartiet som en symbolisk markering, få hem tidningen i brevlådan och vara nöjd med det. Det gör skillnad det också. Det betyder att en människa till känner till Vänsterpartiet ordentligt och kan berätta om det på fikarasten. Den förväntningen behöver finnas med i en träff för nya medlemmar också. Utgå inte från att deltagarna är där för att de vill börja med aktivism och studier varje vecka även om det kommer finnas de som är ute efter just det. Se det här snarare som steget direkt efter ett samtal i valstugan. Berätta om vad det kan betyda att vara medlem i Vänsterpartiet med förhoppningen att de kommer vilja vara med nästa år också. Det går också utmärkt att vara aktiv även för den som varken är intresserad av kommunalpolitik eller att dela flygblad. Det finns många tänkbara roller att spela i Vänsterpartiet, och vi försöker vara bra på att hitta sätt att knyta ihop folks olika ingångar till en helhet. Att förbereda presentationen Se den presentation vi har gjort som en början. Den fungerar bra att hålla som den är, men tveka inte att stuva om den efter eget huvud. Fundera till exempel på att lägga in foton på några lokala företrädare distriktets ordförande, partistyrelseledamot, riksdagsledamot, osv. Det kan vara en poäng att lägga in en bild på distriktsexpeditionen, om kursen hålls någon annanstans.

4 En karta över distriktet med dess olika partiföreningar kan fungera som bakgrund för att ge en bild helt kort av vilka föreningar som är starka och svaga just nu. Du kan t ex berätta något helt kort men minnesvärt om varje förening. Har ni branschföreningar i distriktet så skriv gärna upp dem på en bild. Vi har föreslagit i presentationen att du börjar och avslutar den med att berätta om hur det var när du gick med i partiet och varför det känns roligt och meningsfullt att vara aktiv. Du kan t ex ta upp något du lärt dig på resans gång. Försök hålla det personligt men samtidigt kort och genomtänkt. Kika lite på partiprogrammet som en del av förberedelserna, så att du känner dig hemma i de resonemang du tänker föra i slutet. Tidsramen kräver lite tempo Vi har velat ta fram en presentation som täcker det mesta för att du ska kunna ha en bra, bred grund. Tveka därför inte att korta ner presentationen. Det du inte tar upp kan folk fråga om, om de tycker att det är viktigt. Du kan mycket väl korta bort stora sjok för att få ner föredraget till 45 minuter känn inte att allt som är viktigt måste vara med. Det här är inte folks enda chans att få veta saker om Vänsterpartiet. Samma sak gäller talarmanuset till varje bild. Poängen är inte att du måste säga alla saker som står där, utan att ge dig en bra bakgrund som du kan dra ut det relevanta från. Tanken är att hela originalpresentationen ska gå att hålla på en och en halv timme, inklusive en kvart för allmänna frågor. Det går, men det kräver att du håller en ganska hög styrfart. Det handlar inte om att ha andan i halsen, utan mer om att konsekvent undvika att sväva ut. Säger du vad du vill ha sagt och inte mer, kan du ligga under 1 minut på de allra flesta bilder i presentationen. En bild som bara innehåller ett foto, som t ex bilden på Rött, visar du i säg 10 sekunder, så tveka inte att lägga in fler sådana. Det kniviga är de sista bilderna om partiprogrammet, som är upplagda för att ta lite mer tid. Där är det svårt att hålla sig kort och de inbjuder också lite särskilt till frågor. Att de ligger i slutet gör det förhoppningsvis lite enklare att hantera. Världen går inte under om tidsramarna kraschar och du blir tvungen att ge dem 30 sekunder per bild.

5 Att svara på frågor Ge nya medlemmar uppriktiga svar på de frågor de ställer och känn dig inte tvungen att sopa knepigheter under mattan. Det går att förklara hur partiet fungerar, i både sina goda och sina lite sämre stunder, utan att tumma på en respektfull ton för våra gemensamma beslut. Många nya medlemmar har en väldigt vag bild av hur en förening fungerar och vad det här med politiskt arbete överhuvudtaget är. Ta de vilsnaste frågorna för vad de är. Ofta löser sig mycket med tiden den som deltar i aktiviteterna brukar snart få grepp om hur det hänger ihop. En del har helt orimliga förväntningar på vad ett parti är. Det är enklare att möta om er förening har en god självbild. Det handlar bland annat om goda vanor, som att vara bra på att synliggöra för varandra på vilket sätt föreningen spelar roll här och nu. Storheten i politiskt basarbete, att små möten överallt i landet kan vara just det större sammanhang som får saker gjorda i det stora, kan annars vara svår att kommunicera. Den är full av idéer behöver få veta hur de demokratiska beslutsprocesserna i föreningen fungerar, både formellt och socialt. Det kan ibland vara svårt att balansera mellan att uppmuntra initiativ och att förbereda någon på att deras himlastormande idé kanske inte helt självklart kommer vinna gehör i föreningen. Återigen är det sådant som blir lite enklare med tiden. Nya medlemmar betyder också ett inflöde av nya idéer. Det kan ibland vara svårt att balansera det: å ena sidan poängen med att ta tillvara på den entusiasmen, å andra sidan att de idéerna ibland kan bygga på oerfarenhet av politiskt arbete. Det kan vara bra att sätta förväntningarna rätt redan från början: typiskt sett behöver den som vill genomföra en bra idé själv göra mycket av det praktiska. Det kan vara svårt att sprida entusiasm innan det syns att bollen är i rullning!

6 Praktiska förberedelser Se till att det blir rappt och roligt. De som håller i träffen behöver veta hur de gör det enkelt för deltagarna, som typiskt sett inte känner någon i rummet och inte vet riktigt vad de ska förvänta sig. Det handlar dels om att leda allt med fast men vänlig hand, dels om att se till att stämningen och de informella mötena fungerar. Alla som kommer ska kunna känna sig hemma och mötta. Försök se till att lokalen och möbleringen passar deltagarantalet. Hellre lite trångt och mysigt än glest och tomt. Det behövs en bra talare som är väl förberedd. Det måste inte vara någon som kan hela partiets politik utan och innan, utan det viktiga är att kunna ge en kärnfull bild av vilket parti Vänsterpartiet är. Sakfrågorna går alltid att kolla upp i efterhand. Se till att det finns fika eller mat. Snåla inte på kvaliteten och möblera lokalen så att deltagarna dras ihop och inte isär. Se till att det finns lite partiprogram, stadgar osv. att bläddra i och ta med hem. En variant är att ge varje deltagare en mapp med den sortens material. En del tar gärna med sig sakpolitiska program om frågor de bryr sig och den internfeministiska handboken. Sociala tumregler Planera praktiskt för informella träffytor. Låt en erfaren och social medlem öppna lokalen en halvtimme innan möte. Se till att framförallt styrelsen håller ett öga på att det sociala fungerar kring mötena, så att ingen dyker upp på ett möte och går hem när det är slut utan att egentligen ha pratat med någon. Många som blir medlemmar förväntar sig att äntligen få ordentligt med chanser att prata politik. Se till att det får det, gärna på ett informellt sätt. Låt inte någon deltagare ta orimligt med utrymme träffen är till för alla. Är det till exempel någon som har många frågor på ett visst tema, förklara att ni behöver gå vidare och att diskussionen kan fortsätta informellt efter mötet. Det är viktigt att visa deltagarna att föreningen förmår styra upp sina möten och hantera knepigheter smidigt. Det finns aldrig någon anledning att tycka att det borde varit fler där. Är det fullt med folk blir träffen ett styrketecken för Vänsterpartiet. Är det få har ni mycket bättre möjligheter att möta och ge utrymme till just de som kommit.

Välkomna nya medlemmar. Några tips och råd

Välkomna nya medlemmar. Några tips och råd Välkomna nya medlemmar Några tips och råd Vänsterpartiet 2014 Ett fantastiskt problem Vänsterpartiet växer i snabb takt. Det är ett fantastiskt problem: till skillnad från andra partier får vi hela tiden

Läs mer

Styrelseutbildning. för partiföreningar - kursledarmanual

Styrelseutbildning. för partiföreningar - kursledarmanual Styrelseutbildning för partiföreningar - kursledarmanual Vänsterpartiet 2013 Introduktion En av de övergripande slutsatser vi dragit, bland annat utifrån DSutbildningarna under våren, är att Vänsterpartiets

Läs mer

Sista minuten. Tips och råd inför valrörelsen

Sista minuten. Tips och råd inför valrörelsen Sista minuten Tips och råd inför valrörelsen Vänsterpartiet 2014 Inledning Den här texten riktar sig i första hand till dig som sitter i styrelsen i en partiförening som inte planerat färdigt höstens

Läs mer

Träff för nya medlemmar

Träff för nya medlemmar Träff för nya medlemmar 2014 Upplägg Läget i Vänsterpartiet Organisationen Partiprogrammet Allmänna frågor Fika Vänsterpartiet växer 13 800 medlemmar i jan 2014 Ser ut att växa med ytterligare 3 000 nya

Läs mer

Vårda Välkomna Värva Så blir vi fler! Handledning i medlemsvård

Vårda Välkomna Värva Så blir vi fler! Handledning i medlemsvård Vårda Välkomna Värva Så blir vi fler! Handledning i medlemsvård Vänsterpartiet 2016 Innehåll Inledning... 5 Översikt steg för steg... 6 Analysera föreningen... 7 Vilka medlemmar har föreningen?... 7 Hur

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

Ordförande i partiföreningen. En handledning

Ordförande i partiföreningen. En handledning Ordförande i partiföreningen En handledning Vänsterpartiet 2012 1 Enligt Vänsterpartiets stadgar ska partiets organisationer på alla nivåer välja en ordförande. I en partiförening kan en ordförande väljas

Läs mer

Så här skriver du en kongressmotion!

Så här skriver du en kongressmotion! Så här skriver du en kongressmotion! Vem får skriva motioner? Alla medlemmar, partiföreningar och partidistrikt har rätt att lägga förslag till kongressen genom att motionera. När skall motionerna vara

Läs mer

Vinna väljarna. Samtal för samtal.

Vinna väljarna. Samtal för samtal. Vinna väljarna. Samtal för samtal. Människor påverkar människor. När vi ska bestämma oss för något, gör vi det nästan alltid genom att prata med någon vi litar på eller någon vi får förtroende för. Det

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BILDANDE AV LOKALAVDELNINGAR TILL MOTIVATIONAL INTERVIEWING NETWORK OF TRAINERS (MINT) INCORPORATED

RIKTLINJER FÖR BILDANDE AV LOKALAVDELNINGAR TILL MOTIVATIONAL INTERVIEWING NETWORK OF TRAINERS (MINT) INCORPORATED RIKTLINJER FÖR BILDANDE AV LOKALAVDELNINGAR TILL MOTIVATIONAL INTERVIEWING NETWORK OF TRAINERS (MINT) INCORPORATED Sida 1 av 12 INTRODUKTION Syftet med detta dokument är att beskriva processen för hur

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Valsedlar. Handledning inför förtidsröstningen och valdagen

Valsedlar. Handledning inför förtidsröstningen och valdagen Valsedlar Handledning inför förtidsröstningen och valdagen Valsedlarna Det finns tre olika typer av valsedlar för vart och ett av de tre valen: Blanka valsedlar, utan tryckt partibeteckning. De är till

Läs mer

FINNS IDEELLT LEDARSKAP?

FINNS IDEELLT LEDARSKAP? VAD ÄR PROBLEMET? FINNS IDEELLT LEDARSKAP? Ja, det här med ledarskap alltså, det har jag svårt för i det här sammanhanget. Det är nåt man sysslar med inom näringslivet. Problemet såhär ute i landet är

Läs mer

Utvärdering. Vatten och miljöteknik, Heltid 400 YH-poäng. Kursutvärdering Rörnätsteknik (RÖTE) Totalt antal deltagare: Alla kommentarer

Utvärdering. Vatten och miljöteknik, Heltid 400 YH-poäng. Kursutvärdering Rörnätsteknik (RÖTE) Totalt antal deltagare: Alla kommentarer Utvärdering Vatten och miljöteknik, Heltid 400 YH-poäng Kursutvärdering Rörnätsteknik (RÖTE) Totalt antal deltagare: 21 24 Alla kommentarer Förslag på förändringar / Förbättringar Skulle vara bra med fler

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa framtidstro. Där skolbarn hålls tillbaka

Läs mer

Checklista medlemsvård

Checklista medlemsvård Checklista medlemsvård Medlemskapet i fokus Det är en styrka för Moderaterna om många väljer att bli medlemmar det visar att vi är ett parti på frammarsch. Många medlemmar är viktigt både för att det ger

Läs mer

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med workshopen är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem själva

Läs mer

Erfarenhet från ett år av Västermodellen

Erfarenhet från ett år av Västermodellen Erfarenhet från ett år av Västermodellen Återkoppling från genomförande och följeforskning i Göteborg Dalheimers hus, 18 oktober 2018 Övergripande reflektioner Förberedelse, urval, kontakt Intervju Seminarium,

Läs mer

Handledning - återkommande könsseparata träffar

Handledning - återkommande könsseparata träffar Vänsterpartiet Göteborg, september 2015 Handledning - återkommande könsseparata träffar Könsseparata träffar är ett av våra verktyg i det internfeministiska arbetet. Träffarna för dem som identifierar

Läs mer

Diskussionsmaterialet består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med studiecirkeln är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Studiehandledning Ledaren och gruppen Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa

Läs mer

Vad vi snackar om. Tänk igenom vad som är de stora samtalsämnena på din arbetsplats. Grundläggande ombudsutbildning September 2010

Vad vi snackar om. Tänk igenom vad som är de stora samtalsämnena på din arbetsplats. Grundläggande ombudsutbildning September 2010 1 Vad vi snackar om Tänk igenom vad som är de stora samtalsämnena på din arbetsplats. 2 Mina medlemmar Lista medlemmarna och fundera på nedanstående: Hur bra kontakt har du med personen? Är detta en person

Läs mer

Att skriva en kongressmotion

Att skriva en kongressmotion Att skriva en kongressmotion Vänsterpartiet 2017 Inledning Den här texten riktar sig till dig som funderar på att skriva en motion till Vänsterpartiets kongress 2018. Läs den gärna även om du skrivit

Läs mer

För ett mer feministiskt parti. Handledning

För ett mer feministiskt parti. Handledning För ett mer feministiskt parti Handledning Vänsterpartiet 2013 Vänsterpartiet är ett feministiskt parti. Att vara feminist är att erkänna att det finns en könsmaktsordning och vilja avskaffa den. Att vara

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening NYBILDNINGSGUIDE Guide till att starta er Vi Unga-förening Hur startar vi en Vi Unga-förening? Vill du starta en egen förening eller kanske hjälpa andra att starta sin förening? Här finns all information

Läs mer

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA Innehållsförteckning: Inledning... 3 Avsnitt 1: Organisationskulturen i dag... 4 Avsnitt 2: Vad behöver vi göra för att få en sund organisationskultur?...

Läs mer

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA Innehållsförteckning: Inledning... 3 Avsnitt 1: Organisationskulturen i dag... 4 Avsnitt 2: Vad behöver vi göra för att få en sund organisationskultur?...

Läs mer

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete.

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete. Medlemsveckan arrangeras två gånger per år och innebär att vi lyfter fram allt det fantastiska en får ut av att vara engagerad i Latinamerikagrupperna med syftet att värva fler medlemmar till föreningen

Läs mer

➍ Mötas, lyssna och tala

➍ Mötas, lyssna och tala ➍ Mötas, lyssna och tala 26 Vi påverkas av hur möten genomförs. Vi kan också själva påverka möten. Bra möten kräver demokratiska mötesformer. Har du suttit på möte och inte förstått sammanhanget utan att

Läs mer

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR!

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

När jag inte längre är med

När jag inte längre är med Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden

Läs mer

Politisk påverkan och Sverigedemokraterna Analys 20101115

Politisk påverkan och Sverigedemokraterna Analys 20101115 Politisk påverkan och Sverigedemokraterna Analys 20101115 Om Sektor 3 och United Minds United Minds är ett analys- och rådgivningsföretag med huvudkontor i Stockholm. Genom undersökningar och analyser

Läs mer

Deltagarnas utvärdering av 23 saker

Deltagarnas utvärdering av 23 saker Deltagarnas utvärdering av 23 saker 2008-08-19 I sammanställningen har tagits med vad alla skrivit men i de fall där flera personer skrivit samma sak eller ungefär samma sak redovisas detta endast en gång.

Läs mer

Distriktsträff Eftervalskonferens. 22 november Vänsterpartiet Värmland

Distriktsträff Eftervalskonferens. 22 november Vänsterpartiet Värmland Distriktsträff Eftervalskonferens 22 november 2014 Vänsterpartiet Värmland www.varmland.vansterpartiet.se varmland@vansterpartiet.se Välkomna Dagens upplägg Förmiddagen Valrörelsen 2014 Valrörelsen Valresultat

Läs mer

Presentationsteknik Tips och råd

Presentationsteknik Tips och råd Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite? Fruit For Management FFM 2015 1 Är du nervös? Alla är nervösa inför ett framträdande Det som skiljer bu eller bä är hur man hanterar anspänningen

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Kan vi inte bara mysa?

Kan vi inte bara mysa? 4 Kan vi inte bara mysa? Bianca Film 4: Kan vi inte bara mysa? Den här filmen tar upp frågor om kommunikation, ömsesidighet, samspel och samtycke (och allas ansvar att läsa av det), samt avvägningen mellan

Läs mer

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering till facilitering till facilitering Denna guide är tänkt som en förklaring och ett enkelt verktyg till att leda ett bra samtal om interkulturella frågor i Kompetensverkstaden. Syftet är att du lättare

Läs mer

KarlEkons syfte är att vara den naturliga mötesplatsen för studenten mellan akademin, näringslivet och det studiesociala.

KarlEkons syfte är att vara den naturliga mötesplatsen för studenten mellan akademin, näringslivet och det studiesociala. Välkommen till Karlstads universitet och studentföreningen KarlEkon! Mitt namn är Julia Zakrisson och jag är ordförande för KarlEkon, ekonomistudenters förening. Jag vill här med hälsa dig varmt välkommen

Läs mer

Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO

Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO Medlemsrekrytering & Medlemsvård PRO är en medlemsburen organisation. Medlemmarna är PRO:s största tillgång. För att vara en stark röst som kan påverka

Läs mer

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer PROGRAM

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer PROGRAM SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN Ystads kommuns mötesplats för seniorer PROGRAM September 2017 Hej. Ja då var sommaren över för denna gång sägs det, men vi kan ju alltid hoppas på en underbar höst istället.

Läs mer

Politikmiddag. De tre delarna. Här finns övningar för att väcka tankar om vad du värderar högt när det kommer till politik och samhället.

Politikmiddag. De tre delarna. Här finns övningar för att väcka tankar om vad du värderar högt när det kommer till politik och samhället. MIDDAGS POLITIK Politikmiddag Debatter, argument, valplattformar, kompasser, tyckanden och listor på viktiga valfrågor. Upptakt, affischer, mer debatter, partikriser och löpsedlar. Röstkort, vallokal,

Läs mer

Tre steg till valseger

Tre steg till valseger Upplaga 2 Tre steg till valseger Frihet måste försvaras Utvecklad kommunikationsstrategi, med de viktigaste råden och metoderna inför valrörelsen 2018 KOMMUNIKATIONS- STRATEGI INFÖR VALET 2018 September

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen.

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. I boksamtalet vill jag att de andra i gruppen ska- ha ett mordiskt intresse, brinnande blick, öronen på skaft och

Läs mer

Tips till dig som UTBILDARE

Tips till dig som UTBILDARE www.sisuidrottsutbildarna.se Tips till dig som UTBILDARE Innehåll Du som utbildare är viktig 3 Tydlighet i roll och uppdrag 4 Verksamhetsidé, värdegrund och vision ger dig stöd 5 Viktiga frågor i utbildningssammanhang

Läs mer

Pausen är ett mycket viktigt inslag vid intervjuer. Den kan skapa en spänning, som verkar förlösande på den som förväntas prata. Ta vara på det.

Pausen är ett mycket viktigt inslag vid intervjuer. Den kan skapa en spänning, som verkar förlösande på den som förväntas prata. Ta vara på det. LYSSNA OCH SAMTALA Genom det personliga mötet och det lyssnande samtalet kan vi vinna människors förtroende. Det lyssnande samtalet kan användas överallt där väljare rör sig. Det kan vara publika arenor

Läs mer

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR KAMPANJMANUALEN ARBETSDOKUMENT 1. KAMPANJENS SYFTE OCH MÅL 2. KAMPANJENS HUVUDBUDSKAP 3. TAKTIK INFÖR KAMPANJEN 4. KAMPANJENS TÄVLINGAR 5. KAMPANJAKTIVITETER 6. 25 EXTRA KAMPANJAKTIVITETER 7. TRE UPPFÖLJNINGSAKTIVITETER

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Antal respondenter: 124 : 67 Svarsfrekvens: 54,03 % Kön Kön Kvinna 41 (61,2%) Man 26 (38,8%) Kön 1,4 0,5 35,4 % 1,0 1,0 1,0 2,0 2,0 Ålder Ålder

Läs mer

KAMPANJMANUALEN FÖR VÄRVNINGSKAMPANJEN 2014

KAMPANJMANUALEN FÖR VÄRVNINGSKAMPANJEN 2014 KAMPANJMANUALEN FÖR VÄRVNINGSKAMPANJEN 2014 1. KAMPANJENS SYFTE OCH MÅL 2. KAMPANJENS HUVUDBUDSKAP 3. TAKTIK INFÖR KAMPANJEN 4. KAMPANJENS TÄVLINGAR 5. KAMPANJAKTIVITETER 6. VERKTYG I VÄRVNINGEN 7. TRE

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB

PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB PLANRITNING FÖR EN STARKARE KLUBB Planritning för en starkare klubb Det är ingen hemlighet. De mest effektiva klubbarna söker regelbundet efter sätt att öka påverkan av sina hjälpinsatser, utveckla ledare

Läs mer

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag foto: Thinkstock Om att synas Hur gör du för att ta kontakt med nyanställda

Läs mer

Facket och politiken. Handbok för fackligt aktiva vänsterpartister

Facket och politiken. Handbok för fackligt aktiva vänsterpartister Facket och politiken Handbok för fackligt aktiva vänsterpartister Vänsterpartiet 2014 Inledning Facket och politiken har alltid hört ihop. Genom aktivism i både facket och politiken har ett antal stora

Läs mer

Besökarenkät Är du...? Vilken fritidsgård besöker du nu? Namn Antal % Tjej 38 52,8 Ickebinär 4 5,6 Kille 30 41,7 Total

Besökarenkät Är du...? Vilken fritidsgård besöker du nu? Namn Antal % Tjej 38 52,8 Ickebinär 4 5,6 Kille 30 41,7 Total Besökarenkät 2018 Är du...? Tjej 38 52,8 Ickebinär 4 5,6 Kille 30 41,7 Total 72 100 100% (72/72) Vilken fritidsgård besöker du nu? Lagan 12 16,9 Ljungby 59 83,1 Total 71 100 98,6% (71/72) Hur trygg känner

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

Barnpassning. vid Vänsterpartiets arrangemang

Barnpassning. vid Vänsterpartiets arrangemang Barnpassning vid Vänsterpartiets arrangemang Vänsterpartiet 2015 Inledning Det här dokumentet innehåller råd och tips för att erbjuda barnpassning vid Vänsterpartiets arrangemang. Utgångpunkten är de beslut

Läs mer

Vindelns folkhögskola Tolerans Jonas Hasselqvist Expo akademien Projektrapport Vt 2012

Vindelns folkhögskola Tolerans Jonas Hasselqvist Expo akademien Projektrapport Vt 2012 Handledare: Åke Häggström 1 Innehållsförteckning 1. Syfte...3 1.1 Målsättningar...3 2. Metod...3 3. Kronologisk översikt...4 4. Analys...4 4.1 Föreläsningar...4 4.2 Studiecirkeln...5 4.3 Bloggen...5 5.

Läs mer

is! har som målsättning att skapa en ny form av politiskt parti som arbetar tvärideologiskt med fokus på att omskapa vår gemensamma politiska kultur.

is! har som målsättning att skapa en ny form av politiskt parti som arbetar tvärideologiskt med fokus på att omskapa vår gemensamma politiska kultur. Initiativ Samutveckling (is!) är en experimentell politisk verkstad där nya sätt att prata om politik och utöva aktivt politiskt medborgarskap utvecklas. is! har som målsättning att skapa en ny form av

Läs mer

DIFFERENTIERING. småföretagarens dilemma. Lena Nordin-Andersson. Nordinspire Communication AB 2016

DIFFERENTIERING. småföretagarens dilemma. Lena Nordin-Andersson. Nordinspire Communication AB 2016 DIFFERENTIERING småföretagarens dilemma Lena Nordin-Andersson Sedan jag startade jag mitt företag 1998 har jag haft minst tre ord i mitt bakhuvud som jag har velat att mina kunder och min omgivning ska

Läs mer

Här ger vi dig några tips om bl a din roll, dina arbetsuppgifter, hur du kan få stöd från konsulenter och hur du kan använda ledning och kollegor i

Här ger vi dig några tips om bl a din roll, dina arbetsuppgifter, hur du kan få stöd från konsulenter och hur du kan använda ledning och kollegor i G U I D E T I L L M E N TO R E N G U I D E T I L L D I G S O M S K A L L B Ö R J A S O M M E N T O R E L L E R R E D A N Ä R I G Å N G Här ger vi dig några tips om bl a din roll, dina arbetsuppgifter,

Läs mer

Hur startar man en lokalförening?

Hur startar man en lokalförening? Hur startar man en lokalförening? Din patientförening när bindväven inte fungerar Innehåll Sid. 4 Sid. 5 Sid. 5 Sid. 6 Sid. 6 Sid. 7 Sid. 7 Sid. 8 Sid. 9 Sid. 10 Sid. 11 Sid. 12 Sid. 14 Syfte Bjud in till

Läs mer

Forskningsprojektet Egenorganiserade föreningar bland personer med intellektuell funktionsnedsättning

Forskningsprojektet Egenorganiserade föreningar bland personer med intellektuell funktionsnedsättning Forskningsprojektet Egenorganiserade föreningar bland personer med intellektuell funktionsnedsättning Vi har gjort en kort sammanfattning över vad vi har kommit fram till i projektet. Det är bra om du

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2017 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 63 enkäter i december 2017. Vi fick in 22 svar,

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. Bra konverteringsgrad är det superlim som binder ihop alla parter i en lönsam affär. Annonsörer som kan räkna hem sina kampanjer, återförsäljare

Läs mer

En kort vägledning för vuxna. 2015 ConnectSafely.org

En kort vägledning för vuxna. 2015 ConnectSafely.org En kort vägledning för vuxna Ta del av mer råd och tips kring ungas användning av nätet på www.surfalugnt.se 2015 ConnectSafely.org Fem vanliga frågor från vuxna om Instagram 1. Varför gillar tonåringar

Läs mer

Utvärdering av dialogmötet 5 oktober Svar från politiken

Utvärdering av dialogmötet 5 oktober Svar från politiken Utvärdering av dialogmötet oktober 0 - Svar från politiken Utvärdering dialogmötet oktober sammanställning Den oktober 0 hölls ett dialogmöte mellan Linköpings kommun och den idéburna sektorn. Inbjudna

Läs mer

Medlemsmodellen. Utvärdera Aktivera Hantera Introducera Rekrytera Attrahera Analysera Reflektera

Medlemsmodellen. Utvärdera Aktivera Hantera Introducera Rekrytera Attrahera Analysera Reflektera Medlemsmodellen Utvärdera Aktivera Hantera Introducera Rekrytera Attrahera Analysera Reflektera 1. Reflektera Varför medlemsrekrytera? Organisationens uppdrag? Vilka aktiviteter bidrar till uppdraget?

Läs mer

Arrangemangsmanualen. Råd, tips och en checklista

Arrangemangsmanualen. Råd, tips och en checklista Arrangemangsmanualen Råd, tips och en checklista Vänsterpartiet 2016 Inledning Vi arrangerar mycket saker i Vänsterpartiet, både utåtriktat och helt internt. Den här handledningen riktar sig till dig som

Läs mer

Språkutvecklande undervisning

Språkutvecklande undervisning Språkutvecklande undervisning Vinnare av kategorin fantasy på Ung berättare 2014 Vinnare av kategorin social påverkan på Ung berättare 2013 Först några självklarheter Genom språket så formulerar vi vår

Läs mer

För dig som läser till världens bästa yrke: läkare.

För dig som läser till världens bästa yrke: läkare. För dig som läser till världens bästa yrke: läkare. Medicine Studerandes Förbund är studentförbundet inom Sveriges läkarförbund Bli medlem och påverka din framtid nu Vi vet att det är tufft när det känns

Läs mer

En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel

En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel 1 Samtalsmodell för bokcirkel Läsning och livstolkning Livstolkning är något vi håller på med hela tiden: Vi försöker

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

ORDFÖRANDE- & VALLEDARTRÄFF

ORDFÖRANDE- & VALLEDARTRÄFF Välkommen till ORDFÖRANDE- & VALLEDARTRÄFF PROGRAM 17.45 - Fika 18.00 - Presentationsrunda och välkomstord av Seluah Alsaati, distriktsordförande 18.15 - Presentation av Valhandboken 18.45 - Besök av riksdags-

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Framtidsstrategi för Vänsterpartiet. Partistyrelsens förslag

Framtidsstrategi för Vänsterpartiet. Partistyrelsens förslag Framtidsstrategi för Vänsterpartiet Partistyrelsens förslag Vad är problemet? Rödgrön valförlust Vänsterpartiet gick tillbaka Ett främlingsfientligt parti i riksdagen Motsägelsefull utveckling Tusentals

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Workshop med tema. Låter det intressant? Välkomna att höra av er på eller via mobilen: för en offert.

Workshop med tema. Låter det intressant? Välkomna att höra av er på eller via mobilen: för en offert. Workshop med tema Hälsa Att vi alla kan må lite bättre är väl helt underbart! Och det är dessutom sant. Men vad är det som påverkar vår hälsa? Och vad är egentligen hälsa? Under denna workshop pratar vi

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

KIRUNA. Ett ovanligt parti för vanliga människor. Här vill vi leva våra liv! Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014

KIRUNA. Ett ovanligt parti för vanliga människor. Här vill vi leva våra liv! Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014 NORRBOTTENS SJUKVÅRDSPARTI KIRUNA KIRUNA Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014 Här vill vi leva våra liv! Ett ovanligt parti för vanliga människor 1 KIRUNA NORRBOTTENS SJUKVÅRDSPARTI Vårt partis

Läs mer

Medlemsutbildning steg 1 och 2

Medlemsutbildning steg 1 och 2 Medlemsutbildning steg 1 och 2 Medlemsutbildningen bygger huvudsakligen på tre studiematerial - Vår historia, Vår ideologi och Vår organisation. I ett samhälle i ständig förändring, behövs socialdemokratiska

Läs mer

Uppdaterat

Uppdaterat 1 Uppdaterat 2017-06-07 Hjälp till styrelser i Equmenia 11 Ordförande Ordföranderollen är en viktig post i styrelsen. I de flesta föreningar är det årsmötet som väljer ordförande. Här kan du se en bild

Läs mer

PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt

PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt Tid: 2013-05-05 13.00-16.00 Plats: IOGT-NTO Distriktsexpeditionen, Klara Södra Närvarande: Oskar Jalkevik Ordförande Linda Tjälldén Vice ordförande

Läs mer

Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats. - guide för dig med fackligt uppdrag. Att synas.

Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats. - guide för dig med fackligt uppdrag. Att synas. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag Att synas på arbetsplatsen Välkomstpaketet till nyanställda: foto: Sören Andersson Broschyr om förbundet

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem.

Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem. Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem. Vi har arbetat för en visionär verksamhetsplan som

Läs mer

UKM Riksfestival 2014 Halmstad

UKM Riksfestival 2014 Halmstad UKM Riksfestival 2014 Halmstad Program UKM riksfestival 2014 Halmstad Lördag 14 juni 14.00 16.00 Incheckning på Sturegymnasiet 14.00 16.00 Målning och kostympimp på Nolltrefem 16.00-17.30 Middag på Sturegymnasiet

Läs mer

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur MARIA BURMAN ANNA-KARIN NORLANDER PER CARLBRING GERHARD ANDERSSON Övningshäfte till NÄRMARE VARANDRA NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION Natur & Kultur VALENTINSKALAN 1. Jag kan samarbeta väl och lösa

Läs mer

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Varför en studiecirkel? FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Studiecirklar har länge bedrivits inom S-kvinnor. Kunskap och lärande är en viktig del av kvinnors frigörelse, därför är studiecirkeln en utmärkt klubbverksamhet.

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV

TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV SPF Seniorerna Norra Älvsborgsdistriktet TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV Foto: Sven H Svensson JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI Christina Rogestam är SPF Seniorernas förbundsordförande. Här

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Några ord från er ordförande

Några ord från er ordförande Januari 2019 Några ord från er ordförande Önskar er en god fortsättning på det nya året! Nytt år, nya danskurser, nya dansvänner och nya minnen kommer nu att blandas med våra gamla år, danskurser, vänner

Läs mer

JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI

JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI Christina Rogestam är SPF Seniorernas förbundsordförande. Här ger hon sin syn på SPF Seniorernas roll och hur hon arbetar när hon företräder medlemmarna. Fotograf:

Läs mer