Boverkets referensgrupp brandskydd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boverkets referensgrupp brandskydd"

Transkript

1 Dagordning 1(14) Datum Diarienummer /2009 När: Tisdagen den 2 maj Tid: 09:00-16:00 o Förmiddagsfika: Var: Krokslätts Fabriker 52 Mölndal, Bengt Dahlgrens kontor i Göteborg Boverkets referensgrupp brandskydd Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggmaterialindustrierna Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB Lunds universitet, LU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Svensk Försäkring, SF Sveriges Brandkonsultförening, BRA Sveriges byggindustrier, BI Sveriges kommuner och landsting, SKL (från punkt 3) Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Luleå tekniska universitet, LTU Ewa Krynicka Storskog Ville Bexander Ola Berg Johan Lundin Mattias Heimdahl Nils Johansson Per Karlsson Hans-Eric Zetterström Per-Anders Marberg Thomas Järphag Max Ekberg Michael Strömgren Helena Klasson Boverket Anders Johansson Caroline Bernelius Cronsioe Johan Kihlberg (del av tid via skype) Ej närvarande Byggherrarna Fastighetsägarna Föreningen Sveriges Byggnadsinspektörer, FSB Thomas Jennlinger Rikard Silverfur Ulrika Nolåker Boverket, Box 534, Karlskrona. Telefon: Fax: E-post: registraturen@boverket.se. Webbplats:

2 Dagordning 2(14) 1. Genomgripande översyn av Boverkets byggregler m.m. Dir. 2017:22 - Treårig extern översyn 2. Regeringsuppdrag om partiella hyreskontrakt (se bilaga 1) 3. Kort återrapportering om a. E-learning modul b. Serietillverkade hus c. Översättningar av regler d. Marknadskontroll utrymningsbeslag e. Vägledningstexter PBL kunskapsbank f. Uppdrag till Sweco g. Syfteshanboken h. Migrationsverkets brev till samtliga kommuner 4. Inriktningen på Brian Meachams fortsatta arbete i Sverige 5. Vägledning om brandskydd i lov- och byggprocessen 6. Rund runt bordet 7. Nästa möte 8. Övriga frågor a. Thomas Järphag, Tr2-trapphus b. Bärförmåga vid brand och skydd mot brandspridning mellan byggnader PowerPoint-bilder från mötet finns sist i dessa minnesanteckningar.

3 Boverket genom Caroline hälsade alla välkomna och tackade Per-Anders och Bengt Dahlgrens att vi fick lov att låna deras lokaler i Mölndal. 3(14) Den stående punkten genomgång av föregående mötesanteckningar hade missats i dagordningen men togs upp senare under mötet. Alla frågor som hade diskuterats på föregående möte, förutom flykting- och nyanländasituationen, togs även upp på detta möte. Vad gäller flyktingsituationen så har frågor kring detta minskat på Boverket och stöd och arbete i frågan har som en följd av detta minskat. 1. Genomgripande översyn av Boverkets byggregler m.m. Dir. 2017:22 - treårig extern översyn Utredningen har valt att kalla sig Kommittén för Moderna byggregler. Samverkan med Boverket under uppdraget ska ske enligt direktivet. Uppdraget gäller inte enbart BBR utan även delar av PBL/PBF, till exempel kontrollsystemet. Ett första delbetänkande ska redovisa innan årsskiftet, och handlar om standarder och standardisering. Caroline kommer vara tjänstledig från Boverket under resten av 2017 för att arbeta i kommitténs kansli. Caroline ska då främst skriva det första delbetänkandet. Boverket kommer att annonsera ut ett vikariat för den tiden. BRA Kommer ordinarie arbete med BBR-ändringar ligga på is under utredningen? Boverket Enligt direktivet får kommittén löpande ge förslag på ändringar i BBR som Boverket ska skicka på remiss, om Boverket anser att det är bra förslag. I samband med dessa remisser kommer Boverket att komplettera med ytterligare ändringar. Utöver det så finns det ändringar som behöver ske pga. EU-direktiv och EUförordningar, även i samband med dessa ändringar kan andra ändringar i BBR göras. Boverket kommer samtidigt att fortsätta arbeta med vägledning kring nuvarande regler. 2. Regeringsuppdrag om partiella hyreskontrakt Johan Kihlberg som är Boverkets projektledare för uppdraget redovisade uppdragets innehåll och en modell (se bild i slutet av anteckningarna) för hur det skulle kunna fungera med uthyrning av delar av en bostadslägenhet. BI Sveriges byggindustrier menade att det kan finnas intresse av att bygga denna typ av större lägenheter istället för flera mindre lägenheter och på så vis få en mer flexibel användning över tiden. BRA - Om det är möjligt att göra på detta vis kommer ingen vilja följa reglerna för Vk3B utan alltid göra så här istället, vilket blir en försämring av brandskyddet för den enskilde. Kommer det finnas någon begränsning av antalet som kan dela på en bostadslägenhet eller kan man bygga till exempel en hel studentkorridor som en vanlig bostad, Vk3A?

4 En begränsning på max tre andelar diskuterades. Hur man säkerställer tillgången till alternativ utrymningsväg via fönster eller motsvarande diskuterades också eftersom alternativ utrymningsväg kan finnas i ett låst rum. 4(14) AV - Hur är det med utformningsfrågorna? I dag får tre lägenheter avsedda för en person dela toalett, ska det finnas sådana begränsningar. Johan K - det är rimligt att man har motsvarande typ av begränsningar då det t.ex. på morgonen kan vara opraktiskt om många delar på en (1) toalett. MSB Varför är det viktigt att inte göra avkall på hygien samtidigt som det verkar vara ok att försämra brandskyddet för den enskilde? För närvarande sker stora satsningar på individanpassat brandskydd för att nå särskilda riskgrupper. Hur går det ihop med att man kan få ett hyreskontrakt tillsammans med en sådan person utan det brandskydd vi har idag, dvs en egen brandcell med två utrymningsvägar. LTU Går det att kräva andra kompenserande brandskyddsåtgärder, som sprinkler och larm för att kompensera för den enskildes säkerhet BIV Om man går vidare med ett sådant här förslag måsta man vara tydlig med att det finns stora brandskyddsfrågor som behöver utredas och lösas av Boverket. Minsta nivå på utredningen borde vara motsvarande analytisk dimensionering som när en byggherre gör avsteg från de allmänna råden. Alternativet är att det tydligt framgår att förslaget innebär ett kraftigt försämrat brandskydd. Oavsett vägval måste detta tydligt framgå av Boverkets rapport. Johan K - uppdraget handlar om att man ska ha trygghet i sitt boende genom att ha ett eget kontrakt som man är ansvarig för och har besittningsrätt för sin del i bostaden i motsats till om man är inneboende eller hyr i andra hand. Ander J - Trygghet kan ses som ett märkligt ord i sammanhanget då man i princip saknar brandskyddet mot kringboende, samt inte har några krav på ljudisolering och i övrigt begränsade möjligheter till avskildhet och privatliv i denna typ av boendelösning. Snarare handlar det om en avvägning mellan en avskaffad trygghet i form av hälsa och säkerhet i boendet till förmån för en ekonomisk trygghet för grupper som annars kanske inte haft möjlighet att komma in på bostadsmarknaden.

5 3. Kort återrapportering om 5(14) a. E-learning modul om brandskydd Nu finns webbutbildningen om brandskydd äntligen på plats på Boverkets hemsida. b. Serietillverkade hus Boverket kommer rapportera uppdraget innan halvårsskiftet. Ett huvudspår är att certifierade sakkunniga inom olika områden ska kunna användas för att intyga att de tekniska egenskapskraven uppfylls. För att möjliggöra det föreslås att prövningen av vissa tillgänglighetsfrågor och utformningskrav som i dag sker i samband med bygglovet flyttas tillbaka till byggprocessen och starbeskedet som gäller för övriga egenskapskrav. Boverket planera även ett videomöte med ett antal som är certifierade enligt SAK3 för att få in ytterligare synpunkter från branschen. BRA Detta är en processförändring av stor dignitet. Förhasta inte fram ett beslut som kan få stora konsekvenser. BI Ett stort steg och förändring. Givetvis kommer branschen i stor omfattning använda sig av möjligheten för att slippa inblandning av kommunen. RISE Utvärdera SAK:s kvalité i dagsläget innan man utökar deras arbetsuppgifter. Oklart om kvalitén är tillräckligt jämn och enhetlig för att kunna användas som det föreslås. BIV Inget krav på oberoende? Det riskerar att påverka kvalitén negativt. MSB - Stort ansvar på en person. Tillsyn enligt LSO kan få större ifrågasättande eftersom räddningstjänsten inte har varit med under byggprocessen. SBF Bättre att försöka göra den ordinarie kontrollen bättre och jämnare så att kommunerna granskar likadant, istället för att försöka skapa genvägar i systemet som riskerar att försämra kvalitén snarare än att förbättra den. BRA - Finns risk att nuvarande system med SAK3 för att ifrågasätta byggherrens kompetens undergrävs. MSB - Hur överprövas en certifiering i det enskilda ärendet? Boverket - Det kommer finnas skyldighet för byggnadsnämnden att anmäla de som inte uppfyller kraven. SBB Vad finns för juridiska möjligheter eller sanktioner via PBL att vidta åtgärder vid uppenbara fel, annat än nyttjandeförbud i efterhand?

6 Boverket Ordinarie tillsyn finns kvar från byggnadsnämnden. Byggnadsnämnden bör också upplys om de upptäcker brister så att byggherren kan ta ställning till om de vill ändra direkt eller bli föremål för senare tillsyn. 6(14) SKL - Ett system där beslut i en kommun blir gällande i andra kommuner hade varit ett bättre upplägg. Finns t.ex. för vissa prövningar av brandfarlig vara. Boverket Har varit en möjlighet som undersökts. Ett problem är att byggnadsnämnden inte godkänner byggnader utan har en tillsynsroll. c. Översättningar till engelska av regler Nya engelska översättningar av PBL, PBF och BBR finns nu publicerade på Boverkets webbplats. Dessutom har BBRAD och ATA översatts till engelska för första gången. Som vanligt är den engelska versionen enbart informativ och det är den svenska versionen av reglerna som är juridisk gällande. d. Marknadskontroll av utrymningsbeslag Marknadskontrollärendet om utrymningsbeslag är ännu inte avslutet. Boverkets marknadskontrollenhet belade ett av de provade beslagen med försäljningsförbud och återkallande från marknaden. Företaget som fick försäljningsförbud valde att överklagada ärendet till Mark- och miljödomstolen, MÖD. Ärendet har ännu inte avgjorts hos MÖD. Gruppen är positiv till den marklandskontroll som görs och ser gärna att fler produkter kopplade till brandskyddet väljs ut för marknadskontroll. RISE Ett problem är att i princip bara CE-märkta byggprodukter testas. Även andra byggprodukter borde ingå i marknadskontrollen då det även kan finns andra produkter som är undermåliga eller utgör en fara. e. Vägledningstexter PBL kunskapsbank Kunskapsbanken har nu utökats med drygt hundra nya vägledningstexter om de tekniska egenskapskraven och utformaningskraven. f. Uppdrag till Sweco Tekniskt byte med boendesprinkler Att tillåta tekniskt byte med boendesprinkler ser gruppen som ett bra förslag i stort och bör skrivas in i BBR.

7 Svensk försäkring Vad avses med boendesprinkler, enbart bostadsytor? Vad gäller bränder i övriga ytor som källare, inglasade balkonger och trapphus. Förslaget kan innebära ett visst försämrat egendomsskydd. Dessutom finns det även en ökad risk för vattenskador till följd av b.la. fler kopplingar. 7(14) BRA Kom gärna med ett förslag som innebär att man inte behöver räddningstjänsten istället för 20 min insatstid. Byggnaderna hade vunnit mycket utformningsmässigt på att slippa tillgång till steguppställningsplats för räddningstjänst helt. Boverket Har inte ingått i uppdraget till Sweco. Vad händer om sprinklern inte fungerar? Utvärdering av verksamhetsklasser och byggnadsklasser Flera i gruppen menade att utvärderingen av verksamhetsklasser och byggnadsklasser är viktigt men att det borde ha varit mer en allmän och övergripande utvärdering. Nu är det istället fokus på många detaljer och problem. Det finns risk att t.ex. svårigheter som en enskild brandkonsult har haft för stunden får för stort utrymme. Använd resultaten från utvärderingen med försiktighet och stäm av med t.ex. referensgruppen vad Boverket eventuellt skriver vägledning och regler om. Byggindustrin - Felaktig verksamhetsklass leder till stora kostnadskonsekvenser, exempel är: Tandläkarmottagning, parkeringshus, habilitering, rättspsyk m.m. RISE - Mycket detaljer i rapporten och en snäv svarsgrupp. Det blir lätt att man frågor de man lättast når, i detta fall mestadels internt på Sweco. Efterlyste mer input från andra brandkonsultföretag men även från byggnadsnämnder och byggbransch. LU - Saknar även Vk5D som ofta är problematiskt. LTH Det är svårt att sålla vad som är enskilda individers åsikter och vad som är generella problem. BIV Utvärderingen bör kompletteras med djupare analyser. Boverket I detta skede kommer rapporten utgöra underlag för framtida studier och eventuellt nya vägledningstexter på kunskapsbanken. Man behöver alltid vid enkätstudier avväga vilken tyngd som läggs vid enskilda citat. g. Syfteshanboken BRA Sedan förra referensgruppsmötet har det beslutats om etapp 2 och 3. Arbetet, inklusive etapp 2 och 3, kommer att presenteras på Brandskydd2017 i början av november och kommer därefter att publiceras som en wiki.

8 BIV Det hade varit önskvärt om myndigheten hade varit den som tagit fram syftena lik det arbete som har gjorts i Kanada där man beskrivit vad som är skyddsvärdet i respektive föreskrift. 8(14) Boverket Vi skulle gärna vilja arbeta med dessa frågor, men har inte gets möjlighet och resurser att göra det. h. Migrationsverkets brev till samtliga kommuner Boverket informerade om turerna kring det brev som Migrationsverket skickat till kommunerna om asylsökandes boende i lägenheter. Brevet är inte avstämt eller skickat i samråd med MSB eller Boverket. Däremot har myndigheternas haft ett video- och telefonmöte där frågorna diskuterats. Boverkets inställning är att ordinarie regler gäller, men i befintliga byggnader finns möjligheter att tillämpa ändringsregler. Utgångspunkt vid tillfällig vistelse som anläggningsboende är att betrakta som verksamhetsklass 4, men undantag för tillfälliga anläggningsboenden finns även i ATA. MSB Migrationsverket behöver förtydliga sig, vi har fått många reaktioner på detta. Att man bott tillsammans en tid innebär ju inte med automatik att man trivs ihop och litar på varandra eller att riskerna minskar utan det kan faktiskt ibland vara precis tvärtom. 4. Inriktningen på Brian Meachams fortsatta arbete i Sverige Rapporten uppfattades beskriva det svenska systemet bra men räddningstjänstens och byggnadsnämndens perspektiv saknades. I rapporten ger Brian förslag på fyra olika sätt att gå vidare med arbetet. Dock får vi önska något annat om vi finner det mer lämpligt. RISE - Nordisk standard på gång inom området. Brians tid i Sverige bör därförfokusera på brist på data och denna typ av metodik. BIV Det finns en fara med att springa vidare utan mål och eftertanke. Kan skapa ytterligare problem. Att gå mot riskbaserade regler är en jättelång resa. Kräver att det initieras forskning på området. Någon sådan forskning pågår inte. SBF Arbete kan utgöra underlag för vidare forskning. Har vi rätt skydd på rätt plats? Riksbaserade regler kan innebära att risknivån i olika verksamheter analyseras mot varandra för att avgöra om kraven på skydd är rätt ställda. BIV - Om man ska välja så avvakta med punkten 3 och satsa på 1, 2 eller 4.

9 Utbildning behövs i nuvarande system där risk kan användas snarare än att ändra och ta fram nya system och regler. Även om risk kan användas idag används det ytterst sällan och kunskapen är därför ganska låg. Vägleding för användning av riskbaserade metoder inom dagens system saknas och behöver utvecklas. 9(14) LTH - Vad finns det för för- och nackdelar med riskbaserade regler? Kanske kan Brian ta fram en roadmap för framtida studier. BI - Br0-byggnader t.ex. höga byggnader. Kan vi få nått konkret här att arbeta med. BRA - Vi förespråkat hans alternativ 2 eller 3 eftersom att alternativ 1 verkar onödigt och tungrott. BIV, BRA, Rice LTH, LU kan tänka sig att vara engagerade på olika sätt under tiden Brian är här. Vägledning om brandskydd i lov- och byggprocessen BRA - Lyft blicken uppåt på varför räddningstjänsten ska vara med i byggprocessen. Lyft fram skillnaden mellan PBL och LSO och att det är viktigt för räddningstjänstens personal att vara tydlig med vilket roll de har utifrån lagstiftningarna. I dag finns stor skillnad på vem som representerar räddningstjänsten beroende på dennes kompetens och inriktning. I olika fall efterfrågas olika kompetens från räddningstjänsten. AV - Arbetsmiljöverkets krav bör lyftas fram på ett tydligare sätt. Det finns ett upplysningsinsvar om de reglerna. Annars finns risk för förändringar i senare skede. Boverket Det framgår tydligt i avgränsningarna att dessa frågor är inte ligger inom ramen för arbetet. LU Tryck på vad som är viktiga punkter. Bra grund men ännu mer praktisk tillämpning efterlystes, kanske som bilaga med checklista för olika punkter i olika skeden. SBF - Bra med exempel och att tydligöra kommunens olika roller t.ex. vid svartbyggen. SKL Att det är kommunen som ska ha bland annat brandkompetens i byggprocessen behöver förtydligas. Därefter kan man förklara att denna kompetens ofta finns på räddningstjänsten. Nu kommer vägledningen för snabbt in på räddningstjänstens roll och missas systemperspektivet. BIV Bra jobb, önskemål om sammanfattning av vad kommunen göra, respektive inte göra i olika skeden. Tipsade om att det finns skrivelser i proppen till ny PBL som kan gå att hänvisa till.

10 BRA - Vad finns för möjligheter att ta in andra kommuner, eller privat kompetens om byggnadsnämnden behöver stöd i sin myndighetsutövning? 10(14) Boverket Det finns inget som hindrar att så sker utan det kan till och med vara nödvändigt i vissa fall, att ta in sådana beslutsunderlag. Det viktiga är att det är byggnadsnämnden som fattar myndighetsbeslutet. Runda runt bordet SKL Konflikt om avtalen för deltidsbrandmän. Behov finns av fler deltidsbrandmän. Utredning om effektivare kommunal räddningstjänst leds av Jan-Åke Björklund. SKL har tagit fram ramavtal för att kunna bygga billiga bostäder. AV Regelförnyelse på gång. 75 föreskrifter som ska gås igenom. Målet är att bli tydligare och få en bättre översikt. Arbetsplatsens utformning ska försöka bli mer likt Boverkets regler. Tidplanen och strukturen ska förhoppningsvis vara klar innan sammaren. SBF Två fokusområden, brandskydd i boendemiljö - individanpassat brandskydd och hållbart byggande och brandskydd. Översyn av organisationen med länsföreningar. LU Nytt VR-labb med möjligt för företag och organisationer att hyr in sig. Nytt DEPICT LAB med mätutrustning för att studera mänskligt handlande och kognitiva processer. En stor del av utrustningen i labbet är mobil och kan användas i både labb- och industrimiljö. Inbjudan externt programråd den 15 maj LTU. Söktrycket på brandingenjörsstudenter har minskat på senare år. Svensk försäkring Går mot allt mindre samverkan mellan bolagen. Svårt få till gemensamma samarbeten, som det för restvärdesräddning.

11 MSB Vägledningen om brandskydd i byggprocessen, se särskild punk. Arbete med nationella strategin och nationell riskbild. Handlingsplan håller på att tas fram för att nå målet 1/3 färre döda till (14) Fortsatt arbete med individanpassat brandskydd. MSB via Per bevakar brandvarnarstandard på europeisk nivå. Kommer representera Sverige på dessa CEN/TC-möten. SBB Hög personalomsättning, på grund av pensionsavgångar. Svårt få tag på deltidsbrandmän. Vattenförsörjning är ett problem. Kommunerna är återhållsamma med att vara frikostiga med sitt vatten för brandsläckning och sprinkler. Räddningstjänstens insatstider förlängs på grund av nya trafiklösningar. BRA Medlemsseminarium hölls i samband med årsmötet om brandskydd under byggtiden. Arbete med syfteshandboken och konferensen Brand2017 som kommer att hållas i början av november. Branschen växer, brist på arbetskraft. RISE Nu 2200 anställda mot 1500 på SP. Inga nya brandkompetenser genom samanslagingen. Björn Sundström slutar som chef (pension). Tommy Hertzberg ersätter. Europeiskt fasadprovningsmetod. Arbetet leds av RISE. I övrigt är det högt tryck på kabelsidan. LTH Arbete inom ISO standardiseringen med fire safety engineering. Förslaget influerat av BBRAD och Insta 950. Tipsa gärna om examensarbeten till studenter. Går bra att skicka in förslag. IAFSS konferens i juni i Lund. Samlar drygt 400 personer och är nästan fullsatt. Byggmaterialindustrierna Bredare perspektiv ej enbart ventilation som Ola representerar. Försöker bilda någon form av samverkansgrupp brand. Svensk ventilation på gång med revidering av brandhandbok med praktiska lösningar. Förtydliganden om brandskydd med fläktar i drift.

12 BIV Lokalgrupperna har varit aktiva. Har tagit fram ställningstagande kring att anmäla brister i brandskyddet. Medverkar i olika workshops och lämnar remisser till SBF, Boverket med flera. 12(14) BI Kraftsamlar för byggnollan, det vill säga noll döda vid byggnadsarbete. Arbeter med riktlinjer kring heta arbeten och cellplast. Brandskydd under byggtiden, efterlyser att brandkonsulterna blir bättre på att veta vad som gäller. Förra minnesanteckningarna En snabb genomgång gjordes av förra minnesanteckningarna för att se om vi missat följa upp någon punkt. Så var inte fallet, men BIV påminde om att Boverket lovat bli bättre på att skicka ut material i god tid innan mötena. Nästa möte Näste möte föreslogs bli under vecka 5 på LTH i Lund. Övriga frågor Thomas Järphag, Tr2-trapphus Thomas från BI redogjorde för tolkningsproblem med Tr1 och Tr2 trapphus samt förbindelse till källare. Boverket Detta är något vi får ta med oss hem för vidare diskussion. Kanske är det lämpligt att skriva det som en särskild vägledningstext på kunskapsbanken. Bärförmåga vid brand och skydd mot brandspridning mellan byggnader Boverket meddelade att vi fått frågor kring bärförmåga vid brand och skydd mot brandspridning mellan byggnader. Kraven på bärförmåga vid brand handlar om den del i EKS som tidigare angavs att väggar i en brandteknisk klass ibland kan stabiliseras av bjälklag i lägre klass. Boverkets svar var att detta måste studeras i det enskilda fallet av brandkonsult och konstruktör.

13 Kompletterande material: Presentation från mötet Kommittédirektivet: / Brians rapport: 13(14) Uppdrag om partiella hyreskontrakt Bakgrund Boverket har i uppdrag att utreda: För att möjliggöra för ett effektivare nyttjande av det befintliga bostadsbeståndet bör förutsättningarna för att fler hushåll delar på en större bostad utredas. Boverket ska därför utreda möjligheten för fastighetsägare att tillämpa partiella hyreskontrakt, dvs. hyreskontrakt med besittningsskydd på en del av en bostad, för såväl nyproducerade som för befintliga bostäder. Om det krävs författningsändringar eller andra åtgärder ska Boverket lämna förslag på sådana. Förslag på författningsändringar ska dock inte lämnas avseende 12 kap. jordabalken (hyreslagen) eller som i övrigt reglerar det kontrakträttsliga förhållandet mellan hyresgästen och hyresvärden. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 30 juni Enligt dagens regelverk är detta inte möjligt då varje bostadslägenhet utgör en ur upplåtelseform självständig enhet och ska uppfylla de krav som ställs på bostadslägenheter vad gäller utformning med hänsyn till avsedd lånsiktig användning, samt i övriga krav som gäller för enskilda bostäder vad det gäller buller, brandskydd, ventilation, tillgång till dagsljus m.m. En möjlighet att lösa Boverkets uppdrag skulle kunna vara att en fastighetsägare tilllåts upplåta ideella andelar av en och samma bostadslägenhet till flera olika hyresgäster. Exempelvis skulle en fyrrumslägenhet kunna hyras ut med andelstal så att tre hyresgäster har varsitt hyreskontrakt. Vardera andelshyresgästen hyr i ett sådant exempel en ideell andel om 1/3 av bostadslägenheten. Det interna förhållandet mellan andelshyresgästerna regleras internt mellan dem civilrättsligt. Var och en av andelshyresgästerna har eget besittningsskydd till lägenheten oberoende av övriga andelshyresgästers kontrakt.

14 14(14)

15 Boverkets referensgruppsmöte

16 Dagordning och hålltider 1. Genomgripande översyn av Boverkets byggregler m.m. Dir. 2017:22 - Treårig extern översyn 2. Regeringsuppdrag om partiella hyreskontrakt (se bilaga 1) 3. Kort återrapportering om: a) E-learning modul b) Serietillverkade hus c) Översättningar av regler d) Marknadskontroll utrymningsbeslag e) Vägledningstexter PBL kunskapsbank f) Uppdrag till Sweco g) Syfteshanboken h) Migrationsverkets brev till samtliga kommuner 4. Inriktningen på Brian Meachams fortsatta arbete i Sverige 5. Vägledning om brandskydd i lov- och byggprocessen 6. Rund runt bordet 7. Nästa möte 8. Övriga frågor i. Thomas Järphag, Tr2-trapphus ii. Bärförmåga vid brand och skydd mot brandspridning mellan byggnader

17 Kommittén för modernare byggregler Genomgripande översyn av Boverkets byggregler m.m. Dir. 2017:22 Redovisning Standarder och standardisering 29 dec 2017 Minskad klimat- och miljöpåverkan 30 nov 2018 Övriga delar av uppdraget 13 dec 2019

18 Partiella hyreskontrakt Ett regeringsuppdrag Uppdraget För att möjliggöra för ett effektivare nyttjande av det befintliga bostadsbeståndet bör förutsättningarna för att fler hushåll delar på en större bostad utredas. Boverket ska därför utreda möjligheten för fastighetsägare att tillämpa partiella hyreskon-trakt, dvs. hyreskontrakt med besittningsskydd på en del av en bostad, för såväl ny-producerade som för befintliga bostäder. Om det krävs författningsändringar eller andra åtgärder ska Boverket lämna förslag på sådana. Avgränsningar Förslag på författningsändringar ska dock inte lämnas avseende 12 kap. jordabalken (hyreslagen) eller som i övrigt reglerar det kontrakträttsliga förhållandet mellan hyresgästen och hyresvärden. Redovisning Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 30 juni 2017.

19 Webbutbildning brandskydd Publicering Denna vecka?! Målgrupp Byggnadsinspektör och Antal delar 8 Tidsåtgång Ca 60 min

20 Serietillverkade hus Ett regeringsuppdrag

21 Regler översatta till engelska PBL PBF Regeringsuppdrag BBR 23 (BBR 24 senaste versionen) EKS 10 BBRAD 3 ATA 1

22 Marknadskontroll utrymningsbeslag 8 beslag provades 3 hade anmärkningar 1 fick försäljningsförbud med krav på återkallande Tillverkaren överklagade beslutet Boverket har yttrat sig till Mark- och miljödomstolen Väntar på beslut från Mark- och miljödomstolen

23 Vägledningstexter på PBL KB Ny bredare målgrupp för PBL KB den professionelle! Mer omfattande läsanvisningar Om ni får önska fler (eller utvecklade) vägledingstexter inom brandskydd vad skulle det då vara?

24 Uppdrag till Sweco 1. Utvärdering av verksamhets- & byggnadsklasserna 2. Tekniskt byte med boendesprinkler 8 vån + 10 min insatstid + öppet trapphus 8 vån + Tr2 trapphus 8 vån + 20 min insatstid + öppet trapphus Vad är prioriterat att göra? Vad bör vi skriva vägledningstexter om? Vad bör vi skriva allmänt råd om? Vad bör vi skriva föreskrifter om? Vad bör vi inte skriva något om? Ytterligare utredningar?

25 Syfteshandboken

26 Migrationsverkets brev till kommunerna Boverket & MSB Telefonmöte innan utskicket med Migrationsverket Fick aldrig se brevet innan det skickades ut Boverkets och MSB:s budskap var att reglerna gäller men att det ofta handlar om bedömningar Skäligt brandskydd Ändringsreglerna

27 Brian Meacham I Lund (Sverige) 28 aug 23 sep 2017 Känner ni igen er i rapporten? Delar ni Brians iakttagelser? Vad är Sverige redo för? Vad bör bli nästa steg? Något av Brians förslag? Annat?

28 Vägledning om brandskydd i lov- och byggprocessen EN HELHET Vägledning - brandskydd i lov- & byggprocessen

29 Vägledning om brandskydd i lov- och byggprocessen SYFTE Att få byggnader som uppfyller byggreglerna! Dialog inom kommunen! MÅLGRUPP Räddningstjänsten Gymnasieexamen Tillsyn A

30 REFERENSGRUPPEN Anders Johansson Mattias Heimdahl Ann-Ida Malm Boverket Nerikes räddningstjänst Ulrika Nolåker Uppsala brandförsvar Cecilia Fager Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer, FSB Fredrik Hiort Räddningstjänsten Enköping - Håbo Sveriges brandkonsultförening, BRA

31 Vägledning om brandskydd i lov- och byggprocessen Vad tycker du om innehåll och upplägg överlag? Fyller den ett behov? Vi har fått synpunkter att texten har en del krångliga ord och begrepp som gör att målgruppen kan ha svårt att ta till sig texten. Har du noterat fler krångliga ord, som inte finns beskrivna i kapitel 0? Saknar du något? Är det något som behöver utvecklas mer? Har du fler exempel som vi kan jobba in i vägledningen?

32 Runda runt bordet! Vad är på gång i din organisation, förening, myndighet eller företag som är av intresse för gruppen och för Boverket?

33 Nästa möte? Doodle Förslag Vecka 5 &

34 Övrigt 1. Thomas Järphag, Tr2-trapphus 2. Bärförmåga vid brand och skydd mot brandspridning mellan byggnader

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Caroline Bernelius Cronsioe Prevecon Brand & Riskkonsult Föreningen Sveriges Brandbefäl 2018-09-25 UPPTAKTEN TILL VÄGLEDNINGEN KORT OM UR VÄGLEDNINGEN HÄR

Läs mer

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck

FSB Föreningen Sveriges byggnadsinspektörer Ulrika Nolåker. MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Patrik Perbeck 1(6) Boverkets referensgrupp brandskydd 16 maj 2011 Liljeholmen, Stockholm Minnesanteckningar Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Närvarande:

Läs mer

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV. Luleå tekniska universitet, LTU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV. Luleå tekniska universitet, LTU Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Agenda Datum 2015-11-11 Diarienummer 1239-2413/2015 Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-11-09 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Datum 2016-11-02 Diarienummer 1239-2413/2009 1(12) Minnesanteckningar: Boverkets referensgrupp brandskydd Måndagen 17 oktober 2016 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen,

Läs mer

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet

Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Omoderna byggregler leder till problem med brandskyddet Robert Jansson McNamee Ordförande, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap Andreas Hoff Ordförande, Föreningen Sveriges Brandbefäl Per-Anders

Läs mer

Boverkets referensgrupp brandskydd

Boverkets referensgrupp brandskydd Dagordning Datum 2018-02-08 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd När: 8 februari Tid: 9.30 16.00 Var: V-huset, John Ericssons väg 1, Lund Minnesanteckningar Närvarande Referensgruppen

Läs mer

Närvarande Referensgruppen

Närvarande Referensgruppen Datum 2013-05-13 Diarienummer 1239-2413/2009 Minnesanteckningar från Boverkets referensgrupp brandskydd Uppsala 2013-05-13 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Johan Lundin Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Johan Lundin Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB Minnesanteckningar 1(9) Datum 2013-11-18 Diarienummer 1239-2419/2009 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp

Läs mer

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Luleå tekniska universitet, LTU

Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Luleå tekniska universitet, LTU Minnesanteckningar Datum 2014-10-17 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd 2014-10-17 Stockholm Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande

Läs mer

Stig Åkerman och Yvonne Svensson

Stig Åkerman och Yvonne Svensson Stig Åkerman och Yvonne Svensson FSB:s Informations- och utbildningsdagar 30 maj 2012, Gävle Boverket informerar Certifierade sakkunniga Kontrollansvariga Energideklarationer BBR 2013, EKS CPR 1 juli 2013

Läs mer

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren.

BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. BBR 2012 och nya PBL. Nya krav på byggherren. 1 Inledning 2 Allmänna regler för byggande 3 Tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftsutrymmen 4 Bärförmåga, stadga och beständighet 5 Brandskydd

Läs mer

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Agenda. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, BIV Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Agenda Datum 2016-04-12 Diarienummer 1239-2413/2009 Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd 2016-04-12 Närvarande Referensgruppen Arbetsmiljöverket, AV Brandskyddsföreningen, SBF Byggherrarna

Läs mer

Brandskydd i asylboende

Brandskydd i asylboende Brandskydd i asylboende FSD -praktisk tillämpning vid ombyggnad Maria Ovesson maria.ovesson@fsd.se Disposition Tillfälligt boende? Bakgrund till Vk3B Utmaningar bef. byggnader Praktiska exempel Funderingar

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Riksdag (PBL) Myndighet (BBR) Bemyndigande Bemyndigande Regering (PBF) Allmänna råd Idé: Otto Ryding Ny plan- och bygglagstiftning den 2 maj 2011 Gamla

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1746 Bakgrund Med anledning av den extrema situation som råder avseende det stora antalet flyktingar som dagligen anländer till Sverige, har kommunerna fått i uppdrag av Migrationsverket att se över

Läs mer

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion.

Agenda för kvällen. Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv. Kravnivåer Diskussion. 2016-12-06 Bild 1 Agenda för kvällen Tillsyn enligt LSO Ett aktuellt tillsynsärende PBL/BBR-perspektiv LSO-perspektiv Kravnivåer Diskussion 2016-12-06 Bild 2 Får jag då springa över gräsmattan? Vad innebär

Läs mer

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag Brandtekniska projekteringsanvisningar Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå Preliminärt beslutsunderlag Datum 2012-04-10 Rev. datum Upprättad av Granskad av Godkänd av Niclas

Läs mer

Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen

Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen Stöd för tillämpning vid kontroll av brandskyddet i byggprocessen REDOVISNING AV TILLÄMPNINGSGRUPPENS ARBETE BIV-KONFERENS 2013 NILS OLSSON, BENGT DAHLGREN BRAND & RISK Arbetsgruppen Henrik Alling Cecilia

Läs mer

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis?

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis? Promemoria 1(2) 2015-05-05 156/2015, 157/2015 Process Till Boverkets referensgrupp brandskydd Regeringsuppdrag om standarder och standardisering Boverket har två stycken regeringsuppdrag om standarder

Läs mer

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder Regeringsbeslut IV:3 2012-11-22 S2012/8156/PBB (delvis) Socialdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Läs mer

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Stockholm

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Stockholm Minnesanteckningar 1(10) Datum 2012-06-04 Diarienummer 1239-2413/2012 Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets

Läs mer

Information från Boverket. Anders Johansson

Information från Boverket. Anders Johansson Information från Boverket Anders Johansson Innehåll Vad är en byggnad? Flera olika byggnader Sammanbyggda byggnader Vad är en bostad? Bostäder för studenter med flera Lite om verksamhetsklass 3B Nyheter

Läs mer

och Boverkets byggregler, BBR

och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler om byggande och Boverkets byggregler, BBR Läsanvisningar till regler Läsanvisningar om byggande till regler och om BBR byggande Regelsamlingen ger en helhetssyn För att tillämpa

Läs mer

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (6) Antecknat av Karin Albinson Närvarande Anders Lundberg, MSB Patrik Perbeck, MSB Karin Albinson, MSB Stefan Anering, MSB Rickard Silverfur, Fastighetsägarna

Läs mer

Skydd mot uppkomst av brand

Skydd mot uppkomst av brand Skydd mot uppkomst av brand Caroline Cronsioe Brandingenjör Sotningskonferens 2012 Innehåll Plan och bygglagen (2010:900), PBL Sotarens roll i byggprocessen Boverkets byggregler Förändringar generellt

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, Forshaga kommun Bakgrund HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn inryms i en enplansbyggnad i Deje i Forshaga kommun.

Läs mer

Regeringens bostadspolitik

Regeringens bostadspolitik Regeringens bostadspolitik Samhällsplaneringsdagarna i Västerbotten 19 oktober 2017 Statssekreterare Alf Karlsson Näringsdepartementet 1 Lågt byggande under lång tid Färdigställda bostäder och befolkningsökning

Läs mer

Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden

Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Yttrande avseende Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden Föreningen Sveriges Brandbefäl tillsammans

Läs mer

Nyhetsbrev oktober Vad är vi rädda för?

Nyhetsbrev oktober Vad är vi rädda för? 2014-10-30 Nyhetsbrev oktober 2014 Vad är vi rädda för? Vid införandet av BBR 19 och EKS 8 var känslorna blandade. Det var uppenbart att det skulle krävas fler och mer detaljerade utredningar om allt mellan

Läs mer

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Arbetsgrupp Br0 Peter Arnevall, Uppsala brandförsvar Dan Cornelius, Prevecon AB Torkel Danielsson, Brandskyddslaget AB Andreas

Läs mer

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar

Bilaga. Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR. Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar Bilaga Brandskydd TEKNISKA ANVISNINGAR Fastighetsförvaltningens Projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Brandskydd, Tekniska anvisningar Maj 29 Detta dokument ingår som bilaga till Fastighetsförvaltningens

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer

Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling

Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling Michael Strömgren 2013-09-05 Brandteknik 010-516 58 92 Michael.Stromgren@sp.se Uppföljning och analys av brandskydd i samhället - behovsanalys & metodutveckling Syfte och mål Detta projekt syftar till

Läs mer

Student söker bostad. Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se

Student söker bostad. Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se Student söker bostad Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se Regeringsuppdrag 2009 Rapport december 2009 Student söker bostad Översyn av studenternas

Läs mer

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Minnesanteckningar 1(8) Boverkets referensgrupp brandskydd, Caroline Cronsioe & Michael Strömgren Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd MSBs lokaler Stockholm, 09.30-15.30, Närvarande Boverket

Läs mer

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Upprättad av Miranda Larsson Beslutad Bo Carlsson Giltig t.o.m. 2016-06-30 Revideringsdatum 2014-12-22 Råd och anvisning nr: 115 Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Räddningstjänsten Storgöteborgs

Läs mer

Boverkets referensgrupp brandskydd

Boverkets referensgrupp brandskydd Dagordning Datum 2018-09-27 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd När: 27 september Tid: 9.30 16.00 Var: Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap, Fleminggatan 14, Stockholm

Läs mer

Övergripande syfte. Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning:

Övergripande syfte. Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning: Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning: Övergripande syfte Modernisera regelverket Öka konkurrensen Öka byggandet Utredningsbehov Hur kan standardiseringen

Läs mer

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Lund

Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd Lund Datum 2012-11-26 Diarienummer 1239-2413/2009 1(8) Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande för Boverket. Minnesanteckningar Boverkets referensgrupp brandskydd

Läs mer

Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler

Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler 2018-05-30 1 Dagordning 9.30-9.45 Välkommen! Kajsa Reimers, koordinator

Läs mer

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Boverket - myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket är förvaltningsmyndighet för: Frågor

Läs mer

Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar

Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar Lagkrav på sprinkler i svenska vårdanläggningar En sammanställning över lagkrav på sprinkler i vårdanläggningar, vid nybyggnation samt ändring av byggnad. Capital District Fire and Rescue Service (SHS)

Läs mer

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Underlag till konsekvensutredning för Vk3B gemensamhetsboende Wuz risk consultancy AB har på uppdrag av Boverket tagit fram en konsekvensutredning för

Läs mer

Minnesanteckningar. Minnesanteckningar Datum 2015-05-11. Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm

Minnesanteckningar. Minnesanteckningar Datum 2015-05-11. Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm Minnesanteckningar Datum 2015-05-11 Diarienummer 1239-2413/2009 Boverkets referensgrupp brandskydd 2015-05-11 Stockholm Observera att detta dokument är arbetsmaterial och innebär inte några bindande åtagande

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft 2 maj Gamla lagstiftningen Nya lagstiftningen PBL 1987:10 + BVL 1994:847 PBF 1987:383 + BVF 1994:1215 +

Läs mer

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla.

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla. Värends Räddningstjänst Thomas Wrååk MÅLSÄTTNING FÖR DAGEN Alla deltagare ska kunna starta dokumentationen av sitt brandskydd samt kunna ansvara en verksamhets systematiska brandskyddsarbete på ett tillfredsställande

Läs mer

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26).

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26). 5 Brandskydd Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 8 kap. 9, PBL och 3 kap. 8, PBF. Avsnittet innehåller även allmänna råd till 10 kap. 6 PBL. Avsnitt 5:8 innehåller också föreskrifter

Läs mer

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21.

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21. Carl Johan Herbst Brandingenjör LTH/Civilingenjör riskhantering ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Tel: 010-505 38 89 carljohan.herbst@afconsult.com Internkontroll: Tobias Karlsson Brandingenjör LTU Brandskyddsbeskrivning

Läs mer

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef

Kommande regeländringar. Yvonne Svensson Rättschef Kommande regeländringar Yvonne Svensson Rättschef Fem aktuella lagändringar och lagförslag Avskaffande av den obligatoriska byggfelsförsäkringen och ny lag om färdigställandeskydd Fler bostäder åt unga

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 2010 2011 2012 Arbetet påbörjas Remiss juni-september EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm

Tillsynsvägledning av OVK- regelverk. Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Tillsynsvägledning av OVK- regelverk Tillsynsvägledningsdag, Länsstyrelsen, Jönköping 15 januari 2015, Wanda Rydholm Vägledning till Boverkets nya webb och kunskapsbanken Den nya webben från 30 september:

Läs mer

innebrännas i äldrebo

innebrännas i äldrebo serie: sprinkler Del 1: Nya regler i BBR. / DEL 2: JÄTTEMARKNAD VÄNTAR. Fem gånger högre risk innebrännas i äldrebo Dödsbränder är fem gånger vanligare bland svenska pensionärer som bor i behovsprövat

Läs mer

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016

Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 PM 2016:213 RII (Dnr 110-1697/2016) Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 31 december 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Vägledning för dimensionering inom Brandkåren Attundas (BA) utryckningsområde. Upprättat av: Ola Carlén Datum: 2015-10-10 Beslutat av: Ida Texell 1. Bakgrund

Läs mer

Boverkets byggregler, BBR. Caroline Bernelius Cronsioe

Boverkets byggregler, BBR. Caroline Bernelius Cronsioe Boverkets byggregler, BBR Caroline Bernelius Cronsioe VILKEN VERKSAMHET RÖR DET SIG OM ENLIGT BYGGREGLERNA? Hem för ensamkommande flyktingbarn Anläggningsboende Uppförande av nya byggnader Ändring av en

Läs mer

Möte VI - Nationell samverkansgrupp för brandskyddsfrågor

Möte VI - Nationell samverkansgrupp för brandskyddsfrågor samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (5) Antecknat av Karin Albinson Närvarande Patrik Perbeck, MSB Göran Lindmark, MSB Kenneth Karlsson, Migrationsverket Rikard Silverfur, Fastighetsägarna

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Skaraborg

Räddningstjänsten Östra Skaraborg Räddningstjänsten Östra Skaraborg Daniele Coen Chef förebyggande avd. Erik Lyckebäck Brandingenjör Räddningstjänsten Östra Skaraborg Räddningstjänsten Östra Skaraborg (RÖS) är ett kommunalförbund för operativ

Läs mer

Förslag till moderna byggregler för brandskydd

Förslag till moderna byggregler för brandskydd 2019-02-08 Förslag till moderna byggregler för brandskydd Robert Jansson McNamee Ordförande, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap Andreas Hoff Ordförande, Föreningen Sveriges Brandbefäl Per-Anders

Läs mer

Swedish Chapter - Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV

Swedish Chapter - Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV Swedish Chapter - Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV Malin T. Vester WSP Brand & Risk / kassör BIV Agenda: Allmänna råd om ändring av byggnad, BÄR (1996:4 och ändrad genom 2006:1) Allmän

Läs mer

Minnesanteckningar från samtal med kommunerna om enhetligare kontroll av seriebyggda hus. Arne Johansson. Patrik Mårtensson Norrköping

Minnesanteckningar från samtal med kommunerna om enhetligare kontroll av seriebyggda hus. Arne Johansson. Patrik Mårtensson Norrköping Promemoria Datum 2016-11-09 Diarienummer 3056/2016 Minnesanteckningar från samtal 2016-11-08 med kommunerna om enhetligare kontroll av seriebyggda hus Deltagarförteckning: Lillemor Edvinsson Anders Barkstedt

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018

Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018 Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018 Case Study av Br0-byggnader Varmt välkomna till försommarens lokalgruppsträff i Göteborg. Temat för träffen kommer att vara en case study av Br0-byggnader.

Läs mer

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23

Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Promemoria Datum 2017-03-28 Diarienummer Byggregler en historisk översikt från BABS till BBR 23 Inledning och läsanvisningar Denna promemoria innehåller kunskapsunderlag för en översyn av Boverkets byggoch

Läs mer

Befintligt brandskydd

Befintligt brandskydd Blombacka Byggnaden 6 våningar. 35 lägenheter. Restaurang för boende i bottenplan. Centralt trapphus. På varje våningsplan leder två korridorer ut från trapphuset till lägenheterna. Uppfördes 1992 som

Läs mer

Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum

Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum Flyktingsituationen - ur räddningstjänstens perspektiv Hur hanterades situationen inom Räddningstjänsten Storgöteborg Vilka problembilder behövde hanteras

Läs mer

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar Byggnader ska utformas med sådant brandskydd att brandsäkerheten blir tillfredsställande. Utformningen av brandskyddet ska

Läs mer

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Stöd för bygglovhandläggare Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Brand och räddningstjänstfrågor i byggprocessen Brand- och utrymningssäkerhet är en viktig del av en byggnads egenskaper. För att kunna

Läs mer

Brandskydd i bostäder

Brandskydd i bostäder Brandskydd i bostäder Vad kan gå fel? Vad ska vi uppmärksamma? 2014-05-22 Daniel Olsson & Sofie Bergström Luleå räddningstjänst Innehåll Brand i bostäder Lagstiftning Byggprocessen Brandskyddsdokumentation

Läs mer

... Boverket. Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler. Missiv 3.2.1. Enligt sändlista

... Boverket. Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler. Missiv 3.2.1. Enligt sändlista ... Boverket Missiv Datum 2015-12-09 3.2.1 Diarienummer 137/2015 2508/2015 Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Enligt sändlista Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler Boverket

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013

Boverket informerar. om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013 Boverket informerar om nya och ändrade regler för byggande den 1 juli 2013 2013:2 Sid 1(6) Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor

Läs mer

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 stockholm.se Utredning om Brandskydd för projekt Kv Gångaren10, Stockholm är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 Arbetet påbörjas 2010 Remiss juni-september 2011 EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare

Boverket informerar. om nya och ändrade författningar den 2 maj 2011. Kort om nyheter och ändringar i författningarna. Mottagare Boverket informerar Mottagare Kommuner, länsstyrelser, bransch- och intresseorganisationer, certifieringsorgan, universitet och högskolor Utgivningsdag 2011-04-29 Mer upplysningar På Boverkets webbplats

Läs mer

2011-06-16. Ny PBL på rätt sätt Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01

2011-06-16. Ny PBL på rätt sätt Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 2011-06-16 Ny PBL på rätt sätt Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Separat program för fördjupade utbildningsaktiviteter hösten 2011 Detta är en samlad beskrivning av utbildningsaktiviteterna

Läs mer

FSBs informations- & utbildningsdagar

FSBs informations- & utbildningsdagar Anmälan för åtgärder som inte är bygglovpliktiga Caroline Bernelius Cronsioe brand- & civilingenjör Antal svar VÄS Remissen Svarsstatistik VÄS1 Avstyrker; 2 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3

Läs mer

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11

Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket, 2010-03-11 Caroline Cronsioe Minnesanteckningar Referensgrupp Brand, Boverket Karlskrona, 2010-03-11, 10-16 Närvarande Boverket Staffan Abrahamsson (brandingenjör),

Läs mer

En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade hus - Boverkets rapport (2017:23)

En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade hus - Boverkets rapport (2017:23) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-01-26 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En mer förutsägbar byggprocess, Förenklad kontroll av serietillverkade

Läs mer

Yttrande över Boverkets förslag till ändring i Boverkets byggregler

Yttrande över Boverkets förslag till ändring i Boverkets byggregler Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Näringsdepartementets promemoria: Investeringsstöd för anordnande av nya bostäder och bostäder för studerande (Ds 2015:35)

Yttrande över Näringsdepartementets promemoria: Investeringsstöd för anordnande av nya bostäder och bostäder för studerande (Ds 2015:35) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Juhlin Henrik (SBF) Datum 2015-09-30 Diarienummer KSN-2015-1507 Kommunstyrelsen Yttrande över Näringsdepartementets promemoria: Investeringsstöd för anordnande av nya

Läs mer

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning 2014-04-15 Dokumentnummer VL2014-09 Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Beslutad 2014-04-15 Giltigt t.o.m. 2015-04-15 Handläggare Lars Strömdahl Kvalitetsgranskning

Läs mer

Utbildningar SP Brandteknik 2013

Utbildningar SP Brandteknik 2013 Utbildningar SP Brandteknik 2013 Har dina medarbetare rätt kompetens för att möta de nya krav som ställs? SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Rätt utbildning är alltid en god investering för ut-veckling,

Läs mer

Marcus Johansson Internkontroll Björn Andersson

Marcus Johansson Internkontroll Björn Andersson Projekt Projektnummer Lindholmen 106352 Handläggare Datum Marcus Johansson 2013-05-06 Internkontroll Björn Andersson Datum 1 INLEDNING På uppdrag av Berg C. F. Möller Architects har brandskyddslaget tagit

Läs mer

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt Bilaga 1: Analytisk dimensionering av tillfredsställande brandskydd Denna bilaga redovisar den analytiska dimensioneringen som gjorts för att verifiera tillfredsställande brandskydd i Ör förskola. Verifieringen

Läs mer

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB

BBR 2012 BBR 19. Innehåll Lilliehorn Konsult AB BBR 2012 BBR 19 Innehåll BBR - Uppbyggnad, principer Brandskydd Avsnitt 5 Energihushållning Avsnitt 9 Säkerhet vid användning Avsnitt 8 Ändring/ombyggnad Tillämpning i byggprojekt/genomförande 3 1 Boverkets

Läs mer

Förebyggarseminarium 2015

Förebyggarseminarium 2015 Förebyggarseminarium 2015 Johan Rönmark Frågor tar vi löpande! Utkiken Egen inloggning via din arbetsgivare Räddsam F betalar tillsammans för Utkiken per år PM för tillsyn På gång att samlas in Möjlighet

Läs mer

Så arbetar Boverket med stöd för kontrollplaner. Thomas Norman Byggnadsingenjör Plan & bygg - Boverket

Så arbetar Boverket med stöd för kontrollplaner. Thomas Norman Byggnadsingenjör Plan & bygg - Boverket Så arbetar Boverket med stöd för kontrollplaner Thomas Norman Byggnadsingenjör Plan & bygg - Boverket Bakgrund 18 mars 2010 Regeringens proposition 2009/10:170 En enklare plan- och bygglag Bild: Boverket

Läs mer

Boverkets byggregler en hjälp eller en begränsning

Boverkets byggregler en hjälp eller en begränsning ATEX och Brand 2014 P-O Nilsson, Inspecta Boverkets byggregler en hjälp eller en begränsning 1 ATEX och Brand 2014 - Boverkets byggregler Boverkets byggregler Byggprocessen ATEX och Brand 2014 - Boverkets

Läs mer

Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012

Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012 Svarsfil till remiss BBR 2013, dnr: 1201-419/2012 Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2012-10-15 Remisslämnare Karl Fridolf Organisation BIV, Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 Under året har styrelsemöten hållits enligt följande: Arbetsmöte i Stockholm den 15 februari Telefonmöten 1 gång per månad med undantag för juli och december. Telefonmötet den

Läs mer

Tillsynsvägledningsplan från enheten för samhällsplanering

Tillsynsvägledningsplan från enheten för samhällsplanering Tillsynsvägledningsplan 2017-2019 från enheten för samhällsplanering Titel: Tillsynsvägledningsplan 2017-2019 Utgiven av: Författare: Beställning: Copyright: Länsstyrelsen Skåne Anna Jansson Thulin Länsstyrelsen

Läs mer

Frågor och svar om kontrollplan, webbseminarium den 12 september 2011

Frågor och svar om kontrollplan, webbseminarium den 12 september 2011 2011-09-12 Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Frågor och svar om kontrollplan, webbseminarium den 12 september 2011 Finns det möjlighet att ladda ner PowerPoint bilder som visades?

Läs mer

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: ---

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: --- Brandskyddsbeskrivning mall BBR22/55/1 g:\uppdrag\215487 kaverös göteborg pm räddningsväg\dokumentation\215487 pm räddningsväg 16323.docx BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG BRANDSKYDD : Reviderad:

Läs mer

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen

Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Räddningstjänstens roll i lov- och byggprocessen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Kontakt:

Läs mer

ANSVAR OCH ORGANISATION

ANSVAR OCH ORGANISATION ANSVAR OCH ORGANISATION Ansvar Ansvaret för brandskydd i byggnader och anläggningar vilar på ägare av byggnad samt nyttjanderättshavare. Om ägare och nyttjanderättshavare inte är densamme är det viktigt

Läs mer

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan.

Boverkets svar och kommentarer följer direkt efter respektive rekommendation enligt nedan. Datum 2014-03-14 Diarienummer 1229-5625/2013 Ert diarienummer O-06/12 1(6) Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Statens haverikommission Sveavägen 151 102 29 Stockholm info@havkom.se

Läs mer

Rollfördelningen under byggprocessen

Rollfördelningen under byggprocessen Carl-Magnus Oredsson Tf enhetschef enheten för styrmedel och fastighetsekonomi carl-magnus.oredsson@boverket.se Byggherrens ansvar för kontrollen av genomförandet PBL 10 kap 5 Byggherren ska se till att

Läs mer

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Lokalgrupp Syd David Tonegran Tyréns Daniel Rosberg WSP Martin Nilsson LTH/Boverket Emma Nordwall Helsingborgs Brandförsvar Joel Wollberg - ESS

Läs mer

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Curt Ahnström Emeli Ljunghusen Tellusborgsvägen 73-78 Holding AB 2014-09-30 TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Detta utlåtande redovisar den övergripande

Läs mer

Från ord till handling

Från ord till handling Från ord till handling Stefan Attefall bostadsminister Bostadsforum 2012 Bostadsbyggandet i Sverige Påbörjade bostäder 2004-2011 Bostadsbyggandet i Norden Antal påbörjade lägenheter/1000 invånare Källa:

Läs mer