Å rsrapport RMPG neurosjukdomar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Å rsrapport RMPG neurosjukdomar"

Transkript

1 Å rsrapport 2017 RMPG neurosjukdomar

2 Inledning... 3 Kvalitetsindikatorer... 5 Stroke... 5 MS... 9 Epilepsikirurgi Tillgänglighet Högspecialiserad vård Riktlinjer/vårdprogram Nivåstrukturering/arbetsfördelning Investeringar Sjukvårdsgemensam upphandling Läkemedel Utvecklingstendenser Förändringar av vårdbehovet Sammanfattning... 16

3 Inledning RMPG nervsystemets sjukdomar består av en representant från samtliga nio sjukhus i Sydöstra sjukvårdsregionen, antingen sektionschef för neurologi eller medicinskt ansvariga för respektive neurologmottagning, verksamhetschefer för neurokirurgi och neurofysiologi (båda US) samt medicinsk samordnare för högspecialiserad vård vid Neurologiska kliniken på US. Neurologiska kliniken står också för ordförande och sekreterare. Under RMPG neuro sorterar också Regionala strokerådet. Detta består utöver de nio medicinskt ansvariga på strokeenheterna av en patientrepresentant (RÖ), en sjuksköterska (RJL), arbetsterapeut, primärvårdsrepresentant (båda Kalmar) samt neurointerventionist (RÖ/US). Ordförande har varit RMPG:s ordförande Ordförande i RMPG och Regional strokerådet har under året representerat Sydöstra sjukvårdsregionen i såväl den nya organisationen för kunskapsstyrning (NPO) som deltagit i flera aktiviteter och två utredningar arrangerade av Nationella Programrådet stroke. Regional strokerådet har också haft två representanter i NPR. US Neurologi: Patrick Vigren (ordförande) US Neurokirurgi: Jan Hillman US Neurofysiologi: Greta Gustafsson Ryhov: Jonas Lindh Eksjö: Lilian Karlsson-Pähn Värnamo: Maria Bergelin-Axelsson och därefter Chrysostomos Papastergios Kalmar: Per Svensson Oskarshamn: Bongomin Otto Västervik: Agatha Wachowiak Motala: Zarouhi Sarkis Hertz Norrköping: Toomas Kaugesaar

4

5 Kvalitetsindikatorer Stroke Trots flera stängda platser på sjukvårdsregionens strokeenheter ligger samtliga landsting över riksgenomsnitt på indikatorn direktinläggning på strokeenhet. Huruvida detta avspelar en (för) hög beläggningsgrad kan denna rapport inte fastställa. Flera indikatorer som ofta nämns som avhångiga vård på strokeenhet ligger högt i relation till riksgenomsnittet i samtliga av sjukvårdsregionens landsting, t ex test av sväljningsförmåga. De nya strokeriktlinjerna lägger ett stort fokus på rehabilitering och man kan konstatara att samtliga landsting i sydöstra sjukvårdsregionen ligger över riksgenomsnittet på indikatorn tillgodosedda behov av hjälp och stöd 3 mån efter stroke. Sjukvårdsregionen ligger alltjämt, nätt, under riksgenomsnittet för reperfusionsbehandling och flera förklaringar till detta kan finnas. Dels ligger sekundärprofylaktiska åtgärder alltjämt på höga nivåer i samtliga ingående landsting, dels kan geografiska/demografiska orsaker ha betydelse. Exempel på sekundärprofylaktiska åtgärder där sjukvårdsregionen har bra resultat i relation till riksgenomsnitt är blodfettssänkande och blodtryckssänkande behandling. Vad gäller blodförtunnande behandling vid förmaksflimmer är resultaten något varierande över tid och mellan landstingen men Östergötland ligger över riksgenomsnittet. Tid till reperfusionsbehandling, sk dörr-nål-tid, har minskat över tid och ligger nu kring riksgenomsnitt, på vetenskapligt acceptabla nivåer, för sjukvårdsregionen. De kanske viktigaste indikatorerna är de som visar det faktiska utfallet för patienterna och här ligger sjukvårdsregionen bra avseende återinsjuknande i stroke, vilket speglar sekundärprofylaktiska åtgärder och ADL-förmåga efter 3 månader, vilket speglar såväl akutbehandling som rehabilitering. Avseende den första indikatorn, återinsjuknande, ligger Östergötland och Kalmar på en hälften så hög siffra som riket, i klarspråk har alltså en strokepatient höften så stor risk att återinsjukna i stroke i dessa län. Jönköping ligger på riksgenomsnitt.

6

7

8

9 MS Som tidigare år ligger Östergötland klart över riksgenomsnittet på bromsbehandling vid MS, emedan Kalmar och Jönköping ligger strax under.

10 Epilepsikirurgi 2017 opererade Linköping flest epilepsipatienter i Sverige (11 st) ett tecken på goda remiss- och utredningsflöden.

11 Tillgänglighet Inga jämförande siffror för neurosjukvården på respektive enhet har kunnat fås fram då väntetider för neurologisk öppenvård inte redovisas på samma sätt på samtliga sjukhus (då de ingår i medicinklinikerna). Vad gäller öppenvård har Jönköpings län svag uppfyllelse med drygt 50% av patienterna som kan tas emot inom 60 dagar. I Kalmar finns inga säkra siffror men neurologkapaciteten har minskat under På Universitetssjukhuset tas över 90% av patienterna emot inom 60 dagar och mottagningsverksamheten ökade med ca 8% 2017 jämfört med 2016 (42% ökning sedan 2011) nåddes för första gången antalet läkarbesök över Strokeverksamheten på samtliga sjukhus har tidvis varit mycket hårt ansatt av vårdplatsbrist. Ett visst utbyte har skett mellan sjukhus för att jämna ut belastningar. Trots detta kan vi se att direktinläggning på strokeenhet ligger relativt högt, vilket kan tolkas som att insikterna kring vikten av detta är goda och att prioriteringar sker. RMPG understryker vikten av att prioritera ST inom neurologi genom att t ex undvika att blivande neurologer ingår i den löpande medicinjoursverksamheten. Snarast borde det prioriteras att ingå i de olika neurologkonsult-/neurologjourslinjer som finns i sjukvårdsregionen. Högspecialiserad vård På Neurologiska kliniken har fler patienter kunnat tas emot från Kalmar och Jönköpings län: 448 läkarbesök från Jönköping (ökning med 9% från 2016 och 62% sedan 2011) 341 läkarbesök från Kalmar (ökning med 9% sedan 2016 och 56% sedan 2011) Att antalet vårdtillfällen minskar tolkas i första hand som en följd av en viss poliklinisering (t ex av utredningar av normaltryckshydrocefalus), även om den trenden är ännu tydligare för patienter från Östergötland, där poliklinisering av högspecialiserade utredningar är enklare av praktiska skäl.

12 Vad gäller tillgänglighet för högspecialiserade utredningar har påtagliga förbättringar skett under året. Väntetiderna för utredningar för normaltryckshydrocephalus har nått målet på 2-3 månader från anmälningsdatum jämfört med ca år Väntetiderna för utredning för ev DBS (vid Parkinsons sjukdom) har nått målet på 2-3 månader från anmälningsdatum jämfört med ca år Väntetiderna för duodopautredningar har kortats från 2 år 2012 till 4-6 månader. Väntetiderna för i videometri (vid epilepsi) har kortats till 4-6 mån jämfört med ca 2 år Dessa kortade väntetider har uppnåtts genom förändrade arbetssätt internt på Neurologiska kliniken (där patienterna har planerats på ett annat sätt, utifrån omvårdnadsbehov snarare än diagnos) och genom det samarbete som benämns neuroklustret. Neuroklustret är ett formaliserat samarbete mellan Neurologiska kliniken, Neurokirurgiska kliniken, Rehabiliteringsmedicinska kliniken, Neurofysiologiska kliniken och sektionen för neuroradiologi. Ovan nämnda patientgrupper har valts ut som pilotprojekt där klinikövergripande enheter har skapats med syfte att förbättra resultat och utredningslogistik. Effekterna har varit mycket påtagliga för att identifiera flaskhalsar och onödiga ledtider.

13 Antal högspecialiserade utredningar Avd B81 Neurologen US Epilepsi Parkinson NPH Allmän Ovanstående visar antalet utredningar 2017, vilket är de hittills högsta siffrorna för samtliga grupper. Det har därtill skett 58 utredningar för normaltryckshydrocefalus (nph) polikliniskt enligt nya rutiner. Sammanlagt har alltså 80 nph-utredningar skett, något som helt eliminerat köerna/väntetiderna för denna utredning. De polikliniska utredningarna redovisas som läkarbesök istället för vårdtillfällen i produktionsstatistiken. Majoriteten av de polikliniska utredningarna är patienter från Region Östergötland. Tillgången till Neurokirurgisk bedömning och åtgärd kan beskrivas på olika sätt. Undantaget sommaren 2017 har vårdgarantin kunnat hållas för neurokirurgisk åtgärd (94% inom 90 dagar under 2017). Även inom neurokirurgin ses ökande antal läkarbesök från Jönköpings län (14% jmfr 2016) och Kalmar län (6% jmfr med 2016). Neurokirurgiska kliniken har ingen sjuksköterskebrist, och därmed inte heller någon vårdplatsbrist.

14 Riktlinjer/vårdprogram Nationella riktlinjer för Parkinson och MS blev fastställda i december De innehåller inga direkta sjukvårdsregionala effekter utan till störst del lokala effekter såsom beskrevs i den gap-analys som RMPG gjorde under Alltjämt har det funnits en ambition att regionalisera riktlinjerna, t e x i utredningar som föregår remiss för högspecialiserad vård, men de har inte kunnat effektueras under Tre deltagare från Sydöstra sjukvårdsregionen deltog i prioriteringsarbetet kring de nationella riktlinjerna för stroke som utfördes under Riktlinjerna fastställdes under 2018 men regionala riktlinjer, som harmoniserar väl med de nationella, fastställdes redan 2015 av RMPG/regionala strokerådet. Vissa uppdateringar har gjorts löpande. Nationella riktlinjer epilepsi är under utarbetande och en representant för sydöstra sjukvårdsregionen har deltagit som expert i den inledande fasen av framtagande av kunskapsunderlag och RMPG deltar i remissarbetet under Nivåstrukturering/arbetsfördelning Projektet att återföra patienter med duodopa- och apomorfinpumpar vid Parkinsons sjukdom till hemlandsting har fortgått men alltjämt är det enstaka patienter som har återförts. EN subjektiv värdering är att det fungerat väl i Jönköpings län, där man valt att sprida det på flera sjukhus, men mindre väl i Kalmar där logistiken inte riktigt satt sig. En genomgående utmaning har varit kirurgengagemang vid komplikationer med själva peg-systemet. En medicinsk samordnare för högspecialiserad vård har inrättats på Neurologiska kliniken US. Denne (Fredrik Lundin) har besökt flera sjukhus i regionen för att förbereda förbättringar i samverkan kring de fall som kräver högspecialiserad konsultation.

15 Ett projekt har drivits tillsammas med centrum för hälsoekonomi rörande telemedicinsk konsultationsverksamhet. Flera effekter av detta har sett i form av videoronder avseende rörelserubbningar. Ett arbete har också inletts för att introducera videoronder för neuroinflammatoriska tillstånd. Multidisciplinära konferenser (MDK) genomförs varje vecka avseende hjärntumörer med deltagande av neurolog och onkolog från Kalmar, Jönköping och Linköping samt neurokirurg, radiolog och patolog från Linköping. RMPG:s ordförande (Patrick Vigren) har under året ingått i den nya organisationen för kunskapsstyrning och nivåstrukturering som representant i Nationella Programområdet Nervsystemets sjukdomar där frågan om nivåstrukturering initialt tagit mest tid. Som representant för Sydöstra sjukvårdsregionen har frågan om ökad samordning för nivåstrukturering drivits. Investeringar Den större investering som är under införande är den intraoperativa MR-kamera som Neurokirurgiska kliniken projekterar för att ytterligare förbättra resultaten i framför allt tumörkirurgi, men även för högspecialiserade neurologiska utredningar och strokehandläggning. Sjukvårdsgemensam upphandling Ingen sådan har skett under Läkemedel Region Östergötland har beslutat finansiera autolog stamcellstransplantation för behandlingsrefraktär MS. Detta är bra efterso det tidigare enbart erbjöds patienter från Kalmmar och Jönköping som hade finansiering. Med finansiering även från RÖ kan en fungerande enhet för detta byggas på US. Utvecklingstendenser De tillkommande nationella vårdriktlinjerna ställer höga krav på täthet på såväl neurologer som neurologsjuksköterskor och andra professioner ingående i de team som eftersträvas. Vi ser dessvärre inte att detta är en utveckling som sjukvårdsregionen i stort följer. De ökade möjligheterna att behandla neurologiska sjukdomar kräver en hög kompetens och neurolognärvaro då behandlingarna också har potentiellt allvarliga biverkningar.

16 Förändringar av vårdbehovet Efterfrågan är stor på avancerade neurologiska behandlingar och utredningsmässigt finns bra rutiner och god kapacitet för att hantera detta. Liksom i årsrapporten 2016 ses ett ökat behov av specialiserad omvårdnadskompetens för att hantera de större grupperna patienter med avancerad behandling. Sammanfattning Kvaliteten på mätbara indikatorer är god i en nationell jämförelse. Tillgängligheten på högspecialiserad vård förbättras varje år. Tillgängligheten till neurologisk kompetens varierar över sjukvårdsregionen och har försämrats på flera orter. Nya nationella vårdriktlinjer ställer ökade krav på neurologisk kompetens, både medicinskt och omvårdnadmässigt.

Å rsrapport RMPO neurosjukdomar

Å rsrapport RMPO neurosjukdomar Å rsrapport 2018 RMPO neurosjukdomar 1 Inledning...3 Kvalitetsindikatorer...4 Stroke...4 MS...6 Parkinson...7 Normaltryckshydrocefalus.8 Tillgänglighet...9 Högspecialiserad vård...9 Riktlinjer/vårdprogram...

Läs mer

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar ÅRSRAPPORT RMPG Neurosjukdomar 2015 Innehåll Utvecklingstendenser... 3 Stroke... 3 Mb Parkinson... 3 Epilepsi... 3 Multipel skleros (MS)... 3 Sällsynta diagnoser... 3 Medicinska resultat/öppna jämförelser...

Läs mer

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar ÅRSRAPPORT RMPG Neurosjukdomar 2014 Innehåll ÅRSRAPPORT... 1 RMPG Neurosjukdomar... 1 2014... 1 Utvecklingstendenser... 3 Stroke... 3 Mb Parkinson... 3 Epilepsi... 3 Multipel skleros (MS)... 3 Sällsynta

Läs mer

RMPG ÖNH. Årsrapport Regionala centrumrådet, , Tatiana Jaklovska

RMPG ÖNH. Årsrapport Regionala centrumrådet, , Tatiana Jaklovska RMPG ÖNH Årsrapport 2016 Regionala centrumrådet, 2017-04-25, Tatiana Jaklovska Kvalitetsindikatorer 1 100,0 80,0 98,9 Genomförda operationer/åtgärder inom 90 dagar i ÖNH 2016 89,6 78,0 96,7 81,4 60,0 40,0

Läs mer

Nätverksträff RMPG-sekreterare

Nätverksträff RMPG-sekreterare Nätverksträff RMPG-sekreterare 2016-11-11 Dagens program 1. Inledning Marie Gustavsson 2. RMPGs uppdrag Jan-Erik Karlsson 3. Information om det Mats Bojestig sjukvårdsregionala arbetet 4. Diskussion RMPG

Läs mer

Årsrapport 2012 för RMPG Hematologi

Årsrapport 2012 för RMPG Hematologi Årsrapport 2012 för RMPG Hematologi Linköping 130327 I gruppen deltar: Öl Niklas Theorin, Norrköping; öl Anders Johnsson, Motala; öl Jonas Alsenhed, Västervik; öl Petra Hinnen, Oskarshamn; öl Johan Häggström,

Läs mer

RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik.

RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik. Bilaga 1 Årsrapport 2016 RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik. Syfte RMPG medicinsk diagnostik ska eftersträva

Läs mer

HJÄRTSJUKVÅRD 2016 Sydöstra sjukvårdsregionen. Centrumråd hjärtsjukvård

HJÄRTSJUKVÅRD 2016 Sydöstra sjukvårdsregionen. Centrumråd hjärtsjukvård HJÄRTSJUKVÅRD 2016 Sydöstra sjukvårdsregionen Centrumråd hjärtsjukvård 2017-05-05 RMPG - Hjärtsjukvård TILLGÄNGLIGHET God tillgänglighet till nybesök kardiologi, thoraxoperation, ablationer Nationellt

Läs mer

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsråd i Neurosjukvård Laila Hellgren, Verksamhetschef Kliniks neurofysiologi, neurologi och neurokirurgi, Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Leni Lagerqvist 2018-04-23 SVN 2018-12 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen

Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen Regionsjukvårdsledningen 2016-06-01 1 (8) Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen 1. Bakgrund Den Sydöstra sjukvårdsregionen består av Region Östergötland (RÖ), Region Jönköpings

Läs mer

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff PROTOKOLL 1(3) Diarienummer Plats: Värnamo sjukhus Närvarande: Ej närvarande: Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Läs mer

Spelet om hälsan. - vinst eller förlust?

Spelet om hälsan. - vinst eller förlust? Spelet om hälsan Vägval för neurosjukvården - vinst eller förlust? Landsting Sjukhus Aktuellt väntetidsläge Aktuellt väntetidsläge till neurologisk specialistsjukvård Väntetider i vården. SKLs hemsida.

Läs mer

Årsrapport RMPG rehabilitering och smärta

Årsrapport RMPG rehabilitering och smärta Årsrapport 2015 RMPG rehabilitering och smärta Permanenta arbetsgrupper Arbetsgrupp smärta och multimodal rehabilitering (MMR) Arbetsgrupp ryggmärgsskaderehabilitering Arbetsgrupp forskning, utveckling

Läs mer

Göran Karlström, Anna Boman Sörebö Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Göran Karlström, Anna Boman Sörebö Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Göran Karlström, Anna Boman Sörebö 2018-06-01 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid stroke Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett för sjukvårdsregionen

Läs mer

Regionsjukvårdsnämnd 21 maj Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen

Regionsjukvårdsnämnd 21 maj Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen Regionsjukvårdsnämnd 21 maj 2013 Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen 54 000 nya cancerfall per år i Sverige Varje patient unik med sitt vårdförlopp Flera professionella grupperingar

Läs mer

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Gränsö slott, Västervik Närvarande: Jessica Frisk, ordförande Region Östergötland Lars Abrahamsson, sekreterare Region Jönköpings län Fredrik Stenmark Landstinget i Kalmar

Läs mer

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ)

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Årsrapport 214 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Anna Hallberg KK Värnamo Anna Westling KK länssjukhuset Ryhov Jönköping Cecilia Lundgren KK länssjukhuset Kalmar Emma Lindqvist KK Höglandsjukhuset

Läs mer

Årsrapport 2016 RMPG Öron-, näs- och hals (ÖNH) inom sydöstra sjukvårdsregionen. Genomförda operationer/åtgärder inom 90 dagar i ÖNH

Årsrapport 2016 RMPG Öron-, näs- och hals (ÖNH) inom sydöstra sjukvårdsregionen. Genomförda operationer/åtgärder inom 90 dagar i ÖNH 2017-04-05 Årsrapport 2016 RMPG Öron-, näs- och hals (ÖNH) inom sydöstra sjukvårdsregionen Kvalitetsindikatorer Som källa för redovisning av kvalitetsmått som är jämförbara i sydöstra sjukvårdsregionen

Läs mer

Årsrapport RMPG, ÖAK cancer

Årsrapport RMPG, ÖAK cancer Årsrapport RMPG, ÖAK cancer Om annat inte är angivit är källan till data årsrapport från de register som beskriver behandling av aktuella sjukdomar. För bukspottkörtel är det årsrapport för diagnosår 2017

Läs mer

Klinisk Neurofysiologi

Klinisk Neurofysiologi Klinisk Neurofysiologi Handlingsplan för likvärdig nyttjande av neurofysiologiska undersökningar i Sydöstra sjukvårdsregionen Greta Gustafsson 2018-04-16 Jämlik sjukvård=diagnostik Hälso- och sjukvården

Läs mer

Triangelrevision 2018

Triangelrevision 2018 Triangelrevision 2018 Anpassade till nya Nationella riktlinjerna för stroke Ger kunskap om följsamhet Fokus på lärande, dialog och förbättring Tvärprofessionellt team från en verksamhet utvärderar verksamheten

Läs mer

Årsrapport 2016 Regional Medicinsk Program Grupp för Lungsjukvård inom Sydöstra sjukvårdsregionen

Årsrapport 2016 Regional Medicinsk Program Grupp för Lungsjukvård inom Sydöstra sjukvårdsregionen Årsrapport 2016 Regional Medicinsk Program Grupp för Lungsjukvård inom Sydöstra sjukvårdsregionen Gruppen består som tidigare av representanter som är lungläkare från alla sjukhusen i sydöstra sjukvårdsregionen.

Läs mer

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Klinisk genetik idag och i framtiden Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Uppdrag - Klinisk genetik 1. Nivåstrukturering. Att tillsammans skapa riktlinjer för vem som

Läs mer

RMPG kirurgi. Årsberättelse i korthet Jessica Frisk

RMPG kirurgi. Årsberättelse i korthet Jessica Frisk RMPG kirurgi Årsberättelse i korthet 2017 Jessica Frisk 180427 Sammanfattning Nivåstruktureringen måste utföras så att samtliga sjukhus kan bibehålla den kompetens som krävs för det uppdrag som föreligger

Läs mer

RMPG Rehab & smärta. Årsrapport. Region Östergötland

RMPG Rehab & smärta. Årsrapport. Region Östergötland RMPG Rehab & smärta Årsrapport Arbetsgrupper Smärta och multimodal rehabilitering Arbetsgrupp forskning, utveckling och utbildning Arbetsgrupp ryggmärgsskaderehabilitering RMPG Rehab & smärta, 2015-03-31,

Läs mer

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi Resultatrapport - Värdekompass RMPG ortopedi 2015 sydöstra sjukvårdsregionen Principer för urval av data Använda tillgängliga data ur centrala register, minimera arbetet med manuella datauttag på respektive

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen

Sydöstra sjukvårdsregionen Sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer vid vård av Multipel Skleros (MS) och Mb Parkinson Kunskapsseminarium i samverkan med Socialstyrelsen 445 661 invånare 3 akutsjukhus och 43 VC, (varav 9

Läs mer

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi Resultatrapport - Värdekompass RMPG ortopedi 2016 sydöstra sjukvårdsregionen Principer för urval av data Använda tillgängliga data ur centrala register, minimera arbetet med manuella datauttag på respektive

Läs mer

Ortopedi. Valda delar ur Årsrapport 2016 Valda delar ur Kvalitetssammanställning

Ortopedi. Valda delar ur Årsrapport 2016 Valda delar ur Kvalitetssammanställning Ortopedi Valda delar ur Årsrapport 2016 Valda delar ur Kvalitetssammanställning 2017-05-02 Årsrapport 2016 Kvalitetsindikatorer Värdekompassen (sedan 2008), intern benchmarking, möjliga uppnåeliga nivåer,

Läs mer

En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården

En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården Kristina Wikner, enhetschef Per-Henrik Zingmark, bitr. enhetschef Enheten för Högspecialiserad Vård Den 1 juli 2018 ändras hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Dag: 2015-04-14 kl.10.00-14.35 Plats Björkbacken, Vimmerby Närvarande: Jan-Erik Karlsson, ordförande Göran Atterfors Gunvor Rundqvist Stefan Franzén

Läs mer

Neurofysiologi. Utveckling: då och nu , Greta Gustafsson, Neurofysiologiska kliniken

Neurofysiologi. Utveckling: då och nu , Greta Gustafsson, Neurofysiologiska kliniken Neurofysiologi Utveckling: då och nu 2017-02-01, Greta Gustafsson, Neurofysiologiska kliniken Klinisk neurofysiologi Neurofysiologi: Läran om hur nervsystemet utövar sina funktioner/arbetsuppgifter, samt

Läs mer

Minnesanteckningar från RMPG Ortopedi oktober 2017

Minnesanteckningar från RMPG Ortopedi oktober 2017 Minnesanteckningar från RMPG Ortopedi 12-13 oktober 2017 Dag: 12-13 oktober 2017 Plats: Hotell Ullinge Deltagare Johan Alkstedt Mattias Anderson Lisa Bergander (deltog dag 1) Helén Bergvich Dan Eriksson,

Läs mer

Slutenvårdsrehabilitering med länsuppdrag utökad investeringsram för Finspångs Vårdcentrum

Slutenvårdsrehabilitering med länsuppdrag utökad investeringsram för Finspångs Vårdcentrum BESLUTSUNDERLAG 1/2 Regionstyrelsen Slutenvårdsrehabilitering med länsuppdrag utökad investeringsram för Finspångs Vårdcentrum I samband med regionsstyrelsens beslut i ärendet Finspångs vårdcentrum investering

Läs mer

Samverkan och interaktion i patientens process. För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården

Samverkan och interaktion i patientens process. För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården Samverkan och interaktion i patientens process För ökad kvalitet, säkerhet och effektivitet i cancervården Tre projekt för förbättrad samverkan och interaktion Samverkan och interaktion mellan aktörerna

Läs mer

Rapporter Nyheter Kardiologiska kliniken, US

Rapporter Nyheter Kardiologiska kliniken, US Rapporter Nyheter Kardiologiska kliniken, US Magnus Janzon Adm möte i Eksjö 180321 Disposition Kort från VC Ischemi - Joakim Hjärtsvikt Kjell (Peter hemma jobbar kliniskt) VOC Mats, Niels Arytmi - Anders

Läs mer

Regionrapport 2012 Fostermedicin

Regionrapport 2012 Fostermedicin Regionrapport 2012 Fostermedicin Syfte och mål Den regionala arbetsgruppen för Fostermedicin startade på uppdrag av RMPG Kvinnosjukvård hösten 2009. Gruppens syfte är att göra kvalitetsuppföljning av kvinnoklinikernas

Läs mer

Styrgrupp RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta

Styrgrupp RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Jönköping, Rosenlunds vårdcentrum, Bella Rosa Närvarande: Stefan Bragsjö Anders Kjellgren Lars Abrahamsson Jan Burensjö Susanne Almers Kersti Samuelsson Wolfram Antepohl via

Läs mer

Förslag till ny funktion för traumavård inom sydöstra sjukvårdsregionen

Förslag till ny funktion för traumavård inom sydöstra sjukvårdsregionen Katastrofmedicinskt Centrum Jan Johansson, Anita Mohall, Fördjupad förstudierapport SVN 2017-12 Peter Andersson, Annika Bergström 2017-05-19 Förslag till ny funktion för traumavård inom sydöstra sjukvårdsregionen

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-14 1 (5) HSN 1109-0965 Handläggare: Irma Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 3 Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

HJÄRTSJUKVÅRD 2012 sydöstra sjukvårdsregionen

HJÄRTSJUKVÅRD 2012 sydöstra sjukvårdsregionen Centrumråd Hjärtsjukvård 2013-04-09 HJÄRTSJUKVÅRD 2012 sydöstra sjukvårdsregionen Jan-Erik Karlsson RMPG - Hjärtsjukvård TILLGÄNGLIGHET förbättring God tillgänglighet till nybesök kardiologi Thoraxoperation

Läs mer

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för Sydöstra regionen. April Nationella prostatacancerregistret (NPCR)

Prostatacancer. Regional kvalitetsrapport för Sydöstra regionen. April Nationella prostatacancerregistret (NPCR) Prostatacancer Regional kvalitetsrapport för 2016 April 2017 Nationella prostatacancerregistret (NPCR) Regionalt cancercentrum, Uppsala Örebro Akademiska sjukhuset SE-751 85 UPPSALA PROSTATACANCER - REGIONAL

Läs mer

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Göran Atterfors 2018-10-29 Dnr: RS 2018-481 Regionstyrelsen Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport 08 2018 Årligen görs en delårsrapport för

Läs mer

Löften till cancerpatienter - resultatredovisning

Löften till cancerpatienter - resultatredovisning Ett samarbete inom cancervården i sydöstra sjukvårdsregionen Löften till cancerpatienter - resultatredovisning HUDMELANOM INNEHÅLL Inledning... 3 Regionala processledarens kommentar... 3 LÖFTE 1 Alla cancerpatienter

Läs mer

Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019

Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019 Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019 Tid och plats ande Närvarande ersättare Tjänstepersoner Justering Ordförande fredag den 24 maj 2019, kl. 11.00 14.45, Videomöte

Läs mer

Politisk viljeinriktning för strokevården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer

Politisk viljeinriktning för strokevården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för strokevården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Antagen av Samverkansnämnden 2010-10-14 Samverkansnämndens rekommendationer och beslut

Läs mer

Årsrapport 2017 RMPG rehabilitering, rehabiliteringsmedicin och smärta inom Sydöstra sjukvårdsregionen

Årsrapport 2017 RMPG rehabilitering, rehabiliteringsmedicin och smärta inom Sydöstra sjukvårdsregionen Årsrapport 2017 RMPG rehabilitering, rehabiliteringsmedicin och smärta inom Sydöstra sjukvårdsregionen RMPG rehabilitering, rehabiliteringsmedicin och smärta 2018-04-09 Deltagare 2017: Stefan Bragsjö,

Läs mer

Understödd tidig hemgång Ägaruppdrag 2010-11

Understödd tidig hemgång Ägaruppdrag 2010-11 Syfte: Understödd tidig hemgång Ägaruppdrag 2010-11 Komplement till strokerehab. inom PV/Kommun Tryggare omhändertagande i hemmet Specialistkompetenta team fortsätter rehabiliteringen i hemmet Öka möjligheter

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik 2014-12-19 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Fredagen den 19 december 2014 Tid Kl 10:00 15:00 Plats Närvarande Telefonmedverkan Anmält förhinder Hotell Högland, Nässjö Robert

Läs mer

Utvecklingskraft Cancer

Utvecklingskraft Cancer Utvecklingskraft Cancer Före och efter cancer Kalmar 170518 Hjärntumörprocessen Så ser det ut i regionen våra utmaningar Bakgrund 1300 nya fall/år i Sverige, i sydöstra regionen ca 120 fall/år Vanligaste

Läs mer

NPO Hjärt- kärlsjukdomar

NPO Hjärt- kärlsjukdomar NPO Hjärt- kärlsjukdomar Upprättare svnuppsalaorebro.se Ledamöter Namn Landsting/region Yrke/arbetsplats Bertil Lindahl (ordförande) Uppsala-Örebro Överläkare/Professor Hjärtsjukdomar, Akademiska sjukhuset

Läs mer

Pankreas- och Periampullär cancer, kurativt syftande kirurgisk behandling specifikt LAPC

Pankreas- och Periampullär cancer, kurativt syftande kirurgisk behandling specifikt LAPC 2016-05-26 SVN 2016-10 Gunilla Gunnarsson, ordf RCC i samverkan Sveriges kommuner och landsting Avd för vård och omsorg 118 82 Stockholm Sydöstra sjukvårdsregionens remissvar avseende nationell och regional

Läs mer

RMPG Kirurgi. Årsrapport 2014

RMPG Kirurgi. Årsrapport 2014 RMPG Kirurgi Årsrapport 214 Väntat högst 9 dagar på besök i specialiserad vård, andel (%) 1 98 96 94 92 9 okt-13 mar-14 88 86 84 82 Östergötland Jönköping Kalmar RIKET Data från Öppna jämförelser Väntat

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta

Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta 2016-04-27 Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta Dag: 2016-04-27 Tid: Kl. 9:30-16:00 Plats: Konferensrum plan 6, hus 12, Västerviks sjukhus Närvarande: Wolfram Antepohl, ordförande

Läs mer

Rmpg urologi. Årsrapport , Reidar Källström

Rmpg urologi. Årsrapport , Reidar Källström Rmpg urologi Årsrapport 2016 20170426, Reidar Källström Aktiviteter 4 RMPG möten Flertal AU-möten (videokonf) Regiondag Nivåstrukturering Forskningsprojekt Utbildning 2 Kvalitetsindikatorer Benign kirurgi,

Läs mer

Löften till cancerpatienter - resultatredovisning

Löften till cancerpatienter - resultatredovisning Ett samarbete inom cancervården i sydöstra sjukvårdsregionen Löften till cancerpatienter - resultatredovisning INNEHÅLL Inledning... 3 Regionala processledarens kommentar... 3 LÖFTE 1 Alla cancerpatienter

Läs mer

Ingen representant från Värnamo, Eksjö eller Oskarshamn har tyvärr deltagit under 2014.

Ingen representant från Värnamo, Eksjö eller Oskarshamn har tyvärr deltagit under 2014. 2015-03-23 Årsrapport från RMPG handkirurgi 2014 Inom sydöstra sjukvårdsregionen finns ett mångårigt välutvecklat och gott samarbete inom ämnesområdet handkirurgi. Målet i det regionala samverkansarbetet

Läs mer

Neurorapporten Avsnitt 8 Neurosjukvården, en postnummerfråga

Neurorapporten Avsnitt 8 Neurosjukvården, en postnummerfråga Neurorapporten 2019 Avsnitt 8 Neurosjukvården, en postnummerfråga I AVSNITT 8 Neurosjukvården, en postnummerfråga? 8 62 Jämlikhet innebär att det inte ska finnas omotiverade skillnader mellan sjukdoms-

Läs mer

Årsrapport Regional Medicinsk Programgrupp för Ortopedi inom Sydöstra sjukvårdsregionen

Årsrapport Regional Medicinsk Programgrupp för Ortopedi inom Sydöstra sjukvårdsregionen Årsrapport 2017. Regional Medicinsk Programgrupp för Ortopedi inom Sydöstra sjukvårdsregionen RMPG ortopedi har under året 2017 haft två ordinarie möten. Ett vår- och ett höstmöte. Höstmötet hade formen

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

Frågeformulär inför triangelrevision av strokeenheter enligt 8 kriterier för god strokeenhetsvård. Del 2 Riksstrokedata.

Frågeformulär inför triangelrevision av strokeenheter enligt 8 kriterier för god strokeenhetsvård. Del 2 Riksstrokedata. Frågeformulär inför triangelrevision av strokeenheter enligt 8 kriterier för god strokeenhetsvård. Del 2 Riksstrokedata. Frågeformulär 1 har frågor under varje kriterie som avser att spegla följsamheten

Läs mer

Organisation av MS-vården

Organisation av MS-vården Bakgrund MS är en kronisk neurologisk sjukdom som i olika faser av sjukdomen kräver insatser från sjukvården. De senaste årens snabba utveckling av den medicinska behandlingen av MS och den betydelse det

Läs mer

Minnesanteckningar från RMPG Medicinsk diagnostik

Minnesanteckningar från RMPG Medicinsk diagnostik Minnesanteckningar från RMPG Medicinsk diagnostik Dag fredagen den 18 september 2015 Tid Kl 10:15-14:45 Plats Närvarande Hotell Högland i Nässjö Robert Ring, ordförande Linköping Ann-Charlotte Mengel Linköping

Läs mer

Christina Edward Planeringschef. Bilaga Slutredovisning utredningsuppdrag 14/10 daterad den 30 oktober 2014. TJÄNSTESKRIVELSE

Christina Edward Planeringschef. Bilaga Slutredovisning utredningsuppdrag 14/10 daterad den 30 oktober 2014. TJÄNSTESKRIVELSE Planeringsenheten Regionsjukvården TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-03 Landstingsstyrelsen 1(1) Referens Diarienummer 140072 Utredningsuppdrag 14/10 - Utredning angående möjligheten att teckna avtal med verksamheter

Läs mer

EDS i sydöstra sjukvårdsregionen

EDS i sydöstra sjukvårdsregionen EDS i sydöstra sjukvårdsregionen Vad är EDS Ehlers-Danlos syndrom EDS ingår i en grupp ärftliga bindvävsförändringar De vanligaste formerna av EDS (klassisk- eller överrörlighetstyp) Diagnosen baseras

Läs mer

Hand- och Plastikkirurgiska Kliniken 2014 och framåt

Hand- och Plastikkirurgiska Kliniken 2014 och framåt Hand- och Plastikkirurgiska Kliniken 2014 och framåt Uppdrag och Vision Skall ge sjukvård av högsta internationella klass inom verksamhetsområdena handkirurgi, plastikkirurgi och brännskadevård. RMPG Hand

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

För en jämlik och kunskapsbaserad strokevård NATIONELLA PROGRAMRÅDET FÖR STROKE (NPR STROKE)

För en jämlik och kunskapsbaserad strokevård NATIONELLA PROGRAMRÅDET FÖR STROKE (NPR STROKE) För en jämlik och kunskapsbaserad strokevård NATIONELLA PROGRAMRÅDET FÖR STROKE (NPR STROKE) NRP Strokes arbete: > > Alla patienter ska ha tillgång till bästa möjliga vård,> oavsett var i landet man bor

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum 2016-04-26

Läs mer

Tid: 2015-10-01-2015-10-02 Plats: Fredensborgs Herrgård, Vimmerby

Tid: 2015-10-01-2015-10-02 Plats: Fredensborgs Herrgård, Vimmerby PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Fredensborgs Herrgård, Vimmerby Närvarande: Claes Hjalmarsson, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Jessica Frisk Magnus Fröstorp Per Loftås Conny Wallon Erik Wellander

Läs mer

Flera når långt. GÄVLEBORG Kortast väntetid vid ändtarmscancer. DALARNA Kortast väntetid vid lungcancer

Flera når långt. GÄVLEBORG Kortast väntetid vid ändtarmscancer. DALARNA Kortast väntetid vid lungcancer Cancerkartan Sverige På kommande sidor redovisar vi en bild av hur väl landstingen uppfyller de mål för processer som är satta i de nationella riktlinjerna för bröst-, lung-, tjock- och ändtarmscancer

Läs mer

RMPG KIRURGI. Årsrapport 2016

RMPG KIRURGI. Årsrapport 2016 RMPG KIRURGI Årsrapport 2016 FOKUSFRÅGOR - Nivåstruktureringen effekter på utbildning, akutverksamhet och möjligheter till jämlik vård - SVF resurser och undanträngningseffekter - Utbildning i kirurgi

Läs mer

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen Samverkansnämnden 2018-11-30 1 1 Om avtalet Detta avtal reglerar samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland. 2 Grund

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2016

Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2016 Britt Ahl, Katrin Boström och Annika Friberg 2017-03-22 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad

Läs mer

Minnesanteckningar från RMPG Ortopedi 17 mars 2016

Minnesanteckningar från RMPG Ortopedi 17 mars 2016 Minnesanteckningar från RMPG Ortopedi 17 mars 2016 Dag: Torsdag den 11 mars 2015 Tid: Kl. 09.30 16.00 Plats: Hotell Högland, Nässjö Närvarande Johan Alkstedt Mattias Anderson Dan Eriksson, ordf. Ann Hertzman

Läs mer

RMPG ortopedi. Resultatrapport - Värdekompass. sydöstra sjukvårdsregionen. M Bergeling/2016

RMPG ortopedi. Resultatrapport - Värdekompass. sydöstra sjukvårdsregionen. M Bergeling/2016 RMPG ortopedi Resultatrapport - Värdekompass 2017 sydöstra sjukvårdsregionen Principer för urval av data Använda tillgängliga data ur centrala register, minimera arbetet med manuella datauttag på respektive

Läs mer

Linda Alsholm, Eric Bertholds, Brita Eklund, Annika Nordanstig, Claes Gustafsson. Strokerådet

Linda Alsholm, Eric Bertholds, Brita Eklund, Annika Nordanstig, Claes Gustafsson. Strokerådet E 01: erbjuda direktinläggning på strokeenhet till personer med misstänkt stroke (prioritet 1) E 02: erbjuda vård på strokeenhet till personer med stroke (prioritet 1). E 03: bör inte erbjuda personer

Läs mer

Trombektomi för hela Sverige Nationella arbetsgruppen stroke

Trombektomi för hela Sverige Nationella arbetsgruppen stroke Trombektomi för hela Sverige Nationella arbetsgruppen stroke 2018-09-13 Lars Rosengren Ordförande Nationella Arbetsgruppen Stroke Nationella arbetsgruppen (NAG) för stroke SKLs kunskapsorganisation Multiprofessionellt

Läs mer

Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Christina Lindberg, Jan Olov Strandell 2015-09-29 Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på nationella riktlinjer från 2015 och den utvärdering som Socialstyrelsen

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen

Sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid stroke - Rehabilitering Sydöstra sjukvårdsregionen Arbetsgrupp: Östergötland: Marie Samuelsson, Lena Törnfeldt Jönköping: Agneta Siebers, Jakob Gesher Kalmar: Ulla Bigelius,

Läs mer

Årsrapport Regional Biverkningsfunktion

Årsrapport Regional Biverkningsfunktion Årsrapport 2012 Läkemedelsverket Uppsala - Klinisk farmakologi US Linköping Under året har vi totalt haft 111 tillfällen i regionen där vi har informerat/undervisat om misstänkta läkemedelsbiverkningar

Läs mer

Löften till cancerpatienter Resultatredovisning PROSTATA

Löften till cancerpatienter Resultatredovisning PROSTATA Löften till cancerpatienter Resultatredovisning Innehåll Vi vill gärna veta vad du tycker!... 3 Inledning... 4 Regionala processledarens kommentar... 4 INRAPPORTERING... 7 LÖFTE 1... 10 Väntetid... 10

Läs mer

Bilaga 3 Datakvalitet, rapportering till kvalitetsregister m m jämförelse av landstingen

Bilaga 3 Datakvalitet, rapportering till kvalitetsregister m m jämförelse av landstingen 26 juni 2006 Bilaga till rapporten Öppna Jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet. Jämförelser mellan landsting 2006 Bilaga 3 Datakvalitet, rapportering till kvalitetsregister m

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2 Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården 2017-04-25 Version: 1.2 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2015-02-03 Första version 2016-04-26

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Palliation sydöst

Palliation sydöst 2017-10-02 Palliation sydöst 2017 2017-10-02 Våra betydelsefulla inre och yttre rum Bemöta svår ångest Vårdmiljö Medicinsk yoga Naturens betydelse Hjärnstress Medicinsk etik,,, RCC har givit ett löfte

Läs mer

Löften till cancerpatienter Resultatredovisning LYMFOM

Löften till cancerpatienter Resultatredovisning LYMFOM Löften till cancerpatienter Resultatredovisning Maj 2019 Innehåll Sida Vi vill gärna veta vad du du tycker..................... 2 Inledning................................... 3 LÖFTE 1...................................

Läs mer

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi Resultatrapport - Värdekompass RMPG ortopedi 2013 sydöstra sjukvårdsregionen Öppna jämförelser 2013 rörelseorganens sjukdomar Sydöstra sjukvårdsregionen Placering 1 7 Placering 8-14 Placering 15-21 Kommentar:

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis

Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Marie Gustavsson 2018-04-23 SVN 2018-13 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Årsrapport 2015 RMPG kvinnosjukvård

Årsrapport 2015 RMPG kvinnosjukvård Årsrapport 2015 RMPG kvinnosjukvård Består av följande kvalitetsgrupper; Fostermedicin Gynekologi Obstetrik Preventiv kvinnohälsa Gynekologisk onkologi BB-vård RMPG liksom de olika kvalitetsgrupperna träffas

Läs mer

Resultatrapport RMPG-urologi

Resultatrapport RMPG-urologi Resultatrapport RMPG-urologi För incidens och behandlingsfrekvens se separat dokument 2017 Regional medicinsk programgrupp urologi 2016 Värdekompass Sydöstra sjukvårdsregionen Kliniska resultat Prostatacancer

Läs mer

Din rätt till rehabilitering

Din rätt till rehabilitering Din rätt till rehabilitering Varför behövs rehabilitering? NEUROLOGISKA DIAGNOSER, skador och symtom är ofta livslånga och berör livets alla områden. För en del diagnoser finns bra medicinering, för andra

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare

Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare 2015-09-04 Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare Dag 3 september 2015 Plats Regionhuset, Linköping Närvarande: Anna Bengtsson, (fm) Östergötland Henning Elvtegen Östergötland Charlotte

Läs mer

Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden

Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden Norrbottens resultat i Vården i siffror följer mönstret från tidigare år vilket belyser vikten av att fortsätta

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård

Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Samverkan för god och jämlik hälso- och sjukvård Region Östergötland 450 000 invånare 13 000 medarbetare Region Jönköpings län 350 000 invånare 10 000 medarbetare Region Kalmar län 243 000 invånare 7 000

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG öron 8 och 9 maj 2014

Minnesanteckningar från möte med RMPG öron 8 och 9 maj 2014 Planeringsenheten 2014-05-10 Gunnita Augustsson Minnesanteckningar från möte med RMPG öron 8 och 9 maj 2014 Dag 2014-05-08 09 Tid Kl 12:00 dag 1 - kl 12 dag 2 Plats Närvarande Ej närvarande Halltorps Gästgiveri,

Läs mer

Årsrapport RMPG medicinsk diagnostik inom sydöstra sjukvårdsregionen

Årsrapport RMPG medicinsk diagnostik inom sydöstra sjukvårdsregionen Årsrapport 2015 - RMPG medicinsk diagnostik inom sydöstra sjukvårdsregionen Medicinsk diagnostik är en relativt liten del av hälso- och sjukvården (7-8%) men verksamheten gör stor skillnad. Medicinsk diagnostik

Läs mer