RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11"

Transkript

1 RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11 Koncept 10 november 2014

2 Uppdrag: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Knislinge, Titel på rapport: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Knislinge Status: Koncept Datum: Medverkande Beställare: Kontaktperson: Östra Göinge kommun Lina Rosenstråle Konsult: Uppdragsansvarig: Granskning: Tyréns AB Gunnar Svensson Ann-Christin Sundahl Tyréns AB Stockholm Peter Myndes Backe 16 Tel: Säte: Stockholm Org.Nr:

3 Sammanfattning Översvämningsrisker för fastighet Vallmon 11 samt omkringliggande områden har analyserats och förslag till åtgärder formulerats. Översvämningsrisker har utvärderats för skyfall och höga nivåer i Helge å. Definitionen av höga nivåer i Helge å utgår från den kartering som utfördes av MSB Utöver nivåer för 100- respektive 200-årsflöden, med tillägg för effekter av klimatförändringar, har känslighetsanalys gjorts som visar vilka ytor som översvämmas ytterligare vid en gradvis fortsatt höjning av nivån. De åtgärder som föreslås syftar till att skydda fastighet Vallmon 11 men närliggande bebyggelse och gatunät genom integrering av åtgärder med omkringliggande områden. Vikt har också lagts vid att föreslagna åtgärder inte ska förvärra översvämningar någon annanstans inom området. De åtgärder som rekommenderas är höjdsättning av fastigheten och att det mot översvämningsytor anläggs en slänt med erosionsskydd. Höjdsättningen anpassas efter nuvarande byggnader. Åtgärden kommer att innebära ett skydd upp till nivåer ca 1 m över definerad 100-årsnivå och ca 0.7 m över 200-årsnivå. Åtgärderna skyddar även Färgerigatan och närliggande byggnader strax väster om Vallmon 11 från att översvämmas. Vid höga nivåer i Helge å kommer möjligheten till avledning av dagvatten att vara begränsad p g a dämning. Strax söder om fastigheten föreslås en utjämningsdamm. Dagvatten inom fastigheten föreslås om möjligt att avledas till dammen. Även fördröjning inom fastigheten bör ske i form av genomsläpplig beläggning och gröna tak. 3(24)

4 Sammanfattning Innehåll 1 Bakgrund och syfte 5 2 Förutsättningar Utredningsområdet Höjddata Beräknade nivåer i Helge å Historiska översvämningar Jordarter och grundvatten Dikningsföretag 9 3 Riskbedömning Översvämningsnivåer för åtgärdsplanering Översvämningar Helge å Dikningsföretag i norr 13 4 Förslag åtgärder Höga nivåer i Helge å Skyfall Åtgärder inom fastigheten 20 5 Utvärdering och val av åtgärdsstrategi 21 6 Slutsatser 22 4(24)

5 1 Bakgrund och syfte Inom fastighet Vallmon 11 finns ett behov av utbyggnad i samband med att Caldics utökar sin verksamhet. Denna utredning ger förslag på åtgärder för att minska risker och konsekvenser av översvämningar vid skyfall och höga nivåer i Helge å. Resultatet kommer att användas som underlag i bl a kommande MKB som upprättas för området. Figur 1. Knislinge samhälle med det område som analyserats avseende översvämningsrisker markerat (rektangel) samt lokalisering av fastighet Vallmon 11 (cirkel). 5(24)

6 2 Förutsättningar 2.1 Utredningsområdet Omfattning på utredningsområde har valts utifrån möjligheten att visa översvämningsrisker längs en sträcka av Helge å som bedöms påverka översvämningsrisker för fastighet Vallmon 11. I öster begränsas områdets storlek utifrån naturlig höjdrygg som styr det dagvatten som avrinner på markytan vid skyfall. Figur 2 visar fastighet Vallmon 11. Inom Vallmon 11 planeras för verksamhetslokaler i norra delen. Figur 2. Omfattning på område som analyserats avseende översvämningsrisker. Figur 3. Område planerat för utbyggnad (befintlig verksamhetslokal till vänster i bild. 6(24)

7 2.2 Höjddata Utifrån Lantmäteriets nationella höjdmodell har en markmodell upprättats. Markmodellen har använts för att beräkna översvämningsytor och för att bedöma hur avrinning kan ske på markytan vid skyfall. Figur 4 visar topografiska förhållanden inom utredningsområdet. Markmodellen är uppbyggd som ett s k raster vilket kan beskrivas som ett rutnät med ett höjdvärde för varje ruta. Storleken på rutorna har valts till 1x1 m. Inom varje ruta anges ett höjdvärde som interpolerats från det punkmoln som genererades vid laserskanningen. Medelfelet i höjdled anges av Lantmäteriet till mindre än +/-0.5 m men på plana hårdgjorda ytor är medelfelet betydligt mindre, ca +/ m. I varierad terräng är medelfelet ca +/ m. Figur 4. Topografiska förhållanden inom utredningsområdet. Fastighet Vallmon 11 är markerad med röd gränslinje. 2.3 Beräknade nivåer i Helge å Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) redovisade 2013 översvämningskartor för Helge å i rapporten Översvämningskartering utmed Helge å (rapport nr 7, MSB, 2013). I rapporten beskrivs att resultatet från karteringen bl a kan användas för samhällsplanering. Uppdrag: , Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Beställare: Östra Göinge kommun 7(24)

8 För utvalda sektioner finns beräknade nivåer vid 100-årsflöde och 200-årsflöde samt för högsta beräknade flödet. De två förstnämnda flödena är justerade med hänsyn tagen till förväntade effekter av en klimatförändring vid sekelskiftet. Beräkning av 100-årsflöde och 200-årsflöde görs normalt genom statistisk analys av observerade vattenföringsserier. Det högsta beräknade flödet är beräknat utifrån Flödeskommitténs riktlinjer för dammdimensionering. Någon återkomsttid kan inte anges för detta flöde men det ligger i storleksordningen cirka år. För mer information om framräknade flöden hänvisas till rapporten som MSB publicerat. Beräknade nivåer finns redovisade i sektioner. De sektioner som bedöms relevanta för utredningsområdet finns i utredningsområdets nederkant respektive ovankant. Framräknade nivåer är för dessa sektioner likvärdiga varför någon interpolering för att beskriva nivåer närmast fastighet Vallmon 11 inte bedömts som nödvändig. Av tabell 1 framgår valda nivåer vid olika flöden. Tabell 1. Valda översvämningsnivåer vid olika flöden i Helge å. 100-årsflöde med klimatfaktor (m ö h, RH2000) 200-årsflöde med klimatfaktor ( m ö h, RH2000) högsta beräknade flöde (HBF) (m ö h, RH2000) I den beräkningsmodell som använts för kartering av Helge å har hänsyn tagits till dämmande funktioner såsom broar och kraftverksdammar. Även effekter av markens råhet har tagits i beaktande. Sannolikheten att översvämningar inträffar redogörs för i MSB-rapporten. Kortfattat kan detta sammanfattas med att sannolikheten att ett 100-årsflöde inträffar under en 50 årsperiod är ca 40%. Motsvarande för ett 200-årsflöde är ca 20%. Sannolikheten att ett årsflöde inträffar under en 100-årsperiod är ca 1 %. 2.4 Historiska översvämningar Östra Göinge kommun har från tidigare anställd på kommunen inhämtat information angående tidigare inträffade översvämningar i området. Enligt uppgift har området närmast väster om Vallmon 11, i svackan vid Hagagatan/Ängsvägen, drabbats av översvämningar (1950-tal). Utbredningen av den översvämningen har sträckt sig fram till Caldics parkeringsyta. Befintlig dagvattenledning lokaliserad i svackan, med utlopp till Helge å, har enligt uppgift gått dämd. 2.5 Jordarter och grundvatten Inom utredningsområdet består jordarterna, enligt jordartskarta från SGU, sgugeolagret.se visningstjänst jordarter skala 1: :100000, av postglacial finsand samt av fyllnadsmassor kring industri- och verksamhetslokaler. Finsand kan indikera en förhöjd risk för erosion. Information om typ av fyllnadsmassor har inte funnits tillgänliga för utredningen. Området ligger låglänt och utifrån topografin som lutar ned mot det låglänta området kan man anta att området ligger i ett utströmningsområde för grundvatten. Vid höga nivåer i Helge å följer troligen grundvattennivåerna nivåerna i Helge å. 8(24)

9 2.6 Dikningsföretag Inom området finns enligt Länsstyrelsen dikningsföretaget Främlinge-Hjäsåslilla. Dikningsföretaget bildades Längden är ca 500 m och tillhörande båtnadsområde omfattar industriområdet öster om Färgerigatan och ängsmark norr om denna. Huruvida dikningsföretaget är aktivt framgår ej. I handlingar för dikningsföretaget uppges att dikningen sker i täckt dike och förutom jordbruksmark ansluts spillvatten från fabrik och lägenheter. I norr finns ytterligare ett dikningsföretag, Hardeberga I-III. Detta dikningsföretag kan antas vara aktivt och avvattnar jordbruksmark öster om Knislinge. Del av dikningsföretaget, och som ligger närmast aktuellt utredningsområde, mynnar i Helge å. (2) (1) Figur 5. Dikningsföretag inom eller i utredningsområdets närhet. Dikningsföretaget Främlinge-Hjärsåslilla (1) är det dikningsföretag som avvattnas närmast fastighet Vallmon 11. Dikningsföretaget Hardeberga I-III är mer omfattande och del av det avvattnas med utlopp i Helge å strax norr om utredningsområdet. Karta från se/skane/dikningsforetag. 9(24)

10 3 Riskbedömning 3.1 Översvämningsnivåer för åtgärdsplanering Som kritiska nivåer för bedömning av översvämningsrisker har inledningsvis valts att utgå från 100-årsflöde och 200-årsflöde justerade för effekter av en förväntad klimateffekt, se tabell 1. Utöver dessa nivåer kan det vara relevant med en säkerhetsmarginal för att skydda känslig verksamhet och bebyggelse. Någon säkerhetsmarginal anges inte i denna utredning. Istället har det för utredningsområdet gjorts en känslighetsanalys som visar vid vilka nivåer ytterligare områden som av storleksmässig betydelse kan förväntas bli översvämmad. Översvämningsytor redovisas också för ett flöde i Helge å som motsvarar högsta beräknade flödet. Nivån i Helge å vid det högsta beräknade flödet kan användas för jämförelse mot övriga nivåer och nivåer för känslighetsanalysen men används inte som en styrande nivå för att planera åtgärder. 3.2 Översvämningar Helge å Utifrån markmodellen har översvämningsförloppet i Helge å simulerats med hjälp av datorverktyget Mike21. I figur 6 redovisas vilka ytor som kan förväntas vara översvämmade vid 100- respektive 200-årsflöden. Figur 7 visar översvämmad ytor vid högsta beräknade flödet. Figur 6. Översvämmade ytor vid 100- respektive 200-årsflöden i Helge å. Uppdrag: , Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Beställare: Östra Göinge kommun 10(24)

11 Figur 7. Översvämningsytor vid 100- och 200-årsflöden och vid högsta beräknade flöde. Av figur 6 framgår att norra delen av fastighet Vallmon 11 står under vatten vid höga nivåer i Helge å. Marknivån inom fastigheten ligger här lägre än omkringliggande mark. Det instängda område som bildas översvämmas därför inte direkt av höga nivåer i Helge å vid 100-årsflöde eller 200-årsflöde. De har markerats som möjliga översvämningsytor men då orsakat av en eventuellt förhöjd grundvattennivå. Översvämningar vid nivåer som uppstår vid 100- och 200-årsflöden ger relativt begränsade konsekvenser på bebyggelse och tillgänglighet. Fastighet Vallmon 11 bedöms inte direkt drabbas av översvämningar från Helge å. Viss risk kan finnas för skred och/eller ras om översvämningsnivåer upp till 100- och 200-årsflöden blir långvariga. Detta då översvämningens utbredning sträcker sig ända fram till fastighetsgränsen och den kant som uppfyllnadsmassor bildar. Figur 8 visar vilka byggnader respektive gator som översvämmas vid olika flöden i Helge å. Konsekvenserna vid 100-årsflöde är att fem byggnader riskerar att drabbas av översvämning. Samtliga byggnader ligger samlade kring svackan vid Hagagatan/Ängsvägen. Av dessa är samtliga byggnader garage och/eller uthus. Vid 200-årsflöde drabbas ytterligare en byggnad, ett bostadshus i Hagagatans förlängning. Vid högsta beräknade flödet drabbas ett flertal byggnader av översvämning inom utredningsområdet, både bostadshus och industrifastigheter. Uppdrag: , Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Beställare: Östra Göinge kommun 11(24)

12 De gator som riskerar att översvämmas vid 100- och 200-årsflöde är Hagagatan och vid högsta beräknade flöde Hagagatan, Ängsvägen, Färgerigatan samt Vångavägen. Samtliga påverkar tillgängligheten till bostadshus förutom Färgerigatan som påverkar tillgängligheten enbart till industri- och/eller verksamhetslokaler. Översvämningar ger främst skador på byggnader. För industri- och verksamheter kan det dessutom innebära produktionsstörningar. Översvämningar på gator innebär försvårad tillgänglighet vilket kan hota människors hälsa och säkerhet men kan också resultera i produktionsstörningar. Viss risk kan finnas för skred/ras om översvämningsnivåer upp till 100och 200-årsflöden blir långvariga. Detta då utbredningen når ända fram till fastighetsgränsen för Vallmon 11. Naturvärden finns främst inom området norr om bebyggelsen och i direkt anslutning till Helge å. Denna yta är låglänt och i det närmaste en våtmark varför tillfälliga översvämningar troligen inte påverkar naturvärden negativt. Figur 8. Konsekvenser av översvämningar. Byggnader och gator som riskerar att översvämmas vid olika nivåer i Helge å. Med hjälp av analysverktygen har nivån i Helge å gradvis höjts för att visa vilka ytor som blir översvämmade vid olika nivåer. För denna känslighetsanalys har valts att stegvis höja nivån med 0.2 m och upp till en nivå som ligger ca 1 m över 100-årsnivån, se figur 9. Uppdrag: , Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Beställare: Östra Göinge kommun 12(24)

13 Känslighetsanalysen visar att om nivån i Helge å stiger ytterligare 0.2 m (till ca +18.2) kommer norra del av fastigheten att bli översvämmad. Konsekvenserna av ytterligare höjning av nivån i Helge å blir att nuvarande ängsmark norr om fastigheten Vallmon 11 blir översvämmad. Vid en höjning som är ca 1 m över nivån för ett 100-årsflöde (ca +18.7) översvämmas nuvarande byggnad inom fastigheten. Tillgängligheten via Färgerigatan påverkas vid nivåer från ca +18.7, vilket är ca 1 m över 100-årsnivån. Figur 9. Känslighetsanalys som visar översvämningsytor från 100- och 200-årsflöden och vilka ytor som översvämmas när nivån stiger stegvis med 0.2 m. 3.3 Dikningsföretag i norr Dikningsföretaget Hardeberga I-III avvattnar relativt stora åkerarealer. Dess södra utlopp mynnar strax norr om fastighet Vallmon 11. Vid höga nivåer i Helge å och en samtidig stor ytledes avrinning från dikningsföretagets avrinningsområde kan förvärra översvämningsrisken för området kring utloppet. Detta kan sin tur påskynda utbredningen av den översvämning som kan ske norrifrån och hota fastigheten. Uppdrag: , Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Beställare: Östra Göinge kommun 13(24)

14 4 Förslag åtgärder 4.1 Höga nivåer i Helge å Generellt gäller att inom riskområden bör enbart bebyggelse och samhällsfunktioner som är robusta och anspassningsbara placeras (källa: Stigande vatten - handbok för fysisk planering, Västra Götalands och Värmlands län, 2011). Handboken ger riktlinjer för vilken typ av bebyggelse som kan placeras inom olika zoner. Placering av industrier (ej miljöfarlig) bör t ex undvikas inom den zon som en 100-årsnivå omfattar men kan accepteras inom den zon som en 200-årsnivå omfattar om riskreducerande åtgärder genomförs. Som stöd för att planera lämpliga riskreducerande åtgärder har området studerats bl a med animationer av översvämningsförlopp och med stöd av 3D-modell, se exempel figur 10 och 11 Vid val av åtgärder har hänsyn även tagits till i vilken mån konsekvenslindring av översvämningar kan uppnås för omkringliggande bebyggelse och gatunät. Två alternativ till principåtgärder diskuteras varav slutligen den ena förordas som lämpligast för området. Figur 10. Använd 3D-modell för del av utredningsområdet. Figuren visar översvämningsytor vid ett 100-årsflöde i Helge å. Vy från sydväst. Figur 11. Figuren visar översvämningsytor vid ett 100-årsflöde i Helge å. Vy från nordväst. 14(24)

15 Alternativ 1: skydd nära Helge å Skydd anläggs genom att Hagagatan höjs upp till skyddsnivå alternativt att vall anläggs väster om Hagagatan samt att vall anläggs norr om bebyggelsen, se figur 12. Barriärer bör anordnas för att ge skydd upp till nivån ca Figur 12. Skydd i form av barriärer längs med Helge å. Fördelar åtgärden skyddar fastigheten Vallmon 11 men också bebyggelse lokaliserad söder om svackan vid Hagagatan/Ängsvägen ger ett skydd upp till ca (ca 0.5 m över 100-årsnivån) höjdsättning av fastighet Vallmon 11 behöver inte anpassas efter översvämningsrisker vid 100- och 200-årsflöden Nackdelar underhållsbehov för anlagda vallar/barriärer en förhöjd Hagagata alternativt vall kan vara svår att integrera med omgivningen om nivån i Helge å stiger över m kommer översvämningsytor norr om Vallmon 11 att få en utbredning som hotar fastigheten från norr Uppdrag: , Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Beställare: Östra Göinge kommun 15(24)

16 kräver att dagvatten pumpas ut från svackan en naturlig översvämningsyta (svackan) tas bort vilket kan öka risken för större översvämningsytor på annan plats Figur 13. Hagagatan ned mot lågpunkt där översvämning kan ske från Helge å. Alternativ 2: skydd nära fastighet Vallmon 11 Denna strategi tillåter vatten att ta plats och breda ut sig. Skydd mot översvämningar anläggs i form av höjdsättning till nivå som anpassas och motsvarar nuvarande bebyggd tomtmark inom fastigheten (ca +18.7). Skydd i form av slänt med erosionsskydd anläggs runt fastigheten och förlängs för att skydda bebyggelse söder om svackan i Hagagatan/Ängsvägen samt Färgerigatan. Fördelar åtgärden skyddar fastighet Vallmon 11 samt bebyggelse lokaliserad söder om svackan åtgärden skyddar Färgerigatan med höjdsättning som motsvarar nuvarande nivå inom fastigheten skyddas denna även mot översvämningar som breder ut sig från norr (från nivåer från ca och upp till nivå ca +18.7) den naturliga översvämningsyta som finns i svackan bibehålls Nackdelar höjdsättning av fastighet Vallmon 11 behöver anpassas för att reducera risken för översvämningar inom fastigheten behöver plats reserveras för slänt med erosionskydd instängt område skapas i norra delen av Färgerigatan, kräver åtgärder för hantering av dagvatten som avleds på markytan vid skyfall 16(24)

17 Figur 14. Skydd nära fastighet Vallmon Skyfall Vid ett extremt skyfall kan antas att dagvattennätets kapacitet inte är tillräcklig. Viss andel av dagvatten kommer då att avrinna på markytan. Utifrån höjdmodellen kan vattenvägar på markytan definieras liksom lågpunkter som bildar instängda områden. Figur 15 visar förhållanden inom utredningsområdet. Av figuren går att utläsa att dagvatten som avleds på markytan har en rinnväg från sydöst mot fastigheten Vallmon 11. Viss risk finns att dagvatten på markytan ger översvämning längs med östra sidan av fastigheten. Norr om nuvarande byggnad finns en naturlig lågpunkt som riskerar att översvämmas. Fylls denna lågpunkt med dagvatten sker vidare avrinning till svackan närmast Helge å. Det totala avrinningsområdet för svackan redovisas i figuren. Redovisad avrinning och storlek på instängda områden är inte någon sannolikhetsanalys av vilka ytor som verkligen översvämmas vid ett extremt skyfall. Den slutliga uppfyllnaden och översvämningsrisken beror på hårdgjordhet och ledningskapacitet inom området. Resultatet syftar istället till att peka på möjliga riskområden som vid extremt skyfall skulle kunna översvämmas. Resultatet kan användas för planering av prinicpågärder för dagvattenhantering vid extrema skyfall. Utifrån definierad avrinning föreslås följande åtgärder för dagvattenhantering. Uppdrag: , Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Beställare: Östra Göinge kommun 17(24)

18 Figur 15. Möjlig ytledes markavrinning och instängda områden vid ett extremt skyfall där dagvattennätets kapacitet inte räcker till. Två åtgärdsstrategier har föreslagits för skyddsåtgärder mot höga nivåer i Helge å. För att även skapa ett skydd vid extrema skyfall kompletteras dessa åtgärdsförslag med åtgärder som syftar till att skapa flödesvägar och fördröjning av dagvatten (en flödesväg är en anordnad vattenväg där vatten kan avrinna utan att orsaka skador på bebyggelse). Vid en situation med hög nivå i Helge å kommer möjligheten att avleda dagvatten via ledningsnätet till Helge å att vara begränsad. Av figur 16, vänstra bilden, framgår förslag till åtgärder om alternativet att skydda Vallmon 11 mot översvämningar med hjälp av vallar närmast Helge å genomförs. Kring fastigheten Vallmon 11 skapas flödesvägar söder och norr om fastigheten. 18(24)

19 Figur 16. Dagvattenhantering vid skyfall och höga nivåer i Helge å. För det andra alternativet, skyddsåtgärder i anslutning till fastigheten, bör fördröjning och flödesvägar anordnas i fastighetens närhet. Figur 16, högra bilden, visar förslag på flödesväg söder om fastigheten där utjämning skapas med en fördröjningsdamm i lågpunkt belägen strax söder om fastigheten. Figur 17. Lågpunkt norr om fastighet Vallmon 11 som föreslås användas för utjämning av dagvattenflöden. 19(24)

20 Utlopp från dammen anordnas till befintligt dagvattennät. Bakvattenlucka kan krävas för att undvika dämning från Helge å. Om möjligt leds dagvatten i Hagagatan och Ängsvägen till utjämningsdammen. Även dagvatten inom fastigheten Vallmon 11 bör om möjligt ledas till utjämningsdammen. Nuvarande marknivå där utjämningsdamm föreslås är ca Det dagvatten som eventuellt avleds ytledes via Färgerigatans norra del kommer att hamna i ett instängt område (avgränsat av föreslagen vall). Det är av stor vikt att detta dagvatten utreds mer i detalj för att inte skapa en översvämningsrisk som inte funnits tidigare. 4.3 Åtgärder inom fastigheten Från fastigheten kommer det vid skyfall att avrinna dagvatten dels till befintligt dagvattennät dels på markytan som ytledes avrinning. Denna utredning visar att det vid hög nivå i Helge å kan vara svårt att avleda dagvatten till Helge å. Det är stor risk att ledningsnätet går dämt och inte kan ta emot mer dagvatten. Om dagvattennätet går dämt ökar istället risken för marköversvämningar inom området p g a ytledes avrinning både inom och utom fastigheten. Förebyggande åtgärder föreslås som reducerar och fördröjer dagvatten till det allmänna dagvattensystemet. Fördröjning kan ske med hjälp av gröna tak och med infiltration t ex via genomsläpplig markbeläggning eller att parkeringsytor anordnas med lutning mot svackdiken. Regnvatten via stuprör kopplas inte direkt till dagvattennätet utan föreslås ledas ut på markytan. Den allmänna befintliga dagvattenledningen i Färgerigatan bör kontrolleras avseende kapacitet och möjligheten för anslutning till utjämningsdamm söder om fastigheten. För skydd mot höga nivåer i Helge å bör mark reserveras för slänt med erosionsskydd och fyllnadsmaterial som minskar risken för skred och ras. Om översvämning sker inom området, vid nivåer över m, kan konsekvenser av översvämningar minskas om känsliga tekniska installationer i byggnader, t ex elskåp och eluttag, placeras på en tilläcklig hög höjd. 20(24)

21 5 Utvärdering och val av åtgärdsstrategi Vid planering av skydd mot skyfall och höga nivåer i Helge å krävs ett helhetsperspektiv. De förslag till åtgärder som presenterats syftar till att skydda inte bara fastighet Vallmon 11 utan minskar också översvämningsrisken för omkringliggande bebyggelse och gator. En målsättning har varit att välja åtgärder som går att integrera i samhällsbilden och ge minskad översvämningsrisk inom ett större område. En annan målsättning har varit att inte heller öka översvämningsrisken någon annanstans. För skydd av fastighet och omkringliggande ytor föreslås alternativet som ger skydd nära fastighet Vallmon 11 i kombination med skydd mot skyfall. Motiv till vald lösning är svårigheten att integrera barriärer i nuvarande miljö samt underhållsbehov av dessa. Vidare kommer ett yttre skydd att innebära att dagvatten behöver pumpas ut från lågpunkten belägen närmast barriären. Valda lösningar för skydd mot skyfall och höga nivåer i Helge å bedöms inte kunna förvärra översvämningar på annan plats. Låglänt naturmark längs med Helge å nordväst om fastigheten bibehålls som naturlig översvämningsyta. Även svackan väster om fastigheten kan översvämmas. Skyddande slänt runt fastigheten bör omfatta skydd av Färgerigatans norra ände. Därmed uppnås skydd mot översvämningar med utbredning från norr. Även tillgänglighet till fastigheten vid en översvämningssituation säkerställs. Östra Göinge kommun har inte fastslagit riktlinjer för maximalt dagvattenutsläpp från fastigheter. Målsättningen bör ändå vara att dagvatten i så hög grad som möjligt fördröjs och infiltreras inom fastigheten. Detta då dagvattensystemet vid höga nivåer i Helge å riskerar att gå dämt och därmed begränsa dagvattennätets kapacitet. Infiltration inom de mest låglänta områdena bedöms som begränsad p g a förmodade höga grundvattennivåer närmast Helge å. En dagvattendamm inom grönytan söder om fastighet Vallmon 11 möjliggör utjämning av dagvatten men är också positiv för det lokala ekosystemet. 21(24)

22 6 Slutsatser Inom fastigheten Vallmon 11 planeras för utökad verksamhet. Fastigheten och omkringliggande mark ligger relativt låglänt i förhållande till Helge å. Vid kraftig nederbörd och i situationer då dagvattennätet går fullt eller är dämt kan översvämningsrisken förvärras. För skydd av fastigheten Vallmon 11 mot skyfall och höga nivåer i Helge å föreslås en rad åtgärder. Nedan anges om åtgärd avser skydd specifikt för fastigheten och/eller åtgärder som är integrerad för att även skydda omkringliggande fastigheter och gator. Förändrade framtida förhållanden som markutnyttjande, grad av hårdgjordhet, metoder inom jord- och skogsbruk, regleringsmöjligheter i kraftverksdammar etc kan på längre sikt påverka flöden. Vid val av lämplig skyddsnivå för bebyggelse kan det därför vara relevant att använda en säkerhetsmarginal d v s öka skyddsnivån ytterligare jämfört med de nivåer som anges för 100- respektive 200-årsflöden. Ett alternativ till att använda en generell säkerhetsmarginal är att bedöma behov av ytterligare säkerhetsnivåer i varje enskilt fall. I denna utredning görs detta genom en känslighetsanalys. I aktuellt område har t ex kunnat fastställas att det krävs enbart en marginell ökning av nivån från ett 200-årsflöde för att större områden ska bli översvämmade (+18.2). Utifrån nuvarande höjdsättning för befintlig byggnad är det naturligt att välja en skyddsnivå för ny bebyggelse som har samma nivå som befintlig (ca +18.7). Vald nivå underlättar dessutom ytledes avledning av dagvatten från fastigheten till dagvattendamm söder om denna. Vald skyddsnivå ger en säkerhetsmarginal på ca 1 m över den nivå i Helge å som motsvarar ett 100-årsflöde och en säkerhetsmarginal på ca 0.7 m över den nivå i Helge å som motsvarar ett 200-årsflöde. Åtgärder fastighet höjdsättning utifrån nuvarande nivåer inom fastigheten till ca (nuvarande marknivå ca till +18.3) slänt i fastighetsgräns med erosionsskydd och fyllnadsmaterial som förhindrar skred och ras. fördröjning och infiltration av dagvatten inom fastighet t ex grönt tak, genomsläpplig markbeläggning samt svackdiken. om möjligt avledning av dagvatten inom fastighet till ny utjämningsdamm söder om fastighet Integrerade åtgärder förlängning av slänt med erosionsskydd för skydd av Färgerigatan förlängning av slänt med erosionsskydd för skydd av fastigheter i norra änden av Ängsvägen och Hagagatan nuvarande låglänta område nordväst om fastigheten bibehålls som översvämningsyta för höga nivåer i Helge å utjämningsdamm anläggs inom grönyta söder om fastighet Vallmon 11, befintliga dagvattenledningar i Färgerigatan, Hjärsåsvägen och Ängsvägen leds om möjligt till dagvattendammen, ytledes dagvatten leds via flödesvägar i gatan till dammen 22(24)

23 Ovan förslag till åtgärder är översiktliga och formulerade som principåtgärder. Behov finns därför att genomföra kompletterande undersökningar som kan ligga till grund för slutliga beslut av åtgärder. Förslag till detaljerade undersökningar för skydd mot skyfall och höga nivåer i Helge å: risk för erosion kontrolleras i nuvarande slänt mot Helge å längs fastighetsgräns Vallmon 11 skred- och rasrisk kontrolleras för nuvarande slänt/fyllnadsmassa inom fastighet Vallmon 11 behov av förstärkningar och erosionsskydd i slänt mot Helge å utreds möjlighet för anläggning av utjämningsdamm utreds höjdförhållanden undersöks för omledning av dagvatten till utjämningsdamm söder om fastighet Vallmon 11, dels från Vallmon 11 dels för det allmänna dagvattennätet dagvattenflöden till utjämningsdamm fastställs för utvärdering av dimensioneringsbehov dagvatten till Färgerigatan bör kontrolleras då förslag till vall i norr innebär att dagvatten som ställer sig på ytan inte kan avledas naturligt. Dagvattenledning till utjämningsdamm bör kontrolleras avseende kapacitet vid en sådan situation och eventuellt dimensioneras för större flöden. Eventuellt kan Färgerigatan kompletteras med svackdike som fördröjer och infiltrerar dagvatten dikningsföretaget Främlinge-Hjärsåslilla kontrolleras avseende om det är aktivt och huvuvida ledningsdragning motsvarar befintlig kommunal dagvattenledning. Om dikningsföretaget är aktivt och om ledningen ska utnyttjas för avledning av dagvatten kan en omprövning vara aktuell Förändrade framtida förhållanden som markutnyttjande, grad av hårdgjordhet, metoder inom jord- och skogsbruk, regleringsmöjligheter i kraftverksdammar etc kan på längre sikt påverka flöden. Vid val av lämplig skyddsnivå för bebyggelse kan det därför vara relevant att använda en säkerhetsmarginal d v s öka skyddsnivån ytterligare jämfört med de nivåer som anges för 100- respektive 200-årsflöden. Ett alternativ till att använda en generell säkerhetsmarginal är att bedöma behov av ytterligare säkerhetsnivåer i varje enskilt fall. I denna utredning görs detta genom en känslighetsanalys. I aktuellt område har t ex kunnat fastställas att det krävs enbart en marginell ökning av nivån från ett 200-årsflöde för att större områden ska bli översvämmade. Valda åtgärder har utvärderats och bedömts som tillräckliga för att skydda dels fastighet Vallmon 11, men också viss bebyggelse och gatunät, från höga nivåer i Helge å upp till nivån ca samtidigt som dagvatten vid skyfall kan fördröjas och tas om hand via anlagda flödesvägar och utjämningsdamm. Åtgärderna bedöms inte förvärra översvämningsrisken någon annanstans inom området. En utjämningsdamm kan vidare vara positiv för den biologiska mångfalden inom området. 23(24)

24

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP RAPPORT PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP SLUTRAPPORT 2014-05-19 Uppdrag: 250825, Dp Grostorp i Finspång Titel på rapport: PM Dagvattenutredning Grostorp Status: Datum: 2014-05-19 Medverkande Beställare:

Läs mer

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken 2015-06-09 Upprättad av: Anna Karin Wingskog PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig

Läs mer

informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten

informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten informerar om LOD Lokalt Omhändertagande av Dagvatten 1 Bild 1. Exempel på bra vattenavledning från hus. Utfört med betongränna och lite makadam i änden för att slippa eventuell jorderosion. Bild 2. Ett

Läs mer

KROKSHALLSOMRÅDET - DAGVATTENUTREDNING MED ÖVERSVÄMNINGSBEDÖMNING

KROKSHALLSOMRÅDET - DAGVATTENUTREDNING MED ÖVERSVÄMNINGSBEDÖMNING DAGVATTENUTREDNING MED ÖVERSVÄMNINGSBEDÖMNING Göteborg SWECO Environment AB Elisabet Sterner Helena Holm Uppdragsnummer 1320959 SWECO Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon 031-62 75

Läs mer

RAPPORT. Riskanalys översvämning fördelningsstation F3 E.ON Osmundgatan, Örebro 2014-11-28. Upprättad av: Hans Björn Granskad av: Johan Lundin

RAPPORT. Riskanalys översvämning fördelningsstation F3 E.ON Osmundgatan, Örebro 2014-11-28. Upprättad av: Hans Björn Granskad av: Johan Lundin RAPPORT F3 E.ON Osmundgatan, Örebro 2014-11-28 Upprättad av: Hans Björn Granskad av: Johan Lundin RAPPORT F3 E.ON Osmundgatan, Örebro Kund E.ON Elnät Sverige AB Östra Promenaden 5 601 71 Norrköping Konsult

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02 DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp HÄRRYDA KOMMUN Totalt antal blad: 8 st. Göteborg -- ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen, Box SE- Göteborg Telefon +. Fax + 9. Säte i Stockholm. www.afconsult.com

Läs mer

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Karolina Ehrén Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Hantverkargatan 5

Läs mer

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna.

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna. 2014-09-09 Bakgrund Inom kvarteret Rätten, fastigheten Skönsberg 1:25, planerar kommunen uppföra ett nytt äldreboende. Genomförandet av planen kommer att innebära att befintliga byggnader rivs och att

Läs mer

Översvämningsanalys Sollentuna

Översvämningsanalys Sollentuna Beställare Sollentuna kommun och Sollentuna Energi AB Översvämningsanalys Sollentuna Konsekvenser av extrema regn över Sollentuna kommun Uppdragsnummer Malmö 2015-04-21 12802674 DHI Sverige AB GÖTEBORG

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg)

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg) 1(6) Handläggare Datum Beteckning Stefan Ahlman 2015-11-04 E-post: stefan.ahlman@kvab.kalmar.se Tel: 0480-45 12 22 Samhällsbyggnadskontoret Planenheten Box 611 391 26 Kalmar Översiktlig dagvattenutredning

Läs mer

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén RAPPORT Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18 Upprättad av: Kristina Wilén Uppdragsnr: 10171536 Detaljplan Tjörnudden, Brommösund 2 (8) RAPPORT tillhörande detaljplan för Tjörnudden,

Läs mer

Utredningar och underlag Nacka stad, 9230.

Utredningar och underlag Nacka stad, 9230. Denna utredning är ett underlag till den utvecklade strukturplanen för Nacka stad. Det sammanvägda resultatet kan läsas i dokumentet Utvecklad strukturplan för Nacka stad. Utredningar och underlag Nacka

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Dagvattenutredning, Borås Stad

Dagvattenutredning, Borås Stad Dagvattenutredning, Borås Stad Detaljplan för Brämhults Kärra 1:3 Koncept 081103 2008-11-03 Beställare Borås Stad, Stadsbyggnadskontoret Kristine Bayard Konsult Vägverket Konsult Affärsområde Syd Avdelning

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB UDDEVALLA KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 1351625000 Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning UTSTÄLLNINGSHANDLING VÄNERSBORG 2010-05-06 Sweco Environment AB Vänersborg

Läs mer

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 Innehåll 1 Riktlinjer för bebyggelse och översvämningsrisk... 1 1.1 Ökande översvämningsrisk och principer för att hantera

Läs mer

Mölndals Innerstad. Mölndals Stad. Detaljplaner. Översvämningsrisker och översiktlig dagvattenhantering

Mölndals Innerstad. Mölndals Stad. Detaljplaner. Översvämningsrisker och översiktlig dagvattenhantering Mölndals Innerstad Detaljplaner Översvämningsrisker och översiktlig dagvattenhantering Mölndals Stad oktober 2013 Denna rapport har skapats inom DHI Ledningssystem som är certifierat av DNV i enlighet

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(8) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Kartering av tillrinningsområde för Östra Mälaren inom Stockholm-Huddinge kommun

Kartering av tillrinningsområde för Östra Mälaren inom Stockholm-Huddinge kommun Stockholm Vatten VA AB Kartering av tillrinningsområde för Östra Mälaren inom Stockholm-Huddinge kommun Uppdragsnummer Växjö 2010-01-10 12801201 DHI Sverige AB GÖTEBORG STOCKHOLM VÄXJÖ LUND Org. Nr. 556550-9600

Läs mer

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029.

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029. Haninge kommun Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro Uppdragsledare och handläggare Jonas Lind Telefon +46 10 505 03 34 E-post jonas.lind@afconsult.com Datum 2015-10-29 Uppdragsnummer

Läs mer

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 LERUMS KOMMUN SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Översiktlig gatu- och VA-utredning för detaljplan Götebo 1:5 m.fl Lilla bråta VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 På uppdrag åt Lerums Kommun, sektor samhällsbyggnad, planarkitekt

Läs mer

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Slutrapport Arbetsgrupp för klimatanpassning inom byggnader och byggnadskonstruktion (augusti 2011 februari

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Uppdragsnr: 1018 9908 1 (9) PM Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Warburg-Hendersson Eskilstuna AB äger fastigheten Gallerian 1 i området Tuna Park i Eskilstuna.

Läs mer

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp.

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Teknik och täkter Mål och riktlinjer Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Ett framtida hållbart avloppssystem bör vara utformat så

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN

RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN 12 JUNI 2012 Uppdrag: 229963, Västra Bökhult Titel på rapport: Överföringsledning Sydvästra Möckeln Status: Slutrapport Datum: 2012-06-12 Medverkande Beställare:

Läs mer

NCC Boende. Kvarnbyterrassen 2012-02-22. Dagvattenutredning. Uppdragsnummer: 7180423

NCC Boende. Kvarnbyterrassen 2012-02-22. Dagvattenutredning. Uppdragsnummer: 7180423 NCC Boende Kvarnbyterrassen Dagvattenutredning 2012-02-22 Uppdragsnummer: 7180423 Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund Objekt NCC Boende Kvarnbyterrassen Handlingens status Datum 2012-02-22 Rubrik

Läs mer

Dagvattenhantering dp Härnevi 1:17 i Upplandsbro

Dagvattenhantering dp Härnevi 1:17 i Upplandsbro Sid 1 (7) Uppsala 26 juni 2014, rev. 16 april 2015 PM Dagvattenhantering dp Härnevi 1:17 i Upplandsbro Inledning Flexhouse AB/Härnevi Fastighets AB planerar för smålägenheter på fastigheten Härnevi 1:17

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund 2009-06-09 Täby kommun Gripsvall HYROLOGISKA FÖRHÅLLANEN Bakgrund Täby kommun arbetar med en fördjupad översiktsplan gällande bebyggelse i Gripsvallsområdet (Figur 1). Inom ramen för detta arbete tar Conec

Läs mer

Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING SPN-000/000 1(14) SPN 2004/0080 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1

Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING SPN-000/000 1(14) SPN 2004/0080 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1 Planbeskrivning 1(14) SPN-000/000 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Risängen 1:1 (öster om kvarteret Citronfjärilen) inom Smedby i Norrköping den 16 februari 2016 SAMRÅDSHANDLING 2(14) Sammanfattning

Läs mer

Dagvattenjuridik Alvesta 2015

Dagvattenjuridik Alvesta 2015 Dagvattenjuridik Alvesta 2015 Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Dagvattenjuridik Vilken juridik reglerar dagvatten? Ansvaret för dagvatten Vilka juridiska verktyg finns till hands? Klimatförändringar och

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01

Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Syfte... 2 3. Riktlinjer... 3 4. Trestegsprincipen... 4 4.1 Lokalt

Läs mer

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2009-05-05 Dnr: 08KS542 Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande översiktlig utredning för Stora Vall Gävle kommun, Gävleborgs län FYSISK

Läs mer

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan Beställare: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Andersson Jennifer Löfvendahl Uppdragsnr: 102 38 57 Filnamn

Läs mer

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun , Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun Utredning rörande konsekvenser av exploatering samt förslag till dagvattenhantering i samband med detaljplanläggning Umeå 2010-05-06 Beställare:

Läs mer

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Tekniskt PM Avvattning och ledningar Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Lomma kommun, Skåne Län Vägplan 2016-06-03 Projektnummer: 145981 1 Innehåll 2 ALLMÄNT 3 3 AVVATTNING 3 3.1 Förutsättningar

Läs mer

3 Vägprojektet en översikt

3 Vägprojektet en översikt 3 Vägprojektet en översikt 3.1 Nuvarande väg Vägens funktion E20 har en nationell, regional och lokal funktion och den kraftigt ökande lastbilstrafiken visar också att E20 har en vital betydelse för näringslivet

Läs mer

Under mitt nästa pass. Dagvatten MKN. Plan- och Bygglagen 2012-03-26 KAN VI SÄKRA GOD DAGVATTENHANTERING OCH MILJÖKVALITETSNORMER MED PBL?

Under mitt nästa pass. Dagvatten MKN. Plan- och Bygglagen 2012-03-26 KAN VI SÄKRA GOD DAGVATTENHANTERING OCH MILJÖKVALITETSNORMER MED PBL? KAN VI SÄKRA GOD DAGVATTENHANTERING OCH MILJÖKVALITETSNORMER MED PBL? Juris dr. Jonas Christensen Juristen@ekolagen.se www.ekolagen.se 0730 59 09 29 1 2 Dagvatten Under mitt nästa pass Dagvatten: Nederbördsvatten,

Läs mer

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling.

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling. 10. Nationella mål är livsviktigt för människan och en förutsättning för allt liv på jorden. Vattnet rör sig genom hela ekosystemet, men för också med sig och sprider föroreningar från en plats till en

Läs mer

Generella bygganvisningar vid fördelning av tomter på Hälltorps gård, etapp 1, kvarteren Katjaäpplet, Duväpplet, Rosenäpplet, Smultronäpplet.

Generella bygganvisningar vid fördelning av tomter på Hälltorps gård, etapp 1, kvarteren Katjaäpplet, Duväpplet, Rosenäpplet, Smultronäpplet. Generella bygganvisningar vid fördelning av tomter på Hälltorps gård, etapp 1, kvarteren Katjaäpplet, Duväpplet, Rosenäpplet, Smultronäpplet. Allmänt Bygganvisningen togs fram under 2011 vid fördelning

Läs mer

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Detaljplaneområdet, Färingsö trä, åker och infartsparkering sett från nordväst. Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun Stockholm 2015-07-01 Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar

Läs mer

Riskanalys och åtgärdsplanering på kommunal nivå

Riskanalys och åtgärdsplanering på kommunal nivå Riskanalys och åtgärdsplanering på kommunal nivå Erik Mårtensson, DHI Sverige AB erik.martensson@dhi.se Översikt Kort info om DHI Regional klimatanalys Vad från den kan användas som underlag vid fysisk

Läs mer

Dagvattenutredning detaljplan Kungsbro 1:1

Dagvattenutredning detaljplan Kungsbro 1:1 OKQ8 detaljplan Kungsbro 1:1 Stockholm 2015-01-26 detaljplan Kungsbro 1:1 Datum 2015-01-26 Uppdragsnummer 1320011273 Utgåva/Status Version 1 Cecilia Sköld Sara Jansson Ingemar Uhlin Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Datum: 0-0- Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Upprättad av: VÄSTVATTEN AB Datum: 0-0-. Bakgrund och syfte Denna dagvattenutredning utreder översiktligt två befintliga dagvattensystem i Hunnebostrand.

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Samrådshandling Detaljplan för NYA BOSTÄDER I TYFTER Inom Tyfter 1:19 m.fl. Kungälvs kommun, Västra Götalands län SAMHÄLLSBYGGNAD Planering och exploatering

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNAS ANSVAR OCH MÖJLIGHET ATT FÖREBYGGA ÖVERSVÄMNINGSSKADOR

FASTIGHETSÄGARNAS ANSVAR OCH MÖJLIGHET ATT FÖREBYGGA ÖVERSVÄMNINGSSKADOR FASTIGHETSÄGARNAS ANSVAR OCH MÖJLIGHET ATT FÖREBYGGA ÖVERSVÄMNINGSSKADOR ETT SAMVERKANSPROJEKT MELLAN LÄNSFÖRSÄKRINGAR SKÅNE OCH SVENSKT VATTEN UTVECKLING 1 Bakgrund Med anledning av det stora antalet

Läs mer

Seminarium om dagvattenjuridik. Välkomna!

Seminarium om dagvattenjuridik. Välkomna! Seminarium om dagvattenjuridik Välkomna! Syftet med dagen Gå igenom lagstiftningen kring dagvattnet Reda ut ansvar och ansvarsgränserna Gå igenom vilka juridiska verktyg som finns Identifiera eventuella

Läs mer

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN14/86 Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186 Stavsjö Nyköpings kommun Samrådshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN 14/86 2/11 Planhandlingar Detaljplanen består av

Läs mer

Vad är en översvämning?

Vad är en översvämning? ÖVERSVÄMNING Vad är en översvämning? Med översvämning menas att vatten täcker ytor utanför den normala gränsen för sjö, vattendrag eller hav. Översvämning kan dels ske utmed vattendrag, men också drabba

Läs mer

Genomgång av styrande dokument och förutsättningar. Beräkning av dagvattenflöden före och efter nyexploatering

Genomgång av styrande dokument och förutsättningar. Beräkning av dagvattenflöden före och efter nyexploatering repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1143576500 ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32) 2014-06-04 SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTEN OCH YTVATTEN UPPDRAGSLEDARE/KVALITESGRANSKARE AGATA

Läs mer

Dagvattenutredning Kållered köpstad

Dagvattenutredning Kållered köpstad Author Hanieh Esfahani Phone +46 10 505 94 79 Mobile +46706788714 hanieh.esfahani@afconsult.com Date 2015-06-01 Project ID 702224 Client Mölndals Kommun Dagvattenutredning Kållered köpstad ÅF-Infrastructure

Läs mer

Utlåtande efter granskning

Utlåtande efter granskning Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(6) Anna Nilsson 2014-11-04 DNR:2007:587-214 Arkitekt Utlåtande efter granskning Tillhörande detaljplan för: Stora Sundby 4:3, del av Stora Sundby gård Strängnäs

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

VAXÖN - ÖVERSVÄMNINGSANALYS

VAXÖN - ÖVERSVÄMNINGSANALYS RAPPORT VAXÖN - ÖVERSVÄMNINGSANALYS 2013-01-22 Uppdrag: 225402, VA-PLAN FÖR VAXHOLMS STAD Titel på rapport: Vaxön översvämningsanalys Status: Slutrapport Datum: 2013-01-22 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING FÖR HYLTEGÄRDE 2:2 OCH DEL AV 2:3, KOMMUN Bouleklubben Handlingar Plan och genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Fastighetsförteckning 1 2

Läs mer

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun Underlag till detaljplan Väppeby, Bålsta, Håbo PM Geoteknik och dagvatten Markförhållanden och grundläggning Stockholm Beställare: Smideman Arkitekter Structor Mark Stockholm AB Uppdragsansvarig: Anna

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN RAPPORT 2012-06-20 Uppdrag: 242340, Planförstudie - Bergagården, Kalmar Titel på rapport: Dagvattenutredning Bergagården Status: Rapport Datum: 2012-06-20 Medverkande Beställare:

Läs mer

9. Säkerhet och riskbedömningar

9. Säkerhet och riskbedömningar 9. Säkerhet och riskbedömningar Sammanfattning Det ska vara tryggt och säkert att bo och leva i Karlskoga kommun. Kunskap och erfarenhet om hur man skapar trygghet och säkerhet i vardagsmiljön ska användas

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Handläggare Björn Strimfors Upprättad 1(12) 0480-45 00 53 Tillägg till PLANBESKRIVNING Samrådshandling Detaljplan för del av Varvsholmen 1, Norra Kajen m.m. på Varvsholmen, Kalmar kommun Planenheten Adress

Läs mer

Tekniskt PM, VA-teknik. Teoretisk, översiktlig beräkning för dagvattenhantering gällande etablering av Tullstation, E18.

Tekniskt PM, VA-teknik. Teoretisk, översiktlig beräkning för dagvattenhantering gällande etablering av Tullstation, E18. Teoretisk, översiktlig beräkning för dagvattenhantering gällande etablering av Tullstation, E18. Datum: 21.12.2013 Uppdragsnummer: 113427 Tekniskt PM, VA-teknik Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Tyresö Kommun Hantering av BDT-vatten i Östra Tyresö Uppdragsnummer 1141230000 Leverans Stockholm 2011-08-15 Sweco Environment AB Denis van Moeffaert 1 (15) Sweco Vatten & Miljö Gjörwellsgatan 22 Box 34044,

Läs mer

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14 Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten Tumba 2014-02-14 Förord Följande behovsbedömning av detaljplan för Dioriten1/Grönstenen 4 i Storvreten

Läs mer

Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun

Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Uddevalla den 11 februari 2011 Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Utredning, principförslag för gator och va-anläggningar inom detaljplan för Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Planområdet Askums Anneröd

Läs mer

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 1 2 Figur 1. Gripsvall, planområde. Från kommunens FÖP. BAKGRUND I samband med utarbetandet av FÖP Gripsvall undersöktes också

Läs mer

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg UPPDRAG DP Mörviken Åre UPPDRAGSNUMMER 1331390000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV DATUM Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg En ny detaljplan som omfattar Mörviken 1:61, 1:62,

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

Översvämningsskydd för Arvika stad

Översvämningsskydd för Arvika stad Översvämningsskydd för Arvika stad Bakgrund Hösten år 2000 drabbades Arvika av en kraftig översvämning där vattennivån i Glafsfjorden nådde mer än tre meter över normalvattennivån. Efter denna erfarenhet

Läs mer

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign VA-TEKNISKT UTLÅTANDE BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

Utredning om principåtgärder för att förhindra översvämningar i centrala Uddevalla. - Lokal klimatanpassning genom skyddsförebyggande åtgärdsplanering

Utredning om principåtgärder för att förhindra översvämningar i centrala Uddevalla. - Lokal klimatanpassning genom skyddsförebyggande åtgärdsplanering Uddevalla kommun Översvämningsutredning Uppdragsnummer 1321070 Utredning om principåtgärder för att förhindra översvämningar i centrala Uddevalla - Lokal klimatanpassning genom skyddsförebyggande åtgärdsplanering

Läs mer

Generella bygganvisningar vid fördelning av tomter inom Liljedal, kvarteren Ålen, Mörten, Braxen, Gösen.

Generella bygganvisningar vid fördelning av tomter inom Liljedal, kvarteren Ålen, Mörten, Braxen, Gösen. Generella bygganvisningar vid fördelning av tomter inom Liljedal, kvarteren Ålen, Mörten, Braxen, Gösen. Allmänt Tomterna inom Liljedal är belägna öster om Skogshöjden/ Vänersborgsvägen. Tillfart till

Läs mer

Dagvattenutredning Nithammaren 8 2014-12-09

Dagvattenutredning Nithammaren 8 2014-12-09 Dagvattenutredning Nithammaren 8 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Vanessa Scheffler och Josefina Söderberg Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Hantverkargatan

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

Allmänna platser Kommunen föreslås vara huvudman för allmänna platser inom planområdet.

Allmänna platser Kommunen föreslås vara huvudman för allmänna platser inom planområdet. men ändras eller upphävs planen finns det ingen rätt till ersättning för de byggrätter som gått förlorade. Ansvarsfördelning och huvudmannaskap Allmänna platser Kommunen föreslås vara huvudman för allmänna

Läs mer

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Utställningshandling 2014-05-08 Detaljplan för BOSTÄDER I TEGA, YTTERBY Tega 2:5 Kungälvs kommun, Västra Götalands län SAMHÄLLSBYGGNAD ADRESS Stadshuset 442

Läs mer

VA-UTREDNING ÖSTANBÄCK 55:6

VA-UTREDNING ÖSTANBÄCK 55:6 RAPPORT VA-UTREDNING ÖSTANBÄCK 55:6 SLUTRAPPORT 2016-02-03 Uppdrag 266953, Östanbäck dagvattenutredning Titel på rapport: VA-utredning Östanbäck 55:6 Status: Datum: 2016-02-03 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT

RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-12-06 UPPDRAG 282424, Dagvattenutredning Förrådet 1 Hässleholm Titel på rapport: Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2017-12-06 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby

Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby Behovsbedömning av detaljplan vid Rågången, Alby Tumba, maj 2013 Behovsbedömningen av detaljplan vid Rågången är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är att avgöra

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20

DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20 DAGVATTENUTREDNING MEDELTIDENS VÄRLD, ETAPP II AV DAGVATTENUTREDNING EXPLOATERINGSOMRÅDE E20 Etapp II Definitiv Växjö 2007-12-17 SWECO VIAK AB Växjö Anders Svensson Uppdragsnummer 1291392000 SWECO VIAK

Läs mer

Remissförslag. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning

Remissförslag. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning Remissförslag Borås Stads Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning 0 Borås Stads Styrdokument»Aktiverande Strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås Program verksamheter och metoder

Läs mer

Detaljplan för DEL AV BRANÄS 4:22 M FL (Branäsdalen Centrum)

Detaljplan för DEL AV BRANÄS 4:22 M FL (Branäsdalen Centrum) Datum Antal sidor Diarienummer 2012-03-07 16 MBR 2011.1243.214 Detaljplan för DEL AV BRANÄS 4:22 M FL (Branäsdalen Centrum) Torsby kommun Värmlands län Rapport om risk för översvämning i Branäsdalen Jon

Läs mer

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen Vatten- och avloppspolicy Den andra delen av vatten- och avloppsplanen 2 (6) 1. Inledning Hultsfreds kommun arbetar med sin VA-planering i enlighet med den vägledning för kommunal VA-planering som tagits

Läs mer

ÖVERSVÄMNINGS- SKYDDSPLAN för Ekeby avloppsreningsverk Sigurd Melin, Terra Firma 2008-04-21 Förord Denna översvämningsskyddsplan är resultatet av ett utvecklingsprojekt som pågått sedan årsskiftet 2006/2007.

Läs mer

Att tänka på om man drabbas av översvämning

Att tänka på om man drabbas av översvämning Att tänka på om man drabbas av översvämning Informationsskrift om källaröversvämningar. Man skiljer mellan fyra typer av källaröversvämning: 1. Vatten tränger in genom fastighetens avloppssystem. 2. Vatten

Läs mer

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Sida 1(9) Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Bildmaterial härrör från Ronny Sköller, Anuschka Heeb (länsstyrelsen Östergötland), Tilla Larsson och Magdalena Nyberg (jordbruksverkets vattenenhet)

Läs mer

del av Östra Karup 23:1 m fl

del av Östra Karup 23:1 m fl Detaljplan för del av Östra Karup 23:1 m fl i Östra Karup, Båstads kommun, Skåne län Samrådsredogörelse Detta detaljplaneförslag, har varit utsänt för samråd under tiden 2014 06 11 till 2014 07 23 för

Läs mer