Handlingsplan HU LÄKARPROGRAMMET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan HU LÄKARPROGRAMMET"

Transkript

1 Handlingsplan NSI 2010 Dnr LiU (7) Bilaga 2:6 Handlingsplan HU LÄKARPROGRAMMET Nöjd Student Index 2010

2 1(7) Innehåll 1. Introduktion Framtagande av handlingsplan Avgränsningar Identifierade åtgärder som kan genomföras för att förbättra arbetsmiljön för studenterna Åtgärdsområde NSI Läkarprogrammet Två utvalda foci: Examination samt Mål och återkoppling... 2 Målbeskrivningar och Återkoppling Former för uppföljning av åtgärder utöver NSI Det elektroniska kursvärderingssystemet, KURT Återkoppling till studenter om vidtagna åtgärder Arbetsmetod Informationsspridning Möten Tidsplan Tidsplan... 6

3 2(7) 1. Introduktion 1.1. Framtagande av handlingsplan Vilka områden/ studentgrupper åsyftas i handlingsplanen? Kort information om NSI resultatet för den berörda organisationen. Tillvägagångssätt för hur handlinsplanen har tagits fram. - Vilka intressenter har varit inblandade i planens framtagande? - Kopplingar till den tidigare handlingsplanen? Vad avser programmets inre verksamhet finns i NSI 2010 liksom i NSI 2008 ett visst missnöje med ffa två områden: Examination samt Mål & Återkoppling. Vi ser dem som nära sammanhängande och varandes en av kärnfrågorna i ett PBL baserat curriculum med höga krav på studenterna i tunga studier. Tankarna nedan kring hur problematiken bör hanteras har varit föremål för diskussion i programmets organ och lärargrupper de senaste åren. Sammanfattningen nedan har skrivits av en grupp lärare i programutskottet med stöd av programmets pedagogiska expertis Avgränsningar Notera intressanta problemområden som bör lyftas inom andra delar av organisationen. Rumsfrågor kommenteras som en väsentlig observation, men eftersom programmet inte har direkt inflytande över detta vill vi bara understryka observationen som något som också utbildningen och dess företrädare betraktar som ytterligt väsentligt. 2. Identifierade åtgärder som kan genomföras för att förbättra arbetsmiljön för studenterna 2.1. Åtgärdsområde 1 Här beskrivs valt fokusområde och varför just detta område har valts, vari ligger problematiken osv. NSI Läkarprogrammet 2010 Två utvalda foci: Examination samt Mål och återkoppling Läkarutbildningens PBL-grundade studieplan innefattar integration av traditionella ämnen. Examinationerna avser att testa ett representativt urval av den komplexa kunskapsmassans delfenomen. Delfenomenen förutsätts ha exemplaritet och kunskapen kunna transfereras. Efter examination ges feed-back, `Återkoppling, till studenterna för att ge bakgrund till deras egen bedömning av sina prestationer och bidra till den fortgående

4 3(7) specifikationen av kravnivåerna och därmed en förutsättning för en höjning av studenternas kompetensnivå enligt Målbeskrivningarna, (se nedan). När det gäller den operationella driften har återkopplingssystemet SKURT införts i fullskala sedan vt09 där alla undervisningsmoment kan direkt värderas av studenterna. Nya VFU-platser har öppnats i Växjö och handledarutbildning och handledarnätverk har intensifierats inom LiÖ. Ett nätverk av framförallt yngre landstingsläkare har skapats, och där programmet på sikt hoppas kunna hitta nya tunga undervisare för framtida utveckling. Nationella alumniundersökningar av ATläkare i Sverige har ånyo visat mycket goda vitsord för Linköpings utbildning. Den aktuella NSI-enkätomgången visar för läkarprogrammets del i huvudsak samma mönster som vid föregående studie; det som rankas lägre är fortfarande Återkoppling och Målbeskrivningar och involverar därmed examinationerna. Eftersom uppfattningar och upplevelser, av det slag det här är frågan om, inte lätt låter sig kvantifieras, än mindre tareras, är direkt jämförelse över tid inte entydig. Målbeskrivningar och Återkoppling Utbildningens krav om måluppfyllelse förtydligas i många led, och här har gjorts väsentliga insatser. Stor möda har lagts ned på att förtydliga målbeskrivningarna för de första terminernas studier utan att frångå den generella uppbyggnaden av att vara ett ramverk och inte en detaljreglerad läsinstruktion. Att inte skapa en detaljerad läsinstruktion är avsiktligt vilket poängteras då målbeskrivningar som inte styr detaljer medgör en högre risk för missnöje i vissa studentgrupper. Avsikten är att träna studenterna att inom varje sådant målområde själv identifiera vilka kunskaper som behöver inhämtas för att behärska den situation man ställts inför. En detaljerad måltabell skulle hindra studenterna från att lära sig att välja vilken information de behöver, var de kan finna denna och att själva bedöma när de tillgodogjort sig den för professionen nödvändiga kunskapen. Särskilda undervisningsmoment har skapats under Stadium I för att underlätta studenternas hantering och förståelse för de då aktuella målen. I nära samarbete med Medicinska Föreningens studieutskott har mått och steg vidtagits för att komma till rätta med problemen. Här kan vi bli tydligare och i ännu högre grad än hittills ta hjälp av de studentfackliga organisationerna för att få en lite mer balanserad bild av t ex hur man uppfattat faktiskt förekommande återkopplingsmoment. Det professionsfokus vi åsyftar med programmets uppläggning förutsätter att examinationer och återkoppling speglar den yrkesförberedelse som studieplanen avser. Läkarutbildningens programutskott initierade en granskning av återkopplingssituationen, dels enligt terminsboksluten och som en särskild uppgift på stadiekoordinatorerna - för uppföljning av terminsansvarigas och temagruppernas åtgärder.

5 4(7) Vad gäller återkoppling i samband med examination har det vidtagits förbättringar. Ett sådant är angivelsen av målreferenser. I anslutning till de två senaste Stadie-2-examinationerna har hållits muntliga genomgångar av examinationen där frågekonstruktörerna redogjort för bakgrunden till varför just dessa frågor inkluderades och vilket djup av kunskap som förväntas av studenter på läkarprogrammet. Studentnärvaron vid sådana genomgångar har varit mycket låg avsevärt lägre än antalet underkända! Från ht2010 så informeras aktivt om Stadie2 tentans kravnivåer redan på termin 3 i föreläsnings- och diskussionsform. Muntliga återkopplingar, i vissa fall behovsstyrda, efter examinationer har införts efter samtliga examinationer på T3-T5 inför kommande termin. Ytterligare insatser avsedda att förbättra målbeskrivningarnas hanterlighet förutses behövas. Främst gäller ändå att avisera moment av detta slag så att studenterna rätt uppfattar innehållets art och värde. Visionen är en progressiv, longitudinellt ökad grad av egenhantering från studenternas sida. För att förtydliga utbildningens mål och förbättra återkopplingen av utbildningens krav har ett flertal åtgärder vidtagits: Det har ytterligare poängterats att basgruppshandledarna under Stadium 1 ska vara erfarna och engagerade Tentafrågorna ska från ht -09 ha en exakt referens till vilket utbildningsmål de replikerar på Regelbundna seminarier kring examination och målformulering som främst riktar sig till författare av tentafrågor och examinatorer Återkopplingssystemet SKURT har införts vt -09, där studenterna direkt värderar alla utbildningsmoment Handledarutbildning inom VFU samt handledarnätverk har intensifierats inom landstinget Ett nätverk av yngre läkare har skapats där nätverket på sikt kommer att hitta nya tunga undervisare för framtida utveckling. Två av dessa är nu förordnade på positioner inriktade mot forskning och undervisning.. En senior lärare har ett basgrupphandlednings uppdrag som enbart innebär att besöka basgruppernas arbete och vara stöd till basgrupperna och deras handledare på Stadium 1, främst T1B.. Programmet har anställt en senior pedagogisk expert med professorskompetens på 20% Prioriterade åtgärder Lista de olika prioriterade åtgärderna inom varje fokusområde. Skriv ut vem som är ansvarig för varje åtgärd/aktivitet samt när den skall vara genomförd. Nr. Åtgärd/aktivitet Ansvarig Klart 1 Noggrant urval av basgrp handledare för Rekryteringsansvarig för Rapport varje T1+T2 med stor erfarenhet och erkänd BGH. Sitter i termin.

6 5(7) kompetens. Inga oerfarna BGH jobbar ihop. 2 Uppföljning att alla tentafrågor på hela programmet är relevanta för målen. 3 Examinationsseminarier för terminsansvariga och temagrp varje termin 4 Entusiasmera utvärdering via SKURTsystemet. Använda data för att bevara eller förkasta undervisningsmoment på bas av kvalitet. 5 VFU handledarutbildning inom LiÖ. Ökad volym utbildade handledare och införande av nivåer i utbildningen. 6 Ökad aktivitet inom Yngre lärarnätverket. Nyrekrytering av medlemmar. Rekrytering av LiÖ FO Assar i samarbete med IKE. 7 Kontinuerligt tillgänglig stödprocess för basgrp handledare på T1+T2 8 Ökad pedagogisk aktivitet inom programmet via vår pedagogiske konsult Håkan Hult. Seminarier om lärarrollen och speciellt lärandet i klinisk praktik. programutskottet och rapporterar dit. Terminsansvariga Wirell, Hult Temagruppsansvariga använder data i sin planering. Ledin + Elvar Theodorsson med hjälp av datakonsult driver systemets användning strategiskt. Siwe, Antepohl, Ledin Ledin, Hult, Elvar Theodorsson. Wirell Wirell, Ledin, Hult Stadiekoord rapp varje termin till programutskottet Kontnuerligt behov då nya personer engageras i processen. Rapporteras till programutskott. Rapport till programutskott varje termin nya utbildade handledare per termin. Nivåindelning av utbildning klart Nyrekrytering LIÖFOAssar tilsatta 2011 om IKE tillstyrker. Rapport terminsvis till programutskott med framtida fortsättning. 3. Former för uppföljning av åtgärder utöver NSI Det elektroniska kursvärderingssystemet, KURT Läkarprogrammet anser at KURT är ett för grovt instrument för att vara underlag för förbättringar. Därför har vi konstruerat och driftsatt SKURT systemet som evaluerar samtliga teorimoment i utbildningen.

7 6(7) 4. Återkoppling till studenter om vidtagna åtgärder 4.1. Arbetsmetod Beskriv organisationens arbetsmetod för att kontinuerligt upplysa studenterna om vad som sker med NSI- arbetet. Direkt dialog med studenterna via programutskott och samtliga övriga arbetsgrupper samt direktkontakt vid deras möten de gånger vi blir inbjudna Informationsspridning Utvärderingsresultat (efter gallring för ev kränkningar etc) av utbildningsmoment och lärare sprids inom överenskomna mycket vida ramar inom programmet, lärarkåren och till studenterna. Kriteriet är att informationen ska bära ett värde till läsaren Möten Är det aktuellt att ta upp NSIn kontinuerligt på vissa av organisationens möten? Behöver det tillsättas en nytt mötesfora för att informera? Uppföljning via programmets nu löpande möten och arbetsgrupper. Antalet möten på fakulteten är redan vid övre tolerabla nivån. 5. Tidsplan 5.1. Tidsplan Sammanfatta informationen om vidtagna åtgärder samt hur studenterna skall informeras i en tidsplan. Det går att använda tabellen nedan eller skapa en egen tidsplan och lägga till som bilaga. Se punkten 2 Åtgärder. I redovisningen av denna finns tid dokumenterat då åtgärdsaktiviteter ska vara genomförda. Kalender 10/11 Aktivitet Se punkten 2 Åtgärder. I redovisningen av denna finns tid dokumenterat då aktiviteter ska genomföras och rapporteras TL

Handlingsplan Sjuksköterskeprogrammet

Handlingsplan Sjuksköterskeprogrammet 2010-09-24 Handlingsplan NSI 2010 0(5) Bilaga 2:8 Handlingsplan Sjuksköterskeprogrammet Nöjd Student Index 2010 1(5) Innehåll 1. Introduktion... 2 1.1. Framtagande av handlingsplan... 2 1.2. Avgränsningar...

Läs mer

Handlingsplan Specialistsjuksköterskeprogrammen

Handlingsplan Specialistsjuksköterskeprogrammen 2010-09-24 Handlingsplan NSI 2010 0(6) Bilaga 2:9 Handlingsplan Specialistsjuksköterskeprogrammen Nöjd Student Index 2010 1(6) Innehåll 1. Introduktion... 2 1.1. Framtagande av handlingsplan... 2 1.2.

Läs mer

Handlingsplan Masterprogrammet i arbetsterapi/ folkhälsovetenskap/logopedi/medicinsk pedagogik/ omvårdnadsvetenskap/sjukgymnastik

Handlingsplan Masterprogrammet i arbetsterapi/ folkhälsovetenskap/logopedi/medicinsk pedagogik/ omvårdnadsvetenskap/sjukgymnastik 2010-09-24 Handlingsplan NSI 2010 Dnr LiU 2010-01387 0(5) Bilaga 2:4 Handlingsplan Masterprogrammet i arbetsterapi/ folkhälsovetenskap/logopedi/medicinsk pedagogik/ omvårdnadsvetenskap/sjukgymnastik Nöjd

Läs mer

Handlingsplan Biomedicinska analytikerprogrammet i Hälsouniversitetet

Handlingsplan Biomedicinska analytikerprogrammet i Hälsouniversitetet 2010-10-17 Handlingsplan NSI 2010 Dnr LiU-2010-01387 0(6) Bilaga 2:2 Handlingsplan Biomedicinska analytikerprogrammet i Hälsouniversitetet Nöjd Student Index 2010 1(6) Innehåll 1. Introduktion... 2 1.1.

Läs mer

Handlingsplan programmen inom Medicinsk biologi

Handlingsplan programmen inom Medicinsk biologi 2010-09-24 Handlingsplan NSI 2010 Dnr LiU 2010-01387 0(5) Bilaga 2:3 Handlingsplan programmen inom Medicinsk biologi Nöjd Student Index 2010 Innehåll 1. Introduktion... 2 1.1. Framtagande av handlingsplan...

Läs mer

Handlingsplan NSI 2010 Dnr LiU (7) Handlingsplan Hälsouniversitetet. Nöjd Student Index 2010

Handlingsplan NSI 2010 Dnr LiU (7) Handlingsplan Hälsouniversitetet. Nöjd Student Index 2010 2010-11-01 Handlingsplan NSI 2010 Dnr LiU-2010-01387 0(7) Handlingsplan Hälsouniversitetet Nöjd Student Index 2010 1(7) 1. Introduktion... 2 1.1. Framtagande av handlingsplan... 2 1.2. Avgränsningar...

Läs mer

Studentmedverkan i förbättringsarbete. Ett samarbete mellan Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet i Linköping

Studentmedverkan i förbättringsarbete. Ett samarbete mellan Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet i Linköping Studentmedverkan i förbättringsarbete Ett samarbete mellan Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet i Linköping Överenskommelse Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet har tagit beslut

Läs mer

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Projekttid VT11-HT13 Liisa Carlzon Katarina Jood Elisabet Lönnermark Mats Wahlqvist Anders Ågård

Läs mer

Handledning för kliniska handledare

Handledning för kliniska handledare Handledning för kliniska handledare Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när

Läs mer

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten:

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten: Uppdragsbeskrivning för verksamhetsförlagd utbildningsansvarig läkare (VFUansvarig läkare) inom Landstinget i Östergötland avseende läkarutbildningen vid Hälsouniversitetet. Uppdragsbeskrivningen för VFU-ansvarig

Läs mer

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr LiU-2014-00409 Fastställd av fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten 2014-03-06. Ersätter

Läs mer

Slutrapport (NSI) Slutrapport Handlingsplan Hälsouniversitetet, Nöjd Student Index 2010.

Slutrapport (NSI) Slutrapport Handlingsplan Hälsouniversitetet, Nöjd Student Index 2010. Slutrapport (NSI) 2011-10-19 LiU Dnr xxxx-xxxxx Dnr LiU-2010-00830 Sida: 1 (8) Slutrapport Handlingsplan Hälsouniversitetet, Nöjd Student Index 2010. Slutrapport (NSI) 2011-10-19 LiU Dnr xxxx-xxxxx Dnr

Läs mer

Portfölj (portfolio): ett redskap för lärande och utveckling. PELU, Helen Setterud HT-12

Portfölj (portfolio): ett redskap för lärande och utveckling. PELU, Helen Setterud HT-12 Portfölj (portfolio): ett redskap för lärande och utveckling Utveckling Lärande Bedömning Resa mot en professionell identitet Kort bakgrund Ursprung inom konstnärliga professioner, (visa upp sina alster).

Läs mer

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Region Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten:

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Region Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten: Uppdragsbeskrivning för verksamhetsförlagd utbildningsansvarig läkare (VFU-ansvarig läkare)/primärvård, Region Östergötland, avseende läkarutbildningen vid Hälsouniversitetet Uppdragsbeskrivningen för

Läs mer

Slutrapport. Handlingsplan Hälsouniversitetet, Nöjd Student Index 2012.

Slutrapport. Handlingsplan Hälsouniversitetet, Nöjd Student Index 2012. Sida: 1 (36) Slutrapport Handlingsplan Hälsouniversitetet, Nöjd Student Index 2012. 1 Innehåll Sida: 2 (36) 1 Att beakta från NSI 2010 (Dnr LiU-2010-00830)... 4 2 Prioriterade åtgärder 2012... 5 2.1 Åtgärdsområde

Läs mer

Studentmedverkan i förbättringsarbete

Studentmedverkan i förbättringsarbete Studentmedverkan i förbättringsarbete Ett samarbete mellan Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet i Linköping Regional samverkan mellan sju parter Dartmouth Medical school Better outcome (patient,

Läs mer

Pressmeddelande 10 september 2012 Utbildningsdepartementet

Pressmeddelande 10 september 2012 Utbildningsdepartementet Pressmeddelande 10 september 2012 Utbildningsdepartementet Regeringen föreslår att fler läkare, tandläkare och sjuksköterskor ska utbildas. Med de nya platserna kommer läkarutbildningen att ha ökat med

Läs mer

26 sep Andra träffen i basgruppen. Samtal kring de gjorda observationerna med tema: Mål/struktur

26 sep Andra träffen i basgruppen. Samtal kring de gjorda observationerna med tema: Mål/struktur Kollegialt lärande Vad? Lektionsbesök och efterföljande samtal Varför? Syftet med lektionsbesöken och de efterföljande samtalen är att lära av varandra och tillsammans. Att upptäcka och utveckla den egna

Läs mer

Handlingsplan Logopedprogrammet

Handlingsplan Logopedprogrammet 2010-09-24 Handlingsplan NSI 2010 Dnr LiU 2010-01387 0(6) Bilaga 2:5 Handlingsplan Lgpedprgrammet Nöjd Student Index 2010 1(6) Innehåll 1. Intrduktin... 2 1.1. Framtagande av handlingsplan... 2 1.2. Avgränsningar...

Läs mer

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället DNR LIU-329/07-41 1(5) Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället Programkurs 5 hp Mental Unhealth from the Primary Health Care Perspective 8DIA04 Gäller

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. För AT-handledare. Checklista med bakgrund och centrala begrepp

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. För AT-handledare. Checklista med bakgrund och centrala begrepp ÖREBRO LÄNS LANDSTING För AT-handledare Checklista med bakgrund och centrala begrepp Checklista Förberedelse Acceptera åtagandet som handledare. Se handledarens ansvar. Kontakta aktuell AT-läkare innan

Läs mer

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå DNR LIU-2017-01507 1(5) Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Samtliga utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå ska kvalitetssäkras

Läs mer

Programbokslut Sjuksköterskeprogrammet 2017 MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET

Programbokslut Sjuksköterskeprogrammet 2017 MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET Programbokslut Sjuksköterskeprogrammet 2017 MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET PROGRAMBOKSLUT 1 (4) 2018-02-08 U 2018/535 Programnämnden för omvårdnad, radiografi samt reproduktiv, perinatal och sexuell

Läs mer

Prevention inom reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa, 12hp. Prevention in Reproductive, Perinatal and Sexual Health, 12 credits

Prevention inom reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa, 12hp. Prevention in Reproductive, Perinatal and Sexual Health, 12 credits 1(5) 8BAA33 Prevention inom reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa, 12hp Prevention in Reproductive, Perinatal and Sexual Health, 12 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: Höstterminen

Läs mer

Utveckling av en ny utmaningsbaserad kurs i laboratoriemedicinsk diagnostik (18 hp) för blivande biomedicinska analytiker studenter

Utveckling av en ny utmaningsbaserad kurs i laboratoriemedicinsk diagnostik (18 hp) för blivande biomedicinska analytiker studenter Utveckling av en ny utmaningsbaserad kurs i laboratoriemedicinsk diagnostik (18 hp) för blivande biomedicinska analytiker studenter Tove.sandberg@mah.se Anna.gustafsson@mah.se Gabriela.enggren@mah.se Bakgrund

Läs mer

Barn- och skolhälsovård

Barn- och skolhälsovård DNR LIU-2015-01371 1(5) Barn- och skolhälsovård Programkurs 9 hp Child and Youth Health Care 8HSB12 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten Fastställandedatum 2015-08-17

Läs mer

Programbokslut för VASOP 100 % start Specialistsjuksköterskeprogrammet. Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN

Programbokslut för VASOP 100 % start Specialistsjuksköterskeprogrammet. Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN Programbokslut för VASOP 100 % start 2017 Specialistsjuksköterskeprogrammet Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN Innehållsförteckning Om programbokslutet... 2 Operationssjukvård 100 % VASOP... 2 Om

Läs mer

FK Introduktion till anatomi, fysiologi och onkologi - VT2018

FK Introduktion till anatomi, fysiologi och onkologi - VT2018 FK05 - Introduktion till anatomi, fysiologi och onkologi - VT08 respondenter: 0 : Svarsfrekvens: 0,00 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen (5,0%) (5,0%) (5,0%) Vet ej (5,0%) 6.

Läs mer

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II 1 ( 6) THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II Sändlista Kurskod Examinator Mathias Henningsson Miguel Giménez Johan Holtström THFR41 Miguel Giménez Kursen gavs Årskurs 2 Termin Period 2 Kursens

Läs mer

Jag drar ner till stan för det är så j-la dåligt

Jag drar ner till stan för det är så j-la dåligt Miniprojekt, pedagogisk kurs för universitetslärare III, vt 2002. Matts Olovsson, Marie Johannesson. Institutionen för kvinnors och Barns Hälsa Jag drar ner till stan för det är så j-la dåligt Förslag

Läs mer

8FA224. Medicinsk genetik, 7,5 hp. Medical Genetics. Fristående kurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2014 HT. Kursplan

8FA224. Medicinsk genetik, 7,5 hp. Medical Genetics. Fristående kurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2014 HT. Kursplan 8FA224 Medicinsk genetik, 7,5 hp Medical Genetics Fristående kurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2014 HT Kursplan Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum 2013-10-30 Reviderad Diarienummer

Läs mer

8BAA34. Komplicerat barnafödande, 12 hp. Complicated Childbirth, 12 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: Höstterminen 2017

8BAA34. Komplicerat barnafödande, 12 hp. Complicated Childbirth, 12 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: Höstterminen 2017 1(6) 8BAA34 Komplicerat barnafödande, 12 hp Complicated Childbirth, 12 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: Höstterminen 2017 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och

Läs mer

Kursvärdering Palliativ vård - November

Kursvärdering Palliativ vård - November Kurs: VA632B - Palliativ vård Svarsfrekvens: 17/17 (100,0%) Startdatum: 2013-11-07 Slutdatum: 2013-11-15 Kursvärdering Palliativ vård - November - 2013 Hälsa och samhälles kursvärderingar är ett led i

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för tandläkare med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KT10

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för tandläkare med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KT10 Utbildningsplan för kompletterande utbildning för tandläkare med utländsk från land utanför EU/EES och Schweiz 7KT10 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2010-03-12 Fastställd av Styrelsen för utbildning

Läs mer

Hanteringsplan vid brister i basalt professionellt förhållningssätt

Hanteringsplan vid brister i basalt professionellt förhållningssätt UPPDATERAD 2018-12-12 Hanteringsplan vid brister i basalt professionellt förhållningssätt LÄKARPROGRAMMET LUNDS UNIVERSITET Senast reviderad 2018-12-12 (U 2018/818) Fastställt 2018-12-12 av PNL, Programnämnden

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET 180 högskolepoäng

SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET 180 högskolepoäng SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET 180 högskolepoäng Hälsouniversitetet Utbildningsplan Fastställd av fakultetsstyrelsen för Hälsouniversitetet 2008-03-26 Dnr LiU 2008/01315 Reviderad 2010-05-25 1 Utbildningsplan

Läs mer

Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård

Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård DNR LIU 329/07-41 1(5) Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård Programkurs 5 hp To Use Interviewing as a Method in Health Care 8DIA02 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Grundutbildningsnämnden

Läs mer

Kollegial dialog läkarprogrammet i Göteborg 2008

Kollegial dialog läkarprogrammet i Göteborg 2008 Kollegial dialog läkarprogrammet i Göteborg 2008 Kursen i Neurologi Tine Högberg, Susanne Hultkrantz, Johan Wessberg, Cecilia Björkelund 20080506/ 20080521 1. INLEDNING Gruppen Tine Högberg, Susanne Hultkrantz,

Läs mer

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande?

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande? UTVÄRDERING Pedagogisk baskurs för handledare i MED924, Göteborg Introduktion: Lärande och handledning i klinisk praktik 1,5 hp Start 28 februari praktikuppgift - uppföljning 28 mars 2017 15/16 deltagare

Läs mer

Arbetsdokument: Specifikation av uppdrag kopplade till utbildningsverksamheten

Arbetsdokument: Specifikation av uppdrag kopplade till utbildningsverksamheten Malmö högskola 1(5) Senast uppdaterad Arbetsdokument: Specifikation av uppdrag kopplade till utbildningsverksamheten vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) 1 Inledning Detta dokument tar upp de centrala

Läs mer

Organisera och leda för hälsa i arbetsliv och välfärdssystem

Organisera och leda för hälsa i arbetsliv och välfärdssystem DNR LIU-2013-01489 1(5) Organisera och leda för hälsa i arbetsliv och välfärdssystem Programkurs 7,5 hp Organizing/Leading for Health in Work Life and Social Insurance 8MM146 Gäller från: 2018 HT Fastställd

Läs mer

Uppföljning av röntgensjuksköterskeexamen vid Luleå tekniska universitet

Uppföljning av röntgensjuksköterskeexamen vid Luleå tekniska universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Nils Olsson 08-563 088 40 nils.olsson@uka.se 2015-03-17 411-321-14 Till rektor Uppföljning av röntgensjuksköterskeexamen vid Luleå tekniska universitet

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2014-06-10 Västmanlands sjukhus Västerås Fysiologkliniken Sjukhus Ort Klinik Madeleine Lindqvist-Beckman och Eva Persson Inspektörer Gradering

Läs mer

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy for Diseases and Health Problems - I 8ATG34 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

LiU:s pedagogiska dagar 2017 Norrköping Linköping Förbättrat lärande av utredningsmetodik

LiU:s pedagogiska dagar 2017 Norrköping Linköping Förbättrat lärande av utredningsmetodik LiU:s pedagogiska dagar 2017 Norrköping 2017-03-14 Linköping 2017-03-15 Förbättrat lärande av utredningsmetodik Vi lever i en tid av förändring Förändringsarbete är viktigt inom de flesta verksamheter,

Läs mer

VARMT VÄLKOMNA! Samverkansträff för lokala lärarutbildare

VARMT VÄLKOMNA! Samverkansträff för lokala lärarutbildare VARMT VÄLKOMNA! Samverkansträff för lokala lärarutbildare 2018-08-23 1 Presentation Vilka är vi? Anita Ward, Programledare Yrkeslärarprogrammet (YRK) anita.ward@kau.se Elisabet Olsson, Programledare Kompletterande

Läs mer

Medicinska fakulteten

Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Norrbottens läns landsting Dnr: UmU 243-662-13 Dnr: NLL 719-13 AVTAL mellan medicinska fakulteten, Umeå universitet, och Norrbottens läns landsting om verksamhetsförlagd

Läs mer

TATA76-Flervariabelanalys

TATA76-Flervariabelanalys 1 (5) TATA76-Flervariabelanalys Sändlista Inger Erlander Klein Tea Nygren Siv Söderlund Sandra Gustavsson Simin Nadjm-Tehrani Fredrik Andersson Jesper Thorén Kurskod TATA76 Examinator Fredrik Andersson

Läs mer

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan:

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Bilaga 1 Förslag A på mall för kursvärdering Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Del 1 Frågor om kursen

Läs mer

Dessa anvisningar är ett tillägg och förtydligande till LiU:s centrala regelverk rörande examination och examinatorer 2.

Dessa anvisningar är ett tillägg och förtydligande till LiU:s centrala regelverk rörande examination och examinatorer 2. I uvp del mi6-12, 1(6) Dessa anvisningar är ett tillägg och förtydligande till LiU:s centrala regelverk rörande examination och examinatorer 2. I. Om examination Föreliggande regelverk gäller för examination

Läs mer

Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått

Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått DNR LIU-2012-01537 1(5) Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått Programkurs 7.5 hp Health, Quality of Life and Functional Ability - To Use as Outcome 8MM144 Gäller från: 2017 VT Fastställd

Läs mer

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi DNR LIU-2015-02317 1(5) Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi Programkurs 21.0 hp Professional development, teamwork and leadership in occupational therapy 8ATG64 Gäller

Läs mer

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits 1(5) 8LOG37 Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2016 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L920MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 hp

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 hp Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 hp Supplementary Education for Physicians with Foreign Degrees MKULA Gäller från: 2016 HT Utbildingsplan Fastställd av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp Bedömningsunderlag vid praktiskt prov ANSLUTNA LÄROSÄTEN OBLIGATORISK VERKSAMHET FÖRSÖKSVERKSAMHET Nationell klinisk slutexamination för

Läs mer

PBL på distans. Hälsouniversitetets erfarenheter av basgruppsarbete över nät. Presentation på Netlearning 2006. Arne Rehnsfeldt Christine Persson

PBL på distans. Hälsouniversitetets erfarenheter av basgruppsarbete över nät. Presentation på Netlearning 2006. Arne Rehnsfeldt Christine Persson PBL på distans Hälsouniversitetets erfarenheter av basgruppsarbete över nät. Presentation på Netlearning 2006 Arne Rehnsfeldt Christine Persson Anne- Problembaserat lärande Information Kommunikation Kunskap

Läs mer

Anmälan angående kursplanernas utformning på läkarprogrammet vid Linköpings universitet

Anmälan angående kursplanernas utformning på läkarprogrammet vid Linköpings universitet Linköpings universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Pontus Kyrk 08/56308726 pontus.kyrk@hsv.se

Läs mer

8MEA07. Medicinsk genetik, 7,5 hp. Medical Genetics. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2017 HT PRELIMINÄR. Kursplan

8MEA07. Medicinsk genetik, 7,5 hp. Medical Genetics. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2017 HT PRELIMINÄR. Kursplan 8MEA07 Medicinsk genetik, 7,5 hp Medical Genetics Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2017 HT PRELIMINÄR Kursplan Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum 2012-12-07 Reviderad

Läs mer

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö Programkurs 30.0 hp Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment 8ATG24 Gäller från:

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Gislaveds särskola Vi har i år haft två klasser med särskoleelever på Gislaveds Gymnasiums nationella särskoleprogram.. Vi har två nationella program: Programmet

Läs mer

SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET 180 högskolepoäng

SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET 180 högskolepoäng SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr LiU-2012-00670 Fastställd av fakultetsstyrelsen för Hälsouniversitetet 2012-03-22, reviderad 2012-04-26, 2012-06-07 Ersätter tidigare dnr LiU

Läs mer

Inkontinens och inkontinensvård

Inkontinens och inkontinensvård DNR LIU 1410/06-41 1(5) Inkontinens och inkontinensvård Fristående kurs 7,5 hp Incontinence and Care of Incontinence 8FA002 Gäller från: 2008 VT Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum

Läs mer

THFR21- Teknisk Kommunikation i franska del 1

THFR21- Teknisk Kommunikation i franska del 1 1 ( 5) THFR21- Teknisk Kommunikation i franska del 1 Sändlista Mathias Henningsson Miguel Gimenez Johan Holtström Sandra gustavsson Kurskod Examinator THFR21 Miguel Gimenez Kursen gavs Årskurs 1 Termin

Läs mer

Delrapport - urval. Markera vilken kurs du gick Ledarskap för läkare

Delrapport - urval. Markera vilken kurs du gick Ledarskap för läkare Delrapport - urval Markera vilken kurs du gick Ledarskap för läkare Läkarutbildningen - Breddnings- och fördjupningskurs period 2 - VT15 Antal respondenter: : Svarsfrekvens: 100,00 % Markera vilken kurs

Läs mer

TDDD39-Perspektiv på informationsteknologi

TDDD39-Perspektiv på informationsteknologi 1 (6) TDDD39-Perspektiv på informationsteknologi Sändlista Inger Erlander Klein Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund Ola Leifler Peter Dalenius Kurskod TDDD39 Examinator Ola Leifler Kursen gavs Årskurs

Läs mer

Del 3: Checklista för inspektion (SOSFS 2015:8)

Del 3: Checklista för inspektion (SOSFS 2015:8) 1 Del 3: Checklista för inspektion (SOSFS 2015:8) Nedanstående checklista används som riktlinjer för SPUR:s bedömning, som grund till enkäterna samt som självvärderingsinstrument för den utbildande enheten.

Läs mer

Kompletterande utbildning för läkare med examen

Kompletterande utbildning för läkare med examen UTBILDNINGSPLAN 1 Dnr: Fastställd av Grundutbildningsnämnden Gäller från vårterminen 2018 Grundutbildningsnämnden Kompletterande utbildning för läkare med examen 60 högskolepoäng Nivå A KULÄK Programbeskrivning

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Verksamhetsberättelse 2011

UMEÅ UNIVERSITET. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Verksamhetsberättelse 2011 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för medicinsk biovetenskap Verksamhetsberättelse 2011 I enlighet med direktiv från universitetsledningen följer verksamhetsberättelsen till stor del samma struktur som verksamhetsplanen.

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I DNR LIU-2015-02320 1(5) Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I Programkurs 5.0 hp Professional Practice in Speech and Language Pathology I 8LOA56 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Bilaga IMHIP 10/6.5 IMH:s synpunkter på autonomiutredning Nedanstående synpunkter har inhämtats genom dialog med styrelse och ledningsråd inom IMH. Di

Bilaga IMHIP 10/6.5 IMH:s synpunkter på autonomiutredning Nedanstående synpunkter har inhämtats genom dialog med styrelse och ledningsråd inom IMH. Di Bilaga IMHIP 10/6.5 IMH:s synpunkter på autonomiutredning Nedanstående synpunkter har inhämtats genom dialog med styrelse och ledningsråd inom IMH. Diskussioner har förts separat inom avdelningarna under

Läs mer

Återkoppling från ST-läkare till handledare och aktuell sektion/klinik efter tjänstgöring under ST

Återkoppling från ST-läkare till handledare och aktuell sektion/klinik efter tjänstgöring under ST Återkoppling från ST-läkare till handledare och aktuell sektion/klinik efter tjänstgöring under ST...... ST-läkare Aktuell sektion/klinik Handledare 1. Allmänna omdömen Hur var introduktionen på sektionen/kliniken?

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Bengt Pettersson Från BLUE-verktyget: Beskriv/ange och kommentera: 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning

Läs mer

Arbetsterapi, aktivitet och hälsa

Arbetsterapi, aktivitet och hälsa DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi, aktivitet och hälsa Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy, Occupation and Health 8ATG12 Gäller från: 2017 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och

Läs mer

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012 Lunds universitet -02-01 Medicinska fakulteten Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Boel Heister Trygg Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete /2012 Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

Förslag till yttrande med anledning av föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Förslag till yttrande med anledning av föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen Sidan 1 av 8 FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR o FRITID 2013-11-17 Er referens: ISM 2013/10254 Vår referens: Eva Albihn Direkttel: 040-641 13 06 Direktfax: E-postadress: eva.albihn@lomma.se Diarienr:

Läs mer

Handlingsplan Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Nöjd Student Index 2012

Handlingsplan Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Nöjd Student Index 2012 Handlingsplan Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Nöjd Student Index 2012 1. Introduktion 1.1 Enkätresultat och framtagande av handlingsplan Handlingsplanen omfattar studenter på alla utbildningar

Läs mer

Professionalisering av handledarrollen

Professionalisering av handledarrollen BILAGA 4 2017-09-25 Professionalisering av handledarrollen inom hälso- och sjukvård Kompetensutvecklingsmodell för handledare Inledning Goda förutsättningar för lärande bygger på forskning, utbildning

Läs mer

Verksamhetsplan för Läkarsektionen 2015

Verksamhetsplan för Läkarsektionen 2015 för 2015 Sektionsordförande 2014: Theodor Hjortenhammar Vice sektionsordförande 2014: Awad Smew 1. Sammanfattning Sektionens verksamhet 2015 2. Framtidens läkarutbildning på NKS 3. Examinationer 4. Klinisk

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildningen i tillämpad etik (Applied Ethics)

Allmän studieplan för forskarutbildningen i tillämpad etik (Applied Ethics) LINKÖPINGS UNIVERSITET Filosofiska fakulteten Institutionen för kultur och kommunikation Dnr LiU-2010-00865 Allmän studieplan för forskarutbildningen i tillämpad etik (Applied Ethics) Studieplanen är fastställd

Läs mer

Dokumentet är under revision

Dokumentet är under revision Beslut i PUL 070509 Inledning Läkarprogrammet har sju temagrupper (TG), vilka vardera leds av en ordförande och en vice ordförande. En TG är sammansatt av lärare och studenter med uppdrag att optimera

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering

Sammanställning av kursutvärdering Sida 1 / 5 Sektionen för omvårdnad Sammanställning av kursutvärdering Vård vid akuta sjukdomstillstånd 15 hp campus HT14 (1SJ008) 64 av 102 studenter som gick hela kursen, besvarade enkäten (63%) Styrkor

Läs mer

Måndagen den 29 februari kl Konferensrummet, Medicinska fakultetens kansli, Sandbäcksgatan 7 1 tr, Linköping

Måndagen den 29 februari kl Konferensrummet, Medicinska fakultetens kansli, Sandbäcksgatan 7 1 tr, Linköping 11.u LINKÖPINGS UNIVERSITET Wöstergötland 1(6) Minnesanteckningar Kompetensrådet Tid: Lokal: Måndagen den 29 februari kl 14.30-17.00 Konferensrummet, Medicinska fakultetens kansli, Sandbäcksgatan 7 1 tr,

Läs mer

Fördjupningskurs för specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård

Fördjupningskurs för specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård DNR LIU 1410/06-41 1(5) Fördjupningskurs för specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesisjukvård Fristående kurs 15 hp Postgraduate Course in Anesthesia for Nurse Anesthetists 8FA178 Gäller från:

Läs mer

Ansvar för att utbildningsprogrammet revideras regelbundet och därutöver vid behov i samband med handledaren och ST-läkaren.

Ansvar för att utbildningsprogrammet revideras regelbundet och därutöver vid behov i samband med handledaren och ST-läkaren. Vem gör vad ST Vägledning för ST-utbildning Ortopedkliniken Vrinnevisjukhuset Upprättat av ST-studierektor Peter Rockborn 150217 Verksamhetschef Arbetsuppgifter och ansvar Skapa förutsättning för god kompetensutvecklingsmiljö.

Läs mer

Utvärdering kurs sbmp14, första förlossningskursen. Elva av 20 studenter har svarat. Studentgrupp hk-14

Utvärdering kurs sbmp14, första förlossningskursen. Elva av 20 studenter har svarat. Studentgrupp hk-14 Utvärdering kurs sbmp14, första förlossningskursen. Elva av 2 studenter har svarat. Studentgrupp hk14 1. () Fick Du information /introduktionsbrev om verksamheten och handledare/handledaransvarig på förlossningsavdelning

Läs mer

Tänker lärare på olika institutioner lika eller olika?

Tänker lärare på olika institutioner lika eller olika? Tänker lärare på olika institutioner lika eller olika? MINIPROJEKT PEDAGOGISK GRUNDKURS II HT-99 Av Karin Gerhardt Olof Hansson Eva Söderman INLEDNING Syftet med detta miniprojekt har varit att undersöka

Läs mer

Professionellt förhållningssätt. Mia Ramklint Uppsala universitet

Professionellt förhållningssätt. Mia Ramklint Uppsala universitet Professionellt förhållningssätt Mia Ramklint Uppsala universitet Våra programmål Kunskaper Färdigheter Professionellt förhållningssätt www.lakarprogrammet.uu.se Programmets delmål professionellt förhållningssätt

Läs mer

Portfölj (portfolio), T1, Stadium I, Läkarprogrammet, Örebro Universitet. Portfölj. Termin 1, Stadium I

Portfölj (portfolio), T1, Stadium I, Läkarprogrammet, Örebro Universitet. Portfölj. Termin 1, Stadium I Portfölj Termin 1, Stadium I Portföljen i korthet (gäller samtliga terminer) Vad är en portfölj? Portfölj (portfolio) är ett redskap som du som student använder för att synliggöra din lärandeprocess och

Läs mer

Programrapporter inom lärarutbildningarna

Programrapporter inom lärarutbildningarna 1 (1) BESLUT 2017-03-08 Martin Bergqvist Utbildningsledare med inriktning mot lärarutbildning Programrapporter inom lärarutbildningarna Bakgrund I beslutet om inrättande av programråd inom lärarutbildningarna

Läs mer

Utbildningsplan för logopedprogrammet

Utbildningsplan för logopedprogrammet Utbildningsplan för logopedprogrammet 2LG07 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-08 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Senast reviderad av Styrelsen för utbildning 2011-05-12 Sid

Läs mer

8INA10. Grundläggande intensivvård, 15 hp. Basic Intensive Care 15 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2017

8INA10. Grundläggande intensivvård, 15 hp. Basic Intensive Care 15 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: höstterminen 2017 UN-2016-4 p109 1(6) 8INA10 Grundläggande intensivvård, 15 hp Basic Intensive Care 15 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2017 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för

Läs mer

Minnesanteckningar-Kompetensra det

Minnesanteckningar-Kompetensra det Minnesanteckningar-Kompetensra det Tid: Måndagen den 27 november 2017 kl 13.00-15.00 Lokal: Tidlösa, Hus 511, plan 14, Campus US Närvarande ledamöter: Medicinska fakulteten: Region Östergötland: Region

Läs mer

Vuxna och äldres hälsa, livsvillkor och ohälsa

Vuxna och äldres hälsa, livsvillkor och ohälsa DNR LIU-329/07-41 1(5) Vuxna och äldres hälsa, livsvillkor och ohälsa Programkurs 17,5 hp Living Conditions, Health and Illness for Adults and Elderly 8DIA05 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

SIPU-styrgruppen för interprofessionella utbildnings aktiviteter

SIPU-styrgruppen för interprofessionella utbildnings aktiviteter SIPU-styrgruppen för interprofessionella utbildnings aktiviteter Uppdrag Förvalta och utveckla KUA Utveckla och etablera nya interprofessionella aktiviteter inom ramen för VFU,KUV, KUM Följa utvecklingen

Läs mer