Rapport. Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport. Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor"

Transkript

1 Rapport 2012 Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor

2 Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor 2012 Anna-Carin Widmark, Konsumentverket och Brita Törnell, Handisam. Artikelnr: ISBN:

3 2 (20) Sammanfattning Konsumentverket och Svensk Handel startade för ett par år sen ett samarbete för att se vad man gemensamt kunde göra för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning i och till handeln. I samband med detta genomförde vi tillsammans med Handisam (Myndigheten för handikappolitisk samordning) en telefonundersökning med 499 butikschefer om tillgänglighetsfrågor. I den här rapporten redovisas de viktigaste resultaten från den undersökningen. Syftet är att få en bild av butikschefers medvetenhet, kunskap och erfarenhet av tillgänglighetsfrågor, samt deras inställning till att anställa personer med funktionsnedsättning. Resultatet visar bland annat att en fjärdedel av butikscheferna har tagit del av eller sökt information eller råd om hur tillgängligheten i butiken kan förbättras. Information om tillgänglighet har man oftast fått från kommunen, den egna kedjan/företaget eller från någon handikapporganisation. En majoritet (70 %) av butikscheferna anser att bra framkomlighet är en viktig tillgänglighetsfaktor, medan bara någon enstaka procent anser att tydlig skyltning, bra belysning och ljudmiljö innebär bra tillgänglighet. De flesta butikschefer associerar troligen funktionsnedsättning med nedsatt rörlighet. Många av butikscheferna kände inte till vilket stöd man kan få av arbetsförmedlingen om man anställer en person med funktionsnedsättning. Undersökningen visade också att de som fått information om tillgänglighetsfrågor i högre grad vidtagit åtgärder i sin butik och i högre grad anställt personer med funktionsnedsättning. Vår slutsats är att det finns ett stort informationsbehov hos butikschefer om tillgänglighetsfrågor.

4 3 (20) Abstract This report presents the main results of a telephone survey of 499 store managers in retail, about accessibility for persons with disabilities. The purpose of this study was to obtain a picture of the store managers awareness, knowledge and experience of accessibility issues, as well as their attitudes towards employing people with disabilities. The results show that a quarter of the store managers have read or looked for information or advice on how to access the store can be improved. Most store managers are likely to associate disability with reduced mobility. One of our conclusions is that there is a great need for information with store managers on accessibility issues for persons with disabilities.

5 4 (20) Innehållsförteckning 1 Undersökning av butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor Bakgrund till undersökningen Syftet och frågeställningar Så genomfördes undersökningen Undersökningsgruppen Datainsamling Bortfallsförklaring Fakta om butikscheferna och butikerna Resultat och kommentarer Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor Information om tillgänglighetsfrågor Inventering av tillgänglighet Bedömning och åtgärder av tillgängligheten i butiken Anställning av personer med funktionsnedsättning Skillnader mellan olika grupper i undersökningen Medlem i Svensk Handel eller inte Tillhör butikskedja eller är fristående butik Tagit del av information om tillgänglighetsfrågor Avslutande reflektioner Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor Information om tillgänglighetsfrågor Inventering av tillgängligheten i den egna butiken Bedömning och åtgärder av tillgängligheten i butiken Anställning av personer med funktionsnedsättning Skillnad mellan olika grupper i undersökningen Referenser... 18

6 5 (20) 1 Undersökning av butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor 1.1 Bakgrund till undersökningen Ökad tillgänglighet har de senaste 10 åren år varit en viktig fråga i funktionshinderpolitiken i Sverige infördes krav i plan- och bygglagen på att enkelt avhjälpta hinder ska undanröjas i befintlig miljö 2, och sen dess har många fastighetsägare vidtagit åtgärder för att förbättra tillgängligheten till lokaler och på allmänna platser 3. Trots detta finns fortfarande tillgänglighetsbrister som hindrar personer med nedsatt funktionsförmåga att vara delaktiga i samhället, kunna göra aktiva val som konsumenter och kunna välja att handla i den butik man själv önskar. Regeringen konstaterar i sin uppföljning av funktionshinderpolitiken att kunskapen om bestämmelserna om enkelt avhjälpta hinder behöver öka hos många olika aktörer i samhället 4. Konsumentverket har enligt sin instruktion ett uppdrag att stödja och driva på berörda aktörer när det gäller funktionshinder- och tillgänglighetsfrågor 5 och Svensk Handel har i flera år arbetat aktivt med tillgänglighetsfrågor för sina medlemmar. För ett par år sen startade Konsumentverket och Svensk Handel ett samarbete för att se vad man gemensamt kunde göra för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning i och till handeln. I början av 2011 färdigställdes ett informationsmaterial till handeln om tillgänglighet i butiker. Materialet Butik för alla 6 består av en broschyr, checklistor och filmer som tar upp olika aspekter på tillgänglighet och funktionsnedsättning. Butik för alla fokuserar framförallt på vad man som butikschef kan göra med ganska små medel för att förbättra tillgängligheten i sin butik. I samband med lanseringen av Butik för alla, beslutade Svensk Handel, Konsumentverket och Handisam (Myndigheten för handikappolitisk samordning) att genomföra en undersökning till butikschefer för att försöka få svar på deras medvetenhet, kunskap och erfarenhet av tillgänglighetsfrågor, samt deras inställning till att anställa personer med funktionsnedsättning. Resultatet från undersökningen skulle dels kunna fungera som en nollmätning inför Butik för alla-kampanjen, för att sen kunna göra en jämförande uppföljning om två år. Resultatet skulle också användas till att marknadsföra 1 Regeringen 2009, s Boverket Boverket 2007, s Regeringen 2009, s Justitiedepartementet Konsumentverket & Svensk Handel 2011.

7 6 (20) kampanjen på rätt sätt. Slutligen skulle resultatet också kunna användas av Handisam i deras arbete med att få företag att i högre utsträckning anställa personer med funktionsnedsättning 1.2 Syftet och frågeställningar Syftet med undersökningen var att få en bild av butikschefers medvetenhet, kunskap och erfarenhet av tillgänglighetsfrågor, samt deras inställning till att anställa personer med funktionsnedsättning. Vi ville bland annat ha svar på följande frågor: Hur anser butikscheferna att en butik med bra tillgänglighet är utformad? Har butikschefer fått information om tillgänglighetsfrågor och i så fall från vem? Har man vidtagit åtgärder för att förbättra tillgängligheten i sin butik? Finns det skillnader mellan olika grupper? Till exempel medlemskap i Svensk Handel eller att man tillhör en butikskedja. Kan man tänka sig att anställa personer med funktionsnedsättning, om inte varför då? 1.3 Så genomfördes undersökningen Undersökningsföretaget Attityd i Karlstad AB anlitades för att formulera frågor, genomföra undersökningen och sammanställa resultatet. 1.4 Undersökningsgruppen I undersökningen ingick totalt 500 företag inom detaljhandeln. Hälften var medlemmar i Svensk Handel och hälften var det inte. Registren som användes för att få tag på företag ur målgruppen var PAR-registret och Svensk Handels medlemsregister. Efter samråd mellan Attityd och Konsumentverket bestämdes att urvalet skulle göras slumpmässigt från ovanstående register. 1.5 Datainsamling Undersökningen genomfördes som en telefonenkät till 500 butikschefer. Respondenterna kontaktades per telefon och tillfrågades om de ville delta i undersökningen. Kontakten genomfördes vid olika tidpunkter för att öka svarsmöjligheten. Respondenterna kunde även ange en tidpunkt när datainsamlingen var mest lämplig för dem. Enkäten testades först på 10 butikschefer, varefter vissa justeringar gjordes i enkäten. Datainsamlingen genomfördes under veckorna (25 mars- 13 april) Svaren matades in i SPSS där de sen behandlades. Antalet respondenter som svarade i undersökningen var 499.

8 7 (20) 1.6 Bortfallsförklaring Svarsfrekvensen för undersökningen var 42 procent, vilket jämfört med liknande undersökningar får anses som ett bra resultat. Vid företagsintervjuer är det vanligt med principvägran och tidsbrist som orsaker till varför man inte vill delta i en undersökning. I denna undersökning var tidsbrist (24 %) den vanligaste borfallsförklaringen, följt av tillfälligt bortrest (16 %). 1.7 Fakta om butikscheferna och butikerna De butikschefer som deltog i undersökningen representerar ett 30-tal olika branscher. Här följer några bakgrundsvariabler om respondenterna: 50 % av butikscheferna i undersökningen är medlemmar i Svensk Handel Cirka 48 % av butikscheferna har 3 10 anställda, 37 % 1 2 anställda och 10 % som har fler än 11 anställda. Cirka 56 % av butikerna ligger i centrum av en stad, cirka 41 % i ett handelsområde och cirka 51 % tillhör en butikskedja. De flesta (52 %) ligger i en ort med mindre än invånare 85 % av butikscheferna i undersökningen har jobbat mer än sex år inom handeln och av dessa har 40 % jobbat mer än 21 år.

9 8 (20) 2 Resultat och kommentarer 2.1 Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor Undersökningen inleddes med frågan Vad av följande innebär bra tillgänglighet i butik för dig. Utifrån ett antal förbestämda alternativ (se tabell 1) fick respondenterna svara ja eller nej. Respondenterna valde i genomsnitt 1,6 alternativ per person. Faktorer Antal % av 499 Bra framkomlighet Lätt att hitta i butiken Enkelt att plocka varor Tydlig skyltning 28 6 Enkelt att betala 16 5 Bra belysning 14 3 Bra ljudmiljö 7 1 Annat, nämligen * Summa Tabell 1: Butikschefers syn på bra tillgänglighet (obearbetade svar). * i Tabell 2 redovisas bearbetade svar av annat. Som framgår av tabellen var det bra framkomlighet som för de allra flesta innebar bra tillgänglighet i butik. Det var också många som valde alternativet annat. Vid bearbetning av svaren under annat framkom att många menade andra aspekter på tillgänglighet än de som har med funktionsnedsättning att göra. Här uppgav butikscheferna tillgång till p-platser/buss, öppettider, service och närhet som viktiga tillgänglighetsaspekter.

10 9 (20) Bearbetning av svarsalternativet annat Antal % Lätt att ta sig till butiken/p-plats/buss Öppettider Service, tillgänglig personal Nära, centralt läge Bra framkomlighet 22 8 Utbud och sortiment 10 4 Handikapptoaletter 7 3 Enkelt att plocka varor 1 0,01 Övrigt 16 6 Summa Tabell 2: Redovisning av svaren under annat. Efter denna fråga fick respondenterna en förklaring till vad som menas med tillgänglighet i den här undersökningen. Det vill säga att det handlar om att personer med olika funktionsnedsättningar ska kunna komma in i butiken och självständigt utföra de olika moment som behövs för att kunna hitta, plocka och betala sina varor. Efter förklaringen ställdes frågan om hur man ser på tillgänglighet kopplat till lönsamhet. De flesta butikschefer (85 %) ansåg att en butik med bra tillgänglighet är mer lönsam än en butik med bristande tillgänglighet. Ännu fler (90 %) ansåg att det som underlättar för kunder med funktionsnedsättningar även är bra för många andra kunder.

11 10 (20) 2.2 Information om tillgänglighetsfrågor Nästan 75 % av butikscheferna har inte tagit del av eller sökt information eller råd om hur tillgängligheten i butiken kan förbättras. Har du sökt eller tagit del av information om hur tillgängligheten i butiken kan förbättras (n= 499). Ja 25% Vet ej 2% Nej 73% Figur 1: Butikchefers svar på om de under de senaste två åren tagit del av information eller sökt råd eller information om hur tillgängligheten i butiken kan förbättras. De som svarade Ja (125 personer) fick sen uppge från vem de fått information. Respondenterna uppgav i genomsnitt 1,1 alternativ per person. Från vem har du fått information om tillgänglighetsfrågor? Antal % av 125 Kommunen Det egna företaget/kedjan Handikapporganisationer Fastighetsägaren 8 6 Internet 8 6 Köpcentrumledare 8 6 Svensk Handel 6 5 Kunder med funktionsnedsättningar 5 4 Den egna personalen 5 4 Vänner och bekanta 3 2 Arbetsmiljöverket 3 2

12 11 (20) Länsstyrelsen 2 2 Expert på tillgänglighetsfrågor 2 2 Föreläsning 2 2 Annat Minns ej 7 6 Summa Tabell 3: Från vem butikschefer har fått information om tillgänglighetsfrågor. Tabellen ovan visar att den vanligaste informationskällan för tillgänglighetsfrågor är kommunen, den egna kedjan/företaget och handikapprörelsen. Drygt hälften av butikscheferna (55 %) i undersökningen känner sig välinformerade om de tillgänglighetsproblem som kunder med olika typer av funktionsnedsättningar har medan 16 % inte känner sig välinformerade. Ungefär samma svar fick vi på frågan om hur välinformerad man känner sig när det gäller hur tillgängligheten i din butik kan förbättras för kunder med olika typer av funktionsnedsättningar. På frågan om hur välinformerad man känner sig när det gäller de tillgänglighetskrav som ställs på din butik enligt lagen, var det 42 % som kände sig välinformerade och 33 % som inte kände sig informerade. 2.3 Inventering av tillgänglighet Drygt hälften (56 %) av butikscheferna svarade att de själva eller med hjälp av någon anställd genomfört en inspektion av tillgänglighetsbrister i sin butik medan 18 % svarade att de tagit hjälp av en expert för att göra en inventering. Det vanligaste var att experten kom från kommunen. 42 % av dem som haft en expert som inventerat, fick i samband med inventeringen också förslag på förbättringsåtgärder. Av dessa var det 22 % som svarade att de inte genomfört de föreslagna åtgärderna. 2.4 Bedömning och åtgärder av tillgängligheten i butiken 73 % av de tillfrågade butikscheferna bedömer att tillgängligheten för kunder som har någon form av funktionsnedsättning i den egna butiken är bra. Hälften har genomfört en rad mindre åtgärder för att förbättra tillgängligheten som t ex att möblera om, ha sittplatser, tydligare skyltning

13 12 (20) eller ta bort trösklar, medan 14 % har genomfört större åtgärder som att bygga om i lokalen eller installera ramp eller hiss. En fjärdedel av de tillfrågade anser inte att det finns behov av att genomföra åtgärder i den egna butiken. På frågan vilka två eller tre alternativ hindrar dig mest i ditt arbete för att förbättra tillgängligheten din butik gavs följande svar: Hinder för att förbättra tillgängligheten Antal % av 499 Begränsningar i lokalen Ekonomi Tid Bristande kunskap Saknar mandat att göra förändringar 45 9 Annat 31 6 Vet ej 14 3 Det finns inget som hindrar mig Summa Tabell 4: Faktorer som hindrar butikschefer att förbättra tillgängligheten i butiken. För butikscheferna är det begränsningar i lokalen som framförallt (38 %) hindrar dem att förbättra tillgängligheten i sin butik. Knappt en tredjedel har dock svarat att det inte finns något som hindrar dem i att förbättra tillgängligheten. 2.5 Anställning av personer med funktionsnedsättning En fråga i undersökningen handlade om hur välinformerad man är om vad diskrimineringslagstiftningen säger vid rekrytering av personal. Här var det 1/3 som var välinformerade och 1/3 som inte var informerade. Nästan hälften (45 %) av butikscheferna var inte alls informerade om vilket stöd man kan få av arbetsförmedlingen vid anställning av en person med funktionsnedsättning som har nedsatt arbetsförmåga. 69 % har inte anställt någon person med funktionsnedsättning. Den främsta anledningen var att det inte funnits några jobb att söka (38 %), att det inte är någon med funktionsnedsättning som har sökt jobb (25 %). 11 % svarade att

14 13 (20) anledningen var att personer med funktionsnedsättning inte skulle klara av jobbet. Av gruppen som inte har anställt någon person med funktionsnedsättning är det 63 % som kan tänka sig anställa, 19 % som inte kan tänka sig anställa och 18 % som svarat vet ej. De hinder man tror finns inom branschen för anställning av personer med funktionsnedsättning är främst att de inte skulle klara av arbetet och att arbetsuppgifterna är för svåra att anpassa. 2.6 Skillnader mellan olika grupper i undersökningen För att få fram fler nyanser bland svaren gjorde vi jämförelser mellan olika grupper i undersökningen. Jämförelsen visade att det på vissa frågor fanns ganska stora skillnader mellan hur olika grupper av butikschefer svarade Medlem i Svensk Handel eller inte När vi jämförde svaren från de butikschefer som var medlemmar i Svensk Handel (250 personer) med de som inte var medlemmar (199 personer) framkom följande skillnader. Medlemmar i Svensk Handel (SH): var mer välinformerade om de tillgänglighetskrav som finns enligt lagen (47 % av medlemmarna i SH var välinformerande medan 36 % av ickemedlemmarna var välinformerade). hade i högre grad fått/tagit del av information (31 % respektive 18 %) hade i högre grad anställt personer med funktionsnedsättning (39 % respektive 21 %) Tillhör butikskedja eller är fristående butik När vi jämförde svaren mellan de butikschefer som var med i en kedja/kedjeföretag (257 personer) med de som var fristående (242 personer) framkom följande skillnader. Fristående butiker: kände sig mycket välinformerade om både de tillgänglighetsproblem som kunder med funktionsnedsättning har (34 % respektive 25 %) kände sig mycket välinformerade om hur butiken kan förbättras för personer med funktionsnedsättning (36 % respektive 25 %)

15 14 (20) Butiker som tillhör en kedja: kände sig mer välinformerade om tillgänglighetskrav enligt lagen (47 % respektive 37 %) hade i högre grad fått/tagit del av information om hur tillgängligheten i den egna butiken kan förbättras (30 % respektive 20 %) kände sig mer välinformerade om diskrimineringslagstiftningen vid rekrytering av personal (50 % respektive 33 %) kände sig mer välinformerade om vilket stöd man kan få av arbetsförmedlingen (39 % respektive 32 %) När det gäller kedjeföretagen så var de i högre utsträckning medlemmar i Svensk Handel än de fristående butikerna. Kedjeföretagen hade också fler anställda och låg i större utsträckning i ett köpcentrum eller handelsområde. Kedjeföretagen hade framförallt fått tillgänglighetsinformation från den egna kedjan (31 %) följt av kommunen (14 %), medan de fristående butikerna framförallt fått information från kommunen (40 %) och handikapporganisationerna (17 %) Tagit del av information om tillgänglighetsfrågor Vi gjorde också jämförelser mellan den grupp av butikschefer som tagit del av information om tillgänglighetsfrågor (125 personer), med de som inte tagit del av information (362 personer). Här framkom följande skillnader: De som tagit del av information om tillgänglighetsfrågor: kände sig mer välinformerade om både tillgänglighetsproblem som kunder med funktionsnedsättning har (67 % respektive 52 %) kände sig mer välinformerad om hur tillgängligheten i butiken kan förbättras (73 % respektive 54 %) kände sig mer informerade om tillgänglighetskrav som finns enligt lagen (71 % respektive 33 %) hade i högre grad anställt personer med funktionsnedsättning (46 % respektive 32 %)

16 15 (20) 3 Avslutande reflektioner 3.1 Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor Att döma av svaren på frågan om vad som är bra tillgänglighet ser de flesta butikschefer (70 %) tillgänglighet som samma sak som bra framkomlighet. Vår tolkning av detta är att man tänker på framkomlighet för i första hand personer med nedsatt rörelseförmåga. Det var bara några enstaka procent av butikscheferna som uppgav skyltning, belysning och ljudmiljö som bra tillgänglighetsaspekter. Något vi också konstaterade efter att ha genomfört undersökningen var att ordet tillgänglighet hade en delvis annan innebörd för butikscheferna än vad det har för oss. Detta var särskilt tydligt på den första frågan där många spontant uppgav att de menade närhet, tillgång till parkeringsplatser och öppettider, då vi frågade om vad som var bra tillgänglighet i butik. Efter första frågan fick respondenterna en förklaring av begreppen tillgänglighet och funktionsnedsättning. Trots denna förklaring är vår bedömning att många av respondenterna ändå tänkte på tillgänglighet för personer med nedsatt rörlighet då man svarade på resten av frågorna i undersökningen. 3.2 Information om tillgänglighetsfrågor Det var bara 25 % av butikscheferna som uppgav att de tagit del av, eller sökt information om tillgänglighetsfrågor de senaste två åren. Detta stämde rätt väl överens med den hypotes vi hade innan undersökningen genomfördes. Det bekräftar också att det finns mycket att göra för att sprida information och öka kunskapen om de här frågorna. Av de 125 butikschefer som fått eller sökt information om tillgänglighetsfrågor hade de flesta fått denna information av kommunen eller den egna kedjan. Detta innebär att både kommunerna och kedjorna kan vara viktiga målgrupper att samarbeta med när det gäller att sprida information om tillgänglighetsfrågor till butikscheferna. Att hela 42 % kände sig välinformerade om de tillgänglighetskrav som finns enligt lagen var lite förvånande då lagkraven om tillgänglighet i första hand riktas till fastighetsägare. Detta kan dels förklaras med att många butikschefer också är fastighetsägare. En annan förklaring kan vara att respondenterna tänkte på andra lagkrav än de tillgänglighetskrav vi avsåg (nämligen de som handlar om enkelt avhjälpta hinder).

17 16 (20) 3.3 Inventering av tillgängligheten i den egna butiken Det var något förvånande att hela 56 % genomfört någon form av inspektion eller inventering av tillgänglighetsaspekter i den egna butiken. Å andra sidan vet vi inte hur omfattande denna inventering var och vad man gjorde med resultatet från inventeringen. 86 personer hade anlitat en expert (de flesta från kommunen) för att genomföra inventeringen. Av dessa var det 28 som vidtagit åtgärder för att förbättra butiken och 8 som inte gjort det. Det är inte helt enkelt att tolka svaren gällande inspektion eller inventering av tillgänglighetsbrister i den egna butiken. Anledningen att vi hade med dessa frågor var att se om det fanns ett samband mellan de som genomförd inventering och genomförda åtgärder. 3.4 Bedömning och åtgärder av tillgängligheten i butiken Så många som 73 % bedömer att tillgängligheten, för kunder som har någon form av funktionsnedsättning, i den egna butiken är bra. Det vi inte vet är vilken typ av tillgänglighet de menar då de svarat på frågan. Att döma av hur de svarat på den första frågan om vad de anser som tillgänglighetsaspekter är det tydligt att man framförallt tänker på framkomlighet och tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga. Ungefär hälften av butikscheferna har genomfört mindre åtgärder för att förbättra tillgängligheten i butiken medans en fjärdedel anser att det inte finns behov av att genomföra några åtgärder. Här är vår förhoppning att kunna bredda synen på vad en bra tillgänglighet innebär och på så vis få butikschefer att se fördelarna med en tillgänglig butik. När det gäller hinder för att åtgärda tillgänglighetsbrister så angav de flesta begränsningar i lokalen och ekonomi. Även på denna fråga kan man misstänka att respondenterna tänkte på åtgärder som förbättrar för personer med nedsatt rörelseförmåga. Åtgärder som underlättar för personer med andra typer av funktionsnedsättningar är ofta inte kostsamma ställer inte heller krav på ändringar av lokalen. Det kanske mest anmärkningsvärda på denna fråga var att 30 % ansåg att det inte finns något som hindrar dem i att genomföra tillgänglighetsförbättringar. Vår tolkning av detta är att man kanske behöver inspiration eller en knuff i ryggen för att komma igång. Något som också är målet med satsningen Butik för alla.

18 17 (20) 3.5 Anställning av personer med funktionsnedsättning Vi kan konstatera att det bland butikschefer finns en stor okunskap om vilka stöd man som arbetsgivare kan få från Arbetsförmedlingen om man anställer en person med funktionsnedsättning med nedsatt arbetsförmåga. Ett viktigt arbete framöver är därför att se till att informationen om detta når ut till butikschefer och personalansvariga på större butiker. Även här kan man använda olika affärskedjor och kommunerna som viktiga kanaler för att nå ut. Att nästan 40 % av butikscheferna ställer sig tveksamma till eller är emot att anställa personer med funktionsnedsättning är något vi också definitivt behöver arbeta vidare med. Här handlar det återigen om okunskap men förmodligen också en hel del om fördomar kring gruppen. 3.6 Skillnad mellan olika grupper i undersökningen Det är inte helt enkelt att analysera vad skillnaden mellan olika grupper kan bero på. Svensk Handel har arbetat aktivt med att informera om tillgänglighetsfrågor i butik, vilket kan förklara att medlemmarna har mer kunskap än de som inte är medlemmar. När det gäller kedjeföretagen är de i högre utsträckning medlemmar i Svensk Handel och har fler anställda. Detta kan delvis förklara att de har en högre kunskap om tillgänglighetsfrågor än de fristående butikerna. Samtidigt kände sig de fristående butikerna mer välinformerade om de problem som kunder med funktionsnedsättning har och vad man kan göra för att förbättra tillgängligheten i butiken. Kanske kan detta förklaras med att man i högre utsträckning fått information från handikapprörelsen än vad kedjeföretagen fått. Många butikschefer uppgav också att de fått information om tillgänglighetsfrågor från den egna kedjan/företaget, vilket kan tolkas som att det finns resurser och kunskap att hämta inom den egna organisationen. Slutligen kan vi konstatera att de butiker som sökt eller tagit del av information om tillgänglighetsfrågor också upplever att de har en högre kunskap, har genomfört fler tillgänglighetsåtgärder och i högre grad anställt personer med funktionsnedsättning. Här är det dock svårt att veta vad som beror på vad. Kanske är det så att dessa butikschefer redan hade ett intresse för tillgänglighetsfrågor och därför sökte mer information. Eller så blev de mer aktiva och kunniga i tillgänglighetsfrågor då de tagit del av information om tillgänglighetsfrågor.

19 18 (20) 4 Referenser Boverket (2003): Boverkets föreskrifter och allmänna råd (BFS:2003:19)om enkelt avhjälpta hinder. Boverket (2007): Uppföljning av Boverkets föreskrifter om enkelt avhjälpta hinder, BFS 2003:19HIN1 Konsumentverket och Svensk Handel (2011): Butik för alla. (Hämtad ) Regeringen (2009): Regeringens skrivelse 2009/10:166 Uppföljning av den nationella handikappolitiken och grunden för en strategi framåt. Regeringen (2011): SFS 2011:1218 Förordning om ändring i förordningen (2009:607) med instruktion för Konsumentverket.

20

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor 2015

Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor 2015 Rapport 216:1 Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor 215 216:1 Butikschefers syn på tillgänglighetsfrågor 215 Konsumentverket 216 Ansvarig handläggare: Anna-Carin Widmark Förord Konsumentverket har

Läs mer

Många av dessa butiker är svåra att komma in i med rullstol. Det är ibland även svårt att komma fram i butiken med en rullstol.

Många av dessa butiker är svåra att komma in i med rullstol. Det är ibland även svårt att komma fram i butiken med en rullstol. Menyer och skyltar talar sällan ett tydligt språk, man vet inte vad exempelvis en kaka eller maträtt innehåller. Man måste ofta fråga, vilket gör att jag drar mig för att gå dit. Kvinna 32 år I specialbutikerna

Läs mer

Innehållsförteckning. Alla tjänar på tillgänglighet

Innehållsförteckning. Alla tjänar på tillgänglighet Innehållsförteckning Alla tjänar på tillgänglighet 3 Fem steg för bättre tillgänglighet 4 105 miljarder att ta del av 5 En entré för alla 6 Ta sig fram och hitta 8 Plocka varor och använda utrustning 10

Läs mer

Undersökning svenska företag: Synen på att rekrytera personer med funktionsnedsättning

Undersökning svenska företag: Synen på att rekrytera personer med funktionsnedsättning Rapport Undersökning svenska företag: Synen på att rekrytera personer med funktionsnedsättning 0 Målgrupp och genomförande MÅLGRUPP Personer som ansvarar för nyanställning inom företag och organisationer

Läs mer

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63 Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun Antagen av KF 2010-04-14 63 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 1.4

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

TILLGÄNGLIGHETSPROGRAM 2012-2016

TILLGÄNGLIGHETSPROGRAM 2012-2016 TILLGÄNGLIGHETSPROGRAM 2012-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2012-01-19 16 Från handikapprogram till tillgänglighetsprogram På lika villkor Personer med funktionsnedsättning ska ha samma möjlighet som

Läs mer

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt 2 Handisams uppdrag handlar om att få ansvariga på olika nivåer i samhället att inse vinsterna med ett tillgängligt samhälle där alla kan delta jämlikt oavsett

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler

Enkelt avhjälpt i lokaler Enkelt avhjälpt i lokaler 2 Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas Du får här kortfattad information om vad som gäller enligt bestämmelserna om enkelt avhjälpta

Läs mer

Redovisning av arbetet med delmål för funktionshinderpolitiken

Redovisning av arbetet med delmål för funktionshinderpolitiken Konsument verket KO Aterrapportering 1 (5) Datum D nr 2012/1019 Justitiedepartementet Redovisning av arbetet med delmål för funktionshinderpolitiken Konsumentverket lämnade den 14 mars 2012 in förslag

Läs mer

Linköpin kommun linkoping.se. Se kraften och kompetensen. hos personer med funktionsnedsättning EN VÄGLEDNING FÖR CHEFER I LINKÖPINGS KOMMUN

Linköpin kommun linkoping.se. Se kraften och kompetensen. hos personer med funktionsnedsättning EN VÄGLEDNING FÖR CHEFER I LINKÖPINGS KOMMUN Linköpin kommun linkoping.se Se kraften och kompetensen hos personer med funktionsnedsättning EN VÄGLEDNING FÖR CHEFER I LINKÖPINGS KOMMUN Se kraften och kompetensen Det handlar om hur du och jag tänker.

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012 Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 12 Niklas Gustafsson och Yulia Rokotova Innehåll Sammanfattning av resultat 3 Undersökningens syfte och genomförande 4 Vad spelar störst roll när

Läs mer

Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 2014

Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 2014 Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 14 Lina Collin All 15/236 Särskilt utbildningsstöd Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) fördelar särskilt utbildningsstöd till universitet

Läs mer

Påverkar bostadsbristen arbetsgivares rekryteringsmöjligheter? 1 (9)

Påverkar bostadsbristen arbetsgivares rekryteringsmöjligheter? 1 (9) Påverkar bostadsbristen arbetsgivares rekryteringsmöjligheter? 1 (9) 2 (9) Sammanfattning Undersökningsföretaget SKOP har på uppdrag av Hyresgästföreningen frågat ansvariga på 50 av de 100 största arbetsplatserna

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 207 Städbranschen Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Beteende Beteende förändring över tid Beteende risk

Läs mer

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014 Innehåll 1. Bakgrund... 2 Syfte... 2 Sammanfattning... 2 2. Om enkäten... 2 Svarsfrekvens... 3 3. Om de svarande... 4 Verksamhetsområden... 4 4. Hur nöjd är du med ditt medlemskap idag?... 5 5. Tycker

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen - Företagsstorlek. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen - Företagsstorlek. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 207 Städbranschen - Företagsstorlek Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 207_Svenska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta

Läs mer

SVENSKARNAS ATTITYDER TILL GRÄNSHANDEL MED ALKOHOL Rapport nr 2; regionala skillnader

SVENSKARNAS ATTITYDER TILL GRÄNSHANDEL MED ALKOHOL Rapport nr 2; regionala skillnader SVENSKARNAS ATTITYDER TILL GRÄNSHANDEL MED ALKOHOL Rapport nr 2; regionala skillnader AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT OM UNDERSÖKNINGEN Data samlades in under våren 2009, med hjälp av en e-post enkät. Totalt

Läs mer

Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv

Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv Inledning Målsättningarna för den svenska handikappolitiken är ambitiösa. Under många år och inom en rad olika områden

Läs mer

Målgruppsutvärdering Colour of love

Målgruppsutvärdering Colour of love Målgruppsutvärdering Colour of love 2010 Inledning Under sommaren 2010 gjordes en målgruppsutvärdering av Colour of love. Syftet med utvärderingen var att ta reda på hur personer i Colour of loves målgrupp

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare Enkelt avhjälpta hinder Broschyr för fastighetsägare Denna broschyr vänder sig i första hand till dig som äger en lokal dit allmänheten har tillträde eller äger allmän platsmark och vill veta vad de nya

Läs mer

Tjänsteföretagen och den inre marknaden

Tjänsteföretagen och den inre marknaden November 2005 Tjänsteföretagen och den inre marknaden Denna rapport bygger på en SCB-undersökning av företagens kunskaper om och attityder till den inre marknaden som gjorts på uppdrag av Kommerskollegium

Läs mer

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning - en enkätundersökning genomförd av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Inledning Alla har rätt till ett liv utan diskriminering,

Läs mer

Framgångsfaktorer på arbetsmarknaden för personer med nedsatt rörelseförmåga En jämförelse mellan dem som har arbete respektive har haft arbete

Framgångsfaktorer på arbetsmarknaden för personer med nedsatt rörelseförmåga En jämförelse mellan dem som har arbete respektive har haft arbete Framgångsfaktorer på arbetsmarknaden för personer med nedsatt rörelseförmåga En jämförelse mellan dem som har arbete respektive har haft arbete En studie finansierad av Arvsfonden Innehåll Framgångsfaktorer

Läs mer

Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 2014

Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 2014 Mentorsundersökning Enkät till studenter med mentorsstöd våren 2014 Lina Collin Särskilt utbildningsstöd Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) fördelar särskilt utbildningsstöd till universitet och

Läs mer

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Genomförande... 3 Statistikbeskrivning...

Läs mer

Sektorsansvaret på webben

Sektorsansvaret på webben Datum 2008-11-05 Diarienummer 2008/0190 Sektorsansvaret på webben Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2008 Titel: Sektorsansvaret på webben Handisam Serie B 2008:1 (diarienummer 2008/0190)

Läs mer

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning Novus Opinion Unga på arbetsmarknaden om lönebildning 28 maj 2009 David Ahlin Undersökning bland unga på arbetsmarknaden och bland arbetsmarknadens parter Undersökningen har genomförts av Novus Opinion

Läs mer

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket

En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket En studie om konsumenters och handlares kännedom om CE-märket Maj 2013 Carin Blom Anna Warberg 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE. INFO@HUI.SE. 2013 HUI RESEARCH AB, 103 29 STOCKHOLM. WWW.HUI.SE.

Läs mer

TCO GRANSKAR: vidareutbildning #6/09. Stort behov av vidareutbildning i lågkonjunkturens Sverige. 2009-04-21

TCO GRANSKAR: vidareutbildning #6/09. Stort behov av vidareutbildning i lågkonjunkturens Sverige. 2009-04-21 TCO GRANSKAR: vidareutbildning behövs i kristid #6/09 Stort behov av vidareutbildning i lågkonjunkturens Sverige. 2009-04-21 Författare Jana Fromm Utredare Avdelningen för samhällspolitik och analys, TCO

Läs mer

Policy för. Arbetsmarknad

Policy för. Arbetsmarknad Policy för Arbetsmarknad Denna arbetsmarknadspolicy är s syn på arbete/sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Policyn utgår från vårt mål att uppnå ett samhälle för alla. Arbete är en viktig

Läs mer

MedUrs Utvärdering & Följeforskning

MedUrs Utvärdering & Följeforskning MedUrs Utvärdering & Följeforskning Preliminära uppgifter Fort Chungong & Ove Svensson Högskolan i Halmstad Wigforssgruppen för välfärdsforskning Förväntningar verkar stämma överens med upplevt resultat

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda!

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! 2 Hinder ska åtgärdas Hinder, som exempelvis höga trösklar, tunga dörrar eller dålig belysning, finns både i byggnader och utemiljö. Du som äger en lokal dit

Läs mer

Slutrapport En undersökning bland utvalda bibliotek i Halland

Slutrapport En undersökning bland utvalda bibliotek i Halland Slutrapport En undersökning bland utvalda bibliotek i Halland Uppdraget Jema Rådgivning har på uppdrag av Regionbibliotek Halland genomfört en undersökning bland ickeanvändare i fyra olika områden inom

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av bostäder vilka verktyg finns?

Tillgänglighetsinventering av bostäder vilka verktyg finns? Tillgänglighetsinventering av bostäder vilka verktyg finns? 1 Tillgänglighetsinventering av bostäder vilka verktyg finns? En sammanställning och beskrivning av verktyg för att inventera tillgängligheten

Läs mer

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Statistik Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Undersökning bland nyexaminerade jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen Län. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen Län. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen Län Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK10/499 Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK 10/499 Innehållsförteckning Definitioner... 3 Inledning... 4 Planering, och utvärdering... 4 Mål och åtgärder för tillgänglighetsplanen...

Läs mer

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Delmål för Domstolsverket... 2 3. Delmål 1 E-utbildning...

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

Så rekryterar företagen medarbetare Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 2

Så rekryterar företagen medarbetare Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 2 Så rekryterar företagen medarbetare s rekryteringsenkät 2010 del 2 Inledning Hur hittar företagen de medarbetare de behöver? Och vilka rekryteringsvägar fungerar bra? Mot bakgrunden av att vart femte rekryteringsförsök

Läs mer

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla.

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla. Handikappolitiskt program för Mora kommun 2011-2014 1 Inledning Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig

Läs mer

Svenskarnas syn på flyktingsituationen September 2015. 2015-09-06 Karin Nelsson

Svenskarnas syn på flyktingsituationen September 2015. 2015-09-06 Karin Nelsson Svenskarnas syn på flyktingsituationen September 2015 2015-09-06 Karin Nelsson Svenskarnas syn på flyktingsituationen En majoritet av svenska folket är beredda att hjälpa de människor som flyr. Flera vill

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Uppdragsgivare Regler Information Beteende

Läs mer

Julrea december svenskhandel.se

Julrea december svenskhandel.se Julrea 2013 13 december 2013 svenskhandel.se Julrea 2013 Inför julen 2013 har 1 044 svenskar tillfrågats om sin syn på julrean i detaljhandeln. Frågorna ställdes via webbenkät till ett representativt urval

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017 2021 1 Målsättning med tillgänglighetsarbetet Övergripande mål Flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning

Läs mer

Anställning med lönebidrag

Anställning med lönebidrag Lättläst svenska Anställning med lönebidrag Du som är arbetsgivare kan få lönebidrag om du anställer en person som har nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning. Bidraget ska hjälpa dig om

Läs mer

Varannan svensk är nära sitt drömjobb

Varannan svensk är nära sitt drömjobb Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Sedan 2008 har Manpower Group tagit reda på svenskarnas syn på drömjobbet vilket det är, hur man når dit, och vad en arbetsgivare kan göra

Läs mer

Företagarens vardag i Helsingborg 2015

Företagarens vardag i Helsingborg 2015 En rapport om de viktigaste frågorna för småföretagarna i Sverige. Företagarens vardag i Helsingborg 2015 www.pwc.se/smaforetag Introduktion Företagarens vardag är rapporten som belyser de utmaningar och

Läs mer

Innehåll TD... 4. Hitta i TD... 5. En mänsklig rättighet... 6. TD:s styrka... 8. TD skapar nya förutsättningar... 11. TD-spindeln gör skillnad!...

Innehåll TD... 4. Hitta i TD... 5. En mänsklig rättighet... 6. TD:s styrka... 8. TD skapar nya förutsättningar... 11. TD-spindeln gör skillnad!... Innehåll TD... 4 Hitta i TD... 5 En mänsklig rättighet... 6 TD:s styrka... 8 TD skapar nya förutsättningar... 11 TD-spindeln gör skillnad!...12 Informationen i TD...14 Historik...15 Hitta i TD Gå till

Läs mer

Kraftfull avslutning på e-handelsåret 2009

Kraftfull avslutning på e-handelsåret 2009 + 15 % e-barometern Q4 2009 Kraftfull avslutning på e-handelsåret 2009 Försäljningen över internet satte återigen full fart under fjärde kvartalet 2009. Lågkonjunkturen lämnade under de tre första kvartalen

Läs mer

Socialhögskolan 2015-05-04. Arbetsmarknadsundersökning bland studenter som var förstagångsregistrerade på termin 7 HT13

Socialhögskolan 2015-05-04. Arbetsmarknadsundersökning bland studenter som var förstagångsregistrerade på termin 7 HT13 Socialhögskolan 2015-05-04 Dolf Tops Arbetsmarknadsundersökning bland studenter som var förstagångsregistrerade på termin 7 HT13 Socialhögskolan följer upp studenternas situation på arbetsmarknaden ca

Läs mer

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 215 Projektnummer: TRV 213/4576 Markör Innehåll Bakgrund Syfte, metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information

Läs mer

Tillgänglighet. Checklistan baseras på utvalda delar av Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS):

Tillgänglighet. Checklistan baseras på utvalda delar av Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS): 2015-03-10 Tillgänglighet Checklistan innehåller fysiska, psykiska, sociala och kognitiva aspekter i arbetsmiljön och kan vara ett stöd i arbetet med att öka tillgängligheten på arbetsplatsen. Checklistan

Läs mer

Man 29 år. Kvinna 37 år. Man 39 år

Man 29 år. Kvinna 37 år. Man 39 år Många gånger handlar det om okunskap. Om du väl kommer till en intervju och får visa att du är kapabel, och kan förklara att det idag finns hjälpmedel, tror jag att det många gånger kan överkomma oro och

Läs mer

Företagarens vardag i Göteborg 2015

Företagarens vardag i Göteborg 2015 En rapport om de viktigaste frågorna för småföretagarna i Sverige. Företagarens vardag i Göteborg 2015 www.pwc.se/smaforetag Introduktion Var fe Företagarens vardag är rapporten som belyser de utmaningar

Läs mer

Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) Vallentuna ska bli Sveriges tillgängligaste kommun

Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) Vallentuna ska bli Sveriges tillgängligaste kommun EMELIE HALLIN SID 1/5 STABSCHEF 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) Vallentuna ska bli Sveriges tillgängligaste kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Rapport. Kampanjuppföljning Skydda dig mot brand MSB 2015-01-13

Rapport. Kampanjuppföljning Skydda dig mot brand MSB 2015-01-13 Rapport Kampanjuppföljning Skydda dig mot brand MSB 2015-01-13 Om undersökningen Undersökningens målgrupp var allmänheten från 16 år. Totalt genomfördes 1 633 intervjuer i slumpmässigt telefonrekryterad

Läs mer

Tjänster i julhandeln

Tjänster i julhandeln Tjänster i julhandeln Innehållsförteckning 1. Förord...3 2. Konsumenterna efterfrågar tjänster i årets julhandel och är redo att betala...4 3. Detaljhandeln tjänstefieras...6 4. Presentkortsförsäljningen

Läs mer

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun Verksamhetsplan 1 (5) 2011-10-18 Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun 2012-2013 Bakgrund Den 17 december 2007 tog kommunfullmäktige beslut om att anta förslaget till handikappolitiskt

Läs mer

Preliminära resultat samt uppföljning och utvärdering av modell

Preliminära resultat samt uppföljning och utvärdering av modell Preliminära resultat samt uppföljning och utvärdering av modell Under mars månad i år svarade ni på en undersökning gällande Kommuners användning av sociala medier som utfördes som del av ett examensarbete

Läs mer

Stark avslutning på e-handelsåret 2010

Stark avslutning på e-handelsåret 2010 + 16 % e-barometern Stark avslutning på e-handelsåret 2010 Postens och HUI:s e-barometer visar att e-handelns försäljning steg med 15,6 procent under 2010 års sista kvartal. Det är den starkaste tillväxten

Läs mer

Trygghetsanställning

Trygghetsanställning Lättläst svenska Trygghetsanställning Du som är arbetsgivare kan få ett ekonomiskt stöd om du anställer en person som är arbetssökande och som har nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning.

Läs mer

Utdrag ur. Riktlinjer för tillgänglighet RIV HINDREN. Riktlinjerna i sin helhet kan du läsa på Handisams hemsida: www.handisam.se. 2008-12-15 Bilaga 5

Utdrag ur. Riktlinjer för tillgänglighet RIV HINDREN. Riktlinjerna i sin helhet kan du läsa på Handisams hemsida: www.handisam.se. 2008-12-15 Bilaga 5 2008-12-15 Bilaga 5 6 Sidor Utdrag ur Riktlinjer för tillgänglighet RIV HINDREN Riktlinjerna i sin helhet kan du läsa på Handisams hemsida: www.handisam.se RIKTLINJER FÖR TILLGÄNGLIGHET RIV HINDREN Enligt

Läs mer

Småföretagens vardag. En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag

Småföretagens vardag. En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag Småföretagens vardag En rapport om problem och möjligheter bland svenska småföretag September 2006 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 De viktigaste slutsatserna 4 Introduktion 5 Fakta om undersökningen

Läs mer

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Detta är fjärde gången som Manpower Work Life undersöker

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

Företagarens vardag i Linköping 2015

Företagarens vardag i Linköping 2015 En rapport om de viktigaste frågorna för småföretagarna i Sverige. Företagarens vardag i Linköping 2015 www.pwc.se/smaforetag Introduktion Företagarens vardag är rapporten som belyser de utmaningar och

Läs mer

Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning

Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning Arbetet med att uppnå full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättning har bedrivits i Sverige sedan cirka 40 år tillbaka. Under 1990

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla

SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla TILLGÄNGLIGHET. PÅ RIKTIGT. Tillgänglighet för alla innebär att människor ska kunna delta i samhällslivet oavsett funktionsnedsättning. SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla Tillgänglighet för alla innebär

Läs mer

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014 En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet B1 Sammanfattning För femte året i följd har Svensk Digital Handel (tidigare Svensk Distanshandel) tagit fram rapporten Digital

Läs mer

Befria kvinnorna från den offentkikvinnors företagande. den offentliga sektorn

Befria kvinnorna från den offentkikvinnors företagande. den offentliga sektorn Befria kvinnorna från den offentkikvinnors företagande den offentliga sektorn Per Juth mars,2002 En första analys av enkäten om sjuksköterskors inställning till privat respektive offentlig sektor Inledning

Läs mer

Företagarens vardag i Malmö 2015 www.pwc.se/smaforetag

Företagarens vardag i Malmö 2015 www.pwc.se/smaforetag En rapport om de viktigaste frågorna för småföretagarna i Sverige. Företagarens vardag i Malmö 2015 www.pwc.se/smaforetag Introduktion Företagarens vardag är rapporten som belyser de utmaningar och möjligheter

Läs mer

Jobbcoacher i egen regi en uppföljning i september 2009

Jobbcoacher i egen regi en uppföljning i september 2009 1 (7) Jan Eriksson Analysavdelningen Jobbcoacher i egen regi en uppföljning i september 2009 Inledning Denna pm är en uppdatering av den uppföljning som gjordes i början på juni och som handlade om hur

Läs mer

SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla

SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla TILLGÄNGLIGHET. PÅ RIKTIGT. Tillgänglighet för alla innebär att människor ska kunna delta i samhällslivet oavsett funktionsnedsättning. SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla Tillgänglighet för alla innebär

Läs mer

Till soliga, regniga och äldre dagar

Till soliga, regniga och äldre dagar RAPPORT Till soliga, regniga och äldre dagar en rapport om svenskarnas syn på eget sparande, privat pensionssparande och sparandet inom avtalspensionen Länsförsäkringar, juni 2010 Om undersökningen Undersökningen

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

Mångfaldsbarometern 400 chefer svarar om mångfald

Mångfaldsbarometern 400 chefer svarar om mångfald 2015 Mångfaldsbarometern 400 chefer svarar om mångfald Allt färre går från ord till handling vad gäller mångfald Det är positivt att fler inser betydelsen av att arbeta med mångfald, men tankeväckande

Läs mer

Företagarens vardag i Sundsvall 2015 www.pwc.se/smaforetag

Företagarens vardag i Sundsvall 2015 www.pwc.se/smaforetag En rapport om de viktigaste frågorna för småföretagarna i Sverige. Företagarens vardag i Sundsvall 2015 www.pwc.se/smaforetag Introduktion Företagarens vardag är rapporten som belyser de utmaningar och

Läs mer

Tillgänglig arbetsmiljö

Tillgänglig arbetsmiljö Tillgänglig arbetsmiljö En av de viktigaste faktorerna för delaktighet i samhället är arbete eller annan meningsfull sysselsättning. I den här broschyren ger vi några exempel på hur du som arbetsgivare

Läs mer

PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför?

PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför? PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2012-03-21 PTS-ER-2012:18 1(6) Konsumentmarknadsavdelningen Teresia Widigs Ahlin teresia.widigs-ahlin@pts.se Bilaga 3 PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför?

Läs mer

Stark inledning på det nya e-handelsåret

Stark inledning på det nya e-handelsåret + 13 % e-barometern Q1 2010 Stark inledning på det nya e-handelsåret Den starka tillväxttakten under fjolårets slut håller i sig och året inleddes med en kraftfull försäljningsuppgång, 12,8 procent, under

Läs mer

Tillgänglig arbetsmiljö

Tillgänglig arbetsmiljö Tillgänglig arbetsmiljö En av de viktigaste faktorerna för delaktighet i samhället är arbete eller annan meningsfull sysselsättning. I den här broschyren ger vi några exempel på hur du som arbetsgivare

Läs mer

Brukarundersökning. Socialpsykiatrins boendestöd Handikappomsorgen 2006

Brukarundersökning. Socialpsykiatrins boendestöd Handikappomsorgen 2006 Brukarundersökning Socialpsykiatrins boendestöd Handikappomsorgen 2006 sept 2006 Bakgrund Från 2003 har socialförvaltningen i Tingsryd påbörjat ett arbete med s.k. Balanserad styrning. Det innebär att

Läs mer

SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla

SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla TILLGÄNGLIGHET. PÅ RIKTIGT. Tillgänglighet för alla innebär att människor ska kunna delta i samhällslivet oavsett funktionsnedsättning. SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla Tillgänglighet för alla innebär

Läs mer

Utvärdering bland utställare i rekryteringsavdelningen på Jubileumsbazaren 2012

Utvärdering bland utställare i rekryteringsavdelningen på Jubileumsbazaren 2012 Utvärdering bland utställare i rekryteringsavdelningen på Jubileumsbazaren 2012 Utvärderingen genomförd vårvintern 2012 1 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 1.3 Målgrupp 3 1.4 Metod 3 1.5

Läs mer

Tillgängligheten i det politiska livet i kommuner och landsting

Tillgängligheten i det politiska livet i kommuner och landsting Tillgängligheten i det politiska livet i kommuner och landsting Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2007 Titel: Tillgängligheten i det politiska livet i kommuner och landsting Handisam

Läs mer

Att inkludera ett tillgänglighetsperspektiv i projektutvärderingar

Att inkludera ett tillgänglighetsperspektiv i projektutvärderingar Processtöd Tillgänglighet Att inkludera ett tillgänglighetsperspektiv i projektutvärderingar Hur kan vi i vårt projekt få hjälp av utvärderaren att uppmärksamma, belysa, analysera och reflektera kring

Läs mer

Hjärnkoll förändrar attityder

Hjärnkoll förändrar attityder Datum 2012-06-01 Diarienummer 2012/0002 Hjärnkoll förändrar attityder Uppföljning och effektutvärdering av Hjärnkoll Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2012 Titel: Hjärnkoll förändrar

Läs mer

BRUKARUPPFÖLJNING ÄLDREOMSORG 2010

BRUKARUPPFÖLJNING ÄLDREOMSORG 2010 BRUKARUPPFÖLJNING ÄLDREOMSORG 0 Margareta Bolinder Sundin Kvalitetsledare SAMMANFATTNING Syftet med undersökningen var att mäta hur nöjda brukarna är med hjälpen de får av äldreomsorgen. Enkäten, som användes

Läs mer

Bilaga 2 Enkät till lärare

Bilaga 2 Enkät till lärare riksrevisionen granskar: statens insatser på skolområdet Bilaga 2 Enkät till lärare I denna bilaga presenteras genomförandet av Riksrevisionens enkät till lärare samt svarsfrekvens och analys av bortfall.

Läs mer

Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete

Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete 1 Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete Innehåll 3 Om projektet 7 Erfarenhet 13 Kunskap 20 Attityd och påverkan 2 3 BOSTADSÄGARE OM ELARBETEN I HEMMET

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Anställning med lönebidrag

Anställning med lönebidrag Arbetsförmedlingens faktablad. Arbetsgivare. 2015-02. Anställning med lönebidrag Du kan få lönebidrag om du anställer en person som har nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning. Ersättningen

Läs mer

Förskoleundersökning, Timbro Resultatrapport

Förskoleundersökning, Timbro Resultatrapport Förskoleundersökning, Timbro Resultatrapport Tillvägagångssätt United Minds samarbetar med datainsamlingsföretaget Cint AB för att göra kvantitativa undersökningar av åsikter och attityder. Datainsamling

Läs mer

Europeiska socialfonden, ESF

Europeiska socialfonden, ESF Processtöd Tillgänglighet Genomförs av: Handisam - Myndigheten för handikappolitisk samordning Handikappförbunden - 39 förbund i samverkan Finansieras av: Europeiska socialfonden, ESF Syfte med dagen Att

Läs mer

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorgen Introduktionsenheten

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorgen Introduktionsenheten Brukarundersökning Individ- och familjeomsorgen Introduktionsenheten 2008 Bakgrund Från 2003 har socialförvaltningen i Tingsryd påbörjat ett arbete med s.k. Balanserad styrning. Det innebär att vi arbetar

Läs mer