Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB"

Transkript

1 UDDEVALLA KOMMUN UPPDRAGSNUMMER Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning UTSTÄLLNINGSHANDLING VÄNERSBORG Sweco Environment AB Vänersborg vatten och miljö Göran Wallgren 1 (10) Sweco Södergatan 1, Vänersborg Telefon Telefax Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Göran Wallgren Telefon direkt Mobil

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 DAGVATTEN NUVARANDE DAGVATTENAVRINNING RIKTLINJER FÖR DAGVATTENHANTERINGEN FRÅN PLANOMRÅDET FÖRESLAGEN DAGVATTENHANTERING 5 2 VATTEN- OCH SPILLVATTENFÖRSÖRJNING BEFINTLIG VATTEN OCH SPILLVATTENFÖRSÖRJNING KOMMUNÖVERGRIPANDE PLANER FÖR VATTEN- OCH SPILLVATTENFÖRSÖRJNING FÖRESLAGEN VATTENFÖRSÖRJNING FÖRESLAGEN SPILLVATTENFÖRSÖRJNING 9 3 ÖVRIG TEKNISK FÖRSÖRJNING EL, TELE OCH DATA FJÄRRVÄRME 10 Bilagor Bilaga 1 Kärraån kapacitetsberäkning, SWECO Bilaga 2 Bilaga 3 Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom Östra torp, Uddevalla, SWECO Förslag till riktvärden för dagvattenutsläpp utgiven av Regionala dagvattennätverket i Stockholms län, februari (10)

3 1 DAGVATTEN 1.1 NUVARANDE DAGVATTENAVRINNING Den västra ravinen som går genom planområdet utgör en lågpunkt för avrinningsområdet från större delen av själva planområdet och från det uppströms liggande avrinningsområdet. Hela avrinningsområdet utgör ca 160 ha varav den största delen avleds genom bäcken i den västra ravinen vidare till Kärraån. Den sydligaste delen av planområdet, från strax sydost om Ikanos blivande södra etablering och ner mot korsningen mellan Tavlegatan och väg 44, ingår i ett annat avrinningsområde som även det avvattnas till Kärraån men ansluter till denna närmare Byfjorden än det föregående. Dagvatten från delar av Torps köpcenter (Västra Torp) samlas i en damm, belägen väster om E6, där utjämning och viss rening (oljeavskiljning mm) av dagvattnet sker, bild 1a. Vattnet leds därefter under E6 via dike, se bild 1b, och trummor vidare till ett biflöde till Kärraån (bäcken i den västra ravinen) inom det blivande planområdet. Bild 1a: Dagvattendamm inom Västra torp Bild 1b: Dike som avleder dagvatten från dagvattendammen på Västra Torp 3 (10)

4 Dagvatten från Hogstorpsvägen och från GC-vägen avleds till dike längs vägen och vidare till samma biflöde dvs bäcken i den västra ravinen. Bild 2: Dike längs Hogstorpsvägen Bild 3: Dagvattendamm vid E6 trafikplats Dagvatten från trafikplatsen på E6 och en delsträcka av väg E6 samlas upp i en damm på östra sidan av E6 och även detta vatten avleds till samma biflöde till Kärraån. Dagvatten från övriga omgivande områden avleds i diken och trummor till bäckarna både i den västra och östra ravinen. 1.2 RIKTLINJER FÖR DAGVATTENHANTERINGEN FRÅN PLANOMRÅDET Kommunens riktlinjer för dagvatten som antogs av KF skall ligga till grund för förslaget till dagvattenhantering för planområdet. Utformningen av dagvattensystemet måste även samordnas med de förutsättningar som de geotekniska förhållandena medger. Kärraån är en känslig recipient med stora naturvärden och känslig flora och fauna. Det är därför viktigt att dagvattenutsläppet från planområdet inte bidrar med föroreningar i sådan omfattning att skador på åns växt- och djurliv uppkommer. Olika utredningar har utförts under planarbetets gång för att belysa dagvattensituationen avseende flöde och föroreningar för avrinningsområdet. Inledningsvis utfördes en kapacitetsberäkning för Kärraån där en av slutsatserna var att Kärraån redan idag går över sina bräddar och att en ökning av flödena bör undvikas, se bilaga 1. 4 (10)

5 Senare har en flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten från planområdet utförts, se bilaga 2. Denna har utgått från att flödet från planområdet efter exploatering skall vara i samma storleksordning som innan planens genomförande. Med detta som utgångspunkt visar utredningen hur stora fördröjningsvolymer dammar - som erfordras och vilka reningseffekter som kan förväntas vid olika nederbördssituationer. Utredningen föreslår att utjämningsvolymen dimensioneras för flöden från ett 10-årsregn. För regn med längre återkomsttid föreslås att dagvattnet utjämnas genom att markområden kring dammarna tillfälligt översvämmas. Här föreslås att flöden från ett 50- årsregn skall kunna utjämnas inom planområdet. Slutligen har ett principförslag för placering och utformning av utjämningsvolymer, dammar, tagits fram. Som norm för dagvattnets rening föreslås Förslag till riktvärden för dagvattenutsläpp utgiven av Regionala dagvattennätverket i Stockholms län, se bilaga 3, där riktvärdesnivå 1M föreslås gälla för recipienten Kärraån. 1.3 FÖRESLAGEN DAGVATTENHANTERING De dagvattenflöden som genereras utanför det blivande planområdet måste även fortsättningsvis ledas genom planområdet. Eftersom den västra ravinen är en lågpunkt för ett stort avrinningsområde måste det säkerställas att dagvatten alltid kan avledas genom området utan att större skador vållas på anläggningar mm. Lämpligen utformas ravinen så att vatten fritt kan avledas ovan mark och inte hindras av byggnation. Det är viktigt att alla framtida förändringar av dagvattenflöden utanför planområdet hanteras på liknande sätt som föreslås inom planområdet. Det är även viktigt att inte blanda rent och förorenat dagvatten om det förorenade dagvattnet skall renas (i enlighet med kommunens riktlinjer). Därför skall rent eller tidigare renat dagvatten ledas förbi de reningsanläggningar som byggs för planområdets dagvattenhantering innan vattnet kan avleds gemensamt. Ett utjämningsmagasin utformad som en damm med permanent vattenyta som även skall fungera som reningsdamm föreslås bli lokaliserat till den västra delen av den västra ravinen för att utnyttja den naturliga ravinen där det är möjligt. Hit skall dagvatten från parkeringsytorna ledas. Dammen dimensioneras för att klara ett 10-årsregn. Vid större flöden avleds dagvattnet före inloppet, via ett skibord, till en andra damm/invallning belägen öster om byggnaderna ner mot ravinernas sammanflöde. Vid stora flöden när den första dammens kapacitet är fullt utnyttjad kommer dagvattnet som leds vidare, att ha en betydligt lägre föroreningsgrad än det dagvatten som inledningsvis leds till den första dammen. Därför kan den andra dammen/invallningen utformas främst för utjämning av flöden från regn upp till 50-årsregn från parkeringsytorna. En mindre permanent vattenvolym för rening kan möjligen anordnas i denna damm/invallning om så bedöms som nödvändigt. 5 (10)

6 Dammen/invallningen kommer även att ta emot vatten från takytor och lastgård från Ikanos södra etablering för utjämning. Flöden från lastgård och takytor beräknas kunna hanteras inom den planerade dammen/invallningen för upp till 50-årsregn. Dagvattnet från takytor och lastgård har en lägre grad av föroreningar jämfört med vatten från parkerings- och andra trafikytor och bör därför utjämnas separerat från dagvatten från parkeringsytor. I detta fall kommer vattnet emellertid att utjämnas tillsammans med vatten från parkeringsytorna för flöden större än för 10-årsregn. En tredje damm planeras att lokaliseras till området öster om Ikeas byggnad, i den övre delen av den östra ravinen. Denna damm skall utjämna flödena från takytorna och lastgårdarna från Ikeas etablering och från Ikanos norra etablering. Detta dagvatten har en lägre grad av föroreningar jämfört med vatten från parkerings- och trafikytor och bör därför utjämnas separerat från dagvatten från parkeringsytor. Utloppen från dagvattendammarna kommer att utföras med dämda utlopp. Detta innebär att vattnet avleds från en nivå under vattenytan i dammarna. Genom en sådan oljefälla minskar risken att bensin och andra oljehaltiga produkter som hamnar på ytan av dammarna avleds till Kärraån. För att oljefällorna skall fungera hela tiden behöver en permanent vattenyta finnas i alla dammarna. För att minska riskerna för att dammarna skall brista utformas dammarna som nedsänkta dammar i omgivande mark med långsträckta slänter på utsidan för att ta upp nivåskillnaderna. För att minska riskerna för okontrollerat utflöde från dammarna på grund av översvämning och erosion kommer erosionskyddade nödutlopp att byggas för alla dammarna. Eftersom dammarna kommer att byggas ovanpå fyllningarna i ravinerna kommer ett visst underhåll att krävas eftersom fyllnadsmassorna sätter sig. Likaså kommer behov av rensning av reningsdammarna att uppstå med tiden. Detta medför att dammarna behöver vara åtkomliga med maskiner för att kunna genomföra dessa åtgärder på ett smidigt sätt. För att nå dammar mm med maskiner för underhåll behövs tillfartsmöjligheter anordnas via lastgårdar och längs ravinerna. För den södra delen av planområdet saknas lämpliga områden för att fördröja dagvatten i någon större utsträckning. Det utrymme som finns är mellan väg 44 och Hogstorpsvägen väster om korsningen mellan Tavlegatan och väg 44. Här skulle en kombination av underjordiskt magasin och en mindre damm kunna vara en tillräcklig lösning för att utjämna de tillkommande dagvattenflödena. En bättre lösning vore om man kunde anordna nya dagvattendammar längre österut utanför planområdet på de låglänta ängarna mellan väg 44 och Kärraån, men detta är inte möjligt att anordna inom detta planarbete. Här skulle även dagvatten från en längre sträcka av väg 44 kunna utjämnas och renas. 6 (10)

7 2 VATTEN- OCH SPILLVATTENFÖRSÖRJNING 2.1 BEFINTLIG VATTEN OCH SPILLVATTENFÖRSÖRJNING Nuvarande vatten- och spillvattenförsörjning av Torpområdet och av samhället Hogstorp ca 6 km norr om Torp samt sträckan däremellan, sker via vatten- och spillvattenledningar belägna inom det blivande planområdet. Sträckningen för dessa ledningar följer i huvudsak Hogstorpsvägen. Avgreningar mot Torps köpcenter och mot Åldersros äldreboende korsar motorvägen där va-ledningarna är förlagda i skyddsrör under motorvägen. Vattnet till området distribueras från en tryckstegringsstation belägen invid korsningen mellan väg 44 och Tavlegatan. Bild 4: Tryckstergringsstation för vatten vid korsningen Tavlegatan väg 44 Tryckstegringsstationen försörjs från högreservoaren i Herrestad belägen ca 1 km söder om tryckstegringsstationen. Tryckstegringsstationen styrs av vattennivån i Hogstorps högreservoar. Spillvattnet leds till en lågpunkt invid den västra bäckravinen där en spillvattenpumpstation är belägen. Spillvattnet pumpas över en högpunkt mot Tavlegatan och avleds vidare genom bebyggelsen till Uddevallas avloppsreningsverk, Skansverket, med omväxlande självfall och pumpning. Ett nödutlopp från pumpstationen leds till bäcken i den västra bäckravinen inom planområdet. 2.2 KOMMUNÖVERGRIPANDE PLANER FÖR VATTEN- OCH SPILLVATTENFÖRSÖRJNING För närvarande pågår kommunövergripande planering för gemensamma vatten- och spillvattenlösningar mellan Bohusläns kommuner. Planområdet berörs av denna planering genom att utrymme för framtida vatten- och spillvattenledningar måste säkras i 7 (10)

8 planarbetet. Detta görs genom att utrymme reserveras i allmän platsmark och i områden för underjordiska ledningar så kallade u-områden inom planområdet. I samband med utbyggnaden av vatten- och spillvattenledningar för planområdet kommer delar av de framtida ledningarna att behöva byggas ut vid samma tillfälle för att minska omfattningen av störningar för verksamheter och trafik i ett senare skede. 2.3 FÖRESLAGEN VATTENFÖRSÖRJNING Nuvarande vattenförsörjning är otillräcklig för att klara en utbyggnad som det nya planområdet medför. För att säkra vattenförsörjningen behöver en ny högreservoar byggas i nära anslutning till planområdet. En tillräckligt högt belägen plats har lokaliserats till bergspartiet ca 500 m norr om planområdet inom fastigheten Grytingen 1:2. Den nya reservoaren beräknas kunna byggas på marken men reservoarens botten behöver lyftas ca 4 m för att nå erforderlig nivå. Lämpligen utförs en vägg och bjälklagskonstruktion upp till ca 4 m höjd som bl.a kan inrymma ventilkammare och en liten tryckstegringsstation för lokal försörjning av framtida bebyggelse. Ovanpå bjälklaget byggs själva reservoaren som preliminärt kommer att innehålla en vattenvolym på ca 1400 m 3. Storleken på reservoaren kan dock komma att behöva ökas till ca 3000 m 3 för att bättre kunna klara längre avbrott i vattenleveransen. För att försörja den nya högreservoaren behöver en ny huvudvattenledning byggas mellan den nya reservoaren och trycksegringsstationen vid Tavlegatan. Preliminär dimension är 355 mm. Detta innebär att tryckstegringsstation Tavlegatan måste byggas om för att anpassas till de nya driftförutsättningarna. Den trafiklösning som föreslås vid korsningen mellan väg 44 och Tavlegatan gör att den befintliga tryckstegringsstationen behöver flyttas eftersom den hamnar inne i eller mycket nära trafikplatsen. Sammantaget gör detta att man lämpligen bygger en helt ny tryckstegringsstation i ett läge som anpassas till den blivande trafiklösningen. Föreslaget läge framgår av planen, E-område. Den befintliga vattenledningen mot Hogstorp kommer att behöva läggas om i en ny sträckning eftersom marknivåerna kommer att förändras väsentligt inom planområdet. Den nya huvudvattenledningen mellan tryckstegringsstationen vid Tavlegatan och den blivande högreservoaren kan ersätta denna ledning och därmed behöver inte denna ledning byggas. Serviser mot Ikea och Ikano kan erbjudas direkt mot den nya huvudvattenledningen. En ny huvudvattenledning kommer att byggas mot Västra Torp för att förstärka vattenförsörjningen till det befintliga köpcentret och förbättra möjligheterna för framtida utbyggnad. Den nya huvudvattenledningen utförs som en avgrening från huvudvattenledningen mellan Tavleqatans tryckstegringsstation och den nya reservoaren. Läget för denna blir i nära anslutning till de befintliga vatten- och spillvattenledningarna mot Västra Torp. 8 (10)

9 För att förbereda för en framtida gemensam va-försörjning mellan Munkedals och Uddevalla kommuner föreslås att en kortare delsträcka med en ny huvudvattenledning (preliminär dimension V800) byggs redan i samband med övrig va-utbyggnad för planområdet. Det är främst sträckan förbi Ikeas varuhus som är känslig eftersom en senare utbyggnad i detta område väsentligt stör verksamheten. Likaså föreslås att sträckor som berör viktiga trafikytor förbereds med skyddsrör eller liknande för att undvika störningar vid en senare tidpunkt för trafiken. Servisen mot Åldersros äldreboende behålls tills vidare eftersom verksamheten pågår. 2.4 FÖRESLAGEN SPILLVATTENFÖRSÖRJNING Den befintliga spillvattenledningen som avleder spillvattnet från Hogstorps samhälle mm behöver läggas om eftersom marknivåerna förändras inom planområdet. En sänkning av ledningens nivå med ca 2 m, jämfört med nuvarande nivå, där ledningen passerar IKEAs byggnad, är nödvändig. Effekten av detta blir att hela ledningssträckan fram till pumpstationen i lågpunkten vid västra ravinen måste läggas om. Anslutningsnivån för spillvattenledningen till pumpstationen behöver också sänkas i motsvarande grad vilket medför att en ny spillvattenpumpstation behöver byggas som ersätter den befintliga. Läget för pumpstationen kommer att ändras för att optimera läggningsdjup och lämplig placering inom planområdet. Nödavledning från pumpstationen kommer även fortsättningsvis att ske mot Kärraån via bäcken i den västra ravinen. Den befintliga tryckledningen för spillvatten från spillvattenpumpstationen kommer också att behöva bytas ut eftersom nivåer och kapacitetsbehov förändras. Vid högpunkten och även nedströms högpunkten där tryckledningen övergår i självfall ner mot Tavlegatans korsning med väg 44, kommer marknivåerna att sänkas vid ombyggnaden av Hogstorpsvägen. Detta medför att även självfallsledningen för spillvatten behöver läggas om till en punkt strax nedströms den ombyggda korsningen mellan Tavlegatan och väg 44. Serviser till IKEAs och Ikanos byggnader (fastigheter) beräknas kunna ske till den omlagda spillvattenledningen. Två separata serviser behöver anläggas till Ikanos norra respektive södra lokalisering. Detta medför att en ny självfallsledning tillbaka till spillvattenpumpstationen behövs även söder om den västra bäckravinen om inte spillvattnet från Ikanos södra etablering kan ledas med självfall direkt mot korsningen med Tavlegatan och väg 44. För att förbereda för en framtida gemensam va-försörjning mellan Munkedals och Uddevalla kommuner föreslås att delar av ledningssträckan för spillvatten byggs med större dimension (preliminär dimension S400) än nödvändigt för de befintliga anslutningarna och för planområdets behov (preliminär dimension S250). Det är främst sträckan förbi Ikeas varuhus som är känslig eftersom en senare utbyggnad i detta område väsentligt stör verksamheten. Likaså föreslås att sträckor som berör viktiga trafikytor förbereds med skyddsrör eller liknande för att undvika störningar för trafiken vid en senare tidpunkt. 9 (10)

10 Servisen till nuvarande Torp köpcenter, Västra och Södra Torp, under väg E6, har idag dåligt fall och har drabbats av upprepade driftstörningar. Detsamma gäller självfallsledningarna för spillvatten inom Västra Torp på sträckan mot E6 och i riktning från Preem. Eftersom spillvattenpumpstationen vid västra ravinen kommer att sänkas ca 2 m möjliggör detta en förbättrad spillvattenavledning även från Västra Torp genom att en ny spillvattenledning läggs under väg E6 med större lutning än den befintliga. Ledningsarbetet under E6 utförs med en lämplig schaktfri metod, exempelvis styrd borrning. Genom sänkningen av ledningen under E6 kan även ledningssträckan inom Västra Torp, mellan E6 och förbi Preem, läggas om med förbättrat fall, vilket är gynnsamt för spillvattenavledningen från hela Västra och Södra Torp. Servisen mot Åldersros äldreboende behålls. 3 ÖVRIG TEKNISK FÖRSÖRJNING Övriga ledningar som kommer att beröras av planarbetet är el-, tele-, data- och fjärrvärmeledningar. 3.1 EL, TELE OCH DATA Befintliga el-, tele- och dataledningar passerar genom det blivande planområdet. Både luftledningar och jordkablar finns inom området. Eftersom markanvändning och marknivåer kommer att förändras vid de planerade arbetena för att genomföra planen kommer flera av luftledningarna och jordkablarna att behöva flyttas eller byggas om. Det bör särskilt uppmärksammas att en luftledning för el på 40 kv som ingår i det regionala elnätet berörs. För att genomföra förändringar som påverkar denna ledning krävs tillstånd sk koncession. Handläggningstiden för koncession är ca 12 månader. Kommunen har beställt flyttning av 40 kv-ledningen av Vattenfall i januari 2009 och arbetet med detta pågår. Arbetet med nya sträckningsförslag utförs i samarbete med Vattenfall och Telia Sonera (Skanova). Områden som reserveras för underjordiska ledningar och kablar har inarbetats i planhandlingarna. 3.2 FJÄRRVÄRME Västra Torp försörjs idag med fjärrvärme från Uddevalla Energi. Fjärrvärmeledningarna ligger delvis inom det blivande planområdet och kommer att beröras på delar av sin sträckning. Nya sträckningsförslag kommer att tas fram i samarbete med Uddevalla Energi. Om Östra Torp kommer att försörjas med fjärrvärme är för närvarande oklart. 10 (10)

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(8) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun

Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Uddevalla den 11 februari 2011 Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Utredning, principförslag för gator och va-anläggningar inom detaljplan för Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Planområdet Askums Anneröd

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

KROKSHALLSOMRÅDET - DAGVATTENUTREDNING MED ÖVERSVÄMNINGSBEDÖMNING

KROKSHALLSOMRÅDET - DAGVATTENUTREDNING MED ÖVERSVÄMNINGSBEDÖMNING DAGVATTENUTREDNING MED ÖVERSVÄMNINGSBEDÖMNING Göteborg SWECO Environment AB Elisabet Sterner Helena Holm Uppdragsnummer 1320959 SWECO Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon 031-62 75

Läs mer

Detaljplan för Dagvatten Norra Botkyrka. Del av Fittja III.

Detaljplan för Dagvatten Norra Botkyrka. Del av Fittja III. 1 [9] Stadsbyggnadsenheten 2014-02-19 Referens Lotta Kvist Samrådsredogörelse Detaljplan för Dagvatten Norra Botkyrka. Del av Fittja III. Beskrivning av samrådsförfarandet Samhällsbyggnadsnämnden uppdrog

Läs mer

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan Beställare: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Andersson Jennifer Löfvendahl Uppdragsnr: 102 38 57 Filnamn

Läs mer

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Tekniskt PM Avvattning och ledningar Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Lomma kommun, Skåne Län Vägplan 2016-06-03 Projektnummer: 145981 1 Innehåll 2 ALLMÄNT 3 3 AVVATTNING 3 3.1 Förutsättningar

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02 DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp HÄRRYDA KOMMUN Totalt antal blad: 8 st. Göteborg -- ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen, Box SE- Göteborg Telefon +. Fax + 9. Säte i Stockholm. www.afconsult.com

Läs mer

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 LERUMS KOMMUN SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Översiktlig gatu- och VA-utredning för detaljplan Götebo 1:5 m.fl Lilla bråta VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 På uppdrag åt Lerums Kommun, sektor samhällsbyggnad, planarkitekt

Läs mer

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

Uppdrag nr. 54842. VA-utredning. Skogsdungen Storvreta. www.bjerking.se

Uppdrag nr. 54842. VA-utredning. Skogsdungen Storvreta. www.bjerking.se VA-utredning Skogsdungen Storvreta www.bjerking.se Sida 2 (6) VA-utredning Uppdragsnamn Skogsdungen Storvreta Uppsala kommun VA-utredning HSB Uppsala Hans Johansson Box 1103 75141 Uppsala Uppdragsgivare

Läs mer

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Samrådshandling Detaljplan för NYA BOSTÄDER I TYFTER Inom Tyfter 1:19 m.fl. Kungälvs kommun, Västra Götalands län SAMHÄLLSBYGGNAD Planering och exploatering

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20

DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20 DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20 Etapp II Definitiv Växjö 2007-12-17 SWECO VIAK AB Växjö Anders Svensson Uppdragsnummer 1291392000 SWECO VIAK

Läs mer

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Uppdragsnr: 1018 9908 1 (9) PM Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Warburg-Hendersson Eskilstuna AB äger fastigheten Gallerian 1 i området Tuna Park i Eskilstuna.

Läs mer

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Utställningshandling 2014-05-08 Detaljplan för BOSTÄDER I TEGA, YTTERBY Tega 2:5 Kungälvs kommun, Västra Götalands län SAMHÄLLSBYGGNAD ADRESS Stadshuset 442

Läs mer

Dagvattenutredning, Borås Stad

Dagvattenutredning, Borås Stad Dagvattenutredning, Borås Stad Detaljplan för Brämhults Kärra 1:3 Koncept 081103 2008-11-03 Beställare Borås Stad, Stadsbyggnadskontoret Kristine Bayard Konsult Vägverket Konsult Affärsområde Syd Avdelning

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla

Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla Flödes- och föroreningsberäkning för dagvatten inom området Östra Torp, Uddevalla Inledning I detta redogörs för flödes- och föroreningssituationen inom Östra Torps detaljplaneområde före och efter exploatering

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng.

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng. 1/6 1/6 2/6 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2012-11-02 1. INLEDNING En genomförandebeskrivning har till uppgift att redovisa de organisatoriska, tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga

Läs mer

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m. fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län Samrådshandling SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

3 Vägprojektet en översikt

3 Vägprojektet en översikt 3 Vägprojektet en översikt 3.1 Nuvarande väg Vägens funktion E20 har en nationell, regional och lokal funktion och den kraftigt ökande lastbilstrafiken visar också att E20 har en vital betydelse för näringslivet

Läs mer

Diarienummer PBN 2012-355 214 (tidigare 2007/0286 214) Upprättad 2006-05-07, reviderad 2008-03-19, 2008-12-10, 2012-07-06 och 2013-02-18

Diarienummer PBN 2012-355 214 (tidigare 2007/0286 214) Upprättad 2006-05-07, reviderad 2008-03-19, 2008-12-10, 2012-07-06 och 2013-02-18 Diarienummer PBN 2012-355 214 (tidigare 2007/0286 214) Detaljplan för SJÖDAL, HÅKANKILA 2:36 M.FL Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2006-05-07, reviderad 2008-03-19, 2008-12-10, 2012-07-06 och

Läs mer

ANTAGANDESHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER I HOSSABERGET GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2014-05-20. Antagen av KF 2 september 2014 Laga kraft 3 oktober 2014

ANTAGANDESHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER I HOSSABERGET GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2014-05-20. Antagen av KF 2 september 2014 Laga kraft 3 oktober 2014 2014-05-20 Antagen av KF 2 september 2014 Laga kraft 3 oktober 2014 ANTAGANDESHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER I HOSSABERGET GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING En genomförandebeskrivning har till uppgift

Läs mer

Bön i Henån,Orust kommun 1(2) Väg och Va-utredning för ny plan

Bön i Henån,Orust kommun 1(2) Väg och Va-utredning för ny plan Bön i Henån,Orust kommun 1(2) Väg och Va-utredning för ny plan Utbyggnad av väg och Va-ledningar Aqua Canale AB har fått i uppdrag att projektera vägar och va-ledningar inom planområdet på Bön. Förslaget

Läs mer

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11 RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11 Koncept 10 november 2014 Uppdrag: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Knislinge, 257586 Titel på rapport: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11

Läs mer

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB Svensk markexploatering AB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570096 Tomtområde vid Digernäs 5:5 och 1:45 Falun rev. 2013-10-09 Sweco Environment AB 1(5) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5)

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5) 1(5) Dnr 0481/10 Antagandehandling 2015-09-16 DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 i Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 Detaljplanen har varit på samråd under tiden den

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp Kvarntorp-Haninge kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Enkelt planförfarande Laga kraft 2014-01-09 Dnr PLAN.2013.17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg)

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg) 1(6) Handläggare Datum Beteckning Stefan Ahlman 2015-11-04 E-post: stefan.ahlman@kvab.kalmar.se Tel: 0480-45 12 22 Samhällsbyggnadskontoret Planenheten Box 611 391 26 Kalmar Översiktlig dagvattenutredning

Läs mer

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD VAXHOLMS STAD UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad 2014-01-15 Förslag till Detaljplan för Skarpö etapp 3, Skarpö 1:13 m.fl. Vaxholms stad, Stockholms län, Dp 403 Genomförandebeskrivning Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2009-05-05 Dnr: 08KS542 Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande översiktlig utredning för Stora Vall Gävle kommun, Gävleborgs län FYSISK

Läs mer

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 2015-06-06 50-49 Granskningshandling Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Flygfoto Diarienummer: SBF/2013:430 BOTKYRKA KOMMUN 2 [9] Flygfoto

Läs mer

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun , Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun Utredning rörande konsekvenser av exploatering samt förslag till dagvattenhantering i samband med detaljplanläggning Umeå 2010-05-06 Beställare:

Läs mer

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 Uppdragsnr: 10191200 1 (8) PM Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 1 Inledning Idag leds orenat dagvatten ut via ledning till Hudiksvallsfjärden från ett område på

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV SKÅR 1:6 m fl FÖRSKOLA OCH GRUPPBOENDE

DETALJPLAN FÖR DEL AV SKÅR 1:6 m fl FÖRSKOLA OCH GRUPPBOENDE GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2008-08-11 NORMALT PLANFÖRFARANDE (UTSTÄLLNINGSHANDLING) DETALJPLAN FÖR DEL AV SKÅR 1:6 m fl FÖRSKOLA OCH GRUPPBOENDE Tjörns Kommun, Västra Götaland INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1.INLEDNING

Läs mer

PRELIMINÄR BEHOVSBEDÖMNING

PRELIMINÄR BEHOVSBEDÖMNING PRELIMINÄR BEHOVSBEDÖMNING RAMPROGRAM FÖR SÖDRA VIKEN VIKEN IDAG OCH IMORGON - inventering, analys och förslag till struktur? Upprättad den 1 februari 2011 BAKGRUND Genom de lagändringar och ändringar

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-02-24

ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-02-24 ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Detaljplan för BRÄNNBACKENS ARBETSOMRÅDE Österåkers kommun, Stockholms län. Ett förslag till detaljplan för Brännbackens arbetsområde har varit utställt på

Läs mer

Område vid Peppargränd

Område vid Peppargränd Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Karin Persson, Exploateringsingenjör GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Område vid Peppargränd Fastigheterna Näsby 4:882 och 4:870 samt Odlingslotten

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER INOM TINGBERG 3:77 I LÖDÖSE

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER INOM TINGBERG 3:77 I LÖDÖSE DNR: 2015/KS0418 UTSTÄLLNINGSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-09-14 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER INOM TINGBERG 3:77 I LÖDÖSE Detaljplanen upprättas i enlighet med PBL (SFS 1987:10) Lilla Edets kommun, Västra Götalands

Läs mer

Ändring av detaljplan Å 57 m.fl., Långasand Hemställan om planläggning. KS 2013-187

Ändring av detaljplan Å 57 m.fl., Långasand Hemställan om planläggning. KS 2013-187 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-11-19 360 Ändring av detaljplan Å 57 m.fl., Långasand Hemställan om planläggning. KS 2013-187 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1.

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1. repo001.docx 2012-03-2914 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 UPPDRAGSNUMMER 7000175000 STOCKHOLM TRAFIKPLANERING JOHANNA FICK UPPDRAGSLEDARE KARIN RENSTRÖM GRANSKARE

Läs mer

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Detaljplaneområdet, Färingsö trä, åker och infartsparkering sett från nordväst. Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun Stockholm 2015-07-01 Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar

Läs mer

VA-Utredning Mogden. 2011-03-22 Reviderad 2011-05-18. Beställare: Ulricehamns Energi AB VA-Utredning Mogden m.fl. Uppdragsnummer: 226024

VA-Utredning Mogden. 2011-03-22 Reviderad 2011-05-18. Beställare: Ulricehamns Energi AB VA-Utredning Mogden m.fl. Uppdragsnummer: 226024 VA-Utredning Mogden 2011-03-22 Reviderad 2011-05-18 Beställare: Ulricehamns Energi AB VA-Utredning Mogden m.fl. Uppdragsnummer: 226024 VA-Utredning Mogden 2 (19) 2011-03-22, Rev. 2011-05-18 1 Bakgrund...

Läs mer

Kumla 3:1076 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län

Kumla 3:1076 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Anders Lind, Exploateringsingenjör GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kumla 3:1076 Inom Tyresö kommun, Stockholms län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2 ALLMÄNT

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelsen Dnr: LKS 11-103-214 Datum: 2013-05-21 UTSTÄLLNINGSHANDLING Detaljplan för RÄKBODARNA Del av Södra Hamnen 1:115 m fl, GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING Planens syfte är att permanenta byggrätter

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G 1 Diarienummer 2006/0082 214 Detaljplan för NÄSET, Etapp 2 Kinna 24:169 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands Län P L A N B E S K R I V N I N G UPPRÄTTAD 2006-05-04 reviderad 2006-11-30, 2007-05-07 Plan-

Läs mer

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN14/86 Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186 Stavsjö Nyköpings kommun Samrådshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN 14/86 2/11 Planhandlingar Detaljplanen består av

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun PLANBESKRIVNING Dnr 2014/0297 Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00 042

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbro 1:1, Nykvarns kommun

Detaljplan för del av Kungsbro 1:1, Nykvarns kommun Samrådsredogörelse, Dnr KS/2013:317 Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2015-02-17 2015-03-18. Samrådshandlingarna ställdes ut i kommunens bibliotek och skickades per post till

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Översvämningsskydd för Arvika stad

Översvämningsskydd för Arvika stad Översvämningsskydd för Arvika stad Bakgrund Hösten år 2000 drabbades Arvika av en kraftig översvämning där vattennivån i Glafsfjorden nådde mer än tre meter över normalvattennivån. Efter denna erfarenhet

Läs mer

Detaljplaneprogram för fastigheten Sjöstjärnan 2 Sjöberg

Detaljplaneprogram för fastigheten Sjöstjärnan 2 Sjöberg Kommunledningskontoret Plan- och exploateringsenheten Sida 1 av 10 Dnr 2007/731 KS 203 Detaljplaneprogram för fastigheten Sjöstjärnan 2 Sjöberg REMISSINSTANSER Externa remissinstanser Interna remissinstanser

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Tälje 2:4 m fl, Banvallen samt kvarteret Församlingshemmet i Norrtälje stad.

Detaljplan för del av fastigheten Tälje 2:4 m fl, Banvallen samt kvarteret Församlingshemmet i Norrtälje stad. 1 1 LEDNINGSKONTORET Mark- och exploatering SAMRÅDSFÖRSLAG 2002-12-16 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005-02-21 Rev 2005-09-01 Detaljplan för del av fastigheten Tälje 2:4 m fl, Banvallen samt kvarteret Församlingshemmet

Läs mer

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna.

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna. 2014-09-09 Bakgrund Inom kvarteret Rätten, fastigheten Skönsberg 1:25, planerar kommunen uppföra ett nytt äldreboende. Genomförandet av planen kommer att innebära att befintliga byggnader rivs och att

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen

BURLÖVS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen BURLÖVS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Detaljplan för del av Åkarp 7:58, i Åkarp Burlövs kommun, Skåne län normalt planförfarande UTLÅTANDE Antagandehandling, upprättad 2011-04-11 1 (7) UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Karolina Ehrén Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Hantverkargatan 5

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

PM VA- Norrtälje hamn

PM VA- Norrtälje hamn 13U22495 PM VA- Norrtälje hamn 2013-09-06 www.bjerking.se Sida 2 (26) InUppdragsnamn Norrtälje Hamnen Norrtälje kommun Norrtälje Hamnen Norrtälje kommun Gata/parkavdelningen, Box 800 761 28 Norrtälje Uppdragsgivare

Läs mer

VA-policy för Växjö kommun

VA-policy för Växjö kommun VA-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn VA-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2015-12-15, 302 Tidigare ändringar

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-04-27 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2011-04-20, rev. 2011-11-21 ANTAGANDEHANDLING UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 20XX-XX-XX Detaljplan för fastigheten Tälje 4:73 m.fl. (kv Båtsman) i Norrtälje stad enligt

Läs mer

datum 2014-10-27 Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö

datum 2014-10-27 Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö datum 2014-10-27 diarienummer 2014-884 Dp 5402 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av Tusculanum 10 i Rosengård i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med planen är att utreda möjligheten

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Angående Madenbäcken inom Kv. Fröfjärden

Angående Madenbäcken inom Kv. Fröfjärden WSP Samhällsbyggnad PM Angående Madenbäcken inom Kv. Fröfjärden Inom fastigheterna Fröfjärden 1 och Fredspipan 1 pågår en ändring av gällande detaljplan för att möjliggöra byggande av bostäder istället

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

ÖSTERÅKERS KOMMUN UTLÅTANDE 1(6) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2014-02-25 Plan- och exploateringsenheten

ÖSTERÅKERS KOMMUN UTLÅTANDE 1(6) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2014-02-25 Plan- och exploateringsenheten ÖSTERÅKERS KOMMUN UTLÅTANDE 1(6) Detaljplan för Valsjöskogen etapp 1, Österåkers kommun, Stockholms län. Ett förslag till detaljplan för Valsjöskogen etapp 1, har varit utställd under tiden 2014-01-20

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2. Dnr. Plan.2012.2 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm

Läs mer

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera 2015-11-03 Dnr PLAN 2014.25 Detaljplan för del av Söderby 1:751 m.fl., Biltema Handen SAMRÅDSREDOGÖRELSE BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade 2014-05-26, 130 att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta

Läs mer

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Arkivnr. 1780K-36-P2014/20 Upprättad 2014-10-06 Antagen av SBN 2014-10-22, 12 Laga kraft 2014-11-19 Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

Dagvattenutredning Kållered köpstad

Dagvattenutredning Kållered köpstad Author Hanieh Esfahani Phone +46 10 505 94 79 Mobile +46706788714 hanieh.esfahani@afconsult.com Date 2015-06-01 Project ID 702224 Client Mölndals Kommun Dagvattenutredning Kållered köpstad ÅF-Infrastructure

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl 1(14) ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE FUNÄSDALEN 32:25, m fl HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN UPPRÄTTAD 2009-06-11 REVIDERAD 2010-05-06 Planområdet Planförfattare:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz

UPPDRAGSLEDARE. Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV. Frida Nolkrantz -14 UPPDRAG Skörby - MKB UPPDRAGSNUMMER 3370792100 UPPDRAGSLEDARE Staffan Stenvall UPPRÄTTAD AV Frida Nolkrantz DATUM 23 Kompletterande bedömning av dagvattnets påverkan på föroreningshalterna i Mälaren

Läs mer

Åtgärdsplan Planerade förbättringsåtgärder för Alingsås tätort

Åtgärdsplan Planerade förbättringsåtgärder för Alingsås tätort Dagvattenplan för Alingsås tätort Del III Åtgärdsplan Planerade förbättringsåtgärder för Alingsås tätort Maj 2011 Ett samarbetsprojekt mellan Miljöskyddskontoret Plan- och byggkontoret Tekniska kontoret

Läs mer

Trädgårdsstaden i Bro Upplands-Bro kommun

Trädgårdsstaden i Bro Upplands-Bro kommun Tillväxtkontoret 2014-10-17 SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för nr 1302 Trädgårdsstaden i Bro Upplands-Bro kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Denna genomförandebeskrivning följer ÄPBL (1987:10) HANDLINGAR Till

Läs mer

Torp Köpcentrum, norra delen UNDERÄTTELSEHANDLING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Upprättad 11-08-30 Reviderad 14-02-19 Reviderad 14-09-26.

Torp Köpcentrum, norra delen UNDERÄTTELSEHANDLING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Upprättad 11-08-30 Reviderad 14-02-19 Reviderad 14-09-26. UNDERÄTTELSEHANDLING Upprättad 11-08-30 Reviderad 14-02-19 Reviderad 14-09-26 Detaljplan för Torp Köpcentrum, norra delen (Herrestads-Torp 1:39 m fl). Uddevalla kommun och Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Genomförandebeskrivning. Detaljplan för STANSTORP 4:1 m fl - Vikhem, etapp III Staffanstorp, Staffanstorps kommun

Genomförandebeskrivning. Detaljplan för STANSTORP 4:1 m fl - Vikhem, etapp III Staffanstorp, Staffanstorps kommun Genomförandebeskrivning Detaljplan för STANSTORP 4:1 m fl - Vikhem, etapp III Staffanstorp, Staffanstorps kommun S 90 Inledning En genomförandebeskrivning ska redovisa de organisatoriska, fastighetsrättsliga,

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning 1(15) Genomförandebeskrivning tillhörande detaljplan för del av fastigheten 1:171 med närområde inom Norsholm i Norrköpings kommun den 28 oktober 2014 SAMRÅDSHANDLING 2(15) Innehållsförteckning 1. Allmänt...

Läs mer

Uppdragsnr: 10214630. Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby)

Uppdragsnr: 10214630. Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby) Uppdragsnr: 10214630 Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby) Uppdragsnr: 10214630 2(5) Konsult WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-09-09 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-01-28, rev 2009-07-06 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för verksamhetsområdet Storsten- Vingelebacke, fastigheterna Tälje 2:45-48 m fl i Norrtälje-Malsta

Läs mer

Information till fastighetsägare. GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster

Information till fastighetsägare. GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster Information till fastighetsägare om GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Huvudmannen för den allmänna VA-anläggningen... 3 3 Verksamhetsområde... 3 3.1 Fastighetsägare...

Läs mer

Töcksmarks-Stom 6:1, Årjängs kommun

Töcksmarks-Stom 6:1, Årjängs kommun 1(5) Samhällsbyggnad Tomas Lennartsson, 0573-14076 tomas.lennartsson@arjang.se 2013-03-19 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Töcksmarks-Stom 6:1, Årjängs kommun Planens syfte är att möjliggöra bebyggelse

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (9)

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (9) Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (9) Detaljplan för skola inom Heberg 1:2 i Vallda. Furulidsskolan Datum 2015-01-09 Dnr 2014-P001 D326 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2014-11-06 354 att genomföra

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Sundbyberg 2:30, Hornbach, i Sundbybergs stad

Detaljplan för del av fastigheten Sundbyberg 2:30, Hornbach, i Sundbybergs stad STADSBYGGNADS- OCH 2009-11-05 MILJÖFÖRVALTNINGEN Dnr 451/2008-214 Fredrik Jensen PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten Sundbyberg 2:30, Hornbach, i Sundbybergs stad Planhandlingar

Läs mer

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Samrådsversion 2015-12-18 1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Kommunfullmäktige 2015-xx-xx Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-xx-xx xxx Diarienummer KS 2013/181 och 2015/475M. BAKRUND Vatten- och

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

SMEDBERGET Munkedals kommun, Västra Götalands län. Utställningshandling 2010-08-16 Förslag till detaljplan för del av Hensbacka 2:3

SMEDBERGET Munkedals kommun, Västra Götalands län. Utställningshandling 2010-08-16 Förslag till detaljplan för del av Hensbacka 2:3 Utställningshandling 2010-08-16 Förslag till detaljplan för del av Hensbacka 2:3 SMEDBERGET Munkedals kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagen Laga kraft Innehåll Inledning... 3 Organisatoriska

Läs mer

Teknisk PM avvattning och ledningar Väg E6, delen Pålen - Tanumshede

Teknisk PM avvattning och ledningar Väg E6, delen Pålen - Tanumshede Teknisk PM avvattning och ledningar Väg E6, delen Pålen - Tanumshede 2011-03-01, utställelsehandling Objektnr 85 43 40 20 Be Objektdata Vägnr: E6 Vägnamn: Objektnamn: Pålen - Tanumshede Objektnr: 85 43

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Rikstens företagspark, del 1

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Rikstens företagspark, del 1 36-10 Mark och exploateringsenheten UTSTÄLLNINGSHANDLING 2015-05-15 SBN 2015-05-19 1 [7] Referens Kristofer Uddén GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Rikstens företagspark, del 1 Botkyrka kommun Post Botkyrka kommun,

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling 54 Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun Markanvändning och bebyggelseutveckling Tätorterna Ellenö Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 km söder om Färgelanda.

Läs mer

PM 2005-06-01 Dagvattenåtgärd Mörbyviken

PM 2005-06-01 Dagvattenåtgärd Mörbyviken . Bakgrund Dagvatten från ett område, omfattande bl.a. Kevinge och Mörbyskogen, leds via en bergtunnel ut i Mörbyviken. Med dagvattnet följer en viss mängd oljeföroreningar. Nedan redovisas ett antal förslag

Läs mer