S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm"

Transkript

1 Hastighetsdämpande signaler TRV 2011/68312 A Slutrapport Version 2.0 Örnsköldsvik Sweco Infrastructure AB Andrew Cunningham Jeffery Archer 1 (33) S w e co Västra Norrlandsgatan 10 B Box 110 SE Umeå, Sverige Telefon +46 (0) Fax +46 (0) S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm A n dr e w Cu nni ng ha m Uppdragsledare Trafikanalys Telefon direkt +46 (0) Mobil +46 (0) andrew.cunningham@sweco.se

2 Förord Slutrapporten är framtagen med ekonomiskt stöd från Trafikverkets Skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte med nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter och slutsatser inom rapportens ämnesområde. Projeketet har bedrivits av Sweco Infrastructure i samarbete med Peek Traffic Sweden AB. Projektorganisationen har bestått av: Andrew Cunningham Sweco Uppdragsledare Jeffery Archer Sweco Funktionsutveckling och simulering Stefan Hjort Peek Traffic Projektansvarig hos Peek Farshad Farhat Peek Traffic Signalprogrammering Sweco Infrastructure AB Andrew Cunningham 2 (33)

3 Innehåll 1 Sammanfattning 5 2 Inledning Bakgrund Syfte 6 3 Metod Befintlig kunskap Urval av korsning Funktionsutveckling och simulering Validering 7 4 Befintlig kunskap Kartläggning Nederländarna Spanien Storbritannien United States Utvärdering Tillämpning 11 5 Urval av korsning 12 6 Funktionsutveckling och simulering Funktionsutveckling Fördröjd anmälan Utebliven gröntidsförlängning (maxgrön) Förväntade effekter Effektvariablerna Simulering Modelldata Modellkörningar 15 7 Resultat Uteblivna grönanmälan Gröntidsfördelning (min- och maxgrön samt fråntid) Hastighet Fördröjning Stopptid 23 3 (33)

4 7.6 Sammanfattning 24 8 Validering 25 9 Slutsatser Begränsningar Implementering Fältprov 26 Bilaga 1: Signaltider 28 Bilaga 2: Detektorritning och funktioner 31 4 (33)

5 1 Sammanfattning En viktig faktor i trafiksäkerhetsarbetet är att få ner hastigheterna och minska andelen bilister som kör för fort. Idag sker detta ofta genom att olika typer av fysiska hinder byggs. Framförallt hastighetsdämpande gupp har varit populära att bygga. Det finns dock en del problem med dessa lösningar. Dels straffar de även de bilister som följer hastighetsgränserna, dels försämrar de arbetsmiljön för yrkesförarna. Syftet med detta projekt är att utveckla och utvärdera en signalfunktion som leder till bättre hastighetsefterlevnad vid passage av signalreglerade vägkorsningar samt övergångsställen och cykelöverfarter. I de fall ett fordon kör snabbare än ett förutbestämt tröskelvärde triggas funktioner som innebär att trafiksignalen inte omedelbart slå om från rött till grönt eller att en förlängning av gröntiden uteblir. Funktionen har stor potential i strävan efter att åstadkomma bättre hastighetsefterlevnad enligt nollvisionen och funktionsmålen. Den hastighetsdämpande funktionen har utvecklats och provats i simuleringsmiljön med hjälp av trafiksimuleringsverktyget VISSIM. Funktionen har sedan verifierats i en styrapparatsimulator tillhandehållen av Peek Traffic. Resultaten från simuleringen visar på en tydlig hastighetsdämpande effekt. Systemet är mest effektivt vid låga flöden (mindre än 500 fordon per timme) och i de fall det finns en större andel fortkörare (fler än 20 %). Systemet är relativt enkelt och billigt att implementera och kan tillämpas i befintliga styrapparater. Funktionen kräver att signalanläggningen kan mäta hastighet via de yttre detektorerna, vid en eller flera tillfarter. Vidare måste styrapparaten kunna programmeras med den hastighetsdämpande funktionen. Simuleringstester visar att den hastighetsdämpande funktionen fungerar i samspel med de övriga funktionerna i styrapparaten och har ingen påverkan på O-funktionen (säkerhetsfunktionen) i LHOVRA. Den hastighetsdämpande funktionen har visat tydlig potential i simuleringsmiljön. Det nästa logiska steget är att genomföra ett fältprov på samma korsning som har använts i simuleringen. Detta ska kunna genomföras relativt enkelt då signalprogrammeringen redan är framtagen inom ramen för detta projekt. Fokus på fältprov bör ligga på att mäta funktionens påverkan på samtliga trafikantslag samt hur förare informeras om systemet och hur de sedan reagerar. 5 (33)

6 2 Inledning 2.1 Bakgrund En viktig faktor i trafiksäkerhetsarbetet är att få ner hastigheterna och minska andelen bilister som kör för fort. Idag sker detta ofta genom att olika typer av fysiska hinder byggs. Framförallt hastighetsdämpande gupp har varit populära att bygga. Det finns dock en del problem med dessa lösningar. Dels straffar de även de bilister som följer hastighetsgränserna, dels försämrar de arbetsmiljön för yrkesförarna. Fysiska lösningar för att dämpa hastigheterna kan försvåra snöröjning, vattenavrinning och annat gatuunderhåll. Dessutom kan åtgärder som gupp leder till vibrationer och ökad buller. Hastighetskameror har också använts allt mer på senare år. Dessa kräver dock stora investeringar i form av installationskostnad, drift och underhåll samt administration. I Storbritannien har nyligen en ny typ av hastighetsdämpande lösning installerats. En detektor som mäter hastigheten för alla fordon som passerar en viss punkt är kopplad till trafiksignalen. I de fall ett fordon kör snabbare än ett förutbestämt tröskelvärde triggas en funktion som får trafiksignalen att slå om från grönt till rött. För att fordonen som kör för fort ska hinna bromsa är detektorn placerad på lämpligt avstånd från trafiksignalen. Kameror som identifierar nummerplåtar säkerställer att utryckningsfordon som kör snabbare än tröskelvärdet ej blir hindrade av rött ljus. Denna lösning fungerar bäst under lågtrafiktid då trafikflödena är lägre och hastigheterna i allmänhet högre. En sådan typ av lösning vore intressant att studera i svenska förhållanden. Systemet syftar till att minska antalet fortkörare och därmed förbättra trafiksäkerheten, vilket är helt i linje med Nollvisionen. Samtidigt är lösningen också intressant utifrån ett hållbarhetsperspektiv då man utnyttjar befintlig utrustning som redan finns i gatumiljön. 2.2 Syfte Syftet med detta projekt är att utveckla och utvärdera en signalfunktion som leder till bättre hastighetsefterlevnad vid passage av signalreglerade vägkorsningar samt övergångsställen och cykelöverfarter Funktionen ska vara utformad för att uppnå följande: straffa fortkörare genom att de tvingas stanna men samtidigt ska den ha minsta möjliga påverkan på laglydiga fordonsförare, leda till en positiv och helst bestående trafiksäkerhetseffekt genom att feedback ges till fortkörande förare, vara enkel och relativt billig att implementera. Signalfunktionen har stor potential i strävan efter att åstadkomma bättre hastighetsefterlevnad enligt nollvisionen och funktionsmålen. 6 (33)

7 3 Metod Projektet har genomförts i ett antal steg enligt nedan. 3.1 Befintlig kunskap Inledningsvis har en enklare kartläggning genomförts av liknande system i övriga länder. Syftet med kartläggningen har bland annat varit att identifiera vad som fungerar och vad som inte fungerar i de system som redan är framtagna. Detta för att underlätta utvecklingen av den hastighetsdämpande funktionen i en svensk styrapparat. 3.2 Urval av korsning I samråd med signalleverantören Peek Traffic har en lämplig signalreglerad korsning valts ut. Kriterier för val av korsning har varit att platsen delvis är olycksdrabbad och att antalet hastighetsöverträdelser är relativt höga. 3.3 Funktionsutveckling och simulering Utveckling och utvärdering av den hastighetsdämpande funktionen har genomförts med trafiksimulering i mikrosimuleringsverktyget VISSIM. Med begreppet trafiksimulering menas återskapande av ett trafiksystem i en datoriserad miljö. Ordet mikro syftar till mikroskopisk vilket innebär en mycket hög detaljnivå. I en mikrosimulering av trafik skapas en modell av verkligheten, innefattande bl.a. vägar, trafiksignaler och fordon. Varje fordon har en förare med ett visst beteende. Detta beteende bestämmer samspelet med andra trafikanter och interaktionen med trafikmiljön. Den höga detaljeringsgraden innebär att användaren på ett bättre sätt kan anpassa modellen efter verkligheten. Signalstyrningen har programmerats i Swecos egen utvecklade signalmodul till VISSIM som på ett bra sätt efterliknar svensk signalstyrning inklusive LHOVRA funktionerna. Signalmodulen medför en stor flexibilitet och gör det möjligt att testa ett antal olika strategier i en kontrollerad miljö. 3.4 Validering Swecos egenutvecklade signalmodul till VISSIM har använts i ett flertal uppdrag och har visat sig presterar på samma sätt som en riktig styrapparat. Dock är det viktigt att verifiera att den nya hastighetsdämpande funktionen fungerar som den ska i en riktig styrapparat. Därför har resultat från utvecklingssteget verifierats genom att köra VISSIM kopplad till Peeks styrapparatsimulator, som exakt efterliknar den riktiga styrapparaten som finns i gatumiljö. 7 (33)

8 4 Befintlig kunskap 4.1 Kartläggning Som en del i projektet har en enklare kartläggning genomförts av liknande system i övriga länder. En kort sammanfattning av denna kartläggning följer nedan, uppdelat per land Nederländarna Peek Traffic har ett system i drift vid två korsningar i staden Enschede. Viloläget vid dessa korsningar är i vanliga fall allrött. När ett fordon närmar sig korsningen på en av tillfarterna ska signalen växla till grönt. Om det inkommande fordonet överskrider hastighetsgränsen förlängs signalens rödtid. I dagsläget används systemet endast under rusningstider Spanien Hastighetsdämpande signaler har tillämpats i Spanien i mer än ett decennium. Vanligtvis placeras en stoppsignal vid infarten till en by, en stad, vid skolor eller nära övergångsställen med många oskyddade trafikanter. Figur 4.1: Exempel på hastighetsdämpandesignal i Spanien 8 (33)

9 Som framgår av Figur 4.1 är det oftast så att signalen inte är en del av en signalreglerad korsning utan är ett fristående farthinder. Den stora informationsskylten innan signalen informerar om att vid hastigheter över 40 km/h tänds den röda signalen. Liknande system finns i både Portugal och Frankrike Storbritannien I staden Swindon i södra England genomförs just nu ett pilotprojekt med hastighetsdämpande signaler vid två korsningar. Båda korsningarna ligger på vägar med en hastighetsgräns på 70 km/h och där fortkörning är ett problem. Systemet använder en Data Logger placerat uppströms av trafiksignalen på en tillfart för att mäta fordonshastigheter. Om ett fordon har för högt hastighet växlas trafiksignalen från grönt till rött. En specialkamera som automatiskt läser av registreringsskylter är kopplad till systemet. Därmed kan systemet identifiera räddningsfordon och ser till att de inte får rött. En bild av systemet visas i Figur 4.2 nedan. Figur 4.2: Systembeskrivning för en hastighetsdämpandesignal i Swindon, Storbritannien Kamerorna ska även användas för att upptäcka trängsel. Vid köbildning justeras tidssättningen i styrapparaten automatiskt för att öka kapaciteten vid tillfarten United States Ett antal städer i USA (Boulder, Colorado; Arlington, Virginia; ochwashington, D.C.) har installerat hastighetsdämpande eller hastighetsreglerande signaler på huvudleder som passerar skolor. Systemen använder induktivslingor för att mäta fordonshastigheter. Vid hastighetsöverträdelser växlar trafiksignalen till rött. En informationsskylt talar om för förare att trafiksignalen är hastighetskänslig. En annan typ av enklare system tillämpar gröna vågar i närliggande signalkorsningar på en huvudled. Fördelen med den gröna vågen erhålls endast om fordon håller en viss 9 (33)

10 hastighet mellan korsningarna. Förare som kör för fort anländer vid nästa korsning innan den har hunnit växla till grönt och måste därmed vänta. Pleasanton i California har haft hastighetsdämpande signaler i drift vid en korsning sedan När ett fordon närmar sig korsningen tänds en elektronisk skylt som visar gällande hastighetsgräns. Kort därefter visas fordonets faktiska hastighet. En kamera monterat ca 100 m från korsningen används för att mäta fordonets hastighet. Om fordonet överskrider hastighetsgränsen växlas signalen till rött i den tillfarten i minst 10 sekunder, eller i mer än 30 sekunder om det finns väntande fordon på konflikterande tillfarter. I dagsläget fungerar den hastighetsdämpande signalen endast i en riktning och på en tillfart. Figur 4.3: Hastighetsdämpandesignal i Pleasanton, California 4.2 Utvärdering Syftet med hastighetsdämpande signaler, som i exemplen ovan, har varit att hitta alternativa metoder för att sänka fordonshastigheterna. Signalerna ses som ett komplement eller ett alternativ till befintliga hastighetssäkrande åtgärder som till exempel: Fysiska åtgärder som gupp, avsmalningar, chikaner, räfflor m.fl. ITS tillämpningar som hastighetsvarnande skyltar och aktiva farthinder Trafiksäkerhetskameror (ATK) 10 (33)

11 Gemensamt för alla de försök med hastighetsdämpande signaler som beskrivs ovan är att det oftast finns mycket publicitet vid lansering men det finns mycket sällen uppgifter om effekter. Det finns i princip ingen information om hur dessa olika system har presterat och vilka vinster i form av hastighetssänkningar och olycksminskningar som erhållits. 4.3 Tillämpning I Sverige är en hastighetsdämapande signal troligtvis mest lämpligt att använda vid korsningar i förorter och på landsbyggnad, eventuellt även i mindre trafikerade korsningar i innerstadsmiljö. Det kan med fördel även användas vissa tider på dygnet, till exempel under låg trafikbelastning, när snitthastigheten oftast är högre. Funktionen lämpar sig endast vid oberoende signalstyrning och kan fungera som ett komplement till de befintliga LHOVRA funktioner. Det är viktigt att motivera användning av funktionen, till exempel vid platser med kända fortkörningsproblem eller där det finns höga gång- och cykeltrafikflöden. En viktig komponent vid implementering av ett sådant system är informationsspridning och feedback till förare via till exempel någon form av fast skylt eller VMS. 11 (33)

12 5 Urval av korsning Den utvalda korsningen ligger i Bredäng, en förort sydväst om centrala Stockholm och visas i Figur 5.1 nedan. Figur 5.1: Korsning Skärholmsvägen-Bredängs Allé Korsningen är en trevägs korsning som ligger relativt isolerad. Den närmaste korsningen på huvudleden ligger ca 400 m österut. Huvudleden är i väst-östlig riktning och det finns två körfält i vardera riktning. Den skyltade hastighetsgränsen är satt till 70 km/h längs primärgatan. Österifrån finns det två körfält vid stopplinjen samt en fri högersväng norrut. Västerifrån på huvudleden finns tre körfält vid stopplinjen, varav två rakt fram och ett vänstersvängskörfält på ca 65 m. På den norra tillfarten finns det två körfält, ett till höger och ett till vänster. Det finns ett övergångsställe som korsar huvudleden på den västra sidan av korsningen samt en cykelöverfart som går från huvudledens södra sida till korsningens nordöstligaste hörn. 12 (33)

13 6 Funktionsutveckling och simulering 6.1 Funktionsutveckling Den hastighetsdämpande funktionen har utvecklats med två huvudfunktioner. Dessa beskrivs nedan. Vid införande ska signalgruppen konfigureras med "själv till rött" och därmed inte hänger kvar på grund av andra signaler (t.ex. i motsattriktning). Signalerna ska även konfigueras så att viloläget är "all rött". Funktioner för förlängning av gul- och rödtid påverkas inte av de nya funktionerna Fördröjd anmälan Den första funktionen innebär en fördröjd anmälan. De yttersta detektorerna på en tillfart används för detektering av fordonets hastighet. Om ett fordon överträder hastighetsgränsen skickas ingen gröntidsanmälan. Gränsen för hastighetsöverträdelser kan sättas med viss marginal precis som i fallet med trafiksäkerhetskameror (ATK). En gröntidsanmälan görs först vid detektorn närmaste stopplinjen men fördröjs 10 sekunder samtidigt som föraren får feedback via en informationsskylt som visar ett meddelande, t.ex. Grönsignal fördröjd på grund av fortkörning. Efterföljande fordon som kör med laglig hastighet kommer också att straffas i mindre grad. I normala fall ankommer efterföljande fordon senare till signalerna och kan då uppleva en mindre fördröjning. Efterföljande fordon som kör för fort har ingen ytterligare påverkan på fördröjningen. Ingen överanmälan görs i signalanläggningen. LHOVRA-funktionerna ska vara opåverkade. Fråntidsfunktion behålls men används endast i säkerhetssyfte (O-funktionen i LHOVRA). Användning av fråntid för att öka framkomlighet i korsningen minskar effekten av den hastighetsdämpandefunktionen och bör därför inte tillämpas Utebliven gröntidsförlängning (maxgrön) Den andra funktionen påverkar gröntidsförlängningen. Detektering av en hastighetsöverträdelse vid de yttersta detektorerna (t.ex. 130 m och 80 m på en 70-väg) leder inte till någon förlängning av maxgröntiden. I sådana fall växlar signalen till rött förutsatt att inget annat fordon, som håller laglig hastighet, förlänger gröntiden. Funktionen är inte kopplad till detektorerna närmaste stopplinjen för att undvika situationer med snabba inbromsningar. Vid höga hastigheter kan fråntiden utebli förutsatt att inget framförvarande fordon befinner sig i dilemmazonen Förväntade effekter Ett antal effekter, både positiva och negativa, förväntas i samband med implementering av den hastighetsdämpande funktionen: 13 (33)

14 Positiva effekter Den enskild största positiva effekten bör vara bättre efterlevnad av gällande hastighetsgräns. Minskad hastighet bör, i sin tur, innebära en förbättrad trafiksäkerhet, särskilt för oskyddade trafikanter. Fortkörare kommer att uppleva flera stopp och längre fördröjning vid signalreglerade korsningar. Här är det viktigt att bestraffningen är rimlig och att feedback i form av information är tydligt kommunicerat till föraren. Negativa effekter Funktionen kan komma att innebära flera stopp, inbromsningar och acceleration i trafiken vilket i sin tur medför ökade fordonsutsläpp. Dock bör den negativa miljöpåverkan mildras över tid på grund av beteendeförändring hos förarna. Det är även tänkbart att funktionen kan leda till något längre köer och ökade restider, framförallt under perioder med medelhög eller hög trafikbelastning. Funktionen har dock troligtvis mindre effekt vid högre trafikbelastning och därmed anses effekten vara ganska begränsad. Det finns även en risk för irritation hos förare, framförallt om laglydiga drabbas med fördröjningar på grund av fortkörare Effektvariablerna Ett antal olika effektvariabler har använts för att mäta den hastighetsdämpande funktionens prestanda: Antal uteblivna grönanmälningar Gröntidsfördelning (min, max, fråntid) med aktiv funktion jämfört med avstängd funktion Hastighetsprofilen strax efter stopplinjen Genomsnittlig fördröjningstid Stopptid Rödkörningsfrekvens 1 14 (33) 1 Rödkörningsfrekvens kommer endast att mätas i verkligheten vid test på fält.

15 6.2 Simulering Modelldata Kartinformation Till grund för modellen har ett ortografiskt fotografi över korsningen använts som bakgrundsbild på vilken trafiknätverket har byggts (se Figur 6.1 nedan). Figur 6.1: Området som är modellerat i VISSIM Trafikdata Fiktiva trafikflöden har använts för att testa den hastighetsdämpande funktionen under olika trafikintensiteter. En viss mängd gång- och cykeltrafik har även kodats för att säkerställa korrekt funktion i signalstyrningen för dessa trafikanter. Signalstyrningen Signaltider för korsningen har kodats i enlighet med gällande tidplan (se Bilaga 1). Detektorerna är inlagda i VISSIM-modellen i enlighet med korsningsritningen och med tillhörande detektorfunktioner kodade (se Bilaga 2). Funktionen för hastighetsdämpande signaler har implementerats endast i den östgående riktningen Modellkörningar Ett antal olika körningar har genomförts med olika variabler enligt Figur 6.2 nedan. 15 (33)

16 Figur 6.2: Kombinationen av variabler för VISSIM-körningarna. Dessa 18 scenarier har körts 10 gånger med olika slumptal för att få fram ett representativt snittresultat. 16 (33)

17 7 Resultat Nedan följer resultat från alla genomförda körningar enligt Figur Uteblivna grönanmälan Figur 7.1 visar antalet uteblivna grönanmälningar på grund av hastighetsöverträdelser uppmätt på de yttre detektorerna. Grafen visar resultat för olika inkommande flöden och andel fortkörare. Figur 7.1: Antal uteblivna gröna anmälan på grund av fortkörare Det finns tydliga skillnader mellan olika flöden och andel fortkörare. Störst effekt erhålls med lägre trafikintensitet, d.v.s. 500 fordon per timme eller mindre. Skillnaden mellan 250 fordon per timme och 500 fordon per timme är marginell med 20 % fortkörare eller mindre. Med högre flöden (1000 fordon per timme) har den hastighetsdämpanden funktionen tämligen liten effekt. Trafikintensiteten gör att de som vill köra för fort hindras av övrig trafik. 7.2 Gröntidsfördelning (min- och maxgrön samt fråntid) De följande fyra figurer visar antalet omlopp (Figur 7.2), antal sekunder mingröntid (Figur 7.3), antal sekunder maxgröntid (Figur 7.4) och antal sekunder fråntid (Figur 7.5). 17 (33)

18 Figur 7.2: Antal signalomlopp under analysperioden. Enligt Figur 7.2, under lågtrafik finns det i princip ingen skillnad i antalet omlopp oavsett om den hastighetsdämpandefunktionen är på eller av. Vid högre flöden tenderar antalet omlopp att öka när funktionen är på jämfört med när den är avstängd. Dock är skillnaderna ändå små. 18 (33)

19 Figur 7.3: Antal sekunder mingröntid Figur 7.3 visar att mingröntiden är något lägre under lågtrafik, med den hastighetsdämpande funktionen på jämfört med när den är avstängd. Skillnaden i mingröntiden ökar med flera hastighetsöverträdelser. Figur 7.4: Antal sekunder maxgröntid 19 (33)

20 Med den hastighetsdämpande funktionen på minskar maxgröntiden med mellan 20 % till 30 % beroende på trafikintensiteten och andel fortkörare (Figur 7.4). Störst minskning finns vid högtrafik (1000 fordon per timme) och flest andel fortkörare (30 %). Figur 7.5: Antal sekunder fråntid I de flesta fall är fråntiden tämligen opåverkad av den hastighetsdämpande funktionen (Figur 7.5). När funktionen är på, ökar antalet sekunder fråntid något (ca 5 %) med 1000 fordon per timme och 30 % fortkörare. 7.3 Hastighet Figur 7.6 till Figur 7.8 visar fordonshastighet precis efter stopplinjen vid signalgrupp 1 (där den hastighetsdämpande funktionen är installerad). Graferna visar resultat för olika antal fordon, andel fortkörare och med den hastighetsdämpande funktionen på eller av. På varje graf finns det två tydliga toppar. Den första visar fordon som har fått stanna vid rödsignal. Den ändra toppen visar hastigheten på fordon som har kört igenom korsningen under grönsignal. I Figur 7.6 visas det tydligt hur effektiv den hastighetsdämpande funktionen är under lågtrafik (250 fordon per timme) och med störst andel fortkörare (30 %). När funktionen är aktiv stoppas nästan 10 % fler fordon med hög hastighet än när funktionen är av (den ljusröda linjen jämfört med den mörkröda linjen på grafen). Vidare har fordon som kör igenom grönsignalen en lägre hastighetsprofil när funktionen är på jämfört med när den är avstängd. 20 (33)

21 Fordon som stannat vid trafikljus Figur 7.6: Hastighetsprofil efter stopplinjen med 250 fordon per timme Figur 7.7: Hastighetsprofil efter stopplinjen med 500 fordon per timme 21 (33)

22 Effekten av den hastighetsdämpande funktionen minskas med högre flöden. Figur 7.7 och Figur 7.8 visar bara marginella skillnadar mellan antalet fordon som måste stanna vid rött ljus om funktionen är på eller avstängd. Återigen hindrar fordonsmängden de värsta fortkörarna. Figur 7.8: Hastighetsprofil efter stopplinjen med 1000 fordon per timme 22 (33)

23 7.4 Fördröjning Figur 7.9: Genomsnittlig fördröjning per fordon Figur 7.9 visar den genomsnittliga fördröjningen per fordon i tillfarten där den hastighetsdämpandefunktionen är på eller av. Grafen visar hur fordon straffas i form av fördröjning vid signalen. Med 250 fordon per timme och 30 % fortkörare ökas den genomsnittliga fördröjningen med ca 50 % när den hastighetsdämpande funktionen är aktiverad. Fördröjningen minskar med ökad trafik; men även med 1000 fordon och 30 % fort körare orsakar den hastighetsdämpandefunktionen en ökad fördröjning på nästan 20 %. 7.5 Stopptid Stopptiden per fordon (i sekunder) blir längre vid högre andel fortkörare (Figur 7.10). De största ökningarna finns vid lägre flöden (250 fordon per timme). Med 250 fordon per timme och 30 % fortkörare fördubblas nästan stopptiden när den hastighetsdämpande funktionen är aktiv jämfört med när den är avstängd. Vid högre flöden (fler än 500 fordon per timme) är skillnaden i stopptiden på grund av att funktionen är på eller av mindre än en sekund, oavsett andel fortkörare. 23 (33)

24 Figur 7.10: Stopptid per fordon 7.6 Sammanfattning Utifrån simuleringen kan det konstateras att den största hastighetsdämpande effekten erhålls med lågt flöde (250 fordon per timme per riktning). Det är tydligt att medelhastigheten minskas när funktionen är aktiverad, då fortkörare bromsas upp och får rödsignal. Det finns även fler uteblivna grönanmälningar vid lågt flöde. Den hastighetsdämpande funktionen har tämligen lite påverkan på antalet signalomlopp, mingröntiden samt fråntiden. Det sista är särskilt viktigt då det är nödvändigt att den nya funktionen inte har en negativ inverkan på O-funktionen i LHOVRA. Maxgröntiden tenderar till att minskas då det blir flera stopp. Dock handlar det inte om många sekunder sett över en hel timme. Överlag blir det flera stopp och större fördröjning med den nya funktionen på och troligtvis är de som straffas framförallt fortkörare. 24 (33)

25 8 Validering Den hastighetsdämpandefunktionen har utvecklats och utvärderats i simuleringsmiljön med hjälp av Swecos egen utvecklad styrapparat. För att verifiera att den nya hastighetsdämpande funktionen fungerar som den ska i en riktig styrapparat har den även provats i en riktig styrapparatsimulator. Peek Traffic har en styrapparatsimulator, som exakt efterliknar den riktiga styrapparaten som finns i gatumiljön. Denna styrapparat har kopplats till VISSIM för att verifiera den hastighetsdämpande funktionen. Figur 8.1: Validering av den hastighetsdämpande funktionen med en riktig styrapparat Figur 8.1 visar en skärmbild över trafikmodellen i VISSIM samt kontrollpanelen från Peeks styrapparatsimulator. Genom kontrollpanelen har det varit möjligt att följa signalstatus och detektorpulserna från VISSIM och därmed säkra att den hastighetsdämpande funktionen fungerar. Det har visat sig att funktionen är relativt lätt att programmera i en befintlig styrapparat. Funktionen anses vara klar för fälttest. 25 (33)

26 9 Slutsatser Resultaten från simuleringen visar på en tydlig hastighetsdämpande effekt. Systemet är mest effektivt vid låga flöden (mindre än 500 fordon per timme) och i de fall det finns en större andel fortkörare (fler än 20 %). Systemet är relativt enkelt och billigt att implementera och kan tillämpas i befintliga styrapparater. Funktionen kräver att signalanläggningen kan mäta hastighet via de yttre detektorerna, vid en eller flera tillfarter. Vidare måste styrapparaten kunna programmeras med den hastighetsdämpande funktionen. Simuleringstester visar att den hastighetsdämpande funktionen fungerar i samspel med de övriga funktionerna i styrapparaten och har ingen påverkan på O-funktionen (säkerhetsfunktionen) i LHOVRA. 9.1 Begränsningar I detta projekt har den hastighetsdämpande funktionen endast tillämpats i en tillfart och med fiktiva trafikflöden. Vidare har ingen analys gjorts gällande hur funktionen straffar laglydiga förare. Ingen utvärdering har genomförts på funktionens påverkan på gång- och cykeltrafiken i korsningen. 9.2 Implementering Vid val av lämplig plats för implementering av hastighetsdämpande signaler finns ett antal viktiga punkter att tänka på: Korsningsutformning linjeföring, lutning och andra geometriska faktorer, Trafikflöden och trafiksammansättningen inklusive gående och cyklister, Hastigheten både den skyltade hastigheten och antalet hastighetsöverträdelser, Trafikantbeteende körning mot rött och antalet och typen av olyckor. 26 (33) Den hastighetsdämpande funktionen är flexibel och kan fintrimmas för specifika korsningar. Det är möjligt att välja tröskeln för hastighetsöverskridelse i förhållande till den skyltade hastigheten. Bestraffningen för fortkörare d.v.s. längden på tidsfördröjningen innan grönt ges kan också styras. Exempelvis skulle högre hastigheter kunna leda till längre tidsfördröjning. En viktig faktor är även återföring av information till fordonsförare. Vid en förtsättning av projektet är det väsentligt att de beteendevetenskapliga aspekterna utreds för att uppnå en optimal och långvarig effekt. Hur ska förare informeras? Det bör framgå tydligt att systemet är igång och varför föraren tvingats stanna. 9.3 Fältprov Den hastighetsdämpande funktionen har visat tydlig potential i simuleringsmiljön. Det nästa logiska steget är att genomföra ett fältprov på samma korsning som har använts i

27 simuleringen. Detta ska kunna genomföras relativt enkelt då signalprogrammeringen redan är framtagen inom ramen för detta projekt. Fokus på fältprov bör ligga på att mäta funktionens påverkan på samtliga trafikantslag samt anpassning av funktionen och återföring av information till fordonsförare. 27 (33)

28 Bilaga 1: Signaltider 28 (33)

29 29 (33)

30 30 (33)

31 Bilaga 2: Detektorritning och funktioner 31 (33)

32 32 (33)

33 33 (33)

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats UPPDRAG Analys TA-plan Fisksätra tpl UPPDRAGSNUMMER 7001219000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats Sweco har fått i uppdrag av Nacka

Läs mer

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm SOLLENTUNA KOMMUN Väsjö Trafikanalys Uppdragsnummer 2127109000 Version 0.95 Sweco Infrastructure AB Sthlm Trafikanalys Martin Holmstedt och Andrew Cunningham 1 (15) S w e co Skolgatan 2 B SE-891 33 Örnsköldsvik,

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm SOLLENTUNA KOMMUN Väsjö Trafikanalys Uppdragsnummer 2127109000 Version 1.0 Sweco Infrastructure AB Sthlm Trafikanalys Martin Holmstedt och Andrew Cunningham 1 (60) S w e co Skolgatan 2 B SE-891 33 Örnsköldsvik,

Läs mer

RAPPORT. Simulering av variabel hastighet i korsning

RAPPORT. Simulering av variabel hastighet i korsning RAPPORT Simulering av variabel hastighet i korsning Dokumenttitel: Simulering av variabel hastighet i korsning Skapat av: Johnny Alf Dokumentdatum: 2011-03-08 Dokumenttyp: Rapport DokumentID: Ärendenummer:

Läs mer

Trafiklots förbi vägarbete. Verktyg för att ta fram förlängd restid och kötid för vägarbeten med olika längd och trafikmängd

Trafiklots förbi vägarbete. Verktyg för att ta fram förlängd restid och kötid för vägarbeten med olika längd och trafikmängd Trafiklots förbi vägarbete Verktyg för att ta fram förlängd restid och kötid för vägarbeten med olika längd och trafikmängd Titel: Trafiklots förbi vägarbete - Verktyg för att ta fram förlängd restid och

Läs mer

1 (22) ra04s Sweco Skolgatan 2B, Örnsköldsvik Telefon Telefax Sweco Infrastructure AB

1 (22) ra04s Sweco Skolgatan 2B, Örnsköldsvik Telefon Telefax Sweco Infrastructure AB Umeå kommun Badhuset och kvarteren Nanna och Mimer Uppdragsnummer 2127064000 Trafikanalys Version 1.2 Örnsköldsvik Maj 2012 Sweco Infrastructure AB Sthlm Trafikanalys Andrew Cunningham 1 (22) Sweco Skolgatan

Läs mer

FRAMKOMLIGHET I RÄTT HASTIGHET

FRAMKOMLIGHET I RÄTT HASTIGHET FALLSTUDIER FUNKTIONSBESKRIVNING FRAMKOMLIGHET I RÄTT HASTIGHET I MÅNGA TRAFIKMILJÖER är det svårt att hitta bra åtgärder som ger önskad trafiksäkerhetseffekt. Många åtgärder leder till negativa bieffekter.

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering

Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering 1 (10) PM Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering Ansvarig mikrosimulering: Författare detta PM: Granskning mikrosimulering: Granskning detta PM: Sebastian Hasselblom Sebastian Hasselblom Sandra

Läs mer

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen 02-01 Utkast 03 Trafiksimulering Åkersberga UPPDRAGSNUMMER 7000826000 DEL 3: VISSIM 2018 UA4 OCH STRESSTEST 1. Bakgrund På uppdrag av Österåkers Kommun genomförde Sweco under sommaren 2015 mikrosimuleringar

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron.

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron. 14 PM UPPDRAG Trafikanalys Östersund UPPDRAGSNUMMER 12601307 UPPDRAGSLEDARE Sara Johansson UPPRÄTTAD AV Sara Johansson DATUM 2018-03-25 VERSION 1.7 Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och

Läs mer

Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning

Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning NTF RAPPORT 2017:1 Hastighetsmätningar och ökad polisövervakning på fem platser inom Polisregion Väst www.ntf.se Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län Projektnummer: 101598 PM Trafikanalys 2013-03-15 Titel: Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby,

Läs mer

PM 2. Sickla Vägplan: Trafiksimuleringar Inledning

PM 2. Sickla Vägplan: Trafiksimuleringar Inledning Uppdragsnr: 10183321 1 (8) PM 2 Sickla Vägplan: Trafiksimuleringar 14-09-30 \\SER01COL1SE\Common Projects\5661\10183321\3_Dokument\36_PM_Rapport\Trafik\PM 2 - Sickla köpkvarter trafiksimuleringar_140921.docx

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar

Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar 2018-09-19 Under våren 2018 genomfördes en trafikanalys för Vårvik (fd Knorren) och Hjulkvarnelund i Trollhättan (Trafikanalyser Vårvik

Läs mer

Trafiksignaler på regionala cykelstråk. En kartläggning av befintliga trafiksignaler

Trafiksignaler på regionala cykelstråk. En kartläggning av befintliga trafiksignaler Trafiksignaler på regionala cykelstråk En kartläggning av befintliga trafiksignaler Tillväxt- och regionplaneförvaltningen, TRF, arbetar med regional utveckling i Stockholms län. TRF är en del av Region

Läs mer

Intelligent stöd för anpassning av hastighet (ISA) i bilar. Redovisning av försöksverksamhet.

Intelligent stöd för anpassning av hastighet (ISA) i bilar. Redovisning av försöksverksamhet. Kontaktperson Annika Feychting Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 264 91 annika.feychting@tk.stockholm.se Till Trafiknämnden 2005-12-13 Intelligent stöd för anpassning av hastighet (ISA) i

Läs mer

2 Allmänt trafiksignaler

2 Allmänt trafiksignaler 2 Allmänt trafiksignaler Trafiksignaler används för att öka trafiksäkerheten och för att fördela tillgängligheten mellan olika trafikanter och trafikantslag i olika sorters korsningar på såväl landsbygd

Läs mer

13.2 ALLMÄNT TRAFIKSIGNALER

13.2 ALLMÄNT TRAFIKSIGNALER VU 94S-2 13 Trafiksignaler 3 (109) 13.2 ALLMÄNT TRAFIKSIGNALER Trafiksignaler används för att öka trafiksäkerheten och för att fördela tillgängligheten mellan olika trafikanter och trafikantslag i olika

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin UPPDRAG Trafikanalys HÖR UPPDRAGSNUMMER 7001006000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys HÖR Sweco har fått i uppdrag av Sundbybergs stad att utreda två olika alternativ

Läs mer

Trafikanternas syn på vägarbeten. Anita Ihs Forskningschef Drift och Underhåll

Trafikanternas syn på vägarbeten. Anita Ihs Forskningschef Drift och Underhåll Trafikanternas syn på vägarbeten Anita Ihs Forskningschef Drift och Underhåll Utvärdering av kameraövervakade vägarbetsplatser en pilotstudie Radar som registrerar hastigheten hos passerande fordon Kamera

Läs mer

PM: Trafikanalys Skra Bro

PM: Trafikanalys Skra Bro 2016-04-28 Lina Svensson PM: Trafikanalys Skra Bro Med anledning av framtida exploateringar i området vid Skra Bro har en trafikanalys gjorts internt på Trafikkontoret för att säkerställa kapaciteten på

Läs mer

Bilaga 5 Trafikanalys

Bilaga 5 Trafikanalys Bilaga 5 Trafikanalys Generellt Allmänna uppgifter återfinns i förstudiens huvudrapport. Studerade scenarion För att kunna bedöma föreslagets effekt på restiden, krävs en detaljerad förståelse av trafiksituationen

Läs mer

Kallebäck - Trafikanalys

Kallebäck - Trafikanalys Uppdragsansvarig Johan Hallberg Handläggare Robin Hjalmarsson Mottagare Trafikkontoret, Göteborgs stad Joachim Karlgren Datum 2017-07-07 Projekt-ID 735243 Kallebäck - Trafikanalys 1 Bakgrund Kallebäcksmotet

Läs mer

Trafikutredning Tosterö

Trafikutredning Tosterö Svenska Hem Entreprenad Stockholm 2017-10-17 Datum 2017-10-17 Uppdragsnummer 1320022838 Utgåva/Status Version 1 Eva-Lena Nilsson Malin Lagervall Johan Wahlstedt Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

Utredning Emmabodavägen kort sammanfattning

Utredning Emmabodavägen kort sammanfattning Utredning Emmabodavägen kort sammanfattning Projektets bakgrund: Emmabodavägen är planerad att ändra karaktär från industrigata till stadsmässig gata. Trafiksäkerhetsåtgärd för att skydda oskyddade trafikanter,

Läs mer

Motion av Mia Nordström och Karin Ericsson (båda C) om att underlätta för fotgängare och cyklister

Motion av Mia Nordström och Karin Ericsson (båda C) om att underlätta för fotgängare och cyklister KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas (KLK) Hinnemo Sampo (SBF) Västibacken Tove (SBF) Datum 2017-10-11 Diarienummer KSN-2016-2358 Gatu- och samhällsmiljönämnden Motion av Mia Nordström och

Läs mer

Utvärdering av Actibump i Uppsala

Utvärdering av Actibump i Uppsala Trivector Traffic Rapport 2015:45, Version 1.0 Utvärdering av Actibump i Uppsala Effekt på hastighet, väjningsbeteende och buller Dokumentinformation Titel: Utvärdering av Actibump. Effekter på hastighet,

Läs mer

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan 1 Bilaga 1 Vad gör bussen långsam? I följande avsnitt ges en mer noggrann beskrivning av de fem stråken där medelhastigheten i hög- och/eller lågtrafiken och där körtidskvoten mellan bil är låg i hög-

Läs mer

ICA Grytan, Västerås - Trafikanalys med hjälp av trafiksimulering i Vissim. Uppdragsnr: (11)

ICA Grytan, Västerås - Trafikanalys med hjälp av trafiksimulering i Vissim. Uppdragsnr: (11) \\ser71sth1se.se.wspgroup.com\projects\7021\2013\10189249 - ICA Grytan, Västerås\5_Beräkningar\Vissim\Rapport\PM Trafikanalys ICA Grytan.docx Mall: Memo.dot ver 1.0 Uppdragsnr: 10189249 1 (11) PM ICA Grytan,

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag PM 2016-11-25 Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen Arbetsmaterial PM Medverkande: Beställare:

Läs mer

TRAFIKPLATS REBBELBERGA

TRAFIKPLATS REBBELBERGA Trafikteknisk utredning för TRAFIKPLATS REBBELBERGA Objektnummer: 8850565 Maj 2012 Denna trafiktekniska utredning har utförts i april till maj 2012 av följande projektorganisation: Beställare Trafikverket

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Översyn av hastighetsgränser

Läs mer

Kapacitetsstudie kring Uppsala resecentrum - Mikrosimulering

Kapacitetsstudie kring Uppsala resecentrum - Mikrosimulering STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN KSN-2014-132 Underlag till arbetet med Översiktsplan för Uppsala kommun 2014-09-11 UNDERLAGSRAPPORT: Kapacitetsstudie kring Uppsala resecentrum - Mikrosimulering RAPPORTFÖRFATTARE

Läs mer

TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ

TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ RAPPORT TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ FÖRHANDSKOPIA 2017-08-18 UPPDRAG 278989, Korsningar Storgatan- Smedjegatan/Arabygatan Titel på rapport: Trafik- och kapacitetsanalys av Storgatan

Läs mer

FRÅGOR OM FARTKOLLAREN

FRÅGOR OM FARTKOLLAREN FRÅGOR OM FARTKOLLAREN Din bil förses med en fartkollare som informerar Dig om Du överskrider hastighetsgränsen på vissa sträckor. Besvara nedanstående frågor om hur Du tror att det kommer att fungerar

Läs mer

INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET. ISA ISA-presentation OH nr 1

INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET. ISA ISA-presentation OH nr 1 INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET -presentation OH nr 1 BEHÖVS? -presentation OH nr 2 FARTEN DÖDAR Risk att dö (%) Kollisionshastighet (km/tim) -presentation OH nr 3 STORSKALIGT FÖRSÖK Fyra

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 2013-05-02 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 TN 2013/196-512 Förord Nacka kommuns Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet består av två dokument: Riktlinjer

Läs mer

RAPPORT CITYCON AB TUMBA CENTRUM. Sweco Infrastructure AB. Martin Holmstedt, Pia Wijk, Jens West. Simuleringsrapport Validering och Prognostisering

RAPPORT CITYCON AB TUMBA CENTRUM. Sweco Infrastructure AB. Martin Holmstedt, Pia Wijk, Jens West. Simuleringsrapport Validering och Prognostisering CITYCON AB UPPDRAGSNUMMER 2127012000 Simuleringsrapport Validering och Prognostisering VERSION 1.1 STOCKHOLM 2013-02-20 Sweco Infrastructure AB Sthlm Trafikanalys Martin Holmstedt, Pia Wijk, Jens West

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Dnr Sida 1 (5) 2016-09-16 Handläggare Lotten Svedberg 08-508 262 15 Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Kontoret föreslår att arbeta med ett antal typåtgärder längs sträckorna för att få bättre hastighetsefterlevnad

Läs mer

Motion av Mia Nordström och Karin Ericsson (båda C) om att underlätta för fotgängare och cyklister

Motion av Mia Nordström och Karin Ericsson (båda C) om att underlätta för fotgängare och cyklister KF 257 11 december 2017 Diarienummer KSN-2016-2358 Kommunfullmäktige Motion av Mia Nordström och Karin Ericsson (båda C) om att underlätta för fotgängare och cyklister Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Trafik-PM till detaljplaner i Dingelsundet

Trafik-PM till detaljplaner i Dingelsundet Sid 1(13) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Rapport, daterad 2017-06-16 Karl Borgstrand karl.borgstrand@karlstad.se Trafik-PM till detaljplaner i Dingelsundet Karlstads kommun Webbplats karlstad.se E-post

Läs mer

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen Rapport 2016-02-04 Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen KUND Täby Kommun KONSULT WSP Analys &

Läs mer

Granåsen. Trafikanalys

Granåsen. Trafikanalys Trafikanalys Granåsen ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-401 51 Göteborg Sweden Telefon +46 10 505 00 00, Säte i Stockholm, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103, VAT nr SE556185210301

Läs mer

Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , VATTENFALLS FRAMTIDA ANGÖRING FRÅN STÅLGATAN. Trafikutredning

Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , VATTENFALLS FRAMTIDA ANGÖRING FRÅN STÅLGATAN. Trafikutredning VATTENFALLS FRAMTIDA ANGÖRING FRÅN STÅLGATAN Trafikutredning 2017-05-29 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2013-000404, 2017-05-29 VATTENFALLS FRAMTIDA ANGÖRING FRÅN STÅLGATAN Trafikutredning

Läs mer

Trafikanalys Packhusgatan

Trafikanalys Packhusgatan Ramböll Sverige AB --- Karlstads kommun Trafikanalys (Koncept 1) Malmö 2008-09-09 Karlstad kommun Trafikanalys Datum 2008-09-09 Uppdragsnummer Utgåva/Status Koncept 1 Jan Hammarström Uppdragsledare Anna

Läs mer

Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo.

Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo. Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo. ATT KÖRA MED FARTKOLLARE I BILEN 1. Hur är det att ha en fartkollare

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg, Eva Maaherra Lövheim DATUM 2016-05-09 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera

Läs mer

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg.

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. 1 2006-11-23 PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. Trafiksituation idag På torget finns idag 88 parkeringsplatser och på de angränsande gatorna runt omkring torget finns

Läs mer

Utvärdering av Actibump i Linköping

Utvärdering av Actibump i Linköping Rapport 2016:56, Version 1.0 Utvärdering av Actibump i Linköping Effekt på hastighet och väjningsbeteende Dokumentinformation Titel: Utvärdering av Actibump i Linköping. Effekt på hastighet och väjningsbeteende.

Läs mer

Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien.

Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien. Bilaga 2. Analys från konflikt- och observationsstudierna Trafiksäkerhet Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien. Olycksstatistik Trafiksäkerhetshöjande

Läs mer

TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET

TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET KARLSTADS KOMMUN TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET FÖRSTUDIE TRAFIKLÖSNING FÖR SKUTBERGETS ENTRÉ OCH TEMAPARK 2018-02-26 TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET Förstudie trafiklösning för Skutbergets entré och temapark Karlstads

Läs mer

1 (22) ra04s Sweco Gjörwellsgatan 22 Box 34044, Stockholm Telefon Telefax

1 (22) ra04s Sweco Gjörwellsgatan 22 Box 34044, Stockholm Telefon Telefax Trafikkontoret, Stockholms Stad NYA UTFORMNINGSFÖRSLAG: 1. STEG 1 FM, EM 2. STEG 2 FM EM UTAN SPÅRVAGN 3. STEG 2 FM EM MED SPÅRVAGN REVISION B Jeffery Archer Sweco Infrastructure AB STOCKHOLM 2011-02-14

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

Trafikanalys av Leråkersmotet

Trafikanalys av Leråkersmotet Uppdragsledare Johan Hallberg Handläggare Robin Hjalmarsson Mottagare Göteborgs stad Trafikkontoret Anna Fant E-post johan.hallberg@afconsult.com Datum 2017-12-19 Projekt ID 742436 Trafikanalys av Leråkersmotet

Läs mer

Cykelpassager och cykelöverfarter

Cykelpassager och cykelöverfarter Cykelpassager och cykelöverfarter 1 Vem är fordonsförare? Fordonsförare är den som för ett fordon, dvs. en anordning på hjul, band eller medar. Bestämmelser om fordonsförare gäller även för den som rider

Läs mer

RAPPORT. Trafikanalys Uddevallavägen/Kongahällagatan/Trollhättevägen KUNGÄLVS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER SWECO SOCIETY AB

RAPPORT. Trafikanalys Uddevallavägen/Kongahällagatan/Trollhättevägen KUNGÄLVS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER SWECO SOCIETY AB KUNGÄLVS KOMMUN Trafikanalys Uddevallavägen/Kongahällagatan/Trollhättevägen UPPDRAGSNUMMER 12601187 SWECO SOCIETY AB ROYA ELYASI - POUR IBIS FELIU NIVA MARCUS TORSTENFELT Rapporten är framtagen av Sweco

Läs mer

TRAFIKANALYS FANFAREN

TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTAD 2017-06-22 TRAFIKANALYS FANFAREN Karlstad Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651).

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING E16 HANRÖLEDEN - VÄG 293 LEKSANDSVÄGEN STIGAREGATAN I FALUN

PM TRAFIKUTREDNING E16 HANRÖLEDEN - VÄG 293 LEKSANDSVÄGEN STIGAREGATAN I FALUN COOP FASTIGHETER AB PM TRAFIKUTREDNING E16 HANRÖLEDEN - VÄG 293 LEKSANDSVÄGEN STIGAREGATAN I FALUN Falun 2015-04-23 PM TRAFIKUTREDNING E16 HANRÖLEDEN VÄG 293 LEKSANDSVÄGEN STIGAREGATAN I FALUN Datum 2015-04-23

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

Trafiksimulering Södra Hamnleden Luleå

Trafiksimulering Södra Hamnleden Luleå Trafiksimulering Södra Hamnleden Luleå Analys: Anna Djärv Presentation: Astrid Bergman 1 Nuläge, år 2010, ÅDT 4 520 3 240 2 590 5 080 7 720 1 220 3 700 2 Uppdraget Se över möjligheterna att minska antal

Läs mer

Förkortad restid. Ökad säkerhet Förbättrad miljö. Ökad framkomlighet SVERIGE BEHÖVER BÄTTRE TRAFIKSIGNALER SWARCO NORDIC

Förkortad restid. Ökad säkerhet Förbättrad miljö. Ökad framkomlighet SVERIGE BEHÖVER BÄTTRE TRAFIKSIGNALER SWARCO NORDIC Förkortad restid SWARCO NORDIC Ökad säkerhet Förbättrad miljö Ökad framkomlighet SVERIGE BEHÖVER BÄTTRE TRAFIKSIGNALER SWARCO I First in Traffic Solutions. MARGINELLT BÄTTRE SIGNALER GER STORA VINSTER

Läs mer

Trafiksäkerhetsstudie:

Trafiksäkerhetsstudie: Trafiksäkerhetsstudie: Stockholm SWECO VBB AB Transportsystems Jeffery Archer Uppdragsnummer 2125081000 SWECO VBB TRANSPORT & ANLÄGGNING Gjörwellsgatan 22 Box 34044, 100 26 Stockholm Telefon 08-695 60

Läs mer

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN Oktober 2011 Denna utredning har utförts under dec 2010 till okt 2011 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Kungsgatan 6 252 21 HELSINGBORG Tel: 010-452

Läs mer

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14.1 Allmänt Olika färger och material i beläggningen kan användas för att framhäva gupp, förskjutningar mm, och för att komplettera utmärkning med vägmärken och

Läs mer

Beteenden, trafiksäkerhet och effektutvärdering 3D & AI för mätning och uppföljning

Beteenden, trafiksäkerhet och effektutvärdering 3D & AI för mätning och uppföljning Beteenden, trafiksäkerhet och effektutvärdering 3D & AI för mätning och uppföljning Smarter Traffic Solutions for a Safer Future Amritpal Singh, VD Viscando Traffic Systems AB www.viscando.com +46 31 7570

Läs mer

Lägesrapport av kontorets arbete med säkrare högersvängar för cyklister enligt nederländsk modell. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige.

Lägesrapport av kontorets arbete med säkrare högersvängar för cyklister enligt nederländsk modell. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige. Dnr Sida 1 (8) 2015-11-04 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 262 42 Till Trafiknämnden 2015-12-10 Lägesrapport av kontorets arbete med säkrare högersvängar för cyklister enligt nederländsk modell. Svar

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg

ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Arbetsrapport ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Kapacitetsstudie trafikplats Vasatorp utblick 2030 Malmö 2015-09-25 ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Kapacitetsstudie trafikplats Vasatorp utblick 2030 Arbetsrapport Datum

Läs mer

Automatisk trafiksäkerhetskontroll Minskar hastighet räddar liv. Eva Lundberg, Nationell samordnare ATK Trafikverket

Automatisk trafiksäkerhetskontroll Minskar hastighet räddar liv. Eva Lundberg, Nationell samordnare ATK Trafikverket Automatisk trafiksäkerhetskontroll Minskar hastighet räddar liv Eva Lundberg, Nationell samordnare ATK Trafikverket Dagordning Historik Överenskommelse Trafikverket - Rikspolisstyrelsen Mål och resultat

Läs mer

Olycksanalys av det statliga vägnätet i Stockholms län

Olycksanalys av det statliga vägnätet i Stockholms län RAPPORT Olycksanalys av det statliga vägnätet i Stockholms län ett underlagsarbete för framtida etablering av ATK Dokumenttitel: Olycksanalys av det statliga vägnätet i Stockholms län ett underlagsarbete

Läs mer

Dynamiska farthinder på Vårholmsbackarna och Sörgårdsvägen. Genomförandebeslut

Dynamiska farthinder på Vårholmsbackarna och Sörgårdsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (8) 2019-06-27 Handläggare Rickard Brandt 08-508 26 125 Till Trafiknämnden 2019-08-29 Dynamiska farthinder på Vårholmsbackarna och Sörgårdsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

TSFS 2014:30 VÄGTRAFIK

TSFS 2014:30 VÄGTRAFIK VÄGTRAFIK Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafiksignaler Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner... 1 2 kap. Allmänna bestämmelser... 2 Uppsättande

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder i korsningen S:t Eriksgatan/Fleminggatan. Inriktningsbeslut

Trafiksäkerhetsåtgärder i korsningen S:t Eriksgatan/Fleminggatan. Inriktningsbeslut 00528 DNRT2012-310- Jevgenija Palin Trafikplanering 08-508 262 09 jevgenija.palin@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Trafiksäkerhetsåtgärder i korsningen S:t Eriksgatan/Fleminggatan.

Läs mer

Anledningar till hastighetsöverträdelser vid ATK-kameror

Anledningar till hastighetsöverträdelser vid ATK-kameror Anledningar till hastighetsöverträdelser vid ATK-kameror [En intervjustudie med bötfällda bilister] Heléne Haglund [2009-06-09] Inledning Syftet med den här studien är att undersöka vilka anledningar som

Läs mer

PTV VISION ANVÄNDARMÖTE Simulering av avancerad trafiksignalstyrning

PTV VISION ANVÄNDARMÖTE Simulering av avancerad trafiksignalstyrning PTV VISION ANVÄNDARMÖTE 2012 Simulering av avancerad trafiksignalstyrning Signaler i VISSIM Fast tidsstyrning är enkelt att lägga in Räcker i de flesta fall Signaler i VISSIM Med ViSVAP kan man modellera

Läs mer

BLOMLÅDOR FÖR EN FÖRÄNDRAD TRAFIKMILJÖ

BLOMLÅDOR FÖR EN FÖRÄNDRAD TRAFIKMILJÖ BLOMLÅDOR FÖR EN FÖRÄNDRAD TRAFIKMILJÖ - Information Datum 2018-02-07 Författare Stadsmiljö - Trafik Förutsättningar för att få ställa ut blomlådor på din gata Blomlådor i tätbebyggt område Grundförutsättningen

Läs mer

INVERKAN AV PRIORITERING FÖR UTRYCKNINGSFORDON I TRAFIKSIGNALER CASE ULEÅBORG, FINLAND

INVERKAN AV PRIORITERING FÖR UTRYCKNINGSFORDON I TRAFIKSIGNALER CASE ULEÅBORG, FINLAND INVERKAN AV PRIORITERING FÖR UTRYCKNINGSFORDON I TRAFIKSIGNALER CASE ULEÅBORG, FINLAND ABSTRAKT Beskrivning av systemet Studien Konsekvensanalys av systemet Resultaten TÄCKNING 2013-7 KOMMUNER - 1 VÄGMYNDIGHETER

Läs mer

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun Handläggare Cecilia Norberg Tel +46 10 505 31 38 Mobil +46 73 066 92 80 E-post cecilia.norberg@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Jakob Aldén Datum 2017-01-27 Projekt-ID 723019 PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet,

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Mer trafik Bygga nytt inte alltid bäst IT effektiviserar

Mer trafik Bygga nytt inte alltid bäst IT effektiviserar IT i trafiken Mer trafik Tillgången till effektiva transporter är en viktig fråga för att vårt samhälle ska kunna utvecklas. Och antalet resor och transporter ökar. Trafikökningen innebär tyvärr också

Läs mer

Ombyggnation av korsningar längs Hågelbyleden

Ombyggnation av korsningar längs Hågelbyleden Ombyggnation av korsningar längs Hågelbyleden Innehåll Generellt om Hågelbyleden Kvarnhagsvägen Kumla Gårdsväg söder Tunarondellen Byggtid Juni - November 2 2016-05-24 2 2016-05-24 Trafik på Hågelbyleden

Läs mer

Oskyddade Trafikanter

Oskyddade Trafikanter Oskyddade Trafikanter Inledning I vårt arbete om gruppen oskyddade trafikanter det vill säga alla de som befinner sid vid eller på en väg som inte färdas eller tar sig fram i ett fordon som är stängt och

Läs mer

Slutrapport avseende projekt, Effektivisering av hastighetsnedsättande insatser och åtgärder TRV 2010/17556A

Slutrapport avseende projekt, Effektivisering av hastighetsnedsättande insatser och åtgärder TRV 2010/17556A Slutrapport avseende projekt, Effektivisering av hastighetsnedsättande insatser och åtgärder TRV 2010/17556A Slutrapporten är framtagen med ekonomiskt stöd från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och

Läs mer

Yrkestrafikens hastighetsöverträdelser fortsätter att öka

Yrkestrafikens hastighetsöverträdelser fortsätter att öka Yrkestrafikens hastighetsöverträdelser fortsätter att öka Amanda Axelsson Forskare, Folksam Tylösandsseminariet 2019 Därför mäter Folksam hastigheten hos Yrkestrafiken för tredje året i rad Mål till 2020:

Läs mer

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen Utredare Linda Lundberg Therese Nyman STOCKHOLM 2014-05-19 Bildkälla: VTI (2009) Fokus på barn i trafiken. Bakgrund Skolelever

Läs mer

Korttidseffekter av skyltsystem - SeeMe vid övergångsstället på Landskronavägen i Häljarp

Korttidseffekter av skyltsystem - SeeMe vid övergångsstället på Landskronavägen i Häljarp RAPPORT 2012 VERSION 1.0 Korttidseffekter av skyltsystem - SeeMe vid övergångsstället på Landskronavägen i Häljarp Hassan Baghdarusefi 2012 II Innehållsförteckning Sammanfattning... V 1. Inledning... 1

Läs mer

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Nacka kommun Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Stockholm 2010-02-03 Ny förbindelse Kvarnholmen Nacka Centrum Datum 2010-02-03 Uppdragsnummer 612008307 Utgåva/Status Version 2 Carl Chytraeus Eva-Lena

Läs mer