TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1190/1110),

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1190/1110), 2011-10-18"

Transkript

1 TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1190/1110), OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 40 poäng. En sjugradig betygsskala tillämpas enligt följande: Poäng Betyg A B C D E Fx 0 35 F Tänk på att vid frågor med flera svarsalternativ kan felaktiga uppräkningar medföra poängavdrag. Möjlighet till komplettering för att erhålla godkänt, betyg E, finns för den som ligger nära godkändgränsen. Med nära gränsen menas minst 36 poäng, betyg Fx. Kompletteringen sker muntligt efter överenskommelse med kursansvarig. Den som önskar komplettera skall kontakta kursansvarig inom en vecka efter det att vi på hemsidan och Bilda meddelat att tentorna är rättade. Hjälpmedel: Utöver penna och papper är endast kalkylator och det utdelade materialet M&M_formelsamling eller den äldre varianten Formler och tabeller statistiska metoder i Kemisk mätteknik tillåtna. Om du gått kursen ange kursnummer KD1110, om du gick kursen 2006 eller tidigare ange det gamla kursnumret 3B1770 på omslaget. Samma poäng gäller för godkänt och komplettering som ovan. LYCKA TILL!

2 Uppgift 1 Vid en jämförelse mellan två metoder (metod A och metod B) för att skapa lämplig koncentrations-nivå i en lösning erhölls följande resultat. 5 koncentrationsbestämningar då metod A använts gav ett medelvärde på 6,59 g/l och en standardavvikelse på 0,34 g/l. 5 koncentrationsmätningar då metod B använts gav ett medelvärde på 6,43 g/l med en standardavvikelse på 0,37 g/l. Avgör om de två medelvärdena skiljer sig åt på ett signifikant sätt (5% signifikansnivå). Mätningarna antas vara normalfördelade och de två standardavvikelserna är inte signifikant olika. Uppgift 2 En undersökning av två faktorers (A och B) inverkan på en viktig mät-storhet genomfördes. Mätningar gjordes för 3 olika värden på faktorn A samt 2 olika värden på faktorn B. För var och en av faktorkombinationerna av A och B gjordes 3 upprepade mätningar av mätstorheten. Data bearbetades och följande kvadratsummor (sum of squares) beräknades. Mellan A- värden: 765, mellan B-värden: 522, samspel: 674, residual (slump, error): a) Beräkna samtliga medelkvadratsummor (mean squares). b) Avgör om samspel mellan faktor A och faktor B är signifikant (5%-nivå). Uppgift 3 Mobilfasens påverkan på den kromatografiska separationen är olika i GC och LC. a) Vilka är de tre vanligaste bärgaserna i GC? (1p) b) Hur påverkar valet av mobilfas upplösningen i GC? Förklara kortfattat vad det är som gör att olika bärgaser ger olika resultat. Illustrera gärna med en figur. (3p) c) Ge exempel på två andra faktorer som påverkar valet av bärgas. (1p) d) Hur och varför skulle en ändring av förhållandet mellan metanol och vatten i en LCmobilfas påverka upplösningen om du använde ett RP-system (reversed phase)? (3p) Uppgift 4 a) Nyligen förorenades dricksvattnet i Bjurtjärn i Värmland av eldningsolja (villaolja) eller dieselolja. Dessa två fossila petroleumbaserade oljor innehåller liknande blandningar av långkedjiga kolväten. Hur skulle oljorna kunna analyseras mha kromatografi för att undersöka om det skulle gå att avgöra vilken olja som förorenat vattnet? Ange lämplig teknik/metod, stationärfas, mobilfas och detektor (dessvärre inte MS!). Motivera dina val! (4p) b) Under den här tiden på hösten är det många som gör egen saft av frukt och bär. De flesta använder sig då av glasflaskor för förvaringen. Man skulle också kunna använda plastflaskor men det har vissa nackdelar. Tex kan plasten släppa ifrån sig föroreningar och syre kan läcka in i flaskorna vilket ger en oxidation av ämnen i saften. Om saften lagrades en viss tid i glas- respektive plastflaskor och analyserades före och efter lagring så skulle eventuella oxidationsprodukter i saften kunna spåras. Hur skulle analysen utföras kromatografiskt? Ange lämplig teknik/metod, stationärfas, mobilfas och detektor (dessvärre inte MS!). Motivera dina val! (4p)

3 Uppgift 5 Du vill bestämma fluoridhalten i en lösning med hjälp av en fluoridselektiv elektrod. Innan du mäter på det okända provet gör du en kalibrering med jämförelsestandarder. a) Vad behöver du göra med dina lösningar för att kunna kalibrera mot koncentration istället för aktivitet? Motivera varför med hjälp av sambandet mellan aktivitet och koncentration! (2 p) b) Ange ekvationen för kalibreringssambandet (1p). Rita upp en kalibrerkurva samt använd denna för att beräkna halten fluorid i det okända provet med hjälp av nedanstående mätdata. (3p) Kalibrering: [F - ] [mm] E [mv] 0, , , Okänt prov: E [mv] -70 c) Nedan är en del av det potentiometriska systemet för mätningen avbildat. Var sitter det fluoridselektiva membranet och vad består det av? (1 p) Var sitter saltbryggan och vilken funktion har den? (1 p) (Rita av bilden eller lämna in sidan med ditt namn på)

4 Uppgift 6 En nybliven ingenjör arbetar på ett företag där man vill rena en syralösning från metaller bl.a zirkonium. Vid försöken behöver man mäta zirkoniumhalten. Tidigare har man skickat proverna på ICP-analys men nu vill man utveckla en egen spektrofotometrisk metod i stället. Zr bildar ett violett komplex med den röda komplexbildaren pyrogallolrött. a) Beskriv vilka olika steg man gör för att utföra den spektrofotometriska analysen. Hur gör man kalibreringen? (4p) b) Provet har en från början hög halt på 19 g/l så man måste späda provet 1:10000 för att komma i rätt haltområde för analysen. Hur ska man späda för att den sammansatta osäkerheten ska bli så liten som möjligt? Till sin hjälp har vår nyutexaminerade ingenjör ett antal pipetter och kolvar på följande volymer och osäkerheter: Pipetter: 1 ml ± 0,01 ml; 10 ml ± 0,01 ml Kolvar: 100 ml ± 0,1 ml; 1000 ml ± 0,1 ml (Det finns flera kolvar och pipetter av samma volym och osäkerheten är normalfördelad) Förklara genom att sätta upp ett samband för osäkerhetsanalysen för olika spädalternativ. Räkna ut osäkerheten. (4p) Uppgift 7 Ett annat alternativ för analys av Zr är AAS. a) Vad behöver man då ha för extra utrustning för just den analysen? Varför? (2p) b) Det finns två typer av AAS. Vilka? Beskriv provinförseln i de båda teknikerna. ((2p) c) Vilken av de båda AAS-teknikerna har lägst detektionsgräns? Varför? (1p) d) En annan atomär spektroskopimetod är ICP. Nämn 2 fördelar med ICP jämfört med AAS och en nackdel. Motivera varför det är en fördel/nackdel. (3p) Uppgift 8 a) Hur kan man ta reda på en analysmetods riktighet? (2p) b) Hur avgör man om två metoder har olika precision? (1p) c) Vad menas med repeterbarhet respektive reproducerbarhet? (1p) d) Man har för att jämföra några olika lab med varandra skickat ut två prover med ganska lika halt till vardera lab och fått följande resultat: Lab Prov A Prov B 1 4,5 5,0 2 2,0 3,0 3 5,0 6,0 4 3,5 4,0 5 4,0 3,5 Gör en Youden plot och visa och beskriv hur man kan avgöra om det finns systematiska eller slumpvisa fel mellan de olika laboratorierna. (4p) Uppgift 9 Välj med motivering en lämplig spektroskopisk metod för följande exempel: a) Man har upptäckt en gammal skrottipp med diverse metallskrot i skogen och vill ta reda på om vatten från en brunn som ligger ganska nära innehåller förhöjda halter av några tungmetaller. (2p)

5 A.kvot A.kvot b) Det finns en väldigt blå sportdryck som bl. a. delades ut på Bellmansstafetten. Du vill analysera halten av färgämnet. (2p) c) Vid en organisk syntes tillverkades ett ämne som efter kristallisation ska kontrolleras om det är vad man förväntat sig. (2p) d) Nämn och förklara kortfattat en metod som är användbar om man vill automatisera en spektrofotometrisk analys. (2p) Uppgift 10 Gaskromatografi används ofta till att bestämma hur effektiv en reningsprocess är efter till exempel syntes för organiska föreningar. Man vill bestämma halten av isopentan och pentanol som förekommer som föroreningar i pentan för att se om de ligger under det accepterade gränsvärdet. Man har två batcher av pentan där 5 vol% isopropanol har tillsats som en internstandard till bägge prover som analyseras mha GC utrustad med en FID- detektor. Halterna får ej överstiga 2,0 vol% isopentan och 1,5 vol% pentanol i pentan. Man erhöll nedanstående kalibreringskurvor vid kalibrering för de två analyterna. Isopentan 0,40 y = 0,1601x + 0,0018 0,30 0,20 0,10 0,00 0,00 0,50 1,00 Vol% 1,50 2,00 Pentanol 0,30 y = 0,0669x + 0,049 0,20 0,10 0,00 0,00 1,00 2,00 Vol% 3,00 4,00 För de två olika proverna genererades nedstående areavärden för analyterna. A.Pentanol A.Isopentan A.Isopropanol Prov , Prov a) Vad är halterna av pentanol och isopentan i de två olika proverna? Anses dessa två prover tillräckligt rena (motivera)? (2p) b) I kvantitativa bestämningar med gaskromatografi är det lämpligt att kalibrera mot en intern standard. Förklara varför det är lämpligt att använda intern standard i detta fall? Visa gärna med bild/kromatogram. (2p) c) Vilka generella krav ställs på en intern standard? (1p) d) Vilka av dessa faktorer behöver optimeras i respektive GC-kromatogram nedan och hur går man till väga? (3p) Den kromatografiska upplösningen kan beräknas genom R N 1 k 4 1 k

6 Svar och lösningar, tentamen KD1190/KD1110, Uppgift 1 De två skattade s-värdena är inte signifikant olika. Poolat s-värde kan beräknas enligt: 2 2 (5 1)0,34 (5 1)0,37 s s 0, ,12625 Beräkning av t-värde för jämförelse mellan två medelvärden görs enligt: t 6,59 6,43 0, ,71 Kritiskt t-värde för (5-1)+(5-1)=8 frihetsgrader fås ur tabell (95%; 0,05) till 2,31, vilket är större än det framräknade t-värdet för mätdata. Alltså är de två medelvärdena inte signifikant olika. Alternativ lösning med hjälp av beräkning av konfidensintervall: 1 1 ( 6,59 6,43) 0,71 0,3553 0,16 0, Noll ingår i konfidensintervallet. Alltså är de två medelvärdena inte signifikant olika. Svar: De två medelvärdena skiljer sig ej åt på ett signifikant sätt (5% signifikansnivå). Uppgift 2 Undersökningens data analyseras med hjälp av variansanalys (tvåvägs ANOVA). a) Tre olika värden på A innebär att antalet frihetsgrader för A är 2. Två olika värden på B innebär att antalet frihetsgrader är 1. Samspelet AB har då 2 (2 1) frihetsgrader. För var och en av de sex (3 2) olika kombinationerna av A och B tas tre mätvärden upp. Detta innebär att residualen har 12 frihetsgrader (3 2 (3-1)). Totala antalet frihetsgrader är då = 17. Medelkvadratsummorna blir: 765/2=382,5; 522/1=522; 674/2=337 och 1243/12=103,6 Svar: 382,5; 522; 337; 103,6 b) F Samspel = 337/103,6 = 3,25 är mindre än F 0,05 (2,12) = 3,885. Svar: Samspel mellan A och B ej är signifikant (5% signifikansnivå).

7 Uppgift 3 a) Kvävgas, vätgas, helium b) van Deemterkurvan blir olika för de olika gaserna pga att analyternas diffusion är olika i gaserna. Det innebär att effektiviteten för en given hastighet blir olika och därigenom blir också upplösningen olika. Den optimala gashastigheten skiljer sig mellan gaserna och det gör även lutningen på kurvan över den optimala punkten. Det går tex att ha högre hastigheter m He än kvävgas utan att förlora så mkt i effektivitet. c) Säkerhet, pris eller detektorval. d) Om metanolandelen ökade så skulle retentionen bli lägre eftersom interaktionen mellan den opolära statfasen och analyten skulle bli mindre. Det skulle i sin tur leda till en minskning av upplösningen. Storleken på minskningen beror dock på hur stor retentionen var från början. Uppgift 4 a) GC då dessa ämnen är tillräckligt flyktiga, opolär stationärfas eftersom det är opolära ämnen som då kommer att retarderas beroende på kokpunkt, tex He om man vill ha bra effektivitet men hög hastighet, FID eftersom det är kolväten. b) Eftersom det är ämnen som är lösta i saften och som har stannat där är de förmodligen vattenlösliga och inte så flyktiga. Därför kan LC med NP vara lämpligt. Tex kan en diolbaserad stationärfas användas med en opolär lösningsmedelsblandning som toluen/etylacetat som mobilfas. Även RP (tex C8) kan tänkas fungera om elueringsstyrkan/polariteten på mobilfasen anpassas så att tillräcklig retention erhålls och ämnena har någon opolär karaktär. De ämnen som är UV-absorberande kan detekteras m UVdetektor men om även ämnen som inte absorberar UV förekommer så krävs RI-detektor. Uppgift 5 a) tillsätta TISAB för att öka jonstyrkan, och hög jonstyrka ger konstant (låg) aktivitetskoefficient γ b) Nernst ekvation (där ) (1 p). [F - ] [mm] log[f - ] E [mv] 0, , , Plotta E mot log[f - ], ger linje med ekvationen [ ], där E = -70 ger log[f - ] = -0,5 dvs. [F - ] = 0,32 mm Korrekt storheter på axlarna (E vs. log[f - ]) och negativ lutning på linjen ger 2p, fullständig lösning med rätt svar ger 3p. c) Saltbryggan behövs för sluten elektrisk krets. Membranet består av en LaF 3 -kristall. Uppgift 6 a) Olika lösningar med olika halt av Zr görs i ordning. Till dessa lösningar sätts samma mängd pyrogallolrött och eventuellt buffert. Även en lösning med bara komplexbildaren utan Zr behövs som referens. Eftersom komplexbildaren är färgad bör man undersöka våglängdskurvan mot vatten för både komplexbildaren ensam och Zr-komplexet separat för att se att λ max inte överlappar. Sedan körs Zr-komplexet mot pyrogallolrött som referens och λ max registreras. Vid denna våglängd körs sedan alla jämförelse-standarder och provet som gjorts i ordning på samma sätt som standarderna. Kalibrerkurva upprättas och provets halt beräknas.

8 Prov B b) Gör spädningen 10/1000*10/1000 det ger felet (s/r) 2 = (0,01/10) 2 +(0,1/1000) 2 +(0,01/10) 2 +(0,1/1000) 2 vilket ger s=0,0027 då R=1,9 mg/l jämfört med s= 0,0192 om man späder 1/1000*10/100. (Det är ok att bara jämföra (s/r) 2 i de två fallen utan att slutföra beräkningen.) Uppgift 7 a) Hålkatodlampa för Zr för att få den rätta smala våglängden som Zr-atomerna kan ta upp. b) AAS med flamma och grafitugn. För flamma behövs en förstoftare, provet sugs in via en kapillär och bildar en aerosol. I grafitugnen förs provet in med en spruta genom ett litet hål i grafitröret. c) Lägst detektionsgräns med grafitrör eftersom provet blir mer koncentrerat. d) Fördelar med ICP: den högre temperaturen ger mindre problem med kemiska interferenser, flera ämnen kan analyseras samtidigt eftersom ingen lampa behövs. Att använda ICP är dyrare än AAS eftersom mycket argongas förbrukas. Uppgift 8 a) För att bestämma riktigheten behövs certifierade referensprover eller en annan säker metod att jämföra med. Ett t-test kan avgöra om avvikelsen är signifikant. Det relativa felet ger också ett mått på hur pass bra riktigheten är. b) F-test används för att avgöra skillnader i precision. c) Med en metods repeterbarhet menas hur lika värden man får vid upprepningar av samma analys på samma prov på samma lab med samma personal. Reproducerbarhet innebär att analyserna körs på olika lab med olika personal och instrument Youden-plot Prov A Olika lab x_medel, y_medel Linjär (Diagonal) d) Om det är systematiska fel/avvikelser mellan laboratorierna följer punkterna, som motsvarar de båda proverna mot varandra, diagonalen i figuren. Högt värde på prov A innebär även ett högt värde på prov B. Om det bara är slumpvisa avvikelser får man lika många punkter i alla fyra rutorna i diagrammet. Uppgift 9 a) Välj ICP då halterna är låga och man inte vet vilka metaller man söker samt att det är fråga om flera metaller. b) Spektrofotometri i det synliga området. Bra kvantitativ analysmetod.

9 c) IR passar bra för organiska ämnen. Bra metod för identifikation och höga halter. d) FIA, flow injection analysis. Analysen sker i ett flödessystem där reagens och prov förs samman och flödeskyvett används i spektrofotometern. Uppgift 10 a) Halten av analyten i proverna bestäms genom att ta areakvoten mellan analyt och intern standard som kalibrerkurvan bygger på. Den interna standarden är isopropanol (A standard ), har tillsats lika mycket i alla prover 5 vol%. Aanalyt Akvot A s tan dard A.k Pentanol A.k Isopentan Prov 1 0,082 0,1625 Prov 2 0,1734 0,331 Från kalibrerkurvans ekvation för vardera ämne kan halten bestämmas; Pentanol: y = 0,0669x + 0,049 Isopentan: y = 0,1601x + 0,0018 Ger halten (x) för vardera ämne Gränser: Pentanol: 1,5 vikt% Isopentan: 2,0 vikt% Prov 1: Prov 2: Prov 1 Prov 2 Pentanol 0,49 1,86 Isopentan 1,00 2,06 Halterna ligger under gränsvärden. Halterna för bägge ämnen ligger över gränsvärden. b) De vanliga detektorerna mäter mängd och inte koncentration. Vid provinjektionen är det svårt att få en reproducerbar mängd, vilket ger ett stort fel om man direkt mäter analytmängden. Felet elimineras om man använder intern standard. c) Ska ha så lika egenskaper som analyten som möjligt, men ändå så olik att det går att separera/skilja dessa åt. Den ska dessutom vara inert så till vida att den inte reagerar med analyten. d) A. Effektiviteten (n), breda toppar. Ändra hastigheten på mobilfasen. B. Retentionsfaktorn (k ), analyterna kommer ut för snabbt relativt dödtiden. Ändra temperaturen, för att hålla kvar analyterna längre i systemet. C. Selektiviteten (α), analyterna dras likartat till stationärfasen. Byte av stationärfasen.

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1190/1110), 2011-01-10

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1190/1110), 2011-01-10 TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1190/1110), 2011-01-10 OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 40 poäng. En

Läs mer

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1110), 2009-01-12

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1110), 2009-01-12 TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1110), 2009-01-12 OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 40 poäng. En sjugradig

Läs mer

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1110), 2008-01-18

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1110), 2008-01-18 TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1110), 2008-01-18 OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 40 poäng. En sjugradig

Läs mer

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1190/1110),

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1190/1110), TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1190/1110), 2010-01-11 OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 40 poäng. En

Läs mer

TENTAMEN. Analytisk kemi (KD1120),

TENTAMEN. Analytisk kemi (KD1120), TENTAMEN Analytisk kemi (KD1120), 2008-06-03 OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 28 poäng. En sjugradig

Läs mer

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1190/1110), 2009-10-23

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1190/1110), 2009-10-23 TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1190/1110), 2009-10-23 OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 40 poäng. En

Läs mer

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (3B1770),

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (3B1770), TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (3B1770), 2007-01-12 OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 40 poäng, för betyg

Läs mer

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1110),

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1110), TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1110), 2007-10-22 OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 40 poäng. En sjugradig

Läs mer

Gaskromatografi (GC) Niklas Dahrén

Gaskromatografi (GC) Niklas Dahrén Gaskromatografi (GC) Niklas Dahrén Gaskromatografi (GC) GC= gas chromatography eller på svenska gaskromatografi. Gaskromatografi är en avancerad kemisk analysmetod som används för t.ex. gift-, drog- och

Läs mer

TENTAMEN. Analytisk kemi (KD1120),

TENTAMEN. Analytisk kemi (KD1120), TENTAMEN Analytisk kemi (KD1120), 2009-03-12 OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 28 poäng. En sjugradig

Läs mer

TENTAMEN. Analytisk kemi (KD1120),

TENTAMEN. Analytisk kemi (KD1120), TENTAMEN Analytisk kemi (KD1120), 2010-03-17 OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 28 poäng. En sjugradig

Läs mer

Högupplösande vätskekromatografi (HPLC) Niklas Dahrén

Högupplösande vätskekromatografi (HPLC) Niklas Dahrén Högupplösande vätskekromatografi (HPLC) Niklas Dahrén Högupplösande vätskekromatografi (HPLC) HPLC= high performance liquid chromatography eller på svenska högupplösande vätskekromatografi. HPLC är en

Läs mer

Analytisk kemi. Kap 1 sid 15-22, Kap 9 sid

Analytisk kemi. Kap 1 sid 15-22, Kap 9 sid Analytisk kemi Kap 1 sid 15-22, Kap 9 sid 267-271. Vetenskaplighet Vetenskapligt fastlagt ngt som är systematiskt undersökt och är öppet för granskning (transparent) Granska ngt källkritiskt utgå från

Läs mer

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1110),

TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1110), TENTAMEN KEMISK MÄTTEKNIK (KD1110), 2008-10-24 OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 40 poäng. En sjugradig

Läs mer

Kalibrering. Dagens föreläsning. När behöver man inte kalibrera? Varför kalibrera? Ex på kalibrering. Linjär regression (komp 5)

Kalibrering. Dagens föreläsning. När behöver man inte kalibrera? Varför kalibrera? Ex på kalibrering. Linjär regression (komp 5) Dagen föreläning Kalibrering Kemik mätteknik CSL Analytik kemi Inledning. Linjär regreion Olika typer av tandarder. Vilken typ av kalibrering till vilken analymetod? Något om pårbarhet. Varför kalibrera?

Läs mer

Bestämning av fluoridhalt i tandkräm

Bestämning av fluoridhalt i tandkräm Bestämning av fluoridhalt i tandkräm Laborationsrapport Ida Henriksson, Simon Pedersen, Carl-Johan Pålsson 2012-10-15 Analytisk Kemi, KAM010, HT 2012 Handledare Carina Olsson Institutionen för Kemi och

Läs mer

Statistisk försöksplanering

Statistisk försöksplanering Statistisk försöksplanering Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Skriftlig tentamen 3 hp 51SF01 Textilingenjörsutbildningen Tentamensdatum: 25 Oktober 2017 Tid: 09:00-13 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

2014-08-29. Analysmetoder. Detta pass: Gaskromatografi (GC)

2014-08-29. Analysmetoder. Detta pass: Gaskromatografi (GC) Analysmetoder Michael Pettersson michael.pettersson@swedgeo.se, 08-578 455 10 Utbildningsdag Oljeföroreningar 2014-09-03 2014- Detta pass: Olika analysmetoder för petroleumkolväten Fördelar och nackdelar

Läs mer

7,5 högskolepoäng. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning. TentamensKod: Tentamensdatum: 28 oktober 2016 Tid: 9.

7,5 högskolepoäng. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning. TentamensKod: Tentamensdatum: 28 oktober 2016 Tid: 9. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen 4I2B KINAF4, KINAR4, KINLO4, KMASK4 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 28 oktober 206 Tid:

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK 2007-08-29

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK 2007-08-29 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematik och matematisk statistik Statistik för Teknologer, 5 poäng (TNK, ET, BTG) Peter Anton, Per Arnqvist Anton Grafström TENTAMEN 7-8-9 LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN

Läs mer

Analysera gifter, droger och läkemedel med högupplösande vätskekromatografi (HPLC) Niklas Dahrén

Analysera gifter, droger och läkemedel med högupplösande vätskekromatografi (HPLC) Niklas Dahrén Analysera gifter, droger och läkemedel med högupplösande vätskekromatografi (HPLC) Niklas Dahrén GC och HPLC GC= gas chromatography eller på svenska gaskromatografi. HPLC= high performance liquid chromatography

Läs mer

Statistisk försöksplanering

Statistisk försöksplanering Statistisk försöksplanering Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Skriftlig tentamen 3 hp 51SF01 Textilingenjörsutbildningen Tentamensdatum: 2 November Tid: 09:00-13 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

Lycka till!

Lycka till! Avd. Matematisk statistik TENTAMEN I 5B1503 STATISTIK MED FÖRSÖKSPLANERING FÖR K OCH B MÅNDAGEN DEN 25 AUGUSTI 2003 KL 14.00 19.00. Examinator: Gunnar Englund, 790 7416. Tillåtna hjälpmedel: Formel- och

Läs mer

Metodutvärdering I. Metodutvärdering -validering. Metodutvärdering II. Metodutvärdering III

Metodutvärdering I. Metodutvärdering -validering. Metodutvärdering II. Metodutvärdering III Metodutvärdering I Metodutvärdering -validering Nya metoder utvecklas för att Förbättra noggrannhet och precision Tillåta automation Minska kostnader Arbetsmiljö Bestämning av ny analyt Metoden måste verifieras

Läs mer

SPEKTROFOTOMETRISK BESTÄMNING AV KOPPARHALTEN I MÄSSING

SPEKTROFOTOMETRISK BESTÄMNING AV KOPPARHALTEN I MÄSSING 1 SPEKTROFOTOMETRISK BESTÄMNING AV KOPPARHALTEN I MÄSSING Spektrofotometri som analysmetod Spektrofotometrin är en fysikalisk-kemisk analysmetod där man mäter en fysikalisk storhet, ljusabsorbansen, i

Läs mer

Kromatografi. Kromatografi. Kromatografi. Användningsområde. Den kromatografiska processen. Typer av kromatografi. Separation.

Kromatografi. Kromatografi. Kromatografi. Användningsområde. Den kromatografiska processen. Typer av kromatografi. Separation. Kromatografi Kromatografi Ämne A Ämne B eparation Identifiering Tswett, kromatografi, början 900-t artin & ynge, fördeln.krom., 940-t James & artin, GC, 950-t nyde, ber mfl, PLC, 970-t mg Kvantifiering

Läs mer

Tentamen för kursen. Linjära statistiska modeller. 20 mars 2015 9 14

Tentamen för kursen. Linjära statistiska modeller. 20 mars 2015 9 14 STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISK STATISTIK Tentamen för kursen Linjära statistiska modeller 20 mars 2015 9 14 Examinator: Anders Björkström, bjorks@math.su.se Återlämning: Fredag 27/3 kl 12.00, Hus 5,

Läs mer

Maximalt antal poäng för hela skrivningen är28 poäng. För Godkänt krävs minst 17 poäng. För Väl Godkänt krävs minst 22,5 poäng.

Maximalt antal poäng för hela skrivningen är28 poäng. För Godkänt krävs minst 17 poäng. För Väl Godkänt krävs minst 22,5 poäng. Försättsblad KOD: Kurskod: PC1307/PC1546 Kursnamn: Kurs 7: Samhällsvetenskaplig forskningsmetodik/forskningsmetodik och fördjupningsarbete Provmoment: Statistik, 5 hp Ansvarig lärare: Sara Landström Tentamensdatum:

Läs mer

Bestämning av en saltsyralösnings koncentration genom titrimetrisk analys

Bestämning av en saltsyralösnings koncentration genom titrimetrisk analys Bestämning av en saltsyralösnings koncentration genom titrimetrisk analys - Ett standardiseringsförfarande En primär standard En substans som genomgår EN reaktion med en annan reaktant av intresse. Massan

Läs mer

TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK

TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematisk statistik Statistik för Teknologer, 5 poäng MSTA33 Ingrid Svensson TENTAMEN 2004-01-13 TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK Statistik för Teknologer, 5 poäng Tillåtna

Läs mer

Analysera gifter, droger och läkemedel med gaskromatografi (GC) Niklas Dahrén

Analysera gifter, droger och läkemedel med gaskromatografi (GC) Niklas Dahrén Analysera gifter, droger och läkemedel med gaskromatografi (GC) Niklas Dahrén Både GC och HPLC är vanliga analysmetoder GC= gas chromatography eller på svenska gaskromatografi. HPLC= high performance liquid

Läs mer

Tentamen för kursen. Linjära statistiska modeller. 16 augusti 2007 9 14

Tentamen för kursen. Linjära statistiska modeller. 16 augusti 2007 9 14 STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISK STATISTIK Tentamen för kursen Linjära statistiska modeller 16 augusti 2007 9 14 Examinator: Anders Björkström, tel. 16 45 54, bjorks@math.su.se Återlämning: Rum 312, hus

Läs mer

Bestämning av en saltsyralösnings koncentration genom titrimetrisk analys

Bestämning av en saltsyralösnings koncentration genom titrimetrisk analys Bestämning av en saltsyralösnings koncentration genom titrimetrisk analys - Ett standardiseringsförfarande En primär standard En substans som genomgår EN reaktion med en annan reaktant av intresse. Massan

Läs mer

Tentamen i matematisk statistik

Tentamen i matematisk statistik Sid (7) i matematisk statistik Statistik och kvalitetsteknik 7,5 hp Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare. Studenterna får behålla tentamensuppgifterna. Skrivtid: 4.00-7.00 ger maximalt 24 poäng. Betygsgränser:

Läs mer

TENTAMEN. PC1307/1546 Statistik (5 hp) Måndag den 19 oktober, 2009

TENTAMEN. PC1307/1546 Statistik (5 hp) Måndag den 19 oktober, 2009 GÖTEBORGS UNIVERSITET Psykologiska institutionen TENTAMEN PC1307/1546 Statistik (5 hp) Måndag den 19 oktober, 2009 Tid: 9 00 13 00 Lokal: Viktoriagatan 30 Hjälpmedel: räknedosa Markera kurs gällande kurs

Läs mer

NATIONELLT PROV I MATEMATIK KURS E VÅREN Tidsbunden del

NATIONELLT PROV I MATEMATIK KURS E VÅREN Tidsbunden del Skolverket hänvisar generellt beträffande provmaterial till bestämmelsen om sekretess i 4 kap. 3 sekretesslagen. För detta material gäller sekretessen till och med utgången av november 1997. NATIONELLT

Läs mer

Valfri räknedosa, kursbok (Kutner m fl) utan anteckningar. Tentamen omfattar totalt 20p. Godkänt från 12p.

Valfri räknedosa, kursbok (Kutner m fl) utan anteckningar. Tentamen omfattar totalt 20p. Godkänt från 12p. Tentamen Linköpings Universitet, Institutionen för datavetenskap, Statistik Kurskod och namn: Datum och tid: Jourhavande lärare: Tillåtna hjälpmedel: Betygsgränser: 732G21 Sambandsmodeller 2009-01-14,

Läs mer

Uppgift a b c d e Vet inte Poäng 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Uppgift a b c d e Vet inte Poäng 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 TENTAMEN: Dataanalys och statistik för I, TMS136 Onsdagen den 5 oktober kl. 8.30-13.30 på M. Jour: Jenny Andersson, ankn 5317 Hjälpmedel: Utdelad formelsamling med tabeller, BETA, på kursen använd ordlista

Läs mer

AMatematiska institutionen avd matematisk statistik

AMatematiska institutionen avd matematisk statistik Kungl Tekniska Högskolan AMatematiska institutionen avd matematisk statistik TENTAMEN I 5B1503 STATISTIK MED FÖRSÖKSPLANERING FÖR B OCH K FREDAGEN DEN 11 JANUARI 2002 KL 14.00 19.00. Examinator: Gunnar

Läs mer

Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling. Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13

Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling. Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13 Matematisk Statistik 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

Tentamen i matematisk statistik

Tentamen i matematisk statistik Sid 1 (9) i matematisk statistik Statistik och kvalitetsteknik 7,5 hp Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare. Studenterna får behålla tentamensuppgifterna. Skrivtid: 9.00-12.00 ger maximalt 24 poäng. Betygsgränser:

Läs mer

TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK

TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematisk statistik Regressions- och variansanalys, 5 poäng MSTA35 Leif Nilsson TENTAMEN 2003-01-10 TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK Regressions- och variansanalys, 5

Läs mer

Tisdagen den 16 januari 2007 9-14

Tisdagen den 16 januari 2007 9-14 STOCKHOLMS UNIVERSITET TENTAMEN MATEMATISKA INSTITUTIONEN Statistik för naturvetare Avd. Matematisk statistik Tisdagen den 16 januari 2007 Tentamen för kursen Statistik för naturvetare Tisdagen den 16

Läs mer

Tentamen för kursen. Linjära statistiska modeller. 22 augusti

Tentamen för kursen. Linjära statistiska modeller. 22 augusti STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISK STATISTIK Tentamen för kursen Linjära statistiska modeller 22 augusti 2008 9 14 Examinator: Anders Björkström, tel. 16 45 54, bjorks@math.su.se Återlämning: Rum 312, hus

Läs mer

EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-11 (110204)

EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-11 (110204) ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott B Vetenskaplig metod EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-11 (110204) Examinationen består av 11 frågor, flera med tillhörande följdfrågor. Besvara alla frågor i direkt

Läs mer

Laboration Enzymer. Labföreläsning. Introduktion, enzymer. Kinetik. Första ordningens kinetik. Michaelis-Menten-kinetik

Laboration Enzymer. Labföreläsning. Introduktion, enzymer. Kinetik. Första ordningens kinetik. Michaelis-Menten-kinetik Labföreläsning Maria Svärd maria.svard@ki.se Molekylär Strukturbiologi, MBB, KI Introduktion, er och kinetik Första ordningens kinetik Michaelis-Menten-kinetik K M, v max och k cat Lineweaver-Burk-plot

Läs mer

TENTAMEN Tillämpad mätteknik, 7,5 hp

TENTAMEN Tillämpad mätteknik, 7,5 hp Umeå Universitet Tillämpad Fysik och Elektronik Stig Esko Nils Lundgren Jan-Åke Olofsson TENTAMEN Tillämpad mätteknik, 7,5 hp Fredag 20 januari, 2012 Kl 9.00-15.00 Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare. Tentamen

Läs mer

Tentamen i Kemi för miljö- och hälsoskyddsområdet: Allmän kemi och jämviktslära

Tentamen i Kemi för miljö- och hälsoskyddsområdet: Allmän kemi och jämviktslära Umeå Universitet Kodnummer... Allmän kemi för miljö- och hälsoskyddsområdet Lärare: Olle Nygren och Roger Lindahl Tentamen i Kemi för miljö- och hälsoskyddsområdet: Allmän kemi och jämviktslära 29 november

Läs mer

TENTAMEN. Analytisk kemi (KD2010),

TENTAMEN. Analytisk kemi (KD2010), TENTAMEN Analytisk kemi (KD2010), 2009-06-05 OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 40 poäng. En sjugradig

Läs mer

Uppgift 1-9. Endast svar krävs. Uppgift Fullständiga lösningar krävs. 120 minuter för Del B och Del C tillsammans. Formelblad och linjal.

Uppgift 1-9. Endast svar krävs. Uppgift Fullständiga lösningar krävs. 120 minuter för Del B och Del C tillsammans. Formelblad och linjal. Del B Del C Provtid Hjälpmedel Uppgift 1-9. Endast svar krävs. Uppgift 10-16. Fullständiga lösningar krävs. 10 minuter för Del B och Del C tillsammans. Formelblad och linjal. Kravgränser Provet består

Läs mer

Envägs variansanalys (ANOVA) för test av olika väntevärde i flera grupper

Envägs variansanalys (ANOVA) för test av olika väntevärde i flera grupper Envägs variansanalys (ANOVA) för test av olika väntevärde i flera grupper Tobias Abenius February 21, 2012 Envägs variansanalys (ANOVA) I envägs variansanalys utnyttjas att

Läs mer

TENTAMEN PC1307 PC1546. Statistik (5 hp) Onsdag den 20 oktober, Ansvarig lärare: Bengt Jansson ( , mobil: )

TENTAMEN PC1307 PC1546. Statistik (5 hp) Onsdag den 20 oktober, Ansvarig lärare: Bengt Jansson ( , mobil: ) GÖTEBORGS UNIVERSITET Psykologiska institutionen TENTAMEN PC1307 PC1546 Statistik (5 hp) Onsdag den 20 oktober, 2010 Tid: 9 00 13 00 Lokal: Viktoriagatan 30 Hjälpmedel: räknedosa Ansvarig lärare: Bengt

Läs mer

Miniräknare. Betygsgränser: Maximal poäng är 24. För betyget godkänd krävs 12 poäng och för betyget väl godkänd krävs 18 poäng.

Miniräknare. Betygsgränser: Maximal poäng är 24. För betyget godkänd krävs 12 poäng och för betyget väl godkänd krävs 18 poäng. UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematisk statistisk Statistiska metoder, poäng TENTAMEN -8 Per Arnqvist TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK Statistiska metoder, poäng Tillåtna hjälpmedel: Kursboken med

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2017-08-22 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Jourhavande lärare: Mykola

Läs mer

Föreläsning 7. NDAB01 Statistik; teori och tillämpning i biologi

Föreläsning 7. NDAB01 Statistik; teori och tillämpning i biologi Föreläsning 7 Statistik; teori och tillämpning i biologi 1 Dagens föreläsning o Fortsättning envägs-anova Scheffes test (kap 11.4) o Tvåvägs-ANOVA Korsade faktorer (kap 12.1, 12.3) Randomiserade blockförsök

Läs mer

Grundläggande Statistik och Försöksplanering Provmoment: TEN1 & TEN2 Ladokkod: TT2311 Tentamen ges för: Bt2, En2, Bt4, En4.

Grundläggande Statistik och Försöksplanering Provmoment: TEN1 & TEN2 Ladokkod: TT2311 Tentamen ges för: Bt2, En2, Bt4, En4. Grundläggande Statistik och Försöksplanering Provmoment: TEN1 & TEN2 Ladokkod: TT2311 Tentamen ges för: Bt2, En2, Bt4, En4 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student)

Läs mer

Systemkonstruktion Z2

Systemkonstruktion Z2 Systemkonstruktion Z2 (Kurs nr: SSY 045) Tentamen 27 Maj 2006 Tid: 8:30-12:30, Lokal: M-huset. Lärare: Stefan Pettersson, tel 772 5146, 0739907981 Tentamenssalarna besöks ca kl. 10.00 och 11.30. Tentamen

Läs mer

TENTAMEN I REGRESSIONSANALYS OCH TIDSSERIEANALYS

TENTAMEN I REGRESSIONSANALYS OCH TIDSSERIEANALYS STOCKHOLMS UNIVERSITET Statistiska institutionen Marcus Berg VT2014 TENTAMEN I REGRESSIONSANALYS OCH TIDSSERIEANALYS Fredag 23 maj 2014 kl. 12-17 Skrivtid: 5 timmar Godkända hjälpmedel: Kalkylator utan

Läs mer

TENTAMEN. Matematik och matematisk statistik 6H3000/6L3000

TENTAMEN. Matematik och matematisk statistik 6H3000/6L3000 Namn: ersonnummer: Klass: Kurs: Kursnummer: Moment: rogram: Åk: Examinator: Rättande lärare: Datum: Tid: Hjälpmedel: Omfattning och betygsgränser: TENTMEN Matematik och matematisk statistik H/L TEN DD/DE/D/MT

Läs mer

Tentamen för kursen. Linjära statistiska modeller. 17 februari

Tentamen för kursen. Linjära statistiska modeller. 17 februari STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISK STATISTIK Tentamen för kursen Linjära statistiska modeller 17 februari 2010 9 14 Examinator: Anders Björkström, tel. 16 45 54, bjorks@math.su.se Återlämning: Rum 312,

Läs mer

TENTAMEN. Analytisk kemi (KD2010),

TENTAMEN. Analytisk kemi (KD2010), TENTAMEN Analytisk kemi (KD2010), 2009-03-12 OBS! Använd ett ark per uppgift. Skriv namn på varje ark. OBS! För varje uppgift anges maximalt antal poäng. För godkänt resultat fordras 40 poäng. En sjugradig

Läs mer

D. Samtliga beräknade mått skall följas av en verbal slutsats för full poäng.

D. Samtliga beräknade mått skall följas av en verbal slutsats för full poäng. 1 Att tänka på (obligatorisk läsning) A. Redovisa Dina lösningar i en form som gör det lätt att följa Din tankegång. (Rättaren förutsätter att det dunkelt skrivna är dunkelt tänkt.). Motivera alla väsentliga

Läs mer

NATIONELLT PROV I MATEMATIK KURS E HÖSTEN 1996

NATIONELLT PROV I MATEMATIK KURS E HÖSTEN 1996 Skolverket hänvisar generellt beträffande provmaterial till bestämmelsen om sekretess i 4 kap. 3 sekretesslagen. För detta material gäller sekretessen till och med utgången av mars 1997. NATIONELLT PROV

Läs mer

TENTAMEN I SF2950 (F D 5B1550) TILLÄMPAD MATEMATISK STATISTIK, TORSDAGEN DEN 3 JUNI 2010 KL

TENTAMEN I SF2950 (F D 5B1550) TILLÄMPAD MATEMATISK STATISTIK, TORSDAGEN DEN 3 JUNI 2010 KL TENTAMEN I SF950 (F D 5B1550) TILLÄMPAD MATEMATISK STATISTIK, TORSDAGEN DEN 3 JUNI 010 KL 14.00 19.00 Examinator : Gunnar Englund, tel. 790 7416, epost: gunnare@math.kth.se Tillåtna hjälpmedel: Formel-

Läs mer

Komplettering: 9 poäng på tentamen ger rätt till komplettering (betyg Fx).

Komplettering: 9 poäng på tentamen ger rätt till komplettering (betyg Fx). TENTAMEN 7 juni 2011 Tid: 13:15-17:15 Moment: TEN2 (Analys), 4 hp, skriftlig tentamen Kurser: Analys och linjär algebra, HF1008 (Program: Elektroteknik), lärare: Inge Jovik, Linjär algebra och analys,

Läs mer

Systemkonstruktion Z3 (Kurs nr: SSY-046)

Systemkonstruktion Z3 (Kurs nr: SSY-046) Systemkonstruktion Z3 (Kurs nr: SSY-046) Tentamen 23 oktober 2008 em 14:00-18:00 Tid: 4 timmar. Lokal: "Väg och vatten"-salar. Lärare: Nikolce Murgovski, 772 4800 Tentamenssalarna besöks efter ca 1 timme

Läs mer

Tentamen i matematisk statistik

Tentamen i matematisk statistik Sid 1 (7) i matematisk statistik Statistik och kvalitetsteknik 7,5 hp Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare. Studenterna får behålla tentamensuppgifterna. Skrivtid: 9.00-12.00 ger maximalt 24 poäng. Betygsgränser:

Läs mer

7,5 högskolepoäng. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning. TentamensKod: Tentamensdatum: 30 oktober 2015 Tid: 9-13:00

7,5 högskolepoäng. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning. TentamensKod: Tentamensdatum: 30 oktober 2015 Tid: 9-13:00 Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen 5Hp 41I12B KINAF13, KINAR13, KINLO13,KMASK13 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 30 oktober

Läs mer

Tentamen för kursen Statistik för naturvetare. Tisdagen den 11 januari

Tentamen för kursen Statistik för naturvetare. Tisdagen den 11 januari STOCKHOLMS UNIVERSITET TENTAMEN MATEMATISKA INSTITUTIONEN Statistik för naturvetare Avd. Matematisk statistik Tisdagen den 11 januari 2005 Tentamen för kursen Statistik för naturvetare Tisdagen den 11

Läs mer

Grundläggande matematisk statistik

Grundläggande matematisk statistik Grundläggande matematisk statistik Linjär Regression Uwe Menzel, 2018 uwe.menzel@slu.se; uwe.menzel@matstat.de www.matstat.de Linjär Regression y i y 5 y 3 mätvärden x i, y i y 1 x 1 x 2 x 3 x 4 x 6 x

Läs mer

Kromatografi. Den kromatografiska processen. Fördelar med HPLC - (utförs under högt tryck ca 400 Bar) Vätskekromatografi. Olika former av LC

Kromatografi. Den kromatografiska processen. Fördelar med HPLC - (utförs under högt tryck ca 400 Bar) Vätskekromatografi. Olika former av LC Kromatografi Den kromatografiska processen Separationsmetod, där komponenterna som ska separeras, fördelas mellan två faser, en stationär fas och en mobil fas. Injektion 0 min Vätskekromatografi vätska

Läs mer

OBS! Vi har nya rutiner.

OBS! Vi har nya rutiner. KOD: Kurskod: PM2315 Kursnamn: Psykologprogrammet, kurs 15, Metoder för psykologisk forskning (15 hp) Ansvarig lärare: Jan Johansson Hanse Tentamensdatum: 14 januari 2012 Tillåtna hjälpmedel: miniräknare

Läs mer

Uppgift 1 (a) För två händelser, A och B, är följande sannolikheter kända

Uppgift 1 (a) För två händelser, A och B, är följande sannolikheter kända Avd. Matematisk statistik TENTAMEN I SF90, SANNOLIKHETSTEORI OCH STATISTIK, TISDAGEN DEN 9:E JUNI 205 KL 4.00 9.00. Kursledare: Tatjana Pavlenko, 08-790 84 66 Tillåtna hjälpmedel: Formel- och tabellsamling

Läs mer

Tentamen i Biomedicinsk laboratorievetenskap A, 7,5 hp

Tentamen i Biomedicinsk laboratorievetenskap A, 7,5 hp Tentamen i Biomedicinsk laboratorievetenskap A, 7,5 hp Kursens namn: BMLVA 7,5 högskolepoäng Kurskod: BL1001 Kursansvarig: Charlotte Sahlberg Bang Datum: 2011-12-10 Skrivtid: 240 min Totalpoäng: 46 p Poängfördelning:

Läs mer

4. VÄTSKEKROMATOGRAFI

4. VÄTSKEKROMATOGRAFI LABORATION I ANALYTISK KEMI (KEGBAA, BLGAK0) 4. VÄTSKEKROMATOGRAFI Laborationen syftar till att introducera vätskekromatografi med vilken koffeinhalten i olika prover bestämms 1 Inledning HPLC-tekniken

Läs mer

Matematikcentrum 1(4) Matematisk Statistik Lunds Universitet MASB11 HT10. Laboration. Regressionsanalys (Sambandsanalys)

Matematikcentrum 1(4) Matematisk Statistik Lunds Universitet MASB11 HT10. Laboration. Regressionsanalys (Sambandsanalys) Matematikcentrum 1(4) Matematisk Statistik Lunds Universitet MASB11 HT10 Laboration Regressionsanalys (Sambandsanalys) Grupp A: 2010-11-24, 13.15 15.00 Grupp B: 2010-11-24, 15.15 17.00 Grupp C: 2010-11-25,

Läs mer

Finns det över huvud taget anledning att förvänta sig något speciellt? Finns det en generell fördelning som beskriver en mätning?

Finns det över huvud taget anledning att förvänta sig något speciellt? Finns det en generell fördelning som beskriver en mätning? När vi nu lärt oss olika sätt att karaktärisera en fördelning av mätvärden, kan vi börja fundera över vad vi förväntar oss t ex för fördelningen av mätdata när vi mätte längden av en parkeringsficka. Finns

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2015-06-05 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Jesper

Läs mer

Tentamen i statistik (delkurs C) på kursen MAR103: Marina Undersökningar - redskap och metoder.

Tentamen i statistik (delkurs C) på kursen MAR103: Marina Undersökningar - redskap och metoder. Tentamen 2014-12-05 i statistik (delkurs C) på kursen MAR103: Marina Undersökningar - redskap och metoder. Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare och utdelad formelsamling med tabeller. C1. (6 poäng) Ange för

Läs mer

OBS! Vi har nya rutiner.

OBS! Vi har nya rutiner. KOD: Kurskod: PM2315 Kursnamn: Psykologprogrammet, kurs 15, Metoder för psykologisk forskning (15 hp) Ansvarig lärare: Jan Johansson Hanse Tentamensdatum: 2 november 2011 Tillåtna hjälpmedel: miniräknare

Läs mer

Uppgift a b c d e Vet inte Poäng

Uppgift a b c d e Vet inte Poäng TENTAMEN: Dataanalys och statistik för I2, TMS135 Fredagen den 12 mars kl. 8:45-11:45 på V. Jour: Jenny Andersson, ankn 8294 (mobil:070 3597858) Hjälpmedel: Utdelad formelsamling med tabeller, BETA, på

Läs mer

Lö sningsfö rslag till tentamen i matematisk statistik Statistik öch kvalitetsteknik 7,5 hp

Lö sningsfö rslag till tentamen i matematisk statistik Statistik öch kvalitetsteknik 7,5 hp Sid (7) Lö sningsfö rslag till tentamen i matematisk statistik Statistik öch kvalitetsteknik 7,5 hp Uppgift Nedanstående beräkningar från Minitab är gjorda för en Poissonfördelning med väntevärde λ = 4.

Läs mer

I. Grundläggande begrepp II. Deskriptiv statistik III. Statistisk inferens Parametriska Icke-parametriska

I. Grundläggande begrepp II. Deskriptiv statistik III. Statistisk inferens Parametriska Icke-parametriska Innehåll I. Grundläggande begrepp II. Deskriptiv statistik III. Statistisk inferens Hypotesprövnig Statistiska analyser Parametriska analyser Icke-parametriska analyser Univariata analyser Univariata analyser

Läs mer

OBS! Under rubriken lärares namn på gröna omslaget ange istället skrivningsområde, ex Lösningsberedning. Totalt ska ni använda 9 gröna omslag.

OBS! Under rubriken lärares namn på gröna omslaget ange istället skrivningsområde, ex Lösningsberedning. Totalt ska ni använda 9 gröna omslag. BL1015, BMLV A, biomedicinsk laboratoriemetodik, 7,5hp. Prov 0101, H14. Kursansvarig: Siw Lunander Datum: 2014-11-22 Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng: 51 p Lösningsberedning, 15 poäng Spektrofotometri, 5

Läs mer

OBS! Vi har nya rutiner.

OBS! Vi har nya rutiner. Försättsblad KOD: Kurskod: PC1307/PC1546 Kursnamn: Kurs 7: Samhällsvetenskaplig forskningsmetodik/ Forskningsmetodik och fördjupningsarbete Provmoment: Statistik, 5 hp Ansvarig lärare: Sara Landström Tentamensdatum:

Läs mer

Tentamen i K0001N Kvalitetsutveckling

Tentamen i K0001N Kvalitetsutveckling Institutionen för industriell ekonomi och samhällsvetenskap Datum: 2018-08-28 Tid: 09.00-14.00 Hjälpmedel: Miniräknare Formelsamling K0001N Version 4.3 Jourhavande lärare Erik Lovén, tel 0920-49 24 02

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematisk statistik MSTA16, Statistik för tekniska fysiker A Peter Anton TENTAMEN 2004-08-23 LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK Statistik för tekniska

Läs mer

Analys av medelvärden. Jenny Selander , plan 3, Norrbacka, ingång via den Samhällsmedicinska kliniken

Analys av medelvärden. Jenny Selander , plan 3, Norrbacka, ingång via den Samhällsmedicinska kliniken Analys av medelvärden Jenny Selander jenny.selander@ki.se 524 800 29, plan 3, Norrbacka, ingång via den Samhällsmedicinska kliniken Jenny Selander, Kvant. metoder, FHV T1 december 20111 Innehåll Normalfördelningen

Läs mer

Övningstentamen i matematisk statistik för kemi

Övningstentamen i matematisk statistik för kemi Övningstentamen i matematisk statistik för kemi Uppgift 1: Bill och Georg har gått till puben tillsammans. De beslutar sig för att spela dart (vilket betyder kasta pil mot en tavla). Sedan gammalt vet

Läs mer

Maximalt antal poäng för hela skrivningen är 22 poäng. För Godkänt krävs minst 13 poäng. För Väl Godkänt krävs minst 18 poäng.

Maximalt antal poäng för hela skrivningen är 22 poäng. För Godkänt krävs minst 13 poäng. För Väl Godkänt krävs minst 18 poäng. Försättsblad KOD: Kurskod: PC1307/PC1546 Kursnamn: Kurs 7: Samhällsvetenskaplig forskningsmetodik/forskningsmetodik och fördjupningsarbete Provmoment: Statistik, 5 hp Ansvarig lärare: Sara Landström Tentamensdatum:

Läs mer

TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 2

TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 2 TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 2 Skrivtid: 8 13 Hjälpmedel: Formelblad och räknedosa. Uppgifterna är inte ordnade efter svårighetsgrad. Börja varje ny uppgift på ett nytt blad och skriv bara på en sida.

Läs mer

Resultatet anslås senast 10 juni på institutionens anslagstavla samt på kurshemsidan.

Resultatet anslås senast 10 juni på institutionens anslagstavla samt på kurshemsidan. Matematisk statistik Tentamen: 28 5 27 kl 8 13 FMS 32 Matematisk statistik AK för V och L, 7.5 hp Till Del A skall endast svar lämnas. Samtliga svar skall skrivas på ett och samma papper. Övriga uppgifter

Läs mer

SF1624 Algebra och geometri

SF1624 Algebra och geometri SF1624 Algebra och geometri Tjugofemte föreläsningen Mats Boij Institutionen för matematik KTH 10 december, 2009 Tentamens struktur Tentamen består av tio uppgifter uppdelade på två delar, Del A och Del

Läs mer

Laboration 3. Funktioner, vektorer, integraler och felskattning

Laboration 3. Funktioner, vektorer, integraler och felskattning 1 SF1520 VT2017 NA, KTH 16 januari 2017 Laboration 3 Funktioner, vektorer, integraler och felskattning Efter den här laborationen skall du kunna använda och skriva egna funktioner med flera in- och utparametrar,

Läs mer

Laboration 3. Funktioner, vektorer, integraler och felskattning

Laboration 3. Funktioner, vektorer, integraler och felskattning 1 SF1520 K2 HT2014 NA 21 december 2015 Laboration 3 Funktioner, vektorer, integraler och felskattning Efter den här laborationen skall du kunna använda och skriva egna funktioner med flera in- och utparametrar,

Läs mer

EXPERIMENTELLT PROV 2008-03-12

EXPERIMENTELLT PROV 2008-03-12 EXPERIMENTELLT PROV 2008-03-12 Provet omfattar en uppgift, som redovisas enligt anvisningarna. Provtid: 180 minuter. Hjälpmedel: Miniräknare. OBS! EJ tabell- och formelsamling. Lämna en marginal om minst

Läs mer

Formelsamling finns sist i tentamensformuläret. Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7,5hp Kurskod: HÖ1004 Tentamenstillfälle 1

Formelsamling finns sist i tentamensformuläret. Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7,5hp Kurskod: HÖ1004 Tentamenstillfälle 1 Ämnesområde Hörselvetenskap A Kurs Akustik och ljudmiljö, 7,5hp Kurskod: HÖ1004 Tentamenstillfälle 1 Datum 2011-06-01 Tid 4 timmar Kursansvarig Åsa Skagerstrand Tillåtna hjälpmedel Övrig information Resultat:

Läs mer

Parade och oparade test

Parade och oparade test Parade och oparade test Andrew Hooker Division of Pharmacokinetics and Drug Therapy Department of Pharmaceutical Biosciences Uppsala University Hypotesprövning: möjliga jämförelser Jämförelser mot ett

Läs mer

TENTAMEN I ALLMÄN OCH ORGANISK KEMI

TENTAMEN I ALLMÄN OCH ORGANISK KEMI KARLINSKA INSTITUTET Biomedicinprogrammet TENTAMEN I ALLMÄN CH RGANISK KEMI NSDAGEN DEN 28 FEBRUARI 2007, 09.00-11.30 och 12.30-15.00. Tentamen är uppdelad i två pass med en uppsättning frågor för varje

Läs mer

Ingenjörsmetodik IT & ME 2011 Föreläsning 11

Ingenjörsmetodik IT & ME 2011 Föreläsning 11 Ingenjörsmetodik IT & ME 011 Föreläsning 11 Sammansatt fel (Gauss regel) Felanalys och noggrannhetsanalys Mätvärden och mätfel Medelvärde, standardavvikelse och standardosäkerher (statistik) 1 Läsanvisningar

Läs mer