KROKSHALLSOMRÅDET - DAGVATTENUTREDNING MED ÖVERSVÄMNINGSBEDÖMNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KROKSHALLSOMRÅDET - DAGVATTENUTREDNING MED ÖVERSVÄMNINGSBEDÖMNING"

Transkript

1 DAGVATTENUTREDNING MED ÖVERSVÄMNINGSBEDÖMNING Göteborg SWECO Environment AB Elisabet Sterner Helena Holm Uppdragsnummer SWECO Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax

2 Innehåll 1 Orientering och bakgrund 1 2 Förutsättningar 2 3 Befintliga förhållanden 2 4 Ändrade förhållanden enligt detaljplan 3 5 Föreslagna åtgärder/anläggningar Dagvattenavledning från befintlig byggnad som bevaras Dagvattenavledning från parkeringsytor Dagvattenavledning från parkytor och delar av tak i handelsområde Dagvattenhantering för inlastningsområdet Risk för uppdämning i dagvattensystem Husgrundsdränering Avrinningsplanering för extrem nederbörd Krav på miljötillstånd 6 6 Översiktlig översvämningsstudie Förutsättningar och underlag Hydrologiska förutsättningar Klimatpåverkan Översiktlig översvämningskartering längs Viskan Hydraulisk beräkning av vattennivåer Karaktäristiska vattenstånd och framtida vattenstånd Översvämningskarta utifrån detaljerad marknivådata Säkring av området för höga vattennivåer i Viskan 11 Bilagor Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Ritningsbilaga Principskiss för dagvattenhantering Exempel på lågbyggd lamelloljeavskiljare Kartor över bedömd översvämningsutbredning

3 1 Orientering och bakgrund På uppdrag av Stadsbyggnadskontoret i, har SWECO utarbetat föreliggande dagvattenutredning med till detaljplan för Viskaholm 2 och Krokshallstorget,. Bild 1. Orienteringsbild över området, med planområdets ungefärliga utbredning inringat. Kartmaterial från s hemsida. 1 (11)

4 2 Förutsättningar Koordinatsystemet som används i utredningen är Borås lokala system och höjdsystemet Borås Befintliga förhållanden Området ligger centralt i Borås vid Krokhallsberget öster om Sven Erikssonsgatan. I dagsläget finns inom området en kulturminnesskyddad byggnad med en vägg i direkt anslutning till Viskan (se bild 2), en större byggnad som har använts för logistikverksamhet och Krokshallstorget som idag används till parkering. Området ligger i direkt anslutning till Viskan med befintlig förstärkning (mur) längs hela det nya planområdet. Stora delar av området ligger i dagsläget under en högsta högvattennivå på +132,4 m som har beräknats vid ett 100-årsflöde, se vidare kapitel 6. Bild 2. Kulturminnesskyddad byggnad med fasad mot Viskan (till höger i bild). Befintlig byggnad (till vänster i bild) där handelsområde planeras. 2 (11)

5 4 Ändrade förhållanden enligt detaljplan I bilaga 1 redovisas en planritning över befintlig och planerad bebyggelse med föreslagna åtgärder. Detaljplanen omfattar förslag till utbyggnad av 1,3 ha handelsområde med parkeringsmöjligheter på de översta våningarna samt parkmark inom en yta om ca 0,2 ha. Den nya planen medför att en mindre del av området än i dagsläget blir hårdgjord eftersom de befintliga parkeringsytorna kommer att göras om till parkmark. Ett stort antal parkeringsplatser kommer att anläggas på taket till den nya byggnaden, vilket medför en potentiellt ökad föroreningsmängd i avrinnande vatten från parkeringsytor. I dagsläget ligger en dagvattenledning i ett läge som hamnar under kommande byggnad. Denna föreslås flyttas till ett läge längre söderut i det nya parkområdet. Flytten medför att dagvattenledningen i Nils Erikssongatan måste läggas om för att få fall söderut mot den nya ledningen. 5 Föreslagna åtgärder/anläggningar En stor del av området kommer att täckas av ett sammanhängande byggnadskomplex där merparten av takytan (0,86 ha) kommer att utgöras av ett parkeringsdäck. En annan stor del av området (0,25ha) består av en befintlig (kulturminnesskyddad) byggnad i direkt anslutning till Viskan. Dessa takytor har mycket begränsade möjligheter till fördröjning av dagvatten, eftersom ingen mark finns emellan huskroppen och Viskan. 5.1 Dagvattenavledning från befintlig byggnad som bevaras Den befintliga dagvattenavledningen bör i stort behållas. Inom området i anslutning till befintliga byggnader ser det (enligt ledningsritningar) ut som om ett takavlopp är kopplat till spillvattennätet. Detta bör kontrolleras och eventuell felkoppling åtgärdas när ombyggnader sker. 3 (11)

6 5.2 Dagvattenavledning från parkeringsytor Parkeringsytorna i det översta parkeringsdäcket föreslås avvattnas mot två punkter för vidare avledning till en oljeavskiljare placerad i markplan invid byggnaden, se bilaga 1. Lämpligtvis anläggs ränndalar i betongen med lutning mot de båda avrinningspunkterna. Ett alternativ skulle vara dagvattenbrunnar med ledningssystem emellan. Betongen förväntas inte ha en tillräcklig tjocklek för att tillåta att ledningar gjuts in i betongen med ett tillräckligt fall. Ledningssystemet skulle i så fall bli hängande i taket till våningen under, vilket skulle vara både tekniskt ofördelaktigt p g a risk för frostsprängning (med läckage på bilar som följd) och även mindre estetiskt tilltalande än en lösning med ränndalar. Även de båda nedre parkeringsplanen behöver möjligheter till en kontrollerad avrinning av mindre mängder vatten t ex smält snö och avspolning av parkeringsdäcken. Även de bör därför förses med ränndalar så att avrinnande vatten leds till samma punkter som vatten från övre plan och kan ledas till samma oljeavskiljare, se nedan. Rening av dagvatten från parkeringsytor Vattnet som rinner av från parkeringsytorna kan vara förorenat av olja och skall därför avledas via en oljeavskiljare innan vattnet når recipient. Oljeavskiljaren bör dimensioneras för ett regn med återkomsttiden 2 år. Detta anses tillräckligt eftersom parkeringsytorna tvättas av nederbörden, vilket medför att tillkommande nederbörd efter det initiala flödet bedöms tillföra mycket små föroreningsmängder. Oljeavskiljaren bör utföras med en bypassfunktion som släpper förbi överskjutande flöde för att inte riskera utspolning av olja och slam vid höga flöden. Genom att begränsa det dimensionerande flödet för oljeavskiljaren kan man uppnå en tillräcklig rening till en rimlig kostnad. Dimensionerande flöde för parkeringsytorna baserat på ett tvåårsregn blir ca 115 l/s. Till anläggningen föreslås en lamelloljeavskiljare klass 2, t ex Alfa rör LOA Eftersom området ligger lågt i förhållande till Viskan kan det vara lämpligt att utföra lamelloljeavskiljaren lågbyggd genom att lägga slamavskiljaren i serie i stället för som normalt rakt ovan varandra. Man får då en avsevärt lägre bygghöjd. Exempel på lågbyggd lamelloljeavskiljare framgår av bilaga 2. 4 (11)

7 För att förhindra att dagvattensystemet och oljeavskiljare blir dämt vid höga nivåer i Viskan föreslås att utloppsledningen förses med bakvattenstopp (backventil) t e x WaStop från Wapro. Ett skötselschema för oljeavskiljare skall upprättas vid projektering, så att man säkerställer att sand- och slamavskiljare och oljeavskiljare underhålls och töms tillräckligt ofta för att bibehålla optimal funktion över tid. En geoteknisk bedömning måste göras innan oljeavskiljaren får sin slutgiltiga placering, så att inte risk för ras föreligger. Enligt den geotekniska undersökningen föreligger inte generelt skredrisk i området. Hänsyn till närheten till Viskans strand bör dock tas med särskild försiktighet. 5.3 Dagvattenavledning från parkytor och delar av tak i handelsområde De befintliga parkeringsytorna på Krokshallstorget görs enligt förslaget om till park/torg. Parkytor kräver generellt inga åtgärder för dagvattenhantering utan vattnet tillåts rinna av på vegetationsytor (översilningsytor) och om möjligt även infiltrera. Detta innebär en långsammare dagvattenavrinning och minskade föroreningsmängder till recipient. Delar av den nya handelsbyggnaden har takytor som inte är parkeringsyta. Det vattnet kommer innehålla mycket små föroreningsmängder och kräver ingen särskild behandling. Vattnet från takytorna avleds via stuprör (och stuprörsutkastare) och bör om möjligt avledas mot parkytan och fördröjas eller infiltreras. När man avleder takvatten är det viktigt att markens lutning utformas korrekt. Marken ska luta ut från husgrunden med 5% de första 3 metrarna, därefter 1-2% fram till att ett avrinningsstråk nås. 5.4 Dagvattenhantering för inlastningsområdet Ett inlastningsområde planeras i ett nedsänkt plan i direkt anslutning till Sven Erikssonsgatan. Planerad marknivå i lastområdet är +132,4 m, vilket är väsentligt lägre än gatunivån utanför. Vid anläggandet bör man tillse att så lite vatten som möjligt rinner ner till området från omkringliggande mark. En del regn- och smältvatten kommer ändå att rinna in på lastområdet. En pumpstation bör anläggas inom 5 (11)

8 lastområdet för att pumpa vattnet till samma oljeavskiljare som tar emot vatten från parkeringsdäcken. 5.5 Risk för uppdämning i dagvattensystem Vid höga vattennivåer i Viskan kommer dagvattenutloppen att stå dämda vilket innebär risk för uppdämning i ledningssystemet. Det är därför viktigt att dagvattenavledningen inom området dimensioneras och höjdsätts så att vattnet kan avledas även vid höga vattennivåer i Viskan. Det bör undersökas om bakvattenstopp (backventiler) är nödvändigt i utloppen för att minska riskerna för att vatten går upp bakvägen och orsakar skada. 5.6 Husgrundsdränering Avledning av husgrundsdränering ska planeras så att avledning kan ske även vid höga vattennivåer i Viskan utan risk för uppdämning i dräneringen. 5.7 Avrinningsplanering för extrem nederbörd Det är viktigt att säkerställa att avrinning och avledning av vatten vid extrem nederbörd kan ske utan att orsaka skada på byggnader, känsliga funktioner etc. Det är viktigt att detta beaktas vid höjdsättning av området, samt även vid projektering av parkeringsdäckets övre plan. 5.8 Krav på miljötillstånd De tillkommande dagvattenutloppen i Viskan kan vara tillståndspliktig vattenverksamhet. Samråd med länsstyrelsens vattenvårdsenhet förordas i ett tidigt skede för att säkerställa att erforderliga tillstånd kan inhämtas. 6 (11)

9 6 Översiktlig översvämningsstudie 6.1 Förutsättningar och underlag Detaljplaneområdet gränsar till Viskan och är beläget ca 150 m nedströms Nybron och sträcker sig därefter utmed Viskan ca 350 m, se bild 3. Nybron Detaljplaneområde Bild 3. Detaljplaneområdets angränsning mot Viskan. Vid Nybron mäts Viskans vattennivå dagligen Hydrologiska förutsättningar Strax uppströms Borås centrum är Viskan reglerad vid Ålgårdens regleringsdamm. Avrinningsområdet uppströms Ålgården beräknas till 444 km2 (SMHI 2009) med en sjöandel på 7%. I centrala Borås mäts vattenståndet i Viskan dagligen av Gatukontoret i Borås (pegelavläsning). Mätning sker vid Ålgårdens regleringsdamm, vid Nybron och i Druvefors. Vid Ålgårdens reglering KROKSHALLSOMRÅDET 7 (11)

10 registreras även flödet. Nybrons vattenståndspegel är belägen ca 200 meter norr om aktuellt detaljplaneområde. Den högsta nivå som avlästs vid Nybron under en 20-årsperiod ( ) uppgår till + 131,71 m (uppmätt ). Karaktäristisk vattenföring för Viskan vid Ålgården (SMHI 2009) redovisas i tabell 1. Flöde (dygns- Karaktäristisk vattenföring för Viskan vid Ålgården i Borås medel) 3 m /s HHQ-100 Högsta Högvattenföring (med genomsnittlig återkomsttid på 100 år) 60 HHQ-50 Högsta Högvattenföring (med genomsnittlig återkomsstid på 50 år) 54 MHQ Medel Högvattenföring (medelvärde av samtliga årsmaxima) 28.5 MQ Medelvattenföring (medelvärdet av samtliga värden) 6.6 Tabell 1 Karaktäristisk vattenföring för Viskan, oreglerade flöden, vid Ålgården i Borås, SMHI Klimatpåverkan Den senaste klimatforskningen redovisar att en signifikant ändring av nederbördsmängderna har kunnat bestämmas utifrån observerade data (Ny klimatvetenskap , Kommissionen för hållbar utveckling). Då såväl temperaturförhållanden som nederbördssituationen förändras i ett framtida klimat är det viktigt att vid dimensioneringsberäkningar även beakta systemets känslighet för klimatförändringar. Vad gäller bedömning av framtida flödessituationer (år 2100) för västra Sverige syns en tydlig tendens till ökande flöden för flöden med 100 års återkomsttid. Storleken på förändringen varierar dock mellan olika klimatscenarier, mellan ca % (SMHI). I denna studie har valts att studera klimatpåverkan genom att beräkna vattennivån i Viskan för klimatpåverkat flöde. Högsta högvattenflöde (100 år) har då ökats med 10, 35 respektive 60% för att studera effekten av olika klimatscenarier. KROKSHALLSOMRÅDET 8 (11)

11 6.1.3 Översiktlig översvämningskartering längs Viskan En översiktlig översvämningskartering längs Viskan har tidigare utförts, Räddningsverkets rapport 27, Det ska betonas att den karteringen är översiktlig och är begränsad till att gälla endast övergripande planering. Denna kartering grundar sig på en översiktlig hydraulisk modell för Viskan, som kalibrerats mot ett flöde med en återkomsttid motsvarande ca 20 år (flöde år 1990). Kravet för gräns för största avvikelse mellan uppmätta och simulerade vattenstånd vid denna kalibrering är 0,5 m. Marknivådata som använts för översvämningskartorna är hämtade från Lantmäteriets GSDhöjddatabas, vilket motsvarar en noggrannhet på 2,5 m. 6.2 Hydraulisk beräkning av vattennivåer För att göra en noggrann bedömning av vattennivåerna i Viskan utmed detaljplaneområdet erfordras att en detaljerad hydraulisk modell upprättas för de centrala delarna av Borås, från Nybron ner till Druvefors, där detaljerade sektioner för vattendraget läggs in (utifrån lodning av vattendraget). Då en sådan modell i dagsläget inte finns tillgänglig har en översiktlig bedömning av högsta högvattennivåer i Viskan gjorts genom att utnyttja den översiktliga hydrauliska modellen (Räddningsverket/MSB). För framtagande av medelvattennivå etc. har historisk uppmätt data från Nybron utnyttjas. 6.3 Karaktäristiska vattenstånd och framtida vattenstånd I tabell 2 redovisas bedömda karaktäristiska vattenstånd (högsta högvattenstånd och medelvattenstånd) i Viskan vid Nybron. Högsta högvattennivå (HHW) vid ett 100-årsflöde uppgår till + 132,4 m. Här redovisas även värden för högflödessituationen i december 2006 samt sk. högsta vattennivå som baseras på högsta flöde beräknat enligt Flödeskommitténs riktlinjer för dammdimensionering (dammar i riskklass I), vilket kan bedömas motsvara ett flöde med års återkomsstid. KROKSHALLSOMRÅDET 9 (11)

12 I tabellen redovisas vidare framtida klimatanpassade värden (år 2100). Då olika prognosmodeller visar olika stor ökning av högvattenflödena, mellan 10 % till 60 %, visas här 3 olika scenarier. Karaktäristiska värden för Viskan vid Nybron. Dimensionerande värden: MQ Medelvattenföring Högflöde december 2006 HHQ-100 Högsta Högvattenföring HHQ (enl dammdimensionerig klass 1) Framtida klimatanpassade värden (år 2100): HHQ % HHQ % HHQ % Tabell 2 Flöde (dygnsmedel) 3 m /s Vattenstånd vid Nybron m ö h, Borås * * 132.4** ** ** 132.8** 133.0** Beräknade karaktäristiska vattenstånd i Viskan vid Nybron i anslutning till planerat detaljplaneområde. Nivåer angivna i höjdsystem Borås 37. ** vattennivå beräknad med Räddningsverkets (MSB) översvämningsmodell * vattennivå hämtad från historiskt uppmätta värden 6.4 Översvämningskarta utifrån detaljerad marknivådata Översvämningskarta har skapats där högvattenytor lagts in i en höjdmodell skapad utifrån s detaljerade marknivådata, laserskannad data med hög noggrannhet. I bilaga 3 framgår bedömd översvämningsutbredning i befintligt område vid en vattennivå i Viskan (vid Nybron) vid ett flöde med 100-års återkomsttid vattennivå +132,4 m. Här redovisas även motsvarande karta för bedömda framtida klimatanpassade 100-årsflöden, med vattennivå +132,8 m (scenario 35 %) och + 133,0 m (scenario 60 %). KROKSHALLSOMRÅDET 10 (11)

13 6.5 Säkring av området för höga vattennivåer i Viskan Höjdsättningen av planområdena bör ägnas stor omsorg. I dagsläget ligger delar av området under den nivå som har angetts som trolig högsta högvattennivå i Viskan vid ett flöde med 100 års återkomsttid, +132,4 m Området bör planeras så att det kan skyddas för höga vattennivåer i Viskan genom te x: säkerhetsmarginal i höjdsättning av området säkerhetsmarginal i placering och höjdsättning av känsliga funktioner planering av plats och utrymme för eventuella stationära eller temporära översvämningsskydd eventuell säkring (tätning) av befintliga byggnader. Enligt uppgift från är golvnivån för den befintliga byggnaden som ska bevaras m, vilket ligger strax under bedömd högsta högvattenyta i området. KROKSHALLSOMRÅDET 11 (11)

Utredning om principåtgärder för att förhindra översvämningar i centrala Uddevalla. - Lokal klimatanpassning genom skyddsförebyggande åtgärdsplanering

Utredning om principåtgärder för att förhindra översvämningar i centrala Uddevalla. - Lokal klimatanpassning genom skyddsförebyggande åtgärdsplanering Uddevalla kommun Översvämningsutredning Uppdragsnummer 1321070 Utredning om principåtgärder för att förhindra översvämningar i centrala Uddevalla - Lokal klimatanpassning genom skyddsförebyggande åtgärdsplanering

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Uppdragsnr: 1018 9908 1 (9) PM Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Warburg-Hendersson Eskilstuna AB äger fastigheten Gallerian 1 i området Tuna Park i Eskilstuna.

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02 DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp HÄRRYDA KOMMUN Totalt antal blad: 8 st. Göteborg -- ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen, Box SE- Göteborg Telefon +. Fax + 9. Säte i Stockholm. www.afconsult.com

Läs mer

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB UDDEVALLA KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 1351625000 Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning UTSTÄLLNINGSHANDLING VÄNERSBORG 2010-05-06 Sweco Environment AB Vänersborg

Läs mer

Dagvattenutredning, Borås Stad

Dagvattenutredning, Borås Stad Dagvattenutredning, Borås Stad Detaljplan för Brämhults Kärra 1:3 Koncept 081103 2008-11-03 Beställare Borås Stad, Stadsbyggnadskontoret Kristine Bayard Konsult Vägverket Konsult Affärsområde Syd Avdelning

Läs mer

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11 RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11 Koncept 10 november 2014 Uppdrag: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Knislinge, 257586 Titel på rapport: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11

Läs mer

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2009-05-05 Dnr: 08KS542 Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande översiktlig utredning för Stora Vall Gävle kommun, Gävleborgs län FYSISK

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Tekniskt PM, VA-teknik. Teoretisk, översiktlig beräkning för dagvattenhantering gällande etablering av Tullstation, E18.

Tekniskt PM, VA-teknik. Teoretisk, översiktlig beräkning för dagvattenhantering gällande etablering av Tullstation, E18. Teoretisk, översiktlig beräkning för dagvattenhantering gällande etablering av Tullstation, E18. Datum: 21.12.2013 Uppdragsnummer: 113427 Tekniskt PM, VA-teknik Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun , Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun Utredning rörande konsekvenser av exploatering samt förslag till dagvattenhantering i samband med detaljplanläggning Umeå 2010-05-06 Beställare:

Läs mer

Genomgång av styrande dokument och förutsättningar. Beräkning av dagvattenflöden före och efter nyexploatering

Genomgång av styrande dokument och förutsättningar. Beräkning av dagvattenflöden före och efter nyexploatering repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1143576500 ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32) 2014-06-04 SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTEN OCH YTVATTEN UPPDRAGSLEDARE/KVALITESGRANSKARE AGATA

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Karolina Ehrén Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Hantverkargatan 5

Läs mer

NCC Boende. Kvarnbyterrassen 2012-02-22. Dagvattenutredning. Uppdragsnummer: 7180423

NCC Boende. Kvarnbyterrassen 2012-02-22. Dagvattenutredning. Uppdragsnummer: 7180423 NCC Boende Kvarnbyterrassen Dagvattenutredning 2012-02-22 Uppdragsnummer: 7180423 Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund Objekt NCC Boende Kvarnbyterrassen Handlingens status Datum 2012-02-22 Rubrik

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg)

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg) 1(6) Handläggare Datum Beteckning Stefan Ahlman 2015-11-04 E-post: stefan.ahlman@kvab.kalmar.se Tel: 0480-45 12 22 Samhällsbyggnadskontoret Planenheten Box 611 391 26 Kalmar Översiktlig dagvattenutredning

Läs mer

Mölndals Innerstad. Mölndals Stad. Detaljplaner. Översvämningsrisker och översiktlig dagvattenhantering

Mölndals Innerstad. Mölndals Stad. Detaljplaner. Översvämningsrisker och översiktlig dagvattenhantering Mölndals Innerstad Detaljplaner Översvämningsrisker och översiktlig dagvattenhantering Mölndals Stad oktober 2013 Denna rapport har skapats inom DHI Ledningssystem som är certifierat av DNV i enlighet

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Fredrik Wettemark. Johanna Lindeskog

UPPDRAGSLEDARE. Fredrik Wettemark. Johanna Lindeskog UPPDRAG Modellering av översvämning i Höje å UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Fredrik Wettemark UPPRÄTTAD AV Johanna Lindeskog DATUM INLEDNING Höje å flyter genom de tre kommunerna Lomma, Lund och Staffanstorp

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

Dagvattenutredning Nithammaren 8 2014-12-09

Dagvattenutredning Nithammaren 8 2014-12-09 Dagvattenutredning Nithammaren 8 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Vanessa Scheffler och Josefina Söderberg Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Hantverkargatan

Läs mer

Dagvattenhantering Bolinder Strand

Dagvattenhantering Bolinder Strand Bolinder Strand Stockholm 2012-08-22 Dagvattenhantering Bolinder Strand Bakgrund JM planerar kompletterande byggnation av flerbostadshus i Bolinder Strand. Tre nya områden utreds; A, B och C samt ett parkeringshus

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Dagvattenutredning Kållered köpstad

Dagvattenutredning Kållered köpstad Author Hanieh Esfahani Phone +46 10 505 94 79 Mobile +46706788714 hanieh.esfahani@afconsult.com Date 2015-06-01 Project ID 702224 Client Mölndals Kommun Dagvattenutredning Kållered köpstad ÅF-Infrastructure

Läs mer

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan Beställare: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Andersson Jennifer Löfvendahl Uppdragsnr: 102 38 57 Filnamn

Läs mer

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Slutrapport Arbetsgrupp för klimatanpassning inom byggnader och byggnadskonstruktion (augusti 2011 februari

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

PM Hydraulisk bedömning för Kärna 4:1 och Lefstad 3:27. 2011-11-07 Preliminärhandling

PM Hydraulisk bedömning för Kärna 4:1 och Lefstad 3:27. 2011-11-07 Preliminärhandling PM Hydraulisk bedömning för Kärna 4:1 och Lefstad 3:27 Preliminärhandling Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Konsult: Uppdragsledare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Jaan Kiviloog Uppdragsnr:

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20

DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20 DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20 Etapp II Definitiv Växjö 2007-12-17 SWECO VIAK AB Växjö Anders Svensson Uppdragsnummer 1291392000 SWECO VIAK

Läs mer

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Detaljplaneområdet, Färingsö trä, åker och infartsparkering sett från nordväst. Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun Stockholm 2015-07-01 Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar

Läs mer

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun Underlag till detaljplan Väppeby, Bålsta, Håbo PM Geoteknik och dagvatten Markförhållanden och grundläggning Stockholm Beställare: Smideman Arkitekter Structor Mark Stockholm AB Uppdragsansvarig: Anna

Läs mer

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 1 2 Figur 1. Gripsvall, planområde. Från kommunens FÖP. BAKGRUND I samband med utarbetandet av FÖP Gripsvall undersöktes också

Läs mer

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken 2015-06-09 Upprättad av: Anna Karin Wingskog PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig

Läs mer

Utredningar och underlag Nacka stad, 9230.

Utredningar och underlag Nacka stad, 9230. Denna utredning är ett underlag till den utvecklade strukturplanen för Nacka stad. Det sammanvägda resultatet kan läsas i dokumentet Utvecklad strukturplan för Nacka stad. Utredningar och underlag Nacka

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029.

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029. Haninge kommun Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro Uppdragsledare och handläggare Jonas Lind Telefon +46 10 505 03 34 E-post jonas.lind@afconsult.com Datum 2015-10-29 Uppdragsnummer

Läs mer

Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01

Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Syfte... 2 3. Riktlinjer... 3 4. Trestegsprincipen... 4 4.1 Lokalt

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Kv. Nithammaren 8. Munktellstaden. Eskilstuna kommun. Håkan Bohm Granskare

Kv. Nithammaren 8. Munktellstaden. Eskilstuna kommun. Håkan Bohm Granskare Eskilstuna kommun Munktellstaden Eskilstuna kommun Teknisk PM Geoteknik PLANERINGSUNDERLAG Geoteknik 004-M Tekniskt PM Geoteknik Utgåva 2, 2014-04-24 Uppdragsnummer: 10014644 Stockholm, 2014-12-12 Grontmij

Läs mer

Kartering av tillrinningsområde för Östra Mälaren inom Stockholm-Huddinge kommun

Kartering av tillrinningsområde för Östra Mälaren inom Stockholm-Huddinge kommun Stockholm Vatten VA AB Kartering av tillrinningsområde för Östra Mälaren inom Stockholm-Huddinge kommun Uppdragsnummer Växjö 2010-01-10 12801201 DHI Sverige AB GÖTEBORG STOCKHOLM VÄXJÖ LUND Org. Nr. 556550-9600

Läs mer

Dagvattenhantering dp Härnevi 1:17 i Upplandsbro

Dagvattenhantering dp Härnevi 1:17 i Upplandsbro Sid 1 (7) Uppsala 26 juni 2014, rev. 16 april 2015 PM Dagvattenhantering dp Härnevi 1:17 i Upplandsbro Inledning Flexhouse AB/Härnevi Fastighets AB planerar för smålägenheter på fastigheten Härnevi 1:17

Läs mer

Översvämningsanalys Sollentuna

Översvämningsanalys Sollentuna Beställare Sollentuna kommun och Sollentuna Energi AB Översvämningsanalys Sollentuna Konsekvenser av extrema regn över Sollentuna kommun Uppdragsnummer Malmö 2015-04-21 12802674 DHI Sverige AB GÖTEBORG

Läs mer

Dagvattenutredning med principförslag avseende VA-anläggningar för del av Greby 1:4 m fl Tanums kommun, Västra Götalands län

Dagvattenutredning med principförslag avseende VA-anläggningar för del av Greby 1:4 m fl Tanums kommun, Västra Götalands län Dagvattenutredning med principförslag avseende VA-anläggningar ingående i utställning Dagvattenutredning med principförslag avseende VA-anläggningar för del av Greby 1:4 m fl Tanums kommun, Västra Götalands

Läs mer

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN14/86 Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186 Stavsjö Nyköpings kommun Samrådshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN 14/86 2/11 Planhandlingar Detaljplanen består av

Läs mer

Broprojektering - En handbok VV Publ 1996:63 Bilaga 3 123 Bilaga 3 Kostnader för bankpålning och påldäck Syftet med diagrammen är att på ett snabbt och enkelt sätt få fram en ungefärlig kostnad för bankpålning

Läs mer

Vad är en översvämning?

Vad är en översvämning? ÖVERSVÄMNING Vad är en översvämning? Med översvämning menas att vatten täcker ytor utanför den normala gränsen för sjö, vattendrag eller hav. Översvämning kan dels ske utmed vattendrag, men också drabba

Läs mer

PM Dagvattenföroreningar

PM Dagvattenföroreningar o:\sto2\svg\2014\1320008697\3_tnik\r\dagvatten\pm dagvattenföroreningar_rev.docx Tomteboda bussdepå Datum 2015-01-29 Ramböll Sverige AB Box 17009 104 62 Stockholm T: 010-615 60 000 www.ramboll.se Handläggare:

Läs mer

Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång

Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång MiljöInvest AB Järnbrogatan 1 602 24 Norrköping Tel: 011-180220 Fax: 011-180320 Web: www.miljoinvest.se e-post: anders@miljoinvest.se Dagvattenutredning, Stationsområdet, Finspång Utredning av behovet

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP RAPPORT PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP SLUTRAPPORT 2014-05-19 Uppdrag: 250825, Dp Grostorp i Finspång Titel på rapport: PM Dagvattenutredning Grostorp Status: Datum: 2014-05-19 Medverkande Beställare:

Läs mer

Referensuppdrag översvämningskartering

Referensuppdrag översvämningskartering 2014-05-15 Referensuppdrag översvämningskartering Länsstyrelsen Västernorrland, 2013 Översvämningskartering av Gåde å (Lst Västernorrland Ref: 537-8651-13) Detaljerad översvämningskartering av Gåde å nära

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(8) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten

informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten 1 Bild 1. Exempel på bra vattenavledning från hus. Utfört med betongränna och lite makadam i änden för att slippa eventuell jorderosion. Bild 2. Ett

Läs mer

Uppdrag nr. 54842. VA-utredning. Skogsdungen Storvreta. www.bjerking.se

Uppdrag nr. 54842. VA-utredning. Skogsdungen Storvreta. www.bjerking.se VA-utredning Skogsdungen Storvreta www.bjerking.se Sida 2 (6) VA-utredning Uppdragsnamn Skogsdungen Storvreta Uppsala kommun VA-utredning HSB Uppsala Hans Johansson Box 1103 75141 Uppsala Uppdragsgivare

Läs mer

Dagvattenutredning detaljplan Kungsbro 1:1

Dagvattenutredning detaljplan Kungsbro 1:1 OKQ8 detaljplan Kungsbro 1:1 Stockholm 2015-01-26 detaljplan Kungsbro 1:1 Datum 2015-01-26 Uppdragsnummer 1320011273 Utgåva/Status Version 1 Cecilia Sköld Sara Jansson Ingemar Uhlin Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Tekniskt PM Avvattning och ledningar Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Lomma kommun, Skåne Län Vägplan 2016-06-03 Projektnummer: 145981 1 Innehåll 2 ALLMÄNT 3 3 AVVATTNING 3 3.1 Förutsättningar

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING MÖRVIKEN 2:91

PM DAGVATTENHANTERING MÖRVIKEN 2:91 -14 UPPDRAG Mörviken K&T UPPDRAGSNUMMER 7002481000 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Jenny Håkansson DATUM Bakgrund På uppdrag av Krook & Tjäder i arbetet med att ta fram planhandlingar för

Läs mer

VA-UTREDNING Kv. Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Oskarshamns kommun A 5012

VA-UTREDNING Kv. Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Oskarshamns kommun A 5012 VA-UTREDNING Oskarshamns kommun PM 2015-03-10 Upprättad av: Jonas Mörhed Granskad av: Reino Erixon Godkänd av: Reino Erixon A 5012 VA-UTREDNING Oskarshamns kommun KUND ICA Fastigheter AB Truckgatan 15

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Daina Millers-Dalsjö UPPRÄTTAD AV. Agata Banach

UPPDRAGSLEDARE. Daina Millers-Dalsjö UPPRÄTTAD AV. Agata Banach UPPDRAG Hållbarhetsprogram Storsjö strand UPPDRAGSNUMMER 1157603 UPPDRAGSLEDARE Daina Millers-Dalsjö UPPRÄTTAD AV Agata Banach DATUM 1 Hållbar dagvattenhantering Dagvatten är en viktig del i diskussionen

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD VAXHOLMS STAD UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad 2014-01-15 Förslag till Detaljplan för Skarpö etapp 3, Skarpö 1:13 m.fl. Vaxholms stad, Stockholms län, Dp 403 Genomförandebeskrivning Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Hantering av dagvattenfrågor. Ansvarsfördelning i den kommunala organisationen

Hantering av dagvattenfrågor. Ansvarsfördelning i den kommunala organisationen Hantering av dagvattenfrågor Ansvarsfördelning i den kommunala organisationen Innehåll 1 Inledning 5 2 Ansvarsfördelning 5 2.1 Byggnadsnämnden...5 2.1.1 Plan- och bygglovskontoret...5 2.2 Norrhälsinglands

Läs mer

Dagvattenutredning delavrinningsområde inom Mellbystrand

Dagvattenutredning delavrinningsområde inom Mellbystrand inom Mellbystrand 2014-06-18 Upprättad av: Andreas Morgin & Patrik Granskad av: Bo Nilsson Godkänd av: Andreas Morgin inom Mellbystrand Kund Samhällsbyggnadskontoret Laholms kommun 312 80 LAHOLM Konsult

Läs mer

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna.

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna. 2014-09-09 Bakgrund Inom kvarteret Rätten, fastigheten Skönsberg 1:25, planerar kommunen uppföra ett nytt äldreboende. Genomförandet av planen kommer att innebära att befintliga byggnader rivs och att

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G 1 Diarienummer 2006/0082 214 Detaljplan för NÄSET, Etapp 2 Kinna 24:169 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands Län P L A N B E S K R I V N I N G UPPRÄTTAD 2006-05-04 reviderad 2006-11-30, 2007-05-07 Plan-

Läs mer

Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun

Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Uddevalla den 11 februari 2011 Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Utredning, principförslag för gator och va-anläggningar inom detaljplan för Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Planområdet Askums Anneröd

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

PM 2005-06-01 Dagvattenåtgärd Mörbyviken

PM 2005-06-01 Dagvattenåtgärd Mörbyviken . Bakgrund Dagvatten från ett område, omfattande bl.a. Kevinge och Mörbyskogen, leds via en bergtunnel ut i Mörbyviken. Med dagvattnet följer en viss mängd oljeföroreningar. Nedan redovisas ett antal förslag

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning InfraCity väst och nordväst Underlag för detaljplan. 2010-10-08 Reviderad

RAPPORT. Dagvattenutredning InfraCity väst och nordväst Underlag för detaljplan. 2010-10-08 Reviderad RAPPORT InfraCity väst och nordväst Underlag för detaljplan 2010-10-08 Reviderad Upprättad av: Anders Rydberg Granskad av: Linda Evjen RAPPORT InfraCity väst och nordväst Underlag för detaljplan Kund InfraCity

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

Angående Madenbäcken inom Kv. Fröfjärden

Angående Madenbäcken inom Kv. Fröfjärden WSP Samhällsbyggnad PM Angående Madenbäcken inom Kv. Fröfjärden Inom fastigheterna Fröfjärden 1 och Fredspipan 1 pågår en ändring av gällande detaljplan för att möjliggöra byggande av bostäder istället

Läs mer

Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla

Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla Inledning I detta redogörs för flödes- och föroreningssituationen inom Östra Torps detaljplaneområde före och efter exploatering

Läs mer

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén RAPPORT Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18 Upprättad av: Kristina Wilén Uppdragsnr: 10171536 Detaljplan Tjörnudden, Brommösund 2 (8) RAPPORT tillhörande detaljplan för Tjörnudden,

Läs mer

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 Granskningshandling Planbeskrivning Detaljplan för Palsternackan 2 m.fl. inom stadsdelen Huvudsta,

Läs mer

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 Innehåll 1 Riktlinjer för bebyggelse och översvämningsrisk... 1 1.1 Ökande översvämningsrisk och principer för att hantera

Läs mer

VA-policy. Oskarshamns kommun

VA-policy. Oskarshamns kommun VA-policy VA-policy Antagen av KF 2013-04-08, 59 Upprättad som ett samarbetsprojekt mellan samhällsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden. Arbetet med planen utförs med stöd av Länsstyrelsen (LOVA). Postadress

Läs mer

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB Svensk markexploatering AB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570096 Tomtområde vid Digernäs 5:5 och 1:45 Falun rev. 2013-10-09 Sweco Environment AB 1(5) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun

Läs mer

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 2015-06-06 50-49 Granskningshandling Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Flygfoto Diarienummer: SBF/2013:430 BOTKYRKA KOMMUN 2 [9] Flygfoto

Läs mer

VA-Utredning Mogden. 2011-03-22 Reviderad 2011-05-18. Beställare: Ulricehamns Energi AB VA-Utredning Mogden m.fl. Uppdragsnummer: 226024

VA-Utredning Mogden. 2011-03-22 Reviderad 2011-05-18. Beställare: Ulricehamns Energi AB VA-Utredning Mogden m.fl. Uppdragsnummer: 226024 VA-Utredning Mogden 2011-03-22 Reviderad 2011-05-18 Beställare: Ulricehamns Energi AB VA-Utredning Mogden m.fl. Uppdragsnummer: 226024 VA-Utredning Mogden 2 (19) 2011-03-22, Rev. 2011-05-18 1 Bakgrund...

Läs mer

Haninge kommun. Dagvattenutredning för detaljplan Biltema. Stockholm, 2015-05-06

Haninge kommun. Dagvattenutredning för detaljplan Biltema. Stockholm, 2015-05-06 Haninge kommun Dagvattenutredning för detaljplan Biltema Stockholm, 2015-05-06 Dagvattenutredning Detaljplan Biltema Dagvattenutredning Datum 2015-05-06 Uppdragsnummer 1320013064 Utgåva/Status Version

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen

BURLÖVS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen BURLÖVS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Detaljplan för del av Åkarp 7:58, i Åkarp Burlövs kommun, Skåne län normalt planförfarande UTLÅTANDE Antagandehandling, upprättad 2011-04-11 1 (7) UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S Detaljplan för Småhus vid Mjärden omfattande del av fastigheten Norrtil 3:1 i Sigtuna stad och kommun, Stockholms län ÖVERSIKTSKARTA PLANOMRÅDE

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 Uppdragsnr: 10191200 1 (8) PM Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 1 Inledning Idag leds orenat dagvatten ut via ledning till Hudiksvallsfjärden från ett område på

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad -

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Dnr 2011SBN1258 1 (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Detaljplanen omfattar följande handlingar:

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

KOMPLETTERANDE VA-UTREDNING, DETALJPLAN FÖR DEL AV KOMARKEN 1:1, RESECENTRUM KUNGÄLV

KOMPLETTERANDE VA-UTREDNING, DETALJPLAN FÖR DEL AV KOMARKEN 1:1, RESECENTRUM KUNGÄLV KOMPLETTERANDE VA-UTREDNING, DETALJPLAN FÖR DEL AV KOMARKEN 1:1, RESECENTRUM KUNGÄLV RAPPORT Uppdrag: 252318 Resecentrum, kompletterande VA-utredning Titel på rapport: Kompletterande VA-utredning, detaljplan

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Gällivare kommun Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 2016-06-15 Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Datum 2016-06-15 Uppdragsnummer 1320019004 Utgåva/Status Slutleverans Sandra Viklund Axel Sahlin

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga, S-Dp 2013-18514

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga, S-Dp 2013-18514 Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Samrådshandling 2015-06-23 Sida 1 (10) Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga,

Läs mer

Servicenämnden. Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten UTDRAG. Dnr SFN 2013/0021

Servicenämnden. Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten UTDRAG. Dnr SFN 2013/0021 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2013-01-30 Servicenämnden 10 Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten Dnr SFN 2013/0021 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2013-01-15 inkl

Läs mer

VA-UTREDNING WALLHAMNS INDUSTRIOMRÅDE, HABBORSBY 2:50 OCH VALLHAMN 3:4. Detaljplan för 2009-06-18

VA-UTREDNING WALLHAMNS INDUSTRIOMRÅDE, HABBORSBY 2:50 OCH VALLHAMN 3:4. Detaljplan för 2009-06-18 Beställare: WALLHAMNBOLAGEN AB Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Bo Harlen Peter Wallander Uppdragsnr: 991233002 Filnamn och sökväg: U:\Uppdrag\Tjörn\Wallhamn utvidgning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123

Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123 2011-01-10 Sid 1 (9) Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123 Gestaltningsprogram INLEDNING... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 2 BEBYGGELSE

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING

PM DAGVATTENHANTERING 1 (6) Kv. Varvet 1 Botkyrka Kommun PM DAGVATTENHANTERING Satellitbild över del av fastigheten Varvet 1, Fågelviksvägen 18-20. Synlig naturmark inom fastighet är området som skall exploateras. Täby 2015-11-04

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer