Kartläggning av fakulteternas och lärarutbildningsnämndens fördelningsmodeller av styrelsens utbildningsuppdrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kartläggning av fakulteternas och lärarutbildningsnämndens fördelningsmodeller av styrelsens utbildningsuppdrag"

Transkript

1 Ekonomienheten Tommy Hillman RAPPORT TILL REKTOR Dnr V 2014/744 Kartläggning av fakulteternas och lärarutbildningsnämndens fördelningsmodeller av styrelsens utbildningsuppdrag Uppdraget Rektor beslutade att ge ekonomienheten i uppdrag, att tillsammans med Utbildningsnämnden, ta fram en kartläggning av fakulteternas fördelningsmodeller av universitetsstyrelsens utbildningsuppdrag. Uppdragshandlingen bifogas. Genomförande Med uppdraget som utgångspunkt har ekonomienheten, tillsammans med Utbildningsnämnden, sammanställt och skickat frågeställningar till fakulteterna och Lärarutbildningsnämnden. Frågorna bifogas. I utskicket till fakulteterna ingick även en fråga utanför utredningsuppdraget. Frågan avsåg eventuella behov av nya utbildningsplatser. Frågan ställdes med anledning av att det fanns besked om att universitetet skulle tilldelas ytterligare utbildningsplatser som var fria att fördela på utbildningsområden. Detta är dock inte längre aktuellt. Sammanfattning I den analys som ekonomienheten, i samarbete med Utbildningsnämnden, gjort lämnas följande förslag: Fakulteterna bör efterlikna universitetsstyrelsens, och därmed statens, användning av utbildningsområden vid fördelning av helårsstudent per institution. En institution ska tydligt kunna utläsa vilket, eller vilka, utbildningsområden deras tilldelade helårsstudenter tillhör. En särskild utredning bör genomföras med uppgift att ta fram genomförbara förslag för att reducera och eliminera felkällorna i inrapporteringarna i Ladok. En rekommendation bör vara att fakulteternas avsättningar av grundutbildningsanslaget inte bör överstiga universitetsstyrelsens avsättningsnivå. I denna rekommendation avses avsättningsnivå exklusive avsättningar till lokaler och infrastruktur då ett arbete kring lokaler pågår parallellt med denna utredning där ett ställningstagande väntas inom de närmsta månaderna. I rekommendationen ligger också för fakulteten att synliggöra argument och dialog bakom avsättningar samt visa på sambandet hur studenterna gagnas av avsättningarna. Undantagsvis skall också en fakultet ha möjlighet att göra avsättningar över universitetsstyrelsens nivå, om detta är befogad av strategiska skäl. Ekonomienheten 1 (32) Vasagatan 33, Box 100, Göteborg

2 2 / 32 Fakulteternas avräkningsmodeller bör innefatta en dämpningsmekanism, likt den universitetsstyrelsen använder, om fem procent av tilldelat takbelopp. Det är eftersträvansvärt att tillämpa en transparent och tydlig hantering genom hela organisationen. Ekonomienheten bör ges ett nytt uppdrag att, i samarbete med Utbildningsnämnden, utreda lämplig nivå på anslagssparandet samt hur anslagssparandet kan användas. Vi föreslår att helårsstudenter inte behålls på central nivå. Förslagsvis ger universitetsstyrelsen ett uppdrag till samtliga fakulteter att beakta dynamik och utvecklingsaspekter vid fördelning av utbildningsuppdrag till institutionerna. I fördelningen skall ökad fokus ligga på fakultetsoch institutionsövergripande utbildningar. Fakulteter som under en treårsperiod inte uppnår sitt grundutbildningsuppdrag bör få sitt uppdrag justerat. Därmed frigörs ett antal helårsstudenter som universitetsstyrelsens kan omfördela till fakulteter som behöver fler helårsstudenter. Beslut om justerat grundutbildningsuppdrag skall ske i dialog mellan berörda fakulteter och baseras på faktorer som exempelvis avräkning, söktryck och Vision En särskild utredning bör initieras för att analysera de ekonomiska konsekvenserna av överproduktionen inom de konstnärliga områdena samt var inom lärosätet överproduktionen uppkommer. Utredningen bör också innefatta historiken där frågan om varför styrelsen ger ett uppdrag som är större än regleringsbrevet besvaras samt förslag hur överproduktionen kan hanteras. Förslagsvis ges uppdraget till ekonomienheten, som utför arbetet i dialog med berörda fakulteter. Ett antal reflektioner och förslag redovisas under nedanstående rubrik Analys och reflektioner. Bakgrund Göteborgs universitet har tidigare genomfört ett antal utredningar som granskat och utvärderat de interna resursfördelningsmodellerna av grundutbildningsanslaget. I den senaste utredningen Förslag till ny resursmodell för Göteborgs universitet som genomfördes under , hade utredaren Eva Svensson som utredningsdirektiv att ge förslag till en ny resursmodell för fördelning av anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Utifrån utredningens betänkande genomfördes: En enda resursfördelningsmodell skulle användas gentemot samtliga fakultetsstyrelser. Den införda modellen innebar att varje fakultet tilldelas helårsstudenter och helårsprestationer kopplade till aktuella utbildningsområden. Reducera skillnaden mellan de lägre nivåerna inom de humanistiska och samhällsvetenskapliga utbildningsområdena och de högre ersättningsnivåerna inom exempelvis vård och naturvetenskapliga utbildningsområden 1. Värderingen av helårsstudenter och helårsprestationer inom de olika utbildningsområdena baseras helt på statens prislappar där varje helårsstudent och helårsprestation har ett angivet 1 Inriktningsbeslut för budgetarbetet 2012, Dnr V2011/190, sid 4.

3 3 / 32 värde per utbildningsområde. För att finansiera strategiska avsättningar, beslutade av universitetsledningen, skrivs värdet på statens prislappar ned varvid de interna prislapparna är något lägre värderade än statens prislappar. Ett synliggörande av de gemensamma avsättningar som universitetet avser att göra. Den nya resursfördelningsmodellen infördes till budgetåret 2012, och därmed blir budgetåret 2015 det fjärde året modellen används. Neddragningar av antalet helårsstudenter Inför 2013 beslutades att utbildningsvolymen skulle minskas med fem procent, jämfört med utbildningsuppdraget Detta till följd av ett minskat anslag från regeringen, beroende på inaktiva studenter och för att tredjelandstudenter i fortsättningen skulle finansieras via studieavgifter. Universitetsstyrelsen lade ut nämnda reducering under två budgetår (2013 och 2014) eftersom bedömningen gjordes att det skulle bli problematiskt för fakulteterna att reducera sitt utbildningsutbud på ett enda år. Bedömningen grundades på att en övervägande del av utbildningarna bedrevs i programform, vilket gjorde omställningen svårare att genomföra under ett enda år. Universitetsledningen gjorde bedömningen att det fanns en risk att neddragningen skulle få negativa konsekvenser för fristående kurser 2. Under 2014 gjorde Utbildningsnämnden en analys som pekade på att utbudet av fristående kurs hade minskat i omfattning under de senaste åren. Enligt uppgift från fakulteterna har reduceringen av deras utbildningsuppdrag till stor del hanterats inom utbudet av fristående kurser. Utbildningsnämnden gjorde bedömningen att åtgärder borde vidtas och tilldelar därför fakulteterna ekonomisk kompensation för vissa fristående kurser med tydlig karaktär av fortoch vidareutveckling under perioden Neddragningarna av helårsstudenter inför lades till största del på Humanistiska fakulteten, Samhällsvetenskapliga fakulteten och Utbildningsvetenskapliga fakulteten samt på Handelshögskolan. Detta eftersom ersättningen per student ökade relativt kraftigt för nämnda fakulteter efter en särskild satsning från regeringen 4. Inför 2013 ökade de interna prislapparna per helårsstudent för de samhällsvetenskapliga och humanistiska utbildningsområdena med 17 procent. Andelsmässigt fördelades neddragningarna enligt nedanstående tabell. För några fakulteter har neddragningarna reducerats till följd av beslutad expansion enligt budgetpropositioner. 2 Lars Nilsson & Karin Timan, Inriktningsbeslut för budgetarbetet 2013, sid 2. 3 Mats Edvardsson, Livslångt lärande, fort- och vidareutbildning och fristående kurser som del i Göteborgs universitets utbildningsutbud- förslag till ersättningsmodell, Dnr V2014/ Lars Nilsson & Karin Timan, Inriktningsbeslut för budgetarbetet 2013, sid 2.

4 4 / 32 Fakultet Minskning av antal HST Andel av neddragning Andel av HST-uppdrag 2012 Andel av HST-uppdrag 2014 Andel av takbelopp 2012 Andel av takbelopp 2014 HFS % 14% 14% 8% 8% SFS % 21% 20% 15% 15% HHFS % 16% 15% 9% 10% UFS -40 3% 3% 3% 2% 2% SA -50 4% 15% 16% 23% 23% NFS -16 1% 9% 9% 11% 10% KFS -81 6% 4% 4% 12% 12% ITFS -40 3% 3% 3% 3% 3% LUN % 15% 15% 16% 16% Summa % 100% 100% 100% 100% Helårsstudent: HST Universitetsstyrelsens fördelning av grundutbildningsuppdrag för 2014 Inför 2014 gjordes den andra och sista neddragningen av antalet helårstudenter som aviserades inför För 2014 uppgick minskningen av uppdraget från universitetsstyrelsen till fakulteterna till 561 helårsstudenter. Efter ökningar till Sahlgrenska akademin, Lärarutbildningsnämnden och Naturvetenskapliga fakulteten innebar förändringen av utbildningsuppdraget för hela lärosätet en nettominskning med 402 helårsstudenter, jämfört med föregående år. Sahlgrenska akademin fick bland annat en ökad tilldelning av helårsstudenter för sjuksköterskor, tandläkare och läkare enligt budgetpropositioner. Naturvetenskapliga fakulteten erhöll en ökning av Ledarskap i slöjd enligt ett rektorsbeslut från Lärarutbildningsnämnden fick en ökning av helårsstudenter enligt budgetproposition Inför budgetåret 2014 ökade också de interna prislapparnas andel av statens prislappar på samtliga utbildningsområden. Ersättningsnivåerna för flertalet utbildningsområden ökade från 92,9 procent till 95,5 procent av statens ersättning per helårsstudent och helårsprestation. Universitetsstyrelsen fördelade ersättning för motsvarande helårsstudenter inom de olika utbildningsområdena till fakulteterna under Styrelsens fördelning av utbildningsuppdrag, utryckt i helårsstudenter (HST) 2014 HST HFS SFS HHFS UFS SA NFS KFS ITFS LUN

5 5 / 32 Uppföljning av uppdragen Under verksamhetsåret sker en kontinuerlig uppföljning av universitetsstyrelsens uppdrag till fakulteterna samt för lärosätet som helhet. Utfallet av antalet helårsstudenter jämförs med föregående års utfall för motsvarande tidsperiod åtta gånger per år. Uppföljningen baseras på underlag som hämtas från inrapporterade uppgifter i Ladok. Vid verksamhetsårets slut sker även en avräkning av utbildningsuppdraget, dels mellan universitetets styrelse och fakulteterna samt dels mellan staten och universitetet. Utöver dessa uppföljningar lämnar lärosätet två gånger per år en prognos över beräknat utfall för anslaget till utbildning på grundnivå och avancerad nivå till utbildningsdepartementet. Redovisningen innehåller beräknat utfall för innevarande år och de fyra kommande åren, med hänsyn tagen till anslagssparande, över-/ underproduktion och utnyttjande av eventuella decemberprestationer. Universitetsstyrelsens avräkningsmetod mot fakultetsstyrelserna Vid budgetårets slut görs en avräkning av fakulteternas tilldelade utbildningsuppdrag. Universitetsstyrelsens avräkningsmodell innefattar en så kallad dämpningsfaktor vilket innebär att motsvarande fem procent, såväl över- som underskott, av en fakultets utbildningsanslag kan anslagssparas till efterkommande år. Modellen med anslagsparande är till för att utjämna mindre variationer mellan åren och därmed ge stabilare planeringsförutsättningar för verksamheten. En liknande modell har också staten gentemot lärosätena. De prestationer som faller under de fem procenten måste återbetalas till universitetsstyrelsen. De eventuella prestationer som överstiger de fem procenten tilldelas fakulteterna ingen ersättning för. I den interna avräkningen används så kallade nämndprislappar, vilka är genomsnittliga prislappar för fakulteten, baserade på fakultetens samtliga helårsstudenter och helårsprestationer genom tilldelat takbelopp. Universitetsstyrelsens grundutbildningsuppdrag Universitetet tilldelades totalt miljoner kronor i anslag till utbildning på grundnivå och avancerad nivå för Dessa medel fördelades av universitetsstyrelsen enligt följande: Styrelsens fördelning av grundutbildningsanslaget för % 1% Utbildningsuppdrag och takbelopp Strategiska avsättningar Övriga avsättningar 96% 5 Regeringens Budgetpropositionen 2014 kap16 Utbildning och universitetsforskning, sid 227.

6 6 / 32 Universitetsstyrelsens fördelningsmodell av grundutbildningsanslaget Styrelsens fördelningsnycklar av utbildningsanslaget är helårsstudenter (HST) och helårsprestationer (HPR). Antalet helårsstudenter styrs av regeringsbeslut samt beslut av universitetsstyrelsen medan antalet helårsprestationer beräknas efter respektive fakultets prestationsgrad, via ett treårigt genomsnitt. Genomsnittlig prestationsgrad för 2014 var för samtliga fakulteter 83 procent där Sahlgrenska akademin hade högst (94 procent) och Humanistiska fakulteten lägst (71 procent). En hög prestationsgrad innebär fler helårsprestationer och därmed större anslag (takbelopp). En helårsstudent är alltid den ledande fördelningsnyckeln medan en helårsprestation beräknas efter antalet helårsstudenter och fakultetens prestationsgrad. Universitetsstyrelsen tilldelade fakulteterna miljoner kronor i utbildningsuppdrag (takbelopp) efter fördelningsnycklarna helårsstudenter och helårsprestationer per utbildningsområde för Centrala avsättningar motsvarande 87 miljoner kronor gjordes exempelvis gällande särskild ersättning till lärarutbildningen, anslag till studentkårerna och stöd till funktionshindrade studenter. Detta motsvarar fyra procent av regerings tilldelande takbelopp. Resterande 96 procent gick vidare direkt till fakulteterna i form av utbildningsanslag. Redovisning per fakultet I följande text redovisas faktauppgifter per fakultet, där det framgår hur respektive fakultet disponerar grundutbildningsanslaget. Kartläggningen baseras på fakulteternas egna svar på utskickade frågor.

7 7 / 32 Humanistiska fakulteten Fakulteten tilldelades ett takbelopp om totalt 144 miljoner kronor från universitetsstyrelsen för Takbeloppet fördelades efter helårsstudenter inom utbildningsområdena: Humaniora helårsstudenter Språk helårsstudenter Naturvetenskap 71 helårsstudenter Fördelningsmodell Fakultetens fördelning av verksamhetsuppdraget baseras på strategiska och resursmässiga överväganden. Som underlag används bland annat Vision 2020 och uppdragsdialoger med institutionerna. Fakulteten följer uppsatta principer i tilldelningen, vilka bland andra anger att fördelningen ska vara rörlig och inte fixerad vid en viss omfattning per organisatorisk enhet. En ökad satsning på program sker, enligt fakultetens handlingsplan Detta då grundutbildningsutbudet dominerats av fristående kurser medan omvärldsanalysen gör gällande att efterfrågan på programutbildningar har ökat på senare år. Vidare innefattar fakultetens handlingsplan ett antal mål vilka de strävar mot. Dessa anger bland annat att fakultetens samtliga utbildningar kvalitetssäkras, att det sker en ökad internationalisering inom utbildningarna och att samverkan med andra fakulteter och lärosäten ökar. Grundutbildningsanslaget fördelas ut till institutionerna efter avsättningar för bland annat särskilda merkostnader. Exempel på merkostnader är utvecklingsmedel och medel för omställningskostnader för ämnen som genom fakultetsstyrelsens beslut minskat sin verksamhet, men där personalkostnader kvarstår under en övergångsperiod. Fakulteten följer universitetets fördelningsmodell och fördelar 60 procent till helårsstudenter och 40 procent till helårsprestationer. En intern omfördelning sker av ersättningen per helårsstudent där språkämnen ges en förstärkning om fem procent utöver humanistisk prislapp. Enligt modellen garanteras nystartade program en ersättning om 100 procent prestationer för programmets första kull, oberoende faktiskt prestationsgrad. Utöver denna resurs tilldelas programmen en förstärkning om kronor per helårsstudent för att täcka fördyrande omkostnader för bland annat administration. Avsättningarna av takbeloppet 2014 var två miljoner kronor, det vill säga 1,4 procent av fakultetens takbelopp Avräkningsmetod Avräkningen är skarp och görs per ämne/program. Om ett ämne underproducerat dras anslaget tillbaka till fakulteten. Om ett ämne når ett högre utfall av helårsprestationer än vad som budgeterats görs en positiv avräkning och institutionen ersätts för överskjutande helårsprestationer. Ökad prestationsgrad medför högre tilldelning av medel från fakultetsstyrelsen kommande år medan en överproduktion av helårsstudenter inte innebär en höjning av uppdraget. Fakulteten ser positivt på universitetsstyrelsens avräkningsmodell, då dämpningen utjämnar mellan åren. Institutions- och fakultetsövergripande utbildningar Fakulteten har ingen modell för att premiera institutions- och fakultetsövergripande utbildningar. Detta då det finns upplevda hinder såsom olika prislappar, mellan olika utbildningsområden, och därmed olika kostnader för att utbilda studenter. Fakultetens egna utvecklingsmedel har stimulerat till en utveckling av utbildningsprogram under senare år där också nya huvudområden har växt fram.

8 8 / 32 Utbildningsnämndens utvecklingsmedel har inte haft någon påverkan hos fakulteten då inga medel söktes för Allmänt Vid neddragningarna av helårsstudenter gjordes en kvalitetsgranskning där områden som visade sig vara vetenskapligt svaga, ställdes in alternativt reducerades. Neddragningarna kom att bli mer omfattande än universitetets minskning och de frigjorda platserna användes till start av nya programutbildningar. Inför 2015 kommer interna ompriorteringar att ske inom uppdragen till institutionerna. Fakulteten anser att det behövs en stabilitet i uppdraget från universitetsstyrelsen för att långsiktigt planera verksamheten. Detta bland annat för att rekryteringar av läraranställningar tenderar att dra ut på tiden. Fakulteten har inget behov av fler utbildningsplatser.

9 9 / 32 Samhällsvetenskapliga fakulteten Fakulteten tilldelades ett takbelopp om totalt 261 miljoner kronor från universitetsstyrelsen för Takbeloppet fördelades efter helårsstudenter inom utbildningsområdena: Samhällsvetenskap helårsstudenter Vård 410 helårsstudenter Medicin 325 helårsstudenter Övrigt 223 helårsstudenter Fördelningsmodell Fakulteten fördelade utbildningsuppdraget till institutionerna för budgetåret 2014 efter föregående års tilldelning per institution. Beräkningen av helårsstudenter och helårsprestationer till institutionerna sker på samma sätt som universitetsstyrelsen gör till fakulteterna. Fakultetens tilldelningsmodell innebär att detaljplaneringen av utbildningsutbudet görs av institutionerna. Fakulteten fördelar en viss mängd helårsstudenter till respektive institution som själv fattar beslut, i enlighet med handlings- och verksamhetsplaner, om hur utbildningsplatserna fördelas. Institutionerna själva ges förutsättningar att prioritera och omfördela helårsstudenter i syfte att skapa nya kurser eller program. Nya kurser och program som startats, har på detta sätt finansierats genom omfördelningar av platser inom ramen för respektive institutions ordinarie uppdrag. Avsättningar på utbildningsanslaget från universitetsstyrelsen gjordes för gemensamma satsningar motsvarande 7,6 miljoner kronor eller 2,9 procent av anslaget. Avräkningsmetod Metoden för avräkning av uppdraget är densamma som universitetsstyrelsen använder som avräkningsmetod mot fakulteterna, vilket ger en möjlighet för institutionerna att anslagsspara +/- 5 procent av anslaget. Samhällsvetenskapliga fakulteten ser både positivt och negativt på universitetsstyrelsens modell. Det positiva är möjligheten att anslagsspara för att möta snabba svängningar i utfallet, men också att det ger större frihet för planering och genomförande av verksamheten. Dock kan det vara problematiskt vid neddragningar av uppdraget. En kraftig reducering av uppdraget ger en lägre beräkningsgrund för anslagsparande då det utgår från fem procent av takbeloppet, vilket kan innebära att tidigare ackumulerat anslagssparande faller bort och inte kan utnyttjas. Institutions- och fakultetsövergripande utbildningar Fakulteten har flera fakultetsövergripande program som utvecklats tillsammans med två eller flera andra fakulteter. Fakulteten har i flera fall inrättat särskilda programnämnder för program för att förenkla hanteringen av samarbetet mellan fakulteter och institutioner. Medverkande institutioner har representation i programnämnderna. Särskilt uppdrag ges från fakultetsstyrelsen till dessa programnämnder som ansvarar för fördelning av medel till programmets olika delar. I vissa fakultetsoch institutionsövergripande samarbeten har avtal tecknats mellan de medverkande aktörerna. Utbildningsnämndens utvecklingsmedel har använts till att utveckla flera nya program.

10 10 / 32 Allmänt Vid neddragningen av uppdraget inför 2013 skedde denna efter ett antal, av fakulteten, fastställda principer. Till exempel att nedskärningarna riktades mot utbildningar med humanistisk och samhällsvetenskaplig prislapp. Ett sådant fokus var i linje med regeringens inriktning på färre antal platser med högre prislapp per plats. Andra principer var att nedskärningarna skulle göras där det fanns innehållsliga överlappningar mellan fristående kurs och program. Neddragningen 2013 gjordes i två steg där den ena hälften av reduceringen fördelades efter institutionernas andel av uppdraget och den andra hälften av neddragningen skedde enligt fakultetens uppsatta principer. Neddragningen 2014 skedde efter dialog med institutionerna, dels genom en proportionell fördelning av neddragningen med viss justering utifrån respektive institutions möjlighet att ta ytterligare neddragningar. Inför 2015 har flertalet institutoner uttalat behov av fler engelskspråkiga kurser och ökad internationalisering. Andra områden som lyfts fram är vidareutveckling av kurser för fort- och vidareutbildning. Några institutioner kommer att arbeta för att öka andelen uppdragsutbildning. Högt på agendan ligger också lärares pedagogiska kompetensutveckling. Fakulteten anser inte att det finns behov av att centralt på universitetet behålla delar av utbildningsuppdraget för en särskild tilldelning. I och med GU förnyas har fakulteten anpassat fördelningsmodeller och utvecklat dialoger med institutionerna i linje med denna organisation. Fakulteten har det övergripande strategiska ansvaret liksom kvalitetsansvar för utbildning och forskning och ser det som naturligt att särskilda satsningar inom utbildningsområdet sker på fakultetsnivå i dialog mellan fakultetsstyrelse och institutionsledning. En frågeställning som fakulteten önskar lyfta till övergripande nivå är hur det går att finna lösningar på problem av ekonomisk art som uppstår vid startandet av fakultetsövergripande programsamarbeten. Kostnader för kurser, lärarresurser och stödkostnader varierar stort mellan fakulteter och institutioner. Utvecklandet av enhetliga principer för hur samarbeten av tvärande karaktär mellan fakulteter ska hanteras ekonomiskt efterlyses. Samhällsvetenskapliga fakulteten har flertalet angelägna satsningar att göra och önskar därför fler utbildningsplatser från universitetsstyrelsen. Nya utbildningsplatser skulle också underlätta för flera fakultetsövergripande utbildningar, varav några sökt och fått utvecklingsmedel från Utbildningsnämnden.

11 11 / 32 Handelshögskolan Fakulteten tilldelades ett takbelopp om totalt 173 miljoner kronor från universitetsstyrelsen för Takbeloppet fördelades efter helårsstudenter inom utbildningsområdena: Juridik helårsstudenter Samhällsvetenskap helårsstudenter Naturvetenskap 335 helårsstudenter Fördelningsmodell Handelshögskolans använder fyra grundprinciper som styr tilldelningen av utbildningsanslaget till institutioner eller motsvarande. Principerna är efterfrågan, anställningsbarhet, lärarresurser/ forskningsanknytning och upprätthållande av ämnesmässig bredd. Fakulteten gör strategiska avsättningar från tilldelat takbelopp för kvalitetsarbete/pedagogiska satsningar, eventuella utredningar, diplomeringsceremonier, hållbarhetsarbete samt dekanus disposition. Avsättningarna på anslaget från fakultetsstyrelsen för gemensamma satsningar motsvarar 2,4 miljoner kronor eller 1,4 procent av anslaget. Beräkning av ersättning för helårsstudenter och helårsprestationer baseras på en fakultetsintern prislappsstruktur. Denna utgår från en prislapp per helårsstudent oavsett nivå samt tre olika prislappar för helårsprestationer differentierade utifrån grundnivå och avancerad nivå. Inom ramen för grundnivå är prislappen för helårsprestationer uppdelad utifrån teorikurs eller uppsatskurs. Avräkningsmetod Handelshögskolan tillämpar motsvarande avräkningsmetod som universitetet med anslagssparande. Fakulteten anser att den centrala avräkningsmetoden, som de också själva använder, ger möjlighet att parera tillfälliga förändringar i utfallet vilket leder till ökad stabilitet för både fakulteten och institutionerna. Institutions- och fakultetsövergripande utbildningar Handelshögskolan har en uppbyggd struktur för att underlätta institutionsövergripande utbildningar genom en separat enhet för ekonomprogrammet och Graduate School. Reduceringen av utbildningsplatser från universitetsstyrelsen har gjort att fakulteten tvingats till neddragningar av mycket eftersökta programutbildningar och fristående kurser. Fakulteten har därför inte sett några möjligheter att dra ned ytterligare på dessa kurser för att prioritera nya initiativ. Utbildningsnämndens utvecklingsmedel har bidragit till utveckling av double-degree avtal inom ramen för Graduate school samt vidareutveckling av samhällsvetenskapligt miljövetarprogram. Allmänt Vid neddragningarna fördelades minskningen mellan både program och fristående kurs. På fristående kurs fördelades reduceringen på respektive institution i relation till andelen av totala uppdraget på fristående kurs. Respektive institution kunde sedan själv besluta om omfördelning av minskningen av uppdraget internt inom institutionen. För 2015 och framåt kommer fakulteten fortsätta följa sin fakultetsinterna femårsplan vilket kommer att innebära viss omfördelning inom fakulteten.

12 12 / 32 Fakulteten anser att viss dynamik i universitetsstyrelsens fördelning av grundutbildningsanslaget kan innebära fördelar, men anser att både utvecklingsmedel och eventuellt särskilt avsatta medel ska fördelas via fakulteterna. Handelshögskolan påpekar värdet av att hänsyn bör tas till fakulteternas kontinuerliga kvalitets- och utvärderingsarbete vilket innebär en kontinuerligt pågående process med utveckling och förändring av utbildningar. Målet att åstadkomma en ökad dynamik beträffande fördelning av medel till utbildningsuppdrag bör i perioder av neddragning inte vara prioriterat. Handelshögskolan ser positivt på ett utökat uppdrag från universitetsstyrelsen med fler utbildningsplatser för att återställa något av den minskning som genomfördes Reduceringen av antalet helårsstudenter påverkade till största delen utbudet av fristående kurser.

13 13 / 32 Utbildningsvetenskapliga fakulteten Fakulteten tilldelades ett takbelopp om totalt 40 miljoner kronor från universitetsstyrelsen för Takbeloppet fördelades efter 666 helårsstudenter inom utbildningsområdena: Samhällsvetenskap 386 helårsstudenter Naturvetenskap 280 helårsstudenter Utbildningsvetenskapliga fakulteten får dessutom årligen ett stort uppdrag från Lärarutbildningsnämnden. För 2014 var uppdraget från Lärarutbildningsnämnden helårsstudenter och uppdragsvärdet 155 miljoner kronor. Fördelningsmodell Följande beskrivning av fördelningsmodell avser endast Utbildningsvetenskapliga fakultetens fördelningsmodell. Den tilldelning som sker från Lärarutbildningsnämnden beskrivs under rubriken Lärarutbildningsnämnden. Utbildningsvetenskapliga fakulteten fördelar sitt grundutbildningsuppdrag till institutionerna på liknande sätt som universitetsstyrelsen fördelar sitt uppdrag till fakulteten. Fakulteten använder samma utbildningsområden och prislappar, men med avdrag på prislapparna för strategiska avsättningar. Under 2013, 2014 och även 2015 har inga avsättningar gjorts på tilldelat takbelopp. Uppdragen till respektive institution styrs av en strategisk modell. Fakulteten beaktar de delar av verksamheten som inte har en direkt koppling till lärarutbildningsuppdrag som till exempel idrottsvetenskap och kostvetenskap. Vidare beaktades resultatet från BLUE11 Better Learning in University Education samt institutionernas egna överväganden vad gäller utbildningsstrategier. De tar även hänsyn till utfall från föregående år. Den långsiktiga strategin är att försöka nå en balans mellan fakultetens olika huvudområden och utbildningsprogram för att nå en rimlig dimensionering och långsiktig hållbarhet. Avräkningsmetod Utbildningsvetenskapliga fakulteten följer upp utfallet för respektive institution. Fakulteten gör dock ingen avräkning gentemot institutionerna eftersom dessa är mycket beroende av uppdraget från Lärarutbildningsnämnden, externa medel samt den rörliga delen av fakultetsanslaget. Intäkter som varierar över tid medan institutionernas kostnader är mer stabila. Fakultetens val att inte göra en avräkning syftar till att försöka minska osäkerheten kring vilka intäkter institutionerna har under året. Fakulteten ser såväl fördelar som nackdelar med universitetsstyrelsens avräkningsmetod. Positivt är att metoden upplevs skapa stabila planeringsförutsättningar för fakulteten, medan det negativa är att överproduktion inte motsvaras av en intäktsökning. Institutions- och fakultetsövergripande utbildningar Fakulteten har arbetat aktivt med att utveckla nya program på masternivå genom omfördelning av utbildningsplatser. Nackdelen med omfördelningen är att utrymmet för bland annat kurser som bidrar till livslångt lärande minskar. Fakulteten anser att ett sätt att skapa incitament för institutions- och fakultetsövergripande utbildningar skulle vara att satsa universitetsgemensamma medel som fakulteter/institutioner kan söka i syfte att täcka merkostnader för utbildningar som spänner över flera fakulteter/institutioner.

14 14 / 32 Utbildningsnämndens utvecklingsmedel har haft påverkan på fakultetens planering. En institution inom fakulteten erhöll utvecklingsmedel från Utbildningsnämnden för att ta fram nätbaserade kurser på engelska. Under 2014 erhölls utvecklingsmedel för att utveckla en fakultetsövergripande internationell masterutbildning i lärande för hållbar utveckling. Programmet beräknas starta 2016 i samarbete med Samhällsvetenskapliga fakulteten, Naturvetenskapliga fakulteten, Handelshögskolan och Chalmers. Programmet planeras som ett blended learning program. Fakulteten ser positivt på de extra medel som tilldelats fristående kurser (livslångt lärande) och att denna satsning borde permanentas. Allmänt Vid neddragningarna infördes den strategiska modell som används vid fördelning av uppdraget. Särskild hänsyn togs till att prioritera de delar av verksamheten som inte hade stora uppdrag från Lärarutbildningsnämnden såsom idrottsvetenskap och kostvetenskap. Ett begränsat utbud av fristående kurser blev effekten av neddragningarna, vilket gick stick i stäv med fakultetens strategier om livslångt lärande och utbildning för en bred studentgrupp. Fakulteten kommer att göra interna omprioriteringar i utbildningsplatser mellan institutionerna utifrån sin fördelningsmodell. Detta betyder färre utbildningsplatser till någon institution till förmån för utbyggnad på annan institution. Utbildningsvetenskapliga fakulteten anser att det är viktigt med en ökad dynamik i fördelningen av universitetsstyrelsens utbildningsuppdrag samt att fakulteterna tydligt och strategiskt prioriterar en utveckling av det egna utbildningsutbudet. Fakulteten menar att det primärt är fakultetsområdena som bör driva ett strategiskt arbete för att utveckla det egna utbildningsutbudet men att en central styrning skulle underlätta detta. Detta skulle kunna göras genom att öka incitamenten för att utveckla och driva nya fakultetsövergripande utbildningsprogram. Ett exempel på en möjlig väg vore att ge en högre prislapp för internationella fakultetsövergripande program. Fakulteten anser att dess utbildningsuppdrag är för litet för att möjliggöra strategiska omflyttningar av utbildningsplatser och initiera nya utbildningar. Fakulteten befinner sig i en osäker situation med en dominerande andel utbildningsplatser från Lärarutbildningsnämnden i relation till fakultetens egna utbildningsplatser. Lärarutbildningsnämndens utbildningsplatser till fakulteten är mer än tre gånger fler än fakultetens egna platser för Svängningar i uppdraget från Lärarutbildningsnämnden blir därmed svårare att hantera för den utbildningsvetenskapliga fakulteten än för andra fakulteter. Fakulteten anser sig ha ett stort behov av en ökning av antalet utbildningsplatser från 2015 och framåt. I nuläget finns inget utrymme kvar till fristående kurser då alla platser är uppbundna i programkurser. Nya platser skulle ge möjlighet att erbjuda ett kursutbud av fort- och vidareutbildning samt ett livslångt lärande.

15 15 / 32 Sahlgrenska akademin Fakulteten tilldelades ett takbelopp om totalt 416 miljoner kronor från universitetsstyrelsen för Takbeloppet fördelades efter helårsstudenter inom utbildningsområdena: Humaniora 25 helårsstudenter Samhällsvetenskap 22 helårsstudenter Naturvetenskap 136 helårsstudenter Farmaci 234 helårsstudenter Vård helårsstudenter Odontologi 560 helårsstudenter Medicin helårsstudenter Fördelningsmodell Utgångspunkten vid fördelning av grundutbildningsanslaget och utbildningsplatser är föregående års fördelning mellan program och kurser, samt konsekvenser av beslutade ökningar/minskningar. Vid Sahlgrenska akademin är 97 procent av utbildningsuppdraget kopplat till utbildningsprogrammen, vilket gör att förändringar av utbildningsuppdraget sker gradvis, såväl vid ökning som vid neddragning. Akademin har en permanent budgetgrupp med representanter från samtliga institutioners utbildningskommittéer, läkarprogramskommittén samt en representant från studenterna. Budgetgruppen har ett fakultetsövergripande perspektiv med bland annat uppgift att se på utbudet och fördelningen av utbildningsuppdraget. Sahlgrenska akademin använder fyra olika prislappsnivåer som utgår från de ersättningsnivåer fakulteten erhåller från universitetsstyrelsen. På universitetsstyrelsens prislappar görs avsättningar. Exempel på avsättningar är medel för lokalkostnader, kapitalkostnader på utbildningsrelaterade investeringar, stöd till studentkåren med mera. Avsättningarna uppgår till 62 miljoner kronor för 2014 vilket utgör 15 procent av tilldelat takbelopp I avsättningarna avgår 54,6 miljoner kronor till lokaler och campuskostnader och 7,6 miljoner kronor till gemensamma avsättningar som till exempel klinisk träningscentrum (KTC). Avräkningsmetod Sahlgrenska akademin gör en skarp avräkning gentemot institutionerna beträffande utbildningsuppdraget på fristående kurser och avancerad nivå. I övrigt använder inte fakulteten någon avräkning vilket motiveras med att fakultetens program har stor efterfrågan och genomströmning. Fakulteten strävar efter att minska överproduktionen. Sahlgrenska akademin är positiv till den form av dämpning som universitetsstyrelsen använder. Fakulteten kan inte finna någon nackdel till nuvarande dämpningsmetod. Institution- och fakultetsövergripande utbildningar Fakulteten har idag en stor andel (62 procent) program i institutions-, fakultets- eller lärosätesövergripande program. Samarbetspartners är bland annat Naturvetenskapliga fakulteten och Chalmers. Utbildningsrådets budgetgrupp har ett fakultetsövergripande perspektiv och har bland annat till uppgift att se på utbudet och fördelningen av utbildningsuppdraget. Fokus för Sahlgrenska akademin är att säkra behovet av fort- och vidareutbildningar inom akademins professionsutbildningar. Akademin har inte, och anser sig inte behöva, modeller som premierar institutions-, respektive fakultetsövergripande program då akademins utbildningsprogram kräver olika yrkesprofessioner som är organiserade vid olika institutioner. Institutionerna har också ett övergripande samarbete inom olika

16 16 / 32 nätverk, bland annat för hållbar utveckling. Möjligheterna att styra fördelningen av helårsstudenter är begränsad av det faktum att fakulteten har 97 procent av sitt utbildningsuppdrag inom professionsprogram varav 67 procent av alla helårsstudenter inom program utgörs av nationella uppdrag. Fakultetens modell för nyutveckling innebär att fakulteten gör avsättningar från utbildningsanslaget för pedagogisk utveckling. Utbildningsnämnden har tilldelat medel för utveckling av ett masterprogram inom Global Health samt en joint master i Biomedical Laboratory Science. Inom akademin pågår en diskussion om hur helårstudenter ska frigöras för att kunna starta de kurser som fått utvecklingsmedel. Allmänt Inför neddragningarna gjorde utbildningsrådet en utredning av akademins samtliga program, med undantag för så kallade fredade program. Samtal fördes med prefekter, programansvariga med flera. Vidare inhämtades information om studenternas möjligheter att få arbete efter examen. Följande aspekter var vägledande vid bedömningen om var neddragningarna skulle göra minst skada; arbetsmarknadens behov, etablering på arbetsmarknaden för nyutexaminerade samt-, kvalitetspåverkan vid neddragning av program och utbildning på andra lärosäten. Akademin beslutade att neddragningen skulle göras på både program och fristående kurser. Tre av akademins utbildningsprogram fick minskat utbildningsuppdrag. Programmens längd varierar från tre till fem år, balanserat kapital används för finansieringen i en övergångsperiod. För 2015 ökar utbildningsutbudet för Sahlgrenska akademin med 124 helårsstudenter jämfört med Sahlgrenska akademin är positiv till att klara utbyggnaden. Sahlgrenska akademin önskar inte att en del av universitetsstyrelsens utbildningsuppdrag hålls inne för senare fördelning av platserna. Akademin förordar att om Göteborgs universitet tilldelas fria platser bör dessa fördelas till fakulteterna efter faktorer som uppdragsuppfyllelse, söktryck och arbetsmarknadens efterfrågan/anställningsbarhet. Fakulteten påpekar att det är viktigt att konsekvensanalyser genomförs vid omfördelning av antalet helårsstudenter för att inte nedskärningarna ska riskera att bli för kraftiga att ett program inte bär sig ekonomiskt. Sahlgrenska akademin har gjort en behovsinventering under hösten 2014 och utifrån denna uppskattar fakulteten ett behov av 163 nya helårsstudenter till olika program. Vidare pekar fakulteten på att fördelningen mellan program och fristående kurs är 97 procent respektive tre procent som ett argument för extra tilldelning av platser till fristående kurs förutom angivet behov till program. Uppskattningsvis behövs ytterligare 60 till 120 helårsstudenter till fristående kurser.

17 17 / 32 Naturvetenskapliga fakulteten Fakulteten tilldelades ett takbelopp om totalt 186 miljoner kronor från universitetsstyrelsen för Takbeloppet fördelades efter helårsstudenter inom utbildningsområdena: Naturvetenskap helårsstudenter Design 48 helårsstudenter Konst 22 helårsstudenter Fördelningsmodell Fakultetsstyrelsen har inför kommande budgetår (2015) en ny fördelningsmodell för anslaget på grundnivå och avancerad nivå. Den nya modellen ska syfta till en kvalitativ utbildning med strategiskt fokus på utveckling av laborativ verksamhet och fältverksamhet samt skapa förutsättningar för livslångt lärande och naturvetenskaplig bildning. Med anledning av detta fokus har fakulteten beslutat om särskilda strategiska avsättningar för att stärka laborativ och fältrelaterad utbildningsverksamhet inom institutionerna. Modellen särskiljer också ett specifikt uppdrag, för närvarande 120 helårsstudenter, för utbildning kopplat till naturvetenskaplig bildning. Modellens grundläggande principer för fördelning av grundutbildningsanslaget innebär att fakultetens institutioner får ett årligt bildningsuppdrag och ordinarie uppdrag i helårsstudenter och helårsprestationer från fakultetsstyrelsen. Storleken på uppdraget bestäms i dialog med institutionerna utifrån fakultetens strategiska plan för fördelning av anslaget med hänsyn till de senaste årens utfall, tidigare uppdrag, samt institutionernas egna prognoser för utfallet innevarande och kommande år. Fakultetsstyrelsen fastställer det slutliga utbildningsutbudet till fakultetens institutioner på förslag från dekanus. I modellen tilldelas institutionerna helårsstudenter enligt prislapp A och prislapp B där prislapp B är nära dubbelt så högt värderad som prislapp A. Vidare ingår extra anslag för fältkurser och laborativa kurser. Den höga värderingen av prislapp B beror på att fakulteten valt att prioritera det ordinarie utbildningsuppdraget som inkluderar kostnadskrävande utbildningsmoment såsom laborationer och fältverksamhet. I fördelningen för 2014 ingår också ersättningsmedel för infasning av en ny modell samt extra tilldelning för utebliven ersättning. Detta syftar till ersättning till institutionen för Kulturvård som erhåller extra tilldelning från fakulteten för att kompensera införandet av ny modell från universitetsstyrelsen, vilket resulterade i en lägre ersättning till institutionen. Gällande prislapp A och prislapp B är avsättningar gjorda varvid värdet på prislapparna uppgår till kronor för prislapp A och kronor för prislapp B. Bildningskurser tilldelas helårsstudenter enligt prislapp A medan ordinarie utbildning tilldelas ersättning baserat på prislapp B. Avsättningarna uppgår till 75 miljoner kronor för 2014 vilket utgör 40 procent av tilldelat takbelopp Den största delen av avsättningarna finansierar fakultetens lokalmodell 2014 med 45 miljoner kronor. Ytterligare avsättningar görs till Dacapo om 8 miljoner kronor, konservator 9 miljoner kronor och allmänna avsättningar om 4,5 miljoner kronor med mera. Inför 2015 har fakulteten ändrat sin modell och avsättningarna utgör 2015 nio procent av tilldeltat takbelopp. Avräkningsmetod Inför budgetåret 2014 införde fakulteten skarp avräkning gentemot institutionerna, från att tillämpat principen om ett årligt uppdrag utan skarp avräkning. Motiveringen till att använda skarp avräkning är att fakulteten som helhet inte lyckats nå sitt tilldelade takbelopp och därmed har universitetsstyrelsens femprocentiga dämpning i relation till takbeloppet utnyttjats. Enligt fakultetens

18 18 / 32 principer för avräkning finns ingen möjlighet att vid en överprestation utnyttja en överföring av sparade prestationer mellan åren. Naturvetenskapliga fakulteten är generellt positiv till universitetsstyrelsens avräkningsmodell med dämpning för såväl över- som underproduktion. Fakulteten menar att dämpningen underlättar en långsiktig planering då det kan vara svårt att förutsäga kortsiktiga svängningar avseende över- eller underskott. Institutions- och fakultetsövergripande utbildningar Fördelningsmodellen för utbildningsanslaget har ingen direkt styrning som premierar institutions- och fakultetsövergripande utbildningar. Däremot fördelas ett uppdrag och medel till institutionsövergripande utbildningar som till exempel naturvetenskapligt basår. I syfte att reglera ansvars- och samverkansformer finns ett särskilt uppdrag för samverkande institutioner. I uppdraget regleras hur samverkan ska ske samt att en skriftlig överenskommelse mellan berörda institutioner ska upprättas och undertecknas. Fakulteten har också fakultetsövergripande utbildningar till receptarie och apotekare där ansvar och innehåll regleras varje år i avtal mellan fakulteten, Chalmers och Sahlgrenska akademin. Samverkan sker också mellan fakulteten och Handelshögskolan samt i begränsad omfattning till Nordens ark. Inom fakulteten planeras och etableras nya kurser av institutionerna inom ramen för uppdraget från fakultetsstyrelsen. En etablering av nya program initieras av institutionen/fakulteten och förbereds i fakultetens beredning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Fakultetsstyrelsen avsätter också strategiska medel för att initiera projekt som stimulerar pedagogisk utveckling exempelvis alternativa undervisningsformer. Utlysningarna från Utbildningsnämnden har stimulerat och påverkat planeringen av fakultetens strategiska fokusområden. Däremot har utlysningarna inte påverkat fakultetens planering av utbildningsplatser för Allmänt Naturvenskapliga fakulteten fick näst intill ett oförändrat uppdrag inför 2013 och 2014 i och med att den planerade minskningen kompenserades av en utbyggnad av andra utbildningar. I dialog med institutionerna genomfördes neddragningen under Inför 2015 sker förändringar i anslagsfördelningen till institutionerna. Dels reduceras fakultetens avsättningar radikalt och 2015 kommer avsättningarna att utgöra nio procent av fakultetsstyrelsens utbildningsanslag, dels införs prislapparna H och K. Prislapp H avser hantverk och beräknas utifrån universitetsstyrelsens tilldelning. Prislapp H är beräknad utifrån 25 procent Design och 75 procent Naturvetenskaplig prislapp. Prislapp K avser konservator och beräknas utifrån 50 procent Design och 50 procent Konstnärlig prislapp. Från och med 2015 ingår också lokalmedel i fördelningsmodellen vilket innebär institutionsspecifika prislappar som avräknas mot antal helårsstudenter inom respektive bildning och ordinarie uppdrag. Målsättningen är att ge institutionerna samma förutsättningar oberoende av respektive institutions kostnader för utbildningslokaler. Fakultetens beredning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå har också formulerat en målbild inför 2016 där samtliga institutioner medverkar till naturvetenskaplig bildning. Ett eventuellt inrättande av ett marint centrum kommer att påverka den interna fördelningen av utbildningsuppdraget mellan institutionerna. Fakulteten ser det som positivt att behålla ett begränsat utbildningsuppdrag på universitetsnivå som används för att skapa utbildningar till de forskningsområden inom UGOT Challenges som universitet beslutar om. Ett sådant förhållningsätt skulle ge möjlighet att bygga kompletta miljöer. Fakulteten

19 19 / 32 anser att det är av vikt att en utveckling av nya utbildningar inkluderar och föregås av en inventering och utveckling/avveckling beträffande existerande utbildningar inom aktuella områden, samt att Utbildningsnämnden utgör beredande organ för ett sådant uppdrag. För närvarande uppnår inte fakulteten sitt utbildningsuppdrag från universitetsstyrelsen, varför behov av nya platser är litet. Eventuellt kan fakulteten behöva fler utbildningsplatser från 2016 sett till skapandet av en ny centrumbildning och skapandet av fakultetsövergripande utbildningar i marin/maritim vetenskap.

20 20 / 32 Konstnärliga fakulteten Fakulteten tilldelades ett takbelopp om totalt 222 miljoner kronor från universitetsstyrelsen för Takbeloppet fördelades efter helårsstudenter inom utbildningsområdena: Naturvetenskap 145 helårsstudenter Design 468 helårsstudenter Konst 87 helårsstudenter Musik 267 helårsstudenter Opera 26 helårsstudenter Teater 31 helårsstudenter Media 20 helårsstudenter Fördelningsmodell Konstnärliga fakultetens fördelning av utbildningsplatser förändras vanligtvis inte mellan åren då 70 procent av utbildningsutbudet domineras av programutbildningar. Från och med 2013 fördelas anslaget till institutionerna utifrån departementsprislapparna per utbildningsområde. På departementsprislapparna har fakultetsinterna avsättningar gjorts. Fakulteten gjorde avsättningar på utbildningsanslaget motsvarande tre miljoner kronor eller 1,4 procent av utbildningsanslaget under Avsättningarna gick till fakultetsgemensamma investeringar och bidrag till studentkåren. Avräkningsmetod Avräkning görs endast på antalet helårsstudenter. Motiveringen till detta är att fakulteten brukar ha en hög prestationsgrad. Principen är att institutionerna kan ackumulera över- eller underskott motsvarande fem procent av tilldelat anslag för grundnivå och avancerad nivå. Underproduktion därutöver innebär återbetalning till fakultetsstyrelsen. Institutions- och fakultetsövergripande utbildningar Fakulteten har ingen modell som premierar institutions- eller fakultetsövergripande utbildningar, däremot görs avsättningar för ett par fakultetsövergripande projekt. Fakultetstyrelsen har beslutat att ta fram en handlingsplan för utformning av en institutionsgemensam kursstruktur fram till Tanken är att studenterna ska kunna erbjudas kurser på de olika institutionerna oavsett institutionstillhörighet vilket inte är möjligt idag bland annat på grund av olika schemaläggningar. Utbildningsnämndens utvecklingsmedel har inte påverkat fakultetens planering av utbildningsplatser. Allmänt Neddragningen av helårsstudenter skedde i relation till den tidigare fördelningen av den stora utökningen av platser med naturvetenskaplig prislapp som fakulteten fått under 2008 och Det vill säga, de institutioner som tilldelades ett större uppdrag 2008 och 2009 fick bära reduceringen 2013 och 2014 i proportion till hur stor ökning de haft 2008 och Inför 2015 planerar fakulteten inga ändringar i utbildningsutbudet. Fakulteten ser positivt på ökad dynamik i universitetsstyrelsens fördelning av utbildningsutbudet. Fakulteten önskar själv disponera ett antal platser specifikt för till exempel breddad rekrytering, blended learning och internationalisering.

21 21 / 32 Fakulteten påpekar, baserat på det utskickade materialet, att det finns två utbildningsområden som avser utbildningsområde Konst i Datalagret, där den ena heter Konst och den andra benämns Konst gammal. Båda utbildningsområdena har helårsstudenter och helårsprestationer registrerade. Fakulteten har behov av fler konstnärliga utbildningsplatser med media prislapp, med hänsyn tagen till att inom filmområdet finns en utvecklingsmöjlighet med stor potential inom 3D-teknik för exempelvis mobiltelefon och surfplattor. Utöver detta har fakulteten behov av fler fristående kursplatser bland annat för fort- och vidareutbildning av lärare inom kulturskolan.

22 22 / 32 IT-fakulteten Fakulteten tilldelades ett takbelopp om totalt 59 miljoner kronor från universitetsstyrelsen inför Takbeloppet fördelades efter 745 helårsstudenter inom utbildningsområdet: Naturvetenskap 745 helårsstudenter Fördelningsmodell Fakulteten fördelar grundutbildningsuppdraget till institutionerna på liknande sätt som universitetsstyrelsen fördelar anslaget till fakulteten via utbildningsområdet naturvetenskap och universitetsstyrelsens prislappar med hänsyn till en mindre avsättning. En avsättning motsvarande 300 tkr görs till dekanus disposition vilket motsvarar 0,5 procent av tilldelat takbelopp. Fördelning av utbildningsplatser sker med stöd av ett förslag som utarbetats av fakultetskansliet i samarbete med institutionernas viceprefekter för grundutbildningen. Avräkningsmetod IT-fakulteten använder sig av skarp avräkning gentemot institutionerna. Om en institution underproducerar och den andra institutionen överproducerar ersätts den överproducerande institutionen upp till fakultetens ersättning från universitetsstyrelsen. Fakulteten anser att den centrala avräkningen med sin dämpning är positiv då det utjämnar svängningar mellan åren, eftersom det kan vara svårt att planera ett exakt utfall. En nackdel är dock att fakulteten måste hålla reda på hur över- och underprestationer ser ut år från år. Utbildningsnämndens utvecklingsmedel har inte påverkat fakultetens planering av utbildningsplatser Planeringen för kommande masterprogram, inom data science har inte kommit så långt att någon ansökan kunnat göras till Utbildningsnämnden. Institutions- och fakultetsövergripande utbildningar IT-fakulteten har inga färdigarbetade modeller för att premiera fakultetsövergripande utbildningar men planerar att starta en masterutbildning 2016 som kommer att bli institutions- och fakultetsövergripande. Allmänt Neddragningarna av utbildningsplatser sammanföll med ett ökat söktryck för fakulteten. Minskningen av utbildningsplatserna fördelades ut till institutionerna efter samråd med viceprefekterna för grundutbildningen och diskussion i prefektrådet. Inför 2015 kommer ett nytt masterprogram att utarbetas med planerad start Fakulteten ser fördelar med större dynamik i grundutbildningsuppdraget men ser samtidigt problem med att omfördela platser mellan fakulteterna. För att ta ställning i frågan anser fakulteten att en bredare diskussion behövs. Allmänt önskar fakulteten bättre rapportmöjligheter i Datalagret bland annat avseende studieavgiftstudenter. Andra uppgifter som vore önskvärda är en aktuell redovisning i september över antalet studenter per program och kull. Fakulteten ser ett stort behov av fler utbildningsplatser för perioden , uppskattningsvis 300 helårstudenter vilket motsvarar en uppdragsökning med 40 procent i relation till befintligt uppdrag 2014.

23 23 / 32 Lärarutbildningsnämnden Nämnden tilldelades ett takbelopp om totalt 286 miljoner kronor från universitetsstyrelsen inför Takbeloppet fördelades efter helårsstudenter inom utbildningsområdena: Humaniora 132 helårsstudenter Samhällsvetenskap 105 helårsstudenter Språk 309 helårsstudenter Naturvetenskap 347 helårsstudenter Undervisning helårsstudenter Övrigt 3 helårsstudenter Musik 167 helårsstudenter Idrott 71 helårsstudenter Fördelningsmodell Universitetsstyrelsens tilldelning till Lärarutbildningsnämnden utgör ett tak för nämndens vidare fördelning av anslag till institutionerna. Om nämndens anslag till institutionerna blir lägre, efter nämndens bedömning av nuvarande och kommande kullar, blir skillnaden mellan uppdragen en möjlighet att under budgetåret besluta om ytterligare fördelning av fristående platser. Om universitetsledningens tilldelning är lägre än nämndens uppdrag ut till institutionerna används anslagsparande. Inför 2014/15 har nämnden börjat använda ett nyutvecklat planeringsinstrument som initialt visar det totala antalet helårsstudenter kopplat till utbyggnaden av nya platser. Framöver är tanken att planeringsinstrumentet kan bli ett verktyg för institutionerna. Verktyget är byggt i Excel och tanken är att institutionerna på sikt ska kunna se en samlad bild av det totala uppdraget per år för flera år samtidigt, samt kunna särskilja specifika år och se uppdrag per kurs. I fördelningsmodellen ses planeringstal för kommande årskullar, vilka är anpassade efter en kombination av arbetsmarknadens behov, söktryck samt tillgång till VFU-platser. Reducering av antal platser görs för studieuppehåll eller för studenter som avbryter sin utbildning. Institutioner kan också ansöka om fristående uppdrag från nämnden utifrån dess policy för användning av fristående platser. Nämnden beräknar egna interna prislappar utifrån budgeten för de olika kurserna. Tillsammans med prestationsgraden och prislappen bildar detta en kursprislapp som används vid fördelning av anslaget. Medlen för kursen fördelas mellan medverkande institutioner enligt den fördelning som beslutats av kursansvarig institution. I vissa fall kan extra ersättning ges till kurser med få studenter eller helt nya program där antalet studenter markant understiger planeringen. Avsättningarna för 2014 uppgår till 5,3 miljoner kronor vilket utgör 1,9 procent av tilldelat takbelopp. Exempel på avsättningar är examensarbeten, språkhandleding etc. Avräkningsmetod Till och med 2014 års avräkning ersätts alla institutioner enligt utfall för programuppdraget och för fristående platser gäller uppdraget som ett tak för ersättning vilket räknas efter antal helårsstudenter. Lärarutbildningsnämnden ser en svårighet i den modell universitetsledningen använder i avräkningen gentemot fakulteterna då den enligt nämnden riskerar att ge en missvisande bild av vilket utrymme som finns för strategiska satsningar. En betydande del av nämndens balanserade kapital är bundet i anslagsparande vilket nämnden vill se en ökad medvetenhet om. Inför 2015 ändrar nämnden avräkningsmetod för de elva institutionerna med störst uppdrag, vilket kommer att resultera i att nämndens skuld till universitetsstyrelsen sannolikt inte kommer att överensstämma med nämndens skuld/fordran till institutionerna.

24 24 / 32 Nämnden ser dock en fördel i den nuvarande avräkningsmodell som universitetsledningen använder i avräkningen mot fakulteterna då ett överskott kan visa att utbildningen är attraktivare än planerat och förutsett. En möjlig fördel vid ett underskott är att det ger ett stort utrymme kommande år då det går att överproducera med fem plus fem procent. En upplevd svårighet för nämnden är att universitetsstyrelsens modell är komplex och att det finns svårigheter att på ett pedagogiskt sätt kunna förklara hur modellen fungerar. Institutions- och fakultetsövergripande utbildningar Merparten av programmen och kurserna inom lärarutbildningen är både institutions- och fakultetsövergripande. Det senaste exemplet anges som Brobryggaren där nämnden i dialog med två andra fakulteter och Göteborgs stad fört ett utvecklingsarbete kring att öka rekryteringen av lärare i matematik och naturvetenskap. Lärarutbildningsnämnden arbetar på olika sätt för att stödja och underlätta fakultets- och institutionsövergripande samverkan inom lärarutbildningen. Ett exempel är nämndens planeringsverktyg som publiceras på nämndens hemsida och som innehåller bland annat ekonomiskt underlag på kursnivå. Ett annat är den kursdatabas som finns tillgänglig på nämndens hemsida. Vid behov arrangerar också Lärarutbildningsnämnden olika typer av kompetensutvecklingsinsatser, till exempel avseende ekonomihantering. Vidare har olika typer av nätverk arrangerats för informationsutbyte, till exempel Kommunikatörsnätverket och Nätverk för studievägledare. Utbildningsnämnden satsningar har inte påverkat antalet platser för nämnden. Under 2013 ansökte inte Lärarutbildningsnämnden utvecklingsmedel, men för 2014 har en ansökan lämnats in. Allmänt Neddragningen av helårsstudenter var för nämnden endast 23 och påverkade inte planeringen. Inför 2015, och kommande år, kommer nämndens grundutbildningsuppdrag att växa kraftigt. Tillväxten beror främst på en utbyggnad angiven i vårpropositionen som presenterades under Lärarutbildningsnämnden påvisar ett registeringsfel i Ladok för 2013, där studenter har registerats på utbildningsområde Undervisning när korrekt registrering skulle vara Verksamhetsförlagd utbildning. Felregisteringen är omfattande och 206 helårsstudenter har nu registrerats på rätt utbildningsområde. Lärarutbildningsnämnden anser att huvudprincipen bör vara att fakulteterna/motsvarande äger frågan att behålla en del helårsstudenter för att kunna göra strategiska satsningar, men samtidigt betonar nämnden att det är svårt att se några principiella argument mot att universitetsledningen också skulle kunna behålla helårsstudenter för att göra senare strategiska satsningar.

25 25 / 32 Analys och reflektioner Utbildningsområden Universitetsstyrelsen fördelar ett utbildningsuppdrag till fakulteterna, angivet i helårsstudenter och helårsprestationer, uppdelat per utbildningsområde. I den vidare fördelningen mellan fakultetet och institution fördelar flertalet fakulteter sina helårsstudenter på liknande sätt som universitetsstyrelsen, det vill säga med angivna utbildningsområden. Det finns fakulteter som valt en egen metod för fördelning. I de egna metoderna ingår ofta egenbenämnda prislappar där det är svårt, eller omöjligt, att härleda till vilket utbildningsområde en helårsstudent tillhör. I utredningsarbetet har det framkommit att det finns fakulteter som har mycket svårt, eller inte ens kan, ange vilket utbildningsområde utdelade helårsstudenter tillhör. När inte den utdelande fakulteten med säkerhet kan ange vilket utbildningsområde en helårsstudent tillhör är det inte säkert att mottagande institution kan göra det heller. I kopplingen mellan uppdrag i utbildningsområde och registrering av utbildningsområde i Ladok finns det oklarheter. I uppföljningssammanhang uppstår problem då vissa helårsstudenter registreras med en felaktig klassificering, vilket i sin tur ger ett felaktigt resultat i både intern och extern rapportering. Under kartläggningens gång upptäcktes en omfattande felregistrering av verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Inför kommande avräkning för 2014 har detta kunnat korrigeras. Sett till bakgrunden att begreppet utbildningsområde i en del fall helt faller bort i tilldelningen av helårsstudenter mellan fakultet och institution, innebär det en ökad risk för felregistering i Ladok. En ökad transparens ger möjlighet att följa statens uppdrag genom alla nivåer och vore önskvärd. Det är också viktigt att se vilka utbildningsområden en helårsstudent tillhör för att möjliggöra en korrekt registrering i Ladok och därigenom att minimera felkällorna. Förslag Förslagsvis bör fakulteterna efterlikna universitetsstyrelsens, och därmed statens, användning av utbildningsområden vid fördelning av helårsstudent per institution. En institution ska tydligt kunna utläsa vilket, eller vilka, utbildningsområden deras tilldelade helårsstudenter tillhör. Inrapporteringar i Ladok och kursklassificering I sammanställningen av fakulteternas svar framkommer behovet av att göra en grundligare kontroll av inrapporteringen i Ladok. I samband med utredningen skickade ekonomienheten, tillsammans med Utbildningsnämnden, ut frågeställningar till fakulteterna. I frågeställningarna ingick att verifiera utskickade sammanställningar över rapporterade prestationer från Datalagret (baserade på uppgifter från Ladok). I sammanställningen visade vår rapporterade data på totalt 49 helårsstudenter inom utbildningsområdet Verksamhetsförlagd utbildning. I ett svar från en fakultet/motsvarande anger denna att antalet helårsstudenter inom utbildningsområdet Verksamhetsförlagd utbildning bör vara 254 helårsstudenter, men att differensen 206 helårsstudenter är registrerade inom utbildningsområdet Undervisning. Denna felregistering har uppskattningsvis kostat lärosätet cirka två miljoner kronor baserat på en uppskattning endast baserad på helårstudenter och inte helårsprestationer. Sannolikt är anslagsbortfallet för felaktig registrering större än två miljoner kronor. Vid en kontroll över aktuellt verksamhetsår, 2014, som inom snar framtid ska avräknas, återfanns liknande felregisteringar. Dessa har korrigerats för Det finns även ett nationellt problem med klassificering inom utbildningsområden. Riksrevisionen har identifierat två huvudproblem gällande lärosätenas klassificering, dels att kurser inom samma ämnen klassificeras olika vid lärosätena vilket medför stor variation i genomsnittlig ersättning inom samma

26 26 / 32 ämne och dels att det skett en glidning i klassificeringen av kurser så att den genomsnittliga ersättningen per helårsstudent har ökat under den senaste tioårsperioden 6. En tänkbar metod är att genomföra en kursklassificering och när den är genomförd kan den även användas som stöd i registeringen i Ladok. Ska kursklassificering genomföras måste detta genomföras kontinuerligt. En kursklassificering för hela universitets utbildningsutbud kan med största sannolikhet betraktas som mycket resurskrävande. Förslag En utredning bör genomföras med uppgift att ta fram genomförbara förslag för att reducera och eliminera felkällorna i inrapporteringarna i Ladok. Avsättningar Universitetsstyrelsen rekommenderade fakulteterna i inriktningsbeslutet för , att andelen avsättningar inte bör överstiga 20 procent av tilldelat fakultetsanslag. För fakulteternas utbildningsuppdrag bör en liknande rekommenderad maxgräns införas. Motivering till detta är densamma som för fakultetsanslaget, det vill säga att garantera att universitets institutioner tilldelas tillräckligt stora resurser som även möjliggör strategiska satsningar på denna nivå. En sammanställning av fakulteternas avsättningar på grundutbildningsanslaget visar att det generellt görs små avsättningar på fakultetsnivån, till och med under den avsättningsnivå universitetsstyrelsen har. Dock gör två fakulteter stora avsättningar vilket framgår i tabellen nedan. Vad gäller Naturvetenskapliga fakulteten bör det betonas att fakulteten gjort stora förändringar i sin anslagstilldelning för 2015, vilket gör att avsättningarna numera utgör nio procent av det totala utbildningsanslaget. Av fakultetens avsättningar om 16 miljoner kronor utgör 8,7 miljoner kronor avsättningar till infrastrukturer såsom Sven Lovéns Centrum samt Nordens ark. Den andra fakulteten som har en hög andel avsättningar är Sahlgrenska Akademin, som gör avsättningar till lokaler såsom Kliniskt träningscentrum med mera. I dispositionsplanen för 2014 gör Sahlgrenska avsättningar för enbart Lokaler och campuskostnader på nära 54,6 miljoner kronor. Inför 2015 kommer Sahlgrenska Akademin göra avsättningar på motsvarande 15 procent av tilldelat takbelopp. Avsättningar i procent på tilldelat takbelopp ,0% 40,0% 35,0% 30,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% HFS SFS HHFS UFS SA* NFS* KFS ITFS LUN US** Avsättning i % 1,4% 2,9% 1,4% 0,0% 15,0% 40% 1,4% 0,5% 1,9% 4% *NFS och SA se särskilda kommentarer enligt ovan. **US; universitetsstyrelsen 6 Lena Eriksson, Högskoleverkets uppföljning av kursklassificering vid universitet och högskolor, Rapport 2012:25 R. sid 7.

27 27 / 32 En rekommenderad avsättningsgrad bör inte överstiga universitetsstyrelsens procentuella andel av avsättningar för 2015, det vill säga fyra procent. Inriktningen bör vara att fördela en så stor andel av anslaget som möjligt till institutionerna för att tillgodose studenternas behov. Universitetsstyrelsen har arbetat för att fördela så mycket anslag som möjligt och därför höjt de universitetsinterna prislapparna på helårsstudenter. Effekten uteblir om nästa organisatoriska nivå gör stora avsättningar på tilldelat takbelopp. En maximal avsättningsnivå, i linje med universitetsstyrelsens avsättningsnivå, ger både fakulteter och institutioner möjlighet till strategiska satsningar. För budgetåret 2015 är det endast Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten som når över denna nivå. I Sahlgrenska akademins avsättningar utgör avsättningar för lokaler 54,6 miljoner kronor, vilket utgör 88 procent av fakultetens avsättningar. En grundpelare i universitetsstyrelsens beslut i juni 2006 med anledning av genomförd resursutredning resurs 07 är att anslagsmedel fördelas till utbildning respektive forskning. Denna anslagsfördelning, tillsammans med annan externfinansiering, ska finansiera alla kostnader, det vill säga både personal och lokaler. Särskilda anslagsmedel för att finanseria lokalkostnader och vissa utrustningskostnader avskaffades i styrelsens beslut om anslagsfördelning från och med budgetåret Inom universitetet pågår arbete, efter en utredning tillsatt av rektor, kring Göteborgs universitets fördelning av lokalkostnader och organisation för lokalförsörjning. Utredningens förslag rör dels fördelningen av lokalkostnader och dels organisation och beslutsordning för förändringar av lokalbeståndet. Förslagsvis inväntas det slutgiltiga ställningstagandet till denna lokalutredning innan eventuella förändringar rekommenderas inom fakulteternas avsättningar, främst gällande Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten. Därför presenteras nedan ett diagram som visar fakulteternas avsättningar, där avsättningarna till lokalkostnader och infrastruktur lyfts ut. Avsättningar i procent på tilldelat takbelopp 2014 exkl lokaler/infrastruktur 16,0% 14,0% 12,0% 10,0% 8,0% 6,0% 4,0% 2,0% 0,0% HFS SFS HHFS UFS SA NFS KFS ITFS LUN US Avsättning i % 1,4% 2,9% 1,4% 0,0% 1,8% 14,6% 1,4% 0,5% 1,9% 4,0% I tabellen ovan visas avsättningar i procent på tilldelat takbelopp, exklusive avsättningar för lokaler/infrastruktur. Sahlgrenska akademin avsättningsgrad blir 1,8 procent och Naturvetenskapliga fakulteten 14,6 procent. Förslag En rekommendation bör vara att fakulteternas avsättningar av grundutbildningsanslaget inte bör överstiga universitetsstyrelsens avsättningsnivå. I denna rekommendation avses avsättningsnivå exklusive avsättningar till lokaler och infrastruktur då ett arbete kring lokaler pågår parallellt med denna utredning där ett ställningstagande väntas inom de närmsta månaderna. I rekommendationen ligger också för fakulteten att synliggöra argument och dialog bakom avsättningar samt visa på sambandet hur studenterna gagnas av avsättningarna. Undantagsvis skall också en fakultet ha

28 28 / 32 möjlighet att göra avsättningar över universitetsstyrelsens nivå, om detta är befogad av strategiska skäl. Avräkningsmetod De flesta fakulteter uttalar sig positivt om universitetsstyrelsens avräkningsmetod med dämpning, då det ger möjlighet att hantera tillfälliga förändringar vilket därmed anses leda till en ökad stabilitet. En del invändningar anges också, till exempel att en överproduktion inte motsvaras av en intäktsökning. Överlag är omdömet om universitetsstyrelsens avräkningsmodell, med dämpning, positiv. Det främsta motivet som anges är att den skapar långsiktig stabilitet. I sammanhanget bör nämnas att universitetets avräkningsmodell med dämpning är liknande den modell staten använder gentemot universitet och högskolor. Sett mot bakgrund av att en avräkningsmodell med dämpning anses skapa stabilitet bör ett förslag till fakulteterna vara att införa en liknande avräkningsmodell, med fem procents dämpning gentemot institutionerna. Institutionerna kommer då att erbjudas samma stabila planeringsförutsättningar som fakulteterna, där tillfälliga och mindre upp- och nedgångar kan fångas upp av en dämpning. En annan fördel är att en logisk kedja bildas när fakultetens avräkningsmetod är lik universitetsstyrelsens avräkningsmetod som i sin tur är lik statens avräkningsmetod. I ett eventuellt införande av en enhetlig avräkningsmetod för lärosätet bör förslagsvis endast direktivet vara att dämpning införs om fem procent. Det bör vara fortsatt öppet avseende vilka metoder fakulteterna väljer att avräkna på. Till exempel avräknar universitetsstyrelsen fakulteternas uppdrag mot så kallade nämndprislappar, vilket är en genomsnittlig prislapp för fakulteten. Detta ger fakulteterna handlingsutrymme då de internt kan omprioritera inom sina uppdrag, som till exempel fullfölja en fakultetsintern satsning. För att inte få för stora styrningseffekter bör därför direktivet endast sträcka sig till att fakulteterna ska införa en femprocentig dämpningsmetod i avräkningen. Förslag Fakulteternas avräkningsmodeller bör innefatta en dämpningsmekanism, likt den universitetsstyrelsen använder, om fem procent av tilldelat takbelopp. Det är eftersträvansvärt att tillämpa en transparent och tydlig hantering genom hela systemet. Göteborgs universitets anslagssparande gentemot staten Universitetet har en utgående överproduktion om 73 miljoner kronor efter Överproduktionen har byggts upp under ett flertal års avräkningar mellan lärosätet och staten. Universitetet tilldelas ett takbelopp från regeringen som lärosätet förväntas genomföra utbildningar för. Vid årets slut görs en avräkning gentemot staten, likt den avräkning universitetsstyrelsen gör gentemot fakulteterna. Universitetsstyrelsens avräkning är fakulteternas aggregerade prestationer. I avräkningen mellan stat och universitet finns en dämpningsmekanism, där överproduktion får anslagsparas till efterföljande år. Göteborgs universitet har haft en rad överproduktioner vilka lett fram till det ackumulerade överskottet. Överskottet påverkas av över- respektive underproduktion, och ger för lärosätet stabilare planeringsförutsättningar. Inom fakulteterna har ett arbete gjorts för att minska överproduktionen vilket börjar ge effekt under Universitetet behöver alltid ha en viss andel som positivt anslagssparande för att utjämna skillnader, men storleken på anslagssparandet bör utredas.

29 29 / 32 Förslag Ekonomienheten bör ges i uppdrag, i samarbete med Utbildningsnämnden, att utreda lämplig nivå på anslagssparandet samt hur anslagssparandet kan användas. En ökad dynamik vid fördelning och centralt kvarhållande av grundutbildningsuppdrag Av de inkomna svaren dras slutsatsen att de flesta fakulteterna inte är positiva till tanken att på central nivå behåller helårsstudenter för senare fördelning. Flera av fakulteterna påvisar att en ökad dynamik i uppdraget kan innebära fördelar men påpekar ändå att fördelning primärt ska ske från fakultet. Naturvetenskapliga fakulteten ser positivt på att behålla ett begränsat utbildningsuppdrag på universitetsnivå, men att då använda dessa platser för att skapa utbildningar till de forskningsområden inom UGOT Challenges som universitetsstyrelsen har beslutat om. Förslag Vi föreslår att helårsstudenter inte behålls på central nivå. Förslagsvis ger universitetsstyrelsen ett uppdrag till samtliga fakulteter att beakta dynamik och utvecklingsaspekter vid fördelning av utbildningsuppdrag till institutionerna. I fördelningen skall ökad fokus ligga på fakultets- och institutionsövergripande utbildningar. Behov av ökad tilldelning av helårsstudenter Av de totalt nio fakulteterna/motsvarande uttalar sex av dem ett tydligt behov av en ökad tilldelning av helårsstudenter. Endast Humanistiska fakulteten säger tydligt nej till fler platser och Naturvetenskapliga fakulteten antyder att de kan behöva fler helårsstudenter på sikt. För Lärarutbildningsnämnden är inte frågan aktuell då nämnden får ett kraftigt utbyggt uppdrag kommande år. I universitetets äskande om fler utbildningsplatser fanns en planerad satsning på fler helårsstudenter till fort- och vidareutbildning för redan yrkesverksamma. Inom IT-området planeras för en ämnesöverskridande utbildning inom kunskapsområdet Big Data, där intresset från näringsliv och offentlig sektor är mycket stort. Diagramet nedan visar fakulteternas uppdrag andelsmässigt av antalet helårsstudenter på lärosätet. Utbildningsvetenskapliga fakulteten, tillsammans med IT-fakulteten och Konstnärliga fakulteten uppgår andelsmässigt till mellan tre och fyra procent av det totala utbildningsuppdraget. Skillnaden mellan Utbildningsvetenskapliga fakulteten och Konstnärliga fakulteten är dock flera hundra helårsstudenter. Fakulteternas andel av helårsstudenterna % 3% 14% HFS (3375 HST) SFS (4918 HST) HHFS (3765 HST) 4% 9% 20% UFS (666 HST) SA (3950 HST) NFS (2181 HST) KFS (1044 HST) 16% 3% 16% ITFS (745 HST) LUN (3763 HST)

Förändringar gällande grundutbildningsuppdraget för 2015

Förändringar gällande grundutbildningsuppdraget för 2015 PM Datum: -06-22 Dnr: E 2014/257 Mottagare: Rektor Handläggare: Heléne Gustafsson Förändringar gällande grundutbildningsuppdraget för Universitetets anslagsfördelning och interna fördelning av grundutbildningsuppdraget

Läs mer

Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, 2015:12

Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, 2015:12 Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, :12 Datum: -06-22 Tid: 15.00-16.00 Plats: Viktor Rydbergsrummet, Vasaparken Närvarande Beslutsfattare: Bisittare: Protokollförare: Övriga: Rektor Pam Fredman

Läs mer

Underlag inför utbildningsnämndens ställningstagande beträffande fakulteternas äskande av nya utbildningsplatser inför bå 2017

Underlag inför utbildningsnämndens ställningstagande beträffande fakulteternas äskande av nya utbildningsplatser inför bå 2017 PM Datum: 2016-02-02 Dnr: V2015/1078 Mottagare: Utbildningsnämnden Handläggare: Karin Cedhagen Underlag inför utbildningsnämndens ställningstagande beträffande fakulteternas äskande av nya utbildningsplatser

Läs mer

Bilaga till protokoll från rektorssammanträde

Bilaga till protokoll från rektorssammanträde Bilaga till protokoll från rektorssammanträde 2002-04-09 GÖTEBORGS UNIVERSITET VERKSAMHETSUPPDRAG B1 1700/01 2000-2002, ssk 2002 Humanistiska fakultetsnämnden Övergripande mål och riktlinjer för verksamheten

Läs mer

Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016

Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016 Budget 2016 Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016 Med anledning av regeringens budgetproposition inför år 2016 avseende utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning,

Läs mer

Ekonomisk planering, löpande arbete och uppföljning av utbildningsuppdraget

Ekonomisk planering, löpande arbete och uppföljning av utbildningsuppdraget Ekonomisk planering, löpande arbete och uppföljning av utbildningsuppdraget Bakgrund Styrelsen för utbildning har det övergripande ansvaret för all utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid KI. Ansvar

Läs mer

Ramverk för utbildningsutbud vid fakulteten för humanvetenskap 2012 2015

Ramverk för utbildningsutbud vid fakulteten för humanvetenskap 2012 2015 MITTUNIVERSITETET Fakultetskansliet för humanvetenskap Ramverk för utbildningsutbud vid fakulteten för humanvetenskap 2012 2015 dnr MIUN 2012/361 Fastställt av humanvetenskapliga fakultetsnämnden 2012

Läs mer

Hur många platser finns det i högskolan?

Hur många platser finns det i högskolan? STATISTISK ANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2013-12-10 / 13 Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 Marie.kahlroth@uk-ambetet.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är

Läs mer

Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning

Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Budget 2017 Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Med anledning av regeringens budgetproposition inför år 2017 avseende utgiftsområde 16

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 HUMANISTISKA FAKULTETEN DATUM: 2014-01- 15 AVSÄNDARE: Dekanus Margareta Hallberg KONTAKTPERSON: Kanslichef Anna Nordling FORSKNING SOM PÅVERKAR nu bättre samordning

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH 2014-06-11 Dnr V-2014-0449 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2015

Läs mer

Totalbudget för Lunds universitet 2011

Totalbudget för Lunds universitet 2011 BESLUT 1(6) 2011-02-15 Dnr EK 2010/41 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2011 Budgeterat underskott 2011 uppgår till 165 mnkr fördelat på ett underskott inom utbildningen på 108 mnkr och forskningen

Läs mer

Riktlinjer för resursfördelning till utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Riktlinjer för resursfördelning till utbildning på grundnivå och avancerad nivå STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-3249 Sakområde: Utbildning på grundnivå och avancerad nivå samt Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Styrelsen

Läs mer

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor Koncept Regeringsbeslut I:x 2012-12-13 U2012/ /UH Utbildningsdepartementet Per Magnusson per.magnusson@regeringskansliet.se 08-4053252 Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet

Läs mer

Kerstin Nilsson, vicedekan och utbildningsansvarig vid Sahlgrenska akademin. 1. Vilken/vilka frågor väckte mest diskussion under workshopen?

Kerstin Nilsson, vicedekan och utbildningsansvarig vid Sahlgrenska akademin. 1. Vilken/vilka frågor väckte mest diskussion under workshopen? Vision 2020 Operativt ansvarig: Karin Fogelberg Sekreterare: Sylva Frisk 2011-12-07 1 / 5 Workshop 7 december: Hur ska Göteborgs universitet profilera sin högre utbildning? Program eller fristående kurser?

Läs mer

1 VERKSAMHET. 1.1 Verksamhetsstyrning

1 VERKSAMHET. 1.1 Verksamhetsstyrning Bilaga 4: Göteborgs universitet Riksdagen har beslutat om anslagen till Göteborgs universitet för budgetåret. Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret för Göteborgs universitet och nedan

Läs mer

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007 Statistisk analys Thomas Furusten Analysavdelningen 08-563 085 12 thomas.furusten@hsv.se www.hsv.se 2008-09-23, Analys nr 2008/10 Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007 Resurstilldelningssystemet

Läs mer

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134 Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Wennergrund Telefon: 018-471 18 11 www.uu.se Anna.Wennergrund@ uadm.uu.se Modell för fördelning

Läs mer

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008 Statistisk analys Ingeborg Amnéus Analysavdelningen 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2009-11-10 2009/8 Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008 Hur universitet och högskolor

Läs mer

Bilaga 2. Riksrevisionens enkät till lärosäten

Bilaga 2. Riksrevisionens enkät till lärosäten BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPRT DNR: 3.1.1-215-786 Bilaga 2. Riksrevisionens enkät till lärosäten RiR 216:15 Det livslånga lärandet inom högre utbildning RIKSREVISINEN Sida 2 av 8 3. Bedriver ert lärosätet,

Läs mer

Bilaga 1 Avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer m.m.

Bilaga 1 Avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer m.m. Bilaga 1 Avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer m.m. Denna bilaga innehåller anvisningar för avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer, tabeller över tilldelade utbildningsområden

Läs mer

Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå

Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå Dnr SLU ua 2014.1.1.1-572 1(5) Utbildningsnämnden BESLUT 2014-02-20 Projektplan: Utveckling av modell för resursfördelning till utbildning på grund- och avancerad nivå 1. Bakgrund och motiv Styrelsen beslutade

Läs mer

:22 Karlstads universitet: Forskning och forskarutbildning :23 Linnéuniversitetet: Grundutbildning

:22 Karlstads universitet: Forskning och forskarutbildning :23 Linnéuniversitetet: Grundutbildning PROP. 0/: UTGIFTSOMRÅDE 6 Tabell 8.: Härledning av anslagsnivån 0 05 0 0 0 05 Anvisat 0 59 9 59 9 59 9 59 9 5 8 805 77 7 6 Beslut -5 5-6 78-8 0-9 66 anslag 559-5 -70-8 58 Övrigt -80-80 anslag 56 76 565

Läs mer

Kallelse till ledningsråd

Kallelse till ledningsråd Kallelse till ledningsråd 2012-03-07, R2-014, kl 10.00 12.00 Ärenden 1. Information från ledningsgruppen 2. Synpunkter på planeringsdirektiv (bilaga 1) 3. Riktlinjer för nya arbetstidsavtalet 4. Riktlinjer

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97 STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson Regeringen Utbildningsdepartementet Förslag till finansiering av verksamheten budgetåren 1999-2001 1 Intäkter

Läs mer

Planeringsdirektiv och tidplan för beredning av verksamhetsuppdrag och budget 2018

Planeringsdirektiv och tidplan för beredning av verksamhetsuppdrag och budget 2018 Beslutsdatum: 2017-03-20 2017/0711 1 (6) Beslutande: Rektor Handläggare: Karin Fürstenbach Dokumentansvarig: Ekonomichef Dokumenttyp: Årligt planerings- och uppföljningsdokument Datum för ikraftträdande:

Läs mer

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar BESLUT Dnr: E2017/29 2017-12-12 Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar 2019 2020 1 Förslag till beslut Styrelsen beslutar: att 2018 avsätta 95 %, 374 276 tkr, av grundutbildningsanslaget

Läs mer

Skillnader i kursklassificering spelar en liten roll för lärosätenas möjligheter att nå sina takbelopp

Skillnader i kursklassificering spelar en liten roll för lärosätenas möjligheter att nå sina takbelopp STATISTIK & ANALYS Ingeborg Landgren 2004-11-22 Skillnader i kursklassificering spelar en liten roll för lärosätenas möjligheter att nå sina takbelopp Resurstilldelningssystemet för grundläggande utbildning

Läs mer

Beslut. Catarina Coquand Dekan. Anna Boreson Kanslichef. Birgitta Magnusson. Datum Dnr LED /162

Beslut. Catarina Coquand Dekan. Anna Boreson Kanslichef. Birgitta Magnusson. Datum Dnr LED /162 Beslut Datum 2016-03-09 Dnr LED 1.3-2016/162 BESLUTANDE Catarina Coquand Dekan FÖREDRAGANDE Anna Boreson Kanslichef Övriga som deltagit vid beslutstillfället Ärende TS erhåller statsanslag för utbildning

Läs mer

Totalbudget för Lunds universitet 2015

Totalbudget för Lunds universitet 2015 BESLUT 1(6) 2015-02-13 Dnr V 2014/1698 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2015 Budgeterat resultat för 2015 är ett underskott på 336 mnkr fördelat på ett underskott inom utbildningen på 77 miljoner

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Kontaktperson för årsredovisningen 2012 är verksamhetscontroller Maria Nyberg Ståhl.

Kontaktperson för årsredovisningen 2012 är verksamhetscontroller Maria Nyberg Ståhl. Mittuniversitetets årsredovisning 2012 Dnr: MIUN 2013/199 Omslagsbild: Bland Mittuniversitetets studenter finns en hög andel som studerar via nätet. En stor del av dem genomför sina studier på distans,

Läs mer

Minnesanteckningar från ledningsgruppsmötet den 16 december 2013

Minnesanteckningar från ledningsgruppsmötet den 16 december 2013 Minnesanteckningar från ledningsgruppsmötet den 16 december 2013 Närvaro: Fredrik Bragesjö Fredrik Engström Lena Eriksson Pia Gårdmo Jan Lif Christina Thomsen Thörnqvist Ulla Veres (första punkten) 1.

Läs mer

Olika förutsättningar för eftergymnasiala utbildningar

Olika förutsättningar för eftergymnasiala utbildningar Olika förutsättningar för eftergymnasiala utbildningar En kartläggning av resurser och undervisningsti d inom högskolan och yrkeshögskolan Olika förutsättningar för eftergymnasiala utbildningar En eftersatt

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen BUDGET 2013

Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen BUDGET 2013 Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen 2012-11-14 BUDGET 2013 Ändringar i budgetförslaget 2012-10-25 I den nya arbets- och delegationsordningen framhålls institutionernas självbestämmande

Läs mer

EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN

EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN Fastställd av institutionsstyrelsen 2009-04-01 Reviderad 2012-12-07 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori införde 2009 en ekonomistyrningsmodell

Läs mer

Färre helårsstudenter i högskolan 2016

Färre helårsstudenter i högskolan 2016 STATISTISK ANALYS 1(11) Avdelning / löpnummer 2017-03-14 / 2 Analysavdelningen Handläggare Johan Gribbe 08-563 087 54 johan.gribbe@uka.se Färre helårsstudenter i högskolan 2016 Universitetskanslersämbetets

Läs mer

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT Dnr: SU 71-1594-06 Doknr: 1 (jfr SU 121-1379-06) DELÅRSRAPPORT 2006-06-30 Org nr: 202100-3062 Myndighetskod: 130039 Innehållsförteckning sid. Resultatanalys 1 Kommentarer till prognos 2 Resultaträkning

Läs mer

STATISTISK ANALYS 1(10) Sammanställning av lärosätenas årsredovisningar: Fortsatt färre studenter 2014

STATISTISK ANALYS 1(10) Sammanställning av lärosätenas årsredovisningar: Fortsatt färre studenter 2014 STATISTISK ANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2015-03-17 / 3 Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 marie.kahlroth@uka.se Sammanställning av lärosätenas årsredovisningar: Fortsatt färre

Läs mer

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016 Bilaga p 9 BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016 FS 1.3.2-325-17 Lärarhögskolans resultat totala intäkter och kostnader Årets resultat är 1 598 tkr. Det budgeterade resultatet var - 6 373tkr. Differensen mellan

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Universitetsledningen DATUM: 2016-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2016-09-05 KONTAKTPERSON: Ingela.Elofsson@gu.se Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Manual till den ekonomiska mallen

Manual till den ekonomiska mallen MANUAL 1(7) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 marie.kahlroth@uk-ambetet.se Manual till den ekonomiska mallen Ekonomiska mallen består av fyra blad, Resultaträkning, Ekonomiska

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor Regeringsbeslut III:5 Utbildningsdepartementet 2014-12-22 U2014/7521/SAM (delvis) U2014/6413, 7553/UH Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor 8bilagor Riksdagen

Läs mer

Processen för verksamhetsplanering och uppföljning

Processen för verksamhetsplanering och uppföljning UFV 2017/2162 Processen för verksamhetsplanering och uppföljning Internrevisionsrapport Fastställd av Konsistoriet 2018-04-26 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 1 Bakgrund 4 1.1 Riskbedömning 4 1.2

Läs mer

FS Bilaga p 6

FS Bilaga p 6 Bokslut Lärarhögskolan Innehåll LÄRARHÖGSKOLANS RESULTAT, TOTALA INTÄKTER OCH KOSTNADER... 3 GRUNDUTBILDNINGSVERKSAMHETENS INTÄKTER, KOSTNADER OCH RESULTAT: TOTALT SAMT PER VERKSAMHET 3 FORSKNINGSVERKSAMHETENS

Läs mer

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå DNR LIU-2017-01507 1(5) Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Samtliga utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå ska kvalitetssäkras

Läs mer

Infasning Konservatorstbildningen (45 HST. Ingår i takbelopp fr om 2012)

Infasning Konservatorstbildningen (45 HST. Ingår i takbelopp fr om 2012) Dispositionsplan budgetåret 2012 Bilaga 1 Fördelning av anslag bå 2012 (tkr) Anslag 2011 2011 2011 2011 2012 2012 2012 2012 Grund Fo/Fou Externt Totalt Grund Fo/Fou Externt Totalt Anslagsmedel grund+fak

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2016 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2016 vid KTH 2015-06-02 Dnr V-2015-0394 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2016 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2016

Läs mer

Lärosätenas årsredovisningar: Färre helårsstudenter trots pågående utbyggnad

Lärosätenas årsredovisningar: Färre helårsstudenter trots pågående utbyggnad STATISTISK ANALYS 1(11) Avdelning / löpnummer 2019-03-26 / Nr 4 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen inom

Läs mer

Fortsatt fler betalande studenter 2017

Fortsatt fler betalande studenter 2017 STATISTISK ANALYS 1(12) Avdelning / löpnummer 2017-03-21 / 04 Analysavdelningen Handläggare Johan Gribbe 08-563 087 54 johan.gribbe@uka.se Fortsatt fler betalande studenter 2017 Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019 Dnr V 2018/703 Psykologiska institutionen DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

INTERN UPPFÖLJNING FÖR 2014

INTERN UPPFÖLJNING FÖR 2014 INTERN UPPFÖLJNING FÖR BUDGETÅRET 2014 Uppföljning av: Forskning och utbildning - Personal och Ekonomi samt stödkostnader i relation till verksamhetskostnader För hela universitetet och för respektive

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH)

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) Umeå universitet Dokumenttyp: BESLUT Datum:2015-11-03 Dnr: FS 2015/1119 Sid 1 (2) Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) 1. Bakgrund Umeå universitet har erbjudits

Läs mer

Modell för fördelning av anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid naturvetenskapliga fakulteten

Modell för fördelning av anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid naturvetenskapliga fakulteten BESLUT 2019-06-12 STYR 2019/996 Fakultetsstyrelsen Modell för fördelning av anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid naturvetenskapliga fakulteten Bakgrund Naturvetenskapliga fakulteten

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor Regeringsbeslut III:9 Utbildningsdepartementet 2015-06-25 U2014/07215/UH U2015/01681/UH U2015/03560/SAM (delvis) U2015/03647/UH Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet

Läs mer

Marie Kahlroth Analysavdelningen. Statistisk analys /7

Marie Kahlroth Analysavdelningen. Statistisk analys /7 Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2009-09-01 2009/7 Sex procent fler helårsstudenter 2009, men fortfarande ledig kapacitet Tillströmningen

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2014 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2014 vid KTH 2013-06-10 Dnr V-2013-0372 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2014 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2014

Läs mer

Manual till den ekonomiska mallen

Manual till den ekonomiska mallen MANUAL 1(8) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 Marie.kahlroth@uka.se Manual till den ekonomiska mallen Ekonomiska mallen består numera av sex blad, Resultaträkning, Ekonomiska

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper Datum: 2015-04-13 Tid: kl. 14:40-16:00 Plats: Lars Öberg, Academicum Närvarande Ledamöter:, ordförande Cecilia

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

VERKSAMHET De övergripande målen för statliga universitets och högskolors verksamhet anges i högskolelagen(1992:1434).

VERKSAMHET De övergripande målen för statliga universitets och högskolors verksamhet anges i högskolelagen(1992:1434). Regeringsbeslut III:8 Utbildningsdepartementet 2018-12-20 U2016/03638/UH U2017/00142/UH U2018/03001/UH U2018/04751/BS (delvis) U2018/04780/UH universitet och högskolor Regleringsbrev för budgetåret 2019

Läs mer

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté Uppdrag och samrådsstrukturer till de institutionsövergripande programmen marina vetenskaper, miljövetenskap, receptarieprogrammet och naturvetenskapligt basår Bakgrund Vid sammanträdet 2012-12-13 beslutade

Läs mer

Filosofiska fakulteten

Filosofiska fakulteten Filosofiska fakulteten Utbildning för programansvariga 2 april 2012 Henrik Ekberg FFK Grundutbildning fil fak står för en tredjedel av LiU:s grundutbildning: 35 % av antalet hst, 32 % av antalet hpr helårsstudent

Läs mer

Anslagsfördelning och kostnadsdebitering för budgetåret 2016 samt planeringsramar för

Anslagsfördelning och kostnadsdebitering för budgetåret 2016 samt planeringsramar för Beslutsunderlag 215-9-3 Dnr E 215/97 Rektor Lars Nilsson, ekonomienheten Universitetsstyrelsen Anslagsfördelning och kostnadsdebitering för budgetåret 216 samt planeringsramar för 217-218 Bakgrund Universitetsstyrelsen

Läs mer

Beslut Dnr 1858/15/ BUDGETUNDERLAG Södertörns högskola

Beslut Dnr 1858/15/ BUDGETUNDERLAG Södertörns högskola Beslut Dnr 1858/15/2011 2012-02-21 BUDGETUNDERLAG 2013-2015 I. INLEDNING är en akademisk miljö av hög kvalitet där ett konkurrenskraftigt utbildningsutbud förenas med mångvetenskaplig forskning, särskilt

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

DELÅRSRAPPORT FÖR BUDGETÅRET per den 30 juni 2011

DELÅRSRAPPORT FÖR BUDGETÅRET per den 30 juni 2011 DELÅRSRAPPORT FÖR BUDGETÅRET 2011 per den 30 juni 2011 Sid 1 (10) LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU-2011-00679 Universitetsstyrelsen 2011-08-10 Delårsrapport för budgetåret 2011 per den 30 juni 2011

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2018 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2018 vid KTH 2017-06-09 Dnr V-2017-0513 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2018 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen för 2018 kommer

Läs mer

Anvisningar för ekonomisk prognos

Anvisningar för ekonomisk prognos Ekonomiavdelningen (Torbjörn Söder) 2017-09-18 Sida 1 (5) Anvisningar för ekonomisk prognos 2 2017 Prognos baserad på utfallet per september Linnéuniversitetet ska sammanställa en ekonomisk prognos baserad

Läs mer

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2011-03-08 2011/2 Regnr: 63-17-2011 Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Studentantalet

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

DELÅRSRAPPORT FÖR BUDGETÅRET per den 30 juni 2012

DELÅRSRAPPORT FÖR BUDGETÅRET per den 30 juni 2012 DELÅRSRAPPORT FÖR BUDGETÅRET 2012 per den 30 juni 2012 Sid 1 (9) LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU-2012-00695 Universitetsstyrelsen 2012-08-13 Delårsrapport för räkenskapsåret 2012 per den 30 juni

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2019 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2019 vid KTH 2018-06-11 Dnr V-2018-0467 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2019 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen lämnas normalt

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektor FÖRSLAG 20 10-05-25 dnr B l 1800/1 O 1/6 Universitetsstyrelsen Inriktningsbeslut för budgetarbetet 2011 Sammanfattning Denna promemoria avser att fastställa vilka principer

Läs mer

BESLUT. myndighetskapital.

BESLUT. myndighetskapital. BESLUT 2013-02-15 1(5) Dnr EK 2012/63 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2013 Budgeterat underskott 2013 uppgår till 304 miljoner kronor fördelat på ett underskott inom utbildningen på 142 miljoner

Läs mer

Myndighetskapitalet - Lund, Göteborg, KI & Örebro

Myndighetskapitalet - Lund, Göteborg, KI & Örebro Myndighetskapitalet - Lund, Göteborg, KI & Örebro Förändring över tid, nationellt UKÄ Årsrapport 2017 Myndighetskapital & oförbrukade bidrag (mnkr) 2016 Beroendet av externa bidrag ökar UKÄ Årsrapport

Läs mer

Enligt universitetets arbetsordning ska universitetsstyrelsen årligen fastställa den totala budgeten.

Enligt universitetets arbetsordning ska universitetsstyrelsen årligen fastställa den totala budgeten. Planerings- och uppföljningssektionen Frida Wiklander Universitetsstyrelsen Budget för 2015 Enligt universitetets arbetsordning ska universitetsstyrelsen årligen fastställa den totala budgeten. Budgetarbetet

Läs mer

Översyn av Rättigheter och skyldigheter regelsamling för studier vid Göteborgs universitet

Översyn av Rättigheter och skyldigheter regelsamling för studier vid Göteborgs universitet Protokoll 1 (7) Tid och plats kl. 13.00-14.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Margareta

Läs mer

Göteborgs universitets utbildningsutbud inriktning och förändringar

Göteborgs universitets utbildningsutbud inriktning och förändringar Universitetsledningens stab Mats Edvardsson PM 1 / 10 2014-08-27 dnr E 2013/294 Utbildningsnämndens ledamöter Göteborgs universitets utbildningsutbud inriktning och förändringar I denna promemoria beskrivs

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2016-10-06 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Marie Demker och

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Universitetsstyrelsebeslut -12-12 D nr LNU /190 Verksamhetsplan och budget Verksamhetsplan... 2 Övergripande inriktning... 2 En attraktiv kunskapsmiljö... 3 Mål enligt strategi 2010-2015... 3 Inriktning...

Läs mer

Verksamhetsuppdrag och anslagsfördelning år 2015

Verksamhetsuppdrag och anslagsfördelning år 2015 Humanistiska fakultetskansliet FÖRSLAG TILL BESLUT 2014-10-15 E 2014/274 Humanistiska fakultetsstyrelsen Verksamhetsuppdrag och anslagsfördelning år 2015 Övergripande planeringsförutsättningar De samlade

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner

Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner Umeå universitet Rektor Dokumenttyp: BESLUT Datum: 2015-12-01 Dnr.: FS 1.3.2-1848-15 Sid 1 (5) Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Göteborgs universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Göteborgs universitet Regeringsbeslut III:6 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2016/04490/UH U2016/05494/BS (delvis) U2016/05636/UH Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende

Läs mer

En uppföljning av studenters aktivitet på kurs

En uppföljning av studenters aktivitet på kurs EFFEKTIVITETSANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2016-02-16 2016/1 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 hakan.andersson@uka.se En uppföljning av studenters aktivitet på kurs Universitetskanslersämbetets

Läs mer

UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet

UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR 2019 Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet 2018-03-13 ANDELEN GEMENSAMMA KOSTNADER I EN NATIONELL JÄMFÖRELSE Universitetsgemensamma

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

Grundförutsättningar

Grundförutsättningar Ny budgetprocess Grundförutsättningar Rullande 3 årscykel Fakultetsramar och OH i juni Fasta institutionsramar i okt inför år 1 Planeringsförutsättningar för år 2 och 3 Skarp av avräkning mellan rektor

Läs mer

Budget och uppföljning

Budget och uppföljning NORMERANDE BESLUT 2013-10-21 Dnr V 2013/776 Budget och uppföljning Område/uppgift Ansvarig chef Handläggare Giltighetstid Uppföljning Administrativa stödet, Ekonomienheten Lars Nilsson, ekonomidirektör

Läs mer

Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret 2010.

Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret 2010. Bilaga 3 Göteborgs universitet Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret. Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret för Göteborgs universitet och nedan

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende universitet och högskolor

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende universitet och högskolor Regeringsbeslut I:12 Utbildningsdepartementet 2013-12-12 U2013/5575/UH U2013/7500/UH U2013/7484/SAM (delvis) Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende universitet och högskolor 6bilagor

Läs mer

Införande av nya riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader

Införande av nya riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader Planeringsavdelningen 2014-11-12 Införande av nya riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 1. Inledning Inför 2015 införs nya riktlinjer för fördelning av universitets-

Läs mer

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT DELÅRSRAPPORT 2005-06-30 1 DELÅRSRAPPORT 2005-06-30 Samtliga myndigheter ska senast den 15 augusti varje år lämna en delårsrapport till regeringen. Rapporten är upprättad i enlighet med föreskrifter och

Läs mer

Demografiska utmaningar för högskolepolitiken

Demografiska utmaningar för högskolepolitiken Demografiska utmaningar för högskolepolitiken (Lars Brandell 2005-11-19) Under de närmaste fem tio åren kommer förutsättningarna för den svenska högskolepolitiken att förändras. Inte minst gäller det de

Läs mer

Verksamhetsgren Grundläggande högskoleutbildning med stödfunktioner

Verksamhetsgren Grundläggande högskoleutbildning med stödfunktioner Bilaga 2: Lunds universitet Riksdagen har beslutat om Lunds universitets verksamhet för budgetåret 2006. Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2006 för Lunds universitet och nedan

Läs mer

Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015

Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015 HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2014/2098/10 Rektor 2014-12-19 Rev. 2015-02-09 Rev. 2015-03-09 Rev. 2015-08-24 Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015 Ärendet Rektor beslutade 2014-12-19 om verksamhetsuppdrag

Läs mer