Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar"

Transkript

1 Försäkring Tillfälligt boende för flyktingar

2 Enorma mängder människor är på flykt i världen och många söker sig till Sverige i hopp om att finna en tryggare tillvaro. Detta skapar ett akut behov av boende för flyktingar vilket innebär att byggnader och lokaler som ägs av Svenska kyrkan kan komma att användas på andra sätt än vad de är avsedda för. Samtidigt har ett stort antal boenden utsatts för brandattentat och anlagda bränder. Med anledning av detta har Kyrkans Försäkring samlat information om vad vi inom Svenska kyrkan behöver tänka på. Denna information vänder sig till församlingar som öppnar ett boende för nyanlända eller arrangerar tillfälligt boende för utsatta människor. Informationen är övergripande. Det är ni som äger eller driver en anläggning för flyktingar som ansvarar för byggnadens brandskydd. Ytterligare råd och anvisningar kan fås via den lokala räddningstjänsten samt följande länkar:

3 Det här gäller för er som vill öppna flyktingboende Kontakta kommunen Börja med att kontakta kommunens byggnadsnämnd för att få klarhet i om du behöver bygglov eller inte. Om byggnaden är avsedd för ett annat ändamål än boende, krävs ett bygglov. Det gäller även om du inte kommer ändra något i byggnaden eller bara använder en del av byggnaden på ett nytt vis. Bedriver ni redan likartad verksamhet i byggnaden, till exempel hotell, vandrarhem eller kursgård som redan har bygglov, behöver man normalt inte söka nytt bygglov. Brandskyddet - Ta hjälp av t ex brandkonsult Kraven i lagstiftningen ska vara uppfyllda oavsett om du behöver söka bygglov eller inte. Ofta behövs hjälp av en brandkonsult för att beskriva byggnadens brandskydd och eventuella kompletterande åtgärder. Dokumentationen krävs i samband med bygglovsansökan/anmälan men kan även vara nödvändig i andra sammanhang, såsom upprättande av ett anpassat systematiskt brandskyddsarbete, etc. Meddela räddningstjänsten För räddningstjänsten är det av stort intresse att känna till de tillfälliga boenden som finns och som planeras. Detta för att räddningstjänsten ska ha möjlighet att säkerställa att rätt resurser larmas i ett tidigt skede av en eventuell brand. Räddningstjänsten önskar därför att bli informerade om adress och den lokal där boendet bedrivs, hur många boende som kan vistas där samt hur länge boendet kan förväntas pågå. Anmäl till Kyrkans Försäkring AB I samband med att en byggnad tas i anspråk för andra ändamål än den normalt används förändras verksamheten och förutsättningarna ur ett försäkringsperspektiv, vilket påverkar riskbilden som ligger till grund för gällande försäkring. Det är viktigt att Kyrkans Försäkring eller det fall ni har försäkringsförmedlare, kontaktas inför det tänkta boendet. Detta för att säkerställa att försäkringen gäller fullt ut utan risk för nedsättning av ersättning i händelse av en skada.

4 Försäkring, säkerhet, risker och skadeförebyggande åtgärder När många människor bor på samma yta är det viktigt att verksamheten har tydliga regler och rutiner. Det är den som driver boendet som är ytterst ansvarig för att en verksamhet bedrivs under säkra förhållanden och i enlighet med gällande lagstiftning. Ett organiserat brandskydd kan rädda liv och skydda en fastighet från totalskada i händelse av en brand. Personalen på boendet måste ha rätt utbildning och ges handledning i hur de ska bedriva ett bra systematiskt brandskyddsarbete och agera i händelse av brand. I boenden för flyktingar finns ofta människor från många olika länder, som pratar olika språk och som har skiftande erfarenhet av ett brandsäkert förhållningssätt. Då är det viktigt att det finns information för de boende på deras språk. Regler och rutiner Dessa rutiner och regler bör finnas dokumenterade och spridda till berörda (både de boende och berörd personal inom kyrkan): Rutiner vid brand Rutiner vid utrymningslarm Regler för matlagning, kaffekokning och liknande Regler för rökning Regler kring levande ljus/öppen eld Regler kring hantering av elektriska apparater, skarvsladdar, etc Då anlagd brand för närvarande är ett särskilt stort hot för denna typ av verksamhet, bör även följande regler och rutiner finnas: Rutiner för städning och tömning av papperskorgar Rutiner för återställning efter skadegörelse Rutiner för beskärning av träd och buskar i anslutning till byggnader Rutiner för lagring av brännbart material (både utomhus och inomhus) Rutiner för belysning av områden i anslutning till byggnader Regler för nyckelhantering Regler för skyddsavstånd mellan byggnad och soptunnor, containrar, förråd med mera (minst 6 meters skyddsavstånd)

5 Hur gäller försäkringen? Att bedriva boende för flyktingar ser vi inte som en ordinarie verksamhet för Svenska kyrkan och därmed inget som den ordinarie försäkringen är anpassad för. Vi exkluderar därmed verksamheten flyktingboende i den ordinarie kyrkoförsäkringen. Vi kan dock omfatta verksamheten med ett anpassat skydd. För att byggnad som upplåts för flyktingboende ska omfattas krävs att nedanstående skall vara uppfyllt: Gällande myndighetskrav utifrån verksamhet och boendeform skall följas Bemanning dygnet runt av personal som har adekvat och relevant utbildning för den rådande riskbilden. Rutiner och regler enligt Regler och rutiner skall finnas och efterlevas. Rökförbud inom byggnader och i dess närhet (anvisad plats för rökning skall vara minst 10 meter från byggnad). Räddningstjänst skall vara meddelad. Boendet skall vara anmält till Kyrkans Försäkring AB. Kyrkans Försäkring AB ska ha bekräftat försäkringsskyddet och utfärdat försäkringsbevis. Vad omfattas av försäkringen? Byggnad försäkras mot brand, vatten och inbrott enligt vårt ordinarie villkor, däremot tas följande moment bort från det ordinarie försäkringsskyddet för aktuell byggnad. Allriskförsäkring Avbrottsförsäkring Extrakostnadsförsäkring Olycksfallsförsäkring gäller ej för kategorin boende Förstarisk försäkrade byggnader (kyrkor byggda före 1946 eller byggnader med högt kulturhistoriskt/ekonomiskt värde) accepteras inte som flyktingboende. Självrisk Med tanke på att framförallt brandrisken utifrån alla de anlagda bränder som inträffat är betydande lägger vi ett ytterligare motiv till att förebygga skadehändelser genom att ta ut en högre självrisk vid skada. Självrisken anpassas dock till försäkringstagaren och organisationen varför den inte förutom i undantagsfall ska vara högre än fem basbelopp. Premie Vi bedömer att vi inte kan ta ut premie för den faktiska riskökningen men framförallt kommer premien för brand och vatten att öka. Brand och vatten utgör huvuddelen av den totala premien. I de simuleringar vi gjort innebär det i de flesta fall en fördubbling av premien för respektive byggnad.

6 Olika typer av tillfälligt boende I diskussionen om tillfälliga lokaler finns utifrån kravet på brandskydd primärt två olika fall som styr vilken lagstiftning som skall beaktas samt hur denna skall tillämpas. Boende under minst ett antal månader Boendet skall endast ses som en tillfällig lösning som har uppstått som en konsekvens av den stora flyktingströmmen som just nu råder, men det kan förväntas vara kvar under minst ett antal månader. Detta anses vara ett bygglovsärende men utgöra ett tillfälligt bygglov. Möjlighet finns att tillfälligt anpassa en befintlig byggnad till ett förändrat användningsområde. Lagen möjliggör också att samtliga kravställningar enligt Plan och Bygglagen inte behöver vara tillgodosedda. Detta innebär i sak ofta att byggnadsnämnden accepterar avvikelser från gällande detaljplan utifrån att de anses tillfälliga. För att bibehålla en snabb process (ej genomföra omfattande byggnadstekniska åtgärder) i de fall avvikelser föreligger och ändå skapa en acceptabel säkerhetssituation blir det då nödvändigt att diskutera organisatoriska åtgärder med räddningstjänsten utifrån LSO, Lagen om Skydd mot Olyckor och begreppet skäligt brandskydd. Här skall det förtydligas att det inte går att motverka avsaknaden av allt byggnadstekniskt brandskydd med enbart organisatoriska åtgärder. Boende under ett fåtal veckor Boendet skall endast ses som en tillfällig lösning på en akut situation och kan endast förväntas användas under ett fåtal veckor. Här anses att det inte nödvändigtvis utgör ett ärende hos byggnadsnämnden utan att endast LSO, Lagen om Skydd mot Olyckor är styrande. Skäligt brandskydd skall då säkerställas och detta kan vara som en kombination av organisatoriska samt byggnadstekniska åtgärder. Utförandet på ett sådant boende samt dess placering bör i samtliga fall tas i samråd med räddningstjänsten.

7 Huvudprinciper för brandskyddet i Svenska kyrkans tillfälliga boende När det kommer till den skyddsnivå som eftersträvas är det rimligt att utgå från verksamhetsklass 4, Vk 4 alternativt verksamhetsklass 3b, Vk 3B enligt Boverkets byggregler, BBR. Nedan anges några huvudprinciper (ej fullständiga). Om de boende har vårdbehov krävs särskilda åtgärder vilket inte tas upp i denna vägledning. Vk 3b ska användas för längre boendeperioder där de boende har möjlighet att sätta sig själva i säkerhet. De boende ska då kunna bo med separata hyreskontrakt men delar gemensamhetsutrymmen. De kan dock inte välja vilka som bor i de andra lägenheterna. Vk 4 syftar till kortare boendeperioder och för t.ex. hotell/vandrarhem-liknande boenden. De boende förväntas inte ha god lokalkännedom men förväntas kunna utrymma själva och det måste finnas god överblickbarhet och gemensamhet i ett rum/sovsal. Här definieras alltså inte hur många som bor i varje rum men underförstått är att de personerna som bor i ett rum har någon form av samhörighet. Varje rum skall vara avskilt i klass EI 60. Vk 3B - Exempel på utformning Grupp av boenderum (gemensamhetsboende) skiljs av i EI 60. Varje grupp får max innehålla rum för 6 pers. Boenderummen skiljs av i EI 30 (vid sprinkler behöver boenderummen inte skiljas av). Dörrstängare behövs inte på dörrar till boenderum. Springa under dörr för överluft tillåts. Rummen utrustas med brand- och utrymningslarm. Gemensamhetsutrymme som måste passeras för att nå utrymningsväg utrustas med nödbelysning. Boenderum Vk 4 - Exempel på utformning Respektive bostad, korridor och trapphus skiljs av i EI 60. Rummen, korridor och trapphus utrustas med brand- och utrymningslarm. Korridor och trapphus utrustas med nödbelysning. Vägledande markering installeras i anslutning till dörrar för utrymning inom korridor. Boenderum utrustas med utrymningsplan Boenderum Angränsande verksamhet Balkong Angränsande verksamhet Angränsande verksamhet Gemensamhetsrum Pentry Brandcellsgräns EI 60 Brandcellsgräns EI 30 Boenderum Brandcellsgräns EI 60 Boenderum

8 Försäkring Tryggt och enkelt med marknadens mest kompletta villkor till lägsta möjliga kostnad. Kyrkans Försäkring är Svenska kyrkans eget försäkringsbolag. Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar Försäkring Tillfälligt boende för flyktingar Enorma mängder människor är på flykt i världen och många söker sig till Sverige i hopp om att finna en tryggare tillvaro. Detta skapar ett akut behov av boende

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad

Läs mer

Ordningsregler vid tillfällig övernattning

Ordningsregler vid tillfällig övernattning Ordningsregler vid tillfällig övernattning Olika grupper övernattar ibland i lokaler som inte är avsedda för detta. Det kan vara skolsalar, idrottshallar eller liknande. Det byggnadstekniska brandskyddet

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Skaraborg

Räddningstjänsten Östra Skaraborg Räddningstjänsten Östra Skaraborg Daniele Coen Chef förebyggande avd. Erik Lyckebäck Brandingenjör Räddningstjänsten Östra Skaraborg Räddningstjänsten Östra Skaraborg (RÖS) är ett kommunalförbund för operativ

Läs mer

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av Nerikes Brandkår 2010-10-19

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av Nerikes Brandkår 2010-10-19 Sida 1 av 8 Riktlinjer gällande tillfällig förläggning inom skol-, fritids- och liknande anläggningar. Detta dokument är framtaget av Nerikes Brandkår och innehåller de riktlinjer om skäligt brandskydd

Läs mer

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND

Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Sidantal 7 Bilaga 1 till Teknisk anvisning BRAND Beskrivning brandtekniska system och utrymningsstrategi Version 2 Datum 2015-10-01 Landstingsservice i Uppsala Län Bakgrund Detta dokument syftar till att

Läs mer

Brandskydd i asylboende

Brandskydd i asylboende Brandskydd i asylboende FSD -praktisk tillämpning vid ombyggnad Maria Ovesson maria.ovesson@fsd.se Disposition Tillfälligt boende? Bakgrund till Vk3B Utmaningar bef. byggnader Praktiska exempel Funderingar

Läs mer

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA)

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Räddningstjänsten Öland Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Förr i tiden gick räddningstjänsten brandsyn och kontrollerade allt byggnadstekniskt brandskydd i verksamheten. När Lagen

Läs mer

Förebyggarseminarium 2015

Förebyggarseminarium 2015 Förebyggarseminarium 2015 Johan Rönmark Frågor tar vi löpande! Utkiken Egen inloggning via din arbetsgivare Räddsam F betalar tillsammans för Utkiken per år PM för tillsyn På gång att samlas in Möjlighet

Läs mer

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Boverket - myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket är förvaltningsmyndighet för: Frågor

Läs mer

Torkel Schlegel Jurist, enhetschef

Torkel Schlegel Jurist, enhetschef Torkel Schlegel Jurist, enhetschef Tillsynshandbok Bl.a. för att tydliggöra formella krav på myndighetsutövningen vid tillsyn enligt LSO och för att ge stöd i myndighetsutövningen Föreläggande och förbud

Läs mer

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO), har ägare och nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar det fulla ansvaret för

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som tillfälligt hyr ut eller upplåter lokaler

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete En vägledning med exempel och lösningar för att du ska kunna utforma en brandsäker verksamhet Kiruna räddningstjänst Inledning Bra brandskydd I en verksamhet som har ett

Läs mer

Brandskydd på byggarbetsplats Checklista och kontrollpunkter

Brandskydd på byggarbetsplats Checklista och kontrollpunkter SP Kontenta SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Brandskydd på byggarbetsplats Checklista och kontrollpunkter Brandskydd på byggarbetsplats Checklista och kontrollpunkter Denna skrift är en kortversion

Läs mer

UTRYMNING UR PUBLIKA LOKALER FÖR HÖRSEL- OCH SYNSKADADE

UTRYMNING UR PUBLIKA LOKALER FÖR HÖRSEL- OCH SYNSKADADE UTRYMNING UR PUBLIKA LOKALER FÖR HÖRSEL- OCH SYNSKADADE EN FALLSTUDIE AV BIBLIOTEK ERIKA PALMKLINT DISPOSITION Presentation Problemställning Barriärer Lagar, förordningar och allmänna råd Utrymning Människors

Läs mer

Handledning Systematiskt brandsäkerhetsarbete (SBA)

Handledning Systematiskt brandsäkerhetsarbete (SBA) 1(14) Avdelningen för Infrastruktur Torbjörn Alwehammar INSTRUKTION/MALL Säkerhet och informationssäkerhet Anvisning/Instruktion Beslutsdatum: 2013-03-01 Träder i kraft: 2013-04-01 Giltighetstid: 2014-12-31

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig övernattning i skolor och fritidsanläggningar eller liknande

Brandskydd vid tillfällig övernattning i skolor och fritidsanläggningar eller liknande sida 1 (5) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN Henrik Kindberg, Brandinspektör 054-5402818 henrik.kindberg@karlstad.se Datum Diarienr Händelseid Ert datum Er referens 2012-04-10 160.2012.00264 21607 I

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter Götaholms äldreboende, Göteborgs stad Bakgrund Götaholms äldreboende är beläget i de centrala delarna av Göteborg. Byggnaden uppfördes 1993 för i huvudsak den

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY för GISLAVEDS KOMMUN

BRANDSKYDDSPOLICY för GISLAVEDS KOMMUN BRANDSKYDDSPOLICY för GISLAVEDS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2003-08-21 69 Inledning Denna policy, som är en del av kommunens vision att bli en Trygg och säker kommun ska tillämpas inom alla kommunala

Läs mer

Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro

Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro Tibro kommun har för avsikt att installera utrustning i sporthallen som gör att den kommer att uppfylla kraven på en samlingslokal för 600 personer.

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, Forshaga kommun Bakgrund HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn inryms i en enplansbyggnad i Deje i Forshaga kommun.

Läs mer

Promemoria. Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden. Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden Promemorians huvudsakliga innehåll Det krävs åtgärder för att snabbt kunna ordna boende för det stora antal asylsökande som har kommit till

Läs mer

Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen. Tillsyn av vårdboenden i Kramfors

Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen. Tillsyn av vårdboenden i Kramfors Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen Tillsyn av vårdboenden i Kramfors Information angående tillsynsbesöken Under 2012 har 26 vårdboenden i Kramfors besökts av räddningstjänsten. Anledningen till valet

Läs mer

SBA Systematiskt brandskyddsarbete Bostadsrättsföreningen Stjärnbildshus nr 1

SBA Systematiskt brandskyddsarbete Bostadsrättsföreningen Stjärnbildshus nr 1 SBA Systematiskt brandskyddsarbete Bostadsrättsföreningen Stjärnbildshus nr 1 Syfte Detta dokument beskriver hur Bostadsrättsföreningen Stjärnbildhus nr 1 aktivt skall arbeta för att förebygga bränder

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16

Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 1 Stockholm i februari 2011 Systematiskt brandskyddsarbete i Brf Gjutaren 16 Bakgrund Statens räddningsverk meddelade 2001 att systematiskt brandskyddsarbete ska bedrivas i de flesta verksamheter. Som

Läs mer

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN INVENTERING BEFINTLIGT Antal sidor: 14 : Roman Marciniak Göteborg 2004-05-18 BENGT DAHLGREN AB GÖTEBORG LINKÖPING MALMÖ STOCKHOLM BENGT DAHLGREN AB BENGT DAHLGREN LINKÖPING AB BENGT DAHLGREN MALMÖ AB BENGT

Läs mer

Interna riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete-tolkning 2

Interna riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete-tolkning 2 Version 2 041203/ELO 1 Interna riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete-tolkning 2 Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete innebär ett organiserat arbetssätt för att planera,

Läs mer

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef

Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Yvonne Svensson, rättschef genom Ingrid Hernsell Norling t.f. enhetschef Ändrad BBR från 1 juli 2014 BBR 21, BFS 2014:3 Omtryck, dvs. hela BBR Regeländringarna trädde i kraft 1 juli 2014. Övergångsbestämmelser

Läs mer

Anvisningar till ansökan om tillstånd att servera alkoholdrycker permanent till allmänheten

Anvisningar till ansökan om tillstånd att servera alkoholdrycker permanent till allmänheten Uppdaterad 2016-01-25 1 Anvisningar till ansökan om tillstånd att servera alkoholdrycker permanent till allmänheten Avgift för prövningen ska vara inbetalad innan vi behandlar ansökan. Prövningsavgiften

Läs mer

BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang

BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang Räddningstjänstens Råd och anvisningar beskriver vår tolkning av tillämpliga lagar och regelverk som

Läs mer

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Underlag till konsekvensutredning för Vk3B gemensamhetsboende Wuz risk consultancy AB har på uppdrag av Boverket tagit fram en konsekvensutredning för

Läs mer

Råd och vägledning gällande handläggning av bygglov med anledning av flyktingsituationen

Råd och vägledning gällande handläggning av bygglov med anledning av flyktingsituationen PM 1(5) Framtagen 2015-10-21 Uppdaterad 2015-11-23 Råd och vägledning gällande handläggning av bygglov med anledning av flyktingsituationen Allmänt Basera era beslut på en verksamhetsbeskrivning. Verksamheter

Läs mer

innebrännas i äldrebo

innebrännas i äldrebo serie: sprinkler Del 1: Nya regler i BBR. / DEL 2: JÄTTEMARKNAD VÄNTAR. Fem gånger högre risk innebrännas i äldrebo Dödsbränder är fem gånger vanligare bland svenska pensionärer som bor i behovsprövat

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Berörd verksamhet Vård och Omsorg. Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden

Berörd verksamhet Vård och Omsorg. Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden PARBOENDE, RUTIN Ansvarig Förvaltningschef Utfärdare Anna Fremner Berörd verksamhet Vård och Omsorg ID-nummer 000000 Typ av dokument Rutin Ämne Rutin, parboende Antagande organ, datum Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING!! 1 Ambassadör Uppdaterad 8 augusti 2012 Detta är ett material för Hyresbostäder i Norrköping. Copyright ( ) alla rättigheter reserverade

Läs mer

Brandskydd i kulturhistoriskt värdefull trähusbebyggelse

Brandskydd i kulturhistoriskt värdefull trähusbebyggelse Upprättad av Staffan Rystedt Christer Dahlberg Johan Wendt Beslutad Bo Carlsson, 2014 10 27 Giltig t.o.m. 2016 12 31 Revideringsdatum 2014 05 15, Cd, Jwt Råd och anvisning nr: 114 Brandskydd i kulturhistoriskt

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete på Medelstora objekt

Systematiskt brandskyddsarbete på Medelstora objekt Systematiskt brandskyddsarbete på Medelstora objekt Typ: större grundskola/industri

Läs mer

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning 2014-04-15 Dokumentnummer VL2014-09 Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Beslutad 2014-04-15 Giltigt t.o.m. 2015-04-15 Handläggare Lars Strömdahl Kvalitetsgranskning

Läs mer

Tomas Godby. Behövs brandskydd? Brandskyddsbesiktning T Godby AB. Besiktningsman och konsult inom brandskydd. BRANDSKYDDSBESIKTNING T Godby AB

Tomas Godby. Behövs brandskydd? Brandskyddsbesiktning T Godby AB. Besiktningsman och konsult inom brandskydd. BRANDSKYDDSBESIKTNING T Godby AB Besiktningsman och konsult inom brandskydd Tomas Godby Av Sprinkler Brandlarm Gassläcksystem SBSC certifierad besiktningsman för Av Entreprenadbesiktningar SP/SITAC certifierad besiktningsman för Brandskyddsbesiktning

Läs mer

BRAND 2010 Mai Almén

BRAND 2010 Mai Almén Mångfald och Jämställdhet i Byggprocessen Både tillgängligheten och frångängligheten för personer med funktionsnedsättningar skall garanteras enligt Boverkets Byggregler Funktionshinder PBL 2 kap 4, 3

Läs mer

Välkomna! Seminarium om skäligt brandskydd och förvaltningsjuridik

Välkomna! Seminarium om skäligt brandskydd och förvaltningsjuridik Välkomna! Seminarium om skäligt brandskydd och förvaltningsjuridik Varför? Seminarier 2012-2013 Pilotseminarier i Örebro och Jönköping 2014 Identifierat behov + önskan om mer stöd och fördjupning av vissa

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

Revideringsdokument till boken Kommunal tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor

Revideringsdokument till boken Kommunal tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor MSB-51.1 I Myndigheten för om skydd mot olyckor 1 (14) till boken Kommunal tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor Anvisningar Detta dokument är ett revideringsdokument till den tryckta versionen av

Läs mer

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden

Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden Brandskyddshandboken korrigeringar och kompletterande förtydliganden Hittar du fel i handboken som bör korrigeras, skicka ett meddelande till nils.olsson@bengtdahlgren.se 5.2.3 Utrymning genom fönster

Läs mer

FÖRSÄKRING OCH SKOLBRÄNDER. Jerker Albin Riskingenjör, Willis 2010-09-14

FÖRSÄKRING OCH SKOLBRÄNDER. Jerker Albin Riskingenjör, Willis 2010-09-14 FÖRSÄKRING OCH SKOLBRÄNDER Jerker Albin Riskingenjör, Willis 2010-09-14 AGENDA Kort om Jerker Albin Exempel på skador de senaste åren Vilka är kravställare på trygga och säkra skolor? Vilka får betala

Läs mer

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Curt Ahnström Emeli Ljunghusen Tellusborgsvägen 73-78 Holding AB 2014-09-30 TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Detta utlåtande redovisar den övergripande

Läs mer

Bilaga 1: Brandskyddspolicy

Bilaga 1: Brandskyddspolicy Bilaga 1: Brandskyddspolicy Inledning Med systematiskt brandskyddsarbete avses det tekniska och organisatoriska brandskydd som ska upprätthållas i syfte att minimera personskaderisker och att minimera

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge

Räddningstjänsten Östra Blekinge Räddningstjänsten Östra Blekinge Arbetsordning för tillsyn Mål för tillsynsverksamheten Utefter ett årligt fastställt tillsynsprogram skall brandskyddet kontrolleras i byggnader eller andra anläggningar.

Läs mer

Samhällsskydd Kent Bengtsson/Michael Lindberg 2013-04-16 KFSH/13/0164

Samhällsskydd Kent Bengtsson/Michael Lindberg 2013-04-16 KFSH/13/0164 1 Tillhör område: Utfärdat av: Utfärdat/rev dat: Dnr: Samhällsskydd Kent Bengtsson/Michael Lindberg 2013-04-16 KFSH/13/0164 Filnamn: Godkänt av: Sidor: Giltighet: Tillsynsplan LSO LBE Direktionen 16 11

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM 2011-09-29 1(7) KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM Anslutet till Sörmlandskustens Räddningstjänst 2010 2011-09-29 2(7) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 2 ANSVAR...3 3 ANSLUTNING...3 4 ORGANISATION

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN:

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN: Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen Antagna av SN: Innehåll Inledning... 3 Mål... 3 Ansvar... 4 Tekniskt brandskydd... 4 Organisatoriskt brandskydd... 4 Samordningsansvar

Läs mer

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21.

Datum 2015-02-04. Denna brandskyddsbeskrivning, förhandskopia, upprättas i enlighet med kapitel 5:12 i BBR21. Carl Johan Herbst Brandingenjör LTH/Civilingenjör riskhantering ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Tel: 010-505 38 89 carljohan.herbst@afconsult.com Internkontroll: Tobias Karlsson Brandingenjör LTU Brandskyddsbeskrivning

Läs mer

1 Fastighetsägare 1.1 Fastighetsägare 1.2 Organisationsnummer. 2 Byggnaden/Anläggningen 2.1 Fastighetsbeteckning 2.2 Besöksadress

1 Fastighetsägare 1.1 Fastighetsägare 1.2 Organisationsnummer. 2 Byggnaden/Anläggningen 2.1 Fastighetsbeteckning 2.2 Besöksadress Skriftlig redogörelse för brandskyddet Fylls i av fastighetsägare/representant för fastighetsägare. 1 Fastighetsägare 1.1 Fastighetsägare 1.2 Organisationsnummer 1.3 Utdelningsadress 1.4 Postnummer 1.5

Läs mer

Säkerhet vid fasad- och takarbete

Säkerhet vid fasad- och takarbete Säkerhet vid fasad- och takarbete Detta dokument samt medföljande checklista är framtagna för att underlätta att hålla en hög säkerhet under byggprocessen vid fasadrenovering. Informationsmaterialet är

Läs mer

Riktlinjer för Systematiskt säkerhetsarbete

Riktlinjer för Systematiskt säkerhetsarbete Sid 1/5 2007-03-22 Bakgrund I enlighet med det av Kommunfullmäktige fastställda handlingsprogrammet för samhällsinriktat och internt säkerhetsarbete i Nyköpings kommun ska ett systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Frågor och svar. Beskrivning: Direktupphandling Tillfälligt boende för asylsökande Nr 7, Område 1 Syd. E-post:

Frågor och svar. Beskrivning: Direktupphandling Tillfälligt boende för asylsökande Nr 7, Område 1 Syd. E-post: Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: Namn: Tillfälligt boende för asylsökande Nr 7, Område 1 Syd Handläggare: Kristina Fröjd Referensnr: 3.2.2-2015-1874 Telefon: 010-485 35 28 Beskrivning: Direktupphandling

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete vid Centralsjukhuset i Kristianstad

Systematiskt brandskyddsarbete vid Centralsjukhuset i Kristianstad Administrationen/Personalavd Ann-Britt Borgström Brandskyddssamordnare Tel. 044-3092616 Mobil 0766-486402 ann-britt.borgstrom.@skane.se Datum 2011-06-01 Systematiskt brandskyddsarbete vid Centralsjukhuset

Läs mer

Kvalitetsindikatorer för skyddade boenden

Kvalitetsindikatorer för skyddade boenden 2013-11-26 Dnr 5.4-36680/2011 1(12) Avdelningen för utvärdering och analys Dick Lindberg Kvalitetsindikatorer för skyddade boenden Socialstyrelsen definierar skyddat boende på följande sätt: (inom socialtjänsten)

Läs mer

Skriftlig redogörelse för brandskyddet

Skriftlig redogörelse för brandskyddet Skriftlig redogörelse för brandskyddet enligt 2 kapitel 3 Lag om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) Skriftlig redogörelse för brandskyddet Del 1: Allmänt Fastighetsbeteckning: Fastighetsägare: Byggnad/anläggning

Läs mer

Vägledning Tillfällig förläggning

Vägledning Tillfällig förläggning Vägledning Tillfällig förläggning Nr: BA N3-3 Upprättat av: Bjarke Rosenberg Datum: 2012-05-14 Godkänt av: Bjarke Rosenberg 1. Bakgrund och syfte Vid större idrottsarrangemang och liknande finns det ett

Läs mer

Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun

Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Säkerhetsfunktionen Dokumentnamn Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunstyrelsen 2015-03-03,

Läs mer

Vägledning för brandskydd i boenden för asylsökande. Utgåva 2

Vägledning för brandskydd i boenden för asylsökande. Utgåva 2 Vägledning för brandskydd i boenden för asylsökande Utgåva 2 Innehåll 1 Inledning...3 2 Vad gäller för dig som vill upprätta ett boende?...4 Bygglov eller inte?...4 3 Åtgärder innan boendet tas i drift...8

Läs mer

Servicedeklaration för Myndighetsstaben. Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben

Servicedeklaration för Myndighetsstaben. Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben för Myndighetsstaben Bygglov Räddningstjänst Skadeförebyggande verksamhet Säkerhetssamordning Miljöstaben Bygglov Arvika kommun arbetar för att kommunen ska vara en attraktiv boendemiljö. Därför ska det

Läs mer

Håkan Iseklint. Miljö- och säkerhetsgruppen. Brandförlopp & utrymning. Brandförlopp & utrymning. Brandförlopp & utrymning. Brandförlopp & utrymning

Håkan Iseklint. Miljö- och säkerhetsgruppen. Brandförlopp & utrymning. Brandförlopp & utrymning. Brandförlopp & utrymning. Brandförlopp & utrymning Miljö- och säkerhetsgruppen Håkan Iseklint Hus för samverkan Förvaltningshuset Tornet Eva-Lena Fjällström Miljö- och säkerhetschef Tel: 7869572, 070-7405333 eva-lena.fjallstrom@adm.umu.se Marie Adsten

Läs mer

Brandskydd i kommunens verksamheter

Brandskydd i kommunens verksamheter REGLER FÖR Brandskydd i kommunens verksamheter Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-02-25, 14 Giltighetstid Mandatperioden 2019-2022 Dokumentansvarig Säkerhetssamordnaren Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Byggregler en historisk översikt

Byggregler en historisk översikt Datum 2014-09-29 1(10) Byggregler en historisk översikt Här finner du en kort redogörelse för de byggregler som har funnits före Boverkets byggregler, BBR, Boverkets konstruktionsregler, BKR och de europeiska

Läs mer

12.10.30 Gäller fr.o.m. 12.11.05

12.10.30 Gäller fr.o.m. 12.11.05 Avser Tillfällig övernattning Framtaget av Anders Finn Fastställt av Håkan Lundgren Nr F/04 Avdelning Förebyggande Ersätter nr Datum Rev 12.10.30 Gäller fr.o.m. 12.11.05 Inledning Bakgrund Syfte Ansvar

Läs mer

Dagens Agenda (max 90 min)

Dagens Agenda (max 90 min) Dagens Agenda (max 90 min) Presentation av PS Group Våra medarbetare Våra tjänster Nyheter inom lagar och regler kopplade till hantering av kemikalier, brandfarlig vara och brännbart damm Plan och bygglagen

Läs mer

Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun

Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun KS13.216 Ändring av byggnadsplan SB 35 för delar av fastigheten Kusebacka 1:1 m fl, i Lerums kommun Tillägg 1 till planbeskrivning Antagandehandling Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2014-05-20 Innehåll

Läs mer

En tillgänglig och användbar miljö för alla både patienter och personal. Forum Vårdbyggnad. Uppsala 100520

En tillgänglig och användbar miljö för alla både patienter och personal. Forum Vårdbyggnad. Uppsala 100520 En tillgänglig och användbar miljö för alla både patienter och personal Forum Vårdbyggnad Var hittar jag mått??? Varje linje jag drar som arkitekt innebär att jag bestämmer en utformning och ett mått Har

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Enkelt objekt Bil och Plåt

Systematiskt brandskyddsarbete Enkelt objekt Bil och Plåt Systematiskt brandskyddsarbete Enkelt objekt Bil och Plåt Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en mindre verkstad. Riskbilden styr behovet

Läs mer

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn Södertörns brandförsvarsförbund Vad gör du om det brinner hos dig? Att det skulle kunna börja brinna i din anläggning är säkert något du tänkt på. Likaså

Läs mer

Välkommen. 18.30 Inledning bakgrund 18.35 Hur ansöka 2014? 18.40 SBA krav, tips och råd 19.30 Fika 19.45 Dialog. 20.15 Sammanfattning 20.

Välkommen. 18.30 Inledning bakgrund 18.35 Hur ansöka 2014? 18.40 SBA krav, tips och råd 19.30 Fika 19.45 Dialog. 20.15 Sammanfattning 20. Välkommen 18.30 Inledning bakgrund 18.35 Hur ansöka 2014? 18.40 SBA krav, tips och råd 19.30 Fika 19.45 Dialog» Hur arbetar vår förening med SBA?» Tips och lärdomar för att skapa en säker och trygg anläggning

Läs mer

Rapport tillsyn av tillfälligt boende

Rapport tillsyn av tillfälligt boende Datum Dnr 2015-11-27 BMK.2015.5991 Rebecca Avemark rebecca.avemark@varmdo.se 08 570 47 611 Miljöinspektör Tjänsteskrivelse Rapport tillsyn av tillfälligt boende Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen

Läs mer

Brandskyddsdokumentation studio kv Skebo 2 Fagerstagatan 21 Lunda industriområde Stockholm.

Brandskyddsdokumentation studio kv Skebo 2 Fagerstagatan 21 Lunda industriområde Stockholm. Stadsbyggnadskontoret inkom 2OM 2 2 Keg. Dk:- 0 5 4 1 8 5 7 5 Henrikssons brandkonsult Henrikssons brandkonsult do Karl Henriksson Smedstabergsvägen 9 141 45 Huddinge tel 08-711 00 22 070-172 70 39 epost

Läs mer

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE NIVÅ 2. Exempel Större grundskola

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE NIVÅ 2. Exempel Större grundskola SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE NIVÅ 2 Exempel Större grundskola Följande exempel är en beskrivning av hur systematiskt brandskyddsarbete kan bedrivas på en större grundskola. Informationen under respektive

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskyddet (Lagen om skydd mot olyckor SFS 2003:778 2 kap 3 )

Skriftlig redogörelse av brandskyddet (Lagen om skydd mot olyckor SFS 2003:778 2 kap 3 ) BRANDFÖRSVARET Skriftlig redogörelse av brandskyddet (Lagen om skydd mot olyckor SFS 2003:778 2 kap 3 ) BRANDFÖRSVARET Postadress: Uppsala kommun, Brandförsvaret, 753 75 Uppsala Besöksadress: Viktoriaanläggningen,

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter Seniorboendet Blombacka, Borås kommun Bakgrund Seniorboendet Blombacka ligger i Borås Stad. Byggnaden har sex våningar och inrymmer 35 lägenheter. I bottenplan

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

Konsekvenserna av genomförd inventering enligt systematiskt brandskyddsarbete avseende servicehusen i Huddinge kommun

Konsekvenserna av genomförd inventering enligt systematiskt brandskyddsarbete avseende servicehusen i Huddinge kommun SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-10-15 AN-2015/550.732 1 (7) HANDLÄGGARE Elisabet Bern Öberg 08-535 378 70 Elisabet.Bern-Oberg@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Konsekvenserna av genomförd inventering

Läs mer

Exporten 12, Lantmannen 12/13 samt Rangeringen 5, Kävlinge östra centrum Bullerutredning

Exporten 12, Lantmannen 12/13 samt Rangeringen 5, Kävlinge östra centrum Bullerutredning Kävlinge Centrumutveckling AB Att: Johan Plyhr Exporten 12, Lantmannen 12/13 samt Rangeringen 5, Kävlinge östra centrum 2011-01-27 Rev 2011-12-15 med justering av godstågens hastighet till 100km/h samt

Läs mer

Sammanträde, Jävsnämnden. Föredragningslista. Kallelse 2015-11-12. Till ersättare och övriga för kännedom

Sammanträde, Jävsnämnden. Föredragningslista. Kallelse 2015-11-12. Till ersättare och övriga för kännedom Kallelse 2015-11-12 Sammanträde, Jävsnämnden Till ersättare och övriga för kännedom Tid: 2015-11-12, kl. 13:00 Plats: Vansbrorummet Föredragningslista Nr Ärende Diarienr Handläggare 1. Justerande 2. Anmälan

Läs mer

20111-10- 22 t.s.aitnom-g8

20111-10- 22 t.s.aitnom-g8 Sida 1 (1) Kommunledningskontoret Eslövs kommun att: Minna Hatti 241 80 Eslöv 20111-10- 22 t.s.aitnom-g8 Angående detaljplan för förskola i Skytteskogen, del av Eslöv 53:4 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län

Läs mer

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering.

Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Generella Riktlinjer för planering av avfallshantering. Råd och anvisningar vid framtagande av underlag för detaljplaner och annan planering, bygglov etc. för bostäder och verksamheter. 1. Kommunal renhållningsansvar

Läs mer

Information från Boverket. Anders Johansson

Information från Boverket. Anders Johansson Information från Boverket Anders Johansson Innehåll Vad är en byggnad? Flera olika byggnader Sammanbyggda byggnader Vad är en bostad? Bostäder för studenter med flera Lite om verksamhetsklass 3B Nyheter

Läs mer

Tillfällig förläggning

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av 2010-10-19 Tillfällig förläggning Detta dokument är framtaget av och innehåller de riktlinjer om skäligt brandskydd som ska följas vid tillfällig förläggning inom skol-, fritids-

Läs mer

Skriftlig brandskyddsredogörelse

Skriftlig brandskyddsredogörelse Skriftlig brandskyddsredogörelse Del 1 Byggnad/anläggning Allmänt Fastighetsbeteckning: Fastighetsägare: Besöksadress: Organisationsnummer: Utdelningsadress: Ägarens kontaktperson mot tillsynsmyndigheten

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1746 Bakgrund Med anledning av den extrema situation som råder avseende det stora antalet flyktingar som dagligen anländer till Sverige, har kommunerna fått i uppdrag av Migrationsverket att se över

Läs mer

Krisplan för Equmenia Nords läger

Krisplan för Equmenia Nords läger Krisplan för Equmenia Nords läger 1 Innehållsförteckning: 1. Varför en krisplan? 2. Förberedelser innan lägret 3. Vid trafikolycka 4. Vid dödsfall 5. Vid övergrepp 6. Hur man går vidare 7. Vid brand 8.

Läs mer

Av Svenska brandskyddsföreningen utbildad Brandskyddsledare

Av Svenska brandskyddsföreningen utbildad Brandskyddsledare Uppdragsgivare: Objekt: Upprättad av: Funktion: BRF Segelflygare KV Glidflykten, Ballongen, Uppvinden & Segelflygaren Christer Eriksson Av Svenska brandskyddsföreningen utbildad Brandskyddsledare Interngranskning

Läs mer

Handlingsprogram 2015-2018

Handlingsprogram 2015-2018 Handlingsprogram 2015-2018 TRYGGHET OCH SÄKERHET I BORLÄNGE, FALUN, SÄTER OCH GAGNEF Innehåll 1. Brottsförebyggande arbete Samverkansavtal mellan kommun och polis 2. Skydd mot olyckor Brandförebyggande

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX Ny detaljplan för fastigheterna Prästbordet 1:16, 1:17, Gäveränge 2:76, del av Prästbordet 1:15 och Gäveränge 2:77,

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Mindre hotell

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Mindre hotell Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 2: Mellan Mindre hotell Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för ett mindre hotell. Exemplet

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt

Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor och Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Vad gör Du om det brinner hos Dig? Att det skulle kunna börja

Läs mer

Frågor och svar. Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen.

Frågor och svar. Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Frågor och svar Här hittar du några frågor och svar om nyheterna i den nya plan- och bygglagen. Blir det några ändringar kring byggherrens ansvar?...

Läs mer

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Nr BBR Synpunkt 3:XX 1. 111 Boverket utvidgar begreppen tillgänglig och användbar till att avse också för personer med nedsatt orienteringsförmåga.

Läs mer