Antagen av kommunstyrelsen , 188 Risk- och sårbarhetsanalys

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Antagen av kommunstyrelsen 2011-09-27, 188 Risk- och sårbarhetsanalys 2011-2014"

Transkript

1 Antagen av kommunstyrelsen , 188 Risk- och sårbarhetsanalys

2 2 (16) Sammanfattning Syftet med en risk- och sårbarhetsanalys är att den ska bidra till att visa på riskbilden i samhället. Området har en stor bredd och hotbilden består av vardagsrisker för den enskilde individen till risker med potential att skada samhället i stort. Risk- och sårbarhetsanalysen kan verka som ett underlag för beslut i samhällsplaneringsfrågor och säkerhetshöjande åtgärder för att stärka individens trygghet och samhällets säkerhet. Ökad kunskap hos invånarna kan bidra till ökad förståelse. Avgränsningar i analysen är att kommunen i denna, första RSA enligt föreskriften*, valt att beskriva och beakta de oönskade händelser inom det geografiska området som kan leda till extraordinära händelser vilka skulle innebära svåra påfrestningar för samhällsviktiga verksamheterna i kommunal regi. Undantaget risken för översvämning. * Risk- och sårbarhetsanalys enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser, MSBFS 2010:6, för sådana RSA vilka avses i 2 kap. 1 lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap.

3 3 (16) Innehåll Inledning Övergripande beskrivning av kommunen Övergripande beskrivning av arbetsprocess och metod...5 2:1 Säkerhets- och Krissamordning...5 2:2 Skydd mot olyckor Övergripande beskrivning av identifierad samhällsviktig verksamhet inom kommunens geografiska område...7 3:1 Dricksvatten och avloppshantering...7 3:2 El- och fjärrvärmeförsörjning...7 3:3 Omsorgen om äldre...9 3:4 Räddningstjänst...9 3:5 Icke kommunala verksamheter Identifierade och värderade risker, sårbarheter samt kritiska beroenden inom kommunens geografiska område :1 Vardagshändelser :2 Stora olyckor :3 Kriser och Extraordinära händelser Övergripande beskrivning av särskilt viktiga resurser som kommunen kan disponera för att hantera extraordinära händelser Bedömning av förmågan i samhällsviktig verksamhet inom kommunens geografiska område att motstå och hantera identifierade risker som kan leda till en extraordinär händelse Bedömning av kommunens förmåga att motstå och hantera identifierade risker som kan leda till en extraordinär händelse Planerade och genomförda åtgärder samt en bedömning av behov av ytterligare åtgärder med anledning av risk- och sårbarhetsanalysens resultat :1 Dricksvatten och Avloppshantering :2 El- och fjärrvärmeförsörjning :3 Dammbrott fördämning vid sjön Halen :4 Oväder dess konsekvenser :5 Svår översvämning som följd av höga flöden i åarna :6 Större brand på äldreboende :7 Klimatpåverkan Klimatanpassning :8 Pandemi Större personalbortfall Termer och begrepp...16

4 4 (16) 1. Övergripande beskrivning av kommunen Olofströms kommun är en av fem kommuner i Blekinge län med ca invånare. Inom kommunens gränser finns över 200 sjöar och i tätorten möts tre åar. Utöver centralorten Olofström består kommunen av orterna Jämshög, Kyrkhult, Vilshult, Gränum och Hemsjö. Kommunen har ett stort skogs- kulturlandskap och i Olofström finns Blekinges största sjö, Halen. Olofström domineras av bil- och verkstadsindustrin genom Volvo Personbilar AB och dess underleverantörer. Orten har ett starkt teknik- och produktionskunnande.

5 5 (16) 2. Övergripande beskrivning av arbetsprocess och metod Räddningstjänsten Västra Blekinge arbetar med oönskade händelser längs hela skalan från vardagsolyckan, via räddningstjänstuppdrag till förberedelser inför kriser och extraordinära händelser i de tre medlemskommunerna. Hot- och riskskalan. De vanliga olyckorna inträffar oftare och med mindre konsekvens för samhället medan det omvända råder för extraordinära händelser. 2:1 Säkerhets- och Krissamordning Ansvaret att driva och samordna säkerhets- och krisberedskapsfrågorna har i kommunen ålagts Räddningstjänsten Västra Blekinge. Räddningstjänstförbundet har samma uppdrag i samtliga tre medlemskommuner. Årligen förankras verksamhetsplaner på förvaltnings- och bolagschefsnivå, styrgrupp för Säkerhets- och Krisberedskapsfrågor. Dessa planer pekar på prioriterade frågor inom respektive område under året. Verksamhetsplanerna beslutas politiskt av räddningstjänstens direktion. Arbetet med säkerhets- och beredskapsfrågor bedrivs i en arbetsgrupp, SäKris, vilken består av representanter från olika kommunala verksamheter och bolag. Representanterna har utsetts av förvaltnings- och bolagschefer och har en övergripande kunskap om samt engagemang och insikt i sina respektive verksamhetsområde. Arbetsgruppen arbetar vidare utifrån identifierade risker med att beskriva eventuella konsekvenser för de samhällsviktiga verksamheterna. Styrgruppen för SäKris har genomfört en grovanalys för att inventera riskbilden i Olofströms kommun utifrån vad man anser skulle kunna bli en extraordinär händelse i kommunen. Att göra denna inventering i samlad grupp ger en insikt om problemställningar och beroenden som kanske inte är uppenbara för den enskilda verksamheten. Processen har inspirerats av ROSA, ett arbetssätt utvecklat av Länsstyrelsen i Kronoberg och Växjö kommun i samarbete med tidigare Krisberedskapsmyndigheten.

6 6 (16) 2:2 Skydd mot olyckor Räddningstjänsten upprättar utifrån Lag om skydd om olyckor, LSO ett handlingsprogram för förebyggande åtgärder och räddningstjänst. Handlingsprogram tas fram varje ny mandatperiod och beslutas av direktionen. Underlag är bl.a. de kommunala riskanalyserna och tillgänglig statistik från räddningsinsatser. För att uppnå bästa resultat för kommuninvånarnas trygghet och säkerhet, integreras den skadeförebyggande verksamheten med den skadeavhjälpande. Integrationen innebär också att kunskap överförs från operativ räddningstjänst till den förebyggande och tvärtom. Erfarenheter från bränder och andra oönskade händelser kan omedelbart överföras till kommuninvånaren via tillsyner, utbildningar och andra verksamheter t.ex. stöd till särskilda grupper eller stöd till medlemskommunernas sociala område. Det förebyggande arbetet kan indelas i stöd till kommunerna i bygglovsärenden, utbildning, rådgivning till allmänhet och företag, tillsyn över sotningsverksamheten samt övrig olycksförebyggande verksamhet. Räddningstjänsten är även myndighet med avseende på lagen om skydd mot olyckor och lagen om brandfarliga och explosiva varor och har därmed tillsynsansvaret över dessa lagar.

7 7 (16) 3. Övergripande beskrivning av identifierad samhällsviktig verksamhet inom kommunens geografiska område Förutom nedan beskrivna verksamheter har kommunen identifierat kommunal ledningsförmåga och information som viktiga delar under en kris. Dessa finns beskrivna i Krisledningsplan och Kommunikationsplan för Olofströms kommun vid extraordinär händelse, vilka är färdiga för beslut. 3:1 Dricksvatten och avloppshantering Att kunna leverera ett rent och säkert dricksvatten till både enskilda och näringsliv är av yttersta vikt för att inte orsaka stora störningar och påfrestningar i samhället på längre sikt. Affärsområdet Miljö och Vatten inom Olofströms Kraft AB (OKAB) ansvarar för den kommunala vatten- och avloppsverksamheten. OKAB är ett av Olofströms kommun helägt bolag. OKAB driver och underhåller vatten- och avloppsanläggningar samt rörledningsnätet. Kunderna har Olofströms Kraft som direkt kontakt i alla dessa frågor. Dygnet runt, året runt finns beredskapspersonal tillgänglig för snabb första insats om något skulle inträffa. Kommunens dricksvatten produceras i två vattenverk där Olofströms vattenverk är störst. OKAB har tre råvattentäkter, ytvatten från sjön Halen och grundvatten från Lilla Holje och Hemsjö. Ytvatten och grundvatten blandas kontinuerligt i vattenverket Olofström och renas levererades 1,13 miljoner kubikmeter vatten. Avloppsvattnet i kommunen leds i huvudsak till Jämshögs avloppsreningsverk. 3:2 El- och fjärrvärmeförsörjning En beroendeanalys visar att el är något de flesta verksamheter är beroende av för att utföra sina uppdrag på ett säkert och effektivt sätt. Inom Olofströms geografiska område är elleverantören det kommunala bolaget Olofströms Kraft AB (OKAB). OKAB arbetar med att driftsäkra elnätet till Detta innebär att större delen av ledningsnätet ska vara nedgrävt och 50 kilovoltsledningarna trädsäkrade, allt för att minska elavbrotten. OKAB ansvarar även för produktion och distribution av fjärrvärme inom kommunen via ett eget biobränslebaserat fjärrvärmeverk. Anläggningen är dimensionerad för en årsproduktion av ca 50 GWh värmeenergi. Fjärrvärmenätet finns etablerat i stora delar av Olofström och Jämshögs tätorter. OKAB har personal i beredskap för snabbt ingripande om något oväntat skulle inträffa.

8 8 (16) OKABs ledningsnät sträcker sig även utanför kommunen.

9 9 (16) 3:3 Omsorgen om äldre Socialförvaltningen erbjuder stöd, service och omvårdnad till de som behöver det för att klara sin vardag. Målsättningen för de äldre är att man så långt det är möjligt skall ges möjlighet att bo kvar hemma. När det inte längre är möjligt erbjuder kommunen boenden i Olofström, Jämshög och Kyrkhult. Inom kommunen finns totalt sex särskilda boenden. All verksamhet som bedrivs inom socialförvaltningen anses dock inte vara samhällsviktig verksamhet vid en kris eller extraordinär händelse. Identifierad som samhällsviktig verksamhet är framförallt äldreomsorgen med sina särskilda boenden och hemtjänsten. Hemtjänstens verksamhet bedrivs inom hela det geografiska området. De funktioner som absolut måste fungera identifierades bl. a. i samband med pandemiplaneringen, såsom vårdkunnig personal, mat, medicin och hygien. 3:4 Räddningstjänst Räddningstjäningstjänsten Västra Blekinge är ett kommunalförbund. Medlemmarna i förbundet är Olofströms, Sölvesborgs och Karlshamns kommuner. Räddningstjänsten arbetar med frågor som berör såväl före, under som efter en inträffad oönskad händelse. Som samhällsviktig verksamhet, under en begränsad tid, betraktas endast den operativa utryckande verksamheten. Den utryckande totala styrkan består av ca 160 personer. Utryckande enheter med deltidsbemanning finns på stationerna Olofström, Sölvesborg, Mjällby, Svängsta och Karlshamn. På stationen i Karlshamn finns även utryckande bemanning på heltid. Hela verksamheten är en viktig resurs vad gäller personal och materiel vid oönskade händelser. 3:5 Icke kommunala verksamheter Förutom ovan nämnda kommunala ansvarsområden finns naturligtvis andra. Vissa verksamheter inom det geografiska området är svåra att hantera som enskild kommun. Inom kommunen finns livsmedels- och drivmedelshandel vilken är beroende av transporter (väg 121). Telekommunikation är en mycket viktig funktion som idag är komplex och inte överblickbar för en enskild kommun. Att betalningssystemen fungerar är av yttersta vikt för både livsmedelsförsäljning och bankverksamheter. Sjukvård finns inom kommunen i form av vårdcentraler och privata läkarstationer.

10 10 (16) 4. Identifierade och värderade risker, sårbarheter samt kritiska beroenden inom kommunens geografiska område. Inventering och identifiering av risker och oönskade händelser sker kontinuerligt. De händelser vilka inträffar ofta, vardagshändelser, hanteras ofta direkt och nya rutiner upprättas för att det inte skall inträffa igen i en ständigt pågående process. Andra händelser ses som mer osannolika varför man inte tar med dem i det dagliga riskarbetet. För dessa behövs ett större perspektiv och systematiskt arbete med att förebygga, identifiera sårbarheter och utarbeta rutiner för hur man skulle kunna hantera händelsen, om eller när den händer och leder till räddningsinsats eller extraordinär händelse.. Beroendeanalyser visar på att flertalet verksamheter är kritiskt beroende av vatten, el och värmeförsörjning. Här redogörs för de olika riskidentifieringarna som finns i kommunen. 4:1 Vardagshändelser Oönskade händelser i vardagen kan i flera fall vara yttringar på större problem vilka i förlängningen kan leda till samhällsföreteelser. Att identifiera, förebygga och hantera dessa yttringar i ett tidigt skede är alltid att föredra. Utanförskap kan bero på flera olika orsaker såsom drogberoende, rörelsenedsättning, språksvårigheter, ensamhet eller sjukdom. Statistik visar att individer som lever i ett utanförskap är överrepresenterade i olyckor och exempelvis dödsbränder. Kommunen kommer under 2011 inventera sina äldreboenden med avseende på brandsäkerhet och utarbeta förslag på hur det kan förbättras. Drunkning och suicid (självmord) är områden som pekats ut som intressanta att arbeta vidare med då nationell statistik visar på ett tilltagande problem. Identifierade oönskade vardagshändelser som påverkar samhället: Socialt utanförskap Olyckor i boende för äldre med funktionsnedsättning, exempelvis brand Drunkning Suicid

11 11 (16) 4:2 Stora olyckor Den kommunala riskanalysen (rev.2007) omfattar olyckor som på förhand kan bindas geografiskt och som kan komma att drabba tredje man. I riskanalysen finns de verksamheter vilka klassas som anläggningar med farlig verksamhet, enligt 2 kap. 4 i Lag om skydd om olyckor. Analysen omfattar även gasollager, bensinstationer, förvaring av explosiva varor, transporter av farligt gods, gasledningar, översvämningsområden samt ras- och skredområden. Några risker bedöms mer troligt kunna påverka samhället och invånarna vid en större händelse. Identifierade fysiska risker vilka kan föranleda stora olyckor inom kommunen: Översvämning som följd av höga flöden i åarna Brott vid fördämning vid sjön Halen 4:3 Kriser och Extraordinära händelser En grov inventering har gjorts med utgångspunkt i Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH). Representanter för kommunala verksamheter och bolag har listat oönskade händelser vilka man anser kunna påverka den egna eller andras verksamheter. De oönskade händelserna har värderats och placerats i en riskmatris med kvalitativ rankingskala. Det innebär att det går att se om ett specifikt riskscenario bedöms förekomma oftare än ett annat och om konsekvenserna bedöms som värre. Identifierade oönskade händelser med konsekvenser vilka skulle innebära en stor påfrestning för kommunen: Otjänligt dricksvatten Längre strömavbrott Damm- fördämningsbrott i sjön Halen Oväder dess konsekvenser Svår översvämning som följd av höga flöden i åarna Större brand på äldreboende Klimatpåverkan Pandemi

12 12 (16) 5. Övergripande beskrivning av särskilt viktiga resurser som kommunen kan disponera för att hantera extraordinära händelser Inom länet finns ett regionalt råd, K-sam, ett nätverk för kontakter inom näringsliv och central, regional och lokala verksamheter. Detta råd möjliggör kortare kontaktvägar och närhet till ytterligare resurser. Kommunen är tillsammans med Sölvesborgs och Karlshamns kommuner medlemmar i Räddningstjänsten Västra Blekinge. Förbundets resurser kan användas inom alla kommunerna beroende av händelse. Via förbundet finns möjlighet att även använda nationella resurser via MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för exempelvis översvämningar, kemikalieolyckor och skogsbränder. Mindre mobila reservelverk finns att tillgå via räddningstjänsten för att upprätthålla värmeförsörjningen på utpekande äldreboenden vid händelse av ett längre elbortfall. Rutiner för elverken finns upprättade och inkopplingar förberedda. I kommunen finns en aktiv FRG, frivillig resursgrupp, som har uppdrag att bland annat öppna upp och bemanna förutbestämda trygghetspunkter, på uppdrag av kommunchefen. 6. Bedömning av förmågan i samhällsviktig verksamhet inom kommunens geografiska område att motstå och hantera identifierade risker som kan leda till en extraordinär händelse Av de identifierade oönskade händelserna, i avsnitt 4:1-3, finns ett antal vilka kan leda till en extraordinär händelse och innebära en stor påfrestning för de identifierade samhällsviktiga verksamheterna, som presenterades i avsnitt 3. Den samlade förmågan inom, de kommunala, identifierade samhällsviktiga verksamheterna bedöms som i huvudsak god, men med vissa brister (2*). De åtgärder som vidtagits hanterar främst de akuta delarna/behoven och inte hela verksamheter. Bristerna är ofta resursfrågor vad gäller uthållighet och personberoenden inom vissa kompetensområden. En bedömning av förmågan av icke kommunal samhällsviktig verksamhet har inte kunnat göras.

13 13 (16) 7. Bedömning av kommunens förmåga att motstå och hantera identifierade risker som kan leda till en extraordinär händelse Att hantera stora händelser som drabbar stora delar av eller hela kommunen innebär en stor påfrestning för kommunens resurser. Krishanteringsförmågan vid en extraordinärhändelse består av flera delar. Inom flera delar är kommunens förmåga god. En sammantagen bedömning av kommunens krishanteringsförmåga blir den i huvudsak god, men med vissa brister (2*). Bristerna kan främst identifieras som uthållighet och resursbrist. Exempelvis skulle ett stort brott på fördämning vid sjön Halen innebära en komplex situation och involvera flera kommuner, stora företag, räddningstjänster och länsstyrelser. Förmågan till samverkan och ledning inom regionen behöver utvecklas för händelser som drabbar flera kommuner. Projekt inom länet pågår. * Bedömningsnivåer 1 Förmågan är god 2 Förmågan är i huvudsak god, men har vissa brister 3 Det finns en viss förmåga, men den är bristfällig 4 Det finns ingen eller mycket bristfällig förmåga 8. Planerade och genomförda åtgärder samt en bedömning av behov av ytterligare åtgärder med anledning av risk- och sårbarhetsanalysens resultat Kommunen har under 2011 slutfört arbetet med en ny Krisledningsplan vilken bygger på ansvars-, närhets- och likhetsprincipen. Planen är utformad för att kunna användas även vid större händelser, inte enbart extraordinära, inom kommunen. Information är en viktig del av krishanteringen i en kommun varför även en kommunikationsplan Kommunikationsplan Olofströms kommun vid extraordinär händelse har tagits fram. 8:1 Dricksvatten och Avloppshantering En förorening av vattentäkten sjön Halen, med konsekvensen otjänligt dricksvatten, har identifierats som en risk. Reservvattentäkten, vilken även används i den kontinuerliga produktionen av dricksvatten, som är grundvatten skulle då användas. Möjliga orsaker till förorening: Olycka med farligt gods på vägen väster om sjön Mikrobiologisk påverkan från djurhållning alternativt enskilda avlopp runt sjön Motorhaveri/oljeutsläpp från båt på sjön Åtgärderna och konsekvenserna för samhället blir likartade, otjänligt vatten, om det förorenade vattnet har passerat vattenverket. Handlingsplaner för detta finns upprättade. Ett längre elavbrott skulle också få konsekvenser för distributionen av dricksvatten. Reservkraft finns för att säkra produktion och distribution. Om endast reservvattentäkten används under en längre tid kan det uppstå brist på tillgången på vatten. Åtgärdsplan för hur detta ska hanteras finns upprättad. Avloppsnätet är uppbyggt med att antal pumpstationer för att transportera avlopp till reningsverket i Jämshög. Dessa är i dagsläget inte försedda med dedikerad reservkraft

14 14 (16) varför hanteringen av avlopp inte kommer att fungera som normalt under ett långvarigt elavbrott. Livsmedelsverket har utfärdat föreskrifter (SLVFS 2008:13) om åtgärder mot sabotage och annan skadegörelse riktad mot dricksvattenanläggningar. Dessa omfattar vattenverk som försörjer fler än 2000 personer med dricksvatten och innebär främst att man ser över lås, larm och andra möjligheter för att skydda verksamheten ytterligare. Olofströms Kraft AB har under 2011 arbetat med ett projekt för säkerhetshöjande åtgärder såsom kameraövervakning av vattenverk och reservoarer och bl. a. nya lås. 8:2 El- och fjärrvärmeförsörjning Ett längre bortfall av el och fjärrvärme. Flertalet samhällsverksamheter är beroende av att ha tillgång till el för att kunna fungera. Ett avbrott uppfattas av många aktörer som det mest allvarliga som kan drabba dess verksamhet. Stormarna Gudrun och Per har visat att luftburna lokala distributionsnät är mest känsliga. Det lokala elbolaget Oloftströms Kraft AB, OKAB, är nätägare i hela kommunen, 7600 kunder. OKAB gräver kontinuerligt ner markkabel med målet att 2012 ha ett driftsäkert elnät vilket innebär att större delen av ledningsnätet ska vara nergrävt och att 50 kilovoltsledningarna ska trädsäkras. Allt för ett skapa ett robustare nät. Ett längre strömavbrott skulle kunna uppstå på grund av ett tekniskt fel i infrastrukturen, oväder eller exempelvis vid en nationell brist på el. Elbolagen anser det troligt att el kommer att vara tillgänglig enligt principen roterande frånkoppling eller att det nya systemet Styrel, styrning av el till prioriterade användare vid bristsituationer. Inom Styrel har kommunen prioriterat och listat de objekt vilka man anser vara samhällsviktiga och i behov av el för att säkerställa liv & hälsa och samhällets funktionalitet. Elbolagen har utifrån de tekniska förutsättningarna listat de linjer på vilka de prioriterade samhällsviktiga verksamheterna ligger. Olofströms Kraft AB har reservkraftsförsörjning på sin fastighet varifrån man leder verksamheter. Man har en utsedd krisledningsorganisation. Rutiner som saknas är hur ett beslut från Svenska Kraftnät att Styrel ska verkställas likväl som problematiken som kan uppstå med återvändande last. Detta kommer att tas fram under projektet Styrel senare del OKAB är även leverantör av fjärrvärme. Lokalproducerat flis och skogsavfall eldas i det helt biobränslebaserade fjärrvärmeverket. Reservkraft finns. Dock kvarstår det faktum att alla fjärrvärmeanvändare, för att kunna värma sina egna fastigheter behöver egen reservkraft för sin cirkulationspump in till huset. Fjärrvärmekunderna bör göras uppmärksamma på detta. På särskilda boenden har detta åtgärdats genom att upprätta en rutin om utplacering av mobila reservelverk för strömförsörjning till cirkulationspumpen, för att förhindra att boende behöver evakueras till följd av utkylda lokaler, i de fall avbrottet skulle bli långvarigt. 8:3 Dammbrott fördämning vid sjön Halen Konsekvenserna av ett dammbrott har inte utretts helt. 8:4 Oväder dess konsekvenser Erfarenheter från stormarna Gudrun och Per visar på hur sårbart samhället kan vara. SMHI utfärdar vädervarningar i tre olika klasser. Klass 2 och 3 innebär prognosen fara alt. stor fara för allmänhet, stora alt. mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. När dessa varningar, klass 2 eller 3, kommer sänder räddningstjänsten en information till utvalda personer inom kommunen om att vädervarning har utfärdats av SMHI. Detta för att man ska ha möjlighet att ta i bruk de rutiner som finns upprättade och att vara förbered på att något är på gång.. Inom räddningstjänsten finns exempelvis extra resurser upprättade efter tidigare häftiga regn och skyfall i form av materiel ex. pumpar.

15 15 (16) 8:5 Svår översvämning som följd av höga flöden i åarna De båda åarna Vilshultsån och Snöfflebodaån sammanstrålar i Holjeån. Vid tidigare vid höga vattenflöden detta påverkat att antal fastigheter i centrala Olofström. Både Vilshultsån och Snöfflebodaån är oreglerade medan Holjeån är reglerad. Regleringen sker med dammluckor vid sjön Halen. Regleringen sköts av Volvo Personvagnar där högsta och lägsta flöde styrs av en vattendom. Industriområdet med Volvo Personbilar har ett utsatt läge med stor och viktigt verksamhet i lågt liggande lokaler. Arbetsgrupper bestående av länsstyrelser, kommuner, räddningstjänster och Volvo Personvagnar har bildats och arbetar både på hur man ska lösa problemet om det uppstår ett akutskede och hur man på längre sikt 5-10 år kan undanröja problemet. En permanent lösning, en kanal av någon form, på problemet bör sökas. 8:6 Större brand på äldreboende Särskilt ansvar har kommunen för de personerna inom omsorgen på s.k. särskilda boenden. Funktionsnedsättningar kan medföra att man både har svårt att avvärja ett tillbud eller ta sig ut själv vid en större brand. Under 2010 har kommunens samtliga boenden besökts och inventerats bl. a. med avseende på boendes förmåga att utrymma, boendets utformning, brandskydd och bemanning. Alla boenden uppfyller idag kraven på brandskydd enligt gällande lagstiftning men kommunen har en högre ambitionsnivå, vilken man genom detta kommer att arbeta efter. En mer ingående utredning och förslag på förbättringar genom ombyggnation eller installationer kommer att göras under 2011 på de 3 boenden vilka man anset ha sämst status och förutsättningar. Förbättringar och investeringar bör budgeteras. 8:7 Klimatpåverkan Klimatanpassning Framtida konsekvenser beror på hur väl vi anpassar vårt samhälle för det förväntade. Högre temperaturer, ökad nederbörd och stigande havsnivå. Samhället idag är inte rustat för stora variationer i klimatet. Länsstyrelsen har startat ett arbete för att finna en gemensam bild av hur länet kommer att påverkas på sikt. För kommunen återstår arbete att, utifrån resultatet, utarbeta en åtgärdsplan för klimatanpassning. 8:8 Pandemi Större personalbortfall 2007 upprättade kommunen en pandemiplan, på uppdrag av Länsstyrelsen, där man bl. a. tar upp problematiken som uppstår vid ett större personalbortfall. Under arbetet med denna planen identifierades samhällsviktig verksamhet och beroenden och vad som måste fungera. Detta har varit till stor nytta i fortsatt krisberedskapsarbete. Vid utbrottet av AH1N1, senare kallad Svininfluensan, 2009 var denna plan grunden att arbeta vidare ifrån.

16 16 (16) 9. Termer och begrepp Riskanalys Systematisk identifiering och analys av risker inom kommunens geografiska område. En bedömning av sannolikheter och konsekvenser som belyser hur troligt det är att en viss oönskad händelse inträffar och hur ofta. Samt en beskrivning av dess konsekvenser vilka ofta är negativa. Sårbarhet Oförmågan att stå emot (förhindra) och/eller hantera en oönskad händelse. Förmåga Här avses krishanteringsförmåga och förmåga i samhällsviktig verksamhet att motstå allvarliga störningar. Med krishanteringsförmåga avses att det inom verksamhets- eller ansvarsområdet ska finnas en förmåga att vid allvarliga störningar leda den egna verksamheten, fatta beslut inom eget verksamhets- eller ansvarsområde, sprida snabb, korrekt och tillförlitlig information och vid behov kunna samverka med andra aktörer. Samhällsviktig verksamhet Det är två egenskaper som kännetecknar en samhällsviktig verksamhet. Det är verksamheter som måste fungera för att vi inte ska hamna i allvarliga kriser, dels de som ska hantera kriser när de väl inträffar. Extraordinär händelse Med extraordinär händelse avses en sådan händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och kräver skyndsamma insatser av en kommun eller ett landsting. Kritiska beroenden Beroenden som är avgörande för att samhällsviktiga verksamheter ska kunna fungera. Sådana beroenden karaktäriseras av att ett bortfall eller en störning i levererande verksamheter relativt omgående leder till sådana funktionsnedsättningar som kan få till följd att en allvarlig kris inträffar. Den drabbade verksamheten kännetecknas av att den saknar uthållighet, redundans och möjlighet att ersätta eller fungera utan den resurs som fallit bort. ROSA Ett arbetssätt för risk- och sårbarhetsanalyser med fokus på processen för genomförandet i en kommun.

Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun

Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun risk- och sårbarhetsanalys Sid 1 (12) Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun Innehållsförteckning 1. Förord...2 2. Samhällsviktig verksamhet...3 3. Extraordinära händelser inom kommunen...6 4. Sårbarheter

Läs mer

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB Lagen om extraordinära händelser Helen Kasström, MSB Vad är en extraordinär händelse i fredstid? Enligt lagens definition: En händelse som avviker från det normala Innebär en allvarlig störning eller risk

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys

Risk- och sårbarhetsanalys Risk- och sårbarhetsanalys Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31 62 sidan 1 av 15 Innehållsförteckning Allmänt... 2 Vara kommun... 3 Arbetsprocess och metod... 4 Samhällsviktig verksamhet... 5 Risker,

Läs mer

Öckerö kommun. Risk- och sårbarhetsanalys 2014. Målet med krisberedskap

Öckerö kommun. Risk- och sårbarhetsanalys 2014. Målet med krisberedskap Öckerö kommun Risk- och sårbarhetsanalys 2014 Målet med krisberedskap Målet för det svenska samhällets gemensamma säkerhet är att skydda befolkningens liv och hälsa samt samhällets funktionaliteter, men

Läs mer

Handlingsprogram 2015-2018

Handlingsprogram 2015-2018 Handlingsprogram 2015-2018 TRYGGHET OCH SÄKERHET I BORLÄNGE, FALUN, SÄTER OCH GAGNEF Innehåll 1. Brottsförebyggande arbete Samverkansavtal mellan kommun och polis 2. Skydd mot olyckor Brandförebyggande

Läs mer

VÅRT ARBETE MED RSA OCH BEROENDEANALYS

VÅRT ARBETE MED RSA OCH BEROENDEANALYS VÅRT ARBETE MED RSA OCH BEROENDEANALYS AGENDA Om Kronoberg RSA-arbetet i länet Goda exempel RSA 2012-2013 Upplägg och innehåll Kartläggning av samhällsviktiga verksamheter och beroenden Framtida RSA OM

Läs mer

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5)

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS FÖR MARKS KOMMUN Underlag för att skapa en trygg och säker kommun 1. Sammanfattning Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) Arbetet med kommunens risk- och sårbarhetsanalys har bedrivits

Läs mer

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Regionala enheten för Kris- och katastrofberedskap 2008-12-11 LS 0801-0055 Bilaga 2 Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Läs mer

Krisledningsplan 2011 2014

Krisledningsplan 2011 2014 Burlövs kommun Kommunfullmäktige Krisledningsplan 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19, 144 1. Händelse! 2. SOS 4. Larmfunktionen återkopplar beslut om åtgärd till SOS Räddningstjänst, Lst,

Läs mer

... 9... 10... 11 ... 26... 27

... 9... 10... 11 ... 26... 27 ... 3... 4... 6... 7... 7... 8... 9... 10... 11... 11... 13... 14... 15... 16... 17... 26... 27... 28 2 Malmö stad strävar efter ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart Malmö - ett samhälle där

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys (RSA) med åtgärdsplan för mandatperioden 2015-2018

Risk- och sårbarhetsanalys (RSA) med åtgärdsplan för mandatperioden 2015-2018 Sid 1(38) Risk- och sårbarhetsanalys (RSA) med åtgärdsplan för mandatperioden 2015-2018 Kils kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-08-27 Sammanställd av säkerhetsavdelningen Karlstadsregionens räddningstjänstförbund

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Innehållsförteckning Inledning Syfte Mål Genomförande Organisation och ansvar Riskhanteringsgrupp Säkerhetssamordnaren

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 170.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 170.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 170.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1997-05-26 53 1997-05-27 1997/236-171 Kf 2012-06-25 120 2012-06-26 2011/906 HANDLINGSPROGRAM FÖR SAMHÄLLSINRIKTAT

Läs mer

För en säkrare och tryggare kommun! Handlingsprogram enligt Lagen om Skydd mot Olyckor samt Styrdokument för Kommunens Krisberedskap

För en säkrare och tryggare kommun! Handlingsprogram enligt Lagen om Skydd mot Olyckor samt Styrdokument för Kommunens Krisberedskap För en säkrare och tryggare kommun! Handlingsprogram enligt Lagen om Skydd mot Olyckor samt Styrdokument för Kommunens Krisberedskap Antaget av Kommunfullmäktige 2016-01-DD 1 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet P 1 Det här vill Civilförsvarsförbundet: Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet I Inledning Inför uppbyggnaden av ett nytt

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2015:58 Infördes i författningssamlingen den 22 december 2015 Handlingsplan för skydd mot olyckor Kommunfullmäktige beslutade 15

Läs mer

Krisberedskapsplan 2015-2018

Krisberedskapsplan 2015-2018 Krisberedskapsplan 2015-2018 PLAN 2 (16) Innehållsförteckning Håbo kommun... 1 Innehållsförteckning... 2 Förord... 3 1. Åtgärdsplan för mandatperioden 2015-2018... 4 Sammanfattning... 4 1.1 Ny krisledningsorganisation...

Läs mer

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun.

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Kapitel 1 Inledning Bestämmelserna i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) föreskriver i sin första paragraf att denna lag syftar till att i

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys 2013-2015

Risk- och sårbarhetsanalys 2013-2015 Titel: Risk- och sårbarhetsanalys 013-015 1 (15) Typ: Plan Giltighetstid: 013 015 Version: 1.0 Fastställd: KF 013-11-13, 138 Uppdateras: 015 Risk- och sårbarhetsanalys 013-015 Innehållsförteckning 0. Bakgrund

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämndens risk- och sårbarhetsanalys 2014

Miljö- och byggnadsnämndens risk- och sårbarhetsanalys 2014 Miljö- och byggnadsnämndens risk- och sårbarhetsanalys 2014 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund och lagkrav... 3 Syfte och mål... 3 Metod... 3 Nämndens prioriterade åtaganden... 4 Nämndens kritiska

Läs mer

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst Lagar: Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst Lag (2006:554) om kommuners och landstings åtgärder inför och extra ordinära händelseri fredstid och beredskap / LEH

Läs mer

Vad är en översvämning?

Vad är en översvämning? ÖVERSVÄMNING Vad är en översvämning? Med översvämning menas att vatten täcker ytor utanför den normala gränsen för sjö, vattendrag eller hav. Översvämning kan dels ske utmed vattendrag, men också drabba

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22

Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22 Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 2015-06-22 1 Västra Götalandsregionens samlade redovisning utifrån MSBFS 2015:4 Förord I lagen om kommuners och landstings åtgärder inför

Läs mer

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS (RSA) Grums kommun 2015-2018

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS (RSA) Grums kommun 2015-2018 RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS (RSA) Grums kommun 2015-2018 Sammanställd av säkerhetsavdelningen på Räddningstjänsten Karlstadsregionen med diarienummer 220.2015.00350. Fastställd av kommunfullmäktige i Grums

Läs mer

Generaldirektör. Överdirektör. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap. Karlstad. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering

Generaldirektör. Överdirektör. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap. Karlstad. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering Internrevisionen Generaldirektör Överdirektör Kommunikationsdirektör Ekonomi- och planeringsdirektör HR-direktör Chefsjurist verksamhetsstöd Service- och säkerhetsenheten Rättsenheten Ekonomienheten Personalenheten

Läs mer

Central krisledningsplan för Örebro kommun

Central krisledningsplan för Örebro kommun 2013-12-17 Ks 953/2013 Central krisledningsplan för Örebro kommun Handlingsplan för organisation och ledning vid kriser, extraordinära händelser och höjd beredskap Innehållsförteckning Inledning...3 Uppdrag...3

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM RÄDDNINGSTJÄNST

HANDLINGSPROGRAM RÄDDNINGSTJÄNST HANDLINGSPROGRAM RÄDDNINGSTJÄNST Enligt lagen om skydd mot olyckor Västra Mälardalens räddningstjänstförbund Köping Arboga - Kungsör Antagen av direktionen: 2005-08 - 22 1 Handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet

Läs mer

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS Foto: BoSC Genom att göra riskerna synliga och vidta åtgärder för att förebygga olyckor, tas ett avgörande steg mot ett motståndskraftigt samhälle. Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys. Falkenbergs kommun 2011

Risk- och sårbarhetsanalys. Falkenbergs kommun 2011 Risk- och sårbarhetsanalys Falkenbergs kommun 2011 1 Innehållsförteckning 1. 1 Falkenbergs kommun 6 1.1 Falkenbergs kommuns riskbild 2011 6 2. 2 Analysmetod 8 3. 3 Samhällsviktig verksamhet 9 Definition

Läs mer

Inriktningsplan för åren 2016 2018 (3 år)

Inriktningsplan för åren 2016 2018 (3 år) Inriktningsplan för åren 2016 2018 (3 år) Utgångspunkter Antagen av förbundsstämman den 11 oktober 2015. Medborgarnas och därmed samhällets behov av säkerhet och trygghet är grunden för Civilförsvarsförbundets

Läs mer

PLAN KRISER 2012-08-31

PLAN KRISER 2012-08-31 PLAN FÖR HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, STORA OLYCKOR OCH ANDRA KRISER 2012-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 KOMMUNORGANISATION... 3 RISKER OCH SÅRBARHETER I KOMMUNEN... 4 INFORMATIONSBEREDSKAP...

Läs mer

DET LIVSVIKTIGA VATTNET STRATEGI FÖR EN LÅNGSIKTIG OCH HÅLLBAR VA FÖRSÖRJNING FASTSTÄLLD AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-10-07

DET LIVSVIKTIGA VATTNET STRATEGI FÖR EN LÅNGSIKTIG OCH HÅLLBAR VA FÖRSÖRJNING FASTSTÄLLD AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-10-07 DET LIVSVIKTIGA VATTNET STRATEGI FÖR EN LÅNGSIKTIG OCH HÅLLBAR VA FÖRSÖRJNING FASTSTÄLLD AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-10-07 INNEHÅLLSFÖRTECKNING DET LIVSVIKTIGA VATTNET 3 Bakgrund Syfte och mål VA försörjning

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Bakgrund Kommunfullmäktige i Karlskrona och Ronneby kommun har fattat beslut om handlingsprogram för förebyggande åtgärder till

Läs mer

Krishanteringsprogram

Krishanteringsprogram 1 [13] 2015-05-13 Krishanteringsprogram Botkyrka kommuns program för hantering av allvarliga händelser, extraordinära händelser, höjd beredskap och pandemier. Dokumenttyp: Styrdokument Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

KROKOMS KOMMUN. VATTENSKYDDSOMRÅDE Häggsjövik POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN. VATTENSKYDDSOMRÅDE Häggsjövik POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE Häggsjövik POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2013-02-15 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE

HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE Enligt lagen om skydd mot olyckor Västra Mälardalens räddningstjänstförbund Köping Arboga Kungsör Antagen av direktionen 2005-12 -16 1 Handlingsprogram för förebyggande verksamhet

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys. Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-06

Risk- och sårbarhetsanalys. Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-06 Risk- och sårbarhetsanalys Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-06 Innehåll 1. Inledning... 4 Metod... 4 Avgränsningar... 5 2. Kommunbeskrivning... 5 Kommunens organisation... 6 Krisledningsorganisation...

Läs mer

Foto: Kristianstads kommun och MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Foto: Kristianstads kommun och MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Handlingsplanen är framtagen av Räddningstjänsten i Kristianstads kommun Handlingsplanen fastställs av Kommunfullmäktige 15 mars 2016. Foto: Kristianstads kommun och MSB Myndigheten för samhällsskydd och

Läs mer

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS 2011

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS 2011 RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS 2011 KS 2011-08-29, 134 Innehåll Förord 1. Övergripande beskrivning av kommunen 2. Övergripande beskrivning av arbetsprocess och metod 3. Övergripande beskrivning av identifierad

Läs mer

Region Jämtland Härjedalens risk- och sårbarhetsanalys 2015. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Region Jämtland Härjedalens risk- och sårbarhetsanalys 2015. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Region Jämtland Härjedalens risk- och Version: 1 Beslutsinstans: Regionstyrelsen 2(17) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2015-09-29 Nyutgåva Regionstyrelsen 3(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kylesten Anders Hagström Ingela Asp Hanna Datum 2015-04-16 Diarienummer KSN-2015-0305 Kommunstyrelsen Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering

Läs mer

Oxelösunds kommuns arbete med risk- o sårbarhetsanalyser, enligt föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSBFS 2010:6

Oxelösunds kommuns arbete med risk- o sårbarhetsanalyser, enligt föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSBFS 2010:6 ROS 11/77:1 1 (10) Oxelösunds kommuns arbete med risk- o sårbarhetsanalyser, enligt föreskrift om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser MSBFS 2010:6 Denna redogörelse ska ses som en sammanställning

Läs mer

SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Katastrofmedicinsk beredskap. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Katastrofmedicinsk beredskap. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd Katastrofmedicinsk beredskap Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter och

Läs mer

1 Inledning. Syftet med kommunens säkerhetsarbete är

1 Inledning. Syftet med kommunens säkerhetsarbete är För en säkrare och tryggare kommun - Handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor och lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser. 2008-09-25 1 Inledning Med

Läs mer

Samhällsskydd Kent Bengtsson/Michael Lindberg 2013-04-16 KFSH/13/0164

Samhällsskydd Kent Bengtsson/Michael Lindberg 2013-04-16 KFSH/13/0164 1 Tillhör område: Utfärdat av: Utfärdat/rev dat: Dnr: Samhällsskydd Kent Bengtsson/Michael Lindberg 2013-04-16 KFSH/13/0164 Filnamn: Godkänt av: Sidor: Giltighet: Tillsynsplan LSO LBE Direktionen 16 11

Läs mer

451-1615-2015 2015-03-01. Samra d om arbetet med det utpekade omra det med o versva mningsrisk vid Va nna sby, Va nna s kommun och Umea kommun k

451-1615-2015 2015-03-01. Samra d om arbetet med det utpekade omra det med o versva mningsrisk vid Va nna sby, Va nna s kommun och Umea kommun k Diarienummer: Länsstyrelsen Västerbotten 451-1615-2015 2015-03-01 Samra d om arbetet med det utpekade omra det med o versva mningsrisk vid Va nna sby, Va nna s kommun och Umea kommun k Innehåll Inledning...

Läs mer

Styrdokument Krisberedskap Utvecklings- och säkerhetsstrategens förslag till beslut Kommunstyrelsen antar förslag till styrdokument för krisberedskap.

Styrdokument Krisberedskap Utvecklings- och säkerhetsstrategens förslag till beslut Kommunstyrelsen antar förslag till styrdokument för krisberedskap. TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Datum Diarienummer 2015-12-18 Maria Fast Utvecklings- och säkerhetsstrateg Kommunledningsförvaltningen Styrdokument Krisberedskap Utvecklings- och säkerhetsstrategens förslag till

Läs mer

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab 1 (6) Krisledningsorganisation Katrineholms kommun Ledning För att säkerställa samordning och information vid extraordinära händelser i fredstid har kommunen en krisledningsorganisation som ansvarar för

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion

ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion INNEHÅLLSFÖRTECKNING 5 9 11 12 12 13 13 14 17 17 18 23 Viktiga händelser Ekonomi Viktiga investeringar Räddningstjänst Administration Förebyggande Säkerhet Personal Miljö

Läs mer

Mall. Katastrofmedicinsk. för primärvården. Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning. November 2011 Reviderad 2012-03-20

Mall. Katastrofmedicinsk. för primärvården. Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning. November 2011 Reviderad 2012-03-20 Mall Katastrofmedicinsk plan för primärvården Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning November 2011 Reviderad 2012-03-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD 3 1. INLEDNING 4 1.1. Lagar, föreskrifter och

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för Askersunds kommun

Risk- och sårbarhetsanalys för Askersunds kommun Risk- och sårbarhetsanalys för Askersunds kommun Sammanställt av: Jessica Kärrlander, Nerikes Brandkår 2015-08-26 KS 173-2015 Antagen och reviderad Detta dokument är författat och genomgånget av säkerhetskoordinator

Läs mer

Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys

Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.39) Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys Orust kommun 2011-2014 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Säkerhetssamordnare Antagen av KF 2011-09-29 119 Revisions

Läs mer

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2013-08-30 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 1 Januari 2008 DNR 420-17/2008 Revisionsrapport STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser;

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser; Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 6 oktober 2010 Myndigheten

Läs mer

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljönätverket (tidigare miljövårdsdirektörernas förening) att driva Miljösamverkan

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys. Oktober 2010

Risk- och sårbarhetsanalys. Oktober 2010 1 Risk- och sårbarhetsanalys Oktober 2010 2 Innehåll 1. Övergripande beskrivning av Bollnäs kommun 3 2. Övergripande beskrivning av identifierade samhällsviktiga verksamheter 3 3. Identifierade och värderade

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG Riskhanteringsplan för Malungs tätort

SAMRÅDSUNDERLAG Riskhanteringsplan för Malungs tätort Dnr: 451-6124-15 SAMRÅDSUNDERLAG Riskhanteringsplan för Malungs tätort - enligt förordning om översvämningsrisker SAMRÅDSHANDLING 2015 Riskhanteringsplan för hantering av översvämningsrisker i Malungs

Läs mer

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst Direktionens vilja 2012-2015 Antaget 2012-04-26 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLEDNING... 2 ANSVAR... 3 OMVÄRLDSBESKRIVNING... 4

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete En vägledning med exempel och lösningar för att du ska kunna utforma en brandsäker verksamhet Kiruna räddningstjänst Inledning Bra brandskydd I en verksamhet som har ett

Läs mer

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018 Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.1 Mål... Fel! Bokmärket

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Bakgrund 3 2. Inriktningsmål 3 3. Riktlinjer för att uppnå målen 3 3.1 Inriktning 4 3.1.1 Attityder

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM GEMENSAMMA TAG MOT ANLAGDA BRÄNDER

ÅTGÄRDSPROGRAM GEMENSAMMA TAG MOT ANLAGDA BRÄNDER ÅTGÄRDSPROGRAM GEMENSAMMA TAG MOT ANLAGDA BRÄNDER - prioriterade åtgärder - Information i skolan Ansvarig person Brandutredningar Lokaltengagemang November 2002 I samverkan: 0 Anlagd brand - varför ett

Läs mer

Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun

Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Säkerhetsfunktionen Dokumentnamn Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunstyrelsen 2015-03-03,

Läs mer

Handlingsplan RISK OCH SÅRBARHETSANALYS

Handlingsplan RISK OCH SÅRBARHETSANALYS Handlingsplan RISK OCH SÅRBARHETSANALYS Dorotea kommun 2011 1. INLEDNING Lagen om skydd mot olyckor (LSO) och lagen om extraordinära händelser under fredstid hos kommuner och landsting (LEOH) har trätt

Läs mer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning, instruktion 2015-02-03 Kommunchefen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS UTIFRÅN LAG OM EXTRAORDINÄRA HÄNDELSE

RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS UTIFRÅN LAG OM EXTRAORDINÄRA HÄNDELSE RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS UTIFRÅN LAG OM EXTRAORDINÄRA HÄNDELSE Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-11-16 Innehåll 1. Beskrivning av kommunen och dess geografiska område... 5 1.1. Ansvarsområde och uppgifter...

Läs mer

Delprogram krisberedskap. Ingår i handlingsprogram trygghet och säkerhet

Delprogram krisberedskap. Ingår i handlingsprogram trygghet och säkerhet Delprogram krisberedskap. Ingår i handlingsprogram trygghet och säkerhet Ks 2013:365 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Delprogram krisberedskap. Ingår i handlingsprogram trygghet

Läs mer

Servicedeklaration för Myndighetsstaben. Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben

Servicedeklaration för Myndighetsstaben. Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben för Myndighetsstaben Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben Bygglov Arvika kommun arbetar för att kommunen ska vara en attraktiv boendemiljö. Därför ska det

Läs mer

Hoten mot dricksvattnet

Hoten mot dricksvattnet Hoten mot dricksvattnet Så ska vi säkra rent vatten åt stockholmarna 1 Inledning... 3 Inledning... 3 Vattnets förmåga att stå emot klimatförändringen... 3 Klimatförändringens påverkan på vattnet... 3 Dålig

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-09 113

Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-09 113 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-09 113 1 FÖRORD Detta dokument utgör kommunens identifierade och bedömda risker och sårbarheter för perioden 2015-2019. Risker och sårbarheter kan innebära kriser eller

Läs mer

Handlingsprogram för skydd och säkerhet i Västerviks kommun

Handlingsprogram för skydd och säkerhet i Västerviks kommun Beslut i Kommunfullmäktige 2012-02-27 Handlingsprogram för skydd och säkerhet i Västerviks kommun för 2011-2014 F:\RTJ\1 Förvaltningsledning\Lag om skydd mot olyckor\handlingsprogram\2011\handlingsprogram

Läs mer

Bilaga 2. POSOM-plan

Bilaga 2. POSOM-plan STYRDOKUMENT Sida 1(6) Bilaga 2 POSOM-plan Område Styrning och ledning Fastställd KF 2015-12-07 150 Program Program för skydd och säkerhet Plan Riktlinje Krisledningsplan, bilaga Posom-plan Tjänsteföreskrift

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys Karlstadsregionen

Risk- och sårbarhetsanalys Karlstadsregionen Risk- och sårbarhetsanalys Karlstadsregionen Varje kommun ska genomföra risk- och sårbarhetsanalyser i syfte att kommunen skall ha en god förmåga att hantera krissituationer. Detta följer av Lag (2006:544)

Läs mer

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar SAMÖ 2008-2010 Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar Ann-Charlotte Engström 2006-04-25 Dnr. 0300/2006 1 Förord Att öva är en av de viktigaste åtgärderna för att utveckla samhällets förmåga

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Markaryds kommun

Styrdokument för krisberedskap i Markaryds kommun Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-21, 31 Ersätter av kommunfullmäktige antagen Övergripande krisledningsplan 2007-10-25, 99 Ansvarig: Räddningschefen Revideras: vid behov Styrdokument för krisberedskap

Läs mer

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan Krisledningsplan Inför och vid särskilda och extraordinära händelser Socialförvaltningen Dokumenttyp: Beslutad av: Socialnämnden Gäller för: Socialförvaltningen Dokumentnamn: Krisledningsplan Beslutsdatum:

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (11) Samordnat av Carina Fredström Mötesdatum 2015-05-07 Mötestid 08:30 16:45 Närvarande Länsstyrelsen Stig Husin Torbjörn Johansson

Läs mer

Krislednings- och informationsplan

Krislednings- och informationsplan Krislednings- och informationsplan för Nora kommuns verksamheter vid en extraordinär händelse och vid höjd beredskap. Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-26, 49 Reviderad 2007, 59 KRISLEDNINGSPLAN...

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys Erfarenheter från tio års forskning (2004 2014)

Risk- och sårbarhetsanalys Erfarenheter från tio års forskning (2004 2014) Risk- och sårbarhetsanalys Erfarenheter från tio års forskning (2004 2014) Henrik Tehler Lunds universitet Avdelningen för riskhantering och samhällssäkerhet LUCRAM (Lund University Centre for Risk Assessment

Läs mer

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-08-29 175 Innehållsförteckning Sida Syfte med ledningsplanen 3 Fastställande

Läs mer

SFS 2006:544 LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP

SFS 2006:544 LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP Gäller från 1 september 2006 Detta särtryck är utgivet av Informationsbolaget 2006. Med reservation

Läs mer

Christina Nordensten Livsmedelsverket, Sverige VAKAs projektledare

Christina Nordensten Livsmedelsverket, Sverige VAKAs projektledare Christina Nordensten Livsmedelsverket, Sverige VAKAs projektledare 20160210 o VAKA nås via larmnummer 020 30 20 30 (SOS) dygnet runt o Krisen ska vara akut o Larmet ska vara förankrat hos chef o Stöd på

Läs mer

Informationsmöte. Örebro, 4 maj 2010

Informationsmöte. Örebro, 4 maj 2010 Informationsmöte Örebro, 4 maj 2010 1 Agenda informationsmöte Övergripande om Styrel Utbildningens upplägg Exemplet: Jönköping Avslutande frågor och kommentarer 2 Obalans ger elbrist El är en färskvara

Läs mer

Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011.

Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011. Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011. Slutversion 2007-10-31 Innehållsförteckning 1 Bakgrunder och syften... 3 2 Omfattning av handlingsprogrammet...

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Risk- och sårbarhetsanalys för Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Sid 1 (24) Risk- och sårbarhetsanalys för Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2015-10-26 Innehållsförteckning 1. Förord 2. Östra Göinge kommun 3. Arbetsprocess och

Läs mer

Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016

Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016 Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016 samt budget för 2016 med ekonomisk plan för 2017 2018 Räddningstjänsten Skåne Nordväst 2015 Diarienummer: Förord Olyckorna ska vara få och små! 2016 års Handlingsprogram/Verksamhetsplan

Läs mer

Handlingsprogram. - gäller från 2015-10-01. Beslutad: Reviderad: Dnr: 2015xxxxx

Handlingsprogram. - gäller från 2015-10-01. Beslutad: Reviderad: Dnr: 2015xxxxx Handlingsprogram - gäller från 2015-10-01 Beslutad: Reviderad: Dnr: 2015xxxxx Räddningstjänsten Västra Blekinges handlingsprogram INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 1 2 ÄNDAMÅL VISION, VERKSAMHETSIDÉ

Läs mer

Trygghetsbokslut 2008

Trygghetsbokslut 2008 Trygghetsbokslut 2008 Vad då trygghetsbokslut? Vi vill ge dig en sammanställd bild och summerande beskrivning av det trygghets- och säkerhetsarbete som bedrivits i Näslanda kommun (läs Nässjö kommun och

Läs mer

Policy. Handlingsplan för samhällsstörning. Sida 1/7

Policy. Handlingsplan för samhällsstörning. Sida 1/7 Sida 1/7 Handlingsplan för samhällsstörning Detta dokument beskriver hur Kungsbacka kommun ska hantera samhällsstörningar som går utanför de vardagshändelser som man normalt är förberedd på. I händelse

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor

Handlingsprogram för skydd mot olyckor Handlingsprogram för skydd mot olyckor Räddningstjänstverksamhet Remissversion 1 2 Sammanfattning Enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor ska varje kommun upprätta ett handlingsprogram för sin räddningstjänstverksamhet.

Läs mer

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 1 (7) Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Norrköpings Hamn AB Ramshälls bergrumsanläggning, enligt 14 Lag (1999:381)

Läs mer