PM för objekt AC , väg 890, delen Stryckfors Myrheden, Skellefteå kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM för objekt AC-15833-890, väg 890, delen Stryckfors Myrheden, Skellefteå kommun."

Transkript

1 PM (Bilaga 2) Ärendenr: TRV 2010/2410 A Till: Från: Trafikverket Box Luleå Besöksadress: Sundsbacken 2-4 Telefon: Andreas Asplund Investering Nord andreas.asplund@trafikverket.se Direkt: Mobil: PM för objekt AC , väg 890, delen Stryckfors Myrheden, Skellefteå kommun. Allmänt Väg 890 mellan Stryckfors och Myrheden (från vägskälet med väg 880 vid Grönbo fram till anslutningen mot väg 902 vid Myrheden) ska förbättras med bärighetsförstärkande åtgärder. Vägen är idag en 5 6 meter bred kurvig grusväg med många tvära backkrön. På delar av sträckan är bärigheten nedsatt under tjällossningsperioden. En ombyggnad till en väg med full bärighet under hela året planeras. Vägen kommer att behållas som grusväg med förstärkningsåtgärder på de svaga partierna. De kurvigaste partierna rätas ut och backkrön tas bort. Bredden ökas så att vägen blir 6,0 meter på hela sträckan. Tre broar med bredden 4,5 meter kommer att bytas ut till broar med en bredd av 7,0 meter. 1(9)

2 Rubricerat objekt har varit utställt varvid erinran inkommit från: Skellefteåkommun, Tekniska kontoret, Gatu- och parkavdelningen, Skeppargatan 16, Skellefteå: Skellefteå kommuns samlade yttrande över rubricerad arbetsplan. Kommunen har, förutom nedan redovisade önskemål om kompletteringar, ingen erinran mot föreslagen arbetsplan. Kommunen önskar att följande kommentarer och förslag till kompletteringar arbetas in i arbetsplanen: På den aktuella sträckan mellan Grönbo och Myrheden finns enligt bygg- och miljökontorets inventeringar 4 st. vattendrag med öring-/laxförekomst: Storbäcken (koordinater ), Kvarnbäcken ( ), Stor-Kvarnbäcken ( ) och Sälgträskbäcken ( ). För Sälgträskbäcken redovisar Vägverket förslag till nya broar. För de övriga vattendragen framgår inte vilken typ åtgärd, t ex byte av trumma, som ska utföras. Kommunen anser att Vägverket i samband med planeringen av vägarbetena mer noggrant bör inventera dessa ovan namngivna bäckars vägtrummor för att notera eventuella vandringshinder. I de fall trummorna byts ut ska dessa ersättas av halvtrummor som säkerställer fiskvandring och ger en naturlig botten under vägen. I de fall trummor byts ut i övriga bäckar kan konventionella trummor användas ifall de läggs enligt Vägverkets riktlinjer. Kommunen anser att det är mycket viktigt att arbetena med trumbyten övervakas och att vid besiktning så ska speciellt fiskarnas vandringsmöjligheter genom trummorna kontrolleras. I det regionala och lokala miljömålsarbetet har problematiken med vandringshinder för fisk och andra vattenlevande organismer speciellt uppmärksammats. Miljömål finns därför formulerade som innebär att vandringshinder ska åtgärdas. Kommunen bedömer att en ökad sedimenttransport ofta blir följden när vägdiken mynnar direkt i vattendrag. Skada på fisk och bottendjur uppstår även i fall järnhaltigt grundvatten tillåts rinna direkt ut till vattendragen. Vägdiken ska därför inte direkt anslutas till vattendrag utan att en tillräcklig lång buffertzon ska finnas före dikenas anslutning till vattendrag. I miljökonsekvensbeskrivningen bör även nämnas att biflödena till Byskeälven berörs av Natura (9)

3 I enighet med miljökonsekvensbeskrivningen kommer vi att ta vandringshindren i särskilt beaktande och säkerställa att dessa trummor inte utgör några vandringshinder. Enligt kommunens inventeringar så finns det två vandringhinder längs sträckan som vi kommer att åtgärda: Vid Storbäcken, sektion 0/760 rivs befintlig trumma och ersätts med valvbåge eller likvärdig åtgärd. Vid Kvarnbäcken, sektion 2/267 behöver inte befintlig trumma bytas ut ur vägteknisk synpunkt. Eventuella åtgärder för att ta bort vandringshinder föreslås efter fältbesök tillsammans med kommunen. Trumman vid sektion 6/710 skall förlängas och åtgärder för att säkerställa att inga vandringshinder uppstår utförs. Vid övriga bäckar där vi skall byta ut befintliga trummor kommer dessa att ersättas med konventionella trummor, som läggs enligt Trafikverkets riktlinjer för att undvika eventuella vandringshinder. För att undvika sedimenttransport kommer sedimentfällor anläggas eller så avslutas dikningen så pass långt från vattendragen så att de mesta sedimenten fångas upp innan vattnet når vattendraget. I arbetsplanens beskrivning lägger vi till att biflödena till Byskeälven berörs av Natura Banverket, samhällsplanerare Lisa Bergdahl, Norra Banregionen Marknadssektionen, Box 43, Luleå Har inga synpunkter på rubricerad arbetsplan men påpekar att det är viktigt att Banverkets föreskrifter kring elsäkerhet följs med anledning av Banverkets ledningsrätt Lr3 berörs. Trafikverket kommer enligt önskemål från Banverket att kontakta Sune Johansson (eller motsvarande) vid frågor kring gällande elsäkerhetsföreskrifter och inför genomförande av arbeten. 3(9)

4 Styrelsen för Byskeälvens FVO förening AC-delen genom Fred Sandström Frostkåge 206, Kåge, tfn Fiskevårdsområdet har beslutat om ett femårigt projekt som går ut på att förbättra öringsbeståndet i älven. Budget för detta är satt till kr per år. En viktig del för att detta skall lyckas är att alla bäckar och biflöden inte har några vandringshinder. Vid en inventering av nämnda vägsträcka finns det flera trummor som ligger högre än bäcken och ingen fisk kan passera. I samband med ombyggnaden kräver vi att detta åtgärdas. Vi vill även besikta dessa trummor i samband med åtgärden. I enighet med miljökonsekvensbeskrivningen kommer vi att ta vandringshindren i särskilt beaktande och säkerställa att dessa trummor inte utgör några vandringshinder. Skellefteå kommuns inventering samt Trafikverkets kommentar till Skellefteå kommun gäller som besked. Fastighetsägare till Åselet 2:17. Gun-Britt Sjödin, Örjansvägen 9, Frösön, Gunnar Sandström, Ostvik 110, Kåge, Fred Sandström, Frostkåge 206, Kåge, Sture Sandström, Bankgatan 16D, Byske, Ann-Greth Sandström, Porsvägen 3, Piteå, Lisbeth Larsson, Mellangatan 20C, Byske, I samband med ombyggnationen har ovanstående individer följande önskemål: 1. Att brunn och hinkflöjel flyttas längre ned på tomten och fortsättningsvis fungerar. 2. Att trumman vid km 7/740 flyttas till 7/ Att ett dike grävs nära vägslänt bak förråd och ansluter till dike vid lada. 1. Samtliga fastigheter längs aktuell vägsträcka har enskilt vatten men vattenförsörjningen bedöms inte påverkas av vägåtgärderna. Er brunn kommer dock att besiktas till funktion och vattenkvalité före byggstart samt när vägarbetet är klart. Brunnen med hinkflöjeln hamnar under vägslänten och kommer att flyttas längre ned på tomten. 4(9)

5 2. Trumman vid km 7/740 flyttas till 7/800 och ansluts till befintligt dike. 3. Dikesanvisning kommer att utföras från vägdiket och anslutas till diket som passerar bakom ladan. Fastighetsägare till Åselet 1:36. Lennart och Marie Holmlund, Lundgärdsvägen 30, Skellefteå. 1. Karaganhäck finns ca: 2 m meter från vägkant. Vill isåfall att den ersätts, eftersom den har hittills lyckats ta emot en hel del grus som annars skulle ligga inplogat på gräsmattan.vi har en inramning av Fullvuxna granar och tallar mot norr, syd, och öst. Detta var faktiskt ett av de charmiga inslagen som gjorde att vi köpte denna tomt. 2. Vi har en vattenbrunn ca. 2,5 m från vägkant. Denna brunn är av typen genomströmningsbrunn. Brunnen har en tät botten och ett inlopp och ett utlopp. Det fina med det, är att denna brunn aldrig (Så vitt man vet) har frusit (Till skillnad från andra brunnar i byn). Hoppas naturligtvis att framledes kunna ha en sådan brunn. Har dessutom en fjärrmanövrerad magnetventil i brunnen, vilket gör att vi kan tömma vattnet i ledningen via en knapptryckning inifrån stugan. Detta vill vi inte heller gå miste om. 3. Önskar uppemot 170 m³ fyllnadsmassor. I gengäld vill vi att man skrapar av befintlig matjord på en yta av 150 kvadratmeter, som sedan kan läggas tillbaka, eller om ny matjord kan tillhandahållas. 1. Vägslänten kommer att utformas så att häck och träd inte behöver tas bort. Om häcken och träden ändå skadas på grund av vägarbetet kommer ersättning för planteringar och träd att utgå. 2. Samtliga fastigheter längs aktuell vägsträcka har enskilt vatten men vattenförsörjningen bedöms inte påverkas av vägåtgärderna. Brunnen kommer dock att besiktas till funktion och vattenkvalité före byggstart samt när vägarbetet är klart. 3. Angående önskemålet om fyllnadsmassor och matjordshantering hänvisas till den entreprenör som skall utföra vägarbetet. 5(9)

6 Fastighetsägare till Åselet 2:5, 2:20. Thomas Berggren, Viggens Väg 1 C, Umeå, Urban Bergsten, Örsbäck 6, Vännäs, Ulla Nilsson, Mantelgatan 11, Byske och Sigvard Nilsson samma adress. 1. Vi utreder om vägen kan flyttas längre från boningshuset och om en profilsänkning är möjlig för att minska problemet med vattenavrinning mot fastighet Åselet 1:17. 6(9)

7 För att få rum med ett dike längs högra sidan av vägen måste breddning av vägen göras på vänstra sidan. 2. En fungerande vattenavrinning med dikning och trumåtgärder ingår i projekteringen och kommer att lösa problemen med ytvatten pga. igenslammade diken. 3. Anslutningsvägen får ligga kvar i befintligt läge och anslutningsradien ökas för en ökad tillgänglighet. 4. Det kommer att vara möjligt att nyttja traktorvägen även efter ombyggnaden. 5. En anslutningsväg söderut finns med i planerna och därigenom kommer husbehovstäkten att vara tillgänglig. 6. Anslutningsvägar till traktorvägen kommer att anordnas. 7. Uppgiften lämnas till konsulten som upprättar bygghandlingen. 8. Utfarten dimensioneras för jord- och skogsbruk. Fastighetsägare till Åselet 10:4 (sektion 8/662-8/697). Sven Bohman, Susanne Öhlund Bohman, Hagtornsgatan 31, Ursviken. Har följande anmärkningar: 1. Vår brunn ligger endast 3 meter från befintlig väg. Vid ombyggnaden kräver vi att vägslänten inte kommer så nära vår brunn samt att vattenprover tas före och efter ombyggnaden.. 2. De träd som finns parallellt med befintlig vägbana, ca.2,5 meter från vägbanan skyddar mot damm från vägen, insyn samt är i övrigt ett skydd mot trafiken. Vi kräver att dessa träd sparas eller ersätts. 3. En del av vägbanan och större delen av slänten kommer att finnas inom befintliga fastighetsgränser. Hur kommer fastighetsgränserna att markeras mot grannarna då två av fastighetsmarkeringarna försvinner? Vilken rätt har vi att nyttja slänterna, och i så fall vid vilket avstånd från vägen? 1. Samtliga fastigheter längs aktuell vägsträcka har enskilt vatten men vattenförsörjningen bedöms inte påverkas av vägåtgärderna. Er brunn kommer dock att besiktas till funktion och vattenkvalité före byggstart samt när vägarbetet är klart. 2. Om det är möjligt kommer vi att spara träden i annat fall utfaller gängse ersättning. 7(9)

8 3. Fastighetsgränserna kommer att befästas av Lantmäteriet och tomtmarkeringarna kommer att återställas om de skadas eller rubbas. När arbetsplanen vinner laga kraft kommer Trafikverket att ha vägrätt för hela vägområdet som är markerat på planritningen. Fastighetsägaren har då ingen rätt att nyttja vägområdet. Fastighetsägare till Åselet 1:15 (kart nr 001T208) Siv Lindquist, Jävregatan 37, Jävrebyn. 1. Vägslänten kommer så nära ekonomibyggnaden så att vi inte kan nyttja den till det den är avsedd för. Vi fordrar därför att den skall lösas in! 2. Vägtrumman över byavägen i gränsen mot Åselet 1:17 bör läggas om så att nivån anpassas till de nya höjderna. Flödvattnet på vårarna brukar vara rikligt och bör avvattnas. 3. Västra anslutningen till byavägen görs så att plog- och timmerbilar obehindrat kan passera ut och in. 1. Ekonomibyggnaden ligger till större delen utanför planerat vägområde. Dörrar på sidan mot vägen gör dock att byggnaden blir svår att utnyttja. Därför kommer den att lösas in när arbetsplanen vinner laga kraft och vi får pengar till objektet. 2. En ny trumma läggs under byavägen, så att vattnet från vägen kan ledas vidare mot älven. 3. Utfarten dimensioneras för jord- och skogsbruk. Gäller fastighet Blankselet 1:4, Lennart Ekenstedt, Myrheden 45, Jörn, och Blankselet 1:11, Gunnar Ekenstedt, Kvistgränd 7, Piteå Önskemål om att lägga vägen mot skogsmarken på Blankselet 1:4 och inte mot fastighet Blankselet 1:11 där bostadshuset redan nu ligger för nära vägen. Vid breddning av vägen kommer detta att utföras enkelsidigt på höger sida mot fastighet Blankselet (9)

9 Fastighetsägare till Åselet 1:17 Kjell Karlsson, Bölevägen 26, Skellefteå 1. Har önskemål om att anslutningsvägen från söder mellan landsvägen och byavägen skall flyttas längre österut intill bäcken. Anslutningen har funnits så länge som landsvägen funnits och varit en naturlig in- och utfart till bygdegården. Slänten från landsvägen och ned mot huset blir mycket hög och det blir mycket vatten rinnande mot och stående omkring huset. Jag hoppas på att vägen leder bort vattnet så att jag inte får problemet mot mitt hus. Jag är beredd att ta större markintrång om jag kan klara avvattningen. 2. Västra anslutningen till byggnaden bör göras så att lastbilar obehindrat kan svänga både öster- och västerut. 1. Vi kommer att utreda en profilsänkning av landsvägen dels för att för att minska lutningen på anslutningsvägen. På grund av lutningsförhållanden och dåligt med utrymme går det inte att behålla anslutningsvägen. En ny anslutning görs därför vid 7/ Utfarten dimensioneras för jord- och skogsbruk. Luleå Andreas Asplund Projektledare Trafikverket 9(9)

informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten

informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten 1 Bild 1. Exempel på bra vattenavledning från hus. Utfört med betongränna och lite makadam i änden för att slippa eventuell jorderosion. Bild 2. Ett

Läs mer

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 2013-12-13 Rapport Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 Aquanord AB Bakgrund och syfte Skarvsjön har till skillnad från de flesta andra sjöar två utlopp, ett i sjöns norra

Läs mer

Väg 1758 bro över Nolån

Väg 1758 bro över Nolån ARBETSPLAN BESKRIVNING Väg 1758 bro över Nolån 2012-04-18 Objektnr: 5815211 Objektdata Vägnr: 1758 Vägnamn: Objektnamn: Objektnr: 5815211 Kommun: Län: Dokumentdata Titel: Bollebygd Töllsjövägen Väg 1758

Läs mer

Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten Nävrasjö 1:7 Karlskrona kommun

Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten Nävrasjö 1:7 Karlskrona kommun 1 (5) BESLUT 2012-01-25 delgivningskvitto Trafikverket Att. Lars Jonsson Box 44 342 21 ALVESTA Dispens från biotopskyddsbestämmelser för borttagande av träd i allé och delar av stenmurar på fastigheten

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

E4 Förbifart Stockholm

E4 Förbifart Stockholm FSK01 Tpl Kungens kurva Ansökan Dispensansökan Gömmarens naturreservat 2016-03-11 Naturreservat och Strandskydd BYGGHANDLING Dispensansökan Gömmarens naturreservat motfyllning_strandskydd Objektnamn E4

Läs mer

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Tekniskt PM Avvattning och ledningar Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Lomma kommun, Skåne Län Vägplan 2016-06-03 Projektnummer: 145981 1 Innehåll 2 ALLMÄNT 3 3 AVVATTNING 3 3.1 Förutsättningar

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2012

Elfiske i Jönköpings kommun 2012 Elfiske i Jönköpings kommun 2012 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller som uppföljningen av och inför fiskevårdsinsatser i Tabergsån, Lillån i Huskvarna

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

Rekreationsområde Laddran i Marieholm

Rekreationsområde Laddran i Marieholm Rekreationsområde Laddran i Marieholm Bakgrund Området som detta projekt berör är det område som ligger i Marieholms sydvästra del och benämns som Åkarp 5:1. Området har en stark koppling till orten och

Läs mer

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Sida 1(9) Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Bildmaterial härrör från Ronny Sköller, Anuschka Heeb (länsstyrelsen Östergötland), Tilla Larsson och Magdalena Nyberg (jordbruksverkets vattenenhet)

Läs mer

Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Foto: Urban Hjälte

Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Foto: Urban Hjälte Naturvårdsenheten Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Inledning och bakgrund Rapporten redovisar den avsänkning som gjordes av Forserumsdammen samt de biotopvårdsåtgärder

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog

Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog Eolus Vind AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog Örnborg Kyrkander Biologi och Miljö AB Naturvärdesbedömning Rångedala / Falskog sida 2 Naturvärdesbedömning För att kunna avgöra vilka områden i en

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Yttranden utan erinran eller med tillstyrkan har inkommit från: Yttranden med synpunkter eller frågor har inkommit från:

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Yttranden utan erinran eller med tillstyrkan har inkommit från: Yttranden med synpunkter eller frågor har inkommit från: 10-1216 UTSTÄLLNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅNARP 43:1, M FL ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare samt berörda förvaltningar och myndigheter har beretts

Läs mer

Enligt särskild närvarolista. Miljö och samhällsnämndens ordförande Stig-Lennart Karlsson hälsar välkommen.

Enligt särskild närvarolista. Miljö och samhällsnämndens ordförande Stig-Lennart Karlsson hälsar välkommen. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Kristineberg samhälle inom Lycksele kommun Inbjudan Närvarande Information/samråd Miljö och Samhällsnämnden har inbjudit till plansamråd tisdagen den 27 mars 2012 i Thornégården,

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

3 Vägprojektet en översikt

3 Vägprojektet en översikt 3 Vägprojektet en översikt 3.1 Nuvarande väg Vägens funktion E20 har en nationell, regional och lokal funktion och den kraftigt ökande lastbilstrafiken visar också att E20 har en vital betydelse för näringslivet

Läs mer

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan?

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan? Varför är avloppsrening viktigt? Minska syrebrist och övergödning Utsläpp av dåligt renat avloppsvatten till våra hav, sjöar, åar och bäckar kan ge syrebrist i vattnet med dålig lukt som följd. Det kan

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

Väg E20 delen förbi Hova

Väg E20 delen förbi Hova VÄGPLAN Väg E20 delen förbi Hova Gullspångs kommun, Västra Götalands län Samrådsredogörelse 2014-05-23 Projektnummer: V85631195 Dokumenttitel: Samrådsredogörelse - Vägplan för E20 förbi Hova Skapat av:

Läs mer

INKOMNA YTTRANDEN UTAN ERINRAN

INKOMNA YTTRANDEN UTAN ERINRAN Utvecklingsavdelningen Samhällsbyggnad 0382 152 00 sambygg@savsjo.se Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMRÅD Förslaget till detaljplan för Vallsjöbaden Torset

Läs mer

Framtida väghållningsansvar i Leksand

Framtida väghållningsansvar i Leksand Framtida väghållningsansvar i Leksand Konsekvensanalys av alternativ 1B (en kombination av förslag 1 och 2 enligt tidigare rapport) inför den fortsatta politiska hanteringen. Sweco Environment AB 1 (19)

Läs mer

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde 61 Norrström - Sagåns avrinningsområde Sammanfattning Sagåns avrinningsområde, som tillhör Norrströms huvudavrinningsområde, ligger i Enköpings och Heby kommun i Uppsala län samt Sala och Västerås kommun

Läs mer

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 LERUMS KOMMUN SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Översiktlig gatu- och VA-utredning för detaljplan Götebo 1:5 m.fl Lilla bråta VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 På uppdrag åt Lerums Kommun, sektor samhällsbyggnad, planarkitekt

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Stadsbyggnadskontoret oktober 2009 Karin Norlander SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Tyresös stadsbyggnadskontor upprättade juni

Läs mer

Hus i marken. David Nilsson, David Ämtér, Arvid Backman, Tim Lindblom

Hus i marken. David Nilsson, David Ämtér, Arvid Backman, Tim Lindblom Hus i marken David Nilsson, David Ämtér, Arvid Backman, Tim Lindblom Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte, målbeskrivning och bakgrund 3. Husen 4. Byggnadsområde Inledning Vi valde vårt område för

Läs mer

KVALITETSHANDBOK 1. Inledning 2. Vinterväghållning 3. Underhåll av vägnätet 4. Diken och vägtrummor 5. Vägområde och körbanebredd 6.

KVALITETSHANDBOK 1. Inledning 2. Vinterväghållning 3. Underhåll av vägnätet 4. Diken och vägtrummor 5. Vägområde och körbanebredd 6. Rev 3, 2011-04-20/BEWN Grimsta vägsamfällighet KVALITETSHANDBOK 1. Inledning 2. Vinterväghållning 3. Underhåll av vägnätet 4. Diken och vägtrummor 5. Vägområde och körbanebredd 6. Vägars jämnhet 7. Mötesplatser

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA REMISSYTTRANDE Länsstyrelsen i Västmanlands län Samrådssvar dnr: 537-5058-14 Vattenmyndighetens kansli 721 86 Västerås Yttrande över förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

Teknisk PM avvattning och ledningar Väg E6, delen Pålen - Tanumshede

Teknisk PM avvattning och ledningar Väg E6, delen Pålen - Tanumshede Teknisk PM avvattning och ledningar Väg E6, delen Pålen - Tanumshede 2011-03-01, utställelsehandling Objektnr 85 43 40 20 Be Objektdata Vägnr: E6 Vägnamn: Objektnamn: Pålen - Tanumshede Objektnr: 85 43

Läs mer

Försäljningsunderlag. Krokvattnet 75. Åkermark ned mot sjön Stora Krokvattnet

Försäljningsunderlag. Krokvattnet 75. Åkermark ned mot sjön Stora Krokvattnet Försäljningsunderlag Krokvattnet 75 Åkermark ned mot sjön Stora Krokvattnet Unik gårdsställe 4 mil från Luleå. Totalt 10 hektar med skiftat vatten, 2,75 hektar åker samt ca 1,1 hektar skog. Boningshus

Läs mer

Millbergsstigen 5, Mölndal Besiktning av stenmur

Millbergsstigen 5, Mölndal Besiktning av stenmur Ramböll Sverige AB PM Besiktning--- Mölndals kommun Millbergsstigen 5, Mölndal Göteborg 2005-10-04 Dokument nummer Sida/Sidor PM Besiktning 1/3 Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

7 Förstudie väg 1000, Orsa

7 Förstudie väg 1000, Orsa Det finns fyra stycken hållplatser på var sida av väg 1000 på delen inom förstudieområdet. Hållplatserna är enbart markerade med en skylt vid vägkanten. En av hållplatserna har väderskydd med en mindre

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Utställningsutlåtande Detaljplan för Hemmeslöv 8:2 m.fl. i Båstad, Båstads kommun Detta detaljplaneförslag har varit utställt under tiden 2011-10-25 till 2011-11-28 för att ge sakägare, boende, myndigheter

Läs mer

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit.

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit. ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖRR FASTIGHETEN HJÄRNARP 3:233 MFL ÄNGELHOLMS KOMMUN UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE SAMRÅDET Samrådet om planförslaget redovisas i en samrådsredogörelse daterad 2010-11-16. HUR UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras?

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? KALIX KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Information till Dig som är intresserad att sätta ut blomlådor Låt gatan blomma! Du har anmält intresse av att ställa ut blomlådor på Din gata för att minska

Läs mer

Ledningssträckning för 145 kv luftledning från Torpberget till

Ledningssträckning för 145 kv luftledning från Torpberget till Bilaga 3 Ledningssträckning för 145 kv luftledning från Torpberget till Hembergets vindkraftpark Arise Elnät AB (Arise Elnät) planerar för ny förbindelseledning mellan Torpberget söder om Kårböle och Hembergets

Läs mer

Förstudie. Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970

Förstudie. Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970 Förstudie Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970 Projektgrupp: Trafikverket: Lars-Erik Håkansson Projektledare Trafikverket

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20

DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20 DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20 Etapp II Definitiv Växjö 2007-12-17 SWECO VIAK AB Växjö Anders Svensson Uppdragsnummer 1291392000 SWECO VIAK

Läs mer

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN Innehåll Bakgrund... 2 Översiktskarta... 3 Nulägesbeskrivning... 4 Alternativ 1... 6 Alternativ 2... 9 Alternativ 3... 12 Alternativ 4... 15 SWECO VBB G:a Rådstugug. 1, 602 24 Norrköping Telefon 011-495

Läs mer

Välkomna till samråd och sakägarsammanträde!

Välkomna till samråd och sakägarsammanträde! E22 Linderöd - Vä E22 Förbi Linderöd Anders Stjernström E22 Sätaröd-Vä Kerstin Åklundh Samråd & Sakägarsammanträde Välkomna till samråd och sakägarsammanträde! 17 april 2012 19 april 2012 24 april 2012

Läs mer

Rekommendation för stängsling vid tre faunapassager för utter längs nya E4, region Mälardalen Johanna Arrendal & Per Blomkvist

Rekommendation för stängsling vid tre faunapassager för utter längs nya E4, region Mälardalen Johanna Arrendal & Per Blomkvist Rekommendation för stängsling vid tre faunapassager för utter längs nya E4, region Mälardalen Johanna Arrendal & Per Blomkvist MyraNatur Rapport 2006:2 Uppdraget Vägverket Region Mälardalen önskade rådgivning

Läs mer

Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan. Nacka kommun

Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan. Nacka kommun Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan Nacka kommun Innehållsförteckning Uppdraget 3 Bakgrund 3 Planprocessen 3 Metodik 3 Översiktlig kartering av livsmiljöer för

Läs mer

Detaljplan för DELNING AV BOSTADSTOMT Regnbyn 1, Lugnvik Östersunds kommun

Detaljplan för DELNING AV BOSTADSTOMT Regnbyn 1, Lugnvik Östersunds kommun 1 Detaljplan för DELNING AV BOSTADSTOMT Regnbyn 1, Lugnvik Östersunds kommun Dnr Ädh 0098/2006 Dnr planmodul: P 06/0001 SÄRSKILT UTLÅTANDE Planärendet har handlagts som enkelt planförfarande Detaljplanen

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Odlingslotten 2, Tyresö kommun.

SÄRSKILT UTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Odlingslotten 2, Tyresö kommun. Samhällsbyggnadsförvaltningen februari 2013 Hanna Fürstenberg Danielson, planarkitekt Dnr: 2012 KSM 0519 SÄRSKILT UTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Odlingslotten 2, Tyresö kommun. Tyresö

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, stadsbyggnadschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, stadsbyggnadschef Samhällsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, stadsbyggnadschef Antagandehandling Dnr:2011KSM0404 Augusti 2014 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 tillhörande ändring av detaljplanebestämmelser för Ällmora (fd yttre

Läs mer

Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING SPN-000/000 1(14) SPN 2004/0080 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1

Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING SPN-000/000 1(14) SPN 2004/0080 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1 Planbeskrivning 1(14) SPN-000/000 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1 (öster om kvarteret Citronfjärilen) inom Smedby i Norrköping den 16 februari 2016 SAMRÅDSHANDLING 2(14) Sammanfattning

Läs mer

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Varför vattenskyddsområde? Vattenskyddsområden inrättas för att skydda vattentillgångar som är viktiga för den allmänna vattenförsörjningen. Målet är

Läs mer

Underhållsinventering av asfaltsbelagda vägar inom Mälarbadens Samfällighetsförening med kostnadsprognos

Underhållsinventering av asfaltsbelagda vägar inom Mälarbadens Samfällighetsförening med kostnadsprognos 1 Underhållsinventering av asfaltsbelagda ar inom Mälarbadens Samfällighetsförening med kostnadsprognos Upprättad av Christer Westergren Marcus Falk Infrastructure Project Westergren AB Kvicksund 2012-10-07

Läs mer

Miljönämnden 146 10.09.2014. Vattenavledning vid fastigheterna 3:4 och 3:45, Järvis, Houtskär 1353/11.01.01/2014. Miljönämnden 10.09.

Miljönämnden 146 10.09.2014. Vattenavledning vid fastigheterna 3:4 och 3:45, Järvis, Houtskär 1353/11.01.01/2014. Miljönämnden 10.09. Miljönämnden 146 10.09.2014 Vattenavledning vid fastigheterna 3:4 och 3:45, Järvis, Houtskär 1353/11.01.01/2014 Miljönämnden 10.09.2014 146 Beredare Miljövårdschef Carl-Sture Österman, tfn 044 458 5927

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning av östra delen av Horgenäs 1:6

Översiktlig naturvärdesbedömning av östra delen av Horgenäs 1:6 Förvaltningen för samhällsplanering Alvesta kommun 342 80 Alvesta Översiktlig naturvärdesbedömning av östra delen av Horgenäs 1:6 Ett program för planering av bebyggelse på vissa delar av Horgenäs 1:6

Läs mer

Postnummer och postanstalt. Tfn. Stadsdelens/byns namn

Postnummer och postanstalt. Tfn. Stadsdelens/byns namn Kontaktuppgifter och ansvarig organisation Namn TASO Anmälan om skogsdikning 1/4 Adress Postnummer och postanstalt Ansvarig organisation Tfn E-post PROJEKTETS ALLMÄNNA UPPGIFTER OCH LÄGE Kommun Stadsdelens/byns

Läs mer

Översvämningsskydd för Arvika stad

Översvämningsskydd för Arvika stad Översvämningsskydd för Arvika stad Bakgrund Hösten år 2000 drabbades Arvika av en kraftig översvämning där vattennivån i Glafsfjorden nådde mer än tre meter över normalvattennivån. Efter denna erfarenhet

Läs mer

Anbudsinbjudan för tre industritomter söder om Breddens industriområde

Anbudsinbjudan för tre industritomter söder om Breddens industriområde Johan Buhre Sidan 1 av 6 Exploateringsingenjör Dnr 2015/0007 STBN-2 Diariekod: 236 Anbudsinbjudan för tre industritomter söder om Breddens industriområde Inbjudan till anbudsgivning Den här inbjudan avser

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP RAPPORT PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP SLUTRAPPORT 2014-05-19 Uppdrag: 250825, Dp Grostorp i Finspång Titel på rapport: PM Dagvattenutredning Grostorp Status: Datum: 2014-05-19 Medverkande Beställare:

Läs mer

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening 1 För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening Inledning Syftet med följande trivselregler är att främja både trivsel, trygghet och säkerhet i Norra Kopparmora. Det är därför angeläget

Läs mer

Hållbara och kostnadseffektiva små avlopp i Norra Sverige

Hållbara och kostnadseffektiva små avlopp i Norra Sverige Kommunerna i Västerbottens och Norrbottens län Vägledning Hållbara och kostnadseffektiva små avlopp i Norra Sverige Vägledning för små avlopp i Norra Sverige 3. Handläggning av ärenden För att uppnå större

Läs mer

Förundersökning inför biotopåtgärder i Tullstorpsån 2009

Förundersökning inför biotopåtgärder i Tullstorpsån 2009 Förundersökning inför biotopåtgärder i Tullstorpsån 2009 Tullstorpsån Ekonomiska förening Lund 2009-06-15 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Sid 1 (9) INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING 3 2 INLEDNING 4 3 FÖRUNDERSÖKNINGAR

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Dnr 511-7956-05 00-001-064 Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Upprättad: 2005-08-12 Namn: Mörtsjöbäcken Områdeskod: SE0630202 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 0,5 ha Skyddsform:

Läs mer

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3.

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3. Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Januari 2009 Innehållsförteckning 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

Läs mer

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland

Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus. Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Information och exempelritningar för tillbyggnad av enbostadshus Utgiven i samarbete mellan kommuner och länsstyrelse i Västra Götaland Vilka handlingar behövs när jag ska söka bygglov? För att handläggningen

Läs mer

Förstudie slutrapport 2011-05-09. Lerums Kommun, Västra Götaland

Förstudie slutrapport 2011-05-09. Lerums Kommun, Västra Götaland Förstudie slutrapport 2011-05-09 Västra Stambanan, Göteborg Skövde, Punktinsatser för effektivare tågtrafik Förbigångsspår Lerum/Stenkullen Lerums Kommun, Västra Götaland Ärendennummer: TRV 2011/34318

Läs mer

Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln

Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln 1 Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln 2012-03-05 Kristdala församlingshem Närvarande: För sökanden Jan Sandberg Charlotta Karlsson Pia Rapp C-G Göransson Holger Torstensson Agnes

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Sjön saneras från kvicksilver

Sjön saneras från kvicksilver Sjön saneras från kvicksilver 2 Arbeten vid åmynningen Området vid åmynningen innehåller en stor del av det kvicksilver som finns i Turingens sediment. När vattnet virvlas upp av åns vågrörelser och strömmar

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2014:419-032 Stab 2014-09-11 1/3 Handläggare Lennart Nilsson Tel. 0152-292 76 Regionförbundet Sörmland Box 325 611 27 Nyköping Remiss: Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen

Läs mer

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek,

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, Naturinventering av skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, bl a fastighet 1:76, Norrköpings kommun, Östergötlands län inför fortsatt planarbete för nybyggnation av bland annat förskola och bostadshus

Läs mer

Tillfälligt färjeläge Tyska Botten

Tillfälligt färjeläge Tyska Botten Anmälan om vattenverksamhet Tillfälligt färjeläge Tyska Botten Stockholms kommun, Stockholms län Komplettering 2010-10-13 Projektnummer: 883850 Dokumenttitel: Tillfälligt färjeläge Tyska Botten Skapat

Läs mer

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Närvarande politiker: Ingvar Svensson (Fp) och Rolf Edvardsson (S) Närvarande tjänstemän: Ingvar TH Karlsson kommunchef, Robert Svensson samhällsbyggnadschef och

Läs mer

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse Bilagor Fastighetsförteckning oktober 2011 Grundkarta DETALJPLAN - UTSTÄLLNINGSHANDLING för Hällekis

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(8) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

2.1 Myndigheter. 2.1.1. Länsstyrelsen Hallands län. 2.1.2. Varbergs kommun. 2.1.3. Trafikverket

2.1 Myndigheter. 2.1.1. Länsstyrelsen Hallands län. 2.1.2. Varbergs kommun. 2.1.3. Trafikverket 2.1 Myndigheter 2.1.1. Länsstyrelsen Hallands län Länsstyrelsen i Hallands län har 2015-02-12 kommit in med ett yttrande (d.nr. 407-209-15). Länsstyrelsen anser att det generellt innebär minst påverkan

Läs mer

Grodinventering av lokaler vid Hällered, Borås kommun

Grodinventering av lokaler vid Hällered, Borås kommun Grodinventering av lokaler vid Hällered, Borås kommun Underlag för ASTA Provbana för trafiksäkerhetssystem På uppdrag av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut via Ramböll Sverige AB 2011-09-03 Uppdragstagare

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

PM Hydraulisk bedömning för Kärna 4:1 och Lefstad 3:27. 2011-11-07 Preliminärhandling

PM Hydraulisk bedömning för Kärna 4:1 och Lefstad 3:27. 2011-11-07 Preliminärhandling PM Hydraulisk bedömning för Kärna 4:1 och Lefstad 3:27 Preliminärhandling Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Konsult: Uppdragsledare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Jaan Kiviloog Uppdragsnr:

Läs mer

DOM 2015-07-03 Stockholm

DOM 2015-07-03 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060204 DOM 2015-07-03 Stockholm Mål nr M 1416-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-30 i mål nr M 2698-14,

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

Läggningstips för anläggande av eller byte till vägbro eller valvbåge

Läggningstips för anläggande av eller byte till vägbro eller valvbåge Miljömål 8: Levande sjöar och vattendrag Sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer skall bevaras. Naturlig produktionsförmåga, biologisk mångfald, kulturmiljövärden

Läs mer

E22 Malmö Kristianstad förbi Linderöd

E22 Malmö Kristianstad förbi Linderöd ARBETSPLAN E22 Malmö Kristianstad förbi Linderöd Kristianstad kommun, Skåne län Samrådsredogörelse 2013-05-03 Projektnummer: 881097 Arbetsplan E22 Malmö-Kristianstad, förbi Linderöd Projektnr: 881097 Samrådsredogörelse

Läs mer

Exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus SEKTION A

Exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus SEKTION A Exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus SEKTION A BÅSTAD DANDERYD ENKÖPING GNESTA HALMSTAD HANINGE HUDDINGE HÅBO JÄRFÄLLA KARLSHAMN KARLSKRONA KNIVSTA KUNGSBACKA KUNGÄLV KÄVLINGE LINKÖPING LIDINGÖ

Läs mer

A 4994 PLANBESKRIVNING. Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15

A 4994 PLANBESKRIVNING. Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15 A 4994 Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15 Detaljplan för del av Kristineberg 1:2 Middelfartsvägen, Centralorten Oskarshamns

Läs mer

Detaljplan för Ny vägsträckning i OPE Nedre Andalsvägen - Torvollsvägen Ope 5:4 m fl fastigheter Östersunds kommun

Detaljplan för Ny vägsträckning i OPE Nedre Andalsvägen - Torvollsvägen Ope 5:4 m fl fastigheter Östersunds kommun 1(12) Antagandehandling Dnr Ädh 1106-2006 Dnr planmodul: P 06/0017 Detaljplan för Ny vägsträckning i OPE Nedre Andalsvägen - Torvollsvägen Ope 5:4 m fl fastigheter Östersunds kommun Planområdet med planerade

Läs mer

Vägutredning beslutshandling E20 delen Tollered - Alingsås Objektnr 5196 Oktober 2001 E20, delen Tollered - Alingsås Beslutshandling 1 Innehållsförteckning Sida 1. Sammanfattning av vägutredningen 2 1.1

Läs mer

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Kniva Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Områdesindelning (förslag)

Områdesindelning (förslag) PLANERINGSÖVERSIKT Områdesindelning Byalagskonceptet a) Vad innehåller paketet b) Frågor? c) Vad vill vi? Översiktlig Nätplanering a) Tips vid planeringen b) Exempel Kostnader Tidplan OMRÅDESINDELNING

Läs mer

Parkeringsutredning Lomma

Parkeringsutredning Lomma Parkeringsutredning Lomma Slättäng 2012-05-30 Malmö 2012-05-30 Vectura Consulting AB Box 242, 201 22 Malmö Växel: 0771-159 159 Projektansvarig Jenny Hällstorp, 010-484 62 40 Kontaktpersoner Kristofer Lilja,

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga ARBETSPLAN 2012-07-03 1C140004.docx Granskare Godkänd av Ort Datum Susanna Sandelius Peter Fors Uppsala 2012-07-03 Objektnamn Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga Entreprenadnummer Entreprenadnamn Beskrivning

Läs mer

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk 1(8) Miljö- och Byggnämnden Kiruna kommun Upprättad i mars 2004 Reviderad juni 2004 PLANBESKRIVNING Handlingar Planens

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01 KUNGSBACKA KOMMUN Trafikutredning Göteborg 2013-03-01 Trafikutredning Datum 2013-03-01 Uppdragsnummer 61441255720 Utgåva/Status Slutleverans v:\44\12\61441255720\3_teknik\t\dokument\pm 2013-03-01.doc Kinell

Läs mer

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Trafikverket planerar för att bygga om E18 mellan Norrtälje och Kapellskär. Sträckan är cirka 23 km lång, mycket olycksdrabbad

Läs mer

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Grönt ljus för Flackarp Arlöv, fyra spår Många fördelar med utbyggnaden Efterlängtat tillåtlighetsbeslut från regeringen skapar stora

Läs mer

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området INFORMATIONSBREV 2015-10-19 1 (3) Information till fastighetsägare i Gustavsberg, del av Bergshamra tätort Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området Hej! Nu är det dags för ett nytt informationsbrev

Läs mer

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN.

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN. 1 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Jan-Bertil Hansson VA-chef INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN. Du som är fastighetsägare

Läs mer

Tekniska nämnden. Rolf Svensson Tekniska kontoret onsdagen den 28 november 2012

Tekniska nämnden. Rolf Svensson Tekniska kontoret onsdagen den 28 november 2012 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 13.15 16.15 Beslutande Staffan Sjöblom (M), ordförande Hans Uhlmann (M) Magnus Sjöberg (C) Mihai Banica (MP) Jörgen Karlsson (S) Rolf Svensson (S) Sven Lundgren

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen

BURLÖVS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen BURLÖVS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Detaljplan för del av Åkarp 7:58, i Åkarp Burlövs kommun, Skåne län normalt planförfarande UTLÅTANDE Antagandehandling, upprättad 2011-04-11 1 (7) UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02 DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp HÄRRYDA KOMMUN Totalt antal blad: 8 st. Göteborg -- ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen, Box SE- Göteborg Telefon +. Fax + 9. Säte i Stockholm. www.afconsult.com

Läs mer