SFF Kommunikationsstrategi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SFF Kommunikationsstrategi 2012-2016"

Transkript

1 SFF Kommunikationsstrategi Denna kommunikationsstrategi beskriver Svenska Fallskärmsförbundets arbete med intern och extern kommunikation och information. Dokumentet ska fungera som en vägledning för alla som arbetar inom förbundet, både anställda och förtroendevalda. Kommunikationsstrategin ska uppdateras vid behov och kompletteras årligen med en åtgärdsplan/kommunikationsplan. Gråmarkerade textstycken = externt informationsarbete, att utökas under senare delen av perioden. Syfte Ett effektivt kommunikationsarbete är en av de viktigaste förutsättningarna för att Svenska Fallskärmsförbundets strategiska mål uppnås. För att fallskärmshoppningen och vår organisation ska bli utvecklas i en positiv riktning är det första och viktigaste steget att bli starkare internt. Genom att kommunicera och samarbeta mer effektivt kan vi stötta varandra mer. Först då blir vi kraftfulla i dialogen med myndigheter och andra viktiga samarbetsorgan. Vår externa kommunikation ska stärka vår legitimitet (vårt existensberättigande) genom att visa upp vassa tävlingsinsatser och genom att berätta för omvärlden om vårt aktiva miljöarbete och vår uppvisningsverksamhet. De interna kommunikationsmålen ligger i fokus för kommunikationsplanen medan arbetet med de externa kommunikationsmålen kommer att lyftas fram mer under åren En väl fungerande organisation med nöjda och engagerade medlemmar ger tillväxt. Mål Effektiv verksamhet - ETT fallskärmsförbund (administration, klubbnytta, samverkan). Genom att förbättra den interna kommunikationen mellan förbundsstyrelse, kommittéer, RI, kansli och medlemmar kan Svenska Fallskärmsförbundet bli en proffsigare och mer effektiv organisation. Somlig information måste nå alla vid en viss tidpunkt (envägskommunikation) medan den interna diskussionen kring händelser och beslut har sin plats (dialog och diskussion). Grundläggande information måste ständigt finnas lätt åtkomlig och tillgänglig för alla som behöver söka den. Det måste också finnas bättre möjligheter än idag att söka information i olika mängd och djup efter eget behov. Det är dessutom viktigt att medlemmarna kan hitta varandra för erfarenhetsutbyten inom ramen för de roller man har (kassörer, instruktörer, kontrollanter). Effektiv verksamhet handlar också om att stärka förtroendevalda i deras roller och att öka tillgängligheten till expertkunskap i ämnen som ekonomi och juridik, med mera. Med bättre tillgång till kunskap, stöd och möjlighet till personlig utveckling blir det mer attraktivt och givande att arbeta ideellt.

2 Genom att göra all relevant information tillgänglig på alla nivåer, för olika grader av engagemang, förkunskap och intresse överbrygger vi och dom -känslan. - Protokoll/utredningar/källmaterial/bidragsunderlag. - Förklarande artikel i SFS. - Kort notis/nyhet på hemsidan. - Notis/puff i Facebookflöde. Transparens: insyn och delaktighet. Genom att förbundsstyrelsen och kommittéerna berättar mer om sin verksamhet löpande, även medan ärenden bereds, kan de medlemmar som vill bli mer delaktiga i verksamheten. En större öppenhet kring beslutsprocesser motverkar uppfattningar om vi och dem mellan medlem och förbundsstyrelse, ökar förtroendet för de som sitter i beslutande positioner och förbättrar beslutens innehåll eftersom de i större grad blir relevanta för dem det gäller. Vi måste också ständigt påminna om vart vi är på väg som förbund (vision och strategi) så att varje medlem vet vart vi ska och varför och kan sträva dit tillsammans. Hopptillgänglighet Genom bättre kommunikation kring evenemang som läger, riksstämma, tävlingar och förbundsutbildningar kan vi behålla fler av de redan verksamma hopparna och påverka dem att stanna längre i sporten genom att på ett tydligare sätt presentera möjligheter till utveckling och lärande. Genom att stärka och ha ett utbyte kring den kompetens som behövs för klubbarnas kontakter med kommuner och myndigheter kan vi säkra tillgången till hoppfält och hopptillstånd. Tävlande i mästarklass Genom att bättre och tydligare kommunicera kring tävlingsverksamheten i stort kan vi intressera fler att själva börja tävla, förankra elitsatsningarna på bred front och även intressera fler att vara med och arrangera tävlingar. Uppmuntra till deltagande och visa att tröskeln till att börja tävla är liten. Genom att göra landslagen mer synliga för alla medlemmar höjer vi också statusen kring att tävla och satsa på högre nivå. Genom att se till att planeringen av och inbjudan till tävlingarna görs i god tid ser vi till att lagen får de bästa förutsättningarna för att lägga upp sin träning och tävlings-säsong och ger klubbarna bästa möjliga förutsättningar för att göra ett bra arrangemang. Genom att arbeta aktivt med information och service till medier visar vi också våra tävlande för omvärlden och bidrar på så sätt både till tillväxt och stärkt legitimitet.

3 Påverkansarbete - Samhällsnytta/legitimitet: folkhälsa, frivilligverksamhet, säkerhet. (Miljö se egen punkt). Genom att oftare och tydligare informera om hur kommittéer och styrelse samarbetar med Transportstyrelsen, Försvarsmakten och Riksidrottsförbundet/Svenska Flygsportförbundet odlar vi en bredare förståelse för hur viktiga dessa kanaler är för vår existens. Samtidigt underlättar det att rekrytera fler medlemmar till den sortens uppdrag framöver. Genom att satsa på aktivt påverkansarbete genom våra tre viktigaste samarbetsorganisationer (se ovan) stärker vi vårt existensberättigande/legitimitet. Vi maximerar också möjligheterna att söka såväl finansiella medel som samarbeten kring utbildning, tävling och PR. Miljöarbete i framkant I arbetet mot att miljöcertifiera verksamheten 100% krävs ett löpande kommunikationsarbete för att alla medlemmar ska förstå orsakerna bakom miljöcertifieringen, hur man själv bidrar som enskild klubb/medlem och på vilket sätt det ger positiva miljöeffekter. Genom att kommunicera externt kring vårt miljöarbete i framkant stärker vi legitimiteten och stärker sportens möjligheter att växa och utvecklas i framtiden. Utbildning och säkerhet Ett ökat utrymme för enskilda medlemmar att få insyn i beslutsprocesserna kring utbildnings- och säkerhetsfrågor höjer både den allmänna kunskapen och nivån på säkerhetsdiskussionerna runt omkring i hoppsverige. En förbättrad kommunikation kring förbundets utbildningar fyller samma syfte, liksom bättre tillgång till källmaterial kring säkerhetsfrågor, incidenter och olyckor. Tillväxt Ansvaret för nyrekrytering och marknadsföring av hoppverksamheten ligger på klubbarna. Förbundsstyrelsen, tillsammans med kommittéerna och RI samt kansli bygger upp den grundstruktur som gör att hoppning över huvud taget kan bedrivas i Sverige. Förbundet ansvarar för att se till att det finns förutsättningar för hoppning och att behålla medlemmar. Det betyder att förbundets verksamhet indirekt stöttar möjligheten till tillväxt men inte har något direkt med rekrytering att göra, förutom att peka intresserade vidare till klubbar och deras verksamhet. Stärka varumärket Ett ev. varumärkesarbete som riktas externt kan påbörjas först när kärnan finns och fungerar. Förslagsvis återkommer man till detta om ett par år.

4 SWOT-analys (styrkor, svagheter, hot och möjligheter) SFF kommunikation SWOT står för Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats och är ett strategiskt verktyg som organisationer och företag kan använda för att identifiera, granska och utvärdera styrkor, svagheter, möjligheter och hot avseende den egna organisationen, produkter, tjänster och/eller marknad. Goda faktorer för verksamheten Skadliga faktorer för verksamheten Interna egenskaper Styrkor - Kompetens - Gemenskap - Engagemang - Upplevelser - Utveckling - Bildmässigt intressant idrott Svagheter - För få personer, för få instruktörer (elever tappas) - För liten budget - Folk vill inte jobba ideellt - Avsaknad av fält, flygplan och miljömässiga restriktioner - Svenska Flygsportförbundet byråkrati mellan oss och RF (medel, påverkan) Externa egenskaper Möjligheter - Effektiv verksamhet mer professionalism på både klubb- och förbundsnivå genom utbildning och kompetensutbyte ger effektivitet. Mer attraktivt att jobba ideellt när det ger resultat och ger möjligheter till personlig utveckling. - Transparens och insyn leder till samsyn och delaktighet. Stärker tillväxt, förenklar organisationens arbete. - Bättre delaktighet och insyn i Svenska Flygsportförbundet bättre tillgång till medel, utbildningar, elitpengar mm. - Dedicerad utbildningskoordinatör (SISU, FM) kan höja värdet i och intresset för att vara förtroendevald. - Extrem miljö ger stark gemenskap. Vår unika tillgång är vår sport och att vi delar passionen för den. - Bra underlag för storytelling. - Berättelser ur vår verklighet, illustrerade med bild och film, har hög wow-faktor externt. Bygger på klubbarnas SWOT-analys men sedd ur ett kommunikationsperspektiv. Hot/risker - Förväntningar på förbundet som borde saker. Förbundet är någon annan. - Otydlig fördelning av ansvar inom förbundet (styrelse, kommittéer, RI, kansli, SFS-redaktion, ev webbredaktion) ger felaktiga förväntningar. - Vad innebär varumärkesarbetet och vem ska genomföra den delen av planen? - Personella och ekonomiska resurser klarar vi våra åtaganden?

5 Grafisk profil Grafisk profil finns inte Bör tas fram, åtminstone som en light-version under Ett mer omfattande arbete bör göras under periodens senare del, gärna i kombination med en bildbank. Verktyg för att nå målen / kanalstrategier Övergripande - Styrelsen har en utsedd ansvarig för kommunikationsfrågor. Hen tar hjälp av en kompetenspool/grupp med kommunikatörer/redaktörer att sköta hemsidan, Facebook och nyhetsbrev för att se till att arbetsbördan blir rimlig och för att undvika flaskhalsar och korta svarstider. - Formulera kärnbudskap. - För att säkra att informationen når fram, öka engagemanget och för att undvika flaskhalsar eller bli beroende av andra så ska förbundet satsa på att ge information mer direkt till medlemmarna för information som berör alla. - SFF ska presentera alla anställda och förtroendevalda inklusive kontaktuppgifter (samt hur snabbt man kan förvänta sig att få svar) på hemsidan tillgängligt för medlemmarna. - Det ska finnas kända beskrivningar och rutiner för kansli, kommittéer och styrelse: arbetsfördelning, rollbeskrivning, ansvarsfördelning och kommunikationsvägar: var, hur, när, vem svarar på/uttalar sig om vilka frågor? - Samordning i kanalerna. Kommunikationsansvarig i styrelsen bör synka och samordna informationen/budskap i olika kanaler för största och kostnadseffektivaste effekt. - Svenska Fallskärmsförbundet ska sträva efter transparens gentemot medlemmarna. T.ex. ska protokoll och anteckningar från styrelse och förbundets arbetsgrupper möten finnas tillgänglig för medlemmarna på hemsidan så snart som möjligt efter mötets slut. (Om protokollet innehåller känsliga delar kan protokollet skrivas om till en kortare light-version innan publicering på hemsidan). Protokollen ska i möjligaste mån skrivas så att även den som inte deltog på mötet ska kunna förstå sammanhang och resonemang. - För att minska ryktesspridning och spekulation ska förbundet sträva efter att i största möjliga mån informera fakta så snabbt som möjligt, och om debatt uppstår, ska ev. frågor och oklarheter besvaras av den som äger frågan. Riktlinjer ska skapas för hur detta kan fungera för att vara informativt, neutralt men ändå med rimlig arbetsbörda för de kommunikationsansvariga. - Alla kommittéer ansvarar för att information inom deras område sprids till berörda så snabbt som möjligt. - Styrelsen och kommittéerna bör i största möjliga mån använda förbundets olika forum för att bereda frågor inför beslut för att få så stor transparens och högt engagemang som möjligt från medlemmarna. - All kontakt med massmedia ska göras av styrelsen eller kansliet, eller av dem utsedd mediekontakt. - Grafiskt material, t.ex. powerpoints, inbjudningar, diplom, hemsidan, nyhetsbrev, officiella protokoll mm bör följa SFF:s grafiska profil. Mallar för den grafiska profilen ska finnas på hemsidan.

6 - Bilder, musik (konstverk, illustrationer, tekningar, musik och foton) skyddas av Upphovsrättslagen vilket innebär at all användning kräver medgivande från upphovsrättsinnehavaren. Detta gäller även material publicerat på internet. - Riktlinjer upprättas för publicering på hemsida, i sociala medier och i nyhetsbrev (tas fram under 2012). Mail mailutskick/maillistor/nyhetsbrev Snabba nyheter och direkt information, t.ex. regeländringar, utredningar, aktuella frågor, inbjudningar till tävlingar, möten och event ska förutom att finnas på hemsidan även skickas direkt till medlemmarna via mail, för att undvika rykten, feltolkningar, missförstånd och spekulationer. - Ett mejlbaserat nyhetsbrev (envägsinformation) skapas utifrån aktuella adresser i Skynet). - Utskicken kan samlas ihop till veckobrev, eller månadsbrev efter behov och innehålla rubrik och ingress med en hänvisning/länk till hemsidan för fördjupning. - Man bör även använda Facebook och ev andra sociala medier för att puffa för aktuella frågor och hänvisa/länka till hemsidan. Hemsida SFF ska ha en uppdaterad, lättillgänglig, informativ och lättläst hemsida. - Hemsidan ska kontinuerligt uppdateras med aktuell information och vara den självklara källan för grundfakta. - Hemsidan ska vara legitimitetsbyggande och visa upp vårt varumärke för externa målgrupper samt erbjuda tydlig, kompetenshöjande, engagerande, inspirerande information för medlemmarna samt förbättra kommunikationen mellan förbund klubb. - Alla sidor/artiklar/event/utbildningar/rapporter/protokoll bör ha en avsändare/kontaktperson på hemsidan så att man vet vem som kan svara på frågor inom respektive ämne. Även info om hur snart man kan förvänta sig svar. - Nyheter på sidan bör kunna följas i ett flöde, (t.ex. RSS) för dem som vill prenumerera på innehållet. - Hemsidan ska innehålla en kalender där förbundets alla aktiviteter, tävlingar, möten, läger, event mm finns samlat samt möjlighet för klubbarna att lägga in sina aktiviteter. - Hemsidan ska informera generellt om vår verksamhet och hänvisa till klubbarna när det gäller tandem och nybörjarkurser. - Publicering på hemsidan skall följas av framtagna riktlinjer (tas fram under 2012). - SFF bör undersöka möjligheterna att ta del av befintliga tekniska lösningar för webbplattform, medlemsdatabas och licensmodul som erbjuds från RF (IdrottOnline). - Hemsidan skall produceras för att vara tillgänglig i de vanligaste plattformarna. - Sökbarheten av hemsidan ska ses över för att hamna bra till i sökmotorer. Tidningen Tidningen Svensk Fallskärmssport ska komma ut med 5 nummer per år och sammanfatta vad som händer inom sporten, inspirera, rapportera och informera våra medlemmar på ett tilltalande och lättläst sätt. Tidningen ansvarar framför allt för att rapportera om nyheter och förändringar inom säkerhet, utbildning, regelverk, materiel, tävling och miljö. Tidningen är den enda kommunikationskanal som når 100% av medlemmarna (enligt postadress angiven i Skynet), något

7 redaktörerna måste ha i åtanke när innehållet planeras. Det innebär att tidningen uppfyller ett viktigt myndighetskrav på vår informationsverksamhet. - Tidningens mer tidlösa artiklar (t.ex. friflygarskola, tävlingspooler, artiklar om säkerhet, utrustning mm.) ska även vara tillgängliga via hemsidan. - A-cert special skall skickas ut till alla medlemmar i samband med uppgradering från E till A- certifikat. A-cert special bör finnas tillgänglig på hemsidan (t.ex. som en nedladdningsbar PDF). Sociala medier För att möjliggöra debatt och utbyte mellan medlemmar ska SFF starta en slutet forum, t.ex. en sluten Facebookgrupp som ska användas som officiellt diskussionsforum. Frågor på FB svaras så direkt som möjligt av den som frågan berör kansliet, styrelsen, kommittéledamöter eller av dem utsedda redaktörer och enligt riktlinjer för användning av sociala medier (tas fram under 2012). Dessutom får medlemmarna chansen att hjälpa varandra med svar, tips och utbyte av erfarenheter. Viktigt att göra upp en plan för vad/när/vem och hur man ska använda Facebookgrupp respektive Facebooksida. PR och påverkansarbete Ha en nära relation med våra samarbetsorganisationer för att minimera begränsningar för sportens genomförande i framtiden. SFF ska aktivt söka information om vilken typ av stöd vi kan få från våra sammarbetsorganisationer/myndigheter samt förekomma dem med att fråga vilken typ av information och rapporter de vill ha av oss. SFF har en utsedd mediekontaktperson för frågor som intresserar media extra mycket, t ex samband med en olycka, en rapport, inför SM eller andra större event. Marknadsföring, gemensamt marknadsföringsmaterial Ansvaret för marknadsföring och nyrekrytering ligger hos klubbarna och de får själva ta fram önskat material. Finns önskemål om samarbeten, utbyte och gemensamma upphandlingar över klubbgränserna så uppmuntrar förbundet detta och hänvisar till gemensamma forum samt ev samordningsstöd från förbundets kommunikationsansvarige. Målgrupper Med målgrupper menar vi: - Ett behovs- eller beteendemönster - i relation till fallskärmsförbundets kommunikation - som är relevant för vårt syfte Syfte - Transparens och insyn ger delaktighet, stärker syftet att jobba som ETT förbund och får fler att stanna i sporten och att engagera sig. - Effektivisera/stödja klubbadministration och medlemmens administration. Målgrupperna är: - Vad händer inom fallskärmsvärlden? Ett kontinuerligt och korrekt nyhetsflöde sätter händelser och skeenden i ett sammanhang och knyter ihop fallskärmssverige.med ett genomtänkt tilltal inspirerar vi och skapar engagemang.

8 - Hur gör jag för att...? Om medlemmarna får en snabb och korrekt hjälp bidrar det till en ökad medlemsservice och medlemmar som känner att förbundet gör stor nytta. - Vad gör/tycker SFF? Med ökad transparens och tydlighet kommer engagemanget och förståelsen för förbundets arbete att öka ETT förbund. Nöjda och engagerade medlemmar är en viktig grund för att kunna växa och bli fler. - Vad gäller för att? Viktigt att kunna erbjuda fakta direkt från källan. Förbundet ska äga den korrekta versionen av informationen och kommunicera direkt till mottagaren utan omvägar. Se utförlig beskrivning av målgrupperna i bilaga MÅLGRUPPER Intressenter i prioriteringsordning I nulägesanalysen har vi identifierat följande intressenter för Svensk Fallskärmshoppning. De är grupperade i fyra grupper. SFF kommer att prioritera och fokusera på den interna kommunikationen med klubbar och enskilda medlemmar, samt hålla dialogen levande med samarbetsorganisationer och myndigheter. - Styrelsen har ansvaret för att dialog förs och att relevant information når alla medarbetare/anställda samt alla förtroendevalda i förbundets kommittéer, SFS-redaktionen och i klubbar. - Kansliet/RI har ansvar för att den information som de har tillgång till förmedlas till berörda. - Anställda och förtroendevalda (styrelser, kommittéer, kansli) inom SFF har ansvar för att på eget initiativ söka den information de behöver för att hålla sig uppdaterade och som de behöver för sitt yrkesutövande/ansvarsområde. 1. Interna intressenter - Elever - A-D -hoppare - Instruktörskåren - Funktionärer (manifestorer, faddrar, elevgrupp, områdesansvariga, tandemvärdar mm) - Tävlande (hoppare och domare) - Förtroendevalda i klubbarna (uppdelade i olika skrån) - Förbundets kommittéer - SFS-redaktionen - SFF Styrelse - Kansliet - RI 2. Samarbetsorganisationer och myndighetskontakter - Andra frivilligorganisationer - Andra fallskärmsförbund internationellt - Transportstyrelsen - Riksidrottsförbundet/SISU/Flygsportsförbundet - Försvarsmakten 3. Externa intressenter - Beslutsfattare (tjänstemän, politiker mm) - Journalister och medier - Studenter och forskare

9 4. Potentiella medlemmar/kunder - Blivande fallskärmshoppare och tandempassagerare

10 Förslag på övergripande ansvarsfördelning Intressenter/målgrupp Kanaler Främst ansvarig Interna intressenter Hemsidan, nyhetsbrev, Facebook, personliga möten, telefon och Kansliet, styrelsen och kommittéerna (med stöd av kommunikatörspool). mailkontakt med kansliet. Samarbetsorganisationer Hemsidan, personliga möten, mail och Kansliet, RI och styrelsen. och myndigheter telefon. Externa intressenter Hemsidan, mail och telefon RI, styrelsen (med stöd av Potentiella medlemmar/kunder medieansvarig). Klubbarna (med stöd av varandra). Utvärdering/mätningar/uppföljning Kontinuerlig uppföljning/utvärdering inom kommunikationen ska ske genom enkäter (via webb och/eller intervjuer) till förtroendevalda, medlemmar och sammarbetspartners om ämnen som tillgänglighet, saklighet, effektivitet, nytta, kanaler och former. Inför varje verksamhetsår (från riksstämma till riksstämma) görs en kommunikationsplan/aktivitetsplan och denna utvärderas och följs upp i årsberättelsen och inför nästa års plan. Kommunikationsplanen synkas med verksamhetsplanen. Externa marknadsföringsinsatser ska mätas och följas upp på lämpligast möjliga sätt (webbstatistik t ex).

SFF Kommunikationsplan 2012-2013

SFF Kommunikationsplan 2012-2013 SFF Kommunikationsplan 2012-2013 Mål med kommunikationen 2012-13 All kommunikation ska stärka Svenska Fallskärmsförbundets vision och strategi 2012-2016. All kommunikation ska ske på mottagarens villkor.

Läs mer

Målgrupper. Med målgrupper menar vi. Syfte. Målgrupperna. Vad händer inom fallskärmsvärlden?

Målgrupper. Med målgrupper menar vi. Syfte. Målgrupperna. Vad händer inom fallskärmsvärlden? Målgrupper Med målgrupper menar vi - Ett behovs- eller beteendemönster - i relation till fallskärmsförbundets kommunikation - som är relevant för vårt syfte Syfte - Transparens och insyn ger delaktighet,

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Riktlinjer för kommunikation 2 (6) Riktlinjer för information

Läs mer

Kommunikationsplattform

Kommunikationsplattform 1(11) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Malin Bergkvist Kommunikationsplattform för Kristianstads kommun, KS 2011/1002 2013-02-11 044-13 21 00 malin.bergkvist@kristianstad.se Kommunikationsplattform

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland

Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland Antagen av regionstyrelsen den 28 januari 2016 Box 325, 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: 0155-778 90 E-post: info@region.sormland.se

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Fastställd av kommunfullmäktige i december 2012 Våra kärnvärden Modiga Att ligga i framkant innebär att vi vågar gå vår egen väg. Att våga välja otrampade stigar,

Läs mer

4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14

4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14 Avsändare: Datum: Kårstyrelsen 2013-09-09 4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14 Kårstyrelsen föreslår fullmäktige: att anta den konkretiserade verksamhetsplanen för verksamhetsåret

Läs mer

Dokumentet är också valberedningens underlag i valberedningsprocessen inför varje årsmöte.

Dokumentet är också valberedningens underlag i valberedningsprocessen inför varje årsmöte. Sverige Lacrosse Styrdokument v.2.0 (2016-04-17) Detta dokument är framtaget för att ge riktlinjer för Sverige Lacrosse verksamhet, strategi och definiera styrelsemedlemmarna olika ansvarsområden och därigenom

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation

Riktlinjer för kommunikation 1 (6) Riktlinjer för kommunikation Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen (2014-12-03 201) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2014-12-03 Dokumentansvarig: Kommunikatör,

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN CANCERREHABFONDEN. Antagen av styrelsen 150819

VERKSAMHETSPLAN CANCERREHABFONDEN. Antagen av styrelsen 150819 VERKSAMHETSPLAN CANCERREHABFONDEN 2015 Antagen av styrelsen 150819 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Övergripande verksamhetsplan... 3 Vision... 3 Mål... 4 Strategi... 4 Insamlings-, Ändamåls- och Administrationsplan...

Läs mer

Riktlinjer för arbete med sociala medier

Riktlinjer för arbete med sociala medier Kommunledningskontoret Sofia Magnusson, 0531-526003 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011-05-18 1(5) Riktlinjer för arbete med 2 Inledning Sociala medier är kommunikationskanaler

Läs mer

Tips och råd VID MEDIEKONTAKTER

Tips och råd VID MEDIEKONTAKTER Tips och råd VID MEDIEKONTAKTER Därför ska vi synas i medierna 4 Ta initiativ till mediakontakter 5 Vad är en nyhet? 6 När journalister besöker Uppsala universitet 8 Journalistens arbetsvillkor 9 Att tänka

Läs mer

Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting. Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb

Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting. Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb Antagen av Landstingsstyrelsen 2004 1(8) Förord Stockholms läns landsting (SLL)

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014

Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014 1 Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 Summering...1 Huvudspåren...1 Internt arbete...2 Politiskt programarbete...3 Aktivism och medlemsvård!...3

Läs mer

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Närvarande: Agnes Ambrosiani Rasmus Storkamp Erland Nylund Hedvig Lindström John Lundhgren Sebastian Krantz Kajsa Harnesk Adjungerade till mötet Caroline

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport Under projektet har vi lärt oss otroligt mycket och växt så det knakar. 2008 var året då ungradio blev stora. Men vi har busigheten kvar, och vår organisation drivs fullt ut

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer

S-studenters långtidsplan fram till 2020

S-studenters långtidsplan fram till 2020 S-studenters långtidsplan fram till SOCIALDEMOKRATISKA Inledning S-studenter är det socialdemokratiska studentförbundet i Sverige och har sin ideologiska och organisatoriska grundsyn inom socialismen och

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 1 Inledning Under hela perioden för genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 är det viktigt med god information och kommunikation

Läs mer

Norrbottens Innebandyförbund

Norrbottens Innebandyförbund Sidan 1 (6) Sidan 2 (6) Vision Innebandyn i Norrbotten vill och vågar samt är första valet av idrott. Verksamhetsidé Förbundet ska representera Norrbottens innebandyföreningar samt verka för sportens och

Läs mer

Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun

Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun Antagen av styrelsen den 2010-03-04 Behandlad på årsmötet den 2010-03-18 Senast reviderad den... 1. Inledning 1.1 Förbundets uppdrag Leverera nytta

Läs mer

Webbstrategi. Strategi. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande 2010-12-06. Giltighetstid. Tillsvidare.

Webbstrategi. Strategi. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande 2010-12-06. Giltighetstid. Tillsvidare. Webbstrategi Strategi Fastställt av Kommunikationsdirektör Datum för fastställande 2010-12-06 Giltighetstid Tillsvidare Ansvarig funktion Kommunikationsdirektör Målgrupp Alla förvaltningar i Sundsvalls

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020 BILAGA 9 Kommunikationsstrategi 2014 2020 Kommunikationsstrategi för Syftet med s kommunikationsarbete är att göra vårt leaderområde och det arbete som genomförs inom ramen för det synligt. Genom att göra

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se Verksamhetsplan 2015 HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015 www.hsoskane.se Sammanfattning HSO Skåne är en samarbetsorganisation för funktionshinderrörelsen i Skåne. 2014 var 37 länsövergripande

Läs mer

Kommunikationspolicy för Hörby kommun

Kommunikationspolicy för Hörby kommun Kommunledningsförvaltningen Kommunikationspolicy för Hörby kommun Kommunen har en bred verksamhet med många uppdrag och med flera olika roller. Vi som arbetar på kommunen gör det på uppdrag av medborgarna.

Läs mer

kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung

kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung Vi vill verka för att bra kommunikation, med ett omvärldsperspektiv, samordnas och integreras i organisationen för Trosa kommun. Genom

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Studentradion i Sveriges Kommunikationsstrategi

Studentradion i Sveriges Kommunikationsstrategi Studentradion i Sveriges Kommunikationsstrategi ANTAGEN PÅ ÅRSMÖTE 2014-10-12 Författare: Karin Nordh, föreningsadministratör Karolina Nord, styrelseledamot. 1 Innehåll Studentradion i Sveriges Kommunikationsstrategi...

Läs mer

Disposition kommunikationsplattform:

Disposition kommunikationsplattform: Disposition kommunikationsplattform: Inledning - Kommunikationens grunder - Vision och mål Kommunikationspolicy - Riktlinjer för Nybro kommuns kommunikation - Områden för kommunikation - Ansvar och organisation

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 VP PALEMA 2016.docx Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 PALEMA s ändamål och uppgift, enligt ändamålsparagrafen, är att verka för en förbättrad vård och

Läs mer

Strategisk plan 2012-2015

Strategisk plan 2012-2015 Strategisk plan 2012-2015 1 Version Datum Ändrad av Utförda ändringar 1.0 2008-05-16 Henrik Stenwall Upprättat utkast till styrelsekonferensen på Ulvön. 1.1 2008-06-21 Henrik Stenwall Ändringar utförda

Läs mer

Föredragningslista Sektionsmöte 2013-10-09, 17:00

Föredragningslista Sektionsmöte 2013-10-09, 17:00 Sektionen för Medieteknik Sektionsmöte 2013-10-09 Föredragningslista Sektionsmöte 2013-10-09, 17:00 1. Formalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av mötesordförande 1.3. Val av mötessekreterare 1.4. Val av

Läs mer

Kommunikationspolicy för Konkurrensverket

Kommunikationspolicy för Konkurrensverket KKV1042, v1.0, 2012-11-01 BESLUT 2015-09-01 Admnr 140/2015 Kommunikationspolicy för Konkurrensverket Gäller från 1 september 2015 Konkurrensverket är en öppen och transparent myndighet och vi är aktiva

Läs mer

Studieplanering i organisationen

Studieplanering i organisationen Studieplanering i organisationen 1 Syftet Vi vill tillsammans med våra medlems- och samarbetsorganisationer starta en process som handlar om att utveckla studieverksamheten. Genom att presentera ett antal

Läs mer

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Inledning Högskolan i Halmstads 1 kvalitetsarbete vilar på ett flerdimensionellt kvalitetsbegrepp:

Läs mer

Friidrott. talet. Verksamhetsinriktning 2010-2013. Förslag och arbetsunderlag till. och Genomförandeplan 2010 för Svensk Friidrott

Friidrott. talet. Verksamhetsinriktning 2010-2013. Förslag och arbetsunderlag till. och Genomförandeplan 2010 för Svensk Friidrott Friidrott för 2010 talet Förslag och arbetsunderlag till Verksamhetsinriktning 2010-2013 och Genomförandeplan 2010 för Svensk Friidrott Förslag och arbetsunderlag till Verksamhetsinriktning 2010-2013 och

Läs mer

Verksamhetsplan UEK 2014-2016

Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Detta dokument innefattar Växjö Golfklubbs Ungdoms och Elitkommités verksamhetsplan. Den täcker tre år framöver. Det ska användas som ett arbetsdokument med en tydlig inriktning

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS)

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS) Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016. Inledning Arbetsordningen syftar till att

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

Kärnvärden handlar om att sammanfatta ett varumärke och personifiera det att skilja ett bolag från ett annat.

Kärnvärden handlar om att sammanfatta ett varumärke och personifiera det att skilja ett bolag från ett annat. Platzers kärnvärden ? Vad är kärnvärden? Kärnvärden handlar om att sammanfatta ett varumärke och personifiera det att skilja ett bolag från ett annat. Våra kärnvärden beskriver vad Platzer står för och

Läs mer

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Inledning Aktiviteter inom vattenråden är en av hörnstenarna för lokal förankring av den svenska vattenförvaltningen.

Läs mer

Kommunikationsstrategi. Vård- och omsorgsförvaltningen

Kommunikationsstrategi. Vård- och omsorgsförvaltningen Kommunikationsstrategi Vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen, Enköpings kommun, 2015 Kommunikationsstrategi för vård- och omsorgsförvaltningen, Enköpings kommun Övergripande strategi

Läs mer

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10 med utlåtanden 23 Motion 7 Motion angående: Kontaktuppgifter på Eniro.se, Hitta.se m fl. Mitt förslag är att på riksnivå (eller delegerat till någon regional Hgf) utse

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Verksamhetsplan 2016 Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Den här verksamhetsplanen gäller för perioden 2016-03- 01 till 2017-02- 28. Fältbiologerna har egentligen brutet verksamhetsår som går från 1 september

Läs mer

5) Representation. 6) Fadder. 7) Kontaktperson. Lördag: Vi träffas 08:30 och mötet öppnas 09.00.

5) Representation. 6) Fadder. 7) Kontaktperson. Lördag: Vi träffas 08:30 och mötet öppnas 09.00. Arbetsordning för förbundsstyrelsen Detta är en överenskommelse för att styrelsen på bästa sätt ska arbeta med varandra. Överenskommelsen uppdateras vid behov av styrelsen. Här behandlas: 1) Förbundsstyrelse-

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLAN. HELENA GRANATH Innovatum

KOMMUNIKATIONSPLAN. HELENA GRANATH Innovatum KOMMUNIKATIONSPLAN HELENA GRANATH Innovatum SYFTET MED KOMMUNIKATION- OCH INFORMATIONSINSATSER Det övergripande syftet med kommunikationen är att bidra till att projektet når uppsatta mål. STRATEGI För

Läs mer

Krishanteringsplan i föreningen

Krishanteringsplan i föreningen Krishanteringsplan i föreningen Målet med att arbeta med detta material är att ni ska ta fram en krishanteringsplan för er förening. På sista sidan finns en förtryckt mall där ni bara kan föra in det ni

Läs mer

Kommunikationsstrategi Studentboet

Kommunikationsstrategi Studentboet Antagen av Studentboets styrgrupp den 24/05/2016 Detta dokument utgör riktlinjer för Studentboets kommunikation. Riktlinjerna omfattar all kommunikation där Studentboet står som avsändare. Riktlinjerna

Läs mer

Stockholms läns partidistrikt 2.0

Stockholms läns partidistrikt 2.0 Stockholms läns partidistrikt 2.0 Partidistriktets valanalys konstaterar : Det behövs en betydligt större regional kraftsamling. Relationen mellan arbetarekommunerna och partidistriktet måste klarläggas.

Läs mer

SVERIGES SCHACKFÖRBUND

SVERIGES SCHACKFÖRBUND SVERIGES SCHACKFÖRBUND Styrelsen 2007-02-03 Plan för MARKNADSFÖRING av svenskt schack - synas.. - säljas.. - stimuleras... - styras.. Inledning Schack har i breda kretsar blivit en symbol för taktik och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN 2014/2015 INTRODUKTION Kungliga Maskinsektionen, THS verksamhetsplan fastställs av Sektionsmötet för att ge organisationen ledning inför kommande verksamhetsår. Verksamhetsplanen för 2014/2015

Läs mer

Slutrapport: Act Art for Tourism

Slutrapport: Act Art for Tourism Slutrapport: Act Art for Tourism 1. Projektfakta. Projektnamn: Hotspot Kölleröd 2.0. Act Art for Tourism Leaderområde: MittSkåne Projektägare: Coompanion Jordbruksverkets journalnummer 2013 4929 Kontaktperson:

Läs mer

Protokoll från Tävlingskommitténs möte 2012-08-22

Protokoll från Tävlingskommitténs möte 2012-08-22 Närvarande Björn Höft (BH) Mats Engquist (ME) Björn Strömberg (BS) Christofer Evelönn (CE) Ingemar Kallas (IK) Frånvarande - Protokoll för Tävlingskommitténs Tid och plats: 22 augusti 2012, Östervägen

Läs mer

VERK SAM HETS PLAN 2015. Friskis&Svettis Östersund

VERK SAM HETS PLAN 2015. Friskis&Svettis Östersund VERK SAM HETS PLAN 2015 Friskis&Svettis Östersund INLEDNING Friskis&Svettis är en ideell idrottsförening med ett för idrottsvärlden ovanligt mål. Här finns inget målsnöre att spränga, inget nät att sätta

Läs mer

Arbetsunderlag för att bearbeta vad SGF ska fortsätta utveckla inom målområdet Kommunikation. Bord 1 FORTSÄTT UTVECKLA! VARFÖR? KONSEKVENSER?

Arbetsunderlag för att bearbeta vad SGF ska fortsätta utveckla inom målområdet Kommunikation. Bord 1 FORTSÄTT UTVECKLA! VARFÖR? KONSEKVENSER? Arbetsunderlag för att bearbeta vad SGF ska fortsätta utveckla inom målområdet Kommunikation. Bord 1 FORTSÄTT UTVECKLA! VARFÖR? KONSEKVENSER? Tillgängliggöra golfen i media Golf & Affärer och golf.se Utveckla

Läs mer

Svar på motion nr 1 från Nordöstra Smålands Grisföretagare

Svar på motion nr 1 från Nordöstra Smålands Grisföretagare Svar på motion nr 1 från Nordöstra Smålands Grisföretagare Sveriges Grisföretagare har en kontinuerlig kontakt med slakt och handel. Kritiken vi ofta får handlar bland annat om den höga spädgrisdödligheten

Läs mer

SWOT-analys för Nykterhetsrörelsens Scoutförbund

SWOT-analys för Nykterhetsrörelsens Scoutförbund Örebro 2008-04-26 SWOT-analys för Nykterhetsrörelsens Scoutförbund Styrkor: Bra informationskanaler FM med ombud från kårnivå Blandade åldrar i styrelser Utbildar goda ledare i samhället Ekonomin Engagerade

Läs mer

Verksamhetplan för 2013 för CONCORD Sverige

Verksamhetplan för 2013 för CONCORD Sverige Verksamhetplan för 2013 för CONCORD Sverige 1. Inledning CONCORD Sveriges uppdrag är att inom ramen för EU:s utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik bedriva påverkans- och informationsarbete med fokus

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Behöver vi en kommunikationsstrategi?

Behöver vi en kommunikationsstrategi? Behöver vi en kommunikationsstrategi? Hur sköter ert företag sin kommunikation? Utnyttjar ni de möjligheter som finns på det sätt som passar er bäst? Gör ni saker som inte behöver göras? Har ni de verktyg

Läs mer

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet STRATEGI Arbetsmarknad Dokumentets syfte Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet Dokumentet gäller för Arbets- och företagsnämnden Arbetsmarknadsstrategi

Läs mer

fört vid sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund

fört vid sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund PROTOKOLL fört vid sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund 2-2012 Tid: Måndagen den 7 maj 2012 Plats: Hestrastugan, Borås Närvarande: Frånvarande: Jimmy Andersson Agneta Berlin

Läs mer

ÖSTERSUNDS FK AKADEMI

ÖSTERSUNDS FK AKADEMI Senast reviderad januari 2016 ÖSTERSUNDS FK AKADEMI VERSION 2 Innehåll 4 2 Förord 4 3 Målsättning på planen... 4 4...och utanför planen 4 5 Värdegrund & Vision 4 7 Träningsavgift & Innehåll 4 9 Förväntningar

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110407. STAFFANSTORP Framtidens kommun STAFFANSTORP Framtidens kommun 1 Innehållsförteckning Det nya informationssamhället sid 3 Staffanstorps kommun framtidens kommun sid 4 Det sociala medier i korta drag sid 5 Vad är wordpress sid 6 Att skriva

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Med arbetsplan och budget för 2013 Vår vision är o Ett Västra Götaland där individen lever ett gott liv i ett hållbart och tryggt samhälle utan alkohol eller andra droger. Vårt

Läs mer

Verksamhetsplan för Svenska Kryssarklubben 09/10

Verksamhetsplan för Svenska Kryssarklubben 09/10 Verksamhetsplan för Svenska Kryssarklubben 09/10 Kryssarklubben har en bred verksamhet som genomförs på nationell och kretsnivå. För verksamhetsåret 09-10 fokuseras på att behålla medlemmar och rekrytera

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Jordbruksbyrån I, N20

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Jordbruksbyrån I, N20 PROTOKOLL Nummer 9 1.7.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Jordbruksbyrån I, N20 Beslutande Föredragande Justerat Minister Fredrik Karlström Landskapsagronom

Läs mer

Verksamhetsplan för Jönköping Studentkår, 2015/16 150420. Verksamhetsplan för Jönköpings Studentkår 2015/2016

Verksamhetsplan för Jönköping Studentkår, 2015/16 150420. Verksamhetsplan för Jönköpings Studentkår 2015/2016 Verksamhetsplan för Jönköpings Studentkår 2015/2016 INLEDNING... 1 DISPOSITION... 1 FOKUSFRÅGA STRÄVAN MOT DEN GODA UTBILDNINGEN... 2 1. ORGANISATION OCH LEDNING... 3 1.1 INTERNATIONALISERING... 3 1.2

Läs mer

Vägskälsdag 2 februari 2014

Vägskälsdag 2 februari 2014 Vägskälsdag 2 februari 2014 Den 2 februari 2014 arrangerade riksstyrelsen en vägskälsdag dit UH:s medlemmar var inbjudna för att fördjupa sig och diskutera kring rekrytering, engagemang och UH:s vision

Läs mer

Förslag på Verksamhetsplan 13/14

Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Styrelsen Styrelsen åläggs att i början av terminen ha ett gemensamt planeringsmöte inför verksamhetsåret. Motivering: Detta är ett bra sätt för de nya styrelsemedlemmarna

Läs mer

SVENSKA SKYTTESPORTFÖRBUNDET PISTOLSEKTIONEN

SVENSKA SKYTTESPORTFÖRBUNDET PISTOLSEKTIONEN Kommunikationsplan för Svenska Skyttesportförbundet Pistolsektionen Fastställd 2015-04-11 Bakgrund och syfte Det finns ett behov att utveckla sektionens kommunikation med målgrupperna, det visar de synpunkter

Läs mer

Kommittéanvisningar. Allmänna riktlinjer. Senior- och juniorkommittén. Huvudsyftet för kommittén är: Delsyften är:

Kommittéanvisningar. Allmänna riktlinjer. Senior- och juniorkommittén. Huvudsyftet för kommittén är: Delsyften är: Kommittéanvisningar Allmänna riktlinjer Kommittén ska på styrelsens begäran lämna in budgetförslag och verksamhetsplan i tid inför klubbens budgetprocess. Kommittén ansvarar för att föra ut relevant information

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016 VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016 Fastställd av styrelsen 2013-11-12 Inledning Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera som ett stöd och vägvisare

Läs mer

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND Vi har påbörjat ett kommunikationsstrategiskt arbete för att tydliggöra vår verksamhet både inåt och utåt. Vi tar ett helhetsgrepp om allt det som

Läs mer

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig?

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig? Workshop Ambassadörsträff 12 november, 2014 Vad är ambassadörskap? Det finns en gemensam syn att ambassadörskapet i första hand ska bygga på engagerade invånare och verksamma som tror på Eskilstuna. Det

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Innehåll. Mål- och verksamhetsplan 2014 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Innehåll. Mål- och verksamhetsplan 2014 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västergötland Innehåll Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 3 Vår berättelse... 3 Verksamhetsidé... 3 Vision... 3 Värdegrund... 3 Samverkan mellan SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet/Västergötlands

Läs mer

Svenska Förbundet för Kinesisk Kampkonst

Svenska Förbundet för Kinesisk Kampkonst Svenska Förbundet för Kinesisk Kampkonst The Swedish Federation of Chinese Martial Art Protokoll styrelsemöte nr 1 2012 Datum: 2012-04-15 Plats: Ylab, Drottninggatan 91, Stockholm Närvarande: Thabo, Nicklas,

Läs mer

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia G 16 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia Fastställda av kommunstyrelsen 2003-01-08, 1 Dnr 2002.568 105 Innehåll Sida 1. Inledning

Läs mer

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunikationsstrategi år 2014 2016 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 juli 2014 Kommunikationsstrategi för samhällsbyggnadsförvaltningen Gäller till 31 december 2016 Inledning Med kommunikation kan vi styra

Läs mer

Riktlinje fo r sala.se KOMMUNSTYRELSEN

Riktlinje fo r sala.se KOMMUNSTYRELSEN Riktlinje fo r sala.se KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR SALA.SE 2014-2016 1 (3) 2014-02-12 RIKTLINJE KOMMUNSTYRELSEN Riktlinje för sala.se och övriga publika internetkanaler Internet rymmer idag ett stort

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Tyresö kommun / 2015-09-09 2 (6) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för användning av sociala medier...3 2 Tonalitet, bemötande och tilltal...4 3 Hantering

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan

Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan Det här är en bilaga till Civilförsvarsförbundets kommunikationsplan och anger aktiviteter som är planerade för 2016. Häftet innehåller tre delar: En

Läs mer

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN TROLLHÄTTAN 2013 Innehåll Inledning... 3 Det här är Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 4 Konsulentens roll... 5 Verksamhetsidé...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

Strategi för digitala kanaler 2016-2017

Strategi för digitala kanaler 2016-2017 Strategi för digitala kanaler 2016-2017 Inledning Kommuninvånare ändrar ständigt sina vanor och vill nå kommunal service och information på andra sätt och i nya format. Vi vill möta våra kommuninvånare

Läs mer

Informationspolicy och informationsstrategi. för Kårkulla samkommun

Informationspolicy och informationsstrategi. för Kårkulla samkommun Informationspolicy och informationsstrategi för Kårkulla samkommun 2012 Kårkulla samkommuns informationspolicy Kårkullla samkommun har idag över 1000 medarbetare och ett verksamhetsområde som sträcker

Läs mer

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENS SKOLIDROTTSFÖRBUND VERKSAMHETSINRIKTINING 2013 SKOLIDROTTSFÖRBUNDET ETT KATEGORIFÖRBUND SOM TILLHÖR

Läs mer