Risk- och sårbarhetsanalys. Oktober 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Risk- och sårbarhetsanalys. Oktober 2010"

Transkript

1 1 Risk- och sårbarhetsanalys Oktober 2010

2 2 Innehåll 1. Övergripande beskrivning av Bollnäs kommun 3 2. Övergripande beskrivning av identifierade samhällsviktiga verksamheter 3 3. Identifierade och värderade risker och sårbarheter 4 4. Kommunens sårbarhet Kommunens sårbarheter vid pandemi Kommunens sårbarheter vid IT- och elavbrott Kommunens sårbarheter vid utslagen vattenförsörjning Översvämning till följd av dammbrott 6 5. Bedömning av kommunens förmåga att motstå och hantera hot och risker Bedömningsgrunder Bedömningsskala för förmåga Kommunens generella krishanteringsförmåga 8 6. Kommunens generella förmåga att motstå allvarliga störningar Säkerhet och robusthet i samhällsviktig infrastruktur Prioriterade fastigheter/reservkraft Fjärrvärme VA-försörjning Telekommunikation Generella brister Analyserade scenarion Pandemi IT- och elavbrott Utslagen vattenförsörjning Dammbrott Bedömning av behov av åtgärder för att öka krishanteringsförmågan Övergripande beskrivning av arbetsprocess och metod Bilagor 15 Förord I lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskaps första paragraf framgår att: Kommuner och landsting skall analysera vilka extraordinära händelser i fredstid som kan inträffa i kommunen respektive landstinget och hur dessa händelser kan påverka den egna verksamheten. Resultatet av arbetet skall värderas och sammanställas i en risk- och sårbarhetsanalys. Det viktigaste syftet med att ta fram risk- och sårbarhetsanalyser är att öka medvetandet och kunskapen hos beslutsfattarna och verksamhetsansvariga om vilka hot och risker som finns inom det egna verksamhetsområdet. Ett annat syfte är naturligtvis att få fram ett underlag för planering och genomförande av åtgärder som minskar riskerna och sårbarheten. Underlaget utgör dessutom en viktig källa till information som måste lämnas till kommuninvånarna och de anställda. Bollnäs oktober 2010 Michael Lindberg Säkerhetssamordnare

3 3 1. Övergripande beskrivning av Bollnäs kommun I Bollnäs kommun bor ca invånare. I kommunen finns fyra större orter, centralorten Bollnäs ( inv), Arbrå (2 200 inv), Kilafors (1 100 inv) och Rengsjö (300 inv). I Bollnäs kommun är ca 22 % under 20 år och ca 22 % över 65 år. Kommunen upptar en yta av ca km² och genom stora delar av kommunen rinner Ljusnan. Väg 50 i öst-västlig riktning och väg 83 i nord-sydlig riktning är de två stora trafiklederna genom kommunen. Kommunen genomkorsas även av Norra stambanan. Förutom de risker som är kommungemensamma i landet, är följande händelser värda att notera: Översvämning Utsläpp av farligt ämne efter olycka på väg eller järnväg Stor skogsbrand Utslagen vattenförsörjning 2. Övergripande beskrivning av identifierade samhällsviktiga verksamheter Man kan dela upp samhällssviktig verksamhet i två delar, offentlig verksamhet och privat verksamhet. Med offentlig verksamhet menas de verksamheter som kommunen, landstinget eller staten svarar för direkt eller indirekt genom olika bolagskonstellationer. Inom kommunens ansvarsområde finns flera samhällssviktiga verksamheter såsom VA - verksamhet, vård och omsorg, fjärrvärmeproduktion, kostförsörjning och räddningstjänst. Kommunens övergripande ledningsförmåga får också anses som samhällsviktig verksamhet.

4 4 Landstinget bedriver ett stort antal verksamheter inom kommunens geografiska område. Sjukhus, vårdcentraler och ambulansverksamhet är några exempel på samhällsviktig verksamhet. Statliga verksamheter finns inom kommunens geografiska område exempelvis polisverksamhet, statliga vägar, järnväg och Försäkringskassans verksamhet (socialförsäkring). På den privata sidan finns ett stort antal aktörer som bedriver samhällsviktig verksamhet inom olika områden. Energiförsörjning, elektroniska kommunikationer, finansiella tjänster, hälsooch sjukvård och dagligvaruhandel är exempel på områden som har stor betydelse för samhällets robusthet. 3. Identifierade och värderade risker och sårbarheter Under våren 2007 genomfördes två seminariedagar med deltagare från kommunens förvaltningar som bedriver samhällsviktig verksamhet. Med ROSA-metoden valdes nedanstående händelser ut efter en grovanalys av ett större antal tänkbara händelser. A: Pandemi Omfattande global smittspridning, företrädelsevis av influensatyp. B: Extremt väder/elavbrott, IT avbrott Väderrelaterade problem kan innebära skador på vår infrastruktur såsom elnät, telenät, vägar och järnvägar. Dessa problem kan i sin tur påverka annan samhällsviktig verksamhet.

5 5 C: Organiserat sabotage Antidemokratiska sammanslutningar eller enskilda personer kan genom sabotage försöka påverka det demokratiska samhället. D: Utslagen vattenförsörjning Problem med vattenförsörjningssytemet kan uppstå som följd av kvalitetsproblem och/eller leveransproblem. E: Utrymning/Utsläpp farligt ämne Utrymning av områden kan bli aktuella av flera olika anledningar, såsom akut utrymning efter ett utsläpp av farligt ämne, utrymning som följd av översvämning/ras och skred eller utrymning på grund av havererad infrastruktur. (Bortfall av el eller VA funktioner) Även vid större skogsbränder kan utrymning bli aktuellt. F: Antagonistiskt hot Antidemokratiska sammanslutningar eller enskilda personer kan genom hot och våld försöka påverka det demokratiska samhället. G: Olycka med många omkomna och skadade Utgångspunkten är inte en räddningstjänstrelaterad insats utan utifrån hur kommunen hanterar händelsen för övrigt. H: Översvämning I grovanalysen har det angivets två sannolikhets- och konsekvensuppskattningar. Den allvarligare konsekvensen åsyftar dammbrott i Ljusnans vattenregleringssytem. I: Ryktesspridning Brister i informationshanteringen som leder till ryktesspridning kan i många fall bli ett större samhällsproblem än själva grundproblemet.. 4. Kommunens sårbarhet Av de identifierade riskerna har följande analyserats ytterligare: Pandemi Elavbrott, IT-avbrott Utslagen vattenförsörjning Översvämning till följd av dammbrott Olika sätt har använts för analysera ovanstående händelser, både analyser i seminarieform och erfarenheter efter övningar ligger till grund för nedanstående slutsatser. Som stöd för arbetet finns ett antal beskrivna scenarier för de flesta händelserna. (se bilaga) 4.1 Kommunens sårbarheter vid pandemi Vid utbrott av en pandemi drabbas kommunens samtliga verksamheter i olika utsträckningar. Särskilt verksamheten inom vård- och omsorgssektorn är speciellt utsatt då även vårdtagarna blir drabbade.

6 6 Den senaste pandemin hösten 2009 fick inte så stora konsekvenser för kommunen, men vid en ny pandemisk smitta kan förloppet se ut på följande sätt: Pandemin kommer i två till tre vågor, med 3-9 månader mellan vågorna. Varje våg varar i 6-8 veckor. Symptomen vid insjuknandet är de klassiska influensasymptomen. En genomsnittlig frånvaro uppskattas till 15 % under hela pandemin, med en 50 % frånvaro under vecka två till tre i någon av vågorna. Frånvaron kan slå mycket olika mellan enheterna. På vissa ställen kan frånvaron vara högre medan den är lägre på andra. Det är inte säkert att det är de gamla som blir den hårdast drabbade åldersgruppen. Historien har visat att det mycket väl kan bli friska män i yngre medelåldern som drabbas hårdast. Frånvaron behöver inte alltid bero på sjukdom hos den enskilde, utan kan bero på vård av anhörig, problem med barnomsorg eller helt enkelt rädsla för att bli smittad. 4.2 Kommunens sårbarheter vid IT- och elavbrott De kommunala verksamheterna är beroende av säkra elleveranser och är till stor del uppbyggda kring våra IT- och kommunikationssystem. Både de interna systemen och möjligheten till kontakt med omvärlden förutsätter att elförsörjningen och tele/fibernätet är i funktion. Omfattande störningar i dessa funktioner medför att kommunen blir ytterst begränsad i sin förmåga att fullfölja sitt uppdrag. Som en följd av detta får kommunen sänka sin ambitionsnivå och istället förlita sig på reservrutiner och tidigare gjorda förberedelser för sådana händelser. 4.3 Kommunens sårbarheter vid utslagen vattenförsörjning Konsekvenserna är beroende av om det är problem med kvaliteten eller leveransen. Vid problem med kvaliteten som kan åtgärdas med kokrekommendationer ställs det krav på i första hand informationsverksamheten att snabbt nå ut med information till brukarna. På grund av att det inte går att nå samtliga brukare inom acceptabel tid får vi räkna med en viss ökning av sjukdomsfall som ett resultat av vattenkvaliteten. Vattentillgången för hygien och sanitet torde inte bli påverkad under sådana förhållanden. Problem som kan lösas med tillfällig klorering tas inte upp här då det inte innebär något större problem för brukarna. Vid totalt avbrott av vattenförsörjningen ställs helt andra krav på kommunens förmåga att hantera problemen. Vattenförsörjningen är tillsammans med elförsörjningen två av de viktigaste samhällsviktiga verksamheterna som finns inom kommunens geografiska område. Konsekvenserna vid totalt vattenavbrott redovisas under scenarioanalyserna. 4.4 Översvämning till följd av dammbrott Risken för dammbrott är mycket liten men går heller inte att utesluta. Om ett dammbrott skulle inträffa vid någon av Ljusnans tre största dammar tar det mellan timmar innan vattnet når Bollnäs tätort och något tidigare i Vallsta och norra delen av kommunen. Översvämningens omfattning beror på vilken damm det gäller och den aktuella flödessituationen för tillfället.

7 7 Varpen och Bollnäs centrala delar. Maximal utbredning av översvämmat område vid ett dammbrott. (Gult) De kommunala verksamheter som ligger inom riskområdet är Stadshuset, avloppsreningsverket och ett antal äldreboenden. Dessa måste vara beredda att utrymma och inkvarteras på annan plats. Vid ett dammbrott vid någon av Ljusnan större dammar kommer troligtvis samtliga broar att bli obrukbara. Omfattande strömavbrott samt bortfall av all IT- och telekommunikation är andra allvarliga konsekvenser man får räkna med. 5. Bedömning av kommunens förmåga att motstå och hantera hot och risker. 5.1 Bedömningsgrunder Den förmåga som behövs för att undvika och hantera allvarliga kriser i samhället, krisberedskapsförmåga, består av två delar: Krishanteringsförmåga är förmågan att vid allvarliga störningar leda den egna verksamheten, fatta beslut inom eget verksamhets- eller ansvarsområde, sprida snabb, korrekt och tillförlitlig information och vid behov kunna samverka med andra aktörer. Krishanteringsförmåga handlar om att det ska finnas en god hantering av konsekvenserna av inträffade händelser, genomföra de åtgärder som krävs för att avhjälpa, skydda och lindra effekterna av det inträffade.

8 8 Förmåga i samhällsviktig verksamhet att motstå allvarliga störningar gör att verksamheten kan bedrivas på sådan nivå att samhället fortfarande kan fungera och säkerställa grundläggande service, trygghet och omvårdnad om allvarliga störningar skulle inträffa. Detta innebär att kommunen har i uppgift att hantera krisens eventuella konsekvenser för den egna verksamheten, särkilt de delar av den egna verksamheten som kan beskrivas som samhällsviktiga ur ett krisberedskapsperspektiv. 5.2 Bedömningsskala för förmåga Bedömningen av kommunens förmåga utifrån de händelser som har analyserats har gjorts enligt nedanstående bedömningsmall: Nivå Kriterier för beskrivning av förmåga 1 Förmågan är god, kommunen/myndigheten bedöms ha resurser och kapacitet att lösa sina uppgifter, men händelsen passerar inte obemärkt 2 Förmågan är i huvudsak god, men har vissa brister, det innebär att viss verksamhet måste nedprioriteras för att hantera mer akut verksamhet. Tillräckliga resurser saknas för att bedriva verksamhet på ett tillfredsställande sätt. För de som drabbas upplevs det som om samhället inte lever upp till sina åtaganden 3 Det finns en viss förmåga, men den är bristfällig, innebär att vissa verksamheter ställs in och att tillgängliga resurser kraftligt understiger de som behövs för att lösa samhällsviktiga uppgifter. Allmänheten drabbas på ett kännbart sätt, t ex ekonomiska förluster eller att ransonering införs. 4 Det finns ingen eller mycket bristfällig förmåga, innebär att samhället i det närmaste står oförberett. 5.3 Kommunens generella krishanteringsförmåga Ledning, samverkan och information I huvudsak god förmåga. Kommunen har en övergripande krisledningsplan och en övergripande krisinformationsplan. Kommunens ledande tjänstemän och politiker har utbildats i dessa planer. Viss övning har genomförts med utgångspunkt från planerna där bland annat gränsdragningsproblematik mellan politiken och tjänstemannasidan har belysts. Kommunen har en förberedd ledningsplats försedd med reservkraft och en reservledningsplats även den försedd med reservkraft. Kommunalförbundet södra Hälsingland (KfsH) har särskilt utbildade stabschefer och stabsfunktionärer som kan ställas till kommunens förfogande vid aktivering av krisledningsorganisationen. Brister finns i utrustningen på den ordinarie ledningsplatsen då det saknas rutiner för vilken utrustning som skall tillföras om ledningsplatsen skall tas i bruk. Det finns upparbetade nätverk inom och utom kommunen vilket underlättar samverkan vid en extraordinär händelse. Däremot saknas ett formellt krishanteringsråd. Länsstyrelsen har upparbetade rutiner för telefonkonferenser vid inträffade händelser där länets aktörer medverkar, vilket övas flera gånger per år. Informationsfunktionen övas årligen och det finns förberedda krissidor på kommunens hemsida. Akut krisinformation kan läggas ut med kort varsel dygnet runt på kommunens hemsida.

9 9 Kommunen har möjlighet att sända Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) vid en inträffad händelse. Det finns två nivåer på meddelanden: varning och information. Varningsmeddelande sänds genast när det är omedelbar risk för skada på liv, hälsa, egendom eller i miljön och beslutas av Räddningsledare. Informationsmeddelande kan användas vid andra allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser. Beslut om informationsmeddelande tas av de av kommunledningen bemyndigade personer. Tillsammans med Hälsinglands övriga kommuner har kommunen ett krisupplysningsnummer som kan aktiveras med kort varsel. Totalt finns 30 ingående linjer där respektive kommun själv direkt kan aktivera fem av dessa. Larm och omvärldsbevakning I huvudsak god förmåga. Kommunalförbundet södra Hälsingland (KfsH), som svarar för räddningstjänsten, har funktionen Befäl i beredskap (Bib). Bib har mandat att larma ordförande i kommunens Krisledningsnämnd och kommunens beredningsgrupp för extraordinära händelser. Brister finns då larmförfarandet inte är övat de senaste åren. Upprättad larmlista på kontaktpersoner i kommunen finns för de fall Länsstyrelsen behöver komma i kontakt med kommunen under icke kontorstid. Dessa personer har ej jour då kommunen saknar Tjänsteman i beredskap (Tib) och följaktligen kan inte 100 % tillgänglighet garanteras. Om så är fallet kan Bib kontaktas. För den kontinuerliga omvärldsbevakningen avseende att identifiera och bedöma hot och risker utifrån ett krisperspektiv svarar KfsH. Materiella resurser I huvudsak god förmåga. Kommunen har inget specifikt lager av materiella resurser avseende extraordinära händelser, förutom en del översvämningsutrustning och ett antal elverk av varierande storlekar. Däremot finns en beredskap att ta emot tillförda statliga resurser som exempelvis Livsmedelsverkets nödvattenutrustning, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) översvämningsutrustning och skogsbrandsmaterial. Via ett bra lokalt nätverk bedöms kommunen ha goda möjligheter att rekvirera nödvändigt material från den privata sidan om behov föreligger. I vissa fall finns detta reglerat i avtal, exempelvis helikopter för skogsbrandsbekämpning och traktorer för drift av elverk. Personella resurser I huvudsak god förmåga. Kommunen har möjlighet att omfördela personal mellan de olika verksamheterna om behov föreligger. Vid pandemiplaneringen sågs möjligheten över att kalla in nyligen pensionerad personal, tidigare vikarier och personer under senare del av sin utbildning, till tjänstgöring. Bedömning som gjordes var att detta är fullt genomförbart. KfsH har en nyinrättad Frivillig resursgrupp (FRG) på ca 20 personer till sitt förfogande. FRG-medlemmarna har en grundutbildning och övas årligen. FRG kan nyttjas inom olika kommunala verksamheter. Försvarsmaktens förmåga att bistå kommunerna har kraftigt reducerats de senaste åren och är ett faktum som finns med i den kommunala krisplaneringen.

10 10 6. Kommunens generella förmåga i samhällsviktiga verksamhet att motstå allvarliga störningar 6.1 Säkerhet och robusthet i samhällsviktig infrastruktur Kommunens förmåga att motstå allvarliga störningar på samhällsviktig verksamhet bedöms som god med vissa brister utifrån nedanstående redogörelse. 6.2 Prioriterade fastigheter/reservkraft Kommunens ledningsplats (Stadshuset) är försedd med stationär reservkraft för att klara de viktigaste funktionerna inklusive de centrala servrarna i kommunen. Dessutom finns även en anslutning för mobil inkoppling. De största av kommunens särskilda boenden är försedda med anslutning för inkoppling och har tillgång till mobil reservkraft. Räddningstjänstens huvudstation i Bollnäs är försett med stationär reservkraft dimensionerad att klara de viktigaste funktionerna. Kommunens centralkök är försett med anslutning för inkoppling av mobil reservkraft. De mobila och stationära reservkraftsaggregaten provkörs enligt fastställt schema. 6.3 Fjärrvärme Kommunens fjärrvärmenät drivs av ett helägt kommunalt bolag på orterna Bollnäs, Kilafors och Arbrå. Fjärrvärmenätet i Rengsjö drivs av en privat entreprenör och ingår inte i nedanstående redogörelse. Tillgång till mobil reservkraft finns för att driva en oljepanna och pumpar i det centrala nätet i Bollnäs Inkopplingsmöjligheter och tillgång till mobila panncentraler finns i Kilafors och Arbrå. Det finns bränslelager och bränsle för värmeförsörjning i mer än tre dygn. 6.4 VA-försörjning Kommunens VA-verksamhet drivs av ett kommunalt bolag som ägs tillsammans med Ovanåkers kommun. Kommunen har en huvudvattentäkt och ett antal mindre lokala vattentäkter. Tillgång till mobil reservkraft finns för vattenverket som försörjer huvuddelen av kommunens befolkning. Tillgång till mobil reservkraft finns för avloppspumpstationer och reningsverk där ett elavbrott riskerar att avloppsvatten förorenar dricksvattentäkt.

11 11 Drivmedelslager för reservkraften för minst tre dygn saknas. Huvudledning från vattenverk till distributionsområde är dubblerad på utsatta sträckor Distributionsnätet är ringmatat och ger möjlighet att försörja huvuddelen av prioriterade abonnenter från två håll. Reservvattenförsörjning från alternativ vattentäkt saknas för kommunens största vattendistributionsområde. 6.5 Telekommunikation Telekommunikationen är mycket komplex då det finns många leverantörer av IT- och teletjänster. Det samma gäller för nätägarna som svarar för den fysiska infrastrukturen. Ett antal förberedelser är gjorda för att minska effekten av ett bortfall av IT- och telefunktioner. Kommunens växel (drivs av en privat entreprenör) har en förberedd telefonistplats i Stadshuset. Förmåga finns att rekvirera och ta emot de så kallade roamingkorten för mobiltelefoni som finns centralt hos SOS alarm. Ett antal simkort hos olika mobiltelefonleverantörer finns förberedda för krisledningsorganisationen. Ett antal mobila bredband finns för krisledningsorganisationen. Bland annat en bredbandsuppkoppling som inte går i de traditionella mobilnätens siter utan finns i Teracoms master. Satellittelefon finns att tillgå för krisledningsorganisationen. Räddningstjänstens radiosystem kan nyttjas av krisledningsorganisationen. Radiosystemet Rakel kommer att tillföras krisledningsorganisationen. 6.6 Generella brister Det finns ett antal generella brister i kommunens förmåga att motstå allvarliga störningar på samhällsviktig verksamhet. Det saknas en plan för drivmedelshanteringen för kommunens fordon och reservelverk i händelse av elbortfall. Det brister i kunskap vid framtagande av upphandlingsunderlag för samhällsviktiga varor och tjänster.

12 12 Det finns vissa brister i övning och förberedelser på förvaltningsnivå, inför en extra ordinär händelse. Alternativa kommunikationsvägar vid IT- och telebortfall kan utvecklas ytterligare. 7. Analyserade scenarion 7.1 Pandemi Samtliga kommunala verksamheter som bedriver samhällsviktig verksamhet har en aktuell pandemiplan med utgångspunkt från tidigare beskrivna förutsättning. Personal med nyckelfunktioner är identifierade och det finns en planering hur dessa funktioner skall säkras. Bland annat har olika delegationer uppdaterats. Vidare har arbetsscheman och vikarietillgången setts över för att lindra verkningarna vid en uppkommen personalbrist. I de fall den kommunala barnomsorgen och skolorna stängs finns en beredskap att vissa yrkeskategorier ges möjlighet att ta med sina barn till arbetsplatsen. Även en planering för att öppna en avdelning inom barnomsorgen för barn till föräldrar med samhällsviktiga jobb finns. Inom omsorgen finns en planering för att lösa personalsituationen, men även att klara det ökade vårdbehovet. Vid en svår pandemi kommer verksamheten att endast omfatta de basala behoven i verksamheten. Vissa beroendeförhållanden finns kartlagda, både interna och externa, men bör utredas ytterligare. Utan tvekan kommer kommunen och dess invånare att drabbas av mycket allvarliga konsekvenser med flera dödsfall som följd om det värsta pandemiscenariot skulle inträffa. Utifrån givna förutsättningar är bedömningen att omfattningen av konsekvenserna beror till största delen på hur aggressivt viruset är och inte till så stor del på kommunens planering och förberedelser. Mot bakgrund av detta anses kommunens förmåga vara i huvudsak god men med vissa brister. 7.2 IT- och elavbrott Fungerande el, IT- och telenät är avgörande för kommunens förmåga vid alla extraordinära händelser. Förutom de punkter som har redovisats under kommunens generella förmåga har följande punkter kommit fram vid utvärderingarna efter olika övningar: Kommunens ledningsstruktur fungerar, men gränsdragningen mellan politiken och tjänstemannasidan bör belysas. Informationshanteringen internt och externt är av avgörande betydelse. Vid utslagen telekommunikation uppstår problem med att skapa en gemensam lägesbild som i sin tur får till följd att det uppstår problem att leda verksamheten och få en överblick av situationen. Samarbetet mellan kommunerna, framförallt på informationssidan är mycket bra men kan utvecklas

13 13 Det personliga mötet och flygblad ska inte underskattas. Kommunen saknar en så kallad spegling av sin hemsida på en extern server. En planering för kommunala värmestugor saknas. En plan för att rädda fastigheter från sönderfrysning saknas. Höga förväntningar på räddningstjänsten att lösa tillkommande arbetsuppgifter kan leda till en ohållbar arbetssituation för personalen. Förmågan att klara scenariot bedöms som i huvudsak god, men det finns brister som måste jobbas vidare med. 7.3 Utslagen vattenförsörjning Vid totalt avbrott av vattenförsörjningen klarar kommunen att distribuera nödvatten i tankar för upp till personer i tätorten under tre dygn. Behovet beräknas till ca 150m3/dygn. Dessa siffror bygger på Livsmedelsverkets beräkningar för nödvattenförsörjning och inkluderar storkök, vårdavdelningar och serviceboende. De problem som uppstår beror på bland annat årstid, tillgång till transportkapacitet och påfyllningsplatser med tillräcklig överkapacitet i närområdet. Ett annat problem som uppstår är spolningen på toaletterna. Över tre dygns vattenavbrott utan att ha byggt upp en tillfällig lösning för vattendistributionen till tätorten, är inte ett särskilt troligt scenario. Om så ändå skulle vara fallet måste man efter tre dygn multiplicera ovanstående siffra för vattenåtgången med en faktor Vid dessa volymer kan kommunen svårligen försörja invånarna via ett löstanksystem, och som en följd av detta skulle en evakuering bli nödvändig. Främst gäller det äldre personer, personer med funktionshinder och personer boende på servicehus och vårdinrättningar, men även andra kommer att behöva evakueras om avbrottet drar ut på tiden. Transportkapaciteten, tillgången till tankar och vattentäkter med tillräcklig överkapacitet inom rimliga avstånd utgör begränsningen. Likaså nödvändigheten att bära de mängder vatten som krävs mellan tappstället och hemmet/institutionen är gränssättande. Efter att vattenledningssystemet varit trycklöst under flera dygn kan man förvänta sig problem med mikrobiologin vid trycksättningen, på grund av inträngning av förorenat vatten i systemet. Problem med vattenläckor vid trycksättningen kan inte heller uteslutas. Mot bakgrund av ovanstående och att kommunen saknar reservvattenförsörjning från alternativ vattentäkt för kommunens största vattendistributionsområde, bedöms kommunen ha en viss förmåga men den är bristfällig utifrån scenariet vattenavbrott. 7.4 Dammbrott Kommunen har deltagit i ett pilotprojekt kring dammbrottsproblematiken tillsammans med Länsstyrelsen, dammägarna i Ljusnan och övriga berörda kommuner utefter Ljusnan. Projektet har bland annat resulterat i en beredskapsplan (se bilaga) för dammbrott och som har delats ut till berörda fastighetsägare och boende inom riskområdet.

14 14 Det kan konstateras att i ett värsta scenario kommer kommunen att fysiskt delas i två delar då samtliga broar kommer att bli obrukbara. Vidare får vi räkna med att kommunen drabbas av strömavbrott och att i stort sett all trådbunden kommunikation blir utslagen. Konsekvenserna av utslagen el- och teletrafik finns beskrivet på annan plats i Risk- och sårbarhetsanalysen. Vid en tidigare gemensam övning för ledande tjänstemän och politiker i Söderhamns och Bollnäs kommuner, konstaterades att det finns betydande problem med evakuering och övervakning av evakuerade områden. Det finns idag inte något särskilt varningssystem för dammbrott utan kommunen är hänvisad till VMA samt planeringen för högtalarbilar i riskområdet. Då ett dammbrott i Ljusnan är att betrakta som en nationell katastrof måste kommunen lita till sina egna resurser i initialskedet då statliga tillförda resurser får antas vara ytterst begränsade. Övningen resulterade även i att det idag finns en planering för att gemensamt mellan kommunerna svara för kommunal verksamhet utifrån den fysiska tillgängligheten istället för utifrån kommungränserna. Då det är svårt att överblicka konsekvenserna vid ett dammbrott görs här ingen bedömning av kommunens förmåga. 8. Bedömning av behov av åtgärder för att öka krishanteringsförmågan Följande områden bör prioriteras i det fortsatta arbetet med att öka kommunens beredskap inför extraordinära händelser: Reservvattentäkt för kommunens största vattendistributionsområde. Drivmedelshanteringen vid ett elbortfall alternativt vid en bristsituation. Upphandling av varor och tjänster utifrån ett krisperspektiv. Risk- och sårbarhetsanalyser samt beredskapsplaner på förvaltningsnivå. Övning och utbildning på förvaltningsnivå. Inrätta lokalt krishanteringsråd för att lokalt öka samverkansförmågan. 9. Övergripande beskrivning av arbetsprocess och metod Innhållet i denna Risk- och sårbarhetsanalys är en sammanställning av resultat från ett antal övningar på ledningsnivå och förvaltningsnivå. Dessutom har kommunens riskhanteringsgrupp med representanter från olika verksamheter diskuterat problematiken kring extraordinära händelser vid ett flertal tillfällen. För framtagandet av grovanalysen har ROSA-metoden använts.

15 Bilagor Beredskapsplan dammbrott bilaga 1 Scenarier extraordinära händelser bilaga 2

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS 2011

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS 2011 RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS 2011 KS 2011-08-29, 134 Innehåll Förord 1. Övergripande beskrivning av kommunen 2. Övergripande beskrivning av arbetsprocess och metod 3. Övergripande beskrivning av identifierad

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun

Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun risk- och sårbarhetsanalys Sid 1 (12) Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun Innehållsförteckning 1. Förord...2 2. Samhällsviktig verksamhet...3 3. Extraordinära händelser inom kommunen...6 4. Sårbarheter

Läs mer

Central krisledningsplan för Örebro kommun

Central krisledningsplan för Örebro kommun 2013-12-17 Ks 953/2013 Central krisledningsplan för Örebro kommun Handlingsplan för organisation och ledning vid kriser, extraordinära händelser och höjd beredskap Innehållsförteckning Inledning...3 Uppdrag...3

Läs mer

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB Lagen om extraordinära händelser Helen Kasström, MSB Vad är en extraordinär händelse i fredstid? Enligt lagens definition: En händelse som avviker från det normala Innebär en allvarlig störning eller risk

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys

Risk- och sårbarhetsanalys Risk- och sårbarhetsanalys Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31 62 sidan 1 av 15 Innehållsförteckning Allmänt... 2 Vara kommun... 3 Arbetsprocess och metod... 4 Samhällsviktig verksamhet... 5 Risker,

Läs mer

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kylesten Anders Hagström Ingela Asp Hanna Datum 2015-04-16 Diarienummer KSN-2015-0305 Kommunstyrelsen Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering

Läs mer

Region Jämtland Härjedalens risk- och sårbarhetsanalys 2015. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Region Jämtland Härjedalens risk- och sårbarhetsanalys 2015. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Region Jämtland Härjedalens risk- och Version: 1 Beslutsinstans: Regionstyrelsen 2(17) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2015-09-29 Nyutgåva Regionstyrelsen 3(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS Foto: BoSC Genom att göra riskerna synliga och vidta åtgärder för att förebygga olyckor, tas ett avgörande steg mot ett motståndskraftigt samhälle. Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys. Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-06

Risk- och sårbarhetsanalys. Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-06 Risk- och sårbarhetsanalys Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-06 Innehåll 1. Inledning... 4 Metod... 4 Avgränsningar... 5 2. Kommunbeskrivning... 5 Kommunens organisation... 6 Krisledningsorganisation...

Läs mer

Krishanteringsprogram

Krishanteringsprogram 1 [13] 2015-05-13 Krishanteringsprogram Botkyrka kommuns program för hantering av allvarliga händelser, extraordinära händelser, höjd beredskap och pandemier. Dokumenttyp: Styrdokument Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Krislednings- och informationsplan

Krislednings- och informationsplan Krislednings- och informationsplan för Nora kommuns verksamheter vid en extraordinär händelse och vid höjd beredskap. Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-26, 49 Reviderad 2007, 59 KRISLEDNINGSPLAN...

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 2011-09-27, 188 Risk- och sårbarhetsanalys 2011-2014

Antagen av kommunstyrelsen 2011-09-27, 188 Risk- och sårbarhetsanalys 2011-2014 Antagen av kommunstyrelsen 2011-09-27, 188 Risk- och sårbarhetsanalys 2011-2014 2 (16) Sammanfattning Syftet med en risk- och sårbarhetsanalys är att den ska bidra till att visa på riskbilden i samhället.

Läs mer

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Regionala enheten för Kris- och katastrofberedskap 2008-12-11 LS 0801-0055 Bilaga 2 Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Läs mer

VÅRT ARBETE MED RSA OCH BEROENDEANALYS

VÅRT ARBETE MED RSA OCH BEROENDEANALYS VÅRT ARBETE MED RSA OCH BEROENDEANALYS AGENDA Om Kronoberg RSA-arbetet i länet Goda exempel RSA 2012-2013 Upplägg och innehåll Kartläggning av samhällsviktiga verksamheter och beroenden Framtida RSA OM

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys (RSA) med åtgärdsplan för mandatperioden 2015-2018

Risk- och sårbarhetsanalys (RSA) med åtgärdsplan för mandatperioden 2015-2018 Sid 1(38) Risk- och sårbarhetsanalys (RSA) med åtgärdsplan för mandatperioden 2015-2018 Kils kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-08-27 Sammanställd av säkerhetsavdelningen Karlstadsregionens räddningstjänstförbund

Läs mer

Öckerö kommun. Risk- och sårbarhetsanalys 2014. Målet med krisberedskap

Öckerö kommun. Risk- och sårbarhetsanalys 2014. Målet med krisberedskap Öckerö kommun Risk- och sårbarhetsanalys 2014 Målet med krisberedskap Målet för det svenska samhällets gemensamma säkerhet är att skydda befolkningens liv och hälsa samt samhällets funktionaliteter, men

Läs mer

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5)

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS FÖR MARKS KOMMUN Underlag för att skapa en trygg och säker kommun 1. Sammanfattning Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) Arbetet med kommunens risk- och sårbarhetsanalys har bedrivits

Läs mer

Mall. Katastrofmedicinsk. för primärvården. Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning. November 2011 Reviderad 2012-03-20

Mall. Katastrofmedicinsk. för primärvården. Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning. November 2011 Reviderad 2012-03-20 Mall Katastrofmedicinsk plan för primärvården Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning November 2011 Reviderad 2012-03-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD 3 1. INLEDNING 4 1.1. Lagar, föreskrifter och

Läs mer

Krisledningsplan 2011 2014

Krisledningsplan 2011 2014 Burlövs kommun Kommunfullmäktige Krisledningsplan 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19, 144 1. Händelse! 2. SOS 4. Larmfunktionen återkopplar beslut om åtgärd till SOS Räddningstjänst, Lst,

Läs mer

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst Lagar: Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst Lag (2006:554) om kommuners och landstings åtgärder inför och extra ordinära händelseri fredstid och beredskap / LEH

Läs mer

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet P 1 Det här vill Civilförsvarsförbundet: Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet I Inledning Inför uppbyggnaden av ett nytt

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämndens risk- och sårbarhetsanalys 2014

Miljö- och byggnadsnämndens risk- och sårbarhetsanalys 2014 Miljö- och byggnadsnämndens risk- och sårbarhetsanalys 2014 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund och lagkrav... 3 Syfte och mål... 3 Metod... 3 Nämndens prioriterade åtaganden... 4 Nämndens kritiska

Läs mer

Dokumentation. Utrymningsövning UTÖ 14 april 2015. Första diskussionspunkterna:

Dokumentation. Utrymningsövning UTÖ 14 april 2015. Första diskussionspunkterna: Dokumentation Utrymningsövning UTÖ 14 april 2015 Första diskussionspunkterna: 1. Vart vänder man sig för att hitta bästa mottagningsort? 2. Vem har mandat att fatta beslut om mottagning? 3. Vet kommunerna

Läs mer

Oxelösunds kommuns arbete med risk- o sårbarhetsanalyser, enligt föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSBFS 2010:6

Oxelösunds kommuns arbete med risk- o sårbarhetsanalyser, enligt föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSBFS 2010:6 ROS 11/77:1 1 (10) Oxelösunds kommuns arbete med risk- o sårbarhetsanalyser, enligt föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSBFS 2010:6 Denna redogörelse ska ses som en sammanställning

Läs mer

Policy. Handlingsplan för samhällsstörning. Sida 1/7

Policy. Handlingsplan för samhällsstörning. Sida 1/7 Sida 1/7 Handlingsplan för samhällsstörning Detta dokument beskriver hur Kungsbacka kommun ska hantera samhällsstörningar som går utanför de vardagshändelser som man normalt är förberedd på. I händelse

Läs mer

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Beredskapsplan vid pandemisk influensa 1/11 Bo Jensen Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-02 Beredskapsplan vid pandemisk influensa 2/11 1. Inledning

Läs mer

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan Krisledningsplan Inför och vid särskilda och extraordinära händelser Socialförvaltningen Dokumenttyp: Beslutad av: Socialnämnden Gäller för: Socialförvaltningen Dokumentnamn: Krisledningsplan Beslutsdatum:

Läs mer

RIKTLINJER POSOM HÖGANÄS KOMMUN

RIKTLINJER POSOM HÖGANÄS KOMMUN RIKTLINJER POSOM HÖGANÄS KOMMUN 1 POSOM I HÖGANÄS KOMMUN Bakgrund POSOM är en ledningsgrupp för samverkan kring psykiskt och socialt omhändertagande vid bland annat större olyckor och katastrofer. Riskerna

Läs mer

Krisberedskapsplan 2015-2018

Krisberedskapsplan 2015-2018 Krisberedskapsplan 2015-2018 PLAN 2 (16) Innehållsförteckning Håbo kommun... 1 Innehållsförteckning... 2 Förord... 3 1. Åtgärdsplan för mandatperioden 2015-2018... 4 Sammanfattning... 4 1.1 Ny krisledningsorganisation...

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-08-29 175 Innehållsförteckning Sida Syfte med ledningsplanen 3 Fastställande

Läs mer

Krisplan för Nacka kommun

Krisplan för Nacka kommun 2012-03-15 KFKS 2012/83-012 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718 80 00 info@nacka.se 716 80 www.nacka.se 212000-0167 Innehåll

Läs mer

Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22

Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22 Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22 1 Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 Förord I lagen om kommuners och landstings åtgärder inför

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Innehållsförteckning Inledning Syfte Mål Genomförande Organisation och ansvar Riskhanteringsgrupp Säkerhetssamordnaren

Läs mer

Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar

Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar 1 Kapitlets innehåll Detta kapitel beskriver dels bakgrunden till varför en pandemiplanering

Läs mer

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab 1 (6) Krisledningsorganisation Katrineholms kommun Ledning För att säkerställa samordning och information vid extraordinära händelser i fredstid har kommunen en krisledningsorganisation som ansvarar för

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (11) Samordnat av Carina Fredström Mötesdatum 2015-05-07 Mötestid 08:30 16:45 Närvarande Länsstyrelsen Stig Husin Torbjörn Johansson

Läs mer

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar SAMÖ 2008-2010 Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar Ann-Charlotte Engström 2006-04-25 Dnr. 0300/2006 1 Förord Att öva är en av de viktigaste åtgärderna för att utveckla samhällets förmåga

Läs mer

Generaldirektör. Överdirektör. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap. Karlstad. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering

Generaldirektör. Överdirektör. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap. Karlstad. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering Internrevisionen Generaldirektör Överdirektör Kommunikationsdirektör Ekonomi- och planeringsdirektör HR-direktör Chefsjurist verksamhetsstöd Service- och säkerhetsenheten Rättsenheten Ekonomienheten Personalenheten

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys 2013-2015

Risk- och sårbarhetsanalys 2013-2015 Titel: Risk- och sårbarhetsanalys 013-015 1 (15) Typ: Plan Giltighetstid: 013 015 Version: 1.0 Fastställd: KF 013-11-13, 138 Uppdateras: 015 Risk- och sårbarhetsanalys 013-015 Innehållsförteckning 0. Bakgrund

Läs mer

Kriskommunikationsplan. För Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Kriskommunikationsplan. För Länsstyrelsen i Västra Götalands län Kriskommunikationsplan För Länsstyrelsen i Västra Götalands län Kriskommunikationsplanen är en bilaga till Länsstyrelsens Krisledningsplan med rapportnummer 2013:105 Beslutande: Annika Braide, informationsenheten

Läs mer

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS (RSA) Grums kommun 2015-2018

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS (RSA) Grums kommun 2015-2018 RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS (RSA) Grums kommun 2015-2018 Sammanställd av säkerhetsavdelningen på Räddningstjänsten Karlstadsregionen med diarienummer 220.2015.00350. Fastställd av kommunfullmäktige i Grums

Läs mer

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, kanslienheten Ulrika Thorell, 0531-52 60 02 ulrika.thorell@bengtsfors.se POLICY 2012-11-13 Antagen av KF, rev av KS 1(11) 29/2011, rev 300/12 Ledningsplan vid större samhällsstörning,

Läs mer

Policy och handlingsplan för pandemisk influensa i Älmhults kommun

Policy och handlingsplan för pandemisk influensa i Älmhults kommun Antagen av KF 1 (10) Policy och handlingsplan för pandemisk influensa i Älmhults kommun Antagen av KF 2 (10) Innehållsförteckning 1. Utgångspunkt för dokumentet... 3 2. Inledning... 3 2.1 Planeringsförutsättningar...

Läs mer

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Drabbad Anhöriga Vänner Arbetskamrater Arbetsgivare. Samhälle Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Denna plan ingår i Delprogram Krisberedskap antagen av kommunfullmäktige 2013-12-17 130 Ks

Läs mer

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018 Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.1 Mål... Fel! Bokmärket

Läs mer

Samlad bedömning 2011. En bild av risker och förmågor inom svensk krisberedskap

Samlad bedömning 2011. En bild av risker och förmågor inom svensk krisberedskap Samlad bedömning 2011 En bild av risker och förmågor inom svensk krisberedskap 2 MSB:s kontaktpersoner: Carl-Gustaf Erixon, 010-240 44 35 Johanna Enberg, 010-240 40 55 Publikationsnummer MSB372 ISBN 978-91-7383-213-7

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys Hammarö kommun 2011-2014

Risk- och sårbarhetsanalys Hammarö kommun 2011-2014 sid 1 (33) Risk- och sårbarhetsanalys Hammarö kommun 2011-2014 Dnr 570.2011.00347 Sammanställd av säkerhetsavdelningen, Räddningstjänsten Karlstadsregionen Postadress: Räddningstjänsten Karlstadsregionen,

Läs mer

Plan för mottagande av utrymda från Bodens kommun i händelse av dammbrott.

Plan för mottagande av utrymda från Bodens kommun i händelse av dammbrott. 1(8) STYRDOKUMENT DATUM 2014-03-12 Plan för mottagande av utrymda från Bodens kommun i händelse av dammbrott. Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Plan för mottagande

Läs mer

Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys

Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.39) Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys Orust kommun 2011-2014 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Säkerhetssamordnare Antagen av KF 2011-09-29 119 Revisions

Läs mer

SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Katastrofmedicinsk beredskap. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Katastrofmedicinsk beredskap. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd Katastrofmedicinsk beredskap Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter och

Läs mer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning, instruktion 2015-02-03 Kommunchefen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Jönköpings län

Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Jönköpings län Bo Edström Christer Wiklund Exempel Jönköpings Regional Samverkansanalys 1 (21) Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Jönköpings Notera:

Läs mer

Övergripande risk- och

Övergripande risk- och STYRDOKUMENT Övergripande risk- och sårbarhetsanalys 2015 Område Styrning och ledning Fastställd KS 2015-11-17 135 Program Skydd och säkerhet Giltighetstid Plan Riktlinje Övergripande risk- och sårbarhetsanalys

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys Hagfors kommun 2011-2014

Risk- och sårbarhetsanalys Hagfors kommun 2011-2014 sid 1 (27) Risk- och sårbarhetsanalys Hagfors kommun 2011-2014 Sammanställd av Hagfors Räddningstjänst sid 2 (27) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning... 3 1.1 Begrepp och förkortningar... 3 2 Övergripande

Läs mer

PLAN KRISER 2012-08-31

PLAN KRISER 2012-08-31 PLAN FÖR HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, STORA OLYCKOR OCH ANDRA KRISER 2012-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 KOMMUNORGANISATION... 3 RISKER OCH SÅRBARHETER I KOMMUNEN... 4 INFORMATIONSBEREDSKAP...

Läs mer

Vad är en översvämning?

Vad är en översvämning? ÖVERSVÄMNING Vad är en översvämning? Med översvämning menas att vatten täcker ytor utanför den normala gränsen för sjö, vattendrag eller hav. Översvämning kan dels ske utmed vattendrag, men också drabba

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys. enligt förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap

Risk- och sårbarhetsanalys. enligt förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap Risk- och sårbarhetsanalys enligt förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap 2008-02-20 1478/2007 Titel: Risk- och sårbarhetsanalys KBM:s dnr: 1478/2007 Skriften kan laddas ner från Krisberedskapsmyndighetens

Läs mer

Delprogram krisberedskap. Ingår i handlingsprogram trygghet och säkerhet

Delprogram krisberedskap. Ingår i handlingsprogram trygghet och säkerhet Delprogram krisberedskap. Ingår i handlingsprogram trygghet och säkerhet Ks 2013:365 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Delprogram krisberedskap. Ingår i handlingsprogram trygghet

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser;

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser; Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 6 oktober 2010 Myndigheten

Läs mer

Bilaga 2 Prioriteringsinriktning Styrel Kalmar län, dnr 450-251-10. Bilaga 3 Bedömning av generell förmåga Länsstyrelsen Kalmar län

Bilaga 2 Prioriteringsinriktning Styrel Kalmar län, dnr 450-251-10. Bilaga 3 Bedömning av generell förmåga Länsstyrelsen Kalmar län Risk- och sårbarhetsanalys för Kalmar län 2011 61 Bilagor Bilaga 1 Reglerande lagstiftning Bilaga 2 Prioriteringsinriktning Styrel Kalmar län, dnr 450-251-10 Bilaga 3 Bedömning av generell förmåga Länsstyrelsen

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan Upprättad av Johan Adolfsson, koncernstaben Godkänd av Tomas Storm, tf kommunikationsdirektör 2010-02-09 Fastställd av Carina Clemin, beredskapschef, 2010-02-09 Reviderad den Version Dnr kommunikationsinsatser

Läs mer

Kommunal risk- och sårbarhetsanalys

Kommunal risk- och sårbarhetsanalys Kommunal risk- och sårbarhetsanalys för mandatperioden 2011-2014 - uppföljning och revidering 2012 Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Diarienummer: 11/KS 0226 Datum: 2011-09-27 Paragraf: 296 Reviderande instans:

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys 2011

Risk- och sårbarhetsanalys 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll 1 Förord 2 Definitioner och förkortningar 3 Definitioner 3 Förkortningar 4 Övergripande beskrivning av kommunen 4 Arbetsprocess och metod 5 Målgrupp och sekretess 5 Helhetssyn

Läs mer

Christina Nordensten Livsmedelsverket, Sverige VAKAs projektledare

Christina Nordensten Livsmedelsverket, Sverige VAKAs projektledare Christina Nordensten Livsmedelsverket, Sverige VAKAs projektledare 20160210 o VAKA nås via larmnummer 020 30 20 30 (SOS) dygnet runt o Krisen ska vara akut o Larmet ska vara förankrat hos chef o Stöd på

Läs mer

Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l

Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l Kultur- och samhällsbyggnadsenheten Bilaga 1 till Övningsbestämmelser 2013-09-12 sid 1 (9) Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l Innehållsförteckning Boxholms kommun... 2 Finspångs kommun... 2 Försvarsmakten

Läs mer

Handlingsplan RISK OCH SÅRBARHETSANALYS

Handlingsplan RISK OCH SÅRBARHETSANALYS Handlingsplan RISK OCH SÅRBARHETSANALYS Dorotea kommun 2011 1. INLEDNING Lagen om skydd mot olyckor (LSO) och lagen om extraordinära händelser under fredstid hos kommuner och landsting (LEOH) har trätt

Läs mer

~\~GA LS b1 B KATASTROF OCH BEREDSKAP REGIONAL PLAN KATASTROF OCH BEREDSKAP LANDSTINGET DALARNA. Den tidigare planen fastställdes 2006

~\~GA LS b1 B KATASTROF OCH BEREDSKAP REGIONAL PLAN KATASTROF OCH BEREDSKAP LANDSTINGET DALARNA. Den tidigare planen fastställdes 2006 ~\~GA LS b1 B KATASTROF OCH BEREDSKAP I III Landstinget REGIONAL PLAN KATASTROF OCH BEREDSKAP LANDSTINGET Den tidigare planen fastställdes 2006 Revidering av 2006 års upplaga Den regionala planen är en

Läs mer

Intern plan för räddningsinsats att hantera det oönskade. Jan Nählinder Process Safety Group

Intern plan för räddningsinsats att hantera det oönskade. Jan Nählinder Process Safety Group Intern plan för räddningsinsats att hantera det oönskade Jan Nählinder Process Safety Group Olika planer att hålla reda på Beredskapsplan? Bredskapsplan för olyckor och nödsituationer AFS 2011:19(2014:43)

Läs mer

Trygghetens Hus, samverkan i Jämtlands län med medborgarna i fokus

Trygghetens Hus, samverkan i Jämtlands län med medborgarna i fokus Trygghetens Hus, samverkan i Jämtlands län med medborgarna i fokus Jämtland och Härjedalen en stor del av Sverige 126 000 invånare glest befolkat många små orter utspridda i länet befolkningen tredubblas

Läs mer

Bakgrund robusthet och reparationsberedskap

Bakgrund robusthet och reparationsberedskap RakEL Bakgrund robusthet och reparationsberedskap Målen för vår säkerhet! Prop. 2008/09:140 Målen för vår säkerhet är: att värna befolkningens liv och hälsa, att värna samhällets funktionalitet och att

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2)

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-11-02 Vår referens Pia Oredsson Birgersson Informationschef Pia.Oredsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Krisledningsplan

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys 2015-2018

Risk- och sårbarhetsanalys 2015-2018 Styrdokument 1 (14)2015-10-01 Fastställd: Kommunfullmäktige 2015-10-29 x Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentansvarig: Säkerhetssamnordnaren Reviderad: Dnr : 67561 Risk- och sårbarhetsanalys

Läs mer

... 9... 10... 11 ... 26... 27

... 9... 10... 11 ... 26... 27 ... 3... 4... 6... 7... 7... 8... 9... 10... 11... 11... 13... 14... 15... 16... 17... 26... 27... 28 2 Malmö stad strävar efter ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart Malmö - ett samhälle där

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt

Läs mer

Lednings- och styrdokument. SÄKERHET Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument. SÄKERHET Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument SÄKERHET Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 4 Inledning... 2 Omfattning... 2 Säkerhetsskydd... 2 Krishantering... 2 Personsäkerhet...

Läs mer

Helsingborgs brandförsvar. Svavelsyrautsläpp 2005-02-04 Kl. 04:30 Kemira Kemi AB Hli Helsingborg

Helsingborgs brandförsvar. Svavelsyrautsläpp 2005-02-04 Kl. 04:30 Kemira Kemi AB Hli Helsingborg Svavelsyrautsläpp 2005-02-04 Kl. 04:30 Kemira Kemi AB Hli Helsingborg Aktiviteter fredagen den 4 februari 2005 Tid: Händelse: 03:30 Vattenläckage upptäcks i kontrollrum 04:30 Svavelsyracisternen rämnade

Läs mer

Övertorneå Kommun. Risk-och sårbarhetsanalys

Övertorneå Kommun. Risk-och sårbarhetsanalys Övertorneå Kommun Risk-och sårbarhetsanalys 2011 Innehållsförteckning 1. Beskrivning av kommunen... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Redovisning av resultatet... 5 1.3 Geografi... 6 1.4 Näringsliv och Sysselsättning...

Läs mer

Välkommen till Krisberedskapsmyndighetens utbildningspaket Krishantering i kommuner och landsting

Välkommen till Krisberedskapsmyndighetens utbildningspaket Krishantering i kommuner och landsting Krishanteringssystemet Verksamhet Krisledning Stöd Övrigt Välkommen till Krisberedskapsmyndighetens utbildningspaket Krishantering i kommuner och landsting I dokumentet Instruktioner.pdf finns information

Läs mer

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap Steget före Landstingets krisberedskap Säkerhet & beredskap Text: Ing-Mari Johansson och Agneta Carlsson, Säkerhet/beredskap Produktion: GA Information Foto: Hans Runesson, Tomas Asp, Holmatro, IStockphoto,

Läs mer

Handlingsprogram 2015-2018

Handlingsprogram 2015-2018 Handlingsprogram 2015-2018 TRYGGHET OCH SÄKERHET I BORLÄNGE, FALUN, SÄTER OCH GAGNEF Innehåll 1. Brottsförebyggande arbete Samverkansavtal mellan kommun och polis 2. Skydd mot olyckor Brandförebyggande

Läs mer

Gränsräddningsrådet 12/5

Gränsräddningsrådet 12/5 Minnesanteckningar 1 (6) Beredskapsfunktionen Magnus Berg Direkt 010-2250540 magnus.w.berg@lansstyrelsen.se Gränsräddningsrådet 12/5 Minnesanteckningar Mötet inleds med en kortare presentation av deltagande

Läs mer

IT-verksamheten, organisation och styrning

IT-verksamheten, organisation och styrning IT-verksamheten, organisation och styrning KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 12 Innehåll 1. Inledning 1 2. Syfte 1 3. Metod 1 4. Sammanfattning 2 5. IT-verksamhet, organisation och ansvar 3 5.1.1

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys Karlstadsregionen

Risk- och sårbarhetsanalys Karlstadsregionen Risk- och sårbarhetsanalys Karlstadsregionen Varje kommun ska genomföra risk- och sårbarhetsanalyser i syfte att kommunen skall ha en god förmåga att hantera krissituationer. Detta följer av Lag (2006:544)

Läs mer

Socialstyrelsens risk- och sårbarhetsanalys 2014

Socialstyrelsens risk- och sårbarhetsanalys 2014 Socialstyrelsens risk- och sårbarhetsanalys 2014 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte använda texterna

Läs mer

2 (88) Rsa G län 2009. Datum 2009-11-09. Ärendenummer 451-4837-09

2 (88) Rsa G län 2009. Datum 2009-11-09. Ärendenummer 451-4837-09 2 (88) INNEHÅLL 1 Sammanfattning... 4 2 Övergripande bedömning... 7 2.1 Inledning... 7 2.2 Arbetssätt och historik... 7 2.3 Övergripande slutsatser... 9 3 Uppdrag och avgränsning... 11 3.1 Syfte med analysen...

Läs mer

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS UTIFRÅN LAG OM EXTRAORDINÄRA HÄNDELSE

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS UTIFRÅN LAG OM EXTRAORDINÄRA HÄNDELSE RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS UTIFRÅN LAG OM EXTRAORDINÄRA HÄNDELSE Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-11-16 Innehåll 1. Beskrivning av kommunen och dess geografiska område... 5 1.1. Ansvarsområde och uppgifter...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-05-22 16 Sida Ks Dnr Risk- och sårbarhetsanalys för Vingåkers kommun 2011 Arbetsutskottets beslut Förslag till kommunstyrelsen Upprättad risk-

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys Karlstads kommun 2011-2014

Risk- och sårbarhetsanalys Karlstads kommun 2011-2014 sid 1 (35) Risk- och sårbarhetsanalys Karlstads kommun 2011-2014 Dnr 570.2011.00350 Sammanställd av säkerhetsavdelningen, Räddningstjänsten Karlstadsregionen Postadress: Räddningstjänsten Karlstadsregionen,

Läs mer

REDOVISNING 2011 VA-VERKSAMHET

REDOVISNING 2011 VA-VERKSAMHET REDOVISNING 2011 VA-VERKSAMHET Antagen av kommunfullmäktige den 11 april 1 2012 Förvaltningsberättelse Den första januari 2007 trädde Lagen om allmänna vattentjänster i kraft (LAV 07). Lagen reglerar bland

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys samt inriktningsmål

Risk- och sårbarhetsanalys samt inriktningsmål Risk- och sårbarhetsanalys samt inriktningsmål 2004 2(7) RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS SAMT INRIKTNINGSMÅL FÖR SOCIALNÄMNDEN I TIBRO KOMMUN Inledning Socialnämnden har som uppdrag att på bästa sätt tillgodose

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

KRISINFORMATIONSPLAN. för Lycksele kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17

KRISINFORMATIONSPLAN. för Lycksele kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17 KRISINFORMATIONSPLAN för Lycksele kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17 Inledning Krisinformationsplanens giltighet och delar Planen gäller kommunledningens och förvaltningarnas/bolagens

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys 2015

Risk- och sårbarhetsanalys 2015 Risk- och sårbarhetsanalys 2015 Komplettering till risk- och sårbarhetsanalyser med början 2007 Innehållsförteckning Inledning... 4 1 Definitioner... 4 2 Övergripande beskrivning... 5 2.1 Örkelljunga kommun...

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Indikatorer för bedömning av landstingets generella krisberedskap Norrbottens läns landsting dnr 3520-16 Syftet med en bedömning av landstingets

Läs mer

Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna

Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna KUN 2007-11-08, p 14 1 (8) Konstenheten Handläggare: Göran Rosander Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna 1 Förslag till

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer