Kött. Färskvaruhallens urval från gårdar, skog och äng.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kött. Färskvaruhallens urval från gårdar, skog och äng."

Transkript

1 1 Kött Färskvaruhallens urval från gårdar, skog och äng.

2 2 Claes Bäck i Färskvaruhallens hängmörningsrum. Vill du göra en egen mörningsspecifikation, eller bara komma och kika? Hör av dig till din säljare så bokar vi in ett besök.

3 3 Bara den som söker finner Och den som söker längre bort, på fjärran avkrokar och i vilda marker, hittar de allra finaste läckerheterna. Vi ger oss inte förrän vi hittat de bästa råvarorna och samlat dem i våra Färskvaruhallar. Här börjar din genväg till smakerna från gårdar, skog och äng. Välkommen! Kött & chark Ett riktigt stort sortiment. Och våra specialister kan prata länge om hur betet påverkar köttets smak. Eller om marmoreringar. Eller om olika styckdetaljer. Frukt & grönt Fräscht, krispigt, färgstarkt och smakrikt. Ett spännande, levande och lockande sortiment, skiftande efter tillgång och säsong. Upptäck och inspireras! Ost & mejeri Vår ostbod är ett paradis för dig som älskar långlagrad ost, färskost, getost eller fårost. Här samlar vi det allra bästa från landets finaste mejerier. Delikatesser Guldkanten och pricken över i. Allt mellan löjrom och råpressad juice, hemkokt sylt och naken havre, vilda örter och gransirap. Vi kan kött På Menigo har vi lång erfarenhet av att arbeta med färskt kött. Under många år har vi byggt upp den kompetens vi nu koncentrerat till våra färskvaruhallar. Där arbetar våra erfarna inköpare med att leta upp det för dagen bästa köttet. Där hittar du även våra färskvaruspecialister som med sin kännedom om branschen är riktiga nördar på sina respektive expertområden. Med oss har du en trygg och aktiv medspelare i din verksamhet. Vi kan kött. Thomas Palmqvist AFFÄRSOMRÅDESCHEF FÄRSKVAROR

4 4 NÖTKÖTT Skillnader på biffen Många faktorer påverkar hur vi upplever smaken av nötkött. För att kunna avgöra vilket kött som passar din verksamhet bäst, kan det var bra att ha koll på några av dem. I SVERIGE PÅVERKAS KVALITETEN till viss del av tradition och historia. T.ex. har vi i Sverige en historia av att till stor del föda upp nötkreatur för mjölkproduktion. Fokus ligger på att låta kon växa upp till att bli en högpresterande mjölkproducent. Kon insemineras för att få kalvar med bra egenskaper som mjölkko. När kon gjort sitt och börjar närma sig ålderns höst skickas hon till slakt. Av de ca dikor som finns i Sverige är endast ca köttraser. På de amerikanska kontinenterna har man en annan inriktning. Där fokuseras istället på att föda upp rena köttraser ämnade enkom för köttproduktion. När man jämför mjölkkor och köttraser skiljer de sig åt i förmågan att ansamla fett. Fettet påverkar köttets mörhet och marmorering. Köttraserna har bättre förmåga att ansamla fett intramuskulärt och ger därför ett mer marmorerat kött. Olika stadier på nöt Kviga Ungko som inte kalvat. Håller ofta god ätkvalitet. i ett tillväxtstall ca 3 månader. Ko som har kalvat. Köttet upplevs något magrare än kvigan. Ungtjur Ätkvalitén kan upplevas sämre pga. att den utvecklar mycket muskelmassa och det är mycket testosteron och hormoner i kroppen. Stut Kastrerad tjur i ålder 1,5-4 år. Äldre än 4 år kallas den för oxe. Köttet från stuten har en bättre ätkvalité än ungtjuren. Tjur Den är minst lämpad ur perspektivet ätkvalité pga. att den bygger mycket muskler och är full av hormoner. Fem parametrar för kvalitet Foder En ko uppfödd på kraftfoder, så kallad Grainfed, får kraftfoder under senare delen av sin levnad. En ko uppvuxen på gräs, så kallad Grassfed, äter inget kraftfoder. Fodret påverkar möjligheten att binda fett, vilket är betydelsfullt för smaken. Ras Om kon är av mjölkras eller köttras spelar roll för hur köttstrukturen ser ut. Tex så har en Black Angus fetare och bättre marmorerat kött än en Svensk Holstein Slakt Om en ko är stressad vid slakt kan mjölksyror frigöras ut i musklerna vilket resulterar i att ätkvalitén försämras. Stress drar även ihop musklerna och gör köttet kompakt och mindre mört. Fetthalt Fett är smakbärare precis som salt och socker. Är köttet väldigt magert kan det bli torrt och lätt upplevas trist. Melering eller så kallat insprängt fett ger mer smak än fett som sitter runt om. Ett kött av hög kvalitet bör ha en fin ådring av fett genom hela köttbiten.

5 5

6 69 KÖTTHALLEN

7 FLÄSKKÖTT 7 Grisen ska få vara gris Vi pratar sällan om raser, fetthalter eller melering när det kommer till ätkvalitén på fläskkött. Djurens levnadsförhållanden blir i stället allt mer avgörande för vilket kött vi väljer. LITE SOM VI MÄNNISKOR BEHÖVER grisen utrymme och sin privata sfär för att inte känna sig trängd, obekväm och störd. När grisen blir stressad leder det bland annat till svans- och knorrbitning. Därför är vi i Sverige måna om att jobba förebyggande så att grisen ges det utrymme den behöver samt får halm och strö att böka i. I vissa andra länder är man inte lika noga med utrymmet, vilket leder till tidigare nämnda svans- och knorrbitning med infektioner och ett ökat antibiotikaanvändande som resultat. För oss är det viktigt att främja en grisnäring med höga etiska krav. Vi har därför alltid svenska alternativ till utländska fläskprodukter för den som vill välja det. En av våra favoriter är klimatneutrala Nibble gårdsgris från Västerås. Vill du hänga med oss dit på besök är du alltid välkommen att kontakta din färskvaruspecialist. Olika stadier på gris Spädgris kallas den kulting som slaktas med en slaktvikt mellan 5-35 kilo. Är mör och mjäll i köttet. Unggris Även kallad slaktgris och slaktas vid 6-7 månader. Slaktvikten är ca 100 kilo. Står för den största delen av vår fläskkonsumtion och håller jämn ätkvalité. Sugga/So Hongris. Suggfilé är ett billigt alternativ till Unggris. Storleksmässigt större. Hårdare och segare än unggrisen. Vanlig i charkproduktion. Galt Hangris. Den gris som traditionellt sett passar sämst ur en ätkvalitativ synpunkt. Används huvudsakligen till charkproduktion. OMVÄG #84 Talavera de la Reina - Gris på spanska När vi kört ca 12 mil sydväst om Madrid börjar vi närma oss Talavera de la Reina. Här breder ekskogarna ut sig över slätten och tar över ett annars kargt landskap. VI STANNAR TILL OCH SER en hjord av de gråsvarta Ibericogrisarna fridfullt mumsa ekollon i bladverkens skugga. Här ser vi att grisarna har det bra. Från november till april är ekollon deras huvudsakliga föda i de stora parkliknande hägnen. Ekollonen ger köttet en mör struktur och gör det smakrikare än köttet från våra egna svenska grisraser. Den spanska Ibericogrisen är en av de få grisraser som utvecklar en tydlig fettmelering, mycket tack vare födan. Blir du nyfiken och vill smaka? Du hittar Ibericogrisen från Talavera de la Reina i Färskvaruhallen. Iberico i sortiment Förutom de vanliga styckdetaljerna som ytterfilé, karré och sida så håller vi även med lite mer spännande detaljer som: Secreto En centimeter tjock köttbit som sitter gömd i halsdelen. Hög fettmarmorering. Presa Placerad ovanför axeln på grisen. Lite magrare än övriga styckdetaljer. Extremt mör. Pluma En fjäderformad detalj som sitter på skuldran.

8 8 LAMM Lammets återkomst På tio år har lammproduktionen ökat i Sverige med 29%. På tjugo år har den så gott som fördubblats. En av anledningarna är att lammen helt enkelt smakar mycket bättre nu. KVALITETEN ÄR JÄMNARE NU. Producenterna slaktar i tid, vilket gör att man slipper bismaker som ofta beskrivs som kofta. Vilken lammet kan få om det hunnit bli könsmogna innan slakt. Fortfarande är den svenska produktionen av lamm jämförelsevis småskalig och färskt lamm kan vara svårt att få tag i. Storbritannien är stor producent av färskt lamm av hög kvalitet. Störst producent av lamm är som bekant Nya Zeeland. Köttet därifrån är fryst, men håller hög kvalitet. Ett bra alternativ till färskt om man tinar det långsamt. En positiv aspekt på lammuppfödning är att djuren får leva sitt liv naturligt frigående på stora arealer trots uppfödning i stor skala. Deras naturliga beteenden i flocken kan därmed bibehållas. Olika stadier på lamm Dilamm: Ljust och mört kött. Livnärt sig enbart på att dia. Slaktvikt ca kg. Vårlamm: Rosarött kött. Slaktas vid ca 4-5 månader, vid en slaktvikt på kg Höstlamm/beteslamm: Mer utvecklad smak, Slaktas vid 5-7 månader, vid en slaktvikt på kg. Vinterlamm: Magrare än höstlamm. Slaktas vid 8-12 månader, samma slaktvikt som höstlammet. OMVÄG #65 Ovikens dilamm I februari 2014 besökte några av Menigos färskvaruspecialister Ovikens gård i Jämtland. Syftet var att smaka deras fårostar. Men fokus breddades snart till att även handla om det som lite skämtsamt kallas för osttillverkningens biprodukt. Vi pratar om lamm. NÄR FÄRSKVARUSPECIALISTERNA GLADA I HÅGEN åkte hem igen var det med ett utökat sortiment av Ovikens fantastiska ostar. Med sig fick de också en möjlighet att boka upp sig på 140 av de lamm som skulle födas under kommande säsong. En febril aktivitet startade. Vem skulle erbjudas delikatesserna först? Ett erbjudande gick ut till ett antal kunder där först till kvarn var det som gällde. Inom ett par veckor var de 140 lammen uppbokade till olika restauranger. Långt innan de ens var födda. Nu var det bara att vänta. I juli var det dags för tackorna att lamma, och ytterligare någon dryg månad senare var det dags för slakt. I slutet av september var det sista lammet styckat och utlevererat från Färskvaruhallen. Nu väntar vi spänt på nästa vår och hoppas få ta del av minst lika många av dessa fantastiska lamm.

9 9

10 10 Vilda smaker Vilt är en viktig del av vår svenska mattradition och kultur. Och kanske har viltkött aldrig varit så rätt i tiden som nu. Av vilt kan du laga modern mat i samklang med naturen, näringsriktig och klimatsmart. Precis vad många gäster efterfrågar. Att tillaga ren Visst är det lyxigt om man får tag i färskt kött, men fryst ren fungerar också jättebra. Bara man tinar upp det långsamt och försiktigt. Det är viktigt att inte tillaga köttet med lågtemp, då det lätt får en leveraktig smak. Och om man översteker blir det grynigt. En innertemperatur på grader i 170 grader ugn, blir perfekt. Sen måste man låta köttet vila, gärna på ett galler. När det svalnat kan man köra in det snabbt i ugn eller salamander igen. Etiskt och ekologiskt Renen betar inte på bearbetad mark och har inte transporterats långväga. Renarna föds fria, lever fria i naturen och betar naturligt och ekologiskt foder. Det gör att köttet är helt fritt från antibiotika, färgämnen, nitrit och andra främmande tillsatser. Helt naturligt ekologiskt. I Färskvaruhallen hittar du hjort, and och annat vilt. Både från Sverige och jaktmarker runt om i världen. Färskt i säsong, fryst året runt. Rennäring Renskötseln är en stark samisk näring som är förbehållen samerna, enligt Sveriges grundlag. All rennäring bygger på det fria naturbetet eftersom renar är vandringsdjur. Det finns runt renar i Sverige och varje år slaktas ca Ett riktigt superkött Renkött är både magert och proteinrikt. Det lilla fett som finns i köttet har högre halt av Omega-3 än vad fett från tamboskap har. Det är också rikt på vitaminer och mineraler såsom järn, selen, kalcium och andra mineraler.

11 Vår nya råvaruguide Nu har vi uppdaterat vår bloggsida farskvaruhallen.se med nytt utseende och även lagt till en råvaruguide där man kan leta efter grönsaker som har bäst kvalitet och pris för just denna säsong. Allt för att man ska kunna planera sin meny med de bästa råvarorna till rätt pris. Du kan även läsa hur grönsakerna ska förvaras på bästa sätt, lite förslag på vad de passar till plus lite nördig information som alltid är kul att läsa. Använd dig av vår råvaruguide

12 Vi tar omvägarna, du tar genvägen. Den som söker allra längst bort, i vilda marker och fjärran avkrokar, finner de allra finaste läckerheterna. Vi ger oss inte förrän vi sökt upp de bästa råvarorna. Och hur många omvägar vi än måste ta, så finns det alltid en genväg för dig. Välkommen till Färskvaruhallen! Omväg #42 NIBBLE GÅRD Den som hittar till Nibble Gård är nästan framme i Toscana. Gården är känd för sin omsorg om att ge grisarna ett lugnt lyckligt liv. Tack vara samarbetet med Riccardo Subissati, en av de bästa italienska charkuteristerna, har Nibble nu blivit omtalat för sin prosciutto, salami och salsiccia vars make inte går att finna norr om Bologna. Omväg #86 HAGBY GÅRD På Hagby Gård möter vi Jenny, Sven-Åke och deras kycklingar. Det är lätt att förstå varför de blivit favoriten för alla som vill att fågel ska smaka fågel på riktigt. Här har kycklingarna ett gott liv. De går ute eller inne som de vill, äter spannmål som är ekologiskt odlat på egen gård och växer sakta men säkert till verkliga läckerbitar. Omväg #77 BRÖDERNA WIKSTRÖMS Vi tar vägen från Visby mot Ljugarn och svänger av mot Stafva Gård. Här sker ett tyst men målmedvetet uppror mot massproducerad tråkig mat. Bröderna Wikströms skapar delikatesser i världsklass: rosmarinpancetta, lammburgare, tryffelsmör, enbärssenap. Och en lufttorkad sopressa som ensam är värd resan. Omväg #36 GOTHEMSGÅRDEN Efter Romakloster slingrar vägen förbi Båtels och Kyrkebinge fram till Gothemsgården. Vi tittar in i gårdsbutiken och hittar pinfärskt lamm, kalv och nötkött. Här finns också färsbiffar, korv och andra rökta godsaker efter gårdens egna recept. Fler godsaker från gården finns i Färskvaruhallen. Vi berättar gärna mer om alla möjligheter Färskvaruhallen ger dig, ring oss på eller kika in på farskvaruhallen.se.

13 Styckningsschema nötkött Rostas Rostlock Sirloin/Picanha Rostbiff Heart of rump Filé Tenderloin Biffrad, T-ben, Clubstek Striploin, T-bone, Clubsteak Njurtapp Hanger steak Entrecôte Ribeye roll Högrevshjärta Chuck Eye Roll Rulle Eye round denuded Högrev Chuck roll Oxkind Cheeks Ytterlår, Innerlår Silverside, Topside Hals Neck Fransyska Knuckle Oxbringa Brisket Rostbiffspets Triangelsteak/Tri-tip Bogbladfilé Teres major Oxsvans Tail Bogrulle Hanging tender Bogbladstek Flat iron steak Baklägg Shank Flankstek Flank steak Inside- & outside skirt Bringa med ben Short ribs Framlägg Foreshank Bogblad Topblade Bog Clod heart Råvaruguide: Läs mer om de olika detaljerna i vår råvaruguide på farskvaruhallen.se/ravaror

14 Styckningsschema f läskkött Skinka Kotlettrad, Kamben, Racks Baklägg Sida Filé Secreto Iberico Tunna- & tjocka revbensspjäll Pluma Iberico Grisfötter Karré Presa Iberico Framlägg Bog Karré Iberico Halsbit Råvaruguide: Läs mer om de olika detaljerna i vår råvaruguide på farskvaruhallen.se/ravaror

Kött. Färskvaruhallens urval från gårdar, skog och äng.

Kött. Färskvaruhallens urval från gårdar, skog och äng. 1 Kött Färskvaruhallens urval från gårdar, skog och äng. 2 Claes Bäck i Färskvaruhallens hängmörningsrum. Vill du göra en egen mörningsspecifikation, eller bara komma och kika? Hör av dig till din säljare

Läs mer

Lathund för styckningsdetaljer. Fläskkött

Lathund för styckningsdetaljer. Fläskkött Lathund för styckningsdetaljer Fläskkött Detaljstyckning av gris med användningsområden Köttet är styckat anatomiskt, det vill säga att detaljerna styckas ut efter de naturliga hinnor som finns runt om

Läs mer

Kött. Det du äter när du äter kött består av. Muskler. Fett. Bindväv MÖRT KÖTT

Kött. Det du äter när du äter kött består av. Muskler. Fett. Bindväv MÖRT KÖTT Kött Det du äter när du äter kött består av Muskler Fett Bindväv MÖRT KÖTT Kött som har varit mycket i arbete har grövre muskeltrådar och mer bindväv. Det gör att vi tycker att köttet är grövre och segare

Läs mer

Gott och saftigt griskött från svenska gårdar. Från svenska gårdar sedan 1899

Gott och saftigt griskött från svenska gårdar. Från svenska gårdar sedan 1899 Gott och saftigt griskött från svenska gårdar. Från svenska gårdar sedan 1899 Scan Piggham antagligen världens bästa griskött Sveriges befolkning föredrar svenskt griskött framför utländskt. Och det är

Läs mer

Kött & Chark. Köttkatalogen 2015:2 Restaurang & Storkök

Kött & Chark. Köttkatalogen 2015:2 Restaurang & Storkök Kött & Chark Köttkatalogen 2015:2 Restaurang & Storkök Kötthandel i tre generationer Redan på 1930-talet stod Gunnar Dafgård på torget i Lidköping och sålde kött och charkuterier. Sedan dess har vi fortsatt

Läs mer

Svensk unggris. inspiration & recept

Svensk unggris. inspiration & recept Svensk unggris inspiration & recept Mört och saftigt premiumkött Svensk unggris föds upp i liten skala runtom i Sverige. Det är en ung gris som väljs ut för sina goda egenskaper. Det speciella med den

Läs mer

GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING

GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING 1 Referens Svensk standard 2 Ragnarsson Treraskors, 100 kg/6 mån 3 Ragnarsson Treraskors, 120 kg/7 mån 4 Domta Berkshire 100% 5 Lillehemgrisen Linderödsvin/Vildsvin

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt Jordbruksinformation 2 2016 Starta eko ungnöt Foto: Mats Pettersson Börja med ekologisk produktion av ungnöt Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt nötkött. I Sverige

Läs mer

Hur säkerställer vi kvaliteten på. viltkött? Seminarium KSLA och Svenska Viltmatakademien 26 september 2014. Eva Wiklund & Gunnar Malmfors

Hur säkerställer vi kvaliteten på. viltkött? Seminarium KSLA och Svenska Viltmatakademien 26 september 2014. Eva Wiklund & Gunnar Malmfors Hur säkerställer vi kvaliteten på viltkött? Seminarium KSLA och Svenska Viltmatakademien 26 september 2014 Eva Wiklund & Gunnar Malmfors Köttkvalitet Bakterier? Radioaktivitet? Hållbarhet? ph-värde? Fetthalt?

Läs mer

NOGA UTVALDA DELIKATESSER MAJSKYCKLINGBRÖSTFILÉ NORSK LAX: VARMRÖKT, GRAVAD, KALLRÖKT & RIMMAD SVENSKT KÖTT AV PREMIUMKVALITET

NOGA UTVALDA DELIKATESSER MAJSKYCKLINGBRÖSTFILÉ NORSK LAX: VARMRÖKT, GRAVAD, KALLRÖKT & RIMMAD SVENSKT KÖTT AV PREMIUMKVALITET Sortimentslista höst 2016 NOGA UTVALDA DELIKATESSER MAJSKYCKLINGBRÖSTFILÉ NORSK LAX: VARMRÖKT, GRAVAD, KALLRÖKT & RIMMAD SVENSKT KÖTT AV PREMIUMKVALITET 2 MARTIN & SERVERA PREMIUM SORTIMENT En lista över

Läs mer

NOGA UTVALDA DELIKATESSER KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI NORSK LAX ÄKTA MAJONNÄS

NOGA UTVALDA DELIKATESSER KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI NORSK LAX ÄKTA MAJONNÄS Sortimentslista höst/vinter 2015 NOGA UTVALDA DELIKATESSER KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI NORSK LAX ÄKTA MAJONNÄS 2 MARTIN & SERVERA PREMIUM Delikatesserna under varumärket Martin Olsson

Läs mer

Styckningsdetaljers användningsområde. Nötkött Griskött Lammkött Kalvkött

Styckningsdetaljers användningsområde. Nötkött Griskött Lammkött Kalvkött Styckningsdetaljers användningsområde. Nötkött Griskött Lammkött Kalvkött För att laga mat krävs det kunskap om råvarorna och hur man använder råvarorna på rätt sätt. Låt råvarorna bestämma vilken matlagningsmetod

Läs mer

KÄLLUNDAGRISENS LIV SUGGOR PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS SUGGAN & GALTEN SUGGOR & SMÅGRISAR UPPFÖDNING AV SLAKTGRISAR MOBILE ORGANIC PIGGERY

KÄLLUNDAGRISENS LIV SUGGOR PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS SUGGAN & GALTEN SUGGOR & SMÅGRISAR UPPFÖDNING AV SLAKTGRISAR MOBILE ORGANIC PIGGERY I den här utställningen får du veta hur grisuppfödningen går till på Källunda Gård och hur vi arbetar för att grisarna ska ha det bra samtidigt som de kommer till nytta i jordbruket. På den här sidan ser

Läs mer

FÄRSKVAROR NÄRKE KÖTT TEYS. Art nr Produkt Fryst/kylt Förpackning Land DINGLEY DELL. Kylt 3,6 kg/krt Storbritannien Käsenkeiner DIRECT MEAT

FÄRSKVAROR NÄRKE KÖTT TEYS. Art nr Produkt Fryst/kylt Förpackning Land DINGLEY DELL. Kylt 3,6 kg/krt Storbritannien Käsenkeiner DIRECT MEAT FÄRSKVAROR NÄRKE KÖTT Art nr Produkt Fryst/kylt Förpackning 498766 Biff med ben Kylt 10 kg Sverige 517474 Dubbelbiff Kylt 13-18 kg Sverige 486605 Entrecôte KRAV Kylt Sverige TEYS 892125 Entrecôte Hereford

Läs mer

Lathund för styckningsdetaljer NÖTKÖTT

Lathund för styckningsdetaljer NÖTKÖTT Lathund för styckningsdetaljer NÖTKÖTT Detaljstyckning av nöt med användningsområden Nötdjurets slaktkropp delas upp i framdel och bakdel. Normal industriell styckning ger tio benfria detaljer med tre

Läs mer

NOGA UTVALDA DELIKATESSER TILL SOMMARMATEN ÄKTA MAJONNÄS NORSK LAX: VARMRÖKT, GRAVAD, KALLRÖKT & RIMMAD KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI

NOGA UTVALDA DELIKATESSER TILL SOMMARMATEN ÄKTA MAJONNÄS NORSK LAX: VARMRÖKT, GRAVAD, KALLRÖKT & RIMMAD KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI Sortimentslista sommar 2016 NOGA UTVALDA DELIKATESSER TILL SOMMARMATEN ÄKTA MAJONNÄS NORSK LAX: VARMRÖKT, GRAVAD, KALLRÖKT & RIMMAD KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI 2 MARTIN & SERVERA PREMIUM

Läs mer

Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel.

Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel. Klas Lindberg Modern restaurangrätt 14 portioner Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel. Allt kött, mejeri och grönsaker är i största möjliga mån ekologiska eller kravmärkta

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

POÄNGBEDÖMNING Kock Totalt Snitt Nr Råvara

POÄNGBEDÖMNING Kock Totalt Snitt Nr Råvara GRIS SMAKMÖTET 2018 PROVNINGSORDNING 1 Skärshult 2 Bergsgård 3 Gunnargård 4 Onsberga 5 Onsberga 6 Närsjö gård 7 Blekslätten Yorkshire/Sv. Lantras Pigham Linderödsvin Linderöd/ Linderöd/ POÄNGBEDÖMNING

Läs mer

MATENS KLIMATPÅVERKAN

MATENS KLIMATPÅVERKAN MATENS KLIMATPÅVERKAN - VILKEN FÖRBÄTTRINGSPOTENTIAL FINNS? Britta Florén VGR miljönämnd 1 mars 2018, Mariestad Research Institutes of Sweden BIOVETENSKAP OCH MATERIAL JORDBRUK OCH LIVSMEDEL Vad är stort

Läs mer

SVENSKA. Sortiment av. Fläsk och nötkött från De Groene Weg

SVENSKA. Sortiment av. Fläsk och nötkött från De Groene Weg SVENSKA Sortiment av Fläsk och nötkött från De Groene Weg 1 Från föregångare till inhemsk marknadsledare De Groene Weg grundades 1981, inspirerade av ett engagemang i djurens väl och i miljön, men huvudsakligen

Läs mer

Välkommen. Till din nya favoritbutik i Uddevalla!

Välkommen. Till din nya favoritbutik i Uddevalla! Välkommen Till din nya favoritbutik i Uddevalla! Varmt välkomna till oss! /Kenneth och Daniel Med maten och kunden i fokus! Nu har vi öppnat! Välkommen till Uddevallas nya matbutik där färska och fina

Läs mer

Foodservice. Nytt prestigefullt uppdrag för Scan. En hållbar djurhållning VÄLJ KÖTT NOGA. Smaken sitter i detaljerna!

Foodservice. Nytt prestigefullt uppdrag för Scan. En hållbar djurhållning VÄLJ KÖTT NOGA. Smaken sitter i detaljerna! Foodservice Nytt prestigefullt uppdrag för Scan En hållbar djurhållning Smaken sitter i detaljerna! VÄLJ KÖTT NOGA Korta fakta Välkommen Korta fakta 29,47 % Kött och chark står för 29,47 % av omsättningen

Läs mer

NÖT SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING

NÖT SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING NÖT SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING 1 Referens Svensk standard 2 Ejmunds Simgus 3 Böja Stommen Ko 4 Kårtorps Ko 5 Göranstorp Ko 6 Hagshult Ko 7 Rafna Angus 8 Sunnanhed Fjällko 9 Gröna Gårdar Hereford POÄNGBEDÖMNING

Läs mer

Så här beställer du catering från Malmborgs

Så här beställer du catering från Malmborgs Så här beställer du catering från Malmborgs I samtliga våra butiker finns ett kök med kunniga kallskänkor. Allt du behöver göra för att beställa är att besöka delidisken i din närmsta Malmborgsbutik eller

Läs mer

Vi gör era egna hamburgare

Vi gör era egna hamburgare UTVALT från Kungsholmens Kött maj 2019 Vi gör era egna hamburgare På Kungsholmens Kött gör vi din favoritblandning och storlek på hamburgare namnet får du hitta på själv! KÖTT Hos oss är kött det allra

Läs mer

Prislista. 1 kg kryddade grillskivor av lamm

Prislista. 1 kg kryddade grillskivor av lamm Prislista Lilla grillådan 139:-/kg 8 st. bondeburgare á 150 g styck 1 kg kryddade grillskivor av lamm 1 kg marinerad fläskytterfilé 1 kg grillskivor av Mysinge nöt ca 4,2 kg som räcker till minst 10 personer.

Läs mer

Vinägretter är ofta baserade på olivolja, men med Sverigeskafferiets rapsolja kan man med stolthet göra svenska vinägretter.

Vinägretter är ofta baserade på olivolja, men med Sverigeskafferiets rapsolja kan man med stolthet göra svenska vinägretter. Sverigeskafferiets rapsoljor Stek, grilla och rosta med Sverigeskafferiets nyttiga rapsoljor. Perfekta smaksättare till varmt och kallt. Njut som nyttig dressing direkt på sallader. Innehåller massor av

Läs mer

Biffiga stutar ska ge kött av guldklass

Biffiga stutar ska ge kött av guldklass Biffiga stutar ska ge kött av guldklass Tunga köttrasstutar kan bli kvalitetskött. Det visar en pilotstudie på 30 stutar i Skåne som slaktats på Team Ugglarp. Det kan tyckas som en udda idé att kastrera

Läs mer

DIN RESTAURANGGROSSIST KÖTT & FÅGEL

DIN RESTAURANGGROSSIST KÖTT & FÅGEL DIN RESTAURANGGROSSIST KÖTT & FÅGEL Här hittar du Axfood Snabbgross hela beställningssortiment av färsk och fryst Kött & Fågel HANDLA I BUTIK KÖR HEM VARORNA SJÄLV ELLER HANDLA I VÅR E-HANDEL FÅ VARORNA

Läs mer

Färskvarulista. Ett urval av kött, fisk, fågel och ost. Januari 2014

Färskvarulista. Ett urval av kött, fisk, fågel och ost. Januari 2014 Färskvarulista Ett urval av kött, fisk, fågel och ost Januari 2014 För extrapriser titta i våra kampanjer Färskvarubörsen och Smakfullt. För odinarie priser kontakta din säljare. Vi kan färskvaror! I Färskvarulistan

Läs mer

Kött. Kött. Håkan Fällman. Håkan Fällman. Gedigen köttkunskap. välja. hantera. tillaga. med förord av Leif Mannerström

Kött. Kött. Håkan Fällman. Håkan Fällman. Gedigen köttkunskap. välja. hantera. tillaga. med förord av Leif Mannerström Håkan Fällman Gedigen köttkunskap Vår längtan efter riktigt bra råvaror blir allt starkare. Samtidigt vill vi laga god mat till ett vettigt pris. I Kött välja, hantera, tillaga lär styckmästare Håkan Fällman

Läs mer

Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV

Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV Du ska årligen lämna uppgifter om din produktion till KRAV och säkerställa att de är aktuella och korrekta. Det kan göras

Läs mer

Världens närmaste mat

Världens närmaste mat Sv Sigill A6_g 07-06-19 12.32 Sida 1 Världens närmaste mat En skrift som vill inspirera dig till att välja mat som är lite bättre Sv Sigill A6_g 07-06-19 12.32 Sida 2 Vi bryr oss precis som du Svenskt

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

SMAKSTART VÄSTERNORRLAND

SMAKSTART VÄSTERNORRLAND Seminariedag med Håkan Fällman 30 september 2011 Rapport från Seminariedag Nötkött och Ätkvalitet Ansvarig för seminariedagen var Smakstart Västernorrland i samarbete med Västernorrlands Köttklubb. Bakgrund

Läs mer

Tips för bästa långkoket

Tips för bästa långkoket 26 jan 2017 Tips för bästa långkoket Skribent: Vin & Matguiden Vi har samlat lite enkla tips för att du ska lyckas med ett bra långkok och en riktigt god vintergryta. 1. Om du har tid så bryn ingredienser

Läs mer

KÖTT CHARK FÄRDIGMAT FÄRS KONSERV PORTION EKOLOGISKT JUL NÄRINGSVÄRDE. Ekologisk

KÖTT CHARK FÄRDIGMAT FÄRS KONSERV PORTION EKOLOGISKT JUL NÄRINGSVÄRDE. Ekologisk Ekologisk Vår nya Ekologiska märkning Scan är och har länge varit pionjärer inom svensk ekologisk mat. Vi har tillverkat ekologiska produkter i snart 20 år. Vi tror att det bästa sättet att stimulera till

Läs mer

GRILLA VILT INSPIRATION OCH LÄCKRA GRILLRECEPT FÖR DIG SOM UPPSKATTAR DET GODA I LIVET

GRILLA VILT INSPIRATION OCH LÄCKRA GRILLRECEPT FÖR DIG SOM UPPSKATTAR DET GODA I LIVET GRILLA VILT INSPIRATION OCH LÄCKRA GRILLRECEPT FÖR DIG SOM UPPSKATTAR DET GODA I LIVET Grilla Vilt är något alldeles extra Receptsamlingen med grillat från åke P är här. Fullproppad med unika recept med

Läs mer

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS I den här utställningen får du lära dig om hur grisarna har det här på Källunda. Följ tavlorna runt för att få veta hur grisarnas liv ser ut. MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS

Läs mer

TIO GODA SKÄL ATT ÄTA SVENSKT KÖTT. goda skäl

TIO GODA SKÄL ATT ÄTA SVENSKT KÖTT. goda skäl TIO GODA SKÄL ATT ÄTA SVENSKT KÖTT 10 goda skäl goda skäl att äta svenskt kött Kunskapen om maten ökar och allt fler vill göra medvetna val, både för sin egen hälsas skull och för miljön. I dag är trenden

Läs mer

Frågor och svar om norsk odlad lax.

Frågor och svar om norsk odlad lax. Frågor och svar om norsk odlad lax. Lax är en av världens mest populära matfiskar. Varje dag serveras 14 miljoner portioner norsk odlad lax över hela jorden. Bara några timmar efter det att laxen tagits

Läs mer

Förr. I dag då många pratar om lokal- och närproducerat så kan det vara skönt att veta att vi på Dahlmans alltid tänkt i dessa banor.

Förr. I dag då många pratar om lokal- och närproducerat så kan det vara skönt att veta att vi på Dahlmans alltid tänkt i dessa banor. God mat sedan 1924 Förr NU Mariehamns Korvmakeri grundades 1924 av Wilhelm Johannes Dahlman. Korvfabriken låg då i en enkel källar lokal och råvaran kom oftast från byslaktare i närheten. Av många skäl

Läs mer

SORTIMENTSKATALOG. Nötkött, fläskkött, lammkött, kalvkött, kycklingkött och chark för restaurang och storhushåll.

SORTIMENTSKATALOG. Nötkött, fläskkött, lammkött, kalvkött, kycklingkött och chark för restaurang och storhushåll. SORTIMENTSKATALOG Nötkött, fläskkött, lammkött, kalvkött, kycklingkött och chark för restaurang och storhushåll. Välkommen till HKScan Vi är ett av norra Europas största livsmedelsföretag inom kött, fågel,

Läs mer

Prislista paket fläskkotletter utan ben ( 4 i varje ) 1,5 kg. 2 paket karréskivor utan ben (4 i varje ) 1,5 kg

Prislista paket fläskkotletter utan ben ( 4 i varje ) 1,5 kg. 2 paket karréskivor utan ben (4 i varje ) 1,5 kg Prislista 2014 Västersläts grillåda 69:-/kg 1,5 kg fläskytterfilé 2 kg benfria kotletter 1,5 kg benfria karréskivor 2 kg grillribs 1 kg skinkgrytbitar 2,5 kg fläskfärs 3 kg grillskivor av skinka 0,5 kg

Läs mer

Studieplan till DEN VILDA MATEN. Styckning av klövvilt. sid X

Studieplan till DEN VILDA MATEN. Styckning av klövvilt. sid X Studieplan till DEN VILDA MATEN Styckning av klövvilt sid X Innehåll Inledning... sid 3 Styckning av älg och större hjortar Styckning av lår på bänk... sid 4 Finputs av framdelskött... sid 5 Finputs av

Läs mer

Låt oss presentera ZiwiPeak Beef. Ännu ett helt naturligt, näringsrikt val för husdjuret du älskar!

Låt oss presentera ZiwiPeak Beef. Ännu ett helt naturligt, näringsrikt val för husdjuret du älskar! Låt oss presentera ZiwiPeak Beef Ännu ett helt naturligt, näringsrikt val för husdjuret du älskar! Vårt Nötkött. Märkbart mycket bättre Nötköttet vi använder kommer från djur som är gräsuppfödda på Nya

Läs mer

Årets godaste matgåvor. kylvaror!

Årets godaste matgåvor. kylvaror! K A R I N S M A T G Å V O R 2015 Årets godaste matgåvor Ej 1 Låt oss hjälpa er till en smakfull lösning! För 25:e året i rad har vi glädjen att presentera ett nytt fräscht sortiment av Matgåvor att glädja

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. dikor

Jordbruksinformation Starta eko. dikor Jordbruksinformation 1 2016 Starta eko dikor Foto: Urban Wigert Börja med ekologisk dikoproduktion Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt kött. Därför ökar efterfrågan

Läs mer

CHEF DE PARTIE KÖTT. Direkt från proffsköket

CHEF DE PARTIE KÖTT. Direkt från proffsköket CHEF DE PARTIE KÖTT Direkt från proffsköket LAGA KÖTT SOM PROFFSEN Chef de partie är franska för linjekock och speglar den militäriska ordning som råder i ett restaurangkök. Varje linjekock, på engelska

Läs mer

Prislista 2015. Västersläts grillåda - naturell

Prislista 2015. Västersläts grillåda - naturell Prislista 2015 Västersläts grillåda - naturell 78:-/kg 1,5 kg fläskytterfilé 2 kg benfria kotletter i skivor 1,5 kg benfria karréskivor 2 kg grillribs 1 kg skinkgrytbitar 2,5 kg fläskfärs 3 kg skivor av

Läs mer

Bäckenbenshängt nötkött från svenska köttrasdjur. Från svenska gårdar sedan 1899

Bäckenbenshängt nötkött från svenska köttrasdjur. Från svenska gårdar sedan 1899 Bäckenbenshängt nötkött från svenska köttrasdjur. Från svenska gårdar sedan 1899 Nöjda gäster kommer tillbaka Att gå på restaurang är en helhetsupplevelse för alla sinnen. En fullsatt krog med rätt stämning

Läs mer

GUTE Snacks. Rotfruktschips med getostkra m 45 kr. Pommes frites med cheddardipp 55 kr. Rostade marconamandlar 55 kr

GUTE Snacks. Rotfruktschips med getostkra m 45 kr. Pommes frites med cheddardipp 55 kr. Rostade marconamandlar 55 kr GUTE Snacks Rotfruktschips med getostkra m 45 kr Pommes frites med cheddardipp 55 kr Rostade marconamandlar 55 kr Oliver, marinerade i vitlök och chili 45 kr Friterade risottobollar med mozzarella och

Läs mer

Kronfågel är bra mat från Lantmännen. Värt att veta. Därför är kyckling från Kronfågel så bra!

Kronfågel är bra mat från Lantmännen. Värt att veta. Därför är kyckling från Kronfågel så bra! Kronfågel är bra mat från Lantmännen Värt att veta Därför är kyckling från Kronfågel så bra! Allt som oftast kyckling Kycklingrecepten fi nns överallt omkring oss i kokböcker, tidningar, TV, radio och

Läs mer

Mål resurshushållning i kursplanen

Mål resurshushållning i kursplanen RESURSHUSHÅLLNING Mål resurshushållning i kursplanen Ha kunskaper om resurshushållning för att kunna välja och använda metoder, redskap och teknisk utrustning för matlagning Kunna planera, tillaga, arrangera

Läs mer

Hur föds svenska fullblod upp?

Hur föds svenska fullblod upp? Hur föds svenska fullblod upp? Ett fördjupningsarbete av Caroline Söderberg och Gabriella Carlsson, Steg 3 2011 1 Inledning Alla uppfödare vill föda upp hållbara, snabba och framgångsrika hästar. Alla

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick

Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick Christel Cederberg, Institutionen Energi & Miljö, Chalmers Birgit Landquist, Miljö & Uthållig Produktion, SIK

Läs mer

Det är inte längre en hemlighet var det naturligt saftigare och godare grisköttet kommer ifrån. Nu är all vår Rapsgris gårdsmärkt.

Det är inte längre en hemlighet var det naturligt saftigare och godare grisköttet kommer ifrån. Nu är all vår Rapsgris gårdsmärkt. Det är inte längre en hemlighet var det naturligt saftigare och godare grisköttet kommer ifrån. Nu är all vår Rapsgris gårdsmärkt. Rapsgris med unik gårdsmärkning! Hösten 2017 gårdsmärktes hela vårt sortiment

Läs mer

Korta fakta om svensk nötköttsproduktion. Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk nötköttsproduktion

Korta fakta om svensk nötköttsproduktion. Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk nötköttsproduktion Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk nötköttsproduktion Gör en översyn av svensk djurskyddslagstiftning för en bättre balans mellan djuromsorg och konkurrenskraft. Utforma ersättningar som

Läs mer

Att lyckas med kött. Simon Laiti ger tips. Välj rätt kött Stekning Grillning Mariander/glace

Att lyckas med kött. Simon Laiti ger tips. Välj rätt kött Stekning Grillning Mariander/glace Att lyckas med kött Simon Laiti ger tips Välj rätt kött Stekning Grillning Mariander/glace Gör det bästa av ditt kött För att få till en riktigt god kötträtt krävs bra råvaror, men lika viktigt är det

Läs mer

ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung

ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung Rapport ICAs kundpanel November 2014 Om ICAs kundpanel ICAs kundpanel rekryterades under sommaren 2011 och innehöll vid undersökningstillfället cirka 2900 kunder.

Läs mer

KYL&FRYS PRODUKTKATALOG. Dr o g a Ko l i n sk a

KYL&FRYS PRODUKTKATALOG. Dr o g a Ko l i n sk a KYL&FRYS PRODUKTKATALOG Dr o g a Ko l i n sk a Välkommen till Plivit Trade Plivit Trade AB är Sveriges ledande grossist för livsmedelsprodukter från Sydeuropa! Vårt starka och kompletta utbud av fler än

Läs mer

EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV

EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV STEAKHOUSE EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV BÄTTRE BURGARE FRÅN LINDSTRÖMS Vi är ett litet livsmedelsföretag med stora planer. Huvudkontoret ligger i Kristinehamn i Värmland men våra

Läs mer

Regionala produkter från hela Sverige

Regionala produkter från hela Sverige Regionala produkter från hela Sverige Produkter skapade med kärlek, kunskap och tradition från olika delar av vårt avlånga land. Läs mer och inspireras från ett urval av våra producenter. Regionala produkter

Läs mer

Våra finaste delikatesser

Våra finaste delikatesser Våra finaste delikatesser Sortimentslista hos Martin Olsson Cashar April 2015 Våra finaste delikatesser heter nu MARTIN OLSSON KAFFE Kaffe kommer från ett träd som beskärs till en buske. Det är de två

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer

KLIMATSMARTA MATTIPS

KLIMATSMARTA MATTIPS KLIMATSMARTA MATTIPS RÄDDA RÅVARAN För de allra flesta livsmedelsprodukter så sker det största bidraget till miljöpåverkan tidigt i produktionskedjan (i odling, djurhållning och fiske). Därför är det extra

Läs mer

Sortimentskatalog Restaurang & storkök

Sortimentskatalog Restaurang & storkök Sortimentskatalog Restaurang & storkök Välkommen till Dafgårds Vi är en unik restauranggrossist som tillverkar många av de produkter vi levererar. Våra fokusområden är kött, chark, bröd och bakverk. Över

Läs mer

Slaktmognadsbedömning. En enkel handledning

Slaktmognadsbedömning. En enkel handledning Slaktmognadsbedömning En enkel handledning Slaktmognad - fettansättning Det är i första hand fettansättningen som avgör om ett djur är slaktmoget eller inte, alltså inte vikt eller formklass. Ett djur

Läs mer

Vet du att ni kan få glutenfria, fat från oss på Toppenköket? Toppenbutiken 040 45 39 15 Catering 040 45 91 89

Vet du att ni kan få glutenfria, fat från oss på Toppenköket? Toppenbutiken 040 45 39 15 Catering 040 45 91 89 Vet du att ni kan få glutenfria, mjölkfria fat från oss på Toppenköket? Toppenbutiken 040 45 39 15 Catering 040 45 91 89 Detta erbjuder vi på Toppen: Delikatesser När du vill unna dig något extra! Bli

Läs mer

8 Goda skäl att välja svenskt griskött

8 Goda skäl att välja svenskt griskött 8 Goda skäl att välja svenskt griskött Du väljer Visst känner du igen uttrycket Man blir vad man äter. Men har du också tänkt på, att du vid ditt val av mat inte bara påverkar dig själv och din kropp?

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

Färskvaror DOVHJORTSTEK BENFRI VILTSKAV PÅ HJORTSTEK KÖTT CHARK FÅGEL FISK DELI OST NYHET! Vecka 2-4, 11-29 januari 2016 TVÄRSKOGS VILT

Färskvaror DOVHJORTSTEK BENFRI VILTSKAV PÅ HJORTSTEK KÖTT CHARK FÅGEL FISK DELI OST NYHET! Vecka 2-4, 11-29 januari 2016 TVÄRSKOGS VILT Färskvaror Vecka 2-4, 11-29 januari 2016 KÖTT CHARK FÅGEL FISK DELI OST DOVHJORTSTEK BENFRI Sverige Benfri, fryst Ca 1 kg/st, 8-9 kg/krt Art.nr 570341 kg138:00 BPU FLANKSTEK Grain fed. Uruguay Kyld 700

Läs mer

Sortimentskatalog Restaurang & storkök

Sortimentskatalog Restaurang & storkök Sortimentskatalog Restaurang & storkök Nu med 2016 års planeringskalender Välkommen till Dafgårds Vi är en unik restauranggrossist som tillverkar många av de produkter vi levererar. Våra fokusområden är

Läs mer

Skandinaviens främsta köttleverantör

Skandinaviens främsta köttleverantör prisfolder från quality meat AUGUST 2014 JUST NU! PRISERBJUDANDEN MÅNADENS RECEPT Skandinaviens främsta köttleverantör sortiment Under vårt varumärke Quality Meat ingår ett brett sortiment av styckningsdetaljer

Läs mer

Detta händer mjölken från kon till dess vi kan köpa den i paket i affären.

Detta händer mjölken från kon till dess vi kan köpa den i paket i affären. Mjölk Mjölk betraktas som ett av våra nyttigaste livsmedel. Det beror på att den innehåller så många av de näringsämnen som är särskilt viktiga för kroppen. De viktigaste ämnena är kalcium ( C), protein,

Läs mer

SVEALAND. regionalt. sortimentslista augusti 2017

SVEALAND. regionalt. sortimentslista augusti 2017 regionalt sortimentslista augusti 2017 10 ANDERSSON & TILLMAN 442798 Biff med kappa kylt 12 kg Lokalt lager 442863 Biff skinnad 4 kg kylt 12 kg Lokalt lager 501957 Brisket ca 3kg kylt 12 kg Lokalt lager

Läs mer

Gödkalv Mellankalv 2009

Gödkalv Mellankalv 2009 Gödkalv 2009 Andel i klasserna procent Medel- Andel i *grupperna Region Antal E+ E E- U+ U U- R+ R R- O+ O O- P+ P P- poäng * ** *** Syd 51 0 0 0 0 0 0 2 2 10 33 10 24 14 6 0 5,0 4 45 51 Nord 1 0 0 0 0

Läs mer

Uppåt för nöt och gris i KRAV-slakten 2004

Uppåt för nöt och gris i KRAV-slakten 2004 Uppåt för nöt och gris i KRAV-slakten 2004 Ekokötts årliga genomgång av statistiken kring KRAV-slaktade djur. MARIA ALARIK YLVA ÅKERFELDT KRAV-slakt 1998-2004 25000 2004 års slaktstatistik visar en positiv

Läs mer

Glöggmums & julfrukt!

Glöggmums & julfrukt! Glöggmums & julfrukt! Läs mer och hitta recept på www.hebe.se eller scanna in QR-koden. Julens frukter Genom att lyfta fram ett gottebord med julens frukter tidigt ökar du markant dina försäljningssiffror

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

SMAKSTART VÄSTERNORRLAND

SMAKSTART VÄSTERNORRLAND Ett samarbete mellan Smakstart och LRF Västernorrland Minnesanteckningar från Vad kan jag skicka till slakteriet? Gålsjö Bruk 2011-11-23 och Matfors 2011-11-24 Bakgrund till dessa träffar var huvudfrågan:

Läs mer

Värm gästerna med en god soppa. UTVALT från Kungsholmens Kött NOVEMBER 2018

Värm gästerna med en god soppa. UTVALT från Kungsholmens Kött NOVEMBER 2018 UTVALT från Kungsholmens Kött NOVEMBER 2018 Värm gästerna med en god soppa HÄR EN SMAKRIK pumpasoppa med räkor. Pumpa får du köpa någon annanstans men räkor har vi såklart på Kungsholmens Kött. KÖTT Hos

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 43 a Tandooristekt kyckling med tzatziki b Persiljestekt fläskytterfilé med rostade rotfrukter c Vego tacopaj ica.se/matkasse a3dagar 4

Läs mer

Beteskrav inga problem! Men hur löser vi det.

Beteskrav inga problem! Men hur löser vi det. Beteskrav inga problem! Men hur löser vi det. (Foto Per Persson) Betesföreningen och Skånesemin anordnade en betesdag på Gunnaröd för att visa att det går att få till en bra betesdrift även om man har

Läs mer

The purest meat on the planet? Upptäck det goda köttet från vårt grannland Finland.

The purest meat on the planet? Upptäck det goda köttet från vårt grannland Finland. The purest meat on the planet? Upptäck det goda köttet från vårt grannland Finland. Från landet med världens renaste vatten och luft 2 kommer vårt fantastiska kött Källor: UNESCO, WHO och Svenska lantbruksproducenternas

Läs mer

Limousin á la carte Produktionssätt

Limousin á la carte Produktionssätt 1 Limousin á la carte Produktionssätt Anvisningar för produktion och Information för konsumenten 2 Limousin á la carte Krav på produktionssätt som ställs på uppfödare Produktionsgårdar följer i sin verksamhet

Läs mer

MATENS KLIMATPÅVERKAN

MATENS KLIMATPÅVERKAN LÄRARHANDLEDNING Ämne: Biologi, Kemi, Svenska, Hem- och konsumentkunskap Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med lektionen är att eleverna får undersöka samband mellan vad vi äter och påverkan på klimatet. Eleverna

Läs mer

Nötköttsproduktion i Frankrike

Nötköttsproduktion i Frankrike Nötköttsproduktion i Frankrike erfarenheter från en studieresa Madeleine Magnusson, LBT - SLU Alnarp Elise Bostad, LBT - SLU Alnarp Anita Persson, LRF Skåne Jämförelser Frankrike Sverige Frankrike Sverige

Läs mer

Typfoderstater. för ekologisk nötköttsproduktion

Typfoderstater. för ekologisk nötköttsproduktion Typfoderstater för ekologisk nötköttsproduktion HS Konsult AB, Förord Typfoderstater för ekologisk nötköttsproduktion är framtagen av HS Konsult AB på uppdrag av Jordbruksverket. Skriften innehåller typfoderstater

Läs mer

Julbord på Hotel Skeppsholmen

Julbord på Hotel Skeppsholmen 03 dec 2015 Julbord på Hotel Skeppsholmen Skribent: Monika Österheim Restaurangen i Hotel Skeppsholmen i Stockholm med kökschef Magnus Johansson i spetsen värnar vårt svenska matarv och traditioner och

Läs mer

Resultatet av genuint hantverk och stor passion för hållbara, hälossamma produkter.

Resultatet av genuint hantverk och stor passion för hållbara, hälossamma produkter. FYRA SKÅNSKA GRYN Resultatet av genuint hantverk och stor passion för hållbara, hälossamma produkter. HÄLSA SÅ GOTT Den gröna hälsotrenden växer sig hela tiden starkare och allt fler gäster vill ha en

Läs mer

T S.M.A.R.T. Ät S.M.A.R.T Ät så att både kroppen och miljön mår bra MINDRE TOMMA KALORIER TRANSPORTSNÅLT STÖRRE ANDEL VEGETABILIER

T S.M.A.R.T. Ät S.M.A.R.T Ät så att både kroppen och miljön mår bra MINDRE TOMMA KALORIER TRANSPORTSNÅLT STÖRRE ANDEL VEGETABILIER Ät S.M.A.R.T Ät så att både kroppen och miljön mår bra S M A R T STÖRRE ANDEL VEGETABILIER Handlar om vad vi väljer att stoppa i kundvagnen. MINDRE TOMMA KALORIER ANDELEN EKOLOGISKT ÖKAS Handlar om hur

Läs mer

Nyskapat. Menigo. Sommaren 2018

Nyskapat. Menigo. Sommaren 2018 Nyskapat av Menigo Sommaren 2018 Tomater i hållbarhetens tecken - puréer & krossade 4 av 5 är ekologiska Odlade och producerade i Italien Smart förpackning - lätt att öppna och lyfta Samma egenskaper som

Läs mer

Utfodring av rekryteringsdjur och köttdjur

Utfodring av rekryteringsdjur och köttdjur Utfodring av rekryteringsdjur och köttdjur Proteinbehov Mjölkraskviga Inkalvning 24 månader Ålder Vikt Proteinbehov Lägsta energikoncentration 3 mån 1 14,6 g rp/mj 11, MJ/kg ts 7-8 mån 2 12,4 1,9 12 mån

Läs mer

Vi som älskar öppna landskap

Vi som älskar öppna landskap Vi som älskar öppna landskap Skånemejerier så mycket mer Du känner till Skånemejerier som en leverantör av ett brett utbud av goda skånska mejeriprodukter, goda juicer från Bravo och smakrika ostar såsom

Läs mer

Grovfoder till ekologiska kor. Rätt grovfoder för bättre produktion

Grovfoder till ekologiska kor. Rätt grovfoder för bättre produktion Grovfoder till ekologiska kor Rätt grovfoder för bättre produktion -93 naturbruksgymnasium i Piteå -94 började jobba åt avbytartjänst Avbytare, Djurskötare, hästskötare, ridlärare, drivit eget avbytarföretag,

Läs mer

STORKÖK PRODUKTKATALOG. Dr o g a Ko l i n sk a

STORKÖK PRODUKTKATALOG. Dr o g a Ko l i n sk a STORKÖK PRODUKTKATALOG Dr o g a Ko l i n sk a Välkommen till Plivit Trade Plivit Trade AB är Sveriges ledande grossist för livsmedelsprodukter från Sydeuropa! Vårt starka och kompletta utbud av fler än

Läs mer