1 (22) ra04s Sweco Gjörwellsgatan 22 Box 34044, Stockholm Telefon Telefax

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 (22) ra04s Sweco Gjörwellsgatan 22 Box 34044, Stockholm Telefon Telefax"

Transkript

1 Trafikkontoret, Stockholms Stad NYA UTFORMNINGSFÖRSLAG: 1. STEG 1 FM, EM 2. STEG 2 FM EM UTAN SPÅRVAGN 3. STEG 2 FM EM MED SPÅRVAGN REVISION B Jeffery Archer Sweco Infrastructure AB STOCKHOLM (22) Sweco Gjörwellsgatan 22 Box 34044, Stockholm Telefon Telefax Sweco Infrastructure AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Jeffery Archer Telefon direkt Mobil jeffery.archer@sweco.se JEFA c:\users\jefa\desktop\slussen modellering steg 1 och 2 rev b.doc

2 SAMMANFATTNING Analyserna i denna rapport beskriver kapacitetsförhållanden för två nya utformningsförslag i Slussen. Dessa benämns Steg 1 och Steg 2 i rapporten. Steg 1-utformningen har 6 körfält på bron (inget kollektivkörfält) och Steg 2-utformningen har 8 körfält på bron inklusive ett kollektivkörfält i varje riktning. Vidare har Steg 2- utformningen bedömts både med och utan spårvagnstrafik. Studien utgår från trafikuppskattningar motsvarande år 2009 (dagens situation), samt en prognos för kollektivtrafik motsvarande år 2030 (enligt erhållna uppgifter från SL). Sammanfattningsvis har följande scenarier bedömts från ett kapacitetsperspektiv genom trafiksimulering i VISSIM: Steg 1-utformning, FM och EM - utan spårvagn, inga kollektivkörfält på bron Steg 2-utformning, FM och EM - utan spårvagn och med kollektivkörfält på bron Steg 2-utformning, FM och EM - med spårvagn och med kollektivkörfält på bron Resultat från denna studie visar att utformningsalternativen kan hantera trafikefterfrågan, även med spårvagnsdragning över torget. Överlag är kapacitetsförhållanden bra för alla eftermiddagsscenarier där köbildning inte uppstår. För motsvarande förmiddagsscenarier uppstår det köer mot slutet av den dimensionerande timmen. Vidare kan det konstateras att Steg 2-utformningen med 8 körfält på bron generellt presterar bättre kapacitetsmässigt jämfört med motsvarande Steg 1-utformning. Med kollektivkörfältet i Steg 2 (med en s.k. spetskörfält i södergående riktning) erhålls överlag kortare restider för busstrafiken jämfört med Steg 1-utformningen. För spårvagnen i Steg 2 är restiderna något längre än för motsvarande busslinjer då signalregleringen har anpassats för att optimera kapaciteten för biltrafiken i korsningen Katarinavägen Hornsgatan. Det ska noteras att inga särskilda prioriteringar har gjorts i signalerna för kollektivtrafiken i simuleringsmodellerna, samt att signalerna för biltrafiken har styrts med fasta tider (dvs. signalerna är icke-fordonsstyrd). Med fordonsstyrning kan gröntiden optimeras och därmed skapa bättre förutsättningar för kapaciteten. Simuleringsmodellerna har kontrollerats av en signalexpert från Stockholms stads Trafikkontor. Signalexperten anser att det finns goda kapacitetsförutsättningar med de modellerade lösningarna. Det finns dock signaltekniska aspekter som behöver studeras i mer detalj för att få fram en färdig lösning som kan uppfylla de nödvändiga kraven på god trafiksäkerhet, framkomlighet och miljö. 2 (22)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 2 1 INLEDNING 5 2 METOD 8 3 TRAFIKDATA 8 4 TRAFIKSIGNALER 8 5 KOLLEKTIVTRAFIK 10 6 SIMULERINGSRESULTAT GENOMSTRÖMNING KONTRA TRAFIKEFTERFRÅGAN KÖLÄNGDER BUSSRESTIDER 18 7 SLUTSATSER 22 3 (22)

4 4 (22)

5 1 INLEDNING I samarbete med Tyréns har Sweco bidragit med simulerings- och trafikanalyskunskaper för att utvärdera olika utformningsförslag för den nya Slussen. Analyserna är genomförda i VISSIM, ett väletablerat mikrosimuleringsverktyg. Analyserna i denna rapport beskriver kapacitetsförhållanden i två nya utformningar som benämns Steg 1 och Steg 2. Utformningarna redovisas i Figur 1 och 2 nedan. Steg 1-utformningen har 6 körfält på bron (inget kollektivkörfält) medan Steg 2- utformningen har 8 körfält inklusive kollektivkörfält i varje riktning. Vidare har Steg 2- utformningen analyserats både med och utan spårvagnstrafik. Studien utgår från trafikuppskattningar motsvarande år 2009 samt en ny prognos för kollektivtrafik motsvarande år 2030 (enligt uppgifter från SL). Sammanfattningsvis ingår följande analysscenarier i denna trafiksimuleringsstudie: Steg 1-utformning, FM och EM - utan spårvagn, inga kollektivkörfält på bron Steg 2-utformning, FM och EM - utan spårvagn och med kollektivkörfält på bron Steg 2-utformning, FM och EM - med spårvagn och med kollektivkörfält på bron Figur 1. Steg 1-utformningen. 5 (22)

6 Figur 2. Steg 2-utformningen. Justeringar av Steg 1 och Steg 2 Enligt överenskommelse med Tyréns och projektledningsgruppen infördes ett antal justeringar för att skapa bättre kapacitetsförutsättningar i området kring korsningen Katarinavägen - Hornsgatan (se Figur 3). Figur 3. Justeringar i Steg 1- och 2-utformningarna. 6 (22)

7 Den ändring som är av störst betydelse för kapacitet är att införa ett så kallat spetskörfält på bron i södergående riktning. Spetskörfältet möjliggör en samtidig vänstersväng för kollektiv- och biltrafik i riktning mot Katarinavägen vilket förbättrar kapacitetsförutsättningarna. Utan denna lösning skulle bussar och bilar behöva regleras separat eftersom deras körbanor är i konflikt med varandra. I Steg 1-utformningen utan spårvagn kan vänstra körfältet på bron utnyttjas av alla trafikslag. I samma utformning med spårvagn utnyttjas vänsterkörfältet endast av kollektivtrafik fram till den punkten där spårvagnen svänger vänster från bron mot Katarinavägen. I detta fall har spetskörfältets längd minskats för att skapa utrymme för vänstersvängande fordon att ta sig över till det vänstra körfältet. Principen för spetskörfält redovisas i Figur 4 nedan. BUSS Figur 4. Principen för spetskörfält på bron i södergående riktning. För övrigt finns det en del problem med cykel och bussutfarten mot shared-space - området på Katarinavägen (utanför in/utgången till tunnelbanan). I Steg -1 och 2- utformningen har busstrafiken ett behov av att växla över cykelkörfältet för att ta sig in till och ut från hållplatserna. Detta skapar mindre bra förutsättningar för cyklisternas säkerhet. I utformningen, som visas i Figur 3, ska cykeltrafiken köra in mot vägkanten framför hållplatserna vilket gör det svårt för bussar att köra ut. Att låta cykel och buss köra rakt fram vid stopplinjen skapar bättre förutsättningar för kapaciteten, men säkerhetsproblemen kvarstår. Situationen kompliceras ytterligare i scenarierna med spårvagn. Problemet med cykel och busstrafik vid dessa två punkter är fortfarande under utredning. Troligtvis är den säkraste lösningen att leda bort cykeltrafiken från Katarinavägen på delsträckan närmast korsningen för att undvika framtida konflikter och problem. Det finns flera utformningsaspekter som också bör påpekas. Den första aspekten är att inte alla bussar kan köra ut från Katarinavägen via det högersvängskörfält som finns eftersom två busslinjer har sina hållplatser i anslutning till körfältet. För att undvika onödig stopptid kör bussar som inte angör vid dessa hållplatser i blandtrafik. En följd av detta är att bussarna från Katarinavägen inte kan få samma förutsättningar signalmässigt. Detta beror på att det finns ett cykelfält mellan de två högersvängande körfälten för fordonstrafik. En andra aspekt är att det, i norrgående riktning, inte fungerar att ha rakt fram och vänster från kollektivkörfältet i korsningen Munkbron-Skeppsbron då detta skapar sämre förutsättningar för kapaciteten. En kombinerad rakt fram och vänstersväng skulle innebära att kollektivtrafiken måste ges två separata signalfaser vilket skulle begränsa kapaciteten för den övriga trafiken. 7 (22)

8 2 METOD Trafikanalysen har genomförts med hjälp av ett Excel-baserat verktyg för beräkning av trafiksignalfaser och tidssättning, samt med mikrosimuleringsverktyget VISSIM. Med begreppet trafiksimulering menas återskapande av ett trafiksystem i en virtuell miljö för att testa utformningens funktionalitet och kapacitet. Ordet mikro är en förkortning av ordet mikroskopisk vilket innebär en mycket hög grad av detalj i modellering där varje objekt (fordon, fotgängare, cyklister) har ett eget beteende och där det finns ett realistiskt interagerande mellan objekten och trafikmiljön. I en mikrosimulering av trafik skapas en modell av verklighetssituationen, innefattande bl.a. vägar, trafiksignaler och fordon. Den höga detaljeringsgraden innebär att användaren på ett bättre sätt kan anpassa modellen efter verkligheten. Simuleringarna kan åskådliggöras i 3D för visualiseringsändamål där intressenter kan se hur fordonen rör sig för att visuellt granska modellens riktighet. I samband med resultatberäkning körs modellerna ett tiotal gånger med olika slumptal för att motsvara en realistisk varians som finns i det verkliga systemet från dag till dag. Resultaten sammanställs och medelvärden och standardavvikelser tas fram för olika variabler, t.ex. restider, kölängder och genomströmningar vid stopplinjer. Genom att definiera modellområdet har man infört en begränsning i analysen. Beroende på modellens inverkan på trafiksystemet lokalt kan det få följdverkningar i större hänseende som inte kan beaktas i modellen. Om köbildning uppstår kan det påverka omkringliggande trafikplatser som i sin tur kan få kapacitetsnedsättningar. Det är en viktig aspekt att beakta vid tolkning av resultaten. 3 TRAFIKDATA Simuleringen är baserad på trafikräkningar från 2009 motsvarande dagens trafiksituation. Trafikmängder och relationer redovisas nedan i Figur 5 för FM och EM. 4 TRAFIKSIGNALER För samtliga studerade modeller har nya signalfaser och tidssättningar tagits fram som följd av de förändrade förutsättningar, dvs. vid nya utformningar och körfältsfördelningar. Utgångspunkten för signalarbetet har varit signalfaser och tidssättningar som tidigare tagits fram av Stockholm stads signalexperter. Dessa har bearbetats i ett speciellt framtaget Excel-verktyg där det finns möjlighet att beakta belastningsgraden från varje tillfart och att visualisera fasbilden och tidssättningen. Det har också varit viktigt att koordinera signalanläggningar för att få en bra och kontinuerlig genomströmning. Det ska påpekas att, i samråden med Trafikkontoret, har bussprioritet inte kodats i modellen. Däremot så har signallogiken anpassats så att bussfasen endast aktiveras när buss eller spårvagn anländer (i de fall då separat kollektivtrafikkörfält används). På vissa platser har kollektivtrafiken också getts några sekunders förtur i signaleringen, vilket innebär att signalerna för kollektivtrafiken startas några sekunder före motsvarande signaler för den övriga trafiken. 8 (22)

9 Med införandet av spårvagn har ett antal nya signaler införts. Signalstyrning för spårvagn har koordinerats med signalerna i korsningen Katarinavägen - Hornsgatan för att minimera kapacitetsförsämringar. Denna lösning innebär att spårvagnarna inte får någon särskild prioritering för att köra till och från bron utan de måste istället invänta den passande signalfasen för köra vidare. Resultaten visar att införandet av spårvagnen på detta sätt endast har en minimal effekt på kapaciteten. Figur 5. Översikt av relationer och trafikefterfrågan som grund för analysarbetet. 9 (22)

10 5 KOLLEKTIVTRAFIK Busstrafik för FM och EM redovisas i Tabell 1 nedan. Tabellen har framställts utifrån information från SL avseende prognosår Turfrekvenserna har programmerats i simuleringsmodellerna med avgångstider som delvis är baserade på dagens kollektivtrafiklinjer. Även underlag för hållplatslägen i analysen har angetts av SL. En uppskattning av på- och avstigningstid motsvarande ett medelvärde på 60 sekunder (plus/minus 15 sekunder) har använts vid varje hållplats i simuleringen. Även dessa uppgifter har erhållits från SL. För övrigt ersätter spårvagn stombusslinje 2 med samma turfrekvenser och avgångstider (endast Steg 2-utformningen med spårvagn). Scenarierna innefattar även BRT-linjer (Bus Rapid Transit). Tabell 1. Kollektivtrafikprognos 2030 som används för simulering (75 minutersperioder på FM/EM). 10 (22)

11 6 SIMULERINGSRESULTAT Resultat för de tre olika huvudscenarierna redovisas i detta avsnitt. Varje huvudscenario har analyserats för både förmiddag (FM) och eftermiddag (EM). Resultaten är baserade för 10 simuleringskörningar med olika slumptal för generering av trafik. 6.1 GENOMSTRÖMNING KONTRA TRAFIKEFTERFRÅGAN Den första analysen handlar om en jämförelse av genomströmning mot trafikefterfrågan. Syftet med denna analys är att se om man får igenom trafiken vid stopplinjen i varje tillfart för de tre korsningarna i simuleringsmodellen. För att jämföra genomströmning i förhållande till trafikefterfrågan används GEHberäkning. Detta är ett mått som används för trafikprognoser och modelleringsansatser för att jämföra empiriska trafikvolymer med modellerade. GEH anses vara bättre än t.ex. procentsatser och andra mått då den är icke-linjär och hänsyn tas till trafikvolymernas storlek när skillnader jämförs. Enligt DMRB (den engelska motsvarigheten till VGU) anses GEH-värden som är 5,0 eller mindre representerar en god matchning mellan observerade och modellerade volymer. Värden mellan 5,0 och 10,0 anses vara icke-godkända och kräver utredning. Om ett GEH-värde skulle vara större än 10,0 anses det indikera allvarliga problem i modelleringsansatsen. Steg 1-utformningen Resultaten i Tabell 2 för Steg 1-utformningen under förmiddagen visar att det finns en god matchning mellan trafikefterfrågan och trafikgenomströmningen som återskapas i modellen. Modellen visar att det finns några fordon som inte kunde ta sig ut från Katarinavägen eller förbi signalerna från Bron i norrgående riktning. Dessa siffror är dock godkända enligt GEH-statistiken. Tabell 2. Genomströmning kontra trafikefterfrågan i Steg 1-utformningen på FM. 11 (22)

12 Resultaten i Tabell 3 för Steg 1-utformningen under eftermiddagen visar en mycket god matchning mellan trafikefterfrågan och trafikgenomströmningen som återskapas i modellen. Tabell 3. Genomströmning kontra trafikefterfrågan i Steg 1-utformningen på EM. Steg 2-utformningen utan spårvagn Resultaten för Steg 2-utformningen utan spårvagn på förmiddagen visar något bättre siffror jämfört med Steg 1. Detta beror på att kollektivkörfältet på bron avlastar trafiken i norrgående riktning. Från Katarinavägen saknas endast ett 40-tal fordon vid stopplinjen för högersvängen. För övrigt finns det minimala skillnader i den storleksordning man kan förvänta sig över ett antal simuleringskörningar. Tabell 4. Genomströmning kontra trafikefterfrågan i Steg 2-utformningen utan spårvagn på FM. 12 (22)

13 På eftermiddag är det inga problem att klara trafikefterfrågan i Steg 2 utan spårvagn. Tabell 5. Genomströmning kontra trafikefterfrågan i Steg 2-utformningen utan spårvagn på EM. Steg 2-utformningen med spårvagn Resultaten för Steg 2-utformningen med spårvagn på förmiddagen visar i genomsnitt nästan exakt samma siffror som Steg 2-utformningen utan spårvagn. Detta beror på att signalregleringen har anpassats för att minimera effekten av spårvagn. Om spårvagnen hade getts signalprioritet till och från bron skulle korsningen Katarinavägen Hornsgatan har påverkats kraftigt med sänkt kapacitet som följd. 13 (22)

14 Tabell 6. Genomströmning kontra trafikefterfrågan i Steg 2-utformningen med spårvagn på FM. Precis som för de övriga eftermiddagsscenarier finns det inga problem i Steg 2- utformningen med spårvagn. Tabell 7. Genomströmning kontra trafikefterfrågan i Steg 2-utformningen med spårvagn på EM. 6.2 KÖLÄNGDER Ett mått på de genomsnittliga kölängderna, uppmätta från olika stopplinjer, har beräknats för de olika scenarierna. Den genomsnittliga kölängden representerar genomsnittet under den dimensionerande timmen på förmiddagen eller eftermiddagen. Resultaten visar ganska stor varians under eftermiddagen (T-linjen motsvarar standardavvikelsen) vilket 14 (22)

15 tyder på känsligheten i förhållande till ankomstprofilen. Vid vissa tillfarter är en kölängd på cirka 100 meter ganska normalt innan signalerna växlar till grönt (t.ex. på bron i norrgående riktning och från Katarinavägen där det finns ett körfält för biltrafiken). Steg 1-utformningen Resultaten i Figur 6 för Steg 1-utformningen under förmiddagen visar tendens till köbildning i modellen från Hornsgatan och Katarinavägen. Även på Bron i norrgående riktning uppnås en kölängd på cirka 200 meter. Dessa köer ökar successivt under maxtimmen vilket tyder på att det inte finns marginal för återhämtning vid en kontinuerligt hög trafikefterfrågan. Det bör också påpekas att shared-space -området på Katarinavägen (cirka 30 meter) hålls fri från köande trafik genom signalregleringen. Under eftermiddagen är köerna minimala i alla tillfarter och korsningar i Steg 1- utformningen. Figur 6. Genomsnittskölängder i Steg 1-utformningen utan spårvagn på FM. 15 (22)

16 Figur 7. Genomsnittskölängder i Steg 1-utformningen utan spårvagn på EM. Steg 2-utformningen utan spårvagn Kölängdsresultaten för Steg 2-utformningen utan spårvagn på förmiddagen visar något bättre siffror jämfört med samma tidsperiod för Steg 1. Samma förklaring som för genomströmningsresultaten gäller här då kollektivkörfältet på bron avlastar för trafiken i norrgående riktning. I Steg 2-utformningen är trafiken från Hornsgatan inte längre ett problem då genomsnittet ligger kring 100 meter och därmed ungefär den längden som kan hanteras och avvecklas under en gröntidsperiod. Dessutom är kölängderna efter 30 och 60 minuter ganska lika vilket tyder på en stabilitet i modellen. Genom att optimera gröntidsfördelningen mellan utfarterna från Katarinavägen och Hornsgatan kan jämnare kölängder erhållas för dessa två gator. Även här ska det noteras att shared-space - området på Katarinavägen hålls fri från köande trafik genom signalregleringen. Under eftermiddagen är köerna minimala för alla tillfarter och korsningar för Steg 2- utformningen utan spårvagn. 16 (22)

17 Figur 8. Genomsnittskölängder i Steg 2-utformningen utan spårvagn på FM. Figur 8. Genomsnittskölängder i Steg 2-utformningen utan spårvagn på EM. Steg 2-utformningen med spårvagn Precis som för genomströmningsresultaten återfinns nästan inga skillnader i de genomsnittliga kölängderna för Steg 2-utformningen med och utan spårvagn. Kölängderna är nästan identiska tillföljd av att spårvagnen regleras utan prioritet och synkroniseras med signalfaserna i korsningen Katarinavägen-Hornsgatan för att minska kapacitetspåverkan. 17 (22)

18 Figur 9. Genomsnittskölängder i Steg 2-utformningen med spårvagn på FM. Figur 10. Genomsnittskölängder i Steg 2-utformningen med spårvagn på EM. 6.3 BUSSRESTIDER Ett antal mätsträckor har konfigurerats i simuleringsmodellerna för att studera de genomsnittliga restiderna för bussarna. Mätpunkterna börjar och slutar vid modellgränserna på Katarinavägen, Hornsgatan, Skeppsbron och Munkbron. Tyvärr finns det inga empiriska mätningar från dagens busstrafik för att jämföra mätvärden från modellen med. I verkligheten finns det dessutom olika bussprioriteringar i trafiksignalerna vilka sannolikt leder till bättre restider i verkligheten jämfört med modellerna. 18 (22)

19 Katarinavägen Skeppsbron Restiderna mellan Katarinavägen och Skeppsbron redovisas i Figurerna för båda riktningar och för för- och eftermiddagen. Resultaten pekar på framkomlighetsproblem från Katarinavägen i riktning mot Skeppsbron på förmiddagen i Steg 1 och Steg 2 med och utan spårvagn. Framförallt är Steg 1-utformningen något sämre överlag än Steg 2 på grund av att det intefinns något busskörfält. Den södergående riktningen på förmiddagen genererar restider som är mindre än hälften av de som genereras i norrgående riktning. På eftermiddag är restiderna mer lika i båda riktningarna. Figur 11 och 12. Bussrestider på FM Katarinavägen Skeppsbron. Figur 13 och 14. Bussrestider på EM Katarinavägen Skeppsbron. Katarinavägen Munkbron Restiderna mellan Katarinavägen och Munkbron redovisas i Figurerna för båda riktningar och både för- och eftermiddagen. Resultaten är ganska lika de för Katarinavägen Skeppsbron av förklarliga skäl. Den största skillnaden mellan dessa två sträckor är att det tar längre tid för bussarna att ta sig från Munkbron jämfört med Skeppsbron på förmiddagen. På eftermiddagen är siffrorna ganska lika. 19 (22)

20 Figur 15 och 16. Bussrestider på FM Katarinavägen Munkbron. Figur 17 och 18. Bussrestider på EM Katarinavägen Munkbron. Hornsgatan Skeppsbron Restiderna mellan Hornsgatan och Skeppsbron redovisas i Figurerna för båda riktningar och både för- och eftermiddagen. Även dessa resultat är ganska lika de som redovisas ovan. En märkbar försämring kan noteras på förmiddag i norrgående riktning för Steg 1 jämfört med motsvarande Steg 2-scenarier. Skillnaden här speglar effekten av busskörfältet i Steg 2. Det är också intressant att norrgående riktning tar längre tid jämfört med södergående riktning även på eftermiddagen. 20 (22)

21 Figur 19 och 20. Bussrestider på FM Hornsgatan Skeppsbron. Figur 21 och 22. Bussrestider på EM Hornsgatan Skeppsbron. Spårvagn Katarinavägen Skeppsbron Resultat har genererats även för spårvagn i båda riktningar och för- och eftermiddagen (se Figur 23-27). Resultaten visar samma tendenser som för busstrafik, dvs.längre tider i norrgående riktning på förmiddagen jämfört med södergående riktning. På eftermiddagen är restiderna något längre i södergående riktning vilket troligtvis speglar effekten av signalregleringen i den riktningen för just spårvagnstrafiken. Signalregleringen och avsaknaden av prioritering gör att spårvagn tar lika lång eller längre tid än motsvarande restid för busslinjer. Figur 23 och 24. Restider för spårvagn på FM Hornsgatan Skeppsbron. Figur 25 och 26. Restider för spårvagn på FM Hornsgatan Skeppsbron. 21 (22)

22 7 SLUTSATSER Resultat från denna studie visar att utformningsalternativen kan hantera trafikefterfrågan, även med spårvagnsdragning över torget. Överlag är kapacitetsförhållanden bra för alla eftermiddagsscenarier och framkomligheten leder inte till köbildning. För motsvarande förmiddagsscenarier uppstår det dock köer mot slutet av den dimensionerande timmen. Vidare kan det konstateras att Steg 2-utformningen med 8 körfält på bron generellt presterar bättre kapacitetsmässigt jämfört med motsvarande Steg 1-utformningen. Med kollektivkörfältet i Steg 2 (med en s.k. spetskörfält i södergående riktning) erhålls överlag kortare restider för busstrafiken jämfört med Steg 1-utformningen. För spårvagnen i Steg 2 är restiderna något längre än för motsvarande busslinjer då signalregleringen har anpassats för att optimera kapacitet för biltrafiken i korsningen Katarinavägen Hornsgatan. Det ska noteras att inga särskilda prioriteringar har getts i signaleringen för kollektivtrafik i simuleringsmodellerna, samt att signalerna för biltrafiken har styrts med fasta tider (dvs. signalerna är icke-fordonsstyrd). Med fordonsstyrda trafiksignaler kan gröntiden optimeras och därmed kan bättre förutsättningar för kapaciteten skapas. Simuleringsmodellerna har kontrollerats av en signalexpert från Stockholms stads Trafikkontor. Signalexperten anser att det finns goda kapacitetsförutsättningar med de modellerade lösningar som presenterats. Det finns dock signaltekniska aspekter som behöver studeras mer detaljerat för att få fram en färdig lösning som kan uppfylla de nödvändiga kraven på god trafiksäkerhet, framkomlighet och miljö. 22 (22)

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats UPPDRAG Analys TA-plan Fisksätra tpl UPPDRAGSNUMMER 7001219000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats Sweco har fått i uppdrag av Nacka

Läs mer

BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: TRAFIKANALYS NYA VÄSTERBROPLAN 8 MAJ 2012

BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: TRAFIKANALYS NYA VÄSTERBROPLAN 8 MAJ 2012 BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: TRAFIKANALYS NYA VÄSTERBROPLAN 8 MAJ 2012 Trafiksimulering har gjorts för den nya utformningen av Västerbroplan och korsningen / Rålambshovsvägen, både alternativet

Läs mer

Kapacitetsstudie kring Uppsala resecentrum - Mikrosimulering

Kapacitetsstudie kring Uppsala resecentrum - Mikrosimulering STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN KSN-2014-132 Underlag till arbetet med Översiktsplan för Uppsala kommun 2014-09-11 UNDERLAGSRAPPORT: Kapacitetsstudie kring Uppsala resecentrum - Mikrosimulering RAPPORTFÖRFATTARE

Läs mer

PM: Trafikanalys Skra Bro

PM: Trafikanalys Skra Bro 2016-04-28 Lina Svensson PM: Trafikanalys Skra Bro Med anledning av framtida exploateringar i området vid Skra Bro har en trafikanalys gjorts internt på Trafikkontoret för att säkerställa kapaciteten på

Läs mer

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm SOLLENTUNA KOMMUN Väsjö Trafikanalys Uppdragsnummer 2127109000 Version 0.95 Sweco Infrastructure AB Sthlm Trafikanalys Martin Holmstedt och Andrew Cunningham 1 (15) S w e co Skolgatan 2 B SE-891 33 Örnsköldsvik,

Läs mer

Trafikutredning om 6 körfält på huvudbron över Slussen

Trafikutredning om 6 körfält på huvudbron över Slussen SWECO Tyréns Movea 2011-10- 29 Trafikutredning om 6 körfält på huvudbron över Slussen Alterna(v som analyserats : 1. 6 körfält inklusive slits 2. 6 körfält inklusive slits ej vänstersväng mot Katarinavägen

Läs mer

Kallebäck - Trafikanalys

Kallebäck - Trafikanalys Uppdragsansvarig Johan Hallberg Handläggare Robin Hjalmarsson Mottagare Trafikkontoret, Göteborgs stad Joachim Karlgren Datum 2017-07-07 Projekt-ID 735243 Kallebäck - Trafikanalys 1 Bakgrund Kallebäcksmotet

Läs mer

Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar

Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar 2018-09-19 Under våren 2018 genomfördes en trafikanalys för Vårvik (fd Knorren) och Hjulkvarnelund i Trollhättan (Trafikanalyser Vårvik

Läs mer

TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ

TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ RAPPORT TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ FÖRHANDSKOPIA 2017-08-18 UPPDRAG 278989, Korsningar Storgatan- Smedjegatan/Arabygatan Titel på rapport: Trafik- och kapacitetsanalys av Storgatan

Läs mer

1 (22) ra04s Sweco Skolgatan 2B, Örnsköldsvik Telefon Telefax Sweco Infrastructure AB

1 (22) ra04s Sweco Skolgatan 2B, Örnsköldsvik Telefon Telefax Sweco Infrastructure AB Umeå kommun Badhuset och kvarteren Nanna och Mimer Uppdragsnummer 2127064000 Trafikanalys Version 1.2 Örnsköldsvik Maj 2012 Sweco Infrastructure AB Sthlm Trafikanalys Andrew Cunningham 1 (22) Sweco Skolgatan

Läs mer

PM Trafikanalys Spekeröds handelsområde och verksamheter

PM Trafikanalys Spekeröds handelsområde och verksamheter Konsult: ÅF Infrastructure AB Uppdragsansvarig: Åsa Nyqvist Beställare: Stenungsunds kommun Kontaktperson: Marcus Broman Interngranskare: Johan Hallberg Handläggare: Robin Hjalmarsson Datum: 2017-02-15

Läs mer

Trafikanalys av Per Dubbsgatan vid Sahlgrenska

Trafikanalys av Per Dubbsgatan vid Sahlgrenska 1 (20) PM Trafikanalys av Per Dubbsgatan vid Sahlgrenska Som underlag till detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan Ansvarig trafikanalys: Sebastian Hasselblom 2018-09-03 WSP Analys & Strategi

Läs mer

RAPPORT. Trafikanalys Uddevallavägen/Kongahällagatan/Trollhättevägen KUNGÄLVS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER SWECO SOCIETY AB

RAPPORT. Trafikanalys Uddevallavägen/Kongahällagatan/Trollhättevägen KUNGÄLVS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER SWECO SOCIETY AB KUNGÄLVS KOMMUN Trafikanalys Uddevallavägen/Kongahällagatan/Trollhättevägen UPPDRAGSNUMMER 12601187 SWECO SOCIETY AB ROYA ELYASI - POUR IBIS FELIU NIVA MARCUS TORSTENFELT Rapporten är framtagen av Sweco

Läs mer

ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg

ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Arbetsrapport ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Kapacitetsstudie trafikplats Vasatorp utblick 2030 Malmö 2015-09-25 ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Kapacitetsstudie trafikplats Vasatorp utblick 2030 Arbetsrapport Datum

Läs mer

Hårstorp 1:1 industri

Hårstorp 1:1 industri Ramböll Sverige AB Trafikanalys -Korsningen Gronvägen--- Finspångs Tekniska Verk Linköping 2007-02-26 Finspångs Tekniska Verk Trafikanalys -Korsningen Gronvägen Datum 2007-02-26 Uppdragsnummer Utgåva/Status

Läs mer

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm SOLLENTUNA KOMMUN Väsjö Trafikanalys Uppdragsnummer 2127109000 Version 1.0 Sweco Infrastructure AB Sthlm Trafikanalys Martin Holmstedt och Andrew Cunningham 1 (60) S w e co Skolgatan 2 B SE-891 33 Örnsköldsvik,

Läs mer

Remiss, skrivelse om att anpassa nya Slussen efter minskade trafikmängder

Remiss, skrivelse om att anpassa nya Slussen efter minskade trafikmängder STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2011-11-03 Handläggare: Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Remiss, skrivelse om att anpassa nya Slussen efter minskade trafikmängder

Läs mer

Trafikanalys av Leråkersmotet

Trafikanalys av Leråkersmotet Uppdragsledare Johan Hallberg Handläggare Robin Hjalmarsson Mottagare Göteborgs stad Trafikkontoret Anna Fant E-post johan.hallberg@afconsult.com Datum 2017-12-19 Projekt ID 742436 Trafikanalys av Leråkersmotet

Läs mer

Bilaga 5 Trafikanalys

Bilaga 5 Trafikanalys Bilaga 5 Trafikanalys Generellt Allmänna uppgifter återfinns i förstudiens huvudrapport. Studerade scenarion För att kunna bedöma föreslagets effekt på restiden, krävs en detaljerad förståelse av trafiksituationen

Läs mer

Trafikutredning Tosterö

Trafikutredning Tosterö Svenska Hem Entreprenad Stockholm 2017-10-17 Datum 2017-10-17 Uppdragsnummer 1320022838 Utgåva/Status Version 1 Eva-Lena Nilsson Malin Lagervall Johan Wahlstedt Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

ARBETSPLAN VÄG 222, Skurubron - Boovägen. Ny Påfartsramp vid Björknäs Objektnummer: Tekniskt PM Trafik SAMRÅDSHANDLING

ARBETSPLAN VÄG 222, Skurubron - Boovägen. Ny Påfartsramp vid Björknäs Objektnummer: Tekniskt PM Trafik SAMRÅDSHANDLING ARBETSPLAN VÄG 222, Skurubron - Boovägen Ny Påfartsramp vid Björknäs Objektnummer: 8446032 2010-12-15 SAMRÅDSHANDLING Objektdata Vägnr: 222 Vägnamn: Objektnamn: Objektnr: 8446032 Kommun: Län: Dokumentdata

Läs mer

Kollektivtrafik-, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder i korsningen S:t Eriksgatan Fleminggatan. Genomförandebeslut

Kollektivtrafik-, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder i korsningen S:t Eriksgatan Fleminggatan. Genomförandebeslut TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr T2012-313-05591 Jevgenija Palin Trafikplanering 08-508 262 09 jevgenija.palin@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-12-10 Kollektivtrafik-, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder

Läs mer

TRAFIKPLATS REBBELBERGA

TRAFIKPLATS REBBELBERGA Trafikteknisk utredning för TRAFIKPLATS REBBELBERGA Objektnummer: 8850565 Maj 2012 Denna trafiktekniska utredning har utförts i april till maj 2012 av följande projektorganisation: Beställare Trafikverket

Läs mer

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen 02-01 Utkast 03 Trafiksimulering Åkersberga UPPDRAGSNUMMER 7000826000 DEL 3: VISSIM 2018 UA4 OCH STRESSTEST 1. Bakgrund På uppdrag av Österåkers Kommun genomförde Sweco under sommaren 2015 mikrosimuleringar

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder i korsningen S:t Eriksgatan/Fleminggatan. Inriktningsbeslut

Trafiksäkerhetsåtgärder i korsningen S:t Eriksgatan/Fleminggatan. Inriktningsbeslut 00528 DNRT2012-310- Jevgenija Palin Trafikplanering 08-508 262 09 jevgenija.palin@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Trafiksäkerhetsåtgärder i korsningen S:t Eriksgatan/Fleminggatan.

Läs mer

Simulering av Blekingegatan i Karlskrona

Simulering av Blekingegatan i Karlskrona -14 UPPDRAG Simulering Blekingegatan UPPDRAGSNUMMER 7000544000 UPPDRAGSLEDARE Ola Wilhelmsson UPPRÄTTAD AV Ola Wilhelmsson DATUM Simulering av Blekingegatan i Karlskrona 1 Bakgrund Sweco har i samarbete

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Stefan Lundberg

UPPDRAGSLEDARE Stefan Lundberg UPPDRAG Årstastråket UPPDRAGSNUMMER 2122560 UPPDRAGSLEDARE Stefan Lundberg UPPRÄTTAD AV Martin Holmstedt och Tan-Na Cheng DATUM 28 VERSION 1.3 Trafikprognos Valla Torg 20140228 Bakgrund Sweco har på uppdrag

Läs mer

PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7

PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7 PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7 Stockholm-Globen 2017-09-25 WSP Sverige AB WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 T: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org. nr: 556057-4880

Läs mer

Östra Sala Backe, Uppsala detaljplan för etapp 2. Trafikanalys för Fyrislundsgatan.

Östra Sala Backe, Uppsala detaljplan för etapp 2. Trafikanalys för Fyrislundsgatan. Vårt datum 2015-03-23 Rev. 2015-03-26 Vår referens Väg & Trafik, Jan-Erik Hollander Östra Sala Backe, Uppsala detaljplan för etapp 2. Trafikanalys för Fyrislundsgatan. 1. Bakgrund och uppdrag Detaljplanearbeten

Läs mer

PM 2. Sickla Vägplan: Trafiksimuleringar Inledning

PM 2. Sickla Vägplan: Trafiksimuleringar Inledning Uppdragsnr: 10183321 1 (8) PM 2 Sickla Vägplan: Trafiksimuleringar 14-09-30 \\SER01COL1SE\Common Projects\5661\10183321\3_Dokument\36_PM_Rapport\Trafik\PM 2 - Sickla köpkvarter trafiksimuleringar_140921.docx

Läs mer

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen Rapport 2016-02-04 Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen KUND Täby Kommun KONSULT WSP Analys &

Läs mer

Trafikanalys Nacka Strand

Trafikanalys Nacka Strand UPPDRAG Nacka Strand UPPDRAGSNUMMER 435762 UPPDRAGSLEDARE Emma Wiklund UPPRÄTTAD AV Tan Na Cheng DATUM 23-8-9 Trafikanalys Nacka Strand Inledning Denna behandlar trafikanalysen gjord med Capcal för förmiddagens

Läs mer

ATRIUM LJUNGBERG AB. Kapacitetsanalys Sickla industriväg-smedjegatan. Granskningsversion Stockholm

ATRIUM LJUNGBERG AB. Kapacitetsanalys Sickla industriväg-smedjegatan. Granskningsversion Stockholm ATRIUM LJUNGBERG AB Kapacitetsanalys Sickla industriväg-smedjegatan Granskningsversion 2016-10-11 Stockholm Kapacitetsanalys Sickla industriväg- Smedjegatan Datum 2016-10-11 Uppdragsnummer 1320023808 Utgåva/Status

Läs mer

SÖDRA STADEN. Mikrosimulering med Vissim. Rapport Reviderad: Upprättad av: Emmi Ebbesson, Cisilia Hildebrand

SÖDRA STADEN. Mikrosimulering med Vissim. Rapport Reviderad: Upprättad av: Emmi Ebbesson, Cisilia Hildebrand SÖDRA STADEN Mikrosimulering med Vissim Rapport 2015-12-04 Reviderad: 2015-12-22 Upprättad av: Emmi Ebbesson, Cisilia ans/äta 12/.docx SÖDRA STADEN Mikrosimulering med Vissim KUND Uppsala Kommun KONSULT

Läs mer

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta SIGTUNA KOMMUN Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta 2012-12-13 Uppsala Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta Datum 2012-12-13 Uppdragsnummer 61381254612 Utgåva/Status Version

Läs mer

Trafiklots förbi vägarbete. Verktyg för att ta fram förlängd restid och kötid för vägarbeten med olika längd och trafikmängd

Trafiklots förbi vägarbete. Verktyg för att ta fram förlängd restid och kötid för vägarbeten med olika längd och trafikmängd Trafiklots förbi vägarbete Verktyg för att ta fram förlängd restid och kötid för vägarbeten med olika längd och trafikmängd Titel: Trafiklots förbi vägarbete - Verktyg för att ta fram förlängd restid och

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING VID BURLÖV STATION

PM TRAFIKUTREDNING VID BURLÖV STATION PM TRAFIKUTREDNING VID BURLÖV STATION GRANSKNING 17-11-08 1. Bakgrund Syftet med uppdraget är att utreda lämplig utformning och placering för busshållplatslägen samt korsningslösning för två korsningar.

Läs mer

PM gällande utformning av cirkulationsplats

PM gällande utformning av cirkulationsplats gällande utformning av cirkulationsplats Uppdrag Beställare Från Till nummer Kungsbacka kommun Anton Nilsson Charlotta Ljungkull DP-01 Datum 2018-11-29 Ramböll Sverige AB Box 5343,Vädursgatan 6 402 27

Läs mer

Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna

Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna Sweco TransportSystem Kapacitetsutredning ERIK FRANSSON MARTIN HOLMSTEDT 1 (9) -14 S w e co Luntgatan 28 Box 3063 SE-600 03 Norrköping, Sverige Telefon +46

Läs mer

GÄVLE KOMMUN TRAFIKANALYS HILLE GÄVLE

GÄVLE KOMMUN TRAFIKANALYS HILLE GÄVLE GÄVLE KOMMUN TRAFIKANALYS HILLE GÄVLE 2018-05-18 TRAFIKANALYS HILLE Gävle Gävle kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK

PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK PM NORRA STÄKSÖN TRAFIK KONCEPT 2014-08-25 1 Bakgrund Planering för ny etablering på norra delen av Stäksön pågår. Som ett led i arbetet studeras förutsättningarna för trafiken i området. För att etableringen

Läs mer

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun Handläggare Cecilia Norberg Tel +46 10 505 31 38 Mobil +46 73 066 92 80 E-post cecilia.norberg@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Jakob Aldén Datum 2017-01-27 Projekt-ID 723019 PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet,

Läs mer

TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET

TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET KARLSTADS KOMMUN TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET FÖRSTUDIE TRAFIKLÖSNING FÖR SKUTBERGETS ENTRÉ OCH TEMAPARK 2018-02-26 TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET Förstudie trafiklösning för Skutbergets entré och temapark Karlstads

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

ICA Grytan, Västerås - Trafikanalys med hjälp av trafiksimulering i Vissim. Uppdragsnr: (11)

ICA Grytan, Västerås - Trafikanalys med hjälp av trafiksimulering i Vissim. Uppdragsnr: (11) \\ser71sth1se.se.wspgroup.com\projects\7021\2013\10189249 - ICA Grytan, Västerås\5_Beräkningar\Vissim\Rapport\PM Trafikanalys ICA Grytan.docx Mall: Memo.dot ver 1.0 Uppdragsnr: 10189249 1 (11) PM ICA Grytan,

Läs mer

TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET

TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET KARLSTADS KOMMUN TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET 2018-09-11 TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET Karlstads Kommun KONSULT WSP Advisory 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org

Läs mer

Trafikanalys Västra Ursvik

Trafikanalys Västra Ursvik UPPDRAG Förstudie Västra Ursvik UPPDRAGSNUMMER 7001176 UPPDRAGSLEDARE Björn Jebic UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 7 REVIDERAT 2016-07-06 Trafikanalys Västra Ursvik Syfte Detta är ett komplement till

Läs mer

RAPPORT. Slussen Bussterminal VISSIM STOCKHOLMS STAD TRAFIKKONTORET

RAPPORT. Slussen Bussterminal VISSIM STOCKHOLMS STAD TRAFIKKONTORET STOCKHOLMS STAD TRAFIKKONTORET Slussen Bussterminal VISSIM Beläggning av avlämnings- och upphämtningsbusshållplatser under olika tider på dagen (kl. 06:00 till 22:00) UPPDRAGSNUMMER 7001606000 SWECO SOCIETY

Läs mer

Uddvägen trafikutredning

Uddvägen trafikutredning ATRIUM LJUNGBERG AB Stockholm 2013-09-09 Datum 2013-09-09 Uppdragsnummer 61141250524000 Utgåva/Status Version 1 CHYTRAEUS CARL Carl Chytraeus Ragnar Oscarson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Trafiksimulering del av kv. Yrkesskolan VISSIM-simulering Huddingevägen/Hågelbyleden

Trafiksimulering del av kv. Yrkesskolan VISSIM-simulering Huddingevägen/Hågelbyleden BOTKYRKA KOMMUN Trafiksimulering del av kv. Yrkesskolan VISSIM-simulering Huddingevägen/Hågelbyleden Reviderad slutrapport 2013-09-12 Stockholm Trafiksimulering del av kv. Yrkesskolan VISSIM-simulering

Läs mer

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron.

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron. 14 PM UPPDRAG Trafikanalys Östersund UPPDRAGSNUMMER 12601307 UPPDRAGSLEDARE Sara Johansson UPPRÄTTAD AV Sara Johansson DATUM 2018-03-25 VERSION 1.7 Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och

Läs mer

Trafikutredning Storvreta

Trafikutredning Storvreta Trafikutredning Storvreta 2008.05.22 Resultat från trafikanalyser Projektorganisation Uppsala kommun Projektledare Pernilla Hessling, Stadsbyggnadskontoret Uppdragsansvarig Handläggare Trafiksimulering

Läs mer

Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien.

Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien. Bilaga 2. Analys från konflikt- och observationsstudierna Trafiksäkerhet Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien. Olycksstatistik Trafiksäkerhetshöjande

Läs mer

Granåsen. Trafikanalys

Granåsen. Trafikanalys Trafikanalys Granåsen ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-401 51 Göteborg Sweden Telefon +46 10 505 00 00, Säte i Stockholm, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103, VAT nr SE556185210301

Läs mer

Centrala Nacka trafikutredning

Centrala Nacka trafikutredning Nacka Kommun Stockholm 2014-10-22 Datum 2014-10-22 Uppdragsnummer 1320004296 Utgåva/Status Carl Chytraeus Magnus Kusoffsky Jevgenij Petoukhov Uppdragsledare Kollektivtrafik Trafikmängder, kapacitet Ramböll

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag.

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag. 1(7) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 8 Slutredovisning av gemensam Handlingsplan för bättre framkomlighet för innerstadens stombussar 2012-2016 och beslut

Läs mer

Engarns vägskäl. Tre alternativ för en smidigare och säkrare korsning

Engarns vägskäl. Tre alternativ för en smidigare och säkrare korsning Engarns vägskäl Tre alternativ för en smidigare och säkrare korsning Vi vill göra Engarns vägskäl säkrare och behöver din hjälp Trafikverket arbetar med en förstudie för korsningen Engarns vägskäl, en

Läs mer

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Marieholmstunneln 1 (7) 2009-10-19 BILAGA PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Göteborgs Stad har genom Trafikkontoret i PM 2009-09-07 beskrivit planerad trafikering som i framtiden direkt

Läs mer

Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM. Ändringsbeteckning Ändring avser Ändring godkänd av Ändringsdatum. Teknikområde

Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM. Ändringsbeteckning Ändring avser Ändring godkänd av Ändringsdatum. Teknikområde 1. 2. 1 (45) Skapat av Dokumentdatum Leverans/Ändrings PM C. HILDEBRAND 2017-05-16 Projektnamn Objektnummer / KM Uppdragsnummer E18 Tpl Bergshamra 145428 138663 10205098 E18 Tpl Bergshamra PM Trafikanalys

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HAMNEN, YSTAD

TRAFIKUTREDNING HAMNEN, YSTAD PM TRAFIKUTREDNING HAMNEN, YSTAD SLUTVERSION 2017-09-22 Tyréns AB 205 19 Malmö Besök: Isbergs gata 15 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986 2(19) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...

Läs mer

Planiavägen & Järlaleden

Planiavägen & Järlaleden Planiavägen & Järlaleden PM Trafikanalys 2016-12-01 Rev 2016-12-21 Projektansvarig, Planenheten: Jenny Nagenius, Nacka kommun Trafikenheten: Renée Klarberg, Nacka kommun Upprättad av : Björn Auvinen, Iccon

Läs mer

PM SIMULERING AV NORRTULL

PM SIMULERING AV NORRTULL -14 UPPDRAG Simulering av Norrtull UPPDRAGSLEDARE Joakim Janmyr DATUM UPPDRAGSNUMMER 12601534 UPPRÄTTAD AV Joakim Janmyr DOKUMENT Joakim Janmyr Tan-Na Cheng Linda Isberg Martin Holmstedt Carina Jönhill

Läs mer

TRAFIKANALYS - KISTA ÄNG

TRAFIKANALYS - KISTA ÄNG Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2013-09481 TRAFIKANALYS - KISTA ÄNG KORSNINGEN TORSHAMNSGATAN/BORGARFJORDSGATAN 201 6-05-24 JOHANNA JOHANSSON ARVID GENTELE 1 Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor

Läs mer

PM Trafikutredning, handelsetablering i

PM Trafikutredning, handelsetablering i 1 (5) PM Trafikutredning, handelsetablering i Sköndal Bakgrund En detaljplanerprocess pågår för en etablering av handelsaktörerna Plantagen och Willys i Sköndal, se figur 1 nedan. I ett tidigare skede

Läs mer

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg.

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. 1 2006-11-23 PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. Trafiksituation idag På torget finns idag 88 parkeringsplatser och på de angränsande gatorna runt omkring torget finns

Läs mer

Trafiksimulering Södra Hamnleden Luleå

Trafiksimulering Södra Hamnleden Luleå Trafiksimulering Södra Hamnleden Luleå Analys: Anna Djärv Presentation: Astrid Bergman 1 Nuläge, år 2010, ÅDT 4 520 3 240 2 590 5 080 7 720 1 220 3 700 2 Uppdraget Se över möjligheterna att minska antal

Läs mer

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-03-19, punkt 16 Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet 2017-2021: Åtgärder linje 172

Läs mer

RAPPORT: Trafikutredning Gubbängsfältet - Revidering. WSP Samhällsbyggnad. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

RAPPORT: Trafikutredning Gubbängsfältet - Revidering. WSP Samhällsbyggnad. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr RAPPORT: Trafikutredning Gubbängsfältet - Revidering WSP Samhällsbyggnad Uppdragsnr: 10246877 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Frågeformulering... 4 2.1 C Örbyleden... 4 3 Inventering... 5

Läs mer

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län Projektnummer: 101598 PM Trafikanalys 2013-03-15 Titel: Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby,

Läs mer

Uddvägen trafikutredning

Uddvägen trafikutredning ATRIUM LJUNGBERG AB Stockholm 2014-02-03 Datum 2014-02-03 Uppdragsnummer 61141250524000 Utgåva/Status Version 1 CHYTRAEUS CARL Carl Chytraeus Ragnar Oscarson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Linje 4 Pilotprojekt NVF

Linje 4 Pilotprojekt NVF Linje 4 Pilotprojekt NVF 2017 03 20 Framkomlighetsstrategin Mer plats till bussar och cyklister Trafiken ska bli mer pålitlig Gångtrafikanterna får bättre förutsättningar Minska de negativa effekterna

Läs mer

Trafikanalys Packhusgatan

Trafikanalys Packhusgatan Ramböll Sverige AB --- Karlstads kommun Trafikanalys (Koncept 1) Malmö 2008-09-09 Karlstad kommun Trafikanalys Datum 2008-09-09 Uppdragsnummer Utgåva/Status Koncept 1 Jan Hammarström Uppdragsledare Anna

Läs mer

UTÖKNING AV HANDELSOMRÅDET KRING BERGVIK KÖPCENTRUM

UTÖKNING AV HANDELSOMRÅDET KRING BERGVIK KÖPCENTRUM KARLSTAD KOMMUN UTÖKNING AV HANDELSOMRÅDET KRING BERGVIK KÖPCENTRUM TRAFIKUTREDNING 2018-09-24 UTÖKNING AV HANDELSOMRÅDET KRING BERGVIK KÖPCENTRUM Trafikutredning Karlstad Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi

Läs mer

TRAFIKANALYS FANFAREN

TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTAD 2017-06-22 TRAFIKANALYS FANFAREN Karlstad Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000

Läs mer

Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Genomförandebeslut

Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (7) 2013-12-06 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Genomförandebeslut Förslag

Läs mer

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg

UNITED BY OUR DIFFERENCE. Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg UNITED BY OUR DIFFERENCE trafikutredning Utbyggnad av parkering inom fastigheten Kallebäck 2:3, Göteborg December 2013 Medverkande Beställare: ICA Fastigheter Sverige AB Kontakt: Jan-Anders Börjesson Konsult:

Läs mer

PM Trafikanalys Infartsparkering Roslags Näsby

PM Trafikanalys Infartsparkering Roslags Näsby PM Trafikanalys Infartsparkering Roslags Näsby Sammanfattning Med bakgrund av ny planerad infartsparkering och nytt gångfartsområde på den östra sidan av spåren i Roslags Näsby har denna trafikanalys utförts

Läs mer

Trafikutredning Tvetavägen

Trafikutredning Tvetavägen Telge Inköp AB Version 1 Stockholm 2018-08-17 Datum 2018-08-17 Uppdragsnummer 1320035759 Utgåva/Status Version 1 Svante Nyberg Malin Lagervall Andreas Samuelsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN Oktober 2011 Denna utredning har utförts under dec 2010 till okt 2011 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Kungsgatan 6 252 21 HELSINGBORG Tel: 010-452

Läs mer

Årstaberg trafikanalys Sjöviksbacken/Årstabergsvägen. Arbetsmaterial. Johan Nilsson Revidering nr 1: Tillagd ÅDT-karta 1(7)

Årstaberg trafikanalys Sjöviksbacken/Årstabergsvägen. Arbetsmaterial. Johan Nilsson Revidering nr 1: Tillagd ÅDT-karta 1(7) 1(7) Johan Nilsson 010-452 32 55 Årstaberg trafikanalys Sjöviksbacken/Årstabergsvägen Arbetsmaterial 2014-05-14 Revidering nr 1: Tillagd ÅDT-karta Årstaberg trafikanalys Sjöviksbacken/Årstabergsvägen 2(7)

Läs mer

Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering

Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering 1 (10) PM Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering Ansvarig mikrosimulering: Författare detta PM: Granskning mikrosimulering: Granskning detta PM: Sebastian Hasselblom Sebastian Hasselblom Sandra

Läs mer

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ULRICEHAMNS KOMMUN Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00

Läs mer

Rapport Fässbergsdalen trafiksimulering Trafiksituationen 2015 och 2020

Rapport Fässbergsdalen trafiksimulering Trafiksituationen 2015 och 2020 Rapport Fässbergsdalen trafiksimulering Trafiksituationen 2015 och 2020 Göteborg, 2009-06-22 Förord Uppdraget har utförts av Vectura. Mats Tjernkvist, Vectura, har varit uppdragsledare och utfört större

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING E16 HANRÖLEDEN - VÄG 293 LEKSANDSVÄGEN STIGAREGATAN I FALUN

PM TRAFIKUTREDNING E16 HANRÖLEDEN - VÄG 293 LEKSANDSVÄGEN STIGAREGATAN I FALUN COOP FASTIGHETER AB PM TRAFIKUTREDNING E16 HANRÖLEDEN - VÄG 293 LEKSANDSVÄGEN STIGAREGATAN I FALUN Falun 2015-04-23 PM TRAFIKUTREDNING E16 HANRÖLEDEN VÄG 293 LEKSANDSVÄGEN STIGAREGATAN I FALUN Datum 2015-04-23

Läs mer

Trafikanalys Vingpennan

Trafikanalys Vingpennan Datum: 2012-09-13 Beteckning: 1 (36) Trafikanalys Vingpennan Vectura/Transport och samhälle Niklas Alvaeus Box 1062, 551 10 Jönköping Utredare Besök: Järnvägsgatan 3 niklas.alvaeus@vectura.se Växel: 0771-159

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

Kapacitetsanalys - Aspen Strand

Kapacitetsanalys - Aspen Strand Konsult: ÅF Infrastructure AB Uppdragsansvarig: Johan Hallberg Handläggare: Robin Hjalmarsson Beställare: Lerums kommun, sektor samhällsbyggnad Kontaktperson: Joel Petersson Berge Datum: 17-06- Kapacitetsanalys

Läs mer

Införande av ett reserverat körfält för buss och tung trafik på Hornsgatan. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Införande av ett reserverat körfält för buss och tung trafik på Hornsgatan. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr Sida 1 (6) 2017-04-12 Handläggare Robin Billsjö 08-508 262 30 Till Trafiknämnden 2017-05-18 Införande av ett reserverat körfält för buss och tung trafik på Hornsgatan. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Läs mer

RAPPORT CITYCON AB TUMBA CENTRUM. Sweco Infrastructure AB. Martin Holmstedt, Pia Wijk, Jens West. Simuleringsrapport Validering och Prognostisering

RAPPORT CITYCON AB TUMBA CENTRUM. Sweco Infrastructure AB. Martin Holmstedt, Pia Wijk, Jens West. Simuleringsrapport Validering och Prognostisering CITYCON AB UPPDRAGSNUMMER 2127012000 Simuleringsrapport Validering och Prognostisering VERSION 1.1 STOCKHOLM 2013-02-20 Sweco Infrastructure AB Sthlm Trafikanalys Martin Holmstedt, Pia Wijk, Jens West

Läs mer

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Beställare: Box 205 178 23 Ekerö Beställarens representant: Emelie Greiff Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Karl Grankvists väg 1A

Läs mer

Utsäljeskolan - Trafikutredning

Utsäljeskolan - Trafikutredning HUGE FASTIGHETER AB Utsäljeskolan - Trafikutredning VISSIM SIMULERING AVLÄMNINGSFICKA 2017-07-11 UTSÄLJESKOLAN - TRAFIKUTREDNING Vissim simulering avlämningsficka HUGE FASTIGHETER AB KONSULT WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Uppdatering trafikprognos Stora Ursvik

Uppdatering trafikprognos Stora Ursvik SUNDBYBERGS STAD Uppdatering trafikprognos Stora Ursvik Version 2 Stockholm 2013-02-22 Uppdatering trafikprognos Stora Ursvik Datum 2013-02-22 Uppdragsnummer 61201252627 Utgåva/Status Version 2 Eva-Lena

Läs mer

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03 Trafik 2012-04-03 Objekt: 1113 Handläggare: Mats Ekström Konsult: Structor Uppsala AB , ANTAL BLAD: 4 BLAD NR: 1 Inledning Syftet med detta är att beskriva trafiken till och från Biomedicum och Aulan och

Läs mer

Annan möjlig exploatering

Annan möjlig exploatering BILAGA 3 Trafik Loviseberg II Vi har kort analyserat trafikalstringen samt trafiksäkerhet för ev. ny industrietablering inom kvarteret Loviseberg i Botkyrka kommun. Förutsättningar Vi har tittat på 2 olika

Läs mer

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS

TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS 12601321 TRAFIKUTREDNING I ANSLUTNING TILL PLANPROGRAM FÖR TOKARPSBERG I BORÅS Sweco Society Sweco Society Beställare Borås stad, kontaktperson Jonatan Westlin Konsult, Sweco Society Stefan Andersson,

Läs mer

Pilotprojekt fo r Buss 4

Pilotprojekt fo r Buss 4 Sida 1 (8) 2014-03-14 Handläggare Erik Hollander 46-8-50826149 Pilotprojekt fo r Buss 4 För att kunna säkerställa en bra framkomlighet inom Stockholms stad med hänsyn till den kraftiga befolkningsökning

Läs mer