TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet"

Transkript

1 Curt Ahnström Emeli Ljunghusen Tellusborgsvägen Holding AB TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Detta utlåtande redovisar den övergripande strategin för byggnadernas utformning, räddningstjänstens insats och utrymningskoncept för det blivande området på fastigheterna Timotejen 19 och 28, Stockholm. Kvarteren är indelade i sex delar från A till F. Den huvudsakliga användningen är bostäder, men i de nedre våningarna förekommer butikslokaler, skola, förskolor och garage. Kvarter B är tänkt att vara hotell och dagligvaruhandel. Dimensionerande förutsättningar utgår från Boverkets byggregler, BBR 21 (BFS 2011:6 med ändringar t.o.m. BFS 2014:3). Nedanstående tabell anger underlaget för handlingen: Handling Datering Upprättad av Förenklad situationsplan White Arkitekter Programskisser planer för kvarteren White Arkitekter Utrymningsstrategi Generellt ska tillgång till två av varandra oberoende utrymningsvägar säkerställas från varje lokal där personer vistas mer än tillfälligt. Det är möjligt att utforma byggnader för bostäder i maximalt 16 våningsplan och kontor med högst 8 våningsplan med tillgång till endast en utrymningsväg under förutsättning att samtliga bostäder/lokaler har tillgång till ett Tr2-trapphus. Vissa lokaler kan även utföras med endast en utrymningsväg direkt till det fria under förutsättning att personantalet understiger 30 personer och gångavståndet till utrymningsvägen understiger 15 meter. Detta kan möjligtvis tillämpas från vissa lokaler i markplan. Vid två utrymningsvägar från bostäder och lokaler kan en av utrymningsvägarna vara genom fönster/balkong med hjälp av räddningstjänstens stegar, under förutsättning att högst 15 personer utrymmer denna väg från brandcellen. Högsta höjd för att använda räddningstjänstens stegbil är 23 meter och för bärbar stege 11 meter. För att använda räddningstjänstens stegbil är en förutsättning att det finns tillgängliga räddningsvägar och uppställningsplatser. Bärbar stege får bäras maximalt 50 meter. Byggnader över 16 våningar tillhör byggnadsklass Br0 vilket medför att brandskyddet ska dimensioneras med analytiskt dimensionering. Det går därför inte att i förväg med säkerhet bestämma hur utrymningskonceptet från byggnaderna ska fungera. Nedan presenteras utrymningsstrategin kvarter för kvarter. Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan Stockholm. Telefon: Uppsala: Bredgränd Uppsala. Telefon: Organisationsnummer:

2 Kvarter A Kvarter A har en befintlig utformning som medför att alla lägenheter/lokaler har tillgång till minst ett Tr2-trapphus. Räddningstjänstens insats krävs inte för utrymning. Kvarter B Dagligvaruhandel och hotell ska kunna utrymma utan hjälp av räddningstjänstens insats. Då det krävs två av varandra oberoende utrymningsvägar innebär detta att det krävs minst två trapphus i byggnaden. Byggnader över 8 våningar men högst 16 våningar ska utformas med tillgång till minst ett Tr2-trapphus. Kvarter C Byggnader med högst 8 våningsplan kan utformas för att utrymmas via trapphus och med hjälp av räddningstjänstens stegutrustning. Detta är under förutsättning att det finns räddningsvägar och möjlig uppställningsplats på gården, alternativt att samtliga lägenheter är genomgående och nås från gata. Alternativet till räddningsvägar på gården är att alla bostäder har tillgång till minst ett Tr2-trapphus. Byggnaden som är 16 våningar ska utformas med tillgång till minst ett trapphus Tr2, och behöver inte utformas för att utrymmas med hjälp av räddningstjänstens insats. Kvarter D Byggnader med högst 8 våningsplan kan utformas för att utrymmas via trapphus och med hjälp av räddningstjänstens stegutrustning. Detta är under förutsättning att det finns räddningsvägar och möjlig uppställningsplats på gården, alternativt att samtliga lägenheter är genomgående och nås från gata. Alternativet till räddningsvägar på gården är att alla bostäder har tillgång till minst ett Tr2-trapphus. Byggnaderna som är 9 respektive 16 våningar ska utformas med tillgång till minst ett trapphus Tr2, och behöver inte utformas för att utrymmas med hjälp av räddningstjänstens insats. Förskola ska utformas med två av varandra oberoende utrymningsvägar och ska kunna utrymmas utan räddningstjänstens insats. Kvarter E Kvarter E utformas så att alla lägenheter/lokaler har tillgång till minst ett Tr2-trapphus, då byggnaden överstiger 8 våningar. Räddningstjänstens insats krävs inte för utrymning. Kvarter F Kvarter F utformas generellt så att alla lägenheter/lokaler har tillgång till minst ett Tr2-trapphus, då huset generellt är över 8 våningar eller inte går att nå med räddningstjänstens stegbil. Höghuset (24 våningar) ska dimensioneras med analytisk dimensionering, vilket medför att det ej i förväg går att fastställa hur utrymningskonceptet ska fungera. Räddningstjänstens insats krävs dock inte för utrymning från någon byggnad i kvarter F. Förskola ska utformas med två av varandra oberoende utrymningsvägar och ska kunna utrymmas utan räddningstjänstens insats. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 2 (6)

3 Trapphus Tr2 Nedan presenteras en samlad beskrivning för de brandtekniska kraven som föreligger för trapphus Tr2. Del Hisshall Utförande Mellan lägenheter/lokaler och trapphuset ska brandtekniskt avskild hisshall finnas. Hisshallen ska utföras i lägst brandteknisk klass EI 60. Mellan övriga utrymmen ska hisshall utföras som brandsluss. Trapphus Trapphuset ska utföras som egen brandcell i lägst brandteknisk klass EI 60. Trapphuset ska utföras med brandgasventilation. Hisschakt Hisschakt ska utföras i lägst brandteknisk klass EI 60. Hissdörrar ska ansluta mot hisshall i respektive våningsplan och ska generellt sett utföras i lägst brandteknisk klass EI 60. Hisschakt får ansluta till källarplan. Hisschaktet ska utföras med automatisk brandgasventilation. Utgångar Trapphuset ska leda direkt till det fria i trapphusets bottenplan. Trappan får med undantag av kontor och bostäder inte ansluta mot annan brandcell utan mellanliggande brandsluss. Tillgänglighet till källare Skydd mot brandspridning Skydd mot brandspridning mellan byggnader Tillgängligheten till källaren ska utformas så att inte trapphus Tr2 behöver passeras vid släckinsats inom källaren. Byggnader ska vara belägna med ett större avstånd än 8 meter till annan byggnad, annars kan särskilda åtgärder krävas, till exempel brandteknisk klass på fasad eller fönster. Vid avstånd som understiger 8 meter måste utformningen utredas närmare. Där byggnader är sammanbyggda ska vägg i byggnadsgräns utföras som brandvägg i lägst brandteknisk klass REI 90-M. Brandväggen får vara gemensam för de sammanbyggda byggnaderna. Byggnadsdelar, installationer och anslutningar som placeras på, intill eller i en brandvägg ska utformas så att brandväggens funktion inte försämras. Skydd mot brandspridning inom byggnader Byggnaderna ska delas in i brandceller i sådan omfattning att det medför tillräcklig tid för utrymning och att konsekvenserna på grund av brand begränsas. Brandcellsskiljande byggnadsdelar ska generellt utföras i lägst brandteknisk klass EI 60, med dörrar, fönster och genomföringar i samma brandtekniska klass. Under vissa förutsättningar kan den brandtekniska klassen på dörrar och fönster reduceras, men detta måste utredas i projekteringsskedet. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 3 (6)

4 Generellt ska olika verksamheter skiljas i olika brandceller. I flerbostadshus ska varje lägenhet utgöra egen brandcell. Ytterligare brandcellsindelning kan även bli aktuell för att avskilja utrymmen med särskild risk för brand eller för att begränsa brandcellers storlek. Ytterväggar Ytterväggar ska utformas så att: 1. den avskiljande funktionen upprätthålls mellan brandceller, 2. brandspridning inuti väggen begränsas, 3. risken för brandspridning längs med fasadytan begränsas samt 4. risken för personskador till följd av nedfallande delar av ytterväggen begränsas. Beroende på vilken ytterväggskonstruktion som används kan specifika brandtekniska krav tillkomma för att uppfylla ovanstående punkter, t.ex. då brännbart material används i konstruktionen. Fönster i yttervägg som tillhör skilda brandceller, ska utformas och placeras så att brandspridning mellan brandcellerna begränsas. Fönster placerade inom nedan presenterade avstånd ska utföras i lägst brandteknisk klass enligt nedanstående tabell: Inbördes placering Avstånd mellan glasytor Brandteknisk klass Motstående (vinkel mellan glasytor < 60º) Innerhörn (60º < vinkel mellan glasytor < 135º) < 5,0 meter Ett fönster i E 30 eller båda i klass E 15 < 2,0 meter Ett fönster i E 30 eller båda i klass E 15 Vertikalt < 1,2 meter Ett fönster i E 30 eller båda i klass E 15 Sprinkler Sprinkler är inget grundläggande krav för utformningen av någon av byggnaderna. Det kan dock bli aktuellt att utföra vissa byggnader med sprinkler för att kunna genomföra tekniska byten som underlättar den brandtekniska utformningen. Bärande konstruktioner Bärande konstruktioner ska dimensioneras enligt de förutsättningar som ges i SS-EN 1990, SS-EN och Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillämplig av europeiska konstruktionsstandarder EKS 9 (BFS 2011:10 med ändringar t.o.m. 2013:10). Bärande konstruktioner ska hänföras till en brandsäkerhetsklass utifrån risken för personskador om byggnadsdelen kollapsar under ett brandförlopp. Bärande byggnadsdelar ska också dimensioneras så att funktionen hos en brandcellsgräns eller annan avskiljande konstruktion erhålls under avsedd tid. Räddningstjänstens insats Räddningstjänstens tillträde och möjlighet till insats i byggnaderna ska beaktas. Detta medför bland annat krav på räddningsvägar, tillgång till släckvatten och angreppsvägar till varje byggnad. Räddningstjänstens insatstid bedöms vara mindre än 10 minuter. Räddningsvägar Området ska utformas så att räddningstjänsten har tillgång till varje byggnad för att genomföra insats. Detta medför generella krav på räddningsvägar i området. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 4 (6)

5 Räddningsvägar ska uppfylla följande krav: - ansluta i närheten till byggnadens gatuadress, avståndet mellan räddningsfordonets uppställningsplats och byggnadens angreppspunkt ska understiga 50 meter - ha körbanebredden minst 3 meter och vertikalradien minst 50 meter - ha minst 4 meter fri höjd - tåla axeltrycket 100 kn - ha hårdgjort ytlager - ha en högsta längslutning om 8 %, och högsta tvärfall om 2 % - vinterväghållas - vara väl skyltade Uppställningsplatser ska uppfylla följande krav: - vara minst 5 meter breda med samma bärighet som räddningsvägar - vara förlagda utanför (dock högst 9 meter från) ytterkanten av de balkonger eller fönster som ska kunna nås med maskinstegen eller hävaren. Om uppställningsplatsen placeras så att fronten på höjdfordonet riktas mot byggnaden så ska det maximala avståndet mellan fordonets front och byggnaden understiga 6 m. - vara minst 12 meter lång och inte ha större lutning än 8,5 % i någon riktning - vinterväghållas - vara väl skyltade Bärigheten för räddningsväg och uppställningsplats ska motsvara gatunätets. Regler om bärförmåga för bjälklag finns i avdelning C, kap , 11 i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS. Förslag på vägar som ska vara tillgängliga för räddningstjänsten framgår av bilaga A. Tillgång till släckvatten För att genomföra räddningsinsatser i byggnaden krävs säker tillgång till släckvatten. Detta sker genom brandpostnät i området. Befintligt brandpostnät ska kompletteras för att motsvara följande krav: - avstånd från brandpost till uppställningsplats för släckfordon ska understiga 75 meter - avstånd från uppställningsplats för släckbil till angreppspunkt ska understiga 50 meter. Befintliga brandposter och förslag på placering av nya brandposter framgår av bilaga B. Insats i byggnaderna En tillträdesväg för invändiga räddningsinsatser ska finnas på varje plan. Tillträdesvägen utgörs normalt av trapphus. I byggnader som har fler än 10 våningar krävs dock att räddningstjänsten har tillgång till en räddningshiss som kan användas som tillträdesväg för räddningsinsatser. Räddningshissen ska ansluta till samtliga plan. I byggnader med byggnadshöjd över 24 meter ska stigarledning finnas. I byggnader med byggnadshöjd över 40 meter ska stigarledningen vara trycksatt. Slutsats Med hänsyn till ovanstående punkter bedöms inga hinder föreligga för att genomföra planerad bebyggelse med en säkerhetsnivå som motsvarar de krav som ställs i gällande byggregler. Briab Brand & Riskingenjörerna AB 5 (6)

6 Observera dock att ytterligare krav utöver ovanstående kan ställas i detaljplanen med hänsyn till den ökade riskbild närliggande väg innebär. Briab Brand & Riskingenjörerna AB Handläggande konsult: Björn Evers Brandingenjör Uppdragsansvarig: Peter Nilsson Brandingenjör & Civilingenjör Riskhantering Internkontrollerad av: Martin Johanson Brandingenjör Briab Brand & Riskingenjörerna AB 6 (6)

7

8

Årsta Torg Grundläggande förutsättningar brandskydd i detaljplaneskedet

Årsta Torg Grundläggande förutsättningar brandskydd i detaljplaneskedet Uppdragsnamn Årsta Torg, Östra Sala backe Etapp Uppdragsnummer 108645 2b, Uppsala Handläggare Lisa Smas Internkontroll Simon Israelsson Uppdragsgivare Midroc Datum 2016-01-27 Årsta Torg Grundläggande förutsättningar

Läs mer

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Sven-Åke Persson Diligentia Sven-ake.persson@diligentia.se 2015-01-29 JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Brandskyddstekniskt utlåtande nybyggnad bostäder Underlag detaljplan Syfte Detta utlåtande redovisar

Läs mer

PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE

PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE 2012-12-04 PM - DETALJPLAN SAMRÅDSSKEDE TUMBA CENTRUM, TILLBYGGNAD AV KÖPCENTRUM OCH NYBYGGNAD AV BOSTÄDER - BRANDSKYDDSSTRATEGI Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63

Läs mer

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21.

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21. Carl Johan Herbst Brandingenjör LTH/Civilingenjör riskhantering ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Tel: 010-505 38 89 carljohan.herbst@afconsult.com Internkontroll: Tobias Karlsson Brandingenjör LTU Brandskyddsbeskrivning

Läs mer

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning 2014-04-15 Dokumentnummer VL2014-09 Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Beslutad 2014-04-15 Giltigt t.o.m. 2015-04-15 Handläggare Lars Strömdahl Kvalitetsgranskning

Läs mer

Marcus Johansson Internkontroll Björn Andersson

Marcus Johansson Internkontroll Björn Andersson Projekt Projektnummer Lindholmen 106352 Handläggare Datum Marcus Johansson 2013-05-06 Internkontroll Björn Andersson Datum 1 INLEDNING På uppdrag av Berg C. F. Möller Architects har brandskyddslaget tagit

Läs mer

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN INVENTERING BEFINTLIGT Antal sidor: 14 : Roman Marciniak Göteborg 2004-05-18 BENGT DAHLGREN AB GÖTEBORG LINKÖPING MALMÖ STOCKHOLM BENGT DAHLGREN AB BENGT DAHLGREN LINKÖPING AB BENGT DAHLGREN MALMÖ AB BENGT

Läs mer

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden Hittar du fel i handboken som bör korrigeras, skicka ett meddelande till nils.olsson@bengtdahlgren.se 5.2.3 Utrymning genom fönster

Läs mer

Assistenten 6, Sundbyberg

Assistenten 6, Sundbyberg Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 1 av 4 Assistenten 6, Sundbyberg Nybyggnad flerbostadshus - Bygglovshandling Bakgrund och syfte Denna handling

Läs mer

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6)

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6) Brandskyddstekniskt utlåtande avseende ansökan om bygglov 2018-05-18 2 av 3 Möjlighet till utrymning (BBR 5:3) Utrymning från byggnaden sker via trapphus alternativt via utgångar direkt till det fria.

Läs mer

Fasader och brand. Lars Boström, SP Fire Research

Fasader och brand. Lars Boström, SP Fire Research Fasader och brand Lars Boström, SP Fire Research 5:55 Ytterväggar Fasadbeklädnader får vid brand endast utveckla värme och rök i begränsad omfattning. (BFS 2011:26). Allmänt råd: Med begränsad omfattning

Läs mer

En liten handbok om brandprojektering för arkitekter

En liten handbok om brandprojektering för arkitekter En liten handbok om brandprojektering för arkitekter En liten handbok om brandprojektering för arkitekter Sofie Blixt Karl Svanteson Förord Denna lathund är framtagen som en del av ett examensarbete

Läs mer

UTRYMNING BROMMASALEN

UTRYMNING BROMMASALEN Projekt Projektnummer Kv. Biografen 2 Medborgarhuset, Alvik 105654 Handläggare Datum Johan Andersson 2012-09-03 Internkontroll Datum Björn Andersson 2012-09-10 UTRYMNING BROMMASALEN 1 INLEDNING Brandskyddslaget

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 stockholm.se Utredning om Brandskydd för projekt Kv Gångaren10, Stockholm är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna

Läs mer

Skanska Sverige AB, Nya hem Stockholm Markus Nilsson MNN SIN

Skanska Sverige AB, Nya hem Stockholm Markus Nilsson MNN SIN Uppdragsnamn Kv. Fröfjärden, Sundbypark Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Skanska Sverige AB, Nya hem Stockholm 108743 2018-01-29 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Markus Nilsson MNN 2018-01-29

Läs mer

Åtkomlighet för Räddningstjänsten

Åtkomlighet för Räddningstjänsten PM Åtkomlighet för Räddningstjänsten Upprättad: 2012-10-24/ EM Diarienr: 2012/107-MBR-191 Reviderad: Godkänd av: Stellan Jakobsson Avdelningschef, Mälardalens Brand- och Räddningsförbund Inledning Detta

Läs mer

PM Brandtekniska förutsättningar

PM Brandtekniska förutsättningar Uppdragsnamn Södra Hagalund, Solna Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Veidekke Bostad AB 111610 2019-05-17 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Erik Hall Midholm EMM 2019-05-17 SIN 2019-05-17 PM Brandtekniska

Läs mer

Utlåtande gällande brand för detaljplan

Utlåtande gällande brand för detaljplan Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 0 av 5 Utlåtande gällande brand för detaljplan Nybyggnad flerbostadshus Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus

Läs mer

Brandsäkerhet i byggnader Sven Thelandersson. Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 1

Brandsäkerhet i byggnader Sven Thelandersson. Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 1 . Brandsäkerhet i byggnader Sven Thelandersson Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 1 Sverige Göteborgsbranden 1998 Antal personer Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 2 Dödsfall vid brand

Läs mer

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede

Brandbottnen. Nybyggnad flerbostadshus. Övergripande b randskydds beskrivning. Projekterings underlag Samrådskede Brandbottnen Nybyggnad flerbostadshus Övergripande b randskydds beskrivning Projekterings underlag Samrådskede Magnus Lindström Handläggande b randingenjör ( N ) Mattias Skjöldebrand Internkontrollerande

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad

Läs mer

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag Brandtekniska projekteringsanvisningar Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå Preliminärt beslutsunderlag Datum 2012-04-10 Rev. datum Upprättad av Granskad av Godkänd av Niclas

Läs mer

Förslag till ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (BFS 1993:57) Boverket Byggregler, BBR avsnitt 5-brandskydd

Förslag till ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (BFS 1993:57) Boverket Byggregler, BBR avsnitt 5-brandskydd utredning Förslag till ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (BFS 1993:57) Boverket Byggregler, BBR avsnitt 5-brandskydd BBR 5:1 Redaktionell ändring där ett eller ersatt och för att förtydliga

Läs mer

Grundläggande förutsättningar för brandskydd

Grundläggande förutsättningar för brandskydd Uppdragsnamn Nobelberget Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Atrium Ljungberg AB 110218 2017-05-03 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Daniel Håkansson DHN 2017-05-03 EMM 2017-05-03 Grundläggande förutsättningar

Läs mer

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Sidantal 7 Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Beskrivning brandtekniska system och utrymningsstrategi Version 2 Datum 2015-10-01 Landstingsservice i Uppsala Län Bakgrund Detta dokument syftar till att

Läs mer

S v e n s k a b o s t ä d e r K v. F a m i l j e n 2 P M B R A N D & R I S K V I D P L A N L Ä G G N I N G

S v e n s k a b o s t ä d e r K v. F a m i l j e n 2 P M B R A N D & R I S K V I D P L A N L Ä G G N I N G Sida: 1 ( 6 ) S v e n s k a b o s t ä d e r K v. F a m i l j e n 2 P M B R A N D & R I S K V I D P L A N L Ä G G N I N G U t g å v a 2 Ö s t b e r g a, S t o c k h o l m s k o m m u n U p p d r a g s a

Läs mer

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus UTLÅTANDE 2015-01-27 joachim.s.eriksson@icloud.com Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus Detta brandtekniska utlåtande är upprättat av brandingenjör Folke Andersson,

Läs mer

Ombyggnad av föreningslokal, Umeå 7:4

Ombyggnad av föreningslokal, Umeå 7:4 1 (6) Mobil: 070-694 75 72 E-post: jlm@sakerhetspartner.se Org nr: 556419-4057 Web: www.sakerhetspartner.se Brandskyddsbeskrivning Tobias Westerlund Umeå kulturhus Skickas per e-post Ombyggnad av föreningslokal,

Läs mer

Kvalitetsgranskning LX, GN, RD, GS, KW

Kvalitetsgranskning LX, GN, RD, GS, KW 2014-04-15 Dokumentnummer VL2014-08 Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Beslutad 2014-04-15 Giltigt t.o.m. 2015-04-15 Handläggare Lars Strömdahl Fredrik

Läs mer

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad

Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Generellt remissvar angående bygglov för inredning av vind till bostad Följande yttrande utgör ett generellt remissvar vid ändring av vind i befintligt flerbostadshus till bostad. Yttrandet är även vägledande

Läs mer

GALÄREN KV ORMEN 7, LULEÅ HUS A BRANDSKYDDSDOKUMENTATION. Utgåva 4, ombyggnad 2013. Luleå 2013-10-29. WSP Byggprojektering.

GALÄREN KV ORMEN 7, LULEÅ HUS A BRANDSKYDDSDOKUMENTATION. Utgåva 4, ombyggnad 2013. Luleå 2013-10-29. WSP Byggprojektering. HUS A H:\LULEÅ\SKUTVIKEN\ORMEN 7 HUS A\BD\BD4\ORMEN et 1 bdf4.doc Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2013-10-29 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering Skeppsbrogatan 39 SE-972

Läs mer

BENGT DAHLGREN AB VVS, ENERGITEKNIK, BRANDSKYDD, DRIFT & UNDERHÅLL

BENGT DAHLGREN AB VVS, ENERGITEKNIK, BRANDSKYDD, DRIFT & UNDERHÅLL VVS, ENERGITEKNIK, BRANDSKYDD, DRIFT & UNDERHÅLL Akademiska Hus i Göteborg AB CTH, SEKTIONERNA FÖR E, D OCH IT Byggnader O7:10, O7:11, O7:11B, O7:20 OCH O7:24 Kv Johanneberg 31:5 Göteborgs kommun BRANDSKYDDSDOKUMENTATION

Läs mer

BRANDSKYDDSTEKNISKT UTLÅTANDE

BRANDSKYDDSTEKNISKT UTLÅTANDE 2015-02-10 BRANDSKYDDSTEKNISKT UTLÅTANDE - SÄTERHÖJDEN STOCKHOLM - NYBYGGNAD STUDENT- OCH UNGDOMSBOENDE SAMT FLERBOSTADSHUS - RAMHANDLING FÖR TOTALENTREPRENAD Briab Brand & Riskingenjörerna AB 1 (13) PROJEKTINFORMATION

Läs mer

BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang

BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang Räddningstjänstens Råd och anvisningar beskriver vår tolkning av tillämpliga lagar och regelverk som

Läs mer

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: ---

PM BRANDSKYDD KAVERÖS, GÖTEBORG BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG. Datum: Reviderad: --- Brandskyddsbeskrivning mall BBR22/55/1 g:\uppdrag\215487 kaverös göteborg pm räddningsväg\dokumentation\215487 pm räddningsväg 16323.docx BOSTADS AB POSEIDON UTFORMNING AV RÄDDNINGSVÄG BRANDSKYDD : Reviderad:

Läs mer

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar Byggnader ska utformas med sådant brandskydd att brandsäkerheten blir tillfredsställande. Utformningen av brandskyddet ska

Läs mer

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt Bilaga 1: Analytisk dimensionering av tillfredsställande brandskydd Denna bilaga redovisar den analytiska dimensioneringen som gjorts för att verifiera tillfredsställande brandskydd i Ör förskola. Verifieringen

Läs mer

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 1/9 LEXUS Kv. Hjulet / Olaus Petri 3:84 BETTORP, ÖREBRO BRANDSKYDDSDOKUMENTATION 2009-08-06 Rev 2010-11-29 W2009-215 LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 2/9 Innehållsförteckning

Läs mer

PM 4 Utrymning med hjälp av räddningstjänst

PM 4 Utrymning med hjälp av räddningstjänst 1 (7) PM 4 Utrymning med hjälp av räddningstjänst Avser Utrymning med hjälp av räddningstjänst Gäller fr.o.m. 2014-11-27 1. Inledning Detta PM syftar till att tydliggöra frågor som är kopplade till utrymning

Läs mer

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Vägledning för dimensionering inom Brandkåren Attundas (BA) utryckningsområde. Upprättat av: Ola Carlén Datum: 2015-10-10 Beslutat av: Ida Texell 1. Bakgrund

Läs mer

och ungdom 25 3 :22 Rummens tillgänglighet

och ungdom 25 3 :22 Rummens tillgänglighet 1 Inledning 13 1 :1 Allmänt 13 1 :2 Föreskrifterna 14 1 :3 De allmänna råden 15 1 :4 Typgodkännande och tillverkningskontroll 15 1 :5 Standarder 15 1 :6 Terminologi 16 1 :7 Övrigt 16 2 Utförande och driftinstruktioner

Läs mer

CF Möller/Slättö Simon Israelsson SIn JAn

CF Möller/Slättö Simon Israelsson SIn JAn Uppdragsnamn Slagsta Strand, Etapp 1, Botkyrka kommun Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum CF Möller/Slättö 111011 2018-02-27 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Simon Israelsson SIn 2018-02-27 JAn

Läs mer

20111-10- 22 t.s.aitnom-g8

20111-10- 22 t.s.aitnom-g8 Sida 1 (1) Kommunledningskontoret Eslövs kommun att: Minna Hatti 241 80 Eslöv 20111-10- 22 t.s.aitnom-g8 Angående detaljplan för förskola i Skytteskogen, del av Eslöv 53:4 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Anders Larsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Anders Larsson Rättelseblad ersätter tidigare utgiven BFS 2005:17. Avser s. 4 och 11. BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Anders Larsson BFS 2005:17 Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (föreskrifter

Läs mer

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR IMTECH BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 1, förfrågningsskede

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR IMTECH BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 1, förfrågningsskede Utgåva 1, förfrågningsskede H:\LULEÅ\NOTVIKEN\VÄNDSKIVAN\VÄNDSKIVAN IMTECH 2014\BD1\bdf1.docx Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2014-03-26 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering

Läs mer

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor Handling 07.2 Sidantal 7 07.2 Brandskyddsbeskrivning Upprättad av Mikael Nimmersjö Byggnadsbyrån AB BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM INNEHÅLLFÖRTECKNING INNEHÅLLFÖRTECKNING 2 0 Inledning 3 1 Byggnadsbeskrivning

Läs mer

BRANDSKYDDSBESKRIVNING Båten, fd Dagcentral Heden, Gagnef Behovsprövat boende för barn med funktionshinder

BRANDSKYDDSBESKRIVNING Båten, fd Dagcentral Heden, Gagnef Behovsprövat boende för barn med funktionshinder Dokumenttyp Uppdragsnamn BRANDSKYDDSBESKRIVNING Båten, fd Dagcentral Heden, Gagnef Behovsprövat boende för barn med funktionshinder Datum 2014-11-11 Status SYSTEMHANDLING Handläggare Kamilla Lundgren Tel:

Läs mer

Strategiska vägval avseende brandskydd vid planering av bostadshus

Strategiska vägval avseende brandskydd vid planering av bostadshus Strategiska vägval avseende brandskydd vid planering av bostadshus Behovet av bostäder är en av de stora frågorna politiskt idag och vi står inför en stor utmaning i byggbranschen att tillgodose den efterfrågan

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare:

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: BFS 2008:xx BBR 1x 5:2 Brandtekniska klasser och övriga förutsättningar Metoder för verifiering av gemensamma europeiska brandklasser finns i klassifikationsstandarderna

Läs mer

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Arbetsgrupp Br0 Peter Arnevall, Uppsala brandförsvar Dan Cornelius, Prevecon AB Torkel Danielsson, Brandskyddslaget AB Andreas

Läs mer

Ordningsregler vid tillfällig övernattning

Ordningsregler vid tillfällig övernattning Ordningsregler vid tillfällig övernattning Olika grupper övernattar ibland i lokaler som inte är avsedda för detta. Det kan vara skolsalar, idrottshallar eller liknande. Det byggnadstekniska brandskyddet

Läs mer

Brandskydd på byggarbetsplats Checklista och kontrollpunkter

Brandskydd på byggarbetsplats Checklista och kontrollpunkter SP Kontenta SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Brandskydd på byggarbetsplats Checklista och kontrollpunkter Brandskydd på byggarbetsplats Checklista och kontrollpunkter Denna skrift är en kortversion

Läs mer

Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad av arena Brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Jakob Hagman Brandingenjör Handläggare Magnus Lindström Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan

Läs mer

BRAND 2010 Mai Almén

BRAND 2010 Mai Almén Mångfald och Jämställdhet i Byggprocessen Både tillgängligheten och frångängligheten för personer med funktionsnedsättningar skall garanteras enligt Boverkets Byggregler Funktionshinder PBL 2 kap 4, 3

Läs mer

Brandskyddsdokumentation studio kv Skebo 2 Fagerstagatan 21 Lunda industriområde Stockholm.

Brandskyddsdokumentation studio kv Skebo 2 Fagerstagatan 21 Lunda industriområde Stockholm. Stadsbyggnadskontoret inkom 2OM 2 2 Keg. Dk:- 0 5 4 1 8 5 7 5 Henrikssons brandkonsult Henrikssons brandkonsult do Karl Henriksson Smedstabergsvägen 9 141 45 Huddinge tel 08-711 00 22 070-172 70 39 epost

Läs mer

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar Försäkring Tillfälligt boende för flyktingar Enorma mängder människor är på flykt i världen och många söker sig till Sverige i hopp om att finna en tryggare tillvaro. Detta skapar ett akut behov av boende

Läs mer

KV HÄGERN 11, LULEÅ OMBYGGNAD AV KONTORSLOKALER 2012. BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 1, förfrågningsskede. Luleå 2012-02-15. WSP Byggprojektering

KV HÄGERN 11, LULEÅ OMBYGGNAD AV KONTORSLOKALER 2012. BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 1, förfrågningsskede. Luleå 2012-02-15. WSP Byggprojektering Utgåva 1, förfrågningsskede H:\LULEÅ\CENTRUM\HÄGERN\HÄGERN 2012\BD1\Hägern 2012 bdf1doc.doc Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2012-02-15 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering

Läs mer

2013-02-15 Bilaga SBN 33.2013. Byggprocessen

2013-02-15 Bilaga SBN 33.2013. Byggprocessen 2013-02-15 Bilaga SBN 33.2013 Byggprocessen Illustration: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket Förslag till riktlinjer för handläggning och rutiner under byggprocessen, beslutade av samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Boverkets byggregler, BBR 19

Boverkets byggregler, BBR 19 Boverkets byggregler, BBR 19 Räddningstjänsten Östra Skaraborg Daniele Coen Chef förebyggandeavdelningen Introduktion Brandskydd regleras i: Lag och om skydd mot olyckor Plan och bygglagen Boverket ger

Läs mer

KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD

KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD 1 (6) KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD 0. INLEDNING I kv Radiomasten i Luleå planeras ett större radhusområde. I detta dokument redovisas översiktligt förutsättningar

Läs mer

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö

Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Upprättad av Miranda Larsson Beslutad Bo Carlsson Giltig t.o.m. 2016-06-30 Revideringsdatum 2014-12-22 Råd och anvisning nr: 115 Ombyggnad av vindsutrymmen till boendemiljö Räddningstjänsten Storgöteborgs

Läs mer

Vägledning Tillfällig förläggning

Vägledning Tillfällig förläggning Vägledning Tillfällig förläggning Nr: BA N3-3 Upprättat av: Bjarke Rosenberg Datum: 2012-05-14 Godkänt av: Bjarke Rosenberg 1. Bakgrund och syfte Vid större idrottsarrangemang och liknande finns det ett

Läs mer

Byggregler en historisk översikt

Byggregler en historisk översikt Datum 2014-09-29 1(10) Byggregler en historisk översikt Här finner du en kort redogörelse för de byggregler som har funnits före Boverkets byggregler, BBR, Boverkets konstruktionsregler, BKR och de europeiska

Läs mer

Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun

Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun KS13.216 Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun Tillägg 1 till planbeskrivning - Samrådshandling Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2013-12-12 Innehåll

Läs mer

RISKANALYS KRANEN 10 MFL, HOTELL DOCKPLATSEN. Underlag till dp-ändring

RISKANALYS KRANEN 10 MFL, HOTELL DOCKPLATSEN. Underlag till dp-ändring KRANEN 10 MFL, HOTELL DOCKPLATSEN RISKANALYS Underlag till dp-ändring Uppdragsgivare: Wihlborgs Fastigheter AB, Syd Uppdragsnummer: 222955 Datum: 2011-01-14 Tyréns AB Region Syd 205 19 Malmö Isbergs gata

Läs mer

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION INVENTERING UPPRÄTTAD I SAMBAND MED SBA

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION INVENTERING UPPRÄTTAD I SAMBAND MED SBA BRANDSKYDDSDOKUMENTATION INVENTERING UPPRÄTTAD I SAMBAND MED SBA AB GYLLENSVAANS MÖBLER KÄTTILSTORP FALKÖPINGS KOMMUN Uppdragsnummer: 10048690 Datum: 2004-10-12 Reviderad: Antal sidor: 17 Upprättad av:

Läs mer

Brandskydd i asylboende

Brandskydd i asylboende Brandskydd i asylboende FSD -praktisk tillämpning vid ombyggnad Maria Ovesson maria.ovesson@fsd.se Disposition Tillfälligt boende? Bakgrund till Vk3B Utmaningar bef. byggnader Praktiska exempel Funderingar

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig övernattning i skolor och fritidsanläggningar eller liknande

Brandskydd vid tillfällig övernattning i skolor och fritidsanläggningar eller liknande sida 1 (5) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN Henrik Kindberg, Brandinspektör 054-5402818 henrik.kindberg@karlstad.se Datum Diarienr Händelseid Ert datum Er referens 2012-04-10 160.2012.00264 21607 I

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 1 Stockholm i februari 2011 Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 Bakgrund Statens räddningsverk meddelade 2001 att systematiskt brandskyddsarbete ska bedrivas i de flesta verksamheter. Som

Läs mer

INVENTERING BRANDSKYDD

INVENTERING BRANDSKYDD IRM CONTRACTING I KRISTINEHAMN AB INVENTERING SOMMARVIK AB SOMMARVIK- ÅRJÄNG CAMPING & STUGOR INFORMATIONSHANDLING PATRIK ROSLUND SÄSONGSPLATSER HUSVAGN Antal sidor: 15 Kristinehamn Uppdragsnr: PR 16052

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning; BFS 2013:11 Utkom från trycket den 18 juni 2013 beslutade den 18 juni 2013. Boverket beslutar följande allmänna råd om

Läs mer

Välkommen! www.fsd.se

Välkommen! www.fsd.se Välkommen! Fakta Hotel Post Ca 500 gästrum, 3 större sviter Konferensrum för > 1000 personer Befintlig byggnad från 1925 Invigning Hotel Post 26 jan 2012 Ca 37 000 m 2 Kostnad ca 1,4 miljarder SEK 5 bra

Läs mer

7 Bullerskydd. 7:1 Allmänt. 7:11 har upphävts genom (BFS 2013:14). 7:12 Definitioner

7 Bullerskydd. 7:1 Allmänt. 7:11 har upphävts genom (BFS 2013:14). 7:12 Definitioner Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. För uppgift om ikraftträdande och övergångsbestämmelser och samtliga fotnoter; se respektive

Läs mer

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen

Stöd för bygglovhandläggare. Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Stöd för bygglovhandläggare Brand- och riskhänsyn i byggprocessen Brand och räddningstjänstfrågor i byggprocessen Brand- och utrymningssäkerhet är en viktig del av en byggnads egenskaper. För att kunna

Läs mer

BRANDSKYDDSBESKRIVNING Lilla Alby, Sundbyberg Tillfällig skolpaviljong

BRANDSKYDDSBESKRIVNING Lilla Alby, Sundbyberg Tillfällig skolpaviljong Dokumenttyp Uppdragsnamn BRANDSKYDDSBESKRIVNING Lilla Alby, Sundbyberg Tillfällig skolpaviljong Datum 2013-06-02 Status GRANSKNINGSHANDLING Handläggare Claes Malmqvist Tel: 0706-215526 E-post: claes.malmqvist@brandskyddslaget.se

Läs mer

Temadag - ventilationsbrandskydd. I samarbete med: 1 1

Temadag - ventilationsbrandskydd. I samarbete med: 1 1 Temadag - ventilationsbrandskydd 1 1 Funktionskravet förutsätter att skydd mot spridning av brandgaser mellan brandceller via ventilationssystem blir tillfredsställande, vilket innebär ett mål att människor

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION PRELIMINÄR FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION PRELIMINÄR FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG BrandWilly AB Brandingenjör Willy Eriksson Gävle 2012-04-12 BRANDSKYDDSDOKUMENTATION PRELIMINÄR FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG ÖSTHAMMAR VÅRD & OMSORGSBOENDE GAMMELBYN 76:1 ÖSTHAMMARS KOMMUN NYBYGGNAD AV VÅRD &

Läs mer

DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02. Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås

DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02. Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås DP 1724 2010-03-08 Dnr 07:10067-BN 540 Sofie Andersson Rosell Tel 021-39 15 02 Detaljplan för LYCKSTA 1:17, Romfartuna, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

KV TORSKEN 5, LULEÅ OM& OCH TILLBYGGNAD HUS A OCH A1 6.4 BRANDSKYDDSDOKUMENTATION. Utgåva 1, förfrågningsskede. Luleå 2011-10-17. WSP Byggprojektering

KV TORSKEN 5, LULEÅ OM& OCH TILLBYGGNAD HUS A OCH A1 6.4 BRANDSKYDDSDOKUMENTATION. Utgåva 1, förfrågningsskede. Luleå 2011-10-17. WSP Byggprojektering KV TORSKEN 5, LULEÅ OM& OCH TILLBYGGNAD HUS A OCH A1 6.4 BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 1, förfrågningsskede Luleå 2011-10-17 H:\LULEÅ\CENTRUM\TORSKEN\HUS A,A1\BD1\bdf1.docx Mall: Allmän - Stående - 2003.dot

Läs mer

Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun

Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun KS13.216 Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun Tillägg 1 till planbeskrivning Antagandehandling Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2014-05-20 Innehåll

Läs mer

Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018

Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018 Inbjudan BIV-lokalgruppsträff Göteborg, 12 juni 2018 Case Study av Br0-byggnader Varmt välkomna till försommarens lokalgruppsträff i Göteborg. Temat för träffen kommer att vara en case study av Br0-byggnader.

Läs mer

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av Nerikes Brandkår 2010-10-19

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av Nerikes Brandkår 2010-10-19 Sida 1 av 8 Riktlinjer gällande tillfällig förläggning inom skol-, fritids- och liknande anläggningar. Detta dokument är framtaget av Nerikes Brandkår och innehåller de riktlinjer om skäligt brandskydd

Läs mer

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Nr BBR Synpunkt 3:XX 1. 111 Boverket utvidgar begreppen tillgänglig och användbar till att avse också för personer med nedsatt orienteringsförmåga.

Läs mer

PM BRANDSKYDD UNDER BYGGTID, KV KLIPPAN 21, OM- OCH TILLBYGGNAD TILL LILLA ALBY SKOLA, SUNDBYBERG

PM BRANDSKYDD UNDER BYGGTID, KV KLIPPAN 21, OM- OCH TILLBYGGNAD TILL LILLA ALBY SKOLA, SUNDBYBERG Dokumentnamn PM Brandskydd under byggtid, Kv. Klippan 21, Lilla Alby skola, Sundbyberg Vår referens Datum Uppdragsnr Ulf Nygren Erik Olsson Stockholm 2013-01-31 321 039 PM BRANDSKYDD UNDER BYGGTID, KV

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter Götaholms äldreboende, Göteborgs stad Bakgrund Götaholms äldreboende är beläget i de centrala delarna av Göteborg. Byggnaden uppfördes 1993 för i huvudsak den

Läs mer

KV KOKILLEN KOMPLETTERANDE BULLERBERÄKNINGAR

KV KOKILLEN KOMPLETTERANDE BULLERBERÄKNINGAR RAPPORT KV KOKILLEN KOMPLETTERANDE BULLERBERÄKNINGAR KONCEPT 2015-03-25 Uppdrag 261698, Kv Kokillen - bullerutredning Titel på rapport: Kv Kokillen kompletterande bullerberäkningar Status: Datum: 2015-03-25

Läs mer

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2

Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2 Utdrag ur konsekvensutredning EKS 11 - kap 1.1.2 i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder) Utdrag ut konsekvensutredning EKS

Läs mer

Välkomna! Seminarium om skäligt brandskydd och förvaltningsjuridik

Välkomna! Seminarium om skäligt brandskydd och förvaltningsjuridik Välkomna! Seminarium om skäligt brandskydd och förvaltningsjuridik Varför? Seminarier 2012-2013 Pilotseminarier i Örebro och Jönköping 2014 Identifierat behov + önskan om mer stöd och fördjupning av vissa

Läs mer

Mål med utbildningen. Byggprocessen. Byggnadstekniskt brandskydd. Ville Bexander.

Mål med utbildningen. Byggprocessen. Byggnadstekniskt brandskydd. Ville Bexander. Byggnadstekniskt brandskydd Ville Bexander ville.bexander@svbf.se 1. 2015-03-02 Mål med utbildningen Kännedom om byggprocessen med tillhörande lagstiftning Grundläggande kunskap om byggnadstekniskt brandskydd

Läs mer

d " li " i 0 0 5 0 i fil ''' 0. 0 a a di dik SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Stockholm 2012-05-16

d  li  i 0 0 5 0 i fil ''' 0. 0 a a di dik SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Stockholm 2012-05-16 i 0 0 5 0 d " li " 1 0 0 11 1 i fil ''' 0. 0 a a di dik 0 SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Bygglov Stockholm 2012-05-16 R A Nybyggnad förskola Beckombergavägen SakkunnighetsIntyg

Läs mer

Norra Sigtuna Stad, Sigtuna kommun.

Norra Sigtuna Stad, Sigtuna kommun. RAPPORT A 1 (6) Handläggare Tel +46 (0)10 505 60 71 Mobil +46 (0)70 184 57 71 lars.e.lindstrom@afconsult.com Datum 2015-02-03 Strategisk arkitektur Jan Ytterborn Drottninggatan 25 111 51 Stockholm Uppdragsnr

Läs mer

Teknik brandskydd TEKNIK BRANDSKYDD TEKNIK BRANDSKYDD

Teknik brandskydd TEKNIK BRANDSKYDD TEKNIK BRANDSKYDD TEKNIK BRANDSKYDD Teknik brandskydd Allmänt... 70 Projektering... 73 Dimensionering... 76 Redovisning... 77 Appendix 1 - Skyddsavstånd - Utrymmande personer (3kW/m 2 )... 78 Appendix 2 - Skyddsavstånd

Läs mer

SAMGRANSKNING BRAND - ODENPLAN

SAMGRANSKNING BRAND - ODENPLAN Projekt Projektnummer Odenplan Samgranskning brand 105 888 Handläggare Datum Karl Harrysson 2012-11-14 Internkontroll Datum Magnus Persson, Björn Sundin 2012-11-14 SAMGRANSKNING BRAND - ODENPLAN Bakgrund

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se

Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Miljö- och stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Tillämpning av plan- och bygglagen 9 kap. 4a-d, åtgärder

Läs mer

Förundersökning Brand i lägenhet, 2013-01-18

Förundersökning Brand i lägenhet, 2013-01-18 Förundersökning Brand i lägenhet, 2013-01-18 Malmö Bertil Nilsson DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2013.00276 Händelse:

Läs mer

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Lokalgrupp Syd David Tonegran Tyréns Daniel Rosberg WSP Martin Nilsson LTH/Boverket Emma Nordwall Helsingborgs Brandförsvar Joel Wollberg - ESS

Läs mer

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: BAKKANTSUTRYMNING I KÖPCENTRA Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5:332 i

Läs mer

UPPSALA BRANDFÖRSVAR. I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 INFORMATION OM BRANDFÖRSVARETS INSATSFÖRMÅGA

UPPSALA BRANDFÖRSVAR. I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 INFORMATION OM BRANDFÖRSVARETS INSATSFÖRMÅGA UPPSALA BRANDFÖRSVAR. I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 INFORMATION OM BRANDFÖRSVARETS INSATSFÖRMÅGA Underlag för projektering av byggnadstekniskt brandskydd Dnr RÄN-2012-0175 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...1

Läs mer