Kött. Färskvaruhallens urval från gårdar, skog och äng.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kött. Färskvaruhallens urval från gårdar, skog och äng."

Transkript

1 1 Kött Färskvaruhallens urval från gårdar, skog och äng.

2 2 Claes Bäck i Färskvaruhallens hängmörningsrum. Vill du göra en egen mörningsspecifikation, eller bara komma och kika? Hör av dig till din säljare så bokar vi in ett besök.

3 3 Bara den som söker finner Och den som söker längre bort, på fjärran avkrokar och i vilda marker, hittar de allra finaste läckerheterna. Vi ger oss inte förrän vi hittat de bästa råvarorna och samlat dem i våra Färskvaruhallar. Här börjar din genväg till smakerna från gårdar, skog och äng. Välkommen! Kött & chark Ett riktigt stort sortiment. Och våra specialister kan prata länge om hur betet påverkar köttets smak. Eller om marmoreringar. Eller om olika styckdetaljer. Frukt & grönt Fräscht, krispigt, färgstarkt och smakrikt. Ett spännande, levande och lockande sortiment, skiftande efter tillgång och säsong. Upptäck och inspireras! Ost & mejeri Vår ostbod är ett paradis för dig som älskar långlagrad ost, färskost, getost eller fårost. Här samlar vi det allra bästa från landets finaste mejerier. Delikatesser Guldkanten och pricken över i. Allt mellan löjrom och råpressad juice, hemkokt sylt och naken havre, vilda örter och gransirap. Vi kan kött På Menigo har vi lång erfarenhet av att arbeta med färskt kött. Under många år har vi byggt upp den kompetens vi nu koncentrerat till våra färskvaruhallar. Där arbetar våra erfarna inköpare med att leta upp det för dagen bästa köttet. Där hittar du även våra färskvaruspecialister som med sin kännedom om branschen är riktiga nördar på sina respektive expertområden. Med oss har du en trygg och aktiv medspelare i din verksamhet. Vi kan kött. Thomas Palmqvist AFFÄRSOMRÅDESCHEF FÄRSKVAROR

4 4 NÖTKÖTT Skillnader på biffen Många faktorer påverkar hur vi upplever smaken av nötkött. För att kunna avgöra vilket kött som passar din verksamhet bäst, kan det var bra att ha koll på några av dem. I SVERIGE PÅVERKAS KVALITETEN till viss del av tradition och historia. T.ex. har vi i Sverige en historia av att till stor del föda upp nötkreatur för mjölkproduktion. Fokus ligger på att låta kon växa upp till att bli en högpresterande mjölkproducent. Kon insemineras för att få kalvar med bra egenskaper som mjölkko. När kon gjort sitt och börjar närma sig ålderns höst skickas hon till slakt. Av de ca dikor som finns i Sverige är endast ca köttraser. På de amerikanska kontinenterna har man en annan inriktning. Där fokuseras istället på att föda upp rena köttraser ämnade enkom för köttproduktion. När man jämför mjölkkor och köttraser skiljer de sig åt i förmågan att ansamla fett. Fettet påverkar köttets mörhet och marmorering. Köttraserna har bättre förmåga att ansamla fett intramuskulärt och ger därför ett mer marmorerat kött. Olika stadier på nöt Kviga Ungko som inte kalvat. Håller ofta god ätkvalitet. i ett tillväxtstall ca 3 månader. Ko som har kalvat. Köttet upplevs något magrare än kvigan. Ungtjur Ätkvalitén kan upplevas sämre pga. att den utvecklar mycket muskelmassa och det är mycket testosteron och hormoner i kroppen. Stut Kastrerad tjur i ålder 1,5-4 år. Äldre än 4 år kallas den för oxe. Köttet från stuten har en bättre ätkvalité än ungtjuren. Tjur Den är minst lämpad ur perspektivet ätkvalité pga. att den bygger mycket muskler och är full av hormoner. Fem parametrar för kvalitet Foder En ko uppfödd på kraftfoder, så kallad Grainfed, får kraftfoder under senare delen av sin levnad. En ko uppvuxen på gräs, så kallad Grassfed, äter inget kraftfoder. Fodret påverkar möjligheten att binda fett, vilket är betydelsfullt för smaken. Ras Om kon är av mjölkras eller köttras spelar roll för hur köttstrukturen ser ut. Tex så har en Black Angus fetare och bättre marmorerat kött än en Svensk Holstein Slakt Om en ko är stressad vid slakt kan mjölksyror frigöras ut i musklerna vilket resulterar i att ätkvalitén försämras. Stress drar även ihop musklerna och gör köttet kompakt och mindre mört. Fetthalt Fett är smakbärare precis som salt och socker. Är köttet väldigt magert kan det bli torrt och lätt upplevas trist. Melering eller så kallat insprängt fett ger mer smak än fett som sitter runt om. Ett kött av hög kvalitet bör ha en fin ådring av fett genom hela köttbiten.

5 5

6 69 KÖTTHALLEN

7 FLÄSKKÖTT 7 Grisen ska få vara gris Vi pratar sällan om raser, fetthalter eller melering när det kommer till ätkvalitén på fläskkött. Djurens levnadsförhållanden blir i stället allt mer avgörande för vilket kött vi väljer. LITE SOM VI MÄNNISKOR BEHÖVER grisen utrymme och sin privata sfär för att inte känna sig trängd, obekväm och störd. När grisen blir stressad leder det bland annat till svans- och knorrbitning. Därför är vi i Sverige måna om att jobba förebyggande så att grisen ges det utrymme den behöver samt får halm och strö att böka i. I vissa andra länder är man inte lika noga med utrymmet, vilket leder till tidigare nämnda svans- och knorrbitning med infektioner och ett ökat antibiotikaanvändande som resultat. För oss är det viktigt att främja en grisnäring med höga etiska krav. Vi har därför alltid svenska alternativ till utländska fläskprodukter för den som vill välja det. En av våra favoriter är klimatneutrala Nibble gårdsgris från Västerås. Vill du hänga med oss dit på besök är du alltid välkommen att kontakta din färskvaruspecialist. Olika stadier på gris Spädgris kallas den kulting som slaktas med en slaktvikt mellan 5-35 kilo. Är mör och mjäll i köttet. Unggris Även kallad slaktgris och slaktas vid 6-7 månader. Slaktvikten är ca 100 kilo. Står för den största delen av vår fläskkonsumtion och håller jämn ätkvalité. Sugga/So Hongris. Suggfilé är ett billigt alternativ till Unggris. Storleksmässigt större. Hårdare och segare än unggrisen. Vanlig i charkproduktion. Galt Hangris. Den gris som traditionellt sett passar sämst ur en ätkvalitativ synpunkt. Används huvudsakligen till charkproduktion. OMVÄG #84 Talavera de la Reina - Gris på spanska När vi kört ca 12 mil sydväst om Madrid börjar vi närma oss Talavera de la Reina. Här breder ekskogarna ut sig över slätten och tar över ett annars kargt landskap. VI STANNAR TILL OCH SER en hjord av de gråsvarta Ibericogrisarna fridfullt mumsa ekollon i bladverkens skugga. Här ser vi att grisarna har det bra. Från november till april är ekollon deras huvudsakliga föda i de stora parkliknande hägnen. Ekollonen ger köttet en mör struktur och gör det smakrikare än köttet från våra egna svenska grisraser. Den spanska Ibericogrisen är en av de få grisraser som utvecklar en tydlig fettmelering, mycket tack vare födan. Blir du nyfiken och vill smaka? Du hittar Ibericogrisen från Talavera de la Reina i Färskvaruhallen. Iberico i sortiment Förutom de vanliga styckdetaljerna som ytterfilé, karré och sida så håller vi även med lite mer spännande detaljer som: Secreto En centimeter tjock köttbit som sitter gömd i halsdelen. Hög fettmarmorering. Presa Placerad ovanför axeln på grisen. Lite magrare än övriga styckdetaljer. Extremt mör. Pluma En fjäderformad detalj som sitter på skuldran.

8 8 LAMM Lammets återkomst På tio år har lammproduktionen ökat i Sverige med 29%. På tjugo år har den så gott som fördubblats. En av anledningarna är att lammen helt enkelt smakar mycket bättre nu. KVALITETEN ÄR JÄMNARE NU. Producenterna slaktar i tid, vilket gör att man slipper bismaker som ofta beskrivs som kofta. Vilken lammet kan få om det hunnit bli könsmogna innan slakt. Fortfarande är den svenska produktionen av lamm jämförelsevis småskalig och färskt lamm kan vara svårt att få tag i. Storbritannien är stor producent av färskt lamm av hög kvalitet. Störst producent av lamm är som bekant Nya Zeeland. Köttet därifrån är fryst, men håller hög kvalitet. Ett bra alternativ till färskt om man tinar det långsamt. En positiv aspekt på lammuppfödning är att djuren får leva sitt liv naturligt frigående på stora arealer trots uppfödning i stor skala. Deras naturliga beteenden i flocken kan därmed bibehållas. Olika stadier på lamm Dilamm: Ljust och mört kött. Livnärt sig enbart på att dia. Slaktvikt ca kg. Vårlamm: Rosarött kött. Slaktas vid ca 4-5 månader, vid en slaktvikt på kg Höstlamm/beteslamm: Mer utvecklad smak, Slaktas vid 5-7 månader, vid en slaktvikt på kg. Vinterlamm: Magrare än höstlamm. Slaktas vid 8-12 månader, samma slaktvikt som höstlammet. OMVÄG #65 Ovikens dilamm I februari 2014 besökte några av Menigos färskvaruspecialister Ovikens gård i Jämtland. Syftet var att smaka deras fårostar. Men fokus breddades snart till att även handla om det som lite skämtsamt kallas för osttillverkningens biprodukt. Vi pratar om lamm. NÄR FÄRSKVARUSPECIALISTERNA GLADA I HÅGEN åkte hem igen var det med ett utökat sortiment av Ovikens fantastiska ostar. Med sig fick de också en möjlighet att boka upp sig på 140 av de lamm som skulle födas under kommande säsong. En febril aktivitet startade. Vem skulle erbjudas delikatesserna först? Ett erbjudande gick ut till ett antal kunder där först till kvarn var det som gällde. Inom ett par veckor var de 140 lammen uppbokade till olika restauranger. Långt innan de ens var födda. Nu var det bara att vänta. I juli var det dags för tackorna att lamma, och ytterligare någon dryg månad senare var det dags för slakt. I slutet av september var det sista lammet styckat och utlevererat från Färskvaruhallen. Nu väntar vi spänt på nästa vår och hoppas få ta del av minst lika många av dessa fantastiska lamm.

9 9

10 10 Vilda smaker Vilt är en viktig del av vår svenska mattradition och kultur. Och kanske har viltkött aldrig varit så rätt i tiden som nu. Av vilt kan du laga modern mat i samklang med naturen, näringsriktig och klimatsmart. Precis vad många gäster efterfrågar. Att tillaga ren Visst är det lyxigt om man får tag i färskt kött, men fryst ren fungerar också jättebra. Bara man tinar upp det långsamt och försiktigt. Det är viktigt att inte tillaga köttet med lågtemp, då det lätt får en leveraktig smak. Och om man översteker blir det grynigt. En innertemperatur på grader i 170 grader ugn, blir perfekt. Sen måste man låta köttet vila, gärna på ett galler. När det svalnat kan man köra in det snabbt i ugn eller salamander igen. Etiskt och ekologiskt Renen betar inte på bearbetad mark och har inte transporterats långväga. Renarna föds fria, lever fria i naturen och betar naturligt och ekologiskt foder. Det gör att köttet är helt fritt från antibiotika, färgämnen, nitrit och andra främmande tillsatser. Helt naturligt ekologiskt. I Färskvaruhallen hittar du hjort, and och annat vilt. Både från Sverige och jaktmarker runt om i världen. Färskt i säsong, fryst året runt. Rennäring Renskötseln är en stark samisk näring som är förbehållen samerna, enligt Sveriges grundlag. All rennäring bygger på det fria naturbetet eftersom renar är vandringsdjur. Det finns runt renar i Sverige och varje år slaktas ca Ett riktigt superkött Renkött är både magert och proteinrikt. Det lilla fett som finns i köttet har högre halt av Omega-3 än vad fett från tamboskap har. Det är också rikt på vitaminer och mineraler såsom järn, selen, kalcium och andra mineraler.

11 Vår nya råvaruguide Nu har vi uppdaterat vår bloggsida farskvaruhallen.se med nytt utseende och även lagt till en råvaruguide där man kan leta efter grönsaker som har bäst kvalitet och pris för just denna säsong. Allt för att man ska kunna planera sin meny med de bästa råvarorna till rätt pris. Du kan även läsa hur grönsakerna ska förvaras på bästa sätt, lite förslag på vad de passar till plus lite nördig information som alltid är kul att läsa. Använd dig av vår råvaruguide

12 Styckningsschema nötkött Rostas Rostlock Sirloin/Picanha Rostbiff Heart of rump Filé Tenderloin Biffrad, T-ben, Clubstek Striploin, T-bone, Clubsteak Njurtapp Hanger steak Entrecôte Ribeye roll Högrevshjärta Chuck Eye Roll Rulle Eye round denuded Högrev Chuck roll Oxkind Cheeks Ytterlår, Innerlår Silverside, Topside Hals Neck Fransyska Knuckle Oxbringa Brisket Rostbiffspets Triangelsteak/Tri-tip Bogbladfilé Teres major Oxsvans Tail Bogrulle Hanging tender Bogbladstek Flat iron steak Baklägg Shank Flankstek Flank steak Inside- & outside skirt Bringa med ben Short ribs Framlägg Foreshank Bogblad Topblade Bog Clod heart Råvaruguide: Läs mer om de olika detaljerna i vår råvaruguide på farskvaruhallen.se/ravaror

13 Styckningsschema f läskkött Skinka Kotlettrad, Kamben, Racks Baklägg Sida Filé Secreto Iberico Tunna- & tjocka revbensspjäll Pluma Iberico Grisfötter Karré Presa Iberico Framlägg Bog Karré Iberico Halsbit Råvaruguide: Läs mer om de olika detaljerna i vår råvaruguide på farskvaruhallen.se/ravaror

Kött. Färskvaruhallens urval från gårdar, skog och äng.

Kött. Färskvaruhallens urval från gårdar, skog och äng. 1 Kött Färskvaruhallens urval från gårdar, skog och äng. 2 Claes Bäck i Färskvaruhallens hängmörningsrum. Vill du göra en egen mörningsspecifikation, eller bara komma och kika? Hör av dig till din säljare

Läs mer

Lathund för styckningsdetaljer NÖTKÖTT

Lathund för styckningsdetaljer NÖTKÖTT Lathund för styckningsdetaljer NÖTKÖTT Detaljstyckning av nöt med användningsområden Nötdjurets slaktkropp delas upp i framdel och bakdel. Normal industriell styckning ger tio benfria detaljer med tre

Läs mer

KÄLLUNDAGRISENS LIV SUGGOR PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS SUGGAN & GALTEN SUGGOR & SMÅGRISAR UPPFÖDNING AV SLAKTGRISAR MOBILE ORGANIC PIGGERY

KÄLLUNDAGRISENS LIV SUGGOR PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS SUGGAN & GALTEN SUGGOR & SMÅGRISAR UPPFÖDNING AV SLAKTGRISAR MOBILE ORGANIC PIGGERY I den här utställningen får du veta hur grisuppfödningen går till på Källunda Gård och hur vi arbetar för att grisarna ska ha det bra samtidigt som de kommer till nytta i jordbruket. På den här sidan ser

Läs mer

Kött & Chark. Köttkatalogen 2015:2 Restaurang & Storkök

Kött & Chark. Köttkatalogen 2015:2 Restaurang & Storkök Kött & Chark Köttkatalogen 2015:2 Restaurang & Storkök Kötthandel i tre generationer Redan på 1930-talet stod Gunnar Dafgård på torget i Lidköping och sålde kött och charkuterier. Sedan dess har vi fortsatt

Läs mer

Biffiga stutar ska ge kött av guldklass

Biffiga stutar ska ge kött av guldklass Biffiga stutar ska ge kött av guldklass Tunga köttrasstutar kan bli kvalitetskött. Det visar en pilotstudie på 30 stutar i Skåne som slaktats på Team Ugglarp. Det kan tyckas som en udda idé att kastrera

Läs mer

Hur föds svenska fullblod upp?

Hur föds svenska fullblod upp? Hur föds svenska fullblod upp? Ett fördjupningsarbete av Caroline Söderberg och Gabriella Carlsson, Steg 3 2011 1 Inledning Alla uppfödare vill föda upp hållbara, snabba och framgångsrika hästar. Alla

Läs mer

KÖTT CHARK FÄRDIGMAT FÄRS KONSERV PORTION EKOLOGISKT JUL NÄRINGSVÄRDE. Ekologisk

KÖTT CHARK FÄRDIGMAT FÄRS KONSERV PORTION EKOLOGISKT JUL NÄRINGSVÄRDE. Ekologisk Ekologisk Vår nya Ekologiska märkning Scan är och har länge varit pionjärer inom svensk ekologisk mat. Vi har tillverkat ekologiska produkter i snart 20 år. Vi tror att det bästa sättet att stimulera till

Läs mer

DIN RESTAURANGGROSSIST KÖTT & FÅGEL

DIN RESTAURANGGROSSIST KÖTT & FÅGEL DIN RESTAURANGGROSSIST KÖTT & FÅGEL Här hittar du Axfood Snabbgross hela beställningssortiment av färsk och fryst Kött & Fågel HANDLA I BUTIK KÖR HEM VARORNA SJÄLV ELLER HANDLA I VÅR E-HANDEL FÅ VARORNA

Läs mer

FÄRSKVAROR NÄRKE KÖTT TEYS. Art nr Produkt Fryst/kylt Förpackning Land DINGLEY DELL. Kylt 3,6 kg/krt Storbritannien Käsenkeiner DIRECT MEAT

FÄRSKVAROR NÄRKE KÖTT TEYS. Art nr Produkt Fryst/kylt Förpackning Land DINGLEY DELL. Kylt 3,6 kg/krt Storbritannien Käsenkeiner DIRECT MEAT FÄRSKVAROR NÄRKE KÖTT Art nr Produkt Fryst/kylt Förpackning 498766 Biff med ben Kylt 10 kg Sverige 517474 Dubbelbiff Kylt 13-18 kg Sverige 486605 Entrecôte KRAV Kylt Sverige TEYS 892125 Entrecôte Hereford

Läs mer

Slaktmognadsbedömning. En enkel handledning

Slaktmognadsbedömning. En enkel handledning Slaktmognadsbedömning En enkel handledning Slaktmognad - fettansättning Det är i första hand fettansättningen som avgör om ett djur är slaktmoget eller inte, alltså inte vikt eller formklass. Ett djur

Läs mer

Kött. Det du äter när du äter kött består av. Muskler. Fett. Bindväv MÖRT KÖTT

Kött. Det du äter när du äter kött består av. Muskler. Fett. Bindväv MÖRT KÖTT Kött Det du äter när du äter kött består av Muskler Fett Bindväv MÖRT KÖTT Kött som har varit mycket i arbete har grövre muskeltrådar och mer bindväv. Det gör att vi tycker att köttet är grövre och segare

Läs mer

Färskvarulista. Ett urval av kött, fisk, fågel och ost. Januari 2014

Färskvarulista. Ett urval av kött, fisk, fågel och ost. Januari 2014 Färskvarulista Ett urval av kött, fisk, fågel och ost Januari 2014 För extrapriser titta i våra kampanjer Färskvarubörsen och Smakfullt. För odinarie priser kontakta din säljare. Vi kan färskvaror! I Färskvarulistan

Läs mer

STEAKHOUSE EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV

STEAKHOUSE EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV STEAKHOUSE EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV THAL0048_SALJBLAD_BURGERS_121019_8sidor.indd 1 BÄTTRE BURGARE FRÅN LINDSTRÖMS Vi är ett litet livsmedelsföretag med stora planer. Huvudkontoret

Läs mer

8 Goda skäl att välja svenskt griskött

8 Goda skäl att välja svenskt griskött 8 Goda skäl att välja svenskt griskött Du väljer Visst känner du igen uttrycket Man blir vad man äter. Men har du också tänkt på, att du vid ditt val av mat inte bara påverkar dig själv och din kropp?

Läs mer

INLEDNING HELENA STENBERG LENA WIDEBECK PRODUKTIONSNYCKELTAL FÖR DIKOR INLEDNING

INLEDNING HELENA STENBERG LENA WIDEBECK PRODUKTIONSNYCKELTAL FÖR DIKOR INLEDNING 2006 dikor INLEDNING För att lyckas ekonomiskt i dikalvsproduktionen krävs att korna har god fertilitet och att kalvarna inte bara överlever utan även växer bra fram till avvänjningen. Det förutsätter

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

Potatis, Kött och Desserter

Potatis, Kött och Desserter Potatis, Kött och Desserter Lönkan, 12.11 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Bagarpotatis... 5 Vitlökspotatis... 6 Janzons frestelse... 7 Skinklåda... 8 Lammbog... 9 Yttre filé av nöt... 10 Yttre

Läs mer

1 Bakgrund. Skånemejeriers ambition är att leverera djuromsorg i världsklass. Mår korna bra, blir också mjölken bra.

1 Bakgrund. Skånemejeriers ambition är att leverera djuromsorg i världsklass. Mår korna bra, blir också mjölken bra. Djuromsorgspolicy 1 Bakgrund Skånemejeriers ambition är att leverera djuromsorg i världsklass. Mår korna bra, blir också mjölken bra. Om Skånemejerier Skånemejerier grundades år 1964 av skånska bönder

Läs mer

Lathund för styckningsdetaljer. Fläskkött

Lathund för styckningsdetaljer. Fläskkött Lathund för styckningsdetaljer Fläskkött Detaljstyckning av gris med användningsområden Köttet är styckat anatomiskt, det vill säga att detaljerna styckas ut efter de naturliga hinnor som finns runt om

Läs mer

Limousin á la carte Produktionssätt

Limousin á la carte Produktionssätt 1 Limousin á la carte Produktionssätt Anvisningar för produktion och Information för konsumenten 2 Limousin á la carte Krav på produktionssätt som ställs på uppfödare Produktionsgårdar följer i sin verksamhet

Läs mer

t m Vegomat till restaurang och storkök!

t m Vegomat till restaurang och storkök! , l i t s s v i l s n e d i t m a r f ramtidens f Vegomat till restaurang och storkök! mat! Vego är fantastiskt för smaklökarna, hälsan och miljön. Vego är helt enkelt framtidens mat! Vi på Anamma är stolta

Läs mer

Regionala produkter från hela Sverige

Regionala produkter från hela Sverige Regionala produkter från hela Sverige Produkter skapade med kärlek, kunskap och tradition från olika delar av vårt avlånga land. Läs mer och inspireras från ett urval av våra producenter. Regionala produkter

Läs mer

Nyheter! Nyheter och kampanjer från Säljpartner Häll & Co nr. 3, 2013

Nyheter! Nyheter och kampanjer från Säljpartner Häll & Co nr. 3, 2013 MATBITEN Nyheter och kampanjer från Säljpartner Häll & Co nr. 3, 2013 Nyheter! Ocean Fiskbaddare Rocky & Tacofrilett Condito Hallontårta portion & Mormors äppelkaka Två heta nyheter! NYHETER! Tacofrilett

Läs mer

Utfodring av rekryteringsdjur och köttdjur

Utfodring av rekryteringsdjur och köttdjur Utfodring av rekryteringsdjur och köttdjur Proteinbehov Mjölkraskviga Inkalvning 24 månader Ålder Vikt Proteinbehov Lägsta energikoncentration 3 mån 1 14,6 g rp/mj 11, MJ/kg ts 7-8 mån 2 12,4 1,9 12 mån

Läs mer

Vägen till lönsam lammproduktion

Vägen till lönsam lammproduktion Vägen till lönsam lammproduktion Trygghet och kvalitet Svenska Foder omsätter ca. 1 800 miljoner kronor och är den största privata leverantören av foder och växtodlingsprodukter till svenskt lantbruk.

Läs mer

VARFÖR VÄLJA LIMOUSIN?

VARFÖR VÄLJA LIMOUSIN? VARFÖR VÄLJA LIMOUSIN? Limousin - Den gyllenbruna eliten Historia, egenskaper och utveckling Limousinrasen härstammar från det centralfranska höglandet, med staden Limoges som centrum i Limousindistriktet.

Läs mer

Vi som älskar öppna landskap

Vi som älskar öppna landskap Vi som älskar öppna landskap Skånemejerier så mycket mer Du känner till Skånemejerier som en leverantör av ett brett utbud av goda skånska mejeriprodukter, goda juicer från Bravo och smakrika ostar såsom

Läs mer

Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och

Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och köpte 500 stycken. I dag finns 24 000 sparrisplantor

Läs mer

Tillverkningsmetod, olika tillsatser (kryddor), fetthalt och lagringstid avgör ostens speciella egenskaper.( se www.ostfämjandet.

Tillverkningsmetod, olika tillsatser (kryddor), fetthalt och lagringstid avgör ostens speciella egenskaper.( se www.ostfämjandet. OST När man tillverkar ost använder man sig av pastöriserad mjölk. I mjölken tillsätter man mjölksyrabakterier, värmer upp mjölken till 30*. Sedan tillsätter man ostlöpe, det är ett enzym. När enzymet

Läs mer

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER ebuzzdaily 30 September, 2014 at 21:21 1207 Frukt har alltid klassats som något hälsosamt och nyttigt, och man lägger gärna ihop frukt och grönsaker till fruktogrönt, till ett

Läs mer

Sammanfattande dokument Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning för Suovas

Sammanfattande dokument Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning för Suovas Sammanfattande dokument Ansökan om Skyddad Ursprungsbeteckning för Suovas 1. Namn för Skyddad Ursprungsbeteckning Suovas. 2. Medlemsstater samt tredjeland Sverige, Finland samt Norge. 3. Beskrivning av

Läs mer

Att baka med råg och surdegskultur

Att baka med råg och surdegskultur Att baka med råg och surdegskultur En folder om rågbrödsbakning med de enklaste recepten och utan onödiga tillsatser. Hur du gör din surdegsgrund, förvarar den, förökar upp den och använder den till att

Läs mer

Matiga tips från Atria Foodservice Nr 2 2016. Ekologiska nyheter som både smakar gott och gör gott. Fira Vegetariska Världsdagen och Måltidens dag

Matiga tips från Atria Foodservice Nr 2 2016. Ekologiska nyheter som både smakar gott och gör gott. Fira Vegetariska Världsdagen och Måltidens dag Matiga tips från Atria Foodservice Nr 2 2016 ATRIA FOODSERVICE Ekologiska nyheter som både smakar gott och gör gott. Fira Vegetariska Världsdagen och Måltidens dag NYHETER: Ekologiskt, vegetariskt Ekologiskt

Läs mer

Nyckelhålet på restaurang - Kunskapsprov

Nyckelhålet på restaurang - Kunskapsprov Sid 1 (5) Nyckelhålet på restaurang - Kunskapsprov Testet består av 15 frågor. Varje fråga har tre svarsalternativ. Ibland är mer än ett svar rätt. Markera det eller de svar du tror är rätt. Lycka till!

Läs mer

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1 Kroppen är som en maskin: Den måste ha bränsle för att fungera. När du är i rörelse, och även vid vila och sömn, går det år energi. Det du äter, som kallas protein, kolhydrater och fett, blir till energi

Läs mer

Totalt finns det alltså 20 individer i denna population. Hälften, dvs 50%, av dem är svarta.

Totalt finns det alltså 20 individer i denna population. Hälften, dvs 50%, av dem är svarta. EVOLUTION Tänk dig att det på en liten ö i skärgården finns 10 st honor av den trevliga insekten långvingad muslus. Fem av dessa är gula med svarta fläckar och fem är helsvarta. Det är samma art, bara

Läs mer

GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING

GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING 1 Referens Svensk standard 2 Ragnarsson Treraskors, 100 kg/6 mån 3 Ragnarsson Treraskors, 120 kg/7 mån 4 Domta Berkshire 100% 5 Lillehemgrisen Linderödsvin/Vildsvin

Läs mer

Gastronomi med Linderödssvin

Gastronomi med Linderödssvin Gastronomi med Linderödssvin Omslagsfoto: Denny Walldén Ovan: Tror du på försäkran om att skinkan för 29:90 är god? Nedan: Tillagat Linderöddsvin på restaurang Årstiderna i Malmö. Foto: Anette Nilsson.

Läs mer

Efter kemilektion -Jag är rädd för vår kemilärare, sa Klumpen. -Jag med, svarade Lillen När de gick ut på rast så såg bara Lillen marken för Anita,

Efter kemilektion -Jag är rädd för vår kemilärare, sa Klumpen. -Jag med, svarade Lillen När de gick ut på rast så såg bara Lillen marken för Anita, Författare: Jonathan Therén 2014 Kapitel 1: Ljuden Det var ny termin och det var tråkigt att gå i skolan. -Hörde du? det låter som någon är i förrådet, sa Lillen -Nää, vadå? svarade Klumpen. -Nä, vad läbbigt

Läs mer

Nötköttsproduktion i Frankrike

Nötköttsproduktion i Frankrike Nötköttsproduktion i Frankrike erfarenheter från en studieresa Madeleine Magnusson, LBT - SLU Alnarp Elise Bostad, LBT - SLU Alnarp Anita Persson, LRF Skåne Jämförelser Frankrike Sverige Frankrike Sverige

Läs mer

Peter Zachris www.zphotoz.se

Peter Zachris www.zphotoz.se Peter Zachris www.zphotoz.se MALIN BARYARD Jag har fodrat Mitavites foder och tillskott till alla mina hästar sedan 2007. Det är det bästa och mest genuint framställda fodret på marknaden och jag vill

Läs mer

Ekonomi och Marknad september 2015. -Gris, nöt och lamm

Ekonomi och Marknad september 2015. -Gris, nöt och lamm Ekonomi och Marknad september 2015 -Gris, nöt och lamm Ekonomi och Marknad utges av LRF Kött och syftar till att beskriva marknadsläget inom köttslagen gris, nöt och lamm. Gris Gris Nöt Får och lamm EU-kommissionen

Läs mer

Uppföljning av livsmedelsstrategin

Uppföljning av livsmedelsstrategin Uppföljning av livsmedelsstrategin Kvartalsrapport Kvartal 3, Mål: - Det reala produktionsvärdet för livsmedel skall växa med 1 procent per år i primärledet. - Antalet yrkesverksamma på livsmedelsproducerande

Läs mer

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel

Tvärvillkor. - så undviker du vanliga fel Tvärvillkor - så undviker du vanliga fel Felfri kontroll dröm eller verklighet? För din skull har vi samlat felaktigheter som vi hittar vid kontroll av tvärvillkor i den här broschyren. Läs texten och

Läs mer

Kan mjölkkor äta bara grovfoder?

Kan mjölkkor äta bara grovfoder? Kan mjölkkor äta bara grovfoder? Idisslare är unika foderförädlare, eftersom de kan omvandla grovfoder till mjölk. Ändå utfodras stora mängder spannmål till mjölkkor, som skulle kunna användas som mat

Läs mer

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivaren - Bättre hälsa genom nya val Disclaimer De råd och tips som finns i denna publikation är till för att användas under eget ansvar. Om du idag har

Läs mer

Våra produkter innehåller enbart EU-certifierade ekologiska råvaror. Kontakta oss gärna: info@ewalie.se, tel 08 500 02 895, www.ewalie.

Våra produkter innehåller enbart EU-certifierade ekologiska råvaror. Kontakta oss gärna: info@ewalie.se, tel 08 500 02 895, www.ewalie. NYTTIGT, ÄKTA OCH HIMMELSKT GOTT Älskar du som vi att äta och bjuda på hemlagat men får inte alltid tiden att räcka till? Gör livet enklare genom att blanda ihop våra ekologiska råvarumixar. Inga konserveringsmedel

Läs mer

MATBITEN Druvan tillbehören för en lyckad matupplevelse Nyhet Polarkraft Pumpa Triangel, urkraft från Polarbröd.

MATBITEN Druvan tillbehören för en lyckad matupplevelse Nyhet Polarkraft Pumpa Triangel, urkraft från Polarbröd. MATBITEN Nyheter och kampanjer från Säljpartner Häll & Co nr. 2, 2010 Druvan tillbehören för en lyckad matupplevelse Nyhet Polarkraft Pumpa Triangel, urkraft från Polarbröd. Nu kan vi stolt presentera

Läs mer

Frågor och svar om tillämpningen av beteslagen

Frågor och svar om tillämpningen av beteslagen 2012-07-06 1 (5) Frågor och svar om tillämpningen av beteslagen 1. Vad innebär det att alla svenska kor ska gå ut på bete? Djurskyddsförordningen säger att nötkreatur för mjölkproduktion och som är äldre

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 800 gram torskfilé pkt bacon Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Ulrika Brydling är kocken som brinner för ekologiskt och närproducerat med hållbar mat

Läs mer

Kött och Fågel DIN RESTAURANGGROSSIST

Kött och Fågel DIN RESTAURANGGROSSIST Kött och Fågel DIN RESTAURANGGROSSIST Här hittar du Axfood Snabbgross ett urval ur vårt sortiment inom Kött & Fågel. Vårt totala sortiment består av ca. 13 000 artiklar. Observera att alla produkter i

Läs mer

En smak av Gästrikland och Hälsingland

En smak av Gästrikland och Hälsingland HälsingeLivs & Matlandet Gävleborg arrangerade den 16 november 2011 En smak av Gästrikland och Hälsingland vid Wij Trädgårdar i Ockelbo Det var 24 personer som samlades för att fylla en hel dag med smaker

Läs mer

SORTIMENTSKATALOG. Nötkött, fläskkött, lammkött, kalvkött, kycklingkött och chark för restaurang och storhushåll.

SORTIMENTSKATALOG. Nötkött, fläskkött, lammkött, kalvkött, kycklingkött och chark för restaurang och storhushåll. SORTIMENTSKATALOG Nötkött, fläskkött, lammkött, kalvkött, kycklingkött och chark för restaurang och storhushåll. Välkommen till HKScan Vi är ett av norra Europas största livsmedelsföretag inom kött, fågel,

Läs mer

Slaktkropparnas kvalitet i ekologisk uppfödning 2005

Slaktkropparnas kvalitet i ekologisk uppfödning 2005 Slaktkropparnas kvalitet i ekologisk uppfödning 2005 En sammanställning av slaktresultat för ekologiskt uppfödda ungnöt, kalvar, lamm och svin slaktade 2005 Förord Detta kompendium innehåller slaktstatistik

Läs mer

Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått. Pernilla Larsson Leg Dietist. www.dietoteket.

Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått. Pernilla Larsson Leg Dietist. www.dietoteket. Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått Pernilla Larsson Leg Dietist www.dietoteket.se Ät mat du tycker om! Det finns ingen mat som är så dålig så man aldrig

Läs mer

Utfodringspraxis Uppsala sep 2014. Carin Clason CoA Ab carinclason@gmail.com

Utfodringspraxis Uppsala sep 2014. Carin Clason CoA Ab carinclason@gmail.com Utfodringspraxis Uppsala sep 2014 Carin Clason CoA Ab carinclason@gmail.com Utfodring för bättre miljö och klimat-stämmer bra med att sikta mot bättre lönsamhet! Gör rätt från början Sätt mål för produktionen

Läs mer

Aktiv Föreläsning. Kost

Aktiv Föreläsning. Kost Aktiv Föreläsning Kost Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Saltå sortiment 2014

Saltå sortiment 2014 Saltå sortiment 2014 50AR Sedan 1964 har Saltå Kvarn förädlat ekologisk spannmål från odlare runt omkring i Sverige. I vår kvarn tar vi in havre, dinkel, vete, råg och korn. Av detta gör vi allt från hel

Läs mer

GRUNDAD 2006 NR 3 DECEMBER 2006

GRUNDAD 2006 NR 3 DECEMBER 2006 med siktet på en hållbar utveckling EN TTI IDNING UTTGI IVEN AV LLUDVI IKA KOMMUNS REFFERENSGRUPP FFÖR KOSTT OCH EKOLLOGI ISKA VAROR GRUNDAD 2006 NR 3 DECEMBER 2006 Ludvika nionde bästa kommun i landet

Läs mer

Okunskap och myter om bröd

Okunskap och myter om bröd Undersökning: Okunskap och myter om bröd Maj 2011 Ingemar Gröön Sakkunnig bröd, kost och hälsa Brödinstitutet AB Box 55680 102 15 Stockholm Tel. 08-762 67 90 info@brodinstitutet.se www.brodinstitutet.se

Läs mer

Frukostbullar. i underbara smaker

Frukostbullar. i underbara smaker Frukostbullar i underbara smaker Frukost är dagens viktigaste mål! Frukosten skall sparka igång förbränningen och ge energi. Satsa på fiber och varierat frukostbröd med lite grönt och magert pålägg på

Läs mer

SKÖTSEL Höanalys - Få koll på vad ditt hö innehåller

SKÖTSEL Höanalys - Få koll på vad ditt hö innehåller SKÖTSEL Höanalys - Få koll på vad ditt hö innehåller 34 HÄSTFOCUS #6/2015 Höanalys - Få koll på vad ditt hö innehåller SKÖTSEL HÖANALYS - Få koll på vad ditt hö innehåller HÄSTFOCUS #6/2015 35 SKÖTSEL

Läs mer

Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun

Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun 2016-01-18 Remissversion F I N S P Å N G S K O M M U N Kost- och måltidspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

MATBITEN. Nyheter och kampanjer från Säljpartner Häll & Co nr.1, 2014

MATBITEN. Nyheter och kampanjer från Säljpartner Häll & Co nr.1, 2014 MATBITEN Nyheter och kampanjer från Säljpartner Häll & Co nr.1, 2014 Korvbrödsvikaren ett helt unikt korvbröd. Morgongoda Ljus Råg till frukosten och hamburgaren Hallon Cheesecake Swirl oemotståndligt

Läs mer

Konsekvensanalys kriterier för en hållbar foderanvändning

Konsekvensanalys kriterier för en hållbar foderanvändning Konsekvensanalys kriterier för en hållbar foderanvändning 1. 100 % av foderstaten ska vara svenskodlad a) Kravet kan antingen uppfyllas genom egen eller närliggande foderproduktion eller genom att välja

Läs mer

Innan passningen. Riktning och höjd

Innan passningen. Riktning och höjd Innan passningen Titta upp innan du får bollen så du ser passningsalternativen Dölj passningen för motståndarna så länge som möjligt Använd passningsfinten vid behov det gör motståndarna osäkra Luras även

Läs mer

Jordbruksinformation10 2013. Starta eko Kyckling

Jordbruksinformation10 2013. Starta eko Kyckling Jordbruksinformation10 2013 Starta eko Kyckling Starta eko kyckling Text och foto: Åsa Odelros Kyckling är mager och nyttig mat och konsumtionen av kycklingkött ökar stadigt. De ekologiska kycklingarna

Läs mer

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige.

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige. Bergfink 5 Ord n i n g tättingar, fa m i l j f i n k a r Utseende: 14 16 centimeter. Hannen (bilden) har svart huvud och rygg, orangefärgat bröst och vit undersida med mörka fläckar på sidorna. Honan är

Läs mer

svårare att jämföra med andra län som inte har fäbodar. Det behövs krafter för att klara av att hålla naturbetesmarker öppna i framtiden.

svårare att jämföra med andra län som inte har fäbodar. Det behövs krafter för att klara av att hålla naturbetesmarker öppna i framtiden. Minnesanteckningar 1 (10) Minnesanteckningar Betesseminarium Borlänge 21 maj 2014 Inledning Tobias Ekendahl, biträdande projektledare LIFE Foder & Fägring Tobias Ekendahl hälsar välkommen och berättar

Läs mer

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Kriterier för kolonial/specerier

Kriterier för kolonial/specerier Kriterier för kolonial/specerier Produkter som består till minst 50 % av råg/vete/korn/havre/majs eller torkade bönor, raps eller solros. GMO Livsmedel som innehåller genetiskt modifierade organismer (GMO)

Läs mer

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka, port Ingredienser Kött/fisk 00-600 gram laxfilé pkt lammfärs, ca 00-00 gram pkt lövbiff, ca 00-00 gram 700 gram kycklinginnerfiléer Potatis/ris/pasta mm kg potatis pkt pasta 800 gram sötpotatis,

Läs mer

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 TJH MANDYLIKE S LOADSTAR TWIGG S TOLTEK Valparna är nu 9 månader och jag har fått in så många fina rapporter om dem som jag vill delge Er alla. TWIGG S AND

Läs mer

Förord. Tina Klang. Projektledare

Förord. Tina Klang. Projektledare Slaktkropparnas kvalitet i ekologisk uppfödning 2012 En sammanställning av slaktresultat för ekologiskt uppfödda ungnöt, kalvar, lamm och svin slaktade 2012 Förord Detta kompendium innehåller slaktstatistik

Läs mer

Tacokrydda utan tillsatser

Tacokrydda utan tillsatser Tacokrydda utan tillsatser Äntligen fredag! Blir det fredagsmys ikväll tro? Vad passar då bättre än en svensk klassiker tacos! Jag hittade detta recept som kan vara väl värt att prova. Hemmagjord tacokrydda

Läs mer

Dra full nytta av gårdens egna foder. Rätt komplementeringsfoder ger en balanserad utfodring.

Dra full nytta av gårdens egna foder. Rätt komplementeringsfoder ger en balanserad utfodring. Funktionella utfodringsmodeller med Krono-foder Dra full nytta av gårdens egna foder. Rätt komplementeringsfoder ger en balanserad utfodring. Krono I, II, III och IV allfoder Krossi 125 Top, Krono 135

Läs mer

Årets godaste julklapp

Årets godaste julklapp Årets godaste julklapp Karins Matgåvor 2013 1 Låt oss hjälpa er till en smakfull lösning! Ja, nu är julen här igen och för 23:a året i rad har vi glädjen att presentera ett nytt fräscht sortiment av Matgåvor

Läs mer

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt

Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker. Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Vecka 1: Måndag: Frukost: (kl 6-8.00) Äggröra med grönsaker Lunch: (kl 11-13.00) Nötshake med frukt Middag: (efter kl 17.00) Grekiskbiff med medelhavsallad Tisdag: Frukost: (kl 6.00-8.00) Äggröra med grönsaker

Läs mer

5 genvägar till mer muskler

5 genvägar till mer muskler 5 genvägar till mer muskler Idag verkar det som att allt som är större, snabbare och starkare är bättre. Normen är att gå allt mer mot det extrema. Det gäller allt från extra starka huvudvärkstabletter,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 47. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 47. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 47. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 47. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 47 Kött/fisk Ca 500 gram laxfilé 600 gram kycklingfilé Recept Hej! Först ut på menyn denna vecka hittar du en god och lättlagad lax med blomkålscouscous och basilikakräm signerat

Läs mer

Färskvaror DOVHJORTSTEK BENFRI VILTSKAV PÅ HJORTSTEK KÖTT CHARK FÅGEL FISK DELI OST NYHET! Vecka 2-4, 11-29 januari 2016 TVÄRSKOGS VILT

Färskvaror DOVHJORTSTEK BENFRI VILTSKAV PÅ HJORTSTEK KÖTT CHARK FÅGEL FISK DELI OST NYHET! Vecka 2-4, 11-29 januari 2016 TVÄRSKOGS VILT Färskvaror Vecka 2-4, 11-29 januari 2016 KÖTT CHARK FÅGEL FISK DELI OST DOVHJORTSTEK BENFRI Sverige Benfri, fryst Ca 1 kg/st, 8-9 kg/krt Art.nr 570341 kg138:00 BPU FLANKSTEK Grain fed. Uruguay Kyld 700

Läs mer

Ekologisk nötköttsuppfödning

Ekologisk nötköttsuppfödning Ekologisk nötköttsuppfödning Beteende hos nötkreatur... 4 Regler för ekologisk nötköttsuppfödning... 4 Vilka djur är lämpliga i ekologisk köttproduktion?... 5 Lätta köttraser... 5 Tunga köttraser... 5

Läs mer

www.vomoghundemat.se

www.vomoghundemat.se www.vomoghundemat.se Vom og Hundemat är ett norskproducerat färskfoder för hund. Fodret är sammansatt av enbart norska råvaror och består i huvudsak av animaliska produkter. Råvaror som används i tillverkningen

Läs mer

Exportseminarium Hur exporterar jag livsmedel? -Axel Hansson Marknadsutvecklare LRF

Exportseminarium Hur exporterar jag livsmedel? -Axel Hansson Marknadsutvecklare LRF Exportseminarium Hur exporterar jag livsmedel? -Axel Hansson Marknadsutvecklare LRF Svenskt jordbruk vill växa.och måste ta marknadsandelar både hemma och på exportmarknaderna för att lyckas LRFs mål är

Läs mer

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Så arbetar vi för att grundlägga goda och hälsosamma matvanor hos ditt barn Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Matglädje Mat är glädje, inspiration och njutning. Goda måltider, näringsriktig

Läs mer

Man noterar hur många som är friska i vardera gruppen efter 9 veckor. Hur analyserar man dessa data?

Man noterar hur många som är friska i vardera gruppen efter 9 veckor. Hur analyserar man dessa data? 1 Man vill veta om lamm som är ute på bete med modern är friskare än lamm som fötts upp med nappflaska. Man delar därför slumpmässigt in nyfödda lamm i två grupper, där den ena gruppen får gå ute på bete

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER PÅ riktigt Den som odlar ekopotatis behöver välja potatissort extra noga varför? tuffa potatisar När äpplen eller

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

Projektet Hästliv som handlar om slutet på hästens liv. Projektet drivs via HNS i samarbete med bland annat Jordbruksverket, SLU och LRF.

Projektet Hästliv som handlar om slutet på hästens liv. Projektet drivs via HNS i samarbete med bland annat Jordbruksverket, SLU och LRF. Projektet Hästliv som handlar om slutet på hästens liv. Projektet drivs via HNS i samarbete med bland annat Jordbruksverket, SLU och LRF. 1 Vad händer egentligen med hästar i Sverige när de av någon anledning

Läs mer

Regional balans för ekologiskt foder

Regional balans för ekologiskt foder Lantbruksekonomen 3 november 2011 Lars Jonasson, Agr Dr Haraldsmåla gård 370 17 Eringsboda Tel: 0457-46 10 53 Regional balans för ekologiskt foder Tre regionala marknadsbalanser har upprättats för ekologiska

Läs mer

Gott och saftigt griskött från svenska gårdar. Från svenska gårdar sedan 1899

Gott och saftigt griskött från svenska gårdar. Från svenska gårdar sedan 1899 Gott och saftigt griskött från svenska gårdar. Från svenska gårdar sedan 1899 Scan Piggham antagligen världens bästa griskött Sveriges befolkning föredrar svenskt griskött framför utländskt. Och det är

Läs mer

Utvalt. Menigos egna. Vårt sortiment av egna varor

Utvalt. Menigos egna. Vårt sortiment av egna varor Utvalt Menigos egna Vårt sortiment av egna varor nyheterna hösten 2014 Våra varumärken i listan Basprodukter med bra och jämn kvalitet till ett lågt pris. Standardprodukter av bättre kvalitet som är framtagna

Läs mer

Måltidspolicy. Kommunfullmäktige 2014-06-16 79. A different Kinda life

Måltidspolicy. Kommunfullmäktige 2014-06-16 79. A different Kinda life Måltidspolicy Kommunfullmäktige 2014-06-16 79 A different Kinda life Förord Maten och måltiden är mycket viktig i allas våra liv. Maten skapar engagemang. Måltiden är något att samlas kring, en naturlig

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

SKÅNE PICKNICK GOAGÅRD. den 6-9 juni 2013. Ett besök med gårdsmat och djur omkring dig. Gårdsproducerad meny 5o kr

SKÅNE PICKNICK GOAGÅRD. den 6-9 juni 2013. Ett besök med gårdsmat och djur omkring dig. Gårdsproducerad meny 5o kr SCROLLA NERÅT SKÅNE PICKNICK GOAGÅRD den 6-9 juni 2013 Ett besök med gårdsmat och djur omkring dig Gårdsproducerad meny 5o kr Barn och föräldrar får fritt vandra omkring GoaGård UtflyktSkåne GARANT FÖR

Läs mer

på Gotland Några goda råd

på Gotland Några goda råd på Gotland Några goda råd enna broschyr är framtagen i samarbete mellan Svenska djurhälsovården, Gotlands fåravelsförening, miljö och hälsoskyddskontoret, Gotlands lammklippare och Swedish Meats. Syftet

Läs mer

Studieresa med inriktning Närodlat/Ekologiskt & Gårdsbutik till södra Tyskland Bayern, september 2012

Studieresa med inriktning Närodlat/Ekologiskt & Gårdsbutik till södra Tyskland Bayern, september 2012 Västernorrlandsgården är varumärket för god och smakrik mat av hög kvalitet från Västernorrland. Smakstart är projektet som ökar lönsamhet, utbud och efterfrågan av lokala råvaror och förädlade livsmedel.

Läs mer

Svensk unggris. inspiration & recept

Svensk unggris. inspiration & recept Svensk unggris inspiration & recept Mört och saftigt premiumkött Svensk unggris föds upp i liten skala runtom i Sverige. Det är en ung gris som väljs ut för sina goda egenskaper. Det speciella med den

Läs mer