1 (13) Kvalitetsanalys Bäckalidens förskola Läsåret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 (13) Kvalitetsanalys Bäckalidens förskola Läsåret 2011 2012"

Transkript

1 (13) Kvalitetsanalys Bäckalidens förskola Läsåret

2 2 (13) Kvalitetsanalys för Bäckalidens förskola läsåret 2011/12 Förskolechef Beskrivning av förskolan Anne Sjö Bäckalidens förskola är en enhet som har mycket att vara stolt över. Enheten har höga resultat i kundundersökningen och pedagogerna arbetar målmedvetet med att ständigt utveckla verksamheten. Förskolan ligger naturskönt mitt i ett villaområde med Nacka Naturreservat strax utanför knuten. Förskolans gård är fantastisk och inbjuder till mycket lek och utomhusverksamhet. Bäckalidens förskola är den trygga och nära förskolan i Älta. Barnens utveckling och lärande står i fokus och dokumenteras i barnens portfolio. Under flera år har förskolan återcertifierats till Trygg och Säker förskola vilket vi är mycket stolta för. Vår värdegrund Lika Unika främjar trygghet, empati och självförtroende. När eleven lämnar förskolan är ryggsäcken fylld med kunskaper, empatisk förmåga, ansvarskänsla, nyfikenhet och gott självförtroende/god självkänsla. Vi värnar om allas lika värde. Förskolan har 4 avdelningar som är indelade i 2 arbetslag. På Tranan och Sparven arbetar pedagogerna tillsammans med våra yngsta barn 1-3 år och på Lärkan och Svalan arbetar 3-5 åringar tillsammans med pedagogerna. Vi är stolta över att förskolan har en egen kock som varje dag tillagar frukost, lunch och mellanmål. Förskolan har ett nära samarbete med Sigfridsborgs förskola som ingår i samma resultatenhet, bla. har förskolorna tagit fram ett gemensamt dokument Nyckelkompetenser som är vår tolkning av läroplanen. Samt gemensamma dokument för att följa barnets utveckling och dokumentation inför utvecklingssamtal och det systematiska kvalitetsarbetet.

3 3 (13) Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete Vi har tagit fram ett måldokument som är underlag för årets arbete. Måldokumentet tas fram utifrån Kundenkäten, Medarbetarenkäten, läroplanen, Skolinspektionsrapporter, elevresultat, FFS balanserade styrkort, politikernas mål och vision och framförallt arbetslagens utvärderingar och en samlad utvärdering av skolans och fritidshemmens verksamhet. I måldokumentet framgår gemensamma utvecklingsområden och specifika utvecklingsområden för resp. enhet (Förskolan, Vaktmästeri, Kök, Skolledning). Varje avdelning dokumenterar sedan hur de ska arbeta för att nå en högre måluppfyllelse. På förskolan är det förskolläraren som är avdelningsansvarig och har i uppgift att hela tiden sträva och arbeta mot högre måluppfyllelse. För att ha en systematik i kvalitetsarbetet har vi även arbetet fram en Pedagogutvärdering (förskollärare) och en avdelningsutvärdering dessa utvärderingar genomförs 3-4 gånger / termin. Tittar då utifrån måldokumentet, nuläge och ser vad som måste förändras och utvecklas. I slutet av läsåret Juni görs den stora utvärderingen men det blir då i stort sett en sammanställning över de små utvärderingar som gjorts löpande under året.

4 4 (13) Nationella mål: Kommunens mål: Utveckling och lärande Maximal utveckling och stimulerande lärande Förskolans prioriterade mål: Pedagogisk dokumentation ska utvecklas för att synligöra barnens utveckling och lärande Använda TRAS för 3-5 åringar Den pedagogiska verksamheten ska ta sin utgångspunkt i de framlyfta Nyckelkompetenserna Utveckla det pedagogiska rummet till att vara den 3:e pedagogen Förskolans resultat och måluppfyllelse På förskolan sker en mycket god pedagogisk verksamhet och pedagogerna har kommit långt i utvecklandet av en god daglig pedagogisk verksamhet som leder till att barnen utveckla mycket positivt. Vi har höga resultat på kundenkäten och är stolta över vår verksamhet. Tillsammans med Sigfridsborgs förskola har vi skapat underlag för att mäta såväl förskolans utveckling/verksamhet och tydligt dokumentera barnets utveckling. I år har verksamheten fokuserat på att utveckla den pedagogiska dokumentationen, vilket vi behöver fortstätta med. Det är viktigt att förskolan vänder blicken mot sig själv och hela tiden ställer utmanande frågor för att förbättra verksamheten. Förskolan är bra på att dokumentera verksamheten och gör fina presentationer som hemmen kan ta del av. Varje barn har en Portfolio där utvecklingen enkelt går att följa. Förskolan har haft ett gemensamt tema under året Tema Vatten/Rymd. Förskolans pedagoger har inför tekniken i förskolan genom att använda IPAD, Tablet PC och vi har monterat TV skärmar på alla avdelningar där bildspel, filmer, barnens alster etc. kan visas upp.

5 5 (13) Från Kundenkäten har vi lyft ett område som handlar om utveckling: Verksamheten är stimulerande för mitt barn: Nacka 86 Föräldrar förskolan Förskolan har mycket goda resultat överlag i kundenkäten, vilket vi är stolta över. I år tog vi ett kliv även när det gäller stimulerande verksamhet. Pedagogerna har varit lite frustrerade över att vissa resultat ligger kvar på samma nivå, eller kanske någon justering nedåt (de flesta resultat ligger i topp) det är svårt att få mer än 100% nöjdhet på vissa frågor! Analys Förskolan är på helt rätt väg i sin pedagogiska verksamhet. Har gjort mycket goda resultat. Barnen utvecklas mycket gott och kunderna (föräldrarna) är mycket nöjda. Nu gäller det att VÅGA GÖRA och ta nästa steg! Utmana varandra och sig själva. Starka sidor Förskolan har envisa pedagoger som ställer höga krav på sig själva och varandra. Det är en god pedagogisk verksamhet och en mycket god omsorg. Lokalerna är mycket inbjudande och det är alltid ordning, reda och snyggt det inbjuder till lek och skapande. Förbättringsområden Pedagogerna vill bli bättre på att fånga in barnens tankar och utveckla verksamheten utifrån dessa. Tekniska problem med skrivare, vilket försvårat arbetet med utskrifter till dokumentation. Förskolan har inte arbetat med TRAS i den utsträckning som det var tänkt, förskolans personal kommer utvärdera och diskutera om de ska använda detta material eller ej.

6 6 (13) Förskolan ska utveckla lokalerna ännu mer, bla att ständigt se över möblering och presentation av material. Personalen efterlyser mer reflektionstid och till nästa år ska vi inför avdelningsplaneringar regelbundet Pedagogerna ser att det är viktigt att vara väl sampratade och haft god planering innan ett tema arbete drar igång, vilket ska utvecklas till nästa år Hur verksamheten ska utvecklas Förskolan fortsätter sitt kvalitetsarbete. Till kommande läsår kommer förskolans pedagoger utgå från läroplanens rubriker och lyfta fram några målområden som de vill fokusera på. Varje avdelning ska själva utifrån denna kvalitetsredovisning och utifrån läroplanens mål plocka ut utvecklingsområden för att ta nästa steg! Vi har lyft fram några utvecklingsområden från Kundenkäten som vi kommer fokusera lite extra på: Kvaliteten på utevistelse Tydlig info Föräldrainflytande Den 21/9 har förskolan en studiedag, då kommer pedagogerna tillsammans på resp. avdelning ta fram årets måldokument. Vi utgår där från läroplanens rubriker och ovan utv. områden från Kundenkäten.

7 7 (13) Nationella mål: Kommunens mål: Normer och värden Trygghet, ordning och arbetsro Förskolans prioriterade mål: Fortsätta arbetet med Trygg och Säker förskola Vara mentor till Sigfridsborgs förskola i Trygg och Säker arbetet Arbetsro Trivselregler på varje avdelning som skapas tillsammans med barnen 1. Förskolans resultat och måluppfyllelse Förskolan har mycket goda resultat i ovan målområde. Förskolan har i flera år haft ett fokuserat arbete på Trygg och Säker och blev i år återigen certifierade. Trygg och Säker är en stående punkt på planeringsmöten och det är framtaget mycket inarbetade och goda rutiner kring detta. Förskolan behöver jobba lite mer med arbetsro, vilket var ett område som fick ett något svagare resultat i årets kundenkät. Mitt barn är tryggt i förskolan Bäckalidens resultat: Nacka Mitt barn är tryggt i förskolan Mycket gott resultat kring tryggheten i förskolan 98%. Nöjdhet och arbetsro Bäckalidens resultat:

8 8 (13) Nacka 0 Nöjdhet Arbetsro Högt resultat på nöjdheten. Något lägre på arbetsro, vilket är ett utvecklingsområde till kommande läsår. Analys Förskolan har ett mycket gott resultat och frågorna om Trygghet och Trivsel står högt upp på agendan vid varje möte. Det är ett välinarbetat arbete och alla tar ett mycket stort ansvar. Det råder ett lugn på förskolan som smittar av sig. Vi kan alltid bli bättre men när det gäller Trygg och Säker har förskolan kommit mycket långt. Starka sidor Frågan om Trygg och Säker är en välinarbetat punkt på alla möten och planering av verksamheten. Förskolan har mycket väl dokumenterat detta arbete och alla är förtrogna med innehållet i alla handlingsplaner. Det är en god medvetenhet på förskolan att Trygghet och arbetsro är viktiga ingredienser för barnets utveckling och välbefinnande. Förbättringsområden Varje avdelning ska ha en ansvarig för Trygg och säker. Pedagogerna ska dela på sig och sprida sig bland barnen. Utveckla innemiljön. Plocka fram material inte ha allt framme hela tiden. Tala med barnen om att vi ska gå inomhus. Arbeta med barnen i mindre grupper. Tala om vikten av att ha en låg ljudnivå inomhus. Hålla rutindokumentet levande. Sprida sig på gården alla barn är allas barn.

9 9 (13) 2. Hur verksamheten ska utvecklas Förskolan fortsätter sitt kvalitetsarbete. Till kommande läsår kommer förskolans pedagoger utgå från läroplanens rubriker och lyfta fram några målområden som de vill fokusera på. Varje avdelning ska själva utifrån denna kvalitetsredovisning och utifrån läroplanens mål plocka ut utvecklingsområden för att ta nästa steg! Vi har lyft fram några utvecklingsområden från Kundenkäten som vi kommer fokusera lite extra på: Kvaliteten på utevistelse Tydlig info Föräldrainflytande Den 21/9 har förskolan en studiedag, då kommer pedagogerna tillsammans på resp. avdelning ta fram årets måldokument. Vi utgår där från läroplanens rubriker och ovan utv. områden från Kundenkäten.

10 10 (13) Nationella mål: Kommunens mål: Barns inflytande Reellt inflytande Förskolans prioriterade mål: Skapa en fast agenda till föräldramöten Involvera föräldrarna i verksamheten genom tydlig informationsspridning 1. Förskolans resultat och måluppfyllelse Förskolans personal lyssnar hela tiden till barnen och tar med deras tankar och idéer i planeringen, men de kan bli bättre. Pedagogerna ser att de måste vara mer lyhörda för barnens intressen. I år har man diskuterat att först observera barnen i deras lek och utifrån det göra läsårsplaneringen kring tex. tema. Därav har vi lagt planeringsdagen en bit in på läsåret. Mitt barns tankar och idéer tas tillvara. Personalen är intresserad av mina synpunkter Mitt barns tankar och idéer tas till vara Personalen är intresserad av mina synpunkter Nacka Något lägre resultat på att ta till vara barnens intressen och tankar, detta har pedagogerna med sig till kommande år. När det gäller att involvera föräldrarna måste föräldrarådet utvecklas det är ofta få frågor och korta möten. Analys God nöjdhet kring inflytande, men det kan bli bättre. Pedagogerna måste än mer lyssna in barnen och fånga deras tankar och idéer. Förskolan ska använda förskoleportalen för informationsspridning och på så vis involvera hemmet mer, tex. blogga om dagens verksamhet och lägga ut bilder. Ha fler dropin fika där föräldrarnas tankar spontant kan tas tillvara. Starka sidor Bra bemötande och dialog med hemmen, goda relationer skapas då alla pedagoger är väl medvetna av vikten av detta. Bra på att sprida information till hemmen. Tydlighet, snabbhet och engagemang hos pedagogerna.

11 11 (13) Förbättringsområden Utveckla förskoleportalen Lyssna in barnen bättre Drop in fika En pedagog tar emot i hallen vid lämning Berätta för föräldrar hur de kan bli involverade Utveckla föräldrarådet 2. Hur verksamheten ska utvecklas Förskolan fortsätter sitt kvalitetsarbete. Till kommande läsår kommer förskolans pedagoger utgå från läroplanens rubriker och lyfta fram några målområden som de vill fokusera på. Varje avdelning ska själva utifrån denna kvalitetsredovisning och utifrån läroplanens mål plocka ut utvecklingsområden för att ta nästa steg! Vi har lyft fram några utvecklingsområden från Kundenkäten som vi kommer fokusera lite extra på: Kvaliteten på utevistelse Tydlig info Föräldrainflytande Den 21/9 har förskolan en studiedag, då kommer pedagogerna tillsammans på resp. avdelning ta fram årets måldokument. Vi utgår där från läroplanens rubriker och ovan utv. områden från Kundenkäten.

12 12 (13) Viktiga händelser under året: Återcertifiering av Trygg och Säker Arbete med barnen i tvärgrupper mellan avdelningarna Tant Klaver teater Teater Kenta och Barbisarna Drama Luft Olle Nymans atelfe Teater Apor och Krokodiler Var och tittade på 6 års kören Biblioteksbesök Hitta Vilse Besök i Hellasgården Inskolning av nya barn Ommålning av lokaler NTA utbildning för pedagoger Bornholmsföreläsning Röris utbildning IPAD kurs för förskollärare Första hjälpen utbildning Lärarstudenter Inrättandet av en förskolesamordnartjänst Prao elever Ny förskollärare Föräldralediga barnskötare åter i tjänst Skogsutflykter

13 13 (13) Avslutning Förskolechefen har ordet! Jag har höga förväntningar på mina medarbetare och hoppas att de kan ställa höga krav på mig som ledare för enheten. Jag vill även att föräldrar och barn ska kunna ställa höga krav på vår verksamhet. Tillsammans ger vi barn och elever trygghet och i en trygg miljö växer vi tillsammans. Eleverna ska varje dag ta till sig ny kunskap och våga anta nya utmaningar och vara nyfiken. I en trygg miljö vågar eleverna ta ansvar och när vi känner att vi klarar av saker och att vuxna tror på vår förmåga växer självförtroendet/självkänsla. I en trygg miljö ser vi varandra och tränar vår empatiska förmåga varje dag. Våra värdeord och värdegrund finns alltid med oss: Kunskap, Nyfikenhet, ansvar, självförtroende/självkänsla och empati. Lika-Unika Allas lika värde! Som förskolechef för förskolans verksamhet har jag ett viktigt ansvar att hela tiden lyfta kvalitetsfrågorna och stötta personalen i sin utveckling. Förskollärarna har en pedagogisk utbildning och är expert på den pedagogiska verksamheten, jag som chef ska finnas som ett bollplank, men det är pedagogerna som ska skapa verksamheten, vi ska växa tillsammans! På Bäckalidens förskola har man i många år utvecklat verksamheten och har idag en mycket hög kvalitet och ett medvetet kvalitetstänk varje dag. Det är stimulerande att tillsammans med medarbetarna ta nästa steg och Våga göra våga utmana och utveckla verksamheten vidare. Man kan inte vila sig i form utan vi måste stå i ständig förändring och den andan finns på Bäckaliden. Medarbetarna på Bäckaliden är envisa och ställer mycket höga krav på sig själva. Det är mycket härligt att samarbeta med medarbetarna på Bäckalidens förskola och jag ser fram emot kommande läsår! Anne Sjö/120910

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Kvalitetsredovisning år 2008

Kvalitetsredovisning år 2008 1 (6) Kvalitetsredovisning år 2008 Kvalitetsredovisningen är en viktig del i förskolans kvalitetsarbete. Redovisningen hur långt vi har kommit i vår strävan mot målen och hur vi arbetar med att utveckla

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete 1 (5) sep 2014 Kvalitetsanalys för Vårgärdets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

SIGFRIDSBORGS SKOLENHETS KVALITETSARBETE

SIGFRIDSBORGS SKOLENHETS KVALITETSARBETE SIGFRIDSBORGS SKOLENHETS KVALITETSARBETE VISION OCH VÄRDERING ÖPPENHET OCH MÅNGFALD Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. NACKAS STYRMODELL

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Datum 1 (11) Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbte Sigfridsborgs skolenhet

Systematiskt kvalitetsarbte Sigfridsborgs skolenhet Systematiskt kvalitetsarbte Värdegrund & Idé GRUNDEN SOM VI VILAR PÅ Den ska finnas med i bakhuvudet hela tiden! Lika Unika Allas lika värde Använd begreppen Tala om orden Vad betyder orden Tillsammans

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Förskolechef Beskrivning av förskolan

Förskolechef Beskrivning av förskolan Kvalitetsanalys för (Da Vinciskolan) läsåret 2011/12 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun Charlottenbergs förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 17 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Kvalitetsanalys för Saltsjöbadens montessoriförskola Pyramiden läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Saltsjöbadens montessoriförskola Pyramiden läsåret 2014/15 Datum 2015-09-15 1 (11) Kvalitetsanalys för Saltsjöbadens montessoriförskola Pyramiden läsåret 2014/15 Förskolechef Om förskolan Helén O. Baker En montessoriförskola som drivs som föräldrakooperativ bestående

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

Föräldramöte HT 2016 Sigfridsborgs skolenhet. Välkomna till ett nytt spännande läsår!

Föräldramöte HT 2016 Sigfridsborgs skolenhet. Välkomna till ett nytt spännande läsår! Föräldramöte HT 2016 Sigfridsborgs skolenhet Sjöängens förskola Bäckalidens förskola Sigfridsborgs förskola Sigfridsborgs grundskola och fritidshem Välkomna till ett nytt spännande läsår! Sigfridsborgs

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Välkommen till Sigfridsborgs skola 2015 Världens bästa utbildning för alla barn och elever varje dag

Välkommen till Sigfridsborgs skola 2015 Världens bästa utbildning för alla barn och elever varje dag Välkommen till Sigfridsborgs skola 2015 Världens bästa utbildning för alla barn och elever varje dag Nacka kommuns vision för förskola, fritids och skola Välkommen till oss! Sigfridsborgs skola med förskolor

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

HT Vendestigen skola och förskola AB. Danderyd

HT Vendestigen skola och förskola AB. Danderyd HT-2018 Vendestigen skola och förskola AB Danderyd Observationen genomfördes av: Ann-Sofie Nöteberg, Nacka Anna Natéus Vecka 45, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas bild

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande;

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande; Kvalitetsanalys för förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys är ett

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014-15. Laxå kommuns förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014-15. Laxå kommuns förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2014-15 Laxå kommuns förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-28, 97, dnr BUN 2015057 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

Rapportmall med exempel HT Nora Herrgårds förskola. Danderyds kommun

Rapportmall med exempel HT Nora Herrgårds förskola. Danderyds kommun Rapportmall med exempel HT-2017 Nora Herrgårds förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Linda Lovén Nacka kommun Veckorna 39 och 40, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för Liatorps förskola

Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för Liatorps förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Liatorps förskola 2014-2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskolan... 3 2. Årets utvecklingsområden... 4 3. Normer och värden... 4 4. Utveckling och lärande...

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Pedagogisk planering Älvbackens förskola

Pedagogisk planering Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2015-2016 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske vik Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Kvalitetsrapport för

Kvalitetsrapport för Kvalitetsrapport för 2011-2012 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 3. Underlag och rutiner

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsanalys för Östbacka förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Östbacka förskola läsåret 2013/14 Datum 1 (10) Kvalitetsanalys för Östbacka förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Arbetsplan Älvbackens förskola

Arbetsplan Älvbackens förskola Arbetsplan Älvbackens förskola 2013/2014 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957 93 Pello

Läs mer

Trolleby förskola i Östervåla AB

Trolleby förskola i Östervåla AB 1 Trolleby förskola i Östervåla AB Lokal arbetsplan 2011-2012 2 3 Värdegrund Alla som arbetar på Trolleby förskola ska medverka till att barnen känner glädje, trygghet, omvårdnad och respekt. Vi strävar

Läs mer

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016)

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016) Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli 2015 30 juni 2016) Förskolans namn. Huvudman. 1. Beskrivning av verksamheten En presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Kvalitetsanalys för Björknäs förskolor läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Björknäs förskolor läsåret 2014/15 2015-09-01 1 (12) Kvalitetsanalys för Björknäs förskolor läsåret 2014/15 Förskolechef Om förskolan Elisabet Wahlström Björknäs förskolor är en enhet inom Välfärd Skola och består av tre förskolor, Björknäs

Läs mer

Föräldramöte VÄLKOMNA

Föräldramöte VÄLKOMNA Föräldramöte Sigfridsborgs skolenhet Blivande förskoleklass 2016 2017 VÄLKOMNA VÅGA GÖRA Sigfridsborgsskolan Världens bästa utbildning för alla elever, barn och unga, varje dag LIKA UNIKA Allas lika värde

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖR GRÄFSNÄS FSK 2011-2012

KVALITETSREDOVISNING FÖR GRÄFSNÄS FSK 2011-2012 KVALITETSREDOVISNING FÖR GRÄFSNÄS FSK 2011-2012 120828 Beskrivning av verksamheten 120828 Gräfsnäs förskola ligger naturskönt i anslutning till Gräfsnäs slottspark. Från förskolan har man utsikt över sjön

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Saltsjö-Boo 2014-08-11 Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Förskolan Järven. Nacka kommun

Förskolan Järven. Nacka kommun Förskolan Järven Nacka kommun Observationen genomfördes av: Linn Jansdotter Sollentuna kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 6 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Välkommen till Sigfridsborgs skola Älta Öppenhet och mångfald

Välkommen till Sigfridsborgs skola Älta Öppenhet och mångfald Välkommen till Sigfridsborgs skola Älta Öppenhet och mångfald Nacka kommuns vision Välkommen till oss! Sigfridsborgs skola med förskolor är en enhet som bedriver lärande på hållbar väg! Sigfridsborgs skola

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Avdelning Stora Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Svalans Montessoriförskola Rindavägen. Danderyds kommun

Svalans Montessoriförskola Rindavägen. Danderyds kommun Svalans Montessoriförskola Rindavägen Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Siv Kevin Sollentuna kommun Veckorna 41 och 42, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 4 (april-juni), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 4 (april-juni), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 4 (april-juni), läsåret 2013-14. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Datum 1 (5) Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Förskolechef Om förskolan Chris Rehula Vi är ett föräldrar kooperativ och Montessori förskola som startade i april 1990. Förskolan ligger

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun Djursholms Montessoriförskola Svalan Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Siv Kevin Sollentuna Kommun Veckorna 41 och 42, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Skogsgläntans förskola

Skogsgläntans förskola REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Skogsgläntans förskola Rektor Britt-Marie Eliasson 2011-08-30 REVIDERAD 110830 Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings-

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Kristallens förskola Nacka kommun

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Kristallens förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och 46 2017 Kristallens förskola Nacka kommun Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Verksamhetsplan Matildelunds förskola Avdelning Vargavrån 2015-2016

Verksamhetsplan Matildelunds förskola Avdelning Vargavrån 2015-2016 Verksamhetsplan Matildelunds förskola Avdelning Vargavrån 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Matildelunds förskola, avdelning Vargavrån läsåret 2015/2016 Enhet Matildelunds förskola, Vargavrån

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2017-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

Kvalitetsrapport Förskola

Kvalitetsrapport Förskola Kvalitetsrapport Förskola Läsåret 2015/2016 Förskolans namn.. Förskolechef. 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation: ledning, pedagoger, arbetslag

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht -17/Vt -18 Beskrivning av förskolan Ryrsjöns förskola är belägen i Göta med närhet till skog, äng och sjö. I dagsläget är det två avdelningar på förskolan, Gläntan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Kvalitetsuppföljning för förskolan läsåret 2011 2012

Kvalitetsuppföljning för förskolan läsåret 2011 2012 Kvalitetsuppföljning för förskolan läsåret 2011 2012 Krubbans föräldrakooperativ Mariann Kjellman 1. Kommentera föregående års prioriterade förbättringsåtgärder A: Utveckla den pedagogiska dokumentationen

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen Fiskarhöjdens förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Helena Aldén Upplands Väsby kommun Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Danderyds kommun Vi observerar Fisksätra förskolor under

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

för Havgårdens förskola

för Havgårdens förskola Verksamhetsplan för Havgårdens förskola H.t.2012- v.t.2013 Beskrivning av vår verksamhet Havgårdens förskola ingår i Nättraby rektorsområde och är den äldsta förskolan i området. Förskolan ligger centralt

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbete

Dokumentation av kvalitetsarbete Dokumentation av kvalitetsarbete Wasa förskola HUR BLEV DET? VAR ÄR VI? VÄGEN TILL FRAMGÅNG HUR GÖR VI? VART SKA VI? 2015-08-15 Ansvarig; Kerstin Nilsson, förskolechef Kvalitetsarbete Wasa och Västra Hargs

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer