Kommunikationsplattform

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunikationsplattform"

Transkript

1 1(11) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Malin Bergkvist Kommunikationsplattform för Kristianstads kommun, KS 2011/ Kommunikationsplattform Vad är en kommunikationsplattform? I kommunikationsplattformen samlas policy, strategier och rutiner för kommunikation som gäller för Kristianstads kommun. Den är uppdelad i följande delar: Kommunikationspolicy de generella riktlinjerna och förhållningssättet för all kommunikation i Kristianstads kommun. Antas av kommunstyrelsen. Strategier beskriver inriktningen och syftet med olika kanaler och kommunikation vid olika händelser. Strategierna gäller för all kommunikation i Kristianstads kommun och kan kompletteras vid behov från enskilda förvaltningar. Antas av kommunstyrelsen och respektive nämnd. Rutiner är konkreta råd och ett stöd för dem som arbetar med kommunikation i sitt dagliga arbete. Rutinerna uppdateras kontinuerligt och finns tillgängliga via intranätet. et ligger hos kommunledningskontorets kommunikationsansvarig i samverkan med kommunens kommunikationsnätverk. Varför en kommunikationsplattform? Kommunikationsplattformen samlar existerande strategier och erfarenheter inom kommunikationsområdet. Kommunikation är ett stöd för vår verksamhet att nå uppsatta mål och för att upprätthålla förtroendet till våra medborgare. Genom att lyssna, erbjuda insyn och föra dialog blir vi medvetna om de förväntningar och krav som ställs på verksamheten. Genom att få ut rätt budskap, i rätt kanaler och vid rätt tidpunkt kan vi öka förståelsen hos mottagaren och påverka attityder. En gemensam kommunikationsplattform skapar igenkänning och tydlighet. Den är även ett stöd för organisationen. Det bidrar till en positiv bild av Kristianstad som boendeort, studieort, besöksort och arbets- och verksamhetsort.

2 KRISTIANSTADS KOMMUN 2(11) Kommunikationspolicy för Kristianstads kommun Enkelt Det ska vara enkelt att ta del av våra budskap och att nå fram till oss. Vi sätter oss in i mottagarens situation och utformar budskapet, kanalvalen och kommunikationsflödet efter mottagarens perspektiv. Vi använder ett enkelt, korrekt och begripligt språk. Öppet Det vi förmedlar ska alltid vara sant och korrekt. Vi säger som det är och döljer inte fakta. Vi samordnar vår kommunikation över de organisatoriska gränserna. Vi strävar efter att uppfattas som öppna, lyhörda och tillgängliga. Offensivt Vår kommunikation är genomtänkt, förutseende och framåtsyftande och inbjuder till dialog. Vår kompetens kring kommunikation ska vara hög och vi vågar prova nya kommunikationssätt för att nå utbyte med nya grupper. Målgrupp Målgruppen ska definieras under hela kommunikationsprocessen. Kristianstads kommuns målgrupper är i huvudsak medborgare, medarbetare, näringsidkare, besökare och de som studerar och arbetar men inte bor i kommunen samt samarbetspartners. Vems ansvar Alla medarbetare i Kristianstads kommun har ansvar för att söka, ta till sig och förmedla information så att arbetet, verksamheten och den demokratiska processen fungerar. Rätt person förmedlar rätt budskap, på rätt sätt och i rätt tid. Alla verkar för öppenhet och delaktighet och följer de lagar och styrdokument som finns. Det är förvaltningschefernas ansvar att se till att medarbetarna kan och uppfyller de rättigheter till insyn som medborgarna har enligt aktuell lagstiftning. Till hjälp i arbetet med kommunikation finns professionella informatörer/kommunikatörer på förvaltningarna och centralt ansvariga kommunikatörer. Tillsammans utgör de ett kommunövergripande nätverk som ansvarar för att implementera kommunikationsplattformen i organisationen, bevaka att den följs och arbeta fram förbättringsförslag.

3 KRISTIANSTADS KOMMUN 3(11) Strategi för kommunikationen på Webbplatsen är kommunens primära kommunikations- och marknadsföringskanal för våra externa målgrupper. Här kommunicerar vi öppet, enkelt, offensivt och korrekt. Vi bjuder in till dialog och våra externa målgrupper ska uppleva att webbplatsen är den viktigaste och mest använda kanalen när de behöver informera och uppdatera sig, komma i kontakt med oss eller har behov av kommunens tjänster. För medarbetare erbjuder kommunens webbplats insikt och kunskap om vad som händer i vår breda organisation. Material som kommuniceras externt till en bred målgrupp, såsom broschyrer, tidningar, annonskampajer, samrådsutställningar, blanketter och pressmaterial m.m. ska även återfinnas på webbplatsen. Här ges också möjlighet till kompletteringar och fördjupningar. God kommunikation på webbplatsen gör det enkelt för medborgarna att hitta svar på vanliga och frekventa frågor utan att söka enskilda tjänstemän. Detta gör i sin tur att tjänstemännen kan prioritera andra uppgifter. Genom att lyfta fram och kommunicera frågor som uppmärksammas genom t.ex. påverkansgrupper eller medier kan vi lyfta fram faktauppgifter och påverka attityder. Webbplatsen kristianstad.se ska: vara aktuell vara tillgänglig vara ett verksamhetsstöd innehålla korrekt och uppdaterad information ha hög träffsäkerhet vid sökningar Det övergripande ansvaret för utvecklingen av webbplatsen har kommunikationsansvariga på kommunledningskontoret. Varje förvaltning ansvarar för att kommunikationen runt frågor inom sitt ansvarsområde. Webbpubliceringen ska skötas på ett ansvarsfullt sätt och i enlighet med lagar och fastställda riktlinjer. Varje medarbetare ansvarar för att kommunikationen kring de frågor som rör ens verksamhet är aktuell, enkel och korrekt. Vår verksamhet är bred och många gånger komplex. Det är den enskilde specialistens ansvar att kommunikationen inte upplevs som byråkratisk och alltför specialiserad. Till hjälp finns webbpublicerare, webbredaktörer, informatörer och kommunikatörer på förvaltningarna.

4 KRISTIANSTADS KOMMUN 4(11) Strategi för kommunikation på intranätet Intranätet är kommunens viktigaste gemensamma plats för kommunikation med och mellan medarbetarna. Här kommunicerar vi enkelt, öppet och offensivt. På intranätet hittar medarbetarna aktuell och viktig information och de rutin- och processbeskrivningar, verktyg och system som behövs i det dagliga arbetet. Intranätet är en effektiv arbetsyta där medarbetarna byter kunskaper med kollegor och skapar samhörighet. Det ska vara anpassat på individ-, roll- och verksamhetsnivå. Sociala funktioner på intranätet innebär att det blir möjligt att bygga nätverk och att samarbete förenklas. God kommunikation på intranätet leder till att medarbetarna känner samhörighet och motivation. Detta bidrar till att höja effektiviteten och resultaten och gör Kristianstads kommun till en attraktiv arbetsgivare. Kommunikation på intranätet ska: vara aktuell ligga nära medarbetarens situation ge arbetsgivarens version i uppmärksammade frågor (motvikt gentemot massmedier och andra opinionsbildare) ha hög träffsäkerhet vid sökningar Det övergripande ansvaret för utvecklingen av intranätet har kommunikationsansvariga på kommunledningskontoret. Cheferna har ansvar för att information till medarbetarna publiceras på intranätet. Viktig information ska vara lätt att återfinna på intranätet och bör hellre publiceras där än skickas med e-post. Öppenhet på intranätet underlättar kontakten och samverkan med andra förvaltningar och avdelningar. Medarbetare ansvarar för att regelbundet hålla sig uppdaterade och ta till sig, sprida och diskutera den information som finns på intranätet.

5 KRISTIANSTADS KOMMUN 5(11) Strategi för grafisk profil Den grafiska profilen är viktig för den samlade bilden av kommunen. I ord, bild, färg och form skapar vi en tydlighet för mottagaren. Den grafiska profilen gör att vi blir enhetliga och vi lär omgivningen att känna igen Kristianstads kommun. Profilen bidrar till att kommunen presenteras på ett enhetligt sätt i vår kommunikation. Vår kommunlogotyp med stadsvapnet, våra övriga godkända logotyper, våra profilerande färger och vårt unika mönster visar att kommunen är garant för budskapet. Vår grafiska profil bidrar till att formgivningen blir tillgänglig även för personer med funktionsnedsättning. Målen med en grafisk profil Vi ska alltid tydliggöra vår gemensamma avsändare Kristianstads kommun. Våra logotyper ska användas på samma sätt överallt. Våra profilfärger och unika igenkänningsmönster ska användas i vår kommunikation. Typsnitt och mallar ska användas, och inga egna "clip-art-konstruktioner" får förekomma. Vi ska alltid tänka ur mottagarens perspektiv och arbeta enligt de grunder som finns i kommunikationspolicyn för Kristianstads kommun. Alla som verkar inom Kristianstads kommun är med och påverkar hur kommunen uppfattas. Det är varje medarbetares ansvar att använda de typsnitt, mallar och logtyper som finns framtagna på ett korrekt sätt. Det är inte tillåtet att hitta egna lösningar och frångå den grafiska profilen. Den grafiska profilhandboken fungerar som en faktakälla och hjälper dig när du ska kommunicera eller presentera vår kommun. Den grafiska profilen uppdateras och kompletteras regelbundet. Kommunikationsansvariga på kommunledningskontoret har tillsammans med kommunikationsnätverket i uppdrag att övervaka att den grafiska profilen följs.

6 KRISTIANSTADS KOMMUN 6(11) Mediestrategi för Kristianstads kommun Medierna är en central informationskälla för Kristianstads kommuns målgrupper. Kontakterna med medier är en naturlig del av kommunikationen med omvärlden. Medierna skapar möjlighet att nå ut med budskap och påverka attityder. Vi ska underlätta för medierna att ta del av kommunala frågor och beslut. Våra mediekontakter ska vara: öppna framsynta ärliga snabba Om vi agerar och kommunicerar enligt kommunens värderingar tål verksamheten granskning från medier. Förutsättningarna för att få genomslag för vår ståndpunkt ökar om vi arbetar förebyggande och snabbt kommunicerar viktiga och medialt intressanta händelser, både positiva och negativa. En begäran om utlämnande av allmän offentlig handling ska hanteras skyndsamt. Vem talar med medierna Meddelarfriheten ger varje medarbetare rätt att lämna upplysningar i vilket ämne som helst till media. Anställda har rätt att företräda kommunen inom sitt ansvarsområde. Var och en bör dock avstå från att uttala sig för kommunens räkning inom områden där man inte är kunnig eller insatt i frågan. I stället ska man hjälpa journalisten att hitta rätt person. Medarbetare som avstår från att uttala sig inför medier inom sitt ansvarsområde ska hänvisa frågan till närmaste chef. Chefer inom Kristianstads kommun har ansvar för att frågor från medierna utan tidsfördröjning blir besvarade inom sina respektive ansvarsområden. Frågor från medier får aldrig lämnas obesvarade. Som medarbetare är man ansvarig för kontakten till dess att man gett journalisten tillfredsställande svar eller någon annan person inom kommunen uttryckligen har tagit över kontakten.

7 KRISTIANSTADS KOMMUN 7(11) Strategi för sociala medier Kristianstads kommuns närvaro i sociala medier ska vara till nytta. Vi ska använda sociala medier i syfte att kommunicera vad som händer i kommunen och för att stimulera dialogen mellan medborgare kommun omvärld. Vi använder en personlig ton, utan att bli privata. Vad är sociala medier? Facebook, Twitter, bloggar, Flickr och Youtube är exempel på sociala medier. Dessa kan användas i kompletterande syften och ersätter inte våra befintliga informationskanaler. Syfte för sociala medier i Kristianstads kommun Interaktion och medborgarpåverkan Vi skapar ökade möjligheter att föra dialog med våra verksamheter genom närvaro på sociala medier. Tillgänglighet Genom att finnas på olika arenor ökar möjligheten att nå nya målgrupper som normalt inte söker sig till kommunens webbplats eller andra befintliga informationskanaler. Marknadsföring Möjlighet att nå ut med nyheter, skapa positiv attitydpåverkan, marknadsföra kommunens verksamheter, evenemang och liknande. Kommunen kan ställa frågor och inbjuda till dialog för att ta reda på vad medborgarna efterfrågar och lyssna till samtalen som förs kring kommunens verksamhet. Att svara på frågor, vara aktiv i diskussioner och underhålla varumärket blir ett systematiskt arbetssätt som krävs för att upprätthålla intresset för våra sociala medier. Målgrupper Kristianstads kommuns medborgare och personer med anknytning till eller som är intresserade av Kristianstads kommun. Vid speciella arrangemang och projekt är inblandade intressenter en målgrupp.

8 KRISTIANSTADS KOMMUN 8(11) Vi ska tydligt informera om syfte, regelverk och vårt sätt att arbeta. Det ska också framgå att offentliga inlägg blir allmänna handlingar. Varje verksamhet ska ha mycket god tillsyn över de sociala medier den ansvarar för. Ersättare ska finnas för att sköta kontroll och kommunikation vid frånvaro. Vår närvaro på sociala medier ska skötas på ett ansvarsfullt sätt och i enlighet med lagar och fastställda riktlinjer. Vi ska alltid svara på eventuella kommentarer, frågor eller mejl inom 24 timmar på vardagar samt ha en plan för vem som svarar på vad. Varje nämnd beslutar, tar ansvar och har en förteckning över de sociala medier där nämnden är aktiv. Kommunikationsansvariga på kommunledningskontoret ger stöd och råd för kommunens aktiviteter på sociala medier.

9 KRISTIANSTADS KOMMUN 9(11) Strategi för bilder och film En illustration, fotografi eller en film förmedlar en omedelbar känsla, skapar uppmärksamhet hos mottagaren och förstärker budskapet. Bilderna ska väljas efter målgrupp och ska hjälpa till att stödja och stärka budskapet. Genom att tidigt i kommunikationsplaneringen tänka i bilder/film ökar möjligheten att nå ut med budskapet och lyckas med kommunikationen. Bilder som används för att profilera vår verksamhet ska visa: Människor Vi visar människor i olika åldrar, kön och etniskt ursprung. Vi visar även människor i servicesituationer. Detta bidrar att budskapet uppfattas som mänskligt, positivt och äkta. Närhet Vi fokuserar på detaljer och låter ansikten komma fram och undviker svepande vyer från långt håll. Bilderna ska lyfta fram det mänskliga och varma. Livsbejakande tema Bilden ska ha ett livsbejakande tema såsom natur, kultur, fritidsliv, mat och dryck. Detta bidrar till att vi visar att vi är en aktiv kommun. Vi får endast använda bilder/filmer som Kristianstads kommun har rättigheter till, alltså bilder/film som medarbetare tagit i tjänsten eller bilder/film som vi fått fotografens tillstånd att visa. Det är varje medarbetares ansvar att se till att vi har rättigheter till de bilder som används och samtycke från dem som blir fotograferade eller filmade. Bildpubliceringen ska skötas på ett ansvarsfullt sätt och i enlighet med personuppgiftslagen, upphovsrättslagen och fastställda rutiner. Fotografier som medarbetare tagit för publicering eller bilder/filmer som köps in för fri publicering ska samlas och spridas internt i organisationen. Kommunikationsansvariga på kommunledningskontoret ansvarar för bildbanken och ger instruktioner hur det används.

10 KRISTIANSTADS KOMMUN 10(11) Strategi för kommunikation vid bemötande När vi uttrycker oss på ett situationsanpassat och begripligt sätt ökar förståelsen hos den vi möter. Även ett för mottagaren negativt besked kan uppfattas som mindre negativt om det kommuniceras på ett vänligt, begripligt och tydligt sätt. Mötet mellan två personer kan ske direkt i rummet, men också via telefon, e-post, sociala medier eller brev. I alla möten, inåt och utåt i organisationen, krävs att vi bemöter alla på ett passande sätt. Målen för vårt kommunikativa bemötande Vi visar hänsyn och respekt för den personen vi kommunicerar med. Vi bjuder in till kommunikation, det vill säga att vi är öppna för att svara på ytterligare frågor och ta emot synpunkter. Vi talar och skriver enkelt och tydligt. I all skriven kommunikation, t.ex brev, e-post och sociala medier ska det tydligt framgå att det är en medarbetare i Kristianstads kommun som är avsändaren. Det är varje medarbetares ansvarar att vi bemöter människor på ett enkelt, tydligt och serviceinriktat sätt. Till hjälp finns kommunens Bemötandeguide för medarbetare, den grafiska profilen och skrivhjälpen via insidan. I mötet med personer med funktionsnedsättningar kan man behöva ta särskild hänsyn. Råd finns i bemötandeguiden Jämlika möten i ett samhälle för alla. Informatörer/kommunikatörer på förvaltningarna och kommunikationsansvariga på kommunledningskontoret kan vara ett stöd i arbetet.

11 KRISTIANSTADS KOMMUN 11(11) Strategi för kommunikation vid oförutsedda händelser Med oförutsedda händelser menas allvarliga händelser som påverkar en större grupp personer och händelser som har varit (nästintill) omöjliga att förutsäga. Det är händelser som kan bli mycket uppmärksammade men som inte alltid klassas som en kris. En oförutsedd händelse kan utvecklas till en kris men behöver inte alltid göra det. Exempel: Olycka, översvämning eller utsläpp inom kommunens gränser. Allvarlig störning i elnät, VA-nät eller telenät. Hot mot medarbetare/arbetsplats. Medarbetare som råkar ut för en olycka. Medarbetare som gör något olagligt/bryter mot organisationens regler. Allvarliga händelser i någon av våra verksamheter som får mycket extern uppmärksamhet. Kommunikationen vid en oförutsedd händelse ska vara: snabb tydlig enhetlig Intranätet och den externa webbplatsen är de primära kanalerna vid en oförutsedd händelse. Information som lämnas ut till vissa målgrupper, exempelvis medier eller medarbetare, ska också återfinnas på webbplatsen och/eller intranätet. Information ska läggas ut på intranätet för att undvika att medarbetarna får reda på händelser enbart genom ryktesspridning eller genom medierna. Varje förvaltning ska ha en plan för hur kommunikationen ska fungera och hur ansvarsfördelningen ser ut vid en oförutsedd händelse.

Kommunikations. policy. Antagen av kommunfullmäktige 2015 12 14 123

Kommunikations. policy. Antagen av kommunfullmäktige 2015 12 14 123 Kommunikations policy Antagen av kommunfullmäktige 2015 12 14 123 Kommunikationspolicy 1 Kommunikationspolicy Innehåll Inledning... 4 1. Kommunikationspolicy... 5 1.2 Definition 5 1.3 Lagar 5 1.4 Kommunikationsmål

Läs mer

Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland

Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland Antagen av regionstyrelsen den 28 januari 2016 Box 325, 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: 0155-778 90 E-post: info@region.sormland.se

Läs mer

Kommunikationspolicy för Hörby kommun

Kommunikationspolicy för Hörby kommun Kommunledningsförvaltningen Kommunikationspolicy för Hörby kommun Kommunen har en bred verksamhet med många uppdrag och med flera olika roller. Vi som arbetar på kommunen gör det på uppdrag av medborgarna.

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Fastställd av kommunfullmäktige i december 2012 Våra kärnvärden Modiga Att ligga i framkant innebär att vi vågar gå vår egen väg. Att våga välja otrampade stigar,

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation

Riktlinjer för kommunikation 1 (6) Riktlinjer för kommunikation Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen (2014-12-03 201) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2014-12-03 Dokumentansvarig: Kommunikatör,

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY UPPSALA KOMMUN

KOMMUNIKATIONSPOLICY UPPSALA KOMMUN KOMMUNIKATIONSPOLICY UPPSALA KOMMUN KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR UPPSALA KOMMUN Detta dokument anger principer och förhållningssätt, ansvar, målgrupper, kanaler, formspråk och planeringsförutsättningar för

Läs mer

Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting. Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb

Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting. Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb Antagen av Landstingsstyrelsen 2004 1(8) Förord Stockholms läns landsting (SLL)

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Riktlinjer för kommunikation 2 (6) Riktlinjer för information

Läs mer

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/679 2012-08-20 Kommunstyrelsen Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15

Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15 Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15 INLEDNING...3 KOMMUNIKATION...3 INFORMATIONSANSVAR...3 INTERN KOMMUNIKATION...4 INTERNA KANALER...4 GroupWise och Intrapolis...4

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Haninge kommuns kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-11

Haninge kommuns kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-11 9 april 2007 Haninge kommuns kommunikationspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-11 Övergripande mål och inriktning All information och kommunikation i Haninge kommun ska medverka till kunskap om

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2015 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk profil...

Läs mer

Riktlinjer för arbete med sociala medier

Riktlinjer för arbete med sociala medier Kommunledningskontoret Sofia Magnusson, 0531-526003 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011-05-18 1(5) Riktlinjer för arbete med 2 Inledning Sociala medier är kommunikationskanaler

Läs mer

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper.

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper. Sida 1/5 Policy för kommunikation Med kommunikation skapar vi kännedom om vilka vi är, vad vi kan och vad vi gör. Kommunikationen speglar de värden som kommunen står för och bidrar till att utveckla goda

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2011-12-15 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk

Läs mer

Fastställande av Kommunikationsplattform för Lunds universitet

Fastställande av Kommunikationsplattform för Lunds universitet BESLUT IB9 3540/2004 2005-10-18 Rektor Fastställande av Kommunikationsplattform för Lunds universitet Universitetsstyrelsen beslutade 10 juni 2005 att principiellt ställa sig bakom förslaget till kommunikationsplattform

Läs mer

Kompetensområden och kompetensnivåer. vid miljöförvaltningen

Kompetensområden och kompetensnivåer. vid miljöförvaltningen Kompetensområden och kompetensnivåer vid miljöförvaltningen Kompetensområden och kompetensnivåer vid miljöförvaltningen Kompetensförsörjningsprocessen är en del av verksamhetsutvecklingen och syftar till

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy. Antagen av kommunstyrelsen den 29 augusti 2006

Informations- och kommunikationspolicy. Antagen av kommunstyrelsen den 29 augusti 2006 Informations- och kommunikationspolicy Antagen av kommunstyrelsen den 29 augusti 2006 INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY Bakgrund Det behöver tydliggöras att kommunens verksamhet bedrivs på uppdrag

Läs mer

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015 Kommunikationspolicy Antagen av Kf 56/2015 Innehåll Innehåll... 1 1. Kommunikation hjälper oss att utföra våra uppdrag... 2 2. Kommunikationsansvar... 2 3. Planerad kommunikation... 2 Checklista för att

Läs mer

Sociala medier ger kommunen möjligheter att förbättra och öka dialogen med medborgare och andra intressenter.

Sociala medier ger kommunen möjligheter att förbättra och öka dialogen med medborgare och andra intressenter. Riktlinjer för sociala medier i Värmdö kommun För kommunen kan sociala medier vara en snabb och enkel väg att informera och kommunicera med medborgarna och förbättra förutsättningarna för dialog och delaktighet.

Läs mer

Svenska Cykelförbundets kommunikationspolicy

Svenska Cykelförbundets kommunikationspolicy s kommunikationspolicy 1. Bakgrund s kommunikationspolicy utgör grunden för en gemensam syn på intern och extern kommunikation och anger ramarna för vårt arbete med kommunikation. Policyn fastställer Svenska

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer

Alla kommunicerar! Alla är experter!?

Alla kommunicerar! Alla är experter!? Alla kommunicerar! Alla är experter!? Vårt grunduppdrag: Kommunicera ett budskap så att så många som möjligt förstår så mycket som möjligt - och kommer ihåg det! Resultatutjämningsreserver Reservering

Läs mer

Disposition kommunikationsplattform:

Disposition kommunikationsplattform: Disposition kommunikationsplattform: Inledning - Kommunikationens grunder - Vision och mål Kommunikationspolicy - Riktlinjer för Nybro kommuns kommunikation - Områden för kommunikation - Ansvar och organisation

Läs mer

1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg

1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg 1(11) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens stab Pia Jexell, Kommunikationsstrateg 070-250 66 85 pia.jexell@habo.se Kommunikationspolicyn i praktiken Detta dokument är en bilaga till Håbo kommuns

Läs mer

Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun

Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun Kommunikationspolicy för Nykvarns kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-19 Innehållsförteckning Inledning... 2 Definition... 2 Mål... 2 Intern kommunikation... 3 Extern kommunikation... 3 Förhållningssätt...

Läs mer

Kommunikationsstrategi. Vård- och omsorgsförvaltningen

Kommunikationsstrategi. Vård- och omsorgsförvaltningen Kommunikationsstrategi Vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen, Enköpings kommun, 2015 Kommunikationsstrategi för vård- och omsorgsförvaltningen, Enköpings kommun Övergripande strategi

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Hällefors kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Hällefors kommun Informations- och kommunikationspolicy för Hällefors kommun 2(8) Innehåll 1 Syfte... 3 2 Målsättning... 3 3 Informations- och kommunikationsansvar... 4 3.1 Ledningsansvar... 4 3.2 Individens ansvar...

Läs mer

Kommunikationspolicy för Konkurrensverket

Kommunikationspolicy för Konkurrensverket KKV1042, v1.0, 2012-11-01 BESLUT 2015-09-01 Admnr 140/2015 Kommunikationspolicy för Konkurrensverket Gäller från 1 september 2015 Konkurrensverket är en öppen och transparent myndighet och vi är aktiva

Läs mer

Dokumentnamn: DokumentID Version:

Dokumentnamn: DokumentID Version: TJÄNSTESKRIVELSE Datum: Sida: 2012-09-21 1 (5) Dokumentnamn: DokumentID Version: Kommunikationspolicy Diarienr 1 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicyn är ett gemensamt förhållningssätt i informations-

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling 2009-10-14 Rev 2009-11-24 Rev 2010-05-20 Rev 2010-06-02 Kommunens författningssamling Kommunikationspolicy för Österåkers kommun Fastställd av Kommunfullmäktige den 14 juni 2010, 12. (dnr KS 2009:109 105)

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation i Nynäshamns kommun Inledning

Riktlinjer för kommunikation i Nynäshamns kommun Inledning Riktlinjer för kommunikation i Nynäshamns kommun Inledning Nynäshamns kommun är en offentlig och demokratiskt styrd organisation som ska ge service till kommuninvånarna och skapa förutsättningar för en

Läs mer

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Kommunikationsprogram för Karlskrona kommuns samlade verksamhet... 1 Relaterade dokument Grafisk profil KS2011.204.103... 3 Kriskommunikationsplan Riktlinjer för

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen ( 255) POLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen ( 255) POLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-26 ( 255) POLICY Kommunikationspolicy för Haninge kommun Syftet med en kommunikationspolicy för kommunen är att skapa effektivitet

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Kommunikationspolicy. Kommunikationsansvar. Ledord. Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen?

Kommunikationspolicy. Kommunikationsansvar. Ledord. Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen? Kommunikationspolicy var Ledord Kommunikationsansvar Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen? Innehåll Ledord 4 Kommunikationsansvar 5 Extern kommunikation

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS2015.0130 Innehållsförteckning 1. INLEDNING 3 2. GRUNDPRINCIPER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 4 3. HUVUDFUNKTIONER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 5 4. ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09

Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Riktlinjer för användning av sociala medier 2015-09-09 Tyresö kommun / 2015-09-09 2 (6) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för användning av sociala medier...3 2 Tonalitet, bemötande och tilltal...4 3 Hantering

Läs mer

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun www.hassleholm.se Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Kännetecken för kommunikationen... 1 2.1 Öppen och

Läs mer

Riktlinjer. Information och kommunikation. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2005-04-25

Riktlinjer. Information och kommunikation. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2005-04-25 Riktlinjer Information och kommunikation Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2005-04-25 Datum: 2012-02-02 Dnr: Sida: 2 (8) Riktlinjer för information och kommunikation Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

FÄRGELANDA KOMMUN. Policy. Information och kommunikation

FÄRGELANDA KOMMUN. Policy. Information och kommunikation FÄRGELANDA KOMMUN Policy Information och kommunikation Jonas Berggren och Josefine Blid 2016-11-16 Dnr: 2016/732 Version: 1 Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-16, 146 Den senaste versionen finns tillgänglig

Läs mer

Informationspolicy och informationsstrategi. för Kårkulla samkommun

Informationspolicy och informationsstrategi. för Kårkulla samkommun Informationspolicy och informationsstrategi för Kårkulla samkommun 2012 Kårkulla samkommuns informationspolicy Kårkullla samkommun har idag över 1000 medarbetare och ett verksamhetsområde som sträcker

Läs mer

Kommunikationspolicy för Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 2015-10-29, 171

Kommunikationspolicy för Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 2015-10-29, 171 Kommunikationspolicy för Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige, 2015-10-29, 171 Inledning... 3 Övergripande mål... 4 Förhållningssätt... 5 Ansvarsfördelning... 6 Intern kommunikation... 7 Extern kommunikation...

Läs mer

Kommunikationspolicy 2015

Kommunikationspolicy 2015 Kommunikationspolicy 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte 3. Kännetecken 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Riktlinjer och förhållningssätt 7. Ansvar Värmdö kommuns kommunikationspolicy

Läs mer

Behöver vi en kommunikationsstrategi?

Behöver vi en kommunikationsstrategi? Behöver vi en kommunikationsstrategi? Hur sköter ert företag sin kommunikation? Utnyttjar ni de möjligheter som finns på det sätt som passar er bäst? Gör ni saker som inte behöver göras? Har ni de verktyg

Läs mer

Policy för kommunikation

Policy för kommunikation Policy för kommunikation Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om den 11 december Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Policy för kommunikation Kommunfullmäktige 2017-12-11

Läs mer

Kommunikationspolicy för Sundbybergs stad 1

Kommunikationspolicy för Sundbybergs stad 1 Kommunikationspolicy för Sundbybergs stad 1 Övergripande inriktningar Information och kommunikation är strategiska styrmedel. Stadens kommunikationsarbete ska bidra till att utveckla, förmedla och förankra

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy SID 1(6) Kommunikationspolicy PROGRAM PLAN RIKTLINJER Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(6) Helsingborgs stads styrdokument

Läs mer

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Kommunikationspolicy policy Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Beslut: Datum- Instans /År Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Ersätter tidigare beslut 2015-12-10 KF 318 Giltighetstid: 2019-12-31

Läs mer

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia G 16 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia Fastställda av kommunstyrelsen 2003-01-08, 1 Dnr 2002.568 105 Innehåll Sida 1. Inledning

Läs mer

Digital strategi 2016-2018

Digital strategi 2016-2018 1 Digital strategi 2016-2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2016-02-17 Diarienummer: 2015/55 Handläggare/författare: Sara Skyttner, webbstrateg 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Flik 6.23 Kommunikationspolicy 2014-2018 Flik 6.23 Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-16, 76 att gälla från 2014-08-01. Kommunikationspolicy 2014-2018 Innehåll: 1 Syftet med kommunikationen... 2 2 Strategi...

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text 1 (5) Vår handläggare Geza Simon Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text Katrineholm kommuns kommunikationspolicy Policy ett

Läs mer

Kommunikationsplan 2013

Kommunikationsplan 2013 Kommunikationsplan 2013 Funktionshinderspolitiskt arbete Region Skåne Innehåll UU1. BAKGRUND 4 3. KOMMUNIKATIVA UTMANINGAR 4 4. KOMMUNIKATIONSMÅL 5 5. BUDSKAP 5 6. MÅLGRUPPSANALYS 5 7. KOMMUNIKATIONSSTRATEGI

Läs mer

Riktlinjer för marknadsföring av Linköpings kommun som arbetsgivare

Riktlinjer för marknadsföring av Linköpings kommun som arbetsgivare Riktlinjer för marknadsföring av Linköpings kommun som arbetsgivare Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att ha ett gemensamt underlag för hur Linköpings kommun ska marknadsföras som arbetsgivare. Detta

Läs mer

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Kommunikationspolicy Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2019-01-28 Innehållsförteckning Kommunikationspolicy... 3 Inledning... 3 Grundläggande värderingar... 3 Övergripande mål...

Läs mer

Kommunikationspolicy. Syfte. Vi är proaktiva och planerade. Vi är tillgängliga och välvilliga. Vi är tydliga och relevanta 1(6)

Kommunikationspolicy. Syfte. Vi är proaktiva och planerade. Vi är tillgängliga och välvilliga. Vi är tydliga och relevanta 1(6) 1(6) Kommunikationspolicy Syfte Vårt kommunikationsarbete ska genomsyra all verksamhet och bidra till förverkligandet av Kumlas vision, övergripande mål, verksamhetsmål och beslut. Kommunikationspolicyn

Läs mer

Kungälvs kommun - Kommunrevisionen. Informationsverksamheten Granskningsrapport. KPMG AB Antal sidor: 14 2012-01-12

Kungälvs kommun - Kommunrevisionen. Informationsverksamheten Granskningsrapport. KPMG AB Antal sidor: 14 2012-01-12 Granskningsrapport KPMG AB Antal sidor: 14 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Ansvarig nämnd och avgränsning 3 5. Genomförande 4 6. Resultat av granskningen 4 6.1 s organisation och

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

Informationspolicyn ska revideras en gång per mandatperiod och däremellan vid behov uppdateras av informationsenheten på uppdrag av kommunstyrelsen.

Informationspolicyn ska revideras en gång per mandatperiod och däremellan vid behov uppdateras av informationsenheten på uppdrag av kommunstyrelsen. Informationspolicy Sollefteå kommun November 2007 Denna informationspolicy är ett övergripande dokument för Sollefteå kommuns informationsoch kommunikationsarbete. Informationspolicyn kommer efterhand

Läs mer

Kommunikationspolicy för Göteborgs stift

Kommunikationspolicy för Göteborgs stift Kommunikationspolicy för Göteborgs stift Göteborgs stifts syn på kommunikation kommunikationspolicyn är våra samlade riktlinjer för hur arbetet med kommunikation ska bedrivas i organisationen samt principer

Läs mer

Informations- och kommunikationsstrategi

Informations- och kommunikationsstrategi Kommunledningskontoret Sofia Magnusson, 0531-526003 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011-05-18 1(7) Informations- och v:\klk\stab\anna_sofia\policydokument\informations-

Läs mer

Katrineholms kommuns kommunikationspolicy

Katrineholms kommuns kommunikationspolicy Styrdokument Katrineholms kommuns kommunikationspolicy Senast reviderad av kommunfullmäktige, 9 Giltighetstid 2013-12-16--2017-12-31 2 (9) Beslutshistorik Giltighetstid 2013-12-16 2017-12-31 Antagen av

Läs mer

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020 BILAGA 9 Kommunikationsstrategi 2014 2020 Kommunikationsstrategi för Syftet med s kommunikationsarbete är att göra vårt leaderområde och det arbete som genomförs inom ramen för det synligt. Genom att göra

Läs mer

INFORMATIONS- & MARKNADSFÖRINGSPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUN

INFORMATIONS- & MARKNADSFÖRINGSPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUN INFORMATIONS- & MARKNADSFÖRINGSPOLICY FÖR EKSJÖ KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-19, 86 Informations- och marknadsföringspolicy för Eksjö kommun Syfte och mål Policyn anger mål och riktlinjer

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Policy för extern kommunikation, tillgänglighet och service för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2012-05-09, 39, Dnr KS 2010/477 KS 015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Syfte... 2 3 Strategi...

Läs mer

Strategi för digitala kanaler 2016-2017

Strategi för digitala kanaler 2016-2017 Strategi för digitala kanaler 2016-2017 Inledning Kommuninvånare ändrar ständigt sina vanor och vill nå kommunal service och information på andra sätt och i nya format. Vi vill möta våra kommuninvånare

Läs mer

Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern

Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern Styrande dokument Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunledningsförvaltningen Dokumentnamn Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern Fastställd/Upprättad

Läs mer

Policy för information och kommunikation

Policy för information och kommunikation Antagen av fullmäktige 081022 Policy för information och kommunikation Torsås kommun är en politiskt styrd organisation som finns till för medborgarna. Det är deras behov och förutsättningar vi ska se

Läs mer

Kommunikationspolicy för Upplands Väsby kommun

Kommunikationspolicy för Upplands Väsby kommun Styrdokument, policy Handläggare Tf kommunikationschef 2017-12-27 Helena Westin 08-590 970 90 Dnr helena.westin@upplandsvasby.se KS/2015:319 Kommunikationspolicy för Upplands Väsby kommun 2018-2020 Nivå:

Läs mer

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunikationsstrategi år 2014 2016 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 juli 2014 Kommunikationsstrategi för samhällsbyggnadsförvaltningen Gäller till 31 december 2016 Inledning Med kommunikation kan vi styra

Läs mer

Riktlinjer för Överförmyndarnämndens Eskilstuna Strängnäs information och kommunikation

Riktlinjer för Överförmyndarnämndens Eskilstuna Strängnäs information och kommunikation Överförmyndarnämnden 2016-04-08 Socialförvaltningen ÖFNES/2016:38 Carl-Fredrik Movitz, 016-710 54 25 Riktlinjer för Överförmyndarnämndens Eskilstuna Strängnäs information och kommunikation God kommunikation

Läs mer

Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier

Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Beslutad av kommunstyrelsen: 2018-10-10/ 213 Diarienummer: KS/2018:202 Dokumentansvarig nämnd: kommunstyrelsen Dokumentansvarig tjänsteperson:

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Tranemo kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Tranemo kommun TRA2000, v 2.0, 2011-06-08 Vår ref: Anette Nordberg Informationssamordnare Datum: 2012-06-11 Informations- och kommunikationspolicy för Tranemo kommun 1. Inledning All kommunal verksamhet i Tranemo kommun

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation

Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation All information och kommunikation ska vara: korrekt tydlig och begriplig trovärdig lättillgänglig

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kommunikationspolicy. 21 Dnr 2016/00446

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kommunikationspolicy. 21 Dnr 2016/00446 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 21 Den 2017-04-24 21 Dnr 2016/00446 Kommunikationspolicy Kommunfullmäktiges beslut Kommunikationspolicyn fastställs enligt utarbetat

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

Informationspolicy. Allmänt

Informationspolicy. Allmänt Informationspolicy Allmänt Det är självklart och nödvändigt för Rättviks kommun att kunskap och spridning av information sker både inåt och utåt i den kommunala koncernen. Kommunen ska vara en föregångare

Läs mer

Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar. Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor

Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar. Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor Digitala informationsskärmar är en mycket bra kanal för att snabbt och effektivt sprida information.

Läs mer

Tips och råd VID MEDIEKONTAKTER

Tips och råd VID MEDIEKONTAKTER Tips och råd VID MEDIEKONTAKTER Därför ska vi synas i medierna 4 Ta initiativ till mediakontakter 5 Vad är en nyhet? 6 När journalister besöker Uppsala universitet 8 Journalistens arbetsvillkor 9 Att tänka

Läs mer

POLICY OCH RIKTLINJER FÖR GISLAVEDS KOMMUNS HAN- TERING AV KLAGOMÅL OCH SYNPUNKTER

POLICY OCH RIKTLINJER FÖR GISLAVEDS KOMMUNS HAN- TERING AV KLAGOMÅL OCH SYNPUNKTER Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2013-03-27 Ansvarig: Ulrika Dagård Revideras: Följas upp: POLICY OCH RIKTLINJER FÖR GISLAVEDS KOMMUNS HAN- TERING

Läs mer

FÖRSTUDIE AVSEENDE DIALOG OCH KOMMUNIKATION MED MEDBORGA- RE OCH MEDARBETARE

FÖRSTUDIE AVSEENDE DIALOG OCH KOMMUNIKATION MED MEDBORGA- RE OCH MEDARBETARE FÖRSTUDIE AVSEENDE DIALOG OCH KOMMUNIKATION MED MEDBORGA- RE OCH MEDARBETARE : 2 (9) 3 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH SYFTE... 4 2 METOD... 4 3 RESULTAT... 4 3.1 STYRDOKUMENT OCH RUTINER FÖR

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Enligt beslut av kommunstyrelsen 2012-01-09 Innehållsförteckning 1 Syftet med policyn... 3 2 Krav på kommunikationsarbetet... 4 2.1 Grafisk profil... 4 3 Ansvar och organisation... 5 4 Våra gemensamma

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY 2019 Antaget av kommunfullmäktige 190225 25 Gäller från: 20190301 Ansvarig: Kommunikatören Revideras: vid behov Beslutsinstans: Kommunfullmäktige 1 Inledning I Markaryds kommuns kommunikationspolicy

Läs mer

INFOBLADET. Journalister fick lära mer om 112-myndigheterna

INFOBLADET. Journalister fick lära mer om 112-myndigheterna INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

Riktlinjer för. klagomålshantering

Riktlinjer för. klagomålshantering Dokumentnamn Kapitel Riktlinje för klagomålshantering Avvikelsehantering DNR KS 2010/185 128 Ersätter DNR 45/2006 ON 77 Utgåva III Utfärdad 2010-03-12 Datum för senaste ändring 2006-08-31 Utfärdare ME

Läs mer

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 1 Inledning Under hela perioden för genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 är det viktigt med god information och kommunikation

Läs mer

Kvalitetsuppföljning av utförare inom Välfärdsområdet:

Kvalitetsuppföljning av utförare inom Välfärdsområdet: Kvalitetsuppföljning av utförare inom Välfärdsområdet: Kommunen har ett underlag för uppföljning och kvalitetssäkring av utförare oavsett om det sker av den egna kommunala verksamheten eller av privata

Läs mer

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNIKATIONSPOLICY Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNENS MÅL, AKTIVITETER OCH BESLUT STRÄVAR MOT ATT NÅ DEN GEMENSAMMA ÖVERGRIPANDE VISIONEN FÖR ÅR 2020 DET GRÖNA OCKELBO VI

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-09-17 1 (1) Sida 138 Dnr KS/2018:202 Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Bakgrund På grund av den digitala utvecklingen

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för sociala medier vid Försvarshögskolan Riktlinjer 1 (7) 2011-09-21 Riktlinjer för sociala medier vid Försvarshögskolan 1 Riktlinjer i korthet 1.1 Riktlinjer för medarbetare vid Försvarshögskolan i allmänhet Medarbetare vid Försvarshögskolan

Läs mer

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Förvaltningarnas arbete skall utvecklas och ge resultat i en högre effektivitet och bättre kommunikation med Salemsborna. Den

Läs mer

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Revisionsrapport Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Smedjebackens kommun December 2009 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och revisionsfråga...3 1.2 Kontrollmål...3

Läs mer

Kommunikationspolicy för Botkyrka kommuns förvaltningsorganisation

Kommunikationspolicy för Botkyrka kommuns förvaltningsorganisation TJÄNSTESKRIVELSE 1[5] Referens Kicki Morsing Mottagare Kommunikationspolicy för Botkyrka kommuns förvaltningsorganisation Botkyrka kommun är en offentlig och demokratiskt styrd organisation som ska ge

Läs mer

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Många livsmedelsföretagare upplever att den offentliga kontrollen innebär en rad administrativa svårigheter. Landsbygdsdepartementet

Läs mer

Riktlinjer för Knivsta kommuns användning av digitala medier vid extern information och kommunikation

Riktlinjer för Knivsta kommuns användning av digitala medier vid extern information och kommunikation Riktlinjer för Knivsta kommuns användning av digitala medier vid extern information och kommunikation KS-2012/837 Fastställt av kommunstyrelsen 5 november 2012 Sidan 1 av 5 Inledning Knivsta kommun vill

Läs mer